oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. november 21. 06:55,  A felfoghatatlan Magyarország 624 komment

2022. november 21. 06:55 Határátkelő

A felfoghatatlan Magyarország

Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az intézkedésekkel. Ezt az érzést adja vissza Gábor beszámolója is.

budapest_szabadsag_hid_foto_pixabay_com_pokati3_3.jpg

„Nagyjából két és fél éve hagytam el Magyarországot, és az első másfél évben viszonylag gyakrabban jártam vissza. Aztán az elmúlt egy évben ezek a látogatások elmaradtak, aminek munka- és magánéleti okai is voltak. Lényeg a lényeg, nagyjából egy év után a múlt héten töltöttem némi időt (egészen pontosan három napot) Budapesten.

Ez a három nap nagyon érdekes tapasztalatokat jelentett, megpróbálom összeszedni őket.

Lassú eltávolodás

Ez volt az első alkalom, amikor idegennek éreztem a gyakorlatias dolgokban magam. Például többször el kellett gondolkodnom azon, hogyan a legegyszerűbb eljutni tömegközlekedéssel egyik helyről a másikra.

Vagy ott van a BudapestGO nevű applikáció, amiről még csak nem is hallottam eddig (kiderült, idén februárban vezették be). Nem tudom, milyen, mert háromnapos jegyet vettem, de jó, hogy van.

Ez azonban csak egy-két gyakorlati példa, sokkal érdekesebb, hogy valahogyan az egész város idegennek tűnt. Pedig az utcák ismerősek voltak, de hirtelen nem találtam a helyem. Nehéz elmagyarázni az érzést, bár a blog olvasóinak talán nem is kell.

Most olyan apróságokról nem beszélek, hogy az embernek az agya miként vált a nyelvek között (nemzetközi társasággal voltam), az ember az évek alatt megszokja, hogy a boltban például milyen nyelven köszön és kell egy kis idő, mire visszaáll, pláne, ha (hiába van Magyarországon) a nap döntő részében angolul beszél.

Feszültség a levegőben

Nem szívesen írok erről, mert kényes téma, de ettől még az a helyzet, hogy volt valami nehezen megfogható feszültség a levegőben. Az emberek egy része ideges, és többször belefutottam olyan helyzetbe, amikor az a bizonyos szikra berobbant. Három példát említenék.

Az egyik nem sokkal a megérkezésem után történt (meg kell jegyeznem, hogy a reptérről a szállásomra szállító taxis nagyon udvarias, kedves és normális volt). Felszálltam a buszra, ahol két percen belül már üvöltött a buszsofőr egy utassal, aki megítélése szerint rossz helyen állt a megállóban. Nem tudom eldönteni, még az is lehet, hogy igaza volt, de a dührohama elég kellemetlen volt.

Nem saját élmény, az egyik külföldi kolléga mesélte, és szintén a közlekedéssel kapcsolatos. Egy kereszteződésben két autós keveredett némi konfliktusba, a „kinek volt elsőbbsége?” volt a téma, és a kollégám szerint elég heves üvöltözésbe torkollott a dolog.

Az viszont már megint személyes élmény volt, amikor egy boltban két pénztár közül az egyikben csak kártyával lehetett fizetni. A vásárló viszont készpénzzel szeretett volna, ezért odalépett a másikhoz, ahol a pénztáros éppen pénzt számolt. A férfi megkérdezte, tud-e készpénzzel fizetni, mire a válasz egy minősíthetetlen hangnemű „Pénzt számolok” felmordulás volt.

Értem én, hogy nem akarta elveszíteni a fonalat (már ha nagyon jóindulatú vagyok), de azért egyelőre talán még mindig úgy áll a dolog, hogy ő van a vevőért és nem fordítva.

Benzin, tojás és társai

Persze már ebben sem lehet biztos az ember. Ami ugyanis az ársapkás variálásokkal megy, az határátkelő szemmel nézve egészen felfoghatatlan. Az, hogy sok helyen nem lehet tojást kapni, mert az ársapka miatt eltűnt a polcokról, az valami döbbenetes. Én a 80-as évek közepén voltam gyerek egy vidéki városban, de nem emlékszem olyanra, hogy ne lett volna tojás.

Miként olyanra sem, amit egyik közeli ismerősöm mesélt. Ő elment tankolni, de nem kapott, csak 25 litert, úgyhogy másnap vissza kellett mennie, mert tele akarta tankolni az autóját. Értitek, 2022-ben, Magyarországon.

Ami még ennél is felfoghatatlanabb, hogy ezt az egészet (a polcokról hiányzó tojást és egyebeket, a tankolási korlátozásokat, hogy a MOL közli, több száz kútnak nem szállít benzint, mert nincs…) a magyarok zokszó nélkül tűrik. Nincsenek tömegtüntetések, sem látható felháborodás az utcákon, mindenki megy és éli az életét, mintha ez az egész normális lenne.

Pedig minden, csak nem az.”

(Fotó: pixabay.com/pokati3)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4317983708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2022.12.01. 19:41:56

@Golf2: Azt olvastad, hogy kié lett a Waberer's részvényeinek a többsége?

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:06:00

@SzZoole:

Perszehogy vannak szaknciók, csak sajnos pont Magyarország miatt nem az orosz gázra. :-(

A konkrét válasz itt van:

Mittwoch, 30.11.2022, 07:23 írja a Focus.
Obwohl die Pipelines kein russisches Gas mehr nach Deutschland liefern, bleibt Europa weiter abhängig von Russland. Statt per Pipeline liefert Moskau nun große Mengen Flüssiggas per Schiff. Ein weiteres Druckmittel für den Kreml.

Europa ist noch immer abhängig von russischem Gas. Wie die „Financial Times“ berichtet, sind die Importe von russischem Flüssigerdgas (LNG), das auf großen Tankschiffen transportiert wird, im Zeitraum von Januar bis Oktober 2022 um 40 Prozent gegenüber dem Vorjahreszeitraum gestiegen. Während der Gasimport durch Pipelines nahezu vollständig ausgesetzt ist, macht sich Europa so weiterhin abhängig vom Kreml.

Das Problem: Weil sich Staaten wie Ungarn in der Energiesicherheit bedroht sehen, gibt es keine EU-Sanktionen gegen russisches Gas. Der Kreml nutzte diese Lücke aus, indem er den Gasfluss durch die Pipelines reduziert und so hohe Gaspreise eingestrichen hat. Russland hat erst kürzlich damit gedroht, den Gasfluss durch die letzte verbliebene Pipeline durch die Ukraine abzustellen.
magyar fordításban:

2022.11.30., szerda, 07:23
Bár a vezetékek már nem szállítanak orosz gázt Németországba, Európa továbbra is Oroszországtól függ. Moszkva ma már nem csővezetéken, hanem hajón szállít nagy mennyiségű folyékony gázt. Újabb befolyás a Kreml számára.

Európa továbbra is az orosz gáztól függ. A Financial Times beszámolója szerint a nagy tartályhajókon szállított orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importja 40 százalékkal nőtt a 2022. január és október közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest. Miközben a vezetékeken keresztüli gázimport szinte teljesen fel van függesztve, Európa továbbra is a Kremltől teszi függővé magát.

A probléma: Mivel az olyan államok, mint Magyarország, veszélyben látják energiabiztonságukat, nincsenek uniós szankciók az orosz gáz ellen. A Kreml kihasználta ezt a kiskaput azzal, hogy csökkentette a gáz áramlását a vezetékeken, és ezzel magas gázárakat aratott. Oroszország a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázáramlást az Ukrajnán áthaladó utolsó vezetéken keresztül.

Egyszóval: a probléma megint egyszer Magyaroszág! :-(

Golf2 2022.12.01. 20:08:27

@dikusz.: gondolom a mé-szarosé

SzZoole 2022.12.01. 20:09:14

Volt aki felvette, hogy a Costa Rica vs Németország meccsen a női játékvezetők csadorban fogják e vezetni a meccset, jelentem nem, rövid nacit és pólót viselnek, csinik :-))

SzZoole 2022.12.01. 20:13:32

@nyuszigonosz: értem, és az LNG-t máshonnan nem tudnák beszerezni, közel kelet, mondjuk?

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:17:08

@SzZoole: Még hozzáteszem, hogy érthetöbbé válljon:
Magyaroszág minden EU.s szaknciós csomagot többszörösen megvétózott, így Magyaroszág miatt! mindig csak részeiben lehettek és vannak a szankciók.
Magyarország lassan de biztosan közútálat tárgya az egész EU-ban.

Ja meg ez, most nem tudom ki, de valamelyik nem Mo-i politikus vagy ki ( tényleg nem tudom) sálat ajándekozott Orbán Viktornak látván, hogy az amelyiket valamilyen focimecssre vitt nagyon elöregedett.
NagyMagyarország térképe volt azon a sálon, ez pont ugyanaz, mintha egy német politikus egy Birodalmi térképet hordana sál formájában avagy horogkeresztekkel díszítené.

Megnéztem kitöl kapott Orbán új sálat : Vladimír Heger szlovák miniszterelnök ajándékozta neki.
Ezt én nagyon jónak találom. :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:18:39

@SzZoole: De megvannak a szerzödések.

Megvan az LNG is. Meg még lesz máshonnak is és még több.
Magyarország úgy tünik nem tervez az EU-van közösen ilyet a továbbiakban máshonnan venni.
Egyelöre Magyaroszág miatt orosz LNG is van.

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:19:20

@SzZoole: Ma hallottam róla és vele beszélgetést, a francia focibírónö abszolút profi. Klassz, hogy ott van.

SzZoole 2022.12.01. 20:21:09

@nyuszigonosz: olvastam, meg azt is, hogy Magyaroszágon meg akarja vétózni Svéd ill. Finnország NATO tagságába való felvételét is, szégyen :-(

Golf2 2022.12.01. 20:21:50

@SzZoole: Igazi gentleman lettél,ez már a british hatás Ennyit számít a jó környezet,a nyugodt élet:(

SzZoole 2022.12.01. 20:23:32

@nyuszigonosz: nem hiszem el, hogy az EU nem tud döntést hozni, mert Mo. folyamatosan betart :-(

Golf2 2022.12.01. 20:25:42

@nyuszigonosz: Magyarország, veszélyben látják energiabiztonságukat...Hazugság.Tojnak ezek rá.csak a pénz miatt zsarolnak,semmi más nem érdekes.

SzZoole 2022.12.01. 20:26:34

@nyuszigonosz: nézed te is? Remélem nyernek, és a spanyolok is verik Japánt, akkor biztos a tovább jutás a csoportkörből.

A játékosok közt elvész a csajszi, mondtam is a nejemnek, hogy fogja e bírni az iramot, bírja :-))

SzZoole 2022.12.01. 20:28:46

@Golf2: én mindig is segítőkész voltam, el nem bírod képzelni, hogy mennyi embernek és emberen segítettem már :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:30:22

@SzZoole: Dehogy nézem. :-) Egyik játekot sem nézem. :-)

Itt majdnem senki nem nézi. :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:34:04

@SzZoole: Zoli az van, hogy sajnos az eredeti szerzödések EU- belül meghagyták a vétó jogot.
Lényegeben szinte sosem kellett - valamikor.
Magyarország egyfolytaban mindent vétózik.

Így újabban vannak döntések, amelyek megvannak és már senkit nem érdekel, mit vétózik megint Mo, aztán vannak azok amelyikben mindenki válasza fontos, a rohadt magyar vétó is. :-( olyankor a végsö döntés mondjuk 20 szankcióról az, hogy 18 vagy 19 lehet.

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:35:38

@SzZoole: A NATO belépést is megvétozni akarták, egyelöre csak nem terveznek ezek gondolkozni, pedig mindenkinek a nyakában az idö, de hogy állítólag majd januárban ha ráérnek...valamit eldontenek.

Ezért utálja Magyarországot lassan de biztosan mindenki.

SzZoole 2022.12.01. 20:49:24

@nyuszigonosz: ebben teljesen biztos voltam, persze, hogy nem nézed, hogy feltételezhettem ilyet :-))

SzZoole 2022.12.01. 21:09:31

@nyuszigonosz: Japán egyenlített, ahogy a dolgok jelenleg állnak, Németország kieső helyen van! Remélem a spanyol csapat belehúz :-)

SzZoole 2022.12.01. 21:14:51

Costa Rica egyenlített, megyek aludni……

2022.12.01. 21:29:10

@nyuszigonosz: “ Magyaroszág minden EU.s szaknciós csomagot többszörösen megvétózott”

Abban az energia függőségi helyzetben amiben Magyarország, Szlovákia létezik, a szankciók megszavazása gazdasági öngyilkosság lenne. Teljesen beállna az ipar és egy hónapon belül csődöt lehetne jelenteni. Ezt természetesen az Németország dominálta EU is tudja, és mivel ez nem érdeke, kapott Magyarország időszaki felmentést. Biztosan nem a két szép szeméért.

nyuszigonosz 2022.12.01. 21:29:21

@SzZoole: Valamikor még tényleg én is néztem az Európa és világbajnokságokat, a Bayern München amúgy is....
Ez most tényleg abszolút nem érdekel.

2022.12.01. 21:41:18

@SzZoole: “ olvastam, meg azt is, hogy Magyaroszágon meg akarja vétózni Svéd ill. Finnország NATO tagságába való felvételét is, szégyen :-“

Ilyenről szó sincs, nem vétózzák meg. Mondjuk nem sietek el. A sok svéd és finn kritika után ezt nem is csodálom. Az éremnek két oldala van.
A vétót majd megteszi Törökország.
Egyébként nem hiszem, hogy ez a két ország haderő tekintetében a NATO-gazdagítani erősíteni fogja.
A finnek hosszú idő óta élnek békében csak most megragadjak a lehetőséget. Ami egy cirka 1300 kilométer közös határnál nem igazán ésszerű. Most a 34 éves miniszterelnöknő akarja keresztülvinni, a társadalom ebben a kérdésben megosztott. A demokrácia jegyében persze erről népszavazást nem tartanak. Pedig erről mint horderejű kérdésről illene egy jogállamban.

2022.12.01. 21:48:22

@SzZoole: “ Németország kieső helyen van!”

Remelem a pocsék játékuk után ki is fognak esni. Jót tenne a nemet arrogancianak.

Ezt úgy mondom, hogy hat generációra visszavezethető sváb gyökereim vannak.

2022.12.01. 21:56:31

@nyuszigonosz: “ Während der Gasimport durch Pipelines nahezu vollständig ausgesetzt ist, macht sich Europa so weiterhin abhängig vom Kreml.”

Tudod egy üzlethez azért ketten kellenek, ha nem lenne vásárló akkor az eladó hiába kínálna a portékát. A legnagyobb vásárló pont Németország. Azért ez egy elég farizeus magatartás, hangosan szankcioznak, közben meg csináljak a maguk üzletet.
Az igazság, ezt meg habeck is elmondta, Európának legalább het év kell függetlenedni az orosz eredetű fosszilis energiátol.

svajcineger 2022.12.01. 21:57:06

@nyuszigonosz:
Ezt a sál-storyt azért olvasd újra!

svajcineger 2022.12.01. 21:59:53

Auf Wiedersehen Deutschland!
Felkészül: Svájc.

2022.12.01. 22:07:07

@dikusz.: “ Azt olvastad, hogy kié lett a Waberer's részvényeinek a többsége?”

Klasszikus kapitalizmus. Alaptétel: ha nem tudod tönkretenni a konkurenciát akkor vásárold fel. Gyuri bácsi felépítette a céget, majd akart nagyot gondolni, ehhez erős tőke befektetők kellettek. Persze ezek hamar kiszervezték alóla a céget, és igaz egy jó végkielégítéssel de hamar a kapun kívül találta magát. Volt meg egy kis utojatek is a névhasználat miatt ami napok alatt egy új csekkel megoldódott.
Most pedig új szereplő lép be, aki hoz egy kis kormányzati hátszelet. Mi ebben különös? Így működik a világ, amióta nem cserekeskedelem határozza meg napjainkat.

2022.12.01. 22:16:37

@svajcineger:
uf Wiederluege Dütschland

Hopp schwyz

2022.12.01. 22:20:13

@nyuszigonosz: “ Vladimír Heger szlovák miniszterelnök ajándékozta neki.
Ezt én nagyon jónak találom. :-)”

Nekem az osztrák reakció jobban tetszett. Ok az mondtak: 100 éve megszűnt a királyság, a következő adandó alkalommal ezt meg említjük a magyar kollégáknak.
Igaz az osztrakokban van a legtöbb humor

svajcineger 2022.12.01. 22:48:41

@Mr.Tellinghovon:
Mennek ők is a levesbe. Vagy inkább a fondübe.

Congeria 2022.12.02. 03:22:47

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz:

A pikanteria a szlovák sálban az, hogy Slovákia tartalmazza a Nagy -magyarországtól elvett területeket, tehát Orbán sálján is szerepeltek.

Congeria 2022.12.02. 03:39:41

@SzZoole:

A Buckingham -Palace sztárja itt is szerepelt a tv hirekben, igaz, szépen kiöltöztetve fehérbe, új frizurával beszélt az őt ért terrorról. Ezzel kapcsolatban mindjárt elsírták a Harry-Meghánt ért rasszista bánásmódot is.
Nincs kétség, hogy honnan ered a hír felkapása és finanszírozása világszerte.

SzZoole 2022.12.02. 08:14:55

@Mr.Tellinghovon: @Congeria:

Nekem egy itt elő szlovákiai/magyar lány mondta egyszer;

Gyakorlatilag Szlovákia nem léteő ország , a nyelvet a csehektől, míg a földet a magyaroktól lopták.

SzZoole 2022.12.02. 08:18:21

@Congeria: de azt milyen érdekes, hogy a hölgyemény pont a Meghan/Harry párost hozta fel a palotában történő LÉTEZŐ rasszizmus létezéséről. Meg az is, Vili és Kati pont az USA-ban tartózkodnak( Boston) és meg szó is, hogy pont most fog megjelenni a Netfixes filmjük.

Kell ettől jobb reklám?

nyuszigonosz 2022.12.02. 08:22:41

@SzZoole:
Na ez így konkrétan megint nem így van :-)
Persze vannak ilyen bemondások, magyarok szeretik hallgatni is az ilyet.
Csak nem igaz.

SzZoole 2022.12.02. 08:23:29

@Mr.Tellinghovon: @Congeria: erről sálról még az jutott eszembe, hogy mind a szlovák és az osztrák politikus is szarkasztikus volt Viktorral :-)

“ SARCASM IS THE ABILITY TO INSULT
STUPID PEOPLE WITHOUT THEM REALIZING IT”

SzZoole 2022.12.02. 08:25:15

@nyuszigonosz: nem írtam, hogy igaz, azt írtam, hogy ezt egy szlovákiai magyar lány mondta.

Legalább annyira nem igaz mint, hogy Ukrajna sem létező ország.

2022.12.02. 10:35:43

@SzZoole: “ szlovák és az osztrák politikus is szarkasztikus volt Viktorral :-)”

Azért osztrák részről volt benne egy jó nagy adag irónia is:-))))

Congeria 2022.12.02. 11:06:48

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole:

Jó védekezés a támadás, vagy a szarkasztikus viselkedés, jobb mint beismerni, hogy ócska tolvajok voltak. Védik a zsákmányukat.

2022.12.02. 13:33:11

@Congeria:

Igen az azért érdekes helyzet volt, a két vesztes állam közül, az együk területet nyer a másiktól.
A félő ausztriai ismerőseim a mai napig nem ismerik el, a soproni népszavazás eredményét. Persze akkor szembesülni kellen a ténnyel, hogy meg a soproni nemet ajkú lakosság is, a Magyarországhoz tartozásra szavazott.

2022.12.02. 13:47:30

@SzZoole: “ Viktorral :-)

“ SARCASM IS THE ABILITY TO INSULT
STUPID PEOPLE WITHOUT THEM REALIZING IT”

Jó mondás. Habár szerintem Orbán Viktort nem lehet stupid jelzővel illetni. Természetesen, mindenkinek szíve joga, szemlélete es poltikai szimpátia alapján, az illető politikus személyét politikai munkásságát a palettán az erősen negatívtól a pozitivig minősíteni. Az tény, hogy kivételes képességekkel rendelkezik. A mai magyar politikai életben csak Gyurcsány Ferenc tud neki parolit nyújtani.

Az pedig egy másik kérdés hogy a teremtőtől kapott tehetséget, hogyan es mire használja fel.
Személyes véleményem, hogy nem kellene kétszer 4 év után harmadikat engedni, mert nagyon bele-szóknak a hatalomba, és itt utalva ellon musk körüli kommentarokra, kialakul bennük a küldetés tudat. Ez így volt Merkel esetében is.

SzZoole 2022.12.02. 14:30:30

@Mr.Tellinghovon: nem tudom, Viktor elfogadta az új sálat és viselte is, ha igen, akkor nem nagyon értette a beszólásokat az irányába :-)

2022.12.02. 16:19:52

@SzZoole: “ Viktor elfogadta az új sálat és viselte is”

Mit tehetett volna, ha már hülye volt, akkor jópofát kellett a dologhoz vágni.

Ilyen kiemelt lámpa fényben mint egy miniszterelnök nincs magánélet és vélemény. Ezt a mrs. Marin is Helsinkiben megtapasztalta vagy boris johnson nálatok

2022.12.02. 16:37:13

@SzZoole: “ értem, és az LNG-t máshonnan nem tudnák beszerezni, közel kelet, mondjuk?”

Nem nagyon. Közel kelet kapacitása Kínába megy.

fhdgy 2022.12.02. 16:46:19

@Mr.Tellinghovon: nem pontosan olvastad, így egyébként nem is igaz . A királyság 1945-ben szünt meg. A KuK és az osztrák császárság, az 19-ben, 20-ban?

fhdgy 2022.12.02. 16:48:02

@SzZoole: a szlovákok azok a csehek, akik beszélnek magyarul.

fhdgy 2022.12.02. 16:52:29

@Mr.Tellinghovon: nem parolára gondoltál?

A Paroli katonai egyenruhán egy jelzés.

nyuszigonosz 2022.12.02. 17:45:15

@fhdgy: Hogy ö mire gondolt nem tudom, a szövegböl viszont úgy tünik a német " paroli bieten" lett volna a választás.

paroli bieten - ellenállni, visszavágni, szembeszegülni...

fhdgy 2022.12.02. 17:57:40

@nyuszigonosz: Köszönöm, ezt nem tudtam, de megjegyeztem.

Ugye, az volt a szövegben, hogy parolit nyújtani. Ezt, ha elírásnak veszem, akkor parolát nyújtani. Parola a kézfogás. Akkor vehetem úgy, hogy kezet foghatnak, pariban vannak.

dikusz. 2022.12.02. 18:05:34

@fhdgy: Unokahúgom 14 évig dolgozott hajón. Mesélte, hogy volt egy szlovák kollégája, aki próbált vele jópofizni.

Erre csak annyit kért tőle, hogy küldje el neki Szlovákia történelmét egy sms-ben...

fhdgy 2022.12.02. 18:20:22

@dikusz.: És utána szaladt az unokahúgod, akarom mondani úszott?

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:27:33

@dikusz.: Hát erre nagyon nagyon sok hosszú sms kellene, a vicc rossz. :-(

A szlovákok ösei már a magyarok elött a Kárpát medencében, Európa szívében voltak, Már a hatszázas évek közepén is vannak róluk említések krónikákban.

És megmaradtak, mint sok sok szláv nép megmaradt. A szlovákok is.
Kis ország, Magyaroszág igyekszik egyfolytában lenézni is, kigúnyolni is, de nincs miért.

SzZoole 2022.12.02. 18:40:14

@fhdgy: @nyuszigonosz: eddig úgy gondoltam, hogy a parolázni/kezezni, azaz kezet fogni az börtön szleng, mivel sittes haveroktól hallottam először ezt a szót, ezek szerint nem, köszönet az eredeti forrásért, mindig tanul az ember :-)

fhdgy 2022.12.02. 18:43:02

@SzZoole: Én a parolázást régi öregektől tanultam. Ők abban az értelemben használták, hogy vásárban, piacon, egymás tenyerébe csapva köttetett meg az üzlet.

SzZoole 2022.12.02. 18:43:45

@Mr.Tellinghovon: Vincebá, elég rendesen beleszoktál már ebbe a kommentelésbe, mint tudod mi a mibe :-))

Egy találós kérdés;

Nyolc lábon mozog, egy tengelyen forog, és a két vége morog, mi az? :-)))

dikusz. 2022.12.02. 18:44:58

@nyuszigonosz: Azt, hogy előbb voltak itt mint mi, én is tartom. De még sehol nem mertem mondani.
Nem durvult el a vitájuk (unokahúgom nem hagyta), de a srác kezdte azzal, a cukkolást, hogy szidta a magyarokat.
Azonkívül nem maradnak adósaink.

Viszont azt meg én hallottam egy faluban, ahol igen erős a szlovák öntudat (ezzel nincs gondom) egy őslakos 70-es hölgytől, hogy reméli még az ő életében szlovák lesz a nemzeti himnusz Magyarországon.
Gyulán pedig a román gimnázium kollégiumában (Romániába tartva ott szálltunk meg) szóltak be, ha épületen belül vagyunk, leszünk szívesek románul beszélni...

SzZoole 2022.12.02. 18:45:42

@fhdgy: végülis egyértelmű ha belegondolunk, parolázni/kezet rá, üzlet megköttetett :-)

fhdgy 2022.12.02. 18:46:57

@SzZoole: Nincs új a nap alatt, csak fiatalok vannak, akik már nem biztos, hogy tudják.

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:50:48

@dikusz.: Dikusz buták és nacionalisták mindenhol vannak. Sajnos. És amilyen buták, annyira hangosak is.

Jópofizást írtál - abból indultak ki, csak beszélgetni, nevetgélni, esetleg flörtölni akart a másik, de akkor nem így volt.

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:54:04

@SzZoole: Ettöl függetlenül a parolázni jelenthet helyileg természetesen mást, azt amit írsz.
Börtönszleng mint olyan létezik, és sokan használják is, nem is mind voltak a börtönben. :-)

Van amúgy igen sok kifejezés, amelyet egy helyn így használnak máshol meg mást jelent.

SzZoole 2022.12.02. 18:56:11

@nyuszigonosz: “ Börtönszleng mint olyan létezik, és sokan használják is, nem is mind voltak a börtönben. :-) ”

Na ezt jónak mondod :-)))

svajcineger 2022.12.02. 19:19:59

@SzZoole: Nem is értem, hogy engedtek onnan ki?!

svajcineger 2022.12.02. 19:22:06

@nyuszigonosz:
A szlovák nép történelme nem azonos Szlovákia történelmével.

SzZoole 2022.12.02. 19:22:37

@svajcineger: nem értem, mire teccik gondolni, egy napot nem voltam börtönben egész életemben :-)

fhdgy 2022.12.02. 19:25:57

@SzZoole: Egyet nem, csak ezret?

fhdgy 2022.12.02. 19:32:35

@SzZoole: No, jó, tudod mit? Elhiszem!

fhdgy 2022.12.02. 19:47:39

@nyuszigonosz: Ha úgy vesszük, akkor egy nép története sem egyenlő annak az országnak a történetével, ahol most éppen élnek.

Elég csak a népvándorlások koráig visszamenni.

Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most. Nekik viszont nincs országuk, csak egy Baszkföldjük. Az meg ráadásul nem is egy országban van. Ki érti ezt?

fhdgy 2022.12.02. 19:53:33

@fhdgy: "Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most." Kimaradt, hogy legrégebb óta!!!

SzZoole 2022.12.02. 20:09:57

@fhdgy: “ Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most. Nekik viszont nincs országuk, csak egy Baszkföldjük. Az meg ráadásul nem is egy országban van. Ki érti ezt?”

Ha nem egy országban van baszkföld, akkor hol?
Amúgy meg baszkhatják ha még egy országuk sincs csak földjük, nem? :-)))

fhdgy 2022.12.02. 20:11:46

@SzZoole: Baszk föld a Pireneusok két oldalára terjed ki, Spanyolország a déli oldal, Franciaország az északi.

svajcineger 2022.12.02. 20:25:02

@nyuszigonosz:
Nem ez derült ki a kommentedből.

svajcineger 2022.12.02. 20:26:35

@SzZoole:
Arra gondoltam, hogy hogyan engedtek ki, mikor bent voltál látogatni.

SzZoole 2022.12.02. 20:29:21

@svajcineger: lehet meglepetés okozok, de látogatni sem voltam, telefonon beszélgettünk :-)

svajcineger 2022.12.02. 20:30:35

@SzZoole: Csomagot azért csak küldtél.

nyuszigonosz 2022.12.02. 20:35:44

@svajcineger: Mindenestre akkor most már rendezve a téma, remélem.

fhdgy 2022.12.02. 20:48:38

@nyuszigonosz: "mint sok sok szláv nép megmaradt" erre reagálva:

hogy mennyire szláv nép, én hadd ne döntsem el, de vannak elméletek, hogy nem is szlávok, csak elszlávosodtak.

Vannak, akik germánoknak, azon belül is teutonoknak tartják őket.

2022.12.02. 21:06:22

@fhdgy: “ nem pontosan olvastad, így egyébként nem is igaz . A királyság 1945-ben szünt meg. A KuK és az osztrák császárság, az 19-ben, 20-ban?”

Én csak idéztem amit az osztrákok mondtak. Ok sem törekedtek történelmi hitelességére, a hangsúly a szarkazmuson volt.

2022.12.02. 21:08:18

@fhdgy: “ nem parolára gondoltál?

A Paroli katonai egyenruhán egy jelzés”

Koszonom, de ennyire meg kiterjed az általános műveltséget:-)))))

SzZoole 2022.12.02. 21:11:12

@svajcineger: csomagot, persze, tudod a feleségem cukrász, mindig a tortába sütve rejtettük el a resszelőt :-)

2022.12.02. 21:11:43

@fhdgy: “ Ugye, az volt a szövegben, hogy parolit nyújtani. Ezt, ha elírásnak veszem, akkor parolát nyújtani. Parola a kézfogás. Akkor vehetem úgy, hogy kezet foghatnak, pariban vannak.”

Nyuszigonosz elmagyarázta a helyes értelmezést. Ez a kifejezés régi magyar újságokban és regényekben is olvasható. Szóval nem idegen a magyar nyelvtől.

2022.12.02. 21:20:05

@nyuszigonosz: “ Magyaroszág igyekszik egyfolytában lenézni is, kigúnyolni is, de nincs miért.”

Sok utat szerveztünk többek között Szlovákiába, speciel a magas Tátrába. A szállodák ahol laktunk mind átépített magyar főúri kastélyok voltak, az eloadasokban záporoztak a magyar nevek ki mit tett a fejlodesert. A mutogatott látványosságok magyar kezdeményezésre épültek. Egész idő alatt kérdeztem magamtól, és a szlovákok mit építettek. Késmárki templomban meg szegény Thököly Imrét is eldugták,

2022.12.02. 21:22:57

@SzZoole: “ eddig úgy gondoltam, hogy a parolázni/kezezni, azaz kezet fogni az börtön szleng”

Pest sokáig nemet város volt, rengeteg nemet szó, kifejezés meghonosult a magyar nyelvben akar a szleng szintjén is

2022.12.02. 21:24:55

@SzZoole: “ Vincebá, elég rendesen beleszoktál már ebbe a kommentelésbe, mint tudod mi a mibe :-”

Hát kedves ocsem, igyekszik az ember…….a kommentelesben is

fhdgy 2022.12.02. 21:31:18

@Mr.Tellinghovon: Igaz, elsőre én is bedőltem. Már írni akartam neki, hogy álljon meg a fáklyás menet, de szerencsére aprólékosan, újra elolvastam a szöveget.

"az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni." Ezt nyilatkozta a fickó. Ez így igaz is. Az, hogy a magyar királyság 1920-ban újra létrejött, király nélkül, már egy másik történet.

fhdgy 2022.12.02. 21:39:55

@Mr.Tellinghovon: Ha agyba, akkor főbe is! -:)

dikusz. 2022.12.02. 21:53:52

@fhdgy: Nem, a srác kergette az asztal körül.:)))

SzZoole 2022.12.03. 06:57:48

A rádióban elő-karácsonyi zenéket játszanak, nem értem, a bébi Jézus koraszülött volt? :-))

Csodabogár 2022.12.03. 09:31:22

@SzZoole: Feltehetően, nagyon is, mert a katolikusok szerint, valamikor szeptemberben volt a "szeplőtelen" fogantatás, aztán karácsonykor már meg is született.:-))

Egyébként, a magam módján hívő vagyok, csak az ilyen furcsaságokat nem eszem meg.

SzZoole 2022.12.03. 14:17:17

@Csodabogár: nahát te vicces is tudsz lenni? :-))

Amúgy a Jézus születését homály fedi, senki nem tudja pontosan. Egyes számítások szerint szeptember vége vagy október lehetett a körülbelüli dátum, mert a biblia azt írja, hogy a pásztorok még kint voltak a nyájjal a mezőn.

December 25 lehetetlen, mert már akkor esős és sáros idő van a júdeai Betlehemben azontájt.

Egyes forrás azt írja, hogy sok tudós szerint ezt azért tették, hogy a pogány hitről áttérteknek vonzóbb legyen a kereszténység, mert ugye december 25 az pogány római ünnep és a téli napfordulót ünneplik, szerintem.

nyuszigonosz 2022.12.03. 14:35:50

@Csodabogár: @SzZoole:

A különbözö mai vallások átvették azt a sok sok pogány ünnepet, amit a népek azaddig is ünnepeltek, napfordulókat meg ilyeneket, ezzel is tömegeket bevonzani a saját vallasukhoz a saját hatáskörükbe.

Az, hogy sok mindent homály fed meg természetesen irtó jól kihasználható.

SzZoole 2022.12.03. 14:43:18

@nyuszigonosz: “ ezzel is tömegeket bevonzani a saját vallasukhoz a saját hatáskörükbe. ”

Már akit be lehet húzni.

Nagyon a ‘80-as évek elején járni kellett hittanra a templomba, hogy első áldozó legyek. A pap kirúgott szó szerint a hittan óráról, mert már akkor is 8-10 évesen kérdéseim voltak.

Mindezt nem tolerálva és válasz nélkül hagyva, nem engedte, hogy első áldozó legyek, jó kitolt velem……:-))

kajakibrahim 2022.12.03. 17:17:45

@SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije.

tehát a krisztus előtt vagy után is hibás;)

uploads.disquscdn.com/images/dee5a80c3721b873255206c612c928b58c797b33e5d88b37d86a3a6c55258d46.jpg

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.12.12. 16:48:58

Múltkor voltam a Tescoban, azért nem gyakran járok oda mert a halálfa**án van, húspultnál, és mondhatni minden pultnál lerobbant betanított nyugdíjas eladót láttam, áll mint egy zombi és várja mit kérjek, meg se szólalt míg vásároltam, kell e még valami, vagy húzzak már el mert feltartom a sort, semmi kommunikáció.
Pénztárnál dettó, az a gyanúm őket az utcáról szedték össze kartonpapírdobozok alól, és a minimálbér alatti összegért dolgoztatják, mert kizártnak tartom hogy bármelyik elvégezte volna a kereskedelmit.
Ilyet egy Aldiba nem tapasztalnám mert azonnal kivágnák mint macskát.
A Kádár korszak alatt éltünk mint hal a vízben, mindenre volt pénz, mindenkinek volt állása, igaz a paletta nem volt túl nagy amiből válogathattál, de nem voltak frusztráltak az emberek, ilyen tényleg nem volt sose hogy nem volt cukor, vagy benzin, abból a fizetésből még nyaralni is tudtunk néha, és lakáshoz is hozzájutott az ember ha akart, most ez csak a NER-nek a kiváltsága, csak a szűk kör aki megszedte magát az EU-s pénzeken, az harácsol bicskanyitogatóan.
Sovány vígasz hogy az ő vállakozásaik is bedőlnek a magas energiaárak miatt, mert ők ugyan úgy kilesznek segítve mint eddig, azt mondjuk nem tudom miből, mert EU-s pénz nem fog jönni, kizártnak tartom hogy kapjon Vitya Brüsszeltől manit, és akkor menekül az összes Mallorvára.
Azért a poén kedvéért Tiborcz csak megkapta a Gellért szállót, amit állami pénzből újítottak fel, van még bőr a pofin :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása