oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 08. 05:14,  Az első, brutális hetek 166 komment

2012. december 08. 05:14 Határátkelő

Az első, brutális hetek

Külföldre érkezés után az első hetek még akkor is komoly problémahalmazt jelentenek, ha az ember megpróbál a lehetőségekhez mérten felkészülni. Így járt Kriszta is, aki párjával Írországba költözött, és bár amit lehetett, próbált előzetesen kivédeni, kiderült, a helyszínen sok minden másképp történik, mint ahogyan azt az ember eltervezi.

dublin zsonglőr.jpg

„A párommal márciusban jöttünk ki Dublinba. Sokan kérdezték, hogy miért pont ide? A válasz egyszerűnek mondható. Csak angol nyelvterületen tudunk munkát vállalni, messzire nem mehettünk, mivel ha lett volna annyi pénzünk, hogy kifizessük a repjegyet pl. Amerikába (meg a visszaútra tartalékként), valamint a minimum kéthavi bérleti díjat és még ételre is futotta volna... nos, akkor szinte el sem kellett volna indulni otthonról.

Dél-Európa épp befuccsolni látszik, Anglia pedig drágább Írországnál (korábban voltam ott is félévet a tesóméknál). Lépni pedig muszáj volt, mivel otthon albérletben laktunk, én 200 órát dolgoztam egy hónapban és nem jutottunk semmire. Talán két év múlva eljutottunk volna oda, hogy ki tudjuk fizetni a lakáshitelt egy pici lakásra, de honnan lett volna tőke a hitelhez? Sehonnan.

Bele a vakvilágba

Nos, mi összegyűjtöttünk úgy 600 ezer forintot (nem kis spórolással és persze a szokásos „szülinapra is inkább pénzt kérek", illetve „nem tudunk ennél nagyobb ajándékot venni, ugye megértitek, hogy spórolunk" szövegekkel). Otthonról már nézegettünk állásokat, az utolsó két hétben el is kezdtünk jelentkezni, páromnak vissza is írtak az egyik helyről, ami kicsit megnyugtató volt (bár később nem lett belőle semmi, de legalább magabiztosabban ment közben a többi állásinterjúra).

Ezt javaslom mindenkinek, akar be is jöhet, bár magyar telefonszámot kontaktnak megadni kissé necces. No meg a legtöbb helyen kérnek PPS-számot, amit csak lakásbérlet-szerződéssel a kezedben tudsz megigényelni (és ebbe nem minden landlord egyezik bele!).

Angliai tapasztalatomból kiindulva 2 éjre foglaltam csak szállást „hotelben" (ha előre kifizeted nagyon jó kedvezményeket lehet kapni, hostelbe meg nem mentünk volna az összes értékünkkel), sejtve, hogy sok szálláshely hagy némi kívánnivalót maga után. A mienknek csak egy tetőablaka volt, amit nem lehetett elérni és hát picike volt.

Kiadó apartmanokat is néztem előre még otthonról, volt is egy listán, miket nézzünk meg abban a két napban. Hiába a hirdetés, a legtöbb helyen a személyes találkozáskor kiderült, hogy mégis csak alá kellene írni egy egyéves szerződést.

Mivel nem tudtuk, lesz-e munkánk, mi lesz, hogy lesz, nem mertünk belevágni. Az egyik helyen „még nem volt szabad" a lakás, ezért egy mondhatni összkomfortos vendégszobát kiadtak nekünk valamivel olcsóbban, mint amennyibe egy hotelszoba került volna, annak fejében, hogy pár nap, és beköltözhetünk a lakásba.

Aztán amikor a főbérlő meghallotta, hogy mi PPS-számot akarunk igényelni, akkor hirtelen „kiderült", hogy a lakásból mégsem költözik ki az albérlő. Hoppsz, eltelt egy hét, kajával mindennel együtt kb. 250-300 euró kicsúszott a kezünkből.

Ott helyben majdnem elsírtam magam

Sok helyen megfordultunk újra lakáskeresőben, aztán végül már szorult a hurok, és csak egy penészes és egy dohos minilakás (úgy 16 négyzetméter) között választhattunk.

Utóbbi mellett döntöttünk, de hát nem benyögte a landlord itt is, hogy egyéves szerződést akar? Aztán végül sikerült megdumálni – mivel ott helyben majdnem sírva fakadtam, hogy amíg nincs munka, nincs lakás (mivel sok helyen ezzel küldtek el, hogy nem bíznak bennünk), de amíg nincs lakás, addig nincs munka sem, a pénz meg csak folyik ki a kezünkből.

Megsajnált, kivettük a lakást, kipengettük az egy havi kauciót és még egy hónapot előre. Párom szakképzett felszolgáló, jó referenciával, így hát képzettségen alul, de kapott munkát két hét alatt!! Igaz, először csak a nyári szezonra, de aztán le akart lépni egy jobb helyre szintén 6 hónapos szerződéssel, mire a főnöke felajánlott neki egy teljes állást, csak hogy maradjon. Sajnáltam szegényt, de nem volt kérdés, hogy maradni fog.

Ami engem illet, egy véletlen folytán egy magyarnak kezdtem dolgozni, de nem volt túl kellemes, most inkább nem részletezném, miként tudnak a magyarok bánni a honfitársaikkal, ha odakinn főnök-beosztott viszonyba kerülnek és a főnök konkrétan a cégtulaj. Érteni nem ért a cégvezetéshez, de összeszedett annyi pénzt, hogy támogatásokkal saját céget alapítson, és ettől már igazi „kiskirály" lett belőle.

Túlképzett voltam a Mekibe

Eközben az időjárás megmutatta, mit tud. Szakadt az eső hetekig. Kötőhártya- és mandulagyulladás mindkettőnknek. Ekkor úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy légkeverős fűtőre (€ 18.00). Nagyon megérte!!

Kicsiny, sötét lakásunk viszont kezdett bepenészedni. Májusra már annyira utáltuk az illatgyertyákkal telerakott, amúgy penész-vagy penészirtó-szagú lakást, hogy azt mondtuk, deposit ide vagy oda, mi új lakásba költözünk ősszel.

Közben jelentkeztem még pár helyre, Mekibe is, de nem vettek fel, mert TÚLKÉPZETT voltam (folyékony, de nem tökéletes angollal, be nem fejezett főiskolával, néhány év irodai/recepciós munkatapasztalattal), nem hitte el a menedzser, hogy ha karriert építhetek, akkor tojok bele, hol, jó nekem a Meki is. Pláne, hogy mondjuk egy étteremvezetői múlt már otthon is használható munkakör, ha hazamegyek.

Ha egyszer egy üzlet beindul

Jelentkeztem egy Aldiba is, szinte már el is feledkeztem róla, de aztán egy hónappal később behívtak interjúra. Szerencsére itt olyan embereket kerestek, akik pár év alatt menedzseri pozícióba szeretnének jutni, mivel újabb és újabb boltok megnyitása van tervben. Nem mondom, a sima árufeltöltők is jól keresnek, bár tény és való, kell hozzá angoltudás, meg kell tanulni például egy nem túl hosszú kódjegyzéket.

Alighogy aláírtam a szerződést, jött egy telefon a vendégházból, hogy aktuális-e még az álláskeresés? Mondtam, hogy van egy szerződésem, tegnap írtam alá, de csak a következő héten kellene kezdeni, szóval még akár vissza is mondhatom. Nagy nehezen meggyőztem róla, hogy érdekel a dolog, nincs akadály.

Még aznap este elmentem az interjúra. Sokat beszéltünk (jó jel), mondta, be akar hívni másokat is, de aztán még többet beszéltünk, és végül feltette a bűvös kérdést, miért lenne jó a helynek, ha engem vennének fel. Mivel már volt állásom, magabiztosan bevágtam, hogy mert jó recepciós vagyok. Annyit mondtak, hogy jó válasz, másnap jött az email, hogy fel vagyok véve.

Szóval a magabiztosság sokat számít szerintem az állásinterjúkon. Meg hát az is, hogy mennyi ideje vagy kint. Nekem az elején az összes interjú jól ment, amíg meg nem kérdezték, mennyi ideje vagyok kint.

Azóta új lakásba költöztünk (már július végén), közel a munkahelyünkhöz, nagyon szép, € 850 / hónap, amiből otthon ugyan már házat bérelhetsz, de itt ez baráti ár.

Összegzés

Honvágy az van, az otthoni életről tervek vannak, de már most decemberben több a pénzünk és a megvásárolt értékünk (TV, blue-ray lejátszó, stb.), mint otthon lett volna. Közben pedig néha egynapos buszos kirándulások is belefértek a nyugati partra, és már az első otthoni látogatáson is túl vagyunk. Vannak terveink a jövőre, és már van alapjuk is. Ez a lényeg.

Azt mondom, ha valakinek van valamilyen használható végzettsége (lehetőleg a vendéglátás, vagy a kereskedelem területéről), és van némi gyakorlata is, no meg tud angolul, akkor hajrá! Nehéz, de ha az adminisztrációból, kulturális szokásokból felkészültebben érkezik valaki, akkor sok nehézség elkerülhető."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország Dublin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr294953953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08. 14:22:03

@tundrazuzmo:
Mi nagyon szoros kapcsolatban vagyunk az otthon élő családunkkal, napi szintű a kapcsolat, mert mi ezt igényeljük. Többször és többet beszélünk, mint például amikor 400 km-re, de szintén Magyarországon laktunk. A nagymamámat gyakrabban látogatom még 3000 km-ről is, mint a saját fia 200 km-ről.

Mi magyarokkal nem tartunk kapcsolatot, ennek megvan az oka. Oké, mi családdal vagyunk itt, szóval ugyanúgy éljük a családi életünket, és a mindennapokat, mint Magyarországon. Gyerek iskolába jár, én is, csak én a sötét oldal alkalmazásában, Emberállat meg dolgozik, kutya a kanapén őrzi a házat. Hétvégén egy-két lazítós program, kávézás/étterem/tengerpart, ilyesmik. Én pont azért érzem könnyebbnek, mert itt van a mikrocsaládom, így nem az üres falak várnak, amikor hazajövök munkából, hanem tényleg pont úgy éljük a mindennapokat, mint amikor Magyarországon élünk, csak egy más világban.

Recepcios lány 2012.12.08. 14:23:46

Nem ittenit. Mi szeretnenk hazamenni. De otthon eselyunk se volt arra, hogy komolyabban, hosszu tavon felretegyunk (pl. noveremek nem adnanak minden szulinapkor meg Karacsonykor ajandek helyett tobb tizezer forintot.. ok se tudnak a vegtelensegig segiteni). Szoval otthonra tervezunk.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08. 14:27:23

@Recepcios lány: Hát igen, én sem a felelősen gondolkodó jelzővel illetném ezeket az ismerőseimet, az tény. Van olyan közöttük, aki még 7 év után is pakisztániakkal lakik együtt, és panaszkodik, hogy sertést még csak be sem vihet a lakásba, de olyan is, aki még nem beszél angolul, mert folyamatosan úgy kevergette a dolgokat, hogy csak magyarokkal lakjon együtt, magyarok dolgozzanak körülötte.

Ne veszítsétek szem elől a céljaitokat, ez sok erőt tud adni akkor, amikor már esetleg kezd belefásulni az ember.

DieNanny CH 2012.12.08. 14:37:43

@tundrazuzmo:
Ez tényleg érdekes dolog, mert én valóban "magamnak való" vagyok. Barátnőim a pesti középiskolában voltak, de én vidéken laktam, középsuli idején kollégiumban. Lakóhelyemen kezdtem dolgozni, de én voltam a legfiatalabb a munkatársaim között, és 19 évesen az a 10 év még sokat számított. Nem jártam sehová. 7 év után mentem külföldre, ott szintén nem jártam sehová, 3 év után megismerkedtem egy másik au-pair lánnyal, nagyon jó barátnők lettünk, de Mo-on 300 km választott el minket, mégis egyszer-egyszer találkoztunk. Még ezidőben, szüleim eladták a vidéki lakást, még vidékebbre költöztek, én úgy mentem vissza az au-pair családomhoz októberben, hogy nem tudtam, karácsonykor hova fogok visszaérkezni.
A "nagyon vidéki" kisváros nem volt ismeretlen, rokonaim laknak itt, sokat nyaraltam náluk. De barátaim itt nincsenek. Nekem bizony maradt a rokonság. Ami elég nagy, mert 6 éve tartottunk egy nagy bulit és 70-en jöttek el. És ezek csak szüleim testvérei, az őgyerekeik, meg unokáik. Hiába, mindenki nagycsaládos...
A húgom pl nagyon nyüzsgő, neki is van vagy 100 ismerőse, annak legalább felét itt szerezte Svájcban. (pl ő családot alapított, gyerekei itt járnak iskolába)
Tehát én úgy gondolom: aki magánakvaló, az is jól érzi magát, ha anyagi biztonságban van. Aki a társaságot szereti, az 1 hónap alatt szerez minimum 10 ismerőst, akikkel el tud menni bárhová. Szóval maga az a dolog, hogy az ember külföldön van, nem egy hátráltató tényező. Ez az én meglátásom.
Ja, és még annyi, hogy buli-e a külföldi munka. Én nem tudom, nekem a munka sosem volt buli, nekem mindegy, hol dolgozom, csak dolgozhassak. Én csupán azért jöttem ki, mert a lakóhelyem körzetében nem találtam munkát. Semmi más okom nem volt.

Recepcios lány 2012.12.08. 14:37:45

@vncs:

Hat igen.. hallottam mar Mo-on elrontott sikertorteneteket. Januartol nemet gyenge alapfokomat szeretnem tovabb fejleszteni, hogy talan, ha megsem sikerul jo allast talalni otthon, akkor mehessunk Becsbe (rettento tavoli de segitokesz rokonok), Svajcba (2 gyerekkor ota nagyon kozeli barat is van ott).

Amugy Dublin azert, mert csak ezt "ismertuk". Nem tudtunk semmit igazan a videki varosokrol. Ugy ertem nem volt megbizhato forras, errol meg igen. Sligo nekem nagyon kicsinek tunt, bar jol nez ki az uveges hotel, a Sligo Park Hotel meg testvere annak, amiben a parom dolgozik most. Bar azert ott az etterem minosege gyakorlatilag alacsonyabb, mint az itteni 3 csillagose..

Szoval talan kesobb lehet, csak nehez "biztosra" menni kisebb varosban..

think different 2012.12.08. 14:49:00

@tundrazuzmo:

Skype, telefon, 2 havonta fapados. Ki lehet birni. Otthon is csak havonta jartunk le a videkre, a szulovarosunkba.
A Skype/FaceTime azert is zsenialis, mert olyanokkal is beszelhetsz, akik mar visszakoltoztek Venezuelaba vagy Japanba.
Neha tobbet, mint mikor egy orszagban laktatok, mert melo kozben is kotetlenul lehet csevegni.
A professzionalis kapcsolatrendszer kicsit mas. Foleg oroszokkal, oroszoknak dolgozom (juj!), de ugyanannyi brit, nemet, latin vagy skandinav emberrel is, akik a Londonban kicsinek egyaltalan nem nevezheto 'kreativ uzletagakban' dolgoznak.

Nekem a hobbym a munkam es szerencsere csinalhatom Londonban is es ha van lehetoseg Budapesten is. Magyar baratom itt nagyon keves van, ami inkabb elony, mint hatrany. (Semmi bajom nincs veluk, de tudom, hogy akinek sok magyar baratja/haverja van azok a melon kivuli temakat magyarul beszelik ki inkabb, ami azert nem igazan hasznos.)
A szorakozas az szamomra kimerul a munkam/hobbym fejleszteseben az ezzel jaro kapcsolatepitesben (kavezas, kiallitasok, tanfolyamok) illetve betegesen sokat olvasok, ami mar az alvas karara megy.
Jelenleg egy kapcsolatbol kifele labalok, masikba - bar opciok lennenek - nem akarok jelenleg belemenni, mert a karrierem/portfoliom jobban erdekel. Onzoseg? Lehet...
(egyebkent ezzel a 'leszarom' attituddel lehet legjobban csajozni;))

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.08. 14:51:39

@Recepcios lány: ne haragudj, de egy nagyon erdekes kerdesre elfelejettel valaszolni.Az ottani fizetesedbol ottani lakast mikor tudsz majd venni??

Recepcios lány 2012.12.08. 14:53:06

@tundrazuzmo:

"Érdekelne, hogy azok, akik kimentek, mivel szoktak kikapcsolódni, pihenni, feltöltődni. TV nézés, DVD, Bluray, mozi, disco, party, kultúra, utazás, wellness?"

Ja, nagyjabol igy, bar Disco-ban meg nem voltunk. Mondjuk itt inkabb az elozenes pub a jellemzo, es "majdnem" zeneszkent nekem az jo kikapcsolodas. En kerestem egy korust peldaul, mert az nekem letelemem. (Azota enekeltem a National Concert Hallban is a korussal.) Parom munkahelyen es az enyemen is van neha valami szervezodes, igy voltunk allatkertben is (az otthoni jobb amugy). Itt nagy business az 1 napos kirandulasok szervezese, szoval mi mar 2 ilyenen is voltunk + elmentunk Belfastba is. Nem tul olcso, sok mindent lehet latni, es az idegenvezeto altal Irorszagrol is sokat lehet "tanulni".

Amugy meg ha magadra fozol, az ugyis max. 2-3 naponta ad programot :) Szerencsere en szeretek fozni. Hasznos hobby :)

Recepcios lány 2012.12.08. 14:55:16

@hogyne,persze,igazad van!:

Nem akarok itt lakast venni, de parom munkatarsa 6 ev alatt gyujtotte ossze a penzt.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.08. 14:57:15

@Recepcios lány: egy ottani lakasra.. ugye ezt te sem hiszed el..ha csak nem keres 10000eurot havonta..
Hazudni nem er..

2012.12.08. 14:57:43

@Jolika neni a szomszedbol:

A mondandóddal nem szállnék vitába, csak a számokat magyarázd el.
"Meghúzza a nadrágszíjat, ahogyan külföldön is teszi, havi 60 ezret félretesz. 3 év alatt megvan az áhított lakás fele."

Oké, tegyük fel, hogy az ember tud spórolni havi 60 ezret, az 3 év alatt 2,2 milla. Melyik kisvárosban adnak milyen lakást ennek a duplájáért?
Csak azért kérdem, mert ha ennyire egyszerű volna lakáshoz jutni, mindenkinek lenne, nem?:)

Az én véleményem meg az egyébként, hogy a lehető legrosszabb ötlet lakást venni befektetési céllal, hogy majd kiadod... de lehet, hogy tévedek.

think different 2012.12.08. 15:04:11

@Th's child: Panelt? Papa, Varpalota, Ajka, Sumeg, Oroszlany, Tatabanya...

NIKI LAURA 2012.12.08. 15:05:36

@www.aonang.hu: inkább készülj a Thai kihallgatásokra,most gyűjtik az összes puculóst!:)

2012.12.08. 15:10:58

@think different:

Tényleg? Én veszprémből voltam csak valamennyire képben meg balatonfüredből, és ott nem adnak ennyiért. Igaz, az egyik megyeszékhely, a másik meg a balatonpart.

Kicsit naív kérdés lesz, de nem gúnyból kérdezem: ha kisvárosban gyártósori munkából ezek szerint lakást lehet venni, meg minden, akkor miért mennek el az emberek az országból?
Itt valami szar lesz még a palacsintában, nem lehet ennyire egyszerű az élet.:)

Recepcios lány 2012.12.08. 15:13:20

@hogyne,persze,igazad van!:

En nem hazudtam. Egy ideig volt masodallasa szerintem (sokaknak van, mert itt sokakat csak part-time-ra vesznek fel, ezaltal elfogadjak azt is, ha nem tud mindig jonni). Most vezeto beosztasban van. Dublin szelen vett lakast, egy uj lakotelepen.

Ezekrol azt kell tudni, hogy 5-6 evvel ezelott marha nagy tamogatas volt epitkezesekre, aztan jott a valsag, es olcsobban hozza lehetett jutni a lakasokhoz, Dublin szelen vagy azon kivul. Komplett hotelek epultek, amiket pl. most apartmanokka alakitva adnak ki (pl. Tallaghtban).

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08. 15:22:51

@Th's child: Panelt. Tiszántúlon például. Tömegével. Hidd el, hogy nem lehetetlen, rengeteg 30 körüli embernek van lakása abban a kisvárosban. Dolgoznak nagyon keményen, igen behúzott nadrágszíjjal, megcsinálták.

Recepcios lány 2012.12.08. 15:25:08

@Alaister Grand:

Your Personal Public Service Number (PPS Number) is a unique reference number that helps you access social welfare benefits, public services and information in Ireland.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 15:47:24

@Jolika neni a szomszedbol: nyugati határszélen, német cégnél gyártósoron 80ezer, 3 műszak, pótlékkal 90. csoportvezető 3 műszak, 110ezer, és német nyelvtudás kell.
csak a buszbérlet 8ezer errefelé.

előrelépési lehetőség nincs.

tegnap tudtam meg, hogy fiatal, ámde nagyon ügyes építészmérnököket minimálbérért alkalmaznak néhol. előrelépési lehetőségük nincs.

micsoda? 2012.12.08. 15:49:50

@Jolika neni a szomszedbol: "Szerintem ha valakinek Magyarországon van használható végzettsége, gyakorlata, és ténylegesen beszél egy idegen nyelvet, el tudja érni ugyanezt az életszínvonalat, mint ami kijött a poszt végére."

Hát ezt nem mondanám. Jó pár irás szólt arról, hogy külföldön munkát vállalni a fentiek birtokában, anyagilag megéri. A végén a poszt arról szól, hogy anyagilag is gyarapodnak. Azért az szomorú, hogy kevés kivételtől eltekintve a magyarok egymás között – ugyanabban a cipőben járva , úgy viselkednek mint itthon. Ahol lehet betartanak.
Az fél siker, hogy párban indultak el, egymást segítve biztatva az elején. Remélem amikor már sínen vannak, akkor is együtt lesznek. Szívből kívánom.

01234567 2012.12.08. 15:59:15

Hát igen, a kezdetek...Bár én mindkét esetben jóval könnyebb helyzetben kezdtem (lakás, munka megvolt előre), értek meglepetések. Azt szoktam mondani, az első fél év dönt. Ahhoz túlélni, meg az kell, hogy itthonról olyan "seggberúgással" menjél ki, ami fél évig kitart. Úgy te is kitartasz. A következő gebasz, amikor kint minden "zsír", elfelejtetted innen miért mentél el, és feltör valamiért a honvágy. Ha hazajössz 80% hogy megbánod, és újra kimész, ha tudsz.
Örök élmény marad, amikor 2006 január 1.-én este kiérkeztem, elkezdett esni a hó, és két hét múlva állt meg. A munkahely a lakás mellett volt. Egy hegyen. A legközelebbi szomszéd a hegy tövében 3 km, a legközelebbi élelmiszerbolt 6 km. Valami 20.-a tájékán ásták fel addig magukat az út tisztítók. Akkor már ha megláttam az abonet kenyeret, meg a lekváros üveget egyből beindult az antiperisztaltika. Áprilisban volt az utolsó ilyen hótól sehova terminus. Májusban olvadt el a hó. Beleestem zsinórban 3 komoly megfázásba, 1-2 hét "egészséggel" közte. Sokszor gondolkodtam, ennyi, nem tovább, aztán még is 5 évet maradtam.
Azt meg hogy miért mentetek, megértem, tudom. Aki nem, azzal nem kell törődnötök, azok sem törődnek senkivel, azért nem értik.

Recepcios lány 2012.12.08. 16:00:39

@jet set:

Az enyem heti brutto 400 euro + nemi jatt (nyaron havi 50-80, telen szinte semmi). Ez egesz turheto, de ez csak egy vendeghaz. Ajanlottak tobbet is hotelekben, de vegul persze elakadtunk az "Es miota van Irorszagban?" kerdesnel. Recepsciosnak nem vesznek fol, ha nem vagy itt legalabb fel eve - inkabb 1. (Itt nagyon meg volt szorulva a fonok, akit korabban felvett, valami angol szakos bolcsesz, az rajott, hogy ez nem neki valo..).

micsoda? 2012.12.08. 16:03:41

Ami számomra nehezen emészthető, hogy külföldön mennyire megy a vendéglátás, több ismerősöm is vendéglátós. Sőt a múltkori poszt írója ugyancsak válogathatott a jobbnál jobb helyekben. Itt meg sorba zárnak be az éttermek, étkezdék, kocsmák. Úgy tűnik a válság mindig csak nálunk van, és marad is:)

think different 2012.12.08. 16:15:16

@micsoda?:

Nemreg voltam otthon:
- magyar etterem, rendelunk borlaprol, harombol harom nincs, a negyediket nem kertuk, sajnaljak, talan majd jovo heten (Tesco 5 percre volt!)
- angol etterem, nincs valami, az egyik runner vagy akar assistant manager kimegy a legkozelebbi supermarketbe es vesz, mert a vendeg azt kerte

Talan ezert zarnak be, meg a jo hangulat miatt, ahogy kivagjak eled a kajat, majd nyitott tenyerrel varjak a borravalot.

Nordstjernen 2012.12.08. 16:24:13

@think different: pontosan, Magyarorszagon a "szolgaltatas" egy nem letezo fogalom, lovesuk sincs rola. A hozzaallas az, hogy "orulj neki, hogy beengedlek az ettermembe"... sajnos :(

Rkhaylitsha 2012.12.08. 16:32:23

@Scaramella va alla guerra: Magyrországon nincs remény jobb korulmények közé jutni. Pont. Megmondta Scaramella va alla guerra.
Ugy megsugom neked, hogy szerintem itthon nem is találsz 16nm lakást..

Irországban 3 év után kineveznek üzletvezetővé, és pont. Mindenkit, mert ez a törvény. Magyarországon nem kellenek üzletvezetők. Irországban meg csak az kell.
Ha itthon a dohos 16nm es lukba költöznek, akkor lehet, hogy szintén össze tudnak spórolni egy tévét meg bluréj lejátszót..
8 évig 25 nm-en lakni meg biztos jó lehetett, igazi sikertörténet a javábol.

Rkhaylitsha 2012.12.08. 16:34:51

@01234567: Na, akkor megvan. A nagy remetelétbe hülyültél bele! :D

Rkhaylitsha 2012.12.08. 16:36:53

@think different: Meg a nagy lófaszt! Ha van nép ezen a földön aki bunkón, vagy sehogy nem képes kiszolgálni, akkor az ángyélus az

puffancs 2012.12.08. 16:37:08

@think different: ha neked ahhoz kellenek a baratok, ismerosok, h megtanulj angolul, es meg nem sikerult, akkor nem is fog :) ismerek egy 56os disszidens bacsit, akinek angol felesege van, 16 eves kora ota van itt, es nagyon tori, nem megy neki az angol. En is londonbol irokegyebkent. Mediaban dolgozol?

puffancs 2012.12.08. 16:40:40

@Rkhaylitsha: dehogynem. A customer service-nek hagyomanya van. Az angyelus komolyan eveszi, mert tudja, h a fasznak ket vege van. Mint customer is megkoveteli, forditva ditto.

01234567 2012.12.08. 16:46:07

@Rkhaylitsha: De erős gyógyszer szedése, és orvosi kezelés mellett javulok :D .
Amúgy tanács: általában az ilyen, "börtönmunkahelyek" kurva jó lé, de mindenki fogadja meg, 1 évnél többet soha. Főleg hogy amikor kiszabadulsz, ezerrel kezdesz élni, így amiért sz@ptál, erősen megcsappan ! :)

Rkhaylitsha 2012.12.08. 16:47:34

@puffancs: felszolgálásrol volt szó. saját bevallásuk szerint sem tudnak. ahhoz ők tul felsőbbrendüek

Rkhaylitsha 2012.12.08. 16:49:29

@01234567: Igen, kurva jó lé, de leginkább azért, mert nem tudod elkölteni.. Mint a hajó, furotorony, meg hasonlok.
Volt egy ilyen film is, ragyogás volt a cime

01234567 2012.12.08. 17:00:18

@Rkhaylitsha: Én azt tapasztaltam, az ugyan abban a szakmában, "normális" munkahelyen kapható jövedelemnél 20-30%-al több. + ingyen szállás, általában jobb minőség, sokszor koszt is, autó, vagy üzemanyag hozzájárulás a "hivatalos mozgásokhoz". És a lakás általában berendezett, és biza indulásnál, ez nagy előny. De ha átbaszás, na attól mentsen az Isten, akkor minden a fordítottja is lehet( főleg kiszolgáltatottság esetén), ez igaz, és az zorall tud lenni. Nekem hál Isten a pluszok voltak, de mint tudjuk, minden csak szerencse.

think different 2012.12.08. 17:03:43

@Rkhaylitsha: Az lehet, de angolok nem is dolgoznak nagyon a vendeglatasban, azaz ettermi kiszolgalasban nem igazan. Pubokban igen, de en ott meg bunko emberrel nem talalkoztam. Igaz, Magyarorszagon sem.
Valamiert a csaposok jobban odateszik magukat, mint a pincerek, holott a pincernek direkt borravalo megy, a csapose meg szinten mindig kozosbe.

think different 2012.12.08. 17:10:09

@puffancs: Nem sikerult, de nem is tervezem. A legtobb brit nem beszel helyesen angolul. A szavakat nem tudjak leirni, nincsenek tisztaban a nyelvtannal. Ez utobbit szerintem a kozossegi oldalak vagtak tonkre a 'your beautiful' es hasonlo osszevonasokkal.
Akkor miert pont en kezdenem el. Mas oka is van a magyarok elkerulesenek, de inkabb megtartanam magamnak.
Hatha hirtelen sokan magukra ismernenek es itt konyorognenek a bankszamlamert, hogy megadjak a tobb evre visszanyulo tartozasaikat.

Nem a mediaban dolgozok, de medianak is.

(nem cukrasz a bacsi?)

puffancs 2012.12.08. 17:21:34

@think different: nem vitatkozom, londonban valoban eleg nemzetkozi es diakos az ettermi vilag, de pl a b&b vilag meg orszagszerte nagyon angol, es ott is sokhelyutt van fine dining, es barhol ahol eddig megfordultunk, mindenhol angolok szolgaltak ki - kifogastalanul, zavarbaejtoen jol. Pubokban szinten csak jofejseggel talalkoztam.
Magam dolgoztam a Bateaux-n, Embankment Pier-nel egy jo evet, set menu volt, nm voltak hu-de-nagy elvarasok csak jo CS, es angoltol az amerikain keresztul az albanig mindenfele volt.
A bacsi egy zsido ingatlanos szereloje.

puffancs 2012.12.08. 17:27:04

@think different: egyebkenta legtobb magyar sem beszel helyesen magyarul :)
Az tehat, h munkaidon kivul kivel mirol beszelsz, nem muon sokat a latban. En pl csak meloban es ugy a mindennapokbanhasznalom az angolt, csalad-baratok magyarok (nem vagyunk kompatibilisek mas naciokkal, valljuk be), megis jol megy.

fair city 2012.12.08. 17:36:40

A PPS számhoz szeretnék hozzászólni, csak azért mert hátha valakinek hasznos lehet az infó. (Ez az a szám, ami minden EUs országban kell ahhoz, hogy dolgozni/tanulni/ügyintézni tudjon az ember, például Spanyolországban NIA a neve, Hollandiában BSN, máshol nem tudom...)

Ehhez a számhoz itt Dublinban annyi kell, hogy az embernek legyen egy címe amire hivatkozhat, meg ahol átveszik a levelét - NEM KELL szerződés, a számot lehet egy db, 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával igényelni, amire annak, akinek a nevére a számla érkezett, rá kell írnia, hogy igazolja, hogy XY (az igénylő) ezen a címen lakik, dátum, aláírás. Ezzel meg az útlevéllel be kell menni az adott címhez tartozó legközelebbi hivatalba (Dublinban Parnell str, mozitól nem messze), ott kivárni a sort, kitölteni a papírt amit az ember orra alá tesznek, és kb. egy hét múlva megérkezik a megadott címre a PPS szám. Ennyi.

Amikor én először ide jöttem, egy barátom családja adott nekem számlát és ők vették át nekem a levelet, nem kellett főbérlővel ügyeznem semmit. Tavaly volt egy lakótársunk, aki akkor érkezett Dublinba, neki én segítettem intézni, onnan tudom hogy még mindig ugyanaz a rendszer, mint amikor én ide jöttem.

Az albérlet helyzet valóban nem egyszerű- valóban borzasztóan rosszul vannak megépítve a házak, és valóban drága a bérleti díj, főleg ha jó helyen van a lakás.
Néhány megjegyzés (megintcsak hátha valakinek hasznos, a többektől, akiknek unalmas már ez a téma, elnézést kérek...):

1. A főbérlőnek elvileg kötelessége szerződést adnia, és az albérlőt regisztrálni a PRTB-nél (Private Residential Tenancies Board www.irishlandlord.com/index.aspx?page=infocentre_article_view&id=16). Ha az ember nem magánszemélynél vesz ki lakást-szobát, akkor ezt automatikusan megcsinálják, viszont ilyenkor kell a munkaszerződést meg bankszámlakivonatot bemutatni hogy egyáltalán kiadják a lakást.
Ha úgy vesszük ki a szobát, hogy más is lakik a lakásban akkor vagy külön szerződést kell kötni a főbérlővel (hogy ne rajtunk akarja behajtani, ha a másik mondjuk nem fizet), vagy a másik lakónak kell velünk bérleti szerződést kötnie (ha ő fizeti egyben a díjakat/számlákat, és mi neki fizetünk). Ekkor ő az ún. head tenant.

2. MINDENRŐL írásos bizonyíték kell. a depositról, minden befizetett számláról és bérleti díjról, a beköltözésről, stb. Ha valami baj van, pl kiköltözéskor nem akarják kifizetni a depositit valamire hivatkozva, ezekkel lehet ide-oda segítségért fordulni.

3. Ha valami a lakásban nem működik vagy kopott/törött/sérült beköltözéskor, fényképezzük le, majd postán küldjük el magunknak a képeket, és őrizzük meg a felbontatlan borítékot. Ezt helyiek (írek) javasolták nekem annak idején, és ismerek olyat, aki így szerezte vissza a főbérlőtől a deposit-ot, amit az arra hivatkozva akart megtartani, hogy az illető ezt-azt tönkretett a lakásban.

4. Minden szerződés általában egy évre szól - de ez nem azt jelenti, hogy egy évig muszáj is ott maradni, különben ugrott a deposit. bármikor ki lehet költözni, csak arra kell vigyázni, hogy az ember időben szóljon, hogy költözik, és akkor vissza kell adniuk. Természetesen erről is legyen írásos bizonyíték, hogy az ember szólt időben...

Notice Period Duration of Tenancy
28 days Less than 6 months
35 days 6 months or more but less than 1 year
42 days 1 year or more but less than 2 years
56 days 2 years or more

5. Ha bármi baj van, lehet fordulni a PRTB-hoz vagy a Citizen's Information-ba is be lehet menni (ide amúgy mindenféle kérdéssel lehet fordulni, pl munkahelyi ügyekkel, baleset esetén, stb - ha nem tudnak segíteni, akkor is meg tudják mondani, hogy hol kell próbálkozni.). Ha komoly az ügy és sok pénz forog kockán, vagy nagy igazságtalanság éri az embert, akkor perre is lehet vinni a dolgot. Itt lehet ingyenes jogi tanácsot kérni - az ügyvéd eldönti, hogy van-e esély rá, hogy az illető bármit is kaphasson, ha igen, akkor elintéz mindent, és az alperesen hatja be a bérét, ha veszít, akkor sem kell neki fizetni. A lényeg, hogy van hova fordulni, csak utána kell járni.

6. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy (főleg) a külföldieket szeretik néha hülyének nézni a főbérlők és ilyen-olyan ürüggyel szeretnek mindenkit lehúzni. Nem szabad nekik bedőlni, rendesen utána kell járni mindennek - nekem már volt kellemetlenségem, de elég volt felemlegetni a PRTB-t ésmegfenyegetni az illetőt hogy beperelem és visszakaptam a depositot.

2012.12.08. 17:43:38

Recepcios lány: Ne törődj azokkal, akik rajtad élezik a nyelvüket, csak leakarnak húzni a saját szintjükre. :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.08. 18:02:25

@Rkhaylitsha:
Hallottál olyasmiröl hogy "valószínüség" meg "várható profit" meg hasonlók ? [ Elismerem, ezek absztrakt fogalmak, de mégis ... ]

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.08. 18:06:52

@Rkhaylitsha:

Ja igen. 375 EUR/hó-t fizettem egy elég jó város elég jó környékén, különbejáratú stúdióért. ( A végére felment 410 EUR/hó-ra de csak azért mert jófej voltam és engedtem lakbért emelni a vénembert. Hiába, a jó szívem ... )

Az árak megszaladtak és 2 év múlva ugyanez kb 550 EUR/hó lett volna.

Az átlag lakbér egy kevésbé divatos városban 650 EUR/hó, ugyanabban a városban úgy >800 EUR/hó.

Vonj ki és szorozz. Szerintem CSAK lakbéren spórolni 40 KEUR-t nem rossz.

Ha te ki akarod szórni a pénzedet az ablakon, vagy M.o-n akarsz maradni, lelked rajta. Sok sikert hozzá ;)

Sanyi9 2012.12.08. 18:12:27

@Jolika neni a szomszedbol: nem lehet, hogy megvaltoztak a prioritasaik es egyszeruen mar nem olyan vonzo szamukra Magyarorszagon venni egy lakast?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.08. 18:25:05

@tundrazuzmo:
"Szerintem aki itthon is magának való volt, annak könnyebb kint is beilleszkedni. Vagy tévednék?"

Hi,
én p.l. soha nem voltam haverkodós típus. Lehúztam kb 10 évet egyedül. Mikor megnösültem, rá 2 hónapra kirúgtak (úgy a 9-k év végén), és a feleségemmel egy másik országba költöztem (a 11. év elején), ahol most élünk.

Kikapcsolódásként könyveket ( szépirodalmat, szociológiai és történelmi monográfiákat ) olvastam, nameg rengeteg szakkönyvet. Maradék szabadidömben pedig kutatásokat végeztem ( numerikus matematika és geometria, saját kis elméletek kidolgozása és leprogramozása, új matematikai módszerek autodidakta elsajátítása ).
Emellett persze az adott országban utazgattam.
Amíg doktorandusz voltam, addig persze buliztam, de ahogy az egyetemet otthagytam, ennek vége lett. Egyszerüen fáradt voltam hozzá, mert a meló mindíg stresszes volt ( az iparág jellegzetessége ).

Nekem a biztonság, az hogy a saját életemet én irányítom, meg a szakmai fejlödés ( illetve az hogy lehetöséget kapjak olyan fönökoktol, akik nem annyira stupidak, mint a magyarok ) mindig is fontosabb volt annál, hogy Magyarországon éljek. Most, hogy másik ( harmadik ) országban élek, is szorgalmasan tanulom annak az országnak a nyelvét, ahol azt a bizonyos 10-11 évet lehúztam, mert nincs kizárva, hogy mint nyugdíjas oda leszek kénytelen visszamenni ( és nem Magyarországra ). Ahol most állok ( anyagilag és szakmailag ), azt nem tudtam volna M.o-n elérni - esélyem sem lett volna rá, a legkisebb sem.

bokember 2012.12.08. 18:31:04

azért - minden tiszteletem ellenére - erős túlzás "brutális hetek"-nek nevezni az itt leírt eseménysort. bár nyilván nem leányálom, de nem egy ismerősöm cifrább körülmények között vergődik hónapok óta ugyanitt, Dublinban.

a vidéki Írország nagyon necces, ha nem úgy mész oda hogy már megvan a hely ahová várnak. és még olyankor is kiderülhetnek sunyiságok (pl: lepukkant lakókocsiban lakhatsz negyedmagaddal, amit "kedvezményesen" adnak neked bérbe, ha nem tetszik kereshetsz magadnak másikat). egy magyar szakács ismerősöm a Balatonhoz hasonlította a kisebb vidéki ír hotelek légkörét: minél rövidebb idő alatt minél több pénzt kisajtolni. Clifden meg a hasonló világvégi (persze festői szépségű) kisvárosok nem arról nevezetesek hogy minden sarkon felvétel van. kerestem ilyen helyen munkát, tudom. szezonban, főleg az elején van esély, télen zéró közeli. igaz, ha van állás akkor vidéken a szállás bérlése olcsóbb, viszont muszáj kocsit venni, mert nélküle meghaltál (nem tudsz rendesen bevásárolni, dolgozni járni ~ élni)

OFF

aki meg nem élt még soha külföldön egy hónapnál tovább az ne mondja már meg miért is rossz az. kibicnek hallgass a neve. majd ha beszáll, pofázhat

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.08. 18:33:13

@Jolika neni a szomszedbol:

Hi,
csak hogy egy példát hozzak. Amikor kijöttem, Magyarországon egy bankban havi 235eFt bruttót kerestem.
Hollandiában, mint doktorandusz, kerestem havi bruttó 1500 eurot.

A magyar -banki- fönököm egy mini macchiavelli volt ( oszd + és uralkodj ), a magyar bunkóság sok vállfajával ellátva ( kolleginákra szexista megjegyzések, team munkájának kisajátítása, felelösség el nem ismerése, stb ). Külföldön a prof ezzel szemben több volt, mint segítökész ( a magyar egyetemi fönoköm szimplán felvette az OTKA pénzt a témára, amira én gyártottam az eredményt, magára költötte és közben röhögött azon, amikor én is kértem a pénzböl - hiszen én gyártottam a cikkeket- ) Satöbbi.

vidranoo 2012.12.08. 19:05:08

@petrasp: klassz volt, hogy ezt írtad, mert én pont ugyanebben vagyok és most már nem érzem magam olyan egyedül. köszi. :)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.12.08. 19:10:46

Sajnos tényleg minden cikk csak az elejéről szól ami hasznos de nem túl változatos. Pedig a megélhetés és a jövőkép is érdekes lenne sok sok konkrétummal.

Sanyi9 2012.12.08. 19:26:06

@Th's child: en ezt pont forditva latom: ha az embernek sporolt penze van, a lakas/haz az egyik legjobb befektetes. Ha az elso lakasrol van szo, akkor lakik benne az ember, a kovetkezo(ke)t meg kiadhatja.

Sanyi9 2012.12.08. 19:32:30

@Kínai cuccok tesztje: ha az ember egy par eve mar mashol el es beilleszkedett, akkor az egesz kulfoldon eles/emigralas mar csak egy fogalom, az elet ugyanugy zajlik, mint akarhol mashol. Sokan olvassak ezt a blogot azok kozul is, akik mar jo par eve mashol elnek, de igazabol csak kuriozumkent. Nagyobb perspektiva egy par evnel pedig mar szinte irrealis ("papa kijott USA 1956, en beszel kicsi magyar mar csak").

DieNanny CH 2012.12.08. 20:00:20

@Sanyi9:
Igen, szerintem is, 20 éve még én is azt gondoltam, hogy a munkahelyemről fogok nyugdíjba menni. Aztán mikor húgom 1 év után munkahelyet váltott, Apukám már a fejét csóválta. Aztán a kisebbik húgom meg 6-8 havonta változtatta a munkahelyét - becsületére legyen mondva, mindig feljebb és feljebb -, Apukám jól megmosta a fejét, hogy hát miért nem képes a fenekén ülni?!
Még mindigvan olyan ember otthon, aki ezt nem érti. Viszont, ha valaki Mo-on belül nemcsak munkahelyet, de lakóhelyet, megyét, esetleg országrészt már váltott, annak az országváltás már nem olyan nagy törés. Talán emiatt gondolják sokan, hogy bizony lakást venni nem éri meg, mert a kiadása, ha máshova megy dolgozni, nagyon rizikós. Egy lakás ára csak akkor fog emelkedni, ha közben odaépítenek egy hatalmas multicéget, plázát, egyéb dolgot. De manapság az van, hogy ezeket inkább befelé zárják. Marad a bankban tárolás, aztán majd valamikor, mikor az ember már tudja, hol érdemes letelepedni - 50, 60 éves kora körül -, akkor lehet szó ház/lakásvételről.

Mrsmihaly 2012.12.08. 20:08:21

@Recepcios lány: gratulalok, talpraesettek vagytok. Nem kell masoknak megfelelnetek, csak magatoknak. mindig voltak es lesznek joakarok, akik mindenkinel jobban es többet tudnak. Na ezek között lehet megtalalni a luzereket, mert rajönnek 5 ev utan( ha annyit egyaltalan kibirnak külföldön) hogy semmi nem jött be, persze nem is dolgozott meg erte. Csak igy tovabb, hidd el megeri, evröl evre könnyebb lesz es lehet haladni a letran felfele is.

Rkhaylitsha 2012.12.08. 20:28:09

@Scaramella va alla guerra: Lelked rajta, 8 évet nyomorgtál, aztán most van tiz millád... nagy kaland.
Tényleg a te dolgod, hogy ültél a telefingott 25 nm-en és autodidakta módon matematikáztál, meg megtanultál szépen angolul is "stupidak". Ehhez külön gratulálok, de tényleg ne ugy reklámozd, hogy sikertörténet.
A történelmi monográfiákbol az is kiderülhetett volna, hogy az "oszd meg és uralkodj" nem macchiavelli idézet, hanem a rómaiak találták ki.

Ugyhogy, kedves leendő külföldre vágyók! Ne ugy csináljátok mint a fenti úr. Szegény egy lukban lakott, barátai nincsenek, begubózva éli a ványadt kis életét - ezért kár bárhova is menni, ezt itthon is ki lehet hozni havi 80ból.

think different 2012.12.08. 20:30:46

@DieNanny: Ennyi.

Pont azon gondolkodom, hogy aki a 2000-es evek elejen fektetett be lakasba, amellett, hogy a torlesztoreszlet ugrasszeruen megnott, az ingatlan is vesztett az ertekebol 2007 utan.
Bizonyara zsenialis befektetesnek erezheti a 15M-os lakasra kifizetett 30M-t...

Mrsmihaly 2012.12.08. 20:46:02

@tundrazuzmo: HAHAHAHA, sok mindent kilehet birni, csak akarni kell. Nagy csaladot es barati kört hagytunk Magyarorszagon. Vagyis azt hittük, mert csak a hülyeseget irogattak, es leszoltak hogy nem a vegzetsegemnek megfelelö szakmaban kezdtem dolgozni. Igaz, kedvem nem volt magyarazkokni, hogy elöször az orszag nyelvet kell megtanulni, es ha lehet akkor nagyon jol. Örömmel olvastam hogy bekerültünk a 10 %-ba, mert nem csak az jött be amit elterveztünk az elsö 10 evre. A sok barat elmaradt, mert szerintem nem voltak igaziak, csak mi igy ereztük. A csalad az a ver ami nem valik vizze. Mindenkinek mast jelent a siker. Nekem pl. hogy evente 6 hetet utazassal töltünk el. Ez nem gond, megtehetjünk. A hazunk kicsi, 3 szobas 86 negyzetmeteres, de a gyerekeink elköltöztek itthonrol, es nekem faraszto volt a 2 szint szaladgalasa. Igy leptünk egy kissebbe de 1 szintes. Mar kerdeztek tölünk, hogy nem tellik nagyobbra? De igen, es minek. Ketten vagyunk a ferjemmel 3 szobara :-) Nemreg jöttünk meg Romabol, de mar azt kerdeztek a munkahelyemen, hogy hova megyünk legközelebb? Azt is tudom, mert mar megvettem a repülöjegyet es lefoglaltam a szallodai szobat 3 hetre Thajföldre.
Barati körünk van, DE nalam mar nem a mennyiseg, hanem a minöseg szamit. Ök igaz baratok, különfele naciobol, es istenien erezzük magunkat eggyütt. Jokat bulizunk, edzöterembe jarunk, hangversenyre, szinhazba, moziba. Termeszetesen nem azt a munkat vegzem, mint az elsö 5 evben, de ezert tettem is, tanultam föiskolan, es a vegzetsegemnek megfelelö a beosztasom. Hogy sikeresnek erzem -e magamat? Igen, mert a 2 gyerekünk 4-4 nyelven beszelnek, es azt a munkat vegzik amit szeretnek. Persze azota nehany regi(volt barat? ) ujbol megkeresett, de csak a töltöttkaposzta jo ujbol melegitve. A baratsagot apolni kellene, es ez nem rajtunk mulott. Na azthiszem ennyi eleg, mert dicsekvesnek fogjak venni a trollok :-)

Rkhaylitsha 2012.12.08. 20:58:27

@Mrsmihaly: Anyád! Neked milyen végzettséged van? 6 általános?? Ilyen elkurt szar helyesirást ritkán látni. Legalább a végzettséget le tudnád irni helyesen te hazug

DieNanny CH 2012.12.08. 21:27:20

@Rkhaylitsha:
Dehát pont az a lényeg, hogy van olyan hely, ahol nem kell nyomorogni ahhoz, hogy 8 év alatt összegyűjthess 10 milliót...

Mrsmihaly 2012.12.08. 21:58:09

@Rkhaylitsha: HAHAHA, kicsivel több mint amit leirtal. Bar TV nezes közben, elegge trehanyul irok, engem nem zavar. Ha magyar tanar vagy, akkor teged biztosan, de az legyen a TE bajod!
Igaz minek jarsz ide olvasgatni, miert nem 1 irodalmi oldalra. Ez meg nem az en bajom, es amit leirtam, nem kell SENKINEK bizonygatnom. Irigykedni lehet, azt könnyü, vegigcsinalni annal nehezebb!

Rkhaylitsha 2012.12.08. 22:02:20

@DieNanny: Igen, biztos van, sőt még jobb helyek is vannak. Amit szegény kollega leirt, hogy neki milyen jó, az viszont elég siralmas életpálya. 25nm, egyedul, matekkönyvekkel, és összegyűjt némi pénzt. Ami azért nem sok dologra elég.

Olyan történet viszont alig volt ezen a blogon, ahol valaki ténylegesen magasabb szinvonalon élne, mint itthon- vagy amit itthon elvár. Ez a mai iro is... vett hősugárzót, miután beteg volt... egy év alatt blueray lejátszót, meg tévét... hatalmas kaland tényleg.

think different 2012.12.08. 22:23:35

@Rkhaylitsha: Tokioban egy 4 fos csalad boldogan eleldegelne 25nm-en, ha meg tudnak fizetni :)

DieNanny CH 2012.12.08. 22:24:03

@Rkhaylitsha:
Hát, gondolom ahhoz képest, hogy otthon ezt nem tudta megvenni, ahhoz valóban hatalmas kaland.
Nálam az jelentette az egy szinttel magasabbra lépést, hogy a fényképeimet nem 9x18, hanem 10x15-ös méretben tudtam előhívatni... Lehet, röhejes, de én ezt éreztem hatalmas változásnak!

Recepcios lány 2012.12.08. 23:44:36

@Rkhaylitsha:

A hosugarzot aprilisban vettuk, es azert irtam, mert nagyon hasznos.

Mint emlitettem, EGY NAGYON SZEP LAKASBAN LAKUNK, ahova szorakoztato cikkeken kivul nem kellett venni semmit. Teljesen butorozott, parkettas (itt nagy szo), es akkora konyhaja van, mint az otthoni volt alberletunk haloszobaja, beepitett gyonyoru konyhaszekrenyekkel. Nem hogy kanape, meg borallvany, de meg faliora es 2 kep is "jart a lakashoz". Akkor minek vasaroljak barmit is??? Pont ez volt a cel, hogy nekunk itt ne kelljen butorokra kolteni, amit max. 4 evig hasznalnank..

De biztosan csak azert nem vettunk meg futopadot, mert szarul elunk..

Recepcios lány 2012.12.08. 23:51:45

@Rkhaylitsha:
"@Mrsmihaly: Anyád! Neked milyen végzettséged van? 6 általános?? Ilyen elkurt szar helyesirást ritkán látni. Legalább a végzettséget le tudnád irni helyesen te hazug"

Szerintem neked sulyos magatartasi problemaid vannak. En sem szeretem, ha valaki nem ir helyesen, de elarulok egy titkot:

Ha (feltehetoen) kulfoldrol irsz ide magyarul, akkor szinte az osszes szo pirossal ala van huzva, amig a kommentet irod..tehat rohadtul nem latszik rendesen, ha valamit tenyleg elirtal.

Ja, es az elkurt szerintem hosszu "u" :)

Recepcios lány 2012.12.08. 23:54:57

@bokember:

En nem ezt a cimet adtam neki eredetlieg. A szerkeszto adott mast, gondolom figyelemfelkeltes celjabol..

Ez volt:

Irorszag / Egyrol a kettore sehol se konnyu

Recepcios lány 2012.12.09. 00:05:16

@Rkhaylitsha:

Ja, es meg annyi, hogy nem vagyunk kinn egy eve, mivel marcius vegen jottunk.
De ha mar turkalni akarsz a zsebemben: van 3500 euro felretett penzunk, minden szorakoztato elektronikai cikk, amire szuksegunk van (nem nincs ipad meg iphone, mivel nincs ra szuksegunk), voltunk otthon, es az egesz csaladdal a Balcsin is, aminek jo reszet mi fizettuk, noveremnek megvehettem vegre egy 20 ezer forintos vezetestechnikai kurzusra az utalvanyt, amit mar reg szerettem volna. voltunk irorszag nyugati partjanal 2x is, meg Belfastban is voltunk. Ja, es bar 400 euroba kerultek a jegyeink most Karacsonyra, mert csak keson tudtuk megvenni, de mar azok is ki vannak fizetve..

Szoval lehet, hogy neked nem lenne nagy kaland, de nekunk igen is az. Mar most sikeresnek erezzunk magunkat, pedig egy uj eletet kellett itt felepiteni.

Nem ertem, miert kellett volna 9 honap alatt milliomossa valnunk?

think different 2012.12.09. 00:43:23

@Recepcios lány:

3500 EUR az 1M HUF, tehat milliomos vagy.

Congratulations. New achievement unlocked!

Next level: Earn 10k EUR and be a MULTIMILLIONAIRE!!!

:D

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 00:58:16

@tundrazuzmo: "Vagy barátok, ismerős családok, kerti party, beszélgetések? Érdekelne, hogy meg lehet-e olyan szinten állapodni odakint, hogy barátokat szerzel, családot alapítasz, gyerekeid ott járnak iskolába? Kevés embert láttam, akinek ez sikerült - 10% alatt. A külföldi munka tényleg csak a fiatalok és/vagy egyedülállók számára buli?"

Ez mind rajtad múlik, Mo-n sem az ablakon repülnek be ezeke a dolgok, hanem tenni kell értük. Mi családdal jöttünk, itt lett még egy gyerekünk és járunk kertipartikba, nálunk is szokott lenni néha, plusz a gyerek iskolai haverjainak szülei, kollégák, plusz itt szerzett barátok. Csak azért, mert nem Mo-n laksz nem kell magadra csukni az ajtót. Ha akarod becsukod, ha nem, nem.

Különben sincs erre recept, én olyan országban lakom ahol sok a bevándorló és úgy tűnik egészen jól elvannak egymással, pedig biztos nincs általános recept.

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 01:20:31

@Rkhaylitsha: "Olyan történet viszont alig volt ezen a blogon, ahol valaki ténylegesen magasabb szinvonalon élne, mint itthon- vagy amit itthon elvár. "

dehogynem volt, nem is egy

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 01:23:35

@Recepcios lány: "Ha (feltehetoen) kulfoldrol irsz ide magyarul, akkor szinte az osszes szo pirossal ala van huzva"

??? ne viccelj, ki húzogat alá külföldön pirossal?

az elkúrt az tényleg hosszú ú :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 01:37:19

@think different: ami nyilván nem állítható másik nyelvre, viszont kötelező :)

montroyal ( CAN qc) 2012.12.09. 07:00:22

sziasztok na még az en helyesirasommal lesz bajotok nem fogok sokat irni .. viszont szivesen olvasgatok és csak 2 hete fedeztem fel ezt az oldalt. Érdekesnek talalom mert 24 éve nem elek Mo-on de Europaban sem ,tehat nem ismerem a mai helyzetet. Ez a blog jo képet ad orszagokrol szemelyekrol eletkorulmenyekrol, jo olvasni., a hozzaszolasokat tovabbra is masoknak hagyom..

2012.12.09. 08:02:14

@Jolika neni a szomszedbol: "Mi magyarokkal nem tartunk kapcsolatot, ennek megvan az oka."

Megkérdezhetem miért? Az otthoni magyarokra, vagy a kintiekre érted?

DieNanny CH 2012.12.09. 08:13:55

@Rkhaylitsha:
Még valami, aztán téma kivesézve:
"Olyan történet viszont alig volt ezen a blogon, ahol valaki ténylegesen magasabb szinvonalon élne, mint itthon- vagy amit itthon elvár."
Íme, itt az ellenpélda rá:
hataratkelo.postr.hu/osszecsomagoltuk-az-eletunket

Recepcios lány 2012.12.09. 09:07:09

@pappito:

Ha atallitok ilyen dolgokat, akkor a munkatarsaim hulyet kapnak.

(Pfuj, internetezik munka idoben.. tudom.. ilyen ez a szakma, neha hajtosabb kicsit, neha meg ures jaratok vannak)

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 10:38:48

@Recepcios lány: ammás, közös/céges masinát nem illik piszkálni tényleg

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.09. 10:47:46

@Rkhaylitsha:

Ejnye, ejnye, ki mondta, hogy tíz millió forint ? Implikálunk, implikálunk ? na mindegy, többet erröl nem írok.

Én úgy vagyok vele, hogy az a gáz, ha valakinek jobbra nem telik. Ha tellene sokkal jobbra, de mégis az olcsót választja, az nem gáz, hanem józan megfontoltság. ( Többek között ezt is kurvára útáltam M.o-n : ismeröseim és kollégáim egyre csak unszoltak, hogy vegyek egy drága autót a 10 éves, egyébként megfelelöen üzemelo autó helyett. Mert a 10 éves autó "ciki". Hát gratulálok ... ). Ha NyEu-ban élsz, akkor nézzél csak szét p.l. néhány ÉNy-Eu országban, hogy hány öreg autót látsz. ( Ha M.o-n élsz, akkor szorri, remélem, azért nem vettél fel CHF hitelt egy Suzukira ;) )

Barátok : tudod van aki barátkozni szeret ( tucatjával az ú.n. "barátok", ) van, akinek meg p.l. 2 barátja van, mint nekem. Kinek a pap, kinek a papné. (Nem gondolod, ha ez nekem kellemetlen lett volna, akkor nem bírtam volna ki addig, ameddig ? )

Asszem neked hiányzik az a készséged, hogy "relativizálj", vagyis hogy a mások szemszögéböl is képes legyél egy történetet szemlélni. ( Lehet hogy neked is le kellene külföldön húzni pár évet? Vagy lehet hogy le is húztál volna csak nem jött össze ? Mindegy, baromira nem érdekel. )

Egyébként te tele szoktad fingani a lakásodat ? Gratulálok, kis pukkandúr ;) .

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.09. 10:58:59

@Rkhaylitsha:

Egyébként tényleg kiváncsi vagyok, honnan írsz.

A kommetjeidet kicsit visszaolvasva azok csöpögnek a gyülölettöl, nem igazán írsz pozitív dolgokat.
Nincs ékezeted, tehát vlsz külföldröl írsz.
Egy pillanatig arra gondoltam, hogy a Fidesz vagy csatolt részei küldtek ide ( p.l. a multkor valami min. osztályvezetö kurvázott le egy énekesnöt egy fórumban ), de a kommentjeidet visszaolvasva ennek kevesebb a valsége.

Furcsa az is, hogy csak Orbánról írsz pozitív dolgokat

( "Nem gondolod, hogy azzal, hogy Viktóriázod Orbánt kicsit mellélősz? Mert gondolom azt akarod kifejteni, hogy te mekkora férfi vagy, csakhogy amig Orbánnak van 5 gyereke, meg családja, neked egy lányod akit nagyritkán láthatsz :D" )

Na mindegy, csak hangosan gondolkodom. Egy kis pozitív gondolkodás nem árthat, csak szólok. (Ha meg ennyire nem jön be neked a külföld, mert gondjaid vannak a beilleszkedéssel, nyelvvel, stb, akkor tényleg a legjobban tennéd ha visszamennél M.o-ra. )

Rkhaylitsha 2012.12.09. 13:26:14

@Scaramella va alla guerra:
Nagyot tévedsz. Nem józan megfontoltság, hanem skótság, zsidóság, zsugoriság, esetleg igénytelenség.
A te gondolatmeneteddel minek vegyél cipőt ujat, minek vegyél bármit, a lakásnak megfelel 25nm, autónak a roncs, öltönynek a tescós.
Dagobert bácsi :D Ugyhogy gratulálhatsz, meg mondhatod, a történelmi tanulmányaidból azért tudhatnád, hogy ennek pont ez ellentettje vitte előre a világot, meg a fejlődést.
Ki ne találd már, hogy mennyi régi autó futkos európában, itthon meg mennyire ujak vannak. Onnan hozták be a használtakat, nem innen viszik oda.

A kommentjeim nem csöpögnek a gyűlölettől. Nem gyülollek, se téged se mást (Dopemant se) csak mondjuk lenézlek, sajnállak. Dopemant is, meg még egy nagyképu hazug sekiházinak tartom. Igaz, hogy nem pozitiv dolgok ezek, de aki kurvának áll az ne csodálkozzon ha megbasszák.
Te ideirod a véleményed, Dopeman meg ott okoskodik, akkor el kellene fogadni, hogy emberek különbözöket reagálnak.
Van ékezetem, csak külfoldon tanultam gépirni, meg sokat irok angolul, és nem áll rá a kezem az ékezetekre, lassu ugy gépelni, ezért használom csak ritkán, leginkább akkor, amikor kétértelmu a gépelt szo. FOKABEL. :D
Jó sok szabadidőd lehet, hogy ennyire van idod olvasgatni a sok bölcsességemet :D Igen, egy erősen baloldali oldalon irom a véleményemet és ugy gondolom, hogy egy Dopeman ne viktóriázza a miniszterelnököt, arra irtam neki.
Szóval, még egyszer: Ezt a blogot olvassák olyanok, akik most gondolkodnak a külföldön. Aztán azt hiszik, hogy kolbászbol van a kerités. Nekik próbálok rávilágitani arra, hogy a kint élők jó része beszopja, rosszabb körülmények között él mint itthon.
Lehet, hogy te itthon is egy zsugori voltál, és csak kuporgattad a pénzed, és jó volt itthon is a 25nm, de másoknak itthon autó, lakás, meg évi 2 nyaralás kell, kulfoldön meg megvan az összes nélkül

2012.12.09. 14:18:02

@Rkhaylitsha: Igazán nem akarok ebbe a vitába belemenni, pláne nem olyan stílusban, ami most itt megy, de én még nem olvastam olyan statisztikát, ami kimutatja, hogy a külföldre költözők jó része rosszabb körülmények közé kerülnek, mint ahonnan kimennek. Igaz, ennek az ellenkezőjét sem. Sehol nincs kolbászból a kerítés. Ha itthon nem jó, ki kell próbálni máshol. Ha nem jön be, akkor még mindig haza lehet jönni. Ilyen egyszerű.

Recepcios lány 2012.12.09. 16:24:42

Egyebkent nem ertem, hogy miert kotozkodik Rkhaylista.

Ha en, aki kiment kulfoldre, azt mondom, hogy jobban elek itt, mint otthon, akkor abban miert ketkedik barki is?
Nem elkepzeltem, hogy milyen lenne, hanem idejottem, es megtapasztaltam. A tortenetet meg azert osztottam meg, hogy lathato legyen, nem eleg nagyjabol korultekintonek lenni, hanem pontosan kidolgozott terv kell. Amit meg nehez megcsinalni, ha az ember nem kap olyan hatterinfokat, hogy pl. hiaba a torveny, hogy minden landlordnak be kene jelentenie, hogy kiadta neked a lakast, hogy te meg PPS szamot kerhess (nem beszelek azokrol, akiknek kutyajuk-macskajuk mar eleve kinn el, es kamu szamlakat kaphatnak).

Korabban volt egy torveny, hogy alberlokent bemehettel az adohivatalba, es adokedvezmenyt kaptal, ha beregisztraltal. Ezt azert talaltak ki, hogy az alberlok bemenjenek, ezaltal a landlordok kenytelenek legyenek beregisztralni, s ezaltal adot fizetni, maskulonben nem vette volna ki senki a lakast. Viszont ezt megszuntettek azoknak, akik 2010 Dec. utan kotottek szerzodest (tehat akinek mar megvolt a szerzodese, az tovabbra is kapja a kedvezmenyt). Miutan ez megszunt, a lakas tulajok "elkanaszodtak". Higgyetek el, ha ott alltok, hogy lakas kell a kornyeken (mert a kozlekedes egy kalap sz..), es persze van egy bizonyos kereted, akkor ki fogod venni a lakast ado hivatalnak leadott szerzodes nelkul is. Plane ha van mar PPS szamod, akkor aztan meg nem valtoztat semmit (nyilvan addig, amig nincs elszamolasi problema).

www.citizensinformation.ie/en/housing/renting_a_home/tax_relief_for_tenants.html

Ezen az oldalon sok hasznos info van egyebkent meg, erdemes bongeszni, mielott kijon valaki (talan utana is..)

Rkhaylitsha 2012.12.09. 18:49:58

@Turchi: @Recepcios lány:
Statisztikát én sem olvastam, de mondjuk ezen a blogon az irásokat igen - annak ellenére, hogy a fele kamu.
Namost, én nem irigykedem senkire. Nyilván nem állok senki elé, és tartom vissza, hogy maradjon itthon, csak az ideirt dolgokra reagálok.
Ami felbassza az agyamat, az a rohadt kettős mérce, amivel ez a blog tele van. "Menj ki akárhova, mert itthon élhetetlen!"
Erre XY kimegy, beköltözik egy fűtetlen penészes lyukba, jár biciklivel, meg gyalog, és évente egyszer hazajön 2 hétre - közben elmegy fogorvoshoz, meg aranyérműtétre.
Ezután meg harsogja meg teleirkál mindent azzal, hogy milyen jó kint, és mennyire más, és hogy itthon mennyire szar.
Egy darab irást nem láttam, ami azt irta volna le, hogy mekkora lakást VETT vagy milyen autóval járkál. Mert itthon ugye az a cél, azért élhetetlen az ország mert 24 évesen egy diplomával nincs saját lakása.
Ami itthon lepukkant albi az kint "megfizethető áru lakás" ami itthon cigány szomszédság az kint "multikulti" ami itthon alantas szar meló az kint "nyelvtanulásra megfelel"..
Ezzel az egész önigazolás - önmeggyőzéssel nincs is semmi bajom, csak próbálok rávilágitani azoknak akik gondolkodnak a kiköltözésen, hogy azt az életet amit itt dicsérgetnek, meg szerecsenmosdatnak azt itthon 80 nettóból ki lehet hozni.
Én voltam kint, meguntam, hazajöttem. Nem azért jöttem haza, mert rábasztam, egyszerüen elég volt. Nagyobb lakásban laktam kint és ugyanolyan kocsit vettem mint itthon volt.
Nem irkáltam, meg posztoltam semmit.

2012.12.09. 19:12:07

@Rkhaylitsha: Szóval írtam egy hosszú választ, és elszállt. Akkor most csak röviden. A jelen posztban nem látom azt a jelenséget, amiről te írtál, de igen, létezik az is. Azért annak bizonyára nagyon egyszerű oka van, ha valaki nem egy nyilvános neten írja le a vagyoni helyzetét. Ha többet szerzett mint ami addig volt, akkor csak azt fogja írni, hogy jobban él. Nem fogja felsorolni, mit sikerült kaszálnia, pláne ha sokat. Én pl. sokat vagyok külföldön, és soha nem fogom azt mondani, hogy kint milyen jó, mert nem annyira. Nekem legalábbis nem. Én otthon szeretek csak lenni. Csak tudod van az a pénz, amiért a szart is szépnek látjuk, és vannak olyan kényszerítő körülmények, ami miatt be kell vállalni akkor is, ha ...Egy biztos, ha a pénz nem lenne sokkal több, nem maradnék, viszont szeretném, ha ugyanez a pénz inkább otthon lenne elérhető, de sajna nem.

DieNanny CH 2012.12.09. 19:33:37

@Rkhaylitsha:
"Mert itthon ugye az a cél, azért élhetetlen az ország mert 24 évesen egy diplomával nincs saját lakása."
Nekem 33 évesen lett saját lakásom. Most nyögöm a havi 92 ezer törlesztést. 5 éve, és még 15 évig... Tényleg úgy gondolod, hogy ez az, ami egy ember értékét adja? Hogy van saját lakása?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.09. 19:46:32

@tundrazuzmo: Mi rendszeresen csinalunk bulikat. Otthon pl. sosem volt 20-30 emebr a szulinapomon, itt mar elofordult, radasult voltak koztuk nem magyarok is :)

Mi 3 ev utan itt tartunk.
1. ev - 7 masik emberrel egyutt tarsberlet
2. ev - 3 masik emberrel tarsberlet
3. ev - sajat , 40 nm-es alberlet

Terv a 4.-5. evre : sajat lakas, igaz hitellel

Rkhaylitsha 2012.12.09. 19:53:42

@DieNanny:
Tényleg úgy gondolod, hogy ez az, ami egy ember értékét adja? Hogy van saját lakása?
Tényleg ugy gondolom e? Hol is irtam bármi hasonlót?
(Bár most, hogy belegondolok, igen. Igen jól esik az embernek, hogy van egy hely ami az övé, ami biztonságot nyujt, ahol esetleg nevelheti az utődait, elbujhat, szóval igen, kurvára nem mindegy, hogy egy másik ember (tulaj, főbérlő, landlord) kénye kedve szerint vágnak e ki az utcára, szóval igen, egy férfi gondoskodjon a családja nyugalmárol)
Természetesen vannak kivételek, teréz anya értékét nem a háza adta, de ide nem az ő kategóriája jár, szoval kihagyhatjuk.

De nem errol volt szó. Én azt irtam, hogy itthon ezt várja el, (saját ház, uj autó, kisfaszom) Londonban eszébe sem jut lakásárat megnézni. Egy átlagamcsi/német/angol hány évig fizeti a lakástörlesztőjét? Akkor miért kell téged sajnálni, hogy 20 éves hiteled van?
Mesélje már el valaki a nagy londonbaköltözés perspektiváját. Kimegy 25 évesen, albérlet, bkv. Mi lesz 50 évesen? 60? fizeti az albit? Ha nincs munkája, akkor mibol? Mert hogy saját lakást nem fog szerezni az majdnem biztos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.09. 22:04:02

@Rkhaylitsha: Elmondom mi nincs pl. otthon: Inspiralo kornyezet.
Masreszrol otthon hiaba nem kerestem rosszul ( de annyira jol se, de azert az nem rossz, ha az ember el tudja a fel fizujat rakni) , viszont otthon nem engedhettem emg ilyen jo alberletet, amit itt viszont igen. Egy uj epitesu hazban van, ha annyira akarsz, meg kepeket is talalsz rola ....

Kocsit nem vettem, mert Londonba felesleges.

tableno 2012.12.09. 22:13:00

@Rkhaylitsha: Nincs semmi gond azzal, ha megprobaltad kint, nem tetszett, hazajottel, es most jo. Egeszsegedre! Viszont legyel mar olyan kedves, es ne probald masoknak megmagyarazni, hogy nekik valojaban szar kulfoldon, es csak magukat hitegetik, amikor jol erzik magukat!

Rkhaylitsha 2012.12.09. 22:39:26

@tildy:): Most nem azért, de ezt ugy irtad, mintha egy medencés jacuzzis villárol beszélnél, nem egy egy szobás lakásrol. Az uj épitésu lakásomat 75 nm havi 70ért adtam ki egy éve. Bp, metrotol 5 percre, parkos részen. Mennyit kerestetek itthon, hogy ez olyan elérhetetlen?
Szerintem mindenkire más hat inspirálóan - de még egyszer mondom, engem nem zavar ha valakinek jó, az sem ha valakinek más a jó mint nekem. Azt utálom, amikor valaki ugy állitja be, hogy neki milyen marha jó, közben meg kamuzik. Sőt, még azt is elhiszem, hogy londonba nem kell kocsi. De nagyon hiteltelennek tartom amikor valamelyik itt arrol áradozik, hogy mennyire jó, hogy nincs sok kacatja, meg mennyire jó a pakisztáni szobatárs, meg milyen jó, hogy reggelente megkergetik a négerek mert legalább sportol.

tableno 2012.12.09. 23:07:03

@Rkhaylitsha: Legyszi egy peldat, mikor es hol allitott itt ilyet barki is?

Rkhaylitsha 2012.12.09. 23:41:24

@tableno: A "nincs sok kacatja, és milyen jól elvan mindenféle kütyük nélkül pedig itthon mennyi ilyen szarja volt és nem is hiányoznak" konkrétan igy volt leirva pár hete.
Lehet, hogy nem pakisztáni szobatárs volt, hanem valami más nemzet fia /hindu, török, hasonló/, és gondolom hogy nem a szoba volt megosztva, hanem a ház. Keress utána.
A kergetőzés a néger szomszédokkal az én költői tulzásom volt.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.10. 00:16:34

aki szolgának megy, ne sírjon, ha dolgoztatják!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.11. 02:53:51

@Rkhaylitsha: Ilyenre otthon nem futotta, 80+rezsi korul voltak.
AMugy sosem voltam nettoban 200 felett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása