oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 20. 05:30,  A portugáliai élet színe és fonákja 249 komment

2022. december 20. 05:30 Határátkelő

A portugáliai élet színe és fonákja

Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A képekért külön hálás köszönet neki.

ci_m_3.jpg

„A mostani, már a harmadik teljes karácsonyom lesz Lisszabonban. A legjobb és legemlékezetesebb az első volt, 2020-ban, amikor a Covid korlátozások miatt csak belföldre lehetett utazni, és eljutottunk Madeirára, ahol varázslatos díszkivilágítás, enyhe idő és sok napsütés tette még élvezetesebbé az egyhetes kiruccanást. Ott kevesebb korlátozás volt, és le tudtunk ülni a teraszokra, és élvezni az életet.

Egy vihar 25-én elmosta a szigetet, földcsuszamlások, meg minden, de addigra keresztül-kasul bejártuk a Madeirát. Az ünnepi vacsora mirelit halszelet volt, szalvétából és csokipapírból lett egy kis dekoráció.

Mint ahogy idén, tavaly is csapadékos volt a december Lisszabonban, de a mostani, szűnni nem akaró eső és viharos szél páratlan és katasztrofális volt. Néha azért kisüt a nap, olyankor mindent eldobunk, és kimozdulunk. Sok csodás karácsonyi díszkivilágítást láttunk, és sietni kell, hogy mindent kipipáljunk, mert idén csak január 1-ig lesz (korábban január 6-ig volt), később gyújtják fel, és korábban kapcsolják le.

kara_csony_2.jpg

Karácsony

Az én karácsonyi ajándékaim már december elején megérkeztek futárral Budapestre. Nem szoktam ilyet csinálni, de azért pénzküldéssel nem lehet mindig mindent elintézni. A portugál család nagyon kicsi, és nem túl tradicionális, ezért a karácsony nem nagy ügy. Hónapok óta gyűjtögettem a szerény kis ajándékokat, így most nem kell rohanni, kapkodni.

Tavaly anyósék a sarki kifőzdéből rendeltek menüt (faszénen sült bárány, kecske és az elmaradhatatlan tőkehal), idén egy uzsonnára kaptunk meghívást, amelyre viszek ezt-azt, de csak módjával, mert sütni nem nagyon tudok.

kara_csony_1.jpg

A franciasalátát - amit itt orosz salátának hívnak -, nagyra értékelik, talán sütök valamilyen linzert és sósat. Halászlét egyébként tengeri halból szoktam készíteni, és majdnem olyan jó. Ha töltött káposztát szeretnék, ahhoz is lenne alapanyag a közeli ukrán boltban.

Karácsonyfa idén sem lesz, már bimbózik a tavalyról túlélt karácsonyi kaktusz, meg vettem egy cserép ünnepi díszítésű jácintot. Lisszabonban nem kell izgulni, hogy lesz-e fehér karácsony, de nem bánnám, ha 17 fok és napsütés lenne, mert ez is előfordulhat.

cascais_2022_1.jpg

Évértékelés

Mindig azt szoktam mondani, csak ne legyen rosszabb a jövő év, mint az idei! Ez 2022-re is igaz. Január elején új munkahelyen kezdtem, sikerült kilépni a gyilkos telefonos ügyfélszolgálatos melóból.

Persze, magamon kívül voltam a boldogságtól, amikor annak idején, 2020-ban sikerült egyáltalán elhelyezkednem, és igyekeztem lojális lenni, ameddig bírtam.

Nem mindegyik projekt olyan stresszes, mint amelyiken én dolgoztam, de amikor 200 fölé felugrott a vérnyomásom, akkor komolyan elgondolkoztam, hogy meddig bírom még.

De legalább nappali beosztással és szabad hétvégékkel dolgoztam, viszont se magyar, se portugál ünnepnap nem volt, de cserébe kaptam extra szabad napot, ami jól jött, mert itt mindenkinek 22 nap a szabadság, ami elég kevés.

cascais_2022_2.jpg

Az új munkakör már Quality Analyst (magyarul talán „minőségellenőr”) volt, ami már nem a táplálkozási lánc legalja a szolgáltatási szektorban. Az első "Big Data" ügyfél és az első indiai cég, Fülöp-szigetekről tartott 2 hónapos tréninggel és szintén ottani menedzsmenttel.

Ez egy kisebb fajta kulturális sokk volt, de szerettem, és bele is tanultam, maradtam is volna, ha nem közölték volna, hogy az új iroda a világ végén (pontosabban Lisszabontól pár km-re egy új és gyakorlatilag megközelíthetetlen irodaparkban) van, és az ügyfél ragaszkodik hozzá, hogy onnan dolgozzunk. Az iroda beüzemelésének határideje folyamatosan csúszott, de az első adandó alkalommal, fél év után sikerült váltani.

Júniusban kezdtem egy szintén indiai cégnél, megint Big Data ügyféllel, Content Reviewer, azaz gyakorlatilag cenzori munkakörben egy nagy híroldalnál.

Ugrott a nappali munka és a garantált szabad hétvége, de el tudtam viselni, hogy este 10-ig dolgozzak, és volt annyi könnyebbség, hogy Portugália területén bárhol el lehetett végezni a munkát, így nyáron a nagy hőségben párszor anyósék hétvégi házából dolgoztam, ahol legalább ki tudtam ülni a kertbe.

Nem tudtam kivárni, mire délelőttös műszakba kerülök, mert két és fél hónap után megszűnt a projekt, a mesterséges intelligencia átvette a feladatot. Szerencsére találtak nekem cégen belül egy másik feladatot, ami inkább hírszerkesztés volt, ami sokkal kielégítőbb foglalkozás.

cascais_2022_3.jpg

Állandó, este 11-ig tartó műszakban voltam, majd szeptember végén az is megszűnt, hasonló okból. Jellemző, hogy először a kis és nagy főnökök léptek le, pontosabban találtak nekik munkát házon belül, így gyakorlatilag egyedül vittem a boltot az utolsó napokban.

Csoportos elbocsátással zárult ez a megbízás, ami eléggé elhúzódott, de a végén kifizettek. Itt tartok most: már szinte „minden” voltam és remélem, hogy találok hamarosan valami mást.

Nem vagyok rossz helyzetben, mert a portugál férjem lakásában élek, így van mögöttem biztonsági háló. De őszintén, nem így képzeltem el... Most időm, mint a tenger, de gyakran van rossz kedvem és aggódok a jövőm miatt.

Egyszer hopp, máskor kopp, mondhatnám, de egy percig sem bántam meg, hogy elszántam magam a kiköltözésre. Sok aggályom, félelmem volt, de minden megoldódott.

Több évig tartott az elszakadási folyamat, ami az új telefonszámmal, lakcímmel és bankszámlával kezdődött. Egyedül a NAV-tól nem lehet elszakadni, még mindig küldenek fizetési felszólítást arról, hogy elmaradt egészségügyi járulékom van, most csak kb. 20 ezernyi, de tavaly közel százezer forintnyi adót vertek még rám, holott tudtommal mindent elrendeztem, és ugye, 2020. őszétől már itt adózom.

Nyereség-veszteség

Tudom, hogy rengetegen fontolgatják a kiköltözést, amin nem is lehet csodálkozni. Szerintem, mindenkinek érdemes készíteni egy összegzést, mit nyerhetünk (ami elég bizonytalan), és főleg arról, hogy mit veszíthetünk (ami sokkal biztosabban bejön, sajnos...)

cr.jpg

Nálam a pozitív oldalon van a magánéleti változás, az, hogy lett egy türelmes és megértő társam, aki nem panaszkodik naphosszat, se nem káromkodik - ez nagyon zavart a magyar férfiakban -, megvagyunk jóban-rosszban. Igaz, hogy ezért nem kellett volna feltétlenül külföldre költözni, de így alakult.

Nincs gondom az őszi szezonális depresszióval, amivel korábban küzdöttem, amikor novembertől márciusig az ember egy szmogfelhőben él Budapesten, alig látja a napot és nincs friss levegő.

Nyugodt, hisztéria-mentes a közélet. Itt is van korrupció meg botrányok, mint pl. az egészségügyben vagy a bankrendszerrel, vannak sztrájkok, nem mindig sikerül jól kezelni a vészhelyzeteket, de összességében sokkal civilizáltabb és demokratikusabb a közélet, mint Magyarországon, és minden kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, még talán az infláció is.

Az emberek nem ordítoznak vagy veszekednek az utcán, a boltban, a tömegközlekedésben és türelmesek. Sőt, pattogással nem lehet semmit sem elérni, ezért nem is érdemes rámenősséggel próbálkozni.

szikla_2.jpg

Portugáliában is erősödik a szélsőjobb, itt azért sokkal erősebb a bevándorlás és jelentősebbek az ebből adódó problémák, beleértve a bűnözést is. Mégis, az egész társadalom sokkal toleránsabb. A katolikus egyház jelen van a politikában, de sokkal visszafogottabban, mint Magyarországon, pedig itt jóval több a hívő. 

Nem sírják vissza a gyarmatbirodalmat, nincs revansizmus, és a diktatúrát sem akarja senki tisztára mosdatni. Megjegyezném, hogy számomra nagyon meglepő volt, mennyire erős a kommunisták elfogadottsága és a párt jelenléte a köztereken plakátokkal és fesztiválokkal, népünnepélyekkel. Sokan tudathasadásos állapotba kerültek, amikor kitört a háború...

Csodás ország, az óceán, a természet és építészeti örökség - nem lehet betelni vele, és Spanyolország is közel van.

A jó minőségű élelmiszer alapanyagok, mint kézműves sajtok, friss halak, fantasztikus vörösborok - a végtelenségig sorolhatnám... - jelentősen hozzájárulnak az életminőséghez! 

Remélem, a negatív lista nem fog nőni, de tény, hogy nehéz volt feldolgozni, hogy itt „senki” vagyok, nincs meg az az ismeretségi hálóm, mint otthon, gyakorlatilag a kukába ment az ezt megelőző pályafutásom, az összes tanulmányom elértéktelenedett, és elveszítettem egy csomó „skill-t”, azaz képességet, azáltal, hogy nem beszélem tökéletesen a nyelvet és most ismerkedem a kultúrával. Ezt a békát nagyon nehéz volt lenyelni, de együtt lehet vele élni.

Hiányoznak a családtagjaim, barátaim és ismerőseim - sokan „eltűntek”, sajnos, ezt nagy veszteségnek élem meg, de ugyanakkor borítékolható volt. Közel nulla az esélye, hogy ismerősbe futok az utcán, de szerencsére, az utóbbi hónapban kétszer is volt alkalmam budapesti - ha nem is közeli, de annál régebbi - ismerősökkel találkozni Lisszabonban, ami tavaly is előfordult. A többi dolog az szóra sem érdemes apróság...

Összegzésül nem tudok semmilyen nagy tanulságot levonni a tapasztalataimból, mindenkinek más a helyzete. Külföldre költözve sem szűnnek meg a gondok, csak mások lesznek...

Mindenkinek egy jobb, de legalább is nem rosszabb új esztendőt kívánok!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: évértékelő Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr518006272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2022.12.20. 07:20:52

Mi a faszért zavar, hogy káromkodnak a magyar férfiak?! :) Kívánom, hogy senkinek sose legyen nagyobb gondja másokkal, mint az, hogy káromkodnak (ok, az más liga, amikor valaki az amúgy viszonylag szűkös szókincse mellé a bazdmeget kötőszóként használja).

Csodabogár 2022.12.20. 09:51:37

Ez egy remek poszt. Elég objektivan írja le az elmult évét, ami nem volt mindig nagyon sikeres.
Jó ha a magánélet jó, mert az sziklaszilárd hátteret tud biztosítani.
Kellemes egy ilyen normális posztot olvasni. Nekem szerencsém volt csak életem első főnöke, majd 70 éve, volt rettenetes káromkodós, különösen ha vasárnap vesztett a fradi, amit akkor másként hívtak. A kocsisok bejártak az irodába tanulni tőle, olyan cifrán mondta.:-)))
Nagy általánosságban se utcai kiabálásokkal se káromkodással nem találkozom és most direkt a szemembe süt a nap.
Szóval kedves Gyöngyi csak szépet és jót, valamint egy szuper állást kívánok neked a következő évre.

P.Elliot 2022.12.20. 11:55:50

Nagyon kellemes poszt, jo beszamolo, szimpatikus posztolo...

Engem is zavarnak a karomkodasok es a mocskos szavak, a csaladban ez nem volt szokasban es a ferjemeknel sem halistennek.

Itt is turelmesebbek az emberek egymassal, nincs orditozas az utcan.
Nem emlekszem az elozo posztjaira, mindejart utana is nezek hogy mit irt, mirol irt.

P.Elliot 2022.12.20. 12:02:04

Ronaldonak sajat szobra van meg eleteben?

Nem csoda akkor hogy a futball szurkolok/ magyarok/ egy resze lenezi / olvastam a VB idejen komoly szakerto drukkerektol/ azert mert hogy a portugal csapaban nem igazan lehet kiugrani, beloni azt a labdat masik jatekosnak ha Ronaldo ott van a kozelben, neki kell atadni hogy belohesse.
Mivel lattam neha portugal meccseket rajottem hogy a drukkoloknak tenyleg igaza van, szoval ilyen a nagysag!

Megserteni se lehet a nagyembert, nehogy elhuzzon mashova.

Mondom, nem sajat velemeny, olvastam es nem verszomjas drukkeretol hanem elemzoktol...

incianya 2022.12.20. 12:31:10

@P.Elliot: Nem csak saját szobra van Funchalban, Madeirán, hanem a repülőteret is róla nevezték el!

incianya 2022.12.20. 12:34:54

@Csodabogár: Köszönöm, és neked is sikeres új esztendőt kívánok! egész éjjel esett, de már süt a nap, és egész hétre 17-18 fokos maximum-hőmérsékletet mondanak.

fhdgy 2022.12.20. 12:43:58

@P.Elliot: Más területeken is meg kellene nézni, hogy ki a sztár és ki az, akit csak sztárolnak.

Engem hidegen hagy a sztárok világa, csak valahol, valamikor olvastam, hogy pl. könnyűzenében eldöntik, hogy kibe fektetnek be bár millió dollárt, hogy sztárok lehessenek. Nem a tehetség dönt, hanem, hogy ki miért, hogyan tesz szert mecénásra.

De mondom, ez a világ engem hidegen hagy.

P.Elliot 2022.12.20. 12:48:07

@incianya: Elnoki poziciora nem palyazik?
Na majd idovel....

P.Elliot 2022.12.20. 12:52:44

@fhdgy: Teljesen tehetseg nelkul azert nem lehet mert a kozonseg se hulye.
Akibe fektetnek azert fektetnek mert be fogja hozni a kozonseget.
Igen, reklamozni kell oket nagyon mert a nep az nem fogja maga felfedezni hogy ki az igazan jo.
Regen konnyebb volt kitorni, nem volt annyi enekes, zenesz de most plane a tehetseg kutatok vilagaban lehet latni hogy mennyi rengeteg tehetseges ember van minden teren csak regen eszukbe se jutott ezeknek azt a palyat valasztani meg kozonseg se volt annyi hogy eljarjon a musoraikra.

Ahogy elnezem a youtube-ot, meg mindig iszonyu nagy a nevtelenek am tehetsegesen tabora.

P.Elliot 2022.12.20. 12:55:52

@fhdgy: Egyebkent a sztarok vilaga engem is hidegen hagy, nem az en vilagom.

Szivesen megnezek egy-egy musort, elismeroen tehetseges embert sot vannak kedvenceim dacara hogy nem kovetem oket de engem a konyvek jobban lekotnek meg a magam kis elete, nincs is idom es kedvem se rajuk.

P.Elliot 2022.12.20. 12:57:22

@incianya: Ez te vagy a kepen? Csini vagy!

incianya 2022.12.20. 13:15:09

@P.Elliot: Aranyos vagy, igen én, pár évvel ezelőtt, amikor létrehoztam a saját blogomat, ahova hébe-hóba írtam.

incianya 2022.12.20. 13:55:31

@P.Elliot: Nekem az egész Ronaldo-sztoriból az jött le, hogy megint a középszerűség, a kicsinyesség és az irígység győzött. Végül, ment az edző.
Ronaldo még mindig olyan sztár, akit példaként lehet követni.

manu ciaó 2022.12.20. 15:04:35

“ Nem sírják vissza a gyarmatbirodalmat”

A fadó miért ilyenrettenetesen szomorú? :)

2022.12.20. 15:06:19

Portugália egy tényleg gyönyörű ország szorgalmas emberekkel. Habár egy aránylag nyugodt nép azért az egymást közti kommunikáció, főleg családi osszejovetelnel (és aránylag nagy a család ) elég hangos és zavaró is tud lenni.
A káromkodás tényleg zavaró sőt bántó, enélkül is lehetne élne, otthon azt hiszem sokaknál villám hárító szerepet tölti be.
Kedves Gyöngyi, a legnehezebb időszakon túl vagy, három év után minden nap után mindig nagyobb lesz az ismeretségi és baráti köröd. Lehet hogy meg bujkalni is fogsz hogy ne kelljen állandóan koszongetni.;-)))
A munkahely miatt pedig ne törd a fejed, egy nap váratlanul be fog esni egy jó ajánlat. Most csak várat egy kicsit a sors, hogy tudd semmi sincs ingyen.

2022.12.20. 15:12:29

@P.Elliot: “ neki kell atadni hogy belohesse.”

Ilyen azért volt előbb is : pl. Puskás ocsit kellet mindig meg játszani, vagy Gerd Müllert a nemet, vagy cruiff a holland, platina a francia válogatottnál. Nincs új a nap alatt

2022.12.20. 15:19:19

@P.Elliot: “ konyvek jobban lekotnek”

Múltkor volt egy ismerős nálam, meglátva a könyveimet megkérdezte: és te ezt mind olvastad. A dehogy csak kilóra vettem őket és dekoráció gyanánt vannak kirakva:-)))

Lehet mást választ is adni ilyen kérdésre? A legszomorúbb hogy egy értelmiségi ember volt :-(((((

fhdgy 2022.12.20. 15:28:33

@P.Elliot: Teljes tehetség nélkül tényleg nem megy!

De kettő közel azonos tehetségből nem biztos, hogy a jobbik lesz nagyobb.

Pl. nálunk, még annak idején nagyon nyomták a Neotont. Persze, akinek Erdős Péter volt a szerelme, az több lehetőséget kapott. Nekem nincs bajom a Neotonnal, de nem biztos, hogy a jobbik győzött.

manu ciaó 2022.12.20. 15:34:20

@incianya: isten tudja, sok elemző szerint portugália továbbjutott volna ha előbb kispadra kerül a Roni.

manu ciaó 2022.12.20. 15:34:22

@incianya: sajnos megkopott a fénye, azért zokogott, nem a csapat miatt.

manu ciaó 2022.12.20. 15:34:25

@Mr.Tellinghovon: ezeket Soha nem alázták meg a kispaddal. Fáj ez a portugáloknak, olvashatod itt is, tagadásban vannak.

incianya 2022.12.20. 16:39:55

@manu ciaó: A globális birodalom összeomlásának egyik jelentős történése az 1755-ös lisszaboni nagy földrengés és az azt követő cunami, ami gyakorlatilag megsemmisítette a hatalmi központot. Talán egy természeti csapást könnyebb elfogadni, mint egy politikai döntést. A Salazar diktatura bukása után pedig függetlenedtek az afrikai gyarmatok, ahogy a korszellem megkivánta.

Ami a fadot illeti: van vidám fado is! A szomorúság legfőbb forrása pedig a halászok veszélyes foglalkozása, volt, hogy fél évre is elmentek, hogy Grönland vagy Izland magasságában tőkehalat fogjanak. Senki sem lehetett biztos abban, hogy viszont látja a hozzátartozóját.

dikusz. 2022.12.20. 17:07:38

@Mr.Tellinghovon: Volt nekünk is ilyen focistánk, az egyetlen aranylabdásunk.:)

arncht 2022.12.20. 17:22:32

Portugaliarol tobbet, maganeletrol kevesebbet

manu ciaó 2022.12.20. 17:32:35

@incianya: aki portugált ismerek, kanadai portók, az első 10 mondatban említik az elveszett birodalmat. Biztos véletlen? :)

P.Elliot 2022.12.20. 17:54:25

@Mr.Tellinghovon: Ez tenyleg furcsa kerdes lehetett hogy elolvastad-e minden konyvet.
Nem, disznek van mondtam volna en gunyosan a pasasnak bar itt meg a regi idokben volt ilyen hogy teletomtek a magyarok a polcokat konyvvel hogy mutogassak hogy ok milyen muveltek, hehehe...
Persze, a konyvek nagy resze Jokai osszes volt meg ilyesmi.

Sok konyvem van es olvastam is mind sot sok van amit ujra es ujra vagy csak beleolvasok/ aztan nem tudom letenni/.
A konyvek szolgaltatjak a legnagyobb szorakozast az eletben szerintem, elvisz kulonbozo orszagokba, emberekhez, be lehet kukkantani az eletukbe, sorsukba, gondolataikba, nem szamit hogy a legtobbje kitalalas, volt mintaja azert, nem legbol kapott.

Es mennyi de mennyit lehet belole tanulni hogy hogy ne eljen az ember.
Mindig azt szoktam mondani hogy ne azt nezzuk a konyvben hogy hogy kell elni elsosorban hanem hogy hogy ne!

Soha nem bantam meg ezt, erre meg most is ugyelek.
Konyvben mindeevo vagyok legfeljebb ha unalmas vagy hulye egyszeruen leteszem es kesz.

Mar regen keszulok felszamolni egy konyvcsomot amit a bolhapiacokon vettem mert beleolvasva erdekesnek vagy furcsanak tartottam, olyan 1880-90-es evekben adtak ki mert erdekelne hogy akkoriban "mivel etettek" itt a nepet, hehehe..
Mirol szerettek olvasni?

Iden arra szanom a karacsonyi unnepek utan az idot hogy nekilatok, van vagy 15 konyv, lassuk csak. Szamomra ismeretlen nevu irok, attol meg lehet jo vagy olyan amin el lehet tunodni.

P.Elliot 2022.12.20. 17:55:34

@dikusz.: Albert volt az ugye? Az aranylabdas!

P.Elliot 2022.12.20. 17:59:12

@fhdgy: Amikor meg otthon laktam azt hiszem hogy hallottam a Neotonrol meg mas zenekarokrol csak sosem erdekelt egyik sem valahogy.
Nem voltam rajongojuk egyiknek sem.

Meghallgattam ha volt valami jo szam tancoltunk is ra ha a zenekar jatszotta de ennyi volt az egesz, persze megneztuk a tancdalfesztivalokat mind de ebben ki is merult...

Voltak jok gondolom sot nagyon jok is...

incianya 2022.12.20. 18:01:01

@Mr.Tellinghovon: Nálunk nagyon disztingvált mindenki, soha egy hangos szó, de nem is piálnak. Még én vagyok a leghangosabb, és néha kicsúszik egy "merda" (magyarul szar) a számon, ezen meg is szoktak ütközni...

Ami a barátkozást illeti, belefutottam abba, hogy ahol már 3 magyar van, ott klikkesedés... tiszta dedó... A követség szervez néha programokat, de nagyon vonalasak, vagy kifejezetten a katolikus egyház propagandája, amire nem vagyok kiváncsi.
De köszönöm a bíztatást, igyekszem! Addig is rengeteget olvasok magyarul.

incianya 2022.12.20. 18:30:39

@P.Elliot: Én még 2019-ben beadtam szinte minden könyvem antikváriumba. Most elektronikus formában vadászom be az otthoni könyvtáramat, nagyrészt már meg is van! Persze, ez nem ugyanaz, de képtelenség lett volna még a könyveimet is kihozni.

incianya 2022.12.20. 18:36:16

@Mr.Tellinghovon: Én több évtizedes kihagyás után kezdtem el falni a könyveket. Miután idegen nyelvi környezetben dolgoztam, otthon a férjem portugálul beszél - amit nem is mindig értek, de ha nem fontos, ráhagyom. A TV portugálul megy, vagy angol és francia hírműsorok, a filmek, sorozatok szintén angol-francia-német-olasz vagy valamilyen skandináv nyelv, mindez portugál felirattal. Rájöttem, ha magyarul olvasok, az jót tesz az elmémnek, és tényleg, még a vérnyomásomat is levitte...

P.Elliot 2022.12.20. 18:38:36

@incianya: En nem szeretek elektronikusan olvasni, egyreszt zavarja a szemem mert egy ido utan kifarad, a normal konyvtol nem.

En mar alaposan kiszelektaltam a magyar konyveimet mert rajtam kivul nem olvassa senki es csak a legkedvesebbek maradtak. Angolbol van boven.

A lanyom, vejem nagy konyvgyujtok es folyton olvasnak, meg is veszik oket. Van aztan persze olyan is hogy beviszik ami nem kell a helyi konyvtarba, ketszer egy evben van ilyen lehetoseg...

incianya 2022.12.20. 18:40:19

@arncht: A saját helyzetemről, benyomásaimról tudok hitelesen beszámolni, meg ami engem érdekel - ez egy hobbi írás, egyébként is. Nem vagyok semminek sem a szakértője. De ha bővebben érdekel az ország, van egy Lisszabonnal és Portugáliával foglalkozó FB oldalam, ott néha megosztom az aktualitásokat is. Egyébként meg, kérdezz nyugodtan.

Csodabogár 2022.12.20. 19:07:52

@Mr.Tellinghovon: Ezt tőlem is sokszor megkérdezték már.:-)

2022.12.20. 19:24:55

@incianya: “ soha egy hangos szó “

Nem veszekedésre gondoltam, hanem egyszerűbben hangosabban élik a hétköznapokat. Egyik mostani szomszédunk is portugál család, meg személyesebb a tapasztalat. Persze lehet, hogy összehasonlítási alapom a visszafogott Svájc, ehhez képest mindenhol hangosabb.
(Magyarország ebben nem viszonyítási alap. Múltkor az otthoni szomszédom lakásfelújítást végzett vasárnap, amikor megkértem mert állítólag ez pihenőnap, fel volt háborodva.)

Volt egyszerre olasz, spanyol és portugál alkalmazottunk. A feladat körök meghatározottak voltak így lehetőség volt egy összehasonlításra. Az olasz ( déli) 10% munka 90 % erről való beszéd, a spanyol arany 50-50% volt, portugál 90%munka és 10% beszed. Ez teszi őket itt nálunk is szimpatikussá.

2022.12.20. 19:27:42

@incianya: “ mindez portugál felirattal”

Az jó hogy nincs minden szinkronizálva, sokat lehet így tanulni

2022.12.20. 19:31:09

@incianya: “ merda”

Azért én ennél ismerek meredekebb kifejezéseket is ;

2022.12.20. 19:33:23

@P.Elliot: “ Albert volt az ugye? Az aranylabdas”

Jó vagy, gratulálok. Albert Flórián 1967-ben

2022.12.20. 19:34:50

@P.Elliot: “ Persze, a konyvek nagy resze Jokai osszes volt meg ilyesmi.”

Nem mind Jókai, van néhány Mikszáth és Móricz Zsigmond is.;-)))))

2022.12.20. 19:38:32

@incianya: “ ahol már 3 magyar van, ott klikkesedés...”

Sajnos nem vagyunk egy összetartó nép, pedig lenne példa elég,hogy van másképp is.

incianya 2022.12.20. 19:45:22

@Mr.Tellinghovon: Érdekes, amit írsz a kollégákról. Svájcban legalább ötször annyit keresnek szerintem, mint Pt-ben, ezért jobban "megbecsülik" a munkát.

Amit én tapasztaltam - meg olvastam hasonló beszámolókat is -, hogy a portugál cégeknél a menedzsment feudális szemléletű, hogy mondjam, tekintélyelvű, és nem balhéznak a beosztottak. (A férjem sem mert szólni, amikor három hétvégén folyamatosan dolgoztatták ellentételezés nélkül, és nem érti, miért pattogtam...)
Persze, szektora válogatja, mert pl. a közlekedésben erősek a szakszervezetek, gyakran sztrájkolnak is, de közel sem annyit, mint a franciáknál.

Egyébként, nekem csak két portugál közvetlen főnököm volt, de nem szerettem őket, nem kezelték partnerként az embert. Ahol dolgoztam, ott jóformán csak portugál kerülhetett bizalmi pozícióba, a HR, ahol szintén csak helyiek dolgoztak, meg egyenesen csapnivaló, nulla belső kommunikáció.

incianya 2022.12.20. 19:46:54

@Mr.Tellinghovon: Nyugi, ezzel nem vagyunk egyedül, pl. a lengyeleknél is ez van, sokszor inkább kerülik a kapcsolattartást egymás közt...

incianya 2022.12.20. 19:50:25

@Mr.Tellinghovon: Én az amcsi filmek Pt felirataiból tanulgatom a "szótárt". De igazából úgy vagyok vele, hogy amit nem értek, az nem is zavar. Ha szükség van rá, megy magyarul is, bár leginkább anyós macskáján szoktam gyakorolni. Néha nekem is jól esik néha kiereszteni a gőzt, de csak finoman...

littke 2022.12.20. 19:58:44

Elveztem a posztot, erdekes iras. Csupan egy lepett meg: "Halászlét egyébként tengeri halból szoktam készíteni, és majdnem olyan jó. "

Nos nekem legalabb is, a portugal, spanyol avagy a francia halaszle jobb mint a legtobbszor pontybol keszult magyar. Persze azt is szeretem, de egy jo Cataplana az azert jobb. A portugal hal etelek es a magyar kozott nem lehet verseny, mi nem vagyunk egy tenger meletti nep. A portugal kaja isteni....

incianya 2022.12.20. 20:13:49

@littke: Az biztos, hogy nem iszap ízű! Corvina nevű halat használok, az állaga nagyon hasonló a pontyhoz. Szeretem a Pt hallevest is, különösen az alentejoi specialitást, a "sopa de cação-t", ha jól emlékszem macskacápából készül. Én halat igen, de tenger gyümölcseit nem eszek, így tudom, hogy sok mindenről lemaradok.

Egyébként a Pt konyha meg olyan, mint a "fakocka" - a fiam szokta mondani. Nem cifrázzák túl. alig használnak fűszert, a jó minőségű alapanyagok magukért beszélnek. Amire csak lehet, rátesznek még pár karika kolbászt, esetleg babot, csicseriborsót, vagy mellé tesznek kagylót, rákot, ennyi... Sokféle húst használnak, a szupermarketben is szokott lenni nyúl, bárány, ünnepek előtt kecske is. Egész évben van malacpecsenye, imádom. Nincs hízott liba, kacsa, ez nagyon hiányzik.

Van itt még élvezhető brazil konyha, meg a kínai, indiai is más, mint otthon. Az olaszt kerülni kell, mert a többsége brazil olasz, köszönő viszonyban sincs az eredeti olasz konyhával.

A desszertek istenien néznek ki, de lehetetlen megenni, mert annyi benne a cukor - kivéve, ha ananász, maracuja vagy papaya van benne - azt még én is megeszem!

Zulu4321 2022.12.20. 20:46:12

@incianya: Kulturalt valasz egy nem tul kulturalt kommentre, bravo:)
Nagyon klassz a posztod, tovabbi sok sikert!

nyuszigonosz 2022.12.20. 20:57:35

@incianya: Nekem nagyon tetszik a poszt. Örülök, hogy olvashattam. :-) Minden jót a továbbiakban is!

incianya 2022.12.20. 21:02:14

@Zulu4321: Sokfélék vagyunk, tiszteljük egymást, nem? Neked is a legjobbakat!

incianya 2022.12.20. 21:03:07

@nyuszigonosz: Köszönöm, most van időm, írok még, már meg is van, miről!

dikusz. 2022.12.20. 21:10:27

@P.Elliot: Igen, csípőre tette mindig a kezét, és úgy várta a labdát.:)

incianya 2022.12.20. 21:17:48

@Mr.Tellinghovon: A férjem is így tanult nyelveket...

2022.12.20. 21:45:52

@dikusz.: “ Igen, csípőre tette mindig a kezét, és úgy várta a labdát.:)”

Nekem soha nem volt szimpatikus :-)))

Csodabogár 2022.12.20. 22:03:06

@Mr.Tellinghovon: Szerintem is jobb a felirat. Nálunk se kellett volna a szinkronnal leszoktatni az embereket az olvasásról.
A svédek se szinkronizálnak semmit, többnyire angol és amerikai filmek sorozatok mentek az én időmben. Sokat segített a svéd tudásomon és annyira megszoktam, hogy ha nagy néha magyar film ment, akkor is lelkesen, öntudatlanul, olvastam a svéd szöveget.:-)

incianya 2022.12.20. 22:20:49

@Csodabogár: A húgom a szinkronból él, csak úgy mondom... Magyarországon egyébként a szinkronnak nagy hagyománya van, pl. a Romhányi-féle szinkronok (Frédi és Béni) vagy hogy az eredeti karakterhez hasonló fizimiskájú, hanghordozású szinkronszínészt választottak. Egyetértek abban, hogy a felirat segít a nyelvtanulásban, én is főleg így fejlődök.
Ami viszont nagyon zavar, hogy pl. a lengyeleknél az eredeti hang mellett hangalámondás volt a tévében, se ezt, se azt nem lehetett jól érteni, ugyanaz a férfihang mondta végég az egész filmet. Brrr...
Otthon úgy kell vadászni a moziműsorban, hogy eredeti hang legyen, főleg a közönségfilmeknél. Annyi az előnye, hogy olyankor kevesebben vannak a nézőtéren.

Zulu4321 2022.12.20. 22:27:10

@incianya: Abszolut egyetertek veled, plane ha a tisztelet kolcsonos. Es koszi a jokivansagot!

@Mr.Tellinghovon: Nalunk is rengeteg konyv van, tobb nyelven, nem ferunk lassan toluk, de nem mindet olvastam, pedig igazi konyvmoly vagyok. Viszont vasarolni is szeretem oket, a hasznalt konyvek a maniam. 1x sor kerul mindre:)

dikusz. 2022.12.20. 23:24:49

@Mr.Tellinghovon: "Császár" volt a neve, úgy is viselkedett. De tudott focizni.
Nem fértek meg Varga Zolival egy csárdában, sokak szerint miatta (is) ment külföldre, és sokak szerint ő jobb volt, mint Albert.

Csodabogár 2022.12.20. 23:45:12

@incianya: Tudom, sokan élnek belőle. De a nép művelődésének nem tett jót a szinkron, szerintem! Ha nem lenne, akkor vagy a nyelvtanulásnak tenne jót, vagy minimum megtanulnának olvasni a lelkes sorozatnézők.
Mikor második Emberem hazajött Kanadából 40 év után és elkezdte a honi tv-t nézni, a guta kerülgette. Szerinte olyan kifejezéseket és szavakat mondtak magyarul, amit eredetiben soha nem mondtak volna.
Miután én, kizárólag német tv-t nézek, nem tudok hozzá szólni az ügyhöz.

dikusz. 2022.12.20. 23:59:37

@incianya: "Rímhányó" Romhányi!:)))
A Flinstone-család az ő szinkronfordításával, és a pont megfelelő szinkronszínészek (mind a négyen a legnagyobbak közül valók voltak) kiválasztásával volt igen sikeres.

A "Csengetett, mylord?" (biztos emlékszel rá) szinkronszínészeinek kiválasztása volt még ilyen telitalálat. A magyar színészeknek még az életben is úgy néztek ki, mint a filmbéli szereplők!

Nem nézek sokat tv-t. A Natgeo, Animal Planet, TLC egyes sorozatait nézem. Lehet tévedek, egy szinkronstúdió készíti az összes csatorna szinkronizálását. Szerintem egy maroknyi színésszel az összeset (a reklámokat is beleértve), mert van amikor dr Pol hangján szólal meg a reklámban a prosztataproblémára gyógyszert kínáló valaki. Volt már olyan is, hogy ugyanebben a sorozatban egy doktornő hangján szólalt meg egy páciense gazdája. Nagyon zavaró tud lenni.
Egyet viszont a javukra kell írni, a szinkronszínészeik profik.

incianya 2022.12.21. 01:01:29

@dikusz.: haha, lehet, hogy a húgom vot! NatGeo törzsgárda-tag...
de ettől függetlenül, nem vagyok elfogult. Drága a szinkron, sokáig tart felvenni is. De amíg a közönség nagy része funkcionális analfabéta, talán, nem merik meglépni, hogy ne szinkronizáljanak. A mozik üzemeltetése egyébként sem jó biznisz.

Szerintem is, többet árt a szinkron, mint használ, aki meg is tanul pl. angolul, annak is gyakran elég suttyó a kiejtése, pedig az hallgatással ragad! Főleg, hogy ott a felirat, és nem kell agyalni a jelentéssel.

fhdgy 2022.12.21. 07:29:58

Ha már ennyi szó esik a fociról!

Van ugye a rezsi szilárd. Egy ember lenne, ha az lenne.

Ha a foci labdát és szilárdkát külső jegyek alapján hasonlítjuk össze, akkor szegény labdának kisebbségi komplexusa van.

Ha belbecs alapján megy az összehasonlítás, akkor a labda nem bír magával, mert torony magasan nyer.

No, most ez a szilárdka azt mondja hogy : Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok

index.hu/belfold/2022/12/19/nemeth-szilard-orban-viktor-schiffer-andras-a-vb-dontorol/

Erre mit tudott tenni szegény argentin nagykövet? Elhatárolódott.

index.hu/belfold/2022/12/20/nemeth-szilard-katar-2022-vb-2022-vilagbajnoksag-argentina-lionel-messi-orban-viktor/

Én el nem tudom képzelni, hogy ennyire üresfejű emberek miért akarnak valami nagy dolgot mondani. Erőlködnek, erőlködnek, aztán akkora baromság lesz belőle, hogy az ember csak kínjában tud nevetni, inkább vonyítani.

2022.12.21. 09:41:16

@incianya: „ aki meg is tanul pl. angolul, annak is gyakran elég suttyó a kiejtése,“

Egy Időben rengeteg ami filmet néztem, a hatás az lett hogy USA utazáskor mindig kérdezik, hogy honnan jövök USA-n belül. Az hogy Európából, fel sem merül.

2022.12.21. 09:43:23

@dikusz.: “ Nem fértek meg Varga Zolival egy csárdában”

Szegény Zoli, elég tragikus sorsú volt. Sajnos a császár körül nem volt levegő, annyira sztárolták

2022.12.21. 09:47:33

@dikusz.: “ A Flinstone-család az ő szinkronfordításával, és a pont megfelelő szinkronszínészek (mind a négyen a legnagyobbak közül valók voltak) kiválasztásával volt igen sikeres”

Úgy váglak orrba, hogy elterülsz a porba,
Ha nem gőzölőg a csülök ha lecsücsülök

Isteniek voltak jobban sikerült mint az eredeti

2022.12.21. 09:59:25

@fhdgy: “ Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok”

Messze álljon tőlem, hogy védelmezzek akárkit.
De: A hivatalos statisztikák szerint a lakosság több mint 90%-a legalább részben bevándorló európaiak leszármazottja, többnyire olaszok. A legalább egy európai felmenőkkel rendelkező egyedek nagy száma létrehozta a fehér Argentína mítoszát

Valószínűleg ebből indult ki, plusz a csapat külső jegyei, leszámítva a tetkokat, alapján.:-))))

fhdgy 2022.12.21. 10:14:29

@Mr.Tellinghovon: akkor az argentínok nagykövete nincs tisztában azzal, hogy melyik országot képviseli?

Egyébként meg a fehérnek, európainak, kereszténynek mi köze a focihoz?

Mondjuk, ha Marokkó nyert volna, akkor mi lett volna?

fhdgy 2022.12.21. 10:18:03

@Mr.Tellinghovon: amit én láttam statisztikát, a fehérek aránya 85 százalék, de nem is ez a lényeg.

dikusz. 2022.12.21. 10:43:05

@Mr.Tellinghovon: Így igaz. Zoli tett is érte, nagy lázadó volt.
Törőcsik hasonló sorsra jutott, bár neki nem volt ellensége a focin belül, csak saját maga.

dikusz. 2022.12.21. 10:59:34

@Mr.Tellinghovon: " Dínó, ez itt nem vad bika, hanem a gazdika.":)

Biztos hallottál már a halála után kiadott kis könyvről, "Szamárfül" címmel. Benne van a Pék pókja, a Teve fohásza, stb.:)

Itt meg egy ideillő link az egyik remekművéből, mivel focistákról is beszéltünk, Focimeccs a címe:

meglepetesvers.hu/romhanyi-jozsef-focimeccs/

incianya 2022.12.21. 11:14:11

@Mr.Tellinghovon: látom, te sem mai gyerek vagy :) én még fekete-fehét tévén néztem. Már több generáció nőtt fel úgy, hogy kimaradt ez az élmény, meg a Foxi Maxi, Maci Laci stb. Sokáig tartott, mire megtanultam, hogy vannak angolul.

dikusz. 2022.12.21. 11:33:39

@incianya: "Vízipók, csodapók", "Frakk, a macskák réme", "Nagy horgász", "Pompom meséi", "kukori, Kotkoda", "Magyar népmesék", stb.
És nem utolsó sorban: Vuk:)))

Én sem vagyok mai gyerek. A VII.kerületben nőttem fel, a Gorkij fasori iskolába jártam. A napközink a Damjanich utcában volt. A hét egy adott napján (kedden) volt vetítés. Híradó, film (általában szovjet), majd mesefilm. Mindenféle volt, magyar, lengyel, NDK-s, csehszlovák, és szovjet rajzfilmek is. A szovjet rajzfilmek tetszettek a legjobban.

incianya 2022.12.21. 11:36:20

@Mr.Tellinghovon: sajnos, nekem nincs ilyen angol kiejtésem, de azt általában belövik, hogy Kelet-Európai vagyok. Pt-ben meg szokták kérdezni, hogy ukrán vagyok-e, ami itt a 2. legnagyobb kisebbség a brazil után. Számomra meglepően sok magyar is van, ha bemegyek a városba, mindig belefutok magyarul beszélőkbe, bár nagy részük valószínűleg turista, vagy erasmusos diák.
Ha a helyiek megtudják, hogy magyar vagyok, akkor sokan szokták mondani, hogy már jártak Bp-en, vagy szóba hozzák Fehér Miklóst, Guttmann Bélát, akiknek szobruk is van Lisszabonban, a Benfica stadionban.

incianya 2022.12.21. 11:46:07

@dikusz.: Ja, megvannak, ls ezeket el is lehet érni a youtube-on, meg néha mostanában is megy a tévében. A korábban említett amcsi sorozatokből is elérhető pár epizód, de azt tapasztaltam, hogy mai gyerekeket már nem nagyon érdekli.

2022.12.21. 13:59:50

@fhdgy: “ akkor az argentínok nagykövete nincs tisztában azzal, hogy melyik országot képviseli?”

Akkor fussunk neki megint: “a lakosság több mint 90%-a legalább részben bevándorló európaiak leszármazottja”

Az argentinoknak csak egy kisebb része kizárólag annak a 30 etnikai csoportnak a leszármazottja, amelyek a spanyolok érkezése előtt éltek az ország területén.

Összefoglalva: mivel a fehérek kétharmada bevándorló gyökerekre tekinthet vissza, alakult ki a fehér mítosz. A nagykövet úrnak természetesen igaza van, a lakosság kevert, ( indígene őslakosság)

2022.12.21. 14:05:14

@incianya: “ én még fekete-fehét tévén néztem”

Az első tv egy Duna volt, délelőtt iskola tv. hétfőn adás szüneti nap
Jó régen volt:-)))))

Kedvencem volt meg a turpi urfi

2022.12.21. 14:07:56

@dikusz.: “ A szovjet rajzfilmek tetszettek a legjobban.”

No megállj csak (Nu, págágyí,) volt a kedvencem. A farkának valahogy soha nem sikerült:-))))

2022.12.21. 14:16:22

@Mr.Tellinghovon:
A farkasnak valahogy nem sikerül

2022.12.21. 14:40:06

Idézet az urbanlegends oldaláról:

Romhányi néhány példát is felsorol az Ország-Világ idézett számában:

“E filmekben sorozatosan szerepelnek olyan masinák, amelyek formailag a ma használatos gépezetekre emlékeztetnek, működésük során azonban nem léphetik át a kőkorszak reális lehetőségeit. Ez az anakronizmus állandóan visszatérő, bőséges forrása a humornak. Az eredeti szövegben azonban valamelyik gépezetre például azt mondják ‘hajtókaros szerkezet’. Nyilvánvaló, hogy a rajz stílusához jobban illik a humorosabb hangulatú ’emeltyűs szerkentyű’ kifejezés.

Más esetben igába fogott sasokkal ‘indul a repülőgép’. A mi szövegünkben viszont már a ‘Csörlőcsavaros Sastársasjárat fészekhagyományos rendszerű madárgépe’ startol. Ez a szójátékos halandzsa, azt hiszem jobban illik a rajz anakronizmusához, groteszk stílusához.

Egy másik filmben (‘Frédi amazon és emezen a lemezen’) előfordult például, hogy Frédi hanglemezfelvételt akart készíttetní. A pick-up-ot (nálunk — hibásan — általában piköp-nek ejtik) egy madár (‘mikrobarázdabillegető’) csőre helyettesíti. Amikor Frédi kijelenti, hogy énekelni fog, az eredeti angol szövegben a madár egyszerű szavakkal tiltakozik ellene. A magyar ‘átköltésben’ viszont így hangzik: ‘Oh, csak azt ne! Jaj nekem! Akkor inkább kiköpöm a piköpöm!…’

incianya 2022.12.21. 14:40:17

@Mr.Tellinghovon: ... nem is sikerülhetett, mert lumpen rendszerellenség volt! A szovjetek válasza a Tom&Jerryre.

fhdgy 2022.12.21. 15:10:19

@Mr.Tellinghovon: Értelek, nem kákán akarom a csomót keresni.

Ilyen alapon USA, Kanada, Ausztrália, Új Zéland is európai országnak lenne tekinthető.

Nem tudom, hogy mit szólnának hozzá, ha azt mondanám nekik, hogy ti európai ország vagytok.

Én fenntartom, hogy ahhoz, hogy valaki olyat mondjon, mint rezsi szilárd, egy bunkó kell!

Golf2 2022.12.21. 15:43:34

@fhdgy: egy bunkó kell!....azzal ütni...

fhdgy 2022.12.21. 15:57:09

@Golf2: De csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!

2022.12.21. 16:06:33

@fhdgy: „ Ilyen alapon USA, Kanada, Ausztrália, Új Zéland is európai országnak lenne tekinthető.

Nem tudom, hogy mit szólnának hozzá, ha azt mondanám nekik, hogy ti európai ország vagytok“

Javitanek: Európai értékrendű ország.

Egy szerencsétlen mondat volt, előbb járt a szája mint az esze.

Golf2 2022.12.21. 17:21:24

@fhdgy: Nyilvánosságra hozták a Kennedy aktákat...a rubenstein családból az oswald gyilkos összes testvére él még mindig,113,110,105 évesek...Szívós fajta.

dikusz. 2022.12.21. 18:28:27

@Mr.Tellinghovon: Mi 1964-ben vettük a TV-t, azon néztük a tokiói olimpiát. Addig a szomszédba jártunk sportműsort nézni.

A Turpi úrfiból annyira emlékszem, hogy agy dagi macska fűszoknyában táncol, és azt mondogatta, hogy "homa-homa csacsacsa..."

Sok szovjet mesefilmet adtak, az egyik a Hagymácska volt. Volt egy olyan újság, azt hiszem Pajtás(?), aminek az utolsó lapján pár kockás képregény volt, "Gena a krokodil" címmel. Meg kellett venni az újságot, de ez volt a kedvencem.

dikusz. 2022.12.21. 18:31:15

@incianya: De azért gyerekként szerettük.

Hasonló semmi sem sikerül a főhősnek-sorozat volt még a "Flúgos futam", és a "Gyalogkakukk" is. :)

incianya 2022.12.21. 18:53:00

@Golf2: Na, majd nézem a híreket, van-e még más szenzáció. Bár kétlem, hogy cenzurázatlanul tették közzé-

fhdgy 2022.12.21. 18:59:32

@Mr.Tellinghovon: Esze? Egy fidess alelnökbe fér valamennyi ész? Kizártnak tartom!

Nem akarom bántani a más főemlősöket, de egyszer szétvált az utunk.

USA, Kanada, Ausztrália, Új Zéland útja is elvált az öreg kontinenstől. A többség bőre színe még hasonlít a miénkre, de az eszük már más rugóra jár.

Lehet, hogy ők a jövő? Vagy fordítva?

Még pár ezer év és okosabbak leszünk!!!

fhdgy 2022.12.21. 19:01:13

@dikusz.: Én tudok még egy, a főhősnek semmi sem sikerül sorozatot: viktorkánk veri a nyálát!

fhdgy 2022.12.21. 19:14:01

Többmilliós tömeg gyűlt össze Buenos Airesben a világbajnokokat köszönteni ( telex.hu/sport/2022/12/20/argentina-vilagbajnoki-cim-unneples-buenos-aires-tobb-szazezer-ember-az-utcakon )

Nem akarok ( teljesen ) obszcén lenni, de kell a focihoz ész?

Össze is gyűltek sokan!

incianya 2022.12.21. 20:14:01

@fhdgy: Szerintem a csúcsjátékosoknak kell magas intelligencia a pályán, nagy stratégák, látják előre a lehetséges következő lépéseket, stb.
Ész ahhoz kell, hogyan érvényesüljenek, mit kezdjenek a pénzükkel. és legyen lövésük arról, mit akarnak kezdeni az életükkel azután, hogy végetér a góllövő karrierjük, mert nem lehet mindenkiből edző.
Se messi se Ronaldo nem hülye, és pl. Platini és elég jól "érvényesült".

fhdgy 2022.12.21. 20:15:19

@incianya: Bocs, a több milliós tömeg nem Messikből jött össze!

incianya 2022.12.21. 20:20:26

@fhdgy: aha, arra gondolsz, hogy hagyták magukat összenyomni... Vajon mi lett volna Bp-en, hasonló esteben... bár semmi okom feltételezni, hogy egyik okosabb, mint a másik...

fhdgy 2022.12.21. 20:23:00

@incianya: Azt ne tételezd fel, hogy az egyik okosabb, mint a másik, de azt nyugodtan, hogy az egyik hülyébb, mint a másik.

Tisztelet a kivételnek, de vannak sportok, amik nem az észkombájnokat mozgatják meg.

fhdgy 2022.12.21. 20:31:43

@incianya: Az utolsó sportrendezvény, amin részt vettem, egy NB I.-es férfi kézilabdameccs volt. Csurgó-Szeged! Csurgó közel a fatornyos hazám, Szeged az egyetemem városa. Melyik ujjamat harapjam?

Nem igazán tetszett a dolog. Minden olyan gyorsan történt! Ismétlés meg nem volt.

Úgy voltam, mint Lajhár úr a bírósági tárgyaláson.

A teknősbéka meg a csiga karamboloztak. Egyetlen szemtanú a lajhár volt. Kérdezi a bíró, hogy hogy történt Lajhár úr?

Hát, nem is tudom bíró úr, minden olyan gyorsan történt!

2022.12.21. 20:53:08

@dikusz.: “ Volt egy olyan újság, azt hiszem Pajtás”

Igen pajtás a neve, képregény az változótt , az én időmben egy kutya a pif volt a főszereplő. Azt hiszem francia volt

2022.12.21. 21:08:33

@dikusz.:

Turpi úrfi szemeteskukában él, bandájának tagjaihoz hasonlóan, melyet Szeszély, Kísértet, Bendő Benő, Agy és Csucsu alkot. Allando konfliktusban voltak egy rendőrrel aki állandóan el akarta őket kapni. Hanna-Barbera produkció de csak nem volt nagy siker

fhdgy 2022.12.21. 21:19:58

@Mr.Tellinghovon: 1975-ben díszletező voltam a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Régen volt, igaz sem volt, de volt egy feltörekvő fővárosi senki színész, már nem emlékszem, hogy ki, de úgy csúfoltuk, hogy turpi úrfi.

2022.12.21. 21:22:12

@fhdgy: “ Tisztelet a kivételnek, de vannak sportok, amik nem az észkombájnokat mozgatják meg”

Akkor zárjuk rövidre a véleményed: a sporthoz nem kell ész, a drukkerek pedig alacsony iskolai végzettségűek, a nézéshez pedig meg kevesebb agyi teljesítmény szugseges.
Aki pedig egyrészt büszkeségböl vagy nemzeti ontudatbol kimegy az utcára fogadni a világbajnokot az nem is minősíthető.
Érdekes meglátás.;-)))

Te személyesen mire lennel büszke, hazáddal kapcsolatban? Mi lenne az ami téged kivinné büszkén az utcára?

fhdgy 2022.12.21. 21:24:33

@Mr.Tellinghovon: Ha Karikó Katalin megcsinálná az első univerzális rákellenes gyógyszert, akkor a Hősök terén földig borulnék előtte.

fhdgy 2022.12.21. 21:36:39

@Mr.Tellinghovon: Sajnos, most nem tudok olyan más dolgot, amit a magyar tudomány, mint csodát elérhetne.

Karikó Katalin sem az "igazi", hisz elüldözték a Szegedi Biológiai Központból, mint semmire sem érdemest.

Én a helyében legszívesebben felmutatnám a középső ujjamat, azzal a felkiáltással, hogy kapjátok be, b.sszatok egyedül!!!

Nagyon szomorúan mondom, megalázottan, hogy ilyen senkiházik vagyunk.

A végzettségemet tekintve matematikus lennék, így illene Lovász Lászlót tisztelnem, becsülnöm.

Ő viszont egy megszámlálhatatlanul végtelen számosságú szarkupachalmaz volt, amikor a Magyar Tudományos Akadémiát, mint az akadémia elnökének meg kellett volna védenie. Ehelyett beszari, senkiháziként ebek harmincadjára juttatta. Legyen átkozott!!!

Congeria 2022.12.21. 21:37:16

@fhdgy:

Már unalmas vagy ezzel.

2022.12.21. 21:38:13

@fhdgy: “ Karikó Katalin”

Anélkül, hogy Karikó Katalin érdemeit vitatnám, azért az általa elért eredmények csoportmunka volt. Érdekes, hosszabb ideig nem volt a világ vevő az elgondolására, egy Covid-nak kellett jönnie, hogy alkalmazva legyen. Németországban a török származású partnerét tüntettek ki. Termeszetesen határtalanul büszke vagyok rá és lennék az általad említett új gyógyszer kifejlesztése után.
Ami árnyalja az örömömet, az összes sikert mindig külföldön érik el a magyarok. Jó lenne egyszer egy otthoninak örülni.

fhdgy 2022.12.21. 21:39:04

@Congeria: Eddig jól elbeszélgettünk! Most viszont egyet meg kell kérdeznem!

Mennyi az IQ, amit birtokolsz?

fhdgy 2022.12.21. 21:40:46

@Mr.Tellinghovon: bammeg, nem erről beszélek????

Van egy agy és elhajtjuk a p.csába? Nem rohadt nagy szégyen?

2022.12.21. 21:58:51

@Congeria: “ Mennyi az IQ, amit birtokolsz?”

Szeretnek tőled elnézést kérni, mindenki nevében. Én határozottan élvezem a veled való társalgást, sok kommented gazdagította a napjaimat. Koszonom

2022.12.21. 22:02:07

@fhdgy:

Jó éjszakát, menj inkább lefeküdni.

nyuszigonosz 2022.12.21. 22:07:19

@Mr.Tellinghovon:

Írod:
" Anélkül, hogy Karikó Katalin érdemeit vitatnám, azért az általa elért eredmények csoportmunka volt. ..... Németországban a török származású partnerét tüntettek ki. "

Ne csak a felét mond a dolgoknak.

A "török származású partner " a Biontech alapítója. ( két alapítója van: kutatóorvos házaspár) Szóval akkor még Karikó Katalin fönökei is voltak és csoportmunka az eredmény.

De amit tényleg kihagytál:

Hárman kaptak kitüntetés itt: Özlem Türeci - a Biontech társtulajdonosa, kutató orvos, Ugur Sahin - kutató orvos és Biontech társtulajdonos - Özlem Türeci férje, és Karikó Katalin, kutató orvos.

www.aerztezeitung.de/Medizin/BioNTech-Gruender-und-Forscherin-erhalten-Paul-Ehrlich-und-Ludwig-Darmstaedter-Preis-422968.html

Csodabogár 2022.12.21. 22:11:05

@fhdgy: Szerintem ahhoz nem kell valami nagy képesség, hogy nyájban, teljesítsenek valamit.Semmi ilyen tömegsportot nem szeretek és énem is tudom értékelni. Az egyéni teljesítmény, pl. tenisz, sí, úszás és hasonlók érdemelnek tőlem tiszteletet. Persze ilyesmiért se ragadok képernyőre. Férjem imádta a teniszt, vele néha néztem a sztárokat, pl. Björn Borg, Boris Becker stb. Rég volt, azóta se nézem soha.

fhdgy 2022.12.21. 22:12:18

@Mr.Tellinghovon: Ne, könyörgöm ne tedd! Nekem sincs elég IQ! Sajnálom, de így van! Ha lenne elég, esküszöm, hogy az emberiség javára fordítanám, mert hidd el, nagy elkötelezettség van bennem.

De én csak ennyi vagyok. Már túl a 70-en ne várjatok tőlem csodát, eddig is fölösleges volt.

DE EGYET ÉRTSETEK MEG A QURVA KIBASZOTT ÉLETBE!

HA VALAKI, NEM ÉN, KÉPES CSODÁT MŰVELNI, AKKOR IGYEKSZEM MEGÉRTENI ÉS DRUKKOLNI NEKI!

Amikor elolvastam az mRNS technológia hülyéknek szóló leírását, akkor azt hiszem, hogy felfogtam, hogy a tudomány egy nagy mérföldkőhöz érkezett! Tegyétek szívetekre a kezeteket, Ti felfogtátok?

Én azt mondtam, hogy innét egy sejttel lehet csárdást is, polonézt is járatni. Lesznek tudósok, akik kimérik, hogy az egyes sejteket mikor, mire, hogy kehet rávenni!

Én ezt felfogtam! És Ti?

fhdgy 2022.12.21. 22:14:32

@Mr.Tellinghovon: Ha ennyit fogtál fel, akkor qrva kevés vagy!

Többre tartottalak, kapd össze magad!

fhdgy 2022.12.21. 22:22:25

@nyuszigonosz: Nagyon hálás vagyok a hozzászólásodért.

Nagyon félek, hogy szélmalomharcot vívok.

Hiszem, qrvára hiszem, hogy az mRNS technológiával az EMBERISÉG nagyon nagyot lépett előre.

Nem minősítek senkit, de nem ártana értelmesen viszonyulni a tudomány eredményeihez!!!

fhdgy 2022.12.21. 22:35:43

@nyuszigonosz: Minden lehetséges, még az is, hogy Karikó Katalint valaki, valahogy megelőzi. Ha abban a valakiben lesz egy kis jó érzés, akkor azt fogja mondani, hogy megértettem, amit ő csinált és azt folytattam. Ha ennyi meglesz, meglenne, akkor én már elégedett lennék és azt mondanám, hogy előre az emberek millióinak életének megmentéséért.

Még egyszer mondom: Számomra a tudomány mindenek felett, ha képes vagyok a lényegét megérteni, ha nem!

Zulu4321 2022.12.21. 22:55:58

@fhdgy: Egy filmcim ugrott be errol:)
Az ugynokok a paradicsomba mennek

manu ciaó 2022.12.21. 22:56:00

@Golf2: 9 évig kellene olvasni…amúgy..semmi új nincs bennük.

manu ciaó 2022.12.21. 22:56:01

@Mr.Tellinghovon: Mesztic.

Sziszi és kamukeresztény társai mehetnek a sunyiba.

Congeria 2022.12.22. 05:36:01

@fhdgy:

Az unalmast a foci-sport hozzáállásodra mondtam.

Karikó Katalint, ha valaki elüldözte Szegedről, az valószínüleg a férfi főnöke és férfi kollégái tették, féltve az eszétől és kitartásától a saját karierjüket.
Az, hogy 1985-ben (milyen kormány volt, én távol éltem) kivándorolhatott családostól, az nagy ajándék volt, nem elüldözés. Valószínüleg az egyház, ahová tartozott, is segítette ebben.

2022.12.22. 08:07:28

@fhdgy: “ Ha ennyit fogtál fel, akkor qrva kevés vagy!

Többre tartottalak, kapd össze magad!”

Köszönöm

Golf2 2022.12.22. 08:38:00

Katonákat vezényelnek a brit repterekre, hatalmas káosz van készülőben...

2022.12.22. 09:50:01

@manu ciaó: mesztic

Általánosan ezt a kifejezést korábban a fehérek és latin-amerikai őslakosok leszármazottaira használták, míg a fekete és fehér szülők leszármazottait mulattoknak nevezték.

P.Elliot 2022.12.22. 17:55:24

Csak beneztem egy kicsit, nalam mar karacsonyi elokeszuletek folynak, jobban mondva suti sutes, foleg a linzer amiert minden baratom meg van bolondulva.
Jovore csak receptet kapnak, van aki mar iden is azt kapott es kozolte hogy nem lett olyan finom mint az enyem, valahogy mas.
Kerdeztem hogy tettel bele citromlevet? Igen tett!
Olyan erett/ szinte mar a romlas hataran, jobban mondva a tuleres elottit? Nem a normal savanyu vackot?

Nem, azt elfelejtette, nahat , itt lehet a baj, van kulonbseg izben egy erett es nem erett citrom kozott.

Lehet hogy mast is elnezett, mindenesetre nincs idom tovabbi foleg bemutato tanacsokat adni mert a linzerekkel kesz lennek de a beigli mert a kidiszitett aprossuti meg hatra van, szeretem az unnep modjat megadni, nincs idom most rajuk. Sajna a topikhoz hozzaszolni sem bar azert erre is szanok nehany sort mindjart.....

P.Elliot 2022.12.22. 18:22:42

@Congeria: Ez a Kariko Katalin dolog, nem feltetlenul ajandek lehetett hogy megengedtek kivandorolni, talan ugy is voltak vele hogy ne boritsa arnyekba az esetleges ferfi kollegai eszet, tudod nehany magyar orvossal talakoztam itt aki azt mondta hogy otthon nem tudott ervenyesulni, egyszeruen nem hagytak es ezt el is hiszem hiszen ha valaki a fonoke vagy idosebb munkatarsa "fejere " no tudasban azt nem szoktak hagyni, akkoriban legalabbis...
Gondolom a kutatasban is az volt meg jopar mas foglalkozasi agban hogy egy no az csak hallgasson, oruljon ha a nagyemberek megturik maguk kozott.
Lehet hogy manapsag maskeppen van mert 50 eve hogy itt elek es nem vagyok kepben hogy mi van otthon ilyen teren.

Szeretem nezni az orvosi musorokat, marmint amikor kihajtja a rendezo a filmeseket egy-egy korhaz ambulanciajara hogy vegyek fel az egesz napot a behozottakkal, a hozzatartozol engedelyevel persze, mi volt, mi tortent, mit csinaltak vele es hogy, maguk az orvosok is a kezelesekhez hozzafuznek dolgokat hogy a nezo jobban ertse majd.

Itt lattam egyszer egy esetet csak nagyon nyomokban emlekszem az elverezni tarto beteg korul mi volt, baleset vagy meglottek, nem emlekszem ra mert nem is az allapota ragadott meg hanem ahogy felnyitottak a mellkasat hogy az elverzo szivet illetve a lyukat kapott foeret befoltozzak amilyen gyorsan csak lehet, ha ugyan meg lehet, 3 orvos dolgozott rajta, egy tanulo sebesz, a gyakorlatat kezdte meg ott es ket kesz gyakorlott sebesz.
A tanulonak az volt a feladata hogy tartsa a szivet, olyan allapotban hogy minel kevesebb ver follyon ki, a tanulo fiatal mivel a ver omlott, jo erzekkel a kisujjat beledugta es erbe es eltorlaszolta bedugaszolta, a folyast addig amig meg nem csinaltak.

A vezeto sebesz nagyon megdicserte erte hogy milyen jo otlet volt hirtelenul es meg a filmeseknek is kifejtette hogy ez az ember nagyon jo sebesz lesz, van hozza erzeke!

Nem tudom odahaza ennyire feldicsertek volna egy tanulot ilyen esetben mert meg az is elofordulhatott volna hogy a vezeto sebesz keze mellett is elverzik, hogy milyen gyors es ugyes voltal, nekunk ugyebar eszunkbe se jutott, lesz beloled valaki!

Nem teljesen pontosan irtam le hiszen van vagy 10 eve hogy lattam de nagyon megragadott ez hogy nem, nem irigylik a tanulotol hogy az tobbet tud vagy fog tudni, orulnek neki, elismerik.

Kariko Katalin nem tudom otthon hogy ervenyesult volna, szerintem lesz meg rola szo itt, a teveben is sokat hallottam emlegetni, szamon tartjak!

Es most indulok a sutemenyhez, majd valamikor visszanezek, este biztosan....

P.Elliot 2022.12.22. 18:27:30

@fhdgy:
"Hiszem, qrvára hiszem, hogy az mRNS technológiával az EMBERISÉG nagyon nagyot lépett előre."

Tokeletesen egyetertek veled!

Csodabogár 2022.12.22. 18:58:52

@Congeria: Érdekes módon Amerikában is elvették tőle a tanszéket és nem lehetett professzor. Még egy darabig dolgozott ott valakivel, aztán eljött Németországba. Ha jól tudom a BionTechnél alkalmazásban volt. Nyilván jó pozícióban.

2022.12.22. 19:27:46

@P.Elliot: „ magyar orvossal talakoztam itt aki azt mondta hogy otthon nem tudott ervenyesulni“

1945 után nagyon megváltozott a világ. A munkás és paraszt fel lett értékelve az értelmiség pedig le. Az akkori társadalmi helyzete és jövedelmi viszonyai például egy tanító/ tanárnak, pedig a hátukon vittek az oktatást, messze nem volt megfelelő. Amennyiben nem helyezkedett úgy, hogy az akkori hatalom birtokosainak az elvárása volt, akkor hamar elfogyott körülötte a levegő. A társadalom az egyenlő szintre volt alapozva, (nem teljesítmény orientált volt,) aki ebből kiemelkedett azt könyörtelenül visszanyirták. Aki nem az alkohol a vagy a belső emigrációba menekült, és állhatatos volt, neki meg a kivándorlás lehetőséget is felajánlhattak. 1985-ben azért mart langyosabb szelek fújtak.

fhdgy 2022.12.22. 20:31:27

@Csodabogár: Angol nyelven azt olvastam, hogy adjunct professor.

Ez magyarul docenst jelent. Hogy miért nem professor? Erről nem találtam semmit.

A német nyelvű szövegekben viszont Professorin!

Golf2 2022.12.22. 20:34:54

@manu ciaó: Kertész....A magyar genetikusan alattvaló.Mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.
Ezt írta aztán menedékjogot kért és kapott a magyar "üldözés" miatt,na nem izraelben hanem naná Kanadában...

fhdgy 2022.12.22. 20:59:40

@Csodabogár: Idén augusztusban azt nyilatkozta Karikó, hogy szeptember végével ott hagyja a BioNTech céget. Próbáltam kideríteni, hogy most hol van, sikertelenül.

Tud valaki valamit?

Congeria 2022.12.22. 22:19:15

@Mr.Tellinghovon:

Nekem a férfi főnököktől és a párttitkár igazgatótól sikerült lelépnem.

Előtte férfi kisz titkár akadályozta meg az egyetemi felvételemet. Aztán mégis sikerült, más városban. Bár akkor egy másik pártitkár igazgató nem ajánlott, de mégis felvettek a kiváló pontszámom alapján. A bűnöm? Ötödik generáció értelmiségi származás.

Zulu4321 2022.12.23. 08:23:21

@fhdgy: Huha, remelem, sikerult kialudni azota...

manu ciaó 2022.12.23. 08:24:09

@Golf2: ezt nézd meg, nem hiszem hogy láttad már, s utána megbeszélhetjük hogy milyen is a magyar.

youtu.be/bRg-12_cXsM

2022.12.23. 10:04:02

@manu ciaó:

Megnéztem a filmet. Jó a szereposztás, Rudolf Peter mindig hiteles. A film érdekes történet, egy visszatekintés. Rengeteg igazságtalan dolog történt akkor és az azt megelőző időben. A mi időnkben is, mert elvettek a fiatalságunkat, egy hazug rendszerben éltünk.

Mindenkinek van személyes vagy családi sérelme, de ez senkit nem jogosít fel olyan megnyilatkozásra mint amit tett Kertész úr.
Érdekes, hogy a genetikailag felül álló, Kanadában kert menedékjogot nem pedig a mai napig szethuzo Izraelben.
Lehet, hogy ott annyira nem szerettek volna? Mint a kitiltott Soros urat?

Egyébként az én nezesemben, ez a film az emberi kapzsiságról és gyarlosagrol szól, ami elnyerte a büntetését. Nem többről.

2022.12.23. 10:27:53

Fésüs Éva: Álmodik a fenyőfácska

Álmodik a fenyőfácska
Odakinn az erdőn
Ragyogó lesz a ruhája
Ha az ünnep eljön
Csillag röppen a hegyére
Gyertya lángja lobban
Dallal várják és örömmel
Boldog otthonokban
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe
költözzék be szent karácsony
ünnepén a béke

Kellemes karácsonyi ünnepeket kivanok mindenkinek

Golf2 2022.12.23. 10:38:14

@manu ciaó: Ki is Putyin kutyája?... az orbán egyszemélyben,nem a magyarok.

Csodabogár 2022.12.23. 10:50:22

@fhdgy: Tudod német sajtóból táplálkozom. Mikor itt elkezdték ajánározni Karkót. aki nyilván egy jó kutató de nemigen tudott áttörni sehol az eredményeivel, szerintem!!!
Akkoriban volt róla egy elég hosszú cikk a Die Zeit című hetilapba, ami egy komoly újság. Na ott leírták a pályafutását, hogy miért is szerződött Amerikából Németországba, miközben Amerikában hagyta az egész családját. A részletekre nem emlékszem, csak arra, hogy arra számított, hogy professzor lesz, aztán más lett helyette. Utána a laborját is elvették és amíg még ott volt egy kollégájával kutatgatott még tovább, majd alkalmazták őt a törökök, ahol a pasi zseniális, szintén szerintem!
Az apja valamelyik autógyárban volt vendégmunkás. Ő 3 éves volt, mikor az apja kivihette a családját. Az asszonynak az apja is orvos volt már Németországban.

Zulu4321 2022.12.23. 11:54:38

@Mr.Tellinghovon: Csipem Rudolf Petert, de ebben a filmben nem tetszett. Tuljatszottnak ereztem, es sokkal inkabb egy varosi felalvilagi figuranak tunt a karakter (kb mint Eperjes Karoly Sanyi bacsija az Eldoradoban), szoval nem volt helyen nekem.

Kertesz Akos vagdalkozasa kritikan aluli, sok vitat valtott ki anno is.

"Önkritikára szólította fel az írót a Raoul Wallenberg Egyesület is, amely szerint Kertész Ákos abban követett el komoly hibát,hogy nem áramlatokkal, nézetekkel vitázott, hanem a nemzetről fogalmazott meg olyan kritikát, amely sértő és elfogadhatatlan. A szervezet szerint mindez csak generálja a gyűlöletbeszédet."

Es az iro valasza a felbolydulasra (nekem arrogansnak tunik sajnos)

"Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: "A magyar genetikusan alattvaló" - ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam."

2022.12.23. 13:15:17

@Golf2: Ki is Putyin kutyája?... az orbán egyszemélyben,nem a magyarok.

Nem unjátok már,? ezen az alapon rengeteg ember lehetne Putin kutyája. Ha a kis pulira gondolsz, vajon kitől is kapta egy családlátogatás alkalmával?
Tudod nagyon bírom ezt, tegnap kommunista voltam majd demokrata vállalkozó, ezt követően neoliberális politikus, ma keresztény ellenzéki és mi fog jönni holnap? Mindig a szeljarasnak megfelelően?

manu ciaó 2022.12.23. 13:17:36

@Mr.Tellinghovon: Általános volt a zabrálás az országban, erről szól a film.

manu ciaó 2022.12.23. 14:31:17

@Golf2: Írt-e Ákos a magyarok elképesztő mindig másra mutogatásáról, vagy csak a genetikáról, amit Ránk kentek a századok?

Mindig más a hibás, Hitler, Vitéz Nagybányai, Szálasi, akasztós János, Orbán Apu, nem mi magyarok, nem nem soha.

nyuszigonosz 2022.12.23. 15:25:03

@manu ciaó:
Te shakti, te már olvastál Kertésztöl bármit is?
Mert most is gyözöd iderakni - na jó, most akkor meghalt, most ezért, de te gyözted máskor is már iderakni és végtelenül bennfentesen beszélni róla, mintha annyira közeli ismerösöd lett volna.

Van az úgy, hogy az embernek egy egy kedvenc író nagyon közelinek, szinte személyes ismerösnek tünik, de ez még akkor sincs így mindig, ha egy író minden könyvét olvasta az ember, ez csak néha van meg.

Akkor mégegyszer: te mit olvastál Kertész Ákostól?

manu ciaó 2022.12.23. 15:36:20

@nyuszigonosz: novellákat, sikátort, makrát.

manu ciaó 2022.12.23. 15:36:25

@nyuszigonosz: kérdésedba akarod tenni a válaszod is, és bizalmaskodsz.

Ennyike.

2022.12.23. 15:48:37

@manu ciaó:

Nézd mindenki maga dolga kit értékel és becsül.

Nálam Kertész az ominózus kijelentése után egy kategóriába került Dániel Péterrel. Ő is kivándorolt, ott verte a mellét, kiállt a magyar nagykövetség elé demonstrálni, aztán szép csöndesen visszasundorgott , jeridázott Magyarországra.

Hogyan várható tisztelet el egy néptől, ha állandóan sértegeted, lenezed, bő gatyasnak, genetikai alattvalóinak nevezed és állandóan állítólagos felsőbbrendűséged dorgolod az orra alá. Etnikai származásod pedig előny szerzesre használod.

Az egyetlen hiteles ember : Schiffer András aki meg Kálmán Olga “pártatlan “ szerkesztő asszonyt is meg tudta döbbenteni.

manu ciaó 2022.12.23. 18:11:20

@Mr.Tellinghovon: @manu ciaó: Schiffer András, dajcs tompi, mindketten a pacal sziszivel fognak szilveszterezni. :)

Te, az a gyomorbeteg kis sz@rkavaró rokona lenne a kiváló filmes Schiffer Pálnak?

2022.12.23. 19:03:26

@P.Elliot: „ van kulonbseg izben egy erett es nem erett citrom kozott.“

Köszönöm a tippet. Kiprobaljuk:-))))

2022.12.23. 19:23:10

@manu ciaó: „ kiváló filmes Schiffer Pálnak?“

A nagybatyja, ugyanugy mint Schiffer János volt föpolgarmester helyettes.

fhdgy 2022.12.23. 20:45:15

@Csodabogár: Egy kicsit bogarásztam a neten. Fizikailag elég fárasztó napom volt, így nem biztos, hogy mindent jól értek, de a benyomásom az, hogy az mRNS technológia kutatása meglehetősen hosszú volt. Találtam olyan infót is, hogy már 1998-óta ezzel foglalkozott. Sőt olyat is, hogy 1989-90-től. Így azt lehet mondani, hogy ez egy hosszú és rögös út volt, ami nagyon nehezen érett be, akkor aztán robbanás szerűen.

A rosszmájúak azt mondhatnák, hogy azért volt lassú, mert nem volt elég tehetséges?

Viszont, annak idején le akarták beszélni, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Akkor mégis tehetséges volt, mert meglátta a lehetőséget?

Vagy csak fanatikus volt, nem lévén más lehetősége, mindent egy lapra tett fel és csodák csodája, bejött?

Nekem tök mindegy, hogy hogy volt, a lényeg, hogy az eredmény itt van.

Ma olvastam vagy tegnap, hogy már ezzel a technológiával már malária ellenes szeren is dolgoznak.

Hogy sztárolják vagy sem, engem nem érdekel. Viszont egy paradigma váltás tanúi vagyunk.

fhdgy 2022.12.23. 20:58:03

@Csodabogár: Egy régi emlék.

1995-ben vettem teheneket, mert úgy gondoltam, hogy olcsón tudom őket a réten felnevelni és milyen jó buli lesz.

Buli lett, csak nem jó. Alig, hogy megvettem őket, kitört a kergemarhakór ( Creutzfeldt–Jakob-szindróma ) és a marhahús ára a bányászbéka ...

Nagyon mély nyomot hagyott bennem. Sokat olvastam róla, ha értettem, ha nem.

Annyi mindenesetre megmaradt, hogy prionfertőzés, a prion pedig nem élőlény, csak valamiféle fehérje.

A prionok a szervezetben található hozzájuk hasonló fehérjék térszerkezetét rontják el. A fehérjék össze-vissza csavarodnak, tekeregnek, de normál körülmények között ugyanúgy. A prion ezt borítja fel.

Én ezt úgy magyarázom magamnak, hogy egy fehérjének lehet jó és rossz alakja is.

A rossz alak, forma pedig betegséget okoz, olyat, ami hagyományos módon nem gyógyítható.

2022.12.23. 22:35:33

@taga20:“idáig olvastam, aztán eldobtam a leptopomat“

Nem számít, úgyis öreg szar volt :-))))))))) addigra meg már elolvastad a kommentet :-)))))

Antoine de Saint-Exupéry : „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

manu ciaó 2022.12.24. 00:15:11

@Mr.Tellinghovon: @taga20: kis ország a mienk, jut egy családba tisztesség, tehe5ség ..meg politikai ringyó is.

Congeria 2022.12.24. 00:56:13

@Mr.Tellinghovon:

" álmodik a fenyőfácska"
szép kis vers, Boldog Karácsonyt!

P.Elliot 2022.12.24. 01:11:26

@Mr.Tellinghovon:

Varjal csak nem olyan egyszeru ez a linzer dolog, szerintem orszagonkent valtozik mert fugg a vaj minosegetolq, a kicsiket vizesebb vaj jobb valamiert, fugg a hozza adott tejfoltol is, ne legyen folyekony, inkabb jo merev, a citrombol igen, a tulerett vagy nagyon erett es tobbet kell belerakni mint a recept irja.
En egy adagba siman beleteszek 1 egesznek a levet holott a recept csak a felet irja/ .

Az en receptem, 50 deka liszt, 20 deka vaj,20 deka kristalycukor, 3 tojassarga, 1 citrom leve/ erett citrom, ha tul savanyu eleg a fele is talan,annyi tejfolt bele amivel jol kigyurjuk, jol nyujthato tesztanak..letakarva pihentetjuk 10 percig/ en edenyt szoktam raboritani.
Barack es malna dzsemmel toltom, felet igy, masik felet ugy.

Rettento jo tud lenni...

Mar keszen vagyok mindennel az unnepre.
Odakinnt sziberiai hideg lett, ilyenre vagy 20 eve nem emlekszem.
A szel uvoltve most probalja leszerelni a tetot a fejunk felol.

Persze, fugg a minoseg az adott orszag nyersanyaganak a minosegetol....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 03:19:28

@P.Elliot: En is folytatom a sort, es mindenkinek nagyon szep, bekes, meghitt Karacsonyt kivanok az egyik kedvenc karacsonyi dalomnak ezzel a valtozataval
www.youtube.com/watch?v=F1H1-scfD1s

Arthamyr 2022.12.24. 07:38:47

@Golf2: Egy nagybecsű hozzászóló találta írni korábban: "Azok nagyrésze magyarországon élő még kissebbség.Nem összekeverendő. " :)

2022.12.24. 11:44:33

@P.Elliot: „ Persze, fugg a minoseg az adott orszag nyersanyaganak a minosegetol....“

Ez természetesen igy van, mi is az elején állandóan kiserleteztunk, mire hasonló ízeket értünk el. A citrombol szeretjük a sorrent (Italy)kornyekit, tele van napsütéssel és nagyon zamatos. Ebből készül a híres limoncello likőr is.

Külön kihívás volt a megszokott ízeinket, az ittenihez igazítani, családunk keverék, svájci, finn svéd, francia és osztrák. Valakinek mindig fordítani kell:-)))

Érdekes, hogy az ember nem is gondolná, de a finn konyhában majdnem minden best of etelunknek megvan a megfelelője.

A linzer töltelék nálunk sárgabarack, kiseronek lehet melle akar egy kupica folyekony formában is.

Látom borszaszto hidegek járnak feletek, reméljük a tető azért helyen marad. Voltunk tavaly fent finn lapp földön, a családnak van ott egy gerenda háza, mínusz 25-30 fok volt, de ez egy száraz hideg. Komikusan néztünk ki megfagyott arc szőrzettel. Napközben teljesen szürreális a fény, igazán utopisztikus. Ropog a hó a lábad alatt. A kutya szánnal szinte hangtalanul suhanni a csodalatos tájban.

(Ez itt a reklám helye:-)))

Ideje készül ön a mai napra, az unokák várják a jolopukkit ( finn Jézuska) meg a christkind-t és a Jézuskát.
Egy jó hangulatú sok nevetéssel eltöltött ünnepeket kivanok.

És köszi a receptet.

Congeria 2022.12.24. 12:43:37

Az Elliot nevet viselő iszonyatos cyclon , amely megbénítja egész É-Amerikát, most természetesen minket is, nem látott következményekkel mutatja a városi élet tehetetlenségét, a közlekedés teljes csődjét.
Minden reptér zsúfolva reménykedő utazókkal, hiába. Minden járat törölve.

Itt először jött a 60 cm hó, rá a -15 C (bent az "interior"-ban -35), most erre az eső. Vastag, 6 cm jégréteg.

Arthamyr 2022.12.24. 12:57:55

@Mr.Tellinghovon: "híres limoncello likőr" - Neked ez ízlett?

taga20 2022.12.24. 13:46:44

@Zsuzsi65: neked is boldog karácsonyt kívánok.

cserébe én is küldök egy szépet;)

www.youtube.com/watch?v=pWPlM2V4-3c

taga20 2022.12.24. 13:46:51

@Mr.Tellinghovon:

"Nem számít, úgyis öreg szar volt :-)))))))))"

bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))

uploads.disquscdn.com/images/d910d15f2c40c025092004ab06b28675f8e425b5fe2561e6c08d20b502bbb30f.jpg

SzZoole 2022.12.24. 13:55:00

@taga20: “ bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))”

Nem figyelsz taga, Vincebá sem mai kappan már :-)))

ibb.co/rxqgXSf

Határátkelő 2022.12.24. 14:53:44

Boldog, békés karácsonyt és ünnepeket mindenkinek! Köszönet, hogy itt vagytok, beszélgettek, életben tartjátok a blogot!

P.Elliot 2022.12.24. 16:30:38

@Határátkelő:

Mi is megkoszonjuk hogy helyet adtatok beszelgetni.
Igaz kevesen maradtunk de hatha jovore a tobbiek nagy resze visszajon.

Nagyon sok embert szerettem itt olvasni, sot elvezet volt olvasni...

En is kivanok a HA-nak minden jot az unnepekre...

P.Elliot 2022.12.24. 16:51:15

@Congeria:
Hat olyan hihetetlen idojaras ami most van, megbenit mindent, ez ellen csak alig lehet vedekezni, amit lehet azt megcsinaljak termeszetesen.
A repulok nem szallhatnak fel, illo az utasoknak ezt megerteni, mert lehetseges hogy tulsagosan hamar es gyorsan talalnanak landolni.
Volt itt egy emlekezetes repulo lezuhanas egy jeges hoviharban, 10 eve de inkabb tobb, felszallas utan nehany perccel mar zuhant is lefele, / eljegesedett szarnyakkal/, bele a Potomic folyoba ahol eltunt a vizben, 5-en eltek tul akik valahogy felbukkantak a folyobol a jegtablak kozul, egy no aki nem tudta hogy a par honapos kis babaja a karjabol hova lett es a ferje, nem is kerultek elo, meg o is csak a csodaval hataros modon elte tul mert a mentocsonak nem tudta elegge megkozeliteni, neki mar ereje se volt a jegtablak kozott fenntmaradni, a tutajrol egy rendor beleugrott ruhastol a vizbe es valahogy oda tudta vonszolni a csonakhoz, / kishijan o is ott maradt/.

Az az utas aki turelmetlenkedik most, az jobb ha megtekinti a dokumentum filmecsket mielott tovabb haborog!

Az elobb en is furcsan jartam, iszonyatos hideg van kinn, minusz7 farenheit, kimentem a kinti madarakhoz vinni egy kis felmelegito magot, mogottem bezarodott az ajto es a nyomogomb amire kinyilik beragadt, befagyott/ mar volt egy hasonlo eset. Megnyomtam a csengot, az is beragadt, az meg tovabb uvoltott, hiaba nyomogattam, elokerult vegre a csalad akik az alagsorban voltak de vegulis hallottak a dorombolest az ajton.

Oltozekem egy vekony pulover, vekony sportnadrag amit nem kinntre terveztek, zokni es papucs.

Meg jo hogy bemenekulhettem volna valamelyik szomszedhoz aki aztan segitett volna,. forro viz a beragadt jeges kilincshez vagy mittudomen mi.

NorthPier 2022.12.24. 17:02:08

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok mindenkinek!
Amerikában lévőknek plusz kímeletesebb időjárást.

fhdgy 2022.12.24. 17:08:43

@P.Elliot: csak egy kérdés: meteorológia mennyivel hamarabb jelezte előre?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 17:20:02

@taga20: ez jopofa feldolgozas...itt van az en kedvenc verziom ugyanennek a dalnak :)
youtu.be/LRP8d7hhpoQ

P.Elliot 2022.12.24. 17:20:05

@fhdgy: Napokkal ezelott mar volt rola szo hogy mi lesz de nem igazan hittem el, 20 eve nem volt ilyen hideg vagy regebben.

P.Elliot 2022.12.24. 17:21:32

@NorthPier: Neked is szep unnepeket!

De jo latni tegedet is!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 17:24:45

@NorthPier: nalunk Del-Kaliforniaban itt az ilyenkor szokasos meleg hullam, 24-25c fok lesz a hetvegen. Nagyon varjuk, hogy jovo heten egy kis teli hangulatunk legyen a hoban, megyunk fel Washington allamba, egy kis ekszerdoboz nemet varosba, Leavenworth-be
youtu.be/FTyVydTNRqI

Congeria 2022.12.24. 18:00:09

@Zsuzsi65:

Hát most nem a szokásos időjárás van, Leavenworth-ben jelenleg -11C, az utak járhatatlanok, repülőterek bedugulva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 18:45:33

@Congeria: Neztem az elorejelzest, mi jovo het csutortokon megyunk, addigra minden rendben, a winter storm utan csak a szokasos teli idojaras, gyonyoru sok hoval :) Az Airbnb szallasadonk most kuldte a kepeket, gyonyoru minden!

taga20 2022.12.24. 19:53:57

@SzZoole: a bumer szót olvastadmá valahol migráns?:)))

egyébként, boldog hanukát kívánok neked is;)

zenét szoktál amúgy? nesze egy jó, a szomszédom!:)))

www.youtube.com/watch?v=ro33Cm9sR4E

manu ciaó 2022.12.24. 19:54:10

@Határátkelő: Ne köszönd hisz kényszeresek vagyunk ;)

Nektek is boldogat, küldtem a karácsonyi lapot a gyüjteménybe.

SzZoole 2022.12.24. 20:06:28

@taga20: mér kívánol nekem hanukát én nem vagyok meccetfakszu :-)

Én a pogány ünnep nap-éj fordulót ünneplem :-)

Golf2 2022.12.24. 20:14:27

Békés karácsonyt!

Csodabogár 2022.12.24. 22:04:10

@Határátkelő: Én is köszönöm, hogy helyet adsz a fecsegéseinknek. Kellemes ünnepeket neked is!

2022.12.24. 22:22:00

@taga20: „ bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))“

Viszzatertunk az alapokhoz: elolvasni egy dolog, de érteni is ?????

2022.12.24. 22:31:42

@Zsuzsi65:

Én inkább cohen változatát szeretem, ez szól majd többek között az én temetésemen is. ( igaz nem sürgős, tudok meg vagy 30 évet várni:-))))

youtu.be/YrLk4vdY28Q

fhdgy 2022.12.24. 22:35:43

@P.Elliot: jó, de aki utazni készült az sem hitte?

Mennek az bérek, mint a birkàk?

2022.12.24. 22:46:44

@Arthamyr: “ híres limoncello likőr" - Neked ez ízlett?”

Attól függ, hogyan fogyasztod.

A limoncello legjobb tisztán és jéghidegen, de limoncello fröccsként is remek ízű, hideg Prosecco-val. Nyáron sorrentoban csak ezt ittuk.

Campari után a limoncello a legnépszerűbb likőr Olaszországban, amelyet Nápoly és Amalfi között, Ischia, Sorrento, Capri és Procida között állítanak elő és értékesítenek. Lefutotta az aperol spritz-et.

Az előállításhoz csak a citrom héját használják fel, ahogyan mi is a linzer elkészítéséhez.

2022.12.24. 22:48:04

@SzZoole: “ Én a pogány ünnep nap-éj fordulót ünneplem :-)”

:-)))))))

2022.12.24. 22:53:22

@SzZoole: “ Nem figyelsz taga, Vincebá sem mai kappan már :-)))”

A Wikipédia szerint: kappan a magyar nyelvben két értelemben használatos kifejezés: egyik, ismertebb jelentése fiatalon, néhány hónaposan kiherélt kakas, másik, szintén általánosan használt jelentése idősebb, nők körül legyeskedő, illetve impotens férfi.

Mivel egyik állapotban sem leledzem, megtörténhet hogy a wiki meghatározása téves? :-)))))

SzZoole 2022.12.25. 08:53:34

@Mr.Tellinghovon: amit érzel Vincebá :-))

Kivénhedt kakas, aki idősebb nők körül legyeskedik :-)))

2022.12.25. 10:25:18

@SzZoole:

Egyetértek, ha két szót, a kivénhedt és az idősebb szavakat kiveszed.:-))))))

SzZoole 2022.12.25. 10:40:15

@Mr.Tellinghovon: jaj Vincebá ne tartozz már te is a mai divatos ‘snowflake generation’ közzé, akik minden szóban a támadást értelmezik :-))

Kivénhedt mert már nem vagy 30-40 éves többet, idősebb, mert az itt jelenlevő hölgyek sem 30-40 évesek már, teccik érteni Vincebá, semmi támadó szándékom nem volt :-)))

Amúgy szerintem a jelenlegi törzs kommentelők közt én vagyok a legfiatalabb a 48 évemmel, szerintem :-))

2022.12.25. 12:12:46

@SzZoole: snowflake generation:-)))

Nem vettem sértőnek, csak mint minden korban levő egy kicsit hiú vagyok én is, elég ha reggelente tükörbe nézek és arra gondolok hova lettek az ifjú évek. Mondhatnám úgyis, mindenem romlik csak az erkölcsöm javul.:-)))))

SzZoole 2022.12.25. 12:20:09

@Mr.Tellinghovon: “ mint minden korban levő egy kicsit hiú vagyok én is”

Ahhoz, hogy hiú legyél nem kell korosnak lenni!

Én már elég fiatalon gyakoroltam eme bűnt, ugyanis ez volt a kedvencem a fő bűnök közt :-)))

Csodabogár 2022.12.25. 13:04:59

@Mr.Tellinghovon: Na ja. Egy bizonyos koron túl már nem is annyira nehéz erkölcsösnek lenni.:-)))

Arthamyr 2022.12.25. 17:24:55

@Mr.Tellinghovon: Mi "tisztán és jéghidegen" ittuk, de nem szoktunk rá. Édes, citromos "beütésű" italnak tűnt, és furcsa volt, hogy az illata ugyan citrusos, de amúgy egy édes szirup. Híres vagy nem híres (mi elsősorban azért kóstoltuk meg, mert az olasz szomszédunk mesélt róla, így hajlok az előbbire), nálunk nem fogja kiszorítani a hordóban (bizonyos esetekben évtizedekig) érlelt dolgokat.

2022.12.25. 17:36:14

@Arthamyr: “ nálunk nem fogja kiszorítani a hordóban (bizonyos esetekben évtizedekig) érlelt dolgokat.”

Nálunk sem, de ha egy adott régióban vagy illik autentikus ételeket vagy italokat próbálni. Otthon minden úgyis másképp ízlik.;-)))

SzZoole 2022.12.25. 18:33:14

New York államot jó betakarta a hóvihar, plusz -46 fok amit Montanában mértek, szerencsétlen emberek a házban ragadtak mert az ajtót sem tudták kinyitni, szomorú :-(

Itt a múlt héten volt -6-7 fok meg 5-10 centi hó, oszt összeszarták magukat miatta, rendkívüli iskola szünet, munkaszünet 2 napra, beszarás.

A két házzal lentebb lakó szomszédomnak Audi TT Quatroja van és nem ment dolgozni mert a hó, én a sima hátsó kerekes autómmal meg mentem, szóval ezek az angolok nyignak egy kis hideg és hó miatt, mi lenne ha itt is térdig erő hó lenne megy mínusz 20-30 fok……

2022.12.25. 19:01:18

@SzZoole: “ sima hátsó kerekes autómmal”

BMW, Mercedes Jaguar ? Mi az ami így bírja a telet?

Arthamyr 2022.12.25. 19:08:36

@Mr.Tellinghovon: Nem érdekel, hogy mit illik, ha ízlésről van szó. Abban egyetértek, hogy (bizonyos határokon belül!) tényleg érdemes kipróbálni és megismerni. Nem is lett semmi bajunk tőle, és nem is volt vállalhatatlanul rossz.

@SzZoole: Ezt az íreknél is eljátsszák, ha esik mondjuk 3 centi hó, ami nem olvad el 2 óra alatt. Gondolom a görögök is vakarták a fejüket, amikor náluk esett pár éve meg jeges lett a Boszporusz, hogy mégis mi ez. :)

Arthamyr 2022.12.25. 19:09:55

@Mr.Tellinghovon: Zoole biztos Aston Martinnal gurul jómódú angolként. :)

SzZoole 2022.12.25. 19:27:07

@Mr.Tellinghovon: @Arthamyr: mindenkinek más a preferenciája, de én a csillagosra esküszöm :-))

2022.12.25. 19:27:23

@Arthamyr: aston Martin?

my name is bond, zoole bond, on behalf of our majesty with license to kill, to love and to rage fast

2022.12.25. 19:28:26

@SzZoole:

Először van macskám, szépen dorombol

2022.12.25. 19:29:16

@SzZoole: “ én a csillagosra esküszöm :-))”

Subaru???

SzZoole 2022.12.25. 19:32:25

@Arthamyr: itt felénk kb 5 centi esett. Hétfő reggel 5 órakor én már lapátoltam, míg nem volt letaposva. Délután 10 kiló sót szórtam szét a garázs feljárómra és az utcára, ami meg is tette a hatását. Előttem és a két előttem lakó szomszédom előtt fekete/hó mentes volt az út, tőlem lefelé meg havas/jeges, szívtak is az ott lakók.

SzZoole 2022.12.25. 19:35:26

@Mr.Tellinghovon: nem rossz autó a Jag, gondolkodtam már rajta, majd öreg koromra talán :-)

Két csillagos közt volt egy lekszuszka, de azt egy évig sem hajtottam, vissza tértem a csillagoshoz :-))

SzZoole 2022.12.25. 19:36:43

@Mr.Tellinghovon: nem Subaru, az elején csillagos vagy célkeresztes, ahogy teccik Vincebá :-))

taga20 2022.12.25. 20:06:17

@SzZoole: eszkimók, nálunk itt magyarban 20 fok volt:))

egy poloban cigiztek a rokonok a teraszunkon:)))

fhdgy 2022.12.25. 20:49:03

@SzZoole: Miért mondod, hogy tikláb, ha nem az?

P.Elliot 2022.12.25. 21:06:45

Hogy telt a karacsony, emberek?

Beettetek, beittatok?

Ki kapott valami feltunoen erdekes ajandekot?
Itt szepen eltelt ahogy szokott, a legfobb emlekezetesebb "ajandekunk" szerintem ez a vad hideg lett, lassan azert oldodni fog, meg jo hogy ho az nem esett a mi teruletunkon...

fhdgy 2022.12.25. 21:26:18

@P.Elliot: Itt most Húsvét volt nem Karácsony! Úgy döntöttek, hogy most az időjárásra való tekintettel, nem csillagokhoz, hanem hőmérséklethez igazítják az ünnepet.

12 °C volt és sütött a nap.

Csodabogár 2022.12.25. 23:30:37

@fhdgy: Hála az égnek. Semmit nem utálok annyira mint a telet, a havat meg mindent. Én életem több mint felében fagyoskodtam, csúszkáltam, elestem telente, nem is beszélve a sötétségről.
Nekem az lenne a jó, ha már pálmafákat ültethetnének a Duna partra.:-))))
Ma kifejezetten élveztem a kellemes meleg napsütést.

P.Elliot 2022.12.25. 23:53:08

@fhdgy: Szerencses vagy, nem lett volna kifogasom egy melegebb idot kifogni, remelem nehany nap mulva visszaall egy elviselhetobb idore.
A ho ellen nincs kifogasom de a csontig hato hideg es szel nem az en vilagom...

blackhairlady 2022.12.26. 03:07:49

@fhdgy: Altalaban olvasgatok csak :)

Arthamyr 2022.12.26. 06:21:03

@fhdgy: "Úgy döntöttek, hogy most az időjárásra való tekintettel, nem csillagokhoz, hanem hőmérséklethez igazítják az ünnepet." - Nem biztos, hogy ez a kevésbé racionális megoldás...

fhdgy 2022.12.26. 07:54:30

@Arthamyr: Mondjál olyan dolgot, ami racionális!

2022.12.26. 09:21:57

@SzZoole:

Előbb olvastam egy cikket a svájci csokoládé gyártásáról.
index.hu/kulfold/2022/12/25/edesipar-csokolade-svajc-lindt/

SzZoole 2022.12.26. 09:30:39

@Mr.Tellinghovon: már elég régen szemezgetünk egy Lindt túrával, csakhát tudod, egy gazdaságimigráncs csak álmodozik róla :-))

www.lindt-spruengli.com/

2022.12.26. 09:41:05

“Musk nagyszabású Twitter-tisztújítása óta sok minden történt az alkalmazással: kiderült például, hogy
a Twittert szoros szálak fűzték a nemzetbiztonsági szolgálathoz és beavatkozott az amerikai választásokba is. Mindezeken felül, a korábbi radikális baloldali vezetőség alatt élesen működött a cenzúra is,olyan méreteket öltött a tartalmak szűrése, hogy még a Stanford Egyetem epidemiológusainak elemzését is „árnyék-tiltották,” vagyis világos politikai céllal korlátozták a bejegyzés elérését, mivel az nem illett bele a narratívájukba”

Ez lenne a híres nevezetes demokratizmus?

SzZoole 2022.12.26. 10:23:38

@Mr.Tellinghovon: ezt hívják manipulációnak :-)

P.Elliot 2022.12.26. 12:01:10

@Mr.Tellinghovon: Inkabb Trumpizmusnak neveznem....
Hal istennek ugy tunik hogy magunk mogott hagytuk azt a ketes alakot.

fhdgy 2022.12.26. 12:57:36

@Mr.Tellinghovon: Remélem nem erkölcsi aggályaid vannak!

Csak azért, mert kb. 1975-ben az egyetemen volt egy tud.szoc. tanárom, aki egy szemináriumon, egy kérdésre válaszolva, kategorikusan a következőt mondta:

Egy dolgot értsünk meg, a politika az nem erkölcsi kérdés, hanem hatalmi. Ami jó a hatalom megszerzéséhez, megtartásához, az erkölcsös, ami nem jó, az erkölcstelen.

Így, én csak gyenge epigonként azt mondom: politikában ne várjunk olyat, hogy erkölcs!

2022.12.26. 13:14:47

@P.Elliot: “ Inkabb Trumpizmusnak neveznem....”

Twitter nem bánt vele kegyesen meg sok senki mással. Belőle meg lehet nagy visszatérő, Az ellene indított eljárások lehetnek kontraproduktivak is. A tisztességes versengés lenne jó.

Az tény hogy a social média az újságok mellet elvesztette az alapvető funkcióját, azelott híreket adtak át most pedig véleményt formálnak.

2022.12.26. 13:16:05

@fhdgy: “ Egy dolgot értsünk meg, a politika az nem erkölcsi kérdés, hanem hatalmi. Ami jó a hatalom megszerzéséhez, megtartásához, az erkölcsös, ami nem jó, az erkölcstelen.”

Ez kb. olyan mit a győztesnek mindig igaza van.;-))))

fhdgy 2022.12.26. 13:24:20

@Mr.Tellinghovon: Igen, sok a hasonlóság.

Volt már példa a történelemben, hogy a győztes lovagiasan viselkedett. Lovagiasan viselkedő politikusról hallottál már?

P.Elliot 2022.12.26. 13:32:56

@Mr.Tellinghovon: Nem lesz belole visszatero szerintem... Hagyjuk a politikat, unnepeljunk inkabb.

Hogy telt a karacsony? Itt jol de csendesebben mint szokott, baromi hideg volt de ho az nincs, / meg jo, mindjart nem lett volna csendes/..

Szilveszterre nem tervezunk semmit, nem szeretek elmenni mert kellemetlen hazajonni amikor tele az ut beivott emberekkel, par eve voltam egy eloadason amit vacsora kovetett, jo hangulatu volt de hazajonni eleg meredek volt, nagy sebesseggel elhuzo vidam autok az utakon es raadasul meg jeges is volt, szoval itthon inkabb.
Jo vacsora, finom csemegek, valami jo pezsgo, nekem csak mert a csalad nem szereti az alkoholt, lesz musor a teveben, szoval jol elleszunk....ti hogy fogjatok tolteni?

manu ciaó 2022.12.26. 13:47:52

@Mr.Tellinghovon: Pontosan. Gyülöletbeszédnek, hülyéknek nem való demokrácia. (andrassew iván)

2022.12.26. 14:07:06

@P.Elliot:“ Hogy telt a karacsony?“

Köszönöm, nálunk jol,
24 csak a nagyszülők, szülők és az unokaké. De így is vagyunk elegen, Van mindig mesélni való, a gyerekek pedig tombolnak a feldobott állapotban. A szülők panaszkodnak, hogy túl sok az ajándék, de ez minden évben így van.:-))))
Megy a (titkos) versengés is a hölgyek között kinek a sütije a legfinomabb. A finnek ritkán kerülnek alkohol közelbe de ilyenkor úgy kell el lökdösni őket a glögi-fazék mellől. Minden pohárral egy kicsit hangosabbak és ember közelibbek lesznek. Volt már olyan is hogy meg öleltek, ami nem jellemző rájuk.

Az ünnepi finn vacsora, ami ma lesz, elég tradicionális egyszerű : A főétel egyben-sült sertéscomb, csak kevés fűszerrel ízesítve. A húst a sütés végén zsemlemorzsával kevert mustárral kenik be, és úgy sütik tovább. ( a finn mustár nagyon finom). Egy magyar gyomornak
eleg íztelen. Az előétel majdnem mindig lazac, itt szoktam többször visszatérni az asztalhoz, mert természetesen mindenki magának szed, skandináv szokás szerint.

Egyszer volt egy Hofi sketch: magyar küldöttség először külföldön, reggeli svéd asztallal. Reggel egymást kérdezgették, hogy melyik a svéd asztal, igazán mulattató lehetett.

Szilveszter meg nyitott, időjárás kerdese, majd meglátjuk.

2022.12.26. 14:24:34

@fhdgy: “ Lovagiasan viselkedő politikusról hallottál már?”

Biztosan van, de nem mutogatják magukat. Volt egyszer egy olasz ismerősöm, kérdeztem tőle miért van pl. vasárnap este a tengerparti sétányon a nagy magamutogatás. Ő azt válaszolta: schein hat mehr Buchstabe als sein.

a hétköznapi emberek között is, amikor látom a lovagias segítő készséget hogyan támogatnak számukra ismeretlen embereket, ujja születik a reményem hogy a világ visszatérhet az alapvető erkölcsi normaihoz.

taga20 2022.12.26. 16:36:05

@Mr.Tellinghovon:

"Belőle meg lehet nagy visszatérő, Az ellene indított eljárások lehetnek kontraproduktivak is."

az lehet belőle, mi más!:))))

coub.com/view/2ldjav

taga20 2022.12.26. 16:36:11

@Mr.Tellinghovon:

"ujja születik a reményem hogy a világ visszatérhet az alapvető erkölcsi normaihoz. "

azok mikor voltak divatban a földön, és mikor tűntek el?

me ahogy látom, te nagy tudású vagy, és régen minden jobb volt:)))

www.youtube.com/watch?v=lWqeHVOQa58&list=RDlWqeHVOQa58&start_radio=1&rv=lWqeHVOQa58

2022.12.26. 19:53:43

@taga20: “ me ahogy látom, te nagy tudású vagy, és régen minden jobb volt:))”

Soha nem állítottam, hogy régen minden jobb volt, de voltak vallási, erkölcsi társadalmi normák amik határokat szabtak az emberi gyarlóságnak.

Rossz amit akarni látsz, több bennem az alázat és tisztelet a másik emberrel szemben, hogy minden tudónak képzeljem magam.

Arthamyr 2022.12.26. 21:45:06

@fhdgy: Minek? Nem abszolút fogalomról írtam, hanem egymáshoz viszonyítottam két dolgot... És igen, van ami valószínűleg racionálisabb ennél a kettőnél: elhagyni az ünnepet.

2022.12.26. 22:29:07

@SzZoole:

Kedvenc edzőm jurgen Klopp, csapata rendesen helyre tette az aston villa fiait.

A Liverpool jól halad felfelé, hatodik a tabellán

Láttad?

taga20 2022.12.26. 23:34:49

@Mr.Tellinghovon: "de voltak vallási, erkölcsi társadalmi normák amik határokat szabtak az emberi gyarlóságnak."

ezek mikor voltak? keresztesháborúk idején, vagy az inkvizíció
környékén, vagy az első, vagy második világháború idején?

gondolom, radnóti vagy rejtő, esetleg richtergedeon tudna mesélni, ha..

fhdgy 2022.12.27. 07:45:47

@Arthamyr: Én nem ellenezném az ünnepek elhagyását.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása