oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Azt áruld el nekem, hogy milyen szándékkal írtad azt, hogy "Hello 21. század! "? Abban... (2022.05.20. 10:40) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagy... (2022.05.20. 06:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Én nem tehetek róla, hogy egy kötözködő. mindig nagyot mondani akaró valaki vagy. Össze... (2022.05.19. 22:24) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: Inkább veled akadnak problémák: "abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből élte... (2022.05.19. 22:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Még mindig nem tudsz olvasni! Kifejezetten Krk-ről írtam. Hogy kerül oda Monaco meg Ne... (2022.05.19. 21:53) A varázslatos Szicília
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. január 05. 06:30,  Egy visszautasíthatatlan ajánlat 241 komment

2022. január 05. 06:30 Határátkelő

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

Télen kiruccanni Hawaiira még akkor sem kis élmény, ha az ember ezt (az egyébként szintén nem pocsék időjárásáról ismert) Kaliforniából teszi, mint tették azt Susanék. Posztja nem csak néha egészen izgalmas kalandokról szól, de megismerkedhettek kicsit a sziget történelmével is.

cim_58.JPG

„Talán emlékeztek rá, hogy a nyáron irtam egy posztot a magyarországi nyaralásunkról, és arról, mennyi áldásban (vagy mások szerint szerencsében) volt részünk a jó két hét alatt, amit ott töltöttünk. Nos, úgy tűnik, a sorozat azóta sem szakadt meg, mert egy újabb „minivakációnk” során – sőt már az út kezdetétől – úgy tűnik, az égiek megint velünk voltak.

Na, de kezdjük az elején, ami visszanyúlik idén júliusra. A férjem barátja újságolta, milyen olcsón vettek repülőjegyeket Hawaii-ra (Köszönjük, COVID!:) Az ilyen hír „veszélyes” tud lenni egy utazást imádó családnak, mint a mienk, és nem csoda, hogy ez a hír is elültette a bogarat a fülünkben.

Férjem nem sok időt vesztegetett, és bár még nagyban a magyarországi nyaralásunkat terveztük, ő már a Southwest légitársaság weboldalán böngészett. Egy ilyen jónak igérkező ajánlatot nem lehet kihagyni – ez általában sok amerikai mentalitása. �

Ami azt illeti, tényleg nagyon jó áron találtunk repülőjegyeket (csak összehasonlításként: az általában 5-600 $-os retúrjegy most 200 $ volt Los Angeles- Kauai viszonylatra). Ezt tényleg nem lehet kihagyni!

Csoda minden mennyiségben

Így aztán november elején – kicsit felboritva időérzékünket – a kaliforniai őszből (na jó, ezt sem úgy kell elképzelni, mint a ködös, hideg novemberi időjárást) visszatértünk a „nyárba” (bár Hawaii esetén az évszakok meghatározása kicsit másként működik).

Családunkról elmondhatom, hogy kicsit a „Velem mindig történik valami” élő illusztrációja vagyunk (emlékeztek Janikovszky Éva népszerű könyvére?). A kalandjaink eddig szerencsére mindig jól végződtek. � Hawaii nyaralásunk alatt sem volt ez másképp. Amikor később barátainknak meséltük, hogyan is kezdődött az utunk, többen azt mondták, lottóznunk kéne.

Szóval:

1. az utazásunk napjának kora reggelén nem sikerült nagyméretű Ubert rendelnünk (a sztereotipiákat megcáfolva nálunk a család férfi tagja utazik mindig a legtöbb csomaggal – ezúttal négyünknek összesen 7 kisebb-nagyobb bőröndje volt a 10 napos útra), de viszonylag gyorsan sikerült két normál kocsit rendelni.

2. Az első érkező taxiba férjem és én ültünk be, és kicsit aggódva néztem a telefonomon az időt, mert a második autó kb. 15-20 perccel utánunk vette fel a 2 lányunkat. Szerencsére olyan ügyesen behozta a lemaradást, hogy nem sokkal egymás után érkeztünk a reptéri buszpályaudvarra.

3. Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy a 6.30-kor induló reptéri járattal kb. 1 óra múlva ott leszünk a reptéren, és lesz elég időnk, hogy a 8.30-kor induló gépre becsekkoljunk (belföldi járatok esetén általában 1 órával indulás előtt elég ott lenni a reptéren).

A reptéri buszjárat kicsit keresztülhúzta a számitásainkat, mivel a 6.30-as időpont elcsúszott 7-re köszönhetően annak, hogy a busz motorja felmondta a szolgálatot. Viszont a pályaudvaron volt egy másik üres busz, amire át tudtunk szállni!

4. Amitől tartottam, bekövetkezett: a későbbi indulás miatt belecsúsztunk a reggeli csúcsforgalomba, és 30 km-es sebességgel araszoltunk az autópályán jó darabig. Én pedig, mint a család legrealistább tagja (pesszimistább, szokták mondani családtagjaim), már azt keresgéltem Google-on, hogy mikor indul a következő járat, és azon agyaltam, vajon felférünk-e rá.

5. Csodával határos módon kb. 8-ra megérkeztünk a reptérre. A legtöbb nagy reptéren a légitársaságoknak külön termináljuk van, és ismét csak a szerencsénknek (és az égieknek) köszönhetően a mi járatunk rögtön az első terminálról indult. Hurrá!

6. A self-checkin automatánál sikerült probléma nélkül kinyomtatni minden szükséges papírt, és még túlsúly sem volt egyik bőröndön sem! �

7. Hawaii-ra utazás előtt a COVD-előirásoknak megfelelően fel kell tölteni az állam weboldalára az oltási kártya vagy a negativ teszt részletes adatait. Ez alapján mindenki kap egy QR kódot, amit becsekkolásnál bescannelnek. Nem tudom a véletlennek tulajdonitani, hogy egy nagyon segítőkész reptéri dolgozó eltekintett ettől a lépéstől, és mondta, hogy menjünk egyenesen a biztonsági ellenőrzésre, mert már kezdődik a beszállás a járatunkra.

8. Egy kis képzavarral élve tűkön álltunk sorban a biztonsági ellenőrzésnél, ráaadásul – Murphy törvénye – a személyi okmányokat leolvasó automata is pár percre bemondta az unalmast az egyik határőrnél. Az sem nagyon segitett megnyugtatni minket, hogy a hangosbemondón már a nevünket szólitották.

9. Az átvilágítás után – csodával határos módon egyikünk kézitáskájában sem találtak ott felejtett kisollót, kisbicskát, folyadékot, ergo nem állitottak félre újabb ellenőrzésre – sprintelőket megszégyenitő iramban kezdtünk el rohanni a beszállókapu felé és - ilyen szerencséje csak ritkán van az embernek – a kapu rögtön ott volt a biztonsági ellőnőrzéstől talán 20 m-re! A légikisérő már csak ránk várt, hogy becsukhassa a gép ajtaját! 8.25 percet mutatott az óra. Amikor végre kifújtuk magunkat, szinte el sem akartuk hinni, hogy tényleg ott ülünk a gépen, útban Kauai felé!

Kis hawaii-i történelem

Az út közel 6 óra, igy most ti is dőljetek hátra, mert egy kis történelem és földrajz óra következik. Ahogy bizonyára sokan tudjátok, Hawaii egyike az USA 50 tagállamának, de az 1959-es csatlakozását megelőzően jó ideig önálló királyság volt (19. század), majd köztársasági formában is létezett.

A polinézek voltak az első telepesek, majd 1778-ban James Cook is megérkezett, ami hamarosan brit és európai kereskedők és felfedezők megjelenését is jelentette. A nagyobb szigeteknek saját uralkodójuk volt, de a 19. sz. elején I. Kamehameha egyesítette ezeket, és dinasztiája 1872-ig, míg a királyság egészen 1893-ig tartott. Akkor az amerikai tengerészet és a szigeteken élő ültetvényesek a hawaii-i királyságot egy puccs révén köztársasággá kiáltották ki, bár végső céljuk az annektálás volt, ami meg is történt 1898-ban.

Ami Kauai szigetét illeti, a sziget uralkodója sokáig ellenállt Kamehameha király egyesitési törekvéseinek, de aztán 1810-ben Kamehameha vazallusa lett. Érdekesség, hogy 1816-ban megállapodás született Oroszországgal, miszerint erődöt építhettek a szigeten, de végül a hawaii lakosok és az amerikai kereskedők nyomására az építkezés abbamaradt. Ma mindössze egy emléktábla és az erőd falainak maradványai emlékeztetnek erre az időszakra.

A történelem után egy kis földrajz. � Hawaii a turistakiadványokban sokszor a tűz és víz földjeként aposztrofálja magát. A szigetcsoport tagjai úgy emelkednek ki az óceánból, mint megannyi jéghegy csúcsai, csak éppen ezek vulkánok, és nem jéghegyek.

1_287.jpg

Kauai a legidősebb a szigetek közül, és az egykor több mint 3000 méter magas Olokele vulkán mára 2, kb 1,700 m magasságig erodálódott csúccsal rendelkezik, középső kráter része pedig erősen megsüllyedt. A Csendes-óceán Grand Canyonjaként számontartott Waimea-kanyon is ennek az eróziónak a csodálatos eredménye.

2_169.JPG

3_151.JPG

A sziget lélegzetelállitóan gyönyörű és változatos vidékei túrázóknak, fotósoknak, és természetesen olyan vakációzóknak, mint mi, kincsesbánya, de erről mindjárt részletesebben is mesélek, hiszen a gépünk leszállt Lihue repterén.

„Dzsungeltúra” némi izgalommal

A gondosan összeállított terv alapján a következő napunkat máris egy izgalmas kajaktúrával kezdtük. A Hanalei folyó alsó szakaszán evezve úgy éreztük magunkat, mint egy elvarázsolt dzsungelben: egzotikus madarak, trópusi növények, a parton heverésző folyami teknősök...

Egy „dzsungeltúra” nem is igazi, ha nem kap az ember a nyakába egy kis trópusi záport. Az egyre nagyobb cseppekben ránk zúduló eső elől a part menti fák, bokrok víz fölé nyúló lombja alatt próbáltunk menedéket keresni.

Igen ám, de az ezen a szakaszon elkeskenyedő folyó - vagy inkább folyócska, hiszen nem lehetett szélesebb, mint 20 m – sodrása egy barátságos 2-3-mas rafting besorolást kaphatott volna. Ez pedig – árral szemben evezve  - már egy összeszokott házaspári tandemnek is sok volt, így kajakunk menthetetlenül sodródott egyre közelebb a parthoz, míg végül szó szerint fennakadtunk a part menti bokrok ágain, és tökéletes borulási technikával a vízben landoltunk a férjemmel. :)

Miután hátrapillantva láttam, hogy a férjem arcán semmi pánik (hiszen mentőmellény volt mindkettőnkön), fotósösztönöm bekapcsolt, és csak az lebegett előttem, hogy a vízben pár méterre előttem úszó hátizsákomat (benne a fényképezőgépemmel és telefonommal) azelőtt elcsípjem, mielőtt az apró Titanicként alászáll a folyó mélyére.

Valószínűleg országos csúcsot döntöttem a mentőmellényes-hátizsáküldöző úszásban, mire a vízbe fordulásnál levegővel megtelt hátizsákot, ami vidáman sodródott az árral lefelé, jó pár méter után sikerült elérni.

A következő kihívás az volt, hogyan tudom egy kézzel beemelni a kajakunkba (amit ez idő alatt a mögöttünk evező sógoromnak sikerült megfognia), míg a másik kezemmel kapaszkodom a csónakba. A csapatmunka eredményeként nemcsak a zsákot mentettük meg, hanem én is visszamásztam a kajakba.

Családom többi tagja mindeközben: férj: raftingszabályoknak megfelelő testhelyzetben szépen csordogált lefelé az árral, amig el nem érte a kajakunkat. Két lányom: miután ők is meggyőzödtek róla, hogy nincs akkora veszély, hangos hahota mellett folyamatosan videózták az eseményeket.

Minden jó, ha a vége jó! A sztori legviccesebb része, hogy a bérelt vízhatlan táska, amibe fotósfelszerelést, telefont stb. szokás tenni, a szendvicseinket mentette meg. A telefonomat, isteni sugallatra, betettem egy műanyag tokba még vízreszállás előtt, így a kalandot épségben megúszta! A fényképezőgép handicapped lett (lehet, hogy elviszem majd egy szervizbe, hátha életet tudnak bele lehelni), de a memóriakártyája túlélte, igy a felvételeimet sikerült megmenteni!

Az egyik legveszélyesebb amerikai túraútvonal

Az első napi „bemelegitő” után másnap szárazföldön folytattuk a sziget felfedezését. A Kalau Trail nemcsak Kauai, hanem az egész USA egyik legfestőibb, de egyben legveszélyesebb túraútvonala. A teljes hossza kb. 18 km (kb. 11 mérföld), ebből mi kb. 7 km/4 mérföldet tettünk meg, és nem kifejezetten ajánlott tériszonyban szenvedőknek... hogy miért? Érdemes ezt a videót megnézni, és mindjárt megértitek.

Trópusi esők a sziget északi oldalán, és főleg a téli időszakban elég gyakoriak, ami egyben azt is jelenti, hogy a túrázóknak fel kell készülniük egy kis dagonyázásra az ösvényeken. Az átlagos 27-28 C-nak és 70-80%-os páratartalomnak köszönhetően viszont nem kell attól tartani, hogy bárki is fázni fog.

A kb. 3.5 km, amit egy irányban meg kellett tennünk, első ránézésre nem tűnt hosszúnak, és arra gondoltunk, akár meg is hosszabbíthatjuk azzal a kitérővel, ami egy szuper vízeséshez vezetett volna. Az első, és legkeményebb szakasz után azonban megváltozott a véleményünk.

Kb. 5 percenként megálltunk, és nemcsak azért, mert a magas páratartalom és hőmérséklet, na meg a 1.5 km alatti 250 m szintemelkedés tisztességes kardio edzés volt, hanem az elénk táruló, leírhatatlanul gyönyörű táj miatt is. A túrázók többsége – mi is –, akik nem vállalkoznak a teljes táv megtételére, egy képeslapra kívánkozó strandon pihenhetik ki magukat, mielőtt visszafordulnak. Így tettünk mi is.

Az alábbi képek és videók magukért beszélnek.

 (Trópusi zápor a dzsungelben – fantasztikus élmény, és még esernyő sem kell)

(Érdemes a hangot is rátenni, hogy a dzsungel hangjait is élvezni lehessen)

(A megérdemelt jutalom)

Hogyan éltek a polinézek?

Hogy fáradt tagjainkat kicsit pihentessük, a következő napra “kulturális” programot terveztünk, és meglátogattunk egy “skanzen” jellegű falut. Kamokila szabadtéri múzeuma segit elképzelni, milyen is volt az élet egy polinéz törzs számára.

Az alacsony belmagasságú kunyhóknak nem volt zárható ajtaja és ablaka, ami leginkább azt a célt szolgálta, hogy az esti, frissitő szellők kicsit hűteni tudják. Az alacsony ajtónyílás ugyanakkor segített abban, hogy az eső, por ne kerüljön a helyiségbe.

11_46.jpg

12_39.jpg

Amikor a törzsfőnök (királyi méltóság, ali’i) és emberei valami fontos ügyet tárgyaltak a királyi “házban”, akkor mindenki jobban tette, ha elkerülte a környéket, ugyanis akár halálbüntetéssel járhatott, ha egy illetéktelen a közelben tartózkodott.

Mint sok más ősi kulturában, a polinézeknél is a nők “tisztátalanoknak” minősültek a havi periódusuk alatt. Ilyenkor egy külön kunyhóban kellett tartózkodniuk, és családtagjaik vittek nekik élelmet, vizet, ruhaneműt.

13_31.jpg

A ma embere megirigyelhetné a polinézek egészséges étrendjét, amiben hús, hal, zöldség és gyümölcs szerepelt. (Ja, hát a trópusokon minden könnyebb, igaz?) Persze előfordultak betegségek is, amivel a törzs bölcs “orvosához” (füvesember) fordultak, aki tudta, hogy milyen bajra milyen gyógynövény alkalmazandó. Mielőtt a különböző gyökereket, magokat, gyümölcsöket, stb odaadta a pácienseknek, mindig engedélyt kért az istenektől a használatukra.

14_29.jpg

Festői naplementék

Vakációnk második részét a sziget délnyugati részén töltöttük, ami nagyban különbözik a többnyire resort-jellegű, turistákra épülő északi parttól. A nyugati partvonal autentikusabb, több a kis helyi település, ami alkalmat ad arra, hogy az ember kicsit belekóstoljon (szó szerint is) a helyi kulturába.

Az alábbi képek és videó jól érzékelteti a különbséget.

15_27.jpgPrinceville (észak) Airbnb szállásunk

és a környék

16_22.jpgKekaha, Airbnb szállásunk

A hab a tortán az volt, hogy a hely nyugati fekvésének, és a part közelségének köszönhetően minden nap festői naplementékben gyönyörködhettünk. Kekaha strandja pedig szinte teljesen a miénk volt, alig találkoztunk másokkal a parton.

18_5.JPG

Mindenki nagyon barátságos, segítőkész, és szívesen ad tanácsot, hova érdemes kirándulni, melyik strand a legjobb snorkelingre, vagy hol a legfinomabb a poke. Ez utóbbi egy jellegzetes hawaii-i étel, amely kisebb darabokra vágott, nyers, marinált hal, amit rizzsel és többfajta szósszal, valamint zöldségekkel tálalnak. Aki szereti a sushit, az a poke-t is imádni fogja. Nagyon finom!

19_21.jpg

20_17.jpg

Még egy felejthetetlen túra

A nyugati parti tartózkodásunk fénypontja a hires Na Pali partvidék felfedezése volt. Rengeteg cég szervez ide hajókirándulást. Az óceánba szakadó vulkanikus hegyek látványa lenyűgöző, és a sziget egyik legvonzóbb látványossága.

A sok pozitív online értékelést olvasva (promó videójuk itt), a Napali Experience nevű cég kis 6 személyes hajóját választottunk, és nem bántuk meg! Fantasztikus fél napos túránkat sokáig nem fogjuk elfelejteni.

A kapitány, aki egyben idegenvezető is volt, rengeteg érdekességet mesélt, és a kis jachttal olyan helyeket is sikerült megközeliteni, amit egy nagy katamaránnal nem lehetett volna. A legérdekesebb közülük egy, csak apály idején elérhető „barlang”, aminek a sziklateteje valamikor beomlott, így most a kisebb jachtok, motorcsónakok a nyílt óceán felől egy „bejáraton” át megközelithetik.

Ezen a helyen sok reklámot, és egyéb videoklipeket is forgattak. Az én telefonos videóm nem olyan profi, mint az alábbi énekesé, de a helyszín felismerhető rajta.

Mary J. Blige

És az én amatőr videóm :)

Egy egész útikönyvet megtölthetnék az élményeinkkel, de nem akarom a posztot túl hosszúra nyújtani. Ezért így a végére már csak egy érdekesség, ami az állatbarátok számára biztos szivmelengető. Hawaii állam és az USA szövetségi törvényei is szigorúan védig a veszélyeztetett állatokat.

Hawaii-on ezt alkalmunk volt élőben is tapasztalni, amikor az egyik legnépszerűbb strandon akartuk az utolsó naplementét élvezni. A partra sétálva arra lettünk figyelmesek, hogy emberek egy csoportja szinte szabályos félkörben áll, és nagyon figyel valamit.

25_14.jpg

El nem tudtuk képzelni, mi lehet az, amíg közelebb nem értünk, és láttuk, hogy a kordonnal körülvett területen jónéhány hawaii-i zöld teknős pihen, helyesebben szépen komótosan emelkedik ki a sekély vizből, és tart a homokos part felé.

23_14.jpg

Ahogy megtudtuk, ez a látványosság napi rutin számukra a turisták és helyiek legnagyobb örömére. Az állatok nyugalmát lelkiismeretes önkéntesek védik, akik figyelmeztetik azokat, akik túl közel mennek ezekhez az igazán békés állatokhoz.

24_12.jpg

Ugyanezen önkéntesek egy másik védett állatra, egy ritka, csak Hawaii szigetein előforduló fókafajtára (Hawaiian monk seal - Monachus schauinslandi) is nagyon vigyáznak. Egy példány éppen a parton napozott, amikor a strandra érkeztünk, és az ő nyugalmát is kordonnal biztositották. 

Nos, ezzel ér véget a virtuális utazás Kauai szigetére. Remélem, hogy sikerült (még ha csak a fotelből is) “világot látnotok”, és a “garden state” (kert állam) szépségeiből ízelítőt kapnotok. Aloha, és mahalo (köszönöm), hogy végigolvastátok a posztot! �”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616803800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2022.01.07. 14:42:06

@SzZoole: Azt a csókát javította ki zsocek, aki Zsuzsiba kötött, hogy nem ír helyesen.

Golf2 2022.01.07. 15:01:52

@zsocek: Zolibácsit kérdezd,ő találta ki az "angolos kultúrát".

SzZoole 2022.01.07. 15:29:59

@dikusz.: lehet, nem volt egyértelmű mire írta :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 16:30:12

@zsocek: akarod, hogy kijavitsam a hibakat abban, amit angolul probaltal osszehozni? ;) szivesen segitek, I worked as an ESL teacher for about 10 years ;)

SzZoole 2022.01.07. 16:59:44

@Zsuzsi65: én hat elemivel is találtam egy pár hibát, pedig nem vagyok nagytudású inglis lengvicsbűl :-))

Eredeti; “ I would be happy to get the picture of what do you mean "angolos kultúra". The most important thing in the life to play golf and the 5'o clock tea, or what? Honestly, i'm not gonna make fun of you or kidding you, just make me clear, please what you are talking (writing) about? You know i'm an open minded, eventhought old school type guy to be enthusiastic to learn. Thanx a lot.”

Helyesen, SZERINTEM, de nem biztos :-)))

“ I would be happy to get a picture of what do you mean by "angolos kultúra". The most important thing in life is to play golf and the 5'o clock tea, or what? Honestly, I'm not gonna make fun of you or fool you, just make me clear, please what you are talking (writing) about? You know I'm an open mind minded, even though old school type guy to be enthusiastic to learn. Thanx for a lot.”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 17:11:06

@zsocek: meg csak annyit (latod, hogy elobujt belolem a tanar :) ha helyesen akarsz angolul irni, akkor felejtsd el, hogy magyar aggyal csak leforditod a szavakat :)

Arthamyr 2022.01.07. 17:11:32

@Zsuzsi65: Akkor azért ennél "szebben" is leírhattad volna, nem? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 17:16:35

@SzZoole: haha, az eleje egesz jo! Felfedezted ezeket: ...you mean BY, in life THE nelkul, kidding you-t kicserelted fool you-ra...good job! :) meg van egy-ket dolog benne, de az mar advanced English :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 17:21:48

@Arthamyr: hat, human nature, tudod :) amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. De igazad van, nem mutatok jo peldat mint kereszteny - es ezt most vicc nelkul mondom. Gyarlo ember vagyok en is, neha meg elobujik belolem a szarkazmus. Ezert bocsanatot is kerek attol, akit esetleg megsertettem. Es ezt is minden ironia nelkul mondom, komolyan!

SzZoole 2022.01.07. 17:38:07

@Zsuzsi65: I'm trying hard, but as you know I'm not the sharpest tool in the box :-))

P.Elliot 2022.01.07. 17:44:03

@Zsuzsi65: Most itt a Hawaii dolgokrol beszelgetunk, kit erdekel az a par eliras?
Nem nyelvtan verseny ez!
Mindig van valaki aki azt hiszi hogy o jobban tudja.
A kekeckedovel a helyedben le se allnek bar azert vidamito volt hogy az orra ala dorgoltel dolgokat, hehehe.,..

Viccen kivul, holmi eliraskora nem erdemes billentyut koptatni.

Nalunk esett a ho!
Jo araszos, nem tapados, sajnos mar erosen olvad.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 18:03:46

@P.Elliot: persze, tudom :) csak neha nem tudom megallni, hogy ilyen magas labdat ne ussek le:)
Nalunk ugy tunik, vege a "telnek". Iden (helyesebben tavaly decemberben) korabban jott a "hideg" es a szokasos teli eso. Most mar 20-22c van nap kozben es napsutes (ez itt Del-Kalifornia, ugye)

daddio 2022.01.07. 18:26:24

@zsocek: Golf nemigen beszél angolul.

Zed is not dead yet 2022.01.07. 18:27:22

@Vibi: De, van fogalmam. Lehet hogy inkább neked nincsenek megfelelő ismereteid arról, hogy milyen bizonytalansági tényezők vannak jelen ebben az egész "tesztelgetünk, oltogatunk" dologban. Csak érintőlegesen, 2 téma, ami szerintem fontos és releváns az utazgatással összefüggésben:

- A tesztek egyike sem ad 100%-os pontosságú eredményt, még akkor sem, ha egyébként az emberi tényező a konkrét esetben tökéletesen működik (mármint senki nem kavar össze semmit semmivel, nem értelmezi félre az eredményt, kivárja a szükséges időket és stb.). Emiatt nagyon jó eséllyel utazgatnak emberek tömegei betegen úgy, hogy arra nem derül fény eközben semmikor sem.

- Simán tudsz úgy is közvetítő lenni, hogy ténylegesen nem betegedtél meg (mert mondjuk megfertőződtél, de az oltás megakadályozta a betegség kialakulását, és így tovább).

Részben az első, részben a második szitu is összekapcsolódhat azzal, hogy neked közben éppen van egy másik egészségügyi problémád (betegség, immunrendszeri probléma, immunszupresszáns kezelési állapot, folyamatban lévő daganatos vagy HIV-kezelés/gyógyszerezés, stb-stb. Ebben az esetben megtörténhet az, hogy úgy "lakik" benned a COVID hosszú ideig, hogy a tüneteket nem produkálja, az esetleges kezelések, gyógyszerek miatt a COVID-tesztek lószart se mutatnak _és_ a COVID próbál a furcsa testen belüli körülményekre reagálni és túlélni és voilá: kész is az új variáns. Ha volt rá a közelmúltban 10 perced, akkor több, megbízható forrásból is lehetett olvasni/tájékozódni arról, hogy ez az omicron mi is és pl. látható, hogy ez nem az a "fejlődési vonal", amin a COVID a deltáig eljutott, hanem egy azzal párhuzamos, külön "szál" és a kialakulása legvalószínűbb oka épp ez a "hosszú ideig volt valaki fertőzött, akiben a sorolt eü. szituáció miatt kialakult egy új változat". Valószínűleg egy konkrét személyről van szó, mint "inkubátor"ról. És akkor mi az esélye, hogy egy ilyenről a fertőzés továbbterjed, ha az emberek nyugton maradnak pár hónapig és mindenféle önáltatásokat mantrázgatva nem repkednek-utazgatnak szanaszéjjel a világban? Nagyjából semmi. És mi a valóság? Hát az, hogy jól látható a korreláció az utazgatás és a járvány további futása között.

Mondom másképpen: ha az, amit te mondasz, hogy "oooooolyan nagyon túl van ez az egész biztosítva, hogy ott aztán semmi baj nem történhet" tényleg megfelelne a valóságnak, akkor ez a járvány már minimum 1 éve a "volt egy ilyen is" felütéssel egy emlék lenne csak, sőt, soha nem is vált volna világjárvánnyá.

Szóval ha ezért kerül fillérekbe hawaii-ozni, mert a kutya se megy oda jelenleg, akkor ezt én nem egy kihasználandó résként értelmezném, hanem egy megszívlelendő példaként, inkább.

zsocek 2022.01.07. 18:27:42

@SzZoole: Hát, ha én próbáltam volna meg viccesnek tűnni ezzel a kábé ezerszer elsütött, un. poénnal, akkor lehet, hogy volna, de így, hát istenem, ennyire tellett tőled, de ez nem az én problémám.

SzZoole 2022.01.07. 18:56:28

@zsocek: most komolyan, te miről beszélsz, nem igazán értem, hogy mit akarsz mondani.

Golf2 2022.01.07. 19:30:54

@daddio: Csak keveset,bár az USA követségen elég volt az angol felvételin sofőrállásra 2001 augusztusán Pesten.Pár hétre rá robbantottak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.07. 22:47:07

@Zed is not dead yet: ok, es mindez, amit felsoroltal, kb milyen szazalekos esellyel fordul elo? kb annyival, mint amennyi eselyed van, hogy kilepve az utcara a fejedre essen egy tegla :)
Szoval ebben az esetben nem mennel soha az utcara?

Az emberek nagy szazaleka mar regen tullepett ezen a fazison, es eljuk az eletunket, betartva - amennyire lehet - az eloirasokat. Ahogy a mostani statisztikakbol latszik, a fertozesek szamat tekintve nem igazan szamit a tavolsagtartas, masyk viseles.
Amit egyedul koszonhetunk az oltasnak, az a halalozasi arany csokkenese. Es ez a lenyeg...
jarvanyok voltak es lesznek a vilagban, az eletnek emiatt nem kell megallnia.
Na, de ez mar nagyon mas tema, mint a hawaii nyaralas, airbnb, hotel stb, amirol eddig beszelgettunk :)

dikusz. 2022.01.08. 00:24:06

@puhacica: Kirándulós túrán mi se megyünk szállodába.

Ebbe az egybe is csak akkor, ha gyógyfürdőzni szeretnék.

FutureFry 2022.01.08. 01:19:42

@Zsuzsi65: “Emlekszem, hogy eletem legfinomabb mangojat, es mindenfele mas egzotikus gyumolcsot egy utszeli gyumolcs standon vettuk Kauai-n.”.

Kauai-n létezik szállás farmon is (pl. kis, jól felszerelt faház) és akkor (idénytől függően) lehet az egzotikus gyümölcsöket (konyhakertből meg a friss zöldséget) szedni pl. a reggelihez (saját tapasztalat, nekem bejött).

@dikusz.: @puhacica: @Arthamyr: @Vibi: @Nagy Kámpics:
A szállodák egyébként szerintem se a legideálisabbak, én akkor szoktam (volt) leginkább ott előfordulni amikor más fizeti (és nem fizet mást :)). De kikapcsolódás részeként tényleg nem jön igazán be (pláne az “rezort” típusú helyek). Esetleg akkor lehetnek jók, ha valami “kultúrális vakáción” van az ember (pl. városközponthoz közel valami kis “butikhotel”). A (szerintem) legjobb (de még komfortos) helyek (Amerikában) úgy tapasztaltam, hogy a vrbo-n (“vidéki airbnb” :)) találhatóak: pl. kis cabin (faház) mindentől elég távol (de teljesen felszerelve: konyha/fűtés/fürdőszoba, esetleg még internet is). Ennél (komfortban) egy (vagy inkább sok) fokkal lejjebb pl. a Forest Service kibérelhető helyei vannak (old fire lookout, ranger cabin, etc.), de mondjuk az már nem a hagyományos értelemben vett vakáció: Ott lehet mondjuk, hogy a víz csak a közeli patakból vehető, a budi csak pottyantós (és lehet hogy le kell mászni a kilátóból hozzá), a fűtéshez meg fát kell vágni és tüzet rakni a kályhában (internet és térerő meg nuku, hacsak nem műholdas), és a hely csak hosszú túrával elérhető, de ezek (pont a “sehol senki/távol a világtól” helyszínek miatt) számomra még vonzóbbak. (Ennél talán már csak a “backcountry camping” jobb, de az télen kicsit necces - igaz aludtam már havon vert sátorban, de azt azért szeretem elkerülni :)).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.08. 02:31:25

@FutureFry: Igen, vrbo-n lehet airbnb-hez hasonloan jo helyeket talalni, mi is a sziget nyugati oldalan levo hazat vrbo-n bereltuk.

P.Elliot 2022.01.08. 02:39:26

@FutureFry:
Havon vert satorban aludtal?
Hogy volt a sztori, meselj csak!

P.Elliot 2022.01.08. 02:45:14

@FutureFry: Ezek a kabin, fahazas berlesek nekem csak akkor jonnek be ha valoban kempingezni indultam/ voltam mar ilyenben/ vagyis ott voltam az erdei folyonal es ott toltottem az egesz napot, jol esett elvacakolni a termeszetben az idot meg persze a fesztivalon ahova vegulis mentunk.

Ha varosnezesre mentunk barhova akkor kizarolag hotel felelt meg ahova mondanom sem kell hogy szinte csak aludni jartunk haza mert nem azert mentem ott a szallasomon lopjam az idot.

zsocek 2022.01.08. 07:40:33

@SzZoole: Nem is feltételezem rólad, iskolázott barátom. De, ha nem okoz gondot, ezzel zárnám is a beszélgetést.

zsocek 2022.01.08. 07:40:33

@Zsuzsi65: I had been working ( if you mention how long,did you work), dear teacher.

zsocek 2022.01.08. 07:40:33

@Zsuzsi65: Had been, nem have been - hogy korrigáljam az iménti megjegyzésemet. Másfelől a mondanivaló megértése nem nyelvtudás kérdése, szóval, ha kijavítod az én angol sületlenségeimet (talán megbocsájtható, de én soha nem jártam nyelviskolába még diákként sem, nemhogy tanárként, ami keveset tudok, azt azalatt a 10 év alatt szedtem fel, amit az Államokban töltöttem), cserébe segítek értelmezni magyarul, mi is volt a lényege a hozzászólásomnak.

daddio 2022.01.08. 07:40:33

@Golf2: nem volt szerencséd.

Zulu4321 2022.01.08. 09:32:08

@zsocek: Engedd mar el ezt a csontot... plane ennyi hozzaertessel. (Egyik javaslatod se allja meg a helyet, bocsi.)

dikusz. 2022.01.08. 09:44:48

@P.Elliot: Én is aludtam havon vert sátorban.:)

Csodabogár 2022.01.08. 11:30:49

@dikusz.: Lengetem a kalapom előtted. Már önmagában a sátorban alvás is rémálom számomra és havon? Ahol még hideg is van, nincs annyi pénz a világon.:-)

Életemben egyszer aludtam sátorban a Balatonnál egy zsúfolt kempinben. kb. 20 éves lehettem és valószínű borzasztóan szerelmes, hogy ezt bevállaltam. Hogy kibe arra már nem emlékszem, de arra igen, hogy másnap már a vonaton ültem és jöttem haza.

SzZoole 2022.01.08. 13:31:50

@zsocek: te is biztos egy olyan kis buzogány vagy, akik rá izgulnak a fehér szőrös seggemre ha fevillantom, vannak még itt ilyenek rajtad kívül :-)))

A közel 12 éves komment history-d és 133 hozzászólásod alapján, nem vagy te más, csak egy kis trollocska, meg majd követlek és belájkollak a zinstán világjáró ételszakértő és mindenhez IS, értő polihisztor hipszter barátom :-)))

További szép napot!!!

Congeria 2022.01.08. 14:09:18

@Csodabogár:
@dikusz.:

Nekem minden volt és egyiket sem bántam meg. 14 évesen biciklitúra a Balaton körül, csupasz földön alvással. Késöbb erdei faház, turistaház, kis faluban házba bekéredzkedés, IBUSZ szobafoglalás. Ahogy gyűltek az éveink és vastagodott a pénztárcánk na meg egyéb lehetőségek is, javult a szállodák színvonala is.
Nem zavar a naponkénti takarítás, de ami a covid előtt volt Cubában meg Mexicoban legutóbb, hogy a délutáni sziestánk után is rendbetették az ágyakat, az kicsit túlzás . Persze ez főleg a dash miatt .

ersze, ez főleg a

dikusz. 2022.01.08. 14:56:23

@Congeria: Volt négy olyan nyarunk, ahol a szabadságunkat Kék-túrázással töltöttük. Kb két hétig voltunk minden alkalommal úton, több szám km-t gyalogoltunk minden alkalommal.
Ezeken a túrákon egyetlen egyszer sem aludtunk szállodában, voltak elég érdekes szállásaink, de ez volt benne a pláne, egy percét se bántuk. Sokszor felemlegetjük, életre szóló élmény számunkra.
Ezekről a szállásokról külön posztot lehetne írni.

puhacica 2022.01.08. 15:02:06

@dikusz.: jogos, wellness szalloba jarogattunk otthon, de azokat egyertelmuen a dagonyazas miatt valasztottuk. :)

@FutureFry: valoban, attol is fugg, milyen utazast valasztunk. ilyen "butikhotelt" egyszer probaltunk egy del-spanyolorszagi par napos koruton, minden helyen csak 1-1 ejszakat toltottunk. arra pont jo volt.

vilagtol elvagott helyre akkor kivankoznek, ha az valami tropusi szigeten lenne. de valoszinuleg nyitott lennek valami erdei hazikora is, ha van hozza hot tub.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.08. 16:59:12

@zsocek: nezd, ha tenyleg szeretned az angolod fejleszteni, akkor (es ez most ironia nelkul) ajanlom ezt a not, a videoit sokszor hasznaltam az oraimon...
Itt pl elmagyarazza a Past Sinple es Present Perfect kozotti kulonbseget.
Ha a cselekvesnek nincs kapcsolata a jelennel, a multban lezarult, akkor Past Simple (I worked as an ESL teacher for 10 years) ez a munkam lezarult, mar nem tanitok ott.
I have worked as an ESL teacher for 10 years. A cselekvesnek kapcsolata (es/vagy eredmenye)van a jelennel. Pl annak eredmenyekent, hogy 10 eve dolgozom ESL tanarkent, nagy gyakorlatot szereztem, es ezt akarom hangsulyozni pl egy munka interjun.

Egyebkent amerikai angol eleg lazan kezeli az igeidoket, elfelejthetjuk, ami anno az iskolaban (brit angol reven) belenk vertek :)
m.youtube.com/watch?v=UmdGwttUfKU

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.08. 17:08:56

@zsocek: a kovetkezo leckeben beszelhetunk a Present Perfect Continuous-rol ill a Past Perfect Continuous-rol :)

zsocek 2022.01.08. 17:51:27

@SzZoole: Látom, nem sajnáltad az időt és az energiát a kutatómunkára, szerintem házmesternek is beválnál. Csodálom, hogy ennek dacára összekevertél valamely családtagoddal, gondolom velük szoktál ilyen stílusban beszélni. De a szellemi keszonbetegség elkerülése érdekében ezzel tényleg be is fejezném a társalgást, további eredményes nyomozgatást, szép fehér és szőrös gluteus maximusára (seggére, hogy leereszkedjek a színvonaladra) büszke barátom.

zsocek 2022.01.08. 17:51:29

@dikusz.: SzZoole szövegértési problémái miatt ezt nem érzékelte, viszont kárpótlásul néhány, végtelenül szánalmas szöveggel próbált riposztozni, amivel még nevetségesebb lett.

taga20 2022.01.08. 17:52:07

@SzZoole: haver, az egyéb egy bé!

más baj nincs veled:)))

Saktele 2022.01.08. 17:52:12

-19

Írjatok trópust, óceánt, Balcsit! :)

zsocek 2022.01.08. 17:52:27

@Zsuzsi65: Nagyon vonzó és izgalmas ajánlat, majdhogynem visszautasíthatatlan, mint egy utazás Hawai mesés tájaira, de, mint - igaz, magyarul - írtam, az angol tudásomat már nem kívánom fejleszteni/javítani. De azért kedves vagy, megérdemelsz egy buja trópusi virágot a hajadba :-). Ájláv Present Perfect Continuous (óh, sikerült - másodjára - helyesen leírnom), anyway.

SzZoole 2022.01.08. 18:06:21

@zsocek: személyeskedéssel próbálkozol fotel forradalmár trollocska :-))

SzZoole 2022.01.08. 18:08:48

@taga20: vágom bro, csak elütés volt :-)

Csodabogár 2022.01.08. 19:11:55

@Congeria: Balin csúcsra járatták a dolgokat. Szerintem ilesték mikor megyünk el vacsorázni. Mire visszaértünk, ágy megágyazva és egy egy szép orchidea a párnákon. Nem bántam.:-)

Laktam én is iszonyat helyeken kezdő külföldi koromban. Aztán ahogy mondod, a szállodák lassanként egyre jobbak lettek.

taga20 2022.01.08. 20:23:55

@zsocek: haver, a kutatómunka annyi, hogy rákattint az ember a nicknevedre, és kidobja a gép az eredményt.

ennyike:

"zsocek

0 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2010.04.21. óta tag."

szerintem zolinak nincs szüksége a segítségemre, de durva, hogy mit tolsz itt. ezé kapcsolódtam beléd:)))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2022.01.08. 20:24:02

Üdv a blognak. Megírtam a 3. (befejező posztom), így a 2. után 7 év elteltével. Megjelenhet ha beküldöm?

taga20 2022.01.08. 20:24:18

@SzZoole: tezsvérem, zenét szoktál?

tessék egy, bár lehet, hogy ezt is letiltja a sanzonbigottság:))

www.youtube.com/watch?v=cAnOt74e9_Q&list=RDcAnOt74e9_Q&start_radio=1&rv=cAnOt74e9_Q

SzZoole 2022.01.08. 20:35:26

@taga20: ne báncsd má a szípbeszídűt, had erízze jaó magát :-))

SzZoole 2022.01.08. 20:39:49

@taga20: dzsangó, komálom more :-)

Nesze cseríbe egy :-))

youtu.be/v7r0lyi1aUc

dikusz. 2022.01.08. 22:32:55

@Nagy Kámpics: 1999-ben az OKT-n Írottkőtől Zircig 17 nap alatt kb 350 km. Ez volt az első hátizsákos Kék-túrám, a saját káromon tapasztaltam meg, hogy mit (nem)kellett volna vinnem, vagy mit kellett volna itthon hagynom. Túl sok felesleges cuccot vittem, és rossz bakancsot választottam. Már az első nap feltörte a bakancs a lábamat, és egyetlen olyan rész nem volt egyik lábamon se, ahol ne törte volna fel a bakancs a lábamat, teli volt vízhólyaggal mindenhol, mégse bántam meg soha.:)))

2000-ben a teljes DDK (Rockenbauer Pál) kb 550 km 3 szakaszban.

2004-ben Dél-Alföldi Kék egy szakaszát kb 210 km 8 nap

2006-ban a DDK egy szakaszát (Írottkő -Mesztegnyő) újra.

A bélyegzőfüzetek megvannak - valahol...

Közben persze voltak többnapos túráink is szerte az országban, és a Budapesthez közeli (Budai-hegység, Pilis) Kéktúraútvonalait is többször bejártuk. A túraterv összeállításakor ezeket volt a legkönnyebb beírni a túraprogramba, mert nem kellett se távolságot, se szinteket számolni, míg a többinél gebedhettünk rendesen...:)))

Nem tudok kedvenc szakaszt mondani, mindegyik az volt. Azokkal járhattam az erdőt, akiket szeretek, sok évet túráztunk már együtt, felejthetetlen túrák voltak, néha meglehetősen érdekes szálláshelyeink voltak. Focipálya öltözőjében, iskola tornatermében, óvodában, elhagyott iskolaépületben eléggé igénybe vett kulcsosházakban. Volt amikor egy pici faluban egy néni fogadott be minket az egyik szobájába, amikor már azt hittük, nem találunk szállást aznapra. Eszünkbe sem jutott, hogy szállodába menjünk, nem is nagyon lett volna alkalmunk rá. Az nem lett volna igazi Kék-túra. Egy percig se bántuk az egyszerű körülményeket. Csodaszép, örök emlék.

dikusz. 2022.01.08. 22:37:43

Hát, át kellett volna olvasnom, mielőtt elküldöm...
Csak írtam, és lejátszódott előttem újra minden, eszembe jutottak az akkori élmények.
Már nem javítok rajta, látom a hibákat, nem tudok már javítani rajta.

Csodabogár 2022.01.08. 23:11:27

@Saktele: Felénk csak kellemes 0-+2 és a nap is kisütött egy kicsit ma is.

puhacica 2022.01.09. 00:33:57

@dikusz.: ezek a turak milyen jok lehetnek! ugy szeretnek ilyen hosszabb utvonalakat bejarni, de idom sincs ra, meg aztan a ferjem se jon, en meg massal nem nagyon akarok menni. pedig a SW coast path-t nagy vagyam korbesetalni, foleg a cornwalli reszt.
www.southwestcoastpath.org.uk/walk-coast-path/south-west-coast-path-national-trail/#

taga20 2022.01.09. 07:32:59

@SzZoole: tesó az aranyeső hujjon rájad!;)

ja és, hogy ne legyek az adósod, küdöm az ars poeticámat:)))

www.youtube.com/watch?v=S2hAliLtlng&list=RDS2hAliLtlng&start_radio=1&rv=S2hAliLtlng

dikusz. 2022.01.09. 08:59:11

@puhacica: Jók is voltak. Az akkori csapatunk 5 főből állt, négyen azonos korosztályba tartozunk ('55-'57-ig). Egy volt idősebb 10 évvel tőlünk, de igen jó fizikai állapotban.

Akkor már négy éve együtt túráztunk, egy-, és többnapos túrákon is, messze nem voltunk idegenek egymásnak. Lehetőség szerint külön szobában aludtak a fiúk/lányok, de volt olyan, hogy mindnyájan egy szobában aludtunk.
Például, amikor a néni befogadott minket a házába. 36 km gyaloglás után értünk be a faluba, sötétedett, és az utolsó busz is elment már, ami bevitt volna minket Sárvárra. Tényleg nem tudtuk akkor, mi lett volna, ha ez a lehetőség nem adódik. Már a buszmegálló kalitkáját néztük, hogy oda húzódunk be. Ha egy baráti társaság hátizsákos túrára indul, az erdőjárás a lényeg, nem az, hogy ki hogy néz ki. Örültünk, hogy volt hol aludjunk.

Ilyenkor újraélem az egész utat, és most is azt mondom, hogy nekiindulnék megint, akár egyedül is, ha bírnám. Sok igen vicces dolog is eszembe jut, de lehet ezek csak nekünk viccesek.

Addig kell nekiindulni, keresni társaságot, amíg bírja az ember fizikailag. Ezt én már csak tudom.

Congeria 2022.01.09. 11:11:33

Mottó : Csak azt a kirándulást bánjuk meg, amelyiket nem tettünk meg!

dikusz. 2022.01.09. 12:44:04

Akkoriban, még nem volt ennyire forró a nyár, és többnyire úgy választottuk ki, hogy ne a legnagyobb kánikulában menjünk. Május végén, június elején mentünk, vagy augusztus végén-szeptember első felében mentünk. Július közepétől augusztus közepéig nem. De akik 1998-ban kezdték, azok július végétől augusztus végéig (29 nap 570 km) Nagy-Milictől Hűvösvölgyig (talán a legszintesebb része a Kéknek) jöttek, és volt olyan, aki végig ott volt, ő ki tudott venni egyszerre ennyi szabit.

Bár a DDK-második szakaszát azért hagytuk abba Mesztegnyőnél, mert olyan irdatlan kánikula volt (40+ fok), hogy felelőtlenség lett volna tovább folytatni a túrát, azonkívül ezen a szakaszon nemigen van erdő.

A dátumokat pedig azért tudom ilyen pontosan, mert az egyik társunk vette a fáradságot, a naptárba írt jegyzetekből "könyvet" írt. és mindegyikünknek elküldte, ezt a magam emlékeivel kiegészítem. Ő egyébként a teljes Kék-kört bezárta gyalog, és biciklivel is.

Egyébként az Országos Kék - A Rockenbauer Pál DDK - az Alföldi-Kék ma már egybefüggő túraútvonal, ez a Kék-kör.
www.kektura.hu/

P.Elliot 2022.01.09. 13:25:53

@dikusz.: Miert nem irsz belole posztot?

Vagy legalabbis Orszagjaras cimmel kivenned az elmenyekbol a nagyon emlekezeteseket, a sztorikat, legyen az jo vagy rossz, altalaban leirni egy jo napot, egy rosszabbat elejetol a vegeig . hogy hogy telik.
A szallasokrol is gondolom van boven mit irni kicsit reszletesebben.
Az ennivalorol hogy mi fer bele a pihenobe, gondolom delben nem alltatok neki szalonnat sutni.

Hol vettetek vizet, mi szokatlant lattatok az uton ami nem is tartozik a turahoz.

Ennyi maszkalasbol en biztosan irtam volna es abban is biztos vagyok hogy nagyon erdekes lenne olvasni az elmenyeidet nekunk is.

Te vagy itt a topikban az egyetlen Nagy Turazo!

Pakoljal csak ki hogy hogy volt!

Hogy kezdodott, miert lendultel ugy bele hogy egesz eleten at tart....

P.Elliot 2022.01.09. 13:41:31

@Nagy Kámpics: Ez tetszett hogy megtorni a ferjuram akaratat!
Hogy tulajdonkeppen arra valo!
Itt kuncogok magamban mert hirtelenul eszembe jutott hogy nem kell mindig megtorni csak belemenni az akarataba ugy hogy az neki emlekeztes maradjon.

Elore kell bocsajtanom hogy nagyon jol megertettuk egymast mindenben, az utazasok, orszagjarasok a legnagyobb egyetertesben zajlottak, nagyjabol mindkettonket ugyanazok a dolgok erdekeltek, en kicsit jobban belemerulok, a ferjem feluletesebben de kivarjuk egymast a megnezesekben.

Egyszer, nem is messze 10 percnyi jarasra egy tortenelmi hazban, fuggetlensegi haboru idejebeli ma is meglevo epulet csoportban elmentunk az evi kiallitasra, fesztivalra ahol korabeli ruhakban agyukkal, lovakkal, szabadtuzon fott ebedekkel/ / nekik/ es bemutatokkel folyt minden.

Mit mondjak, lattam mar ilyesmit tobbet is, nagy kedvem nem volt hozza hogy bemenjek a kis epuletekbe es megnezzem a kiallitasokat, kicsit nezelodtem aztan inkabb setalni szerettem volna a teruleten, szerettem volna megnezni hogy akkoriban hogy foztek bogracsban.

A ferjem meg akart nezni egy epuletet ahol a katonai felszereleseket, holmikat mutattak, beneztem az ajton, engem nem erdekelt, o viszont megmakacsolta magat hogy menjunk be.
Mondtam hogy menjel csak, en addig megnezem hogy az a 100 eves koruli nenike mit kotyvaszt odakinnt.

De hogy nem, jojjek en is.
Nem, de igen mondta szokatlan makacssaggal.
Rendben, mondtam de akkor vegignezek mindent!
Jo!

Varjal, folytatom egy masik hozzaszolasban mert igy nagyon hosszu lesz.

P.Elliot 2022.01.09. 14:05:24

Bementunk, megkezdtem a nezelodest.

Az egyik asztalnal minden darabot megneztem, elolvastam hogy mi, az egyebkent ures teremben felkeltettem a ket beoltozott katona figyelmet az erdeklodesemmel, egyik odajott mutogatott, egyre jobban belemerulve mert valoban erdekeltek a dolgok, a katonai felszerelesek, a ruhaknal sokaig idoztunk mert atvizsgaltam mindent, nagyon sok erdekes dolgot megtudtam, azt is peldaul hogy a melleny vagy kabat, mar nem is emlekszem pontosan, ugy volt megvarrva hogy a kat labfejet ejszakara bele lehetett dugni hogy melegen tartsa, valami kis rejtett disznek hato/ kivulrol/ dolog, milyen anyagbol keszult, le is vettek a falrol megmutatni, meg hozzam is mertem, hehehe...

Amikor a katonai fegyverekhez ertunk a kerdeseim annyira kimerithetetlenek voltak hogy a masik katona is odajott es mar ketten magyaraztak, a ferjem az ajtoban alldogalt, egyre idegesebben hogy gyerunk mar de nem vettem figyelembe.

Te hoztal be ide dragam, most vard csak ki hogy megnezzek mindent, foleg hogy nem is gondoltam hogy ez ilyen erdekes.

A fegyverek, marmint a puskak, egy resze borzasztoan hosszuak voltak, mondtak hogy nyugodtan vegyem csak fel, nezzem meg ugy, hat en biztosan hasraesek vele ha hasznalni probalom.

Kerdeztem hogy ez eloltoltos?
Igen az!

Ujabb kerdes, dehat csataban ha megtoltottek addig mar regen lelottek a katonat. Mennyi ido kellett ezt megtolteni?
A ferfi azt mondta hogy dehogyis, volt katona aki 1 perc alatt 3x is ki tudta loni de ketszer feltetlenul. Gyakorlas kerdese.

Egyre erdekesebbnek talaltam a dolgot.
Kerdeztem hogy megnezhetnem e hogy hogy kell megtolteni es mivel?

Mondtak lelkesen/ ilyen erdeklodore nemigazan szamitottak/ hogy persze.
Mar nem emlekszem pontosan hogy hogy magyaraztak hogy hova toltottek puskaport, a golyot amit szinten megvizsgaltam/ van itthon hasonlo az antik gyujtemenyemben/, de betoltottek rendesen, loni azt persze nem, utana ki is uritettek.
Volt tobb puska, ugy remlik mindegyik mas volt, legalabbis formara, azokat is elmagyaraztattam.

A ferjem ott izzzadt az ajtoban, sotet ideges keppel, utana az orvosi felszerelesre es a sebeszeti kellekre is kivancsi voltam. Mindenre ami a szobaban volt, most sok lenne leirni de nagyon elveztem hogy ilyen reszletesen belemerulhettem.

A vegen meg kezet is raztam a ket emberrel, nagyon koszontem a"turavezetest" es ok is meg voltak elegedve hogy valaki, plane no ennyire erdeklodott a kiallitasuk irant.

A ferjem meg fel oraig morcos volt, mondtam hogy te milyen hulye vagy! Elmulasztottal / nem figyelt am oda/ egy igen erdekes tarlatvezetest .
Ja es meg azt is hogy maskor ugy akarjak bevonszolni valahova mert ha ott vagyok akkor meg is nezem alaposan a dolgokat.

Ettol a tarlatvezetestol persze nem szerettem meg jobban a lofegyvereket mert felek toluk, sosem tartanek itthon de erdekes volt tudni dolgokat roluk.

SzZoole 2022.01.09. 14:46:01

@P.Elliot: “ Te vagy itt a topikban az egyetlen Nagy Turazo!”

Nem ő az egyetlen! Lehet hihetetlennek fog tűnni, de én is sokat jártam Magyarországot, családdal/kollégákkal és barátokkal is.

Itt is sokat mentünk/megyünk és fogunk menni a jövőben is. Például a fentebb említett South West Coast Path-t már nagyrészt bejártuk, de még mindig van egy jó pár rész ami még hiányzik. Fotóim is vannak (több száz) ha nem hinné el valaki.

Mielőtt kérnél poszt írásra, nem fogok írni, mert korábban már tettem fel fotókat, és a kutyát sem érdekelte.

P.Elliot 2022.01.09. 15:04:47

@SzZoole:

Attol hogy nem jeleztek meg nem azt jelenti hogy nem tetszett nekik.
Mikor volt az a topok?
Nem emlekszek ra vagy nem voltam itt akkoriban.

A Hawaii topik, marmint ez, nem emlekszem hogy a kepekhez hozzafuztem volna barmit azonkivul hogy tetszett es ez nem azt jelenti hogy nem tetszett hanem inkabb a szovegnel idoztunk el. A korulmenyeknel meg hogy jutottak oda es ilyesmi.

A Nagy Turazot azert irtam mivel o sokszor beszel-mesel errol hogy hol voltak es persze hogy megrogzodik az ember fejeben hogy ez egy valodi turista...szenvedelyes....

P.Elliot 2022.01.09. 15:06:09

Bocsanat, nem topok hanem topik, ezek a macskak mar megint itt koroznek a labam korul, ideje hogy kiloditsam oket az ajton, ugyis csak azt akarjak...

SzZoole 2022.01.09. 15:12:07

@P.Elliot: hihihi, ez jó, @dikusz.: - nak adtál egy új nicknevet; A nagy túrázó! :-))

Amúgy Dikusz is túrázott már a South West Coast Path-on, csak lehet, hogy ő nem tud róla :-)))

P.Elliot 2022.01.09. 15:55:47

@SzZoole:
Vesszek meg ha ertem hogy mit akartal ezzel mondani....

SzZoole 2022.01.09. 16:00:33

@P.Elliot: melyik részét nem érted a mondani valómnak?

Te írtad fentebb Dikusznak ezt;

“ Te vagy itt a topikban az egyetlen Nagy Turazo!”

Erre írtam, hogy új nicknevet adtál neki :-)

P.Elliot 2022.01.09. 16:01:59

@SzZoole: Amúgy Dikusz is túrázott már a South West Coast Path-on, csak lehet, hogy ő nem tud róla

Ezt nem ertem.

SzZoole 2022.01.09. 16:23:06

@P.Elliot: olvasd vissza a fentebbi kommenteket.

Csodabogár 2022.01.09. 16:32:37

@Nagy Kámpics: Most olvastam egy könyvet, ami egy élménybeszámoló az el Camioról. Aki szeret gyalogolni, ott kiélheti magát. Nekem csak egy lelkes barátom vágott bele, de ő is feladta 1 hét után. Nekem meg eszembe se jutott soha, ily módon sanyargatni magam.:-)

P.Elliot 2022.01.09. 16:51:52

@dikusz,
Kozben atneztem a Kek tura dolgot az interneten egy kicsit jobban.
Fantasztikus!
Kar hogy fiatal koromban nem tudtam errol hogy milyen, egy reszet en is szivesen bejartam volna.

Egyebkent en is nagy gyaloglo voltam, nagyon sokszor kirandultunk de igy csoportban nem, most sajnalom.Itt semmifele termeszetjarasban nem veszek reszt mert betegesen felek a medvetol, otthon ilyen veszely nincs.

Nagy dolog az ha biztonsagban tudsz menni.
Egyedul azert ne menj olyan tavra ahol nem jarnak. Barmi tortenhetik, baleset, lyukba lepsz es kitorik a bokad vagy barmi. bar ma mar telefonon lehet segitseget hivni...

Golf2 2022.01.09. 17:36:07

@dikusz.: Grat.a hosszú túrákhoz! Erre születni kell,fizikum,türelem,stb.

puhacica 2022.01.10. 09:58:36

@dikusz.: ha van osszeszokott tarsasag vagy szeretsz ismerkedni, tarsakat keresni, akkor viszonylag egyszeru a dolog. en nem igazan szeretem az enbereket, kevesen vannak, akikkel szivesen jarnam a videket. jellemzoen mind tobbszaz/ezer km-re el tolunk.

megneztem a linked, valahogy soha nem bongesztem vegig ezt a kt terkepet, nem is gondoltam, hogy ilyen hosszu. jartam a vonalan itt-ott, el tudom kepzelni, mekkora elmeny lehet egy-egy hosszabb szakasz, az egeszrol nem is beszelve.

@Nagy Kámpics: hat bizony, boven van hol turazni, es meg csak egy szeletkejet lattuk. ott a peak district, lake district, a skot hatarvidek, wales... egy elet nem lenne eleg ra, akkor se, ha foallasban turaznek.
csak maga a sw coast path 630 merfold, ezt nem lehet megcsinalni az eves par hetes szabadsagok alatt. igaz, a rekord 14 nap, valoszinuleg insta vetitesre jo volt. ;)
meg a cornwallra eso szakasz is 300 merfold, jo, ha 50-et bejartunk belole, mert azert a parttol tavolabb is boklaszunk, csodakat lehet latni ott is.

akaratot megtorni lehet, bar ezt a megoldast inkabb az igazan nagy dolgokra tartogatom. :D

dikusz. 2022.01.10. 10:52:01

@P.Elliot: Ezeket a túrákat 15-23 éve jártuk végig.
Régi történetek, legfeljebb azoknak lehet érdekes, akik maguk is szeretnek túrázni, utazni.

A vicces történetek pedig lehet csak nekünk azok. Nem egyszer előfordult, ha meséltünk a túratársainknak, csak pislogtak -holott ismertek minket- miért esünk le a székről a nevetéstől még századszorra is.

Lehet nekifogok egy ilyen visszaemlékezésnek, ha másért nem, azért, hogy megmaradjon nekem, amikor még idősebb leszek.
Az egyik túratársunk mindegyik túránkon a noteszében pár mondatban leírta mi történt az adott napon, később pedig kibővítve útikönyvet írt. Kaptunk egy-egy példányt, nagy becsben tartjuk. Ráadásul igen jó minőségű fotókat is készített több túránkról is, amiből szintén mindegyikünknek adott egy teljes sorozatot. De ez rajtunk kívül nem biztos, hogy mást is érdekel.

Most, hogy emlegetem őt, megint eszembe jutott, egy közös élményünk, ami egy másik többnapos túrán esett meg: nem egy túránkra hozta a gitárját, a nap befejezéseként közösen énekeltünk, többnyire Illés, Koncz Zsuzsa számokat.
Aztán eszünkbe jutott, hogy éppen ünnep van (október 23-a), nosza elő a gyerekkorban tanult mozgalmi-, és úttörődalokkal.
A "Mint a mókus..." jellegú énekek után sorra került a "Rablánc a lábon..." is. A refrént meglehetősen hangosan, felugrálva énekeltük. Ezzel nem is lett volna gond, mert a szállásunk környékén nem volt senki, akit zavart volna, nem is hallatszott ki a házból a kurjászásunk, még az ajtót is magunkra zártuk.
A gond csak az volt, hogy rajtunk kívül volt még a házban egy család (apa, anya, 10 év körüli kislány), akik úgy döntöttek, tesznek még egy esti sétát, de zárjuk be nyugodtan az ajtót (az emeleten voltunk) majd kopognak, ha hazaértek.
Annyira zajongtunk (éneklésnek nem nagyon volt nevezhető), hogy nem hallottuk a kopogást. A végén már dörömböltek az ajtón, és azt is az hallotta meg, aki gitározott. Szerencsére nem haragudtak, de mi azt hittük mégis meghallotta valaki, miket éneklünk, és ránk küldte a helyi kmb-st...:))) Minket, akik ott voltunk, mindig megnevettet, de aki csak olvassa, nem érti, mi ezen a vicces.

dikusz. 2022.01.10. 11:24:54

@puhacica: Összeszokott társaság voltunk, évek óta egy csapatban túráztunk. Még annak ellenére sem volt gond, hogy nem egy "súlycsoportba" tartoztunk. Ha valaki gyorsabban szeretett volna menni, előre ment, de mindig figyeltünk egymásra.
Soha nem veszekedtünk, nem volt olyan sem, hogy miért kell mindig valakire várni, aki lassabban ment.

Nekem az nem jelentene gondot (még most sem), hogy ismeretlenekkel menjek Kék-túrázni, mert aki szereti az erdőt, szeret gyalogolni, az nem idegen. Ebben az esetben viszont különösen kell figyelni arra, hogy mennyit bírok gyalogolni, és mennyit bírnak a többiek. Ha tudom, hogy azt a tempót nem tudom tartani, akkor el kell fogadnom, és nem ráerőltetni magam másokra.

A link már nem az akkori állapotokat mutatja, azóta rengeteget változott az útvonal. Szinte évente adnak ki új térképet, és manapság már az sem ritka, hogy kerítéssel zárnak le jelzett utakat, mivel magánterület lett. Sok esetben a GPS sem segít, mert nem jelzi a kerítést. Egyébként én még mindig jobban szeretem a térképet, bár rosszul jelzett utakon megoldást jelenthet, már amennyiben van térerő.

P.Elliot 2022.01.10. 13:38:49

@dikusz.:

Tudod en a mai napig sajnalom hogy eletem osszes utazasat, kirandulasat nem irtam le magamnak. Persze sokra vissza tudok emlekezni de jobb lett volna ha leirom mert ugy reszletesebb. Az utolso 10 evben azert vonalakban megvan.

Naplom is akad sok-sok evrol, azt is sajnalom hogy abbahagytam, ott lett volna elottem az egesz eletem hogy hogy volt.
Egyebkent neha amultan olvasok vissza hogy mi hogy volt, mar reg elfelejtett dolgokat.
Lehet hogy ujra elkezdem, foleg ebben a bezartsagban.

Az unnepek alatt nemigazan mentem az uszodaba hiszen boven lehettek oltatlanok, matol viszont elmegyek legalabb 3x egy heten mert ugy hallom a tevebol hogy holnaptol ki fogjak tiltani onnan az oltatlanokat.

Valahogy at is kell rendezni az eletemet hogy ne legyen ennyire bezart, talalkozhassak biztonsagosan a baratnoimmel, majd kitalalom hogy mit lehet csinalni.
Valami uj eletforma kellene bar ha itt lesz a kerti szezon akkor nem sok emberre lesz szuksegem ahhoz hogy jol erezzem magamat.
A kozossegi kert az mindig nyitva lesz.

Nektek kirandulni azt lehet, lam csak mennyi elonye van a turazasnak.

Szoval irogald le a napjaidat, es irjal posztot is.

puhacica 2022.01.10. 13:39:00

@dikusz.: a tortenetedbol kiindulva pont ezert mondom, hogy nekem nem valo a tarsasag. a nap vegen szeretek eldolni, vegiggondolni a latottakat, olvasni, nezni ki a fejembol, ilyesmi. nincs igenyem nagy beszelgetesekre, eneklesre.

viszont a leirasodbol teljesen atjon, mennyire elvezed, elvezted ezeket a turakat, es ez igy jo. meg nekunk is jo hangulatunk lesz tole, mikor olvassuk. (hm, erdekes, hogy masok torteneteit viszont mennyire szeretem hallgatni, olvasni.)

en is gondolkodom egy papir terkep beszerzesen, az barmikor mukodik, nem kell hozza terero.

daddio 2022.01.10. 16:18:27

@Zsuzsi65: « I have worked as an ESL teacher for 10 years. “

Akkorhát ezért van a Pedronak, Mariának, Huangnak magyar akcentusa ;)

dikusz. 2022.01.10. 16:45:07

@puhacica: Nem kellett kötelezően összejönni este egyik túránkon sem. Mindig volt valaki, aki éppen ledőlt, pihent a szobában, vagy éppen kiment még egyet sétálni.
Aztán sok olyan túra is volt, ahol a nap végén csak lepakoltunk, ettünk vagy közösen főzött ételt, vagy a saját magunk által hozott ezt-azt. De olyan is előfordult, hogy a közelben lévő étteremben kértünk menüt.

Erről egy másik történet: Egy őszi túránk alkalmával Füzérradványban volt a szállásunk egy ifjúsági táborban. Szintén az októberi ünnepi hétvégén mentünk. Viszont a szállásunk jó két kilométerre volt a központtól, ahol az épp nyitva tartó étteremben a vacsorát megrendeltük. Nem volt gond, a túra után lecuccoltunk, leporoltuk magunkat, és lesétáltunk, majd vissza. Az egyik este viszont mindenki fáradt volt, és megbeszéltük, hogy hazafelé az utolsó buszt még éppen elérjük. Akik előbb végeztek, azt kiküldtük a buszmegállókba, hogy várja a buszt, majd mentünk mi is utánuk. Két buszmegálló volt egy négyes kereszteződésben (vagy hogy is hívják). Muszáj volt, mert egyiken sem volt menetrend.
Aztán utánunk jött egy srác, aki az étteremben ült a barátaival, és mondta, nem lesz jó, ha a megállókban őrködünk, mert az a busz, amelyikre mi vártunk, nem ott szedi fel az utasokat, hanem áthajt a kereszteződésen, és az út túloldalán tök sötétben roskadozó ház sarkánál áll meg. Még jó, hogy szólt, mert különben gyalogolhattunk volna hazáig. Nem lett volna gond, nem félünk a sötétben, és az elsőnél, és az utolsónál volt zseblámpa (kis forgalmú aszfaltúton mentünk).
Ha szóba kerül ez az utunk, még mindig tudunk derülni rajta.:)))

dikusz. 2022.01.10. 16:51:16

@P.Elliot: Mindenképpen érdemes az emlékeinket leírni.

Nekem a fiam külön kérte, hogy írjam le az emlékeimet akár a gyerekkoromról, akár a túráimról van szó. Még én se kezdtem hozzá, de tervbe van véve.

P.Elliot 2022.01.10. 17:23:26

@puhacica: Mi mindig is tele voltunk terkepekkel, azt hasznaltuk, a GPS-t nem mert mi sosem a leggyorsabb uton akartunk menni hanem az erdekesebbeken. Volt hogy menetkozben utat valtottunk mert a terkep ott is igert valami erdekesseget.
Volt egy nagymeretu vastagabb konyvszeru terkepunk, nagyjabol 3 evente kellett cserelni mert vagy elszakadt, rongyosodott de jobbjara inkabb elaztattam kaveval ugyanis az olembe tettem es arra a kavespoharat, idonkent megszivtam, doccenonel vagy kanyarnal a terkep is ivott belole.

Ferjem mindig mondogatta hogy miert nem hozol egy kicsi talcat a kavenak de en inkabb a terkepre szerettem tenni.

Minden hatarallomasnal a turistairodaban meg kulon felszedtuk a nekunk erdekes prospektusokat, kicsi helyi terkepeket, ne tudd meg hogy mekkora halom gyujt ossze mindig.
Egy darabig orizgettuk de aztan kidobtam oket, maig banom mert papirterkep mar nem sokaig lesz, majd csak a gyujtok birtokaban...

P.Elliot 2022.01.10. 17:24:40

@dikusz.: Na, ha a fiad kerte akkor jo ha nekilatsz. Aztan majd juttass nekunk is belole legalabb szemelvenyeket.

FutureFry 2022.01.10. 21:55:53

@dikusz.: “Sok esetben a GPS sem segít … egyébként én még mindig jobban szeretem a térképet, bár rosszul jelzett utakon megoldást jelenthet, már amennyiben van térerő.”
@puhacica: “… en is gondolkodom egy papir terkep beszerzesen, az barmikor mukodik, nem kell hozza terero.”

A GPS-hez nem kell (cellular) térerő, és vannak előre letölthető (amerikai viszonylatban esetleg akár ingyenes (pl. USFS)) turista (topo) térképek is, meg víz- és ütésálló készülékek (akár telefon is) amik térerő nélkül is tudják mutatni a térképet/pozíciót. Persze delej az kell (de az lehet napelemes aksi is, esetleg ceruzaelem (amiből lehet “betárazni”)). De ha “papír”térkép, akkor szerintem ott is jó ha valami víz- és tépésálló verzió van (esetleg laminált, de azt nehéz hajtogatni :)).

FutureFry 2022.01.10. 21:59:30

@dikusz.: “De olyan is előfordult, hogy a közelben lévő étteremben kértünk menüt. …”, “… a szállásunk jó két kilométerre volt a központtól …”, “… hazafelé az utolsó buszt még éppen elérjük. …”, “… kis forgalmú aszfaltúton mentünk …”

@puhacica: @Nagy Kámpics: @Csodabogár:
Nagy kámpics, Csodabogár: puhacica:
A kéktúra, meg a magyarországi. sőt gyakran az európai túrák is, (mint pl. az El Camino) úgy általában, szerintem legalább annyira (talán egy kicsit jobban is) néprajzi/történelmi (+esetleg “találkozzunk helyiekkel”) túrák mint természetjárás, azért (is) mert elég kevés az igazi, tényleg mindentől nagyon távol eső hely (most majd bizonyára jönnek a cáfolatok, pl. valahonnan Észak-Skandináviából :)). Mindenesetre emlékszem, hogy régen, magyarországi, hosszú (akár vizi)túrákon) mindig volt egy közeli falu, kisváros, ahova be lehetett menni feltölteni a készleteket, bevásárolni a hiányzó dolgokból.
Ehhez képest érdekes kontraszt amikor akár hetekig csak a (térerőmentes) hegyek-völgyek-folyók-tavak “társaságában” túrázik (esetleg kajakozik/kenuzik) az ember, a civilizáció szinte összes nyomától távol, és tényleg _mindent_ magával kell vinnie, mert (a természeten magán kívül) nincs lehetőség semmilyen “utántöltésre”.

puhacica 2022.01.10. 22:56:18

@dikusz.: ertem en, dehat akkor is csak tarsasagban van az enber. na mindegy, ez a kozos turazas nem az en mufajom.

a sotetrol jut eszembe, 2 unnep kozott egyik este lementunk az obolbe. az egyik kanyarban fenyt lattunk, ezert gyorsan visszafordultunk, hogy egy kisebb beugroba bealljunk, mert ha auto jon, ezeken a szuk utakon epphogy elfer, nappal is jobb labujjhegyre allni es felrehuzodni, hat meg vaksotetben. igen am, de a feny nem jott kozelebb, motorhangot se hallottunk, ugyhogy ujra elindultunk. lentebb derult ki, hogy egy masik tarsasag ugyanigy gondolkodott a mi lampainkrol, ok is azt hittek, valami bolond autos megy lefele, ezert ok is behuzodtak egy beugroba. :D
es igazad van, ez nekunk vicces, de aki nem volt ott, annak nem sokat jelent.

@P.Elliot: en is igy vagyok, mindig osszeszedem a papir terkepeket, bejelolom merre jartunk, aztan bekerulnek a fiokba es parevente kidobalom oket. fenykepbol viszont van boven, azok alapjan azert szepen vissza lehet emlekezni. mallorcan 700 km-t kocsikaztunk egy het alatt, arra fordultunk, amerre epp szimpatikusabb volt vagy nem lattunk esofelhoket, igy mindenfele jaratlan utakra, gazdasagi teruletekre, kihalt partokra keveredtunk. jo volt.

@FutureFry: az app, ami kifejezetten a helyi utvonalakhoz keszult es amit mindig hasznalok, csak akkor mukodik, ha van terero.

nyilvan europan belul nem lehet ugy kiszakadni a civilizaciobol, mint peldaul eszak-amerikaban, de ha valakit a termeszet erdekel, az meg fogja talalni azokat a turautvonalakat, amik az ebbeli igenyet kielegitik. mi legalabbis meg nem nagyon jartunk neprajzi/helytorteneti jellegu turan. helyiekkel nyilvan talalkozunk, de nem keressuk a tarsasagot.

nem tudom ismered-e vagy erdekel-e a tema ennyire, kovetek egy sracot youtube-on, kraig adamsnek hivjak, szuperjo turakat csinal, nagyon szepek a filmjei (eskuvoi videos volt korabban). na o jarja tobbek kozott eszak-amerika vadonjait is, tanacsot ad felszerelesrol, kajarol, videos cuccokrol, sokat lehet tanulni a videoibol, de foleg gyonyorkodni bennuk.

dikusz. 2022.01.11. 00:29:56

@FutureFry: A Kék-túra abban az esetben nem néprajzi, történelmi túra, ha hátizsákos gyalogtúrát tervezünk két hétre, napi 20-25 km-t megtéve. Nem fér bele az időbe, és nem is ez a cél.
Persze ahol pihenőnapot tartottunk, ott megismerkedtünk a hely nevezetességeivel.

Néhány napos Kék-túráknál más a helyzet, ha a szálláshelyünkön van mit nézni. A legutóbbi csoportos utunkon Sümegen volt a szállásunk, a túráink onnan indultak, mindkét irányban. Az érkezés, és a hazaindulás napján néztük meg a várat, a várost, a többi két napon egésznapos túráink voltak. Történelmi túra annyiban volt, hogy a Gyöngyösi Betyár Csárdában bélyegeztünk, aztán a Rezi várban (letörném a kezét annak, aki felújította), majd a Tátikát is megnéztük. Zalaszántón a sztúpához már fel sem jutottunk.

dikusz. 2022.01.11. 00:32:25

@puhacica: Nekem is vicces, és nekem is vannak hasonló történeteim, mert mi is kerültünk már nem is egyszer mulatságos helyzetbe.

élhetetlen 2022.01.11. 01:14:45

@Csodabogár: Én az ellenpélda vagyok. Sokszor voltam Isztambulban, olvastam, hogy milyen szuper kajáik vannak, de már soha nem fogom megtudni, (a balesetem előtti utolsó utam is ott volt). Egy hétig elélek bárány kebabon, reggeli, ebéd, vacsora, és még hazautazás előtt is benyomok egyet, pedig már nagyon nem vagyok éhes. Görögország, olíva bogyó, sajt, vacsira jöhet a rántott tintahal sült krumplival (és Metaxa). Minden nap.
Spanyolország, ha van befizetett vacsora, akkor eszem, amit kapok, ha apartman, akkor megint a tintahal sült krumplival, csak szangriával kísérve. (Persze, itthon is eszem, csak nem minden nap, és nekem kell kisütni).
Fezben megszívatott a helyi idegenvetető (kötelező igénybe venni), a szukban ne együnk, nem biztonságos. Ő elvisz bennünket egy „rendes helyre”. Három fős volt a csoport. Fagyasztott krumpli kisütve, serpenyőben sült báránypogácsa, amit itthon is megcsinálok húsz perc alatt, és drága volt. Kimentünk, mondtuk az idegenvezetőnek, hogy ez ciki, bement, és visszahozta a fele pénzünket. Másnap úgy voltam, hogy etessétek a mamátokat, a szukban megálltam ott, ahol frissen sütötték a parázs felett a nyárson sült darált bárányt, mi bajom lehet ettől? Finom volt, és a teve- és szamárhajcsárok megtapsoltak, hogy az ő kajájukat eszem. Erre nem fizettem be az útitársaimat, pedig az egyik a barátnőm volt.
A másnapi vicc. Megyünk Fezből Marokkóba. Mi nem tudtunk franciául, én egy hónapig tanultam, de utána kimentem Londonba nyelvvizsgázni, az kimosta azt az egy hónapot is, a sofőr csak úgy tudott. Mondatot elkezdeni tudtam. „Je veux déjeuner avec vous.” de ennyi, azt, hogy mit ennék, már nem ment. Vette. Félúton megálltunk, rendelt egy báránybordát, az egész féloldalt, ezt megsütötték. Kedvesek voltak, megtiszteltek azzal, hogy kaptunk a pléh asztalra barna csomagoló papírt, és kaptunk mentateát olyan pohárban, aminek a falán nem lehetett átlátni. Megittam, és élek. A borda nem sült át. de a vékonyabb részeiből meg tudtam ebédelni, az útitársaim erre szintén nem fizettek be, de azért kóstolgattak annyit, hogy kibírják a marrakeshi szállodai vacsoráig. A sofőr viszont degeszre ette magát.
Nem vagyok hülye, nem veszek földközelben termett gyümölcsöt, stb, de nem riadok vissza a frissen, akárhol készült ételektől.

blackhairlady 2022.01.11. 01:56:59

@Zsuzsi65: Oh, most latom csak, hogy megjelent a Havaiis posztod! Majd alkalomadtan erdeklodom a reszletek irant :)
Szuper kepek, videok, egyszer en is el fogok ide menni ha barmilyen szinu gyerekek potyognak is az egbol :)))
Az a vizbe borulas lejatszodott a szemeim elott, vicces lehetett :)))))
A tengerpartja igazan kepslapban illo, es a dzsungel hangjai is mennyire jok mar <3 A fokak es a teknosok meg mar a cukisag magasfoka :))
Mazlitok van, hogy ilyen olcson jutottatok a jegyhez,
en meg eppen nalatok tettem latogatast, 330$ volt a jegy, joval dragabb mint a ti hosszu utatok.
A fo ok az utlevel megujitas volt, de a 3 napba eleg sok mindent belesuritettunk, turazas a Hollywood signhoz, observatorium, itt is egy kis turazas, pont naplementeben, csodas volt a varos fentrol, Warner Bros studio tura es Universal Studio.
A szallasunk kozvetlenul a Santa Monica piernel volt, par lepes az ocean :)

Viszont az arakon meglepodtem, bar tudtam, hogy mennyire draga California, es meg igy is. Amennyiert ott kajaltunk ketten,(ugyanaz az etteremlanc) abbol otthon az egesz csalad megvacsizik. A benzin nalunk 2.75$, az olcsobb helyeken 4.75, a repter kozeleben 5.20 volt.

blackhairlady 2022.01.11. 02:03:12

Engem a szallas nem erdekel kulonosebben. Szalltunk mar meg 5 csillagos szallodaban, de olcso, regi hotelban is mint pl. az elmult 4 napban Santa Monicaban, vagy a nyaron Miamiba a South Beachnel, ezek pl elegge regi es nem tul jol karbantartott helyek voltak, viszont a lokacio tokeletes volt. Road tripeken kiprobaltuk szerintem mar az osszes itteni motel lancot, ami szinten tokeletesen megfelelt a celnak, hogy egy ejszakat megpihenjunk ott.

Jo, hogy mindegyik letezik, elerheto barkinek, es valaszthat a sajat preferenciainak megfeleloen.

blackhairlady 2022.01.11. 02:06:23

Sem nyaron Miamiban, sem a mult heten Santa Monicaban nem volt housekeeping, csak keresre. En nem banom, szerintem felesleges mindennap uj agynemut huzni, torolkozot lehet eleget kirakni.
Strandolas utan lehet esetleg egy gyors porszivozast kerni ha sok homokot cipeltunk fel, egyebkent nekem pazarlasnak tunt a covid elott is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.11. 05:36:50

@blackhairlady: ay itinerary elmentve, szolj, ha kell valamikor :)
Hat igen, CA egyre dragabb...a benzin tenyleg az egekben, de legalabb megallt par honapja kb $4.70 korul...
Orulok, hogy a par napba sikerult eleg sok mindent belesuriteni! Universal es Warner Studios klassz :) Az utobbitol nem is lakunk tul messze, Burbank kb 20-25 percre van tolunk.
Jo idot fogtatok ki, szep napsutes volt az elozo heten, elotte voltak az esok, akkor nem lett volna olyan jo varost nezni :)

FutureFry 2022.01.11. 06:24:36

@puhacica: “… mert ha auto jon, ezeken a szuk utakon epphogy elfer …”
Skóciában (annak is főleg a felvidéki részén, meg a szigeteken) még a főbb útvonalak is sokszor egysávosak, és csak időközönként szélesednek ki (“passing place”), hogy két autó is elférjen: itt kell bevárni a szembejövőt. De, hogy ki várjon be kit, az nem mindig egyértelmű: vicces tud lenni pl. sötétben, ahogy két szembejövő - de távoli - autó fényei megállnak (egy-egy “passing place”-nél), aztán mindkettő megindul (hogy aztán megint megálljon). Szerencsére a forgalom elég ritka, hogy ez ne okozzon gyakran gondot.

“ … az app, ami kifejezetten a helyi utvonalakhoz keszult es amit mindig hasznalok, csak akkor mukodik, ha van terero. …”
Érdekes lenne ez itt, mert nekem pont olyan helyeken van errefelé a térképre leginkább szükségem ahol szinte soha sincs térerő közelben-távolban :). Még a google maps térképeit is előre le szoktam tölteni (szerencsére lehet már egy jó ideje), mert általában már az odafelé vezető úton elvész a térerő (arról nem is beszélve, hogy az én előfizetésemmel elég gyorsan kifogynék a megabyteok-ból is, pláne ha mindez mondjuk éppen Kanadában történik). Egyébként ennél már csak akkor problémásabb számomra egy ilyen navigációs-térkép app, ha előfizetéses (a hegyek, folyók, de még a túraösvények sem arról híresek, hogy rendszeresen változna a helyük :)).

“… kovetek egy sracot youtube-on …”
Kicsit belenéztem az általad ajánlott youtube-os srác videóiba, tényleg jól néznek ki.

dikusz. 2022.01.11. 14:31:48

@Csodabogár: A másik posztnál olvastam, hogy nem tudtál ide kommentelni.

Most ugrik a majom a vízbe:

blackhairlady 2022.01.11. 17:39:22

@Zsuzsi65: Olyan jo helyen van a SM pier, hogy szinte minden ahova menni szandekoztunk,15-25 percre volt, es nem futottunk bele semmilyen forgalom lelassulasba.
Igen, szuper idot fogtunk ki a legtobbszor, ki tudtuk hasznalni a lehajthato tetot az auton :)) Egyedul a Universal studioban volt cudar hideg, elotte meg rovidujjasan turaztunk fel a hegyre, majd hirtelen lehult nagyon. Ez kimondottan jo is volt, hogy a Harry Potter feelinget meg jobban aterezzuk :)))))

puhacica 2022.01.11. 18:26:41

@FutureFry: itt is ez van. most egy honapig le van zarva a felso fout egyik szakasza, ezen jarok dolgozni, igy most az alsot kell hasznalnom, ami 3x szukul ossze 1 savra. nyilvan meg reggel 6kor is siman ott futok ossze a nagy dog teherautoval.
de a moor is ilyen, csak ott nehezito tenyezo, hogy birkak, lovak es tehenek is hasznaljak az utat. az abszolut "kedvencem" viszont az, ahol a double-decker jar...

ez az app is mukodik offline, csak akkor fizetni kell, illetve adott walkot veszed meg, en viszont szeretem latni az alternativ utvonalakat is. de eddig mindig mukodott, valoszinuleg ezutan is fog, a papir terkep inkabb azert kell, mert valahol melyen meg mindig jobban szeretem a papirt-ceruzat, konyvet, stb, mint a digitalis jegyzeteket, e-book readert.

nagyon szeretem ezeket a videokat, teljesen kikapcsolnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2022.01.11. 18:28:43

@puhacica: (Lake District.... biztos irtam mar, bogtem a latvanytol, annyira gyonyoru volt. Az elso napi buszos turat egyedul csinaltam vegig - akkor meg nem tudtam vezetni-, mert ferj kidolt egy csunya megfazastol, mar betegen erkezett), s muszaj volt felhivnom egy kis telefonfulkebol hogy belehuppogjem a kagyloba, mennyire elkepesztoen szep a taj. Ez meg a 'mobilok mindenhol' ideje elott volt. Osszel erdemes menni, amikor mar nincs annyi turazo. Elkepeszto!)

puhacica 2022.01.11. 18:36:06

@kisrumpf: koszi a tippet, mindenkepp megyunk majd, a mikor a nagy kerdes. tavaly ilyenkor kellett meg egy kocsi, vettunk egy nagy dieselt, akkora csomagtartoja volt, hogy elterveztuk, lehajtott hatso ulesekkel siman lehet benne aludni, igy fogjuk bejarni a fent emlitett helyeket, illetve megcsinaljuk az nc500-at is. aztan par honap mulva megse kellett a 2. auto es jol eladtuk.

el tudom kepzelni, hogy elpityeredtel rajta, annyi csodaszep taj van, sokszor el se hisszuk, hogy tenyleg ott lehetunk. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása