oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. november 05. 19:14,  Kőfal tragikus élete 423 komment

2022. november 05. 19:14 Határátkelő

Kőfal tragikus élete

Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas „Kőfal” Jacksonnak, akiről P. Elliot küldött posztot.

temeto_3.jpg

„Lexingtonban (Virginia) járva meglátogattuk a polgárháború egyik legendás tábornoka, Thomas Stonewall Jackson házát. Érdekes figurája volt a kornak, nekem nagyon szimpatikus, dacára annak, hogy nem igazán kedvelem a katonaembereket.

Azóta is azon gondolkodom, milyen nehéz az élet egyeseknek, akkor is, ha istenverte módon igyekeznek tisztességes módon a legtöbbet kihozni belőle. Se kedvem, se időm nincs, hogy most a kompjutert faggassam, hogyan is alakult az élete, csak nagyjából az (ellenszenvesnek tűnő) idegenvezető magyarázatára és a kihagyásokkal bukdácsoló memóriámra hagyatkozom.

Ezt a fickót tényleg sajnálni lehet. Ügyvéd család gyereke volt, kétéves volt, amikor kicsi testvére és az apja meghalt valami járványban. Az anyja másnap szülte meg a harmadik gyermeket, hatalmas adóssággal maradt magára 28 évesen. Varrt, tanított, tengődtek valahogy, amíg újra férjhez nem ment. Ismét szült egy gyermeket, a felmerülő komplikációkba halt bele. A gyerekeket rokonok nevelték, illetve dolgoztatták.

Amikor nagyobb lett, Thomas J. rájött, hogy előrejutni csak tanulással, iskolával lehet. Nekiállt pótolni, amit elmulasztottak a nevelésében (írni-olvasni, számolni tudott, más fiatal mögött iskolák sora húzódott), önmagát képezte munka után minden szabadidejében. Utána addig járt a rokonok és befolyásosabb emberek nyakára, amíg sikerült ajánlásaikkal bejutni az egyetlen ingyenes egyetemre, a West Point-i katonaiskolába.

szobor_6.jpg

Nem hitték, hogy átmegy a felvételin, de átvergődött. Noha annyira le volt maradva általános tudásban a többi, iskolázottabb tanuló mögött, hogy tanárai nem hitték, hogy el tudja végezni az iskolát, az ötvenvalahány végzős között végül a 17. lett.

Aztán részt vett a mexikói háborúban, majd a lexingtoni katonai akadémián tanított. A polgárháború nagy alakja volt, kitűnő katonaember, aki nem ismert lehetetlent. Halálát 1863-ban (még nem volt 40 éves) az okozta, hogy átlőtték a kezét, amit amputálni kellett, a legyengült szervezete tüdőgyulladást kapott, amit nem élt túl.

Kétszer nősült, első felesége a feljegyzések szerint egy vidám, csicsergő kis nőt volt, aki mindig meg tudta nevettetni (őt, akinek a képén nem sok mosolyt láttak az emberek). Tizenegy hónapnyi házasság után belehalt a szülésbe a kisbabával együtt. Feljegyezték, hogy a férjet a megőrüléstől féltették, annyira a szívére vette. A második feleségét sikerült megtartani, de annak a kislánya is meghalt egyhónapos korában.

Thomas Jackson a tanulás nagy híve volt, kijárta, hogy a szabad feketéknek és a rabszolgáknak vasárnapi iskolákat tarthasson. Még előtte, fiatal korában titokban írni-olvasni tanította őket akkor, amikor ezért kemény büntetés járt.

Feljegyezték, hogy nagyon rendesen bánt a szolgáival, nagyon vallásos volt, nem túl jó egészségű, ezért főleg kis kekszeken, tejen és zöldségeken, gyümölcsökön élt, mást nemigen evett. Reggelente hidegvizes (szerinte gyógy)fürdőket vett, ízületi problémái is voltak, lehet, hogy éppen a fürdők miatt.

ha_z_1.jpg

Nem volt gazdag ember, alighanem túl lelkiismeretes volt ahhoz, hogy belenyúljon a húsosfazékba, de a háza szép és egyszerű volt. Hasonló beosztású társai ennél szebb házakban laktak. Igaz, mániákus utazó volt, valószínűleg arra költött, még a feleségeit is elvitte nászútra a Niagarához (elképzeltem, hogy innen oda fel milyen sok nap kellett, mire az a postakocsiszerű elvitte). A bútorait is az utazásain vette, jó ízlése volt, szép, kényelmes szobák, nagyon szép ebédlő és zongora.

Utána elmentünk a temetőbe a sírjához, mellé vannak temetve a feleségei, gyerekei. Maga a temető nagyon régi, még 1600-as sírköveket is találtam, sokáig kóboroltam, elengedve a fülem mellett a férj hisztériáját, hogy ő éhen hal, már 2 óra elmúlt és még nem ebédeltünk, mondtam neki, hogy menj ki a kocsihoz, találsz kekszet és innivalót is, majd eszel utána.

Szeretem a régi temetők hangulatát, böngészni a feliratokat, hogy kik voltak, akik itt pihennek. Más böngésző is volt, füzettel és ceruzával felszerelkezve, egy 55 év körüli férfi meg egy nő. A rokonaikat keresték és írták fel, ellenőrizték egy másik füzetből, hogy a család hogyan származott le, kik voltak, hol vannak eltemetve, többet meg is találtak, mind a nagyon régi korokból.

Utána végre elvittem a méltatlankodó férjet ebédelni, de nem járt jól, nem ízlett neki, amit rendelt, mire megette volna, elkezdett ömleni az eső, ernyő sehol, a kocsi messze.

Múzeumváros mogorva pappal

Elmentünk Colonial Williamsburgbe, ez egy múzeumváros, az 1600-as évek végétől majdnem az 1800-as évek végéig nagyjából megvan az egész város. A házakat kijavították, némelyeket renoválták, kívül-belül, vissza lehet menni a múltba. Az utcákon, tereken ingyen lehet nézelődni, de ha az ember be akar menni a házakba, kertekbe, akkor belépődíjat kell fizetni. Az egész rendkívül érdekes, a kovácsműhelyektől a fegyverkészítésig van minden, tanácsháza, bíróság, börtön, temető, vagyis minden, ami abban az időben kellett.

Az ott dolgozó személyek korabeli (1700-as évek) kosztümben vannak. A kertek szép nagyok, gyümölcsfa, virág, konyhakerti növények, nagyon sok érdekes fűszernövény, amiket nem is ismertem.

kert_5.jpg

A vezetett túrán voltam a bírósági épületben, meghallgattam, miként folytak le a tárgyalások, kit mire szoktak ítélni, meddig tartották börtönben, a veszélyesebbjét hozzáláncolva a falhoz. Arról is értesültem, hogy a szolgának szinte sosem volt igaza, na, ez mondjuk világszerte így volt.

A tanácsteremben (ami afféle miniparlament volt) ültem a „kerekasztalnál” (ovális volt), mert csak ott volt hely, hehehe, az idegenvezető bíztatott, hogy nyugodtan üljek oda, amíg mesél, nem kopnak el az erős tölgyfa székek, nem is, olyan nehéz volt, hogy nem tudtam kihúzni.

kova_cs.jpg

A templomba be akartam menni, de egyszerre érkeztem oda egy pappal, aki azt mondta, hogy 15 perc múlva kezdődik a mise, jöjjek akkor. Mondtam neki, hogy csak egy pillanatra hadd kukkantsak be az ajtón, csak a fejemet bedugva, hogy hogyan néz ki, de Istennek felkent pofátlan szolgája nemet mondott és a képemre csapta az ajtót. Ilyen udvariatlan magatartással papnál még nem találkoztam, később láttam, hogy jött még két pap. Persze adományt csak a mise közben lehet kérni a hívektől.

Még előtte a templomkertben megnéztem a sírokat, volt köztük 1600-beli és későbbi is. Akadt olyan, amiről az idő és az eső lekoptatta a feliratot, főleg csak a márvány borítású sírok maradtak olvashatóan épek. Sok fiatal volt, volt egy valamilyen papnak a felesége, 20 év körüli, meghalt szülés közben, a kisbabát a karjaiba tették, mert ő sem élte túl. Olyan szívszorító volt látni, hogy valaha a férjhez menés és gyerekszülés mivel járhatott, ha az illetőnek nem volt szerencséje.

Gulyásféle másként

A főutcán lovaskocsik járnak, viszik a turistákat, gondoltam kipróbálni, de már aznapra, sőt másnapra is minden jegy elkelt, pedig több kocsi volt. Volt felvonuló katonacsoport síppal, dobbal, puskákkal, lovas tábornokféle, ágyúk, lövöldöztek velük egy üres téren. Szédületesen sok turista volt.

lovaskocsi.jpg

Ott ettünk egy étteremben, korabeli berendezés, nagyon is mai árak. Én pot roastot kértem, olyan gulyásféle, amit akkoriban főztek, egy vaslábaskában hozták, egy darab barnakenyér volt a közepére téve, húslében főtt répa, egész hagyma és kicsi krumplik mellé téve, a kenyér tetejére jókora darab ízes, vajpuha főtt marhahús darab, az egész leöntve mártásos húslével. Iszonyúan jó volt, alig várom, hogy hazamenjek és leutánozzam, ezt az ételt és egészen másképp szoktam készíteni. Nagyon soká maradtunk, ezért vacsorát is ott ettünk a múzeumvárosban, sőt ott vettünk ki hotelszobát, mert túl fáradtak voltunk továbbmenni.

konyha_4.jpg

A hotel kertjében felfedeztem egy macskát, hívásra odajött, törleszkedett, úgy látszott, nincs gazdája, de a hotel eteti, mert volt kitéve neki a reggeli kolbászból és tojásból egy edénybe. Erre azonnal megkerestem az autóban a macskakonzervet, néhányat szoktam minden utazásra vinni és etetek, ha rászoruló macskát látok.

zenekar_3.jpg

Megetettem, barátkoztunk, reggel új konzervet vittem és láttam, hogy azóta már más is tett le neki száraz macskaeleséget, sőt, három gyerek rohangált egy fél hamburgerhússal, keresték a macskát, akit már ők is felfedeztek. Azokhoz is odament, törleszkedett, azok ájultan sürgölődtek mellette a megtiszteltetéstől, hogy szóbaállt velük.

Szóval élelmes cica volt, a hotel nem zavarta el. A férjem rögtön elnevezte Williamnek, és ha hazafelé tartottunk volna, lehet, hogy Willt elkértem volna a hoteltől, bár Cornelius macskám odahaza biztosan elájult volna az ajándéktól.

Szép úgy kóborolni Virginiában, gyönyörű magas fák, nagyion minőségi termőföld, az utakon búzaföldeket láttam, kukoricát, dohányt és mogyorót. Isteni jó levegő is van. 

Modern cowboyok motoron

Belefutottunk egy motoros fesztiválba, de abban a pillanatban ki is jöttünk belőle, ki sem szálltunk a kocsiból. Tengersok gyönyörű Honda meg Harley. Azért jó lett volna megnézni őket, kár, hogy a parkolóban egyetlen hely sem volt, ahol megállhattunk volna.

Fura képű, igazi motoros férfiak, nők, afféle komor lópofákkal. Ezek valahogy hasonlítanak a régi vadnyugati pasasokhoz, nehezen adagolják a szót, felvetett fejjel járnak, széles, nagy léptekkel, farmergatya, széles bőröv csattal és feliratos Harley-Davidson pólókban, bőrkabátokkal, vastag bakancsfélékben.

A motor pótolja a lovat és sok az idős motoros, nőben is. Az idős nők véletlenül sem festik a hajukat, általában hosszú, össze van kötve, festéknek nyoma sincs a képükön. Gondolom, már fiatal koruktól ilyen megszállottak, gyereket nem láttam.

Egyébként udvariasak, megakadtunk a kijövetelnél a kocsival, mert ez a sok nyavalyás motor elfoglalt minden elképzelhető helyet és nem lett volna jó, ha megütjük bármelyiket is. Ezek 40-50 ezer dolláros motorok, a tulajdonos haragjáról nem is beszélve, hogy megütöttük a „lovat”, de azonnal segítettek kiaraszolni, mutatták az utat.

A köszönömre egy autós hasonlóval és mosolyogva válaszol, ezek csak komoran bólintottak. Szerintem ez valami illemkódex! Elképzelem, hogy a magam csevegős modorát hogy leépítenék abban a pillanatban, ha közéjük tartoznék, hehehe...  Vajon min gondolkodnak magukban naphosszat?”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1717971174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.11.18. 07:46:12

@SzZoole: “ Igen itthon vagyok, vissza jöttem otthonról :”

Igen ez két fogalom;-))))

Itt van az otthonom, itt érzem magam 40 év után itthon, otthon meg egy kicsit külföldinek. A társadalom egy része pedig szívesen érezteti hogy annak is tart. ;-)))
Mindig mosolyognom kell amikor hallom, hogy a magyar egy toleráns és befogadó nemzet.

2022.11.18. 07:46:12

@Golf2: “ Mert a genfi tó mellett van Bellevue amit írtál”

A jelentése “szép kilátás”, azt hiszem ilyen mindenhol van Európában.
Zürichben egyik legszebb hely, a Limmat folyó Zürichi-tó kifolyásánál (az egyik legtisztább vízű) fekszik.
A mai napig elcsodálkozom az országon, olyan színes mint egy Lego ország. Elindulhatsz akármerre 50-100 km belül látsz tavat, lankás dombsagot egetverő hegyeket. Az ország dimenziojából adódóan. Egyetlen amilye nincs svajcnak az a tenger.
A hegyeket én is beterveztem meg télen ha hó is lesz egy utat a glacier expresszel.

2022.11.18. 07:46:12

@Golf2: “ Hol a biciklim?”

E-bike? ;-))))

2022.11.18. 07:46:12

@SzZoole: „ egy ezresből szerintem csak a szád szélét nyalogathatod“

Gondolom golf2 svajci frankra vage eurora gondolt

2022.11.18. 07:46:12

@fhdgy:

Az egyik a bank automatánál, a másik a bank automatáknál

2022.11.18. 07:46:12

@Zsuzsi65: „ Egyre tobben (remelhetoleg) DeSantist latjek alternativakent...“

En úgy gondolom neki van a legnagyobb esélye

FutureFry 2022.11.18. 07:50:38

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
Valószínűsítem, hogy DeSantis kivár (2028-ig) [1], mert még elég fiatal (44 éves) és Trump-pal (aki továbbra is népszerű a republikánus választók körében) nem jó a republikánus jelöltségért kikezdeni.

[1] www.nationalreview.com/corner/desantis-2028/
“… Vanity Fair‘s Gabriel Sherman’s “sources” inform him that Florida governor Ron DeSantis is telling donors that he will not challenge Donald Trump for the Republican nomination in 2024, opting instead to run in 2028 …”

2022.11.18. 09:02:19

@FutureFry: „ Valószínűsítem, hogy DeSantis kivár“

Kérdés persze, hogy addig megmarad-e a népszerűsége, vagy kap egy karakter gyilkosságot a nyakába.

fhdgy 2022.11.18. 09:13:49

@Mr.Tellinghovon: am ( an + dem ) nem lehet többesszám

Csodabogár 2022.11.18. 10:50:49

@nyuszigonosz: Mint majdnem mindig most is tökéletesen egyetértünk. Részemről az olvasás volt a döntő, akkoriban még nem volt hangos könyv meg ilyesmi, internet se volt. Pontosan 1960-ban határoztam el a német nyelv tanulását. Napközben néha sikerült hallgatni az osztrák rádiót, középhullámon.Gondolom az is segített, hogy nem voltak gátlásaim, nem akartam soha tökéletes lenni. 23 évet dolgoztam "németül" irodában, senki se javítgatta a németemet.

Tábornok úr se haragudjon, egyszerűen hirtelenjében nem jutott eszembe más katonai rang. Általában a férfiak szeretnek tökéletes nyelvtantudást szerezni. A férjem aki kint tanult meg németül és végezte el ott a főiskolát, tényleg nagyon tudta a nyelvtant. Munkatársai szerint soha nem hibázott, pedig hosszú szövegeket kellett időnkét gyártania.Viszont mindig azt mondta, hogy nekem nagyobb a szókincsem mint neki. Hát igen, én rengeteg irodalmat olvastam, ő meg rengeteg szakszöveget.:-)

Csodabogár 2022.11.18. 11:01:29

@Mr.Tellinghovon: Floridában élő barátnőm nem lelkes DeSantistól. Szerinte rosszabb mint Trump, mert esze is van és minden gonoszságra képes. Ő ugye már közelről figyeli, mert ő a kormányzó Floridában.

Golf2 2022.11.18. 13:40:52

@Mr.Tellinghovon: Jelentése szép kilátás...Bellevue település Svájcban, Genf kantonban.[2] Lakosainak száma 3299 fő (2018. december 31.Wiki.

P.Elliot 2022.11.18. 15:13:21

@Csodabogár: Milyen furcsa, en is ezeket hallottam rola meghozza nem is Floridaban hanem idefennt.

Oszinten szolva nekem is visszataszitobb mint Trump, egyebkent egyhuron pendulnek, Trumpba vetett bizalom meg raszavazoknal is megingott/ tegnap eppen amig a gyogyszertarban varakoztam, 3 ferfi pont errol beszelgetett, mind republikanus ahogy a szavaikbol kijott es a DeSantisra azt mondtak hogy nem kulonb mint Trump hanem meg elvakultabb.

Az egyik azt mondta hogy o nem szavaz republikanosra most. Gondolom olyan szavazo lehetett aki ha nem tetszik neki valami akkor nem a partot nezi, csakugy mint en...

Erdekes lett volna tovabb hallgatozni de sorrakerultem es menni kellett.

P.Elliot 2022.11.18. 15:17:21

@Mr.Tellinghovon: Az E-Bike az ami mostanaban neha kigyullad?

P.Elliot 2022.11.18. 15:21:18

@Mr.Tellinghovon:
Nekem meg most is egy rejtely hogy tolem megvontak-e az allampolgarsagot/ nem szamit mert nem kivanok hazakoltozni es amerikai allampolgar vagyok/, vagy nem. A ferjem aki minden hivatalos dolgot intezett mar nem el es nem tudom megkerdezni tole.
Ha neked visszaadtak akkor gondolom nekem is adnak/ nem kell/ hiszen csak egy sima disszidens voltam.

Gondolom aki politikai palyan dolgozott vagy kozel hozza vagy valamiert fontos ember volt attol vontak ugy meg hogy nem adtak vissza vagy kervenyezni kellett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 16:43:51

@FutureFry: van egy gyanum, hogy az atlag valaszto sok kepviselorol azt sem tudja, kicsoda, csak bejeloli. Kevesen veszik a faradsagot (le a kalappal elottuk), akik vegigbongeszik es tanulmanyozzak az osszes jeloltet. Nem onfenyezes, de eleg sok idobe kerult nekem pl az osszes biro, es college board tagrol infot gyujteni a valasztasi website-on...(ez CA, Los Angeles megye)nem tudom mas allamokban hany emberrol szavaztak)

Csodabogár 2022.11.18. 17:00:32

@P.Elliot: Vannak hithű GOP szavazók. Hallottam oylat, hogy utáka és egy ronda primitív alaknak tartotta Trumpot, de azért a GOP-ra szavazott, mert ő párthű.
Szerintem az értelmesebbje elgondolkozik és oda szavaz, ahol valami saját cél elérését reméli.

Sajnos lassan úgy néz ki, hogy Amerikában is úgy van mint nálunk. Kevés a gondolkozó ember.:-(((

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 17:31:28

@Csodabogár: voltsk es vannak sokan olyanok, akik nem azert szavaztak Trumpra, mert parthivok, hanem azert, mert 1) a masik jelolt programja szamukra meg inkabb elfogadhatatlan, 2) akarmilyen is a szemelyisege, a programja jobban rezonal a konzervativ ertekekkel.
Az identity politics a legrosszabb dolog, bar tisztaban vagyok vele, hogy mindket oldalon letezik...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 17:36:13

@Csodabogár: azzal teljesen egyetertek, hogy nalunk is egyre kevesebb a gondolkodo ember...es ez kezdodik az oktatassal, ahol nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket. En pl kotelezove tennem kozepiskolaban a gazdasagi ismereteket (a lanyom vette, es rengeteget tanult belole).
Az emberek nagy tobbsege nem erti, hogy ha az allam adokat emel (nalunk ezt abba csomagoljak, hogy "allocate more funds), az mind az emberek zsebebol vesz el penzt...itt LA-ben (es CA-ban) tobb torvenyjavaslatot igy szavaztatnak meg...CA rekord magas surplus-t produkalt az elmult evben, ehhez kepest meg tobb adot akarnak kivetni...:((

SzZoole 2022.11.18. 17:51:21

@Zsuzsi65: “ nalunk is egyre kevesebb a gondolkodo ember...es ez kezdodik az oktatassal, ahol nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket.”

Nade hova gondolsz Zsuzsi, hova lenne a világ hamár a gyerekek is (erős) kritikával illetnék egymást :-))

ibb.co/CPJkqqb

fhdgy 2022.11.18. 18:33:24

@Csodabogár: Nyelvtan kontra szabályok témához.

Egy dolgot ne felejtsetek el! Van három beszélt nyelv, amikből valamit értek, beszélek. Magyar ( szerintem nem rossz ), német ( elviselhető ) és az angol ( végszükség esetén tud egy kicsit segíteni ). Aztán van még 8+ nyelv, amiken nem olvasok, nem beszélek, de írok!

Igen, ezek a programnyelvek. Kicsit mások, mint a beszélt nyelvek, de a lényeg ( majdnem ) azonos.

A programozási nyelveknek nagyon erős grammatikája van. Aki programozni akar egy nyelven, nagyon jól ismernie kell annak a nyelvnek a grammatikáját.

Így, hogy én ragaszkodom a nyelvtanhoz, ha úgy tetszik, foglalkozási ártalom.

Ugye, ha valaki jól bánik a kalapáccsal, akkor minden problémát szögnek néz.

Nekem egy nyelv grammatikáját megtanulni, bár egyre nehezebb, de nem megoldhatatlan.

Hiába a szókincs, ha nincs mögötte nyelvtan. Hiába a nyelvtan, ha nincs mögötte szókincs.

Ha mind a kettő megvan, akkor már csak rutin kérdése.

Pl. sok szót tudok horvátul. A nyelvtan majdnem nulla!

Így az egész horvát tudásom alig ér többet, mint egy nulla.

Néha előfordult, hogy pont egy mondatocskára volt szükségem, pont arra, amit tudtam.

Kérdezték mindjárt, hogy beszélek horvátul? Mondom, hogy samo nekoliko reči ( csak néhány szót ). Már ennyi horvát "'tudás"-ból is származott előnyöm, nem is kevés.

Szóval, ne becsüljük le a másikat. Beszélhet jól az, akinek fogalma sincs a nyelvtanról. Akinek viszont jó nyelvtana van, fel tud szedni gyorsan egy jó szókincset, aztán le tudja körözni a másikat. Persze, akarat, idő, türelem, stb., stb. kell hozzá!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.18. 18:41:05

@Csodabogár: a baratnod milyen "gonoszsagra" kepesnek tartja DeSantist? :))
Nekem ezek inkabb pozitiv eredmenyek:
- Historic Investments in Florida’s Education System
-Pay Raises for Florida teachers
-Expansion of school choice options for students
- Elimination of Common Core from Florida’s classrooms
-Secured over $625 million for the protection of water resources for the second consecutive year
-Announced $23 million in funding to bolster Florida’s mental health services system
-Florida has been awarded $5 million to create a new pilot program, Support to Communities: Fostering Opioid Recovery through Workforce Development.
es meg lehetne sorolni...az is egy arulkodo dolog, hogy egy csomo business (es egyen) koltozott FL-ba a kedvezobb uzleti legkor miatt...FL hatalmasat fog fejlodni, es nem lesz csak egy nyugdijas nyaralo allam...

FutureFry 2022.11.18. 19:23:18

@Zsuzsi65:
Eleve a jogosultak kevesebb mint fele szavazott (47%) és ez nagyon jó aránynak számít egy “midterm” esetében (régebben inkább 40% körül alakult ez az arány) [1]. Aki meg szavaz, az elsődlegesen azt nézi mi van egy jelölt neve mellett (R vagy D) és nem a jelöltet magát [2]. Egyébként pont ez a “mail-in” szavazás egyik nagy előnye: Aki akar, az otthon kényelmesen/alaposan utánanézhet a szavazólapon lévő jelölteknek meg “ballot initiative”-oknak és lassanként/részletekben is kitölthető a szavazólap akár több napon/héten keresztül is (ez a szavazófülkében kicsit problémásabb lenne). Persze a szavazók egy jó (?) részének a hozzáállása lehet inkább olyan “nem érdekel/tudom” kategória (lásd [3] :)).

[1] fivethirtyeight.com/features/turnout-was-high-again-is-this-the-new-normal/
[2] www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-11-07/midterm-elections-which-matters-more-candidate-or-party
[3] youtu.be/-9oQdHctFo8

2022.11.19. 13:16:54

@Csodabogár:
Nem ismerem desantist annyira hogy véleményt mondjak róla. Volt eddig egy pár döntése amivel felhívta magára a figyelmet. Lehet hogy csak egy új csillag akiből lehet gyorsan hullócsillag is. Ismerve az embereket imádnak lelkesedni valakiert majd ugyanolyan gyorsan a pokolba kívánni. Kivarok!
A floridai nép azért érdekes, voltam egy hónapot a Conch Republic fővárosában, a szigeteken es Floridában. Islamorada-n id.Bush úrral horgászni, de amit a key west fantasy fest-n láttam felülmúl mindent.
Nekem inkább Napels és fort lauderdale sanibel island,wildlife refuge cape Coral jött be.

2022.11.19. 13:16:59

@Csodabogár: „ hogy nekem nagyobb a szókincsem mint neki.“

Igen az olvasás sokat segít, evvel én is így vagyok. A mai napig ejtek hibákat, de a lányom aki itt született néha hozzam jön egy kifejezesert.

Németül ertöknek: mit jelent: inegüxle choschtet nüt vagy a hentesnel Dörfs es bitzeli meh sie?

Zulu4321 2022.11.19. 13:17:05

@Csodabogár: Amennyire en kovettem az esemenyeket, azon keves kormanyzok egyike, akik az allamukban elok erdekeit tartjak szem elott, meg ha szembe is kell menni a kozponti narrativaval...
Mit mond a bnod, marmint a gonoszsagokrol?

bondjamesbond 2022.11.19. 13:17:11

@Zsuzsi65: Olyan jelölt kell, aki le tudja győzni a demokrata ellenfelét. Trump szerintem erre nem alkalmas. DeSantis viszont igen. Nem szabd még 4 évet adni a demokratáknak. Ez az érdeke az USA-nak, Európának, és a világnak......

2022.11.19. 13:17:14

@Zsuzsi65: „ nem tanitjak kritikus gondolkodasra a gyerekeket“

A gondolkodás a hatalmat uralkodó számára veszélyes dolog,mert mi van ha megkérdőjelezi az átlagember a döntéseit. Főleg ha kritikus-)))

2022.11.19. 13:17:18

@P.Elliot: “ Gondolom olyan szavazo lehetett aki ha nem tetszik neki valami akkor nem a partot nezi, csakugy mint en...”

Akkor már ketten vagyunk

Zulu4321 2022.11.19. 13:17:20

@Zsuzsi65: En is ugyanerre kerdeztem ra par oraja, hasonlo szogbol;-) Csak persze nem jelenik meg - gondolom - 2 napig, mint a multkori.

Szerintem ez is vilagnezet es/vagy megfelelo tajekozottsag kerdese..., ki melyik oldalon all.

Tulsa King 2022.11.19. 13:17:28

@Csodabogár: Ontarióban élő barátodnak is az a véleménye - nem beszélt össze a floridai baráttal - hogy a “dont say gay” desantis egy aljas asshole, s a szavazói is megvannak vezetve.

nyuszigonosz 2022.11.19. 13:38:13

@Mr.Tellinghovon:

Körülnézni nem kerül semmibe - bár az Inegüxle nagyon sok mindent takar így ebben az esetben ez az egy szó kérdéses mert lehet akár betérni is.

Lehet egy kicsivel több?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.19. 17:17:38

@Zulu4321: great minds think alike :)
Azt hallottad, hogy Elon Musk visszaengedte J.Petersont Twitterre?

Tulsa King 2022.11.19. 21:13:51

@Zsuzsi65: lerombolta a tweetert egy hét alatt. Ennyi vót.

Teslák meg elindulnak, gyorsulnak maguktól, vajh a SpaceX hol likas, mint Elan agya :))

2022.11.19. 21:13:57

@Zulu4321: „ Csak persze nem jelenik meg - gondolom - 2 napig, mint a multkori“

Ez velem is így van két napos késésben vagyok

2022.11.19. 21:14:01

@nyuszigonosz: “ az Inegüxle nagyon sok mindent takar így ebben az esetben ez az egy szó kérdéses mert lehet akár betérni is”

Lehet belesni, betekinteni is:-))))

nyuszigonosz 2022.11.19. 21:48:34

@Mr.Tellinghovon: Kösz, mert itt mint írtam több szó is lehetett volna, de így akkor megvan. :-)

Csodabogár 2022.11.19. 22:09:51

@Mr.Tellinghovon: A hentes egyszerü, lehet egy kicsivel több?
Az inegüxle nekem érthetetlen, de én már rég eljöttem Zürichből, az új szavakat nem ismerem.

Csodabogár 2022.11.19. 22:18:13

@Mr.Tellinghovon: Most leesett a tantusz, már értem. A hentes meg egyszerü.

Persze van fordított eset is. Mikor hazajöttünk, férjem munka miatt. Épületgépész volt, főleg klimával foglalkozott. Munka utáni szórakozás volt, hogy találjam ki magyarul mii micsoda, a szaknyelvben. Elképesztő szavak voltak. Ő ugyanis kint tanult már, tehát a szaknyelvet csak németül tudta. Sajnos régen volt és már elfelejtettem.
De nekem a scanner = lapolvasó még ma is idegen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.20. 05:22:05

Jelentem, megszuletett az uj posztom, HA-nek leadva. A labda most mar nala, hogy mikor teszi ki :)

fhdgy 2022.11.20. 08:09:24

@P.Elliot: Esett egy kis hó felétek is?

2022.11.20. 10:18:34

@Zsuzsi65:
Köszi kislány biztosan érdekes lesz

2022.11.20. 10:18:39

@fhdgy: “ Esett egy kis hó felétek is?”

Hazafele Ausztria közepe (Linz) hófehér volt, rogtonoztunk kellet egy hocsatat az unokakkal

Zulu4321 2022.11.20. 10:18:48

@Zsuzsi65: Nem, ezt nem hallottam. Viszont Elonnal nem tudom, hanayadan allok, mert vmit olvastam futtaban, h a Teslakat kritizalo megjegyzeseket viszont letiltotta...? Azt se tudom, igaz-e, nem vagyok jelen ezeken a feluleteken, de ha igaz, akkor kicsit kettos merce szinezete van.

@Mr.Tellinghovon: Udv a B-listan:-D

SzZoole 2022.11.20. 12:00:31

@P.Elliot: mint macskásinéni és @fhdgy: mint kecskészbácsi, ezen biztos mosolyogni fogtok :-))

youtu.be/3Th4okFICCw

SzZoole 2022.11.20. 12:11:01

@Mr.Tellinghovon: @Zulu4321:

Ahelyett, hogy itt picsogtok, már rég bent lehetnének az azonnal megjelenő kommentelők közt, ha vennétek a fáradságot és írnátok a bloggazdának egy ímélt, hogy be tartjátok a kommentelési szabályokat, de ha gondoljatok, megírom a helyzetekben, ennyike. :-))

Csodabogár 2022.11.20. 12:36:20

@SzZoole: Erről már volt szó, aki aki akkor picsogott@Mr.Tellinghovon: elvi ügyet csinált a dologból, mert valahogy megalázónak érezte, hogy kérjen valamit, ami, szerinte neki jár.

Mr.Tellinghovon hála az égnek itt nem esett. Nekem a városban egy cseppet sem hiányzik, a sok koszos hólé. Arról nem is beszélve, hogy hideg a hó. Már gyerekkoromban se tudtam lelkesedni érte.

SzZoole 2022.11.20. 12:46:33

@Csodabogár: tudom volt már párszor szó róla, de szerintem nem Vincebá csinált belőle elviügyet, hanem Zulu :-)

Amit nem értek, hogy miért nem kérik a felvételüket, hiszen egyiktől sem olvastam eddig konfrontálódó kommentet.

P.Elliot 2022.11.20. 13:16:05

@fhdgy: Igen esett egy kicsi ho tegnap reggelre, inkabb esovel keverve es megfagyott.

Kesobb felengedett, sutott a nap, hideg volt de en egesz nap kinnt voltam a kertben, takaritgattam az elszaradt, elfagyott novenyzetet, annyira bele felejtkeztem ahogy mar regen nem, meg a deli kavemat is elfelejtettem, sot enni se, hehehe...

A csalad erdeklodesere hogy mit csinalok ott kinnt egesz nap es miert nem jovok be, kaptam eszbe hogy tenyleg.

A hangulatom viszont olyan jo lett tole, tavaszias, boldog/ a teli hidegben/, tele tervekkel, biztosan te is voltal igy, tudod mit beszelek / meg mas kerteszeti hajlamu hozzaszolo/ hogy egesz este ebbol eltem, sot meg most is bennem van, mivel sutni fog a nap, megyek megint majd hangulatot szivni...

Vannak uj elrendezesi terveim is. Ha meghalok velem hal meg ez a kert mert a csalad ugyan megcsinal majd benne minden altalanos dolgot de csak azt.

Nem ertenek hozza, nem is erdekli oket bar a vejem mondta hogy ha nem is fejlesztik vagy valtoztatnak rajta gondozni fogjak, ne aggodjak...

Mi van az afonyaiddal, beraktad teleni?

P.Elliot 2022.11.20. 13:19:39

@Mr.Tellinghovon:
Fennt New York allamban 2 meteren feluli ho esett, sok helyen a hokotro is elakadt nem sok ilyet lattak arrafele pedig ott kemeny telek vannak.

Csak ide ne jojjon belole, karacsony este kivetelevel, azt tudnam ertekelni.

P.Elliot 2022.11.20. 13:22:10

Nezi valaki a futball vilagbajnoksagot?

Meg eloszor ki kell kutatnom hogy melyik teveado adja, mikor es kik jatszanak hogy be tudjam illeszteni a napjaimba mert en szeretem nezni. Azt sem tudom hogy a magyarok bejutottak-e?
Ha nem akkor Usanak drukkolok illetve mindig az eselytelenebb csapatnak, hatha nyernek es akkor orulok az oromuknek...

P.Elliot 2022.11.20. 13:23:32

@SzZoole: Meg csak most keltem fel de hamarosan megnezem hogy mit kuldtel ami nekunk allatszeretoknek tetszik.

SzZoole 2022.11.20. 13:30:02

@P.Elliot: drukkolhatsz is az USA-nak, mivel a nagy ősi ellenséggel játszik, Iránnal…..

Reméljük békés/sportszerű játék lesz :-)

fhdgy 2022.11.20. 13:33:13

@P.Elliot: Itt még nem jósolnak fagyokat. Amíg lehet, várok.

A hóeséssel kapcsolatban tévedésben voltam. Ugye, azt írták, hogy 2 méter esett New Yorkban, de nem volt ott, hogy nem a városban, hanem az államban. Utána már keresgéltem, ott már egyértelműen írták a dolgokat.

fhdgy 2022.11.20. 13:50:08

@SzZoole: A macskák meg a kecskék nálam is játszanak egymással. Bár olyan macska van, amelyik fúj a kecskére.

P.Elliot 2022.11.20. 13:50:56

@SzZoole: Megneztem, hat persze, a kiskecske jatszani akart a macska meg unta hogy mit ugralsz te itt?

P.Elliot 2022.11.20. 13:51:59

@fhdgy: Egy New Yorki 2 meteres ho lebenitana a varost..

P.Elliot 2022.11.20. 13:54:11

@SzZoole: Majd jol megrugdossag egymast aztan jol van, hehehe...se bekes, se sportszeru de mutass sportszeru focit hogy a bironak sosem kell beleavatkozni...

fhdgy 2022.11.20. 14:01:13

@P.Elliot: Milyen az a foci meccs, amikor a bírónak nem kell közbeavatkozni?

Pl. gól után sípolnia kell, középkörre mutatni, stb.

P.Elliot 2022.11.20. 15:57:08

@fhdgy: Ha megszuntetnek a birosagot/ azert megneznek egy ilyen meccset, hehehe/ 5 perc mulva kitorne a verekedes....
Lehet hogy meg latvanyosabb is lenne mint egy unalmas meccs...

fhdgy 2022.11.20. 16:11:32

@P.Elliot: ott a kosárlabda, röplabda, sokkal tisztább, mégis vannak szabálytalanságok .

SzZoole 2022.11.20. 16:51:05

@P.Elliot: “ megneznek egy ilyen meccset, hehehe/ 5 perc mulva kitorne a verekedes....”

Vagy, verekedés közben kitörne a focimeccs :-)

Amúgy elég vitatott a helyszín azaz Katar, sokan háborognak érte, mégis kivan tömve a stadion.

SzZoole 2022.11.20. 17:06:20

QAT 0-1 ECU a harmadik percben

SzZoole 2022.11.20. 17:08:33

Azaz meg sincs gól…..nem adták meg

P.Elliot 2022.11.20. 17:12:25

@SzZoole:
En is nezem, milyen nemzetisegi a biro? Nem latom...

SzZoole 2022.11.20. 17:14:04

@P.Elliot: azt nem tudom, de az egyetlen fehér a pályán

P.Elliot 2022.11.20. 17:16:25

@SzZoole: Ha kelloen begurulnak a jatekosok vagy a szurkolok majd lesz a kepe voros is a meccs utan amikor bedongolik a foldbe...

SzZoole 2022.11.20. 17:17:01

@P.Elliot: meg gugliztam neked, Italian Daniele Orsato :-)

SzZoole 2022.11.20. 17:20:57

Ecuador nagyon nyomja, mondjuk a legtöbb játékosa itt focizik clubszinten.

Érdekes látni, hogy a szurkolók vegyesen ülnek a lelátón, mármint nők és férfiak együtt.

nyuszigonosz 2022.11.20. 17:24:20

@P.Elliot: De most tényleg: te láttál már valaha is egy focimeccset? :-)

Merthogy olyanokat írsz róla: " bíróság" meg az minek kell meg a bedöngölik földbe a meccs után.... :-)

Mert attól, hogy tán most nézed, még nem biztos, hogy látod is. :-)

P.Elliot 2022.11.20. 17:25:11

@SzZoole: Kosz, szoval olasz, az jo.

P.Elliot 2022.11.20. 17:25:54

@nyuszigonosz:
Az Isten aldjon meg, nem latod hogy trefalkozunk?

P.Elliot 2022.11.20. 17:34:59

@nyuszigonosz: Ami a birot illeti, meg odahaza laktam, talan meg vannak itt akik emlekeznek ra hogy egy otthoni azt hiszem NB 1-es meccsen a ket csapat megkergette a birot es meg akartak verni, a teve eppen kozvetitette a meccset, a birot lefokoztak ezert hogy nem tudta kezben tartani a merkozest, hogy ilyen elofordulhatott.

En onnan tudom hogy a sportujsagban benne volt azonkivul a biro unokahugaval dolgoztam es o is meselte...
De most a meccset akarom nezni nem vitatkozni. Nicsak berepult a masodik gol, elbeszeltuk, majd meccs utan beszelgethetunk de most nem vagyok hajlando...

nyuszigonosz 2022.11.20. 17:41:08

@P.Elliot: De te sem. :-)

A másik írásodhoz: vitatkozok, én? :-)))))

SzZoole 2022.11.20. 17:45:08

Nocsak nocsak, a FIFA főszponzora, a Budweiser reklámja is kint van, sokat engedményt adott Katar, mint muszlim ország, pozitívum a részéről

fhdgy 2022.11.20. 17:52:37

@SzZoole: valaki írta, hogy tudott kint sört venni, egy korsó potom 5500 Ft körül.

SzZoole 2022.11.20. 17:55:10

@fhdgy: az jó ár nem, végülis Katar a világ egyik leggazdagabb országa, mi nekik 5500 forint :-))

fhdgy 2022.11.20. 17:58:38

@SzZoole: akkor még a benzin 5 Ft?

SzZoole 2022.11.20. 18:04:05

@fhdgy: kérlek szépen, 6.77 Qatari Rial/ liter benzin, ami €/$ 0.57 ami kb 239.9 forint, szivesen :-))

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: “ Ahelyett, hogy itt picsogtok, már rég bent lehetnének az azonnal megjelenő kommentelők közt, ha vennétek a fáradságot és írnátok a bloggazdának egy ímélt, hogy be tartjátok a kommentelési szabályokat, de ha gondoljatok, megírom a helyzetekben, ennyike. :-))”

Koszonom kedves öcsem, Akkor legyszi:-))

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: Amit nem értek, hogy miért nem kérik a felvételüket, hiszen egyiktől sem olvastam eddig konfrontálódó kommentet„

Részemről egy egyszerű magyarázata van: nem is tudtam, hogy van ilyen lehetőség .

2022.11.20. 18:36:29

@Csodabogár: “ Erről már volt szó, aki aki akkor picsogott@Mr.Tellinghovon: elvi ügyet csinált a dologból, mert valahogy megalázónak érezte, hogy kérjen valamit, ami, szerinte neki jár”

Sajnos mivel nem tudtam erről a lehetőségről, így nem is tudhattam ebből elvi ügyet csinálni. A kérést ( avval együtt hogy nem szeretek kérni, inkább megoldó ember vagyok) meg sohasem éreztem megalázónak.

2022.11.20. 18:36:29

@SzZoole: “ tudom volt már párszor szó róla, de szerintem nem Vincebá csinált belőle elviügyet,

:-))))

2022.11.20. 18:36:29

@Zulu4321: “ Udv a B-listan:-D”

:-))))
Ebben van gyakorlatom, először listára kerültem otthon majd lapátra

kajakibrahim 2022.11.20. 18:36:40

@SzZoole: ha katarban nem lenne olaj meg födgáz, akkor borsod alsó lenne.

kajakibrahim 2022.11.20. 18:36:44

@SzZoole: migráns, szerinted én kérjem, vagy semmi értelme?:))

SzZoole 2022.11.20. 18:49:23

@kajakibrahim: tudom taga, ha nem lenne nekik annyi ásványkincsük, akkor még mindig teveszarral vackolnák a kunyhó falát :-))

SzZoole 2022.11.20. 18:53:42

@kajakibrahim: szerintem megpróbálhatod, de nem vagyok biztos benne, hogy felvételt nyersz a klubban :-))

Eszembe jutott egy vicc.

Székely család vacsorázik. A sutt mellet fekszik a kutyájuk és a tőkét nyalja. Megszólal a székely fiú; Dejó lenne ha ezt én is meg tudnám csinálni….

Mire az apja 5 perc múlva megszólal; megpróbálhatod, de szerintem megharap :-)))

SzZoole 2022.11.20. 19:03:17

@Mr.Tellinghovon: és már klubtag is vagy :-)

kajakibrahim 2022.11.20. 20:23:26

@SzZoole: :)))

ahogy látom, téged nem harapott meg a blöki:)))

kajakibrahim 2022.11.20. 20:23:30

@SzZoole: haver, én evvel a klubtagsággal úgy vagyok, mint vudielen:)))

Csodabogár 2022.11.20. 20:41:22

@fhdgy: Mit gondolsz Münchenben az Oktoberfesten mennyi volt?
Milanoban sok évvel ezelőtt fizettünk kér pohár sörért 6 EUR.-t.

fhdgy 2022.11.20. 20:43:32

@Csodabogár: Amit legutoljára tudok, az, ha jól emlékszem 8 € volt.

Viszont nem korsó, hanem Maß.

P.Elliot 2022.11.21. 01:40:43

@fhdgy: Mintha azt hallottam volna hogy engedtek a sorivast a meccs elott egy nappal de utana meggondoltak es visszavontak.

A nyertes csapat szurkoloi meg haboroghattak, szerettek volna torkot locsolni egy ilyen orom utan. Remelem hogy legalabb alkoholmentest arultak hogy az illuzio legalabb meglegyen....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása