oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. április 09. 06:30,  Tippek németországi álláskereséshez 99 komment

2022. április 09. 06:30 Határátkelő

Tippek németországi álláskereséshez

Múlt vasárnap óta ismét felpörgött a „na jó, akkor menjünk innen!” lassan már négyévenkénti hagyománnyá váló szokása, így aztán aligha lehetne aktuálisabb Bolyongó posztja, melyben több évtizednyi tapasztalatát foglalta össze a németországi álláskereséssel és beilleszkedéssel kapcsolatban.

nemetorszag_tabla.jpg

„Tudom, sokan, nagyon sokan forgatjátok most a fejetekben a külföldre költözés lehetőségét.

Nagyon sok poszt található a Facebookon is – többek között – hogy ki, hogyan boldogult egy szó idegennyelv-tudás, szakmai tapasztalat és pénz nélkül egy idegen országban. Lehet, hogy van, akinek ez bejött, gratulálok hozzá, de…

Ezt az írást tapasztalataimra alapozom. 50 éves múltam, immár német állampolgárként kissé megváltozott a véleményem a kijövetel lehetőségeiről.

Teszem hozzá rögtön, amikor először átléptem a német határt – úgy 25 éve –, egy szót nem tudtam németül, az angolom is meglehetősen korlátos volt és arra próbáltam építeni a túlélésemet, hogy tudtam programozni. Akkor bejött.

Aztán – 16 éve – hazamentünk „megváltani a világot”, aztán 2008-ban visszatértünk (nem) kevés cinizmussal telítve, szóval átéltem ezt-azt a ki- és vissza-vándorlás ügyében, ezekkel a tapasztalatokkal a hátam mögött érzem úgy, hogy megszólíthatlak.

Nem rövid a mondanivalóm, kezdjük! Ha megbántanálak a leírtakkal, vagy neked gyökeresen más a véleményed, ismétlem, itt a személyes tapasztalataimat összegzem (a vélemény, meg ugye, olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de alapvetően senki nem kíváncsi a máséra. Bocs.)

Alapvetően elmondható, hogy ha Németországban akarsz érvényesülni, az alábbiakra lesz szükséged: 

  • Jó szakma valóban aktuális ismeretekkel / komoly szakmai tapasztalat egy elismert szakmában
  • Némettudás, ha nincs meg a fenti pont, ha megvan, akkor az angol is elég szokott lenni. Az angol alatt egy erős társalgási szintet értek, amivel például meg tudsz futni egy telefonos interjút. Ne ijedj meg, az interjúztató se angol anyanyelvű háeres lesz, a hibákat tolerálni fogja.
  • Elszántság, kitartás és bizonyos szintű megalkuvás, főleg az első egy (pár) évben 

Sokszor hallatom már a történeteket, hogy mindezek nélkül is milyen klasszul lehet érvényesülni, és még többször – főleg otthon – azokat a sztorikat, amik arról szólnak, hogy hogyan vágták át a melóst, hogy utálja a németeket, és hogy ez milyen egy undorító ország. Az ő szempontjából persze igaza van, a jackpotra tett és nem jött be. 

Mi az a jó szakma / szakmai tapasztalat 

A szakmunkásokat, fejlesztőket, kutatókat, IT-seket, mérnököket, programozókat mindig tárt karokkal várják – feltéve, ha a tudásuk a jelenlegi elvárt technikai nívót tükrözi. Ha ilyennel rendelkezel, van esélyed elhelyezkedni egy erősebb angoltudással is Németországban. 

Nyilván már a fenti csoportból is erősen szórnak az elvárások, de mi van akkor, ha nincs jó szakmád? Hát, akkor eleinte számolj némi szívással. A kezdeti időszakot számold el magadban, mint a kivándorlásod árát és igyekezz nagyon gyorsan megtanulni németül. 

Szakma és jó némettudás nélkül is el lehet helyezkedni ugyanis például az Amazonnál csomagszortírozónak vagy (ha van jogosítványod) csomagkihordónak, de a fizetés finoman szólva nem lesz acélos, azaz meg fogod fizetni a tanulópénzedet. 

Kezdd a CV-vel - Ne a magyar önéletrajzodat fordítsd le, hanem tölts le német CV template-et (például innen), és azt töltsd ki. Nézesd át valaki németül jól tudó ismerősöddel, hogy ne az első interjúkörben kukázzák a CV-det. Ne hazudj a CV-ben, főleg ne a nyelvtudásodról. Az ugyanis az első pillanatban kiderül. 

Aktualizáld a Linkedin profilodat – És írd bele a CV-be a linkjét. Állítsd be, hogy munkát keresel, ha fejvadászok keresnek meg, vedd fel velük a kapcsolatot, a Linkedinen is lehet találni egészen jó melókat. 

Tájékozódj kint élő megbízható (ismétlem, megbízható) ismerősöktől – Mi a pálya, mennyi a fizetés, mennyi a rezsi, hallott-e szabad állásról. 

Ne higgy el mindent a kint élő magyaroktól – Sokan szeretik a körülményeiket megszépíteni, önigazolásként maguk elé tartani. Nem kell minden kimondott szót és mondatot elhinni. Ha halasz valamit, először nézz utána, Google a te barátod. 

A fizetések az adott szakmákban nagyon tartományfüggők. A volt keleti (DDR) tartományokban a mai napig jóval alacsonyabbak a fizetések (és az albérleti díjak is), mint nyugaton. 

Segítségként használhatod ezt az oldalt: gehaltsvergleich.com, ahol a jellemző német fizetéseket gyűjtötték össze. Forgasd, bogarászd még az első interjú előtt, hogy megtudd, mennyi a reális fizetési elvárás részedről. 

Tartsd távol magad a török / arab / magyar munkaadóktól – Most persze sokak billentyűzetet ragadnak, hogy ez meg már milyen mocskos előítélet… – én ezt tapasztalatnak nevezem. Keserű tapasztalatnak. 

Tájékozódj online munkakeresőkből – Itt van néhány: stepstone.de, monster.de, indeed.com, xing.com, stellenanzeigen.de. A kísérőlevélben (ezt is nézesd át németül tudóval, vagy írd angolul) ne felejtsd el megemlíteni, hogy Magyarországról keresel német munkát, és a telefonos / videós első-körös interjút részesíted előnyben. 

Keress „korlátlan” szerződést - A varázsszó az „unbefristet”. Ha letelik a próbaidő, akkor állandóra fognak alkalmazni, nem egy időszakra. Ez nagyon fontos lesz az albérlet keresésénél, mondhatni a jackpot. A másik lehetőség a „befristet”, azaz bizonyos időre vesznek csak fel, és abból esetleg lehet a végén egy „unbefristet” is… hát, van rizikója bőven. 

Szerződés nélkül, vagy színlelt szerződéssel – Na, ez a rész felejtős. Főleg az építkezéseket, gyártósorokat időnként (meglehetősen gyakran) megszállják a fináncok, de olyan is előfordul, hogy az úton leállítják az összes melósfurgont. Olyantól tudom, aki megbukott, hogy nagyon vastagon fog a tolluk. Főleg olyan esetekre vadásznak, amikor a melóst belekényszeríti a munkaadó, hogy váltson ki egyéni vállalkozói engedélyt és úgy számlázzon, de úgy dolgozzon, mint egy alkalmazott. A határőrök nagyon is jól ismerik ezt a trükköt és nagyon nem szeretik. 

Próbaidő – Ez nagyon szakmafüggő történet, jellemzően 1-3 hónap. És ez alatt úgy kell viselkedned, mint egy kisangyal. De tényleg. 

Csak biztos interjúra menj ki Németországba – Az utolsó kör általában már személyes találkozó, akkor már kérdezz rá arra is, hogy milyen nehéz albérletet szerezni a környéken. Sok munkáltató segít a keresésben, sőt, olyan is van, hogy megdobnak az előleggel. 

Az interjún csak lazán – Mármint hogy ne feszülj be, próbáld önmagadat adni. Általában a HR-es mellett (komolyabb állások esetén persze) a jövőbeli főnököd is jelen lesz és egy kolléga, aki tudja csekkolni a szakmai tudásodat. 

Ha a CV-ben több nyelvet adtál meg (pl. angol–német), számíthatsz rá, hogy a beszélgetés során többször is nyelvet fogtok váltani. Hogy milyen öltözetben kell megjelenni, azt mindenképpen egyeztesd előre, de IT, programozó esetén (ebben van tapasztalatom) az utcai öltözet az elvárt. 

Szakmai kérdésekben gyakran előfordul, hogy direkt hülyeséget mond a kolléga, vagy pontatlanul fogalmaz, ezeket ki kell tudnod javítani. 

A fizetés szinte mindig az interjú végén kerül elő, nem baj, ha tisztában vagy az elvárásaiddal. Sok nagy cégnél a tartományi táblás fizetések vannak érvényben (itt található például az Ig-metall fizetési táblázata Bajorországban) és az interjún csak egy táblabesorolást fognak megnevezni (pl. 12b), illetve elsorolják az egyéb juttatásokat is.

Sok esetben az interjún meg kell nevezned, ha üzembe helyezős melóra jelentkezel, hogy a munkaidőd mekkora részét vagy hajlandó külföldön tölteni (pl. 30 százalék). 

A németek nem szeretnek külföldre járni üzembe helyezni, pedig a napidíjjal és étkezési juttatással együtt nem rossz pénz az (tapasztalat), arról nem is beszélve, hogy idegen országokat ismerhetsz meg nem turistaszemszögből a cég pénzén (például Japánt). 

A lazaságról, meg hogy hozd önmagadat: tíz év után átjelentkeztem a cégben egy olyan részlegre, ami köszönőviszonyban nincs az előzővel (előzőleg vonatok fedélzeti rendszerének a programozásával foglalkoztam, most főleg középáramú parti hajóbetápok tervezésével és programozásával). 

A főnököm utólag elmondta, hogy azért én kaptam a munkát a húsz jelentkező közül, mert őszintén elmondtam, hogy az előző munkámat már nagyon untam, és új dolgokat akartam tanulni. Plusz pont volt számára – máig nevet, ha beszélünk róla, tehát emlékszik rá – hogy az interjú végén jön a kérdés, hogy van-e még valami kérdésem a munkával kapcsolatban. 

Ilyenkor jönnek a szakmai kérdések, mire én jeleztem, hogy az új dolgokat szívesen megtanulom, így nincs ilyen kérdésem, illetve de, van egy „az gond, ha tízre járok be dolgozni?”. A meghökkenése után előadta, hogy nem, persze, flexi munkaidő van, meg még aznap este felhívott, hogy fel vagyok véve. 

Megvan a meló, hogyan tovább? 

A nehezén akkor túl vagy. Két fontos dolog van hátra, az albérlet és a papírok. 

A nagyvárosokban és azok környékén jók a fizetések, de az albérleti árak se gyengék – már ha lehet éppen találni albit. München, Berlin és Hamburg legendásan szar helyek ebből a szempontból, az utolsó kiadó patkányrágta fészerhez is sorba állnak a potenciális bérlők. 

A bérbeadók jól felsrófolják az árakat, kérik a munkaszerződést, aminek lehetőség szerint „unbefristet”-nek kell lennie, a kaució általában 3 havi és előre. 

Ráadásul ha közvetítőt, azaz máklert bízol meg a kereséssel, akkor még hozzájön a máklerdíj, ami 1-2 havi bérlet megint. Szóval nyugodtan számolj úgy, hogy még egy percet se dolgoztál, de már nagyjából egy félévnyi bérleti díjat, azaz mítét (Miete) kell kicsengetned. És akkor még, ha megkaptad álmaid bérletét, ott fogsz ülni egy tök üres lakás közepén, bútorok, hűtő és fűtés nélkül. 

Aztán jön a papírozás. Be kell jelentkezned a címedre, ha ezt nem teszed meg, nagyon csúnyán meg fognak csapni. Tehát besétálsz a helyi önkormányzathoz, és becsekkolsz. 

Ha már ott vagy, érdemes a kocsidat is átíratni, a magyar rendszám helyére egy németet felcsatolni. Fontos, hogy amikor – vagy hatszor is – rákérdeznek, hogy akarsz-e fizetni egyházi adót, hacsak nem vagy nagyon vallásos (igen, valóban, én ateista vagyok), akkor hatszor nemmel kell felelni. Hacsak nem akarsz az egyháznak is rögtön perkálni az egyébként sem túl dagályosra szabott büdzsédből. 

Aztán még be se költözöl, de az egyik első csekk, ami a levélládádban landol, a GEZ felszólítás lesz. Ma már valahogy máshogy hívják, de lusta vagyok utánanézni, ez a tv-adó. Tök mindegy, hogy van-e tévéd, vagy rádiód, be kell fizetni – ez egy ilyen műfaj. 

Aztán persze a magyar papírokat is intézni kell, de ez annyira szerteágazó (van-e otthon lakásod vagy sincs, ki akarsz jelentkezni vagy sem…) hogy erről itt most nem fogok írni. 

Csak annyit, hogy tapasztalatom szerint érdemes Magyarországról teljesen kijelentkezni, ha csak nem akarsz néhány év elteltével néhány kínos összegű fizetési felszólítással szembesülni, amikről fogalmad se lesz, hogy hogyan keletkezett… 

A németek, mint olyanok 

Olyan, hogy német szokás, német világnézet nincs. Németország szövetségi állam, 16 tartománnyal, a tartományok olyanok, mint országok az államban. Néha egymás nyelvét és szokásait se nagyon értik. 

Hat éve élünk egy frank (fränkische) kis faluban, Bajorország közepén, jól beszélek németül, de ha leülök a szomszéddal sörözni, sokszor csak tippelni tudom, hogy éppen miről beszél. 

A bajorok teljesen máshogy vannak „bedrótozva”, mint például a kölniek, tehát az, hogy a németek így vagy úgy, sokszor nem igaz. Persze vannak alaptételek, amik többé-kevésbé azért az egész országban működnek. 

Alapvetően toleránsak - A történelmükből sok tapasztalatot levontak, az egyik ilyen talán a tolerancia. Jól tűrik a külföldieket, ha azok képesek igazodni hozzájuk. Ha nem érti, amit beszélsz, nem ugat le, mint egy amerikai vagy angol, hanem visszakérdez, próbál veled kommunikálni. Ha nem gyanakszik arra, hogy le akarod húzni, alapvetően segítőkész. 

Felejtsd el a sirámaidat – A német nem panaszkodik. A problémáid téged illetnek, azért vannak, hogy megoldd azokat. Ha megkérdezi, hogy „hogy vagy?” - vigéc, nem kíváncsi a kínjaidra, az előírt válasz „remekül”. 

Sok magyar hajlamos 2-3 sör után rákanyarodni a trianoni sérelemhalmazra, ami ugye a német történelmet ismerve is billeg, főleg ha az illető nem is tud németül, de úgy érzi, hogy egy történelem-előadást azért abszolválni fog. No meg mit akar egy magyar történelmi sérelemmel egy migráns egy idegen országban, ugye. 

A lógással, csalással leírod magad – Magyarország a „megoldjuk okosba!” hazája. Ezt a mentalitást itt villámgyorsan felejtsd el! Nem működik. Itt nem menő adócsalni, nincs a kollégákkal összekacsintós kollektív lazsálás, beleszarás, nincs a dugiba sörözés / cigizés a vécében. Ne próbálj csúszópénzt adni senkinek (a dokinak főleg ne), ne próbálj rendőrt vesztegetni, mert abból meg főleg nagy baj lesz. 

Többet várnak el tőled, mint egy némettől – A német kolléga ide született, te viszont azért jöttél ide, hogy jobban élj. Igen, többet kell teljesítened – főleg az első időszakban – a németeknél. Ez van, ez egy ilyen műfaj, te választottad. 

Vannak fenntartásaik a külföldiekkel – Főleg, ha (még) nem beszélnek németül. Nagyon sok migráns érkezik naponta az országba, (talán idealista vagyok, de) a legtöbbjük dolgozni akar és egy normálisabb életet élni. De igen sokan nem. Nyilván, a bizalmat egy külföldinek először ki kell érdemelnie. 

Sajnos a dolog egy bizalmatlanságból indul, ahol neked kell villantanod, mutatnod a szándékaidat, és majd azokra esetleg bizalmat fogsz kapni. Ha jól csinálod, beilleszkedsz, de ez főleg rajtad áll. 

Nem menő cinikus gecinek lenni – Ha végigtallózod az FB hírfolyamait magyar és német nyelven, rögtön szembe fog tűnni, hogy Magyarországon mindenki felhatalmazva érzi magát, hogy a másikat villámgyorsan lealázza, melegebb éghajlatra küldje, széttrollkodja, ugyanis az ország a kilencmillió szakértő országa, akik mindenre felhatalmazva érzik magukat, morális gátlások nélkül. Ez a német fórumok nagy részén nem működik. A való életben meg főleg nem. 

Ne akarj mindenkinél okosabb lenni – Főleg a munkahelyen ne. Vannak helyzetek, amikor a főnök (projektvezető) kikéri a kollégák véleményét bizonyos kérdésekről. Ilyenkor higgadt véleményeket vár pro és kontra érvekkel. Majd dönt. Ha már döntött, nincs okoskodás, mindenki egy irányba húzza az evezőket. A németek hajlamosak a munkában nekimenni a falnak. Ők is látják, hogy nincs meg minden feltétele a projektnek, vagy tényleg problémás lesz kivitelezni, de bíznak benne, hogy majd beesik valami megmentő megoldás. Meglepően gyakran történik ez meg, és a projekt megy tovább. Ha nem, akkor majd le kell ülni, és megbeszélni a hogyan továbbot. A károgás, az „én-megmondtam-hogy” nem opció. 

Menő agilisnek lenni – Igen, ez az otthon igencsak lesajnált műfaj, a buzgómócsing, okoska, mitugrász itt pozitív előjelet kap. Ha valami érdekel, menj utána, képezd magadat, legyen hobbid, legyen mániád. Pénteken beszélgettem a főnökömmel, hogy vettem egy elektroautót, a tetőn van vagy 5kW-nyi szolárcella, a kertbe tervezek egy szélturbinát és ezeknek az energiáját le akarom tárolni egy saját fejlesztésű kontrollerrel teherautó akkumulátorokba, amiket most akarok megvenni. Hétfőn szólt, hogy leselejteztetett pár LiIon energiacellát és ugorjak majd be érte a raktárba, és dumáljunk még majd a tapasztalataimról, például hogyan tudok a cellákkal Arduino-val CAN-buszon kommunikálni, mert lenne itt egy projekt… 

A rasszizmus tabu – Igen, az a bizonyos történelmi tapasztalat / érzékenység. Ne zsidózz, arabozz, négerezz és ne gyere a migránsokkal. Ne felejtsd el ugyanis, hogy itt te is az vagy. 

Rómában légy római – Németországban meg német. Nem, nem kell megtagadni magadat, és ez senki nem fogja tőled elvárni. Főnököm többször megjegyezte már, hogy szereti a magyar fejlesztőket, mert olyan elegánsan / hatékonyan le tudják vágni a projektekben a felesleges kanyarokat. Nyilván, sokszor a jól felfogott rutinos lustaságunk még a projektet is előreviszi, ezáltal jól integrálható. 

Légy európai – Sokszor, ha mondjuk Japánban vagy az USA-ban megkérdezték tőlem, hogy „where are you from?”, akkor a legegyszerűbb válasz számomra „from Europe” volt. Az esetek nagy részében ez elégnek is bizonyult, az átlag amerikai és japán jellemzően úgysem tudja, vagy csak nem érdekli, hogy Európa országokból áll. Ráadásul egyszerű európainak lenni, főleg mióta van az EU. Európában én már itthon érzem magamat, ahogy a repülőgépem hazatérve landol Frankfurtban, a Charles de Gaulle-on vagy a Schipholon, már itthon vagyok. 

Beszélj németül – Nem baj, ha pontatlanul mondod, a németek nagy része is időnként simán eltéveszti a der-die-das-t. Egyébként is, a megszólalásod utáni egytized másodpercen belül a jelenlevő németeknek lejön, hogy vagy külföldi vagy (Ausländer), vagy külföldi származású német (Deutsch mit Migrationshintergrund). Onnan meg már mindegy, a lényeg, hogy megértsenek. Ne légy szégyenlős, hogy nem ugrik be a ragozás, lökd a showt, és menni fog. 

Személyes tapasztalatom, hogy érdemes rámenni a szófordulatok kifigyelésére és megtanulására, illetve a helyi dialektusból is érdemes a fontosabb kifejezéseket átvenni, pl. hello (bajorul: Servus), jó napot, jó estét, köszönöm, kérek egy korsó sört, stb. 

Szóval, ha komolyan gondolod, hogy országot válts, akár a saját, akár gyermekeidnek az érvényesülését szem előtt tartva, komolyan, nagyon sok szerencsét és kitartást kívánok az álmaid valóra váltásához!” 

Ha szeretnél még hasonlóan jó posztokat olvasni Németországról és a külföldi életről, akkor irány a Bolyongó blog!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4517800969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2022.04.09. 09:50:56

Mint mindig Bolyongó most is egy értelmes posztot írt.

Golf2 2022.04.09. 12:59:50

Aller Achtung,jó poszt!

SzZoole 2022.04.09. 14:36:52

Sokminden ide is igaz ( UK ) a fentebb leírtakból, írhatnék példákat, de minek/kinek hiszen annyit volt már róla szó az elmúlt 10 évben.

Megyek inkább és bakszom a legyet :-)

dikusz. 2022.04.09. 14:52:26

@SzZoole: Pedig írhatnál te is egy hasonló posztot, komolyan mondom.

Nem a légykergetésről.:)))

SzZoole 2022.04.09. 15:00:50

@dikusz.: nincs rá időm, megaztán úgysem hinné el senki :-))

dikusz. 2022.04.09. 15:06:16

@SzZoole: Miért ne hinnék el? Idő meg van arra, amit akarunk.

SzZoole 2022.04.09. 15:20:43

@dikusz.: szerinted elhinnék, hogy én mindenért megdolgoztam és nem mások hátán jutottam el idáig ahol most tartok, szerintem nem :-)

Szerinted elhinnék, hogy itt is emelt fővel járok, mert olyat tettem le az asztalra, amitől jól megy a business, kikérik a véleményem es azért tisztelnek mert kurva jó vagyok abban amit csinálok, nem hiszem :-)

Vagy azt elhiszik, hogy ha Magyarországon járok a szülővárosomban és a legmenőbb étteremben a kiemelt helyre kapok asztalt, amikor felhívom őket es az ottlétem alatt minden kívánságom lesik 14 év távollét után is, mert ismernek/ismerik a nevem és még mindig maximum tiszteletet kapok, nem hiszem, ezért inkább nem is írok semmit, szerintem :-)))

dikusz. 2022.04.09. 15:51:11

@SzZoole: Te tudod, hogy írsz-e vagy sem, és ha nem, miért nem.

Nem feltétlen kell(ene) magadról írni, hanem arról, hogy mi az a sokminden, ami felétek is igaz.
Az pedig, hogy ki mit gondol rólad, az úgysem számít.

taga20 2022.04.09. 16:10:44

@SzZoole: az mekkora már migráns, hogy felbaszod magad, aztán megsértődsz, aztán még meg is bocsátasz nekünk, akik itt tirpákiában próbál helytállni.

ügyes, mondaná konbácsi:)))

zenét szoktál pupák? feketejuk, nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=8tugqHunwDA

svajcineger 2022.04.09. 16:20:20

@SzZoole:
Ne királykodjá' má' tezsvírem!
Nincs is nálatok étterem!

fhdgy 2022.04.09. 16:30:07

A németek, azért németek! Csak ki kell várni a sorát.

Pl. ha vannak német, sváb felmenőid, akkor nem árt megemlíteni.

No, nem mindjárt ajtóstól a házba, majd később. Ha addig nem volt jó viszonyod a kollégákkal, ettől nem is lesz. Ha már jó volt, akkor még jobb lesz.

Nekem bejött az is, hogy meséltem arról, hogy apám huszár volt a keleti fronton, egy hadifogoly-táborban volt von Paulus-szal.

Az sem fekete pont volt, pl. amikor a főnökömmel beszélgettem az I. vagy II. Vh.-ról, tudtam pár német tábornok nevét, meg hasonlók.

Pl. nagyon meghökkent, amikor szóba került Moltke tábornok és visszakérdeztem, hogy az idősebb vagy az ifjabb.

De hangsúlyozom, ezeknek ki kell várni a sorát, meg szelektálni is kell, hogy ki a vevő és ki nem.

P.Elliot 2022.04.09. 16:38:46

@SzZoole: A kiemelt asztal az etteremben foleg azert van mert a vendeg tetemes borravalot hagy ott, erre a vendegre minden ettermes emlekszik meg draga dolgokat rendel es jo haszon van rajta.

Lesik a kivansagodat, nyaljak a talpadat!
Masutt is igy van am!

SzZoole 2022.04.09. 16:50:41

Ugyan már, csak bele éltem magam egy kicsit, persze, hogy a fentebb általam irt komment nem fedi a valóságot, meg a poszt egy részére szerettem volna reflektálni, erre

“ Ne higgy el mindent a kint élő magyaroktól – Sokan szeretik a körülményeiket megszépíteni, önigazolásként maguk elé tartani. Nem kell minden kimondott szót és mondatot elhinni. Ha halasz valamit, először nézz utána, Google a te barátod. ”

SzZoole 2022.04.09. 16:51:53

@P.Elliot: igen részben igazad is lenne, de csak részben :-))

Golf2 2022.04.09. 16:56:06

Anglia már nem játszik,még az ukránokat se nagyon engedik be a vízumosdijukkal.

P.Elliot 2022.04.09. 17:11:27

@SzZoole: En elhiszem amugy hogy teged nagyon szeretnek, egy vidam vicces alaknak meg borravalo se nagyon kell mert orul neki mindenki...

élhetetlen 2022.04.09. 23:34:54

@P.Elliot: „A kiemelt asztal az etteremben foleg azert van …”. A fene sem tudja, hogy miért kényeztetik az embert valahol. Fiatal koromban a Thököly - Róna sarkán volt két étterem, a Makrapipa és a Sárospatak, mindkettőben cigányzenekar. A Makrába jártam gyakrabban, akár egyedül is, csak vacsorázni. Nem költöttem sokat, néha csak egy túrós csusza, borravalóval sem kápráztattam el őket. Egyszer odajött a prímás (szokás), hogy mi a kedvenc nótám. Áh, nem, köszönöm. De mondjam meg. Megmondtam, elhúzták, és attól kezdve, ha beléptem az ajtón, „lekeverték” az éppen játszottat, és jött az enyém.
Másik, Benkó klub. Először egy barátnőmmel mentünk le, és beültem a zenekarral szemben levő fotelbe, a hangfal alá, (tehát nem a hangfal hangereje ütötte a fejemet). Rendes hely, következő héten lementem egyedül, és szabad volt a fotel. Jó, és akkor úgy döntöttek, hogy az az én helyem. Nem tudom, rászóltak-e arra, aki oda akart ülni, de mindig szabad volt. A helyemtől jobbra, végig a terem fala mellett kárpitozott összefüggő pad volt, amit később kidobtak, mert délelőtt valami tánc próbateremként használták. Szerdánként bevitték a fotelemet az előtérbő, ha korábban mentem és még nem volt a helyén, akkor két srác felkapta, és bevitte. 15 évig élveztem, és egy fillért sem fizettem senkinek, nem is várták.
Persze, ez két családias hangulatú hely volt, ez egy Ritz étteremben nem kaptam volna meg, de oda nem jártam.

P.Elliot 2022.04.10. 00:58:08

@élhetetlen: Feltehetoen tetszettel nekik!

élhetetlen 2022.04.10. 03:56:47

@P.Elliot: Ugyan már! Válassz ki tíz férfit, és nem lesz közöttük nyolc, akinek ugyanaz a nőtípus tetszik. Itt meg egy vendéglátó egységről, és egy cigányzenész csapatról volt szó, a másik helyen meg a klub kiszolgáló személyzetéről. Ez valami más.
Volt egy nem igazán kedvelt kolléganőm, akivel összeragasztottak. „Szervező” volt, mikor én vállaltam a programozást. Ő járt el a megbeszélésekre, aztán, ha kapott egy munka megrendelést levélben, azt továbbította nekem, vagy adott plusz infót, vagy nem, de az eredményt neki kellett visszaadni, ő továbbította a megrendelőnek, tehát nem nagyon volt, miért szeretni. Ez a bevezető volt. Együtt jártunk vele és a húgával céges angol tanfolyamra, és kikattant mikor megtudta, hogy a tanfolyam után is, a mai napig barátnők vagyunk a tanárnővel.
Más, tüneményes, két hetente céghez jövő közönségszervező. Fantasztikus darab, 20 évig a MÁV-nál volt építésvezető, mind a 160 centijével, aztán egy leépítésnél ketten voltak ugyanolyan pozícióban, a férfi kolléga rinyált, hogy mi lesz a családjával, így ő lépett ki, aztán teljes váltás, a jegyárusítás. A Gellért hegyen laknak, de a Csepel szigeten van egy birtok, nagy házzal, és ott gazdálkodnak. Tyúkokat is tart. Látni kellet volna a nem kedvelt kolléganő arcát, mikor kaptam a gyümölcsöt, szőlőt, tojást. Miért nem ő, pedig ők a húgával ketten többet vásároltak. Már a 80-t veri, a jegyárusítást két éve feladta, de még mindig hetente min, 3-szor beszélünk, ugyanennyi levélváltás, és hoz húsz tojást, mert most jól tojnak a tyúkok. Ez két nő, itt már nem lehet azt mondani, hogy tetszettem nekik.
És nem vagyok egy „közösségi ember”, kevés barátom van, de azok régiek, akár 45 év, a munkahelyemen a fél csapat utált, mert nem voltam hajlandó foglalkozni velük, a másik fele meg még nyugdíj után tíz évvel is hív, vagy feljön.
Bocs, ez hosszú lett, csak kijött belőlem, hogy nem olyan egyszerű az élet, és nem is annyira megmagyarázható..

Buchhalter 2022.04.10. 07:50:45

Jó poszt volt sok igazsággal. Tavaly voltam kint 4 hónapot. Röviden az én tapasztalataim : gyárakban 6 hónapos próbaidő van. Ritka magas elvárásokkal. A gyári német őslakos melósok zöme nem egy IQ bajnok. Nem egy közülük simán besúgóként funkciónál. Az anyját is eladná némelyik. A tanultabb német már jobb. Nekem a szállásokkal voltak gondjaim. Sok pénzért lepusztult ócskaságok. Az hogy a városokban nem lehet találni albit ez így nem igaz. Münchenben ismerősöm talált nekem nem is rosszat és nem túl drágán. 2 hónap egy raktárban. A kollégáim fele roma volt. Nuku német nyelvtudással. Sírni azt tudtak, mint a fördös kurva. Hetente morzsolódtak le. De nem csak ők. Bulgárok, ukránok és fehér magyarok is. Megtapasztaltam , hogy a lengyeleknél nagyobb alkoholistákat nehezebb találni. Maga a város viszont nagyon bejön. És amit a poszter írt, németül beszélve és kemény melóval hamar kiérdemled az őslakosok bizalmát. Szerintem aki kijön az azért előtte pár hónapig ismerkedjen a német nyelvvel. Sokat könnyít a saját életén. De ez szerintem bármely országra igaz, ahová kimegy valaki dolgozni.

2022.04.10. 08:56:28

@SzZoole:
Szia Zoll! Mondjuk engem is érdekelne a történet, hogyan kerültél ki.
Egyébként ma voltam délelőtt, a lindt csoki múzeumban az unokakkal, a közelgő húsvét miatt.
Valahogy délben és este nem voltam igazán éhes :-)))

Gabriella Vass 2022.04.10. 10:13:20

16 éve (2006-ban) haza-/ visszajöttetek világmegváltani. 2008-ban pedig újra kimentetek. Ez sok mindent elmond a magyarországi viszonyokról.

KissGecihuszár 2022.04.10. 11:54:20

nos, mint -leiharbeiterként- immár 7.-k éve a Németeknél melózó és persze de facto németül folyékonyan beszélni és írni is tudó, számos szempontból megerősítem, de ugyanakkor árnyalom is az egyébként alapos posztot. A nyelvtudás léte / nem léte nem kizáró ok, pláne a leiharbeiteri létben, de kétségtelen, sokkal egyszerűbb élete, sorsa van annak, aki tényleg beszél auf deutsch, akár ha a mindennapok napi kommunikációira, s pláne ha a munkával kapcsolatos , sok esetben életbevágóan fontos kommunikációra gondolok. Ami engem illet; én biztosan nem próbálkoztam volna, ha nem beszélnék folyékonyan , mert számomra brutálisan szar élmény volt a 15 évvel ezelőtti párizsi utam, ahol képtelen voltam kommunikálni -Francia tudás híján- a helyiekkel, de 13 évvel ezelőtt Portugáliában is jól jött volna a Portugál nyelv ismerete, épp ezért mondom; aki egyáltalán nem beszéli a Németet, az bizony jó eséllyel szopórollerezni fog, ugyanis lehet, hogy a kollégája makog valamit, illetve van a Leihfirmánál olyan kolléga(nő), aki beszél németül, de a napi interakciók esetében nincs, nem lesz mindig mellette olyan, aki kimenti a "bajból", ezt én bőven megtapasztaltam számos, csak Magyarul és Trágárul beszélő kollégám esetében. Ha valaki mégis elszánja magát és kijön, lehetőleg Leihfirmához menjen, mert ők szinte mindenben a segítségére lesznek és még szállást is ők keresnek (és általában ők is fizetik), így egy igen súlyos, tonnás tehertől szabadítják meg. Kinti bankszámla nyitásához -hasonlóan a Német frsz-ű AUTÓ vásárlásához- elengedhetetlen egy kinti lakcím megléte, ahová az illető be van jelentve. Magyar frsz ű autóval viszont erős esélye lesz 1-1 rendőri vegzatúrához , hiszen aki tartósan kint él, annak hozzá kell járulnia (az autója utáni adó fizetésével) az utak karbantartásához, illetve ha nincs a zöld alapon egy 4-es számot ábrázoló umwelt plakette a szélvédő jobb alsó sarkában, azzal automatikus lesz a birság, ha bármely nagyváros belvárosában kapják el, mert ezen helyeken kötelező a zöld umwelt plakette megléte! Ami az átlagnémetet illeti; van, lehet helye velük 1-1 jóféle politizálásnak, de valóban vannak súlyos tabuk, bár a migráncs témához már ők is másképp állnak, mint 5-6 évvel ezelőtt, amikor Németország , s főként az egykori NSZK migránssimogatóvá vált, mert frau Merkel úgy gondolta, aszhitte, hogy majd a sok senkiháziból szorgos, mintapolgárokat tudnak majd nevelni, ami ugye nem jött be, nagyon nem! Kb. ennyi, ami engem illet; mivel én már 35 évvel ezelőtt is jártam, sőt '89 őszén, töb b hónapon át éltem az NSZK-ban, ezért én összehasonlítom az akkori országot a maival, így én nem aléltam el 7 évvel ezelőtt, mely érzésem azóta csak erősödött, de ez én vagyok, ezért ez egy erősen szubjektív vélemény...

sírjatok 2022.04.10. 14:03:12

Hát ha releváns tudásod van, keményen dolgozol, nem lógsz, korrekt vagy mindenkivel, akkor azért Magyarországon se olyan nehéz megélni, csak szólok :)

sírjatok 2022.04.10. 14:03:21

Szóval erről tényleg a Modoros "Pestreátkelő" posztja ugrik be, ami budaiaknak szól, akik Pestre költözésen gondolkodnak, kb. hasonló jótanácsokkal: dolgozz sokat, legyél korrekt és akkor befogadnak a pestiek, tanuld meg a kultúrájukat és a szófordulataikat, ne feledd hogy Pest nem egységes mert sok kerületből áll, tartsd alacsonyan az elvárásaidat, és akkor sokkal jobban meg fogsz élni Pesten, mint Budán :)

KissGecihuszár 2022.04.10. 15:16:15

@sírjatok: AHHA, ja, persze, biztosan... Épp 1 órával ezelőtt hívott egy régi kollégám, hogy januárban hazajött, mert egy "mindent vivő jolly joker" darus meló ajánalttal keresték, havi nettó félmillás fizuval + cafeteria, melyre a fele sem igaz szófordulattal lehet élni, mert kezdőnek egy erős 250 nettóval kecsegtették és a SCI-FI távolságban volt felvillantva a félmilla, úgyhogy 3 hete már ismét kint van. Ami engem illet; én is voltam 2 héttel ezelőtt egy itthoni interjún, egy dél-koreai cég keresett Angolul (is) folyékonyan beszélő kollégát egy új projekthez, aki a kapocs a koreaiak és a Magyar kivitelezők közt. Nettó 600-at kértem, a végére ebből nettó 530 lett és saját autó használatának elvárása, ütős 9 .- FT / Km díjazással, ja és jövő márc végéig kötendő határozott idejű szerződéssel. Szerinted megegyeztünk??

svajcineger 2022.04.10. 16:29:08

@KissGecihuszár:
Ez a 9 pengő / km, vajon hogyan jött ki nekik?

Golf2 2022.04.10. 17:29:36

@svajcineger: A fidesznek jött ki 2010!ben azóta 9ft/km a térítés....

Buchhalter 2022.04.10. 17:56:27

@svajcineger: már 15/km de azzal sem megyünk sokra. Én most azért pár hónapot kivárnék Németországgal : ha beleugranak a totál elzárom az orosz gázt és olajat annak kemény következményei lehetnek. Akár munkahelyek szűnhetnek meg szép számmal. De ez csak az én véleményem.

dikusz. 2022.04.10. 18:28:25

@svajcineger: Ha egy cég (állami is) üzemanyag-hozzájárulást fizet munkába járás költsége címen, 9 Ft/km számolható el.

dikusz. 2022.04.10. 18:30:44

@Golf2: Előtte sem volt több, sőt még ennyi sem. Ha jól emlékszem (tévedhetek is) előtte még ennyi sem volt. 3-6 Ft körül lehetett.

svajcineger 2022.04.10. 19:23:43

Kösz az infokat!. Komoly számok...

KissGecihuszár 2022.04.10. 19:26:29

@Buchhalter: akkor nekem miért konkrétan 9 Ft/ Km-t mondtak és csak egy sovánka talán, majd esetleg ígéretet tettek a 15 Ft-ra?? Mivel nem mondtam fel odakint, ezért ha letelik a betegszabim, ami egy baleset következtében lett és lesz kint baustellém, én nem fogok hezitálni...

sírjatok 2022.04.10. 19:26:31

@KissGecihuszár: értem, a haverodat átvágták, szóval Magyarországon nem lehet megélni

Mondd rendőr, van akváriumod? :)

fhdgy 2022.04.10. 20:12:23

@sírjatok: Komolyan kérdezem: éltél-e, mondjuk minimum 3-4 évet külföldön?

Azért kérdezem, mert egészen másképp folytatom, ha igen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.04.10. 23:42:33

@fhdgy: Öööö... fideszkomcsival nem kell leállni vitatkozni.

Almandin 2022.04.10. 23:42:40

Több dolog nagyon szimpatikus a német mentalitásban: pl. a korrupció kis foka, az, hogy nem illik lógni a munkahelyen, valamint nem illik a kollégákat traktálni a panaszkodással. Engem már több magyar munkahelyen azért utáltak kollégák, mert lógósok voltak, én meg nem. Ez a mindenhol panaszkodni illik M.o.-n nagyon kiábrándító, szerintem a személyes problémák megbeszélése jobb, ha családban/baráti körben történik. Én is hajlamos vagyok nem közeli barát érdeklődésére azt mondani, hogy "kösz, jól vagyok", egyszerűen az is irritál, hogy pl. a fodrász, az étkezdés, stb. nálunk hajlamos túl személyes kérdéseket feltenni, nem érzi, hol a határ a kíváncsiskodásban.

fhdgy 2022.04.10. 23:47:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem vitatkozni akarok, de elmesélnék, elmesélhetnék olyan dolgokat, amikre nem tudom, hogy mit reagálna.

dikusz. 2022.04.11. 07:13:28

@Buchhalter: Az általad belinkelt oldalon 9-15 Ft(vagy több) fizethető ki üzemanyag-költségtérítésként. Tehát a minimum összeget fizették ki.

Állami hivatalban dolgoztam. Voltak olyan kollégáink, akik olyan helyen laktak, ahonnan elég bonyolult volt bejárni tömegközlekedéssel. Ők kaphattak (esetleg) gk-költségtérítést. Nem volt tól-ig határ, csak 9 Ft volt elszámolható kilométerenként.
A lakástól a munkahelyig megadott útvonalon, nem fél Budapestet megkerülve. Aztán ha terepre kellett menniük, mehettek a hivatali kocsikkal.

Visceroid 2022.04.11. 07:15:21

" akkor az angol is elég szokott lenni."

Annyira nem. Németországban csak németül..:D

dikusz. 2022.04.11. 07:17:01

@KissGecihuszár: Mert ha adnak, annyi az alap. A többi az adható. És mint fentebb írtam, csak adott útvonalra adják.

Golf2 2022.04.11. 07:53:14

@dikusz.: Előtte sem volt több...de most 1 átlagkocsi 40 forintért megy 1 kilométert.

dikusz. 2022.04.11. 08:23:44

@Golf2: Azért van a tól-ig(vagy több). Vagy a tömegközlekedés.
A napidíjnál is ugyanez van, 10 évvel ezelőtt 110 Ft volt, előtte meg 31 Ft. Valamikor a 2000-es évek elején emelték meg mindkettőt.

Azt, hogy nem emelik ez a mindenkori kormány sara.

SzZoole 2022.04.11. 08:24:40

@dikusz.: @Golf2: a cég ahol dolgozom 35 pence-t fizet mérföldenként a dolgozóknak.

Arthamyr 2022.04.11. 09:44:34

@dikusz.: "Azt, hogy nem emelik ez a mindenkori kormány sara." - Miért kellene emelni? Nem kötelező autóval járni, és alapvetően ezt nem kellene támogatni.

dikusz. 2022.04.11. 12:23:08

@Arthamyr: Teljesen félreértetted a hozzászólásomat.
Eszembe sem jutott most az, hogy autózzon, vagy buszozzon, vonatozzon-e a dolgozó.
Golfnak arra a kommentjére válaszoltam, amiben azt írta, hogy a fidesz nem emelte 12 év alatt az üzemanyagktg.hozzájárulást.

Arthamyr 2022.04.11. 12:32:41

@dikusz.: Mert félreérthetően írtad? :)
Ha pl. azt írtad volna, hogy a "mindenkori kormány döntése", lehet, hogy nem így értem, de mivel azt írtad, hogy a "mindenkori kormány _sara_", szerintem nem ok nélkül feltételeztem, hogy ezt te negatívumnak tekinted, amit másképpen kellett volna csinálni (emelni). Ezért kérdeztem, azt, amit.

SzZoole 2022.04.11. 17:21:24

A húsvét csak kezdődik! Úgy gondolom a képekhez nem kell komment, magukért beszélnek :-)))

ibb.co/1dDw6Ls

ibb.co/ZYzRjZ7

ibb.co/HTfbsfs

ibb.co/jy8TgV4

KissGecihuszár 2022.04.11. 18:35:49

@Arthamyr: okostojás, hogyan közlekedtem volna Balatonalmádi és Dunaújváros között, he?? Hallgatom az alternatíváidat...

Golf2 2022.04.11. 19:34:26

@SzZoole: Tudtok élni,szuper kaják!

puhacica 2022.04.11. 20:33:30

@dikusz.: ezert lenne a legegyszerubb a ceges kocsi. ferjemnek odaadtak az autot, van ceges kartyaja, amivel tankol, egyszeru, mint a pofon. nem akarok hazudni, de ha jol emlekszem, nekem 45p-t fizettek, mikor tovabbkepzesre kellett mennem. annyiert nem erne meg rendszeresen hasznalni a sajat kocsinkat, de szerencsere nem is kell. ez a 9 forint viccesen hangzik...

SzZoole 2022.04.11. 21:15:37

@taga20: ezzel hasonlítasz össze, ne viccelj már taga, én aranyérmes profi sportoló voltam :-)))

ibb.co/nLh591N

Congeria 2022.04.11. 23:38:51

@SzZoole:

Finomságok a képeken, csak nem húsvéti sonka!

P.Elliot 2022.04.11. 23:54:06

@Congeria: De az szerintem!

Hogy tartod a husvetot? Miket fozol?

P.Elliot 2022.04.12. 00:11:29

@SzZoole:

Azokkal a toportyukkel mindig fel tudsz huzni. Egyebkent itt amikor kijottunk meg megvolt a Paprikas Weiss fele hentesuzlet New Yorkban a magyar negyedben.
Na, azt latni kellett volna, az egy legenda volt!
A toportyu ketujjnyi szeles, vastag hatalmas darabok voltak es aranyszinure sutve. Ropogosra!
Nem volt szaraz, nem volt a bele nyulos, egyszeruen az volt az utanozhatatlan toportyu amilyet meg Magyarorszagon se ettem.

Allandoan hatalmas forgalma volt, mentek a magyarok direkt ezert befele meg hetkoznap is.
Baratnom allando vasarlo volt, 3-utan vegzett a laborban, telefonon leadta a rendelest a toportyure meg a tobbire, utana azonnal vonatra szallt es bemenni a Citybe kozel egy ora, ott meg buszra szallni mert a vonattol jo messze volt meg, felszedte a csomagjat, gyerunk vissza, mar a vonaton megkezdte az evest mert jo hazi kenyeret is vett, hehehe....Mindezt hetkoznap es eleg gyakran.

Novere mar a kapuban varta es meltatlankodott hogy hol a francba voltal mar, ehenhalok!

Kiragadta a csomagot a kezebol es mig befele mentek a kerti uton mar az o szajaban is ott volt a toportyu...
Az a szep, izes, aranyszinu toportyu!
A tobbi hentesaru hasonlo, a fustolt fott? fott? Inkabb parolt a kemenceben vagy mi borda, boven rajta hussal a masik legenda volt.
Amihez az oreg hozzanyult az mestermuve sikeredett, o volt hrentesben a Leonardo, a beszerzesei is jo helyen lehettek. A fia amikor meghalt az oreg meg immel-ammal mukodtette de aztan ugy hallottam hogy becsukta.
Neki nem volt kedve hozza meg valoszinu jol megszedte magat az oreg, a fia kolteni akart nem a hentesuzletben kavargatni a sulo toportyut.
Valoszinu hogy tehetsege se volt hozza.

dikusz. 2022.04.12. 06:44:08

@P.Elliot: Töpörtyűs fotót én is tudnék küldeni neked.:)))

Húgom kolléganőjének a veje hentes. Abban a faluban laknak, ahová ÖTYE-klubba (nyugdíjas klub) járunk. Van egy kis üzlete a háznál, és mindig bevásárolunk nála ezt-azt, többek között töpörtyűt is. Nem tudom, hogy süti, de olyan finomra mindig, hogy alig lehet abbahagyni a kóstolgatást. Kicsit megpirult kívülről (sosem túlsült), és úgy ropogós, hogy nem törik bele az ember foga.

Lehet kapni nála töpörtyűkrémet, azt is olyan finomra csinálja, hogy nem érdemes itthon vacakolnom vele, mindig nála veszek, ha ennék.

SzZoole 2022.04.12. 07:40:37

@Congeria: nem, valóban nem, strucc felsőcomb :-)

Nem is írtam sehol, hogy az lenne, csak te látod bele, szerintem :-) Ügyes formáját választod a manipulációnak, olyan dologról próbálsz vitát generálni, ami el sem hangzott, de tudod én sem most kezdtem. Lehet engem “ agysérült tetovált majomnak” titulálni és magamra is venném, ha nem lenne igaz. Valóban sok tetoválásom van és valóban sérült az agyam is, szóval compliment-nek veszem az ilyeneket :-)

SzZoole 2022.04.12. 07:43:22

@P.Elliot: szívesen küldenék neked, csak attól félek, hogy ezt a formáját az ételnek nemigen engednék be az USA-ba :-)

fhdgy 2022.04.12. 09:27:20

@SzZoole: Szerintem, csak kellőképpen be kellene burkolni. -:)

fhdgy 2022.04.12. 12:09:58

@SzZoole: Nem rá gondoltam. Ha veszek valami szendvicsfélét, megkérdezik, hogy becsomagolják-e.

Erre azt szoktam válaszolni, hogy köszönöm, nem, majd mindjárt becsomagolom, beburkolom! Annál jobb csomagolás nincs.

Vibi 2022.04.12. 13:11:37

@SzZoole: hat ha csak nem biciklivel vagy motorral jarsz akkor nem adjak meg a torvenyi maximumot. Az ugyanis 45p/merflod and elso 10000 merfoldig a folott pedig 25p/merfold

SzZoole 2022.04.12. 15:18:20

@fhdgy: azt hittem P Elliotra gondoltál :-) kérdeztem is magamba, hogy miért kellene beburkolni, hisz kora ellenére elég jó bőr :-))

Vicc volt

P.Elliot 2022.04.12. 15:24:45

@SzZoole: Valoban nem engedik be es en eleg torvenytisztelo vagyok de nagyon koszonom a kedvessegedet hogy kuldenel.
Igazabol itt is van internetes magyar bolt ahonnan lehetne rendelni/ Bende/ de az aruja eleg vacak.
Valaha sokkal jobb volt, ez van.
A sonka meglesz husvetra, melle lengyel kolbasz es kesz. Nem az eves a fontos igazan hanem az unnepi hangulat az meg meglesz.

SzZoole 2022.04.12. 15:24:55

@Vibi: 35p volt tavaly, tudom mert nekem is annyit fizettek, mert a céges autóm szervizben volt és saját autómmal mentem.

Most áprilistól 45p és ki is fizetik. Vannak a cégnél mobil managerek, akik a branch managereket helyettesítik amikor day offosak.

Sőt a taxit is kifizetik. Amikor a céges autót szervizbe kellet vinnem senki nem volt elérhető, hogy értem jöjjenek, így taxival jöttem és fizették.

SzZoole 2022.04.12. 15:26:47

@P.Elliot: tényleg küldtem volna pedig :-)

Gábor most megy vissza valamikor, kérd meg, hogy vigyen neked :-)

P.Elliot 2022.04.12. 16:10:49

@SzZoole: Azert annyira nem kell hogy barkit ilyennel terheljek azonkivul a covid miatt se akarok talalkozni most senkivel..

Shaktika 2022.04.12. 19:47:31

@P.Elliot: nagy mázli volt hogy senki ne halt meg(eddig) nyban.

Vibi 2022.04.12. 20:12:29

@SzZoole: mar 10 eve biztosan 45p/mile. Egyebkent meg miert ne fizetnek ki a ceges koltsegeidet? Eleg vicces lenne, ha nem igy lenne...

SzZoole 2022.04.12. 20:41:54

@Vibi: a kávémat is fizetik :-)

P.Elliot 2022.04.12. 23:18:49

@Shaktika: Mirol beszelsz, nem ertem. Ha ugy erted hogy senki se halt meg New Yorkban eddig akkor had emlitsem meg hogy egy kozeli nagyon kedves baratnom ferje is abban halt meg egy eve, New Yorkban laknak.
2 masik is, oket csak ismertem.

Vibi 2022.04.13. 15:40:39

@SzZoole: nagyon aranyos ez a gyermeki racsodalkozasod teljesen termeszetes dolgokra. Mondjuk a magyar rabszolgatarto stilusu munkaltatok utan megertem, hogy nemi kis emberseg mekkora nagy ugynek tunik. Fizetik a kavet meg kiengednek szunetre.

Legkozelebb ha a ceges vagy sajat kocsit viszed szervizre kerj courtesy cart, ugy nem kell taxival furikaztatnod magad. Mondjuk ez csak akkor all ha nem az azsiai buhera garazsba jarsz, hanem valami tesztesseges markaszervizbe vagy fuggetlen helyre.

SzZoole 2022.04.14. 07:44:34

@Vibi: szerintem te összekeversz valakivel, inges-nyakkendős munkám van, középvezetői beosztással. 42 üzletet menedzserek Oxfordshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Essex es North Londonban.

A szerviz 10 percre van a cégtől, fölösleges csereautót kérnem arra a 2-3 óra hosszára, amíg lecserélik az olajat és a szűrőket, szerintem.

A közeljövőben kapok elektromos járművet, a cég ahol dolgozom folyamatosan cseréli le.

Vibi 2022.04.14. 14:39:51

@SzZoole: en semmit nem irtam se nyakkendorol, se ingrol. De orulok neki, hogy te ezeket is fontosnak tartod megemliteni.

Errol az jut eszembe, hogy a heten vegigjartunk par butoruzletet, mert uj kanapet akarunk venni. Az egyik aruhazban egy inges, nyakendos uriember hangosan, eros akcentussal beszelt egy szemmel lathatolag nem tul tehetos hazasparhoz. Azt magyarazta nekik, hogy a garancia lejarta utan az o felelosseguk lesz az elromlott szerkezet javittatasa, igy javasolta hogy ezt is vegyek szamitasba.
Eleg komikus volt. Remeltem, hogy o vagy a kollegai nem allitanak meg, mig gyorsitott leptekkel haladtunk a kijarat fele.

Zulu4321 2022.04.14. 15:27:53

@Vibi: Szerintem az erosen 'patronising' stilus miatt emlitette SzZoole, amit, de lathatolag nem jutott at, a komment hangvetele maradt ugyanaz:-x

SzZoole 2022.04.14. 16:07:23

@Zulu4321: hagyd, úgy sem érti, vagy csak nem akarja :-) Ö is csak a manipuláció azon formájával próbálkozik, amivel a meg nem említett dolgokat sző a kommentjébe és így próbál vitát generálni, de nem fog menni neki ez a beforgatósdi :-)

P.Elliot 2022.04.14. 18:19:58

@Vibi: Istenem, ez csak egy alapos elado volt, meg nem tudta hogy a teljes magyarazatot hivjak vasarlo riasztonak.
Na meg hulye is egyben.

Ennyit mar erezni kellett volna hogy ezzel nem fogja rabeszelni a vasarlasra a vevot.

taga20 2022.04.14. 19:05:36

@SzZoole: migráncs én veled vagyok!
ráseráncs, ha basztat valaki, de a zelektromos taligával vigyázzá, me nehogy megvágjon:)))

sci_dev 2022.04.14. 19:05:46

@Zulu4321: szerintem egy kepzett, vegzett es hozzaerto kozep-manadzser birtokaban van annak a kepessegnek hogy felismerje ha megalazoan beszelnek vele es megvedje magat a megalaztatassal szemben.@SzZoole: eszemben sem volt vitatkozni

Zulu4321 2022.04.14. 19:07:10

@SzZoole: Persze, igazad van, csak ironikus ez a megmondo ember attitud 'self-awareness' nelkul... Bar ha jobban belegondolok, altalaban pont egyutt jar vele:-D

Zulu4321 2022.04.14. 21:26:54

@sci_dev: Ja, most ugrik be, hogy Vibi=sci_dev, bocsi. De hogy miert...?
[Csak zarojelben, a 'patronising' nem megalazo, inkabb lekezelo, leereszkedo ertelemben hasznalatos.]

Zulu4321 2022.04.15. 10:28:33

@sci_dev: Huh, me'g egy megmondo ember... Biztos a melegfront:-DD

Zulu4321 2022.04.16. 12:48:50

Na innen meg elsikkadt egy csutortok esti hozzaszolasom... Vajon miert?

SzZoole 2022.04.16. 12:59:39

@Zulu4321: azért mert vamzerka elsírta magát a blog gazdának, jó szokásához híven……

dikusz. 2022.04.16. 13:36:00

@Zulu4321: Írd le mégegyszer, hátha nem sikkad el.:)))

SzZoole 2022.04.16. 14:40:17

@dikusz.: fölösleges Magdianyus, a III/III-as úgyis törölteti, csak azt nem értem, hogy HA miért hallgat rá :-)

dikusz. 2022.04.16. 15:37:34

@SzZoole: Ez érdekes, de annyira nem, hogy emiatt izgassam magam. Csak arra gondoltam, hátha @Zulu4321: emlékszik rá, mi volt az ami miatt törölték a kommentjét.

SzZoole 2022.04.16. 16:27:14

@dikusz.: mivel lehetne felizgatni téged :-)))

Zulu4321 2022.04.16. 17:11:36

@dikusz.: leesett (bar lassan), hogy nem ket kulon megmondorol van szo.
@SzZoole: hm, remelem nincs igazad.

SzZoole 2022.04.16. 17:17:40

@Zulu4321: az én kommentjeimet is töröltette, nem is egyszer már :-(

dikusz. 2022.04.16. 17:27:25

@SzZoole: Óóóóóó...., már megint nem figyeltem, hogy mit firkálok itt össze, amikor neked írok...:)))

taga20 2022.04.16. 20:25:13

@SzZoole: szijaztok a klábban!:)))

u.i.: az utóbbi időkben, nem panaszkodom, me én is meklepődök, hogy megjelenek:)))

még a végén, lehet, hogy jó fejek a modik?:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása