oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 12. 06:42,  Amikor a fű sem nő 277 komment

2013. augusztus 12. 06:42 Határátkelő

Amikor a fű sem nő

Ma folytatódik nyaralós sorozatunk, melyben az országfelelősök írták meg, hogyan és hol nyaralnak az adott országban élők, illetve az ismerős magyarok vajon Magyarország felé veszik-e az irányt. Szóval ma irány Svájc, természetesen Tilmir segítségével.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

cím_58.jpg

Az idei nyárról elmondhatom, hogy pont időben érkezett, reméljük, kitart legalább a szünidő végéig. Az időjárás az idei évben hagy némi kívánnivalót. Röviden és tömören vacak. A tél sokáig vendégünk volt és a tavasz is meglehetősen hosszúra nyúlt. Gyakorlatilag június végéig csak esett és esett, a fűtést sem kapcsoltuk ki.

Most végre, már egy-két hete remek az idő, 25-30 fok közötti hőfokkal. Ideális. Rögtön hozzá is teszem, itt a népek megszokták, hogy az időjárás meglehetősen hektikus, ezért mindenféle védőeszközzel rendelkeznek, rossz idő miatt nem marad el program.

Az iskolai nyári szünet az alsóbb és középszinten 5 hét. A kantonokban nem egységes a szünetek időpontja, nálunk július első hetében mennek utoljára, és augusztus elején kezdenek.

Szomszédos kantonban két héttel később fejeződik be a suli. Így azért teljesen nem ürül ki az ország. Bár, a mi kantonunk, olyan mintha ciánoztak volna. Megszűntek a dugók, végre lehet közlekedni. :) Igaz, ebben az időszakban sok mindent nem kell intézni, látványosan lelassul az élet. Kivételt képeznek a hivatalos ügyek, az önkormányzat azért nem zár be.

Természetesen a családosok erre az időszakra időzítik a szabadság kivételét. A munkaügyi törvény úgy fogalmaz, hogy a szabadság mértéke 20 napnál kevesebb nem lehet. Több igen, a munkáltatótól függ. Ez bizony soványan elég a szünetre. Itt jegyzem meg zárójelben, a munkaügyi törvény kevésbé lojális a munkavállalóval szemben. Erről majd egy másik posztban.

Attól eltekintve, hogy az országnak nincs tengere, rengeteg olyan kirándulóhely van, ahol el lehet tölteni néhány napot vagy akár hetet. Remek Aquaparkok, és kalandparkok várják a vállalkozó szelleműeket, az országban sok emlékhely található, akik a régmúlt után érdeklődnek.

Ízelítőül két videó:

Sok esetben kihasználva a kellemes időt, munka után is kimennek a legközelebbi folyó vagy tó partjára és megmártóznak a hűvös vízben. Ez számomra elég meredek, mert a folyóknak igen erős a sodrásuk, kissé veszélyesnek tűnik. Szinte minden faluban van strand, így a kevésbé bátrak ott töltődhetnek fel, akár a következő munkanapra.

Svájcban nyáron is sok a turista, ilyenkor nem a hegyeket választják kirándulóhelyül, hanem olyan ékszerdobozokat, mint pl. Stein am Rhein, vagy Luzern, Rheinfall. Bár gyönyörű helyek, nem szívesen laknék itt. Gyakorlatilag egy gyufaszálat sem lehet leejteni, anélkül hogy valakibe ne ütköznénk bele.

folyó_1.jpg

Az itt lakók mindent megtesznek, hogy a turisták minél többet költsenek. Sok, különböző gagyit áruló üzletecske van, éttermek, talpon állók. Ami viszont dicséretes, hogy a forgalom zavartalan biztosítása érdekében forgalomirányítók vannak jelen a zűrös napokon, akik segítenek fenntartani a közlekedés zavartalanságát, a parkolást. Ezeken a kirándulóhelyeken igyekeztek kialakítani megfelelő számú parkolóhelyet, ezek ára meglehetősen borsos, óránként 1-3 frank is lehet (van ahol még több).

Felejthetetlen élményt nyújthat egy hajókázás a zürichi vagy a bodeni tavon, vagy a pecásoknak egy jó kis pisztráng horgászat.

halak.jpg

Sokak számára nyújt kikapcsolódást a campingezés is. Bevallom őszintén, nem kedvelem a kikapcsolódás ezen formáját űzőket. Az utakon nehéz a közlekedés a sok esetben 10 méter hosszú vontatmányokat előzgetve. :) Biztosan megvan ennek is a maga bája, nekünk marad a tűrés.

A svájciak egyébként eléggé vállalkozó szelleműek. Szeretnek sok helyre eljutni, sok mindent kipróbálni. Ismerősünk – közel a nyugdíjhoz – az elmúlt évben egy közel 1000 km-es kerékpártúrán vett részt. Az idén egy hajóval csorog le Münchenig. Ennek érdekében még hajós vizsgát is tett.

A gyerekes családok nagy része ilyenkor útra kel. A fentieket kiegészítve sokan mennek külföldre is, kedvelt célállomás az olasz (közel van), vagy a spanyol tengerpart.

Amikor HÁ megkért a cikk megírására azt is jelezte, hogy kíváncsi lenne, hogy oldják meg a nyári szünetet az itt élő honfitársak, így csináltam egy gyors közvélemény kutatást az ismeretségi körömben.

Természetesen a felmérés nem reprezentatív, arra jutottam, ahány család, annyi megoldás. Sokan hazamennek, pláne ha erős még a családi kötelék. Egyik ismerős hazapaterolta a kicsiket a nagyszülőkhöz – mondván úgyis keveset vannak velük -, és kettesben töltik a szabadság egy részét.

Ha már nagyobbak a gyerekek, vagy a családi kötelék már nem olyan erős, akkor a helyiekhez hasonlóan irány a nagyvilág.

Nálunk vegyes megoldás született, az egyik gyerek hazamegy, a másik nem, mi felnőttek pedig csak ősszel vesszük ki a szabadságunkat.

kikötő_1.jpg

Az őszi vagy a téli szünetet sok esetben távoli, egzotikus helyeken töltik. Nagyon népszerű Thaiföld.

Ha lobbiznom kellene Svájc mellett, nyári kirándulóhelyet népszerűsítve, bizton állíthatom, ha valaki nem elkötelezett a tenger mellett, a has süttetésén kívül esetleg aktív pihenésre vágyik, úgy remek választás lehet ez a kis ország az Alpok által átölelve.

Ezen az oldalon összefoglalva megtalálhatóak a legjobb helyek, ahol mindenki találhat számára megfelelő megoldást a szabadsága eltöltésére.

Az állami ünnep augusztus elsején van, amikor minden település látványos ünnepséggel köszönti az államalapítást.

Ugyan nem szorosan a szabadság eltöltésével kapcsolatos, de a kiránduló ne lepődjön meg, ha úton-útfélen valamilyen fesztiválba ütközik. Régi hagyományai vannak ennek, a farsangi szezontól késő őszig, a betakarítás végéig van valamilyen ünnepség. Sok esetben színes felvonulással, eszem-iszommal.

Jó nyaralást kívánok minden HÁ olvasónak!"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyaralás Svájc országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr485455853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.12. 19:54:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: Milyen könyörgésről beszélt? Ki könyörgött, és kitől várta el ezt HA? Már megint a régi nóta... Ezek szerint nem vagy itt elég régóta, ha szerinted ez cenzúra. A legdurvább időszak az indexes váltás körül voltak, de azóta is rendszeresen felbukkantak a másikat pocskondiázó v. sértő hozzászólások (én is írtam mondjuk ilyet, szóval bagoly mondja verébnek :D). Lehet, hogy a rendszer nem a legjobb, de még csak most kezdődött, lehet, hogyha nagyon nem lesz jó és eltűnnek a törzsgárda tagjai, akkor lesz valami változtatás. De ezt a habi lázadást nem értem.

Határátkelő 2013.08.12. 19:54:35

@charlieharper: Ezen éppen el lehet gondolkodni. Rajtatok (is) áll. Ti hogy látjátok?

2013.08.12. 19:55:48

@montroyal: tudtad hogy a Bank of Englad jelenlegi fonoke kanadai?

BTBTBT 2013.08.12. 19:56:07

@Chang Yai:
A, dehogy. Kulonosebben nem erdekel, mert mar unalmas, hogy ugyanazt tolja honapok ota.

@montroyal:
Nagy duma volt, az biztos. :)
Nekem is jol jon a kiralynos a csebbe vagy a bankszamlara. Meg a kanadai is, nemcsak az angol.

@régebb óta vagyok Subban mint te:
"vaj van a fule mogott"
Nem tisztem megvedeni mast, de talan hallottal mar a szolaskeveredesrol.

2013.08.12. 19:57:01

@Határátkelő: Hagyma a mártír létet választotta. :(

ffüttyfürütty 2013.08.12. 19:58:14

@Barátusz: Ezt a teátrális hisztit már levágta egyszer, szóval spórolj a sóhajokkal. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:00:02

@charlieharper: jo tudni de engem nem kerdeztek meg ... biztos feladtam volna a jelenlegi munkamat..

BTBTBT 2013.08.12. 20:04:08

@Taxomükke:
Gondolod, hogy ugatna az a kutya, ha tudna beszelni?

@ffüttyfürütty:
A sohaj ingyen van, sok idot es erofeszitest sem igenyel.
Igen, mar a multheten is azzal "ijesztgetett" minket, hogy tobbet nem szol hozza - es persze nem tudta megallni.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 20:07:58

@Barátusz: Nézd, ha belegondolok, hány ember ugat, pedig akár beszélhetne is...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 20:14:13

@tilmir: Értelek. Örülök, hogy felfutott. Később mág bármikor előrántható a kalapból a másik nyuszi is. :)

@Chang Yai: A tápszer piszok drága. De viszonylag egyszerűen megoldható, hogy több, sokkal több tej legyen, mint amennyi kell a gyereknek. A felesleget szokták eladni. Én mindent fagyasztottam, sokáig eláll, ha baj lett volna, lett volna kéznél bőven. De nem kellett, másra fel lehetett használni.
Mindezt úgy, hogy tápszeres recepttel engedtek ki anno a kórházból, hogy "úgysem tud anyuka szoptatni". Nyátok. "Majd én megmutatom, lesz itt lakodalom..." :D Lőn.

@charlieharper: Este 9 után hangtompítót a kutyára. :) Új biznisz a láthatáron :)

BTBTBT 2013.08.12. 20:21:05

@Taxomükke:
Ezzel mondjuk nem valaszoltal a kerdesre.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 20:25:45

@Barátusz: Költői kérdésre mióta szokás válaszolni?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:26:59

@Taxomükke: egy gondolat amit hallottam az ugatasrol

az atkos es a mai MOrol
most demokracia van messzebre lehet ugatni mivel a lanc hosszabb 1 meterrel ... de a kaja meg mindig 2 meterre van..

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:28:42

@Philosoraptor: valamikor az ősidőkben volt egy filmsorozat egy svájci bank nyomozóiról, akik azt nyomozták, hogy régi és nem keresett széfek tulajdonosaival mi van. akkoriban ilyen nyomozó akartam lenni:D

2013.08.12. 20:30:04

@Whave: Felreertelmezed - ez a nagy magyar sorstragedia, ami a szabadkomuves osszeeskuves miatt alakult ki. Ha a tenyek erdekelnek, nezz utana a Kurucinfon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:30:23

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130812/2011-12-30_183046_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A poszt jó volt de most a munkáról kérdezném Tilmírt.
Azzal kezdeném hogy én nem nagyon vagyok elszállva a magyarok legendájától.
Hogy milyen tehetséges kreatív művelt okos meg szupermen emberek.
Itt az építőiparban és más forrásokból viszont van egy tulajdonság amiben a magyarok jobbak mint a többiek.
Az előre gondolkozás képességében. Ebben az angolok a leggyengébbek de a többi ország is sokkal mögöttünk jár. Egy munkafolyamat fázisainak legegyszerűbb sorrendjét sem tudják meghatározni. Gondolkodás nélkül megcsinálnak vagy megcsináltatnak olyan munkát amin a hülye is látja hogy később szét kell bontani mert előbb egy másik fázist kell megcsinálni aminek ez az útjában van. Az angol melós csak és kizárólag egy lépésben gondolkodik. Mindig a következőben.
Kiváncsi lennék Tilmír véleményére de természetesen ha másnak van tapasztalata ossza meg azt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:35:01

@tanato: te, én nem tudom szebben mondani, de leszarom a kínját, és milyen prosztó maunikás gondolkodásmód már az, hogy mindenkit ezzel "gyanúsít" meg, csak mert neki volt egy rossz tapasztalata?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:35:54

@nezzazegfele: bakter, anyukákat kéne tartanom, nem kecskét:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 20:36:25

@diggerdriver: Remélem nem bántok meg senkit sem, de a magyarok legendája a mai 40-es, de inkább 50-es korosztállyal be is fejeződik.
Sajnos, az otthoni viszonyok erősen rányomták bélyegét a munkamorálra.
:(
Mondjuk, a svájciakat "űbereljük" még mindig.
:)
Sok esetben 3x-4x megcsináljuk, mire jó lesz.
Ezt most csak szakmabeliek értik, sorry: míg otthon készült kiviteli terv is, itt rendszerint csak építész terv készül. Az alapján mm pontossággal dolgozni... nehéz...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:37:04

@Tökfőzelék1: nem unod még ezt a böszme játékot?

2013.08.12. 20:48:17

@Babette_: Címét tudod?

Amúgy nekem olyan sorozat is jól jönne, amiben náci vadászok vannak.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:55:04

@diggerdriver: na ez nem egeszen igy van

valahol valakik mindig penz csinalnak a rossz es duplan elvegzett munkabol is foleg ha allami v. varosi szinten van es a mernok vallalatok mindent megindokolnak miert es mennyiert mert ok is ebbol elnek ... nalunk mar eegy eve vizsgalodik egy kormany bizottsag hogy micsoda maffia es micsoda disznosagokat csinalnak... de senkinek semmi baja eddig vagy nyugdijba mentek vagyonukat mas nevre iratva vagy felfele buktak..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:55:07

@tilmir:
Engem az zavar jobban amikor megvalósulási rajz nem készült.
Márpedig Londonban nem készült.
Senki semmilyen közműről nem tud.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 20:59:49

@diggerdriver: Óh.... ismerős. 2012 július 1-én elkezdtünk egy - otthoni léptékkel számolt 5 hetes - munkát. 2013. aug. 10-én fejeztük be... No comment....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 21:07:58

@montroyal:
Figyelj, én nem nagypályáról beszélek hanem a gödör melletti történésekről.

svajcineger 2013.08.12. 21:10:19

@tilmir:
Ha leszamlaztatok az egesz evet nekik, akkor semmi gond! :-)

2013.08.12. 21:16:18

@montroyal: ezek tenyleg ennyire rosszul terveznek. Az autopalyat nalunk haromszor kellett ujrarakni, mert folyamatosab elfelejtettek az aszfalt alarakni valamit.
Es ugye az autopalya gondolom tobb ellenorzesen megy at.
Egyebkent most is ugy vezetek rajta vegig, hogy folyamatosan dobal az ut. Visszasirom a torontoi 416-ost

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 21:17:08

@tilmir:
Na mi a probléma az 5hét.
Jaaa hogy az évszám is ugrott egyet? :))))))))))))))

rumitom 2013.08.12. 21:18:33

@Határátkelő: ez nem tunik hulyesegnek, engem nem zavar ha valaki nem ker, mar megszoktam, otthon amugy is derogal az embereknek koszonni es kerni :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 21:25:05

@gambl-r: Az elszámolással nem volt gond, de menet közben többször áttervezték az egészet. Sok esetben elkészült a terv, amiről menet közben kiderült, hogy nem jó. Ez azért elég gáz...
Ez itt most nem a reklám helye, de érdemes rápillantani:
svajcisapka.blogspot.ch/2013_01_01_archive.html

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.08.12. 21:26:14

@Tökfőzelék1: Nem csak a posztírót kérdeztem, sőt. Csak láttam, hogy ez egy olyan információ és vélemény megosztó, -cserélő, élményeket bemutató oldal. Egyébként nekem mindegy ki válaszol. Nem ítélkezni jöttem, hanem olvasni, néha bepötyögni pár kérdést, dolgot, oszt that's all folks.

Más: ha jól értelmezem jelentkezni kell, hogy pikk-pakk tudjak írni, reagálni? So, how does it work peeps?

svajcineger 2013.08.12. 21:27:36

@tilmir:
Mondom en, hogy ez sem a foldi paradicsom! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 21:28:06

@Philosoraptor: sajnos nem emlékszem, régen volt, fiatal voltam.

2013.08.12. 21:30:06

@rumitom: otthon megnezem, hogy Maxval kifejezetten kerte e. szerintem csak irogatott, de nem kerte per se.

Határátkelő 2013.08.12. 21:39:32

@charlieharper: Maxval országfelelős, elég furcsa lenne, ha nem lenne Prémium Kommentelő. :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.12. 21:48:56

Engem biztos szeret Töki, dolgozom, sőt, még a férjemet is eltartom...! :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 21:52:35

@Babette_: Lökött. :D
(Ha nem jutunk ki záros határidőn belül, beruházunk két kecskére mi is.)

@diggerdriver:

Falun itt se nagyon. Itt egy ismerős srác úgy szedegeti miatta a földet a csatornanyomból markolóval, mintha hímes tojás lenne a kabinban. Amúgy művészien nyomja.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:04:49

@Philosoraptor:
Értem benne az iróniát.
Ha valaki rosszul értelmez vagy fordít egy angol kifejezést, mondatot, tízen ugranak rá.

Engem meg az zavar, ha helytelenül használják magyar blogon a magyar nyelvet.
Bocs.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:41
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:04:58

OFF
Moderálási elvek.
Nem én hoztam fel, nem engem zavart. Csak válaszoltam. Nem hisztiztem miatta, nem tetszik, de elfogadtam.

Annak ellenére is, hogy én másképpen oldottam volna meg.
A blogon úgy érzem vendég vagyok, mint egy étteremben. Ott sem szoktam engedélyt kérni a belépésre. Ennek ellenére, ha éhes vagyok, akár sorba is állok, de ne kelljen már engedélyt kérnem rá. Mint sorkatona koromban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:51
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:05:03

@tilmir:
tudtommal itthon sem kötelező a kiviteli terv.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:57
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:18:28

@nezzazegfele: Szólj neki hogy irtózatos kereslet van gépkezelőre Londonban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:23:17

@diggerdriver: Megpróbáljjuk megszerezni az elérhetőségét. Most valamiért állnak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:24:35

@nezzazegfele:

err:megpróbáljuk - mert ahol gyerek van, ott morzsa is van... beragadnak a betűim... :)

rumitom 2013.08.12. 22:26:17

@régebb óta vagyok Subban mint te: viszont etteremben elvart a megfelelo viselkedes, mely minimum nem zavarja a tobbi vendeget. ezt hogyan lehet kieszkozolni ha a kultura magatol nem lengte be a delikvenseket?

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 22:26:23

@diggerdriver: @tilmir: @montroyal: Azt nem értem, de tényleg, hogy mitől van a "Nyugat" mégis fényévekkel Magyarország előtt gazdasági értelemben (meg persze más értelemben is). Én itt Angliában azt tapasztalom, és ez összecseng az általatok leírtakkal, hogy egyszerű dolgokat nem értenek meg, túlbonyolítják, elhúzzák az időt stb. stb. Hogy a fenébe tud mégis erősebb lenni a gazdaságuk? Kevesebbet lopnak a politikusok vagy miért?

svajcineger 2013.08.12. 22:29:07

@Taxomükke:
Van egy parszaz ev elonyuk a piacgazdasagban, nem vesztettek ket vilaghaborut, letaroltak a gyarmataikat, stb., stb. Es valoszinuleg a korrupcio is joval kisebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:29:41

@nezzazegfele:
Mostanában nekem is kijutott kábelből.
Itt egyszerű a menet eltépem a kábelt akkor kirúgnak.
Amikor meg ezek alól kiszedtem a földet akkor a seggüket verik a földhöz örömükben.

kepfeltoltes.hu/130812/20130808_153029_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130812/20130809_125634_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:37:29

@gambl-r:
Azért van olyan ország Európában amelyik elvesztett két világháborút és most vezető gazdasági hatalom.

Az angol építőipar mindezek a negatívumok ellenére jóval hatékonyabb mint a magyar. Más az eszközpark jóval nagyobb költséggel dolgozik mint a magyar mégis hatékonyabb.
Annak ellenére hogy a szociális és munkavédelmi előírásokon nem lehet spórolni mint otthon.
Viszont a vállalási ár is jóval magasabb de az adóteher meg alacsonyabb.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:42:14

@diggerdriver:
Érdekes darabok...
Majd átküldöm a srácnak, ha kinyomoztuk az elérhetőségét. Szerintem tetszeni fog neki. Mesélte férjem, hogy úgy ült a markolóban, mint aki Karácsonyra kapta, és olyan precízen dolgozott, élvezettel, hogy öröm volt nézni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:50:37

@Furos: Köszi.
Eddig a Belapur vezet:))))))))))))

rumitom 2013.08.12. 22:52:12

@Taxomükke: a kiszamithatosag es a kisebb korrupcio miatt elsosorban, masodsorban a vallalkozo barat adorendszer miatt.
politikai biztonsag, ennyi es nem tobb ha a rendszer legaljat nezzuk.

otthon ket evente kicserelodnek a boltok, tonkre mennek cegek, nincs stabil vasarlo kozonseg, a vallakozasok 1-2 ev alatt akarjak behajtani a befektetett penzt mert ki tudja mit hoz a holnap. semmilyen fronton nincsen hosszu tavu, strategiai tervezes. marpedig par ev alatt nehez prosperalni.

ha pedig nem adottak a feltelek egy szeles es jomodu kozepreteg megletenek, akkor nem lesz tokeeros vasarlokozonsege sem a szolgaltatoiparnak

morsels (törölt) 2013.08.12. 22:52:40

@Határátkelő:
En sem kertem kifejezetten.

Egyebkent (es nem kotozkodesnek), de tenyleg van itt egy apro problema. Marmint ezzel a keres dologgal.

1. Szoval rendben, volt egy amokfuto, ami miatt ezt a megoldast valasztottad. Ebben az esetben tenyleg az lett volna a legegyszerubb megoldas, hogy akik rendszeresen irtak ide, azokat automatikusan beengeded, az uj nickeknek meg megnezed a multjat (irtak-e mashova, hova es mit), aztan mondjuk 10 hozzaszolas utan eldontod, hogy szures nelkul megjelenjen a hozzaszolasa, vagy nem.
2. A masik erdekes problema, hogy a szohasznalattol eltekintve, egyfajta 'szinvonalat' is elvarsz, ami mar joval az emlitett amokfuto kategorianal messzebbre mutat. Viszont hogy hol huzod meg, kit minositesz trollnak, az megint nem azon mulik, hogy ki ker bebocsatast.
3. Nincs problemam a szuressel kapcsolatban, de ha szursz, akkor erdemes egyfajta hatart meghuzni. Es jelen pillanatban meg mindig ketseges szamomra, hogy a hatar az az amokfuto, vagy mar Toki sem fer bele, meg sokan masok. Ezzel sincs bajom, ne erts felre, ott huzod meg a hatart, ahol akarod. Csak jelen pillanatban epp nincs igazan hatar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:55:42

@rumitom:
Pontosan így van.
Európában egyedül Angliában nőttek az újautó eladások.
Márpedig az hátrább van a sorban mint például a lakásvásárlás.

2013.08.12. 23:02:55

@morsels: szerintem is "soft" hatar van. Ez vegulis az o blogja, igy o dont.
Nekem csak furcsa, hogy valaki itt van x ideje, lathatoan nirmalus kommentekkel es nem premium.
Miutan mar kb min 10 ember jelezte, hogy gondja van a keressel , pl zopolite is, akire barmit lehet mondani, de onerzetes trollt biztosan nem, igy lehet, hogy van a "keres" dologban valami ellenszenves. Akkoris, ha mas torzskommentelok igy gondoljak.

Tudom, hogy van aki szerint emelkedett a szinvonal, szerintem kifejezetten laposabb lett. Izlesek es pofonok.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:04:54

@rumitom:
Ez erdekes hasonlat, persze az ettermek nagy reszeben nincs szukseg arra, hogy elore kijelentsd, hogy normalisan fogsz viselkedni. Alapvetoen feltetelezik rolad. Aztan ha megsem ugy viselkedsz, akkor kikisernek.
Azokban az ettermekben, ahol elore megszabnak bizonyos szabalyokat, amiknek meg kell felelned, az mar igy kulonbozteti meg magat. Ettol lesz mas, ettol lesz ELIT. Vagy sznob, nezopont kerdese.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:07:20

@charlieharper:
Igy gondolom en is.
Szerintem a regi kommenteloket automatikusan be kellett volna engednie, keres nelkul.
Persze o is ragaszkodhat ahhoz, hogy miert derogal nekik a keres, amikor a masik oldalrol miert okozott neki problemat, hogy je, regi kommentelo, egy klikk, minek kerjen barmit is.

Aztan ha szuri mondjuk Tokit, vagy Laurat, vagy masokat, akkor meg mar nem az amokfutasrol beszelunk, ami miatt az egesz rendszer be lett vezetve, ugye.

tanato 2013.08.12. 23:12:03

@Babette_: Így van,nem szabad általánosítani,két tojás nem egyforma,nemhogy két feleség,bár tegyük fel mindkettő otthon van,nem jár munkahelyre.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:13:41

@charlieharper:
Ami a laposabb szinvonalat illeti, azt inkabb nem velemenyeznem :-)
Hosszu forumos tapasztalatom azt mutatja, hogy az atlagember unalmas :-).
(en is az vagyok, plane mas unalmas atlagemberekkel)

A masik amit megfigyeltem, hogy ezek a normalisan megnyilvanulok is egymasnak tudnak esni, amikor egy 'kilogo' szemelyt kivonnak a csapatbol. Mindig lesz olyan, aki ki fog logni. Persze nem annyira, mint az elozo, de kilog. Es akkor annak is mennie kell. Aztan lesz egy kovetkezo. Es a vegere tenyleg arrol fognak beszelni, hogy hogyan kell jo rantottat csinalni.

2013.08.12. 23:18:23

@morsels: azert mondtam, hogy izlesek es pofonok.
Nincs semmi baj az atlag kommentelovel. En is az vagyok.
Minden blognak van egy "lifecycle"-je, kerdes, hogy a premiumosdi jot tesz e neki. Van aki szerint igen, imho, nem.
Majd az ido eldonti.
Toki es Niki is a blig szinfoltja. Toki neha szemelyeskedik, tobbnyire Tilmirrel.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 23:23:53

@charlieharper: Laposabb lett, de szerintem nagyrészt a nyár miatt, meg az archív posztok miatt.

2013.08.12. 23:25:25

@Taxomükke: kezdodik a csillaghullas. Nezed? Szerintem most lattam. Vagy egy repulo volt?

Furos 2013.08.12. 23:28:50

@diggerdriver: gondoltam hogy az izleni fog

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 23:29:35

@rumitom: azert magyar mentalitas nagy szerepet jatszik .. ez a mindenki rabolni akar most kitudja holnap mi lesz, ha jobb lenne az ado rendszer akkor is lopnanak az emberek ,,, stb miert van hogy senkit nem erdekel a lopott cucc vasarlasa otthon meg jo piaca van tudom a szegenyseg de mindenszinten mindenki lop csal mindegy mennyit keres ... talan az atkosbol maradt,,,

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 23:31:59

@charlieharper: De jó, hogy szóltál, kimentem nézni... vidéken vagyok (Délnyugat-Anglia), kevés a fényszennyezés, elég jól látni. Legalábbis azt hiszem, azt látom.

nyuszigonosz 2013.08.13. 00:12:33

@Taxomükke: Hullócsillagot is láttál? Mert én hiába bámultam az eget. :-(

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 00:17:03

@nyuszigonosz: Azt hiszem... nem biztos, a szemem sarkából mintha azt láttam volna, de nem esküdnék meg rá.

Kacorlakk 2013.08.13. 00:17:38

@morsels: @charlieharper:
- Jöjjön uram, egy euróért megborotválja ez az egyszerű automata!
Odamegy, belenéz a gépbe, s látja, egy nagy kés forog körbe!
- Hogy képzeli! Az emberek feje nem egyforma!
- Óh! Csak az első borotválkozásig.

nyuszigonosz 2013.08.13. 00:23:01

@Taxomükke: Nahát! Akkor talán kimegyek még egy kicsit az eget nézni.

2013.08.13. 00:26:59

@nyuszigonosz: eddig vagy 8-at, de ne azt a gyors feheret keresd.

M. Péter 2013.08.13. 00:49:41

Svájci élmény: egy autóbuszos kiránduláson voltam, a végén az idegenvezető azt mondja, hogy nem szoktak borravalót elfogadni, de mi olyan szimpatikusak vagyunk, hogy velünk kivételelt tesznek, aztán eszálláskor az ajtó mellett az idegenvezető és a sofőr is tartja a markát. Ilyen agresszív borravaló-kéregetést még az USA-ban sem tapasztaltam.

2013.08.13. 01:02:44

@zebralany: 'Engem biztos szeret Töki, dolgozom, sőt, még a férjemet is eltartom...! :)'

Jol allsz nala, de lehet ezt meg fokozni, ha pluszpontokat akarsz szerezni, probalj meg meg legalabb egy szeretot is kitartani kulon haztartasban. Ja es remelem napi husz orat dolgozol befektetesi banknal, mert az alap (az elit diploman kivul). Mondjuk hogy igy mikor van idod a kitartott ferjet meg szeretot latogatni, az mas kerdes.

2013.08.13. 01:11:01

@Taxomükke: 'Én itt Angliában azt tapasztalom, és ez összecseng az általatok leírtakkal, hogy egyszerű dolgokat nem értenek meg, túlbonyolítják, elhúzzák az időt stb. stb. Hogy a fenébe tud mégis erősebb lenni a gazdaságuk?'

Ez hogy valamit tulbonyolitanak vagy nem ertenek meg stb. ez teljesen szubjektiv; nyilvan maskepp csinalnak dolgokat mint Magyarorszagon, hogy ok csinaljak jobban vagy rosszabbul az nezopont kerdese, az eredmeny azt mutatja hogy bizonyos dolgokat valoszinuleg ok csinalnak jol.

Ez kicsit olyan kerdes, mint hogy a magyar vagy angol iskolak jobbak-e; a legtobb magyar meg van rola gyozodve hogy a magyar iskolak jobbak, mivel masok, egy csomo tenyt bemagoltatnak a tanulokkal amit az angol iskolak nem. Ettol fuggetlenul a vegeredmeny - pl. hol tanulnak tovabb a diakok, milyen eredmennyel vegeznek, milyen karriert futnak be, mennyire kiegyensulyozottak, eletrevaloak stb. - nem feltetlenul Magyarorszagon jobb.

2013.08.13. 01:16:36

@Határátkelő: Mas blogokon van olyan funkcio (hasonlo a szures gombhoz) hogy 'jelentes moderatornak' - ha egy komment szerinted serti a kozossegi szabalyokat vagy szemely szerint teged, jelezheted es elobb-utobb utananez a moderator. Olyan rendszer is van ahol a komment rogton eltunik ha jelentette valaki, es csak akkor kerul vissza ha a moderator megnezte es ugy talalta hogy nem serti a szabalyokat. Ennek olyan variacioi vannak hogy nem csak a konkret kommentet lehet jelenteni hanem magat a kommentelot is. Ezek a funkciok lehetove teszik hogy tobbe-kevesbe 'onszabalyozo' legyen a kozosseg, tehat szuksegtelenne teszik a 'premium kommentelo' rendszert. Nem tudom hogy technikailag ez megoldhato lenne-e ezen az oldalon.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 04:30:00

Svájc a világ második legszebb országa, én jól éreztem magam ott, bár svájci a világ második legunalmasabb városa is, Winterthur. (a legunalmasabb Greymouth :) A legsemmilyenebb meg Kassel.

Mondjuk akkor magyar rendszámmal kicsit geciztek a határon a sviccerek, ami nem esett jól, de hát nagyon nem izgultunk a dolgon. Azért nagyon szép hely.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 04:33:40

és, ha megengedtek egy megjegyzést, a kommentek attól laposak napok óta, hogy folyamatosan ezen a 'cenzúrán' rugózik pár alak. Aláírások, meg tizenhatnegyvenkornemvagyokprémiumkommentelő, de komolyan már, szánalmas.

Mondjuk örömmel láttam tökkencs második (vagy harmadik?) "Shaking the slap-tree" búcsúkoncertjét, lassan több lesz neki, mint az Európa Kiadónak volt :)

2013.08.13. 05:31:52

@Taxomükke: Semmi közöm a közgazdaságtanhoz, de szerintem ezek az okai: az emberek nem keresnek eleget (és a fizujuk fele megy adóba), tehát nem is fogyasztanak kiemelkedően. A munkáltatók iszonyat sok adót fizetnek mint a munkáltató után, mint pedig egyéb sarc formájában, biztos vagyok benne, hogy ez sok esetben visszavetheti a bővülést, meg ne felejtsük el a jelenlegi kormány teljesen átláthatatlan jogi és gazdasági környezetét, nem lehet egyszerűen már követni az eseményeket. Még azt is megemlíteném, hogy kevesen dolgoznak, és sok ember tart el az aktív réteg. Meg persze a mérhetetlen korrupció is bizonyára erősen öli a vállalkozásokat. Már előre tudják, hogy ki nyeri meg a pályázatokat....

2013.08.13. 05:32:45

@montroyal: Igen, ebben is van valami. Mondjuk a mindenki lop azért egy kicsit erős.

2013.08.13. 05:37:22

@gambl-r: Németországot szétbombázták és szétszakították elég hosszú időre. Japánra ledobtak két atombombát. Arról nem is beszélve, hogy a többek között a "legértékesebb" korosztályok is mentek a darálóba ezekben az országokban. Szóval szerintem nem helyénvaló mindig a történelemmel takarózni. Csak saját magunknak köszönhetjük, hogy még mindig nem sikerült egyről a kettőre jutni. A gengszterváltástól napjainkig.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 06:20:45

@Philosoraptor: igaz .. eros... csak az lop akinek van lehetosege ra .. ki hogy hivja; fusi ,mellekes , okossag stb..

bpetya75 2013.08.13. 06:49:33

@Határátkelő:

Szerintem járható út. Be lehet állítani valami automatizmust erre, vagy csak manuálisan mehetne? Utóbbi esetben azt hiszem nem várható el tőled a dolog. Akkor maradjon a szándék jelzése, mint feltétel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 06:50:16

@régebb óta vagyok Subban mint te: Attól még van. :)
Mondjuk egy családi háznál ritkán, de mi mást építünk.
Gondolj csak bele, van egy 30 ezres kis házikó, aminek a teteje tele van felülvilágítóval. Nem mindegy hol kerül átvágásra a lemez, mert alatta van a légtechnika, villamosság, stb.
@Taxomükke: Ez egy nagyon jó kérdés, sokat gondolkozok rajta én is. Ami vicc, hogy spórolni akarnak, csak nem tudnak. Mondok példát: ha a gyár nem szabja meg, hogy milyen kötőanyagot kell használni, akkor megveszik a legócskább, legolcsóbb csavart. Általában nem jó. Olyankor bontás, lemez ismételt megrendelése (mert sokszor azt már nem lehet sérülés nélkül visszarakni), majd ismételt építés. Hogy ez hova vezet és meddig mehet így, nem tudom. De akad még a kasszában. :)
@pappito: Winterthur valóban csúnya. Svájci rendszámmal is néha genyóznak. A múltkor a kesztyűtartótól kezdve megnézték az ülések alatt is helyet is. :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.13. 07:40:00

@Mirjam2: Köszi a tippet, most már tudom mi a célom az életben ;)

Határátkelő 2013.08.13. 09:56:39

@bpetya75: Tartok tőle, hogy csak manuálisan megy... :( De majd rákérdezek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 10:02:10

@Mirjam2: Nem kell látogatni. Időnként ki kell vikszolni, hiszen státuszszimbólum. :) ;)

kocog 2013.08.13. 12:21:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

> . A zsebemben felejtettem egy 500 frankos bankjegyet

Szia Maxval, megtennéd, hogy beteszel egy képet az 500 frankos bankjegyröl?

Köszi!

svajcineger 2013.08.13. 15:08:21

@Philosoraptor:
Ha jól emlékszem azért a két említett országot a szövetségesek "jobbik fele" aztán kárpótolta valamennyire... Természetesen nem csak ez, de ez is oka a fejlettségi különbségnek.

svajcineger 2013.08.13. 15:11:24

@pappito:
Melyik az első? :)
Na, ja a magyar (meg a többi "balkáni") rendszám véres rongy a sviccer vámosok szemében...

bpetya75 2013.08.13. 15:23:06

@M. Péter:

Hogy mi, Péterek milyen segítőkészek vagyunk! Most értem oda, hogy ránézzek a blogra, gondoltam segítek a kollégának. Még időben észrevettem, hogy megelőztél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.13. 16:38:34

@régebb óta vagyok Subban mint te: szerintem az étterem nem jó hasonlat, inkább a reptéri bizonsági ellenőrzés? mióta eltérítettek néhány repülőt, és volt pár részeg utas miatt dulakodás, szerencsére halálos áldozatok nélkül, de forgalomcsökkenéshez vezetve a balhék miatt, azóta biztonsági kapu van, és nem vihetsz fel kést meg alkoholt. aztán van, aki mindennap megjelenik, belerúg a repülő kerekébe, és topozékol, hogy ugyan ő nem akar eltéríteni semmit, és meggyőződéses antialkoholista, de az elveivel ellenkezik átmenni a kapun.
bocs, de csavarhúzó legyek, ha értem.

2013.08.13. 18:22:13

@montroyal: Én nem lopok, eddig sem, ezután sem fogok. Szóval megkérnélek, hogy valótlanságot ne állítsál. Köszönöm. Abba meg nem ártana belegondolnod, hogy te miért nem Mo.-n vagy, és miért osztod az észt a kerítésen túlról, amikor pontosan tisztában vagy vele, hogy milyen éhbéreket keresnek az emberek és emiatt kénytelenek több állást is vállalni, ha tudnak v. fusizni v. bármi más. Az adócsalókat nem kellene összemosnod azokkal, akik próbálnak túlélni ebben a tetves országban.

2013.08.13. 18:24:56

@gambl-r: Sokra mentek vele. Se infrastruktúra, se férfi, aki dolgozna.

DieNanny CH 2013.08.20. 14:56:39

@kocog:

Tudom, régen írtad, de: az 500-as bankjegyet 1996-ban beszüntették. Birca sztorija gondolom korábbi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása