oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. március 23. 06:30,  Élet (majdnem) internet nélkül 109 komment

2022. március 23. 06:30 Határátkelő

Élet (majdnem) internet nélkül

Elképzeltétek már milyen lenne az élet internet nélkül? Alighanem ez még azoknak sem könnyű, akik (hozzánk hasonlóan) életük első egy (két, három) évtizedét a világháló nélkül élték le. Persze aki Szilveszterhez hasonlóan ellátogat Kubába, kaphat némi ízelítőt a net nélküli életből. A múltkori kubai látogatás folytatása következik.

cim_367.jpg

„A zárt világ és az időutazás legszembetűnőbb eleme az internet hiánya. Aki a világhálóra akar csatlakozni annak 5 CUC-ért (Varaderóban 10) vásárolnia kell a narancssárga mellényes illetékesektől „kaparós sorsjegyet”, amely a wifi kódját rejti.

A séta közben észrevehető sűrűsödő, a telefonját böngésző embertömeg jelzi az egész fővárosban néhány térre és hotelek halljára szorítkozó térközöket, ahol föl lehet csatlakozni. Az utazó „hamar” eléri a jelszóhoz tartozó 60 perces időkeretet, ugyanis el lehet képzelni mennyire lassítja a temérdek felhasználó a sok esetben egyetlen routert a téren.

Az internet és az okostelefon napi 22-23 órás hiánya ugyanakkor nemcsak elkalauzolja a modern techközpontú társadalom előtti életbe az embert, de rengeteget segít abban, hogy a maga teljességében átvegyük a város atmoszféráját.

Az emberek hallgatják az utcazenészektől a Buena Vistát, soha nem sietnek, az autó dudáját csak „füttyentésre” használják, ha szemrevaló leányzót látnak, sétálgatnak és beszélgetnek - már csak ezért az élményért is érdemes a szigetországba látogatni.

kaja_18.jpg

A ritka jó közbiztonságot hamar átélve csodálkozva figyeltük, ahogy a családok rövidnadrágban és papucsban készülnek a kommunista rezsim által egynaposra szűkített Karácsony esti vacsorájához, hogy aztán másnapra minden menjen a régi kerékvágásban.

Az úgynevezett „trópusi szavanna” éghajlat jellegzetes mikulássapka-hawaii ing jelenségét máshol kell keresnünk, a karácsonyi díszítést nem viszik túlzásba, Havannában amúgy is az egész év hangulatos és pihentető.

A végtelen nyugalom és jókedv mindenhol a levegőben van: ott tartózkodásunk alatt egyetlen ideges, vagy siető emberrel sem találkoztunk (ez egyedül a reptéri taxira várakozáskor emelt a pulzusunkon), ahogy feltűnő volt a hajléktalanok teljes hiánya is – pedig az ott eltöltött 5 nap alatt sétáltunk eleget.

utca_13.jpg

Hiába, a szocializmus spanyolul beszélő vállfaja bár kifeszítette a „zuhanásvédő hálót”, a teljes elszegényedésig nem jut el senki, de az egyszerű, szerényebb életpályamodellnél sem láttunk többet.

Ami tényleg zavaró

Az állam által így behatárolt jövedelmi és vagyoni viszonyokból a lakosság óhatatlanul keresi a kitörést, amelyhez kiváló forrást nyújtanak a turisták. És itt érkezünk el az egyetlen dologhoz, ami valóban zavart minket Kubában.

Az utcára kilépve, amint felismerik „gringo” kilétünket (hófehér bőrű amerikai barátommal sétálva hiába vált latinos megjelenésre az ember), rögtön megkörnyékeznek minket nemcsak az ebből élők, de az egyszerű járókelők is, mindazok, akiket a turisztikai zsargonban „scammer” névvel illetnek.

utca_2_3.jpg

A minden sarkon taxifuvart, szivart, salsa órákat, „lányokat”, sőt még Che Guevara – egykori kubai miniszter – arcképével ellátott helyi pesót árusító nyaggatók lerázásához jobb, ha hozzászokunk, mielőtt Havannába utazunk.

Megrökönyödve tapasztaltuk, hogy ezek a mindennapi, normál öltözetű emberek a visszautasítások után szemrebbenés nélkül kérnek pénzt ételre. Az pedig valami egészen furcsán hatott, hogy ugyanez az ember, felismerve, hogy a hostelből velünk sétáló társunk orosz, mindazt, amit addig árult, ajándékba kínálgatta egy, a helyiek által mennyeinek tartott moszkvai meghívásért cserébe. Hiába, ahol nem a tankjaikat és bakancsaikat ismerték meg a szovjet nagy testvérnek…

Mindenesetre, aki tényleg segíteni szeretne, az adjon néhány levelet az úti gyógyszereskészletéből; már az alap fájdalom- és lázcsillapítóknál hálás, őszinte tekinteteket kapunk, amin nem lepődünk meg a gyógyszertáraknak a ceaușescui Románia hentesboltjait idéző üres polcait látva.

Hogyan jussunk szivarhoz?

Szivart egyébként háromféle úton lehet beszerezni a szigetországban. Aki a nyugodt körülmények között akar válogatni a temérdek márka közül és nem sajnálja a pénzt, az a belvárosi szállodák melletti szivarboltokat célozza meg.

Ám a legjobb, ha találunk egy megbízható helybéli lakost (akár szállásadónkat), aki előre felvett rendelés után circa 3-4 CUC-ért tud nagy mennyiségben például Cohibát szerezni - mindenkinek megvan ugyanis a „szivaros embere”.

szivar.jpg

Az állam által tolerált rendszer alapján „nem néznek oda”, amikor a szivargyári dolgozók extra kereset fejében az üzem ablakain olykor ledobnak egy-egy dobozzal családtagjuknak, akik saját fogyasztásuk mellett eladásra kínálják az így felhalmozott dohányt.

Itt hívjuk fel az utazó figyelmét arra, hogy ne essen túlzásokba, hazatérésünkkor ugyanis az Európai Unióba fejenként legfeljebb 50 darab hozható be. Az utcán kínálgatók jelentik a harmadik vásárlási lehetőséget, ám azt ne próbáljuk ki: egy hazánkba szakadt kubai „felkészítő” szerint ezeket ugyanis banánlevéllel keverik.

szivarozas.jpg

A szegénység bizonyos foka mindenesetre feltűnik annak, aki csak szülők-nagyszülők történeteiből hallott a hiánygazdaságról. Harmadik napunkon a kánikulában megtett hosszas séta során kilométerekig nem találtunk egy élelemforrást sem.

A piacokon csak húst és zöldséget árulnak, a kisboltok a belvárosra is alig jellemzőek, a gyorséttermeket pedig felejtsük el; egyszer csak sivatagi oázisként tárult föl előttünk egy zsúfolt pláza spagettizője, miután éhség ide, vagy oda a legyek nagy száma miatt kellett visszautasítanunk egy külvárosi étterem ajánlatát.

A világ legbiztonságosabb országa - Latin-Amerikában

A világranglista élvonalában lévő közbiztonságnak köszönhetően igazán átadhatja magát a látogató a nevezetes helyi hangulatnak, ugyanis Havannában, sőt az egész országban megmutatkozik a diktatúrák pozitív hozadékainak egyike: a kifogástalan közbiztonság. Kuba ebben a világ élvonalában tudhatja magát, nem lepődtünk meg azon, hogy a szigetország nyerte el a legbiztonságosabb ország címet a 2018-as turisztikai világvásáron.

A város utcáinak, tereinek hangulatát átérezve egy percig sem tartottunk attól, hogy zsebelés áldozatai leszünk, vagy utcai erőszakot, bandákat akár távolról is látunk. Sohasem gondoltam volna, hogy egy kivilágítatlan latin-amerikai nagyváros utcáján éjszaka akkora biztonságban fogom érezni magam, akár saját otthonom szomszédságában egy hétköznapi délutánon.

ejszaka_8.jpg

A helyiek kedélyesen beszélgetnek a rendőrautóknál posztoló egyenruhásokkal, az az érzésünk támad, hogy „mindenki jóban van mindenkivel”, a társasági életet gondtalanul élik. A tereken a gyerekek alig rúgják a bőrt, inkább baseballoznak – hiába hát az elzárkózás, az amerikai kultúra mindenben érezteti közelségét.

Hogy a mintegy utópikusnak mondható közbiztonságot a lezser életmódnak, vagy a szinte minden sarkon strázsáló egyenruhásoknak köszönhetjük, ezt az olvasó döntse el maga. Némi támpontot nyújthat, hogy a szolgálatban lévő rendőrök, katonák is autójukra dőlve kedélyesen beszélgetnek és dohányoznak a helybéliekkel, így már magunk sem tudtuk eldönteni, hogy békés néplélekről, vagy mégiscsak egy diktatúra kedvező mellékhatásáról van szó.

A havannainál biztonságosabb utcákról hallani is alig lehet, ami annak fényében különösen meglepő, hogy Latin-Amerika többi része nem éppen előkelő helyen kullog azon a bizonyos közbiztonságot mérő listán.

Érdemes a belvárostól kicsit eltávolodva eltaxizni – a sétát a város megismerése érdekében inkább ajánljuk – a Köztársaság terére, amely csak központi elhelyezkedés híján nem nevezhető a város főterének, ám az országénak annál inkább.

capitolio.jpg

A Hősök terénél háromszor nagyobb betontisztás koronája a dombtetőn elhelyezkedő José Marti emlékmű, melynek balkonjáról tartotta sokszor fél naposra nyúló beszédeit Fidel Castro, de misézett már innen II. János Pál és Ferenc pápa is. A domb ad otthont a nemzeti múzeumnak is, így látogatása mindenképp ajánlott.

A kubaiak nem mindennapi lazasága a belépéskor is megmutatkozott: a múzeumhoz a dombtetőre vezető lépcső tövénél lehet jegyet venni, azonban a domb két oldalán lévő járdán, vagy füves területen is fel lehet jutni – mi itt próbálkoztunk gondolván, hogy a bejáratnál is árulnak belépőt, addig is többet látunk a térből.

Számításainkat egy majd’ száz méterre lévő bódéból kilépő rendőr zavarta meg, aki füttyentéssel és kiabálással jelezte, hogy onnan bizony le kell jönnünk. Miután ez a másik oldalon is megismétlődött mégis a lépcsőt választottuk, melynek tetején szembesültünk vele, hogy a múzeum bejáratánál nemhogy lélek, de egy tábla sem volt; a két közeledési rendőr feladata közé ezek szerint a kerülőutak felügyelete is beletartozott.

Képzeljük el – a példánál maradva –, mintha a Szépművészeti Múzeumhoz a jegyet a Hősök tere másik felén árulnák és a megkerülés kivédésére egy az Andrássy úton strázsáló egyenruhás vigyázna...

Chicas

A helyi szokások és viszonyok megismerése minden utazás olyan kuriózumának számít, amit egyetlen útikönyv sem tud átadni, mi azonban igyekszünk figyelmeztetni egy olyan dologra, amit biztos mindenki szokatlannak fog találni.

A boltok kirakatában hivalkodóan ácsingózó vécéülőkékből még nem sejtettük, hogy az luxustermék: a havannai háztartások nagy részében ugyanis nincs. A jobb bárokban, éttermekben és az idegenforgalomra felkészült szállásokon azért nem kell aggódnunk, mondjuk a nemzeti múzeum toalettjében igazán beruházhattak volna egyre…

chicas.jpg

Egy kubai élménybeszámoló nem lehetne teljes a „chicas” jelenség leírása nélkül. Rögtön szembesül vele a látogató ugyanis, hogy egészen más felfogásuk van a kubaiaknak – talán még a latinokon belül is - szexualitásról, mint amihez Európában szoktunk.

A hölgytársaság nélkül utazók számára ugyanis gyakori „látványosság” lesz az alkalmi prostitúció - ám ne értsük félre, nem hivatásosokról van szó, sem arról, hogy az egész város egyetlen piros lámpás negyed lenne: amíg a férfiak alkalmasint szivart (és társait) árulnak, addig az utcán barátnőikkel sétáló, szabadidejüket töltő fiatal lányok szólítják le a szembesétáló „gringo” turistát, mindjárt köszönés után világossá téve, hogy mit kínálnak.

A beszélgetés csak akkor nyúlik egy mondattal hosszabbra, ha a számukra sokszor nehézkes angol nyelvre kell váltani. Ha legalábbis tudták volna, hogy igazából egy kétszavas gyakori angol káromkodási formát használnak, lehet, hogy kevesebb csodálkozás kísérte volna a visszautasításokat…

Egy szelet Oroszország – a hidegháború nyomai

Miramar tengerparti villanegyedét a velünk élő történelem szerelmeseinek semmiképpen sem érdemes kihagyni. Az itt sorakozó kisebb, egycsaládos nyaralókat még zömmel gazdag amerikaiak építették Havanna kaszinóváros korában, mára azonban valahol az elhanyagoltság és rendezettség határán állnak.

Különös élmény volt, amikor a buszról már messziről kiszúrtuk az egyik villát, amely zöldellő gyepével és gondozottságával rögtön kitűnt társai közül; mellé érve csodálkozva jegyeztük a homlokzaton a feliratot: Pszichiátriai Intézet. Kétségkívül jó volt nézni, hogy a kubai állam odafigyel a gondozottjaira.

Sok csodálkozó tekintetet kaptam itthon, amikor rátértem, hogy a villanegyedet nem elsősorban a belvárosban nemigen jellemző strandok miatt kerestem fel, hanem az orosz nagykövetségre voltam kíváncsi.

No nem mintha beléphettünk volna, de az épületegyüttes kívülről is több, mint figyelemreméltó. A világ egyik legnagyobb nagykövetségére az épületkomplexum enyhe kifejezés, látszik, hogy milyen fontos volt a szovjeteknek karibi szövetségesük, de legfőképpen nem hagyták ki a lehetőséget, hogy egy ekkora előretolt bástyát, figyelőállomást létesítsenek a nyugati féltekén.

A hatalmas műholdvevő antennákkal, medencével és egy lakótömbbel megáldott külképviselet a strandtól is egy sarokra van: mintha csak még közelebb akartak volna férkőzni hidegháborús főellenségükhöz.

A „Havanna kardjának” is csúfolt (?) főépület-felhőkarcoló ablakaiból a szóbeszéddel ellentétben azonban biztosan nem látszanak a cirka 140 kilométerre levő amerikai partok, a diplomaták legfeljebb a tengert bámulva kapcsolódhatnak ki.

orosz_kovetseg.jpg(Fotó: Wikimedia)

Az amerikai követség hányattatott története

Ha már a nagykövetségeknél járunk, Miramar villanegyedéből visszafelé ha a taxizást választjuk, a tengerpart mentén haladva az Antiimperialista tér mellett haladunk el. Az itt megpillantható (általában) üres zászlórudak mintegy karóerdőként takarnak egy épületet, amelyen a csillagos-sávos lobogó leng, a jelenség egyszerűen követelte, hogy utánajárjunk az amerikai nagykövetség szerencsétlen történetének.

Fidel forradalma után az örök semleges Svájc külképviselete kapta meg a téren lévő épületet, ahol a félhivatalos amerikai érdekképviselet rendezkedett be, ám a kubai vezetés haragját az váltotta ki, amikor ablakait elektromos hirdetőtáblákká alakították át, így a forgalmas útnál minden havannai láthatta az „amerikai propagandát”, melyre megoldást egy úgynevezett „zászlófal” építésében találtak.

usa_3.jpg

A Raúl Castro – Fidel öccse és utóda – féle enyhülés jegyében Obama történelmi havannai látogatására az épület ismét nagykövetséggé, az okafogyott zászlópark pedig karóerdővé változott – mivel már az ablakokat is csak rendeltetésszerűen használják.

Amikor a Trump-adminisztráció beutazási korlátozásokkal sújtotta Kubát, a két ország viszonya ismét romlott. Miután az amerikai diplomaták gyanús betegségekre kezdtek panaszkodni kiderült, hogy a nagykövetséget sugárzással „bombázták” – nevezzék pánikepizódnak, de nagyon rövidre fogtuk a tér meglátogatását.

fidel.jpg

A jelenséget a sajtó el is nevezte Havanna-szindrómának; mi a sokkal kellemesebb és felejthetetlen hangulatra használtuk volna a titulust, de hát mit csináljunk, megelőztek.

Ami a havannai élményből utánozhatatlan, az a múlt és jelen egymás mellett élése. És, hogy végül is melyik az igazi Kuba? Amit megéltünk, az alapján mind a kettő. Úgy éreztük az ittlétünk alatt szemernyit sem öregedtünk, az itt megtapasztalt nyugalomból pedig legszívesebben egy szelencére valót hazavittünk volna stresszesebb napokra.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kuba

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1317786832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2022.03.23. 07:42:50

"Elképzeltétek már milyen lenne az élet internet nélkül? Alighanem ez még azoknak sem könnyű, akik (hozzánk hasonlóan) életük első egy (két, három) évtizedét a világháló nélkül élték le. Persze aki Szilveszterhez hasonlóan ellátogat Kubába, kaphat némi ízelítőt a net nélküli életből." - Hát, ezt vitatom, egyrészt mert valami hulladék internet már a kétezres években is volt, másrészt már akkoriban is internet segítségével került oda az ember. Ennyire itthon is ki lehet próbálni, de azért az internetnek sok "másodlagos" hatása is van: rengeteg olyan dolog létezik, ami az internet elterjedése előtt nem volt.

"Az utcára kilépve, amint felismerik „gringo” kilétünket (hófehér bőrű amerikai barátommal sétálva hiába vált latinos megjelenésre az ember), rögtön megkörnyékeznek minket nemcsak az ebből élők, de az egyszerű járókelők is, mindazok, akiket a turisztikai zsargonban „scammer” névvel illetnek." - Ez szerintem a szegényebb országok automatikus velejárója, nem kubai specialitás, ha az ember a helyiekkel vegyül, és nem izolált turista enklávéban tölti az idejét.

"Ám a legjobb, ha találunk egy megbízható helybéli lakost (akár szállásadónkat), aki előre felvett rendelés után circa 3-4 CUC-ért tud nagy mennyiségben például Cohibát szerezni - mindenkinek megvan ugyanis a „szivaros embere”." - És ez nagy eséllyel hamisított, ami a kisebbik baj, de emellett jelentős eséllyel rossz is.
Úgy érheti meg, hogy az ember megvesz egy szivart az eladásra kínált dobozból, azt szétbontja, és megnézi, hogy legalább jó-e (az interneten van ezer video, ahol pl. Cohibákat bontanak szét, és el is mondják, mire kell figyelni). Azt már, hogy eredeti-e, szerintem nem igazán lehet megállapítani, ha jó hamisítvány árulnak, de igazából az nem is annyira lényeges, ha a minőség rendben van, és csak 3-4 dollár (CUC) darabja (viszonyításképp: egy darab Cohiba Esplendidoért simán elkérhetnek 30-50 euronak megfelelő összeget Európában). Épp ezért szerintem simán járható az is, ha valaki vidékre is elmegy pár napra, hogy helyi termelőktől vesz. Igaz, ezeken nem lesz Cohiba, Partagas, Montecristo gyűrű, viszont a minősége rendben lesz, nekem nagyon beváltak ezek is, bár ha az ember ki akarja maxolni a fejenkénti 50 darabos könnyen behozható limitet. Mondjuk különlegesebb formájú/méretű szivarokhoz így nem igazán lehet jutni, de pl. jó churchilleket, robustokat simán lehet szerezni, tényleg olcsón.
Ha valaki nem magának veszi, akkor még a hivatalos helyeken is (ahol garantáltan eredetit vehet) is jóval olcsóbb, mint Kubán kívül, főleg Európában, és akkor nem kell foglalkozni a vizsgálattal.

"az itt megtapasztalt nyugalomból pedig legszívesebben egy szelencére valót hazavittünk volna stresszesebb napokra" - A belső nyugalom szerencsére jól hordozható. :)

fhdgy 2022.03.23. 09:09:34

Nem akarok semmit sem támadni, sem védeni, sem kritizálni.

Csak elmélkedni.

Az ember, nem biztos, hogy attól "szegény", hogy szűkös anyagi körülmények között él. Sokkal inkább attól, hogy neki kevéskéje van, a mellette levőnek meg számára "elfogadhatatlanul" sok. Mi ez? Irigység? Nem biztos. A szomszéd nője mindig zöldebb effektus? Lehet. Lehet, hogy az ember nem abszolút kategóriákban gondolkodik, hanem relatív módon ítél. Méghogy Einstein fedezte fel a relativitás elméletet? A frászt!

A másik: lehet, hogy az emberben örök életében benne marad a "rosszalkodó" gyerek. Ha a tanár szeme előtt van, akkor viselkedik, de a háta mögött ...

A diktatúrában úgy érzik, hogy szem előtt vannak, a demokráciában meg a "tanár" háta mögött?

A diktatúrában már előre jön a figyelmeztetés, hogy ne csináld? A demokráciában meg csak utólag? Látjuk, hogy az utólagos retorziónak relatíve kevés visszatartó ereje van. Akik ölnek, rabolnak, stb. nem gondolnak a büntetésre vagy csak az orrukig látnak?

Hogy van ez?

littke 2022.03.23. 10:14:20

Szoval, nejemmel egyut jartunk Kubaban mint maganutazo kb.10 eve. Persze nem volt internet, mindent elore Kanadaban kellett egy erre specializalt utazasi tarsasagnal lefoglalni, kifizetni: p[. hotel, ber auto, es papirral a helyszinen a foglalast bizonyitani.
Ala 50-es evek MO-n.

Mivel nem volt hitelkartya akkoriban Kubaban, keszpenzunkkel a zsebunkben kellett setalni, ami kb evi kubai fizetesnek felelt meg.
En azert nem ajanlanam sotetben ures utcakon setalni, ettunk egy jobb etterembenHavannaban, ahol a melletunk ulo skandinav par meselte, hogy odajovet "baratsagosan" kiraboltak.oket, draga kamerat es penztarcajukat elvettek.

Plusz volt egy kollegam, aki Kubaba szokott menni vakaciokra egymaga es fiatal leannyokkal egyutt elt. Egyszer meg nem jott haza, kiderult megoltek.

Szoval jobb ovatos lenni, igaz nagy a kozbiztonsag, de "shit happens". Tudjak nyugati vagy, tele penzzel, jobb nem mutogatni, kisertesbe hozni az ottaniakat.

P.Elliot 2022.03.23. 16:16:00

En dolgoztam kubaiakkal valaha, egy no kulonosen sokat meselt, valami kis hajon menekult at es mar akkor tobb mint 20 eve lakott az Usaban de hazajart, egy ido utan, beengedtek bar mindig benne volt a felsz hogy egyszer nem engedik vissza.
Amit csak tudott vitt a rokonsagnak, amikor visszajott csak kezitaskaval jott mert meg a borondjet is mindig otthagyta sajat holmijaval egyutt hogy adjak el. Azt is meselte hogy akart a batyjanak venni egy biciklit mert ott meg az is nagy szam volt hogy van de a testver remulten tiltakozott, azt mondta hogy meg meg is olhetik egy uj bicikliert, egy hasznaltnak nagyon orulne de csak annak. Egy kis kicsi varoskaban lakott valahol videken, nagyon szegeny emberek laktak, eppencsak megvoltak valahogy.
Azt is emlitette hogy a bunozes nagyon magas volt arrafele meg hat masutt is.

Nem nem igaz hogy biztonsagos orszag, lehet hogy Havanna talan jobban el van latva rendorrel de azt sem nagyon hiszem, talan egy turistacsoportot meg tudnak vedeni minden ellen de magaban az ember ne igazan maszkaljon, illetve ha megis tortenik vele valami akkor az az o hibaja.

En nem mennek oda az biztos.

Elhiszem hogy van Havannanak egy bizonyos hangulatos kepe, olyan konyvbeli, regies, az 50-es evek a kedvenc korszakom itt de ott elnezve az oskori kocsikat meg mindent, valahogy masfajta, lepusztult hangulatot adna.

A kepen a 2 hazaspar valami lepusztulnak kinezo vagy eroltetetten "divatosan" kopott asztalnal ul, a szekek ahhoz hasonloak.

Egy tengerparti kavezoban vagy etteremben valami jobbat kepzelnek el.
A turistak kifosztasa sem ujsag, amikor az amerikai turistak kezdtek arrafele maszkalni akkor tobb beszamolo, felhivas volt a teveben hogy csak ovatosan!.....

A szivarhoz nincs mit szolnom, nem szeretem meg a fustjet sem, fiatal koromban egyszer beleszivtam egy szivarba hogy lassam hogy mirol van szo, mit szeretnek ezen a ferfiak, hat fel oran at kohogtem es kopkodtem tole.
Baromi eros volt es fojtogato, el nem tudtam kepzelni hogy mit lehet ezen szeretni....

fhdgy 2022.03.23. 19:00:04

@P.Elliot: Off:

Holnap jön el a nagy nap áfonyaügyben! A leveli békák előrejelzése szerint, holnap reggel még fagy, utána már nem.

Így itt az ideje, hogy előhozzam az áfonyákat.

On:

P.Elliot 2022.03.23. 19:52:23

@fhdgy: Na, en eppen tegnap adtam nekik tapot hogy a foldje megfeleljen. Vettem merot hogy lassam pontosan hogy mennyire savas, pont eltalaltam. Szepen rugyezik, ez cserepben van. ket masik a foldben es gyonyoru, a tobbin alig van rugy, egyiken ki sem jott dehat ez az elso kiserletem.
A legszebb a cserepes de majd a foldben levok is rendben lesznek idovel, vagyis evek mulva.

fhdgy 2022.03.23. 20:06:42

@P.Elliot: Én kétszer öntöztem őket, amióta november végén beraktam őket a pajtába. Mind két esetben csak kevés vizet kaptak.

Mos ( még ) azt mondom, hogy jól átteleltek. Kezdenek rügyezni, pont jókor jön a "kiszabadításuk". Ha egy hónap múlva is azt mondom, hogy jól kiteleltek, akkor az már meggyőző lesz.

VikiDaniAroundAsia 2022.03.23. 21:12:31

Én 2011-ben 6 (!) nővel voltam Havannában, ebből kettő még Európában is igen dekoratívnak számít. Félmeztelen négerek és latinók kockáztak a sikátorokban, ahogy kóricáltunk fel s alá. Megmondom őszintén, berezeltem , hogy most mi a franc lesz, mert olyan tekintetek voltak, mint a western fimekben, mikor felcsapódik az ajtó és belép az idegen a csehóba. Szerencsére nem történt semmi, de én fogytam 2 kilót. :-)

P.Elliot 2022.03.23. 21:21:04

@fhdgy: Sikerrel fogunk elobb-utobb jarni, nyugi....

P.Elliot 2022.03.23. 21:23:13

@VikiDaniAroundAsia:

Mitol fogytal 2 kilot? A felelemtol vagy hogyismondjamcsak, "mastol"?

Hehehe....

VikiDaniAroundAsia 2022.03.23. 21:27:38

@P.Elliot: :-)) hogyismondjamcsak, izzasztó volt... nem fostam be, de ott abban a pillanatban nem éreztem úgy, hogy a feleségemen kívül meg tudom óvni a hölgyeket egy esetleges támadástól...:-) 20 bepipázott feka ellen esélyem nem lett volna..

P.Elliot 2022.03.23. 21:38:54

@VikiDaniAroundAsia:

Hat igen, melyen aterzem, nem vagyok valami bator szemely ilyen alakok kozott.

Akkor neked hiaba mondjak ezek utan hogy milyen biztonsagos helyek vannak ott!

dikusz. 2022.03.23. 21:44:43

@fhdgy: @P.Elliot:
Ma a túrabarátnőmnél jártam Pécelen.
Az internetről rendelt "fán" tavaly 40 dkg áfonya termett. Jókora cserépben földdel együtt szállították ki, a fácska kb 1 m lehet.
Már látszanak az apró rügyek rajta.

P.Elliot 2022.03.23. 22:16:57

@dikusz.: Na, en elsore 10 dekaval is meg leszek elegedve.

fhdgy 2022.03.23. 22:18:10

@dikusz.: Nekem 12 kék áfonyatövem van, plusz 4 vörös áfonya.

A vörös áfonyától nem igazán várok valamit, mert úgy látom, hogy azok nem szeretik az a tápoldatot, amit kék áfonya szeret, arra meg nincs módom, hogy mind a kettő fajta kedvében járjak. Így csak a kék áfonyáról beszélek.

Ha lenne összesen kb. kettő kiló áfonya rajtuk, akkor elégett lennék.

Már bespájzoltam kb. öt liter alma pálinkát. Állítólag az a legjobb kiindulási alap az áfonyapálinkához.

lionatheart 2022.03.23. 22:49:11

Kitünően érezteti a poszt kubaiak joie de vivre feelingjét, sokszor jártunk ott és nagyon szeretjük őket.

Gracias!

P.Elliot 2022.03.23. 23:45:51

@fhdgy: A voros afonya eszmeletlenul finom sult husos etelhez.
Afonya, legalabb 2 narancs leve es bele, cukor, meg kis viz hozza es pepesre turmixolni.

Probald majd ki ha terem. sok cukrot vesz fel hogy elnyomja a fanyarsagat de rettento finom.

P.Elliot 2022.03.23. 23:46:55

@fhdgy: Kar azt a finom kek afonyat elpalinkazni.

Congeria 2022.03.24. 00:37:08

@fhdgy:
Úgy dicsekszünk, hogy mink vagyunk a kék és a vörösáfonya legnagyobb termelője (capital), de semmit italt nem ízesítenek kék áfonyával, nincs aromája. Önmagában enni nagyon finom, pie-ba, muffin-ba nagyon gyakori,yoghurtba, jamnek is. Az itteni vörösáfonya (cranberry) alacsony bokor, lápos talajon nő, másmilyenen, mint a kékáfonya. Ennek nagyon más a felhasználása, nyersen nem szokták fogyasztani, italokba, süteményekbe, jam-nek a legjobb.

Remélem, hogy sikerrel jársz.

P.Elliot 2022.03.24. 01:11:58

@Congeria: Na, probald csak ki ugy ahogy leirtam, meg fogsz lepodni hogy milyen finom nyersen a voros afonya.
Amerikaiaktol tanultam...

Congeria 2022.03.24. 04:33:32

@P.Elliot:
Amit leírsz, az nem igazán a nyers, natural fogyasztás, évtizedek óta így csinálom, csak összefőzöm, hogy zselésebb legyen és cukor nélkül természetesen, pótlóval.

Kubával kapcsolatban elég furcsák az elképzeléseid. Azt hiszem, ha akarnál sem mehetnél oda, mi a rendelet mostanában, nem tudom. Amikor utoljára voltunk ott, 2018-ban, nem találkoztunk amerikaiakkal.
Mindenki azt keresi utazásai során, amit szeret. Utazgattunk Kubában egy ragyogó,értelmes vezetővel, kis csoporttal 25 éve. Most csak a tenger és a pihenés miatt mentünk. Természetes, hogy még az ötcsillagos üdülőhelyek sem olyanok, mint néhány counterpart in Mexico vagy a carrib szigetek, de az emberek kedvessége és segítőkészsége fenomenális. Megékezésünkkor megbotlottam, elestem, hatalmas zúzódás a lábamon. Pár nap után elfogyott a magunkkal vitt Tylenol, az ottani patikában nem volt, a poolnál lévő grill bár kiszolgálónője hozott nekem egy dobozzal, mert az ottani orvos szólt neki, hogy én keresek. Nem tudom, milyen üzleti (?) hálózat van ott, de semmivel sem tudtam viszonozni kedvességét. Se pénz, sem ajándék, semmit sem fogadott el. Nekem viszont élvezhetőbbé tette az üdülésem hátralévő részét. Nem beszélve a mindennapi lobszter lunch-ről, éppen szezonja volt.
Ez a fő kereseti forrás az országnak, a turizmus. A tengerük, homokjuk és a beachek csodálatosak.

VikiDaniAroundAsia 2022.03.24. 06:49:15

@P.Elliot: Pontosan erre akartam célozni a kommentemmel :-)

VikiDaniAroundAsia 2022.03.24. 06:57:42

@fhdgy: "Állítólag az a legjobb kiindulási alap az áfonyapálinkához."
Minden pálinka alapja az alma. Az almát 50 ft-ért nem lehet eladni, így a jó magyar almából mindenféle pálinka -meg lé- lesz (a tescoban meg vesszük a dél-afrikai almát 500-ért). A legtöbb (nyilván nem a drága, nagy nevű) főzde almapalinkát aromáz, így lesznek olyan finomak a magyar pálinkák...a legritkább esetben kapsz pálinkát úgy, hogy a saját alapanyagából főzték.

fhdgy 2022.03.24. 07:44:10

@VikiDaniAroundAsia: Jó, általában igaz lehet, amit írsz, de itt más az eset.

Igaz, nincs ISO tanúsítványa, de a kevéske pálinkám, ami van, garantált származású.

fhdgy 2022.03.24. 07:47:50

@Congeria: Halesz!

Fehérváron van egy park, valamikor az első VH. előtt csinálták.

A szkeptikusok már előre szóltak, hogy nem lesz jó, mert víznyomásos terület, stb..

Nem baj, mondta a másik oldal.

Ha lesz belőle valami, akkor jó, ha nem, akkor is!

A fehérváriak ma is úgy hívják, hogy Halesz!

VikiDaniAroundAsia 2022.03.24. 07:48:59

@fhdgy: Természetesen nem a te pálinkádra gondoltam. Aki házilag, hozzáértően főz, szívből, ott nem lehet baj. Abból a pár kiló áfonyából még ha nem is sok, de biztos finom anyag lesz.

fhdgy 2022.03.24. 07:50:33

@P.Elliot: A puding próbája az evés. Jelen esetben az ivás!

fhdgy 2022.03.24. 07:57:57

@VikiDaniAroundAsia: Szívvel nem lehet se jó kávét, se jó pálinkát főzni. Ahhoz jó kávé, ill. gyümölcs kell. -:)

Eddig még nem volt említésre méltó áfonyám, tavaly kb. 60 szem, így áfonyapálinka ügyben még csak odáig jutottam, hogy almapálinka kell hozzá. Még nem tanulmányoztam kielégítően a dolgot. Úgy gondolom, hogy első megközelítésben ágyas pálinka, tehát az áfonyát hozzá kell adni a már meglévő pálinkához.

Remélem, hogy idén lesz módom valamennyire kiokosodni, akár kisebb, nagyobb kudarcok árán is.

dikusz. 2022.03.24. 09:52:40

@fhdgy: Amikor Erdélyben jártunk, és az ismerősök ajánlására vettünk áfonyapálinkát, egyik alkalommal az árus, aki készítette, és árulta is a páleszt, hogy nincs tiszta áfonyapálinka, mert nincs aromája a gyümölcsnek. almapálinka, vagy vodka segedelmével erősítik fel.
Bár szerintem a 38 fokos pálinka az inkább likőr...

Csodabogár 2022.03.24. 10:37:45

@dikusz.: Ez valami olyan, amit télen a balkonon kint lehet hagyni?

Ja és még egy rendkívül buta kérdés. Az áfonya az a kék bogyó, amit blueberrynek hívnak? Részemről Svédországban találkoztam vele először, itthon ilyet soha nem láttam.

Csodabogár 2022.03.24. 10:43:00

@fhdgy: Az almapálinka nem a Calvados??? Teljesen hozzá nem értő vagyok ilyen pálinka meg kerti dolgokban.

P.Elliot 2022.03.24. 12:36:14

@Congeria: Nem, nem furcsak Kubaval kapcsolatos elkepzeleseim hanem realiasak.
Az hogy szep a tengerpartja meg udvariasak es segitokeszek a hotelelben meg ettermekben annak termeszetesnek kell lenniuk, a turistakbol elnek.

Ezek a topusias orszagok egyaltalan nem biztonsagosak. Itt a neten meselte valaki amikor a kozbiztonsagrol volt szo hogy naszutjukon Venezuelaban az elso napon a szep elegans hotel kapujaban tamadt rajuk kessel 3 alak, elvette a taskat, penzt, mindent, az ujdonsult fiatal ferj annyira megijedt a tamadastol es a kesektol hogy szivrohamot kapott, a foldre zuhant, kesobb elvittek a mentok/ o persze, ott is hivtak azonnal a mentot es segitettek/.
Felgyogyult persze de fogadni mernek hogy a budos eletben nem vagyott elmenni semmifele tropusi alomhelyre.

Vagy meseljem el hogy minket Braziliaban, Rioban kiraboltak a buszon legalabb 50 ember szeme lattara?

A kanyarban megdolt a busz, az utasok egymasra doltak egy percre vagy kevesebbre, nem tobbre, szoritottam a taskamat mert mar hallottam az ottani kozbiztonsagrol de mire visszaegyenesedtem a taska kivagva, a penztarcam hianyzott, a ferjeme ugyanugy aki elkezdett kiabalni hogy Police, police!!!!

A buszvezeto azonnal bezarta az ajtokat igy leszallni nem tudott senki/ nyitott ajtoval ment gondolom a meleg miatt meg akkoriban/, abban a pillanatban a labunk ele hullott a ket penztarca mert mint kesobb hallottuk a rendorok a fogdaban nagyon durvak a tolvajokhoz.

Itt is nagyon segitokeszek voltak, persze, a turistanak segiteni kell hiszen abbol is elnek az emberek.
Ezek utan semmi bizalmunk nem volt a taskak irant mert azt is meseltek hogy a motoros szepen kozelebb huz a jardahoz es a hata mogott ulo utas lerantja a jarokelo vallarol vagy kezebol a ridikult.
Szoval, azutan nem egymas mellett mentunk hanem elol en, minden penzunk es a hivatalos papirjaink a farmerem zsebeiben, lezarva egy-egy nagy biztositotuvel. Elol mentem en, ferjem rajtam es a zsebeimen tartotta a szemet hogy kozbelephessen ha kell...

Es meg hany effele tortenetet hallottam a kirablasrol...
Inkabb en tartom furcsanak hogy te furcsallod az ilyesmit hogy bunozes! Hogy miert is lenne, hiszen a turistakbol elnek az emberek!

fhdgy 2022.03.24. 12:36:39

@Csodabogár: A magyar almából főzött pálinka nem Calvados, bár lehet, hogy finomabb, csak nem olyan neves.

P.Elliot 2022.03.24. 12:43:02

@VikiDaniAroundAsia:

Jok ezek a mindenrol beszelgetos topikok.

Nem tudtam peldaul hogy a palinka alapanyaga foleg az alma, azt gondoltam hogy mivel szinte minden gyumolcsbol lehet fozni, igy aztan van szilva, korte es tobbi palinka.

En nem szeretem, nemcsak mert tul eros, az izet sem.
Arulnak itt valami Jugoszlav szilvapalinkat, hires a maga nemeben csak nem jut eszembe a neve, na, annak az illata is szilva, abba biztosan nem kevertek semmit.

fhdgy 2022.03.24. 12:47:58

@P.Elliot: Abszolút biztonságos hely nem nagyon van, hisz bűnözők mindenütt vannak az emberek között.

Ebben is, mint sok minden másban, a statisztika mond valamit. Mondjuk egymillió lakosra, hány bűncselekmény esik. Példa kedvéért, ha Havannában tized akkora a bűnözés, mint Chicagóban, az nem jelenti azt, hogy Havanna abszolút biztonságos.

Az én szülőfalum meglehetősen biztonságos. Ennek ellenére 1971-ben volt egy kettős gyilkosság, plusz az elkövető saját magát is megölte.

Szóval, minden relatív.

P.Elliot 2022.03.24. 12:58:58

@Csodabogár: Volt otthon afonya, meg emlekszem gyerekkorombol, az erdok szelen neha.
Apam aki nagy botanikus volt es imadott kutatgatni az erdokben es mezokon novenyek utan es nekunk is magyarazta de elfelejtettem.
Na, o mutatta eloszor be nekem a kek afonyat sot meg is kostoltatta, kicsike szemecskek voltak nem olyan mint a kerti nemesitett fajta, izlett de nem mernem megkostolni mint semmit a malna kivetelevel az erdokbol, nem vagyok biztos magamban pedig itt is vannak vadon.

Nagyon sok eheto bogyo van itt az erdokben amit nem arulnak uzletben.

Van egy szep rajzos fotos konyvem az Eszak-Amerikai erdok eheto termeseirol, nagyon erdekes de sosem forgattam igazan, talan elo kellene keresni.

A mai haborus-elfutos vilagban nem artana tudni hogy baj eseten hogy lehet tulelni ha az embert a sorsa es a felelme az erdokbe veti.

Nem kell ahhoz persze haboru, legkedvesebb baratnom ferje meg fiatal korukban osszehozott vagy 6 embert akik osszekotozott felfujt autogumikon tanyazva a jegladaval es benne minden kajaval egy este lecsorogtak a Delaware folyon kilometerekre a kiindulo celtol. Voltak mar ilyenen vezetett turaval es nagyon tetszett nekik.

A hajnali orakban a kotelek valahogy kioldodtak, a gumik szetusztak, a jeglada es az egesz koceraj vizbezuhant, ok valahogy partra evickeltek.
Az oriasi vadonbol kitalalni terkep nelkul lehetetlen volt, a tarsasag 5 tagja eroszakosan az erdo belseje fele indult hogy talaljon valami telepulest, akarmit, a baratnom ferje meg okosan kizarolag a folyo mellett gyalogolt.
Ket nap mulva vette eszre egy kis helikopter es kimentettek, utana megkerestek a meg mindig gyaloglo tobbieket.

Na, akkor az a konyv nagyon jo lett volna mert etel nem volt es jo lett volna tudni hogy mit ehetnek meg es mit nem.

Na, mentem kezdeni a napot...
Esos reggel van de jot tesz a novenyeknek meg a foldnek.

fhdgy 2022.03.24. 12:59:39

@P.Elliot: Pl. bort is lehet mindenből csinálni, ha úgy alakul és nincs más, akkor még szőlőből is. -:)

Gondolom a "valami Jugoszláv szilvapálinka" a šljivovica akar lenni.

Az, hogy sok pálinkának az alapanyaga az alma, az csak azt jelenti, hogy ha nem almapálinka néven árulják, akkor hamisítvány.

A körtepálinkának körtéből, a cseresznyepálinkának cseresznyéből, stb. kellene készülni. Azért az alma az "alapanyag", mert olcsó, könnyen lehet szedni, aztán egy kis aroma, meg hasonlók, aztán kész az almából készült "igazi" pl. cseresznyepálinka. Így sokkal nagyobb a haszon. Az átvert vásárlónak meg nem mindegy, hogy mit iszik igazából, ha elhiszi, hogy ...

dikusz. 2022.03.24. 13:02:28

@Csodabogár: Igen, az.
Nem hallottam róla, hogy régebben foglalkoztak vele itthon.
A péceli barátaimnál most láttam először áfonyabokrot, pedig Pécelre költözésük előtt (5 éve költöztek ki a XVIII.kerületből) is kertes házban laktak. Nem vitték be a házba/garázsba, a kert védettebb részén teleltették ki. Szerintem tartható a balkonon is.

fhdgy 2022.03.24. 13:16:16

@P.Elliot: A hamisításról jutott eszembe egy történet. Amikor még egyetemista voltam, a diákoknak kellett menniük őszi népgazdasági munkára.

Egyik évben pl. szőlőt szedtünk egy állami gazdaságban. A szőlő rohadt volt és éretlen, savanyú. Mondtam a pallérnak, hogy az ilyen szőlőt mifelénk már le sem szedik.

Nem úgy van az fiatalember! Ha nem elég savas, rakunk bele csersavat, ha túl savas, akkor meszet. Ha nem elég édes, akkor rakunk bele cukrot, ha túl édes, akkor hígítjuk. Legyen nyugodt, ugyanolyan alapbor lesz belőle, mint más években, amiből aztán lehet csinálni egri bikavért, badacsonyi szürkebarátot, meg mindent, ami kell.

littke 2022.03.24. 15:13:20

@Csodabogár: Nos az almapalinka az nem Calvados. A Calvados az almaborbol keszul, tehat egy brandy es nem palinka ami nem borbol keszul hanem erjedt gyumolcsbol.

Golf2 2022.03.24. 16:00:23

"milyen lenne az élet internet nélkül?" Sokkal nyugodtabb.

Csodabogár 2022.03.24. 17:51:46

@littke: Végre egy hozzáértő.Köszönöm.

Golf2 2022.03.24. 19:55:47

@fhdgy: lehet csinálni egri bikavért, badacsonyi szürkebarátot, meg mindent... már akkor is ilyen ország volt ez?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.24. 20:28:06

Meanwhile in America ;)
Warning: ez egy szatirikus lap...
babylonbee.com/news/do-you-know-more-about-basic-human-biology-than-bidens-scotus-nominee-take-the-simple-one-question-quiz

Elozmeny: a Legfelsobb Birosag uj jeloltje...aki nem tudja (ertsd: nem akarja) definialni, mi a no (woman)...5-7. perc kozott erdemes nezni...Szep uj vilag...;)
www.youtube.com/watch?v=ed0nWrtXr-A

FutureFry 2022.03.24. 21:17:55

@Zsuzsi65: Érdekes, hogy a Legfelsőbb Bíróság előző jelöltjeinek tudtommal nem tette fel senki ugyan ezt a kérdést, szóval lehet a testületben senki sem tudja a választ :)
Egyébként technikailag _semmilyen_ feltétele nincs annak, hogy ki lehet a testület tagja (azaz pl. nem feltétel a jogi vagy akár felsőfokú végzettség, büntetlen előélet, de még állampolgárság sem).

fhdgy 2022.03.24. 21:32:42

@Golf2: Igen, ahogy mondod!

De: Németországban is, Olaszországban is volt borhamisítási ügy. Másutt is biztos, de ezekről tudok. Pl. fagyállóval "dobták fel" a bort.

Szex, kábítószer, alkohol, dohány, ahol nagy a haszon, ott a csalás elkerülhetetlen.

A nyolcvanas években külsős programozóként dolgoztam egy borászati állami gazdaságnak, raktárkészlet kezelő programot csináltam nekik. Qrva sok cukor fogyott!!!

A törkölyről lejött harmadik "bort" ( ami ugye a szőlőről már a negyedik ) vették az oroszok, akarom mondani akkor még a szovjetek, mint a cukrot, csemegeborként.

Hogy ez elsőt, a másodikat kinek miként adták el, azt ki itta meg, meg hogy mit hitt, hogy mit iszik, aki itta, fogalmam sincs. -:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.24. 21:38:40

@FutureFry: well, talan akkor meg nem volt ez egy kardinalis kerdes, mert eleg egyertelmuen meg lehetett hatarozni, ki a no es ki a ferfi ;)
A videoban a szenator Ginsberg birot idezi - aki, ha jol emlekszem nagyon is a noi egyenjogusag, es liberalis eszmek tamogatasarol volt ismert. Az idezet Ginsbergtol azt mondja,"...suppose inherent differences are no longer accepted as a ground for race or national origin classification, physical differences between men and women, however, are enduring". Magyaran meg a liberalis Ginsberg anno vedte a noket, elismerve, hogy letezik koztuk kulonbseg.
Manapsag ezt sem fogadja el a progressziv aktivizmus( lsd. Lia Thomson ugyet, aki ferfikent nem tudott nagy sikereket elkonyvelni az egyetemi uszo sportban, igy fogta magat, es "atigazolt" a nokhoz trans-kent...Persze, hogy fizikai elonyokkel indult, es megnyerte a versenyt.)
Ha egy Legfelsobb Birosagi biro nem hajlando definialni, mi a no es mi a ferfi, az egyertelmuen bizonyitja (szamomra legalabbis), hogy milyen agendaja van...

fapy 2022.03.24. 22:14:06

@littke: Ezt minden Remarque kedvelő tudja :)

FutureFry 2022.03.24. 22:40:52

@Zsuzsi65: "... akkor meg nem volt ez egy kardinalis kerdes ..."
Azért pl. 4, meg másfél év az nem volt annyira régen, és akkor senki nem kérdezett ilyesmit a jelöltektől.

Egyébként számomra meg teljesen lényegtelen, hogy ki hogyan határozza meg a nemét, nem tudom, hogy miért zavar ez másokat annyira. A versenyszerűen űzött sport is elég hidegen hagy (hogy ki a leggyorsabb és milyen nemű szerintem elég érdektelen). Ráadásul én még doppingtesztet sem végeztetnék a résztvevőkkel, ha valaki pl. tele akarja magát pumpálni szteroidokkal vagy akár tesztoszteronnal, ám tegye. Megjegyzem én pl. még (amatőr) focizni is vegyescsapatban szoktam volt :). Egyébként az is érdekes, hogy van külön női sakk-világbajnokság. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.24. 22:45:26

@FutureFry: "Egyébként az is érdekes, hogy van külön női sakk-világbajnokság. :)"
Igen, erdekes, hogy a feministak erre meg nem ugrottak ra :)) micsoda dolog, hogy megkulonboztetik oket? Talan ok nem annyira okosak, mint a ferfiak?? :DD
De a sakkban, ha jol tudom nincs megkotes, a ferfi versenyen is indulhatnak nok. A Polgar lanyok is sokszor versenyeztek ferfiakkal.
(ne feledjuk, a sakk nem fizikai, hanem mentalis sport :)

FutureFry 2022.03.24. 22:49:29

@Zsuzsi65: Van olyan külön sakkvilágbajnokság (is) ahol csak nők indulhatnak.
worldchesschampionship.fide.com/women/

FutureFry 2022.03.24. 23:03:13

@Zsuzsi65: Cassady Campbell is a YouTube prankster... Te is bedőltél? :)
www.youtube.com/channel/UC8OJagbECdNfwOpAxHPxSgg

P.Elliot 2022.03.24. 23:48:12

@fhdgy: Mar mastol is hallottam hogy hogy hamisitjak a bort, meg sem lepodtem...

Golf2 2022.03.25. 08:05:08

@fhdgy: Németországban is...valószinü nem echte németek voltak.

fapy 2022.03.25. 17:31:19

Ha nem lenne net, nem ezzel szembesülnék amikor ébredek.

Szégyen. De jó hogy a fiaim nem ott születtek. Talán nem is tudja hogy magyarok lőtték őket a dunába..

“Majd felsorolta az őket támogató országokat, de Magyarországot a végére hagyta, és Orbán Viktorhoz szólva jóval keményebb hangot ütött meg:
„Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell döntenek, kivel vagytok szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is.
De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.
Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek.
És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.”

fapy 2022.03.25. 17:31:24

Internet nélkül nem ezen szégyellném hogy magyar vagyok mikor ébredek

youtu.be/PIh_CSyu5so

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.25. 22:15:56

@FutureFry: a vicces, hogy siman elmenne egy crazy progresszivnek...lehet, hogy oket figurazza ki? :))
ez mar klasszikus meme, ismerjuk, ugye? :)) www.youtube.com/watch?v=wDYNVH0U3cs
www.youtube.com/watch?v=fvFlrnymW_o

Megneztem a csatornajat, mindenfele social experimentet csinal, jopofa :)

FutureFry 2022.03.25. 23:08:32

@Zsuzsi65:
Küldözgethetjük egymásnak a videókat, szerinted van értelme?

Egy kultúráltan és meggyőzően tiltakozó úriember aki szerint elcsalták a legutóbbi választásokat:
youtu.be/hpmc13r1PjM

Egy hölgy aki szerint nő a hormonok miatt nem lehet elnök:
youtu.be/NzDhm808oU4?t=228

Aki megjósolja a pólóján, hogy kik lesznek az elkövetkezendő elnökök, de nem pont úgy ahogy szeretné:
youtu.be/X-ZFoco_1gQ?t=128

élhetetlen 2022.03.26. 02:29:00

@P.Elliot: Nagyon nehéz védekezni. Rómában láttam ilyen motoros táska lekapást, az egyik barátnőmmel voltam, én keresztben a vállamon a táska, elhúzni nem tud, ha nem enged el, akkor felborul. Ő két ujjal fogta a vállán levő táska pántját. Csak szerencséje volt, mert, ha azt kiszúrják, akkor viszik. Amiben bízok, az egy kis szütyő, ha ismered a szót, abban minden fontos dolog, nyakba akasztva, és blúz vagy póló alá becsúsztatva.
A zsebelés is egy szakma. Nem vagyok/voltam túl megfontolt, lazán megfogtam a tolvaj kezét a buszon, mikor a egyik nő táskájában keresgélt. Aztán leszálltan a Stefániánál, ahol este egy lélek sincs, és nem gondoltam át, hogy mi lett volna, ha leszállnak utánam, és szétvernek.
Másik kaland, troli. jobb kézzel kapaszkodok, a balban pár szatyor, és azon van a karórám is. Egyik megállóban leszáll egy csaj, és beint nekem. Mi baja van? Utána néztem, hogy félig ki volt nyitva az órám csatja, de talán bemozdultam, és nem tudta befejezni a műveletet. És semmit nem vettem észre közben. Ez tényleg egy szakma.

Csodabogár 2022.03.26. 11:05:08

Ez a lekapásos dolog a spanyoloknál is nagy divat volt. Mindig a fal mellett mentem, mert a lekapások motorbiciklikről történtek. Egyik barátnőm Sevillában ment a férjével. Két jól megtermett ember volt, a barátnőm is majdnem 180 cm volt. Direkt valami olcsó plasztik táskát vitt az útra. Jött a motoros elkapta, de ő tartotta erősen. A táska füle elszakadt, a motoros elment egy darab plasztikkal.:-)

dikusz. 2022.03.26. 12:44:36

@Csodabogár: Leleményes volt a barátnőd.:)))

Zsebesek mindenhol vannak, itthon is. A 4-es, 6-os villamos, az 1-es villamos különösen népszerű a zsebesek körében, és az sem ritka, hogy a táskát kitépik valaki kezéből.
Van olyan ismerősöm, akinek az aranyláncát tépték ki a nyakából a 4-es villamoson, a Baross utcánál. Azóta nem ül le az ajtó melletti ülésre.

Csodabogár 2022.03.26. 17:04:38

@dikusz.: Nem csak leleményes, hanem erős kezű is. Fogorvos volt és ő soha nem küldte a szájsebészetre a pácienst ha valami dög nagy fogat ki kellett húzni, hanem megfogta és kikapta a paciens szájából a fogat.:-)

P.Elliot 2022.03.26. 17:27:23

@élhetetlen: En nem lattam ilyen rablast csak hallottam hogy a motoros tepi ki a jarokelo kezebol a taskat.
Igen, ismerem a szutyo fogalmat de meg sosem hordtam ugy.
Orszagon belul eleg nyugodt a dolog, meg sosem probaltak kirabolni, nagyon ketes helyekre ahol megtennek meg nem megyunk.
Vallon keresztbe vetett ridikulok a kedvenceim mert igy mindket kezem szabad, utalom a taskat szorongatni.

Magat a taskat is elorehuzom igy tehat szem elott van.

Magyarorszagrol irta valaki hogy egyszer lecsaphato egerfogot tett a nyitott szatyorjaba a gyumolcsok moge es eltunt egyszer.
Hogy o milyen ugyes volt!
Nem volt az!

Mondtam neki hogy milyen szerencseje van mert a tolvaj szetverhette volna a kepet az egerfogoval, ne tegye tobbet.

Egyebkent arulnak a neten olyan ovet amibe kele lehet csusztatni a papirpenzeket, /torokvilag modra az aranypenzeket/ es nem is lehet kikapcsolmni mert a csat pont fordulva mukodik.

www.google.com/search?q=safety+belt+for+money&client=firefox-b-1-d&sxsrf=APq-WBv5kkz63MJ23DtkQvqDIOOIAgfpAQ:1648311803774&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjP26v8l-T2AhVejokEHekFBGUQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1280&bih=567&dpr=1.25

Lehet itt nezelodni, sot akar otthon megvarrni, megcsinalni ha valaki ugyes...

gabors 2022.03.26. 18:01:50

@Zsuzsi65: "Manapsag ezt sem fogadja el a progressziv aktivizmus( lsd. Lia Thomson ugyet, aki ferfikent nem tudott nagy sikereket elkonyvelni az egyetemi uszo sportban, igy fogta magat, es "atigazolt" a nokhoz trans-kent...Persze, hogy fizikai elonyokkel indult, es megnyerte a versenyt.)"

De szerencsetlen vagy ha ezt kotod a Ginsberg idezethez ... na knek van akkor valami celzott gondja....

Azt mar eszre sem vetted hogy egyes szenatorok kerdeseibol sutott a rasszizmus ....

dikusz. 2022.03.26. 19:51:31

@Csodabogár: Hűűűűhaaaa...!:))))
Nem biztos, hogy szerettem volna a fogorvos barátnőd betege lenni.:) Közel 180 cm magas, jól megtermett doktornő...:)

A barátnődről egy közel 50 évvel ezelőtti, méltatlanul elfeledett rajzfilmsorozat jól megtermett, szigorú, de aranyszívű főnővére, Ursula jutott eszembe. Biztos vagyok abban, hogy majd' mindenki tudja, kiről van szó.
A sorozat címe: "Kérem a következőt!". Tanulságos, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, készülhetett volna több rész is belőle. Talán tévedek, de ez a sorozat is azért érhetett idő előtt véget, mert a zseniális "Rímhányó"Romhányi meghalt.
Ezzel kezdődött a sorozat: "Én, mint az egyetem boa konstrektora doktorrá fogadom önt, Bubó Bubó"

Egy kérdés: van-e közöttünk olyan, aki úgy tudja elmondani ezt a mondatot, hogy nem énekel?: "Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, diktál a beteg, írja a doktor. Beszél majd az utókor, kiről, hohohohó dr Bubóról..."

Elnézést az elkalandozásért, de az a sorozat a kedvenceim egyike, rá is keresek egy-két részre, hogy újra lássam.

Csak egy rész a sorozatból: www.youtube.com/watch?v=DXRyvRPrz4I

fhdgy 2022.03.26. 20:12:32

@dikusz.: Hát, nem tudom, hogy adott esetben mit választanál. Erős fájdalom, de rövid ideig vagy kicsit kisebb, de hosszan.

Még ifjúkoromban bölcsességfog vésés, mert nem tudott kinőni.

Egy fiatal férfi orvos kezdte. Már vagy félórát kopácsolt, de semmi.

Aztán jött egy filigrán, középkorú nagyon rámenős nő. Kettő-három baromi fájdalmas, erős ütés és kész.

Tényleg azt hittem, hogy a fejem is szétesik, de utána csend és nyugalom. Haza mentem a saját lábamon, aztán három nap kiesett az életemből, kb. 70-80 %-ban. No, ez volt a csend és nyugalom.

fhdgy 2022.03.26. 20:29:47

@P.Elliot: Off: Áfonya.

Még csütörtökön kihoztam őket a pajtából. Azóta aklimatizálódási tréninget tartok nekik. Félárnyékban tartom őket, mert nagyon erős a napsütés. Remélem még egy-két nap és helyükre rakhatom őket.

Ma meg is metszettem mindegyiket, egész formásak lettek.

On:

P.Elliot 2022.03.26. 20:40:56

@fhdgy: Nekem vegig kinnt volt de az egyem foldben van.

Egy csomo tavaszias nap utan holnaptol fagy varhato de kibirja szerintem, esetleg kicsit betakarom valamivel.

Pont az elobb kutatgattam hogy melyik fajta a legnagyobb termesu mert rendelnek meg legalabb egyet.

Sajnos a helyem keves de talan en is cserepben fogom egyelore tartani az ujat.

A tied milyen magasra fog noni teljes kifejlett allapotaban?

P.Elliot 2022.03.26. 20:41:30

@P.Elliot: Nem egyem hanem az enyem!

fhdgy 2022.03.26. 21:02:45

@P.Elliot: Azt olvastam neten, meg amikor vettem őket ott is azt mondták, hogy kb. kettő méter pluszmínusz 20 centi.

A kék áfonyáim Réka, Blue Crop meg Yersey, mindegyikből négy tő. Nálunk, a mi éghajlati viszonyaink között ezek jó termőnek számítanak. A Réka magyar nemesítés, de nem előzmény nélküli.

P.Elliot 2022.03.26. 21:16:34

@fhdgy: Na majd utananezek az ittenieknek.
2 meter az nagyon magas, hova a fenebe teszem?
Ne felejtsd el hogy arnyekos kertem van, joforman csak szurt napsugar van, mar ahol akad.

Nagy remenyeket fuzok hozza. Ebben az arnyekos, joformas parkos kertemben azert akadnak mar gyumolcsfak is, a korte szep, a kertecbezart oszibarackfa is tele volt, a kiwi botermo.

Egy kis zoldseges is akad. Mindenbol keves van...

Egyszer majd lehet hogy megirom a kertemet egy topikban . Majd, majd, egyelore csak tanulgatom meg mindig...
Igazi kincs a szamomra a nyugdijas koromban, nem tudok jobb idotoltest mint odakinnt vacakolni a novenyeimmel.

fhdgy 2022.03.26. 21:32:24

@P.Elliot: A metszéssel lehet a magasságot kordában tartani.

Egyik oldalról azt írják, hogy szereti a teljes napfényt, a másikon meg azt, hogy erdőkben él. Ott viszont max. félárnyék van. Melyik az igaz?

Én is örömmel nevelgetem az áfonyákat, de a kecskék mindent visznek. Tegnap este született egy kis kecske, nem bíztam benne, hogy megéri a mai napot. Reggel még nagyon odavolt. Erőszakkal kellett cumisüvegből etetnem. Délutánra már teljesen más lett a helyzet, már hiszem, hogy megmarad!

Elneveztem Csodácskának, mert csodaszámba ment a hirtelen javulás.

P.Elliot 2022.03.26. 21:47:53

@fhdgy: Gyonyoruek a kecskeid, meglepodtem amikor meglattam a fotokon hogy milyen szep tiszta rendezett joszagok es milyen szinten szep rendezett karamokban, kifutokban elnek.

Jo gazdajuk vagy!

fhdgy 2022.03.26. 22:08:51

@P.Elliot: Köszönöm!

De egy dolgot el kell árulnom. Valami baj van velem, mert nem tudok szabadulni bizonyos, számomra misztikus dolgoktól.

Összességében szelídek a kecskéim, legkésőbb akkor lesznek kezes jószágok, amikor elkezdem fejni őket.

Eddig is törődtem velük, de ez az ellési időszak még törődés telibb lett. A hónap legeleje óta még éjfél után is átmegyek, megnézem őket, ettől persze már súrolom a holdkórosság határát.

Ha már ott vagyok, alaposan megnézem őket és a nagy pocakjukat szépen megsimogatom, rendszeresen.

Itt jön a misztika!

Szerinted a kis kecske, ott bent érzi, hogy valaki gyengéden simogatja anyuci pocakját? És, amikor megszületik rá is jön, hogy ki volt az?

Ez számomra hihetetlen, de nem tudok jobb magyarázatot. Eddig kilenc kis kecske született. Az utolsó hármat nem számítva, mert ők tegnap előtt, ill. tegnap este születtek, az egyik ugye Csodácska, még jobbára csak alszanak.

De a többi! Kis korukban ennyire "barátságos" kecskéim még nem voltak. Bármikor mehetek hozzájuk, megsimogathatom őket, az ölembe vehetem őket, és látszik, hogy ezt teljesen természetesnek veszik. Nem félnek tőlem. Ez előző időben sok "munka" volt őket megszelídíteni, most meg hoppá, mint a karikacsapás.

Hogy van ez?

P.Elliot 2022.03.26. 22:25:32

@fhdgy: Ugy hogy a kecske anyuci megmondta nekik hogy ettol az emberi lenytol nem kell felnetek.

Az allatok is oktatjak a csemeteiket meg szerintem egymas kozott megbeszelik az eletuket, azt az emberi lenyt is aki enni ad nekik es megsimogatja oket.

A macska, kutya ugyanilyen.
A macska ertelmesebb mint a kutya. Rendesen es minden lelkiismeret furdalas nelkul teljesen kihasznalja az embereket. A kutya hajlong az ember elott.

A macskanal az ember hajlong, a macska kozben felmeri hogy mit lehet belole kiszedni!

Etelt, szeretetet, torodest....ki is szedi! Hehehe..

Csodabogár 2022.03.26. 22:26:37

@fhdgy: Kisgyerek korom óta vittek, majd jártam fogorvoshoz. Féltem mindtől. Felnőttkánt ha menni kellett ment a hasam, halálomon voltam előtte. Aztán kerültem a későbbi barátnőmhöz. Termete ellenére, egy igen szelid nő volt. Ő volt az első fogorvos az életemben, akitől nem féltem. Olyan szeretettel és óvatossággal csinálta a dolgát, hogy minden aggódás nélkül mentem hozzá. Amit csinált, nagy munkát, ma is megvan. Már több fogorvos megcsodálta. Ő sajnos nyugdíjba ment 70 évesen. Nagyon bánatos voltam.

fhdgy 2022.03.26. 22:45:57

@P.Elliot: Jó, azt eddig is tapasztaltam, hogy ha egy félős kecske sokszor látja, hogy a másikat simogatom, akkor ő is kíváncsi lesz.

A kecske egyébként nagyon kíváncsi állat.

Most megint történt egy lenyűgöző dolog, az előbb jöttem vissza Csodácska cumiztatásából.

Amikor megyek a kecskékhez, még mielőtt az ajtóhoz érek, köszönök nekik, pl. Szervusztok Lányok, hogy aludtatok? Vagy egyben vagytok még? stb. Ez azért is van, hogy ne ijedjenek meg.

Most is köszöntem, mikor mentem Csodácskát cumiztatni. Ki volt az első, aki válaszolt? Hát Csodácska!

Tegnap délután öt után született, de már megismeri a hangom, és tudja, hogy cumizás lesz. Úgy válaszolt, ahogy a kis kecske hívja az anyját. Addig nem hagyta abba, amíg nem fejtem neki elég tejet és az ölembe nem vettem!

P.Elliot 2022.03.26. 23:47:48

@fhdgy: Aranyos lehet!
Anyja lettel egy kecskenek, hehehe.....
En meg 2 macskanak meg 6 papagalynak, masok meg masfeleknek...

Tegnap voltam a macskammal az allatorvosnal mert beteg volt, a varo megtomve emberekkel, engem mar csak surgossegi helyzetit tudtak beszoritani plusz penzert.
Soha annyira nem foglalkoztak az emberek az allatokkal mint mostanaban.

P.Elliot 2022.03.26. 23:49:43

@fhdgy: Mennek mar aludni de varakoznom kell az egyik macskara mert csavarog valahol.
Ha hajnalban ohajt hazajonni akkor addig kell varnom mert hideg van es nem alhat kinnt.

Rabszolgai lettunk idehaza a macskaknak
.
De amikor olyan tunderiek!

fhdgy 2022.03.26. 23:54:11

@P.Elliot: Én most indulok mindjárt megszoptatni Csodácskát.

Ha holnap nem is mindjárt reggel, de utána el kell kezdenem visszaszoktatni az anyjához. Rá kell vezetnem, hogy jobb dolog anyucitól szopni, mint a cumisüvegből. Most már elég erős, meg ügyes lesz ahhoz, hogy ez sikerüljön.

fhdgy 2022.03.27. 00:24:45

@P.Elliot: Most ért véget a tegnapi nap!

Ez így meg március 1. óta.

Nem hiszem, hogy dencálni kellene engem!

gyuíí 2022.03.27. 22:06:57

@Zsuzsi65: Gábor is ezekről az idiótákról írt, én is. Newsmax, Tucker, Trump kihúzzák ezt a szerencsétlent a bajból?

www.cbc.ca/news/canada/ottawa/ottawa-convoy-protest-regrets-1.6394502

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.28. 06:45:30

@gyuíí: oh, en ilyen hireket mar nem nezek...ma meg az AP es a CNN is az ukrajnai hireket megelozoen irt Will Smith-rol :))
Az Oscar unalmat kicsit feldobtak, az biztos :)) perceken belul az interneten volt mindenhol
m.youtube.com/watch?v=myjEoDypUD8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.28. 07:11:38

@gyuíí: mar megint ujabb nick-ed van, Shakti Gyuri bacsi? :)) ennyire unatkozol? :DD

élhetetlen 2022.03.28. 14:23:08

@P.Elliot: Vicc. Nem szereted a pálinkát, és sem. Az egyik szomszéd eljátszotta velem, hogy különböző gyümölcspálinka, egy-egy ujjnyi, szagoljam meg, kóstoljam meg, mondjam meg mi az. Egyet sem találtam el, pálinka, valami kis utóízzel, amit nem tudtam azonosítani.
Aztán magamból csináltam hülyét, nem fogok én egyenként kísérletezni, egyébként is 80 kilométere kapható, bevásároltam ecetből. Málna, fekete szeder, szamóca, sárgabarack, meggy, és bodza. Ja, és mézen érlelt almaecet, azt még fel sem bontottam. Ezek gyümölcsből készülnek (állítólag), csak beoltják ecetsav baktériummal, és ecet lesz, egy kis gyümölcs ízzel. Több gyümölcsízre számítottam, már mindegy, ez a készlet kitart életem végéig.

SzZoole 2022.03.28. 15:45:20

@Zsuzsi65: “Az Oscar unalmat kicsit feldobtak, az biztos ”

Nem csak feldobták, hanem ugye a hangjukat hallatván meg is színesítették, mert ugye a kritika ment előtte, hogy nincs elég ‘szines’ jelölt.

Most meg van, meg ugye nyertek is, meg egy kicsit más baján is gúnyolódhatunk ( Jaden hajhullási problémája ) na meg ugye pofozkodhatunk is egy kicsit, aztán ha megítélik őket egy kicsit a viselkedésük miatt, akkor megint rasszizmust kiáltanak…..

SzZoole 2022.03.28. 17:58:57

@dikusz.: úgy gondold, csak pólóban láttál :-))

gyuíí 2022.03.28. 18:43:06

@Zsuzsi65: Ki kellett volna vezetni Willt a pofon után. De nem, ünnepelték amikor megnyerte a legjobb férfialakítàst, fura..

Mi több Will Smith filmet nem nézünk, pedig kedvenc volt.

Golf2 2022.03.28. 18:53:07

Off.Gáspárgyőzike belépett a fideszbe...

SzZoole 2022.03.28. 19:10:54

Putyin paranoid, már a saját embereit mérgezi lefele……

apple.news/AROWzdE7ARp24SXeWTdFGOQ

dikusz. 2022.03.28. 20:06:28

@Golf2: Jövőre ő kapja a Kossuth-díjat...

Arthamyr 2022.03.28. 22:10:58

@dikusz.: Ezen majdnem felnevettem. :D

P.Elliot 2022.03.28. 22:41:40

@gyuíí: Nem lattam a dijkiosztast ugyanis sosem nezem, egyszeruen nem erdekel. A pofonrol is csak a teveben hallottam hogy volt valami ilyesmi, nem neztem utana.

Az viszont feltunt hogy Will Smith csinalt megint valamit.
Sok evvel ezelott ahogy a tevet kapcsolgattam, lattam valami hires emberek bevonulasat, gondolom dijkioszto vagy ilyesmi lehetett, pont akkor amikor Will Smith leptetett el a rajongok kozott es valaki/ egy ferfi/ vegigsimitotta a kabatja ujjat.

Elhiszem hogy lehet ellenseges is a dolog de azert csak kis szazalekban es eleg elrantani a kart ha mar olyan kellemetlen. Ez az alak fogta magat es a kezevel egy hatalmasat csapott a rajongoja karjara, meg egy pofont is kineztem volna belole. A rajongo szegyenkezett szemmel lathatolag holott a szinesznek kellett volna hogy ilyen rohadek agressziv.

Azota is ha meglatom a kepernyon a hanyinger kerulget....

dikusz. 2022.03.29. 06:19:07

@SzZoole:Ez igaz, de a másik jobb volt.

Zulu4321 2022.03.29. 22:03:15

@P.Elliot: Ez nem az volt, amikor az ukran prankster azt hazudta, hogy riporter es rajongo, es megolelheti-e? Aztan ehelyett megprobalta szajon csokolni 'poenbol'...?

Golf2 2022.03.30. 12:20:33

A Medián 128-71 arányban biztosnak látja a Fidesz győzelmét...

gyuíí 2022.03.30. 15:16:08

@Golf2: a faludban? :) 52:49 volt, ami még akármi is lehet.

Golf2 2022.03.30. 18:47:12

@gyuíí: Tudsz olvasni,Medián.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása