oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 12. 06:42,  Amikor a fű sem nő 277 komment

2013. augusztus 12. 06:42 Határátkelő

Amikor a fű sem nő

Ma folytatódik nyaralós sorozatunk, melyben az országfelelősök írták meg, hogyan és hol nyaralnak az adott országban élők, illetve az ismerős magyarok vajon Magyarország felé veszik-e az irányt. Szóval ma irány Svájc, természetesen Tilmir segítségével.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

cím_58.jpg

Az idei nyárról elmondhatom, hogy pont időben érkezett, reméljük, kitart legalább a szünidő végéig. Az időjárás az idei évben hagy némi kívánnivalót. Röviden és tömören vacak. A tél sokáig vendégünk volt és a tavasz is meglehetősen hosszúra nyúlt. Gyakorlatilag június végéig csak esett és esett, a fűtést sem kapcsoltuk ki.

Most végre, már egy-két hete remek az idő, 25-30 fok közötti hőfokkal. Ideális. Rögtön hozzá is teszem, itt a népek megszokták, hogy az időjárás meglehetősen hektikus, ezért mindenféle védőeszközzel rendelkeznek, rossz idő miatt nem marad el program.

Az iskolai nyári szünet az alsóbb és középszinten 5 hét. A kantonokban nem egységes a szünetek időpontja, nálunk július első hetében mennek utoljára, és augusztus elején kezdenek.

Szomszédos kantonban két héttel később fejeződik be a suli. Így azért teljesen nem ürül ki az ország. Bár, a mi kantonunk, olyan mintha ciánoztak volna. Megszűntek a dugók, végre lehet közlekedni. :) Igaz, ebben az időszakban sok mindent nem kell intézni, látványosan lelassul az élet. Kivételt képeznek a hivatalos ügyek, az önkormányzat azért nem zár be.

Természetesen a családosok erre az időszakra időzítik a szabadság kivételét. A munkaügyi törvény úgy fogalmaz, hogy a szabadság mértéke 20 napnál kevesebb nem lehet. Több igen, a munkáltatótól függ. Ez bizony soványan elég a szünetre. Itt jegyzem meg zárójelben, a munkaügyi törvény kevésbé lojális a munkavállalóval szemben. Erről majd egy másik posztban.

Attól eltekintve, hogy az országnak nincs tengere, rengeteg olyan kirándulóhely van, ahol el lehet tölteni néhány napot vagy akár hetet. Remek Aquaparkok, és kalandparkok várják a vállalkozó szelleműeket, az országban sok emlékhely található, akik a régmúlt után érdeklődnek.

Ízelítőül két videó:

Sok esetben kihasználva a kellemes időt, munka után is kimennek a legközelebbi folyó vagy tó partjára és megmártóznak a hűvös vízben. Ez számomra elég meredek, mert a folyóknak igen erős a sodrásuk, kissé veszélyesnek tűnik. Szinte minden faluban van strand, így a kevésbé bátrak ott töltődhetnek fel, akár a következő munkanapra.

Svájcban nyáron is sok a turista, ilyenkor nem a hegyeket választják kirándulóhelyül, hanem olyan ékszerdobozokat, mint pl. Stein am Rhein, vagy Luzern, Rheinfall. Bár gyönyörű helyek, nem szívesen laknék itt. Gyakorlatilag egy gyufaszálat sem lehet leejteni, anélkül hogy valakibe ne ütköznénk bele.

folyó_1.jpg

Az itt lakók mindent megtesznek, hogy a turisták minél többet költsenek. Sok, különböző gagyit áruló üzletecske van, éttermek, talpon állók. Ami viszont dicséretes, hogy a forgalom zavartalan biztosítása érdekében forgalomirányítók vannak jelen a zűrös napokon, akik segítenek fenntartani a közlekedés zavartalanságát, a parkolást. Ezeken a kirándulóhelyeken igyekeztek kialakítani megfelelő számú parkolóhelyet, ezek ára meglehetősen borsos, óránként 1-3 frank is lehet (van ahol még több).

Felejthetetlen élményt nyújthat egy hajókázás a zürichi vagy a bodeni tavon, vagy a pecásoknak egy jó kis pisztráng horgászat.

halak.jpg

Sokak számára nyújt kikapcsolódást a campingezés is. Bevallom őszintén, nem kedvelem a kikapcsolódás ezen formáját űzőket. Az utakon nehéz a közlekedés a sok esetben 10 méter hosszú vontatmányokat előzgetve. :) Biztosan megvan ennek is a maga bája, nekünk marad a tűrés.

A svájciak egyébként eléggé vállalkozó szelleműek. Szeretnek sok helyre eljutni, sok mindent kipróbálni. Ismerősünk – közel a nyugdíjhoz – az elmúlt évben egy közel 1000 km-es kerékpártúrán vett részt. Az idén egy hajóval csorog le Münchenig. Ennek érdekében még hajós vizsgát is tett.

A gyerekes családok nagy része ilyenkor útra kel. A fentieket kiegészítve sokan mennek külföldre is, kedvelt célállomás az olasz (közel van), vagy a spanyol tengerpart.

Amikor HÁ megkért a cikk megírására azt is jelezte, hogy kíváncsi lenne, hogy oldják meg a nyári szünetet az itt élő honfitársak, így csináltam egy gyors közvélemény kutatást az ismeretségi körömben.

Természetesen a felmérés nem reprezentatív, arra jutottam, ahány család, annyi megoldás. Sokan hazamennek, pláne ha erős még a családi kötelék. Egyik ismerős hazapaterolta a kicsiket a nagyszülőkhöz – mondván úgyis keveset vannak velük -, és kettesben töltik a szabadság egy részét.

Ha már nagyobbak a gyerekek, vagy a családi kötelék már nem olyan erős, akkor a helyiekhez hasonlóan irány a nagyvilág.

Nálunk vegyes megoldás született, az egyik gyerek hazamegy, a másik nem, mi felnőttek pedig csak ősszel vesszük ki a szabadságunkat.

kikötő_1.jpg

Az őszi vagy a téli szünetet sok esetben távoli, egzotikus helyeken töltik. Nagyon népszerű Thaiföld.

Ha lobbiznom kellene Svájc mellett, nyári kirándulóhelyet népszerűsítve, bizton állíthatom, ha valaki nem elkötelezett a tenger mellett, a has süttetésén kívül esetleg aktív pihenésre vágyik, úgy remek választás lehet ez a kis ország az Alpok által átölelve.

Ezen az oldalon összefoglalva megtalálhatóak a legjobb helyek, ahol mindenki találhat számára megfelelő megoldást a szabadsága eltöltésére.

Az állami ünnep augusztus elsején van, amikor minden település látványos ünnepséggel köszönti az államalapítást.

Ugyan nem szorosan a szabadság eltöltésével kapcsolatos, de a kiránduló ne lepődjön meg, ha úton-útfélen valamilyen fesztiválba ütközik. Régi hagyományai vannak ennek, a farsangi szezontól késő őszig, a betakarítás végéig van valamilyen ünnepség. Sok esetben színes felvonulással, eszem-iszommal.

Jó nyaralást kívánok minden HÁ olvasónak!"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyaralás Svájc országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945455853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2013.08.12. 07:48:42

Nagyon jó cikk,Svájcban tényleg el lehetne nyaralni akár több hónapot is.A Genfi-tóban pedig lehet azért fürödni is,20 fokon felül szokott lenni a hőmérséklete/a helyiek elmondása szerint,akiknél megszálltunk/

tableno 2013.08.12. 08:00:05

Egyetértek, Svájc gyönyörű és változatos ország, minden adott a remek nyaraláshoz. Egyedül az árak azok, amik némileg elriaszthatják az embert...

tanato 2013.08.12. 08:14:32

A fentebb elküldött két kisvonatos programot nagyon javaslom a Svájcban járó gyermekes családoknak,az enyémek is nagyon élvezték őket,amikor ott jártunk, még javában gyermekek voltak,2005-ben voltunk ott nyaralni.A chatelardi kisvasút felvisz egy nagyon magasan épült víztárolóhoz a francia svájci határ közvetlen közelében van.A másik a Swiss Vapeur Parc pedig La Bouveretben található a Genfi tó partján/ a helyeik franciásan Lac-Lémannak mondják a tavat./ 4km-re a francia határtól.Itt mindenféle típusú minivonatra fel lehet ülni,ami egy óriási terepasztalon megy végig.Egy belépőjeggyel akár estig lehet vonatozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 08:20:45

Nem mennék oda.
Nincs szárítógép a pajtában.
Mit csinálnék ott?
Na jó két nap max aztán gyorsan vissza.
Csaxólok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Tilmír jó volt. Svájc gyönyörű egyszer ha az Isten is megsegít elmegyek oda.
Az iskolához annyit tennék hozzá hogy jó ez a rendszer a gyerekek szempontjából de szinte tökéletes gátja az anyukák munkavállalásának.
Legalábbis itt.

nyuszigonosz 2013.08.12. 08:24:03

Tilmir, jó a poszt.

Svájc gyönyörü. Gyönyörüen drága is. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 08:26:00

@tableno: Ebben teljesen igazad van. Jó vastag pénztárcával érdemes jönni. :(
@tanato: Köszi a linket. Nagyon sok helyen van ilyen vasút. Egy-egy hegyre vasúttal, fogaskerekűvel, libegővel vagy akár kombinálva is fel lehet jutni.
Pl. a Pilatus. Az is remek hely.
@diggerdriver: Neked is igazad van. Bár, én úgy gondolom sok esetben akarat kérdése is (tudod, ha muszáj lenne...). Szomszédom itthon van egy kicsivel + még van 3 nagyobb. Ő nyilván nem fog elmenni dolgozni, de a nyári szünet idejére még bevállalt vagy 4-5 kicsit, akiknek dolgozik az anyjuk. Gondolom pénzt is kapott érte, így a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 08:34:46

@tilmir:
Az én nejem csinálta.
Éjszaka dolgozott hazajött 5órakor.
Lefeküdt fél 8kor kelt vitte a gyereket iskolába. Fél 10re hazaért aludt fél 3ig aztán ment a gyerekér.
Utána már le se feküdt 7kor ment dolgozni.
Nem egyszerű.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 08:41:13

@diggerdriver: Ez bizony nem lehetett egyszerű.

Én úgy gondolom, hogy az itteni nőknek nem szükségszerű munkát vállalni, elég egy fizetés is a normális megélhetéshez.
Aki dolgozni akar, annak egyéb megoldást kell találnia. Egyik lehet a fentebb említett Tagesmutter, vagy nagyszülő igénybevétele.
Aki kifejezetten karrierista, vagy épp magasabb beosztásban dolgozik, annak nem gond kifizetni egy bébi sintért vagy privát óvodát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 08:50:34

@tilmir:
Igen, ez itt is így van de azért kérdezd meg erről Tökit:))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.12. 09:39:40

Jo reggelt!
@tilmir: toki viszi a ceges oviba! csak van erre is penz a munkahelyen, hamar fizetett vacsi van a tulorazoknak.

Alice in Wonderland 888 2013.08.12. 10:13:38

Szuper iras es csak megerosithetem Tanatot, hogy a genfi toban furodni is lehet, sot van egy szabadstrandja a kisgyerekes csaladoknak, ami nyitott barki elott es van egy fizetos strandja is,
A nyitott strandot par eve boviteni akartak, de sajnos a varos vezetese nem adott neki zold utat,

Svajc gyonyoru, de en jobban szeretek itt lakni, Viszont jo, hogy 20 percre van tolunk Genf, igy sok programon reszt tudunk venni ott is,

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 10:28:38

Köszi Tilmir, jó kis írás volt :)

Érdekes, hogy az ottani nyugdíjas ismerős kerekezni, tanulni, hajózni indult - itt meg a mieink az SZTK-ba a "Trabantért", vagy az akkus háromkerekűért mennek nyugdíj után... (Vagy már előtte.)

Nagyon szeretjük a fesztiválokat, remélhetőleg, Isten segedelmével eljutunk majd Svájcba is.

BTBTBT 2013.08.12. 11:10:23

@diggerdriver:
"Nem mennék oda. Nincs szárítógép a pajtában."
Hülye. :DDD

@tilmir:
Felvéve a látogatnivalók listájára, bár az árak azért kicsit riasztóak. Még az erős fonttal esetében is.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.08.12. 11:16:34

Üdv Mindenkinek!

Csak érdeklődnék mit tud Svájc, amit Ausztria nem? Persze nyaralás szempontjából nézve.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 11:41:17

@YoZan Ace: Más...
:D
@nezzazegfele: Jó, itt azért sokkal jobban figyelnek a prevencióra. Másrészt -anélkül, hogy megbántanék valakit -, de sok nyugdíjas nálunk "szeret" beteg lenni. Egyrészt az orvosra várva, jókat lehet pletykálni, másrészt sokuk azt hiszi, ha az öregségre jó sok gyógyszert szed, attól jobban érzi magát (tisztelet a kivételnek, természetesen).
Itt inkább elmegy sétálni, túrázni.

svajcineger 2013.08.12. 11:53:08

@YoZan Ace:

"Csak érdeklődnék mit tud Svájc, amit Ausztria nem?"

A kérdés kiváló! Sokszor felteszem én is ezt a kérdést a svájciaknak (is). Szerintem, a válasz: semmivel! Mint, ahogy akár Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal összehasonlítva sem tud többet. A különbség a teljesen eszement túlárazottság, ami a vendéglátás, idegenforgalom terén még szembeötlőbb, mint az élet más területén. A szolgáltatások színvonala pedig abszolút nincs arányban az árakkal. És most nem a természeti szépségekről, adottságokról beszélek. Prüszkölnek is a svájci vendéglátósok, különösen a szállodások. A marketing ugyan hatalmas - "ami svájci, csak az a a jó"- de ezt lassan már maguk a svájciak sem hiszik el. Annyi tartaléka van még a svájci idegenforgalomnak, hogy a lóvés orosz, arab turisták egyelőre kajálják a mesét. És, nekik mint tudjuk, semmi sem drága.

svajcineger 2013.08.12. 12:01:06

Ami viszont az idősebbek - de igaz ez a fiatalokra is - sportolásáról szólt, az maximálisan igaz! Nagyon sokan sportolnak, kocognak, futnak, úsznak, síelnek, kirándulnak, aktívan élnek.
Ezzel szemben szegény magyar nyugdíjas örül, ha a Tacskóig elcsoszog csirkefarhátért...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 12:05:32

@gambl-r: " "ami svájci, csak az a a jó"
Ez valóban így van. Mármint a kijelentés. :)
Magam sem értek vele egyet, de azért egy picit nem ártana tanulni tőlük.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 12:09:20

Egyébként, Svájc a mai napig egyfajta misztikus dolog. Megnézel egy filmet, hol van a pénz - Svájcban, hol tanul a gyerek - svájci magániskolában, hol síelünk - Svájcban és így tovább.
Az emberek torkán évtizedek óta ezt tolják le. :)
Ahhoz itt kell élni, hogy valaki szembesüljön azzal, mi a való világ...
:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 12:28:42

@tilmir: Lehet, hogy nem ugyanarról a Magyarországról beszélünk...
A környezetemben mindenki vagy gyárakban, vagy a földeken élte le az életét.
A szemben lakó néni 33 év munkaviszonyt tud felmutatni, a maradékban felnevelet két gyereket, majd az unokáját is, amikor meghalt a szüleje.
A mellettünk lakó néni két év múlva töltené a nyugdíjat, de már tíz éve nincs munkája, belerokkant ugyanis az üzemben. Most visszaminősítették, de fogni pl. nem bír.
A másik szomszédban házaspár lakik, mindketten nyugdíjasok. A férfi jár el a messzebbi boltba, mert ő még tud biciklit tolni, menni vele már nem nagyon, derékszögben meghajolt. A felesége csak csoszogni bír, lehajolni nem.
Mindketten a 20 km-rel arrébb lévő gyárból mentek nyugdíjba.
Ha a mellettük lakó "fiatalembert" nézem, aki jó ötvenes lehet, agyvérzést kapott, szintén gyári munkás.
Ha végig megyek az utcán, a falun, csupa olyan embert látok, akik belerokkantak a munkába - és ezért semmit nem kaptak cserébe, most tengődnek, sokan éheznek, télen fáznak.
Ja, amikor bementünk a dokihoz a gyerekekkel, sürgősséggel, 5-en voltak bent.
Valóban mind "idősek", egyik mellett oxigénpalack, rajta maszk, kapkodta a levegőt, olyan hatvan körül lehetett, ketten a férjüknek mentek gyógyszert íratni, és volt egy ápolásis asszony a "gyerekével", 60 és 40 év körüliek, utóbbi értelmileg akadályozott.

A régi lakhelyünkön ugyanilyen szituációk voltak, a legutolsó, kisvárosi lakhelyünkön szintén.

Ami a rendszerváltás környékén itt is jellemző volt, hogy zsúfolásig tömve voltak a rendelők és ott piacoztak - az a mi vidékünkön már régen megszűnt.

Minden nap, mikor megyek a pékségbe, a gyászrovatos tábla mellett megyek el. Rajta papírok: 30-40-50 évesek temetési információival...

Ez a magyar vidéki valóság, ahol én élek.

(Remélem mihamarabb, minél távolabb...)

nyuszigonosz 2013.08.12. 12:33:06

@YoZan Ace: Még több pénzbe kerülni. :-))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 12:39:10

@nezzazegfele: Sajnos ilyen is van. :(
Én nagyvárosban éltem, ott inkább jellemző, amiről írtam.
A szüleim 70 felettiek, vidéken élnek, a mai napig aktívan dolgoznak.
Nem érnek rá orvoshoz menni.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 12:39:10

@nezzazegfele: Sajnos ilyen is van. :(
Én nagyvárosban éltem, ott inkább jellemző, amiről írtam.
A szüleim 70 felettiek, vidéken élnek, a mai napig aktívan dolgoznak.
Nem érnek rá orvoshoz menni.
:)

SilentDreams 2013.08.12. 13:12:44

Tilmir, köszi a posztot.
Egyik kedvenc célországom Svájc, egyelöre túristáskodni, aztán majd lehet több is lesz belöle...

"Svájcban nyáron is sok a turista, ilyenkor nem a hegyeket választják kirándulóhelyül, hanem..."

Azért nyáron is meleg szívvel ajánlanám a hegyeket, ilyenkor is gyönyörüek. Nagyon élvezetes tud lenni a 25-30 fok lent a völgyben, majd fél óra múlva 10 fokban, hóban kirándulgatni 2500-3000 m-en vagy még magasabban a tüzö napsütésben. A tavakat, hegyi patakokat is imádom, egyszerüen kifogyhatatlan élmény annak, aki rajong a természetért. Már voltam egy párszor (sajnos jóval kevesebbet, mint pl. Ausztriában), de még olyan hosszú listám van, hogy miket néznék meg, hogy egy jó darabig még biztosan kitart...

Prémiummentes hozzászólás, 12:15

SilentDreams 2013.08.12. 13:12:44

@tilmir: Igen, ez elég feltünö. Remélem a természeti szépségek misztikussága viszont ott élve sem tünik el olyan gyorsan.... :)

Ohne Premium - 12:18

Bogyó 2 2013.08.12. 13:12:44

Most voltunk Svájcban. Klassz hely, szép városok. De nem aludtunk ott, Németországból jártunk át. Voltunk Luzernben, St. Gallenben, megnéztük a Schaffhauseni vízesést. Végig esett, amíg ott voltunk, kedd estétől csak péntek reggel kezdett kisütni a nap, de akkor már indultunk haza. Egyszer talán napot is látunk Svájcban, mert azért még meg kell nézni a többi dolgot is. A boltok termékeit látva úgy tűnik, a svájciaknak jó az ízlésük, nagyon klassz ízléses táskákat, ruhákat láttunk, de sajnos igen drágán. A benzin viszont olcsóbb mint a németeknél.
Svájc azzal tud többet mint Ausztria, ami csak ott van. A Kappelbrückét nem lehet Ausztriában megnézni vagy a schaffhauseni vízeséshez fogható sincs Ausztriában. Ha valaki alpesi levegőre, havasi túrákra, vonatozásra, vagy szép történelmi városmagokra kíváncsi csak úgy általában, az tényleg megvan a németeknél vagy az osztrákoknál is.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.08.12. 13:12:45

@tilmir: Persze kinek mi. Mondjuk ez olyan hogy válaszatani kéne mondjuk egy GSR-750 és Z800 között. Mások, ez ok, de miért válasszam a drágábbat, mikor ugyanazt az élményt képes nyújtani? :P

2013.08.12. 13:29:31

Nem tudok többet hozzátenni, mint az előttem szólók, Svájc egy gyönyörű ország. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 13:33:53

@YoZan Ace: Ok, ez nem rábeszélés akar lenni. pláne nem összehasonlítás. :)
Van akinek a pap, van akinek a papné, vagy papnő?
:D
@SilentDreams: Még "gyakoroltam" csak Svájcot történt meg velünk, hogy kirándulásként a Pilatust választottuk (2000 m).
Nyár volt, meleg volt, mi meg egy szál póló-rövidgatya-flip-flop papucsban felmentünk.
:)
Maradandó élmény volt a sok kabátos között.
:D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.12. 13:37:32

Ehhez akkor se tudnék mit hozzátenni, ha a HÁ színvonal szűrőjén valahogy sikerülne átevickélnem.
Ja, ás még valami. Admin tesó! Ahogy Jamasita tábornok mondotta: tegyen bldoggá a szűrőd! És amit én teszek hozzá: ez legyen az életben a legnagyobb örömöd.

tableno 2013.08.12. 13:37:51

@YoZan Ace: Nem értek veled egyet. Svájc történelmi és kulturális szempontból egy meglehetősen egyedülálló ország Európában (és a világon is), és ha valakit ez érdekel, akkor olyan dolgokat láthat Svájcban, mint amit sehol a környező országokban. Mondom ezt úgy, hogy valamennyi szomszédban többször jártam már, és Svájcot is elég jól ismerem. Tilmirnek igaza van, Svájc - más.

Doryyka 2013.08.12. 13:37:55

@gambl-r: vendegeink voltak, ferjem elvitte oket a Rajna-vizeseshez. Mentek uditot venni, ahol ezt a beszelgetest kaptak el:
Vendeg: -Itt meg senki nem panaszkodott?
Elado: -Az udito arara?
-Igen.
-Maga Nemetorszagbol jott?
-Igen.
-Akkor rendesen kellene keresni/rendes fizetest adni az embereknek. (Es nem szolgalta ki.)

Vegaaa 2013.08.12. 13:37:55

"Szomszédos kantonban két héttel később fejeződik be a suli. Így azért teljesen nem ürül ki az ország. Bár, a mi kantonunk, olyan mintha ciánoztak volna. Megszűntek a dugók, végre lehet közlekedni. :) Igaz, ebben az időszakban sok mindent nem kell intézni, látványosan lelassul az élet. Kivételt képeznek a hivatalos ügyek, az önkormányzat azért nem zár be."

mintha csak Szegedről írtál volna. 5 éve dolgozom itt a kereskedelemben és nagyon meglátszik mikor utazik haza nyáron az a cca. 30-40 ezer diák, ugyanis a város állandó lakossága olyan 175ezer fő. nem túlzás azt állítanom hogy Szeged belvárosa szinte csak az egyetemistákból él. nemhiába szokott augusztus végén lenni a SZIN, ezzel 1-2 héttel hamarabb lecsábítják a teli pénztárcával rendelkező diákokat.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 13:37:55

Az én szüleim 60-70 felett, minden hétvégén kirándulnak a hegyekben. Pár évvel ezelőttig még bicikliztek is, de egy bicikli baleset után lemondtak róla.
Mi is túrázunk rendszeresen a barátokkal, van akinek a nyaralása is kerékpár túra, van aki kenus-kajakos nyaralást tart.

Ez is Magyarország. Ja, hogy kik ülnek a körzetinél, nem nagyon tudom, mi csak a balesetire járunk. :))

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 13:20
Magyarország

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 13:52:51

Svájc nem jó hely sajnos. Még ma is kiráz a hideg, ha arra a pár napra gondolok, melyet ott töltöttem 20 éve. Az egész olyan mint egy méregdrága nyugdíjasotthon. Minden iszonyú drága, de nincsenek rendes szolgáltatások. Az étterem este 8-kor zár, reggel nem lehet reggelezni, csak hajnalban. A lusta svájci nem alkalmazkodik, elvárja, hogy a turista hozzá alkalmazkodjon. Az utcákon egy lélek sincs este 9-kor. Alig van ételekben választék. A szállodaszoba drága, mégis piszkos. A taxi annyiba kerül, hogy két km árából Mo-n be lehet utazni fél Budapestet. Mindenki udvariasan mosolyog mesterkélten, de a mosoly mögött érezhető az idegenellenes náci pofázat,

svajcineger 2013.08.12. 13:53:41

@tilmir:
Pontosan erről van szó! Ezt mondom mindig: az ország egy nagy marketinglufi. :)
Amikor még én sem itt éltem, én is azt gondoltam, hogy ez maga a földi paradicsom. :)

svajcineger 2013.08.12. 13:58:43

@tableno:
"Svájc történelmi és kulturális szempontból egy meglehetősen egyedülálló ország Európában..."

Na, ez tuti! Ebből élnek azóta is. Mármint a történelmi "egyedülállóságból"...

svajcineger 2013.08.12. 14:00:15

@Doryyka:
Különösebben nem csodálkozom a storyn. A svájciak rasszistábbak a németeknél, pedig az nem könnyű! :)

svajcineger 2013.08.12. 14:02:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kicsit talán erős a megfogalmazás, de nem alap nélküli. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:02:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezzel vitatkoznék. :) Azt nem tudom, hogy volt 20 éve, szerintem hiba az alapján ítélkezni.
Előző lakásom alatt étterem volt. Reggel 6-tól lehet reggelizni, és ha igény van, éjfélig nyitva van.
És nem kirándulóhely, csak egy poros kis falu.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:04:03

@gambl-r: Ha jól belegondolunk nem volt igazuk?
:)
Nem kötelezték el magukat senki mellett, nem is voltak soha a vesztes oldalon.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 14:08:23

Tisztelettel érdeklődöm, hogy ezek a kommentek végére írt "Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 13:20" meg a "Prémiummentes hozzászólás, 12:15" jellegű önkifejezések számotokra valamiféle elégtételt jelentenek?

svajcineger 2013.08.12. 14:10:10

@tilmir:
Viszont mindenhonnan levették - csúnyábban mondva ellopták - a sápot...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:12:01

@gambl-r: Ok, ez igaz.
Ellenben fájna nekünk, ha mi csináltuk volna ezt?
:D

svajcineger 2013.08.12. 14:12:48

@tilmir:
Én viszont megerősítem. :) Éjfél körül esélyed sincs itt már semmire. Pedig ez egy idegenforgalmilag frekventált hely...
De jellemző példa, hogy pl. az egész kantonban (SG) egy(!) nonstop nyitva tartó benzinkút-shop van!

svajcineger 2013.08.12. 14:14:51

@tilmir:
Nincs ezzel azonkívül semmi baj, hogy a nagy arcból, büszkeségből azért ezen okok miatt nyugodtan vissza lehetne venni. Mondjuk, nem is nagyon szeretik, ha efféle témákra kerül sor egy beszélgetés alkalmával. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 14:15:44

@tilmir:

Tehát az utóbbi 20 évben a svájci megtanult dolgozni? Ha így van, ennek örülök.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:15:48

@gambl-r: Akkor onnan el kell költözni. :)
Egyébként, nem akarom védeni az ittenieket, de két hete otthon voltam, este 10-kor közölték, hogy hoznák a számlát, mert zár az étterem. :(

Aki egyébként jót akar enni, és sokáig maradni, az menjen át az olaszokhoz.
:)
Én is oda szoktam menni.
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:18:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem tudom pontosan mire gondolsz...
A munkaidőt munkával kell kitölteni. Emiatt pont néhány hazánkfiának keserű a szája, mert nem lehet a lapátra támaszkodni, vagy 10 percenként cigi szünetet tartani.

Mondom, nem tudom mi volt 20 éve, most ez van.

svajcineger 2013.08.12. 14:22:06

@tilmir:
Én meg Ausztriába, Németországba. Ezek vannak közelebb. :)

tableno 2013.08.12. 14:35:41

@gambl-r: Na most én kifejezetten turistaszemszögből írtam ezt a "másságot", és olyasmikre gondoltam, hogy például az Emmenthal-völgyben máig is eredeti állapotában megmaradt 17-dik és 18-dik századi (fából épült!) parasztházakat lehet látni, amik nem múzeumok, hanem működő gazdaságok. Vagy arra, hogy sok városban a középkori céhek utódszervezetei ma is működnek, gyakran az eredeti székházukban. Vagy a svájci hadsereg intézményére. Erre te meg itt "svájcizni" kezdesz, ráadásul úgy, hogy magad is ott (és belőlük) élsz. Ez így nem valami menő dolog...

2013.08.12. 14:39:48

@tilmir: nem, mi inkabb bealltunk mindig, MINDIG a rossz oldalra, gyorsan veszteni egyet :)

De buszkek vagyunk ra! Es legalabb akkora az arcunk, mint a svajciaknak... csak azt tudnam, mire (a csavarodo sziriuszi dns-t, a fold szivcsakrajat meg ilyesmiket leszamitva :D )

tableno 2013.08.12. 14:41:53

@tableno: Persze azzal nincs semmi baj, hogy ha valakinek nem tetszik Svájc, és ennek hangot is ad. Itt van például @maxval, a gondolkodni igyekvő birca kommentje - volt ott, nem tetszett neki, nem ment többet vissza. Teljesen OK a dolog.

De amikor a bevándorló lenézően és megvetően ír az országról, ahová a saját akaratából költözött, mindezt úgy, hogy láthatóan alig tud valamit a VALÓDI történelmükről és kultúrájukról - az nekem nagyon de nagyon ellenszenves tud lenni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 14:44:53

@Whave: 1515- a Marignoi csata. Svájc akkor harmadik félként háborúzott, és kikapott. Akkor fogadták meg, hogy nem szállnak be senki oldalán semmilyen hadakozásba.
Szerintem, nem volt rossz ötlet.
:)

2013.08.12. 14:46:58

@gambl-r: MInden népnek van vaj a füle mögött...

2013.08.12. 14:47:46

@Taxomükke: Szabadságharcosok. :)

bpetya75 2013.08.12. 14:49:05

@nezzazegfele:

"Lehet, hogy nem ugyanarról a Magyarországról beszélünk..."

Vagy lehet, hogy Magyarországon belül vannak eltérések? Én is inkább azt tapasztalom itt Somogyban, amiről Tilmir írt. Nyilván rohadt dolog 50-60 évesen lerobbanni, de ismerek itt néhány embert, aki inkább a munkába rokkant volna bele, mint a munkanélküliségbe.

2013.08.12. 14:49:36

@Whave: A magyarok a többi nemzet felett állnak. Remélem, hogy most nem árultam el új dolgot. >.<

bpetya75 2013.08.12. 14:53:00

@Whave:

Nem értek egyet. Egy nem is olyan szűk rétegnek akkora az arca, hogy a nap se tudja egyszerre megvilágítani az egészet, egy hasonló méretű réteg szánalmasan szégyenkezik a származása miatt, és van a jó széles maradék, amelyiket meg nem érdekli az egész. Szóval a T1 nem igazán indokolt.

2013.08.12. 15:07:13

@bpetya75: biztos vagyok benne, hogy a svajciaknal is inkabb csak a "hangos" svajcinacik a feltunoek, es ott is egy jo szeles reteget teljesen hidegenhagy a nepnemzeti hakni :) En ugyan csak 3 svajci szarmazasu embert ismertem meg eletem soran, de egyik sem volt "turbo". :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 15:13:08

@tilmir:
Kimaradt valami, a néni, aki 3 gyereket nevelt fel, egy fillér nyugdíjat nem kap. 7 év hiányzott volna neki - nem számolták bele a nyugdíjába a gyereknevelést.

Örülök, hogy a szüleid jól vannak és munkaképesek. Maradjon is így sokáig. :)

@régebb óta vagyok Subban mint te:

Tudod, ahol gyerekorvos nincs, ott a gyereket is a felnőtt rendelésre kell vinni.
Így aztán van alkalmam látni az ott ülő felnőtteket.
Nem trécselni járnak - tényleg betegek.

@bpetya75:

Somogy és az ország másik oldala között, ahol én élek, fényév távolság van. Sajnos.
Aki itt még bír mozogni 60 évesen, az a kertjét igyekszik megművelni, imádkozva esőért, hogy ne kelljen locsolni, és imádkozva azért, hogy ne más szedje le amit gondozott egész évben.

Munkanélküliből itt kétféle van:

egyik a finoman szólva a kisebb portán nagyobb népsűrűségű fajtából, akik remekül elvannak segílyen; a másik fajta meg, aki bármit megtenne, hogy dolgozhasson, de ide 1 óra a megyeszékhely, járatok ritkák, dolgozókat közelebbről vesznek fel, így hát mást nem tehet, a kertjét műveli, imádkozik esőért, hogy neki se kelljen locsolni, és hogy ne az előbbiek arassanak.

Az EU csatlakozás idején jártam egy képzésre, máig a fülemben cseng az oktatóm szava: Magyarország lassan két részre fog szakadni - Pannóniára és Hungáriára.
Hosszú eszmefuttatás volt, a mondanivaló lényege a kereseteken, munkahelyeken, vállalkozásokon és azok helyzetén volt.
Úgy látom nem sokat tévedett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 15:15:00

A történet friss néhány perces.
Azt mondja nekem az egyik albán hogy ma jött ide dolgozni egy magyar.
Mondom ki?
Azt mondja az egyik dömperkezelö.
Egyszercsak jön felém egy velem korabeli ember az albán mondja hogy ö az.
Mondom magyar vagy honnan jöttél?
Azt mondja magyar és Kolozsvárról.
Bemutatkozik én is és mondja hogy azért mondja hogy magzar mert magyar ùtlevéllel van itt így szabadon vállalhat munkát.
Mégiscsak van értelne a kettös állampolgárságnak.

tableno 2013.08.12. 15:24:09

@diggerdriver: Persze, ez így megy már egy-két éve. Mondjuk hamarosan a románokkal szemben is feloldják a korlátozásokat (bár nagyon nem fűlik hozzá a foguk), és akkor megint mindegy lesz.

tableno 2013.08.12. 15:28:04

@bpetya75: Az én szüleim generációja (a Ratkó-gyerekek) éppen mostanában mentek nyugdíjba. Rajtuk azt látom, hogy sokkal inkább "nyugati" módra élik a nyugdíjaséletet (már amennyire pénz/egészség engedi), mint az előző generáció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 15:29:23

@tableno:
Ha nem nyitják meg a kapukat szarban lesznek.
Nincs elég dolgozò.

svajcineger 2013.08.12. 15:29:56

@tableno:
"De amikor a bevándorló lenézően és megvetően ír az országról, ahová a saját akaratából költözött, mindezt úgy, hogy láthatóan alig tud valamit a VALÓDI történelmükről és kultúrájukról - az nekem nagyon de nagyon ellenszenves tud lenni."

Légy szíves, idézd, hogy hol beszéltem én lenézően, vagy megvetően! Azért mert, nincs rajtam a rózsaszín sviccer szemüveg, azért még elmondhatom a véleményemet, nem? Egyébként, légy szíves taníts a svájci történelemből! Különösen az ország második világháborús szerepe érdekelne.

tableno 2013.08.12. 15:31:01

@diggerdriver: Meg fogják nyitni. Egyrészt ezért, másrészt mert kötelező.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 15:35:02

@nezzazegfele: Ez valóban nagyon szomorú. Sokat lehetne róla beszélni. :(
@diggerdriver: Így van, ilyennel én is találkoztam itt. Mondjuk nagyon rendes fiatal pár volt, és nem is sajnálom tőlük a magyar okmányt. Meggyőződésből csak az idősek igénylik, a fiatalok meg a jobb megítélés miatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 15:35:11

@diggerdriver:

Január 1-től a románokra sincs korlátozás az EU-ban. Persze Svájc nem köteles követni az EU-szabályt, ez tény.

tableno 2013.08.12. 15:42:40

@gambl-r: "Légy szíves, idézd, hogy hol beszéltem én lenézően, vagy megvetően!" - öööö... az összes eddigi hozzászólásodban? Vagy nem _úgy_ értetted? Na mindegy, nekem ez jött le, de ha te azt mondod, hogy nem, akkor bocs.

"Egyébként, légy szíves taníts a svájci történelemből! Különösen az ország második világháborús szerepe érdekelne." - Hoppá! Na pont erről beszéltem! Adott egy majdnem 1000 év történelemmel rendelkező ország, amit egyedülálló módon megkímélt az európai háborúk többsége, és ezáltal igen érdekes turisztikai szempontból (ugyebár erről szól a poszt). Mire te azzal jössz, hogy dehátamásodikvilágháborússzerepük. És Magyarország másodikvilágháborússzerepének mi köze van mondjuk a Sziget fesztiválhoz? Vagy a soproni óvároshoz? Vagy a Dunakorzóhoz? (na speciel ahhoz van, lásd a dunábalövéseket - most akkor a külföldi turisták bojkottálják a Dunát, vagy mi?)

svajcineger 2013.08.12. 15:43:31

@tableno:

"Erre te meg itt "svájcizni" kezdesz, ráadásul úgy, hogy magad is ott (és belőlük) élsz. Ez így nem valami menő dolog..."

Mi a nem menő? Az, hogy van véleményem? Én ebben az országban nem menekült, vendég, segélykérő vagyok, hanem egy munkavállaló, aki kölcsönös előnyök reményében kötött egy munkaszerződést, aki adót, betegbiztosítást, nyugdíjpénztárat fizet, stb. Nekem a svájci állam, se a nép semmit nem adott ingyen, amiért hálásnak kéne lennem. Ami tetszik megdicsérem, ami nem, azt kritizálom. Ugyanúgy, mint bárhol máshol. Ennyi!

svajcineger 2013.08.12. 15:46:03

@tableno:
Ember, kevered a szezont a fazonnal! Amit írtam, azt nem a svájci turisztikai látnivalókkal kapcsolatban írtam, hanem pusztán tényként. Ettől még gyönyörű helyek lehetnek az országban, ahogy vannak is!

bpetya75 2013.08.12. 15:47:31

@Whave:

Én meg a jó pár száz magyart ismerősömről csak 3-at tudok, aki tutira turbó ;-)

@nezzazegfele:

Nem mondom, Szabolcsban vagy Borsodban vannak elmaradottabb részek, de pl Csongrádhoz, vagy akár Békéshez képest mi a béka segge alatt vagyunk. Hiába van Balaton déli partunk, ha a gazdasági motor szerepét képtelen ellátni a megyeszékhely, mert az inkompetens városvezetés évtizedek óta a presztízsberuházásokra ment rá, a számottevő munkahelyteremtő fejlesztések helyett.

@tableno:

Ez természetes szerintem, hiszen nekik is kinyílt a világ, épp annyira, amennyire ők kinyíltak a világnak. Az mondjuk biztos, hogy az egészség és a pénz komoly akadály. Magamon is érzem, hogy többet kellene foglalkoznom a témával, ha meg akarom ismerni a dédunokáimat ;-)

tableno 2013.08.12. 15:49:42

@gambl-r: Ha mondjuk a svájci árakat, a szolgáltatások minőségét, a munkakörülményeket stb. kritizálod, azzal semmi gond. Viszont a IIVH-s szerepükkel jönni? (Ami különösen vicces -magyarként?!) 2013-ban? Egy olyan posztnál, ami még véletlenül sem kapcsolódik a témához?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 15:49:43

@diggerdriver: Ez igen pozitív. Mi nagyon sokat beszélgettünk baráti társaságban, hogy lesz-e valamiféle kézzelfogható haszna a kettős állampolgárságnak. Ez csak mint lehetőség merült fel, az ottani szegénység miatt. Mindenesetre örülök a történetnek. Megosztom a többiekkel is. :)

@tilmir: Az, valóban szomorú. Különösen, hogy helyi szinten a barátaimmal megpróbáltunk ezen javítani. De olyan (valós és láthatatlan) falakba ütköztünk, hogy a vége az lett - aki tudott, ment a szélrózsa minden irányába, aki még maradt, az is tervezi.
Egy közgyűlésen, röhejes, de így történt, amikor az volt a központi kérdés részünkről, hogy hogyan lehetne munkahelyet teremteni a helyi vállalkozásoknál az itt felnőtt, szakmát vagy diplomát szerzett fiataloknak, idegesen félbe lettünk szakítva (szinte valóságosan is), hogy hagyjuk, mert megoldhatatlan a kérdés, inkább arról rendelkezzen a polgármester, hogy az egyik vállalkozó bajlilálra festett üzletét rendeletileg szabályozzák, kötelezzék az átfestésre.
Rezignáltan megszólaltam, hogyha így haladunk, az az épület ki fog fakulni, de a munkahelyek nem fognak megoldódni.
Hát, így lett.
Már csak halványrózsaszín a borzadvány, fiatalok meg csak azért vannak, mert van egy marha jó gimi ugyanott.

Másik megyéből megkerestek, és évekig dolgoztam nekik gazdaságfejlesztésen, ami gyakorlatilag turizmusfejlesztés volt. Onnan kerültem a másik szomszédos megye szervezeteihez, ugyanezért.
Ott fejlődnek, itt vegetálnak. A segítség ingyen sem kell - mert ki az a hülye, aki ingyen is dolgozna, ott valami nem stimmel, valamit BIZTOSAN AKAR...
Oké, akkor töredékéért elvállaljuk, csak csináljunk már valamit, hogy haladjon ez a néhány falu, amik közül párat városnak csúfolnak. Úgy sem kellett.
Majd a Hivatal megoldja, az a dolga.
Megválasztottak mindhárom helyen egy-egy szuper polgármestert, rengeteg tervük volt, lendületesek voltak, haladtak volna. Ha nem az állambácsi, akkor a saját földijeik tesznek keresztbe nekik és dúl a pártháború a megbeszéléseken.
No, az ilyen mentalitástól menekültek el innen a társaim anno. De már mi sem bírjuk.

tableno 2013.08.12. 15:51:26

@gambl-r: Az is tény, hogy Magyarország második világháborús szerepe sokkal dicstelenebb Svájcénál. És akkor?

SilentDreams 2013.08.12. 15:54:31

@YoZan Ace: "Csak érdeklődnék mit tud Svájc, amit Ausztria nem? Persze nyaralás szempontjából nézve."

Egyik kedvenc helyem az Alpok, így elég gyakran megfordulok az alpesi országokban, leggyakrabban Ausztriában, kevésbé gyakran Svájcban, illetve voltam már az Alpok német, olasz, francia és szlovén részén is.

A tájak is elég másak tudnak lenni az egyes területeken, amit még tovább "füszerez", hogy kik élnek az adott területen: más népek, más kultúra. Ebböl a szempontból Ausztria és Svájc eléggé más. Erdemes megtapasztalni, még ha Svájc sok mindenben tényleg nagyon drága a környezö országokhoz képest is.
Legutóbb (tavaly nyáron) egy Németország - Svájc - Franciaország - Svájc - Németország körúton érintettem Svájcot, s megfogadtam, hogy mindenképp szeretnék majd egy Genfi-tó körüli kb 1 hetes kirándulást is valamikor, mert mindig csak érintem ezt a területet, s behatóbb tanulmányozásra sosincs volt idö...eddig :)

No premium - no cry 13:51

SilentDreams 2013.08.12. 15:54:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Valószinüleg nagyban függ attól is, hogy ki milyen célból látogat meg egy országot. Ha valaki föleg azért, hogy késö éjjel vacsorázzon, délelött reggelizzen, különféle szolgáltatásokat vegyen igénybe, taxizgasson, s mindezt ne túl drágán, akkor valószínü, hogy nem elsz megelégedve Svájccal.

Ha viszont valaki föleg a különféle tájak, városok, hegyi falvak, eltérö kultúrák megismerése miatt megy oda, s nem akar mindenáron méregdrágán taxizni :))))), akkor valószinüleg jobb véleménye lesz....
Tavaly nyáron Lausanne-ban, belvárosban száltam meg visszafele utamon, abszolút tiszta szállodai szobában, nagyon jó reggelivel a tetöteraszon, kilátással a Genfi-tora. Es aki esetleg mesterkélten mosolygott, azzal nem foglalkoztam, ellenben találkoztam több valóban kedves emberrel.

SilentDreams 2013.08.12. 15:54:43

@Taxomükke: Esetemben: egyrészt kiváncsi vagyok, hogy mennyi idö múlva jelenik meg itt a hozzászólásom ahhoz képest, hogy mikor írtam, erre kitünö, ha rögzítem az idejét. Errepedig azért van szükség, mert HA jóvoltából vannak azonnal megjelenö illetve késleltetten megjelenö hozzászólások. A késlekedés okát jelzi a "prémiummentes" ill. hasonló felirat, illetve egyben egyfajta tiltakozás is ezen rendszer ellen.

Legutóbbi hozzászólásomnál viszont lehagytam véletlenül.

Less premium, more joy - 14:16

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 15:56:50

@bpetya75: Detto. Bár Szabolcshoz és Borsodhoz képest látszatra mi jól állunk, csak a megye egyik végében nagyobb a baj, mint a másikban.
Egyszerre írtunk előbb, az okokat megtalálod fentebb.

Kimaradt onnan egy sztori: nemrég a 3 településből az egyiken gázszivárgás volt, ami miatt ki kellett telepíteni az embereket. Fel voltak háborodva. Mit gondolsz, mi volt a bajuk? Nem látják az aktuális Isaurát a tévében a kimenekítés miatt...
Erre mit lehet mondani? A polgármester teljesen el volt képedve, aminek hangot is adott. Lehurrogták, hogydeháthogy...

Szépen, lassan süpped bele a posványba ez a gyönyörű vidék. Tele van látnivalóval, tele van történelemmel és történettel, és képtelenek kihozni akárcsak a meglévő potenciál háromnegyedét is a településekből - nincs rá igény, mondják.

Meg kellene teremteni az igényt, de amíg az "én közmunkás akarok lenni- engem minek hívtak be közmunkára" párviadal zajlik, addig esély sincs rá, hogy gondolkozni kezdjenek az emberek.

Szomorú ez.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 16:00:21

@nezzazegfele: Ismerős történet, unokaöcsém lelkes polgármester (volt). Rengeteg ötlet, terv, alig lett belőle valami.
:(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 16:04:49

@tilmir: Valahogy olyan érzésem van, mintha a korabeli regényekben írtak válnának valóra: emeljük fel a tehetségeinket - hogy rajtuk tarthassuk szemünket.
Sajnálom, hogy nem sikerült keresztülvinnie a terveit az unokaöcsédnek (sem).

Határátkelő 2013.08.12. 16:06:32

@SilentDreams: Nagyon helyes, én támogatom, hogy rögzítsd az idejét. Soha nem titkoltam és leírom itt is: a rendszernek éppen az a lényege, hogy aki normálisan kommentel és nem érzi a gerinctelenség netovábbjának, hogy ezt jelezze is, az mindig azonnal és mindenféle késés, korlátozás nélkül beszélgethet. Aki erre nem hajlandó, annak viszont sajnos ki kell várnia, amíg be tudom engedni.

A vicc az, tudod. hogy ez nagyon sokszor nem rajtam múlik, mert te hiába írod meg a hozzászólásod, az az adminon csak némi csúszással jelenik meg.

Persze nyilván egyszerűbb itt folyamatosan hangulatot kelteni, mint bekerülni egy olyan rendszerbe, ami (a lehetőségekhez képest) garantálja a normális beszélgetést, és kiszűri a trollokat.

De hát lelketek rajta, engem nem zavar, csak éppen tisztázni akartam.

Határátkelő 2013.08.12. 16:07:21

@Taxomükke: Persze. Ezzel mutatják meg, hogy itt milyen borzalmas diktatúra van.

bpetya75 2013.08.12. 16:14:15

@nezzazegfele:

Jászsági lennél? Nem mintha "ráismertem" volna a térségre, csak tipp.

Nálunk szerencsére tartja még magát a lendületes polgármester. Igaz, a faluban sok a betelepült, mint pl mi is, így több támogatást kap, meg valamivel kevesebb isauranézéses gondja van. Pár hete a falu képviseletében köszöntöttünk egy száz éves nénit. A családtagokon kívül csak ilyen magunk fajta gyüttment volt ott. Elsőre viccesnek találtam. Másodjára inkább szomorúnak.

tanato 2013.08.12. 16:15:02

@SilentDreams: Az jó ötlet, az egy hetes Genfi-Tó körüli kirándulás.Mi annak idején megcsináltuk,nagyon szuper volt, a déli Franciaországhoz tartozó rész olyan akár a Riviéra,ahhoz hasonlított főleg építészetileg.Az északi parton meg gyönyörűek a városok,Lausanne,Montreaux,Genf,meg a tóba nyúló Chillon vára.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 16:21:00

@bpetya75: Úgy tűnik, (majdnem) ugyanazokat a helyi médiákat olvassuk... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 16:35:18

@bpetya75: hopp, most hogy mondod, az én szüleim annyi idősek voltak a gengszterváltáskor, mint most én. amennyire képben vagyok, nincsenek nagyon lemaradva a dolgoktól még most sem. (nem az a generáció, akinek túl bonyolult az internet vagy egy mobil.) az anyukám meg 3 éve úgy mászott fel valami 1200 lépcsőn egy sziklatemplom tetejére (Krabiban, Aonang kolléga biztos tudja, melyikről van szó), hogy én csak lestem. az aljáról. mert én kétszáz fok melegben ilyet neeeeem. de mondjuk nekem két dédmamám is 105 évesen halt meg, nagyszüleim mind 87 évesek perpill (nagyanyám arra panaszkodott még néhány éve, hogy az ő korában már igazán megérdemelné az ember, hogy nyugta legyen az anyósától! :-) ) . kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy rosszabb esetben én is ilyen sokáig húzom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 16:42:31

@Chang Yai: " gengszterváltáskor"

Ez nagyon jóóóóó...
:D :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 16:43:47

ez a gengszteres már vagy 10 éves szófordulat, nem? :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 16:44:28

@Chang Yai: "de mondjuk nekem két dédmamám is 105 évesen halt meg, nagyszüleim mind 87 évesek perpill (nagyanyám arra panaszkodott még néhány éve, hogy az ő korában már igazán megérdemelné az ember, hogy nyugta legyen az anyósától! :-) ) . kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy rosszabb esetben én is ilyen sokáig húzom. "

Van humora a nagymamádnak! :)))

Neked meg hasonlóan hosszú, hasonlóan boldog életet kívánok, vagy még jobbat. :)

2013.08.12. 16:56:13

@tableno: A svájciak nem húzták a szájukat a zsidóktól lopott, majd náci tulajdonban levő pénztől meg aranytól, mi meg csak hoztunk a szokásos formánkat, rossz oldal mellé tettük az ikszet. De legalább megpróbáltunk belőle kiugrani. Nem sikerült, a szovjetek jól megdugtak. De ha sikerül a kiugrás, szerintem akkor is itt ültek volna a nyakunkon egészen a gengszerváltásig.

2013.08.12. 17:03:43

@tableno: Ha meg a zsidók szállítására gondolsz, nos abban nemcsak mi jártunk élen, Európa nagy része is ugyanúgy becsicskult a németeknek.

tableno 2013.08.12. 17:04:32

@Philosoraptor: Persze, mi soha semmiben nem voltunk hibásak. Azért azt megkérdezném: svájci katonák konkrétan hány zsidót vagy ukrán parasztot öltek meg? Mert a magyarok jópár tízezret...

tableno 2013.08.12. 17:05:55

@Philosoraptor: nem a szállításra gondolok, hanem a KONKRÉT gyilkosságokra, amiket pl. a nyilasok követtek el Budapesten.

2013.08.12. 17:08:14

@diggerdriver: A nácik és a Vatikán kapcsolata is megérne egy misét (haha). :)

2013.08.12. 17:11:00

@tableno: Hol írtam én ilyet? Azt írtam, hogy mindenkinek van vaj a füle mögött, bőven. Én nem magasztalnám a svájciakat sem az egekbe, az lehet, hogy közvetve nem gyilkoltak sokat a történelem során, de egyes dolgaik igencsak megkérdőjelezhetőek.

tableno 2013.08.12. 17:16:19

@Philosoraptor: Csak nem szeretem, amikor bagoly mondja verébnek, hogy (ex-)nácibarát...

2013.08.12. 17:18:50

@tableno: Oh, mert mások nem is gyilkoltak a második világháborúban, csak a nyilasok. Bocs, de ezt muszáj volt sarkosítani. :) Ennyi erővel szerintem követeljük számon a vikingeken, hogy miért hódítottak (és öltek) vagy az európaiak miért irtották az indiánokat. Abszurdum.

Szerintem volt azért még pár véres kezű mészáros, pl. Tito. Amúgy szégyenletes dolognak tartom ezt az egész nyilas részt a második világháborúból a magyarok történelmében.

2013.08.12. 17:21:10

@tableno: Én meg azt nem szeretem, amikor valaki azt mondja, hogy xy nép kevésbé rossz, közben ugyanannyira benne volt a nácik fenekében, mint a többi becsicskult ország.

tableno 2013.08.12. 17:22:48

@Philosoraptor: nem érted. Nem azt mondom, hogy másoknak (akár a svájciaknak) nincs szégyellni valójuk, hanem azt, hogy pont nekünk nincs sok jogalapunk arra, hogy ezt felhánytorgassuk nekik!

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 17:25:10

@diggerdriver: Nem mennék oda.
Nincs szárítógép a pajtában.
Mit csinálnék ott?
Na jó két nap max aztán gyorsan vissza

azert ha kedvem lesz ugralni .. atugrok oda iscsak 15 ev utan nehez elrugaszkodni... kulomben is svajci hegyek vannak mas orszagokba is ...

komolyan viszont az egyik legszebb utazasom a svajc es észak olasz tovidek volt a palmafaknal is sokkal jobban lenyugozott..

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.08.12. 17:25:40

@tableno: "Svájc történelmi és kulturális szempontból egy meglehetősen egyedülálló ország Európában (és a világon is)."

Ezt szerintem azért el lehet mondani még pár országra. De, szigorúan nyaralás szempontjából nézzük most a dolgokat. Aki a történelmi, művészeti (építészet, képzőművészet, irodalom, zene) helyekkel jól ellátott államban szeret nyaralni, szerintem nem Svájcban ("4 nyelvű államban") keresi azt. Nem tudom kinek mi jön be, de inkább nézem meg a Mozart-múzeumot, mint ahol DJ Bobo nőtt fel. Egyébként értem amit írsz, és természetesen mindenki oda megy nyaralni ahova akar, és amennyit a buksza elbír.

SilentDreams 2013.08.12. 17:26:08

@Határátkelő: Tisztában vagyok vele, hogy eleve késleltetve jelennek meg nálad a nem prémium hozzászólások, mert már írtad. Rádásul hogy lehetnél egész nap itt? Gondolom valamikor dolgoznod is kell. Ezek miatt aztán hol csak 5-15 perces, hol pár órás, vagy akár hosszabb csúszás is bejöhet, mire megjelenik a hozzászólás.

Ha viszonylag kevés hozzászolás van, akkor ez még olyan nagyon nem probléma (bár így is, mire olykor megjelenik, már nem sok értelme van....), de ha rengeteg hozzászólás jött idöközben, akkor elég mulatságosan mutat egy hozzászólás valamihez, amiröl már rég nincs is szó. föleg, ha még forditott idörendi sorrendben is jelennek meg a hozzászólások (persze, gondolom nálad legelöször a legfrisebb jelenik meg, majd az egyre korábbi, s még meg is kellene ezeket forditani).

A probléma világos (mindig is írtam, hogy értem), a rá adott reakcióddal nem értek egyet, s ezért nem csatlakozom hozzá. Az a tippem, hogy bárki simán kijátszhatja ezt a rendszert is, aki nagyon akarja, eddig nem valosult meg, bár még nagyon az elején vagyunk. Lehet azonban, hogy tényleg sok trollt elijeszt, hogy nem lehet olyan egyszerüen trollkodni, hanem kicsit meg is kell dolgozni érte, meglátjuk.

Nem nevezném diktatúrának ezt, ahogy a szánkba próbálod adni, hisz saját blogodat úgy alakitod, ahogy te szeretnéd. Ha pár embernek nem tetszik, attól ez még nem diktatúra. Söt, a többség úgy tünik simán csatlakozott hozzá. Akik meg nem, azokért gondolom nem kár :)

Nekem, mint korábban is írtam, a minösítéssel van a bajom leginkább. Ha már prémium, akkor egy bizonyos szinvonalat megkövetelnék, amibe nálam nem fér bele a karomkodás pl. Emellett nagyon ingoványos területnek tartom a hozzászólások minösítését, besorolását, alá-fölérendelését, hisz objektivan csinálni ezt nagyon nehéz, rengeteg idöt igényelne, és lehet talán lehetetlen is a szubjektivitás kizárása.
Továbbá bárkit ismeretlenül nem sorolnék be sehova, hanem megadnám neki az esélyt, hogy bizonyítsa saját hozzászólásaival azt, hogy nem trollkodni van itt, s el tudja normális módon (hangnem, kultúráltság, stb.) viselni az ellenkezö véleményeket is. Ha nem tudja, akkor esetleg tennék valamit. De elöre...?
Es egy "ovo néni kérem, igérem jó leszek" tipusu dologgal kiválogatni azt, hogy ki a prémium?

Igy az egész nem szimpatikus, de továbbra sem tartom személy szerint diktaúrának, csak egy elhibázott reakciónak. Ha 1 millió személy közül csak én gondolnám így, akkor is így gondolnám.

Amíg a prémium hozzászólások között nem aharpódzik el a személyeskedés, káromkodás és hasonlók, azaz normális légkör uralkodik, addig valószinüleg igy is hozzászólok néha, körön kivüliként is, egyéb eseteben viszont valószinüleg ehhez már nem lesz kedvem. Nem mintha számitana ez itt bármit is.

SilentDreams 2013.08.12. 17:26:13

Na, megint elfelejtettem feliratozni....

16:46-kor ment az elözö hozzászólás.

2013.08.12. 17:29:06

@tableno: Isten mentsen meg attól, hogy én bárkinek bármit is felrójak, egyrészt nincsen rá jogalapom, másrészt nekünk is megvan a magunk szégyene abból a korszakból.

2013.08.12. 17:29:51

@YoZan Ace: DJ Bobo. Mekkora sztár volt anno. :D

tableno 2013.08.12. 17:30:50

@Philosoraptor: Speciel a svájciak sokkal kevésbé voltak a nácik fenekében, mint mi. Ez tény. Az is tény, hogy egy svájci zsidó állampolgár kb 100%-os eséllyel úszta meg a náci haláltáborokat, míg egy magyar kb 20% eséllyel... Ezen túl az egyik leghíresebb zsidómentő, Carl Lutz, svájci volt. A másik Raoul Wallenberg, aki ugyan Budapesten működött, de svéd volt...

bpetya75 2013.08.12. 17:33:59

@nezzazegfele:

Mire gondolsz? Én csak ránéztem a térképre (szégyen és gyalázat!), és azt láttam, hogy BAZ, Szabolcs, Csongrád és Békés kilőve. Hevest kizárnám, marad Nógrád, Bács-Kiskun, meg Jász-Nagykun-Szolnok. Mivel nincs vesztenivalóm, tippeltem a "D"-re ;-)

@Chang Yai:

Mi az, hogy "rossz esetben"? Tessék kisimulni és megbékélni a "de sok hülyeséget látok én még életemben" érzésben!

tableno 2013.08.12. 17:35:22

@Philosoraptor: akkor egyetértünk. A lényeg az, hogy nekünk magyaroknak inkább azon kéne agyalni, hogy mit tanulhatnánk a nálunk sikeresebb nemzetektől, nem pedig azon lovagolni, hogy "de náluk meg verik (azelőtt verték) a négereket"!

2013.08.12. 17:35:54

@tableno: Persze, hiszen azt mondták a németeknek, hogy: "Köszönjük, de nem kérjük a meggyilkolt zsidók értéktárgyait". :)))

Szerintem te nem érted. Azt hiszed, hogy én a svájciakat sározom, és a magyarokat mentem, közben mind a kettő nép sáros, de nyakig. Mondjuk úgy, hogy a svájciak nem asszisztáltak a gyilkosságokhoz, de ha az emberi oldaláról nézzük a dolgokat, ugyanolyan gusztustalan dolgokat műveltek.

2013.08.12. 17:37:58

@tableno: Ez a korlátolt és beszűkült Mo.-n elképzelhetetlen, főleg a turbómagyarok és a semmit sem érő politikai elit és holdudvara körében.

Határátkelő 2013.08.12. 17:39:10

@SilentDreams: Nézd, egy-két kivételtől eltekintve (ők általában azok, akik eddig még soha sehol nem szóltak hozzá, vagy ellenkezőleg, nagyon sok helyen és finoman szólva is kérdéses minőségben) MINDENKI itt van, aki kérte. Aki nem kérte, azt nyilván nem veszem fel, annak ellenére sem, hogy értelmetlennek tartom az állandó csúszkálást és beengedgetést, amikor tök simán lehetne normálisan beszélgetni. (Erre vagy te egy jó példa.) De természetesen tiszteletben tartom, hogy nem akarsz részt venni benne.

Az elnevezést meg persze lehet kritizálni, csak éppen ez nem a lényegről szóló vita. Írhattam volna anno azt is, hogy lesz egy lista, akkor meg egy csomóan azon lettek volna kiborulva, hogy listázok, mint az ötvenes években. Azért lett prémium, mert azt szerettem volna vele jelezni, hogy igenis, ez egy olyan szint, amelyen én megbízom azokban, akik bekerülnek, hogy normálisan tudnak beszélgetni. Én ezt éppen egy pozitív dolognak szántam.

Még egyszer hadd írjam le: a tét a blog jövője volt. Vagy maradt volna a régi rendszer, ami megöli a blogot (ez tehát nem volt opció), vagy változtatni kellett. Az egyik lehetséges irány az állandó moderálás volt, ez megint nem volt járható út, mert képtelenség állandóan ott ülni. A másik (és végül bevezetett) rendszer (amit technikailag is tud a blogmotor és nem kellett hozzá fejleszteni), az az, hogy beengedni azokat, akik szeretnének jönni és tudom róluk, hogy normálisan képesek megfogalmazni a véleményüket, a többieket pedig előmoderálni - addig, amíg ki nem derül róluk, hogy be lehet-e engedni őket is.

Tehát a képlet egyszerű: úgy nem maradhatott, ahogy volt, és ez volt a választható opciók közül a létező legenyhébb és leginkább járható út.

Én megértem, aki úgy érzi, hogy ez őt korlátozza, de még egyszer: egyfelől nem kell, hogy így legyen, másfelől pedig szerintem ez túlzott reakció.

2013.08.12. 17:45:55

Mit találtam: hvg.hu/vilag/20130812_Taxisnak_allt_egy_napra_a_norveg_miniszte.

Mi lenne ennek a vége nálunk? Folyna az agyvelő meg a vér a szélvédőn. :D

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.12. 17:50:31

@YoZan Ace: Pont a legjobb embert kérdezted, Tilmirt, aki jómaga németül nem tud, holott pár éve már ott él Svájcban, csak a gyerekeit neveli otthon, már amikor otthon vannak, a maradék időben pedig netezik és blogot ír.

Ennél az oknál fogva teljesen komolytalan az egész poszt, mivel egy társadalomtól elszigetelődött, az ország nyelvén nem beszélő nő írt a svájciakról posztot, akikkel még beszélni sem tud. Ausztriáról sem tudhat többet, mivel ott is németül beszélnek (kötözködők kedvéért ideírom, hogy sokszor dialektusban, ahogy Svájcban is).

"mi felnőttek pedig csak ősszel vesszük ki a szabadságunkat."
Remélem ezt nem gondoltad komolyan ezt a mondatot. A párod veszi ki a szabadságát, ugyanis ő dolgozott egész évben, te csak elkíséred valahová.

A nem prémium kommentem 17:40-kor íródott.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.12. 17:50:35

Remélem 1 órán belül megjelenik a kommentem, de szerintem válaszolni sajnos nem tudok a reakciókra a hosszú átfutás miatt.

@Határátkelő: én kértem, de nem kaptam semmilyen lehetőséget a prémiummá váláshoz.

___________________________________________________
Nem prémium kommentelő
Komment elküldve: 17:47

bpetya75 2013.08.12. 17:52:06

@Philosoraptor:

Meg lehetne oldani. Magasított cipő, némi borosta, rasztaparóka, aztán hadd szóljon. Csak nem meri bevállalni. Nem véletlenül.

Határátkelő 2013.08.12. 17:56:09

@Tökfőzelék1: Egyébként meg annyit hadd tegyek hozzá, hogy maximális nyitottságom jeleként engedtem át ezt a kommented, amihez annyit még hadd tegyek hozzá a magam részéről, hogy ha ilyeneket leírsz valakiről, aki otthon van a gyerekeivel, az borzalmas szegénységi bizonyítvány és csak téged minősít.

És nem, nem vagyok a gyerekeivel otthon ülő anyuka - mielőtt esetleg ezzel jönnél.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 17:58:33

@Tökfőzelék1: Legalább hülyeséget ne írnál... Megköszönném.
Maradj a tényeknél, ha kérhetem.

:D

tableno 2013.08.12. 18:00:37

@Határátkelő: arról nem is beszélve, hogy tudomásom szerint Tilmir pont hogy dolgozik, sőt saját vállalkozásuk van. Tehát a hozzászólás nem csak undorító stílusban íródott, hanem rágalom is.

bpetya75 2013.08.12. 18:07:03

@tilmir:

Nem ér kiröhögni szegényt! Fogadjunk, meg sem próbáltad elmagyarázni neki, hogy mi az ábra, így kénytelen a saját kút fejére támaszkodni. Abból meg ennyire telik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 18:08:31

@Tökfőzelék1: Még egy megjegyzés. Utoljára.
Amikor kijöttünk nem beszéltem a nyelvet, ahogy senki a családból. Soha nem tagadtam le. Honnan veszed, hogy azóta sem?
Dolgozom, a saját cégünkben. :)
Szerinted pelenkázásra szorul egy 18 és egy 24 éves?
Jaj, Töki!
Unalmas vagy már, szállj le rólam!

2013.08.12. 18:12:34

@Tökfőzelék1: Pedig minap azt mondtad, hogy te ide többet nem írsz. :)

2013.08.12. 18:13:32

@Tökfőzelék1: jaaaaaaaaaaj te azota is ezt a dumat nyomatod, amivel kivilagitod a fejed folott lebego "I AM SO INSECURE" neonfeliratot? :)

Hany darab masik eletet visszakezbol kiertekelo (felretajekozott) hozzaszolastol erzed magad 1%-al jobban ebben a karrierista megmutatom-noci szerepben? 100? 1000? :)

Határátkelő 2013.08.12. 18:15:47

@tilmir: Beengedtem, mert saját magát minősíti. De tartok tőle, hogy lassan elbúcsúzunk majd tőle...

2013.08.12. 18:27:02

@tilmir: Téged láthatóan sokan (?) nem szeretnek, de nem tudom, hogy miért.

2013.08.12. 18:28:31

@Philosoraptor: ki a tobbi? Nekem eddig csak Tokike tunt fel, de o senkit se szeret, csak a karrierjet :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 18:30:50

@Philosoraptor:
Àááà Tilmírt?
Az egyik legkedveltebb kommentelö itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 18:34:24

@diggerdriver:
Ha valakire azt lehet mondani hogy NEM megosztó személyiség az Ö.
Mindenki kedveli.

2013.08.12. 18:39:49

A svajci eletrol csak benyomasaim vannak, rovid ottartozkodasok miatt (munka es redundancy megbeszeles). Az nagyjabol hasonlo Maxvalehoz. Annyival kiegeszitve, hogy a svajci munkaero (ITs) ugy dolgozik, hogy amit eltervez az csak A vagy B verzioban letezik. C vagy A/B verzio nem letezik. Csak fekete vagy feher. Ez allando konflkitus forras es UK vagy US fejjel inflexibilis.
A szolgaltatas minosege, hotel, etc max kozepes, pl HK vagy Sing utan egyenesen alacsony. A hotelek tularazottak meg UKhoz kepest is, "business" hotelek joval a nemet szint alatt vanbak. Taxi kb 5 perces utra 50frank, ami mondjuk tavolsagolag lenni £8 Londonban.
Kajajuk viszont izlik. Ugy tudom, hogy van valami sajt utvonal a hegyekben, amit erdemes megnezni.

Legtobb svajci kollegam hetvegente a hegyekben van, latvanyosan fittebb a nepesseg UKnal a nagy mennyisegu cigizo ellenere.

A svajci es nemet munkajog redundancy programoknal kulon meger egy poszto. Nehez kirugni Europaban svajci, nemet es termeszetesen francia munkavallalot a torvenyeik miatt.

2013.08.12. 18:43:36

@Tökfőzelék1: miert vagy raszalva tilmirre? Total fals dolgokat kepzelsz rola. Legalabb tajekozosnal.
Te meg ha akkora nagyagyu lenbel es egy fiatal, okos no, mint ahogy itt eloadiod, akkor mar reg az egyik scenario lenne:
1) belso leadership programon lennel. Ha azon lennel mar megiosztottad volna
2) kint lennel APAC-ben (esetleg USA vagy London) es nem Nemetorszagban, ami az IB vilagban csak harmadrendu jatekos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 18:52:03

@charlieharper:

Ja igen, jó volt a müzli, az tény. Külön tetszett, hogy eredeti svájci módra volt, azaz nem minden együtt egy nagy dobozban összekeverve, hanem 20 doboz, mindegyikben csak egy összetevő, s a vendég maga keverte.

Mást viszont nem ettem svájcit. A szállodámban az egyik étteremben feliratot láttam, hogy "a tunéziai konyha napjai" és oda mentem be.

A röhej a szálloda kicsinyessége volt. Direkt nem volt konnektor a szobában! A tévé meg a lámpa valami furcsa rejtett konnektorba volt bedugva. Csak a fürdőszobában volt konnektor. Így aztán úgy tudtam a laptopot használni, hogy bedugtam a fürdőszobában és a fürdőszoba elé ültem egy székre, egy másikra meg a gépet tettem.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 19:01:50

@tilmir: nem tudom Toki jo helyre celozgat ,de nem szereti az otthon unatkozo , észt oszto , orszagrol mindentudo, eltartott anyukakat, feleségeket.... ezzel én is egyetertek bar vaktaban lovoldozni nem kell .. az en felesegem is dolgozik a vallakozasomba ( nem a vallakozasunkba) csinalja az irodat papirokat konyvelest (ezt csak 3 havonta kell) DE azutan amikor ledolgozta az 5-6 orajat naponta takaritas, fozes ,vigyazas ,setaltatas, oregeknek... az elso hat honapba azt hitte uldogel az irodaba es jatsza a fonok baratnojet, de amikor visszakuldtem Mo-ra elmagyarazva hogy egy kiralyno mar van canadaban ,nem kell meg egy ... megertette es most ilyen rendszerbe a felesegem 1 éve.. vallakozasom boven eltartana minket de a semmirekelo dologtalan noket én sem szeretem...

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 19:04:00

@SilentDreams: Figyelj, te tök.... bocsánat, te teljesen normális vagy, és ehhez képest akarva-akaratlanul is az ilyen borzadály Tökfőzelék-félékkel vagy "nem prémium" kategóriájú, ami egyrészt csak egy elnezevés, másrészt meg sehol nem jelenik meg, HA egyszerűen így nevezte el a kategóriát az elején. Dehát nekem mindegy, csak nem értem. Senkinek nem így jelenik meg a hozzászólása:

-----------------------------------------------
Regisztrált prémium kommentelő

2013.08.12. 19:04:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez a legtobb szallodaban, Hilton, Mariott gond. Egyedul a Fairmont, ahol ezt a komplex problemat meg tudtak oldani. A network kabel az asztalon a konnektor meg veletlenul sincs ott. Az internet sebesseg meg csapnivalo.
Zurichben a Spurgli, vagy valami ilyesmi neven fut, helyen szoktam reggelizni. Egy szendvics kb 10frank, ugy hivjuk ezt angolul, hogy "rip off".

Nekem furcsa a svajcibeallitas, de tudom, hogy vannak szemilyesegek, akiknek ez passzol. En hulyet kapnek attol, hogy a szomszedom feljelent, mert nem soportem le a havat az automrol vagy a "laundry room schedule". Mindenki mas.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 19:20:05

@charlieharper:

Viszont mondok valami jót is a szállodáról. A zsebemben felejtettem egy 500 frankos bankjegyet és leadtam mosásra a ruhát pénzestül. Fél óra múlva számoltam a pénzemet és rádöbbentem, hogy hol a hiányzó pénz. Telefonáltam, mire hamarosan megjelent egy erősen arab kinézetű csaj a kezében a piszkos ruhával. Belenyúltam a ruha zsebébe és ott volt a pénz. Erre visszaadtam a ruhát a csajnak és adtam neki 20 frankot. Ő nem akarta elfogadni, mondván, hogy ez túl sok borravaló, a vendégek maximum 1-2 frankot szoktak adni. Mondtam, hogy nem sok, mert 500 frank volt a zsebben. Erre mosolygott és eltette a pénzt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 19:20:19

fogadjunk, hogy a net még így is gyorsabb Svájcban, mint az én 3G-m Yangonban, de én meg ennek is úgy örülök, mint majom a farkának, mert 5 hóanpig nem volt. :-) minden nagyon relatív :-)

ha mondjuk nekiállnék reprodukálódni, és évekre otthonmaradnék a gyerekkel, az úgy ér, hogy évekre előre már összespóroltam pár milkát? (nem olyan lila teheneset, na, ha már Alpok.) mindent szigorúan forintra? de akkor abból le kell vonni a babysitter mindenkori piaci árát, illetve a szoptatás által megspórolt tápszer költségét is. és amikor lenullázódok, akkor takarodás vissza a mókuskerékbe.

ok ok bocs, nem etetjük a kiállított állatokat, bocs. :-/

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.12. 19:20:31

@charlieharper: En nem voltam meg Svajcban, szoval fizikai adottsagairol nem tudok nyilatkozni (mondjuk kepekrol gyonyuronek tunik) de hogy sok szellemi munkaban tenyleg borzasztoan roghoz kotottek, az nagyon igaz.

Meloban az R&D reszleget megosztjuk egy svajci fejlesztokozponttal. Amikor felmerul valamilyen technologia gebasz, akkor nagyon viccesek a meetingek. Mi, UK oldalrol soroljuk a javaslatokat, otleteket, min kene valtoztatni, a svajci oldalrol pedig minden egyes otletre csak ravagjak indoklas nelkul: "we can't do that." :D
Aztan amikor kb. 25 javaslatbol egyik sem tetszik nekik, akkor meg szoktuk toluk kerdezni hogy egyaltalan miert fogadtak el a meeting meghivot? Miert ultunk le beszelgetni? Vagy mire szamitottak, mirol fogunk beszelni? Nah, erre nem szoktak valaszolni. :D :D
Nagyon mokas hogy zavarba lehet hozni oket ezzel. :)

Bar gondolom ez visszavezetheto arra hogy naluk minden annyira beszabolyozott hogy csak szervezett keretek kozott tudnak gondolkodni az elet minden teruleten. Es ha jon egy otlet, amire nincsen valahol egy tehnologiai utasitas leirva a vallalatiranyitasi rendszerben, akkor inkabb elvetik gondolkodas nelkul. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 19:21:59

@bpetya75: A 100 éves nénire gondoltam. :) Térképolvasásból egyébként jeles. :)

@tableno: Ezzel teljes mértékben egyetértek. Rögtön jobban haladnánk előre.

@Philosoraptor: Lehet, hogy eljutott hozzá Mátyás híre. De hogy itt mi lenne hasonló esetben... :)

@tilmir: Tényleg, mi újság a leendő vállalkozásoddal? (Vagy ha már megvan, ne lődd le a végét, több blogot olvasok párhuzamosan, amikkel elmaradtam. (Különben a német adózás is azt támogatja, ahol a nő otthon van.)
Azt sem értem, hogyha egy nő menedzseli otthonról (mért, különben át kellene menni miatta a szomszédba??? :D) a saját cégüket, mindenki fel van háborodva, hogy otthon lógatja a lábát... Ellenben ha a pasi van otthon, ugyanezért, akkor azonnal az egekbe van magasztalva.
Mifelénk legalábbis ez a helyzet, jaj, de sok Tökifélével találkoztam személyesen...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 19:26:07

@charlieharper:

Meg amikor a rendőrség kijön szirénázva amiatt, hogy a szomszédja túl hangosan szokta bezárni a ház bejárati ajtaját és a rendőr megkéri az embert, hogy ezetúl legyen csendesebb az ajtózárásnál.

Aztán az ember megkérdezi a szomszédot, hogy miért nem szólt neki az ügyben, minek kellett ezért a rendőrséget hívni, mire a válasz "ó, nem akartam Önt személyesen zaklatni".

Magyar ember mesélte.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 19:29:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Már látom, hogy jó ötlet, hogy mindenhová viszek magammal plusz elosztót. :D

@Chang Yai: Tudod Te milyen sokat ér az anyatej??? 1700 Ft/l. Tessék újraszámolni az értéket... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 19:30:40

juteszembe, posztot nem tudok összeütni, de ha valaki kíváncsi, hogy a burmai felső százezer hol nyaral, erre érdemes ráguglizni:
Chaung Thai beach. sajnos 6-7 óra autóval innen, nagyon rosszak az utak, de talán majd egyszer.
tuti tipp: amint megnyitják külföldiek előtt a Myeik -szigeteket (google: Myeik archipelago) délen, azonnal rástartolni, akit érdekel efféle trópusi világvége-paradicsom. errefele legutóbb a gyarmati időszakban engedtek nyugatiakat, még semmi infrastruktúra, viszont emiatt fantasztikus snorkelling. liveaboard búvárhajókkal lehet menni perpill csak Phuketről, külön spec. engedélyekkel, én nem búvárkodok, szóval még én sem voltam.
én szóltam :-)

tanato 2013.08.12. 19:33:52

@montroyal: Mindig gondoltam hogy TÖki fiú,úgy gondolkodik mint Te,általában olyan férfiak gondolják így akik már megégették magukat egy TÉNYLEG egy férfi által maga eltartatására
nyomuló nővel és azt hiszik hogy minden a gyerekeivel otthon lévő családanya ilyen aljas jellemű.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 19:36:59

@montroyal: Egyrészről soha nem unatkoztam, másrészről nekünk vállalkozásUNK van. Ami az otthoni folytatása. Nem titok, otthon én voltam az ügyvezető, ami azt jelenti, hogy az összes hivatalos ügyet + pénzügy én intéztem, az összes felelősség az enyém volt. :)
Itt nagyjából ugyanez a helyzet, csak jogilag más picit.
Ezzel nem misztifikálom túl magam, csupán arról van szó, hogy a mondás szerint "egy seggel nem lehet több lovat megülni." Egy ember nem tud egyszerre több munkahelyen ott lenni, vezetni.
Mivel több alkalmazott is van, így a feladatokat a képességeink szerint osztottuk meg. Ennyi és nem több.
:)
@nezzazegfele: Egyelőre parkolópályán. Nem gondoltuk, hogy ekkorát lódul egyszerre az építőipar, így most azzal van több tennivaló.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 19:38:01

@nezzazegfele: akkor a gyereknek tápszert, már ha az olcsóbb, nem vagyok képben, az anyatejjel meg lehet bizniszelni, hogy kevésbé legyen veszteséges az otthon dekkolás. hm?

2013.08.12. 19:38:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "a kutya este 9 utan ugat" panaszt nem tudod uberelni.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 19:41:30

@tanato: azert ez eros fogalmazas en nem igy mondom mert azert valahol a 2-3 gyerekkel otthon levoeknek boven van mit tenni .. en a semmirekelo dologtalan eltartott otthon ulokrol( na jo nem mindig , baratnoznek shopingolnak kavezgatnak netteznek is) beszelek es nem ertek egyet ,persze kovetkezo eletembe én is no leszek es keresek egy olyan hulye pancsert mint én vagyok ..

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.12. 19:41:46

@tableno: Tudtommal Tilmir a férjével saját vállalkozásában vannak, ahol valószínűsítem, hogy csak azért van bent, hogy valaki fizesse utána a járulékait, ugyanis úgy tudom, hogy valós munkát nem végez, mivel a férje az építőiparban projektmenedzser/építőiparban vállalkozó, Tilmir pedig nem az építkezésekről kommentel nekünk a téglák rakodása és a malter keverése közben vagy a munkatársak koordinálása közben (német nyelven természetesen).

Pár poszttal korábban ő maga vallotta be, hogy nem beszél németül, csak nagyon gyengén (=sehogy), úgyhogy ez nem hazugság.

Márpedig Svájcban a német részen laknak, úgyhogy rettenetesen kíváncsi lennék, hogy hogy él meg teljes értékű munkavállalóként némettudás nélkül valaki egy olyan helyen, ahol németül beszélnek az emberek.

@Határátkelő: "hogy ha ilyeneket leírsz valakiről, aki otthon van a gyerekeivel, az borzalmas szegénységi bizonyítvány és csak téged minősít."

Abban mi a bunkóság, ha leírom, hogy nem beszél németül és ezért a poszt nem vehető komolyan, ezt tényleg nem értem.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.08.12. 19:41:46

Persze az érvelésemet elfelejtitek kitenni. Jellemző.

Soha többet nem fogok ide írni.

Egyszerűen nem érdemeltek meg...

(18:28)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 19:42:15

@Taxomükke:
OFF
Nézd, én nem emlékszem, hogy trollkodtam volna, ennek ellenére a hozzászólásaim késleltetve, cenzúrázva kerülnek megjelenítésre.
Nem vagyok hagyma, nem kívánok különeljárást, ráadásként viccesnek tartom, hogy az átlag a "prémium". De biztosan nem fogok könyörögni senkinek, a normál eljárásért.
A gazda nem szeretné ha trollok szétszednék a blogját. Érthető. De nem azt tette, hogy az idáig európai hangnemben kommentelőket engedi be normálisan, hanem akik kérték. Ő dolga, de könyörögni nem fogok.
Viszont a késés miatt, lehet hogy a hozzászólásom esetleg nem érthető, okafogyott, stb.
Ezért jelzem az írás időpontját, és a késés okát.

Ráadásként gyűlölöm a cenzúra minden formáját.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 18:54
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 19:42:15

@Philosoraptor:
"MInden népnek van vaj a füle mögött."
A vaj a fejeden van. És akkor ne menj a napra. (Ha titkolni valód van, hallgass!)
A füled mögött valami van. (Valamit titkol)

"Akinek vaj van a fején, nem menjen a napra.”
"Valami van a füle mögött.”

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 19:18
Magyarország

2013.08.12. 19:42:18

@Whave: Ha egyáltalán nem valakinek a duplaregje...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 19:43:44

@tilmir: respect +1 ... altalaban beszelek de nem altalanositok valakire akit nem is ismerek ..

BTBTBT 2013.08.12. 19:44:07

@montroyal:
"egy kiralyno mar van canadaban"
:DDD

2013.08.12. 19:44:55

@régebb óta vagyok Subban mint te: irtal mar ide eleget, hogy upgrade-elhetbe a HA premiumba. Franc sem erti, hogy miert nem tette ezt eddig

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 19:46:04

@charlieharper: Ne is ugasson. Nem azért kutya, bár sok hülye így gondolja. Én rászólok a kutyámra, ha esetleg ugat, bár ritkán fordul elő, akkor is általában okkal.

2013.08.12. 19:47:43

@Taxomükke: tudom, a gyerek se merjen sirni a villamoson

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 19:47:49

@Tökfőzelék1: Drága virágszálam! Azt nem tanították az elit egyetemen, hogy egy építőipari cég nem csak a téglák rakodásából áll?
Vagy akkor hiányoztál?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.12. 19:48:55

@Barátusz: reménykedünk, reménykedünk? :-)

Határátkelő 2013.08.12. 19:49:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: @charlieharper: Azért nem tettem meg, mert az elején azt kértem, hogy aki szeretne mindenféle korlátozás nélkül kommentelni, az kérje. Ha jól emlékszem, te nem kérted. Ha veled kivételt teszek, akkor azt a kb. 180 embert alázom meg, akinek nem derogált leírni ezt a pár szót. Ugyanis akkor ők fölöslegesen tették meg ezt a gesztust. Ilyen egyszerű. Ha elkezdek kivételezni, akkor hol a vége? Én például sokszor nem értettem egyet hagymával, (sőt...) ennek ellenére szívesen beengedném, ha kérné. Úgy döntött, nem kéri. Nem fogok vele kivételt tenni, mert akkor miért nem engedtem be rögtön tilmirt, tablenót és még sorolhatnám a többieket...

Ilyen egyszerű a történet.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 19:49:30

@Barátusz: az is felesleges.. kivetel a zsebembe es barna szinu...

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 19:49:31

@régebb óta vagyok Subban mint te: Szóval ha nem "prémium" kommentelőnek lennénk titulálva, hanem "normál" vagy "normális" lenne a kategória neve, akkor elfogadható lenne a számodra Én úgy érzem, egy elnevezésen lovagoltok, de lehet, hogy rosszul látom.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 19:50:27

@charlieharper: Hát nem pont egy kategória, azt ugye te is érzed?

2013.08.12. 19:52:16

@Határátkelő: ezt ertem. De ha valaki bizonyitotta nem troll, akkor nincs automatikus upgrade mondjuk 10 normalis hozzaszolas utan?

Határátkelő 2013.08.12. 19:53:08

@Taxomükke: Pontosan így látom én is. Ráadásul akkor meg azon menne a lamentálás, hogy "nem normális" kategóriába teszem a többieket. Szerintem ha valaki érti a dolog lényegét, akkor tudja, hogy nem az elnevezés a lényeg. Ha meg valaki mindenbe bele akar kötni, akkor úgyis az élő fán is talál fogást.

2013.08.12. 19:54:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: Milyen könyörgésről beszélt? Ki könyörgött, és kitől várta el ezt HA? Már megint a régi nóta... Ezek szerint nem vagy itt elég régóta, ha szerinted ez cenzúra. A legdurvább időszak az indexes váltás körül voltak, de azóta is rendszeresen felbukkantak a másikat pocskondiázó v. sértő hozzászólások (én is írtam mondjuk ilyet, szóval bagoly mondja verébnek :D). Lehet, hogy a rendszer nem a legjobb, de még csak most kezdődött, lehet, hogyha nagyon nem lesz jó és eltűnnek a törzsgárda tagjai, akkor lesz valami változtatás. De ezt a habi lázadást nem értem.

Határátkelő 2013.08.12. 19:54:35

@charlieharper: Ezen éppen el lehet gondolkodni. Rajtatok (is) áll. Ti hogy látjátok?

2013.08.12. 19:55:48

@montroyal: tudtad hogy a Bank of Englad jelenlegi fonoke kanadai?

BTBTBT 2013.08.12. 19:56:07

@Chang Yai:
A, dehogy. Kulonosebben nem erdekel, mert mar unalmas, hogy ugyanazt tolja honapok ota.

@montroyal:
Nagy duma volt, az biztos. :)
Nekem is jol jon a kiralynos a csebbe vagy a bankszamlara. Meg a kanadai is, nemcsak az angol.

@régebb óta vagyok Subban mint te:
"vaj van a fule mogott"
Nem tisztem megvedeni mast, de talan hallottal mar a szolaskeveredesrol.

2013.08.12. 19:57:01

@Határátkelő: Hagyma a mártír létet választotta. :(

ffüttyfürütty 2013.08.12. 19:58:14

@Barátusz: Ezt a teátrális hisztit már levágta egyszer, szóval spórolj a sóhajokkal. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:00:02

@charlieharper: jo tudni de engem nem kerdeztek meg ... biztos feladtam volna a jelenlegi munkamat..

BTBTBT 2013.08.12. 20:04:08

@Taxomükke:
Gondolod, hogy ugatna az a kutya, ha tudna beszelni?

@ffüttyfürütty:
A sohaj ingyen van, sok idot es erofeszitest sem igenyel.
Igen, mar a multheten is azzal "ijesztgetett" minket, hogy tobbet nem szol hozza - es persze nem tudta megallni.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 20:07:58

@Barátusz: Nézd, ha belegondolok, hány ember ugat, pedig akár beszélhetne is...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 20:14:13

@tilmir: Értelek. Örülök, hogy felfutott. Később mág bármikor előrántható a kalapból a másik nyuszi is. :)

@Chang Yai: A tápszer piszok drága. De viszonylag egyszerűen megoldható, hogy több, sokkal több tej legyen, mint amennyi kell a gyereknek. A felesleget szokták eladni. Én mindent fagyasztottam, sokáig eláll, ha baj lett volna, lett volna kéznél bőven. De nem kellett, másra fel lehetett használni.
Mindezt úgy, hogy tápszeres recepttel engedtek ki anno a kórházból, hogy "úgysem tud anyuka szoptatni". Nyátok. "Majd én megmutatom, lesz itt lakodalom..." :D Lőn.

@charlieharper: Este 9 után hangtompítót a kutyára. :) Új biznisz a láthatáron :)

BTBTBT 2013.08.12. 20:21:05

@Taxomükke:
Ezzel mondjuk nem valaszoltal a kerdesre.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 20:25:45

@Barátusz: Költői kérdésre mióta szokás válaszolni?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:26:59

@Taxomükke: egy gondolat amit hallottam az ugatasrol

az atkos es a mai MOrol
most demokracia van messzebre lehet ugatni mivel a lanc hosszabb 1 meterrel ... de a kaja meg mindig 2 meterre van..

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:28:42

@Philosoraptor: valamikor az ősidőkben volt egy filmsorozat egy svájci bank nyomozóiról, akik azt nyomozták, hogy régi és nem keresett széfek tulajdonosaival mi van. akkoriban ilyen nyomozó akartam lenni:D

2013.08.12. 20:30:04

@Whave: Felreertelmezed - ez a nagy magyar sorstragedia, ami a szabadkomuves osszeeskuves miatt alakult ki. Ha a tenyek erdekelnek, nezz utana a Kurucinfon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:30:23

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130812/2011-12-30_183046_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A poszt jó volt de most a munkáról kérdezném Tilmírt.
Azzal kezdeném hogy én nem nagyon vagyok elszállva a magyarok legendájától.
Hogy milyen tehetséges kreatív művelt okos meg szupermen emberek.
Itt az építőiparban és más forrásokból viszont van egy tulajdonság amiben a magyarok jobbak mint a többiek.
Az előre gondolkozás képességében. Ebben az angolok a leggyengébbek de a többi ország is sokkal mögöttünk jár. Egy munkafolyamat fázisainak legegyszerűbb sorrendjét sem tudják meghatározni. Gondolkodás nélkül megcsinálnak vagy megcsináltatnak olyan munkát amin a hülye is látja hogy később szét kell bontani mert előbb egy másik fázist kell megcsinálni aminek ez az útjában van. Az angol melós csak és kizárólag egy lépésben gondolkodik. Mindig a következőben.
Kiváncsi lennék Tilmír véleményére de természetesen ha másnak van tapasztalata ossza meg azt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:35:01

@tanato: te, én nem tudom szebben mondani, de leszarom a kínját, és milyen prosztó maunikás gondolkodásmód már az, hogy mindenkit ezzel "gyanúsít" meg, csak mert neki volt egy rossz tapasztalata?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:35:54

@nezzazegfele: bakter, anyukákat kéne tartanom, nem kecskét:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 20:36:25

@diggerdriver: Remélem nem bántok meg senkit sem, de a magyarok legendája a mai 40-es, de inkább 50-es korosztállyal be is fejeződik.
Sajnos, az otthoni viszonyok erősen rányomták bélyegét a munkamorálra.
:(
Mondjuk, a svájciakat "űbereljük" még mindig.
:)
Sok esetben 3x-4x megcsináljuk, mire jó lesz.
Ezt most csak szakmabeliek értik, sorry: míg otthon készült kiviteli terv is, itt rendszerint csak építész terv készül. Az alapján mm pontossággal dolgozni... nehéz...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 20:37:04

@Tökfőzelék1: nem unod még ezt a böszme játékot?

2013.08.12. 20:48:17

@Babette_: Címét tudod?

Amúgy nekem olyan sorozat is jól jönne, amiben náci vadászok vannak.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 20:55:04

@diggerdriver: na ez nem egeszen igy van

valahol valakik mindig penz csinalnak a rossz es duplan elvegzett munkabol is foleg ha allami v. varosi szinten van es a mernok vallalatok mindent megindokolnak miert es mennyiert mert ok is ebbol elnek ... nalunk mar eegy eve vizsgalodik egy kormany bizottsag hogy micsoda maffia es micsoda disznosagokat csinalnak... de senkinek semmi baja eddig vagy nyugdijba mentek vagyonukat mas nevre iratva vagy felfele buktak..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 20:55:07

@tilmir:
Engem az zavar jobban amikor megvalósulási rajz nem készült.
Márpedig Londonban nem készült.
Senki semmilyen közműről nem tud.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 20:59:49

@diggerdriver: Óh.... ismerős. 2012 július 1-én elkezdtünk egy - otthoni léptékkel számolt 5 hetes - munkát. 2013. aug. 10-én fejeztük be... No comment....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 21:07:58

@montroyal:
Figyelj, én nem nagypályáról beszélek hanem a gödör melletti történésekről.

svajcineger 2013.08.12. 21:10:19

@tilmir:
Ha leszamlaztatok az egesz evet nekik, akkor semmi gond! :-)

2013.08.12. 21:16:18

@montroyal: ezek tenyleg ennyire rosszul terveznek. Az autopalyat nalunk haromszor kellett ujrarakni, mert folyamatosab elfelejtettek az aszfalt alarakni valamit.
Es ugye az autopalya gondolom tobb ellenorzesen megy at.
Egyebkent most is ugy vezetek rajta vegig, hogy folyamatosan dobal az ut. Visszasirom a torontoi 416-ost

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 21:17:08

@tilmir:
Na mi a probléma az 5hét.
Jaaa hogy az évszám is ugrott egyet? :))))))))))))))

rumitom 2013.08.12. 21:18:33

@Határátkelő: ez nem tunik hulyesegnek, engem nem zavar ha valaki nem ker, mar megszoktam, otthon amugy is derogal az embereknek koszonni es kerni :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.12. 21:25:05

@gambl-r: Az elszámolással nem volt gond, de menet közben többször áttervezték az egészet. Sok esetben elkészült a terv, amiről menet közben kiderült, hogy nem jó. Ez azért elég gáz...
Ez itt most nem a reklám helye, de érdemes rápillantani:
svajcisapka.blogspot.ch/2013_01_01_archive.html

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.08.12. 21:26:14

@Tökfőzelék1: Nem csak a posztírót kérdeztem, sőt. Csak láttam, hogy ez egy olyan információ és vélemény megosztó, -cserélő, élményeket bemutató oldal. Egyébként nekem mindegy ki válaszol. Nem ítélkezni jöttem, hanem olvasni, néha bepötyögni pár kérdést, dolgot, oszt that's all folks.

Más: ha jól értelmezem jelentkezni kell, hogy pikk-pakk tudjak írni, reagálni? So, how does it work peeps?

svajcineger 2013.08.12. 21:27:36

@tilmir:
Mondom en, hogy ez sem a foldi paradicsom! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 21:28:06

@Philosoraptor: sajnos nem emlékszem, régen volt, fiatal voltam.

2013.08.12. 21:30:06

@rumitom: otthon megnezem, hogy Maxval kifejezetten kerte e. szerintem csak irogatott, de nem kerte per se.

Határátkelő 2013.08.12. 21:39:32

@charlieharper: Maxval országfelelős, elég furcsa lenne, ha nem lenne Prémium Kommentelő. :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.12. 21:48:56

Engem biztos szeret Töki, dolgozom, sőt, még a férjemet is eltartom...! :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 21:52:35

@Babette_: Lökött. :D
(Ha nem jutunk ki záros határidőn belül, beruházunk két kecskére mi is.)

@diggerdriver:

Falun itt se nagyon. Itt egy ismerős srác úgy szedegeti miatta a földet a csatornanyomból markolóval, mintha hímes tojás lenne a kabinban. Amúgy művészien nyomja.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:04:49

@Philosoraptor:
Értem benne az iróniát.
Ha valaki rosszul értelmez vagy fordít egy angol kifejezést, mondatot, tízen ugranak rá.

Engem meg az zavar, ha helytelenül használják magyar blogon a magyar nyelvet.
Bocs.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:41
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:04:58

OFF
Moderálási elvek.
Nem én hoztam fel, nem engem zavart. Csak válaszoltam. Nem hisztiztem miatta, nem tetszik, de elfogadtam.

Annak ellenére is, hogy én másképpen oldottam volna meg.
A blogon úgy érzem vendég vagyok, mint egy étteremben. Ott sem szoktam engedélyt kérni a belépésre. Ennek ellenére, ha éhes vagyok, akár sorba is állok, de ne kelljen már engedélyt kérnem rá. Mint sorkatona koromban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:51
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.12. 22:05:03

@tilmir:
tudtommal itthon sem kötelező a kiviteli terv.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.12 21:57
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:18:28

@nezzazegfele: Szólj neki hogy irtózatos kereslet van gépkezelőre Londonban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:23:17

@diggerdriver: Megpróbáljjuk megszerezni az elérhetőségét. Most valamiért állnak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:24:35

@nezzazegfele:

err:megpróbáljuk - mert ahol gyerek van, ott morzsa is van... beragadnak a betűim... :)

rumitom 2013.08.12. 22:26:17

@régebb óta vagyok Subban mint te: viszont etteremben elvart a megfelelo viselkedes, mely minimum nem zavarja a tobbi vendeget. ezt hogyan lehet kieszkozolni ha a kultura magatol nem lengte be a delikvenseket?

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 22:26:23

@diggerdriver: @tilmir: @montroyal: Azt nem értem, de tényleg, hogy mitől van a "Nyugat" mégis fényévekkel Magyarország előtt gazdasági értelemben (meg persze más értelemben is). Én itt Angliában azt tapasztalom, és ez összecseng az általatok leírtakkal, hogy egyszerű dolgokat nem értenek meg, túlbonyolítják, elhúzzák az időt stb. stb. Hogy a fenébe tud mégis erősebb lenni a gazdaságuk? Kevesebbet lopnak a politikusok vagy miért?

svajcineger 2013.08.12. 22:29:07

@Taxomükke:
Van egy parszaz ev elonyuk a piacgazdasagban, nem vesztettek ket vilaghaborut, letaroltak a gyarmataikat, stb., stb. Es valoszinuleg a korrupcio is joval kisebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:29:41

@nezzazegfele:
Mostanában nekem is kijutott kábelből.
Itt egyszerű a menet eltépem a kábelt akkor kirúgnak.
Amikor meg ezek alól kiszedtem a földet akkor a seggüket verik a földhöz örömükben.

kepfeltoltes.hu/130812/20130808_153029_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130812/20130809_125634_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:37:29

@gambl-r:
Azért van olyan ország Európában amelyik elvesztett két világháborút és most vezető gazdasági hatalom.

Az angol építőipar mindezek a negatívumok ellenére jóval hatékonyabb mint a magyar. Más az eszközpark jóval nagyobb költséggel dolgozik mint a magyar mégis hatékonyabb.
Annak ellenére hogy a szociális és munkavédelmi előírásokon nem lehet spórolni mint otthon.
Viszont a vállalási ár is jóval magasabb de az adóteher meg alacsonyabb.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.12. 22:42:14

@diggerdriver:
Érdekes darabok...
Majd átküldöm a srácnak, ha kinyomoztuk az elérhetőségét. Szerintem tetszeni fog neki. Mesélte férjem, hogy úgy ült a markolóban, mint aki Karácsonyra kapta, és olyan precízen dolgozott, élvezettel, hogy öröm volt nézni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:50:37

@Furos: Köszi.
Eddig a Belapur vezet:))))))))))))

rumitom 2013.08.12. 22:52:12

@Taxomükke: a kiszamithatosag es a kisebb korrupcio miatt elsosorban, masodsorban a vallalkozo barat adorendszer miatt.
politikai biztonsag, ennyi es nem tobb ha a rendszer legaljat nezzuk.

otthon ket evente kicserelodnek a boltok, tonkre mennek cegek, nincs stabil vasarlo kozonseg, a vallakozasok 1-2 ev alatt akarjak behajtani a befektetett penzt mert ki tudja mit hoz a holnap. semmilyen fronton nincsen hosszu tavu, strategiai tervezes. marpedig par ev alatt nehez prosperalni.

ha pedig nem adottak a feltelek egy szeles es jomodu kozepreteg megletenek, akkor nem lesz tokeeros vasarlokozonsege sem a szolgaltatoiparnak

morsels (törölt) 2013.08.12. 22:52:40

@Határátkelő:
En sem kertem kifejezetten.

Egyebkent (es nem kotozkodesnek), de tenyleg van itt egy apro problema. Marmint ezzel a keres dologgal.

1. Szoval rendben, volt egy amokfuto, ami miatt ezt a megoldast valasztottad. Ebben az esetben tenyleg az lett volna a legegyszerubb megoldas, hogy akik rendszeresen irtak ide, azokat automatikusan beengeded, az uj nickeknek meg megnezed a multjat (irtak-e mashova, hova es mit), aztan mondjuk 10 hozzaszolas utan eldontod, hogy szures nelkul megjelenjen a hozzaszolasa, vagy nem.
2. A masik erdekes problema, hogy a szohasznalattol eltekintve, egyfajta 'szinvonalat' is elvarsz, ami mar joval az emlitett amokfuto kategorianal messzebbre mutat. Viszont hogy hol huzod meg, kit minositesz trollnak, az megint nem azon mulik, hogy ki ker bebocsatast.
3. Nincs problemam a szuressel kapcsolatban, de ha szursz, akkor erdemes egyfajta hatart meghuzni. Es jelen pillanatban meg mindig ketseges szamomra, hogy a hatar az az amokfuto, vagy mar Toki sem fer bele, meg sokan masok. Ezzel sincs bajom, ne erts felre, ott huzod meg a hatart, ahol akarod. Csak jelen pillanatban epp nincs igazan hatar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.12. 22:55:42

@rumitom:
Pontosan így van.
Európában egyedül Angliában nőttek az újautó eladások.
Márpedig az hátrább van a sorban mint például a lakásvásárlás.

2013.08.12. 23:02:55

@morsels: szerintem is "soft" hatar van. Ez vegulis az o blogja, igy o dont.
Nekem csak furcsa, hogy valaki itt van x ideje, lathatoan nirmalus kommentekkel es nem premium.
Miutan mar kb min 10 ember jelezte, hogy gondja van a keressel , pl zopolite is, akire barmit lehet mondani, de onerzetes trollt biztosan nem, igy lehet, hogy van a "keres" dologban valami ellenszenves. Akkoris, ha mas torzskommentelok igy gondoljak.

Tudom, hogy van aki szerint emelkedett a szinvonal, szerintem kifejezetten laposabb lett. Izlesek es pofonok.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:04:54

@rumitom:
Ez erdekes hasonlat, persze az ettermek nagy reszeben nincs szukseg arra, hogy elore kijelentsd, hogy normalisan fogsz viselkedni. Alapvetoen feltetelezik rolad. Aztan ha megsem ugy viselkedsz, akkor kikisernek.
Azokban az ettermekben, ahol elore megszabnak bizonyos szabalyokat, amiknek meg kell felelned, az mar igy kulonbozteti meg magat. Ettol lesz mas, ettol lesz ELIT. Vagy sznob, nezopont kerdese.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:07:20

@charlieharper:
Igy gondolom en is.
Szerintem a regi kommenteloket automatikusan be kellett volna engednie, keres nelkul.
Persze o is ragaszkodhat ahhoz, hogy miert derogal nekik a keres, amikor a masik oldalrol miert okozott neki problemat, hogy je, regi kommentelo, egy klikk, minek kerjen barmit is.

Aztan ha szuri mondjuk Tokit, vagy Laurat, vagy masokat, akkor meg mar nem az amokfutasrol beszelunk, ami miatt az egesz rendszer be lett vezetve, ugye.

tanato 2013.08.12. 23:12:03

@Babette_: Így van,nem szabad általánosítani,két tojás nem egyforma,nemhogy két feleség,bár tegyük fel mindkettő otthon van,nem jár munkahelyre.

morsels (törölt) 2013.08.12. 23:13:41

@charlieharper:
Ami a laposabb szinvonalat illeti, azt inkabb nem velemenyeznem :-)
Hosszu forumos tapasztalatom azt mutatja, hogy az atlagember unalmas :-).
(en is az vagyok, plane mas unalmas atlagemberekkel)

A masik amit megfigyeltem, hogy ezek a normalisan megnyilvanulok is egymasnak tudnak esni, amikor egy 'kilogo' szemelyt kivonnak a csapatbol. Mindig lesz olyan, aki ki fog logni. Persze nem annyira, mint az elozo, de kilog. Es akkor annak is mennie kell. Aztan lesz egy kovetkezo. Es a vegere tenyleg arrol fognak beszelni, hogy hogyan kell jo rantottat csinalni.

2013.08.12. 23:18:23

@morsels: azert mondtam, hogy izlesek es pofonok.
Nincs semmi baj az atlag kommentelovel. En is az vagyok.
Minden blognak van egy "lifecycle"-je, kerdes, hogy a premiumosdi jot tesz e neki. Van aki szerint igen, imho, nem.
Majd az ido eldonti.
Toki es Niki is a blig szinfoltja. Toki neha szemelyeskedik, tobbnyire Tilmirrel.

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 23:23:53

@charlieharper: Laposabb lett, de szerintem nagyrészt a nyár miatt, meg az archív posztok miatt.

2013.08.12. 23:25:25

@Taxomükke: kezdodik a csillaghullas. Nezed? Szerintem most lattam. Vagy egy repulo volt?

Furos 2013.08.12. 23:28:50

@diggerdriver: gondoltam hogy az izleni fog

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 23:29:35

@rumitom: azert magyar mentalitas nagy szerepet jatszik .. ez a mindenki rabolni akar most kitudja holnap mi lesz, ha jobb lenne az ado rendszer akkor is lopnanak az emberek ,,, stb miert van hogy senkit nem erdekel a lopott cucc vasarlasa otthon meg jo piaca van tudom a szegenyseg de mindenszinten mindenki lop csal mindegy mennyit keres ... talan az atkosbol maradt,,,

Taxomükke (UK) 2013.08.12. 23:31:59

@charlieharper: De jó, hogy szóltál, kimentem nézni... vidéken vagyok (Délnyugat-Anglia), kevés a fényszennyezés, elég jól látni. Legalábbis azt hiszem, azt látom.

nyuszigonosz 2013.08.13. 00:12:33

@Taxomükke: Hullócsillagot is láttál? Mert én hiába bámultam az eget. :-(

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 00:17:03

@nyuszigonosz: Azt hiszem... nem biztos, a szemem sarkából mintha azt láttam volna, de nem esküdnék meg rá.

Kacorlakk 2013.08.13. 00:17:38

@morsels: @charlieharper:
- Jöjjön uram, egy euróért megborotválja ez az egyszerű automata!
Odamegy, belenéz a gépbe, s látja, egy nagy kés forog körbe!
- Hogy képzeli! Az emberek feje nem egyforma!
- Óh! Csak az első borotválkozásig.

nyuszigonosz 2013.08.13. 00:23:01

@Taxomükke: Nahát! Akkor talán kimegyek még egy kicsit az eget nézni.

2013.08.13. 00:26:59

@nyuszigonosz: eddig vagy 8-at, de ne azt a gyors feheret keresd.

M. Péter 2013.08.13. 00:49:41

Svájci élmény: egy autóbuszos kiránduláson voltam, a végén az idegenvezető azt mondja, hogy nem szoktak borravalót elfogadni, de mi olyan szimpatikusak vagyunk, hogy velünk kivételelt tesznek, aztán eszálláskor az ajtó mellett az idegenvezető és a sofőr is tartja a markát. Ilyen agresszív borravaló-kéregetést még az USA-ban sem tapasztaltam.

2013.08.13. 01:02:44

@zebralany: 'Engem biztos szeret Töki, dolgozom, sőt, még a férjemet is eltartom...! :)'

Jol allsz nala, de lehet ezt meg fokozni, ha pluszpontokat akarsz szerezni, probalj meg meg legalabb egy szeretot is kitartani kulon haztartasban. Ja es remelem napi husz orat dolgozol befektetesi banknal, mert az alap (az elit diploman kivul). Mondjuk hogy igy mikor van idod a kitartott ferjet meg szeretot latogatni, az mas kerdes.

2013.08.13. 01:11:01

@Taxomükke: 'Én itt Angliában azt tapasztalom, és ez összecseng az általatok leírtakkal, hogy egyszerű dolgokat nem értenek meg, túlbonyolítják, elhúzzák az időt stb. stb. Hogy a fenébe tud mégis erősebb lenni a gazdaságuk?'

Ez hogy valamit tulbonyolitanak vagy nem ertenek meg stb. ez teljesen szubjektiv; nyilvan maskepp csinalnak dolgokat mint Magyarorszagon, hogy ok csinaljak jobban vagy rosszabbul az nezopont kerdese, az eredmeny azt mutatja hogy bizonyos dolgokat valoszinuleg ok csinalnak jol.

Ez kicsit olyan kerdes, mint hogy a magyar vagy angol iskolak jobbak-e; a legtobb magyar meg van rola gyozodve hogy a magyar iskolak jobbak, mivel masok, egy csomo tenyt bemagoltatnak a tanulokkal amit az angol iskolak nem. Ettol fuggetlenul a vegeredmeny - pl. hol tanulnak tovabb a diakok, milyen eredmennyel vegeznek, milyen karriert futnak be, mennyire kiegyensulyozottak, eletrevaloak stb. - nem feltetlenul Magyarorszagon jobb.

2013.08.13. 01:16:36

@Határátkelő: Mas blogokon van olyan funkcio (hasonlo a szures gombhoz) hogy 'jelentes moderatornak' - ha egy komment szerinted serti a kozossegi szabalyokat vagy szemely szerint teged, jelezheted es elobb-utobb utananez a moderator. Olyan rendszer is van ahol a komment rogton eltunik ha jelentette valaki, es csak akkor kerul vissza ha a moderator megnezte es ugy talalta hogy nem serti a szabalyokat. Ennek olyan variacioi vannak hogy nem csak a konkret kommentet lehet jelenteni hanem magat a kommentelot is. Ezek a funkciok lehetove teszik hogy tobbe-kevesbe 'onszabalyozo' legyen a kozosseg, tehat szuksegtelenne teszik a 'premium kommentelo' rendszert. Nem tudom hogy technikailag ez megoldhato lenne-e ezen az oldalon.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 04:30:00

Svájc a világ második legszebb országa, én jól éreztem magam ott, bár svájci a világ második legunalmasabb városa is, Winterthur. (a legunalmasabb Greymouth :) A legsemmilyenebb meg Kassel.

Mondjuk akkor magyar rendszámmal kicsit geciztek a határon a sviccerek, ami nem esett jól, de hát nagyon nem izgultunk a dolgon. Azért nagyon szép hely.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 04:33:40

és, ha megengedtek egy megjegyzést, a kommentek attól laposak napok óta, hogy folyamatosan ezen a 'cenzúrán' rugózik pár alak. Aláírások, meg tizenhatnegyvenkornemvagyokprémiumkommentelő, de komolyan már, szánalmas.

Mondjuk örömmel láttam tökkencs második (vagy harmadik?) "Shaking the slap-tree" búcsúkoncertjét, lassan több lesz neki, mint az Európa Kiadónak volt :)

2013.08.13. 05:31:52

@Taxomükke: Semmi közöm a közgazdaságtanhoz, de szerintem ezek az okai: az emberek nem keresnek eleget (és a fizujuk fele megy adóba), tehát nem is fogyasztanak kiemelkedően. A munkáltatók iszonyat sok adót fizetnek mint a munkáltató után, mint pedig egyéb sarc formájában, biztos vagyok benne, hogy ez sok esetben visszavetheti a bővülést, meg ne felejtsük el a jelenlegi kormány teljesen átláthatatlan jogi és gazdasági környezetét, nem lehet egyszerűen már követni az eseményeket. Még azt is megemlíteném, hogy kevesen dolgoznak, és sok ember tart el az aktív réteg. Meg persze a mérhetetlen korrupció is bizonyára erősen öli a vállalkozásokat. Már előre tudják, hogy ki nyeri meg a pályázatokat....

2013.08.13. 05:32:45

@montroyal: Igen, ebben is van valami. Mondjuk a mindenki lop azért egy kicsit erős.

2013.08.13. 05:37:22

@gambl-r: Németországot szétbombázták és szétszakították elég hosszú időre. Japánra ledobtak két atombombát. Arról nem is beszélve, hogy a többek között a "legértékesebb" korosztályok is mentek a darálóba ezekben az országokban. Szóval szerintem nem helyénvaló mindig a történelemmel takarózni. Csak saját magunknak köszönhetjük, hogy még mindig nem sikerült egyről a kettőre jutni. A gengszterváltástól napjainkig.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 06:20:45

@Philosoraptor: igaz .. eros... csak az lop akinek van lehetosege ra .. ki hogy hivja; fusi ,mellekes , okossag stb..

bpetya75 2013.08.13. 06:49:33

@Határátkelő:

Szerintem járható út. Be lehet állítani valami automatizmust erre, vagy csak manuálisan mehetne? Utóbbi esetben azt hiszem nem várható el tőled a dolog. Akkor maradjon a szándék jelzése, mint feltétel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 06:50:16

@régebb óta vagyok Subban mint te: Attól még van. :)
Mondjuk egy családi háznál ritkán, de mi mást építünk.
Gondolj csak bele, van egy 30 ezres kis házikó, aminek a teteje tele van felülvilágítóval. Nem mindegy hol kerül átvágásra a lemez, mert alatta van a légtechnika, villamosság, stb.
@Taxomükke: Ez egy nagyon jó kérdés, sokat gondolkozok rajta én is. Ami vicc, hogy spórolni akarnak, csak nem tudnak. Mondok példát: ha a gyár nem szabja meg, hogy milyen kötőanyagot kell használni, akkor megveszik a legócskább, legolcsóbb csavart. Általában nem jó. Olyankor bontás, lemez ismételt megrendelése (mert sokszor azt már nem lehet sérülés nélkül visszarakni), majd ismételt építés. Hogy ez hova vezet és meddig mehet így, nem tudom. De akad még a kasszában. :)
@pappito: Winterthur valóban csúnya. Svájci rendszámmal is néha genyóznak. A múltkor a kesztyűtartótól kezdve megnézték az ülések alatt is helyet is. :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.13. 07:40:00

@Mirjam2: Köszi a tippet, most már tudom mi a célom az életben ;)

Határátkelő 2013.08.13. 09:56:39

@bpetya75: Tartok tőle, hogy csak manuálisan megy... :( De majd rákérdezek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 10:02:10

@Mirjam2: Nem kell látogatni. Időnként ki kell vikszolni, hiszen státuszszimbólum. :) ;)

kocog 2013.08.13. 12:21:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

> . A zsebemben felejtettem egy 500 frankos bankjegyet

Szia Maxval, megtennéd, hogy beteszel egy képet az 500 frankos bankjegyröl?

Köszi!

svajcineger 2013.08.13. 15:08:21

@Philosoraptor:
Ha jól emlékszem azért a két említett országot a szövetségesek "jobbik fele" aztán kárpótolta valamennyire... Természetesen nem csak ez, de ez is oka a fejlettségi különbségnek.

svajcineger 2013.08.13. 15:11:24

@pappito:
Melyik az első? :)
Na, ja a magyar (meg a többi "balkáni") rendszám véres rongy a sviccer vámosok szemében...

bpetya75 2013.08.13. 15:23:06

@M. Péter:

Hogy mi, Péterek milyen segítőkészek vagyunk! Most értem oda, hogy ránézzek a blogra, gondoltam segítek a kollégának. Még időben észrevettem, hogy megelőztél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.13. 16:38:34

@régebb óta vagyok Subban mint te: szerintem az étterem nem jó hasonlat, inkább a reptéri bizonsági ellenőrzés? mióta eltérítettek néhány repülőt, és volt pár részeg utas miatt dulakodás, szerencsére halálos áldozatok nélkül, de forgalomcsökkenéshez vezetve a balhék miatt, azóta biztonsági kapu van, és nem vihetsz fel kést meg alkoholt. aztán van, aki mindennap megjelenik, belerúg a repülő kerekébe, és topozékol, hogy ugyan ő nem akar eltéríteni semmit, és meggyőződéses antialkoholista, de az elveivel ellenkezik átmenni a kapun.
bocs, de csavarhúzó legyek, ha értem.

2013.08.13. 18:22:13

@montroyal: Én nem lopok, eddig sem, ezután sem fogok. Szóval megkérnélek, hogy valótlanságot ne állítsál. Köszönöm. Abba meg nem ártana belegondolnod, hogy te miért nem Mo.-n vagy, és miért osztod az észt a kerítésen túlról, amikor pontosan tisztában vagy vele, hogy milyen éhbéreket keresnek az emberek és emiatt kénytelenek több állást is vállalni, ha tudnak v. fusizni v. bármi más. Az adócsalókat nem kellene összemosnod azokkal, akik próbálnak túlélni ebben a tetves országban.

2013.08.13. 18:24:56

@gambl-r: Sokra mentek vele. Se infrastruktúra, se férfi, aki dolgozna.

DieNanny CH 2013.08.20. 14:56:39

@kocog:

Tudom, régen írtad, de: az 500-as bankjegyet 1996-ban beszüntették. Birca sztorija gondolom korábbi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása