oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. január 14. 06:30,  A svájci óragyártás újabb áldozata 132 komment

2022. január 14. 06:30 Határátkelő

A svájci óragyártás újabb áldozata

No nem kell valamilyen véres esetre gondolni, egyszerűen csak arról van szó, hogy Steve-ék kihasználtak egy lehetőséget – és milyen jól tették! Egyik fia egy gyönyörű órával, ő pedig egy kellemes élménnyel gyarapodott.

hongkong_oravasarlas_210114.jpg

„Pár évvel ezelőtt sikerült egy családi összejövetelt összehozni karácsonykor Hongkongban. Még a Covid előtt. A családos kisebbik fiúnknál, aki már 15 éve ott él. Van két unoka, kisleányok. Azon a manapság ritka alkalmak egyike volt ez, amikor mindkét fiunk egy fedél alatt volt. Az idősebb fiam sokáig San Franciscóban élt, de nemrég átköltözött Miamiba, ahol egy hölggyel él, de ott nincsen gyerek.

Ha Karácsony környékén utazol, készülj kb. 50%-al többet fizetni a repülőjegyre, mint máskor. Na, mindegy. Volt pezsgő, halevés szenteste, unokáink nyüzsögtek a karácsonyfánál, és bontogatták az ajándékaikat.

Bele is fáradtak, egypárat másnap reggelre kellett hagyni. Mi, felnőttek vacsora után konyakokat és whisky-ket kóstolgattunk.

Mongol ebéd

A következő nap, december 25.-e, Karácsony napja. Ugyan ez ünnep Hongkongban, de mivel a kínaiak többsége nem keresztény, a boltok nyitva vannak. Míg ilyenkor az észak-amerikai és az európai városokban csend uralkodik, itt éppen az ellenkezője.

A helybéliek kedvenc foglakozásukat űzik, pénzüket költik. Jézus születése helyett az aranyborjút ünneplik.

Lementünk a városba, ezúttal egy, a Causeway Bay (Times Square vásárlóközpont) negyedbe. Ebédre egy mongol grillétterembe. Az étterem (csupán Hongkongban tapasztalsz ilyet) egy magas épület 10. emeletén volt.

Minden asztalba egy gázgrill volt beépítve, elszívó berendezéssel együtt. Magad grillezted az előre előkészített finom nyers húsokat/zöldségeket, avagy ha nem akartad, pincéri segítséggel. Ez a mongol cuisine nem rossz.

Óravásárlás indul

Már kora délután volt, amikor ebéd után lementünk a vásárlókkal teli utcákba, nyüzsögni. Idősebb fiam egy órát akart venni magának, fellelkesedve a Hongkongban található nagy választékon és azon, hogy nincsen adó (VAT).

Először egy használt, minőségi órákat áruló boltba mentünk. Gyönyörű Omegák, stb., és főleg Rolexek nagy választéka volt a vitrinekben az üveg alatt. Mind nagyszerűen felújítva és karbantartva.

Ám fiam hamarosan elhatározta, hogy mégis új órát vesz, úgyhogy ettől kezdve, az azokat áruló boltokat kezdtük látogatni. Ilyenekből csak ebben a negyedben, volt egy tucatnyi.

Bevallom, én is kedvelem a márkás órákat. Régebben volt egy Longines-em, de idővel az aranyozás lekopott róla. Most egy Tissot órám van, ami nem nagy szám a márkás órák között.
Élveztem az órakeresést.

Sikeres alkudozás

Olyan órákról beszélünk, amelyek 2000 US dollártól felfelé voltak árazva… nos, a csillagokig. Kisebbik fiam, aki Hongkongban él, nagy szakértőnek bizonyult. Ő is és felesége is jobb órát viselnek. Mondta, ebben az árkategóriában itt, HK-ban, alkudozni szokás.

Idősb fiamnak végül is egy IWC Schaffhausen óra tetszett meg. Az alkudozás elkezdődött, igen komolyan. A segítség az okos telefonunkról jött, ahol meggoogle-ztük az ilyen órák legalacsonyabb árát, míg az eladó, egy rafinált kínai hölgy, csak hajtogatta, hogy az internetes órák nem megbízhatóak, ők pedig garantálják, stb.

Végül is fiam elért egy 15% árengedményt, ami a 0% HK-i adóval együtt kedvező árnak tűnt. A fém óraszíj be lett állítva, garanciapapírok kitöltve, a svájci óragyártás egy újabb áldozatot ejtett azon a karácsonyi délutánon.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hongkong Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216810004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2022.01.14. 08:16:23

Akkor te nem a Hufnagel Steve vagy.

Hari Seldon 2 2022.01.14. 10:45:23

Jó, hogy nem Cartier órát vett.

elCigale 2022.01.14. 13:06:46

@Hari Seldon 2: Mi baj a Cartier órával?

Láttam egy antik roadshow-t, ott egy csúcs Cartiert 200ezer dollárra itéltek. Annál drágább csak egy Patek volt..félmilláért.

P.Elliot 2022.01.14. 13:21:56

Gondolom ez az ora inkabb az ekszert kepviseli mert hogy mennyi az ido azt mas egyszerubb sot igazan egyszeru orakon is meg lehet latni.

Nekem amiota mobilom van azota semmi szuksegem ra es nem is hordom.
Nalunk senki sem hord orat a csaladban ahogy latom.

Igaz hogy nincs is hova sietnunk na meg az autoban is ott az ora az orrunk elott beepitve.
Egyszer lattam evekkel ezelott egy aruhazban ahol markas dolgokat is arulnak, gondolom azokbol a draga uzletekbol hozzak mert nem adjak dragan ahol megmaradt , nem tudtak mar eladni, illetve lecsereltek a keszletet, egy orat.

Nem az ora fogott meg mert azt akkor mar nem hordtam ilyesmit hanem a karkoto resze ami modern volt, es valami gyonyoru, egymasba kapcsolodo nem lanc hanem hosszukas formak, szivesen lehagytam volna az orat rola a karkoto fogott meg.
Nem volt draga, 78 dollar volt de valahogy nem akartam hogy ora is legyen rajta. Elmentem onnan, ketszer visszementem megnezni es toprengeni hogy kell-e, tovabbmentem bevasarolni, 1 ora mulva megis visszamentem hogy megveszemn, az oranak hult helye volt, mas gyorsabban tudott donteni.
Ezt egy eletre megjegyeztem hogy ha valami tetszik, ne hagyjam futni...

elCigale 2022.01.14. 15:16:05

@P.Elliot: Első órám egy Doxa volt, apámtól örököltem, sajnos bevttem az óceánba, ha otthon járok majd megcsináltatom a kedvenc vizivárosi órásommal..most is Doxa van :)

Pontatlanok, naponta kell felhúzni, ezért szeretem őket..:)

keptarhely.eu/view.php?file=20220114v01x9ugak.jpeg

Csodabogár 2022.01.14. 15:17:10

Jómagam óra nélkül nem tudnék létezni. Ha valamiért nincs rajtam, percenként akarom megnézni.
Smarphonet viszont nem hordok magammal mert nehéz. Van egy kis ókori handym, ami csak 85 gramm, telefonálni és taxit hívni remekül lehet vele. Eljön az idő, amikor az ember már súlyra veszi a dolgokat.:-(
De karórám van néhány, mert ékszernek is hordom. Ami nem svájci az japán. Seiko igen szép órákat csinált. Férfi óráim is vannak, mert vettem a hozzám tartozóknak órát, divatosat vagy szépet. Már apám is szerette az órákat, még tőle is van egy arany karóra. A többit már elajándékoztam.
Nekem kifejezetten fura, ha valakinek nincs órája.

Csodabogár 2022.01.14. 15:19:27

@Csodabogár: Biztos, hogy létezik még az a vizivárosi órás?
Egyébként egy pont ilyen van nálam apámtól, csak aranyban, mint a betett kép.

SzZoole 2022.01.14. 15:36:47

IWC Schaffhausen Hongkongban? Lehetek szkeptikus az óra eredetiséget illetően?

Mondjuk manapság ha valamin nem made in china van ráírva, akkor tuti hamisítvány :-)

dikusz. 2022.01.14. 17:01:01

@SzZoole: Nem lehetsz szkeptikus:)))
Vagy ott is van ismerősöd?:))) (viccvót)

SzZoole 2022.01.14. 17:53:12

@dikusz.: hát nem tudom, van, akinek a ruszkikkal szembe vannak kétségei, nekem személy szerint a csinkikkel szembe van, a szemük sem áll jó :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.14. 19:59:00

@SzZoole: a lanyom nemreg olvasott egy nagyon erdekes (es kicsit felelmetes) konyvet arrol, hogyan epulnek be a kinai kemek a nyugati orszagokban, es tanulmanyozzak a rendszert (gondolom, annak gyenge pontjait). Tobb ilyen "hotspot" kem-gyarto Kinaban a kinai think tank-ek...
Na, ezek utan tegnap meseli a lanyom, aki itt LA-ben doctors research orakat vesz egy nemzetkozi diakokkal teli kisebb egyetemen, hogy egy kinai lany, aki elmondasa szerint egy kinai think tank cegnek dolgozott, most szinten doctors research-et csinal, es nagyon erdekelte, hogy az FCC (Federal Communication Commission - kb "Media felugyeleti szerv itt az USA-ban) miert limital bizonyos kinai kommunikaciot...

hmmm...nem gyanus ez kicsit? :))

SzZoole 2022.01.14. 20:07:36

@Zsuzsi65: már miért lenne gyanús? Csupáncsak kiváncsi a lelkem, mint az itteni eset, ami a napokban történt itt.

www.telegraph.co.uk/news/2022/01/13/mi5-warns-chinese-spy-has-active-parliament/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.14. 20:59:14

@SzZoole: :) hat igen...es kozben az USA meg azt mondja, hogy "oh, nem szabad minden egyes kinait ugy kezelni, mint potencialis kemet..."
Hat minket, mint a szocialista tabor tagjait nem ugy kezeltek evtizedeket keresztul? Akkoriban nem tiltakozott senki emiatt...

Tudjuk, hogy a demokracia veszte magaban a demokraciaban rejlik. Az USA egyreszt meg mindig naiv, masreszt akkora mennyisegu penzt pumpalnak pl. ezek a szervezetek, amelyek pl egyetemi/research helyeket celoznak meg, hogy emiatt az egyetemek egyszeruen nem tudnak/nem akarnak nemet mondani a kinaiaknak.

Az USAnak fel kene ismernie, hogy Kinat nem lehet ugy kezelni, mint egy nyugati tarsadalmat. A (marxista) ideologiajukkal es a kulturajukkal szemben maskent kell(ene) fellepni.

A "demokracia" es liberalizmus neveben fellepo amerikai mentalitassal kiszolgaltatotta teszi magat az USA.

elCigale 2022.01.14. 21:31:37

@Csodabogár: Igen, múlt évben is csináltattam ott valamit, olcsó, s garanciás. Adom a címet miháncst..

Csodabogár 2022.01.15. 09:18:00

@SzZoole: Nem tudom milyen Hongkong, ott sajnos nem voltam. De Kínában igen és ott az utcán lehetett valódi rolexeket venni 2-3 dollárért.:-)))
Üzletben a legdrágább márkáju táskákat, 10-25 dollár árban. Szóval én se vennék mérget egy hongkongi óra valódiságára.
De mindegy is. Ha Steve fia boldog az órával, akkor jó.

elCigale 2022.01.15. 09:28:02

Tényleg, mit szólnak a lokál monarhisták hogy a Bandi X herceg mekkorát bukott.

Bözsi nem engedi hogy kifizesse a csajt, ki fogják adni amerikának? Sose fordult ez elő…

FogarasiArpi 2022.01.15. 12:41:35

Gratulálok az IWC-hez, főleg, ha tényleg jó áron sikerült hozzájuttni egy eredetihez.
Nekem is a mechanikus, esetleg solar órák jönnek be, de elvből nem költök rájuk max $200-nál többet.

Pedig egy pár Grand Seiko, Longine, Breitling Aviator nekem is nagyon tetszik. Csak amikor belegondolok, hogy egy autó árát költeném rájuk, akkor nagyon gyorsan felébredek a szép álomból.

kewcheg 2022.01.15. 12:41:35

@Zsuzsi65: ha Kína tényleg figyeli a fehér civilizációt, és lenne agyuk, akkor nem a kommunizmust tennék kötelezővé, hanem a kereszténységet.
Ez az eszme tette naggyá az északnyugat-atlanti civilizációkat.....

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2022.01.15. 12:41:36

Voltam Hong Kong-ban, még a Kínához való viszzatérés előtti utolsó évben. Annyi Rolls Royce futott az utcákon, mint sehol másutt. Valószínűleg az IWC is valódi - jó választás!

savanya jóska 2022.01.15. 12:41:44

@Csodabogár: Tessék

Koronczay Órás és Ötvös
4.6
(9)
Watch repair service · Budapest, Hungary
Closed ⋅ Opens 10 a.m. Mon
Koronczay Órabolt és Szerviz
4.9
(82)
Watch repair service · Budapest, Hungary
Closed ⋅ Opens 10 a.m. Mon

SzZoole 2022.01.15. 14:23:58

@Zsuzsi65: de ha már egyszer elfogták a pénzt a csinkiktől, ottantól kezdve a csinkik azt fogjak mondani, hogy a pénzükért azt csinálnak amit akarnak.

Az EU és a UK is azon dolgozik, hogy minél jobban kiszorítsák őket innen és kevesebb teret engedjenek nekik. ( szerintem helyesen)

Nem tudom, hogy a Bájdenetek hogy áll hozzájuk.

SzZoole 2022.01.15. 14:28:41

@Csodabogár: “ valódi rolexeket venni 2-3 dollárért” Ez k…a jó :-)))

Én nem jártam arra és nagyvalószínűséggel nem is fogok, max. Japán ami érdekelne.

Na most én nem állítottam, hogy gagyit vett Pistabá fia, csak feltételeztem :-))

SzZoole 2022.01.15. 14:34:35

@Mitzi von Küche: szerintem azt is copyzták, mint minden mást :-))

Már a Rolls Royce Cullinan is piacon van :-)))

carbuzz.com/news/now-china-is-copying-the-rolls-royce-cullinan

Csodabogár 2022.01.15. 17:42:08

@FogarasiArpi: Pedig a lelkes zöldek, igencsak örülnének ha autók helyett órákat vennél.:-)

Csodabogár 2022.01.15. 17:44:16

@savanya jóska: Köszönöm. Már rég jártam arra és sajnos az igazi órások erősen fogynak.:-(

el Cigale 2022.01.15. 18:23:11

@Zsuzsi65: Kína nélkül becsukhat a jueszé.

Briteknek meg oly mind1 :)

2022.01.15. 18:23:15

@SzZoole: IWC Schaffhausen Hongkongban? Lehetek szkeptikus az óra eredetiséget illetően?

Ez egy jogosan feltett kerdes!!

SzZoole 2022.01.15. 20:14:30

@Team Vincent: where have you been, uncle Vincent, long time no see:-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.15. 23:15:18

@SzZoole:" Nem tudom, hogy a Bájdenetek hogy áll hozzájuk."
Bidenunk azt csinalja, amit diktalnak neki ;) a mostani kormany buddy-buddy a kinaiakkal ;)

HgGina 2022.01.15. 23:53:25

Úgy tudtam eddig, hogy az ilyen drága, de legalább semmi extrára nem képes, többnyire értelmetlen dolgok a f@szméregetésre valók, és ez általában autóban merül ki. Aztán telefonban. De hogy ma már egy óra is a kivagyiság mércéje, szánalmas. Nekem sajnos csak egy ma se túl drága 1900-as, ezüst zsebórám van. Jó esetben talán 50 ezret adnának érte. És mégis kenterbe veri ezeket a sokmilliós faxságokat eleganciában.

2022.01.15. 23:53:29

@SzZoole: since this was discontinued there is no way to meet you.

2022.01.15. 23:53:39

@SzZoole: régebben meg az aktív években a Bucherer cég ügyfelünk volt, akkor vettem egy omegát, időnként előveszem a szekrényből és gyonyorkodom benne. Praktikus okokból hétköznap inkább egy Rado-t hordok. Pont két hete gondoltam rad a cailler gyárban voltunk az unokaimmal.

Menj el Japánba okvetlenül,csodálatos ország

2022.01.15. 23:53:43

@SzZoole: “ Nem tudom, hogy a Bájdenetek hogy áll hozzájuk.”

Mikor szólna hozza? Két szundikalas között?

SzZoole 2022.01.16. 09:45:17

@Zsuzsi65: akkor lesz még gondja az USA-nak ebből a nagy bratyizásból, szerintem :-)

SzZoole 2022.01.16. 09:59:42

@Team Vincent: nekem is vannak karóráim de nem viselem őket több okból; nem látszanak a tetkóim, az autóimban vannak beépített órák és a telefon is megmondja ha kérdezem :-)

A caillert ide kérem; Zoole Angolország :-)

P.Elliot 2022.01.16. 13:26:06

Rettento hideg van odakinnt es nehany oran belul havat, jeget es viharos szelet varnak.
Nem lenne jo ha a vihar letepne a villanyvezetekeket mert akkor meg a futes se kapcsolna be. Van ugyan aramfejlesztonk de meg sosem hasznaltuk, nem lenne jo dolog elorangatni, uzembe helyezni, foleg hogy sosem lattunk mukodesbe kozelrol ilyesmit.

Hogy az ora temahoz is hozzaszoljak, nem tudom mifele orai voltak a ferjemnek, sosem erdekelt, o maga vette, o szerette az orakat, azonkivul neki szuksege is volt ra.
Amikor meghalt, minden holmijat egy sapka-sal/ ami annyira jellemzo volt ra/ kivetelevel amit megtartottam, a tobbit szetosztottam, mindent el vittek nehany holmi ment a jotekonysagi boltba.
Az orakat is elvitte valaki.
Egy orajat megis megtartottunk mert azt a kislanyom amikor 7 eves volt az apjanak vette karacsonyra, makacsul azt, hiaba probaltam lebeszelni hogy van neki, egyszeru normal ora volt, a zsebpenzebol gyujtotte ossze ra, olcso orat kell elkepzelni es elvarta hogy hasznalja is, legalabbis egy darabig.Apja meg volt rajta hatodva hogy milyen gondos kislanya van, aztan lassan valami uruggyel visszvette a regit de mig elt emlegette.

Az ajandekozasra koran megtanitottuk a gyerekunket hogy az mit jelent, zsebpenzt is koran kiutaltunk ra, 4 eves koraban vett eloszor ajandekot, hosszu valogatas es toprenges utan, hogy nekem mit azt mar elfelejtettem, de az apjanak vett egy banyaszlampafelet, zold szinben, benne egy gyertya. Hehehe....

Nem tudta megmagyarazni hogy miert azt vette, vajon mi fordult meg a kis fejecskejeben vagy milyen mesebol-filmbol es miert hallotta de makacsul ragaszkodott a lampahoz, ma is megvan, sokat nevettunk rajta akkoriban.

Mennyi sok elmeny van azert egy gyerekben, illetve milyen szorakoztato felnevelni egyet.

Lehetne egy topikot nyitni rola hopgy szokatlan, furcsa ajandekok a vilag minden reszebol...

Golf2 2022.01.16. 13:49:14

@P.Elliot: 10-ből 9-szer azt hallom,látom hogy a feleség temeti el a férjét,éli fel a vagyonát...Közben itt agyarországon 6-7 évvel elöbb mehetnek a nők nyugdíjba,a férfiak örülnek ha megérik a 65-öt.

Hari Seldon 2 2022.01.16. 14:23:33

@elCigale:
Igen. Nem akartam nagyon részletezni.

SzZoole 2022.01.16. 14:30:11

@Golf2: akkor még van jó pár éved, nemsokára 65 leszel :-)

Golf2 2022.01.16. 14:41:40

@SzZoole: Kb. 2000 nap...Az eltelt 21600 hoz képest nem sok.

P.Elliot 2022.01.16. 14:44:39

@Golf2: Persze hogy a feleseg temeti el a ferjet, 9 evvel voltam fiatalabb mint o, ez szinte termeszetes.
Arrol nem is beszelve hogy a ferfiak legtobbje nem el valami egeszseges eletet. Isznak is vagy, es, dohanyoznak, nem igazan nezik hogy mit esznek es hogy az egeszseges-e, mi a fenet varnak?

Ami a vagyon feleleset illeti, normal, nem gazdag embernel es ebbol van a legtobb, nincs mit felelni.

Jo ha az ozvegye megel valahogy egy jovedelembol.
Nalunk, amit szereztunk, ketten szereztuk, szo szerint 2 boronddel jorttunk, joga van felelni annak aki tovabb marad a foldon.
Egyebkent nem elem fel, el sem koltom a nyugdijamat, jo resze megy a bankba.
Ehhez viszont az kellett hogy megtervezzuk az eletunket/ eletbiztositasunkat megszuntettuk abban a pillanatban amikor kifizettuk a hazat mert az csak a biztositeknak kellett es addig/.

Tervezett elettel mindent el lehet erni es futja normalisan mindenre.
Olyan ev nem volt hogy ne nyaraltunk vagy utaztunk volna valahol, kiveve amikor a gyerekunk szuletett akkor ket eves koraig nem vittuk sehova mert az nem igazan jo egy kicsi gyereknek.

Hazat is vettunk, van ket epitheto telek Floridaban amit meg nem adtunk el, penz is akad a bankban mert mindig tettunk felre plusz extrat a nyugdijas eveinkre.

Meg hogy a feleseg feleli a vagyont!

SzZoole 2022.01.16. 14:48:14

@Golf2: akkor jól emlékeztem, hogy ‘62-es vagy :-)

midnightcoder2 2022.01.16. 16:06:52

@HgGina: Én ha van rajtam karóra akkor az egy kicsi olcsó kínai "okosóra". Mondjuk az egészségügyi funkciói használhatatlanok kivéve a lépésszámlálást, de nem is azért használom, hanem mert egyrészt elég csak rápillantanom akár vezetés közben is, és látom mennyi az idõ, másrészt rezgéssel jelzi ha hívásom van. Ami mondjuk villamoson nem hátrány - a mobilt nem mindig hallom meg.

savanya joci 2022.01.16. 16:07:02

« A kis szerbiát akarják bántani azzal hogy Djocovidot felrakták a repülőre, hogy ne tudjon nyerni” Mondta egy belgrádi férfi.

Ugye milyen ismerős a para, a kamuvári duma?

savanya joci 2022.01.16. 16:07:04

@P.Elliot: Jó topik lenne..

Borzasztó hideg van itt is :/

P.Elliot 2022.01.16. 18:43:16

@savanya joci: Hol laksz hogy ott is olyan hideg van?

savanya joci 2022.01.16. 19:18:41

@P.Elliot: Közel, ahun a pestabácsi :)

Golf2 2022.01.17. 05:50:03

@P.Elliot: Elnézést,nem rád gondoltam,csak általában értettem hogy elöbb halnak a férfiak.Nyilván a családja költi a pénzét,jobb mintha idegen költené.Egyáltalán nem rád gondoltam,sorry!

macias 2022.01.17. 08:59:21

@savanya joci: már nem vagyok savanya

Gracias HA ;)

macias 2022.01.17. 08:59:23

@P.Elliot: az ő posztjába írunk.

P.Elliot 2022.01.17. 14:24:27

@macias:
Ez eszembe se jutott.
Koszi!

Kivanok a topiknyitonak sok szerencset az orahoz, legyen benne neki sok orome.

SzZoole 2022.01.17. 15:13:05

Hemel Hempstead, 9-10 fok, szélcsend, verőfényes napsütés, szívom magamba a D vitamint :-))

P.Elliot 2022.01.17. 15:20:52

@SzZoole: Itt a beigert hatalmas hovihar helyett csak eso van, mondanom sem kell hogy hetfoi orom, ugyan ki akar havat takaritani?

A napsutes meg odebb van de mar lassan megyunk ki a januarbol, februar az rovid es marcius mar tavasz vagy olyasmi...

Hat csak szivd magadba azt a D vitamint ha megteheted.

SzZoole 2022.01.17. 15:39:16

@P.Elliot: a rózsabokraimon a rügyek már fél/ egy centisek, hóvirágot még nem látok :-)

Csodabogár 2022.01.17. 16:24:47

@P.Elliot: Hóvihar lett csak kicsit odébb. Híreket nem nézel?

P.Elliot 2022.01.17. 16:41:47

@SzZoole: Erdekes hogy nekem is van rugy a rozsabokron, sot a hortenzian is de ugyis metszeni fogom fenruarban.

P.Elliot 2022.01.17. 16:43:42

@Csodabogár:
De nezek hireket de mivel az tolem igencsak messze van, nem erint a hoviharjuk.
Lapatoljanak csak!

Eppen eleg arra gondolni hogy hetkozben is igergetnek valamit itt nalunk.

P.Elliot 2022.01.17. 16:44:53

@macias:
20 centi, szep nagy!

Bezzeg karacsonykor nem jon.
Itt nalunk mar legalabb 20 eve nem volt feher karacsony.

SzZoole 2022.01.17. 17:00:14

@P.Elliot: én még késő ősszel meg metszettem, itt akkor szokták és bokrokat is akkor vágjak vissza.

puhacica 2022.01.17. 19:43:29

@P.Elliot: hipp-hopp odaer a tavasz hozzatok is.
ide mindig koran erkezik, a narciszok mar kinyiltak. tegnap delutan poloban sutkereztunk lent a parton, a kutyakat nevetttuk, tiszta bolondok voltak, nagyon elveztek a vizet es a napfenyt, na meg az eldobalt labdakat es botokat. :D
en ma is kisetaltam a kedvenc padomhoz, jo magasan van a parti osveny mellett. felho nem volt az egen, a madarak pletykaltak csak, olyan bekes volt, nem lehet ezzel betelni.

P.Elliot 2022.01.17. 20:19:53

@puhacica: Mondtam en hogy igen jo helyre koltoztetek, januarban enyhe tavaszi ido es narcisz?

Ez tobb mindennel....

puhacica 2022.01.17. 21:06:29

@P.Elliot: a februar meg hozhat meglepeteseket, de az, hogy a viragok nyilnak mar, nagyon sokat dob a kozerzetemen. a napsutesrol nem is beszelve. igazad van, tenyleg tobb mindennel :)

macias 2022.01.17. 21:13:05

@puhacica: “ hipp-hopp odaer a tavasz hozzatok is.”

Hahha majd emlékeztess amikor itt áprilisban “viccesen” hózik.

dikusz. 2022.01.17. 21:16:39

@puhacica: Hát, itt olyan viharos szél volt, hogy majdnem elvitte a sapkámat, pedig nem is hordok sapit.

puhacica 2022.01.17. 21:19:38

@dikusz.: akkor az tenyleg jo nagy szel lehetett :D

P.Elliot 2022.01.18. 02:22:18

@macias: Hat akkor volt mit takaritgatni!
Azon az asztalkan araszos ho all!

SzZoole 2022.01.18. 07:47:57

-3 fok, verőfényes teleholdsűtés, a jégvirágok kinyíltak az autók szenvedőjén.
Most legalább hasznos a maszk viselése mert melegíti az arcom :-)

Csodabogár 2022.01.18. 08:00:27

@dikusz.: Én időnkét azt hittem, hogy repülők jönnek, alacsonyan, olyan erős hangja volt a szélnek.
Most süt a nap, biztos lesz majd +5 fok később. Én az idei téllel egyelőre nagyon meg vagyok elégedve.

SzZoole 2022.01.18. 08:39:23

@Csodabogár: ez a nagy szél, lehet, hogy már a változás szele :-)

dikusz. 2022.01.18. 09:09:08

@SzZoole: Akkora szél nem volt:)))

dikusz. 2022.01.18. 09:37:57

@Csodabogár: Életemben egyszer, 2005-ben jártam a Magas-Tátrában, egy kedves túratársnőmmel, aki akkor már sok-sok éve járta azt a környéket (Ótátrafüred, Csorba-tó, Tátralomnic). Nem hegyet mászott, "csak" túrázott, ismert minden turistautat. Csodálatos emlékeim vannak erről a túráról.

A szállásunk Erdőalján volt, az elektricska vonalán. A szállásadónk mesélte, hogy az előző évi (2004 novemberi) hatalmas szélviharnak volt olyan hangja, mintha repülőgépek húztak volna el a házak felett. Azon a környéken volt a legnagyobb pusztítás, végigtarolta a hegyoldalt a vihar. Annyi fa dőlt ki, hogy be lehetett látni Poprádig.

Mindez a "repülők jönnek alacsonyan..."-ról jutott eszembe.

2022.01.18. 10:41:05

@SzZoole: „ ez a nagy szél, lehet, hogy már a változás szele :-)“

Amit az utóbbi időkben láttunk, lenne a energikus erős nagy zayyal járó változást hozó szél?
Én inkább egy össze-vissza csapkodja tor adót latok

2022.01.18. 10:41:08

@SzZoole: “ kiheverte már a varosod a nagy robbanást?

2022.01.18. 10:41:18

@dikusz.: “ Azon a környéken volt a legnagyobb pusztítás, végigtarolta a hegyoldalt a vihar. Annyi fa dőlt ki, hogy be lehetett látni Poprádig.”

Volt egy utunk oda ebben az időszakban, így személyesen láttam hogy óriási pusztítást végzett az orkán. Szinte sebészi precizioval dolgozott. Érdekes módon a levelüket hullajto állva maradtak és a fenyők ki dőltek. A magyarázat: nem volt rajtuk lombkorona így kisebb támadási felületet adtak. Nemzetközi csapatok jöttek segíteni. A múlt hónapban jártam arra, es mily csodálatos a természet alig lehetett valamit látni a kárbol. Egyébként csak 7 percig tartott az orkán

dikusz. 2022.01.18. 11:59:25

@Team Vincent: Azt olvastam akkor, hogy a nem őshonos fákat tarolta le az orkán.
Utánaolvastam ma az egyik oldalon, ahol azt írják, ismét lucfenyőket telepítenek. Valóban így van?
Egyébként az a véleményem, odaát igen csak vigyáznak az erdeikre.

Csodabogár 2022.01.18. 12:51:12

@dikusz.: A mai szél se volt kutya. Mendegéltem a Sparba húztam a banya tankot. Egyszer csak hopp előttem lebegett a szélben. Fogtam persze, de teljesen vízszintesben volt. Időnként nagyokat lökött rajtam a szél. Vissza szél ellen, inkább taxin jöttem.:-)

dikusz. 2022.01.18. 13:01:14

@Csodabogár: :))))
Azért ezt az életképet szívesen végignéztem volna...:)))
Még nem voltam lent, de itt úgy látom szélcsend van.

2022.01.18. 13:01:47

@dikusz.: kb. öt éven át szerveztünk oda utakat. Strary smokovec grand hotelben vagy a csorba tónál laktunk, egy hetes utak voltak.egy napra meg zakopaneba is átmentünk. Benne volt szepesség, Késmárk,Lőcse is. A svajciaknak nagyon tetszett a legkisebb magas hegység ahogy a helyiek nevezik. Nagyon büszkék rá, sokat beszélgettünk erről az idegenvezetonkkel ( mindig ugyanaz) aki a hegyi mentőszolgálat egyik oszlopos tagja volt. Egy tutajozas a dunajec folyón a goral emberekkel is egy szép élmény. Ha egyedül vandorolsz vigyáznia kell a medvekre. Új telepítés a lucfenyo vagy csak a természet vette vissza a területet?

macias 2022.01.18. 13:01:51

@P.Elliot: Holnap megint jön 20 centi. A hókotrók eltorlaszolták drivewayt…oh well :)

P.Elliot 2022.01.18. 13:31:26

@macias:

Attol kapok en is agybajt hogy amikor szepen eltakaritunk mindent akkor jon a varosi hokotro es ujabb munkat ad, legtobbszor tobbet mint amit addig csinaltunk!

Most egesz jo ido van, felszaradt az eso meg jeges is lett nehol, nemsokara megyek uszni amig meg tudok.
Holnapra megint lesz valami csapadek....

P.Elliot 2022.01.18. 13:35:08

@dikusz.: Ilyet en is lattam itt hogy milyen szabalyosan tarol a szel, a fak a foldon mintha kivagtak volna.
Jo kis tura lehetett arrafele.

P.Elliot 2022.01.18. 13:42:55

@Team Vincent:
Mas miatt is a fenyok dolnek ki eloszor, szerintem a gyokeruk nem lehet olyan eros es talajba kapaszkodo mint peldaul a tolgyfaknak meg a tobbi eros "nehez" faknak.
Ezek gyokerzete felelmetes.
Kivagattak a szomszedok egy tolgyfat ami mar pusztuloban volt es azt a meteres atmeroju de szerintem tobb csonkot semmi favago nem volt hajlando kiszedni, meg levagni is nem keves mereggel jart, olyan vastag volt.
Ettol persze lehet olyan hogy mar a sulyatol is ki tud dolni ha jon a szel mert nem volt eleg foldje hogy jo melyre eressze a gyokereit.
Sajat magamnak is van a kert vegeben egy akkora tolgyfa amilyen nem sokat lattam eletemben, egeszsegesnek nez ki es a dolesi iranya atmegy a szomszed parkba ha kidolne, minket nem veszelyeztet.

Agakat mar vagattam belole ami minket veszelyeztetett.

P.Elliot 2022.01.18. 13:45:49

@Csodabogár:
En is jartam igy de nalam a taskamat vitte ki a kezembol olyan erovel amilyet nem tudtam elkepzelni hogy erhet, szerencsere a kozeli epulet haromszogletu sarka melyedeseben landolt es el tudtam kapni az ujabb szelroham elott.

macias 2022.01.18. 14:01:41

@Csodabogár: Ilyen szar időkben miért nem használsz házhozszállitást?

dikusz. 2022.01.18. 14:10:00

@Team Vincent: A '80-es években az akkori munkahelyem által lehetőségem lett volna, hogy nyáron 1-2 hetet eltölthessünk a Vöröskolostor közelében, talán Lehnicen, módunk lett volna tutajozni a Dunajecen, de már nem tudom miért nem mentem. Amikor már mentem volna, felmondták az üdülő bérleti szerződését.
A mai napig bánom, hogy nem használtam ki a lehetőséget.

Nem találom azt a posztot, amiben azt, olvastam, hogy új telepítés, a lucfenyőket megette a szú.Azt jó lenne tudni, luc-, vagy más fenyőfajt telepítenek-e újra.

dikusz. 2022.01.18. 15:26:04

@P.Elliot: Jó volt bizony!:)

Az volt a szerencsém, hogy az, akivel ez a túratársnőm szokott menni, valami miatt visszamondta az utat, és Flóra engem hívott el helyette.

Mivel ketten voltunk, a saját tempónkban tudtunk gyalogolni, nem kellett alkalmazkodnunk senkihez. Nem ismeretlen, és nem veszélyes utakon jártunk, jól jelzett, és jól karbantartott utakon (példát lehetne róluk venni) jártunk.

Szívfájdító volt a nagy pusztulást látni, Flóra még el is sírta magát, amikor mondtam, hogy látom Poprádot. Akkor említette, egy évvel azelőtt még erdő volt a pusztaság helyén.
2005 nyarán, amikor ott voltunk, még nagyon az elején jártak a kidőlt fák eltakarításában, rengeteg út le volt zárva, a főbb turistautak (Magistrale) jó része is járhatatlan volt még.
Látni lehetett még, hol csapott le az orkán.

Mindenesetre felejthetetlen számomra, csodaszép út volt.

SzZoole 2022.01.18. 16:12:52

@dikusz.: rajtatok ott élőkön múlik, hogy mekkora szelet tudtok előidézni :-)

SzZoole 2022.01.18. 16:15:09

@Team Vincent: az nem összefogás, hanem marakodás, a geto smurf meg csak röhög rajtuk, így sose fognak változtatni :-(

SzZoole 2022.01.18. 16:17:52

@Team Vincent: az olaj tároló robbanása 2005-ben volt, akkor még otthon éltem.

SzZoole 2022.01.18. 16:19:15

@dikusz.: “ Azért ezt az életképet szívesen végignéztem volna...”.

hátha még egy seprű is lett volna a kezében :-)))

Csodabogár 2022.01.18. 16:34:29

@macias: Sütött a nap, mozgásra szükség van. Húst pl. nem szállíttatok házhoz, egyébként is vannak dolgok, amit magam szeretek megvenni. Haza fele mindig taxival jövök.

dikusz. 2022.01.18. 16:42:42

@SzZoole: Ne már, tök jó fej egyébként..:)))

SzZoole 2022.01.18. 17:16:29

@dikusz.: én egy rossz szóval nem bántottam, csak azt akartam mondani, hogy ha a bánya tank helyet seprű lett volna a kezében, na azt képzeld el :-)))

dikusz. 2022.01.18. 19:48:07

@SzZoole: Elképzeltem:)))

Nekem is van banyatankom, kis baglyok vannak rajta, pont ezért vettem meg. Mondjuk nem használom, mert kényelmetlen huzigálni magam után, tolni meg nem lehet.
Cipekedésre a hátizsákot használom.

dikusz. 2022.01.18. 20:04:48

@SzZoole: Az nincs, partvisom van.:)))

SzZoole 2022.01.18. 20:11:39

@dikusz.: küldjék egyet ? :-)))

blackhairlady 2022.01.18. 22:10:22

@Team Vincent: A Magas Tatraban volt az elozo hazassagomban a naszutam, Strary Smokovecben volt a szallasunk. Szerencsere nyaron volt, fantasztikus 1 het volt. Csodaszep videk.

Csodabogár 2022.01.18. 22:56:28

@dikusz.: Az én koromban már nem megy semmi amit a saját vállamon hátamon vagy akármin kell vinnem. Nekem egy igen elegáns piros banyatankom van és kizárólag gyalog vagy taxin használom. Villamosra nem szállok vele, mert elég magamat felrakni, nem hogy egy megrakott banyatankot, Seprű meggondolandó csomag nélkül remekül lehetne vele közlekedni.:-)

macias 2022.01.18. 23:23:11

@SzZoole: nem bánya, banya. Érted a difit?

macias 2022.01.18. 23:23:15

@Csodabogár: Látom hogy lájlkoltál egy Cziffra György cikket a facebookon, te láttad őt élőben zongorázni?

2022.01.18. 23:23:20

@blackhairlady:

grof Csáky István építette itt az első épületet egy vadaszlakot, abból alakult ki a helység. Ahol csak jártam mindenhol csak magyar nevekkel találkoztam akik alapítottak,építettek vagy hozza adtak értéket ahhoz hogy ilyen szép legyen. Akkor mindig eltöltött a büszkeség.

2022.01.18. 23:23:22

@SzZoole: Zoli fiam szedd össze magad ;-)))))

dikusz. 2022.01.19. 00:15:27

@Csodabogár: :)))
Mondjuk seprű nálam nem működne, nem tudna felemelkedni...:)))

SzZoole 2022.01.19. 06:53:35

@Team Vincent: igyekszem Uncle Vincent, igyekszem :-)

SzZoole 2022.01.19. 06:55:48

@dikusz.: dehogynem emelkedne fel, csak a megfelelő cucc kell bele, jó kis házi, az szárnyakat ad :-))

P.Elliot 2022.01.19. 15:37:20

@SzZoole:

2 het mulva lesz a teli olimpia, nezitek?
En alig varom pedig messze nem lesz olyan mint amilyen lenni szokott, ures nezoter, semmi biztato tapsvihar de valami megis ebben a teli unalomban.

Legjobban a si lesiklast szeretem, a snowboard-ot/ nem tudom mi a neve magyarul/, a gyorskorcsolyat, a jegtancosokat meg azert a tobbit is.
Fogok drukkolni a magyaroknak, biztosan lesznek egy paran, a teli sportokban Magyarorszag lejjebb van, nincsenek megfelelo si terepek, magas hegyek, de a nyari olimpian igencsak az elvonalban vagyunk ha azt nezzuk hogy milyen keves lakosu orszag es mennyi sok erem van ehhez kepest.

dikusz. 2022.01.19. 16:04:32

@P.Elliot: Mindenki snowboardnak hívja, annak ellenére, hogy a magyar neve hódeszka.:)))

SzZoole 2022.01.19. 16:13:19

@P.Elliot: nem valószínű, hogy fogom nézni, makszimum az összefoglalót a híradóban.

Az F1-et és snookert nézek többnyire, a foci végkép nem érdekel.

P.Elliot 2022.01.19. 16:18:39

@dikusz.:
Ez valoban furcsa elnevezes mert nem deszka valojaban.
Mindegy, erdekes szerkezet, a nyakam tornem ki vele.
Sielni egyszer probaltam, kicsit ment csak, plusz hanyatt is estem, inkabb nezni szeretem a mas tudasat.

P.Elliot 2022.01.19. 16:20:15

@SzZoole: Ebbol a harombol csak a foci erdekel, marmint neha, vilagbajnoksag, olimpia ilyesmi....

SzZoole 2022.01.19. 16:28:24

@P.Elliot: a nagyobb eseményeket, VB/EB, azokat én is szoktam nézni, de csak az elődöntőktöl, onnan izgalmasabb.

Én sokat korcsolyáztam és síeltem fiatalabb koromban. Itt ahol lakom van is snowcentre és ice skate is 5 percre a házamtól, de már valahogy nem csikol a dolog.

macias 2022.01.19. 17:38:02

Apropó ájsz ájsz bébi, keress meg a képen, vasárnap készült :)

www.kepfeltoltes.eu/images/2022/01/19/8738D04B670_4F4E_424C_83C.jpeg

macias 2022.01.19. 17:38:05

@P.Elliot: Hokit, műkorit feltétlenül..gyorskorit is, a kanadai és magyar gyorskorisok miatt..

bízwax 2022.01.25. 18:10:42

Látod Joci, néha én is Celofán vagyok :):)

Appalache 2022.02.06. 19:40:18

Ez egy Határátkelős poszt volt? ☹️ Bakker

P.Elliot 2022.02.06. 20:05:48

@Appalache: Igen, az volt!

Az illeto elutazott orat venni. Atkelte a hatart es beszamolt hogy ott hogy megy az ilyesmi.
Ezentul mi is tudjuk.
Mi van ezen furcsa es meg nem erteni valo?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása