oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. január 11. 12:09,  Menekülés a civilizációból 38 komment

2022. január 11. 12:09 Határátkelő

Menekülés a civilizációból

Egy norvég borkereskedő és egy orrfurulya művész kannibál kellett ahhoz, hogy megszülessen minden idők egyik legizgalmasabb expedíciója. A norvég Thor Heyerdahl expedíciójáról alighanem a legtöbben hallottunk már – Hobbiszakács viszont Oslóban látta is… a Kont-Tiki Múzeumot biztosan.

tei_tetua.jpgTei Tetua a kikeresztelkedett kannibál az orrlyukába dugott furulyával szórakoztatja Livet és a hozzájuk szegődött kislányt

„A norvég Thor Heyerdahl expedícióinak legendás vízi járműveit – a balsafából épített Kon-Tiki tutajt és a Rá II papiruszhajót – valamint eszközeit és dokumentumait Oslónak a Bygdøy-félszigetén álló Kon-Tiki Múzeumában őrzik.

muzeum_4.jpg

A Kon-Tiki expedícióval Heyerdahl bebizonyította, hogy már az inkák előtti időkben is lehetséges volt – bár primitív körülmények között –, tutajjal átkelni a Csendes-óceánon.

hajo_4.jpg

A világraszóló sikert aratott expedíció ötlete nem születhetett volna meg egy norvég borkereskedővel és egy orrfurulya művész kannibállal való találkozásai nélkül.

A természethez vonzódó, technológia- és civilizációellenes Thor Heyerdahlnak az Oslói Egyetem diákjaként nyílt alkalma Bjarne Kroepelien norvég borkereskedő ötezer Polinéziáról szóló könyvből és dolgozatból álló gyűjteményének a tanulmányozására.

Bjarne Kroepelien, aki 1917-1919 között két évet élt Tahitin, fiaként kezelte a hobbiját tőle megöröklő fiatalembert, és megerősítette abban az elhatározásában, hogy a civilizációt elhagyva, a primitív népek módján éljen a világ túlsó felén.

Martin Biehl, a Kon-Tiki múzeum igazgatója sötét folyosókon és „hétpecsétes” kóddal biztosított ajtókon keresztül vezetett a Kroepelien gyűjteményét őrző könyvtárba.

konyvtar_1.jpgMartin Biehl és a Kroepelien gyűjtemény

A könyvtár legértékesebb darabja a Kon-Tiki expedíció „tutajnaplója”. Heyerdahl angolul írt bejegyzéseiből született meg a magyarul is megjelent Tutajjal a Csendes-Óceánon - A Kon-Tiki expedíció című útleírás.

naplo.jpgA könyvtár legértékesebb darabja, a Kon-Tiki expedíció naplója

Heyerdahlék 1947. április 28-án indultak Peruból, és 101 napig tartó utazás után érkeztek meg a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia korallszigetre.

naplo_2.jpg"Augusztus 8: Hála Istennek, megcsináltuk."

Heyerdahlnak nem ez volt az első kiruccanása a Csendes-óceán szigetvilágába. Tizenkét évvel a Kon-Tiki kaland előtt feleségével, Livvel együtt azzal az elhatározással költöztek az isten háta mögötti Polinéziába, hogy végleg elhagyják a civilizációt. Ebből a célból szemelték ki a Föld legelhagyatottabbnak tűnő pontját, a Marquises-szigetcsoporthoz tartozó Fatuhiva szigetét.

„Vissza a természethez? Búcsú a civilizációtól? Egy dolog álmodni róla, és más dolog megvalósítani. Én megpróbáltam. Megpróbáltam visszatérni a természethez. Földhöz vágtam az órámat, és torzonborz szakállat meg hajat növesztettem. Pálmafákra másztam élelemért. Elvágtam az összes kötelet, amely a modern világhoz fűzött. Üres kézzel, mezítláb indultam a vadonba. Eggyé váltam a természettel” – írja Heyerdahl a Fatuhiva című könyvében.

fatuhiva.jpgRészlet Heyerdahl Fatuhiva-i naplójából

Lassanként kiderült, hogy a dzsungelbeli élet sem mentes a gondoktól, és a sziget hitbuzgó őslakói sem jobb emberek, mint a civilizált társadalmak tagjai. Az esős időszak és a szúnyogok végtelennek tűnő megpróbáltatások elé állítják őket.

Kénytelenek voltak elhagyni a szigetet, hogy a valamivel civilizáltabb, szomszédos Hivaoa szigetén találjanak segítséget. Csak egy értéktárgyat visznek magukkal: egy Paul Gauguin faragásával díszített, fényesre kopott puskatust.

puskatus.jpgPaul Gauguin faragásával díszített, fényesre kopott puskatus

A közeli Hivaoa szigeten letelepedett, és 1903-ban elhunyt Paul Gauguin hagyatékának a kereskedelmi értéke az égbe szökött. Heyerdahl Tahitin hallotta az anekdotát arról az amerikai turistáról, aki megvásárolta az ablakot, amin állítólag Gauguin részegen kimászott egy átmulatott éjszaka után.

A jó befektetés reményében vette meg az rozsdás puskát Willytől, a fatuhivai boltostól, aki apjától, a svájci Grelettől örökölte a Gauguintól ajándékba kapott a puskát.

Hála a felcser Terai gondos kezelésének, begyógyultak a csontig ható tropikus „fe-fe” sebek. Hivaoán bejárták a szigetet, és ismeretlen eredetű, emberi alakot ábrázoló hatalmas kőszobrokat találtak. A kellemesen töltött idő után hőseink felszálltak a szigeteket körbejáró hajóra, és… visszamentek Fatuhivára!

Az olvasót kivéve csak őket éri meglepetésként az, hogy a bambuszból épített kunyhójukat időközben belakták az élősködők, és az őslakók továbbra sem voltak barátságosak. Heyerdahlék a sziget túlsó oldalán, egy kikeresztelkedett kannibál kunyhójában húzták meg magukat.

tei_tetua.jpgTei Tetua a kikeresztelkedett kannibál az orrlyukába dugott furulyával szórakoztatja Livet és a hozzájuk szegődött kislányt

Tei Tetua hamar bizalmába fogadta őket. Tőle hallják a legendát Tikiről, a „Nap fiáról”, a polinéz szigetek lakosainak az ősapjáról, aki hajón érkezett kelet felől Polinéziába.

Ugyanakkor a 7000 kilométerre keletre fekvő Dél-Amerikában keringő legenda szerint az inkák elől menekülő fehér Nap-isten, Kon-Tiki nyugat felé hajózott el balsafa tutaján. A Hivaoa dzsungelében talált kőszobrok hasonlósága a Peruban találtakkal tökéletesen illik mindehhez.

A Fatuhiva-i kalandból így született meg a polinéziai szigetek – máig is vitatott – benépesedésének az elmélete, és a Kon-Tiki expedíció ötlete.

Thor Heyerdahlt a történelem mellett az emberiség jövője is foglalkoztatta. Erről vall az 1974-ben írt Fatuhiva című könyve befejező soraiban:

„A végpusztulás prófétáinak kétségbeesett hangját hallani világ minden tájáról, akik a számítógép görbéi és a statisztika segítségével hirdetik azt, hogy az emberiség a teljes pusztulás felé tart. Az őket ellenzők éppolyan szorgalmasan próbálják altatni a tömegeket. Minden rendben van. A tudomány majd megoldja, Mi a többiek folytassuk nyugodtan a tévézést.

Több és több fiatal válik bizonytalanná. Tiltakoznak, és a lehető legváltozatosabb módon mutatják ki a modern világgal szembeni megvetésüket. Menekülnek a kényelem elől, inkább csavargók lesznek. A luxus elől azzal, hogy rongyos ruhákba járnak. Vagy egy sarokba bújva drogoznak. Szemrehányással illetjük őket, ők pedig minket. Ugyanakkor mi vagyunk a tegnap szülei, ők pedig a holnapé. Fiatal gondolatokkal, élénk tekintettel próbálnak mondani valamit. Azt, hogy az életet, ami egyszerű, azt bonyolulttá tesszük."

További történetekért irány Hobbiszakács blogja!

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr216809970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2022.01.11. 13:13:34

Ez remek és tanulságos.
Most majd kiderül, hogy amásik posztnál túl sok volt-e hozzászólas, mert nem engedett ma már hozzá szólni.

dikusz. 2022.01.11. 14:34:24

@Csodabogár: Valamit nem jól csináltál, simán lehet kommentelni, próbáld meg.

Soha nem zárják le az adott posztot, évekkel ezelőttihez is hozzá tudsz szólni.

Határátkelő 2022.01.11. 14:56:22

@Csodabogár: Az nagyon furcsa. Még soha nem volt olyan, hogy túl sok hozzászólás. Volt már poszt 1000+ kommenttel is és ott ia ment simán.

Határátkelő 2022.01.11. 14:57:18

@dikusz.: Így van. Nem is biztos, hogy le lehet zárni technikailag, de ha lehetne sem lenne semmi értelme.

SzZoole 2022.01.11. 15:24:32

@Határátkelő: én sem tudtam, egyszerűen be sem engedett lépni, azért is kérdeztem a múltkor, hogy le vettél e a whitelist-ről, de aztán napokkal később már tudtam.

Biztos mások is listáznak…..,

P.Elliot 2022.01.11. 15:39:29

Nagyon megorultem a posztnak.
Nana hogy olvastam a konyvet gyerekkoromban, mai napig, felnottkoromban is emlekszem ra, nagyon megragadott mint minden kalandos utazas.

Arra is emlekszem a konyvbol hogy emlitette es ezt jol meg is jegyeztem/ hacsak nem keverem mar tutajos konyvvel, reg voltam gyerek/ hogy amig egy hajot a hullamok fel tudnak boritani es elsullyeszteni addig a tutajon az egymashoz kotozott fatorzsek jovoltabol a reseken a viz felmegy es le, hagyja a tutajt ringatozni bekeben tehat nem sullyed el, meg akkor sem ha felfordul.

De jo lenne megint elolvasni!

Szeretem a maszkalast, kalandozasokat de egy ilyen ketes uton nem vettem volna reszt semmi penzert, tutaj vagy nem tutaj azon a reszen orult nagy viharok vannak es nem elsullyesztette volna hanem szetverte volna az egesz kocerajt.

Nagy elmeny lehet latni a muzeumot.
Heyerdahl eleterol szinte semmit nem tudok, valamit a konyveben emlitett hogy laktak mas szigeten is de nem igazan tert ki ra.
Kon-Tiki a napisten ugy remlik, jo kis nev.

Az hogy a topusokon eljek, vissza a termeszethez cimmel, soha nem vonzott .
Ha mar muszaj akkor a 4 evszakban.
Az a sok ragcsalo, verszivo szunyog meg kigyofelek, ez-az a paras melegrol nem is beszelve soha nen tudtak meghatni, egy nyaralasig oke csak.
4 evszak embere vagyok, ott jobban el tudnam kepzelni a vadonban levo eletet ha muszaj.

Ami a lazado fiatalokat illeti hogy kerestek a maguk utjat, soha nem alltam az ilyen szemlelet melle mert az az eletforma egy csomo szajjartato, alkoholista es kabitoszeres alakot termelt ki akik azt hittek hogy munka nelkul is meg lehet elni es hosoknek kepzeltek magukat holott egyszeruen semmirekellok voltak a szememben, ma is az aki munka nelkul lodorogve probalja eltartatni magat.

dikusz. 2022.01.11. 15:53:28

@SzZoole: Pedig nem tettél semmi olyat, ami miatt lekerültél volna.:)

SzZoole 2022.01.11. 16:00:19

@dikusz.: akkor éppen nem :-)). HA is szabadkozott, hogy dehogy :-)

Lehet a blogponthu vacakolt megint.

Csodabogár 2022.01.11. 16:26:50

@Határátkelő: Csak egy feltételezés volt részemről, mert képtelen voltam elküldeni a hozzászólást.
Aztán jött az új poszt és simán elment.

Golf2 2022.01.11. 19:08:35

Kedvenc könyvem,csodás út.

P.Elliot 2022.01.11. 19:55:50

@Golf2: Sorold fel az utleirasos vagy kalandrol szolo kedvenc konyveidet gyerekkorodbol. Mar amire emlekszel persze.

Melyik volt kozule az amit at is szerettel volna valoban elni vagy most is vegigcsinalnad!

Congeria 2022.01.11. 22:31:02

@P.Elliot:

Széchenyi Zsigmond afrikai vadászataira, illetve a vadászat nélkül Afrika akkori képére és az ottani életre hasonló körülmények között, mint ő utazott.
Afrika és az emberek hatalmas változáson mentek át az elmúlt évtizedekben. Szerencsénk volt a 70-es években utazni Afrikában mielött ez megtörtént egészen. Csodálatos földrész, történelme, népessége, kultúrája.

Peter Mayle: A year in Provence . Itt is időben szeretnék visszamenni és az akkori életet megismerni.

Ezek csak hirtelen felkapott ötletek a sok közül.

Töltöttünk időt Tahiti-n és Morea-n is, elviselném pár hónapig az ottani életet bizony! A legfinomabb croissant-t kaptuk naponta, reggel 6-kor a pékségben, érthető, még mindig nagyon erős francia hatás alatt vannak.

P.Elliot 2022.01.12. 00:57:48

@Congeria:
Afrikaba sose vagytam , a vadaszatoktol borzadok, az allatokat sajnalom es egyben felek toluk, ilyen gyava alak vagyok, hehehe...

Szechenyi hatarozottan jo konyveket irt bar a pasas sosem volt valami szimpatikus alak a szamomra, nem szeretem amikor valaki vadvedelemrol beszel, termeszetszeretetrol, a masik oldalrol meg gyilkol. Kimegy hogy belepuffantson a termeszet kellos kozepebe amirol olyan fenkolten szavalt....

Maga Afrika erdekes lehet, sokfele filmet lattam mar rola a teven, mindig elvezem nezni.

Tahiti, hat az valami, az biztos, bar ott sem tudnek elni csak nyaralni egy darabig.
Ami mindig is nagyon vonzott es elbuvolt, az Olaszorszag. Szerettunk volna ott letelepedni de nem engedtek senkit. Szivesen megneznem az oroszokat is, jol bejarva az orszagot,
Persze minden orszag mas, mindegyikben van valami amit nagyon lehet szeretni.
Ahova nagyon szerettem volna eljutni az az Antarktis de nem tudtam rabeszelni a ferjemet. Barhova de oda nem. Nem tudom meg pontosan hogy de meg nem adom fel...

Nekunk most ket dolog tett be nagyon, a covid ami miatt nem tudunk utazni meg hogy meghalt a ferjem akivel a legjobban szerettem utazni barhova.
Persze, ha rendezodnek a dolgok akkor megyek ujra csak majd a baratnok egy kis valogatott csoportjaval, igy beszeltuk meg.

Nem tudom milyen lesz mert kettesben a legjobb menni, hat majd kiderul.

jotund 2022.01.12. 07:06:50

Minden évben megjelenik, felkapnak egy-egy ilyen civilizáció-ellenes baromságot a fotelforradalmárok, aztán elhal a dolog. Nemrég láttam egy dokumentumfilmet Paul Gauguinről, faszom sem akar olyan nyomorultul élni és meghalni, mint ő.

jotund 2022.01.12. 07:07:04

A sok idióta valahogy úgy képzeli el a civilizáción kívüli életet, hogy nem kell dolgozni, de van mobil, internet, wifi és jön a foodpanda minden nap. Nem, a civilizáción kívül kurva sokat kell dolgozni, és beledöglesz. Még meleg víz sincs, és angol vécé sincs. És beledöglesz valami gyógyítható betegségbe.

Congeria 2022.01.12. 07:57:05

@P.Elliot:

Ahogy írtam, "a vadászat nélküli Afrika"

A trofea vadászatot elítélem teljesen, de a természet védelemhez hozzá tartozik a vadgazdálkodás, gondozás és a tervezett kilövés is. Nézd meg, hogy pl. milyen kárt tesznek a világon sok helyen a most már a városokba is bejáró vaddisznók, medvék. Ha vegan vagy vegetáriánus vagy, akkor érthető a filozófiád az állatok leölésével kapcsolatban, különben nem.

Széchenyi ezeket a vadászatokat a 20-as, 30-as években tette, hamarosan az után az emberiség egymást kezdte öldökölni millió számra világszerte. A 90-es években megint, mostanság meg megint. Ne legyünk képmutatóak. Bár meg kell hagyni, hogy mivel az emberiség nem kihaló fajta, ameddig nem robbantják fel a Földet, addig ezeket az állatokat, sokukat, kiszorítottunk lakóhelyükről, tönkretettük megszokott környezetüket, ezért nagyobb védelemre szorultak volna.

Golf2 2022.01.12. 09:52:30

@P.Elliot: Grant kapitány gyermekei,Verne könyvek,delfin könyvek.

Motorogre 2022.01.12. 13:23:17

@P.Elliot:
részvétünk - a jövőbeli csodás útjaid eltávozott párod is látja majd fentről ....

Nem vagyok vadász, próbáltam de : nem. Én a vizilovakkal vagyok. A természetet imádom, ahogy Széchenyi Zsigmond könyveit is.
Nem "puffantott bele a természet közepébe" soha - volt még vadászetika: pl. a sebzett vadat mindenáron meg kellett keresni (és megváltani a szenvedéstől).
Leírja, ,hogy egy elefánt lelövése kb. 300 km gyalogos cserkelést igényelt , igen, a szúrós afrikai bozótban is gyalog ment. Pedig már volt gépkocsi.
Talán ha a mai úrvadászok is hozzá hasonló fegyelemmel vadásznának (és nem rezervátumból kicsalogatott Cecil-t lőnének) kevéssé pusztulna a vadvilág.
Congeria-val egyetértek: pl . a hazai túlszaporodott vaddisznó állományt erősen kell ritkítani : közlekedési balesetforrás, a városban is megjelentek stb.

Jó utazásokat !

P.Elliot 2022.01.12. 13:34:32

@Congeria:
Nem gondolom hogy az volt a vadgazdalkodas/ ezt most a kulfoldi vadaszataira ertem nem arra hogy otthon az ozeket es vaddiszokat ritkitani kellett/ hogy elmegyunk elefant es oroszlan vadaszatokra Afrikaba rendszeresen, a tobbi vadasszal egyutt es utana almelkodunk es rosszaljuk/ nem emlekszem hogy melyik konyveben irta de feltunt/ hogy kihaloban van illetve hamarosan lesznek ezek az allatok mert kiirtottak, illetve azon a hataron all.

Ezt ugy irva hogy kozel ezer trofeaja volt, foleg afrikai meg indiai tigrisek is, ennyit olt meg, ez eszebe se jutott hogy milyen szepen hozzajarult ezekhez.

P.Elliot 2022.01.12. 13:43:02

@jotund: Na ez az!
A paradicsomi eletmod annak az akit kiszolgalnak es nem kell semmit se tennie, furodhet, hevereszhet, dolgozni sem kell bar akkor igen unalmas lenne.

Halaszni kell, kis konyhakertet gondozni, levadaszni vagy felszedni a kokuszt, hazimunka is van, ebedkeszites, nem sok hevereszo ido akadhat, nemcsak abbol all hogy naphosszat furdunk es hevereszunk.

P.Elliot 2022.01.12. 13:47:34

@Motorogre: Nemcsak meg kellett valtani a sebzett allatot a szenvedestol hanem meg kellett keresni hiszen ha nem akkor nincs meg a trofea! Ezert is ment utana.

Gepkocsival nehez megkeresni a sebzett allatot mert az menekul a motor zajatol es nehezebb, esetleg lehetetlen elkapni.

Mondjuk ezen nem is akarok vitatkozni, mindenkinek megvan a maga meggyozodese errol a temarol.
Nem szeretem a trofea vadaszokat es o az volt.

P.Elliot 2022.01.12. 13:57:32

@Golf2: Verne, konyvek? Ne is mond!
Isteni volt, nekem a Ket evi vakacio tetszett, a Rejtelmes sziget, Grand kapitany gyermekei de a tobbi is.
Egy volt aminel nem jutottam tovabb egy-ket lapnal, az a hold utazas volt bar azt mondjak most hogy sok olyat megjosolt ami nagyjabol be is jott.
Technikai, fiuk konyve volt foleg, ok ertekeltek es ertettek jobban.

A nagy konyv nekem a Robinzon volt!

Oriasi elmeny, kar hogy Defoe tobbi konyve, valamit olvastam meg tole de nem jut eszembe hogy mit, tehat nem lehetett valami emlekezetes.

Most felnottkent elgondolkoztam rajta hogy ha az ember belakik ugy egy szigetet hogy ellenseg nincs mar, erdemes-e hazamenni a munkahelyek, adofizetesek vilagaba?
Talan a sziget megiscsak jobb....
Es most elmegyek uszni, rohadt hideg van odakinnt, valoszinu csak paran leszunk.
Ma mar csak vedooltas igazolassal lehet bemenni/ mind a harom/, biztonsagosabb lesz, tobbszor is elmereszkedhetek.

New Yorki baratnom telefonalt tegnap hogy covidos, kikohogi a belet, csak ket oltasa van, negativ volt amikor felszallt a repulore.
Egy nap mulva kezdett fulladni, valoszinu a repulon szedte ossze.
Nem erdemes utazni semerre, egy Robinson szigetet most elfogadnek...

Alick 2022.01.12. 15:17:34

Még kiskamaszként - pár évvel korábban láttam a dokumentumfilmet - jártam a Kon-Tiki Múzeumban és lenyűgözött.

Congeria 2022.01.12. 15:49:41

@P.Elliot:

Még pár mondatot Széchenyi Zsigmond (nem védelmére, nem szorul arra) munkájáról. Nem szimpatikus neked, OK. Leírtam véleményemet a trófea vadászatról, erről nem érdemes beszélni többet, egyet értünk.
De mi van a magyar állam megbízásából a Magyar Természettudományi Múzeum részére tett állatgyűjtési/vadász útjairól? Az rendben van, mert oktató célra történt? Könyvei hasonló célt is szolgáltak, több generáció azokból hallott Afrikáról, Alaszkáról, Indiáról és ami pótolhatatlan, az akkori életről. Kiváló író volt.

Gondold csak el, hogy az utazásod alatt megcsodált fegyvereket (amiről olyan színesen írtál) mire használták.

P.Elliot 2022.01.12. 17:48:36

@Congeria:

Megjottem, jo meleg volt a viz, gyorsan meg hozzaszolok mert var a hazimunka most meg a macskak csinalnak bolondot belolem, kimenni, 5 perc utan bejonni, de megsem lehet olyan hideg, megicsak elo kell keriteni engemet hogy engedjem ki oket ujra.
Es persze megintcsak hideg lesz...
Vannak macskaid?
Mert akkor tudod hogy mirol beszelek...

Visszaterve a hozzaszolasodra, hogy mi van hogy az allam kikuldte az allatgyujtesre Afrikaba a gyujto csoporttal.

Nem en mondom de olvastam itt a neten, meg nem tudnam mondani melyik topikban, forumon, az sem kizart hogy itt ebben regen, valaki hozzaszolt aki ismeretes volt az erdo gazdalkozasban, marmint igen kozelrol, hogy Kadar es beosztottjai ugy eltek mint a dzsentrik valojaban, osszel vadaszni jartak, ez biztosan igaz mert lattam Kadarrol vadaszfelveteleket, ot magat is puskaval es arra meg volt hivva Szechenyi is, o adott oktatast a kommunista vezetonek a vadaszat teren. Aki ezt beirta az ott volt, o maga mondta hogy ugy szorakoztak azok mint a regi nemesurak, vadaszat, hajtas, vacsora, mulatas, ez utobbi valoszinu nem olyan vad modon ahogy a regiek csinaltak.

Nem tudom a vadasz irot elitelni, ment amerre a sorsa sodorta illetve alkalma nyilt ujra neki is vadaszni neha, es persze akik kozel alltak Kadarhoz es nem volt bennuk rosszindulat azoktol mindig azt a velemenyt olvastam hogy Kadar nem volt egy rosszszivu ember/ ambar neki is teljesiteni kellett amit az orosz vezeto elrendelt/, gondolom meg akarta halalni, illetve megmutatni hogy a kommunistak nem olyan rossz emberek mint Szechenyi hiszi, szoval elvitette otet az expedicioval.

Egyebkent Szechenyirol meg a regi vilagban az a mondas jarta a hasonlo osztalybeli emberek kozott hogy a vagyonat az oroszlanok ettek meg!

Meg irhatnek egy-ket olvasott dolgot rola de mit bantsam.
Jo konyvei voltak, nagyon jo iro volt, az igaz hogy sokan onnan tanultak Afrikat a konyveibol es hat az is egy valos tenyezo hogy vadaszni neveltek, ha jol emlekszem 6 eves kora ota puskat kapott ajandekba minden karacsonyra, remelem nem tevesztem ossze massal.
Olni tanitottak.
Engem otthon tanar apam mindig arra oktatott hogy az a bogar, rovar, lepke, akarmi, ugyanugy elni akar mint te, ne bantsd.
Otet meg hogy lodd le!
Na megyek a dolgom utan mert van eleg ma!

P.Elliot 2022.01.12. 17:49:27

@Alick: Hu de irigyellek erte!

P.Elliot 2022.01.12. 21:17:54

magyarnarancs.hu/belpol/kadar-vadaszik-80201

Kozben gyorsan utananeztem hogy mennyire helytallo amit egyszer valaki beirt, Kadar es Szechenyi korul, igen, ugy volt.
Erdemes ezt itt elolvasni.

Congeria 2022.01.12. 23:00:14

@P.Elliot:

Elolvastam a linket, tanulságos.

Ahogy írtad, Széchenyi a saját vagyonát költötte a vadászataira, a fentebb felsorolt Kádár és a sok gazember aki körülvette pedig az ország nyakán élősködött és "kiválasztott" életet élt. Nekik egyébként sok egyéb trófeájuk is volt az 56 utáni megtorlásokban!

P.Elliot 2022.01.12. 23:42:36

@Congeria:
Ugy ahogy mondod. Pontosan!

Csodabogár 2022.01.13. 10:51:14

@P.Elliot: LÁttam egyszer egy Délafrikáról szóló dokumentum filmet. Ott elmondták, hogy manapság a safarin mutogatott állatokat már tenyésztik erre a célra, na meg a vadászok számra is. A farm tulajdonosának ez remek megélhetést biztosít. Most persze bajban vannak , mert turisták ott sincsenek.
Szóval nem kell aggódni vadászat ide-oda nem fognak kihalni.
De talán Délamerikában vannak még olyan törzsek, akik vadászatból élnek. Nos ott érdemes lenne körülnézni az állatvédőknek.

P.Elliot 2022.01.13. 14:19:43

@Csodabogár:

Igazi vadasz szemszogbol rendkivul furcsa lehet hogy odaterelik a kivalasztott vadat amit a vadasz lelohet.

Ezt nem hivjak mar vadaszatnak...

el Cigale 2022.01.13. 14:47:16

@Congeria:

Gyerekként imádtam a könyveit, s nemcsak a vadászat.. a kor, az arisztokraták életét bemutató irásai miatt..eleven él bennem ahogy a szentestét leírja, amikor az első puskát meghozza neki a Jézuska.

Csodabogár 2022.01.13. 16:57:00

@P.Elliot: Ezek turisták és talán észre se veszik A farmerek biztos tudják, hogy kell megszervezni a turistának a szinházat.:-)

négyzet 2022.01.21. 18:40:48

@P.Elliot:
Már egyszer elkezdtünk könyvekből beszélni a Tom Sawyer alatt, de aztán abbamaradt.
Nekem nagy kedvencem volt Jack London, Kenneth Roberts könyveit egy nap alatt olvastam ki, Molnár Gábor könyvei is ott voltak a polcunkon, így azokat is olvastam, szerettem. Továbbá mindent, ami elérhető volt a Gondolat kiadó Világjárók sorozatából, plusz néhány Delfin könyv.
A legeslegelső hosszabb olvasmányom pedig nem más volt, mint a Tüskevár.

P.Elliot 2022.01.21. 19:20:00

@négyzet: Ezeket mind olvastam, kiveve Roberts konyveit. Miket irt?

A Molnar Gabor konyvek , ne is mond!
Talan a legkedvesebbek mint utleiras, szo szerint ott voltam vele.
Voltam Braziliaban de mar nem is emlekszem hogy miert nem jutottunk el, legalabb Belembe, vizi turarol persze szo sem lehetett volna, gyava voltam en ahhoz.
Arrol nem is beszelve hogy mennyifajta betegseget lehetett volna osszeszedni, szoval olyan bator nem voltam de Braziliai hangulatban volt reszem, meg jobban at tudtam erezni a konyveit.

Nincs fantasztikusabb idotoltes szamomra mint az olvasas, barhova elvisz a konyv ha jo iroja van...

négyzet 2022.01.24. 15:44:43

@P.Elliot: Észak-Nyugati átjáró, Lydia Bailey - utóbbi Haitin játszódik. Tizenévesen tetszettek nagyon :)

P.Elliot 2022.01.24. 15:59:42

@négyzet: Lehet ezt olvasni valahol a neten?
Tudod ami tizenevesen tetszett azzal ugy vagyok hogy tetszik az ma is.
Az emberben benne marad az orok gyerek ott hatul valahol.
Kar is lenne ha eltunne a felnottek zavarosabb vilagaban.

P.Elliot 2022.01.24. 16:04:19

@négyzet: Kozben beleneztem a neten , amerikai iro, meg fogom keresni a konyveibol amit ajanlottal, majd a konyvtarban eloszor.

Koszi szepen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása