oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. november 05. 19:14,  Kőfal tragikus élete 423 komment

2022. november 05. 19:14 Határátkelő

Kőfal tragikus élete

Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas „Kőfal” Jacksonnak, akiről P. Elliot küldött posztot.

temeto_3.jpg

„Lexingtonban (Virginia) járva meglátogattuk a polgárháború egyik legendás tábornoka, Thomas Stonewall Jackson házát. Érdekes figurája volt a kornak, nekem nagyon szimpatikus, dacára annak, hogy nem igazán kedvelem a katonaembereket.

Azóta is azon gondolkodom, milyen nehéz az élet egyeseknek, akkor is, ha istenverte módon igyekeznek tisztességes módon a legtöbbet kihozni belőle. Se kedvem, se időm nincs, hogy most a kompjutert faggassam, hogyan is alakult az élete, csak nagyjából az (ellenszenvesnek tűnő) idegenvezető magyarázatára és a kihagyásokkal bukdácsoló memóriámra hagyatkozom.

Ezt a fickót tényleg sajnálni lehet. Ügyvéd család gyereke volt, kétéves volt, amikor kicsi testvére és az apja meghalt valami járványban. Az anyja másnap szülte meg a harmadik gyermeket, hatalmas adóssággal maradt magára 28 évesen. Varrt, tanított, tengődtek valahogy, amíg újra férjhez nem ment. Ismét szült egy gyermeket, a felmerülő komplikációkba halt bele. A gyerekeket rokonok nevelték, illetve dolgoztatták.

Amikor nagyobb lett, Thomas J. rájött, hogy előrejutni csak tanulással, iskolával lehet. Nekiállt pótolni, amit elmulasztottak a nevelésében (írni-olvasni, számolni tudott, más fiatal mögött iskolák sora húzódott), önmagát képezte munka után minden szabadidejében. Utána addig járt a rokonok és befolyásosabb emberek nyakára, amíg sikerült ajánlásaikkal bejutni az egyetlen ingyenes egyetemre, a West Point-i katonaiskolába.

szobor_6.jpg

Nem hitték, hogy átmegy a felvételin, de átvergődött. Noha annyira le volt maradva általános tudásban a többi, iskolázottabb tanuló mögött, hogy tanárai nem hitték, hogy el tudja végezni az iskolát, az ötvenvalahány végzős között végül a 17. lett.

Aztán részt vett a mexikói háborúban, majd a lexingtoni katonai akadémián tanított. A polgárháború nagy alakja volt, kitűnő katonaember, aki nem ismert lehetetlent. Halálát 1863-ban (még nem volt 40 éves) az okozta, hogy átlőtték a kezét, amit amputálni kellett, a legyengült szervezete tüdőgyulladást kapott, amit nem élt túl.

Kétszer nősült, első felesége a feljegyzések szerint egy vidám, csicsergő kis nőt volt, aki mindig meg tudta nevettetni (őt, akinek a képén nem sok mosolyt láttak az emberek). Tizenegy hónapnyi házasság után belehalt a szülésbe a kisbabával együtt. Feljegyezték, hogy a férjet a megőrüléstől féltették, annyira a szívére vette. A második feleségét sikerült megtartani, de annak a kislánya is meghalt egyhónapos korában.

Thomas Jackson a tanulás nagy híve volt, kijárta, hogy a szabad feketéknek és a rabszolgáknak vasárnapi iskolákat tarthasson. Még előtte, fiatal korában titokban írni-olvasni tanította őket akkor, amikor ezért kemény büntetés járt.

Feljegyezték, hogy nagyon rendesen bánt a szolgáival, nagyon vallásos volt, nem túl jó egészségű, ezért főleg kis kekszeken, tejen és zöldségeken, gyümölcsökön élt, mást nemigen evett. Reggelente hidegvizes (szerinte gyógy)fürdőket vett, ízületi problémái is voltak, lehet, hogy éppen a fürdők miatt.

ha_z_1.jpg

Nem volt gazdag ember, alighanem túl lelkiismeretes volt ahhoz, hogy belenyúljon a húsosfazékba, de a háza szép és egyszerű volt. Hasonló beosztású társai ennél szebb házakban laktak. Igaz, mániákus utazó volt, valószínűleg arra költött, még a feleségeit is elvitte nászútra a Niagarához (elképzeltem, hogy innen oda fel milyen sok nap kellett, mire az a postakocsiszerű elvitte). A bútorait is az utazásain vette, jó ízlése volt, szép, kényelmes szobák, nagyon szép ebédlő és zongora.

Utána elmentünk a temetőbe a sírjához, mellé vannak temetve a feleségei, gyerekei. Maga a temető nagyon régi, még 1600-as sírköveket is találtam, sokáig kóboroltam, elengedve a fülem mellett a férj hisztériáját, hogy ő éhen hal, már 2 óra elmúlt és még nem ebédeltünk, mondtam neki, hogy menj ki a kocsihoz, találsz kekszet és innivalót is, majd eszel utána.

Szeretem a régi temetők hangulatát, böngészni a feliratokat, hogy kik voltak, akik itt pihennek. Más böngésző is volt, füzettel és ceruzával felszerelkezve, egy 55 év körüli férfi meg egy nő. A rokonaikat keresték és írták fel, ellenőrizték egy másik füzetből, hogy a család hogyan származott le, kik voltak, hol vannak eltemetve, többet meg is találtak, mind a nagyon régi korokból.

Utána végre elvittem a méltatlankodó férjet ebédelni, de nem járt jól, nem ízlett neki, amit rendelt, mire megette volna, elkezdett ömleni az eső, ernyő sehol, a kocsi messze.

Múzeumváros mogorva pappal

Elmentünk Colonial Williamsburgbe, ez egy múzeumváros, az 1600-as évek végétől majdnem az 1800-as évek végéig nagyjából megvan az egész város. A házakat kijavították, némelyeket renoválták, kívül-belül, vissza lehet menni a múltba. Az utcákon, tereken ingyen lehet nézelődni, de ha az ember be akar menni a házakba, kertekbe, akkor belépődíjat kell fizetni. Az egész rendkívül érdekes, a kovácsműhelyektől a fegyverkészítésig van minden, tanácsháza, bíróság, börtön, temető, vagyis minden, ami abban az időben kellett.

Az ott dolgozó személyek korabeli (1700-as évek) kosztümben vannak. A kertek szép nagyok, gyümölcsfa, virág, konyhakerti növények, nagyon sok érdekes fűszernövény, amiket nem is ismertem.

kert_5.jpg

A vezetett túrán voltam a bírósági épületben, meghallgattam, miként folytak le a tárgyalások, kit mire szoktak ítélni, meddig tartották börtönben, a veszélyesebbjét hozzáláncolva a falhoz. Arról is értesültem, hogy a szolgának szinte sosem volt igaza, na, ez mondjuk világszerte így volt.

A tanácsteremben (ami afféle miniparlament volt) ültem a „kerekasztalnál” (ovális volt), mert csak ott volt hely, hehehe, az idegenvezető bíztatott, hogy nyugodtan üljek oda, amíg mesél, nem kopnak el az erős tölgyfa székek, nem is, olyan nehéz volt, hogy nem tudtam kihúzni.

kova_cs.jpg

A templomba be akartam menni, de egyszerre érkeztem oda egy pappal, aki azt mondta, hogy 15 perc múlva kezdődik a mise, jöjjek akkor. Mondtam neki, hogy csak egy pillanatra hadd kukkantsak be az ajtón, csak a fejemet bedugva, hogy hogyan néz ki, de Istennek felkent pofátlan szolgája nemet mondott és a képemre csapta az ajtót. Ilyen udvariatlan magatartással papnál még nem találkoztam, később láttam, hogy jött még két pap. Persze adományt csak a mise közben lehet kérni a hívektől.

Még előtte a templomkertben megnéztem a sírokat, volt köztük 1600-beli és későbbi is. Akadt olyan, amiről az idő és az eső lekoptatta a feliratot, főleg csak a márvány borítású sírok maradtak olvashatóan épek. Sok fiatal volt, volt egy valamilyen papnak a felesége, 20 év körüli, meghalt szülés közben, a kisbabát a karjaiba tették, mert ő sem élte túl. Olyan szívszorító volt látni, hogy valaha a férjhez menés és gyerekszülés mivel járhatott, ha az illetőnek nem volt szerencséje.

Gulyásféle másként

A főutcán lovaskocsik járnak, viszik a turistákat, gondoltam kipróbálni, de már aznapra, sőt másnapra is minden jegy elkelt, pedig több kocsi volt. Volt felvonuló katonacsoport síppal, dobbal, puskákkal, lovas tábornokféle, ágyúk, lövöldöztek velük egy üres téren. Szédületesen sok turista volt.

lovaskocsi.jpg

Ott ettünk egy étteremben, korabeli berendezés, nagyon is mai árak. Én pot roastot kértem, olyan gulyásféle, amit akkoriban főztek, egy vaslábaskában hozták, egy darab barnakenyér volt a közepére téve, húslében főtt répa, egész hagyma és kicsi krumplik mellé téve, a kenyér tetejére jókora darab ízes, vajpuha főtt marhahús darab, az egész leöntve mártásos húslével. Iszonyúan jó volt, alig várom, hogy hazamenjek és leutánozzam, ezt az ételt és egészen másképp szoktam készíteni. Nagyon soká maradtunk, ezért vacsorát is ott ettünk a múzeumvárosban, sőt ott vettünk ki hotelszobát, mert túl fáradtak voltunk továbbmenni.

konyha_4.jpg

A hotel kertjében felfedeztem egy macskát, hívásra odajött, törleszkedett, úgy látszott, nincs gazdája, de a hotel eteti, mert volt kitéve neki a reggeli kolbászból és tojásból egy edénybe. Erre azonnal megkerestem az autóban a macskakonzervet, néhányat szoktam minden utazásra vinni és etetek, ha rászoruló macskát látok.

zenekar_3.jpg

Megetettem, barátkoztunk, reggel új konzervet vittem és láttam, hogy azóta már más is tett le neki száraz macskaeleséget, sőt, három gyerek rohangált egy fél hamburgerhússal, keresték a macskát, akit már ők is felfedeztek. Azokhoz is odament, törleszkedett, azok ájultan sürgölődtek mellette a megtiszteltetéstől, hogy szóbaállt velük.

Szóval élelmes cica volt, a hotel nem zavarta el. A férjem rögtön elnevezte Williamnek, és ha hazafelé tartottunk volna, lehet, hogy Willt elkértem volna a hoteltől, bár Cornelius macskám odahaza biztosan elájult volna az ajándéktól.

Szép úgy kóborolni Virginiában, gyönyörű magas fák, nagyion minőségi termőföld, az utakon búzaföldeket láttam, kukoricát, dohányt és mogyorót. Isteni jó levegő is van. 

Modern cowboyok motoron

Belefutottunk egy motoros fesztiválba, de abban a pillanatban ki is jöttünk belőle, ki sem szálltunk a kocsiból. Tengersok gyönyörű Honda meg Harley. Azért jó lett volna megnézni őket, kár, hogy a parkolóban egyetlen hely sem volt, ahol megállhattunk volna.

Fura képű, igazi motoros férfiak, nők, afféle komor lópofákkal. Ezek valahogy hasonlítanak a régi vadnyugati pasasokhoz, nehezen adagolják a szót, felvetett fejjel járnak, széles, nagy léptekkel, farmergatya, széles bőröv csattal és feliratos Harley-Davidson pólókban, bőrkabátokkal, vastag bakancsfélékben.

A motor pótolja a lovat és sok az idős motoros, nőben is. Az idős nők véletlenül sem festik a hajukat, általában hosszú, össze van kötve, festéknek nyoma sincs a képükön. Gondolom, már fiatal koruktól ilyen megszállottak, gyereket nem láttam.

Egyébként udvariasak, megakadtunk a kijövetelnél a kocsival, mert ez a sok nyavalyás motor elfoglalt minden elképzelhető helyet és nem lett volna jó, ha megütjük bármelyiket is. Ezek 40-50 ezer dolláros motorok, a tulajdonos haragjáról nem is beszélve, hogy megütöttük a „lovat”, de azonnal segítettek kiaraszolni, mutatták az utat.

A köszönömre egy autós hasonlóval és mosolyogva válaszol, ezek csak komoran bólintottak. Szerintem ez valami illemkódex! Elképzelem, hogy a magam csevegős modorát hogy leépítenék abban a pillanatban, ha közéjük tartoznék, hehehe...  Vajon min gondolkodnak magukban naphosszat?”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517971174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucimuci 2022.11.05. 20:32:27

Most olvasom az életét a wikin, kész csuda hogy még áll a szobra..

Hány rabszolgája volt?

P.Elliot 2022.11.06. 00:33:40

@pucimuci: En nem olvastam, ma mar nem is fogom, csak bemasoltam ezt a reszt az utazo naplombol, a turavezetok nem szoktak loditani vagy ha igen ritkan, sot olyat is tudnak neha ami nem is igaz, ezt a Washington ultetvenyen tapasztaltam, hehehe...
Ott ugyanis a turavezeto mosolyogva mondta hogy Washington gyerekkorarol szinte semmi nem maradt fennt, teljesen uresek azok az evek, de a tortenetirok ugy csinalnak mintha tudnak...., hehehe

Ezen minden latogato mulatott....

Hany rabszolgaja volt? Mivel abban a korban elt, neki is volt de nem hiszem hogy sok, talan csak nehany, az is lehet hogy az se volt az ove eredetileg hanem a felesegei hoztak otthonrol magukkal.
Ez az alak mar gyerekkoratol szegeny volt, meg az egyetem is ingyenes, honnan tudott volna rabszolgat venni?

Kesobb persze gondolom szep fizetese volt de hazat kellett venni, feleseget keresni, eltartani, egy nincstelen alaknak nagyon sok evbe kerul mire kicsit felkapaszkodik, az ilyen hacsak nem lop, nem ilyen volt, sem megvesztegetheto, akkor erre nem lett volna penze.

Szoval
mar latom hogy jobban bele kell melyednem hogy hogy is volt az elete mert en csak azt irtam le amit hallottam, illetve lattam de most nincs erre idom, nagy kedvem sem.

Az biztos hogy jol bant veluk, ezt feljegyeztek, vasarnapi iskolakat tartott nekik, oktatta oket, irni-olvasni tanitotta, ilyen ebben a korban nem volt mert buntetes jart erte.
Erdekes lenne tudni hogy vajon neki miert engedtek meg, mivel csikarta ki?

O maga valoszinu hogy emlekezett a maga elnyomott gyerekkorara es valamit o is tovabb akart adni abbol amit o kicsikart az elettol.

Hogy miert nem dontottek le a szobrat?
Nohiszen, akkor minden nagyembernek, elnoknek, hadcvezernek is ledonthettek volna!

fhdgy 2022.11.06. 07:49:34

"az apja meghalt valami járványban. Az apja másnap szülte meg a harmadik gyermeket", jó, nyilvánvaló elírás, az anya szülte meg másnap a gyereket.

Egy kis kötözködés, meg egy kis bizonyíték, hogy aprólékosan olvastam: "mellé vannak temetve a feleségei, gyerekei". A szöveg alapján maximum az egyik felesége lehet mellé temetve, mert az egyik feleség és a gyerekek hamarabb haltak meg, hamarabb lettek eltemetve, így a férjet temették melléjük. Ez az okoskodás persze csak akkor igaz, ha a cselkevést folyamatában nézzük és nem a végén bekövetkezett állapotot.

Kíváncsi lettem és megnéztem a wikit, hogy a második feleség mikor halt meg. Jackson 1863-ban halt meg, a második felesége 1915-ben (!!!).

Golf2 2022.11.06. 08:29:32

Jó poszt.Hogy lehet ennyi részletet,kajákat,stb. megjegyezni?

dikusz. 2022.11.06. 08:40:13

@Golf2: Naplót írt az élményekről -nagyon helyesen- még az utazás napján, vagy pár nappal később.

Kék-túráink során egyik társunk egy naptárba slágvortokban leírta az aznap bejárt utunkat, később "könyvet" írt belőle (helyettünk), nekünk csak a magunk emlékeit kell hozzátenni.:)))

Csodabogár 2022.11.06. 09:20:56

"Az apja másnap szülte meg a harmadik gyermeket"
Jó poszt, de nekem legjobban a fenti mondat tetszett.:-))))

P.Elliot 2022.11.06. 10:59:33

Joreggelt, latom mar vesezitek a posztot, hehehe...

Rogton megneztem hogy hogy kuldtem be, milyen szoveggel, en anyjat irtam, latom, szegeny HA mikor bemasolta, az ekezetek miatt masolnia kell, ugy remlik ugy irta egyszer bar anelkul is olvashato lenne szerintem egy poszt, szoval elteveszetette a nagy sietsegben, nem csoda tele lehet munkaval.

Tegnap megkerdeztem tole hogy miert nem tesz ki uj posztot az enyem is bennt van mar hetek ota, erre irta hogy kuldjem be megint, valoszinu hogy nem talalta vagy be se erkezett.

Szep volt tole hogy kerte a masolatat es azonnal ki is tette, szoval en ugyan nem fogok reklamalni miatta, legalabb meglatjuk hogy hanyan veszik eszre, hehehe....

Ami a melle temetest illeti, hat igen, rosszul fejeztem ki magamat, ugy ertettem hogy oda temettek a felesegeit es a gyerekeit a mellette levo helyekre, en legalabbis igy ertelmeztem a kotablak miatt, zart kert volt, odamenni nem lehetett.

Ma 1 oraval tovabb lehet aludni, ora atallitas van. Ideje lenne megszuntetni ezt a vackot csak osszezavarja az embert.

Ma van a New Yorki maraton, nezni fogom az biztos...

P.Elliot 2022.11.06. 11:00:39

@Csodabogár: Meg 50 ev aztan mar az apa is szulhet, majd kitalaljak hogy hogy, a klonolas ota mar elhiszek minden jovobeli csodat.

P.Elliot 2022.11.06. 11:06:55

@Golf2: A kajakat jol meg tudom jegyezni ha erdekel az ize utan, egyebkent is jo memoriam van ha valamit nagyon megcsodaltam. Legyen barmirol szo.

Az huslevel keszult martas amivel le volt ontve az egy feher folt elottem mert jo lett volna tudni a fuszereket benne amit csak kitalalni probaltam, a receptjet sosem talaltam meg pedig kerestem eppen eleget.

Azert en se emlekeznek am, sok ev tavlatabol hogy mit lattam de estente a hotelben a laptopon leirtam a napomat, igy evekre vissza tudom nezni hogy hol voltam, mit lattam es latom is magam elott a tajat, embereket, latnivalot, mindent.
Gondolom te is ha vannak valamirol feljegyzeseid.

Golf2 2022.11.06. 19:38:37

@P.Elliot: Semmi feljegyzés,csak fotók gyorsan eltelt 50 évről.

P.Elliot 2022.11.06. 19:57:10

@Golf2: Kivanok meg 50-et, viszonylagos egeszsegben.

Torodj az egeszsegeddel, nem art figyelni magadat hogy jelentkezik-e valami elteres es maris orvoshoz menni, nem halogatni, idoben elcsipni mindent.
A fotok is sokat visszahoznak marmint emleket hogy mi volt, hogy volt.
A mult evben az egyik baratnom mutogatott fotokat rolam es a ferjemrol, kerdezte hogy emlekszel ezekre?
Persze hogy emlekeztem noha csak ketten voltunk a foton hogy a gyereke keresztelojen volt. A gyereke most lesz majd nagypapa a kozeljovoben.
Istenem milyen fiatalok voltunk a mostanihoz kepest de attol fuggetlenul emlekszem mindenre.
AZert kezdhetsz valami naplot irni a napjaidrol, a kisfiadrol/ a feleseged is olyan fiatal vagy csak kesoi gyerek a fiacskad?
A naplot fogadni mernek hogy a fiad is ertekelne, de szeretnem ha a szuleim ilyesmit hagytak volna ram!

P.Elliot 2022.11.06. 20:09:04

Megneztem a New Yorki maratont, joval a mindenki elott futo ferfi osszeesett, lezuhant a jardara, nem volt mar olyan messze a cel vonaltol szegeny.

A joval mogotte futo kenyai/ azt hiszem/ nyerte meg.
A noknel szinten kenyai, eloszor vett a versenyen reszt es vitte az elso dijat, elhinni se akarta, szep osszeget vag zsebre az biztos. A masodik helyezett no izraelbol jott es koromfekete volt, szinten kenyai arcu, a harmadik etiopiai.

Az afrikaiak mellett maratoniban senki se rughat a labdaba, ezeket konnyu csontunak, hajlekonyaknak "gyartotta az istenke" es gyorsnak hogy el tudjanak futni a vadallatok elol/ most csak hulyulok/. Amikor a versenykepesek megindultak utana beinditottak a tomeget akik ugyis csak a futasert mentek, nem nyerni, vidaman, nevetgelve, integetve meglodultak, na ez a resze volt vidam tomegsport jellegu....
Meg nezni is jo volt, marmint a tomeg sportolokat.

élhetetlen 2022.11.06. 20:35:08

@P.Elliot: Motoros felvonulás. Itthon Alsóörsről indulnak, mennek Tihanyig és vissza. Ebbe a visszaútba keveredtünk bele Fürednél. Már az úton voltunk. A felvezetőjük egy rendőr volt, aki állva, fél kézzel vezetett, a másik kezével szurkálta le az autósokat az útról. Szép volt, mint egy ítélkező angyal. De, mire elhúzott mellettünk a csapat, nekem már hányingerem lett a zajtól, dübörgéstől. Ezt van, aki bírja, én nem.

P.Elliot 2022.11.06. 21:47:24

@élhetetlen: Hat, mely reszvetem, en sem szeretem az uton a motorosokat, plane rajban.
Meg ha vezetojuk van az oke mert valami iranyitast kapnak de amikor csak mennek mint az orult, elkepeszto sebesseggel, azoktol felek.
Komoly rajba meg sosem keveredtem bele halistennek.

Egyebkent szeretem nezni a szep motorokat, vezetni nem mernek egyet sem de vannak gyonyoruek. Regen az oldalkocsis itt nemigazan lehetett divatban mert egy darabot se lattam de nagyjabol 10 eve volt hogy megpillantottam egyet orszagjaras soran egy benzinkutnal.
Nem emlekszem hogy milyen marka volt , az hiszem Harley, egy csillogo piros szikrazoan szep vadonatuj csoda es moge volt kapcsolva, hozzaepitve fene tudja hogy egy kulon ules, jobban mondva mint egy oldalkocsi, 2 kerekes igy a motor 3 kereku lett, nem borulekony, biztonsagos. az a hozzakapcsolas meglehetosen nagy volt, kenyelmes duplaules, hely hatul, magat ezt a vackot is fel lehetett nyitni es pakolni bele.
Teljes volt az elragadtatasom es szerettem volna kozelrol megnezni de a ferjem lebeszelt hogy nem illik odamenni, bamulaszni ami igaz is de nem hiszem el hogy a tulaj nem volt ra buszke akkor viszont nem veszi zavarasnak.

Odamentem, magam utan huzva ferjemet es megkerdeztem a szukszavu, komor pasastol miutan nagyon megdicsertem a gepet hogy hol vette es mibe kerul egy ilyen.

Eloszor kicsit hallgatott de aztan csak magyarazott, mondta hogy ezt igy nerm aruljak/ akkor/, ezt o maga csinaltatta moge, hivatalos, megengedetten biztonsagos es levizsgazott .

Az ara, ezen kicsit gondolkodott mert van ugye maga az alap motorkerekpar ami maga baromi draga lehetett, szoval szamolgatott, ez-az vegul azt mondta hogy egyutt az egesz benne volt 50 ezer dollarba,/ Ket uj autot siman kaphattal volna akkoriban ezert az arert/.

Huledeztem, gyonyorkodtem benne, megkoszontem az informaciot es sok szerencset kivantam hozza.
Valami eszmeletlenul szep volt.
Ismeros pasas nemregiben tul elesre vette a kanyart amikor befordult az utcaba es tul gyorsan ment, a motor kirepult alola, o a jardara vagodott, megrepedt a csukloja vagy ilyesmi, mar nem emlekszem pedig nem volt olyan reg..., a motor meg ment egy kicsit mielott eldolt.
Hat nem eletbiztositas a motorozas.

Csodabogár 2022.11.07. 11:08:56

@élhetetlen: Az ilyeneket én gyűlölöm. Megy a mese a környezetvédelemről, vegyen mindenki elektromos autót stb. Ezeknek meg mindent lehet.:-(
Pesten a belvárosban végig söpör egy az ötödik utcában is hallatszik.

P.Elliot 2022.11.07. 17:08:35

@Csodabogár: Itt azert keves motor van az autokhoz kepest sot toredeknyi.

New Jerseyben egyebkent is keves a motoros viszont a deli allamokban lattunk eppen eleget, balesetet is, egy pasas cikazott elottunk a megengedettnel nem sok tulzassal mondva dupla sebesseggel, a fraszt hozta mindenkire egy fouton.

Talan 5 perccel kesobb odaerve lattuk a baleset helyszinet, hogy a motor az utszeli mezon hever, a pasas meg a hatan mozdulatlanul felszik, egy megallt autos, egy no mellette terdelve probalja elesztgetni, a tarsa meg telefonal, valoszinu hogy a rendorsegnek, mentoknek.

Kellett ez? Mire volt jo?

élhetetlen 2022.11.07. 17:13:27

@P.Elliot: Pár motoros sztori. Az öcsém egy üveg italért cserélt egy ősrégi, működésképtelen, félig szétesett BMW-t. Aztán három évig, ha itthon volt (egyébként kamionozott) ezzel foglalkozott. A motort még megbütykölte ő, aztán jött a hiányzó díszelemek beszerzése, roncstelepen kutatás vagy legyártatás, dukkóztatás, krómozás, az ülés kárpitozása, természetesen bőrrel, ezt sem könnyű kiszámolni, hogy mennyibe került, de nagyon büszke volt rá.
A motorokat szólóban imádom, csak az a tömeg fél méterre tőlem, az volt kiborító.
Egy balesetem. Még főiskolás voltam, az egyik sulitársam vitt haza Pestről Pincehelyre. Nagyon szép szandálom volt, bordó hasított bőr, 10 cm-s sarokkal. Siófoknál megálltunk nyújtózni, és mintha kőre léptem volna. Nézem, a sarok hozzáért a kipufogóhoz, és ráolvadt. Na, amit én kaptam. Még szerencse, hogy ez az olcsóbbik motorja volt (BMW), a Yamaháért megölt volna. Aztán hazáig minden faluban megálltunk cipészt keresve, aki hajlandó szombat délután szintbe hozni a szandál sarkait.
Más. Volt kollégám bejött a munkahelyemre, hogy végzett, de nem tud hazavinni, mert csak egy bukósisak van nála. Nem gond, megyek villamossal, egy megálló. A villamoson morogtam egy másik kollégának, hogy cammogok itt egy motor után. Az, ami most jött ki az utcából. Az. Gyönyörű, hatalmas, ezüst színű túramotor volt, nem lehetett nem észrevenni. Hazaértünk, és addig beszélgettünk, míg meggyőztük magunkat, hogy mégis megyünk egy kört, és, ha elkapnak, majd fizetünk. Kis kör volt, csak a Petőfi hídtól a volt Skáláig és vissza, de lobogott a hajam a szélben és élveztem.
Más. Két kedvenc kollégám, akkor még 30 alatt, úgy döntött, motorozni fognak. Letették a vizsgát, vettek motort, motoros ruhát. Az egyik srácnak elfogyott a pénze, csizmára már nem jutott. Komolyan cirkuszoltunk a munkahelyen, adok kölcsön, csak ne üljön motorra, amíg nincs csizmája. Végül elfogadta a kölcsönt és vett csizmát. Aztán kis idő múlva bejött a szobánkba, és hozta a roncsokat is. Egy faluban rosszul vette be a kanyart, lebontott egy téglakerítést, akkorát csúszott, hogy a hátizsákja fele elolvadt, a csizma meg durván behorpadt. Megköszönte, hogy erőszakos voltam, mert, ha nincs a csizma, akkor lábfeje nem lenne, mondta.
A másik srác vétlen volt, kijött elé szabálytalanul egy kocsi, ő meg belerohant. Totálkárosra törte a kocsit, és megsérültek a saját „tojásai” is. Mikor már bejött dolgozni, még akkor is jégen ült. Nem lett maradandó károsodás, azóta van 3 gyereke, de a motorozásról mindketten letettek.
Tényleg nem eletbiztositás a motorozás.

élhetetlen 2022.11.07. 17:41:00

@Csodabogár: Én csak féltem tőlük, amikor még vezettem (7-8 éve adhattam el a kocsit parkolási gondok miatt). Előznek jobbról balról, és volt olyan, hogy a belső sávból, felemelt első kerékkel keresztbe átvágott előttem egy a kihajtó sávig, na, akkor égnek állt a hajam.

P.Elliot 2022.11.07. 17:56:38

@élhetetlen: Szo ami szo, erdekes sztorik, sot mulatsagosak mint az elolvadt ciposarok meg hogy az ocsed a Yamahaert megolt volna, hehehe...

Egyebkent en ertekelem az olyan pasasokat akik maguk szerelnek ossze valamit, honapokat eveket kutatnak utana az alkatresznek es vegul egy csillogo lakkozott gyonyuruseg kerul ki a kezuk alol. Igazi hobbi.

A ferjem oreg baratjanak a fia motorokat szerelt ossze igy, valami csodszepeket mutatott, amikor ide kijottunk innen kuldtunk neki kulonbozo dolgokat amiket kert amit nem lehetett otthon kapni de veguis annyi mindent kert es eleg szamonkero hangon hogy a ferjem beszuntette, sok kozuk sosem volt egymashoz mert o a pasas apjaval baratkozott/ valaha tanara volt/.
Na, ez a fiu ertett hozza.

A ferjemnek is volt motorja, egyszeru csepel vagy milyen marka de nem sokat hasznalta, a szulei vettek neki. Egyszer- egyszer felultem a hata moge de nem ereztem magamat biztonsagosan.

P.Elliot 2022.11.07. 18:17:22

@élhetetlen: A motorok utani csodalatom igazabol onnan van hogy amikor bolcsodeben dolgoztam odahaza, volt egy kolleganom akiknek volt motorjuk.

Ferje egy fiatal cigany szakmunkas pasas volt es volt egy 2 eves kisfiuk a Tomika, a ferfi minden muszak utan erte jott a felesegeert egy oldalkocsis motorkerekparral.
Minden pentek delutan ugy jott hogy kirandulni, hetvegezni mentek vasarnap estig szerte az orszagban, a no beleult az oldalkocsiba, oleben a gyerek, nemi cucc, osszehajthato kis sator, szenvedelyes termeszetjarok voltak, kora tavasztol keso oszig hacsak nem volt viharos eso, igy toltottek a hetveget. Szinte minden hetveget.

A bolcsodeben altalanos irigyseg kozpontja volt ez a csalad mert a tobbi munkatars rohant haza bevasarolni, mosni-fozni takaritani, ezek meg mentek szorakozni, amit otthon kellett hetkozben csinaltak meg.

A no, Julikanak hivtak meselte hogy a motorral azert jo menni mindenhova mert barhova be tudnak vele menni, mezokon is, kicsi utakon. Horgasztak, bogracsban foztek vagy vettek ennivalot, a kis katonai satorfelejuk biztonsagos volt meg volt halozsak, a ferj hata mogott a motoron elfert egy csomagban.

Volt olyan turahelyuk ahol a kozelben lako oreg hazaspar megengedte hogy otthagyjak naluk a cuccot ha a kovetkezo heten is arrafele jarnanak.
Akkor ezt elraktaroztam magamnak hogy ha ferjhez megyek a ferjemet is ra fogom erre beszelni hogy utanozzuk.

Kaphato lett volna ra de mivel kijottunk, itt mar volt autonk meg penzunk hotelre de az biztos ha otthon maradtunk volna, ha nem is minden hetvegen de kovettuk volna ezt a vidam eletmodot. Nagyon messzire is elmentek es peldaul a Balaton nekik egy semmi volt tavolsagban bar jobban szerettek az erdos, turas helyeket. A varosokat is latogattak, gondolom a kolok amig felnott belenott ebbe a kirandulo eletformaba.

fhdgy 2022.11.07. 18:38:28

@élhetetlen: Én csak egy motoros sztorival szolgálhatok.

2019-ben Révkomáromban dolgoztam pár napot. Úgy szerveztem, hogy pénteken nem jöttem haza, hanem még ott aludtam és másnap elmentem Trencsénbe. Előtte régen voltam ott, gondoltam felelevenítem a régi szép emlékeket. Aztán vissza felé Beckó ( Bolondóc ), Csejte, Pöstyén ( életemben először akkor voltam Pöstyénben, amikor 1986-ban Berhida környékén földrengés volt ).

Pöstyén környékén belekeveredtem egy motoros találkozóba. Ha ezer motor nem volt, akkor egy sem. Mire kivártam, hogy kikanyarodhassak, ....

Csodabogár 2022.11.07. 19:05:49

@élhetetlen: Én az ötvenes években voltam fiatal. Volt néhány srác akinek volt motorja, 125-ös vagy 250-es Csepel. Akkoriban ez menő volt. Sokat kirándultunk, nyáron a Balatonhoz ősszel a Börzsönybe meg ilyesmik.
Természetesen nem volt semmilyen felszerelésünk. Abban mentünk ami pont volt. Sisakról nem is hallottunk meg csizmáról sem. Én szerettem motorozni.
Aztán persze évtizedekig nem voltam motor közelében sem. Egy alkalom volt, mikor egy baráti házaspár felnőtt már kész orvos fia vett egy gyönyörű piros yamahát. Szomszédok voltunk és én is kimentem megcsodálni. Végül a srác megkérdezte, hogy van-e kedvem vele motorozni. Volt. Nyári kánikulában shortban voltam otthon meg papucsban. Kaptam egy sisakot és a barátok legnagyobb csodálkozása közepette felpattantam a motorra. Klasszat motoroztunk a budai hegyekben. Biztos ez volt az utolsó motorozásom kb. 20 éve.

P.Elliot 2022.11.07. 20:10:32

@Csodabogár: Belevalo csaj lehettel....
Egyebkent mar az is hogy ki mertel disszidalni egyedul egy vadidegen orszagba, en ehhez tul gyava lettem volna.

Van hogy nincs bennem batorsag dolgokhoz. Ha a ferjem nem jott volna ki akkor egyedul nem vagtam volna utnak az biztos.

fhdgy 2022.11.07. 20:13:02

@Csodabogár: Apámnak is volt Csepel 125-öse. Aztán jöttek a 250-esek. Bár itt már zavar van az erőtérben. Emlékeim szerint a 250-esek Pannónia néven futottak. Megnéztem a wikipédiát, de nem lettem igazából okosabb!

Csodabogár 2022.11.07. 21:24:01

@fhdgy: Igen, Pannoniának hívták és olyan egyben ülése volt. Nagyon menők voltak akkoriban.:-)))
De a Yamaha se volt kutya.

élhetetlen 2022.11.08. 18:25:01

@P.Elliot: Még egy agyament sztori. Apa majdnem egész életében fuvarozott, lovakkal. Tíz évig éltem egy háztartásban a kedvencemmel, de kiöregedtek. A téli erdő, az nem vicc, egy fával megrakott kocsival, és a hótól nem látod az árkot, végül beadta az ipart, a lovaknak keresett nyugdíjas állást, eladta őket. Új hobby kell. Beszállt az öcsém szereléseibe. Ilyen volt, hogy egy motoros kapára ülést szereltek, mögé egy kis utánfutót. Frászt kaptam, mikor rodeózott, fél kerék a járdán, a többi az úttesten. A sztori. Béreltünk egy rétet, sok km-re a lakásunktól. Apa kiment ezzel a „traktorral” szénáért. Megdöglött a leállító. Addig ment körbe a réten, míg el nem fogyott az üzemanyag, aztán hazajött gyalog. Ha ideges volt, nagyon gyorsan beszélt. Annyit lehetett érteni, hogy b+, b+, b+ a kapádat, aztán utána, hogy menj, csináld meg, hozd haza, és hozzál szénát. Utólag már röhögtünk az eseten.
A lovakról még annyit, hogy nem tudok elképzelni szebbet egy éppen megszületett kiscsikónál. A gyönyörű szemei, a bársonynál is finomabb orra, és ahogy megpróbál a pálcikáira felállni, összegabalyodnak, visszapottyan, újra kezdi, aztán sikerül, és büszkén körülnéz, látta-e mindenki, hogy ő milyen ügyes.

fhdgy 2022.11.08. 18:52:35

@élhetetlen: Az én gyerekkoromban még voltak telek. Volt, hogy Katalinkor leesett a hó és József napkor még abból volt. Mínusz 25-15 fok sem volt ritka. Csikorgott a hó az ember talpa alatt. Fél méter vagy több hó teljesen normális volt.

Ilyen időben nem lovaskocsival hanem szankóval ( mifelénk a szánkó a gyerekek szánkója volt, szankó a lovaké ) ment a munka.

Emlékszem egy esetre, még iskolás sem voltam, reggelre nagy hó esett. A brigád szankókkal ment ki az erdőre. Aztán a hó hirtelen, ahogy jött elolvadt, haza kellett jönni a kocsikért.

Arra is emlékszem, hogy voltak olyan szankók, amiknek a talpa meg volt vasalva és voltak olyanok, amiknek nem. Mindegyiknek volt előnye-hátránya.

Pl. a vasalatlannal simán át lehetett menni a vasúti kereszteződésen, a vasalttal nem. Ilyenkor deszkát raktak a sínekre, úgy már ment.

A vasalt jobban csúszott, kettő ló több terhet tudott húzni.

Ellenben gyorsabban lefagyott, nehéz volt az indulás.

Elég hosszú állás után a sima fatalpú is le tudott fagyni. Az indítási trükk az volt, hogy a fürgébb lovat hirtelen indították, így kicsit oldalra megrántotta a szankót. Ha már megmozdult, akkor nem volt tovább gond.

P.Elliot 2022.11.08. 19:27:20

@élhetetlen:

Jo erzekletesen tudsz irni, itt pukkadozok a nevetestol, motoros kapra szerelt cucc, hiaba a ferfiak talalekonyak.
Oriasi lehetett korbe-korbe menni es lesni/ valoszinu karomkodva/ hogy mikor fogy ki a benzin, na meg b+, b+ b, a kapadat.
Hehehehe.....

Istenem, az elejen azert ment, a nagy feltalalok se szoktak rogton hibatlan dolgot felmutatni...

Sosem lattam ujszulott kiscsikot de el tudom kepzelni , csak olyanok mint az emberi babak, vizbol kikerult, barsonypuha borocskek, hibatlanok.

En a lanyom szemet csodaltam meg, jobban mondva a szemfeherjet, szurkesfeher, feny altal sosem bolygatott szemecske, nem volt abba egy picike verer vagy barmi, sotetbol jott, nem erte feny vagy barmi bantalom.
2 ora mulva amikor ujra odahoztak mar nem volt olyan csodalatosan szep es hibatlan. Mondom, nem a szem, a szemfeherje.

Csodabogár 2022.11.08. 19:57:23

@P.Elliot: Nekem a szabadáras mindent megért. Itthon, akkor már, megvolt minden, nem voltak napi gondok. De engem nyomasztott a bezártság. Nagyon elszánt voltam. Nem volt könnyű eleinte, de megérte!

fhdgy 2022.11.08. 20:01:29

@Csodabogár: Szabadáras micsoda? Nem elírás, nem szabadság?

P.Elliot 2022.11.08. 20:03:33

@fhdgy: Igen, emlekszem gyerekkorombol en is a nagy telekre. finom puha ho, jo magas, de szep is volt.

Most mar a ho sem olyan, szemcses, nem azok a nagy puha pelyhek.

Lovas szankon sosem ultem de klassz lehet...jo ez a szanko inditasi trukk.

Megjegyzem mint mindent amit olvastam vagy hallottam.
Otletgyujto vagyok, hatha jo lesz valamire.

P.Elliot 2022.11.08. 20:05:16

@fhdgy: talan szabadulasnak akarta irni.

fhdgy 2022.11.08. 20:06:47

@P.Elliot: Talán megtudjuk az igazságot!

P.Elliot 2022.11.08. 20:08:55

@Csodabogár: Ehhez kellett egy nagyfoku batorsag ami ilyen esetben hianyzott volna belolem.
Nem vagyok gyava tipus de tartok a bizonytalan helyzetektol, probalom elkerulni.

Mindenesetre csak gratulalni tudok.
Igen, megerte szerintem is, kinyilt a vilag, jobban helyet talaltal benne, jovot .

fhdgy 2022.11.08. 20:15:23

@P.Elliot: Lovaskocsi esetén pont fordított a dolog. Azt a lovat indítják előbb, amelyik lassabban mozdul. A fürgébb pont utoléri, így egyszerre mozdítják a kocsit.

Az a jó igásló, amelyik nekifeszül és erőből indítja a kocsit. Amelyik hirtelen neki ugrik, az nem jó, előbb-utóbb szakad a szerszám. Az ilyen lovat türelmesen nyugtatni, tanítani kell, hogy nem neki ugrunk, hanem szépen nekifeszülünk.

Apám, aki ugye huszár volt, sokat mesélt nekem. Pl. az ideges, türelmetlen lónál nagyon sokat segít, ha indulás előtt az ember "babrál" a szerszámmal, csak menjen egy kicsit az idő, a ló nyugodjon meg. Ilyenkor jobb nem felülni a kocsira, hanem a kantárt fogva, gyia ..

Csodabogár 2022.11.08. 22:25:31

@fhdgy: Szabadság!!!
Ma elég rémes napom volt, szétszórtabb vagyok, mint normálisan.:-(

Egyébként az igazi telekre én is emlékszem. Nekem pl korcsolya bérletem volt, amin harmincat lehetett lukasztani. A pálya sima vízzel felöntött teniszpálya volt. Volt olyan tél, hogy nem volt elég a 30 nap, még jegyeket is kellett venni hozzá.

Mellesleg a kezem lábam majd lefagyott mindig. Nekem egyáltalán nem hiányoznak a nagy telek. Mert hogy a hazai "tél élményekre", még rátettem egy jó nagy lapáttal 7 évig Stockholmban.

RHalacska 2022.11.09. 09:50:16

Szerintem azért már az apja is zseni volt. Ugyanis a cikk szerint, idézem "Ezt a fickót tényleg sajnálni lehet. Ügyvéd család gyereke volt, kétéves volt, amikor kicsi testvére és az apja meghalt valami járványban. Az apja másnap szülte meg a harmadik gyermeket, hatalmas adóssággal maradt magára 28 évesen." Szóval a fickó apja a halála után (!) megszülte a gyermekét. Indulhatott volna a kettős Nobel díjért..... Könyörgöm, közzététel előtt olvassuk már el a cikket.....amint látom mélyen szántott, hogy nem engedtek be valahova, amikor Te (Őfelsége a turista) odaért. Van ez így. Ha tudnád hogyan kell egy misére előkészülni, nem lepődnél meg, hogy 15 perccel korábban nem ér rá veled foglalkozni. Adományt meg nem kértek tőled, zokon vetted? Nem csak misén lehet adományozni, van annak kevésbé látványos formája is.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.11.09. 09:50:40

Ilyen igénytelen magyarsággal megírt cikket is régen láttam. Az egy dolog, hogy az apja megszülte a gyereket másnap :-), ez elírás, de mondjuk egy utólagos EGYSZERI átolvasás segített volna.

"első felesége a feljegyzések szerint egy vidám, csicsergő kis nőt volt"
" A második feleségét sikerült megtartani"

Ez angolból fordított cikk egy olyan embertől, akinek nincs ilyen irányú (bölcsész) tapasztalata. Ha nyelvtanilag értelmes is egy mondat, választékosnak nem nevezném, magyartalan. Az index meg főcímlapra tette, egy nehéz életű ember történetével kecsegtetve, miközben meg 70% útleírás. (Mondjuk ez nem az író hibája).

És a lényeg: ez akkoriban nem számított nehéz sorsnak, sok ember halt meg az egészségügy fejletlensége miatt. Az írónak csak a mai világról vannak ismeretei. Kár volt erre ennyi időt pazarolni.

2022.11.09. 09:50:47

@fhdgy: “ Apámnak is volt Csepel 125-öse. Aztán jöttek a 250-esek. Bár itt már zavar van az erőtérben. Emlékeim szerint a 250-esek Pannónia néven futottak.”

Talán segíthetek. Volt Csepel 100, később lett belőle 125 egy üléssel. Később lett “nagy” 250 1951-ban kezdtek gyártani, először két majd egyhengeres, szinten egy üléssel de a csomagtartóra lehetett hátsó ülést szerelnem. 1953 volt egy facelifting, ilyen az enyém is. A következő generációk futottak Pannónia nev alatt, itt szembetűnő jellegzeteskent egybe volt az ülés. Az utolsó szériák p20 es 21 (Honda koppintast) kethengeresek voltak.ebből is van a birtokomban. 2011 óta óra te county chopper látogattam meg és vásároltam egy motort tőlük.
A motorozás élményhez nem kell száguldani, megbolondít hogy érzed a szabadságot, mivel nincs körülötted egy védő burkolat a természet minden elemet. Mellette meg egyfajta kihívás uralni a gépet és a körülményeket. Ez egy hommage a motorozashoz.
Eletem egy szép élménye volt a route 66 második fele venice beach-ig. Tiszta easy rider, öcsém

Sakk Tee 2022.11.09. 09:50:57

@Csodabogár: Nyomj be egy motoros képet magadról, eped az egész blog!

shakte 2022.11.09. 09:51:02

@élhetetlen: szeretem ahogy lírázol :)

RHalacska 2022.11.09. 09:51:04

Látom kritikus komment nem jelenhet meg. Nem baj, vannak közösségi fórumok is. A hibát meg illett volna kijavítani.

fhdgy 2022.11.09. 11:30:46

@Mr.Tellinghovon: Hogy teljesebb legyen a kép, egy kérdés: És a Danuviák hol helyezkedtek el, mert olyan néven is gyártott motorokat a Csepel művek.

fhdgy 2022.11.09. 11:34:28

@Csodabogár: A szabadság egy nagyon viszonylagos fogalom.

Ami az egyik embernek szabadság, a másiknak rabság vagy fordítva.

Neked mit jelentett akkor a szabadság, amikor a szabadságvágy hajtott?

Golf2 2022.11.09. 12:47:06

@P.Elliot: Szerencsére jól alakul a választás...

P.Elliot 2022.11.09. 13:28:47

@fofilozofus: Nem szokasom piszkalodo beirasokra valaszolni, a jovoben sem teszem de nehany szot azert beirok mielott soporlek a szemem elol.

Beirasom egy turista szemevel van irva, jobban mondva bemasolva az aznapi naplombol, furcsasagokat, humoros dolgokat sosem keruli el a figyelmem az eletben sem es ugy irom le ahogy lattam, nem regeny ez es kulonben sincs igenyem irodalmi baberokra, foleg hogy az ilyen alakoknak jo legyen. Mar tobbszor emlitettem hogy en ugy irok, ahogy beszelek, plane itt , ez nekem szabaly, nem mintha nem tudnek maskeppen komolyabban irni de ez engem szorakoztat, / masokat is szeretem ha igy irnak/,nem erdekel ki mit gondol, te sem erdekelsz.

HA-t meg hagyd beken. Sok a dolga, ha en nem reklamaltam mi jogon piszkalodsz te/ neki meg nem ment tonkre a blogja mint hogyis mondjam csak kinek de te valoszinu erted, ha en nem reklamaltam az eliras utan akkor neked sincs jogod, te csak egy olvaso vagy legfeljebb.

A jovoben ne faraszd magadat az irassal mert valaszolni nem fogok.....

P.Elliot 2022.11.09. 13:39:11

@Mr.Tellinghovon:

Na ezt tenyleg szepen leirtad hogy mi az orom a motorozasban, nincs vedoborkolat mint az autonal, erzed a szelet, napot, levegot es neked kell uralni a gepet nem ugy mint a kocsinal ahol csak elterulsz es eppencsak iranyitgatsz.

Szabadsag erzes.

Na en ebbol nem ereztem semmit amikor a ferjem hata mogott ultem, minden zokkenonel lestem hogy mikor esek le ott hatul. Mar nem emlekszem pontosan hogy o volt az vagy valami baratja, rokona, aki elvesztette egy dombos zokkenonel az utasat a hata mogul, a pasas leesett, hehehe...
Semmi baja nem tortent de mulattato volt hallani...

Motorozol meg? Nincs kedved egy posztot irni rola? Plane hogy itt Usaban is motoroztal, 66-os ut, ne is mond!

Sok erdekes emleked lehet, mar eleve a beiras hogy milyen erzes futni ott az utakon.
Mint latom vannak itt motoros emlekek a hozzaszoloktol is tehat orommel olvasnank....

P.Elliot 2022.11.09. 13:46:37

@fhdgy: A szabadsag erzest egy disszidalttol en meg tudom magyarazni az en szemszogombol de nem most.
Francos jo erzes.
Itt meg csak reggel van, most keltem fel, van mas dolgom is egyelore mint a net elott ulni de kesobb visszajovok es mondom, csak az en szemszogombol mert mindenkinek mas volt fontos .

Holnap megyek az orvoshoz megtudni hogy lesz-e mutet a csuklomon vagy nem.
Toled a " csuklostol" kerek drukkot, te igazan tudod hogy milyen fontos lenne hogy ne legyen szukseg ra.

Csodabogár 2022.11.09. 13:55:22

@fhdgy: Világot látni, utazni. Addig már gyerekkorom óta csak olvastam, hogy mik vannak és hol, műkincsek épületek stb. Megőrültem, hogy be vagyok ide zárva. Ma is azt mondom, hogy megérte, még ha késtem is 9 évet,
@shakte: Nincs kép és nem is tudom, hogy lehet ide képet berakni. Ami van amatőr minőségű fekete fehér kis kép, amilyenek voltak a hatvanas évek elején. Egyébként én mindig csak utas voltam, jómagam csak közönséges biciklivel tudtam közlekedni.:-)

fhdgy 2022.11.09. 14:07:00

@P.Elliot: Én is nagyon röviden, mert mennem kell!

Sok idő eltelt a baleseted óta, most egy esetleges műtét nagy időveszteség lenne a gyógyulási folyamatban. Nyilván, az lenne a jó, ha nem kellene műtét és a csuklód szépen és jól gyógyulna.

Drukkolok!

SzZoole 2022.11.09. 14:55:50

Elnézést, hogy megzavarom eme remek eszmefuttatást, csak sokkol az itthoni árak.

Nyíregyháza belvárosában egy kávézóban ülök, egy eszpresszó és egy ásványvíz társaságában 1100 Ft. Nézegettem a pultot, egy “ nosztalgia kifli” ami tartalmazz némi felvágottat és salátát 890 Ft!!! Mijafasz……. Teljesen sokkban vagyok, drágább mint Anglia, de most komolyan!

fhdgy 2022.11.09. 15:48:48

@SzZoole: Úgy kell neked, miért nem maradtál a sejhajodon?!

No, jó, visszaveszek a figurából. Hazajössz párnapra és paff vagy, de mi van azokkal, akik állandóan itt vannak?

Az előbb voltam a tecsóban, vettem egy szendvicskrémet, 200 g., 800 Ft. Mi van?

Golf2 2022.11.09. 18:49:55

@SzZoole: Szerencsés vagy. Téged csak pár napig sokkol,minket meg életünk végéig.

fhdgy 2022.11.09. 19:15:22

@SzZoole: Megettem a kis vacsorácskámat. Nagyon vékonyka lett! Mondhatnám qrva diettás!

Ha beleszámolom a kenyeret, a paradicsomot, kb. 1500, aztán nesze semmi fog meg jól!

SzZoole 2022.11.09. 19:33:32

@Golf2: ahhoz képest sokkolt, hogy február óta szinte a duplájára ugrottak az árak, gyakorlatilag UK árak vagy egy kicsit több is!

SzZoole 2022.11.09. 19:40:15

@fhdgy: ne panaszkodj, én most vacsoráztam egy barátommal, egy cigánypecsenye, egy rántott sajt, egy négy centes panyolai, egy kóla és egy top joy baracklé 11200ft plusz borravaló 13 rongy :-)

fhdgy 2022.11.09. 19:43:10

@SzZoole: No, azt kaolát nem kellett volna, az volt sok(k)!

fhdgy 2022.11.09. 19:50:19

@SzZoole: Szerencsére nem vagyok átlag nyögdíjas, így nem tudom elképzelni, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, mármint az átlag nyögdíjasokkal.

Az ő szempontjukból az a rémisztő, hogy nem látszik a vége. Nekem kb. 50 %-kal lett magasabb a heti bevásárlásom ( a kecskéket most hagyjuk figyelmen kívül ). A nyögdíj emelés kb. egy hetet kompenzál. Az átlagnak eddig sem volt habzsi-dőzsi. Mi van most, mi lesz ezután?

SzZoole 2022.11.09. 19:57:55

@fhdgy: hogy mi lesz ezután, tuggya a tököm kezitcsókolom, én vidéki vagyok, nem értek a lovakhoz :-)

fhdgy 2022.11.09. 19:59:25

@SzZoole: Tudom, az már kiderült, hogy nem értesz a lovakhoz, de azt is tudjuk, hogy a kecskékhez sem!

Akkor mihez értesz?

SzZoole 2022.11.09. 20:05:17

@fhdgy: kérlek szépen a művészethez értek, professzionális életművész vagyok :-))

Dehogy pozitívumot is mondjak, voltam ma önkormányzatban az okmányirodán szig.-et csináltatni. Sorszám vételtől az elköszönésig 15 percnél nem volt több, és, az ügyintéző segítőkész és kedves volt!

SzZoole 2022.11.09. 20:08:45

@fhdgy: “ az már kiderült, hogy nem értesz a lovakhoz, de azt is tudjuk, hogy a kecskékhez sem!”

Viszont az elkészítéséhez igen!

fhdgy 2022.11.09. 20:12:57

@SzZoole: Ezt én is meg tudom erősíteni. Egyre több normális ügyintézővel találkozom én is.

fhdgy 2022.11.09. 20:14:06

@fhdgy: Egy indiszkrét kérdés: ha elkészíted a kecskét és az valaki meg is eszi, túléli?

fhdgy 2022.11.09. 20:15:05

@fhdgy: Ezt nem magamnak akartam!

P.Elliot 2022.11.10. 01:18:28

@fhdgy: Na vegre idekerultem.

Milyen rovid tud lenni egy nap ha az embernek vannak teendoi.
Gyonyoru oszi napok vannak/ igernek ugyan valami viharos esot hetvegere/, meg azert a falevelek fele a fakon.
Ami az aremelest illeti itt is van de a fizetesek megiscsak masok, annyira azert nem erezzuk meg. A kiskeresetuek meg igenybe vehetnek sokfele segitseget , Foodbank is van, ujra kinnt vannak az elelmiszerboltokban a gyujto kosarak is, lehet bele rakni valamit ami tartos elelmiszer/ ott a boltban megveszi az ember/ es begujtik.

A covidnal nem volt, eltuntettek, valoszinu hogy a fertozestol feltek.

Alig latni olyat aki nem tesz bele valamit, az valoszinu hogy maga is keves penzu vagy szoros szivu hiszen egy doboz szarazteszta nagyjabol 1.50-2$.
Annyit azert mindenkibol ki lehet nezni meg a uveg spagettiszoszt.

P.Elliot 2022.11.10. 01:25:30

@fhdgy: Hogy mi lesz a kisnyugdijasokkal?

Valoszinu hogy elokotorjak a haborus szakacskonyveket otleteket keresni.

Aki most nyugdijas az meg emlekezhet a szulok elbeszelesebol hogy mi volt haboru alatt, sok tulelesi recept volt utana is.

Amikor en voltam gyerek volt mar rendesen ennivalo de hallottam sztorikat na meg olvastam hogy hogy probaltak kijonni abbol a keves penzbol.
Tenyleg sajnalatra meltoak a kisnyugdijasok, az allam igazan adhatna valami potlast, igazan nem ertem hogy miert is ne lehetne.
Valami elelmiszerjegyeket azoknak akiknek nagyon keves a nyugdija.

Mennyien lehetnek vajon?

P.Elliot 2022.11.10. 01:42:11

@Csodabogár: En ezt a bezarasos erzest nem ereztem mert beleszulettem a szocializmusba es megertettem hogy nekunk kuss! Te joval elottem szulettel, nektek meg volt mas eletforma is..

Amig ki nem jottem nem is tudtam hogy ilyen csodas kulfoldon elni, marmint ami a szabadsagot illeti, itt tanultam meg hogy az mi.

Hogy ha normalisan elek nem piszkal senki, nem is engedik hogy piszkaljon, nem kell a fonok talpat nyalni semmiert, amig a munkamat rendesen elvegzem addig egy szava se lehet.

Itt mar azon is meglepodtem hogy milyen kozvetlenek, baratiak a fonokok, egyik se poffeszkedo.
Szinte minden teren szabadsag van az otthoni egeszen mas eletforma utan.

Rendesen megfizetik a munkamat amibol meg is lehet elni.
Azert valoszinu hogy mas a vilag mar otthon is ha nem is teljesen lam csak, mar szabadon lehet utazni.

Ki hitte volna?

P.Elliot 2022.11.10. 01:48:19

@SzZoole: Mivel gondolom a nyersanyag is draga, kevesebbet nem is kerhetnek a vendeglosok mert akkor mar zarhatjak is be az uzletet.

Nem tudom hogy szamoljak csak saccolom hogy az etel ara ugy jon ki hogy egy resz a nyersanyag, masik resz a fennttartasa az epuletnek, fizetesek, biztositas, ado es csak a harmadik resz a haszon tehat igy kell szamolniuk az arat mert ha a haszont elhagyjak akkor mar lehet is bezarni a helyet.

fhdgy 2022.11.10. 07:42:10

@P.Elliot: Egy kis statisztika:

2022 januárban az átlag nyugdíj 164 102 Ft volt, a medián pedig 140 200 Ft.

Nem tudom pontosan mennyi volt a nyugdíj emelés ebben az évben, de nem hiszem, hogy átlagban 10 000-nél több.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok felének 150 ezer vagy az alatt van a nyugdíja. Ez ugye 400 $-t sem éri el.

Golf2 2022.11.10. 07:47:56

@SzZoole: 1 átlag angol csak 2 órát dolgozik a vacsorádért a magyar meg 8at.
Tehát jól álltok,mi meg süllyedünk.

fhdgy 2022.11.10. 08:28:26

@Golf2: Ha jól értettem @SzZoole: hozzászólását, akkor kettő vacsora volt, bár a helyzet így is, úgy is rossz ránk nézve.

Golf2 2022.11.10. 11:09:35

@fhdgy: Lényeg hogy átlagbért hasonlítottam tehát nekik olyan mintha nekünk a 2 vacsi csak 3000ft lett volna.Akkor mi is vígadhatnánk.

fhdgy 2022.11.10. 11:22:59

@Golf2: Még megérheted a vigadást!

Mondjuk, így folytatódik az infláció, lesz új forint, levágva három nullát a végéről.

Akkor ugye a 13 000 régi forint 13 új forint lenne.

Aztán megint egy kis infláció és 13 forintból lesz 3000! -:)

Ilyen dolgok voltak a régi Jugoszláviában. Levágtak nullákat a végéről, aztán pár év alatt újra ott voltak, ahol a part szakad!

Csodabogár 2022.11.10. 11:30:44

Ha lenne egy csöpp ész valahol, akkor levágás helyett áttérnek az euróra. A szlovákok már régen meglépték. Nem tudom most náluk mi van.

dikusz. 2022.11.10. 11:35:32

@Csodabogár: Egyhamar nem is tervezik bevezetni.

fhdgy 2022.11.10. 13:22:33

@Csodabogár: Nem az a baj, hogy nincs ész, hanem az a baj, hogy a disznósághoz sok is van.

Ide a rozsdás bökőt, hogy a fijúg forexeznek, persze maszekban.

Bennfentes információ birtokában könnyű árfolyam-nyereséget elérni. Tudom, hogy mikor mi fog történni a forint árfolyamával, akkor hatalmas pénzeket és biztonságosan lehet zsebre vágni.

Aki nem tudná, hogy mi a forex, csak röviden: foreign currency exchange rövidítése, magyarul mondhatjuk devizatőzsdének.

Vannak on-line platformok, fotelből lehet kereskedni devizákkal. Most nem tudom, de évekkel ezelőtt volt olyan, hogy 30-40 szeres áttéttel is lehetett kereskedni. Ez azt jelentette, hogy volt mondjuk ezer $-om és úgy kereskedhettem, mintha 30-40 ezer lett volna.

Én nem hiszem, hogy a fijúg erről a lehetőségről akarnának mondani.

SzZoole 2022.11.10. 17:01:33

@Golf2: pozitívumként azt hadd mondjam el, hogy a tetoválás még mindig olcsóbb Magyarországon, mint a UK-ban. Amit itt £180-ért vártak rám, az kint kb. £1000 lett volna :-)

fhdgy 2022.11.10. 17:04:05

@SzZoole: vártak rám vagy varrtak rám? Nem mindegy!

SzZoole 2022.11.10. 17:05:41

@fhdgy: az lesz az, varrtak, kösz a korrekciót :-)

fhdgy 2022.11.10. 17:14:18

@SzZoole: mobilon írtam, a varrtak rámot is ki akarta javítani varrták rámra. Minek ennyit okoskodni?!

SzZoole 2022.11.10. 17:25:40

@fhdgy: varrtak a habtestemre, így jaóúúú lesz katonabácsi ? :-))

Amúgy most kóstoltam az idei termés eredményét. 75 liter 52 fokos, szemezett szőlőből főzött ivólé, még karcosan is finom :-)))

fhdgy 2022.11.10. 17:33:40

@SzZoole: Igazából ezért jársz haza, mert egyszerre nem tudod kivinni?

SzZoole 2022.11.10. 17:41:01

@fhdgy: mármint mit nem tudok egyszerre kivinni?

fhdgy 2022.11.10. 17:42:01

@SzZoole: Hát a 75 liter 52 fokos ivólevet!

SzZoole 2022.11.10. 17:44:00

@fhdgy: ja, három liter is elég lesz :-))

fhdgy 2022.11.10. 17:50:23

@SzZoole: És akkor egy hét után újra jössz?

SzZoole 2022.11.10. 17:51:54

@fhdgy: nem, legközelebb már csak jövőre :-))

fhdgy 2022.11.10. 17:52:36

@SzZoole: Ennyire beosztó vagy?

SzZoole 2022.11.10. 18:05:37

@fhdgy: látod, beosztással kell élnem, sírok :-))

fhdgy 2022.11.10. 18:13:06

@SzZoole: Amióta vödör a mérték, semmi gondom vele.

P.Elliot 2022.11.10. 18:48:52

@fhdgy: Na, megjottem az orvostol, majdnem rendesen kezdenek osszeforrni a csontok bar elegge habozott hogy van itt egy kis elteres az egyiknel ami nem veszes, mutet nem szukseges de megis jobb lenne talan azt is jobban helyretenni. Kerdeztem hogy mennyire fontos ez?

Azt mondta hogy a kezemet tokeletesen tudom majd hasznalni de megis oldalt lehetseges hogy lesz egy kis elteres, alig eszreveheto vagy sehogy, mondtam hogy ha csak ennyi akkor nagyon jol megleszek vele igy is, nem akarom a mutetet.

Megint atbeszeltuk mert csak nem akarja ugy hagyni, vegul abban allapodtunk meg hogy 4 het mulva leveszik a gipszet es az uj rontgen majd megmondja hogy hogy forrott ossze es hogy kell-e az a mutet egyaltalan.
Elkepzelheto vagy nagyonis valoszinu hogy tokeletesen ossze fog forrni.
Ha a kezemet tudom rendesen hasznalni, planr csak a bal kez akkor nem fogok belemenni hacsak nagyon nyomatekosan nem tanacsolja.

Hat igy allunk, mire leveszik december 7, meg eppen kelloen fel tudnek keszulni a kedvenc unnepemre. Meg az a karacsonyi parti elotte is beleferne....
Egyebkent rosszabbra voltam felkeszulve, igy meg vagyok azert elegedve.

Neked mennyi ido kellett mire rendbejott a kezed? Milyen hatarig jott rendbe?

fhdgy 2022.11.10. 19:05:50

@P.Elliot: Biztató hírek, reméljük, hogy úgy is lesz!

Ugye, nekem volt műtét, összecsavarozták a csontjaimat. Így már kb. két hét után tudtam apróságokat csinálni a kezemmel. Nekem a bal kezem törött el és bal kezes vagyok. Elképzelheted, hogy kis segítség a bal kézzel milyen sokat ért a jobb kezemnek!

Hat hét után vették le végleg a gipszet. Fél gipsz volt és nagyon könnyű. Képzeld el úgy, mint egy megfelelő hosszú fél ereszcsatorna és abba volt fáslival rögzítve a kezem. Ha úgy tartotta kedvem, akkor én magam is le tudtam venni, majd visszarakni. Ezt azért írom, mert ez óriási könnyebbség volt. Kb. egy hónap után már egész jó volt a kezem, csak nem szabadott nagyot emelnem, meg jelzett is a beépített szerkezet, mert fájt. Beépített szerkezet alatt a fájdalmat értem.

Aztán fokozatosan megerősödött, próbálgattam is egy kicsit feszegetni a határokat.

A csavar a kezemben csak kicsit zavart. Nagyon kicsit érzékeny volt az időjárásra. Hangsúlyozom, hogy nagyon kicsit.

Egy év pár napra kivetettem a csavart. Azóta, ha nem látszana a vágás nyoma a csuklómon, azt mondanám, hogy nem is volt semmi gond a csuklómmal. Egyszerűen tökéletes.

Csodabogár 2022.11.10. 19:21:25

@P.Elliot: Ha tudod használni a kezedet, ne hagyd megműteni. Persze, felétek sajnos, az orvoslás is üzlet, ezért rábeszélnek mindenre,

Egyszer kint bajlódtam a fülemmel. Ismerem, ezerszer volt már sajnos. Elmentem ott egy fül orr gégészhez. Mielőtt láttam volna, bevezényeltek egy audiológiai vizsgálatra. Hiába mondtam, hogy nem szükséges, a hallásomról tiszta képem van, de enélkül nem fogad az orvos, mondták. Végig csináltam. Aztán végre mehettem az orvoshoz. Az csak úgy minden nélkül benézett a fülembe és közölte, hogy meg kell műteni. Kint a titkárnőjével beszéljük meg a részleteket. Kb. 5 percig voltam nála. Persze tudtam, hogy semmi műtétre nincs szükségem, max. fel kell szúrni, ami kb. még 5 perc lett volna.
Ez a röpke vizit 175 dollár volt. A titkárnő néhány nap múlva jelentkezett és közölte, hogy kb. 4000 dollár a műtét.mondtam, hogy még gondolkozom a dolgon.:-)
Ennek már biztos van 10 éve, ma már biztos drágább.

fhdgy 2022.11.10. 19:29:41

@P.Elliot: Egy kis érdekesség:

A műtét még Münchenben volt, a csavart viszont már Fehérváron szedték ki. Műtét után a varratokat a háziorvos szedte ki Münchenben.

Amikor kiszedték a csavart, a doki mondta, hogy hány nap múlva menjek vissza és kiszedi a varratokat. Fehérváron a kórház ( majdnem ) a város szélén, a házi orvos meg tőlem kb. 200 méter.

Mondom a dokinak, hogy nem lehetne inkább a házi orvossal kiszedetni a varratokat? Tök elcsodálkozott, de hát hogy???

Mondom neki, hogy Münchenben is a házi orvos szedte ki, hát úgy! Jó, akkor, ahogy gondolom.

Elmentem a házi orvoshoz és előadtam magam! No, de hogy képzelem? Hát úgy, hogy Münchenben is a házi orvos szedte ki. Nagyon csodálkozott, de ha úgy akarom, akkor kiszedi. Szépen, ügyesen kiszedte, nem volt benne semmi hiba.

Még a müncheni házi orvosról, a varratok kiszedéséről. Amikor leültem, letettem a kezem valami kis asztal félére, a doki kibontotta, majd valami vágóeszközökkel felfegyverkezve el kezdett közelíteni a csuklómhoz. De óriási cikk-cakkokkal, mert úgy remegett a keze. Én is el kezdtem remegni, mert mi lesz itt? Matyóminta a csuklómra? Belém vágott a frász!

Aztán mikor odaért, a keze megnyugodott, semmi remegés, elegánsan, ügyesen, minden fájdalom nélkül kiszedte a varratokat. No, azóta sincs Matyóminta a csuklómon. -:)

fhdgy 2022.11.10. 19:42:35

@Csodabogár: Nekem a csuklóműtét meg az utáni kezelés összesen 70 euróba került. Hét nap a kórházban, napi 10 euró.

Nem akartak semmire rábeszélni, semmiről lebeszélni. Elmondta a doki, hogy mit tud csinálni, melyiket választom?

Én visszakérdeztem, hogy melyik a jobb nekem?

Kettő megoldás van, mindegyik tökéletes lesz, az egyiknek ez az előnye meg a hátránya, a másiknak meg az, meg az.

Én választottam ezek után a műtétet, amit nem bántam meg. Tényleg tökéletes a kezem.

A műtét semmi, de hangsúlyozom, hogy semmi fájdalmat nem jelentett.

Azért csendben megjegyzem, hogy egy nyitott szívműtéttel a hátam mögött, már meglehetősen bátor voltam. Ha azt kibírtam, akkor egy vacak csuklóműtét nehogy kifogjon rajtam.

Helyi érzéstelenítéssel és nem altatással kértem a műtétet. Aztán mikor felébredtem, "ich habe gut geschlafen" ( jót,jól aludtam ) volt az első mondat.

Ja, igen, mondta a doki, egy kicsit komplikáltabb volt, mint amire számítottak, így elaltattak. Semmit nem vettem belőle észre.

élhetetlen 2022.11.10. 19:51:40

@fhdgy: Nekünk is volt szánkónk (de a kicsit is, nagyot is szánkónak hívták). Imádtam a csengő hangját, és ha hazafele összefutottunk, felszedte az összes gyereket. Olyan is eljött szánkózni, aki utána gyalog ment haza. Ha jártál arra, akkor tudod, hogy Pincehely egy nagyon hosszú falu, és a 61-s főút két oldalán terül el. A szánkók akkor tűntek el, mikor a 61-st takarítani és sózni kezdték. Csak ott lehetett átmenni a Kaposon.
A telek azért maradtak. Fehérváron voltam diák, téli szünet, haza kéne menni. Kimentem az állomásra, nem indul semmi. Este vissza az albérletbe. Másnap ugyanez. Iszonyatos tömeg, egyik ismerősnek megjegyeztem, hogy nagyon büdös van. A válasz, ez nem büdös, csak emberszag. Harmadnapra ásták ki a sárbogárdi vonalat, mert 3 méteres hótorlasz ült a síneken.

fhdgy 2022.11.10. 20:04:38

@élhetetlen: Sokszor jártam a fatornyos somogyországi hazám és Szolnok között a 61-es úton Pincehelyen keresztül. Így nem ismeretlen a vidék.

"A szánkók akkor tűntek el ...", igen ez erre is így volt. A 60-as évek első felében még lovas szankók jártak az utakon. Gyerekekként megkérdeztük a hajtót, hogy utána akaszthatjuk a szánkókat. Nem emlékszem olyanra, hogy nem lett volna a válasz! Így szánkózgattunk fel-le a faluban. Van egy nagy domb a falumban, úgy hívják, hogy Lizola. Ha a tetején elengedtük a biciklit, akkor az alján kb. 60 km/h volt a tempó. Szóval nem kicsi domb.

Ezen is szánkóztunk, korcsolyáztunk, mert tükör sima jég réteg lett az úton. Aztán, amikor a kenyérszállító autó nem tudott lemenni, felmenni, akkor lesalakozták és oda lett a jó kis pályánk!!!

élhetetlen 2022.11.10. 20:41:21

@P.Elliot: Az éppen megszületett gyerekek sem mindig szépek. Az öcsém születésekor én egy énekkari versenyen voltam, jöttünk haza délután, a barátnőim vártak a buszmegállóban, irány a kórház (akkor még volt szülészet Pincehelyen). Megmutatták a kis vörös ördögöt. 250-nel született, vörös volt és ráncos, azaz nagyon csúnya. Őt kaptam testvérnek? Aztán két nap múlva kisimult, és szép baba lett.
A lovak. Gyönyörű nóniuszaink voltak, a sörény alá beégetett törzsszámmal. A szülési szabadság egy nap, másnap mentek dolgozni, a kiscsikó lazán az anyja mellé kötve futott, ha megálltak, akkor szopott. Az utca végében épült a gáztöltő telep, de amíg nem készült el, apa ott fuvarozgatott. Az összes Pestről jött főnök, munkairányító stb, kockacukorral a zsebében mászkált, néha rájuk kellett szólni, hogy elég már a kicsinek az édesség.
Egyébként a viszonyom a kedvenc lovammal. Erre nem emlékszem, csak mesélték. Nyitva maradt a hátsó ajtó és az istálló ajtaja is. Három éves lehettem, és bebóklásztam. Apa arra lépet be, hogy a ló patájánál matatok. Fel kapott, mit csinálsz kislányom? Pucolom Baba cipőjét, mert sáros.

P.Elliot 2022.11.10. 20:57:43

@Csodabogár: Hat igen, nem fogom hagyni a mutetet hacsak nem bizonyitja be hogy megis szukseges.
Nem ugy nezett ki mint aki ragaszkodik ehhez csak latolgatta mert a minositesehez se extra kezeles nem hianyzik, se az hogy nem vegezte el rendesen a munkajat. Ezt itt komolyan veszik.
A rontgen utan kivetitett kepernyon nezett meg minden felvetelt/ oriasi kompjuteren/ melle rakta a multkori felveteleket es pontrol, pontra elmagyarazott mindent nagyon szakszeruen, szeretem a magyarazo orvosokat, en hiszek nekik.

Egyebkent neki is nagy kockazata van am mivel a biztosito nem nagyon szeretne olyan sztorit hogy utolag a beteg kemeny penzekre perelte oket mert az orvos hanyag munkat vegzett vagy nem csinalt meg valamit.

Ha en tiltakozok hogy nem engedem, ahhoz komoly papir, bizonyitek kell az alairasommal hogy en nem engedtem es akkor ha barmi bajom van ebbol kifolyolag akkor nem perelhetek.

A biztositasom nyugdijas 80%-ban ez jar az allamtol, a maradek 20% az amit magam fizetnek de nem mert erre van sajat biztositasom, meg sosem fizettem egy centet sem, illetve egy mutetnel az altato orvosnak 150 dollart, a tobbit ott is a biztositom fedezte.

Reszemrol nem akarok allami biztositast latni mert akkor minden lepusztul. Beszelgetek neha angliai topikban, ott allami es ingyenes van, honapokat varnak minden vizsgalatra, meg egyszerubb dolgokra is. Neha el sem akarom hinni hogy annyira lepusztult,ahhoz kepest a magyarorszagi egy csoda.

Egyebkent gondold el, van az a hatalmas korhazi epulet ami rendszeresen van karbantartva, mi penzbe kerul. Hatalmas az ado, a fennttartasa. A nagyon jol fizetett orvosok hada, a szemelyzet amibol mindig rengeteg van. A gepek, mihelyt van valami jobb, modernebb mar hozzak is, soha nincs ezekben hiany, a segedeszkozok, mind-mind hatalmas penzbe kerul meg naponta is.

Azt ki kell valakinek fizetni, nyilvan a betegnek.
Vegye meg mindenki a biztositast es akkor meg olcsobban is tudjak adni, volt errol mar szo hogy milyen sok beteg van akinek nincs, nem is valt, kezelni kotelezo ha oda bement es a szamlat soha nem fizeti ki..
Itt minden beavatkozast mutetnek hivnak akarcsak egy seb felnyitast. Apro mutet de mutet.

Majd meg irok de indulok vacsorat fozni.

Azt meg tudok, mast is felkezzel es fellabbal az elobb astam is a viragoskertemben egy kis darabot, addig amig a gyerekem eszre nem veszi, a jobb kezem es a labam ep, en megorulok attol ha feleslegesen pihenesre kenyszeritenek.

fhdgy 2022.11.10. 21:26:01

@élhetetlen: Szerintem az állatok idomulnak a gazdájukhoz ( jó lenne fordítva is ). A nyugodt környezet jó irányba hat az állatokra ( is ).

Pl. igyekszem a kecskéimmel is nyugodtan viselkedni ( ha nem is tökéletes, de majdnem az ), meg a macskákkal is. Az eredmény az, hogy a kecskék is elfogadják a macskákat, meg fordítva is.

Egy kis antropomorf szemléletet víve a dologba, néha úgy tűnik, hogy barátkoznak! Pl. vannak macskák, akik nagyon barátságosak velem, de vannak olyanok is, akik inkább a kecskékkel ápolnak jó viszonyt.

Egy dolgot nem tudtam még eldönteni ( sok más mellett ). Mi a fontosabb? A kecsketej, amit enni kapnak a macskák tőlem vagy a kecsketej, amit a kecskéktől kapnak enni? ( Jó, mindegyikhez kellek én is ).

Van egy harmadik éves kecském, Kicsi Kincső a neve. Van egy másfél literes krómacél poharam, fazekam, abból issza reggel, este a tejet!

Gyere Kincsőm, itt a fröccsöd! És iszik. Van, amikor egy-két decit, de van, amikor közel egy litert is.

Aztán a lánya, Pöttömke. Már nem is annyira pöttömke, több mint negyven kiló. Most hetedikén volt hét hónapos. Ő a nagy kedvencem! Amit egy kecske jót megkaphat, hát ő azt megkapja. Meg is hálálja. Nagyon szeretetre méltó állat.

Vissza is él ezzel. Tudja, érzi, hogy mindent megbocsátok neki.

Van másik neve is. Bajkeverő! Minden disznóságot elkövet, amit egy kecske elkövethet. Érzi a gazember, hogy nem tudok haragudni rá!

Egy példa:

Ha kinyítok egy ajtót, hogy bemenjek, ő már bent lesz, amikor én még be sem léptem.

Hogy jöttél be?

Neeeem tudom, de te voltál a lassú!

De nagyon okos. Már bent van, egy kis időre becsukom az ajtót, majd kinyitom. Tudja, hogy nem jó egyedül, ezért szót fogad, mikor mondom neki, hogy gyere ki! Jön, mint a kisangyal.

Sokáig mesélhetnék még! A lényeg, szeresd az állatokat és ők is szeretni fognak téged!

élhetetlen 2022.11.10. 22:05:52

@fhdgy: Van, ami még nem drágult. Az unokahúgom mondta, mikor kérdeztem, hogy nemhogy báránymájat, de még bárányt sem evett, különben sem szereti a májat. A SZÍR itt van a villamosmegállóban, nézzen be van-e, (az egyetemisták felvásárolják, mert olcsó, egy serpenyőben elkészül, és finom is, én telefonon félre szoktam tetetni, ha tudom, hogy jön este valaki, aki felhozza). 700 és pár forint volt az egész máj. Ebből Hugi megevett két szeletet, hát, ha még szeretné is, vitt a férjének is kettőt, és is azt vacsiztam, és több, mint a fele még a fagyóban vár. Tudom, mázli, hogy itt a SZÍR, előtte a Húspalotában csak húsvét előtt lehetett kifogni, és sokszor évekig nem sikerült.

Csodabogár 2022.11.10. 23:05:19

@fhdgy: Óriási a különbség a német krarnkenkassa és az amerikai között. Itt Európában meg van szabva mire mit fizetnek a kórháznak. Amerikában szabadrablás van. Barátnőmet operálták, többször is, így olvashatam, hogy micsoda számlákat kapott és mekkora vitái voltak a biztosítóval. Valóságos harcokat vívott, pedig jó biztosítása van és a végén mégis jelentős összeget kellett magának fizetnie. Volt százezer feletti számlája is!

Congeria 2022.11.11. 01:08:34

@Csodabogár:

Nem ismerem az amerikai egészségügyet, (hál'Istennek), mifelénk "ingyenes". Azért kell fizetni érte valamennyit, vagy ha kilépsz belőle, minden esetben zsebből fizetni, nem tudom mennyit. Gyógyszerek nálunk olcsóbbak, az US-ból rendszeresen járnak át idősek, itt kiváltani a vényeket. Innen meg, aki hazamegy, otthon váltja ki, ott még mindig olcsóbb.

Re: fülfelszúrás. Volt összehasonlításom a magyarországi és az itteni kezelés között. Magyarországon, amikor jött a fülfájás (gyerekekről beszélek), az orvos belenézett, megállapította a középfül gyulladást és hogy, lehet-e már felszúrni, kiüríteni a gennyet.
Errefelé mások az irányelvek. A középfülgyulladás megállapítása után nem ürítik ki, nem hagyják eltávolodni a gennyet, csak döntik az antibiotikumot, ami tudjuk, csak akkor hat, ha eljut a fertőzéshez. Az ottmaradt genny nagyon jó túlélő közeg a baktériumoknak, a következő hurutos megbetegedés esetén még mindig ott ülnek a dobhártya mögött, dolgozni kezdenek, megint középfül gyulladás. Esetleg magától kifakad, a dobhártya reped, nagy heget hagy a begyógyuláskor. 5-6 éves korára a gyerek állandó hallás sérüléssel, antibiotikumra kevésbé fogékonyan élhet.

Magyarországon a gyerekorvos és a fül szakorvos még aznap látta a beteget, errefelé d.u. 4-6 között zárnak a rendelők, utána van az ER a kórházakban. Sok-sok órai várakozás.

Az egészségügy errefelé is katasztrófális. A Covid sokat elvitt és az ukrajnai háború nekünk is sokba kerül.
Az élelmiszerek majdnem a duplája, mint volt. Nem tudom, mit csinál az, aki nem tud főzni. Én egész életemben főztem, nem csak magyaros ételeket, hanem minden mást, amit szeretünk. Az utóbbi években rákényszerültem a kenyér sütésre is, mivel itt nem kapok rozs vagy rozsos kenyeret. 35 évig a magyar péktől vett kenyérhez szoktunk, ő abbahagyta, kéne találni egy német vagy lengyel sütődét, de egyszerűbb volt magamnak megcsinálni. Eddig.

,

P.Elliot 2022.11.11. 02:11:06

@Congeria: A gennyet itt is kiuritik a fulbol a felszuras utan, tudom a keresztfiamrol akinek tobbszor volt hasonlo problemaja gyerekkoraban.

Hogy mit csinal az aki nem tud fozni a mostani dragasagban?

Majd megtanul, ott a youtube, mutatjak hogy mit csinaljon, nem egy ordongosseg.
A kenyersutoben tud dagasztani sot kenyeret sutni, szedje csak fel a feneket a szekrol az illeto es lasson hozza.
Nem tudom sajnalni az ilyet, alkalmazkodni kell a korulmenyekhez nem jajgatni es reklamalni.

Itt a helyi szupermarket isteni finom ropogos bagettet tud sutni magaban a boltban, gondolom a tesztat mar ugy hozzak oda csak sutni kell.

Jo hosszu kover rud, ropogos foszlos es az nagy baj. A legenyhebb esetben is legalabb megeszem a felet, inkabb mast nem, nem lehet abbahagyni. Van hogy gyumolcsos yoghurtba martogatom vagy salsaba, a legritkabb esetben eszem felvagottal vagy szalamival, martogatni szeretek vele vagy csak ugy magaban enni.

Majd a telen megprobalok sutni valamilyen kenyeret. Pekseg a kozelben nincs, a tavolabbiakban sincs olyan nagyon jo kenyer, itt is volt de elkoltoztek, ki tudja miert holott volt rendesen kozonsege.

P.Elliot 2022.11.11. 02:20:45

@Csodabogár: Hat ha baratnodnek sokat kellett fizetni a korhazi kezelesert akkot hidd el, nem valtott jo biztositast.
Miert nem fizetek en?

Tudom hogy sok penz, az ember sajnalja erre kiadni de ez van, be kell biztositani magat.

Az egeszsegugy mindig fizetos volt es lesz mert ha nem, megnezhetjuk hogy mit kapunk "ingyen'.
Pont az elobb volt szo az egeszsegugyrol a teveben, az angolokrol beszeltek, Anglia, Skociarol, Irorszagrol / a BBC/ hogy mennyire kritikus helyzetben vannak a rakkezelessel, heteket, honapokat csusznak a kezelesek/ , nekem nem ujsag mert a topikban folyton errol sirankozik valaki aki beteg mar honapok ota, nem rak csak sziv de nagyon kritikus, a felesegenek petefeszek problemaja van, honapok ota es meg mindig nincs kirva mutetre holott pokoli fajdalmai vannak.

Inkabb fizetek mint hogy ide sullyedjunk marpedig itt is ilyen lenne hasonlo esetben.

P.Elliot 2022.11.11. 02:24:45

@élhetetlen: Pedig a maj nagyon finom tud lenni. Itt neha etteremben eszek, nem tudom hogy keszitik, nekem sosem sikerul olyan finomra. Valami olyan kis martasban, leben van a sult maj amit szalonnaval sutottek meg, szep ropogos szeletek , hagymat is sutottek vele es bor is van a martasban.

Itt jobbjara az europaiak szeretik, amerikai nincs egyelore hozzaszokva mert belsoresz amit nemigazan esznek.

P.Elliot 2022.11.11. 02:40:54

@fhdgy: En tudom mit beszelsz az allatokrol, en is ezt tapasztalom.
Igazabol csak macskakat meg papagalyokat tartok de mindket allatfajta, foleg a macska kihasznal.
Persze melysegesen szeret is mellette es ezt ki is tudja fejezni. Ertik az emberi nyelvet ha minden tevekenyseg es dolog melle meg is mondod hogy mit csinalsz, igen gyorsan megjegyzik. Tobbet ertenek mint ahogy gondoljuk, akar ket nyelven is, tapasztaltam.

Annyi sok szeretetet tudnak adni, ragaszkodast sot vedelmet, sosem felejtem el amikor a macskam megvedett a hatalmas kutyatol aki betevedt a kertbe/ a kovetkezo heten mar jottek is keritest epiteni/, nem volt rossz szandeka de majd szornyethaltam a lattara akkora volt , nyakaban vastag lanc, meglogott otthonrol es korulnezett, szet tudott volna tepni akkora volt de nem volt baratsagtalan csak ult es nezett, meg sem mertem moccanni nemhogy befutni az ajton, el tudott volna kapni azonnal.

Elokerult a macska, lany meghozza, felmerte a kutyat, felborzolta a szoret, a farka mint egy oriasi uvegmoso, duhos nyavogassal kikergette a kutyat az utcara es addig ment utana, kiserte amig a teruletunrol eltunt.

Kezem-labam remegett jo ideig....

Congeria 2022.11.11. 13:21:04

@P.Elliot:
Két dologban reagálok a reagálásodra.

Re: fülfelszúrás. Természetes, hogy a felszúrással kiürül a genny. Az az egésznek az értelme, azért csinálják. HA a College of Physician úgy rendeli el a kezelés módját. Lehet, hogy már úgy csinálják itt is, nem tudom, szerencsére kiöregedtem a gyermekkori betegségek törődésével.

Re: kenyér, főzés. Baguette ált. mindenütt van, jobb-rosszabb. Azt még megeszem, főleg pirítva, de szeretni csak a rozsos, félbarna kenyeret szeretem meg a sóskiflit. Egész életemben főztem magunkra, nagyon válogatós vagyok, hogy mit eszek meg. Szeretjük az orientáli vendéglőket, oda gyakrabban járunk meg steak house-ba.
Kenyeret csinálok dagasztás nélkül is,vagy dagasztó géppel, kovásszal vagy kovász nélkül, ahogy kedvem van. Rozsliszt mindig megy bele. Süteményt, tortát csak cukor és lehetőleg liszt nélkül készítek. Füstölt szalonnát, sonkát, de még hurkát és kolbászt is csinálunk, magunk füstöljük. Csak amennyit a család igényel.

Szereted a storykat, itt van egy. Kisunokám nagyon rossz evő volt. Alig csipegetett, vékony volt. Ki kellett venni a manduláját, pedig azt már nem olyan gyakran csinálják. Másnap már alig várta, hogy hamburgert egyen fries-szal, ketchuppal, ahogy dukál. Elkezdett "zabálni" . Az iskolába is akart vinni kolbászt, a csípősből. Otthoni termelőtől kapott paprikát használok, jó csípős, csabai. Ez így ment hónapokig, csak marokra fogta a kolbászt és harapta, rájárt. Aztán egyszer csak abbahagyta.
" Nana, I'm not a sausage person anymore". Azér még csinálok nekik, a lecsóba igénylik.

P.Elliot 2022.11.11. 16:32:47

@Congeria: Szerintem regen is felszurtak a gennyes fulet mert a keresztfiam aki nemsokara nagypapa lesz, volt ezzel problemaja regen kiskolyok koraban es felszurtak mar akkor is.

Vannak visszatero betegsegek, nekem gyerekkent szinte minden telen volt tuszos mandulagyulladasom volt, meg felnott koromban is / feltem a mutettol, visongtam meg a gondolatara is/ viszont amikor kijottem ide egyszeruen megszunt, soha tobbet nem jott elo, elkepzelni se tudom hogy miert, talan a mas eghajlat, fene tudja.

Ez jo volt hogy a kisunokad a mutet utan nekilatott enni. Valoszinuleg etvagya is lehetett volna csak a fajos mandula kiolte belole, akkor is ha nem allandoan volt. Vagy a szervezet ugy erezte hogy megszabadult a bajtol, gyerunk feltaplalni magat.

Mi sosem toltottunk kolbaszt, sok magyar csinalta itt is, egyreszt nem ertettunk hozza, masreszt volt 2 magyar hentes is es jol ertettek a dolgukat.

Mara mindketto bezart mar, meghaltak, az utodok egyetemre mentek es maguk mogott hagytak a bizniszt.

Szerencsere van egy-ket potlas a spanyol kolbaszok szemelyeben meg a nemzetkozi bolt arul gyulait, teliszalamit, na ebbol az utobbibol nem tanacsos venni/ meg jo hogy sosem szerettem/ mert ha kettevagod a rudat, barna a kozepe, ocska, lajart valami.

Van egy-ket netes bolt/ Bende/ akinel lehet rendelni de az ize nagyon nem jo csak hasonlit.

Mar atalltunk masfajta felvagottakra, a toportyu az egyetlen amit fajlalok de azt nagyon...Mar probaltam venni zsirszalonnafelet, kockakra vagva aruljak de nagyon rossz volt.

SzZoole 2022.11.11. 17:38:13

@P.Elliot: most nagyon kis mocsok leszek!

Előkészület;

ibb.co/DLJh3YB

A folyamat;

ibb.co/cNSzS0m

Végtermék;

ibb.co/ckwVK2w

P.Elliot 2022.11.11. 17:51:09

@SzZoole: Tenyleg az vagy!

Az az utolso kep, nahat!

Jo puha kenyerrel,kis savanyu uborkaval, nincs is ennel finnomabb.
Ha jol meggondolom ennel fogamra valobb etelt nem ismerek, gyerekkoromban is rajongtam erte.

Meg a paprikas abalt szalonnaert, meg az egyszeru kenyerszalonnaert is....
Tobbre tartom mint a husokat, szalamikat.

Most persze odahaza jol beeszel mindenbol!!!!!

SzZoole 2022.11.11. 17:54:24

@P.Elliot: “ Meg a paprikas abalt szalonnaert, meg az egyszeru kenyerszalonnaert is....”

Most még mocskosabb leszek, az általad felsorolt dolgokból, is, mind van a bőröndömben.

P.Elliot 2022.11.11. 18:05:34

@SzZoole:

Megerdemelned hogy egy magyar szarmazasu hataror/ van ilyen ott Angliaban?/ elkobozza mint tiltott bevitelt es elkuldje nekem.

Itt ugy tudom elelmiszert nem hozhatsz be mert elveszik, szemetesbe dobjak.
Feltehetoen egy szep tiszta papirral kibelelt tartoba es megvan a hataror ebedje.

Valaha meselte nekem valaki hogy lesutott libamajat hozott, elvettek, illetve kozolte az orrel hogy akkor inkabb megeszi. Intettek a szel fele hogy kezdheti, azt lehet, kenyer nelkul mert az nem volt befalta a libamajat a rosszullet kerulgette de megette.

fhdgy 2022.11.11. 18:14:22

@SzZoole: Az a végtermék hol van a folyamat végén keletkező tényleg végtermékhez képest?

SzZoole 2022.11.11. 18:19:20

@fhdgy: most szívod a vérem, ha gondold arról is készítek egy fotót, de csak ha szépen és kedvesen kérsz :-))

SzZoole 2022.11.11. 18:20:34

@P.Elliot: Angliában nincsenek ilyen szigorú behozatali szabályok, szerencsére!

fhdgy 2022.11.11. 18:26:51

@SzZoole: annyira perverz azért nem vagyok, hogy képet is kérjek róla.

2022.11.11. 19:06:09

@fhdgy: „ Hogy teljesebb legyen a kép, egy kérdés: És a Danuviák hol helyezkedtek el, mert olyan néven is gyártott motorokat a Csepel művek.“

Egyszeru; a csepel 125 csepelen készült , amikor jött a 250 típus kapacitás hiány miatt áthelyeztek a 125 gyártását a zuglói danuvia szerszamgepgyarba. Itt először a régi együléses modellt gyartottak D-Csepel, majd modell frissítés után aminek kétszemélyes ülése volt mint szembetűnő jellegzetesség, Danuvia neven. Nagy sorozatban készült,szeretett volt ami főleg a vidéki lakosság mobilitását nagyban elősegítette.

2022.11.11. 19:06:23

@P.Elliot: “ Na en ebbol nem ereztem semmit amikor a ferjem hata mogott ultem, minden zokkenonel lestem hogy mikor esek le ott hatul. Mar nem emlekszem pontosan hogy o volt az vagy valami baratja, rokona, aki elvesztette egy dombos zokkenonel az utasat a hata mogul, a pasas leesett, hehehe...
Semmi baja nem tortent de mulattato volt hallani...

Motorozol meg? Nincs kedved egy posztot irni rola? Plane hogy itt Usaban is motoroztal, 66-os ut, ne is mond!”

A feleségem nem tud leesni mert van hátul egy háttámasz.;-))) meg nem is szívesen vesztenem el mert akkor mi lenne velem és a napi háromszori meleg étellel?;-))))

Persze motorozunk aktívan, a mostani motorom egy 106 inch victory, egy Cruiser ami jobban illik a korunkhoz és a habitushoz.
A route 66 nagy élmény volt, a nemzeti parkokkal, de Florida a karnevál idején és az új angliai államokat átélni egy harley-on ülve igazán autentikus.
Itt beszélünk a szabadságról is, kinek mit jelent. Régen otthon a szabadság az volt hogy azt tehettük ami megengedett volt. Amerikában egyszer valaki azt mondta nekem, neki a szabadság az hogy semmiben nincs korlátozva,akar az út közepére is csinálhat. Az én személyes szabadságom a függetlenség, hogy arra torekedjek ne kelljen kényszerítés alatt élnem. Ennek egy kifejezési formája a motorozás és a lakó buszos utazás ahol a nap lefolyása meghatározható.
Mindenki megtalálhatja a neki fontos örömet hozó szabadságot

2022.11.11. 19:06:30

@Csodabogár: “ Világot látni, utazni. Addig már gyerekkorom óta csak olvastam, hogy mik vannak és hol, műkincsek épületek stb.”

Tökéletesen egyetértek veled,

Átélni a teljes fizikai valóságban mindazt aki addig csak könyvekből ismert, állni épületek, festmények, a természet millió csodája előtt, egy borzongatoan gyönyörű erzes.
Anyám a mai napig nem érti minek utazni, csodákat látni, hiszen szerinte otthon is megvan csak sok mindenre nyitottnak kell lenni. Igaza is van de ha kitárul előtted a horizont az maga a bizserges, és tőled soha el nem vehető élmények. Hiszen mai napig abból táplál közünk amit eddig meg éltünk

fhdgy 2022.11.11. 19:36:27

@Mr.Tellinghovon: Én nem estem le apám háta mögül, de lemaradtam.

Lehettem talán első osztályos. A már említett Csepellel mentünk a szomszéd faluba, föld úton. Volt egy hely, ahol nagy sár volt. Mondta apám, hogy szálljak le, aztán majd a sár után felvesz.

Ő már átért, én még nem, de nagy gázt adott és otthagyott. Nagyon nem értettem a dolgot.

Aztán, ahogy elmesélte, beért a faluba, ott vette észre, hogy én meg nem vagyok sehol.

Úgy jött vissza értem.

fhdgy 2022.11.11. 19:41:34

@Mr.Tellinghovon: Köszönöm!

Nem tudtam, hogy a Danuvia külön gyár volt, bár gondolhattam volna. Nagyatádon volt egy üzem, amit Danuviának hívtak.

Csak össze kellett volna kapcsolni!

Csodabogár 2022.11.11. 21:03:43

@Congeria: Sajnos bő tapasztalatom van középfül gyulladásból. Kiskoromban nem volt még antibiotikum, a háború alatt. Vagy kifakadt magától, vagy felszúrták.
Mikor felnőtt koromban Svájcban is előjött, ott is felszúrták. Különbség, akkor ott már érzéstelenítettek. Nem vagyok lelkes antibiotikum fogyasztó.
Azt tudom, hogy nálatok minden "ingyenes". Torontóban mesélték, hogy az amerikaiak átjárnak orvoshoz. Én nem tudom, csak az ottaniak mondták.
Amit Amerikában hallottam, mikor sokat voltunk ott, az nem volt olyan rózsás, mit itt írják. Beszéltem ott élő magyar orvossal is. Az se volt elragadtatva a rendszertől. Persze biztos vannak olyanok, akiknek csak kellemes élményeik vannak az ellátásról.

Csodabogár 2022.11.11. 21:14:33

@Mr.Tellinghovon: Utazásra soha nem sajnáltam a pénzt. Nem vágytam se házra se autóra. Szerencsére a férjem is imádott utazni. Sajnos korán meghalt, ezért is örülök, hogy vagyon szerzés helyett inkább utaztunk. Az élményeket senki se tudja elvenni tőlem. Elégedett ember vagyok.

P.Elliot 2022.11.12. 01:07:48

@Mr.Tellinghovon: Tokeletesen igazad van.
Arra nem valaszoltal csak hogy irsz posztot a motorozasrol?

Hogy kezdted, hol, mikor aztan az emlekezesebb motorozasokat, meg ugy azt ami az eszedbe jut.

Szerintem mindenkit erdekelne.

Tolunk egy oranyira van egy varoska, bajos, regies kis turistahely a Delaware folyo mellett,
Ott minden hetvegen rengeteg motoros van, hetvegi talalkozok,van mit nezni, egyik szebb mint a masik....Regebben sokat jartunk oda, kirandulasert, hajokazasert de elmeny volt latni ezeket a gepeket is..

www.google.com/search?q=new+hope+motorcycle&client=firefox-b-1-d&sxsrf=ALiCzsbtyFmRVn3QeXGKv_C2TcLU-7vLQQ:1668211326743&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj-ram8q6f7AhXrEVkFHVbpClUQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=540&dpr=1.25

P.Elliot 2022.11.12. 01:09:36

@P.Elliot: A varoskat New Hope-nak hivjak...

Golf2 2022.11.12. 14:21:01

Off.A Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosítása szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat...Rabszolgákat csinál a főispán és bandája.Még nagyobb kuss lesz főleg vidéken.

P.Elliot 2022.11.12. 17:39:00

@Golf2: Ezt hol olvastad?
Na nehogy mar........

P.Elliot 2022.11.12. 18:09:40

@Mr.Tellinghovon:

Ez a valosagban latni valamit errol nekem is van elmenyem. Most csak a legkiemelkedobbekrol beszelek, a tobbi is nagy elmeny volt de ez a 4 felejthetetlen.

Az elso ketto Parizs, a Louvre, abbol is a Miloi Venusz, igen, igen, keprol is nagyon szep de eloben, csak lestem. Nem vicc szinte elt az a test/ nem a fej/, hogy a francba tudta ilyen jol kifaragni, honnan vette a mintat?
Na es hogy olyan tokeletesen, nem egy sima test volt mint ahogy mas szobrasz csinalja, micsoda szem, kezugyesseg kellett hozza hogy atultesse amit valoszinu latott egy szoborba.

A masodik a Mona Lisa, megvan persze konyvben is nekem/ nagyon sok muveszeti konyvem van, gyujtottuk/ es ott eleg sotet a kep dehat masolat, mit varunk tole. Azt olvastam valahol hogy restauraltak valamikor meg elotte hogy lattam mert a szinei nem sotet volt hanem sarga, okkersarga, barna foleg, teljesen ki volt vilagosodva, egyszeruen csodaszep volt , meg elemezni se lehet, az egyik legszebb kep amit valaha is lattam.

A masik ketto az Riohoz kotodik, egyszeruen nem vagyok kepes emlekezni hogy milyen maganpalota gyujtemenyeben lattam/ nem sok kep volt/, egy 45 koruli noi arckep, szigoru csontsovany spanyol dama, szo szerint szurt a szeme, komor, mosolytalan, elegge kellemetlen kepu noszemely volt, tobbszor is visszamentem megnezni, bamultuk egymast.
Azt hiszem mast is megfoghatott mert lattam hogy tobben visszementek megbamulni.
Ugyanott egy masik festmeny egy 6 ev koruli kislany volt, oldalt allt, egy ego gyertya a kezeben, kisse homalyban volt a gyerek csak az arcat, szoke hajat sugarozta be olyan sziporkazva, az is nagyon megfogott, mig elek emlekezni fogok ra...

Persze masra is,a palotacska kertjeben lattam eloszor fava nott mikulasviragot, ez is megmaradt bennem , hogy az agai hogy szetterultek, inkabb fava nott bokor volt.
A Pieta is felejthetetlen, ezt is, hogy tudta az a pasas kifaragni? Hogy?

Igen, csodas dolog utazni....

P.Elliot 2022.11.12. 18:15:39

@fhdgy: @Golf2:

Egyszeruen embertelen. Ha mar nem tudsz dolgozni dogolj meg, mi?

Azt hiszem jobb ha minden epeszu ember elhuz onnan kifele vagy lehet hogy ez a cel? Majd szegenyebb sorsu emigransok akik odahaza is ilyen embertelen elethez szoktak, majd nekik jo lesz.

Az egesz vilagon valami hatalmas valtozas van minden teren, illetve lesz.

Golf2 2022.11.12. 18:16:23

@P.Elliot: De van jobb is:'Hadiállapot idején a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek...Ja és november 1 től bármikor kihirdetheti a fityesz...

Golf2 2022.11.12. 18:19:58

@P.Elliot: Vagy ez: Börtönbe küldené Orbán Viktort a szegedi képviselő, elmegyógyintézet várhat rá...már le is fogták a fakabátok...tehát aki sokat ugat begyógyszerezik,tönkretehetik,mint a száll a kakukk fészkében...

P.Elliot 2022.11.12. 18:22:00

@Golf2: Sosem hittem volna hogy idaig eljut az orszag...

P.Elliot 2022.11.12. 18:24:38

@Golf2: Es ez a katonai szolgalat mit jelenthet? "Segitseget" orosz testvereinkenek vagy mit? Nem tudok rola hogy az orszagot barki fenyegetne.

Te, jobb ha hurcolkodsz. Annak a 8 evesnek apara van szuksege meg sokaig meg egy elhetobb helyre.

Golf2 2022.11.12. 18:27:29

@P.Elliot: Ilyet csak a ruszkik,törökök csinálnak,onnan tanul döbrögi.Bezárni valakit a bolondok közé mert megmondja az igazat...

Golf2 2022.11.12. 18:30:02

@P.Elliot: A katonásdi "csak" 50 évesig szól,nem érint.Egész európa 1 kupleráj lett hova mennék 60 évesen...

P.Elliot 2022.11.12. 18:39:59

@Golf2: Egyelore 50 evesnek szol aztan majd emelik a kort.
Ugy emlekeztem hogy 50 eves vagy de a helyedben keresnek azert munkat odakinnt valahol amig ki nem derul hogy mi lesz itt mert ugy sejtem, nagy kalamajka.
A 60 ev soknak tunik de igazabol nem az. En 73 vagyok de tulzassal mondva sosem voltam mozgekonyabb es tettre keszebb mint most.

Jarj el uszni majd meglatod hogy csodat tesz, megfiatalit.
Oszinten szolva ha ferfi nennek es 60 azt sem tudnam hogy huzzak ki erre a hirre az orszagbol. Nem tudom mi a foglalkozasod de valamilyen munka mindig akad valahol, a gyereket feltenem a legjobban mert Ukrajnabol is tereltek el ukran gyerekeket szulok nelkul, majd orosznak nevelik, agyatmosnak.

Vajon Orban hogy jutott idaig? Valoszinu hogy o is parancsra teszi nem joszantabol.

Oszinten szolva nagyon ijeszto.

fhdgy 2022.11.12. 18:44:00

@Golf2: 50.-évedik, ha közlegény vagy. Ha tiszt, talán 65-ig, ha tábornok, talán 70-ig. Ezt nem részletezik, pedig az ördög a részletekben lakozik!

A sejhajom kinyalhatják, de ezeknek a mocskoknak nem szolgálok.

Golf2 2022.11.12. 18:46:26

@P.Elliot: Még várom az utolsó cseppet a pohárba,de igazad van,lesz ez még így se.

Golf2 2022.11.12. 18:48:28

@fhdgy: Sima határőr voltam,csókos helyeken,Ferihegy,Adyliget BM század.

fhdgy 2022.11.12. 18:51:56

@Golf2: Ferihegyet talán értem, Adyliget BM század,se kép se hang.

P.Elliot 2022.11.12. 18:52:14

@fhdgy: Nem nagyon fogjak kerdezni sajnos.

fhdgy 2022.11.12. 18:59:42

@P.Elliot: Öreg harcsa nem reketta! Két vagy több anyjuk legyen, ha velem ki akarnak kezdeni!

1988 nyarán be akartak vinni hat hónapra. hogy kiképezzenek hadosztály temetkezőnek, de a balgák ezt elmondták januárban! Azóta sem találnak! -:)

P.Elliot 2022.11.12. 19:16:23

@fhdgy: Akit nagyon akarnak, megtalaljak sajnos.

Ugy elszomorodtam, szegeny magyarok, maga Magyarorszag.....

fhdgy 2022.11.12. 19:20:06

@P.Elliot: Egy másik megközelítés!

Én, 1977 augusztus 20.-án a Magyar Népköztársaságra esküdtem fel, mint hivatásos katonatiszt. Igaz, hogy 1982.02.01.-én saját kérésemre leszereltem, utána már "csak" tartalékos tiszt voltam, de eleddig senki nem kérte, hogy vonjam vissza az eskümet.

Egy törvény szemben állhat-e egy esküvel?

Szerintem nem!

Egy Magyar Köztársaságra még felesküdnék, de orbanisztánra soha.

Szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani, hogy Magyarország, a hazám, nem Magyar KÖZTÁRSASÁG, csak Magyarország, 2012 január 01.-óta. Én magyar vagyok, de ezekhez a gazemberekhez semmi közöm.

Már elég öreg vagyok, már éltem sokat, ha nem is eleget, a hazámért bármire, de ezekért a gazemberekért semmire!

P.Elliot 2022.11.12. 19:23:48

@fhdgy: Nemcsak te gondolkodol igy de majd tesznek rola hogy megvaltoztasd.

Egyszeruen nem akarom elhinni.

Mi koze lenne Magyarorszagnak mas haborujahoz, marpedig ilyesmit sejtek es nem vedekezest ellenseg miatt.
Olyan ijeszto hogy jobb ha masrol beszelgetunk, nehogy bevaljon....

fhdgy 2022.11.12. 19:30:13

@P.Elliot: Szánom, bánom bűneimet, de elkövettem egy nagy hibát, sőt mi több, egy bűnt!

A Dél-Szláv háború idején gyáva voltam! Mennem kellett volna harcolni Szentlászlóért, apám szülőfalujáért, de nem tettem, mert azt mondtam, hogy családom van, gyerekem van, értük tartozom első sorban felelősséggel. Aztán szartak a fejemre.

Gyáva voltam, csak kifogást kerestem. Soha többet!!!

P.Elliot 2022.11.12. 19:37:10

@fhdgy: Mit mondjak erre?

Irto rosszkedvem lett ettol a hirtol hogy hadiallapot, behivo.
Csak tudnam hogy mit ertenek hadiallapon a mostani esetben.

Magyarorszag nem all hadiallapotban senkivel, mire ez a lehetseges behivo?

fhdgy 2022.11.12. 19:50:40

@P.Elliot: Ne legyen rosszkedved. Ez csak egy humbuk.

Volt migráncs helyzet, volt Covid helyzet, most van hadi helyzet.

A félbevágott alcsúti bányásztörpe hazudozik össze-vissza, csak helyzet legyen!

Mert, ha helyzet van, akkor kibújhat minden törvény alól.

Az EU helyében úgy kibasznám mint macskát szarni.

Nekem havi százezer forintnál is nagyobb veszteséget jelentene, ha nem lennénk EU tagok. De örömmel vállalnám a veszteséget, csak szabaduljon meg Magyarország ettől a mocskos féregtől!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.13. 03:03:34

@fhdgy: @P.Elliot: az otlet nem egyedi, az USA-ban is pedzegettek 2021-ben, hogy haborus helyzet eseten (thanks, feminists ;) most mar a noket is be lehetne hivni. Szerencsere ez a torvenyjavaslat tavaly megbukott, de allitolag megint teriteken van...

www.wsj.com/articles/congress-debates-requiring-women-to-register-for-military-draft-11637259942

"Congress is currently negotiating the National Defense Authorization Act (NDAA) in preparation for a vote and the Senate version currently requires women to register with the Selective Service for the draft. "
www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/4543
"expands Selective Service registration requirements, which currently apply only to qualifying male citizens, to cover all qualifying citizens;

Golf2 2022.11.13. 06:52:39

@fhdgy: Adyligeten nagy határőr laktanya volt.Azon belül volt BM század,csak csókosokkal.

Golf2 2022.11.13. 08:13:26

@P.Elliot: Floridaban milyen népség lakik hogy rondesantisra szavaznak,az trump kicsiben...Baj lesz.

P.Elliot 2022.11.13. 15:16:27

@Zsuzsi65: Ha a hazat kell vedeni akkor az mas, de csak akkor...

P.Elliot 2022.11.13. 15:30:44

@fhdgy: Joreggelt, ronda esos oszi nap van es ma ejjel meg holnap mar fagy fog jonni.
Keso osszel ilyen szep a kertem meg sosem volt, marmint nyilnak a rozsak, szokatlanul sok, mindegyik bokron, majd este levagom oket mielott a fagy elintezne es beteszem a nappaliba bar ahogy elnezem, fog jutni minden szobaba, nem tartos rozsak mert en a futorozsak szerelmese vagyok de szep lesz.

Aztan majd megyek a gyerekekkel bevasarlo korutra bar ahogy elnezem van itthon minden a pulyka kivetelevel meg narancs kell az afonya szoszhoz es rendben is vagyunk. Soha nem vartam ennyire a Halaadas napjat/ masodik kedvenc unnepem/ es megcsak nem is az unnepert hanem hogy azzal is elobbre leszunk a gipszlevetellel, egyszeruen megbolondulok ettol a felkezessegtol es foleg azert mert autot nem vezethetek, be vagyok zarva.

fhdgy 2022.11.13. 18:34:17

@P.Elliot: Itt kb. de. 11-ig erősen párás, gyengén ködös idő volt. Ha délnek néztem, inkább párás, ha északnak, akkor inkább ködös.

Reggel fél hét körül olyan 4-5 fok volt. Délre szépen kisütött a nap, kellemes idő lett.

Hogy a folytatás milyen lesz, nem tudom, de még a vadludak sem tudják. Délután, olyan negyed négy fél négy körül hallom, hogy nagy vadlúd csapat vonul. Tekergettem a nyakamat, elég nehezen, de megtaláltam meg őket. Szerintem 4-500 vadlúd vonult, de maguk sem tudták, hogy merre. A népi megfigyelés azt mondja, ha délnek vonulnak, akkor hideg jön, ha északnak, akkor meleg. Ezek meg össze vissza forgolódtak. Aztán negyed óra múlva egy másik, de már lényegesen kisebb csapat is szerencsétlenkedett.

Szerintem leváltják a meteorológiai szolgálatuk vezetőségét, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit aug. 20. után.

A csuklóddal kapcsolatban, csak nyugi, csak nyugi. Szerintem, ha jól számolom, lassan közeledsz a félidőhöz. Lassan egyre több dolgot tudsz csinálni, még akkor is, ha rajta van gipsz.

A Te gipszed nem levehető ugye? Sokan azt mondták, hogy a nem levehető gipsz hátránya, hogy nagyon elgyöngül a kéz, sok idő kell levétel után, hogy újra megerősödjön.

P.Elliot 2022.11.13. 20:36:45

@fhdgy: Nem, nem leveheto a gipsz, az ujjak alatt kezdodik es felig az alkaromig er.
Azt nem ketlem hogy megerosodik majd hiszen alig varom hogy visszamehessek az uszodaba, az majd sokat segit meg eleg tevekeny szemely vagyok de most rohadtul zavar.
Na mindegy, ezt is meg kellett tapsztalnom hogy mit neveznek toresnek ha mar eddig elkerultem az ilyesmit.

Tenyleg, a vadludak sosem voltak rossz meteorologusok, altalaban az allatok valahonnan tudjak hogy mifele tel varhato.
Ha ossze vannak zavarodva akkor viszont baj van, mi lesz ha megsem indulnak a deli iranyba mert minek ha jo ido varhato es kozben megfagynak.

Jol tonkremehet az allatvilag is.

P.Elliot 2022.11.13. 20:58:18

@fhdgy: Visszaemlekezek a Laura Ingalls konyvekre, abban van egy olyan resz is hogy az uj kis varoskaban / DeSmet/ ,ahol letelepedtek, jobban mondva az elso telepesek koze tartoztak akik felepitettek a hazaikkal a jovendo varoskat, jott az elso tel.

Egy baratsagos indian/ ilyen is akadt arrafele/ oregember bejott a varoskaba es gyer kis angolsaggal elmagyarazta annak a nehany ferfinek akit egyutt talalt a kis vegyesboltban hogy eros tel varhato.
Mutogatta az ujjan hogy minden 7-ik tel tele van hoviharral, es minden 3-ik kemeny tel utani 7-ik evben rettenetes kemeny hoviharok es hidegek lesznek, 7 honapos telnek neznek elebe.
Kozolte veluk hogy o mar oreg, latott ilyet, megfigyeles hogy igy van.
Ferfiak hittek is meg nem is de annyi eszuk azert volt hogy felkeszultek. Akinek mar allt felhuzott haza az maris igyekezett a farmbeli kis primitiv huzatos egy helyiseges hazacskabol bekoltozni a varosi normalisan megepitett hazacskaba, vittek a lovakat, tehenek es nagyon surgosen a szenat es mindent ami azoknak kellett.

Az indiannak igaza volt, a kis 80 lakosu telepules kidhijan ehenhalt es megfagyott mert a vasutszallitas leallt, nem tudott attorni a hotorlaszon, hiaba probaltak kezzel elhanyni, a hovihar ujabb es ujabb regeteget pakolt ra.

Se elelmiszer utanpotlas, se szen vagy futoanyag. Most nincs kedvem leirni hogy hogy eltek tul mert megoldottak a futest, minusz 35-45 farenheit fok vagy hidegebb es kozben tombolt a vihar.

Elotte viszont, es ez az allatok tudasahoz kotodik meg az indian figyelmeztetes elott Lauraek eszrevettek hogy a muskrat, / pezsmapatkany?, lehet, olyan vizi nagyobbtestu allat/ olyan vastag es nagy agyagkunyhot epitett maganak/ temetehez kepest nagy/ amilyet meg senki se latott, a vadludak ugy huztak el mint akit uldoznek.
Az allatok valahogy tudtak!

SzZoole 2022.11.14. 14:42:54

@Zsuzsi65: “ Vajon a versenytarsak mit gondolnak ilyenkor? ;)”

Azt, amit az emberek nagyszázaléka gondol ilyenkor, csak hamis mosoly mögött, mást mondanak, nehogy megsértsék a hópihelelkübuzikurvadagattfekát, szerintem :-)

élhetetlen 2022.11.14. 18:02:16

@fhdgy: Ne beszélj zöldségeket! Ha Orbánt kivágják az EU-ból, mi is repülünk vele. Ez egy dolog, de ettől ő még maradhatna Mo. teljhatalmú ura, minden kontroll nélkül. Na, ez nem hiányzik.

fhdgy 2022.11.14. 18:09:41

@élhetetlen: Ugye, kivágni nem tudnak, de el tudnak egy csomó dolgot követni, hogy orbán lépjen ki.

Ha kilépne és az ország népe meg is bocsátaná neki, akkor reklamációnak helye nincs, a hülyéknek nincs felmentés!

Golf2 2022.11.15. 07:44:41

169 komment / 7 kommentelő.

fhdgy 2022.11.15. 07:45:59

@Golf2: 7 kommentelő = a kemény mag vagy a B közép!

fhdgy 2022.11.15. 07:51:18

@SzZoole: Tudod, ez oda-vissza sokkoló.

A jóságos Úristen lehet, az, aki a legnagyobb selejtszázalékkal dolgozik. Persze, erre a hívők azt mondják, hogy az isten útjai kifürkészhetetlenek, meg hogy próbára akar bennünket tenni.

Én erre azt mondom, hogy köszönöm, nem kérek az ilyen jóságból.

Most képzeld el ezt a szerencsétlent, egész életére megverte az isten. Hogyan tudja ezt elviselni?

dikusz. 2022.11.15. 09:40:57

@Golf2: Nincs ebben semmi meglepő.
Amióta a bloggazda megírta, hogy csak akkor van poszt, ha mi küldünk be, és abból a hét hozzászólóból ketten-hárman vették a fáradságot, hogy írjanak is posztot, ez van.

De ez minden blognál így van. Egy sincs olyan, ahol folyamatosan sok poszt, sok hozzászóló lenne.

2022.11.15. 10:00:55

@fhdgy:

Egy marcali közeli kis faluban születtem és éltem, apánk sokszor vitt motorozni bennunket az iker testvéremmel, a benzintartalyon ültünk egymás mögött a 125 Csepelen. Innen is a nosztalgia

2022.11.15. 10:00:55

@Csodabogár:

Elégedett is lehetsz mert minden átélt gazdagított.
Nekem szerencsém is volt az utazás irodankkal sokat utazhattam. Egyszer kiszámoltam ha ezeket az utakat csak civil alapon kellet volna tenni kb. 150 éves kort kellene megérnem.

Vasárnap lemegyek a tóhoz meg etetem a Bellevue-nel a hattyukat es a Bürkliplatzon Flohmarkt lesz.

Zulu4321 2022.11.15. 10:00:55

@P.Elliot: Hazat vedeni? Volt egyaltalan ilyen az USA torteneteben? Mert hogy haboruzni nagyon szeret, ez teny:-/

Zulu4321 2022.11.15. 10:00:55

Na megint sikerult rataposni vki tyukszemere... Tenyleg nem ertem, mi alapjan szelektal a moderator, ertekelnek egy visszajelzest, milyen szabalyt sert a tegnapi kommentem.

@P.Elliot: Az allatok tenyleg tudjak, max mi nem vesszuk eszre, mennyivel erzekenyebbek nalunk, vagy nem tudjuk olvasni a jeladasukat. Egyik kedvenc vonatkozo irodalmi mu szamomra Kipling gyonyoru novellaja, Purun Bhagat tortenete.
www.kiplingsociety.co.uk/tale/the-miracle-of-purun-bhagat.htm

Zulu4321 2022.11.15. 10:00:55

@Zsuzsi65: Attol tartok, olyan szintu az agymosas, hogy mar nincs is (ellen)velemeny meg gondolatban sem:-x

fhdgy 2022.11.15. 10:09:17

@Mr.Tellinghovon: Marcali közeli kis falu? Nem tudom melyik az, de itt van a közelben.

P.Elliot 2022.11.15. 14:30:08

@Zulu4321: Nem hiszem hogy ezt olvastam volna de majd este ,most nincs ra idom.
Itt a tel a nyakunkon, ilyenkor van a legtobb idom olvasni, most kulonosen majd, at fogom olvasni a teli szezont.

Kellene nemi konyvrendezest csinalnom, minden polc tele van, jobbjara olyannal amit nem akarok selejtezni es az ujakat nincs hova tennem.

Ezek az ebook-ok nem nagyon vonzanak. Az igazi konyveket szeretem...
Kevenc olvaso helyzetem hogy leheverek az agyra, kanapera, oldalt fordulva konyokolve olvasok.
Mellettem egy kis piros talcan kave vagy tea van kis edesseggel vagy csak uresen, sokszor az ebedem, vacsoram ha ugy hozza a helyzet hogy nem egyutt eszunk az ebedloben.

Erre mondjak hogy halmozni az elvezeteket, hehehe...
Ha elalmosodnek mert van olyan hogy kifarasztom a szememet csak hatranyulok, magamra huzom a takarot es becsukom a szememet egy kis frissito alvasra.
Volt mar olyan hogy ugy aludtam el hogy a markomban volt a kavespohar, haromnegyedig, tartogattam meg almomban is es nem borult ki, hehehe...

Nyaron a kertem kot le meg sokfele mas, akklor is olvasok csak joval kevesebbet.

P.Elliot 2022.11.15. 14:37:00

@dikusz.: Mar csak heten lennenk?

Gondolom ilyen helyzetben jo ha megeri a blog az ujev napjat.
Amugy nem csodalkozok mert minden blog elobb-utobb ide jut, ha nincs hozzaszolo a temahoz akkor elvonulnak az emberek mashova.
Van aki csak olvas azok kedveert meg ugyan nem fog senki posztot irni meg csak maga hozzaszolni.

Csodabogár 2022.11.15. 14:42:40

@Mr.Tellinghovon: Elégedett ember vagyok.
Régen mindig szombaton volt Flohmarkt a Bürklin. Áttették?

Congeria 2022.11.15. 16:48:47

@Golf2: @P.Elliot:

Az a szegedi képviselő semmi igazat nem mondott, évek óta elmebetegként viselkedik. Nem kell többet mondani, a story-ja a meztelenül az erdőben fához kötve találták, állitólag cigányok megerőszakolták. Ő szervezte az u.n. farmer tüntetést, le akarta blokádolni Budapestet, amin senki sem volt ott. Számtalan egyéb botrányos ügye volt.

Amiért letartóztatták, azért a nyugaton, de leginkább az USA-ban lelőtték volna, bevágni a biztonsági kocsisor közébe, eltorkolni azt, a kormány palota elött nekimenni a rendőröknek, botrányt okozni. A saját épsége védelme miatt kellett becsukni.

"megmondani az igazat" he-he-he-he-he-he-he-he-he

élhetetlen 2022.11.15. 16:53:18

@P.Elliot: Szerintem nem kell levagdosni a rózsákat, a szobában nem sokáig bírják. Nem tudok ide képet beszúrni, ezért a kutyatlanul.blog.hu „pár rózsa” bekezdés végére tettem két téli képet. Lehet, hogy megfagytak a rózsák, de mikor leolvadt róluk a hó, ugyanolyan szépek voltak, mint ősszel, mikor nyíltak. Ami már kinyílt nem hervadt el, a bimbó bimbó maradt, de szépek voltak.

dikusz. 2022.11.15. 17:29:25

@P.Elliot: Nem én voltam, @Golf2: számolta meg, hogy ehhez a poszthoz heten szóltak hozzá.:)))

Van nem egy olyan blog, ahol már évek óta nem jelenik meg poszt, de még mindig lehet kommentelni, és van is olyan, hogy páran írnak hozzászólást a legutóbbi poszthoz.

P.Elliot 2022.11.15. 18:31:33

@élhetetlen: Majd este megnezem azokat a fotokat.

Egyebkent koszonom az informaciot a rozsakkal kapcsolatban, van meg a bokrokon boven tehat azokhoz akkor nem nyulok.
Sok szep angol rozsam van, foleg futok, alig varom a kerti szezont megint.

P.Elliot 2022.11.15. 18:36:43

@dikusz.: Igen, tudom hogy rengeteg blog van csak olyanhoz nincs kedvem hozzaszolni ahol csak neha van bejegyzes, beszelgetni szeretek de azert folyamatosabban tehat nem csak hebe-hoba.

P.Elliot 2022.11.15. 18:40:19

@Congeria: En egyaltalan nem vagyok kepben ami az otthoni helyzetet illeti, nem ismerem a politikusokat, Orbanrol csak annyit amit hallok, magam sosem neztem utana.
Nem lakok otthon igy nem tudhatom hogy kivel mi van, mit csinalt, mit nem.
Eppen ezert nem szoktam soha beleszolni komolyabb politikai vitaba mert nem lenne igazam, honnan tudhatnam hogy hogy is vannak a dolgok tavolrol.

Nem is lenne igazsagos.

Congeria 2022.11.15. 18:55:18

@P.Elliot:

Tudom, hogy úgy van, ahogy mondod. Feléd éppen ezért felvilágosítási szándékkal küldtem. Én el-elolvasok magyar újságcikkeket, éppen azért, hogy valami ismeretem legyen az ottani életről.

fhdgy 2022.11.15. 18:57:46

@Congeria: Még Szovjetunióban: kettő bíró megy egymással szemben a bíróság folyósólyán. Ez egyik hangosan röhög.

Kérdi tőle a másik, hogy min röhög?

Most hallottam az évszázad legjobb politikai viccét.

Jó, akkor mondd el gyorsan nekem is!

Ne hülyéskedj, most adtam érte 5 évet!

Másik: késő este a részeg szintén Szovjetunióban tántorog haza felé és közben torkaszakadtából üvölt:

Hruscsov egy idióta.

Rendőrök beviszik, bírósági per. Öt év egy hónap a büntetés.

Egy hónap csöndháborításért, öt év meg államtitok kifecsegéséért.

P.Elliot 2022.11.15. 19:12:49

@fhdgy: EZ jo volt, kulonosen az hogy most adtam erte 5 evet, hehehe...

fhdgy 2022.11.15. 20:15:58

Állítólag orosz rakétatámadás érte Lengyelországot. Kettő ember meghalt.

fhdgy 2022.11.15. 20:29:58

"egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő szerint orosz rakéták léptek át a NATO-tag Lengyelország határát" qrva hülye fogalmazás.

Csak egy kérdésem van: volt útlevelük vagy illegális migráncsként lépték át a határt?

nyuszigonosz 2022.11.15. 20:35:10

@fhdgy: Az, hogy a magyar sajtó hogy fogalmaz, ezesetben mindegy. ( ja, szörnyen fogalmaznak)

Tény, hogy putyin rohadt háborújának két halálos áldozata lett ma Lengyelországban, egy NATO országban, saját maguknál.

Csak a magyar politikusok még mindig Oroszország seggét nyalják: majd akkor is, ha Magyarországra is csapódik be bomba és emberek halnak meg otthon?

fhdgy 2022.11.15. 20:44:08

@nyuszigonosz: Azt hiszem, hogy megfejtettem a hibbant fordítás okát.

A Guardian azt írta, hogy "A senior US intelligence official said Russian missiles crossed into Nato member Poland, killing two people". Ezt próbálta valamelyik szerencsétlen "átlépte a határt"-ra fordítani. Szó szerint még majdnem jó is lenne, de könyörgöm, hol az értelem?

Borzalmas fordítások vannak. Valamelyik nap mutattak egy táblázatot, miből mennyit vesztett eddig Oroszország. A táblázat angol nyelvű volt. Volt benne egy sor, hogy "tanks" xxxx veszteség. A tanks előtt, a gyengébbek kedvért egy harckocsi piktogrammja is ott volt. Ennek ellenére úgy ferdítették, hogy XXXX tartályt vesztettek az oroszok.

A lengyel települést, Przewodów-ot, hol városnak, hol falunak írják egyazon cikkben is.

Normális ez Margit???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.15. 20:44:51

@fhdgy: forditas eseten sokszor eleg hulyen fogalmaznak, ezt mar tobben, tobbszor megallapitottuk :)
Masreszt attol is fugg, melyik hiroldalt forditjak az ujsagirok...

fhdgy 2022.11.15. 20:47:35

@nyuszigonosz: Az előbb formaságokról írtam, akkor most a lényeg:

Igen, jól látod. A vadbarom, aki Nagy Imre 1989-es újratemetésén teli torokból ordította, hogy ruszkik haza, most a ruszkik ötödik hadoszlopa az EU-ban.

fhdgy 2022.11.15. 20:58:52

@Zsuzsi65: Jó, jó, de ha egy rakéta becsapódik egy országban, lehet akármelyik oldal a hírforrás, zsigerből érezni kellene, hogy az "átlépte a határt" megfogalmazás, csak baromság lehet.

Idegen nyelvről anyanyelvre szépen fordítani nagyon nehéz. Az idegen nyelv ismerete semmit nem jelent, ha nem rendelkezik a fordító kiváló anyanyelvi tudással.

Itt a "Russian missiles crossed into Nato member Poland"-ot bátran le kellett volna fordítani magyarra.

Pl. orosz rakéták csapódtak a NATO tag Lengyelországba. Vagy: Orosz rakétatámadás érte a NATO tag Lengyelországot.

Nem szó szerinti fordítás? Bizony, nem az, de tökéletesen visszaadja az értelmét. Egyből tudom, hogy miről van szó. Tudom, hogy a rakéták nem vikendezni mentek a határ másik oldalára, de nem is legénybúcsút tartani.

fhdgy 2022.11.15. 21:07:46

@nyuszigonosz: @Zsuzsi65: Nagyon kíváncsi vagyok.

A telex-es és az indexes cikk szerzőének is írtam e-mail-t.

"Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy hogyan lépték át a rakéták a határt?

Útlevéllel vagy illegális migránycs módjára?"

El nem tudom képzelni, hogy mit fognak válaszolni.

2022.11.15. 21:31:23

@fhdgy:

A helység sávoly község

2022.11.15. 21:31:23

@fhdgy: Szentlaszlo?

Van itt egy volt munkatársam, ő ott nevelkedett Antal Róbert de ő sem ment. Alaposan leromboltak a falut a háború alatt

2022.11.15. 21:31:23

@Golf2: “ tehát aki sokat ugat begyógyszerezik,tönkretehetik,mint a száll a kakukk fészkében...”

Mondjuk ilyen is volt a nem is olyan régmúlt történelemben csak a rendszert másnak neveztek.
Nekem volt szerencsém hat hónap börtönhöz mert csak főiskolásként tiltakoztunk a szólás szabadságért . Meg persze kirúgtak onnan is. Így csak a zöldhatár és új haza maradt.

2022.11.15. 21:31:23

@Golf2: “ A Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosítása szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat.”

Ez neked újdonság?
A kapitalizmusban rég így mennek a dolgok. Amig hasznot hozol, jó vagy, kapsz szénát,istállót ellenben repülsz és gondoskodjál magadról. Itt nincs gondoskodó állam. A számok mindent felulirnak. Nekem személyesen mindig azt tetszett amikor valaki valahol a munkahelyen,pótolhatatlannak tartotta magát, pedig mindenki pótolható

2022.11.15. 21:31:23

@Golf2: “ Börtönbe küldené Orbán Viktort a szegedi képviselő, elmegyógyintézet várhat rá”

Mondjuk az illető utóbbi 10 év tevékenysége alatt én is sokszor megkerdojeleztem a értelmi képességeit. A legjobb volt hogy elraboltak és megerőszakoltak, de kik, az ufó-k?

2022.11.15. 21:31:23

@fhdgy:

Nem találnak?

Mondok jobbat: a rendszerváltás után visszakaptam az allampolgarsagomat. Amikor vettem évekkel utána egy lakást otthon, gondoltam kerek egy személyi igazolványt is mert úgy könnyebb az ügyintézés. Becsattogtam nagy lelkesen a hivatalba, felvértezve minden papírral, de kinevettek hogy minek hoztam őket, mert az ő nyilvántartásunk szerint (BM) nem is disszidaltam. Végül úgy kellet bizonygatnom hogy de igen. Hogy is mondtuk? A slampossag enyhíti a diktatúrát .

2022.11.15. 21:31:23

@SzZoole: “ hópihelelkübuzikurvadagattfekát”

Ez egy szó?

2022.11.15. 21:31:23

@Csodabogár: “ Régen mindig szombaton volt Flohmarkt a Bürklin. Áttették”

Nem, jövőre májustól is szombaton lesz

2022.11.15. 21:31:23

@Congeria: “ Az a szegedi képviselő semmi igazat nem mondott, évek óta elmebetegként viselkedik. Nem kell többet mondani, a story-ja a meztelenül az erdőben fához kötve találták, állitólag cigányok megerőszakolták. Ő szervezte az u.n. farmer tüntetést, le akarta blokádolni Budapestet, amin senki sem volt ott. Számtalan egyéb botrányos ügye volt”

Ugye így már árnyaltabb a kép, mert a részletekben van a lényeg. Sajnos az átlag olvasó csak az első sorig jut el, és erre alapozza a véleményt

fhdgy 2022.11.15. 21:40:44

@Mr.Tellinghovon: Szó vagy nem szó, de érthető és minden tiltott szót kereső program dob tőle egy hátast!

fhdgy 2022.11.15. 21:44:02

@Mr.Tellinghovon: Néztem a Google Earth-ön, kb 11 km. Marcalitól nyugatra.

Én kb. 30 km.-re lakom délre Marcalitól, a 68-as út mellett.

fhdgy 2022.11.15. 21:48:16

@Mr.Tellinghovon: A hadkiegészítés Mo.-on területi alapon működött, ami megyei szintet jelentett.

Én időnként átjelentkeztem egyik megyéből a másikba, így már nem voltam nekik éppen fontos.

Mire az új megye felfigyelt volna rám, hogy jé, itt egy friss hús, jött egy másik megye. Majd Németország. Most meg már öreg vagyok, de még obsitot sem kaptam.

fhdgy 2022.11.15. 22:02:10

@Mr.Tellinghovon: Bocs, pongyolán fogalmaztam. A "szartak a fejemre" nem Szentlászlóra vonatkozott.

Nekem még sok rokonom él Szentlászlón. Antal családot nem ismertem.

1998 január elsején kettő színes diatekercset lőttem el. Szerintem nincs olyan rom, amiről ne lenne képem. Akkor még tiltott terület volt, Eszékről kiérve orosz ellenőrzőpont. Csak átutazni lehetett Vinkóc felé. Én mindig oda mentem, csak valahogy Szentlászlónál mindig eltévedtem. Egy kanyarban volt egy elágazás Szentlászló előtt, és én mindig rossz irányba mentem tovább. Soha nem értettem!

Ép házról sincs kép, mert ép ház, na az meg nem volt. Akkor senki sem lakott a faluban. Több, ismerősök, rokonok házának a romjai közé bementem. Ha volt is egy kis fal, a szerbek még a villanykábelt is kilopták a falból.

Rokonok, ismerősök mindig azt mondták, hogy az útról le ne menjek, mert sok akna van. Óvatosan, de figyelmen kívül hagytam ezt a tanácsot.

A nagynénémnek szép nagy háza volt. Csak térdig érő falak maradtak.

Csodabogár 2022.11.15. 22:41:26

@Mr.Tellinghovon: Bezzeg engem jól elítéltek, távollétemben, másfél évre, disszidálásért. Nem is kaptam vízumot, még anyám temetésére se jöhettem haza, pedig már volt két jó útlevelem. Ezért lemondtam a magyar állampolgárságról, amit aztán a rendszerváltás után vissza kaptam. Soha senki nem kérdezte, hogy disszidáltam-e vagy mi. Lakásvásárláshoz nem kellett személyi igazolvány. Akkoriban még a "külföldiekre" más szabályok voltak. Ügyvéd intézte.

Congeria 2022.11.15. 22:51:00

@fhdgy:

A viccek, amit küldtél, ősrégiek, mi az átkosban, a Kádár -szovjet uralom alatt mondtunk hasonlókat.

Congeria 2022.11.15. 22:57:49

A híreket hallva, valahogy Kassa jutott az eszembe.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.16. 00:03:49

@fhdgy: ez igy van. A jo forditashoz mindket nyelvet kell ismerni, es nagy szokincsnek lenni.

fhdgy 2022.11.16. 07:19:06

@Congeria: Tegnap este egy barátom hívott fel, hogy hallottam-e a rakétákat Lengyelországra.

Mondom nem, de mindjárt nézem. Magyar neten akkor még nem találtam, de kb. öt perc múlva már igen. Ő TV-ben látta, mert neki állandóan megy a TV.

Mind a ketten mondtuk, hogy igen, valahogy Kassa jut eszünkbe.

fhdgy 2022.11.16. 07:21:00

@Congeria: Nincsenek új viccek, csak újszülöttek, akiknek minden vicc új.

Ja, és azok, akiknek egy vicc sokszor is elsüthető, mert századjára sem emlékeznek rájuk.

Úgy látszik, Te egyik csoportba sem tartozol.

Golf2 2022.11.16. 07:46:18

@Mr.Tellinghovon: De jó helyen laksz. Genfi tó bakancslistán.

fhdgy 2022.11.16. 08:08:54

@Golf2: Sok bakancslista lenne, de nincs hozzá se bakancs, se láb.

fhdgy 2022.11.16. 08:19:54

@Zsuzsi65: Sok olyannal találkozom, hogy olvasom a szöveget és egyből ordít, hogy fordítás, akarom mondani ferdítés.

Aki fordítja, ferdíti, miért nem érzi, hogy magyartalan?

Másik eset, amikor rossz fordításból istentelen hülyeség lesz.

Erre egy példa: Múltkor a Múltkoron ( ez egy web oldal ) megemlékeztek egy szovjet katonatisztről, aki megmentette a világot, vagy harminc évvel ezelőtt.

A magyar szövegben az volt, hogy főhadnagy. Csodálkoztam, hogy egy főhadnagy hogyan lehetett olyan magas beosztásban, ezért keresgélni kezdtem a neten.

Találtam egy német cikket, ahol a az illető rendfokozata Oberstleutnant, a magyar alezredes. Németül a főhadnagy viszont Oberleutnant. Az eltérés csak kettő betű, de óriási különbség.

A német szöveg egyértelművé tett, ezen a félrefordításon kívül is, hogy abból fordították.

Golf2 2022.11.16. 12:24:26

@fhdgy: Épp tegnap néztem ott szállást 3éj 100000től van de van villa 3,2 millóért 3 éjszakára...A repcsi 50 től.

fhdgy 2022.11.16. 13:03:05

@Golf2: Az igazság, hogy én inkább már olyan helyre mennék, ahol voltam. Pl. ha már Svájc, akkor inkább Zürich. A zürichi tó sem kutya!

Szívesen elmennék egy München, Braunschweig autótúrára és/vagy egy adriaira.

Azt gondolom, hogy ezekből sem lesz már semmi. Amíg vannak kecskéim, addig a kecskék miatt nem mehetek. Ha már el kellene adni a kecskéket, mert nem bírom, akkor már az autózást sem bírnám. Mindenképpen csapdahelyzet.

SzZoole 2022.11.16. 14:45:46

@fhdgy: most nézem a híradót, egy traktor után kötött pótkocsit borított fel a rakéta. De, azt is mondták, hogy nem orosz támadás volt, hanem baleset!!

Érted, egy baleset! Egy “eltévedt” ukrán légvédelmi rakéta tántorgott át Lengyelországba és borította fel a pótkocsit két lengyel mezőgazdasági ember halálát okozva!

Nem is tudom, hogy mit gondoljak…….

SzZoole 2022.11.16. 14:46:44

@Mr.Tellinghovon: ha gondold leszótagolom neked Vincebá :-))

P.Elliot 2022.11.16. 15:25:06

@fhdgy: Olyan rokonod vagy baratod nincs akinek szinten van kedve kecskekkel foglalkozni meg altalaban a mezogazdasaggal?

Vagy olyan akit meg lehetne kerni helyettesitesre nehany hetig vagy akar honapig?

Nekem igaz hogy csak kicsi kertem van, nem holdak de siman talalnek ismeretsegi korben olyat aki atvallalja oket, nem is penzert hanem visszasegitesert valamilyen targykorben.

Nem mondom hogy a macskak nem tiltakoznanak de gyorsan megtanulnak hogy kitol jon a kaja.

fhdgy 2022.11.16. 15:25:48

@SzZoole: Nagyon egyszerű a képlet! Még nem döntötték el, hogy mi legyen az igazság. Majd, ha meglesz a döntés, akkor meglesznek a bizonyítékok is!

Légy egy kicsit türelmes!

P.Elliot 2022.11.16. 15:27:05

@SzZoole: Ma meg nem neztem tevet de tegnap itt szo sem volt balesetrol...., na meg eltevedt/?/ raketarol sem....

Miert is tevedt volna el?

fhdgy 2022.11.16. 15:28:40

@P.Elliot: Volt egy valaki, de már nem csinálja. 33 kecskét nem lehet akárkire rábízni.

Amilyen viszonyok most vannak, reménytelen vállalkozás valakit találni.

Az elmúlt pár hónapban már többször előfordult, hogy valaki azt mondta, holnap reggel 8-ra jön. Több hónapja nem ért ide!

P.Elliot 2022.11.16. 15:32:36

@fhdgy: Nem kellene csokkenteni az allomanyt?

Eladni belole vagy 23-at? Gondolj bele hogy elobb-utobb nem fogod birni es ennyi allatot nem tud vallalni senki.

SzZoole 2022.11.16. 15:33:15

@fhdgy: ez a cikk azt írja, hogy a rakéta egy úgynevezett S-300 és még a régi Szovjetunióban készült és az Ukrán légvédelem lőtte ki, de én azt nem értem, hogy hogy került lengyel területre?

apple.news/AmaSqwFuMQASPcTrxlcVI4Q

fhdgy 2022.11.16. 15:53:05

@SzZoole: nem is értheted addig, amíg nem lesz döntés. Vannak a héjják és vannak a galambok

Oroszoknál, ukránoknál, usákoknál, eu-ban.

Nincs olyan igazság, hogy ezeknek jó legyen

Dönteni kell!!!

SzZoole 2022.11.16. 15:53:25

@P.Elliot: @fhdgy:

A NATO főtitkár hivatalos nyilatkozata

youtu.be/6PxAbE8UutI

fhdgy 2022.11.16. 16:08:56

@SzZoole: én kivárom végét, hogy megtudjam, hogy mi történt ( szerintük )

fhdgy 2022.11.16. 17:55:44

@P.Elliot: Tudnék a 33-ból 10-et úgy kiválogatni, hogy egy perccel sem lenne kevesebb a munka.

Ahol jól lakik egy, ott jó lakik kettő, és így tovább.

Talán nyerhetnék reggel is este is félórát. Ezt másképp is el fogom tudni érni, mihelyt szükségét érzem.

Most a víz önitató, ezzel alig van gondom. A szénaetetők tönkrementek, ki kell őket javítanom, ha ez meglesz, akkor megoldható hogy egy héten egyszer kell őket feltölteni.

Az abrak etetést is lehetne optimalizálni, de ez már húzósabb pénz lenne.

Amin most nem nagyon lehet és érdemes optimalizálni, az a fejés.

Kilenc kecskét fejek, ez most reggel is, este is 35-40 perc. Végül is nem tragédia. Nem sokára a fejési időt a kecskék maguk fogják optimalizálni. Már nem sok idő, és elapadnak! Így nem kell őket fejni.

Végül is nem a munkával van gond, hanem azzal, hogy gondoskodást, felügyeletet követel a kecsketartás. Huzamosabb időre nem lehet őket magukra hagyni, akkor sem, ha munka nincs is velük.

Panasznak részemről helye nincs. Tudtam, hogy mit vállalok!

fhdgy 2022.11.16. 17:58:37

@SzZoole: Elhiszem, hogy hivatalos, de igaz-e?

Olvastam olyat is, hogy más rakéta darabokat is találtak. Előfordulhat-e, hogy a támadó rakétát lőtték az ukránok, de lengyel terület fölött semmisültek meg???

SzZoole 2022.11.16. 18:10:13

@fhdgy: igen ezt olvastam én is, és a fentebb belinkelt cikkben is benne van. Mivel az oroszok erősen bombáztak az infrastruktúrákat Ukrajnában, ezért elképzelhető, hogy egy orosz rakétát megsemmisitő, az ukrán hadsereg által kilőtt légvédelmi rakéta maradványait találták meg, de ki tuggya :-)

P.Elliot 2022.11.16. 18:48:51

@fhdgy: Tudom hogy tudtad hogy mit vallaltal de tavasszal uj kiskecskek lesznek, nem tudom mennyi varhato, szoval, szaporodik a munka, egy kisebb lazitas sem artana.

Persze en mondom ezt aki azon nyekergek hogy a macskak teljesen lefoglalnak es nyugtalanul nezem azt a voros cicat aki reggelente idejar es nem tudom van-e gazdaja mert ha nincs akkor valoszinu hogy en leszek az rovidesen, orvosi szamlaival egyutt, oltas, ivartalanitas, engem minden kobor macska megtalal.

A nyekerges mellett azert en is tudom hogy nem fogom megbanni ezt az idorablo allatot holott az egyiknek se eleg ha csak enni kap es szallast, az olembe akarnak ulni, elvarjak a simogatast, szep szavakat, kiengedjem, beengedjem/ na nem egyerre mennek ki es jonnek be hogy nehogy le tudjak kenyelmesen ulni.

Igen, tudom mit beszelsz...

P.Elliot 2022.11.16. 18:50:51

@SzZoole: Elobb utobb azert kideritik hogy mi volt....

nyuszigonosz 2022.11.16. 19:06:21

@fhdgy: Nem.

Úgy van, ahogy @SzZoole: is írta, egy orosz bombát szétlövö légvédelmi rakéta darabjai voltak.

Mindenestre Andrzej Duda lengyel elnök az ukrajnai határ közelében történt rakétatalálat után kijelentette, hogy Lengyelország valószínűleg kérvényezni fogja a NATO-szerződés negyedik cikkelye szerinti eljárás megindítását. A NATO 1949. április 4-i alapító szerződésének negyedik cikkelye, valamint az ötödik cikkely a védelmi szövetség alapvető eleme. Különösen az ötödik cikkelyt tekinti a NATO az szerzödés középpontjának – ez szabályozza az úgynevezett szövetségi ügyet.

Na és ezt a szövetségi ügyet nem szeretné senki. Mert az ötödik cikkely előírja, hogy a szövetségesek egy vagy többük elleni fegyveres támadást mindegyikük elleni támadásnak tekintik és emiatt segélynyújtásra kötelezik magukat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az általuk szükségesnek ítélt intézkedésekről van szó az NATO térség biztonságának helyreállításához és fenntartásához – beleértve a fegyveres erőt is.

Mindenképp az oroszok miatt van Lengyelországban a két halott, mivel, ha ök - oroszok - nem kezdtek volna háborút, nem támadnak nap mint nap bombákkal, akkor a légvédelmi rakéta használatra sem lett volna szükség.
Mivel nem bizonyítható, hogy az oroszok akarva Lengyelország terülétere is akartak volna bombát dobni, most még nem aktiválódik a NATO 5. cikkelye.

SzZoole 2022.11.16. 19:13:41

@nyuszigonosz: ahogy írod, és reméljük a NATO nem fogja élesíteni az 5. cikkelyt, mert az tuti WW 3 lesz.

Én elhiszem, hogy Lengyelország nagy utálattal van Oroszország iránt, de ha mégis ragaszkodnak az 5. cikkely érvényesítéséhez, akkor nagy baj lesz, szerintem.

nyuszigonosz 2022.11.16. 19:20:32

@SzZoole: Nem ragaszkodnak.
A 4. hez.
A NATO 1949- óta van, és a 4. cikkely ezeddig 7 - szer lett megbeszélve.

Ez a hetedik 2022. február 24-én volt így. Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország kérte Ukrajna orosz inváziója után.

SzZoole 2022.11.16. 19:30:32

@nyuszigonosz: értem.

Magyarország miért nem? ( hülye kérdés)

fhdgy 2022.11.16. 19:32:14

@nyuszigonosz: A lengyel terület feletti megsemmisülést úgy értem, hogy az oroszok cirkálórakétákkal támadtak egy ukrán hőerőművet, ami közvetlenül a határ mellett van.

Az ukrán rakétaelhárító rakéták védekezésképpen támadták a cirkálórakétákat. Ne felejtsük el, hogy közben rádiózavarás is van, hogy a támadórakétákat meghülyítsék. A támadórakéták is adnak zavaró jeleket, hogy az őket támadó védekező rakétákat meghülyítsék. Egyszerűen: mindenki, mindenkit meg akar téveszteni. Egy ilyen kergetőzésből kisülhet az is, hogy a támadó is, a védő is, akár együttesein is elsodródik.

Azt, hogy más rakéta darabok is voltak, én úgy is értethetném, hogy más típusú, nem szovjet gyártmányú, de ukrán indítású rakéták darabjai, hanem pl. a támadó, megsemmisített orosz rakétáké.

Egy dolog önthetne tiszta, vizet a pohárba, ha az adott terület támadó és védő rakétáinak "forgalmát" lehetne elemezni.

Ezt pedig kizártnak tartom. Ha adnának is adatokat, akkor meg nem hinném el, hogy nem hamis adatokról van szó.

Nem tehetek róla, de paranoiás vagyok ezen a téren.

fhdgy 2022.11.16. 19:33:46

@SzZoole: A lengyel lélek: németek ellen harcolni kötelesség, oroszok ellen harcolni dicsőség!

fhdgy 2022.11.16. 19:37:49

Tegnap nyafogtam a cikkek minősége miatt, főleg fordítások esetén.

Most is van sok bajom.

Ugyanazon cikkben, hol városról, hol faluról beszélnek.

Egyszer egy rakétáról, aztán kettőről.

Most mi van? Tudják egyáltalán, hogy miről van szó? Vagy csak legyen meg a leütésszám?

SzZoole 2022.11.16. 19:42:45

Hmmm. Azt mondjak most a híradóban, hogy az ukránok több és jobb légvédelmi rendszert kérnek, hogy a tegnapi incidens elkerülhető legyen!

fhdgy 2022.11.16. 19:49:14

@P.Elliot: Ha egy átlagos szaporulatról lesz szó, akkor kb. 20 kis kecske várható.

Másik oldalról lesz csökkenés is, mert sajnos és a legnagyobb sajnálatomra, selejtezni is kell.

Persze, gondolkodom olyanon is, hogy már az ellési időszak előtt meghirdetem, hogy születendő kis kecskék, akár az anyjukkal együtt is eladók.

Meglátjuk! A lényeg az, hogy nem az a főkérdés, hogy hány kecske van, hanem az, hogy van-e egyáltalán vagy sem.

fhdgy 2022.11.16. 20:00:08

@SzZoole: Abszolút logikus.

Én azt is várom, hogy az ukránok mikor kérnek és főleg kapnak több száz km. hatótávolságú HIMARS rakétarendszereket.

A mostaniakat, amiket nagyon jól használtak, az oroszok legnagyobb bánatára, értelmes lenne nagyobb hatótávolságúakkal lecserélni, mert a mostaniak csak 70 km.-ig használhatók.

Az amerikaiak eddig azzal indokolták, hogy nem adnak nagy hatótávolságúakat, mert nem akarják, hogy az ukránok orosz területeket is elérjenek.

Az infrastruktúra, főleg civil közművek, módszeres rombolása felül kell, hogy írja ezt a megkötést.

kajakibrahim 2022.11.16. 23:25:29

@fhdgy: ha a ruszki orkok nem lönék rakétákkal az ukránokat heti szinten, akkor semmilyen rakéta nem landolt volna lengyelországban.

ennyire egyszerű a képlet, héjjával vagy nélküle.

uploads.disquscdn.com/images/247ed56ec6a2d0acb61ac525140f791991e8192fbdf888e6bdbe1b1a5c404ebb.gif

2022.11.16. 23:25:29

Egypár válaszom nem jelenik meg, ez is egy mód arra, hogy a blog teljesen kihaljon.

Thats Life

2022.11.16. 23:25:30

@fhdgy: “ Én kb. 30 km.-re lakom délre Marcalitól, a 68-as út mellett”

Próbálok találgatni: böhönye? Nem az túl közel van, Nagyatád az messze akkor csak segesd lehet.

Szombaton megyek haza, meg Somogyba is lemegyek. Az ősök tisztelete miatt. Apám kívánsága volt, ahogy mondta “sírom ott legyen,hol egykor bölcsöm ringott

2022.11.16. 23:25:30

@fhdgy:

A kollegám mutatott nekem is sok képet, elképesztő volt a rombolás. Szerettem hallgatni ahogy beszélt, sokszor más szavakat használt mint mi. Például a süteményt mindig kalacsnak nevezte.
A felesége is magyar családból származott de csak horvátul beszélt, mondjuk egymást közt is ezt használták. Akkora horvát zászló volta kertben, hogy takarózni lehetett volna vele.

Magyar létére horvát nacionalista volt, nálam meg a magyar zászlót forgatja a szél, mert a gyökereket nem lehet meghazudtolni

2022.11.16. 23:25:30

@fhdgy: “Kassa”

In Polen eingeschlagene Rakete stammt laut USA aus Ukraine
Die in Polen eingeschlagene Rakete kam nach vorläufigen US-Erkenntnissen offenbar aus der Ukraine. Es gebe Hinweise, wonach es sich um eine von ukrainischen Truppen abgefeuerte Flugabwehrrakete gehandelt habe, verlautete in der Nacht auf Mittwoch aus US-Kreisen. (dpa)
Az Egyesült Államok szerint a Lengyelországban lecsapott rakéta Ukrajnából származik
Az előzetes amerikai megállapítások szerint a Lengyelországot eltaláló rakéta nyilvánvalóan Ukrajnából származott. Szerda este amerikai források szerint a jelek szerint egy légvédelmi rakétáról volt szó, amelyet ukrán csapatok lőttek ki. (dpa)

2022.11.16. 23:25:30

@Golf2: “ Genfi tó bakancslistán.”

Akkor jó nagy bakancs kell :-))))

djangology 2022.11.16. 23:25:30

@Zsuzsi65: Meg kell nézned a Good Fight utolsó, parádés epizódját, desantis mint gay szerepel benne :)

2022.11.16. 23:25:30

@SzZoole: „ ha gondold leszótagolom neked Vincebá :-))“

Ez nagyon kedves tőled. Újra Britanniában?

2022.11.16. 23:25:30

@fhdgy: “ ha már Svájc, akkor inkább Zürich. A zürichi tó sem kutya”

A zürichi tó mellett lakom rá látással a vízre. Golf2 valamit félre értett.

2022.11.16. 23:25:30

@SzZoole: “ Egy “eltévedt” ukrán légvédelmi rakéta tántorgott át Lengyelországba”

Lehet hogy nem ittak panyolai célzó vizet
Vagy lehet provokáció is csak nem jött be

2022.11.16. 23:25:30

@Csodabogár: “ Bezzeg engem jól elítéltek, távollétemben, másfél évre, disszidálásért. Nem is kaptam vízumot, még anyám temetésére se jöhettem haza, pedig már volt két jó útlevelem. Ezért lemondtam a magyar ”

Ja azt én is kaptam, lefolytatták a tárgyalást nélkülem. Meg megfosztottak az állampolgárságtól is. A rendszerváltás után kaptam vissza.

Csodabogár 2022.11.16. 23:51:31

Engem nem fosztottak meg az állampolgárságtól, viszont le kellett mondanom, hogy kaphassak másikat. Miután hontalan útlevéllel elég nehézkes volt az utazgatás, lemondtam. A fiatalabbak biztos nem tudják, hogy a hatvanas években, még mindenhova vízum kellett. Ahol csak átutazott az ember, oda átutazó vízum.
Az elítélésemről úgy tudtam csak, hogy apám egyik ügyvéd barátja mondta, hogy a Marko utcában ki voltak írva a tárgyalások és ítéletek és ott volt a nevem.

fhdgy 2022.11.17. 07:40:43

@Mr.Tellinghovon: Talált, süllyedt! Segesd!

fhdgy 2022.11.17. 07:43:40

@Mr.Tellinghovon: A szentlászlóiak még a nyelvújítás előtti nyelvet beszélik.

Elég sokat voltam Szentlászlón, ha nem is tökéletesen, de elég jól tudok laszlaiasan azaz brencóssan beszélni.

Nekem gyönyörű!!!

SzZoole 2022.11.17. 08:35:23

@Mr.Tellinghovon: “ Újra Britanniában?”

Igen itthon vagyok, vissza jöttem otthonról :)

SzZoole 2022.11.17. 08:37:28

@Mr.Tellinghovon: Tarpa elég közel van Ukrajnához, ihattak volna tarpai nemtudom szilvából készült célzó vizet is :-)

Golf2 2022.11.17. 09:37:56

@Mr.Tellinghovon: Mert a genfi tó mellett van Bellevue amit írtál.

Golf2 2022.11.17. 09:40:21

@Mr.Tellinghovon: Csak pár napra gondoltam ott megnézni a hegyeket,gondolom 1 ezresből kijön.

Golf2 2022.11.17. 10:08:01

@Mr.Tellinghovon: Vannak árak...bécs-genf vonat 277sf,első osztályon sogar 477sf. Hol a biciklim?

SzZoole 2022.11.17. 12:41:07

@Golf2: “ Csak pár napra gondoltam ott megnézni a hegyeket,gondolom 1 ezresből kijön.”

A múlt héten 1200 volt egy 4 cl panyolai szilva, egy ezresből szerintem csak a szád szélét nyalogathatod, míg a guglisztrítjún nézegetel :-)))

fhdgy 2022.11.17. 14:33:50

Van itt valaki, aki német nyelvterületen él?

Van egy nagy problémám: miért "am Bankatutomaten"?

A Bankutomaten többesszám. Mit keres előtte az am?

fhdgy 2022.11.17. 14:36:58

@fhdgy: Visszaszívtam a kérdést.

fhdgy 2022.11.17. 14:59:42

@fhdgy: Nem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány!

A visszaszívást is visszaszívom!

Szóval, először megnéztem a szótárban és kiderült, hogy en ragozású szó. Erre megnyugodtam és visszaszívtam a kérdést.

Aztán keresgéltem német nyelvű szövegeket és találtam am Bankautomat formát is. Sokat és bankok oldalán is.

Most akkor mi van?

Erre szívtam vissza a visszaszívást!

Ha en ragozású akkor miért lehet am Bankautomat???

nyuszigonosz 2022.11.17. 15:40:41

@fhdgy: Komplikált. :-) Mire kell?
Ha semmire akkor mindegy is. :-)

Ezt érzi az ember, hogy kell mikor mondani. :-)

De amúgy itt van:

Was ist Deklination?
Die Deklination beschreibt die Regeln, nach denen bestimmte Wortarten (Substantive, Pronomen und Adjektive) nach Fall (Kasus), Zahl (Numerus) und Geschlecht (Genus) ihre Form verändern.

SINGULAR PLURAL
NOMINATIV der Bankautomat die Bankautomaten
GENITIV des Bankautomaten der Bankautomaten
DATIV dem Bankautomaten den Bankautomaten
AKKUSATIV den Bankautomaten die Bankautomaten

fhdgy 2022.11.17. 15:51:10

@nyuszigonosz: jó, mikor megnéztem a teljes deklinációját, akkor lesett és akkor volt az első visszaszívás

A második visszaszívás akkor volt, mikor bankok hivatalos oldalán találtam sok "am Bankatomat" alakot. Akkor ennek hibásnak kell lennie. Mi van, a németek hivatalos oldalakon sem tudnak németül?

nyuszigonosz 2022.11.17. 16:06:08

@fhdgy:
Nem, nem hibás.

Am Bankautomaten Geld abheben.
Am Bankautomaten Handy aufladen.
Geldgeschäfte am Bankautomaten erledigen.

De a hivatalos oldalakon is tudnak a németek németül. :-)
Meg hát németül beszélnek. :-)

Meg vannak hibák is, amit emberek követnek el: elírnak valamit, kihagynak egy betüt, esetleg tájszolás miatt más ragozást használnak, de abból lehet kiindulni, hogy hivatalos oldalakon nem lesz hiba. Mert ha volt is, már ki lett javítva. :-)

fhdgy 2022.11.17. 16:18:27

@nyuszigonosz: én most azon rugózok, hogy ám Bankutomat Geld abheben!!!

fhdgy 2022.11.17. 16:38:52

@nyuszigonosz: mivel a Bankautomat EN ragozású, egyesszám alanyeset kivételével EN-re végződik. Ez tiszta.

Ebben az esetben az am Bankautomat HIBÁS!!!

Akkor miért van hivatalos web oldalakon?

Nem tűnik fel senkinek?

nyuszigonosz 2022.11.17. 16:59:07

@fhdgy: Hol az az oldal?

Valahogy nem igazán hiszem, hogy hibás szöveg lenne valahol egy Bankautomatával kapcsolatban. Gondolom mondat része, amiröl írsz, legalább az egész mondat kellene.

Végül meg: miért ilyen fontos?

fhdgy 2022.11.17. 17:02:10

@nyuszigonosz: most mobilon pötyögök, majd otthonról, ha hazaértem.

Golf2 2022.11.17. 17:42:20

@SzZoole: Frankra számoltam nem fillérre.

fhdgy 2022.11.17. 17:48:15

@nyuszigonosz: Végre, rendes gép előtt! Utálok mobilon prüntyőkézni!

Példa mondat : Geld abheben am Bankautomat: Welche Gebühren fallen an? ( a link : service.commerzbank.de/geld-abheben-am-bankautomat-welche-gebuehren-fallen-an/) Commerzbank!!!

Másik:

Noch schneller zum Bargeld: ab sofort mit NFC am Bankautomat

www.raiffeisen.at/ooe/de/privatkunden/karte/nfc-am-bankautomat.html

Raiffeisen ( osztrák, számít ??? )

Raub am Bankautomat: 83-Jähriger schlägt Täter mit Gehstock

www.ksta.de/region/raub-am-bankautomat-83-jaehriger-schlaegt-taeter-mit-gehstock-252423?cb=1668702838234

Kölner Stadt-Anzeiger, ez egy újság

A lényeg, ha a Google keresőbe beírod, hogy "am Bankautomat" ( " fontos ), akkor jönnek a találatok, ezek közül vettem néhány eklatáns példát.

Miért fontos? Miért fontos,miért, hát csak!

Unokatestvérem a sógoroknál dolgozik és beiratkozott egy on-line német kurzusra.

Az egyik leckében volt, hogy am Bankautomaten. ( Ebből a Tomatent értettem, a többit kisilabizáltam. A Bankau meg biztos egy Bank nevű folyó vagy patak ártere. Ezt, persze ne vedd komolyan! ).

Nem tudtam, hogy az Automat gyenge ragozású és nem értettem, hogy az am ( an + dem ) hogyan kerülhet egy többesszámú alany elé.

El kezdtem keresni a neten, aztán, amikor találtam "am Bankautomaten" meg "am Bankautomat" kifejezéseket, akkor megkeveredtem, mint a középparasztok 48-ban.

Golf2 2022.11.17. 17:54:36

@fhdgy: Én is inkább an den-re tippeltem volna a többesszám miatt.

fhdgy 2022.11.17. 18:03:59

@Golf2: Ebből csak annyi látszik, hogy könnyen mellé lehet nyúlni.

Szerencsére nem kellett égnem unokatestvérem előtt ( nagyon ), mert csak annyit mondtam, hogy nem értem, ennek utána kell járnom.

fhdgy 2022.11.17. 18:08:11

@nyuszigonosz: Ha már így belemerültünk ( és generáljuk a látogatottságot ), akkor egy kérdés még!

Találkoztam olyannal ( ha nem tévedek Grimm mesékben ), hogy a Dativ-ban álló főnév a végén kapott egy "n" vagy "en" végződést.

Egyes számban is! És nem gyenge ragozású!!!

Ez valami régies forma?

nyuszigonosz 2022.11.17. 18:09:52

@fhdgy: Na nem találtál hibát benne. :-) Mármint a szövegekben.

Mert ez meg így van rendben. :-)
Most irtó hosszú lenne szétszedni a német nyelvtant és nyelvhasználatot.

Csak apró példa végezetül: Mikor pénzt szed ki az ember a Bankautomatából akkor : Geld abheben am Bankautomaten
Amikor meg kirabolják egy Bankautomata elött az embert, na az
meg Ausgeraubt am Bankautomat.

De ne menjünk még részletesebben a dologba, nem ér annyit, mivel te nem használod a németet napi szinten.

Elolvastam az egyiket ( a másik nem nyílik) na ott meg NFC-vel a Bankautomatához - ez egy applikáció, szóval azzal is oda lehet menni végül pénzt is ki lehet venni ebben a mondatban en végzödés nélkül rendben a mondat, majd lejjeb en végzödéssel szintén rendben a lenti mondat.

Nem kell mindig hibát keresni valamiben, amit az ember nem tud jól, mert az összefüggéseket kell érteni.

fhdgy 2022.11.17. 18:18:08

@nyuszigonosz: Én nem mondtam, hogy hibát keresek, csak annyit, hogy nem értem és segítséget kértem!

nyuszigonosz 2022.11.17. 18:18:17

@fhdgy: Megint a szó és nemcsak az , hanem az egész mondat kéne.

SzZoole 2022.11.17. 18:29:49

@Golf2: dehát a frank már megszűnt te, franciáknál is euró van :-)))

fhdgy 2022.11.17. 19:32:15

@nyuszigonosz: Hú, erre most nem vállalkozom. Ugye, írtam, hogy talán ...

Ez azt jelenti, hogy valami rémlik, de ... baj van a memóriámmal.

Egy csomó Grimm mesém le van töltve megnézhetném, kereshetném, de más dolgok nagyon lekötik az energiámat.

Mire végzek a kecskékkel, sokszor agyilag toprongynak érzem magam.

Olyanra viszont határozottan emlékszem, 2008-ban vagy kilencben Braunschweigben megvettem Grimm testvérek Hausmärchen mesekönyvét és olvasgattam. Utána, hogy könnyebb legyen az élet, letöltöttem számítógépen olvasható formában. És láss csodát, nem volt azonos a német szöveg.

Amire határozottan emlékszem, a "der Jude" helyett a másikban "der Kaufmann" állt. Ezt talán a Der gute Handel mesében szúrtam ki. Igen, most már biztos, megtaláltam!

Bocs, de nem tudtam nyugton maradni, mégis el kezdtem kutakodni. Meghagytam a hozzászólás elejét is, hogy lásd, hogy mi volt a folyamat.

Sok keresés után kiderült, hogy nem "n" vagy "en" végződést kaptak Dativban, hanem "e" végződést. Ez az úgynevezett Dativ-e?

Most azt is olvastam, hogy egy kicsit már elavult forma.

Megtaláltam a Grimm mesékben is egy példát:

Er antwortete „das kommt von einem fremden Manne, der mir im Walde begegnet ist und mir große Schätze verheißen hat; ich habe ihm dagegen verschrieben, was hinter der Mühle steht: den großen Apfelbaum können wir wohl dafür geben.“

Itt a "von einem fremden Manne" a lényeg, ebből a szempontból.

Ígérem, hogy most elcsillapodok. Agyilag annyi vagyok! Holnap is lesz egy nap és utána is!

fhdgy 2022.11.17. 19:32:59

@SzZoole: És a svájciaknál mi van?

Tudom, ma csütörtök!

Csodabogár 2022.11.17. 19:43:07

Látom rettenetesen ráérő emberek vannak itt. Őrmester Úr meg a gonosz Nyul.:-)
Nyelvfüggetlenül utáltam midig a nyelvtant, a magyart is, Az ember vagy tud egy nyelvet és könnyedén használja, vagy hibát keresve nyűglődik a nyelvtanon.
Szerintem a legrosszabb módszer a nyelvtannal kezdeni a tanulást. Lomb Kató is olvasva tanulta a nyelveket, mint írta a könyvében. Én is ezt csináltam. Aki az elején beleragad a nyelvtanba, az igen sokára fog könnyedén társalogni egy nyelven.

nyuszigonosz 2022.11.17. 20:02:59

@fhdgy: az idézett; "von einem fremden Manne"

Régi kiadásu mesekönyvekben avagy mondáknál van ez így.

Sajnos azokat is átdolgozzák, így ez a köznyelvben már sehol sincs.

nyuszigonosz 2022.11.17. 20:10:20

@Csodabogár:

A nyelvtanba nem érdemes leragadni. :-) Végképp nem!

Konverzáció kell a nyelvtanulásnál és abból minél több és föleg olvasni, hangoskönyv, rádió, filmek, élö emberekkel beszélni és nem a szavakat keresve, hanem akárhogy! Vagy megérti vagy rákérdez. Képtelenség valakivel beszélgetni, aki egy mondatban háromszor megáll percekre szavakat keresgélni.

Akinek a továbbiakban fontos a hibátlan tökéletes nyelvtudás úgy szóban mint írásban az sem a nyelvtankönyvekkel fogja a legtöbb idöt tölteni, mert nem.

fhdgy 2022.11.17. 20:23:18

@Csodabogár: Biztos vannak nyelvek, amelyekkel kapcsolatban igazad van. A magyar pl. biztos ilyen, hisz a magyarban csak egy szabály van: nincs szabály. Ezt mondhatnám úgy is, hogy annyi kivétel van, hogy bevétel már nincs is! -:)

Nekem a németben nagyon sokat segítettek a szabályok. Ha van már egy jónak mondható szókincsed, a szabályokkal kb. tisztában vagy ( hangsúlyozom kb. ) akkor hirtelen felgyorsul minden.

Volt, hogy német kollégáim kérdezték tőlem, hogy ezt aztán honnét tudod? Nem tudtam, csak összeraktam, mert logikusnak tűnt.

Aztán volt olyan is, hogy mondtam valamit, aztán mondták, hogy igen, igen úgy lenne logikus, nyelvtan szerint tökéletes lenne, de nem úgy használják.

Egy konkrét példára nagyon emlékszem. Azt akartam mondani, hogy szerettem volna: Ich mochte lett belőle.

Igen, igen, de erre a wollte a jó! Miért? Csak!

Egyébként, meg vagyok sértődve ( azért nem haragszom meg ). Lefokoztál! Ennél azért egy kicsivel többet érdemelnék. Pl. nem lefokozást, hanem előléptetést.

Nyuszigonoszt meg ne tessék bántani. Ő nagyon nem érdemli meg! Ő Nyuszi Aranyos, csak nem mindenki tudja!!! Pedig higgyétek el!

fhdgy 2022.11.17. 20:38:44

@nyuszigonosz: Percekre megállni? Minek? Ha elég gyors a processzor, akkor normál beszédtempó mellett is van idő gondolkodni.

Különben is, mire valók a töltelék szavak, a töltelék kifejezések?

Arra, hogy fenntartsák a látszatát annak, hogy folyamatos a beszéd és nem akadozik.

Egy ellenpéldát is tudok mondani. Németországban megismertem egy mérnők fickót, aki csíki székely volt. Neki nem kellett gondolkodni, hogy mit mondjon, hisz tökéletesen beszélt magyarul, de kis túlzással akkor őszültem meg, mikor az ő beszédét kellett udvariasan végig hallgatnom. Nagyon lassan, nagyon vontatottan beszélt. I g a z i s z é k e l y volt!

Egy másik, megtörtént eset. Volt egy évfolyamtársam, aki matematikai logikából vizsgázott az egyetem rektoránál ( aki mellesleg a legfiatalabb akadémikus volt, nagy nőcsábász, szerette a piát is, ami el is vitte 46 éves korában ).

A végén azt mondja a rektor: Kolléga, minden tökéletes, amit mond, ötös járna érte, de olyan lassan, vontatottan mondja, hogy csak négyest adok rá! De van egy jó tanácsom is: forogjon sokat nők társaságában, hogy megtanuljon gyorsabban beszélni!

P r o f e s s z o r Ú r! G o n d o l j a , h o g y s z ó h o z j u t n é k ?

Tudja mit! Megadom az ötöst!

Istók zöccs, hogy megtörtént!

SzZoole 2022.11.17. 20:43:26

@fhdgy: “ És a svájciaknál mi van?”

Milka? :-))

nyuszigonosz 2022.11.17. 20:45:43

@fhdgy:

De vannak emberek, akik németül szeretnének valamire válaszolni, mert hát tanulták. Na és el is kezdi a választ: de már a második szónál megáll, gondolkozik, nincs ideje töltelék szavakat használni, mivel leköti a gondolkozás, te meg vársz és vársz, de csak az jön: "mindjárt" és nincs mindjárt a végén feladja, mivel nem találta meg a szerinte tökéletes kifejezést. Na és ilyen gyakran van.

fhdgy 2022.11.17. 20:59:17

@nyuszigonosz: Nem vitatom, hogy ilyen is van. Lehet, hogy az ilyen ember eleve lassabb gondolkodású. Azt is lehet, hogy nem lassú, csak még rutintalan.

A rutin sokat számít. Pl. én az elején szinte mindig lehagytam a mondat végéről az elváló igekötőt, mert arra már nem volt időm figyeli. Különben is, ki figyel futottak még dolgokra? Ez persze nem igaz, hogy futottak még, mert a németben minden a végén kerül a helyére.

Nem voltam szívbajos, amikor rájöttem, hogy lemaradt valami, megismételtem jól. Mondjuk egy Entschuldigung kiséretében. Később már menőztem is, mert Verzeihungot is bevetettem!

A kötőszavi szórenddel is voltak gondjaim. A szabályt tudtam, de mindig elvétettem. Mire kimondtam, rájöttem, gyorsan megismételtem jól.

Ez egy kicsit olyan mint autóvezetést tanulni. ha figyelsz a stoptáblára, akkor a gyalogosnak annyi, ha figyelsz a gyalogosra, akkor a piros lámpának annyi. Ha mindegyik jó, akkor a sebességváltás lesz egy katasztrófa.

Aztán eljön a pillanat, amikor kiderül, hogy már mindenre van idő!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.17. 21:08:35

Nincs uj a nap alatt :) regen az orosz vezetok kihalasig maradtak a posztjukon, es ugy latszik, ez most is kb. igy mukodik :)
A 82 eves Nancy Pelosi (US kepviselohaz eddigi demokrata Speaker of the House - bocs, nem tudom a magyar megfelelojet), bar errol a posztjatol visszavonult, leven a konzervativok megszereztek a tobbseget, meg mindig a kongresszuban akar maradni! Ezek az oskovuletek nem kepesek atadni a helyuket a fiatalabb nemzedeknek!
"U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi, the first woman to hold that influential post, said on Thursday she will step down as the Democratic leader in the chamber a day after Republicans secured a narrow majority following the midterm elections. Pelosi, an 82-year-old liberal from California who has served two stints as speaker, said she will remain in Congress, representing San Francisco in the House as she has done for 35 years. "

SzZoole 2022.11.17. 21:10:29

@Zsuzsi65: “ Speaker of the House ”

Parlamenti szóvivő :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.17. 21:13:04

@SzZoole: haha, nem gondoltam, hogy ugyanaz :)) nem kovetem tul kozelrol a magyar parlamenti politikat :)))

fhdgy 2022.11.17. 21:14:39

@nyuszigonosz: Még ősidőkben történt, amikor még álmodni sem lehetett Nyugat németországi munkáról.

Fehérváron megállított egy német autós ( GPS sem volt még ), hogy merre kell menni mit tudom én hova.

Azt kellett volna mondanom, hogy ( már nem emlékszem ) jobbra vagy balra.

Tudtam a jobb meg a bal, a linke meg a rechte csak nem tudtam, hogy melyik melyik. ( soha nem szerettem a zsíroskenyér eseteket ).

Erre föltartottam az egyik kezem és megkérdeztem, hogy welche Hand ist diese.

A fickó meglepődött, de mondta, hogy linke vagy rechte, nem emlékszem!

Én meg mondtam, hogy bitte nach links/nach rechts weiterfahren.

Jót nevetett, de megoldottam a problémát.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy gyors reakció, találékonyság is jót tud tenni.

SzZoole 2022.11.17. 21:17:02

@Zsuzsi65: én sem, de még emlékszem rá :-)

Inkább kezdj aggódni, Trump visszajön :-)

fhdgy 2022.11.17. 21:23:32

@Zsuzsi65: @SzZoole: Hogy mi a pontos titulusa, nem tudom, de itt valaminek az elnökeként szerepelt.

Megnéztem: Vagy a magyar fordítás vagy az angol megnevezés, de valami nem stimmel.

Magyarul azt írják, hogy a házelnöke volt a képviselőháznak.

Angolul meg, hogy Speaker of the United States House of Representatives. Nekem meg egészen más elképzelésem van egy speakerről.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.17. 21:23:35

@SzZoole: en azon drukkolok, hogy azok a republikanusok, akik mar kezdik pedzegetni, hogy T. nem a megfelelo jelolt 2024-re, eleg hangosak es meggyozoek legyenek. Nem akarunk megint egy 80 ev feletti, nagyon megoszto, egoista elnokot...Egyre tobben (remelhetoleg) DeSantist latjek alternativakent...
nypost.com/2022/11/09/ron-desantis-leads-a-strong-gop-bench-for-2024/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.17. 21:33:28

@fhdgy: igen, Pelosy Hazelnok, ez a jo megfelelo. A szovivo csak kommentalja az esemenyeket, o Karine Jean-Pierre.
Well...Bidennel egy kategoria ;)
www.youtube.com/watch?v=yKu9HzBCJ5M
www.youtube.com/watch?v=dH9_f1MDnk0

fhdgy 2022.11.17. 21:43:03

@Zsuzsi65: Én kiindulásnak csak arra emlékeztem, hogy valaminek az elnöke.

Irány a wikipedia, angolul is magyarul is.

És kész a fordítás.

Sokan becsmérlik a wikipediat, pedig sok mindenre nagyon jó.

Pl. magyar-német vonatkozásban, ha a szótár nem segít, akkor a wikipedia még nagyon jó tud lenni. Növénynevek, állatnevek, fogalmak, stb.

Pl, ha a latin név stimmel, akkor sokkal megbízhatóbb mint a szótár.

Én állandóan használom a dict.cc on-line szótárt. Általában elégedett vagyok vele, de sokszor nem találok egy-egy szót német-magyar vagy angol-magyar vonatkozásban. Ilyenkor megpróbálom az angol-németet, mert annak sokkal nagyobb a szókincse. Ha ez sem segít, akkor jön a wikipedia!

Ezt a dolgot mindenkinek tudom ajánlani.

fhdgy 2022.11.17. 21:46:57

@Zsuzsi65: Karine Jean-Pierre szóvivő, de nem a képviselőházé, hanem a Fehér Házé.

FutureFry 2022.11.18. 07:29:05

@Zsuzsi65: “… A 82 eves Nancy Pelosi … meg mindig a kongresszuban akarmaradni! …”

Persze “reklamálni” meg kampányolni lehet ellene dehát eldöntötte, hogy újra indul és a választók (84%-os aránnyal) megszavazták, hogy maradjon újabb két évre.
Egyébként Chuck Grassley-t (IA/R) is most választották újra a Szenátusba, 89 (!) évesen, 6 éves ciklusra.

Golf2 2022.11.18. 07:38:45

@Zsuzsi65: Csak 70nek néz ki,kenik rendesen.

2022.11.18. 07:46:12

@SzZoole:

Aha Esze Tamas földje

2022.11.18. 07:46:12

@Csodabogár: „ Az elítélésemről úgy tudtam csak, hogy apám egyik ügyvéd barátja mondta, hogy a Marko utcában ki voltak írva a tárgyalások és ítéletek és ott volt a nevem“

Nekem kiküldték a szuleimhez a végzést. A hontalan tényleg nehézkes volt, minden úthoz több vízumot beszerezni. Meg a határőrök felsőbbrendűségét is nehéz volt elviselni. Egyszer az egyik autóm első útja külföldre vezetett, több mint egy órát szórakoztak velem. Kérdeztek mindenfélét, hogy hol a motor szám meg stb. nekem meg mert két nappal előtte kaptam, fogalmam se volt. Egy túlbuzgó mócsing fiatal határőr azt hitte nagy fogást csinált. A végén azért kissé ki fordulva magamból megkérdeztem tőle hogy most ettől hogy velem szórakozott boldogabb lett-e a napja. Persze osztrák kis senki volt aki egy pici hatalmat kapott már embernek érezte magát. Ezt a fajta mentalitást mai napig utálom.

2022.11.18. 07:46:12

@SzZoole: “ Igen itthon vagyok, vissza jöttem otthonról :”

Igen ez két fogalom;-))))

Itt van az otthonom, itt érzem magam 40 év után itthon, otthon meg egy kicsit külföldinek. A társadalom egy része pedig szívesen érezteti hogy annak is tart. ;-)))
Mindig mosolyognom kell amikor hallom, hogy a magyar egy toleráns és befogadó nemzet.

2022.11.18. 07:46:12

@Golf2: “ Mert a genfi tó mellett van Bellevue amit írtál”

A jelentése “szép kilátás”, azt hiszem ilyen mindenhol van Európában.
Zürichben egyik legszebb hely, a Limmat folyó Zürichi-tó kifolyásánál (az egyik legtisztább vízű) fekszik.
A mai napig elcsodálkozom az országon, olyan színes mint egy Lego ország. Elindulhatsz akármerre 50-100 km belül látsz tavat, lankás dombsagot egetverő hegyeket. Az ország dimenziojából adódóan. Egyetlen amilye nincs svajcnak az a tenger.
A hegyeket én is beterveztem meg télen ha hó is lesz egy utat a glacier expresszel.

2022.11.18. 07:46:12

@Golf2: “ Hol a biciklim?”

E-bike? ;-))))

2022.11.18. 07:46:12

@SzZoole: „ egy ezresből szerintem csak a szád szélét nyalogathatod“

Gondolom golf2 svajci frankra vage eurora gondolt

2022.11.18. 07:46:12

@fhdgy:

Az egyik a bank automatánál, a másik a bank automatáknál

2022.11.18. 07:46:12

@Zsuzsi65: „ Egyre tobben (remelhetoleg) DeSantist latjek alternativakent...“

En úgy gondolom neki van a legnagyobb esélye

FutureFry 2022.11.18. 07:50:38

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
Valószínűsítem, hogy DeSantis kivár (2028-ig) [1], mert még elég fiatal (44 éves) és Trump-pal (aki továbbra is népszerű a republikánus választók körében) nem jó a republikánus jelöltségért kikezdeni.

[1] www.nationalreview.com/corner/desantis-2028/
“… Vanity Fair‘s Gabriel Sherman’s “sources” inform him that Florida governor Ron DeSantis is telling donors that he will not challenge Donald Trump for the Republican nomination in 2024, opting instead to run in 2028 …”

2022.11.18. 09:02:19

@FutureFry: „ Valószínűsítem, hogy DeSantis kivár“

Kérdés persze, hogy addig megmarad-e a népszerűsége, vagy kap egy karakter gyilkosságot a nyakába.

fhdgy 2022.11.18. 09:13:49

@Mr.Tellinghovon: am ( an + dem ) nem lehet többesszám

Csodabogár 2022.11.18. 10:50:49

@nyuszigonosz: Mint majdnem mindig most is tökéletesen egyetértünk. Részemről az olvasás volt a döntő, akkoriban még nem volt hangos könyv meg ilyesmi, internet se volt. Pontosan 1960-ban határoztam el a német nyelv tanulását. Napközben néha sikerült hallgatni az osztrák rádiót, középhullámon.Gondolom az is segített, hogy nem voltak gátlásaim, nem akartam soha tökéletes lenni. 23 évet dolgoztam "németül" irodában, senki se javítgatta a németemet.

Tábornok úr se haragudjon, egyszerűen hirtelenjében nem jutott eszembe más katonai rang. Általában a férfiak szeretnek tökéletes nyelvtantudást szerezni. A férjem aki kint tanult meg németül és végezte el ott a főiskolát, tényleg nagyon tudta a nyelvtant. Munkatársai szerint soha nem hibázott, pedig hosszú szövegeket kellett időnkét gyártania.Viszont mindig azt mondta, hogy nekem nagyobb a szókincsem mint neki. Hát igen, én rengeteg irodalmat olvastam, ő meg rengeteg szakszöveget.:-)

Csodabogár 2022.11.18. 11:01:29

@Mr.Tellinghovon: Floridában élő barátnőm nem lelkes DeSantistól. Szerinte rosszabb mint Trump, mert esze is van és minden gonoszságra képes. Ő ugye már közelről figyeli, mert ő a kormányzó Floridában.

Golf2 2022.11.18. 13:40:52

@Mr.Tellinghovon: Jelentése szép kilátás...Bellevue település Svájcban, Genf kantonban.[2] Lakosainak száma 3299 fő (2018. december 31.Wiki.

P.Elliot 2022.11.18. 15:13:21

@Csodabogár: Milyen furcsa, en is ezeket hallottam rola meghozza nem is Floridaban hanem idefennt.

Oszinten szolva nekem is visszataszitobb mint Trump, egyebkent egyhuron pendulnek, Trumpba vetett bizalom meg raszavazoknal is megingott/ tegnap eppen amig a gyogyszertarban varakoztam, 3 ferfi pont errol beszelgetett, mind republikanus ahogy a szavaikbol kijott es a DeSantisra azt mondtak hogy nem kulonb mint Trump hanem meg elvakultabb.

Az egyik azt mondta hogy o nem szavaz republikanosra most. Gondolom olyan szavazo lehetett aki ha nem tetszik neki valami akkor nem a partot nezi, csakugy mint en...

Erdekes lett volna tovabb hallgatozni de sorrakerultem es menni kellett.

P.Elliot 2022.11.18. 15:17:21

@Mr.Tellinghovon: Az E-Bike az ami mostanaban neha kigyullad?

P.Elliot 2022.11.18. 15:21:18

@Mr.Tellinghovon:
Nekem meg most is egy rejtely hogy tolem megvontak-e az allampolgarsagot/ nem szamit mert nem kivanok hazakoltozni es amerikai allampolgar vagyok/, vagy nem. A ferjem aki minden hivatalos dolgot intezett mar nem el es nem tudom megkerdezni tole.
Ha neked visszaadtak akkor gondolom nekem is adnak/ nem kell/ hiszen csak egy sima disszidens voltam.

Gondolom aki politikai palyan dolgozott vagy kozel hozza vagy valamiert fontos ember volt attol vontak ugy meg hogy nem adtak vissza vagy kervenyezni kellett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 16:43:51

@FutureFry: van egy gyanum, hogy az atlag valaszto sok kepviselorol azt sem tudja, kicsoda, csak bejeloli. Kevesen veszik a faradsagot (le a kalappal elottuk), akik vegigbongeszik es tanulmanyozzak az osszes jeloltet. Nem onfenyezes, de eleg sok idobe kerult nekem pl az osszes biro, es college board tagrol infot gyujteni a valasztasi website-on...(ez CA, Los Angeles megye)nem tudom mas allamokban hany emberrol szavaztak)

Csodabogár 2022.11.18. 17:00:32

@P.Elliot: Vannak hithű GOP szavazók. Hallottam oylat, hogy utáka és egy ronda primitív alaknak tartotta Trumpot, de azért a GOP-ra szavazott, mert ő párthű.
Szerintem az értelmesebbje elgondolkozik és oda szavaz, ahol valami saját cél elérését reméli.

Sajnos lassan úgy néz ki, hogy Amerikában is úgy van mint nálunk. Kevés a gondolkozó ember.:-(((

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 17:31:28

@Csodabogár: voltsk es vannak sokan olyanok, akik nem azert szavaztak Trumpra, mert parthivok, hanem azert, mert 1) a masik jelolt programja szamukra meg inkabb elfogadhatatlan, 2) akarmilyen is a szemelyisege, a programja jobban rezonal a konzervativ ertekekkel.
Az identity politics a legrosszabb dolog, bar tisztaban vagyok vele, hogy mindket oldalon letezik...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 17:36:13

@Csodabogár: azzal teljesen egyetertek, hogy nalunk is egyre kevesebb a gondolkodo ember...es ez kezdodik az oktatassal, ahol nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket. En pl kotelezove tennem kozepiskolaban a gazdasagi ismereteket (a lanyom vette, es rengeteget tanult belole).
Az emberek nagy tobbsege nem erti, hogy ha az allam adokat emel (nalunk ezt abba csomagoljak, hogy "allocate more funds), az mind az emberek zsebebol vesz el penzt...itt LA-ben (es CA-ban) tobb torvenyjavaslatot igy szavaztatnak meg...CA rekord magas surplus-t produkalt az elmult evben, ehhez kepest meg tobb adot akarnak kivetni...:((

SzZoole 2022.11.18. 17:51:21

@Zsuzsi65: “ nalunk is egyre kevesebb a gondolkodo ember...es ez kezdodik az oktatassal, ahol nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket.”

Nade hova gondolsz Zsuzsi, hova lenne a világ hamár a gyerekek is (erős) kritikával illetnék egymást :-))

ibb.co/CPJkqqb

fhdgy 2022.11.18. 18:33:24

@Csodabogár: Nyelvtan kontra szabályok témához.

Egy dolgot ne felejtsetek el! Van három beszélt nyelv, amikből valamit értek, beszélek. Magyar ( szerintem nem rossz ), német ( elviselhető ) és az angol ( végszükség esetén tud egy kicsit segíteni ). Aztán van még 8+ nyelv, amiken nem olvasok, nem beszélek, de írok!

Igen, ezek a programnyelvek. Kicsit mások, mint a beszélt nyelvek, de a lényeg ( majdnem ) azonos.

A programozási nyelveknek nagyon erős grammatikája van. Aki programozni akar egy nyelven, nagyon jól ismernie kell annak a nyelvnek a grammatikáját.

Így, hogy én ragaszkodom a nyelvtanhoz, ha úgy tetszik, foglalkozási ártalom.

Ugye, ha valaki jól bánik a kalapáccsal, akkor minden problémát szögnek néz.

Nekem egy nyelv grammatikáját megtanulni, bár egyre nehezebb, de nem megoldhatatlan.

Hiába a szókincs, ha nincs mögötte nyelvtan. Hiába a nyelvtan, ha nincs mögötte szókincs.

Ha mind a kettő megvan, akkor már csak rutin kérdése.

Pl. sok szót tudok horvátul. A nyelvtan majdnem nulla!

Így az egész horvát tudásom alig ér többet, mint egy nulla.

Néha előfordult, hogy pont egy mondatocskára volt szükségem, pont arra, amit tudtam.

Kérdezték mindjárt, hogy beszélek horvátul? Mondom, hogy samo nekoliko reči ( csak néhány szót ). Már ennyi horvát "'tudás"-ból is származott előnyöm, nem is kevés.

Szóval, ne becsüljük le a másikat. Beszélhet jól az, akinek fogalma sincs a nyelvtanról. Akinek viszont jó nyelvtana van, fel tud szedni gyorsan egy jó szókincset, aztán le tudja körözni a másikat. Persze, akarat, idő, türelem, stb., stb. kell hozzá!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 18:41:05

@Csodabogár: a baratnod milyen "gonoszsagra" kepesnek tartja DeSantist? :))
Nekem ezek inkabb pozitiv eredmenyek:
- Historic Investments in Florida’s Education System
-Pay Raises for Florida teachers
-Expansion of school choice options for students
- Elimination of Common Core from Florida’s classrooms
-Secured over $625 million for the protection of water resources for the second consecutive year
-Announced $23 million in funding to bolster Florida’s mental health services system
-Florida has been awarded $5 million to create a new pilot program, Support to Communities: Fostering Opioid Recovery through Workforce Development.
es meg lehetne sorolni...az is egy arulkodo dolog, hogy egy csomo business (es egyen) koltozott FL-ba a kedvezobb uzleti legkor miatt...FL hatalmasat fog fejlodni, es nem lesz csak egy nyugdijas nyaralo allam...

FutureFry 2022.11.18. 19:23:18

@Zsuzsi65:
Eleve a jogosultak kevesebb mint fele szavazott (47%) és ez nagyon jó aránynak számít egy “midterm” esetében (régebben inkább 40% körül alakult ez az arány) [1]. Aki meg szavaz, az elsődlegesen azt nézi mi van egy jelölt neve mellett (R vagy D) és nem a jelöltet magát [2]. Egyébként pont ez a “mail-in” szavazás egyik nagy előnye: Aki akar, az otthon kényelmesen/alaposan utánanézhet a szavazólapon lévő jelölteknek meg “ballot initiative”-oknak és lassanként/részletekben is kitölthető a szavazólap akár több napon/héten keresztül is (ez a szavazófülkében kicsit problémásabb lenne). Persze a szavazók egy jó (?) részének a hozzáállása lehet inkább olyan “nem érdekel/tudom” kategória (lásd [3] :)).

[1] fivethirtyeight.com/features/turnout-was-high-again-is-this-the-new-normal/
[2] www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-11-07/midterm-elections-which-matters-more-candidate-or-party
[3] youtu.be/-9oQdHctFo8

2022.11.19. 13:16:54

@Csodabogár:
Nem ismerem desantist annyira hogy véleményt mondjak róla. Volt eddig egy pár döntése amivel felhívta magára a figyelmet. Lehet hogy csak egy új csillag akiből lehet gyorsan hullócsillag is. Ismerve az embereket imádnak lelkesedni valakiert majd ugyanolyan gyorsan a pokolba kívánni. Kivarok!
A floridai nép azért érdekes, voltam egy hónapot a Conch Republic fővárosában, a szigeteken es Floridában. Islamorada-n id.Bush úrral horgászni, de amit a key west fantasy fest-n láttam felülmúl mindent.
Nekem inkább Napels és fort lauderdale sanibel island,wildlife refuge cape Coral jött be.

2022.11.19. 13:16:59

@Csodabogár: „ hogy nekem nagyobb a szókincsem mint neki.“

Igen az olvasás sokat segít, evvel én is így vagyok. A mai napig ejtek hibákat, de a lányom aki itt született néha hozzam jön egy kifejezesert.

Németül ertöknek: mit jelent: inegüxle choschtet nüt vagy a hentesnel Dörfs es bitzeli meh sie?

Zulu4321 2022.11.19. 13:17:05

@Csodabogár: Amennyire en kovettem az esemenyeket, azon keves kormanyzok egyike, akik az allamukban elok erdekeit tartjak szem elott, meg ha szembe is kell menni a kozponti narrativaval...
Mit mond a bnod, marmint a gonoszsagokrol?

bondjamesbond 2022.11.19. 13:17:11

@Zsuzsi65: Olyan jelölt kell, aki le tudja győzni a demokrata ellenfelét. Trump szerintem erre nem alkalmas. DeSantis viszont igen. Nem szabd még 4 évet adni a demokratáknak. Ez az érdeke az USA-nak, Európának, és a világnak......

2022.11.19. 13:17:14

@Zsuzsi65: „ nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket“

A gondolkodás a hatalmat uralkodó számára veszélyes dolog,mert mi van ha megkérdőjelezi az átlagember a döntéseit. Főleg ha kritikus-)))

2022.11.19. 13:17:18

@P.Elliot: “ Gondolom olyan szavazo lehetett aki ha nem tetszik neki valami akkor nem a partot nezi, csakugy mint en...”

Akkor már ketten vagyunk

Zulu4321 2022.11.19. 13:17:20

@Zsuzsi65: En is ugyanerre kerdeztem ra par oraja, hasonlo szogbol;-) Csak persze nem jelenik meg - gondolom - 2 napig, mint a multkori.

Szerintem ez is vilagnezet es/vagy megfelelo tajekozottsag kerdese..., ki melyik oldalon all.

Tulsa King 2022.11.19. 13:17:28

@Csodabogár: Ontarióban élő barátodnak is az a véleménye - nem beszélt össze a floridai baráttal - hogy a “dont say gay” desantis egy aljas asshole, s a szavazói is megvannak vezetve.

nyuszigonosz 2022.11.19. 13:38:13

@Mr.Tellinghovon:

Körülnézni nem kerül semmibe - bár az Inegüxle nagyon sok mindent takar így ebben az esetben ez az egy szó kérdéses mert lehet akár betérni is.

Lehet egy kicsivel több?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.19. 17:17:38

@Zulu4321: great minds think alike :)
Azt hallottad, hogy Elon Musk visszaengedte J.Petersont Twitterre?

Tulsa King 2022.11.19. 21:13:51

@Zsuzsi65: lerombolta a tweetert egy hét alatt. Ennyi vót.

Teslák meg elindulnak, gyorsulnak maguktól, vajh a SpaceX hol likas, mint Elan agya :))

2022.11.19. 21:13:57

@Zulu4321: „ Csak persze nem jelenik meg - gondolom - 2 napig, mint a multkori“

Ez velem is így van két napos késésben vagyok

2022.11.19. 21:14:01

@nyuszigonosz: “ az Inegüxle nagyon sok mindent takar így ebben az esetben ez az egy szó kérdéses mert lehet akár betérni is”

Lehet belesni, betekinteni is:-))))

nyuszigonosz 2022.11.19. 21:48:34

@Mr.Tellinghovon: Kösz, mert itt mint írtam több szó is lehetett volna, de így akkor megvan. :-)

Csodabogár 2022.11.19. 22:09:51

@Mr.Tellinghovon: A hentes egyszerü, lehet egy kicsivel több?
Az inegüxle nekem érthetetlen, de én már rég eljöttem Zürichből, az új szavakat nem ismerem.

Csodabogár 2022.11.19. 22:18:13

@Mr.Tellinghovon: Most leesett a tantusz, már értem. A hentes meg egyszerü.

Persze van fordított eset is. Mikor hazajöttünk, férjem munka miatt. Épületgépész volt, főleg klimával foglalkozott. Munka utáni szórakozás volt, hogy találjam ki magyarul mii micsoda, a szaknyelvben. Elképesztő szavak voltak. Ő ugyanis kint tanult már, tehát a szaknyelvet csak németül tudta. Sajnos régen volt és már elfelejtettem.
De nekem a scanner = lapolvasó még ma is idegen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.20. 05:22:05

Jelentem, megszuletett az uj posztom, HA-nek leadva. A labda most mar nala, hogy mikor teszi ki :)

fhdgy 2022.11.20. 08:09:24

@P.Elliot: Esett egy kis hó felétek is?

2022.11.20. 10:18:34

@Zsuzsi65:
Köszi kislány biztosan érdekes lesz

2022.11.20. 10:18:39

@fhdgy: “ Esett egy kis hó felétek is?”

Hazafele Ausztria közepe (Linz) hófehér volt, rogtonoztunk kellet egy hocsatat az unokakkal

Zulu4321 2022.11.20. 10:18:48

@Zsuzsi65: Nem, ezt nem hallottam. Viszont Elonnal nem tudom, hanayadan allok, mert vmit olvastam futtaban, h a Teslakat kritizalo megjegyzeseket viszont letiltotta...? Azt se tudom, igaz-e, nem vagyok jelen ezeken a feluleteken, de ha igaz, akkor kicsit kettos merce szinezete van.

@Mr.Tellinghovon: Udv a B-listan:-D

SzZoole 2022.11.20. 12:00:31

@P.Elliot: mint macskásinéni és @fhdgy: mint kecskészbácsi, ezen biztos mosolyogni fogtok :-))

youtu.be/3Th4okFICCw

SzZoole 2022.11.20. 12:11:01

@Mr.Tellinghovon: @Zulu4321:

Ahelyett, hogy itt picsogtok, már rég bent lehetnének az azonnal megjelenő kommentelők közt, ha vennétek a fáradságot és írnátok a bloggazdának egy ímélt, hogy be tartjátok a kommentelési szabályokat, de ha gondoljatok, megírom a helyzetekben, ennyike. :-))

Csodabogár 2022.11.20. 12:36:20

@SzZoole: Erről már volt szó, aki aki akkor picsogott@Mr.Tellinghovon: elvi ügyet csinált a dologból, mert valahogy megalázónak érezte, hogy kérjen valamit, ami, szerinte neki jár.

Mr.Tellinghovon hála az égnek itt nem esett. Nekem a városban egy cseppet sem hiányzik, a sok koszos hólé. Arról nem is beszélve, hogy hideg a hó. Már gyerekkoromban se tudtam lelkesedni érte.

SzZoole 2022.11.20. 12:46:33

@Csodabogár: tudom volt már párszor szó róla, de szerintem nem Vincebá csinált belőle elviügyet, hanem Zulu :-)

Amit nem értek, hogy miért nem kérik a felvételüket, hiszen egyiktől sem olvastam eddig konfrontálódó kommentet.

P.Elliot 2022.11.20. 13:16:05

@fhdgy: Igen esett egy kicsi ho tegnap reggelre, inkabb esovel keverve es megfagyott.

Kesobb felengedett, sutott a nap, hideg volt de en egesz nap kinnt voltam a kertben, takaritgattam az elszaradt, elfagyott novenyzetet, annyira bele felejtkeztem ahogy mar regen nem, meg a deli kavemat is elfelejtettem, sot enni se, hehehe...

A csalad erdeklodesere hogy mit csinalok ott kinnt egesz nap es miert nem jovok be, kaptam eszbe hogy tenyleg.

A hangulatom viszont olyan jo lett tole, tavaszias, boldog/ a teli hidegben/, tele tervekkel, biztosan te is voltal igy, tudod mit beszelek / meg mas kerteszeti hajlamu hozzaszolo/ hogy egesz este ebbol eltem, sot meg most is bennem van, mivel sutni fog a nap, megyek megint majd hangulatot szivni...

Vannak uj elrendezesi terveim is. Ha meghalok velem hal meg ez a kert mert a csalad ugyan megcsinal majd benne minden altalanos dolgot de csak azt.

Nem ertenek hozza, nem is erdekli oket bar a vejem mondta hogy ha nem is fejlesztik vagy valtoztatnak rajta gondozni fogjak, ne aggodjak...

Mi van az afonyaiddal, beraktad teleni?

P.Elliot 2022.11.20. 13:19:39

@Mr.Tellinghovon:
Fennt New York allamban 2 meteren feluli ho esett, sok helyen a hokotro is elakadt nem sok ilyet lattak arrafele pedig ott kemeny telek vannak.

Csak ide ne jojjon belole, karacsony este kivetelevel, azt tudnam ertekelni.

P.Elliot 2022.11.20. 13:22:10

Nezi valaki a futball vilagbajnoksagot?

Meg eloszor ki kell kutatnom hogy melyik teveado adja, mikor es kik jatszanak hogy be tudjam illeszteni a napjaimba mert en szeretem nezni. Azt sem tudom hogy a magyarok bejutottak-e?
Ha nem akkor Usanak drukkolok illetve mindig az eselytelenebb csapatnak, hatha nyernek es akkor orulok az oromuknek...

P.Elliot 2022.11.20. 13:23:32

@SzZoole: Meg csak most keltem fel de hamarosan megnezem hogy mit kuldtel ami nekunk allatszeretoknek tetszik.

SzZoole 2022.11.20. 13:30:02

@P.Elliot: drukkolhatsz is az USA-nak, mivel a nagy ősi ellenséggel játszik, Iránnal…..

Reméljük békés/sportszerű játék lesz :-)

fhdgy 2022.11.20. 13:33:13

@P.Elliot: Itt még nem jósolnak fagyokat. Amíg lehet, várok.

A hóeséssel kapcsolatban tévedésben voltam. Ugye, azt írták, hogy 2 méter esett New Yorkban, de nem volt ott, hogy nem a városban, hanem az államban. Utána már keresgéltem, ott már egyértelműen írták a dolgokat.

fhdgy 2022.11.20. 13:50:08

@SzZoole: A macskák meg a kecskék nálam is játszanak egymással. Bár olyan macska van, amelyik fúj a kecskére.

P.Elliot 2022.11.20. 13:50:56

@SzZoole: Megneztem, hat persze, a kiskecske jatszani akart a macska meg unta hogy mit ugralsz te itt?

P.Elliot 2022.11.20. 13:51:59

@fhdgy: Egy New Yorki 2 meteres ho lebenitana a varost..

P.Elliot 2022.11.20. 13:54:11

@SzZoole: Majd jol megrugdossag egymast aztan jol van, hehehe...se bekes, se sportszeru de mutass sportszeru focit hogy a bironak sosem kell beleavatkozni...

fhdgy 2022.11.20. 14:01:13

@P.Elliot: Milyen az a foci meccs, amikor a bírónak nem kell közbeavatkozni?

Pl. gól után sípolnia kell, középkörre mutatni, stb.

P.Elliot 2022.11.20. 15:57:08

@fhdgy: Ha megszuntetnek a birosagot/ azert megneznek egy ilyen meccset, hehehe/ 5 perc mulva kitorne a verekedes....
Lehet hogy meg latvanyosabb is lenne mint egy unalmas meccs...

fhdgy 2022.11.20. 16:11:32

@P.Elliot: ott a kosárlabda, röplabda, sokkal tisztább, mégis vannak szabálytalanságok .

SzZoole 2022.11.20. 16:51:05

@P.Elliot: “ megneznek egy ilyen meccset, hehehe/ 5 perc mulva kitorne a verekedes....”

Vagy, verekedés közben kitörne a focimeccs :-)

Amúgy elég vitatott a helyszín azaz Katar, sokan háborognak érte, mégis kivan tömve a stadion.

SzZoole 2022.11.20. 17:06:20

QAT 0-1 ECU a harmadik percben

SzZoole 2022.11.20. 17:08:33

Azaz meg sincs gól…..nem adták meg

P.Elliot 2022.11.20. 17:12:25

@SzZoole:
En is nezem, milyen nemzetisegi a biro? Nem latom...

SzZoole 2022.11.20. 17:14:04

@P.Elliot: azt nem tudom, de az egyetlen fehér a pályán

P.Elliot 2022.11.20. 17:16:25

@SzZoole: Ha kelloen begurulnak a jatekosok vagy a szurkolok majd lesz a kepe voros is a meccs utan amikor bedongolik a foldbe...

SzZoole 2022.11.20. 17:17:01

@P.Elliot: meg gugliztam neked, Italian Daniele Orsato :-)

SzZoole 2022.11.20. 17:20:57

Ecuador nagyon nyomja, mondjuk a legtöbb játékosa itt focizik clubszinten.

Érdekes látni, hogy a szurkolók vegyesen ülnek a lelátón, mármint nők és férfiak együtt.

nyuszigonosz 2022.11.20. 17:24:20

@P.Elliot: De most tényleg: te láttál már valaha is egy focimeccset? :-)

Merthogy olyanokat írsz róla: " bíróság" meg az minek kell meg a bedöngölik földbe a meccs után.... :-)

Mert attól, hogy tán most nézed, még nem biztos, hogy látod is. :-)

P.Elliot 2022.11.20. 17:25:11

@SzZoole: Kosz, szoval olasz, az jo.

P.Elliot 2022.11.20. 17:25:54

@nyuszigonosz:
Az Isten aldjon meg, nem latod hogy trefalkozunk?

P.Elliot 2022.11.20. 17:34:59

@nyuszigonosz: Ami a birot illeti, meg odahaza laktam, talan meg vannak itt akik emlekeznek ra hogy egy otthoni azt hiszem NB 1-es meccsen a ket csapat megkergette a birot es meg akartak verni, a teve eppen kozvetitette a meccset, a birot lefokoztak ezert hogy nem tudta kezben tartani a merkozest, hogy ilyen elofordulhatott.

En onnan tudom hogy a sportujsagban benne volt azonkivul a biro unokahugaval dolgoztam es o is meselte...
De most a meccset akarom nezni nem vitatkozni. Nicsak berepult a masodik gol, elbeszeltuk, majd meccs utan beszelgethetunk de most nem vagyok hajlando...

nyuszigonosz 2022.11.20. 17:41:08

@P.Elliot: De te sem. :-)

A másik írásodhoz: vitatkozok, én? :-)))))

SzZoole 2022.11.20. 17:45:08

Nocsak nocsak, a FIFA főszponzora, a Budweiser reklámja is kint van, sokat engedményt adott Katar, mint muszlim ország, pozitívum a részéről

fhdgy 2022.11.20. 17:52:37

@SzZoole: valaki írta, hogy tudott kint sört venni, egy korsó potom 5500 Ft körül.

SzZoole 2022.11.20. 17:55:10

@fhdgy: az jó ár nem, végülis Katar a világ egyik leggazdagabb országa, mi nekik 5500 forint :-))

fhdgy 2022.11.20. 17:58:38

@SzZoole: akkor még a benzin 5 Ft?

SzZoole 2022.11.20. 18:04:05

@fhdgy: kérlek szépen, 6.77 Qatari Rial/ liter benzin, ami €/$ 0.57 ami kb 239.9 forint, szivesen :-))

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: “ Ahelyett, hogy itt picsogtok, már rég bent lehetnének az azonnal megjelenő kommentelők közt, ha vennétek a fáradságot és írnátok a bloggazdának egy ímélt, hogy be tartjátok a kommentelési szabályokat, de ha gondoljatok, megírom a helyzetekben, ennyike. :-))”

Koszonom kedves öcsem, Akkor legyszi:-))

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: Amit nem értek, hogy miért nem kérik a felvételüket, hiszen egyiktől sem olvastam eddig konfrontálódó kommentet„

Részemről egy egyszerű magyarázata van: nem is tudtam, hogy van ilyen lehetőség .

2022.11.20. 18:36:29

@Csodabogár: “ Erről már volt szó, aki aki akkor picsogott@Mr.Tellinghovon: elvi ügyet csinált a dologból, mert valahogy megalázónak érezte, hogy kérjen valamit, ami, szerinte neki jár”

Sajnos mivel nem tudtam erről a lehetőségről, így nem is tudhattam ebből elvi ügyet csinálni. A kérést ( avval együtt hogy nem szeretek kérni, inkább megoldó ember vagyok) meg sohasem éreztem megalázónak.

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: “ tudom volt már párszor szó róla, de szerintem nem Vincebá csinált belőle elviügyet,

:-))))

2022.11.20. 18:36:29

@Zulu4321: “ Udv a B-listan:-D”

:-))))
Ebben van gyakorlatom, először listára kerültem otthon majd lapátra

kajakibrahim 2022.11.20. 18:36:40

@SzZoole: ha katarban nem lenne olaj meg födgáz, akkor borsod alsó lenne.

kajakibrahim 2022.11.20. 18:36:44

@SzZoole: migráns, szerinted én kérjem, vagy semmi értelme?:))

SzZoole 2022.11.20. 18:49:23

@kajakibrahim: tudom taga, ha nem lenne nekik annyi ásványkincsük, akkor még mindig teveszarral vackolnák a kunyhó falát :-))

SzZoole 2022.11.20. 18:53:42

@kajakibrahim: szerintem megpróbálhatod, de nem vagyok biztos benne, hogy felvételt nyersz a klubban :-))

Eszembe jutott egy vicc.

Székely család vacsorázik. A sutt mellet fekszik a kutyájuk és a tőkét nyalja. Megszólal a székely fiú; Dejó lenne ha ezt én is meg tudnám csinálni….

Mire az apja 5 perc múlva megszólal; megpróbálhatod, de szerintem megharap :-)))

SzZoole 2022.11.20. 19:03:17

@Mr.Tellinghovon: és már klubtag is vagy :-)

kajakibrahim 2022.11.20. 20:23:26

@SzZoole: :)))

ahogy látom, téged nem harapott meg a blöki:)))

kajakibrahim 2022.11.20. 20:23:30

@SzZoole: haver, én evvel a klubtagsággal úgy vagyok, mint vudielen:)))

Csodabogár 2022.11.20. 20:41:22

@fhdgy: Mit gondolsz Münchenben az Oktoberfesten mennyi volt?
Milanoban sok évvel ezelőtt fizettünk kér pohár sörért 6 EUR.-t.

fhdgy 2022.11.20. 20:43:32

@Csodabogár: Amit legutoljára tudok, az, ha jól emlékszem 8 € volt.

Viszont nem korsó, hanem Maß.

P.Elliot 2022.11.21. 01:40:43

@fhdgy: Mintha azt hallottam volna hogy engedtek a sorivast a meccs elott egy nappal de utana meggondoltak es visszavontak.

A nyertes csapat szurkoloi meg haboroghattak, szerettek volna torkot locsolni egy ilyen orom utan. Remelem hogy legalabb alkoholmentest arultak hogy az illuzio legalabb meglegyen....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása