oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 04. 08:18,  A járvány jó és rossz oldala Portugáliában 32 komment

2021. február 04. 08:18 Határátkelő

A járvány jó és rossz oldala Portugáliában

Ugyan nem mindig könnyű meglátni, de még ennek a rémes járványos időszaknak is lehetnek előnyei (a természetesen adódó hátrányok mellett). A Portugáliában élő Gyöngyinek mindkettőből kijutott, így írása nem csak azért érdekes, mert Portugáliáról viszonylag ritkán hallunk. (A képeket külön köszönjük!)

cim_326.jpgA „mi” parkunk - szép kilátás a Bela Vista parkból

„Portugáliában most eléggé bedurvult a járványhelyzet. A statisztikák az egekben, bár az utóbbi nap némileg csökkent az új fertőzöttek száma, és pillanatnyilag halálozás is napi 300 alá ment, az optimista epidemiológiusok szerint túl vagyunk a járvány tetőzésén... ezt nem szeretném kommentálni, és elég sokat írtak erről a magyar sajtóban is.

Illusztrációként elég ránézni erre a Covid halálozási statisztikára, ami mindennél többet elmond a járvány súlyosságáról ebben a Magyaroszágnál picivel nagyobb, 10,295 millió lakosú országról.

A médiában nyilatkozó szakértők szerint a helyzet még február végéig romlani fog, kinéz még 2-3 hónap rendkívüli állapot, remélhetőleg június-július magasságában térhetünk vissza az „új normálishoz”.

Tavaly március óta, a járvány egész ideje alatt Portugáliában voltam, két hét hazalátogatást kivéve, így inkább a saját tapasztalataimról szeretnék beszélni.

Szigor

Most újabb szigorítások kezdődtek, de a karácsonyi hétvégét kivéve a szombat-vasárnapi délután 13.00 órás zárlat a legmegviselőbb, és november eleje óta így élünk.

Települések közt nem lehet mozogni, így akadályozzák meg sikeresen a rokonlátogatást, vagy akár a nyaralóba való eljutást. Minden üzlet, ami nem élelmiszer, be van zárva, kivéve papír-írószer és bicikli alkatrész, számítástechnika, egyszóval, ami kellhet a tanuláshoz és a munkába járáshoz, illetve a pizza házhozszállításhoz... a szupermarketekből el kellett távolítani a ruhát-cipőt, sőt, eleinte még a könyveket is. Utcán át nem lehet italt árusítani, még kávét sem, hogy elkerüljék az utcai csoportosulásokat.

gyumolcsfak.jpgMost hétvégén kezdtek el virágozni a parkunkban a gyümölcsfák

Érdekes módon, most az élelmiszerboltok nyitva lehetnek hétvégén 17.00-ig, de ezt megelőzően azok is egykor zártak, az éttermek take-away szolgáltatását is eddig engedélyezték. Sétálni, kutyát sétáltatni ki lehet menni, de az embernél legyen lakcímigazolás.

A hétköznapokban is csak a legszükségesebb teendők miatt lehet kimozdulni. Itt nem volt áruhiány tavasszal sem, ráadásul Portugália papírgyártó nagyhatalom, így WC-papír is mindig volt és lesz és mindig elérhető jó minőségű friss élelmiszer, eszembe se jutna kenyeret sütni.

Pozitív fordulat a munkában

Van egy olyan érzésem, hogy a munkahelyemet is a Covidnak köszönhetem; február óta pályáztam egy állásra, amit végül augusztus végén kaptam meg, többszöri próbálkozás után - időközben felértékelődött az, hogy „elérhető” vagyok.

Az utolsó pillanatban mondtak igent, egy hetem volt a munkába álláshoz szükséges hivatalos papírok, mint a lakcímigazolás, adószám és tartózkodási engedély beszerzésére, valamint a bankszámlanyitásra, ami elég stresszes volt, de megoldottuk, most még nehezebb lenne mindezt elintézni. (A portugál adminisztráció még békeidőben is nehézkesen működik.)

Telefonos ügyfélszolgálatosként dolgozom, többnyire magyar, de sok angol nyelvű ügyféllel. Ez utóbbit nem szeretem, mert bármennyire is úgy hittem, hogy jó az angolom, gondban vagyok a különböző akcentusok megértésével.

Gyakran úgy érzem, hogy amikor az angol anyanyelvű hívó fél beméri, hogy „kelet-európai” kiejtéssel beszélek, feljogosítva érzi magát arra, hogy türelmetlen - és gyakran bunkó - legyen, de lehet, hogy csak bebeszélem magamnak.

Home office: előnyök és hátrányok

Kötelező a home-office, ami számomra bónusz, mivel férjem is otthonról dolgozik, és nem kell napi két órát bumlizni az irodáig. Szerencsére, elég nagy a lakás, hogy külön szobából dolgozzunk.

Az én munkaállomásom a nagyszobában van, az étkezőaztalon (a konyhában is tudunk enni, és ha lehetne, akkor sem tudnánk vendégeket hívni). Előnye, hogy az ablakkal szemben, így van lehetőségem tanulmányozni a sirályok mindennapjait és a felhők vonulását, így nem a falat bámulom egész nap.

olajfak.jpgA parkunk teli van olajfákkal, ötven éve itt még gazdaságok voltak

A hazájuktól távol szakadt fiatalabb kollégák nagyon nehezen viselik a bezártságot, úgy tudom, a cégnek van ingyenes lelkisegély szolgálata vészhelyzet esetére. Együttérzek velük, nekik még nehezebb.

Az irodában volt társaság, elérhető szakmai segítség, és nem utolsósorban munkahelyi büfé, ahol nagyon jó áron lehetett ebédelni, most pedig mindenki magára van utalva, és lehet főzőcskézni. Szeptember végén egyik napról a másikra mindenkit kisöpörtek az irodából, és nem látni a végét.

Nincs mire költeni

Egyébként nagy a fluktuáció, folyamatosan keresnek embereket a napfényes Lisszabonba, ahol akár szörfözni is lehet..., de mivel most nincsenek bulik, utazni is nagyon nehéz, így egyre kevésbé vonzó ez a lehetőség.

Különben is, ha jól számolom, minimum ezer EUR kezdőtőke kell, hogy valaki belevágjon ebbe a kalandba és kihúzza az első fizetésig. A fizu, ha forintba átszámoljuk, a pénzromlásnak köszönhetően nem rossz, de ennyit otthon is meg lehet keresni ugyanezzel a munkával, és ugye, itt a költségek itt euróban jelentkeznek.

A cég, ahol dolgozom, lakhatást biztosít, jól felszerelt apartmanokat bérel, ahol mindenkinek jut egy kisebb, vagy nagyobb szoba, és szerencsés esetben szimpatikus, kb. 4-6 lakótárs - de őszintén, csak nagyon nyitott és toleráns alkatúaknak ajánlom, akik élvezik a „multikultit”.

A hasonló munkát kínáló cégek többsége viszont nem ad se sokkal magasabb fizetést, se szállást, és az albérlet nagyon drága.

Én a férjem lakásában élek, emiatt olcsóbb vagyok a munkáltató számára, mert van szállásom. A fizetésem annyi, amennyi, de az otthoni másfél év egyéni vállalkozói státusz után, már az is nagy dolog, hogy nem kell katázni, és bejelentett állásom van. Egyébként még félre is tudok tenni, mert nincs mire költeni, minden zárva van, és utazni sem lehet.

lepcsohaz_1.jpgA lépcsőházunk bejárata igényes kiskerttel

Egy hatalmas lakótelepen élek a lisszaboni repülőtér közelségében - lám, ebből is jól jöttem ki - most alig van zaj. A járvány előtt éjjel-nappal hatalmas forgalom volt, a repülőgépek szinte súrolták a házak tetejét, alig lehetett nyitott ablaknál aludni, most pedig nagy a csend.

Van egy szépen gondozott nagy park a közelünkben, ott szoktunk sétálni, a városban idén még nem jártam, anyósékkal sem találkoztam. Aggódom miattuk, régebben nagy társasági életet éltek, családi ünnepek, koncert, színház, stb. és úgy látom, nagyon nem tesz jót nekik ez a vírusletargia.

Ők is, mi is betartjuk a szabályokat, és személyesen nem találkozunk, bár párpercnyire laknak.

A férjemmel lassan egy éve 0-24 együtt vagyunk, kivéve a tavaszi zárlat 2,5 hónapját, amit az anyósékkal töltöttünk együtt a falusi nyaralóban. Erről írtam korábban, valamint a nyári tapasztalataimat is megosztottam, ha valakit érdekel.

Madeira összejött

A páromnak végtelen türelme van, nem szoktunk veszekedni, de észrevettem, hogy elfogytak a beszédtémák, nem történik semmi... azaz, mégis: a járványnak köszönhetően eljutottunk Madeirára!

Sikerült összerakni egy hét szabadságot karácsonykor, így tényleg, jobb híján választottuk Madeirát, ami számunkra egy drága, elérhetetlen úticélnak számított.

Hazamenni nem tudtam, a kontinentális Portugália már gyakorlatilag le volt zárva a belföldi turizmus előtt, de Madeirára, ahol sokkal jobb a járványhelyzet - tavasz óta negatív teszttel lehet beutazni. Üdítő érzés volt szabadon mozogni, kirándulni, kiülni egy étterem teraszára, és végre, volt mit fényképezni.

Most ott is katasztrófa-közeli a helyzet, és bevezették a legalább márciusig tartó korlátozásokat és az éttermek bezárását. A sziget lakosságának közel fele az idegenforgalomból él, így fájdalmas volt látni a kongó éttermeket és az idegenvezetők elkeseredett beszámolóit.

Otthon én is idegenvezetőként próbáltam megélni, amíg lehetett, így átéreztem a helyzetüket. Mi egy kis iroda szervezett kirándulásait vettük igénybe, és figyeltünk arra, hogy mindig adjunk borravalót.

Másrészt, én nem szeretem a tömeget, így kifejezetten élveztem, hogy alig van turista. Főleg briteket, németeket és franciákat láttunk, illetve voltak az útitársaink a kirándulásokon.

Pont ottjártunkkor Madeira kezdte megszűntetni a légiközlekedést Nagy-Britanniával, így a briteknek meg kellett szakítani a jól drágán befizetett utazást, ugrott a feláras szilveszteri bankett, és a világ egyik legszebbnek tartott tűzijátéka Funchalban.

szivarvany_1.jpgIdén szokatlanul esős tél volt, soha ennyi szivárványt nem láttam még!

Végső soron nincs okom panaszkodni, lett munkám, még utaztam is, a körülményekhez képest jól vagyunk. Hiányoznak az otthoniak, az enyéim, júniusnál előbb nem tervezek hazalátogatni.

Persze, hogy aggódom, néha félek is a vírustól, és egyre nehezebben viselem a bezártságot, de ezzel mindenki így van manapság, és Portugáliában még mindig sokkal többet süt a nap.

Vigyázzatok magatokra!”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8816415392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2021.02.04. 14:22:33

Boldog, elégedett posztoló a druszám. Jól esett olvasni.

Arthamyr 2021.02.04. 22:22:43

Mi a gond a katázással? Bár fizethettem volna annyi adót+járulékot, lehet, hogy már milliomos lennék. :)

Az nem hangzik rosszul, hogy szállást ad a cég, még akkor sem. Én ezt Írországban próbáltam meg, de nem egyezett bele a cég, csak az első hónapban kaptam szállást, amíg nem találtam sajátot.

Ezek az ottani anti-covid intézkedések viszont elég harapósak.

gabors 2021.02.04. 23:28:05

"A férjemmel lassan egy éve 0-24 együtt vagyunk,"

ez tetszett ... miert korabban (covid elott) volt 1-2 nap mikor al-a-cart partnerrel voltatok, es nem egyutt ? Vegul is az is egy felallas sokan szeretik a valtozatossagot?

De eddig azt hittem pont ez jelenti azt hogy ferj + feleseg ... lehet igy 50+ nal mar regimodi vagyok.....

incianya 2021.02.04. 23:28:11

@Csodabogár: Köszi, Gyöngyi, igazán jól esett! Örülök, hogy ezt olvastad ki a beszámolómból. Nagyon igyekszünk egymásban tartani a lelket, és megtalálni a hétköznapok örömeit. A legjobbakat kívánom neked is! - Másik Gyöngyi

gabors 2021.02.04. 23:30:07

@Arthamyr: "Mi a gond a katázással? " Semmi foleg ha konnyu Katat tancba vinni de ha otthon var mondjuk Barbara akkor mar lehetnek gondok a Katázással persze vannak nyitott hazassagok is .

incianya 2021.02.04. 23:33:15

@gabors: .. persze, ha nem olvastad a korábbi beszámolóimat, nem világos. 5 éve jöttem először Portugáliába, 4 évig ingázó távkapcsolatban voltunk, max 2 hetet töltöttünk el együtt, lehetőleg havonta találkoztunk, ezután jött a tavaszi zárlat, amikor itt ragadtam 4 hónapig, ebből kettő a későbbi férjem szüleivel, július végén kötöttünk házasságot. Ettől függetlenül, szeretjük a változatosságot! :)

incianya 2021.02.04. 23:35:26

@gabors: ugye, nem gondoltad komolyan... havi 75 ezret fizettem januártól-szeptemberig, úgy, hogy nem volt jövedelmem, mondjam még?...

incianya 2021.02.04. 23:45:16

@Arthamyr: A katárról, ismételten: havi 75 ezret fizettem januártól-szeptemberig, úgy, hogy nem volt jövedelmem, mondjam még?

A lakásról: a cég szobákat biztosít apartmanokban, ez a model arra volt tervezve, hogy meló után az ember beesik, utána +haverok, buli, fanta"... most meg a kisszoba az egész élet... Egyébként az albérlet nagyon drága a fizetésekhez képest. Az a mondás járja Lisszabonban, hogy "azért dolgozom, hogy ki tudjam fizetni a lakást, hogy legyen hol éhen halnom"...

Ami a covid-intézkedéseket illeti, itt végig szigorúbbak voltak, és jobban be is tartották. Ma azt olvastam, hogy matematikusok szerint március 22 előtt nem szabadna lazítani. Igyekszem addig is megőrizni a józan eszemet.

2021.02.04. 23:52:06

@gabors:

"De eddig azt hittem pont ez jelenti azt hogy ferj + feleseg"

Az emberek nagyobbik része viszonylag kevés időt tölt a párjával/családjával. Reggel elmennek, este hazajönnek, és még olyankor is főzés van, meg tévézés, meg mittomén.

Ezért is van az, hogy most, hogy össze lettek zárva az emberek, hirtelen kiderült, hogy hohó, bzmeg, hát én tkp rühellek otthon lenni. Meg emelkedett a családon belüli erőszak meg az alkoholfogyasztás meg minden. Az átlagember alig pár órát tölt a családjával normál esetben.

2021.02.04. 23:58:48

@gabors:

Ezt most gyorsan meg is gugliztam.

USA-statisztika. Az átlagember napi 2-2,5 órát tölt a párjával (hétvégével együtt), annak is nagyobbik részében tévéznek és/vagy zabálnak.

A kölykeivel pedig (ez már UK-statisztika) átlag heti 5(!) órát tölt egy szülő.

Ehhez képest lock-downban nyilván egy nap alatt többet muszáj velük lenni, mint korábban egy héten. Szopikuki.

gabors 2021.02.05. 00:28:19

@incianya: OK muszaj oda irnom hogy ?"vicc vot " ?? :-) en fogalmazasbol jo voltam ez meg nem kicsit volt felre ertheto ezert is irtam ...

gabors 2021.02.05. 00:30:03

@incianya: "@gabors: ugye, nem gondoltad komolyan... havi 75 ezret fizettem januártól-szeptemberig, úgy, hogy nem volt jövedelmem, mondjam még?..."

ezt nem ertem ... (mast se ... ) ... :-) nem tudom uj vagy-e itt (nem annyira) ... de az ilyen NER-es ado baromsagokat mar regen nem kovetem (30 eve ... bar 2010-ben beprobalkozott a ner/irs ... )

gabors 2021.02.05. 00:34:15

@Nagy kámpics: "Az emberek nagyobbik része viszonylag kevés időt tölt a párjával/családjával. " Ez tok igaz DE nem ez volt a posztban es en sem ezt irtam (idot tolt...vs együtt vagyunk ) ... nem tudom olvasni tudok de irni is ... ez a ketto legalabbis amikor en jartam kozepsuliba nem volt ugyanaz ... :-)

.
.
.
.
..
es csak vicc akart lenni

gabors 2021.02.05. 00:36:16

azert orulok IS mert igy 2-3 komment helyett csak nekem sikerult vagy 20 extrat csinalni ... :-)

gabors 2021.02.05. 00:38:02

@Nagy kámpics: "USA-statisztika. Az átlagember napi 2-2,5 órát tölt a párjával "

de ettol meg egyutt vannak 0-24-ben hacsak nem vesztek ossze es a ferj visszament anyukahoz ... :-) mert akkor mar "nem egyutt vannak"

somlobodog 2021.02.05. 00:57:25

@Nagy kámpics: heti 5 óra a szülőkkel... Szánalom és döbbenet

Arthamyr 2021.02.05. 07:39:00

@incianya:
1. De miért fizettél 75 ezret? Nem 50 ezret kell, a 75 opcionális (de felesleges, csak "nagyobb" jövedelemigazolást adnak/nagyobb nyugdíjat nem fogsz kapni)? Nem lehet szüneteltetni a tevékenységet?
Ez szerintem nem arra van való, hogy a jövedelemmel nem rendelkező ember fizesse, hanem arra, hogy egyszerűen és olcsón le lehessen tudni a közterheket, ha az embernek működő kisvállalkozása van.
Amúgy én örömmel és röhögve fizettem volna arra az időszakra is az 50 ezret (de akár a 75-öt is), amikor épp nem dolgoztam, ha az összes többire is annyit kellett volna (feltéve, hogy nincs a nyavajás 1 milliós (?) határ). Írországban simán euroszázezrekkel maradt volna több a számlámon így az évek alatt, Magyarországon "csak" forintmilliókkal.

2. Ezt a jópofa mondást Dublinról is el lehetne mondani, meg szerintem Budapestről (meg egy csomó másik városról) is, bár utóbbi helyen szerencsére régen béreltem, akkor még nem volt ennyire durva a helyzet.
Gondoltam, hogy olyan, ahogy írtad az ingyenszállás, de mégiscsak ingyenszállás, egy olyan helyen, ahol amúgy, ahogy írtad, baromi drága bérelni. Ez egy nettó (!) több száz euro értékű fizetésen felüli juttatás, ráadásul az ember lespórolja vele a lakás keresésének/bérlésének fejfájását is. Egy bizonyos életfázisban meg nem is olyan rossz az a haverok, buli, fanta, fiatal koromban nagyon tudtam volna egy ilyen lakhatási konstrukciót értékelni, főleg egy külfődi állás mellé. A havi nettó több száz euroért meg elég sok ember lehajol.

3. Kitartást a covid-intézkedések elviselésére! Mondjuk szerintem az jó, hogy ha már hoznak szabályt, akkor be is tartatják. Legalábbis jobb, mint az, ha van egy szabály, és a "balekok" betartják, az "ügyesek" meg megkerülik, nyilván nem a nincs szabály verziónál jobb.

@Nagy kámpics: Ezeket vajon hogy mérték ki? Önbevallásos alapon, mintával, amit aztán kiterjesztettek mindenkire, vagy mindenki ajtajára raktak egy érzékelőt, ami ellenőrzi, ha ki-be járkál? Meg a lakáson belül is, hogy lássák, mikor vannak együtt? :)
Heti 5 óra a gyerekekkel, és ez az átlag? Tehát ez a jól eltöltött idő felső határa, cserébe van egy rakás szívás miattuk az 5 órán kívül, ez így nem tűnik megérősnek. Ejj, ez az átlag UK szülő nem túl okos. :)

@gabors: Igen, volt is itt valaki, aki írta, hogy ő nyílt házasságban él. Ő tud csak Katázni igazán. Ez sokkal jobb, mint az átlag UK szülő, aki napi 45 percet tölt a kölkével, ezért kicsenget mondjuk napi 45 GBP-t (de ezt akkor is, ha nem tölti az időt a gyerekével), jó drága hobbi, inkább Katáznia (Cate?) kéne neki is. :)

Arthamyr 2021.02.05. 09:58:43

@Nagy kámpics: Nem létkérdés és nem is vitatom az adatot, csak az ilyeneknél mindig elgondolkodom ezen, meg azon meghatározásának haszna/költsége/pontossága hogyan viszonyul egymáshoz. Az a mindf.ck, hogy van egy csomó ember, aki ilyesmiből él.
Az emberek nem törekszenek épkézláb emberi kapcsolatok kialakítására (bár szerintem nem is zárkóznak tőle el, csak nem feccölnek bele sok energiát), mert jó esély van arra, hogy fél év múlva már vagy ők, vagy Aranka vagy Dénes máshol lesznek. Idővel egyébként kialakul ilyesmi, csak manapság ritkán töltünk együtt több évet velünk kompatibilis emberekkel egy munkahelyen.

Hogy tizenévesen mennyi időt tölt az ember a szüleivel? Van egy időszak, amikor már a gyerek nem tartja magát annyira gyereknek, de a szülők még nem tartják annyira felnőttnek, ez kb. minimalizálja az együtt töltött időt, viszont utána növekedhet ez az idő (főleg, ha van szabadidős tevékenység, amit szívesen csinálnak együtt vagy van unoka, esetleg a szülők/gyerekek támogatásra szorulnak). Belegondolva: simán töltök heti pár órát apósomékkal (ami összemérhető az 5 órával), és édesanyámmal is töltenék, ha nem lakna 150km-rel arrébb...

Arthamyr 2021.02.05. 10:07:48

@Nagy kámpics: Nem mondom, hogy rossz alkalmazottnak lenni, csak a kata, az alapján, amit tudok róla, egy elég jó vállalkozási forma annak, aki belefér.
A 9 hónapon keresztül "feleslegesen" pengetett havi befizetést vissza lehet nyerni azzal, hogy előtte/után az ember sokkal kevesebbet adózik, hacsak nem keres nagyon keveset az illető, de akkor meg nem kell katázni (olyan 250-300k körül már simán jobban jár az ember a katával szerintem). És pont azért írtam, hogy több nyugdíjat _nem_ fog kapni, mert az, hogy most valakit mennyire húznak le adókkal meg járulékokkal, nincs nagyon szoros kapcsolatban azzal, hogy 30-40-50 év múlva mennyi nyugdíjat fog kapni, vagy fog-e egyáltalán kapni.
A havi 50k-s kata után járó juttatások pont olyanok, mint amit az ember a minimálbér után kapna. És igazából sok juttatásnál pont ez a legköltséghatékonyabb sajnos.

incianya 2021.02.05. 10:20:23

@Arthamyr: látom, ez a kata dolog nagyon pörög... amikor elkezdtem, akkor volt munkám, és gondoltam, számít aszolgálati idő, mivel akkoriban több ismerősöm is készült nyugdíjba menni. Aztán a járvány miatt elvesztettem a jövedelmem, mert idegenvezető voltam, és úgy maradtam. Persze, fel is lehetett volna függeszteni, de reméltem, találok munkát.

Ami az intézkedéseket illeti. nehéz őket betartani, de itt egy másik kultúra uralkodik. Mi úgy szocializálódtunk, hogy a szabályok megkerülése virtus... Itt sem nagyon bíznak a kormány bölcsességében, itt is tüntetnek a lezárás-ellenesek, tiltakoznak a vendéglátósok. De a nagy többség március óta hordja a maszkot, és mivel mást úgysem tudunk tenni a saját védelmünkben, tartjuk a távolságot.

Követek több expat FB csoportot és azt látom, hogy az itt élő külföldiek sem mindig veszik a lapot, buliznának, találkoznának egymással, vagy a kedvencem: valaki most akarja megcsináltatni élete első tetoválását... Valamint naponta vannak olyan érdeklődések, hogy "hello, van olcsón vett repülőjegyünk, mit lehet csinálni /hogyan lehet közlekedni jönnénk telelni / 3 hónapra a tenger mellől home-office-ban dolgozni a gyerekkel", stb. ami mind jó ötlet, de ez most nem kivitelezhető, és tényleg felfoghatatlan, hogy ennyire megváltozott a világ. Sokan mégis útra keltek januárban, amikor már az egekben voltak az járványadatok, és csodálkoztak, hogy minden zárva, és a hónap végén drámák voltak a hazajutással is.

Arthamyr 2021.02.05. 10:30:16

@incianya: Egyszer valamikor valamennyit majd biztos számít a szolgálati idő, csak azt feltételeztem, hogy te ettől még nagyon messze vagy. Egy mai 50 évesnek is kinézhet még 20+ év, és azt gondoltam, hogy te ennél (jóval) fiatalabb vagy.

"Ami az intézkedéseket illeti. nehéz őket betartani, de itt egy másik kultúra uralkodik. Mi úgy szocializálódtunk, hogy a szabályok megkerülése virtus..." - Igen, a normális helyeken olyan kultúra uralkodik, és nem virtus a trükközés/csalás.

""hello, van olcsón vett repülőjegyünk, mit lehet csinálni /hogyan lehet közlekedni jönnénk telelni / 3 hónapra a tenger mellől home-office-ban dolgozni a gyerekkel", stb. ami mind jó ötlet, de ez most nem kivitelezhető, és tényleg felfoghatatlan, hogy ennyire megváltozott a világ. Sokan mégis útra keltek januárban, amikor már az egekben voltak az járványadatok, és csodálkoztak, hogy minden zárva, és a hónap végén drámák voltak a hazajutással is." - Ez meg ilyen fejvakarós-felnevetős, de mindig és mindenhol lesznek ilyen emberek. :) A feleségem néha olvasta az írországi magyarok (egyik) FB csoportját, ott is akadtak gyöngyszemek, azért ez remélhetőleg nem egy reprezentatív minta. :)

incianya 2021.02.05. 10:37:15

@Arthamyr: végül is, úgy látom, csaknem mindenben egyetértünk... kívánom, hogy Írországban és másutt is legyen jobb, hamarosan: süssön a nap, lehessen kiülni a teraszokra, beülni a pubokba, és legyen újból élet az utcákon.

(és nem vagyok olyan fiatal)

London2009 2021.02.05. 11:30:19

@Nagy kámpics: haha. A vegen meg kiderul itt valami meglepo. Mindig ezt valaszoltam kiskoromban, hogy mi szeretnel lenni ha nagy leszel, nyugdijas... Ez azota sem valtozott. Holnap nyugdijba mennek ha tehetnem!

Golf2 2021.02.05. 13:51:01

@London2009: Vajon hány évet DOLGOZTATOK, 20at saccolok.

Arthamyr 2021.02.05. 15:57:47

@London2009: @Nagy kámpics: Ez csak azon múlik, hogy mennyire vagytok nagyravágyóak. :)

Arthamyr 2021.02.05. 16:01:41

@Golf2: Vajon hány évvel vagy elmaradva a jelentől? 40-et saccolok. :)

incianya 2021.02.05. 18:12:41

@Arthamyr: Követem a nyugdíj vitát, érdekes, hogy erre kanyarodott az érdeklődés.

Szerintem nyugdíjasnak mondjuk Norvégiában vagy svájcban jó lenni és úgy általában a Lajtán túl.
Év végigéltem, ahogy a szüleim nyugdíja elértéktelenődött a rendszerváltás után, és nem sok bizodalmam van a hazai rendszerben. Úgy alakult, hogy sokat voltam minimálbéren, BT-be kényszerítve a 90-es években, néha meg alkalmazott voltam, jó fizetésért és kiderült, hogy volt olyan cég aki csak levonta, de nem fizette a járulékokat. Később, meg szintén kényszerből egyéni vállalkozó, "katásan". Mással is előfordul, sajnos. Eszembe se jut a nyugdíjas éveimet tervezni, inkább félek tőle, számomra ez inkább fenyegetést és szűkölködést jelent. Dolgozni szeretnék, ameddig lehet.

Arthamyr 2021.02.05. 19:13:14

@incianya: Én sem bízom benne, de másikban sem. Nem tudom, hogy Norvégiában/Svájcban mennyivel jobb, nem vagyok meggyőződve róla, hogy ha kivesszük az egyenletből azt, hogy jelenleg azok az országok mennyivel gazdagabbak jelenleg, sokkal jobb. Pl. a helyettesítési ráta szerintem ott rosszabb, és az sem biztos, hogy fenntartható, ami ott van. Ha magán van, az más.
Még Írországban a céghez évente jött nyugdíjbiztosítós ember, elég szomorú dolgokat jósolt addigra, amire mi elérjük a nyugdíjkorhatárt, mind a nyugdíjkorhatárra, mind az állami nyugdíjra. A jelen és a tendenciák pedig nem adtak okot rá, hogy kételkedjünk abban, amit mondott, még úgy sem, ha amúgy neki valamilyen szinten érdeke, hogy borúsabb képet fessen a jövőről.

Ezért (is) én nyugdíjaztam magam kicsivel 40 előtt, és nem gondolom, hogy ezzel sokat veszítettem. Azért a bizonytalan, de semmiképpen sem túl sok többletért nem éri meg még 30-40 évet folyamatosan, kötöttségekkel sújtva dolgozni (főleg, ha előtte feldobom a talpam :)).
Cserébe ez azt jelenti, hogy semmi nyugdíjat sem fogok kapni a "normális" forrásokból, ezért a járulék/adó nagy része, amit befizettem, feleslegesen kidobott pénz volt, nekem így tök jó lett volna a kata.
Amúgy a nyugdíj addig csak mérsékelt vagy semmilyen szűkölködést fog jelenteni (legalábbis az illető azt megelőző éveihez képest), amíg a nyugdíjasok is szavazhatnak és ilyen sokan vannak. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.06. 06:56:13

@Arthamyr: "amúgy neki valamilyen szinten érdeke"

hat eleg finoman fogalmaztal :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása