oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. február 03. 06:30,  Szingapúri iskola a mindennapokban 40 komment

2022. február 03. 06:30 Határátkelő

Szingapúri iskola a mindennapokban

A nemzetközi iskoláké meglehetősen zárt (és nem olcsó…) világ, így nem kevés érdekességgel szolgál Zabor írása, mely Szingapúrba, azon belül is a kanadai nemzetközi suliba kalauzol el minket.

cim_361.jpgA gyerek 2019-ben a másodikosok POD-jában. Körbe a tantermek vannak

„Az egyik oka, hogy személyesen miért is vállaltuk ezt kihívást, az az Iskola volt. Amikor legelőször felmerült a lehetőség, hogy ki kellene jönnünk Szingapúrba, akkor is az egyik első kérdés az Iskola volt és egy akkori befektetője a cégnek javasolta a kanadai iskolát (Canadian International School – CIS), amit meg is néztem még akkor, 2015-ben. Jó régen volt, a gyerek is még csak 5 éves volt, de ez az iskola gyakorlatilag a kiscsoporttól az érettségiig ajánl képzést a gyerekeknek.

Az első benyomások

Szóval 2015-ben eljöttem ide, Jurongba, hogy megnézzem az iskolát. Nagyon vicces visszagondolni, hogy mennyire csodálkoztam, milyen sokat jön a taxi és még mindig nem vagyunk ott, illetve, hogy a lakópark, ahol 2019-ben laktunk az iskola mellett, az akkor épült.

Első pillanatban nagyon szimpatikus volt az iskola, kicsit olyan, mint amilyennek az amerikai iskolákat gondoljuk a filmek alapján, de ez utólag talán még jobb is azoknál és vélhetően sokkal biztonságosabb.

Benyomásaim csak javultak, amikor találkoztam az ügyintéző hölggyel, akivel leleveleztem, hogy kijönnék körbe nézni. Az iskola hatalmas volt, és azóta csak tovább bővült. Minden évfolyam külön szekciókban (POD-ban) van, de az adott évfolyam minden osztálya egymás melletti termekben van.

Persze itt is van külön zeneterem, konyha (nem a menza, hanem ahol a gyerekek ügyeskedhetnek), tornaterem, könyvtár, stb. így azért más évfolyamokkal is találkoznak, de jellemzően a saját kortásaikkal vannak együtt. Ennek gondolom az az oka, hogy a lehetséges konfliktusokat csökkentsék, bár őszintén eddig soha nem hallottam semmilyen konfliktusról a suliból.

tornaterem.jpgAz iskola tornaterme 2019-ben a STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics) napon

Szóval annak idején a hölgy körbevezetett és biztos voltam, hogy ez szuper lenne a gyereknek. Aztán az élet úgy hozta, hogy 2015-ben nem lett semmi a kalandból, de 2019-ben sikerült kijutni, viszont így már volt egy biztos pont, az iskola.

Lakást is ennek megfelelően kerestünk, akkor is és most is. Sajnos most nem sikerült visszajutni az előző lakóparkba, ami közvetlen szomszédja az iskolának, most szegény gyereknek kb. 5 percet kell sétálnia reggel is és délután is. :)

Érdekesség, hogy ugyanaz a hölgy fogadott 2019-ben minket az első napon, akivel 2015-ben találkoztam, azóta sajnos már máshol dolgozik, így idén már egy másik hölgy volt a kapcsolattartónk az adminisztrációról.

Papírügyek

2019-ben is kértek egy csomó papírt, hogy beírathassuk a gyereket, de idén azért minden komplikáltabb lett. Először is állandó gondot jelent, hogy a gyerek „évvesztes”, ezt mindig nehezen akarják elhinni és idén is 6-ikba akarták volna beíratni. A bizonyítványt persze hiteles fordításban kell beküldeni. Na jó, itt kicsit csaltam és a féléves bizit már magam fordítottam le és küldtem el nekik, szerencsére elfogadták.

A bizonyítványon kívül perszer kérnek iskolai ajánlást, angolul.

Kérnek oltási bizonyítványt is, kiemelten a kanyaró elleni oltást ellenőrzik, valószínűleg sok országban nem kötelező, de itt az és el is várják mindenkitől. Akinek nincs rendben az oltási könyve, azt egyszerűen nem veszik fel. Mindenkinek joga van dönteni az oltásokról, csak minden döntésnek következménye van.

Egyébként szerintem tartós vízumot sem kap az a gyerek, akinek nincsenek rendben az oltásai, mert a hozzátartozói vízumhoz (Dependent Pass) is bekérték az Egészségügyi Minisztérium igazolását az oltottságról, amihez be kellett küldeni a gyerek oltásikönyvét és a gyerekorvos igazolását, hogy valóban minden az oltási könyvben szereplő oltást beadta. Ezeket beküldve és befizetve az eljárás díját megkaptuk a hivatalos igazolást, amit az iskola és a Munkaügyi Minisztérium is elkért.

A suli ezen kívül kérte egy jó hosszú kérdőív betöltését. Kérték a mi vízumunkat, belépési engedélyünket, útlevélmásolatokat, szóval mindent is.

Beiratkozási gondok

Mivel úgy indult 2021, hogy már nyáron kijövünk, így gyorsan be is írattam a gyereket az augusztus közepén induló tanévre. Amire persze nem értünk ki, így kb. két hónapot távoktatásban vett részt. Na jó, ez erős túlzás, de papír szerint igen.

Majd októberben javasolta az iskola, hogy inkább írassuk ki és majd akkor írassuk be, amikor már itt leszünk. Mivel minden beiratkozás elég macerás, az első kérdésem, hogy vissza tudjuk-e íratni, amikor januárban már biztosan itt leszünk. Persze, szólt a válasz.

Annyit még hozzá kell a történethez itt fűzni, hogy tavasszal szerencsére elengedték a beiratkozási és regisztrációs díjat, mert még 2 éven belül voltunk a korábbi iskolai tanévhez képest.

Nem is gondoltam semmi akadályra novemberben, amikor végre kaptunk beutazási engedélyt, de persze ebben is tévedtem.

Mindent dokumentációt újra bekértek, plusz kérték a féléves bizonyítványt, amit nyilván novemberben még nem kapnak meg a gyerekek sehol sem, így a magyar iskolától kellett ilyet kérni, akik nem igazán tudták, hogy mit is adjanak.

Miután 2-3 hét is eltelt ezzel, amikor a párom bement személyesen, akkor sikerült megoldani, így már ezt is ki tudtuk küldeni az iskolába. Ezután jött az iskola értékelése, ajánlása. Szerencsére a gyerek új osztályfőnöke nagyon kedves és elküldte viszonylag gyorsan, így már csak fordítani kellett és már mehetett is a kinti suliba.

Hidegzuhany: az angol felmérő

Ekkor ért az igazi meglepetés, kérdezték, hogy mikor lenne alkalmas egy angol felmérő a gyereknek. Na, itt szerencsére ültem, mert valószínűleg rögtön dobtam volna egy hátast. Ugyan a gyerek már járt Szingapúrban iskolában és otthon is „tanult” 4 évet angolul, de a magyar nyelvoktatásnak hála, persze nem beszél angolul.

Itt egy kicsit elvesztettem a hidegvérem és visszaírtam, hogy ez most valami vicc, mert annak elég gyatra. Az őszi félévbe felvették angol teszt nélkül is, akkor most miért kell ez? A válasz sztoikus nyugalommal csak annyi volt, mert ez a szabály.

Rendben, ezzel nem tudok mit kezdeni, megpróbáltam még megtudni, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül, de erre csak kitérő válasz jött. Így nem volt mit tenni, leegyeztettünk egy időpontot, amikor Zoomon keresztül kellett a gyereknek beszélgetnie egy tanárral az iskolából.

Az időpont elég korai volt, a gyerek előtte nem sokkal kelt fel, így elég nehezen indult a dolog. Bevallom, kb. a második percben inkább kijöttem, mert nem akartam állandóan kijavítani a gyereket, aki derekasan állta a sarat kb. félórán át.

Nem tudom, hogy pontosan mi történt ez alatt az idő alatt, mert én a nappaliban „rágtam a körmöm”, ahogy minden szülő teszi szerintem hasonló helyzetben. Amikor végre kijött a gyerek, akkor mondta, hogy most egy fogalmazást várnak tőle angolul egy szuperhősről.

Az persze kicsit megijesztett, amikor közölte, hogy nem értette, hogy a tanár miért emlegeti mindig a CIS-t (kiejtve kb. kisz), mire finoman mondtam neki, hogy ez a suli neve, ahova éppen felvételezik, erre csak annyi volt a reakciója: „jaaa”. Mit mondjak, nem stresszeli túl magát az ilyen ügyeken, bezzeg más esetben…

Némi segítséggel írt egy rövid fogalmazást egy szuper hősről, amit elküldtünk emailben, és vártunk.

Szerencsére másnapra megjött a levél, hogy rendben (megint) felvették 5.-ikbe. Így már csak ki kellett jutnunk, befizetni a tandíjat, ami sajnos az egyik nagy hátránya az iskolának és elkezdeni a tanévet.

Szabadabb és jobban megfizetett tanárok

A legfontosabb, hogy van iskola. Sok országgal szemben, ahol jelenleg nincs oktatás a Covid miatt, mint például a Fülöp-szigetek, itt szerencsére van oktatás, és amennyire meg tudom ítélni, lesz is, amíg meg tudják oldani, mert Szingapúrban a gyerekek tanítása nagyon fontos és nagyon magas színvonalon történik.

Ami jelentős különbség a hazai iskolákkal szemben, hogy jól láthatóan a tanárok itt szabadabban dolgozhatnak, jól meg is vannak fizetve, mondjuk, van miből, de a legfontosabb különbség az a szemlélet és a szellemisége az iskolának, ami tényleg minden pillanatban és minden megmozdulásukban tetten érhető.

A legfontosabb értéknek a nyitottságot és az érdeklődést tekintik, ezért a tantárgyakat sem szigorú keretek közé szorítják, hanem megpróbálják az összekapcsolódó dolgokat együtt tanítani, úgy, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsék, és a gyerekek a kíváncsiságuk által hajtva tanuljanak, ne pedig azért mert csütörtökön dolgozat lesz megint.

Középpontban az iPad

Persze itt is vannak dolgozatok, de azok nagy részét már iPaden írják, csinálják, és az eredménye rögtön ott van, amikor befejezték, amire persze a gyerek csak kb. a negyedik dolgozat után jött rá. De legalább rájött, pontosabban a többiek elmondták neki.

A tanuláshoz aktívan használják az iPadet, ami 5.-ik és 6.-ik osztályban kötelező mindenkinek, bluetooth-os billentyűvel és tollal, amivel a képernyőn tud írni, rajzolni.

Kaptunk egy kb. 50 elemű listát, hogy milyen programokat kell az iPad-re telepíteni, el is ment vele egy fél nap, amíg mindent sikerült telepíteni és beállítani.

Minden reggel feltöltve kell az iPadet bevinni, ezen olvasnak, oldanak meg feladatokat, csinálnak pld képösszeállítást, amiről aztán mesélniük kell és így tovább.

Az olvasást például az iPad méri és a tanár látja, hogy mit és mennyi ideig olvasott. Az elérhető könyveket a tanár tudja be állítani például a gyerek érdeklődési köre és az angol nyelvtudása alapján. Így mindenki testreszabott „könyvtárat” kap, amiből szabadon választhat.

Tantárgyak

Itt egyébként az ötödik, sőt még a hatodik osztály is alsónak számít, így itt még mindig van egy ún. Home room tanító, az osztályfőnök, aki a legtöbb tárgyat oktatja, kivétel ezek alól a készségtárgyak, például zene (Music), torna (Physical Education – PE) vagy a dráma.

Illetve az angol felzárkóztató foglalkozásokat is külön tanárok tartják. A felzárkóztató kötelező minden gyerek számára, aki nem anyanyelvi angol és a felmérő teszten nem ér elég magas pontot. Hála a magyar nyelvoktatásnak és persze a gyerek elszántságának, neki kötelező most angol felzárkóztatóra járnia, ami nem mellesleg egy tonna dollár pluszban.

Nagyon fontos, hogy mindent próbálnak pontosan mérni ezért nem is 5, hanem 7 jegyű az osztályozó skála, hogy jobban lehessen differenciálni. A másik nagyon fontos, amiért az egész iskola annyira szimpatikus, hogy mindig azt keresik, hogy mit tud a gyerek, nem azt, hogy mit nem, és ez nagyon fontos, mert ezért van az, hogy a gyerek szeret iskolába járni, még akkor is, ha nem is ért mindent.

Az iskola egyébként 8:30-kor kezdődik, de 8:20-ra be kell érnie mindenkinek. Kezdés után van egy kis „közös” idő, ami után elkezdődnek az órák, amik 40 percesek. A gyerek elmondása szerint, ha valakinek mosdóba kell mennie, akkor szó nélkül kimehet. Két órát tartanak egyben, utána van tízórai szünet, majd 20 perc szünet, amit a gyerek az első naptól focival tölt.

Étkezés a suliban – ez a menza nem az a menza

A tízóraival kapcsolatban az osztályfőnök által küldött üdvözlő levélben, amit minden új gyerek szülei megkaptak, leírta, hogy lehetőleg minőségi ételt vigyen magával a gyerek, ne csokit, chips-et és hasonlót.

Szénsavas üdítőt nyilván nem vihet be, de megkérte a szülőket arra is, hogy újrahasznosítható csomagoló anyagot használjunk, mert az iskola célkitűzése a zero waste (nulla szemét) elérése.

A bemutatkozó levél, amit kaptunk a tanártól, egyrészt tényleg bemutatkozó volt, másrészt leírt minden fontos tudnivalót, ami tényleg nagy segítség a szülőknek. Ez is egy olyan apróság, ami nem kerül sokba, de rengeteget tud számítani.

Így mi is vettünk műanyag, zárható dobozt, kettőt és abba rakom a reggelente készülő tízórait. Ami néha szeletelt alma kesudióval, néha szendvics, néha banán és néha csalok és a 7Eleven nevű kisboltban veszünk kész szendvicseket és azokat csomagolom át a műanyag dobozba.

Az ebédre szerencsére nem kell csomagolnom, hanem a gyerek a menzán tud ebédet vásárolni. Másodikban még mi rendeltük meg neki az ebédet, de egy 5-ikes nagyfiú, már maga választ és fizet az érintőkártyájával, ami egyszerre a belépőkártyája és a menza kártyája. Erre első nap töltöttem 200SGD-t, most kíváncsian várom, hogy meddig tart.

Persze a nagy szabadságot még szoknia kell a gyereknek, ezért kiderült, hogy első héten minden nap ugyanazt vette és ette, mert az ízlett neki. Persze, amikor erre rájöttem, akkor megbeszéltük, hogy ezt nem lehet, fontos a kiegyensúlyozott étkezés, ezért most már minden nap mást eszik.

Ebben segítségére van, hogy 3 különböző konyha közül választhat minden nap. Van vegetáriánus, ázsiai és nyugati (western), de ennek senki ne dőljön be, ez olyan ázsiai értelmezése a nyugati ennivalóknak.

Persze volt egy kis kavar a kártyájával az első két nap, így hiába mondta be a nevét, mint utóbb kiderült nem vonták le az ebéd árát. Mondom persze, mert kinek legyen gond a kártyájával, aki nem tudja rendesen kifejezni magát angolul, így 3.-ik nap reggel bementem és megoldottuk a kártyaproblémát, azóta gond nélkül megy a fizetés.

A kártyát egyébként interneten is lehet tölteni, de akkor kényelmi díjat számolnak fel, a másik megoldás, hogy a suliban automatán keresztül készpénzzel is lehet tölteni.

A kártyát lehet használni az iskola kávézójában a Red Dot Coffee-ban is, de öszintén szólva ez a hely elvesztette a bűverejét, amióta a Covid miatt nem lehet beülni, csak elvitelre kérni bármit is. 2019-ben gyakran megesett, hogy a gyereket bekísértem a suliba, és a kávézóban egy reggelivel ünnepeltem meg az újabb dolgos nap kezdetét.

kavezo_1.jpgA Red Dot Coffe (forrás: Facebook)

Ebéd után egy hosszabb szünet és folytatódik a tanítás egészen 15:20-ig.

A héten kétszer, hétfőn és pénteken az osztállyal együtt mennek az iskola könyvtárában, ahonnan rendszeresen hoz haza a gyerek könyvet, amit persze vagy elolvas vagy nem, de legalább megismeri a könyvtárakat, hátha még szükség lesz erre az ismeretre.

Óra utáni foglalkozások

15:30 körül kezdődnek az iskola utáni foglalkozások, amikre félév elején lehet jelentkezni, de a korábbi hatalmas választékból elég kevés maradt a Covid miatt, így mi erre a félévre nem választottunk most semmit.

A jó hír, hogy a gyereket bevették az úszócsapatba, nem csak a felkészítőben, mint annak idején, hanem az un. Mini Squadba, ami azt jelenti, hogy ha a korlátozásokat enyhítik és lehet menni úszóversenyre, akkor elvileg már mehetne az iskolák közötti versenyekre.

A felvétel persze nem csak annyi, hogy küldök egy levelet, hanem a levél elküldés után megadták, hogy mikor lesz a felmérő és akkor egy órán át mérték fel, hogy mit tud.

Szerencsére a gyerek átment a rostán, ami köszönhető annak, hogy otthon is heti 4 úszóedzése volt már ősszel és egy nagyon jó edzője a törökbálinti triatloncsapatban.

Itt sajnos most csak két edzése lesz, és a Covid-korlátozások miatt egy edzésen csak 5 gyerek lehet, így nekünk a kedd reggeli 7 órás és a csütörtök délutáni edzés maradt.

uszoda.jpgAz iskola 50m-es medencéje (forrás)

Emellett megkerestem a gyerek régi fociedzőjét, Coach Chicka-t (Csika edzőt), aki egy afrikai ex-profi focista. Elmondása szerint mielőtt elvett volna egy szingapúri hölgyet, Európa kevésbé jegyzett csapataiban focizott, pld Finnországban, szóval nem egy George Weah, de nagyon szereti a gyerekeket és elég jól meg is mozgatja őket.

Így most szerda-péntek 17:15-től a volt lóversenypálya helyén kialakított sportpályák egyikén van a gyereknek kétórás fociedzése, ami ebben a melegben és párában azért elég komoly tud lenni.

edzes.jpgPillanatkép a fociedzésről. A gyereket könnyű kiszúrni. :)

Sajnos azonban az eddigi tapasztalatok alapján a csapattársak ebben az évben nem a legjobbak, de hátha majd összeszoknak és jobb lesz a hangulat. Coach Chicka-n biztos nem fog múlni.

A héten kínai új év, így egy hét szünet a suliban, aminek a gyerek persze örül, én kevésbé, de hát ez van, megoldjuk majd ezt is.”

Ha szívesen olvasnátok még Szingapúrról, akkor ne hagyjátok ki Zabor blogját!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A végére egy kérés Anditól, akinek megígértük, hogy megosztjuk kérését, hátha van kedvetek részt venni ebben a kis meglepetésben!

"Férjem 40 éves lesz áprilisban, és szeretnék neki a jeles évfordulóra jótanácsokat, születésnapi üdvözleteket összegyűjteni minél több országból, és ebben kérném a segítségeteket.

Az üzenet lehet egy fénykép egy egyszerű "Boldog születésnapot kívánok neked, Isti XY helyről" felirattal és a nevetek vagy pedig valami jótanács neki az élethez. Az üzenetek jöhetnek magyarul vagy angolul ( ha esetleg nemzetközi ismerőseitek is segítenének :))

Ha gondoljátok videóüzenetet is szivesen fogadunk. A képek egy albumba kerülnek majd a videóüzenetekből pedig egy montázs készülne, amit a bulin vetítenénk le, de az eredményt, ha szeretnétek, veletek is szivesen megosztom. Ha készítenétek egy fotót az üzenettel, amit elküldtök nekem az isti40birthday@gmail.com címre, nagyon megköszönném."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: iskola Szingapúr

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7417094062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2022.02.03. 07:15:44

Érdekes poszt volt.

De ki az az Andi?

Arthamyr 2022.02.03. 10:15:12

Vajon a magyar közoktatás mikor éri el ezt a szintet?

dikusz. 2022.02.03. 12:49:16

@Zulu4321: Hacsak ő nem...

Olvastam a szerző nevét, de Zaborról nem gondoltam volna, hogy a valódi neve Andi.:)))

Killy74 2022.02.03. 13:43:05

@Zulu4321: Hát sajnos nem ilyen egyszerű a kérdés, mert egy csomó dolog nem pénz kérdés, hanem hozzáállás. Szerintem a magyar oktatás egész szemlélete idejét múlt, elavult. Az, hogy egy iskola rendszer nem a hibákat keresi a tanulóban, hanem az erősségeit, az nem pénz kérdése.
Persze egy csomó dolog pénz kérdése, de, és most jön a demagóg rész, bár attól még igaz, szóval ha kevesebb stadionunk lenne, de jobb oktatásunk, sokkal több boldog ember lehetne az országban. Szerintem.

Killy74 2022.02.03. 13:43:11

@dikusz.: Szerintem a két dolog független. Más a blog bejegyzés és más az "akció", vélhetően minden cikk alatt megjelenik egy darabig a felhívás.

fhdgy 2022.02.03. 14:07:58

@Killy74: Hogy milyen az oktatás szemlélete?

Hát, olyan mint általában az országé. Egy részterület szemléletét nem lehet az egységes, egész szemléletéből, csak úgy kiragadni.

Sok mindent, nagyon sok mindent kellene másképp szemlélni!

Akarunk változtatni az egészen? Ha igen, akkor el lehetne kezdeni változtatni az oktatásén is.

De minek, kérdezem én?! Azért, hogy legyen sok jól képzett ember, aki az első adandó alkalommal lelép?

Így elsőnek azt a kérdést kellene feszegetni, hogy miért akarnak elmenni nagyon sokan. Utána pedig feltenni a kérdést, hogy mit lehetne, kellene tenni azért, hogy ez ne így legyen.

SzZoole 2022.02.03. 14:55:59

@dikusz.: jaj te kis tudatlan, az Andi az a Zabor, csak szingapúri nyelven :-)))

Vicc volt

Killy74 2022.02.03. 15:42:12

@fhdgy: Szerintem ha valahol érdemes neki látni az pont az oktatás, mert azon nagyon sok múlik, ráadásul a gyerekeket talán még könnyebb más gondolkodásra állítani, mint a felnőtteket. Mivel Magyarországon nincs semmi értékes nyersanyag, szerencsére vagy sajnos, az most mindegy, de ezért szerintem csak a magas szintű oktatás az egyetlen helyes irány. Ezen keresztül lehet befolyásolni az emberek szemléletét, értékrendjét is. Ehhez nyilván politikai akarat is kell, illetve egy politika felett álló nemzeti érdek képviselete, de nyilván ez ma elképzelhetetlen, egy országban ahol ma már csak árkok vannak.

Zulu4321 2022.02.03. 15:42:40

@Killy74:
Uhhh, demagogia, de kar volt:( A boldogsag mint kozoktatas fuggvenye...
Amugy egyetertek, nem pusztan penz kerdese. Ezt alapul veve meg mindig egesz jo a magyar.

dikusz. 2022.02.03. 15:47:33

@Killy74: Jééé.....:))) Nem vettem észre, hogy már az előző posztnál is ott volt.:)

dikusz. 2022.02.03. 15:58:30

@SzZoole: Szólhattál volna előbb is...:)))

fhdgy 2022.02.03. 16:15:40

@Killy74: Lényegében egyetértek! Az oktatás tényleg az a beruházás, ami a társadalom számára elég gyorsan megtérül. Persze, ahhoz túl lassan, hogy egy négy éves választási cikluson belül már kézzel fogható eredménye legyen. Legalább húsz, de inkább 30 évben kellene gondolkodni. Lesz valaha ilyen kormánya az országnak, amelyik előre lát és nem a pillanatnak él?

Nem igazán tudok benne hinni. Így marad a NAT ezredik, meg ezeregyedik semmire se jó változata, az ilyen, meg olyan ( mondva csinált ) pedagógus pályamodell, meg hasonló lózungok.

Aztán nem jutunk az ötről a hatra! Félek, hogy ha még száz évig élnék, akkor sem láthatnék semmi érdemi változást.

fhdgy 2022.02.03. 16:25:53

Kicsit off:

A 15:42:12-kor elküldött válaszról a hozzászólásomra még mindig nem kaptam e-mail-t.

on:

Arthamyr 2022.02.03. 19:48:12

@fhdgy: Ha az a választ író hozzászóló nincsen whitelist-en, akkor nem kapsz. Legalábbis én még sosem kaptam olyankor.
Egyébként az ilyen problémákkal a blog.hu-hoz célszerű fordulnod.

Zulu4321 2022.02.03. 21:06:33

@dikusz.: Csak egy tipp volt, amint lathato azota, nem is a legjobb:)

@Arthamyr: Bocsi, a ziccert nem tudtam kihagyni: kozoktatast hasonlitani egy draga maganiskolaval alapvetoen rossz kiindulopont. Amugy meg a 'nyugati' oktatasi rendszerbe valamelyest belelatva, haaat, nem tudom, hogy nem igaz-e itt is a poen: a Nyugat a szakadek szele fele tart, ...erjuk utol... (kicsit zanzasitva sorry).

fhdgy 2022.02.03. 21:13:04

@Nagy Kámpics: Ez egy kicsit túlzás volt!

Golf2 2022.02.03. 21:15:34

@fhdgy: nem jutunk az ötről a hatra...Eszük ágában sincs,birkákkal jobban bírnak.

fhdgy 2022.02.03. 21:17:06

@Golf2: Sajnos, de igazad van!

fhdgy 2022.02.03. 21:23:40

@Golf2: Jobb egy bégető birka, mint egy üvöltő oroszlán vagy egy dühös harci elefánt!

Csodabogár 2022.02.03. 21:44:14

@Nagy Kámpics: Nem is erről van szó, szerintem. Hanem arról, hogy én ismertem nem egy fiatal felnőttet, akik tanultak nyelvet az iskolában, aztán még a Rigó utcában le is vizsgáztak de beszélni nem tudnak. Még mindig a nyelvtan biflázásán van a hagsuly, nem az élő beszéden. Nyilván sehol se beszél a gyerek 12 éves korára angolul, ha csak nem iratják be egy méregdrága külföldi iskolába Pesten. Vannak ilyenek.

fhdgy 2022.02.03. 21:46:41

@Csodabogár: "Nyilván sehol se beszél a gyerek 12 éves korára angolul", még Angliában sem???

Ezt nem gondoltad végig!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.03. 22:05:29

Erdekes poszt volt, es az oktatasi rendszer - ertheto, hiszen kandai iskola - sokban hasonlit az USA iskolakhoz.
Nem gondoltam volna, hogy Szingaporban is van 7Eleven :))

Eszembe jutott a sajat lanyom, aki 7.osztalyos volt Magyararoszgon, amikor az USA-ba koltoztunk. A kinezett kaliforniai iskola (magan) kuldott neki egy paksametat angol es matek tesztekkel (meg otthon, Mo-n voltunk). Az angollal nem is volt semmi gondja, mert 1.osztalytol angol tagozatra jart, de az angol matek szokincse azert nem volt a topon :) Igy az angol tanarnoje kicsit besegitett neki az instrukciok megertesehez :))
Az itteni iskola pedig nagyon ertekelte a sikeres es zokkenomentes beilleszkedeset a 8.osztalyba, es ev vegen meg valami elismero oklevelet is kapott a jo teljesitmenyeert :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.03. 22:11:26

@Nagy Kámpics: a lanyom egy alapitvanyi iskolaba jart (allami iskolaban hoztak letre eloszor egy osztalyt, majd ez kesobb bovult), ahol 1. osztalytol tanultak angolt, majd 3 v. 4 osztalytol mar tobb tantargyat is, igy kb kettannyelvu osztaly volt. Ez a 2000s evek elso feleben meg viszonylag ujdonsag volt.
En kaptam az alkalmon, mikor ezt meghirdettek - a tandij nem volt annyira veszes, es beirattam a gyerekem.
Az osztalyuk kb 90%-a 7.osztalyra eljutott kozepfokra, le is tettek egy kozepfoku (nem Rigo utca :) vizsgat. Ez eleg volt arra, hogy a lanyom Kaliorniaba erkezve rogton 8.osztalyban tudta folytatni az iskolat. persze a mindennapi kaliforniai tinedzser szlenget meg kellett tanulnia, de eleg gyorsan ment neki :)

FutureFry 2022.02.04. 22:43:16

@Zsuzsi65: “… Nem gondoltam volna, hogy Szingaporban is van 7Eleven :)) …”

Mondjuk annak fényében, hogy 1990 óta [1] japán többségi tulajdonban van a 7-Eleven (ahol jelenleg több boltjuk van mint bármelyik másik országban [2]) talán nem is annyira meglepő…

[1] www.latimes.com/archives/la-xpm-1990-10-25-fi-4478-story.html
[2] www.thetravel.com/which-country-has-the-most-7-11-stores/

Arthamyr 2022.02.05. 08:40:15

@Zulu4321: "nem igaz-e itt is a poen: a Nyugat a szakadek szele fele tart, ...erjuk utol..." - Lehet, hogy igaz, és a szakadék felé tart, akár az is lehetséges, hogy gyorsabban, mint Mo., de az biztos, hogy egyelőre még mi vagyunk közelebb a szakadékhoz.

Zulu4321 2022.02.06. 18:12:40

@Shaktee: Te a goFRAUDme-nek drukkolsz? Eleg ciki...
Legtobb embernek a tolvajlas/lopas jutott eszebe az akciorol. Ugy latszik ok is gyorsan raebredtek...
www.youtube.com/watch?v=vdbQcwbSV3k&ab_channel=GlobalNews

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.07. 16:56:02

@Zulu4321: szerencsere GFM visszakozott, miutan tobb AG jelezte, hogy kesz kicsit melyebbre asni a Gofundme fraud-gyanus ugyeben. Azota GFM jelezte, hogy a donoroknak vissza fogja utalni a penzt, igy mas platformot hasznalva tudjak majd szetosztani a konvoj szervezok az osszeget.
GFM egy nagy woke ceg, mint a tobbi CA progressives...

Zulu4321 2022.02.07. 17:39:03

@Zsuzsi65: Igen, en is erre celoztam, marmint h a GFM raebredt, h ogy mekkora ongol, ...csak rossz videot mellekeltem, ugy tunik...:-/ Nagyon megdobbento az egesz, sok kerdest felvet korrupcio, egyeb temaban.
Ez lett volna:
www.youtube.com/watch?v=L468-UDc1IA&ab_channel=RobertGouveiaEsq.

Zulu4321 2022.02.07. 17:39:08

Csak kivancsisagbol, mennyit kell altalaban varnotok, mig megjelenik a hozzaszolasotok?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.07. 18:05:06

@Zulu4321: haha, azert latszik, hogy youtube is egy woke ceg :) azt irja, GFM "caved in"...

Zulu4321 2022.02.08. 13:35:28

@Zsuzsi65: Hat youtube-rol tudjuk, amit..., de a cimet a videot posztolo adja, ha jol gondolom...(?)

Ami szomoru, hogy nagyon ugy tunik, mar 'thought police'-ra sincs szukseg, sok atlagember (es valasztott vezetoi) teljes agymosasban vannak.
www.youtube.com/watch?v=cIleWSkWSww&list=RDCMUCQa62kyOcsyhVUqyvRCbDNQ&start_radio=1&ab_channel=RobertGouveiaEsq.
Olvastam egy idezetet a kommentek kozott:
"Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable." (JFK)

Kennedy idejeben talan meg igaz lehetett, de most...?

Zulu4321 2022.02.08. 22:02:24

@Zulu4321: Kisse visszakoznom kell a fentiektol, ez a nyilatkozat egy kormanyparti kepviselotol valamelyest visszaadja a hitemet:)
www.youtube.com/watch?v=xuASydTUatI&ab_channel=GlobalNews

(Ha meg valakinek van ketsege afelol, milyen jelentosegu, ami most zajlik Kanadaban, azon nem lehet segiteni:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása