oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. október 18. 06:30,  Tücsök és bogár avagy gyűjtőszenvedély amerikai módra 365 komment

2021. október 18. 06:30 Határátkelő

Tücsök és bogár avagy gyűjtőszenvedély amerikai módra

A régi tárgyak gyűjtése nagy össznemzeti sport az Egyesült Államokban. Egészen fantasztikus dolgokat is lehet találni néha, de a lényeg nem is ez benne, hanem a körülötte kialakuló közösségi élet. A közösségi kertek egészen egyedi hangulatú világa után P Elliott most ezt a gyűjtőszenvedélyt eleveníti fel nagyszerű fotókat is mellékelve.

bolhapiac_3.jpg

„Az USA-ban az emberek nagy gyűjtők, tücsköt-bogarat, BÁRMIT gyűjtenek, ami megragadja a fantáziájukat. A leglehetetlenebb dolgokat is. Erre is valók a bolhapiacok, antikboltok, garázsvásárok és lakásfelszámolások.

Egy élet felszámolása

Amikor egy háztulajdonos meghal és az örökösök távol laknak, a legésszerűbb döntés kiárusítani mindent, természetesen nagyon olcsón, hogy el is vigyék, különben az örökös fizetheti a szemétszállítót vagy ha jótékonysági boltba viteti, akkor annak a számlája is őt terheli.

Az örökösök ilyenkor néha összeszedik, ami érdekli őket, de olyan is előfordul, hogy csak egy megbízottja van, aki megfelelő részesedésért vállalja a lebonyolítást.

Hozzá kell tenni, hogy van, aki nem sokat vacakol. Voltam egyszer egy közeli házban, ahol a bejáratnál egy nő azt mondta, fogjak meg egy elég nagy papírdobozt, tömjem meg, amivel akarom, 25 dollár és vihetem.

konyv_1813.jpgKönyv 1913-ból

Hát megtömtem, méghozzá gyönyörű, drága karácsonyi dekorációkkal, melyeknek a talpára még a valahai ár is rá volt ragasztva – egyetlen darab sem volt, ami 30 dollárnál kevesebb került volna. Hozzá kell tennem, hogy utána sosem találkoztam ilyen lelkiismeretlen, a feladatát lazán végző személlyel.

Vannak, akik azzal foglalkoznak, hogy járják az országot és antik dolgok után kutatnak.

Van erről külön tévéműsor is, ahol két pasas járja az országot különlegességek, régiségek után kutatva. Vesznek, rendbehoznak és eladnak, legyen szó akár már egy szinte földbe süllyedt régesrégi autóról, amit alig lehet kiszedni a ránőtt bozót alól. Ezeket (vagy bármilyen régiséget, ami megtetszik nekik) szinte bármilyen állapotban megveszik, kijavíttatják, továbbadják vagy megtartják.

kepek.jpg

A „király”, aki visszaálmodta magát a múltba

Ebben a műsorban volt egyszer egy öreg milliomos, közel szerintem a százhoz. Tolókocsiban ült, aminek a fejtámlája fölött viccből egy királyi korona jelezte, hogy annak érzi magát.

Ő például régi benzinkutat keresett az 50-es évekből, amit még fel lehet újítani működőképesre. Találtak is neki, rendbehozatták és az öreg a birtokára szállíttatta, ott felállították neki az útra, rendesen adagolta a benzint.

A birtok hatalmas volt, zárt, kialakított útjain az öreg „király” úgy vezethette az antik autóit, tankolhatott, hogy rendőr vagy baleset nem háborgatta – visszaálmodhatta magát az 50-es évekbe, mert szemmel láthatóan az volt a kedvenc korszaka.

Vezetgetés után betért a saját, szintén 50-es évekbeli cukrászdaféléjébe, ami hajszálra úgy volt megépítve és működtetve, mintha hét évtizeddel ezelőtt lennénk. Bement kólázni, fagylaltozni – visszaálmodta magát a múltba.

Gyűjtővé válni

A régiségboltok, bolhapiacok is nagyon sok embert vonzanak. Lehet találni komoly értékeket is, szerencse, de legfőképpen tudás kérdése, hogy az ember felismerje az értéket – a legtöbb embert persze ez nem is érdekli, csak a gyűjtött tárgy után veti magát. Nem pénzt akar látni belőle, csak szórakozni akar vele.

Engem a régi dolgok gyűjtése egészen addig egyáltalán nem érdekelt, amíg kedvenc kirándulóhelyünkön, Pennsylvaniában meg nem néztünk egy szabadtéri, évente megrendezett kiállítást a polgárháború (1861-1865) idejéből.

Az amerikaiak büszkék a történelmükre, nemzetükre, szívesen mennek ilyen helyekre. A tagok és az önkéntes segítők, nők is, korhű ruhákba öltöznek és sétálnak végig a rendezvény helyszínén. Ha lett volna ruhám és tudtam volna előre, még én is szívesen beöltöztem volna, miért is ne!

Még egy borzasztóan magas helyi ember is volt, aki egészen jól alakította Lincoln elnököt, lehetett vele fényképezkedni is.

Nagy, korabeli kinézetű vászonsátrak alatt volt elrendezve egy katonai tábor valamikori élete, felszerelése. Voltak korabeli ruhákba öltözött katonák, tábortüzek, orvosi sátor, fegyverek, ágyúk, gyakorlatozások, puffogtatások, még néhány ló sem hiányzott, hogy a kép teljes legyen.

Ahogy nézelődtünk a sátrakban, megpillantottam az eladó korabeli holmik között egy korabeli fényképet (amit el is adtak és meg is vettem), egy öreg házaspárt ábrázolt, hófehér szakállas öregember a feleségével. A kép hátlapjára rá volt írva (ennyi idő alatt sem mosódott el), hogy nagypapa és nagymama, Mr. és Mrs. Benjamin Culin. Nem tudom, miért, de abban a pillanatban olvadtam el és lettem gyűjtő! Elkezdtem gyűjteni a régi, kizárólag 1900 előtti fényképeket.

mr_es_mrs_culin.jpgA képen Mr. és Mrs. Culin

Bolhapiacokra nem jártam, valahogy úgy voltam vele hallomás után, hogy megunt régi vackokat árulnak, nekem ilyesmi nem kell, azt viszont sejtettem már a garázsvásárok után, amiknél néha megálltunk azért az út szélén nézelődni, hogy régi fényképeket ilyen helyen valószínűleg árulnak, és ebben nem is csalódtam. Nemcsak fényképeket árultak, hanem mindent!

Az évek folyamán rengeteg képet szedtem össze, egyik érdekesebb volt, mint a másik, viszont kevésre volt ráírva dátum (név inkább), és rendszerezni szerettem volna.

holgy.jpg

Kitaláltam, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban ruhakiállítás van egy ideje, régi ruhák, régi korokból, magamhoz vettem egy jó csomó fotót és elmentem azonosítani, ami sikerült is.

Sok krinolinos képem is van, a gombos cipőkről is lett némi fogalmam, hogy mikor viselhették. Közel ezer fotóm van (köztük fémlapra fotózott képek is), kicsik, nagyok, keménypapír burkolatban, akad olyan, amelyik rendes keretben, nők, férfiak, családok, gyerekek, egyenruhákban feszítő komor arcú alakok. Mosolygós a régi korokból szinte nincs is, akkoriban nem illett mosolyogni a képeken.

emberek_2.jpgMosolyogni tilos

Az összes fotó között van egy számomra igen kedves, egy kislányt ábrázol, talán öt éves lehet, legalább két számmal nagyobb ruhában, amit azt is jelenthette, hogy a családnak nem volt pénze új ruhát venni, használta a testvérke ruháját.

kislany_1.jpgA kedvenc kislány

Életek papírokon

Aztán ahogy lenni szokott, nem álltam meg a fotóknál, régi iratok után kutattam, van olyan birtoklevelem, aminél úgy van megírva a dátum, hogy az Úr 1887-es évében, meg ilyesmi. És micsoda gyönyörű írással!

Mindig elfelejtem, hogy a cím alapján meg kellene keresni, megvan-e még az épület vagy a telek, és ha igen, akkor felvenni az ott lakókkal a kapcsolatot és nekik ajándékozni, tegyék ki a falra és ha eladják a házat, akkor adják tovább a bekeretezett valahai birtoklevelet vele együtt, igazi régiség, nincs különösebb értéke csak annak, aki ott lakik. Előfordult, hogy valaki kérte pénzért, de nem adom.

biblia.jpgBiblia 1831-ből

Vettem már nem működő aranybánya részvényeit (meg kell jegyeznem, hogy minden vásárolt dolog néhány dollár volt csupán), egy csomó különféle iratot, iskolai bizonyítványt, vagy 150 éves végrendeletet, egy füzetet, amibe naplót írt egy fiatal lány, még a fotóját is beragasztotta.

A vőlegényét várta vissza a II. világháborúból és teleírta a füzetet – na, ez sem eladó, de ha valamikor megtalálom a családot, ezt is nekik adom, mint a régi idők családi emlékét.

Van egy emlékkönyvem az 1880-as évekből, már nagyon kopott vörös bársony borítóval. Egy 10 éves kislány kapta a nagybácsijától, engesztelésül, mert az megbántotta valamivel és így kért bocsánatot tőle.

Az emlékkönyv aztán bővült beírásokkal, a kislányból nagylány lett, beírtak rokonok, barátok, végül egy új beírás azt jelentette, hogy a saját kisfia írt be neki, a mamájának, később még egy kislány, majd megint egy fiú.

Egyébként sosem értettem, hogy amikor valaki meghal, miért kell szemétre dobni a holmiját, főleg fotókat, iratokat. Lehet, hogy a leszármazottat nem érdekli, de annak a leszármazottját lehet, hogy nagyon is! Vagy idegenek olvadoznak rajta és megbecsülik.

Egyszer egy garázsvásáron vettem egy egész kiterjedt családot, vagy 25 képet, rokonostól, mindenestől. A fotók hátuljára rá volt írva, hogy ki kicsoda. Az 1890-es évek ruhájában voltak – vajon kihalt a család? Aligha, mert ennyi rokon közül nem igaz, hogy nem maradt senki, hogy tovább vigye őket!

csalad_4.jpg

Gyűjtök még amerikai iskoláskönyveket 1900-ig bezárólag, a legrégebbi valami 1860 körüli. Más régi könyveket is, ebből a legrégebbi 1760-as.

A harmadik nagy szenvedélyem a régi korok hímzései, ott is egy durvább vászondarab körbehorgolva elképesztő icipici kis csipkékkel fogott meg, ez viszont a szobámat díszíti. A többi dobozokban van, nagyon szepen rendbehozva.

csipke.jpgA csipkegyűjtemény egy darabja

Harc a magány ellen az étterem parkolójában

Több bolhapiac van egyórányi autóútra tőlem, de én nem is ezeket szeretem. A legkedvesebb helyem a pennsylvaniai határátkelő után volt egy régies étterem jókora parkolójában, ide gyűltek a városban lakó öregek árulni a házuk, pincéik tartalmát.

Igazából nem is a bevételre volt szükségük, hanem magányos életükben társaságra vágytak, hogy hétvégente összejöhessenek a többi öreggel, dél körül együtt ebédeljenek az étteremben – addig sincsenek egyedül.

Minden igazán értékes dolgom jobbára itt vettem tőlük. Volt egy öreg néni, aki úgy adta át a hímzéseit, hogy az egyikre rámutatott, hogy azt még a nagymamája hímezte Görögországban, ahonnan fiatal lányként elszármazott.

Sokáig szorongatta a kezében a hímzést, meg is simogatta, amikor átadta. Mondtam neki, hogy gyűjtő vagyok, jó helye lesz, ígérem...

A bolhapiacokon, főleg a lakásfelszámolásokon, ha valaki kicsit (vagy nagyon) ért hozzá, találhat nagyon komoly értékű dolgokat is.

Ma, amikor elterjedt a kompjuter használata, a piaci árus azért megnézi, hogy az áruja nem ér-e valamit, de azelőtt lehetett találni sok értékes dolgot. van egy ládám tele ezüsttárgyakkal, bennük van a védjegy, ellenőriztem, mindenféle tárgyak, akkoriban 1-2 dollárnál többet nem kértek értük.

Vannak érdekes tárgyaim, pl. egy régi cowboy tehénbőr kalap (még a néhai tulajdonos neve is bele van írva), nem is varrva van, hanem bőrcsíkokkal összefűzve. Halloweenkor már többször is használtuk, illetve kölcsönadtuk.

cowboy_kalap.jpgAz a bizonyos kalap

Ha most mindezt eladnám az Ebay-en, egész szép pénzt szedhetnék össze, de eszem ágában sincs.

Ez a gyűjtögetés, kutatás össznépi amerikai szórakozás – nem tudom, a többi országban hogyan van. Létezik egyáltalán?”

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816716926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.10.18. 06:49:46

Ez most nagyon kedvemre való poszt volt. :)) Igen létezik a gyűjtögető életmód máshol is. Itt nálunk az angolok is szeretnek mindent is gyűjteni. A legjobb beszerzési lehetőségek a car boot sale elnevezésű piac/bolhapiac jellegű helyeken vannak, persze népszerűek az antik vásárok is, de ott azért jól be van árazva minden. A car boot sale az olcsó, fillérekért lehet vásárolni. Mi nagy rajongói vagyunk. :)) Jut szembe a horgolt csipkéidből egyik nekem is megvan. Úgy látszik népszerű minta lehetett valaha.

dikusz. 2021.10.18. 08:14:32

Nagyon klassz poszt volt megint!:))) Én is szeretnék ilyen helyekre járni.

Itthon nincs ilyen. Garázsvásárok ugyan vannak, de ott az innen-onnan összegyűjtött, nem csak saját háztartásból származó dolgokat árulnak.
Több környékbeli Zero Waste-s csoportnak is tagja vagyok, és akadt olyan nő is, aki úgymond anyaotthonnak kért ruhákat, a jószándékú tagok szívesen adtak is. Aztán valaki egy adok-veszek-csoportban meglátta az őáltala adott adományt, hogy árulja a nő. Kiposztolta, szólt a többi csoport adminjának is, és kitiltották az összes csoportból.

Ha lenne módom szívesen eljárnék nagyobb vásárokra régiségeket nézegetni. Pár évvel ezelőtt voltam ilyenen, szegedi barátaim vittek el mórahalmi Országos Kirakodó és Állatvásárra. Életemben először jártam ilyen helyen. Hatalmas területen van ez a vásár, minden hónap 3. vasárnapján. De az ilyen helyeken már nem a volt tulaj árul, hanem kereskedők, akik bőven ráteszik a maguk hasznát a holmikra.

Golf2 2021.10.18. 08:33:54

Ahogy öregszik az ember,egyre jobban spejzol

puhacica 2021.10.18. 09:26:13

ahh, micsoda kollekcio, foleg a kepek erdekesek nagyon! milyen kar, hogy a nagymama csak mrs-kent maradt fent, meg a keresztnevet se tudni.

most, hogy itt a garazs, olyan szivesen csinalnam en is ezt a felujitos dolgot. egyelore 4 szeken dolgozom, ezek a sajatjaink lesznek, de latok benne fantaziat. egy a baj, nincs kocsink, amibe belefernenek ezek a holmik.

@ChristineK: nalatok meg mindig olcsok a car boot sale-ek? itt csak pislogok, a londoni, london kornyeki arakkal nem nagyon talalkozni, kiveve ha valami bovli kacatot akarnak elsozni.

Csodabogár 2021.10.18. 09:46:47

@dikusz.: Nálunk újabban a városháza előtt, minden második szombaton van "garázs-vásár"
De létezik még Pesten igazi bolhapiac is. Többször költöztek, tulajdonképen a régi Ecseri örököse, ami már a Teleki örököse volt. Ha érdekel megkérdezem ismerősöktől hol van.
Jómagam nem járok, nincs szemem hozzá, csak ámulok, hogy hozzáértő ismerős milyen kincseket talált.
Zürichben is volt minden szombaton és Berlinben is van. Szerintem minden városban létezik ilyen.

Poszt tényleg jó. Floridában egyszer mi is kimentünk, mert ott is volt rendszeresen, de egyszer elég volt. Ház kiárusításon eleinte voltunk néhányszor és hasznos dolgokat vettünk fillérekért. Miután tök üres lakásba érkeztünk sok mindenre volt szükségünk.

Csodabogár 2021.10.18. 09:48:43

@Golf2: Pont fordítva. Én már csak elajándékozok minden régi holmit, ha találok olyat akit érdekel.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.10.18. 09:56:25

@puhacica: Az árak mindig az eladó mentalitásától függnek és valóban érezhető volt némi drágulás. De inkább a kereskedők részéről. Az "amatőr" eladók jó része még mindig olcsón árul.

P.Elliot 2021.10.18. 11:31:08

Joreggelt mindenkinek.

Meglepetes hogy ma van a poszt, HA holnapra igerte.

Mielott barmit is irnek megkerek mindenkit hogy irja meg ha tudja hogy mifele horgolas vagy csipke az amelyik egy bordo-barna ruhara van teve az epres himez mellett.
Elso vetel volt a gyujtemenyben.

Ugy vettem hogy be volt keretbe teve, uveg ala es valaki a falra tehette ki akie volt.
En kinagyitva fotoztam, normal meretben gyonyoru es olyan icike picike minden horgolt resze hogy nagyon eros szemunek kellett annak lenni aki ezt meg tudta csinalni es valami hihetetlenul vekony cernabol keszulhetett, ha meg be is keretezte akkor igencsak megbecsulhette.

A horgolasokhoz, csipkekhoz egyaltalan nem ertek, semmit sem tudok roluk es meg sosem volt annyi idom hogy utanuk nezzek alaposan pedig erdemes lenne. Ez a kis terito akkora mint egy ferfi tenyer kozepe....

P.Elliot 2021.10.18. 11:34:11

@ChristineK: Melyik az a horgolas ami neked is megvan?

Arrol a car boot sale-rol mar hallottam az angoloktol hogy nepszeru es marha jo dolgokat lehet ott talalni, szivesen megneznek egy ilyet..

P.Elliot 2021.10.18. 11:48:26

@dikusz.:
Itt sem minden bolhapacon arult dolog sajat. Van aki direkt azzal foglalkozik hogy haz felosztalasokra jar, osszeszedi fillerekert azt amit ugy gondolja hogy el tud adni, nem feltetlenul ebbol el de van bevetele belole es ez szorakoztatja..

Arrol nem is beszelve hogy ha oreg es egyedul van akkor ott is tarsasagot talal az arusok es a vevok korul.

Amugy az amerikai nagyon csalad es rokon kozpontu. Szamontartja oket, folyton osszejarnak. Amikor az illeto megoregszik es korulnez maga korul nagyon sokszor arra dobben ra hogy a baratok rokonok majdnem kihaltak, leszarmazottjaik is elkoltoztek a munkajuk vagy elkepzelesuk utan mas allamba vagy csak sok varossal tovabb es o szinte egyedul maradt.

De milyen sok ilyet latok, vagy 20-30 eve meg ez nem volt.

A fiatalok jobban helyben maradtak.
Ilyen esetben igyekszik valami olyasmivel is foglalkozni ahol emberekkel johet ossze, uj havert talalhat a korosztalyabol.

Van szinte minden varosban a nyugdijasoknak klub, programok de arra nincs mindenkinek kedve jarni.

P.Elliot 2021.10.18. 11:50:44

@Golf2: Dehogyis spajzol ... Inkabb mar elad de ha valami nagyon megragadja a fantaziajat azert megveszi, nem?

Majd lesz vele valami.
A gyujtemenyek egyebkent is affele "utazo" dolgok, ide kerul, oda kerul idovel.

P.Elliot 2021.10.18. 11:54:32

@Csodabogár:
Tudom hogy volt otthon a Teleki meg az Ecseri piac de ott sosem jartam, itt sem az elso 10 ev alatt.

Mar nem is tudom hogy mikor es miert mentunk el egyszer es utana mar nagyon sokszor.

Hazfeloszlatason sem voltunk holott az elso evekben nekunk is jol jott volna ez-az, ketto boronddel erkeztunk es 250 dollarral amibol lakast kellett berelni, 2 hetig enni amig az elso fizetest kaptuk meg agyat venni, nemi konyhai dolgot.

Congeria 2021.10.18. 11:56:05

@P.Elliot:
Nagyon szépek a képek és a gyüjtemény.

Ami a képen van, az nem horgolás, hanem kézimunka, himzés. Azsúr és madeira hímzés.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.10.18. 12:14:40

@P.Elliot: A kalap előtti galériából az utolsó képen ami van.

P.Elliot 2021.10.18. 12:25:57

@ChristineK: A galeriabol az utolso elotti kepen ami van. A kozepso horgolast kerdezem.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.10.18. 12:34:05

@P.Elliot: Tőlem azt kérdezted melyik az amelyik nekem is is megvan. Erre válaszoltam. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.18. 12:35:32

@P.Elliot: hú, ez tetszett! Az a terítőcske azt hiszem, Torchon lace... bár egyes motívumai inkább needle lace... de ne vegyél rá mérget. Rokonom bobbin lace-t csinál, számos szép munkája van a lakásban, piciket ad mindig, könyvjelzőt, ilyesmit, mert tudja, nem férünk a cuccainktól :-)

bexunsworth.wordpress.com/2016/09/06/further-adventures-in-lacemaking/

Régi papírjaink között került elő egy maréknyi fénykép egy vékony arcú pasiról, alighanem anyám távoli rokona volt, aki zenésztársaival járta világot, onnan küldözgetett lapokat, többek közt Floridából is. Tánczenéket írt, a 20-as, 30-években, bárokban léptek fel... de nem sikerült lenyomoznom infót róla. Ő az egyetlen, akinek ilyen fényképeit őrizgetem.

Vintage sütikiszúrókat akartam valaha gyűjteni, de rá kellett jönnöm, hogy helyem nincs hozzá. De tegnap nem álltam ellen egy valódi New England Flaky Crust Pie pan-nek, főleg, mert spanyol tulajdonosa igen jó áron adta. Szerintem használni is fogom, férj nagyon vágyik egy jó kis apple pie-ra.

Annyira jó, hogy van helyed a gyűjtéshez!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.18. 12:38:16

@P.Elliot: rákattintottam, feljött a galéria, s a vörösesbarna alapon lévő csipkét kérdezted, ugye? Én arra válaszoltam. (S most valamiért már nem tudom megnyitni a galériát, hmmm.)

P.Elliot 2021.10.18. 12:38:28

@Congeria: Ha kinyitod a galeriat a kozepso kep amit kerdezek. Tudom mi az azsurozas, mi a himzes bar oszinten szolva nem vagyok mester benne, csinaltam mint gyerek neha mert akkor divatban volt de csak annyi.
Kotni abszolut nem tudok.

Egyszer a kis 3 eves unokahugomnak horgoltam egy kis kantaros szoknyat mulatsagbol.
Amikor elvittek benne setalni a parkba mindenki megcsodalta. Na nem a szoknya miatt hanem olyan szep kislany volt hogy mindenki utanafordult, tisztaban voltam vele hogy a szoknyat eszre sem vettek, nem is lett volna tanacsos.

Anyam nagyon tudta a kezimunkat de nem kaptam kedvet tole noha mas munkajat meg tudom csodalni, ertekelni, sot lam csak, gyujteni is....

Az a sok kesztyu elhagyas telen amikor gyerek voltam! Jaj!
Volt hogy egy vastag fonalon atbujtattak a kabatom ujjaba es meg akkor is volt hogy elvesztettem.
Volt mit anyamnak potolni!

Most jut eszembe hogy velem kellett volna megkottetni az uj kesztyut es teljesen biztos vagyok benne hogy tobbe nem vesztettem volna el nehogy nekem kelljen megkotni.

P.Elliot 2021.10.18. 12:44:10

@ChristineK: Koszi, igen, latom mar, ez az epres, ugye?

Ezt egyszer lattam fennt a neten a gyujtoknel, valami 30 dollar korul adtak, en 50 centtert vettem.

P.Elliot 2021.10.18. 12:50:27

@kisrumpf:
Nincs helyem, illetve van de nem teszem ki, dobozokban orzok joforman mindent, szep gondosan elpakolva.

Vintage dolgok erdekesek, van olyan szalvetam ami pogacsa takaro, zsebes, himzett, oda tettek bele a frissen sult reggeli pogacsat hogy ki ne huljon. Azelott ilyenrol megcsak nem is hallottam hogy van.
Otthon legalabbis ilyenrol nem tudok hogy lett volna.

Koszi a csipke informaciot, tu horgolas?
Na vegre hogy tudom. Iszonyu munka lehetett megcsinalni, most mar tudom miert van bekeretezve, nem hagytak csak ugy tonkremenni.
Kinagyitva nem kulonleges de rendes szemmel nezve el lehet rajta amulni!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.10.18. 12:51:50

@P.Elliot: Nem az epres, hanem az utolsó képen lévő horgolt teritőcske. Nekem olyanom van.

P.Elliot 2021.10.18. 12:54:03

@ChristineK:
Ertem.

Szepecske, mi? Gondolom kering meg egypar ebbol a vilagban..

P.Elliot 2021.10.18. 13:16:30

@puhacica: Igen, ami a fotokat illeti, akkoriban egy no a ferje neven szerepelt ha egyutt volt rola szo, tehat Mr. and Mrs. Culin.

A Culin nev vajon mifele valahai nemzet lehetett?
Kicsit olyan lengyeles, nem?, bar az oreg arca nem arra utal.

Egyebkent most jut eszembe hogy hiszen lehet hogy meg tudom talalni az adatbazisban a kompjuteren, hatha mar beraktak, hogy ez a nevu ember mikor szuletett es mikor halt meg.
Most nincs erre idom de utananezek, hatha!

Ami a felujitasokat illeti, erre itt van teve musor, regibol ujat csinalni, el lehet amulni hogy miket tudnak...

Hari Seldon 2 2021.10.18. 16:03:26

Némelyik kép olyan, mint a "vándorsólyom kisasszony" könyvek fényképei.

puhacica 2021.10.18. 16:44:31

@P.Elliot: ugy nez ki, irek
www.houseofnames.com/culin-family-crest

nekem sajat csaladi kepekbol van egy apro gyujtemenyem, a legregebbi a '30-as evekbol valo. sajnos korabbrol nem maradt fenn semmi. megvan a tata bizonyitvanya is az elemi iskolabol, 1940-bol. nagyon vigyazok rajuk, bar anyagi ertekuk semmi, szamomra fontosak.

a butorok. ne is mondd! ha ez a 4 szek vegre elkeszul, annak nagyon orulok majd. szivesen csinalnam ezt munka mellett, tenyleg csoda dolgokat lehet krealni masok szamara ertektelen, kidobasra itelt cuccokbol. otletem is van ezer, csak kene egy teherauto :D

Csodabogár 2021.10.18. 17:11:16

@P.Elliot: Akkor tudod milyen egy üres lakással kezdeni. Igaz nekünk már volt pénzünk mikor a lakást vettük, de azért jól jöttek a konyhafelszereléshez olcsó de jó dolgok. Egy remek jó espresso masinát, az üdvhadsereg üzletében találtunk 20 $ volt.

P.Elliot 2021.10.18. 17:15:19

@Hari Seldon 2: Most direkt megnezem hogy mifele vandorsolyom kiasszony koyvek vannak mert nem hallottam roluk.

Most csak rapillantottam a konyvek fotoira, majd este megnezem...
gondolom regebbi tortenetek...

P.Elliot 2021.10.18. 17:23:42

@puhacica: Koszonom! Este ezt is jol atnezem, szoval irek voltak.
Oszinten szolva nem igazan ismerem az ir neveket .

Az igaz hogy North Amerikaban tobb telepedhetett le, en Pennsylvaniaban vettem a kepet es azt mar megneztem az elobb hogy ott sok ilyen nevu csalad van illetve volt.

Gondolom a kiallitast rendezo szervezet kiadta a tagoknak hogy ha valakinek van abbol a korbol barmilye az hozza be ha nem kell neki, eladjak es a bevetel megy a szervezet penztaraba hiszen ilyen rendezvenyek penzbe kerulnek, plane hogy belepodij sem volt.

Az illeto vagy kiemelte a cuccai kozul a fotot vagy nem is erdekelte, behozta es kitettek az aruk koze, meg ket fotot lattam ott de mivel a gyujtesi laz csak odahaza jott ki rajtam igazan igy nem vettem meg sajnos.

Pennsylvaniaba nagyon sokan mentek regen, mezogazdasagi terulet, voltak ott magyarok is boven sot meg most is vannak....

Egyik, illetve a legkedvesebb allamom....

Csodabogár 2021.10.18. 17:24:17

@puhacica: Nekem családi képeim vannak 20-as évekből. Anyám konfirmációs képe, miután 11-ben született feltehetően 25-ből. Eljegyzési kép, a nagyszülökkel együtt 30-ból. Férjem családjáről is van néhány ős öreg kép. Nem ismertem senkit. Valaki felrakta nekem a fortepanra, így nem fog teljesen elveszni. Mert itt a lakásban annyi rengeteg későbbi kép van, hogy csak konténerrel lehet kiüríteni a lakást. A 80 éves cseresznyefa bútoroknak már van gazdája. Kár lenne érte, igaz Bauhaus stílus jó asztalos által csinálva.

P.Elliot 2021.10.18. 17:33:39

@puhacica:
Mar a harmincas evek dolgai is ertek, ahogy mennek az evek, ugy lesz ertekesebb a leszarmazottak szamara de a gyujtoknek is.
Orizd csak meg szepen, fognak neki orulni a leszarmazottjaid.

Ha a kozvetlen nem is, majd annak a gyerekenek csinalj bemutatot idonkent es igeretet hogy megorzni.

Vannak nekem dolgaim az 1900-as evek utan is, fotok foleg es gyonyoruek, erdekesek, jobb allapotban is vannak, azok meg egyelore "ernek"...

Targyak kozul van egy olyan ami nem is lehet olyan regi csak 60 ev koruli amirol meg senki nem tudta megmondani, marmint amerikai hogy ez micsoda. Majd a telen tobb idom lesz es felteszem a netre hatha valaki felvilagosit. Hasonlit a nyakkendo tuhoz , diszdobozban van, de nem az. Es ket darabbol all, hirtelen nem is tudom melyik dobozban lapul a padlason.

Targyak kozul a fotok utan a masodik amit vettem ket puskagolyo volt a polgarhaboru idejebol, egy kis fali dobozkaban egy hippiszeru ferfi arulta, megvettem tole, kicsi rozsdas is a vege.
Borzongva kerdeztem tole hogy ezzel oltek?

Meg most is emlekszem hogy milyen almelkodva nezett ram hogy ez kerdes lehet?

P.Elliot 2021.10.18. 17:44:38

@Csodabogár:

Az udvhadsereg uzleteben meg nem jartam mert a kornyekunkon nincs, majd azert korulnezek hogy hol van mert a gyujtest meg nem adom fel, mert van aki oda is beviszi a mar nem kello dolgokat.

Ami izgat azok a festmenyek mert van errol egy teve musor hogy mi mit er es olyan jelentektelen kepekrol is mondtak mar hogy 50-100 ezer dollart er vagy tobbet, egyik not szinte ugy kellett felmosni a foldrol, szo szerint terdre esett hogy mennyi?

A kep a csaladban volt, orokolte , gondolta hogy megnezeti hogy er-e valamit mielott kidobja.
Valami 100 ezer korul volt, valami francia festo akirol nem sok ember hallott de ezek a felertekelok a maguk szakmajaban meg azt is tudjak ami nincs!

Sok kepet lattam mar de egyszeruen nem ertek hozza. Ahhoz fiatal korban ezt kellett volna tanulni.

Igen, tudom milyen ures lakasba koltozni es kezdeni de nem volt stressz mert 1 evi lager utan jottunk ide es ott sem volt semmink szinte / igaz hogy ellattak bennunket minden teren/ a kavefozon kivul.

Ha egyenest jottunk volna otthonrol akkor jobban ereztem volna hogy mi minden kene de igy aprankent szedtunk ossze mindent es nagyon tudtunk orulni minden darabnak...

P.Elliot 2021.10.18. 17:50:05

@Csodabogár: A legregebbi, legkedvesebb fotokat add oda olyannak aki ertekeli, baratno gyerekenek meg ilyesmi de ird a hatara hogy kiket abrazol, en is ugy tudok orulni amikor olyan fotot veszek aki magyarazatot is fuzott a kephez.

Nem kell hogy elvesszen.

A magad fotoit sem.
Valogasd ossze a legjobbakat es add oda valakinek.
Veletlenul se a szemetbe mert rendes fotok mar lassan nincsenek is, ,mindenki a gepere tolti fel a telefonnal fotozott dolgokat, kezd majd ertekesse valni az igazi papiros foto.

Minden tuzeset vagy arviz vagy barmi ami tonkreteszi ezeket a dolgokat, fogyassza a vilag fotokeszletet...

arncht 2021.10.18. 20:29:24

Ebben az angolok nagy spilerek.

puhacica 2021.10.18. 22:23:06

@P.Elliot: en is csak az o' kezdetuekrol tudom biztosan, hogy ir eredetuek. :)
de nagyon sok ir gyokeru nep van az usaban, annyira nem is meglepo, hogy ezek is azok voltak.

nagyon ugy nez ki egyelore, hogy nem lesz kinek tovabbadni ezeket az emlekeket. unokatesom ilyen, mint en, o is gyujti a csaladi emlekeket, de gyerek ott se lesz. tesojaeknal van egy szakajtonyi, oket viszont semmi ilyesmi nem erdekli.

tavaly, mikor meg alberletben laktunk, nem volt kanapenk, mosogepunk, hutonk, a lakas viszont ures volt. a fonokom nagybacsikaja epp akkoriban vonult be idosotthonba, uritettek ki a hazat eladasra, mondtak, hogy ami kell, hozzuk el nyugodtan. ott alltam abban a nagy hazban, tele emlekkel. a falak nem latszodtak a rengeteg, utazasok alkalmaval beszerzett disztanyeroktol. tobbezer nyaralos foto a vilag minden tajarol, albumokba rendezve. egy elet hevert ott, hat csak nyeltem lefele a konnyeimet. ez var rank is azt hiszem.

@Csodabogár: nekem is ilyen jellegu kepeim vannak. mama idosebb lanytesoi es a dedszulok, valami mutermi, beallitott kep, tataek valami dinka rovidgatyaban, kesobb katonakorabol, majd loval, mikor mar rendor volt... kar, hogy meselni mar senki nem tud ezekrol az idokrol.
a fortepan jo otlet, mar digitalizaltam is a legtobb fotot. igy talan nem vesznek el vegleg.

annak a butornak biztos jo helye lesz, az ilyen darabokat nem szoktak elkotyavetyelni.

P.Elliot 2021.10.18. 23:37:35

@puhacica: Nem tudok rolad semmit olyasmire ne valaszolj amire nem akarsz, megertem am!

Az hogy nem lesz gyerek az sajat elhatarozas vagy egeszsegi problema miatt?

Az unokateso tesojanal van egy csomo gyerek mint irod.

Egy gyereket meg nem erdekel az ilyesmi de lehet hogy majd kesobb! Ha meg egyaltalan nem akkor keress meg egy gyujtot aki viszont boldogan veszi at es tovabbviszi ha nem is rokoni vonalon.

Latod hozzam kerult a volegenyet varo lany naplofuzete.

Nem tudom mi lett veluk de nalam otthonra talalt es nagyon megbecsulom.
Mindig elabrandozok felette es fogadni mernek hogy ha vannak leszarmazottai, igencsak megorulnenek ennek a fuzetnek es lehet hogy majd meg is keresem oket valahogy.

Olyan jo lenne ha en magam visszanezhetnek a multba csaladi vonalon, jo messzire.

Kik voltak, mik voltak, milyen volt az eletuk.

A hagyatekokrol jut eszembe hogy valahol a neten olvastam hogy valaki/ nem emlekszem mar jol a tortenetre csak vonalakban/, otthon Magyarorszagon talalt a rokoni hagyatekban vagy valami ilyesmi egy videki rokonanak a hozomanyabol megmaradt dolgokat meghozza az eredeti papirral hogy mit vitt a hazassagba, / kotelezo volt/, felsorolva hogy mibol mennyi kellett, beleertve a fejkendotol az alsoruhaig, abroszok, meg hasznalatlanul, teritok, agynemu, kivart himzett ez-az valamikor a szazad elejerol es a stafirungban volt halotti ruha is meg lepel, akkoriba azon a videken / nem emlekszem ra hogy hol/ benne kellett lenni annak is amiben eltemetik.

Valami iratok is voltak hozza, az is hogy kie volt.

Ez igy mar ertekes is volt mint valodi korabeli dolgok.

Felajanlotta a muzeumnak akik visszautasitottak hogy nincs ra helyuk, illetve nem erdekli oket.
Affele helytorteneti emlek hogy hogy eltek akkor mit kellett vinni a hazassagba es a muzeumot nem erdekelte?

A no fel volt jogosan haborodva hogy nem sok ilyen dolog talalhato mar es penzt se kert erte.

Vegul azt mondta hogy megtartja.....
Vajon hol es hogy halt meg a hozomany maradvany tulajdonosa ha a halotti ruha es lepel is megmaradt

P.Elliot 2021.10.18. 23:42:35

@Hari Seldon 2:

Most jut eszembe hogy ezt a miss Peregrine nevet a teven szoktam latni mint musort de tovabbhajtottam anelkul hogy rakattintottam volna, azt hittem hogy valami angol krimi vagy venkisasszony tortenet.

Ne kerdezd hogy miert hittem, hehehe es kiderult hogy gyerek sztori.

Bele fogok nezni legkozelebb.....

Congeria 2021.10.19. 02:27:19

@Hari Seldon 2:
Én is csak a tv beli feldolgozást ismerem.

Gyerekkoromban A.Ransome könyvét, a Fecskék és fruskák-at szerettem, háború előtti, klasszikus kiadás, mielőtt a 70-es, 80-as években kezdték új (gyengébb) fordítással és más ilusztrációkkal megjelentetni. Ezeket már nem vásároltam, nemrég egy teljesen más témájú blogon két hozzászóló üzenetváltásából tudom.

Annyira szerettem, hogy idekerülésünk után az összes könyvét beszereztem, felnőtt fejjel. Viszont gyerekeimet ez, a háború előtti tipikus angol élet nem érdekelte.

élhetetlen 2021.10.19. 03:00:41

@Csodabogár: Nem emlékszem a szereplő nevére, és nem tudom megkeresni. Volt Ecseri úti piac, most Nagykőrösi út 156. Csak a sztori. A festőművész kiment körülnézni, aztán meglátta egy korai festményét. Kérdezi, mennyi. 200 ezer (régen volt). Mondta, hogy de ő festette. Válasz, ja, akkor 250 ezer.
„Szerintem minden városban létezik ilyen.”. Így van, Londonban a Portobello road, Párizsban minden hétvégén minden városkapunál volt kacatokkal, és a nagy piac, ahova már több pénz kellett volna, mint ami nekem volt, de nézelődni is megérte
Talán húsz éve még volt a PECSA-ban is bolhapiac, az unokatesóm kijárt. 2000 forintért vett kis márvány lámpatalpat. Elkoboztam. Elég sok mindent kapott már tőlem, még a menyasszonyi ruhájához is megvettem az anyagot, meg is varrtam, átengedte. Terveztem neki egy búrát, de nem volt személyes találkozó az üvegművésszel. Én csak gépen küldtem át a tervet, neki meg nem volt annyi esze hogy ne fehér üvegből, hanem tojáshéj színűből csinálja meg (nála volt a talp). Az lett a vége, hogy dupla költség, a márvány lábhoz vettem hozzá illő búrát, a fehérnek meg csináltattam bronz lábat. Ha van időd, az Képgaléria, ólomüvegek, tiffany üvegek, lámpák, órák, címerek és még sok más... (uvegszilank.hu) ott van a negyedik sorban a fehér búrám, két képen is, a márvány talppal, a harmadik sor utolsó képe pedig az, amit megvettem, mint színben illőt a márványhoz. Ha együtt akarod látni őket akkor a kutyatlanul blog,hu Igor fejezetre tettem fel.

puhacica 2021.10.19. 07:50:40

@P.Elliot: egyszeruen csak nem akarunk, nem erezzuk, hogy tobb lenne gyerekkel az eletunk.

milyen erdekes ez, hogy van, akinek ott a csaladja tortenelme a kezeben es nem erdekli, kidobja, mas meg, sajatja nem leven az ilyen kidobott emlekeket tartja becsben. de hogy meg egy muzeum is elutasit ilyesmit...

en is nagyon szeretnem tudni, hogy kik, mik voltak az osok. az egyik oldalrol annyit tudok, hogy a mai szerbia teruleten eltek, tehetos kocsisok voltak, aztan attelepultek az alfoldre es elszegenyedtek. utananeztem par eve, szemelyesen atlagosan kb 1 evet kellene raszanni a csaladfakutatasra, de ki is lehet adni, olyan 1 millio korul van egy "sima" eset.

Hari Seldon 2 2021.10.19. 07:52:13

@Congeria:
Nekem meg a tv feldolgozás új.
Mi pdf-ben olvastuk a lányoknak. Abba voltak ilyen fura képek.
(Plusz, ugye van egy közepes filmfeldolgozás 2016-ból Tim Burtontól. az első könyv alapján. De van vagy 6 része könyvben)

Csodabogár 2021.10.19. 08:25:02

@puhacica: Sajnos korosztályom gyerekeit unokáit se érdekli semmi ami régi. Volt olyan, aki meg is mondta, hogy ne izgassa magát anyuka, majd hívok egy konténert és hipp-hopp üres lesz a lakás.:-(

Csodabogár 2021.10.19. 08:34:08

@élhetetlen: Gyönyörűek a lámpáid. Nekem a fém talpas tetszik jobban.

Arthamyr 2021.10.19. 10:28:54

@Csodabogár: Miért kellene, hogy valakit érdekeljenek régi kacatok?
A nagyapám is gyűjtött mindent (pl. bélyegek, ezüstpénzek, önéletrajzkönyvek, de ), saját bevallása szerint is gyűjtőszenvedélye volt.
Mikor meghalt, rengeteg cucc maradt, ami a kutyának nem kellett, és annyi értéke sincs, hogy megérje foglalkozni azzal, hogy az ember pénzzé teszi. A lakást (amiért a nagyanyám egy időben kvázi éhezett) ráhagyta az általa legalkalmasabbnak ítélt unokára, aki nem használja, mert Kínában él már vagy egy évtizede. Volt egy kósza gondolata, hogy az anyjának adja, de ez családi felháborodás miatt elmaradt.
Így a sok kacat valószínűleg ott áll a lakásban több, mint egy évtizede, és lassan az enyészeté lesz. Majd a régészek megtalálják az ezüstpénzeket a 23. században (ha lesznek akkor még régészek meg emberek).

London2009 2021.10.19. 10:56:24

@puhacica: jo ez a butor felujitosdi. Imadom en is csinalni. A butoraink 70%-a innen szarmazik. Rengetegen csinaljak es emiatt sok penz nincs benne. Foleg ha a raforditott idot nezed. De hobbinak szuper szerintem is.
Azert en meg bizom, hogy egyszer meggondoljatok ezt a gyerek ugyet ugy, mint a hazassagot! :P

London2009 2021.10.19. 10:59:59

@Arthamyr: engem megremiszt a sok kacat, meg az is amikor belegondolok, hogy egyszer, remelem jo soka mit fogunk csinalni a szuleim hazaval es a felhalmozott holmikkal. Regebben sokkal szentimentalisabb voltam es imadtam a regi dolgokat. De mar nem szeretem oket. Keptelenseg egy hazban rendet tartani. ami tele van vackokkal. A nagymamam hazabol par dolog kerult hozzam. A varrogep, a merleg, par konyhai eszkoz, a gyurodeszka es nehany vaza, kep, cigarettatarca, bonbonniere es hasonlo aprosagok.

2021.10.19. 12:43:17

nahát, véletlen egybeesés, de pont ilyesmin töprengtem a minap

előre bocsátom, hogy tök szuper, ha ezt a gyűjtögetést csináljátok, meg ha jön ki belőle az öröm, hajrá

viszont hogy én ezt nem értem. nekem kortárs tárgyam is viszonylag kevés van, és pont azon járt a fejem, hogy mekkori süketség például ruhatárat tartani meg hasonlók.

az ember mindig szembesül vele, ugye, hogy mekkora helyen (mármint mekkora ingatlanban) kíván élni, és ódzkodom a nagy lakásoktól/házaktól, mert (azontúl, hogy azokat takarítani is kell) tele kell őket vásárolni/pakolni minden szeméttel. az embernek egy perc nyugta nincs, mert muszáj olyan karosszéket venni, amelyik illik az állólámpához

ebből látszik egyébként, milyen nyomorúságos az élet, hogy az ember ezzel köti le magát, hogy vitrinbe vesz kistányért, meg színes cipőt, meg azt figyeli, hogy illik-e az övcsatja a zoknijához.

na így, nem szeretem ezt csinálni.
(bár színes cipőt épp a múlt héten vettem magamnak, ezt majd bele kell illesztenem az elméletembe)

és hogy ehhez képest az ember még olyan tárgyakat is vegyen, aminek semmi haszna, funkciója, semmije nincs? de még csak a szépsége sem, mert azt értem, ha valaki vesz 1 vagy 2 képet, mert az szép, de ha valaki vesz 100-at, és emiatt van egy külön raktárja, az már nem a szépségről szól

van ez a svéd gyermekvers, tudjátok, hogy:

BÉLYEG

Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.

Hát így. egy gerendai károly-interjút láttam a múltkor, a csókának öngyújtógyűjteménye van, azt mondja, költött rá 100 milliót (forintban). ezt az egészet nagyon bizarrnak találom, az öngyújtó az csak egy öngyújtó, nem tudom, hogy tud sokat érni, és aztán hogy valaki pont _ezt_ kezdi az életével (a sok másik, amúgy értelmes elfoglaltsága mellett), hogy ő akkor nekiáll öngyújtókat venni, vagy megvesz másfél mázsa sarkantyút, vagy telepakolja az asztalfiókot ismeretlen halott emberek fényképeivel.

a halott emberek fényképeit egyébként én is nagyon szeretem, de itthonra nem kéne

szuper, szuper bizarr.

de még egyszer, remélem, nem bántó, amit írok, állati jó, hogy ti szeretitek csinálni, az emberek nem egyformák, és nyilván én is csinálok más szemével bizarr dolgokat, csak gondoltam, leírom. :)

Arthamyr 2021.10.19. 12:54:57

@London2009: "Keptelenseg egy hazban rendet tartani. ami tele van vackokkal." - Igen, ez a fő ok nálunk is. Persze az is igaz, ha az embernek elegendő tárolóhelye van, akkor tetszőlegesen sok kacatot is rendben lehet tartani, de azért akkor is valamennyi energia, valamint elég nagy luxus/pazarlás csak azért 500nm-s vagy kisebb múzeumnyi házban lakni, hogy legyen hely a kacatoknak. Ennek a fordítottját tapasztaltuk most a felújításnál, amikor hirtelen elvesztettük a ház jelentős részét (közte a konyhát és a fürdőszobát) pár hónapra, és elég masszív rendetlenség lett (még mindig nincs teljesen rend), mert nem volt hova tenni a dolgokat, így csak leraktuk őket a pincébe vagy a felújítás által nem érintett szobákba.
"A varrogep, a merleg, par konyhai eszkoz, a gyurodeszka es nehany vaza, kep, cigarettatarca, bonbonniere es hasonlo aprosagok." - Az ilyen apróságokkal semmi gond, ezek emlékek, és adott esetben akár használható dolgok is, ilyesmi nekünk is van, és még lesz is, sőt, mindenkinek, akinek van lelke és normális családban nőtt föl, amire nem bánja, ha emlékezteti valami. :) Viszont az, hogy valakinek az a hobbija, hogy gyűjt valamit (vagy - mint pl. nagypapám esetében - több dolgot is), általában használhatatlan és mások számára értéktelen dolgok felhalmozását eredményezi, nagy mennyiségben, átláthatatlan rendszer szerint.

Arthamyr 2021.10.19. 13:00:08

@Nagy Kámpics: "süketség például ruhatárat tartani meg hasonló" - He? Hát azért, mert abban járunk, minden nap használjuk. Télen kurvahideg lenne meztelenül járkálni kint, nyáron meg minek sokkolnánk embertársaink a nem feltétlenül tökéletes megjelenésű testünkkel? :)

A Gerendai meg nem normális ember, nem normális életkörülményekkel (egyiket sem negatívumként írva), normális emberként gondolkodva nem lehet megérteni.

Csodabogár 2021.10.19. 13:01:38

@Nagy Kámpics: Szerencsére gyüjtőszenvedélyem soha nem volt. Így is összejött egy nagy vitrinnyi mindenféle dolog, amiket mind ajándékba kaptam. Egy ideje lelkesen ajándékozgatom el, aki szereti. A régi ezüstök már nem okoznak gondot, mert a betörők mind elvitték. Kicsit hiányzott eleinte, de már megszoktam.
Különben is aki sokat költözött, mint én, annak nincs sok felesleges kacatja. Mindig költözésnél maradtak el dolgok. Utolsó ország váltásnál pl. a komplett herendi étkészlet, többek közt.
Hát ruhám meg cipőm az van sok, sajnos ruhamániás vagyok. De az nem lesz gond, mert lakásom tulajdonosa már most is járkál az én megunt vagy kihízott ruháimban, megunt cipőimben.
A nagy tágas lakásnak megvan az előnye. sokkal könnyebb rendet tartani mint egy kicsiben.
Engem egy cseppet sem zavar a gondolat, hogy a sok régi kép meg papír megy a szemétbe ha meghaltam. Amíg élek elvannak a fiókban, utána meg mindegy.
A könyveket kicsit sajnálom, de végül is az is mindegy. Manapság már én is e-bookot olvasok, nem papír könyveket.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.19. 13:45:56

@P.Elliot: Szabó Magdánál olvastam hasonló hosszú listát a Régimódi történetben, mennyi ruha, törülköző stb. ment a menyasszonnyal a házasságba... Te jó ég, rengeteg!

Gyimesbükkön a vendéglátónk (sajnos, pár éve meghalt) mutatta nekünk a szekrény tetején a maga szőtte halotti leplét. Később kaptam tőle egy inget, maga szőtte, varrta, hímezte, nagyon szép, ha minden igaz, hamarosan keretbe kerül.

Az ilyen darabokat örömmel őrzöm, akármennyire is tele a lakás.

P.Elliot 2021.10.19. 14:08:34

@Nagy Kámpics:

Nem, nem bizarr amit irsz, minden ember mas, van akit erdeklenek a regi dolgok, van akit nem, semmi rossz nincs egyikben se,

Halott emberek fenykepei? Nem borzaszto erzes az, arrol nem is beszelve hogy en nem is ugy nezem hogy halott hanem a multbol valaki. Egy valos szemely aki itt elt a foldon!

Egyebkent ezen a megjegyzesedet elnevettem magamat es arra gondoltam hogy vajon mit fogsz szolni ahhoz ha most megirom hogy a regi korokban itt, masutt nem tudom, ha meghalt egy kisgyerek nagyon sokszor szepen feloltoztettek, megtamasztottak vagy leultettek a szekbe
es lefenykepeztek. Nyitott szemmel, fogalmam sincs hogy miert, mire volt jo talan azert hogy ne halottnak lassak?

Sok kisgyerek fotom van, ezt a szokast csak nemreg olvastam, majd jol utananezek a fotoim gyerek kepeinek hogy vajon melyi van ugy fenykepezve, egyelore meg azt sem tudom hogy az orszag melyik reszeben volt szokasban es mikor...

puhacica 2021.10.19. 14:09:53

@Csodabogár: en ezt megertem, mert nyilvan valamilyen szinten teher. de hogy abszolut semmi ne erdekelje a csaladot az oroksegbol, azt nem tudom felfogni.

@London2009: igen, elsosorban hobby, es esetlegesen egy kis extra bevetel itt-ott. nagyon szeretek mokolni ilyesmivel.
gyerek temaban mar biztos nem lesz valtozas, egyre jobban erzem, hogy mennyire helyes dontest hoztam/hoztunk. meg aztan mar 40 vagyok, kicsit keso is lenne most belevagni. :)

@Nagy Kámpics: szerintem tul szelsosegesen nezed.* mi szeretjuk a minimalt, igyekszunk nem telehordani a hazat kacattal, de azert azt nem szeretnem, hogy a tokures falakat kelljen bamulni. van 6-7 fenykepezogepem, egy oreg szodasuveg, egy drotos cserepedeny meg otthonrol, es nagy uvegpalackok, demizsonok, azoknak nem tudok ellenallni. aki megorokli a motyonkat, hamar tul lesz rajta, meg kontenerre se lesz szuksege. aki nem utazik, koltozik allandoan, annak elobb-utobb lesznek olyan targyai, amiknek semmi hasznuk, viszont jo rajuk nezni.

a ruhakra is olyan furan gondolsz, az enbernek tobbnyire van egy izlese, stilusa, ha kell neki egy uj ov, akkor tudja, hol talalja. nem ezzel tolti az eletet, hogy konkretan keresgeli az egymashoz illo cuccokat. bar biztos van ilyen is, de az atlag tuti nem igy oltozkodik.

*kerdes, hogy mi a szelsoseges. egyik kolleganomnek van egy takaritocege, council hazakat pucolnak ki. olyan kepeket szokott mutatni, hogy a hajam kihullik, kb mint amiket a tv-ben mutogatnak. brutal. 60 centi magassagban felhalmozott cuccok, szemet, teljesen uj matracok, 4-5 tablet, laptopok, konzervek... es ez peldaul egy rokkant urge haza, konkretan nem tudta bejarni a sajat otthonat kerekesszekkel. szoval ehhez kepest a fent emlitett csipke- es fotogyujtemeny tok ok. meg amugy is. a te "nincstelenseged" is az, bar azert azzal a szines cipovel kicsit tullottel a celon... :D

P.Elliot 2021.10.19. 14:16:29

@kisrumpf:
Szoval neki is volt halotti leple...
Hogy nezett ki?

Ez a szokas meg mindig jarja?
Igazabol mikor takarjak? Temetes elott vagy mar a virrasztasnal?

Nemcsak Szabo Magda szuleinel volt ez, talan csak a nagyon egyszeru embereknel nem akik semmi nelkul kezdtek a hazassagot, meg a parasztoknal is ahogy olvastam akik napszamba jartak, elvartak hogy a menyasszony vigye az agyat/ ujat/, szekrenyt, asztal es agynemut, torokozoket nemi edenyeket is.
Ruhara nem emlekszem hogy volt-e javaslat de arra igen hogy a feleseg biztositsa az alapot.

Aztan, fozzon, mosson, takaritson a haz korul az egvilagon mindent megcsinaljon, rendelkezesre alljon az agyban, gyerekeket szuljon, felnevelje, jaj de nehez lehetett...

Most is van eleg dolog egy hazassagban de regen!
Nem is tudom hogy hogy birtak erovel es egeszseggel...

P.Elliot 2021.10.19. 14:27:24

@puhacica: A fotoim albumban jobbjara, egy sincs a falra teve, a himzesek, csipkek, egy darab a falon keretben, egy a haloszobamban az oltozoszekrenyen mert meg ranezni is orom, a tobbi dobozban.

A szobaim modern berendezesuek de azert nehany regi dolog illik bele, meg nincs de lehet hogy lesz mert van hozza szemem hogy mi lenne valo oda.
Nem, nem erzem hogy tele lenne tomve mindenfelevel a haz, nem is szeretnem.

A gyujtes a felnottek jateka, szeretek "jatszani".....
Itt kulonosen lehet.

Egy kozeli utcaban volt vagy egyszer egy haz feloszlatas, a tulaj meghalt, egy idos no.
A haza az 50-es evek stilusaban volt berendezve es ugy is maradt semmit nem cserelt ki. de semmit!
A hazat megrohantak a gyujtok a hirdetes miatt, meg az almazold es meg mukodo furcsa alaku hutoszekrenyt is elvitte valaki....

Csodabogár 2021.10.19. 14:49:43

@P.Elliot: Anyukámnak is volt igazi stafirungja, amit részben a nagymama testvérei és tágabb rokonsága szőtt és hímzett. Nagymama ugye Pesten volt, de a nagy rokonság vidéken maradt. Még ma is van szőttes törülköző, amiben anyám lánykori monogramja van és néhány damaszt szalvéta. Nemrég elajándékoztam egy szép szőtt, himzett teritőt 6 szalvétával, szintén monogrammal.

Csodabogár 2021.10.19. 14:51:10

@puhacica: Család gyakorlatilag kihalt körülöttem.
Gyerek ügyben biztos jól döntöttél. Hidd el soha egy percig nem hiányzott, csak élveztem, hogy szabad vagyok.

P.Elliot 2021.10.19. 15:11:33

@Csodabogár:
Remek.

Igy kell csinalni, meg eletben oda kell juttatni annak aki orul neki es megbecsuli.

Miert is dobnad szemetre?
Nekem is vannak olyan szemelyes dolgaim amit lassan el fogok ajandekozni ha a lanyomnak nem kell.

Ami a fotokat es a kepeket illeti, a mult honapban volt a hirekben, csak a vegere figyeltem fel ezert nem tudok mondani pontos informaciot hogy valami foto baseball jatekos lehetett, gyorsan elkaptak a kepet ami a fotojara vagy kartyajara keresztbe irt alairasa volt meg meg irhatott valami mast is mert hosszu volt.

New Yorkban az arveresen 1.3 millio dollarert kelt el.

Sajnos annyira nem ertek a baseball kartyakhoz / van ami 1 centet sem er, van ami szazezreket/ hogy ha ilyet latok arulni akkor ki is kerulom.

Tudtam volna mit kezdeni az araval...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.19. 15:31:00

@P.Elliot: teljesen feher volt, de nem az a vakitoan feher, hanem az a tompa tojashej szinu, mint a regi szottesek. Azelott takarjak le, mielott rarakjak a koporsora a fedelet.

Nagyon kicsi falu, eros hagyomanyokkal, ugyhogy szerintem az oregek kozt ez ma is letezik. Mar aki maga sző. A fiatalok kozott nem hinnem.

London2009 2021.10.19. 15:38:12

@puhacica: a 40 meg pont jo. : )
Imadok en is molyolni veluk. No meg szepek is es toredeknyibe kerulnek. A konyhai talalomat imadom es 70 fontert vettem. Egy ilyen talalo 500-tol kezdodik es a csillagos eg a vege. Mondjuk eleg sokaig tartott elkesziteni de megerte.

London2009 2021.10.19. 15:40:46

@Arthamyr: az elozo hazunk sokkal kisebb volt es garazsa sem volt. Itt a szoba is, szekreny is tobb, a garazs is dupla es valahogy megis honapokba kerult mire valamennyire elrendezkedtunk. Nekem olyan jol esett megvalni ezer eves felesleges dolgoktol. Regebben egy regi pulcsit utaltam kidobi mert jo lesz az meg valamire. De valahogy ahogy oregedtem inkabb forditva tortent minden es nem,hogy gyujtogeto hanem lomtalanito lettem. : )

2021.10.19. 15:43:37

@Arthamyr:

"Hát azért, mert abban járunk, minden nap használjuk."

Igen, a ruhatárat természetesen úgy értettem, hogy azok a ruhák, ami ezen felül van. Például meggugliztam, az átlagos UK-beli nőnek 34 cipője van. Meg az átlagos nőnek 7 farmerja.

Szerintem már ez is egy kicsit felesleges dolog, de nyilván vannak sokan, akiknek ezeknél lényegesen többje. Meg 80 ingje például. A minap láttam egy képet egy amerikairól a truckja mellett (kár, hogy elfelejtettem, hogy hol, belinkelném), és megbökte a szemem, hogy a truck műszerfalán középen volt egy baseballsapka-tároló kábé 10 baseballsapkával. Tehát a csávó a kocsiban tart 10 baseballsapkát. Az ilyesmikre gondoltam.

"ilyesmi nekünk is van, és még lesz is, sőt, mindenkinek, akinek van lelke és normális családban nőtt föl, amire nem bánja, ha emlékezteti valami."

Haha, kell-e mondani, nekem nincsenek ilyesmijeim. :-)

@P.Elliot:

"ha meghalt egy kisgyerek nagyon sokszor szepen feloltoztettek, megtamasztottak vagy leultettek a szekbe"

Igen, erről a halottfényképezésről én is hallottam, illetve láttam ilyen képeket.
Érdekes egyébként, nekem a régi fényképekről, filmekről, újsághírekről _mindig_ az jut eszembe, hogy nahát, halott emberek. :-)

@puhacica:

"igyekszunk nem telehordani a hazat kacattal, de azert azt nem szeretnem, hogy a tokures falakat kelljen bamulni. "

No, azért a normál szintű használati/dekoratív tárgyak engem sem zavarnak, inkább csak arra csodálkoztam itt rá, hogy írod például, hogy van demizsonod, ami tök kúl, de hogy vannak arcok, akik valamiért rácsavarodnak, és elmennek venni 40 (vagy 400) demizsont, és járják ezeket a car boot sale-eket, hogy még, még demizsont. Demizsont, érted.

c.tenor.com/jmYGxzxLqGMAAAAM/whatever-shrug.gif

Bár írod, hogy ezeknek te sem tudsz ellenállni, úh lehet, hogy 20 év múlva neked is lesz annyi, majd visszatérünk rá, és felállítjuk a látleletet. :-)

(Ami meg a színes cipőt illeti, már pár éve akartam egy piros cipőt, hát most lett, lehet menni vele topogni meg jóképűsködni meg minden.)

dikusz. 2021.10.19. 16:55:57

@kisrumpf: Én ilyet Görbepatakán (Gyimesfelsőlokhoz tartozik) láttam, amikor ott jártunk.

Arthamyr 2021.10.19. 17:10:28

@Nagy Kámpics:
"Például meggugliztam, az átlagos UK-beli nőnek 34 cipője van. Meg az átlagos nőnek 7 farmerja." - Ez brutál soknak tűnik (ha 34 pár), nehezemre esik elhinni (ugye ha ez az átlag, akkor soknak ennél is több van). A 7 farmer határeset, ha valaki az esetek többségében azt hord, teljesen rendben van (különböző színű, szabású, a leggyakrabban használt fajtából akár több példány is, ha mosásban van).
A 80 ing is masszív, de pl. a 20-30 simán belefér, ha valaki sokszor inget vesz fel, és ad az öltözködésére. Nekem is van vagy 10+, csak azért, mert egy időben öltönyös munkahelyre jártam.

A baseballsapka más, azt valószínűleg gyűjti az emberünk, emiatt kb. hobbi.
Én magát a gyűjtögetést tökéletesen megértem (Gerendai 100 milliós öngyújtókészletét is - ez szerintem max. pár ezer, de az is lehet, hogy csak pár száz darab vagy még kevesebb), hobbi (vagy hóbort), kész. Azt nem tudom elfogadni, amikor valaki azt gondolja, hogy az ő hobbija kellene, hogy érdekeljen másokat (ráadásul a családjában/örökösei közt), és negatív érzéseket kelt benne, ha nem így van. Szerintem tök rendben volt, hogy nagypapám gyűjtött minden vackot, neki ez örömet szerzett, élvezte, lekötötte. És az is rendben van, hogy ez jó eséllyel a szemétbe kerül: a nagypapám meghalt, már nem szerez neki örömet, mást meg nem érdekelnek ezek a dolgok, és nem éri meg pénzre konvertálni. Az élet megy tovább.

"Haha, kell-e mondani, nekem nincsenek ilyesmijeim." - Otthonod van? Mármint hely, amit annak érzel, nem csak pár évre szóló ideiglenes szállásnak? Csak azért, mert az némileg előfeltétele az ilyesminek. A nomád életmódhoz a "travel light" stratégia jobban illik. Volt egy kollégám, akinek az összes cucca belefért egy 20kg-os bőröndbe meg a laptoptáskájába.

@London2009: Én már nagyon rég óta lomtalanító vagyok (több helyen is láttam a családban a gyűjtögetés eredményét, és nem tetszett). Egyébként jópofa, most is van a családban gyűjtögető, az ismeretségi körben is, és szinte mindent elvittek, amit kidobtunk volna... A konyhabútort, a gépeket, a felvert csempéket, a kivett szerelvényeket, a lebontott kutyakennel kerítését, betonlapokat, tényleg mindent, ami nem volt totál tönkremenve. Van, amit egyből felhasználtak, de csomó cuccot úgy, hogy "majd biztos jó lesz valamire egyszer". Na ez az, ami a kupleráj legnagyobb okozója.
Nekem nem esik jól megválni a dolgoktól, főleg azért, mert gyűlölöm a pazarlást (ezért nagyon örültem, hogy szinte minden kellett valakinek), de az jól esik, hogy szép, rendezett és funkcionális a ház, és ez magas prioritású cél.

Csodabogár 2021.10.19. 18:33:19

@P.Elliot: Az antik roadshowt nézed? Ez volt az egyetlen program amit az amerikai tv-ben néztem.
Szerencsére a németeknek is van hasonló de naponta és ha itthon vagyok délután, akkor mindig megnézem.

puhacica 2021.10.19. 18:51:24

@P.Elliot: ja, nem is gondoltam, hogy konkretan a te hazad tomve lenne!

ilyen hazat lattam egyszer egy fotosorozaton. az rozsaszin volt, az a tipikus elvis korabeli amerikai berendezes, disztargy, textilek... halalos volt, kb mint egy muzeum. :)

@Csodabogár: tudom, pont ebbol. ha eddig nem hianyzott, ezutan mar nem fog.

@London2009: biztos szep lehet a talalod. mas felujitott holmid is van? nalunk alig van butor, azok is modernek, ezt torom meg itt-ott regi, karakteres targyakkal, mint peldaul az ebedloasztal. azt keszen vettem, abbol kaptam kedvet a sajat keszitesuhoz, igy keritettem hozza 4 gyonyoru szeket.
majd ha egyszer a furdoszobat atalakitjuk, oda szeretnek egy szep komod jellegu szekrenyt, illetve a nappaliba par kiegeszitot.

@Nagy Kámpics: tobb demizson mar nem nagyon lesz, mert velem ellentetben a ferj ellen tud allni nekik. :D

www.ebay.co.uk/itm/284316526736?var=0&mkevt=1&mkcid=1&mkrid=710-53481-19255-0&toolid=10050&campid=5338358731&customid=CjwKCAjw2bmLBhBREiwAZ6ugoyBvisPC_20xHUE4yYHxVn4jqf0k-IJtoGyEahalXOYRjRhVlRQJ4xoC81gQAvD_BwE

na es milyen az elet jokepu oldalan? :D
erdekes, amilyen cipobuzi voltam regen, annyira elmult. ahogy a tobbiek irjak, csomo mindentol inkabb mar en is szabadulok.

ugy igazan komolyan szerintem en csak egy valamit szeretnek gyujteni: autokat. ja, es macskakat :D

FutureFry 2021.10.19. 20:59:59

@Nagy Kámpics:
“… A minap láttam egy képet egy amerikairól a truckja mellett … truck műszerfalán középen volt egy baseballsapka-tároló kábé 10 baseballsapkával …”
Miközben a truck platója az esetek 90%+ százalékában valószínű üres :). Pet peeve: az Amerikában legnépszerűbb első három jármű mindegyike pickup truck [1], pedig ennyi ember nem cipel rendszeresen valami nagy terhet, szóval csak a benzint (vagy a dízelt) eszi miközben pl. bevásárolni mennek vele (szerencsére az első helyezett Ford F-150-nek legalább már lesz elektromos változata nemsokára [2]).

Felhalmozás ellen (mondjuk 35-40-en felül) egyébként egy elég jó ökölszabály lehet, hogy ha valamit vesz/kap az ember akkor “ellentételezésként” valami hasonlót ki kell dobni, vagy el kell adni/ajándékozni.

Persze van akinek a pénzt valami konkrét “megfogható” tárgyra fordítani okoz több örömet, bár szerintem (pláne egy idő után már) inkább olyan “élményre” érdemesebb/élvezetesebb költeni, ami nem növeli a “lomtárat”. Ahogy Apu (nem, nem az apám :)) mondta: “… there was so much to see and to do and to have done to me …” [3].

[1] www.edmunds.com/most-popular-cars/
“… 1. Ford F-Series, 2. Chevrolet Silverado, 3. Ram 1500/2500/3500 … ”
[2] www.ford.com/trucks/f150/f150-lightning/2022/
[3] www.youtube.com/watch?v=EEux8I2wMY0&t=111s

P.Elliot 2021.10.19. 21:21:13

@Csodabogár:
Igen, szoktam nezni ha eppen odakapcsolok, na azok az alakok tudjak hogy mi micsoda es mit er.
Egyebkent nagyon szorakoztato musor, probaltam megjegyezni dolgokat belole de hamarosan el is felejtettem.

Szerte az orszagban azert meg vannak komoly ertekek, olyannal is akinek fogalma sincs rola hogy mit er.
Mivel ok ertenek hozza valoszinu hogy minden komolyabb haz feloszlatasnal korulneznek.

2-3 eve volt fa dolt a hazra vihar utan, bevagta az oldalat es a nappaliban kotott ki.

A riporter aki a helyi hireknek csinalta a teve riportot, mondta hogy tiszta szerencse hogy a ket Picasso kepet nem erte kar. Egyetlen masodpercre mutattak a falon a ket kepet/ nem allitom hogy feltettem volna a falra, nem is voltak nagyok, de ha en vagyok a haz tulajdonosa szajon vagtam volna a riportert.

Hogy kepzeli? Meg aznap ejjel lett volna jelentkezo arra hogy megfujja a kepeket, lehet hogy meg maga a rendor is, lattunk mar ilyen csodat.

A haz egy kis vacak epitmeny volt, tulajdonosa egy egyszeru idosebb ferfi, azokat a kepeket garazs vasaron vagy haz feloszlatason talalhatta ahol egy percig sem hittek hogy valodi tehat nehany dollarert vette viszont megnezette es valodi!

Raadasul otthon tartotta ahelyett hogy szefben, illetve inkabb adta volna el es hozta volna rendbe azt a kis hazat az arabol.

A musor most is megy, jo nezni.

P.Elliot 2021.10.19. 21:25:13

@FutureFry: Szerinted mikor fognak az elektromos kocsik jol elterjedni?

Olyan sok toltot latok majd mindefele felallitva de eddig csak 3 kocsit lattam tankolni.

Congeria 2021.10.20. 05:13:59

@P.Elliot: @Csodabogár:
Kicsit elkéstem, mert mindnyájatoktól nyugatabbra vagyok. Már esteledik, mire ideértem.
Kettőtökhöz állok legközelebb korban és jobban megértitek az én szemszögemet is, de mindenki másnak is érdekes lehet.

Gyűjtöttem, amennyire anyagilag lehetett Gorka Géza kerámiákat. Eredetit, kezemunkáját, nem studió vagy gyári utánzást. Egyetemista koromban még hozzá lehetett jutni, a nagyon keresett állat figurákhoz is, csak persze pénzem kevés volt. A család is besegített, születésnap, karácsony, összejött egy szép gyűjtemény, ez szerencsére itt is van velem.
A kerámia mindig érdekelt, itteni neves kerámikusoktól is vannak darabjaim és utazásaink során is több érdekes tárgyat vettünk. Magam is kipróbálram a korongozást, kézi formálást, de főleg a különböző mázak érdekeltek. Önkéntesként résztvettem a helyi általános iskolában kerámia oktatásban, készítésben. Minden iskolában van égető kemence , de a legtöbb tanárnak fogalma sincs mit hogyan kell csinálni. A felsőtagozatok más, ott van art-teacher/ képző tanár.
Fantasztikus programot csináltam minden korosztálynak, képességeiknek megfelelően, anyáknapi, karácsonyi ajándékokat is beleértve.

Jól elkanyarodtam, látszik, hogy ez a heppem.
Visszatérve a gyűjtésre, még a Herendi és Zsolnai énekesmadarakat is szerettem, keztem az édesanyámtól kapott cinke és őszapóval.

Családomban senkinek sem kellenek ezek a számomra olyan kedves darabok. Az ezüst tálcák, kávés készlet, aptóságok, mind még a háború előtti, legfeljebb eladásra kerül, ezüst árban. Egyedül a keresztelői ezüstpoharat használta az unoka eddig, lassan már csak egy hörpintésre elég neki.

Otthon hagyott könyveink közül keveset tudtunk kihozni, csak a legkedvesebbeket. Kekete István, Szécsenyi Zsigmond, Madách(Zichy illusztrációival), a művészeti könyvek (az Idegennyelvű Könyvesboltban egy-egy heti fizetésemért a Rodin vagy a Michelangelo kötet), Versek, stb, stb. Az Aranykönyvek. Gyerek könyvek.
Itteni könyvtáramban van több speciális gyűjtemény, mint növények, japán kert építés és felfogás, japán juharok, utazások, szakácskönyvek a világ különböző részéről, kenyérsütés, húsfeldolgozás, skandináv krimik, stb.

Sok kézimunkám volt otthon, tájak szerint ismertem, matyó, buzsáki, kalocsai, stb. Sok díszpárna huzat, kékfestő terítők, szetek, cserge,
mind-mind ottmaradt a testvéreimre. Még édesanyám vette a háború előtt a másfél méter hpsszú nagyírásos futót, az itt van velem. Ezeknek a használatához "érzések" is kellenek, ami a kanadai menyemben nincs meg, bármilyen kiváló ás szeretetreméltó is.

Antik bútorainkat részben elajándékoztam otthon, vagy csak széthordta a család.

@puhacica:
A gyerek kérdést nem lehet erőltetni. Kell vagy nem.
Csak megjegyzem, amit akartam az életben, azt mind meg tudtam csinálni két gyerek mellett és velük. Egyetem, szakmai előrejutás, disszidálás az átkosból (azt sem tudod, mi ez), három földrészen életet berendezni, felnevelni őket, existenciát teremteni, operákra, koncertekre járni, a fél világot beutazni, sok hobbynak élni, rengeteget olvasni, stb. Szabad voltam mindig.

bízwax 2021.10.20. 07:14:41

@P.Elliot: most van?

kb 40 éve megy az Antik Roadshow, az angol eredeti talán még régebben megy, gondolom erre a gondoltál, a PBS csatornán.

bízwax 2021.10.20. 07:14:43

@Csodabogár: elnézést, nem olvastalak,

Arthamyr 2021.10.20. 08:27:23

@Congeria: "disszidálás az átkosból (azt sem tudod, mi ez)" - Ja, és azt sem tudja senki, hogy mi (volt) az első világháború. Tényleg vannak magukat értelmesnek gondoló emberek ma, akik azt hiszik, hogy az információ és a tudás megszerzésének egyetlen módja a személyes tapasztalat?
Ezekre megjegyzésekre miért van szükség?

nyuszigonosz 2021.10.20. 09:05:07

@Congeria: Te most panaszkodsz vagy dicsekszel? Vagy dicsekedve panaszkodsz, vagy panaszkodva dicsekszel?
Hogy mi mindent értél el? Gondolod, hogy más nem ért el semmit?

A disszidálásod a te döntésed volt, de mintha a napokban még másképp írtad volna: mégpedig úgy, hogy a férjed kapott egy legális munkaajánlatot Kanadában, két évre, és ment az egész család. Az, hogy végül ott maradtatok az már a ti döntésetek volt. De akkor ugye már volt munka is lakhatás is, nem a levegöben lógtatok.

De kezdjük itt: egy legális munkaajánlatra kiköltözni: az azt jelenti, hogy eleve volt munkahely, szállás, és ilyen esetekben sokszor a költözést és annak költségeit is átveszi a munkáltató.

Na, aki meg nem disszidált és mikor lehetett fogta magát és költözött akárhová, az meg abszolút saját magára volt ebben utalva. Nem minden esetben egy konkrét munkahelyre megy, nem költözteti senki, országot választ megoldja az odaköltözést, munkát keres és talál.
Miért gondolod, hogy ez kevesebb? Nem az, de te sosem próbáltad, erre ugye neked nem volt szükséged.

Sok mindenkinek csak a saját élete/ életútja az érdekes, mert csak azt ismeri.
Másoké is egyedi, érdekes, változatos és mások is tudnak sok sok mindent és mire fél évszázad múltán elérik a te mostani korodat, esetleg többet, mint te.

Csodabogár 2021.10.20. 09:14:42

@Arthamyr: Szerintem ezzel csak azt akarta mondani, hogy itt mindenki olyan fiatal, hogy sok mindent, ami nekünk természetes, mert benne éltünk, nem tud. Már figyelek ha fiatalabbakkal beszélek, hogy nem mondjak olyasmiket, amiről ők nem tudhatnak és nem is értik.
Ha jól tudom, itt talán csak négyen vagyunk, akik még disszidáltak és nem pénzt keresni mentek ki nyugatra.
Aktuális kérdés, hányan vannak itt, akik felnőttként megélték 1956-ot???? Rajtam kívűl talán Congeria, de ebben se vagyok biztos.

2021.10.20. 09:23:59

@Arthamyr:

"Otthonod van? Mármint hely, amit annak érzel, nem csak pár évre szóló ideiglenes szállásnak?"

Eddig még nem volt, azt hiszem.
Egyébként az egy bőröndből élést én is csináltam egy darabig, az egy bőrönd + egy nagy hátizsákból élést meg egész sokáig, és így visszatekintve nem olyan jó móka. Ennél azért több cuccot igénylek most már én is. :-)

@puhacica:

"na es milyen az elet jokepu oldalan?"

Szokatlan, lol.

És nahát, tényleg elmúlt a cipőbuziság? Egyik napról a másikra, vagy szép folyamatosan? De azért megvannak még a szép cipők, remélem. :)

Arthamyr 2021.10.20. 09:48:10

@Csodabogár: Igen, erről írtam. Nem, nem csak úgy lehet valamiről tudni, ismeretet szerezni, hogy az ember benne él, átéli, kipróbálja, saját szemével látja. Sőt, nem is ez a legjobb, a leghatékonyabb vagy az elsődleges módja az ismeretszerzésnek, és ez már elég régóta így van, már a születésed előtt is így volt.
Aki komolyan azt gondolja, hogy igen, annak csak azt tudom javasolni, hogy tapasztalati úton szerezzen információt tetszőleges, általa választott Darwin-díjas tevékenységről. Aztán ha még mindig tartja ezt a véleményét, akkor próbáljon ki egy másikat is, előbb-utóbb megváltozik a véleménye. :)

@Nagy Kámpics: Na igen, ha az ember bőrönd+hátizsák kombóval tolja, akkor abba nem sok emlék- és dísztárgy (vagy más "kacat") fog beférni. Mindig priorizálni kell a dolgokat. Otthon esetén is, de egy kis lakásba már fér, egy nagyobb lakásba meg szinte kell is, hogy az ne legyen túl "száraz", otthonos legyen. Mondom én, aki amúgy nem nagyon vagyok ennek híve, de szerintem normális, hogy van, aki meg igen, és több ilyen dolog mellett érzi jól magát.

puhacica 2021.10.20. 09:48:16

@Congeria: en egy teljesen mas jellegu es minosegu szabadsagrol beszelek.

a tobbit megirtak fentebb.

@Nagy Kámpics: :D el. egy rovid folyamat volt, a vegekre koltozesunk elejen. megvannak meg, es persze ha meglatok egy-egy kedvemre valot, akkor azert megdobban a kicsi szivem, de mar nem akarom mindenaron megvenni. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.20. 10:23:50

@puhacica: jujj, ez megint olyan dolog h a gyermektelenek es a gyermekesek erveit sosem fogod tudni megertetni egymassal. Ocsem is nevel kettot, lassan fel is nonek becsulettel, de egyszer ramutatott a foldon gorgo, meg erosen kiskoru gyerekhalomra s megkerdezte, melyiket viszed el?

A ket tabor kozott sosem lesz beke. Mindketto maskeppen elvezi a szabadsagat ;-)

London2009 2021.10.20. 11:10:41

@kisrumpf: azert azt nem hinnem, hogy az ocsed ezt komolyan gondolta...Inkabb adna a fel karjat, mint a gyereket gondolom...

London2009 2021.10.20. 11:14:10

@Arthamyr: a pazarlast en is gyulolom es ezert is nehez. Ezert is jo a Marketplace, Ebay, a charity shopok. Ami nekem szemet, szerencsere masnak meg talan hasznos dolog lehet. Azt hiszem a legfontosabb nem venni ujat, csak ha muszaj. Felesleges dolgokat meg semmikeppen sem gyujteni. Ezert is nehez neha a gyerekcuccokkal. Mar most mondtam mindenkinek igy a Karacsony kozeledtet erezve, hogy jatek stop van. Vegyenek neki elmenyt vagy kerdezzek meg, hogy van e szuksege valamire de jelenleg semmi jatek nem johet...

London2009 2021.10.20. 11:16:51

@P.Elliot: hamarabb, mint gondolnad. Pont tegnap olvastam ezt a riportot. Ami itt aggaszto az a litium es kobalt szukseglet.
Key takeaways:
• Auto: EVs could exceed 15% of the annual auto market in four years
• Mining: Passenger plug-in EVs will be responsible for an estimated 68.2% of global lithium demand and 39.3% of cobalt demand by 2025
• Utilities: Some 9.6 million charge points will be needed in the U.S. by the end of the decade
• Supply Chain: U.S. imports of lithium-ion batteries for electric vehicles boomed in Q2, jumping 47.8% year over year

London2009 2021.10.20. 11:23:25

@Congeria: mindent meg lehet csinalni gyerek mellett is csak mondjuk dupla annyi kuszkodes, fele annyi elvezet. Az orok dilemma, hogy koran vagy keson szuljunk nalam nem is kerdes. Mire gyerekem szuletett mar tul voltam a Fold korbeutazasan, karrier epitesen, elet berendezesen es meg ezer egyeb dolgon. Igy szazszor konnyebb mert ugy erzem, hogy semmirol nem kell lemondani mivel mar reg tul vagyok rajta. Azt a par szabad estet amire meg jelenleg igenyem van a hobbijaim es a szorakozasom kielegitesere nem gond elrendezni.

London2009 2021.10.20. 11:25:56

@puhacica: igen, szinte minden. Az en stilusom az English Country ugyhogy ennek fenyeben szinte minden felujitott. Szekrenyek, agyak, ebedlo asztal, szekek, coat rack, plate rack stb. : )

Congeria 2021.10.20. 11:38:27

@Csodabogár:
Igazad van, te megértettél. Átéltem 56-t is, már gondolkozó fejjel. A sűrűjében, a Rádió és a Corvin köz között laktunk.

Congeria 2021.10.20. 11:56:15

@nyuszigonosz:

Miért panaszkodnék? Ezen a blogon sok életútról, nehézségekről, emlékekről beszélünk.

Nagyon felületesen olvastad régebbi kommentemet, azt írtam, hogy kiküldetésben voltunk, de azt nem írtam, hogy Kanadában, mert az nem igaz. Oda csak bevándoroltunk, minden hivatalos utat betartva, az összes kérvény, orvosi vizsgálat, 18 hónapnyi várakozás után. Azután jártunk mi is utána mindennek, lakás, állás, stb.
Nem volt visszaút, ha meggondoltuk volna magunkat. Más világ volt akkor, az idős édesanyámnak az érvényes útlevelét is bevonták, hogy ne látogathasson meg minket.

Congeria 2021.10.20. 11:59:19

@London2009:
Jó, hogy ilyen szerencsésen alakult az életed.

Congeria 2021.10.20. 12:12:55

@Arthamyr:

Csodabogár megértette, hogy miért láttam szükségesnek. Nem kell mindent tapasztalatból tudni, ebben igazad van, de iszonyatosan nagy különbség olvasni róla vagy megélni az első vagy második világháborút, 1956-t, a szovjet megszállást vagy az átkozottat.

Hogyan tudja egy mai fiatal, akár 30-40 éves fejjel megérteni, hogy milyen volt pl. telefon nélkül élni, csak az utcáról vagy munkahelyről elérni valakit?

puhacica 2021.10.20. 12:19:42

@kisrumpf: nem is akarom. ha intelligens modon kerdeznek, mint fentebb P.Elliot, akkor valaszolok. viszont soha nem probaltam megmagyarazni, meggyozni... mig a gyerekesek oldalarol mindig elobukkan valaki, aki jobban tudja. pedig annyira egyszeru: "kell vagy nem". itt a vege, nem kell csak mondani, felesleges.

puhacica 2021.10.20. 12:25:23

@London2009: szep lehet, van egy kep a fejemben rola. aztan lehet, hogy teljesen mas :D de a stilus jo, biztos izlesesen nez ki, akarmilyen is.

fhdgy 2021.10.20. 12:32:41

@Congeria: És milyen volt az élet, amikor telefon még egyáltalán nem volt és ló volt a leggyorsabb közlekedési eszköz? -:)

Mondjuk, én a 60-as évek elejéig látok vissza. Az ötvenes évek második felétől vannak élményeim.

Nem volt villany, TV, mosógép, porszívó, földes utak voltak csak, autó szinte senkinek, stb, stb.

Arthamyr 2021.10.20. 12:43:17

@Congeria: Igen, más, ha pl. olvasol róla, az sokkal kisebb eséllyel okoz PTSD-t és egyéb lelki defekteket...

Na mindegy, a címzett is lepattintotta magáról a beszólást, neki van igaza, miért tennék én másképp?

P.Elliot 2021.10.20. 12:51:03

@kisrumpf:

Joreggelt, nekem meg az van.

Tiszta nevetseg hogy mennyire elrontottuk az uj kiscicat aki mar 1 eves korul van, egy szemetes mellett talaltuk, 3 honapos korul volt, vak az egyik szemere, holtsovany volt a beteg,hogy hogy kerult oda, hova lett az anyja azt nem tudtuk, es hogy hogy tudta magat fenntartani az csak abbol sejtettuk hogy meg a lehullott salatalevelet is megette az elso idokben.

A halotti lepel / arra valaszolok/ itt nem hasznalatos ahogy tudom, de otthonrol kaptunk egy fotot egy meghalt kis baratnorol aki valami fagyolszeru valamivel volt betakarva mielott ratettek a fedelet.

Azert erdekes hogy regen elore megvettek, megcsinaltak az ilyesmit, gondolom abbol az idobol adodott amikor nem volt esetleg penz megvenni a csaladnak, eleg volt a koporsora papra kolteni.
Idejottem a kompjuter ele mielott elkezdem a napot es porog, forog, rangatja a zoknimat, biztat hogy jatszunk eloszor ahogy minden reggel azelott, jo felorat.

Tobb idot elvisz mint egy gyerek.

Congeria 2021.10.20. 12:52:13

@fhdgy:
Nekem most jobb az emlékezőkém vagy öregebb vagyok, eh?
Nagyon szép világ volt, gyerekfejjel. Csillagos ég, csönd, lehetett kerékpárral járni biztonságosan. Töltöttem nyári időt Csákányban, Békésben is, nagyon szerettem.

fhdgy 2021.10.20. 12:53:34

@Csodabogár: Egy vicc:

Az öreg székely Erdélyben elmegy újságot venni. Rápillant az első oldalra, összegyűri, eldobja.

Az újságos csak csóválja a fejét.

Következő nap, megint vesz egy újságot, rápillant az első oldalra, összegyűri, eldobja. Az újságos még jobban csóválja a fejét, de nem szól.

A harmadik napon már nem bírja és megkérdezi:

Bátyám, miért veszi meg az újságot és csak rápillant és már el is dobja.

Gyászhírt várok, mondja az öreg.

De Bátyám! A gyászhírek hátul vannak!

Amit én várok, az az első oldalon lesz, mondja az öreg.

Szerinted, hányan vannak, akik még értik???

P.Elliot 2021.10.20. 12:55:24

@bízwax: Nem most van, lehet hogy rosszul irtam, nem ugy hogy most is van, nagyon reg ota megy az Antik Roadshow de nem gyakran nezem csak ha eppen rakattintok.

Az angol valtozatat nem ismerem, sosem lattam, talan van a youtubeon, majd belekukkantok.
Gondolom ott komolyabb dolgok vannak.

fhdgy 2021.10.20. 12:58:54

@Congeria: Csillagos ég: lehettem kb. három és fél éves. Kora hajnalban, még sötétben, mentünk a poros úton a vasútállomásra. Apám a nyakában vitt én meg bámultam a csillagokat, ahogy ragyogtak az égen.

Csak egy pillanatkép, csak egy emlék. Hogy mi volt előtte vagy utána, fogalmam sincs, de a csillagokat most is látom!

P.Elliot 2021.10.20. 13:10:46

@Csodabogár:

Aki nem volt benne az nem tudja felfogni sem hogy mit jelent elhagyni ugy az orszagot , disszidalni ugy hogy bortonbe kerulsz ha visszatersz vagy visszakuldenek, a csalad jarkalhat a rendorsegre hogy nem, ok nem tudtak hogy elmenni keszulnek.

En a volegenyemmel kertem menedekjogot Olaszorszagban, Usaba mar mint hazastarsak mentunk.
A fiatalabb generacio talan nem is tudja hogy hazastarsakat csak ugy engedtek kulfoldre akkoriban ha volt gyerek es az itthon maradt tusznak.

En meg szerencses voltam mert ketten mentunk, egymasba kapaszkodva, egymast segitve egeszen mas volt/ egy nagy, jol vegzodo kaland/ de aki egyedul volt es nem volt kivel megbeszelni a dolgokat, magara volt utalva az borzaszto nehez lehetett, en nem is mertem volna vallalni.

Nem tudom itt irtam-e hogy ismeros ugy ment ki hogy az uj helyen a magyar templom vasarnapi reggelijen 2 evig meg sem szolalt, nem is gondoltak hogy magyar csak ult koztuk, gondolom riadtan, jaj!!!!

Persze ez is emberfuggo mert en azonnal bemutatkoztam volna, tudakozodtam volna dolgokrol de nem vagyunk egyformak. Ennek a pasasnak ki se kellett volna mennie, otthon jobb lett volna neki, plane hogy amit nem tudtunk hogy kesobb kinyitjak a hatarokat...

London2009 2021.10.20. 13:11:16

@puhacica: szerintem szep. Nekem tetszik. A tobbi meg nem szamit. : )
Ezt meg kell bocsatanod a gyerekeseknek, hogy megprobalnak meggyozni. Aki ezt atelte es boldod, persze, hogy meg akar gyozni. Meg par evig ezt el kell viselned. : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.20. 13:15:15

@P.Elliot: mostansag gezszeru anyagot hasznalnak. Azt hiszem, annak az idos holgynek egyfajta megnyugvas is volt, hogy tudta, mi kerult ra, ez is egyfajta rakeszules, elfogadas, gondolom.

Most a gyerekei marakodnak a hazon, foldon, hiaba probaltak mindent elrendezni a ferjevel halaluk elott :-(

Nalunk a macska rendszeresen egy nagy, folddel teli cserepben (ami mar az ove, szonyeggel letakarva) gubbasztva var reggel, van kotelezo dogonyozes, aztan reggelizik... hiaba van kuckoja, rendes belelt, ezt szereti, ha enyhe az ido, ebben alszik, kis buggyantam.

dikusz. 2021.10.20. 13:16:36

@kisrumpf: Elhiszem! Számomra az a táj Meseország.:)))

P.Elliot 2021.10.20. 13:20:15

@Congeria:

Gyerekfejjel tenyleg szep volt az elet, nem voltak kulonosebb igenyeink, egy gyereknek a szabadsag amikor mehet amerre akar mindennel nagyobb elmeny.
A mai gyerek mar nem mehet oda ahova akar.
A covid miatt mar a felnott is kezd bezarkozni. Meg egy generacio, nehany jarvany vagy ki tudja mi es mindenki otthon ul a feneken, otthonrol dolgozik a kompjuteren at, helyebe hozzak a bevasarlast, ebedet ha rendel, szepen kuksolunk az egyre fejlettebb civilizacio bortoneben, nem kell csinalnunk semmi nehezet.

Nem volt mosogepunk amikor gyerek voltam, szaritorol megcsak nem is hallottam, kifozdek voltak ugyan de ha onnan hozattuk volna az ebedet a rokonsag csak nezett volna hogy anyad mar nem kis foz? Hehehe....

En mindent megadtam a gyerekemnek amit csak tudtam de a kotetlen szabadsagot amit en ateltem es boldog voltam benne nem tudtam megadni...

Nem az anyagi jolet az elso, keves penzzel jobb gyerekkorom volt mint az enyemnek a sokkal...

fhdgy 2021.10.20. 13:22:56

@P.Elliot: "Ennek a pasasnak ki se kellett volna mennie", ki tudja miért ment el? Lehet, hogy el kellett mennie!

Sok-sok ember volt, aki nem akart elmenni, csak el kellett menekülnie.

Azt szabad tudni, hogy Te mikor mentél el? Csak azért, mert a dátum is nagyon fontos egy ilyen dolog megítélésében.

P.Elliot 2021.10.20. 13:39:48

@puhacica:
Amig valakinek nincs gyereke nem is tudja hogy mekkora elmeny ez!

Nekem, mind a mai napig nagy boldogsag, oregkoromra ahogy nezem vedelem, gondoskodas reszerol de ez nincs mindig igy!

Maga a gyerek is szulethetik betegen, lanyom baratnojenek a testvere Down koros, a masik tetsver egy riadozo, gyerekek koze nem beilleszkedo tipus, nemcsak a gyerekeit egyedul nevelo anya szamara hatalmas teher pedig imadja a gyerekeit hanem meg az egeszseges nagytestver szamara is az lesz mert o fogja oket tovabb tartani az anya halala utan, meg o is meg fogja erezni holott a partnere igy fogadta el, serult testverektol terhesen.
A szulok egesegesek voltak, vajon honnan jott ez a ket beteg?

Ha nem szulsz gyereket akkor abban biztos lehetsz hogy ilyen nalad nem fordulhat elo.

En gyerekparti vagyok de az biztos hogy egyedul kiszamithatobb az elet, elj csak kedvedre.

P.Elliot 2021.10.20. 13:40:42

@fhdgy: 72-ben mentunk el. Az a pasas 1 evvel elobb.

P.Elliot 2021.10.20. 13:43:47

@fhdgy: A pasas tervezte hogy megy, senki se hajtotta, nem volt benne semmi rosszban csak az eletben minden valasztasa ferden sikerult.

Egy hatarozott csaladszereto feleseg kellett volna melle aki helyrerakja es utmutatast ad neki ha neki mar nem volt.
Meg megerto szereto csaladot, gyerekeket.

Feleseg lett de a tobbi elmaradt.
Valasztani is tudni kell...

fhdgy 2021.10.20. 13:44:39

@P.Elliot: Kb. jól tippeltem. Abban az időben sokan voltak, aki Jugoszlávián, Olaszországon keresztül disszidáltak.

Akkor nem is disszidálásnak hívták, hanem a hazatérés megtagadásának. Ettől persze még büntetendő volt.

fhdgy 2021.10.20. 13:48:21

@P.Elliot: Értem.

Nem is vitatkozásképpen, csak kiegészítve:

Nem kellett semmi rosszban sem benne lenni, elég volt, ha nem bólogatott lelkesen. Meg hasonlók.

Congeria 2021.10.20. 13:51:53

@P.Elliot: Az a szabadság, biztonság az utakon nagy dolog volt. Egész nyáron mezítláb kóborolni. Az unokám nem sétál, mindenhová autóval viszik, vagy a busz hozza-viszi.

Volt egy barátnőm, itteni ismeretség, ő is sokat mesélt az Olaszországon keresztüli, tábort megjárta, ottani esküvői disszidálásról.

fhdgy 2021.10.20. 14:04:11

@dikusz.: Nem kötözködni akarok, de tudnál egy Meseországban élni?

Látni és csodálni egy dolog, de olyan körülmények között szerintem más dolog.

Én is egy Meseországról álmodom, hisz tudod, de félek is tőle.

Akarom, de félek.

P.Elliot 2021.10.20. 14:11:44

@Congeria: Hanyban volt a baratnod eskuvoje? Melyik olasz taborban volt?

Volt 2-3 eskuvo amikor ott voltunk.

dikusz. 2021.10.20. 16:08:12

@fhdgy: Egész pontosan a táj, és a környék meseszép.
Élni -állandóan- nem tudnék ott, hiszen amikor Meseországra gondoltam, a Kis-Békás szorosban jártunk, hegyek között, erdőn-mezőn, legelőkön.
De ha tehetném sokszor visszajárnék oda.

Az álmokat pedig meg kell valósítani, ha csak egy kicsi lehetőség is van rá.

FutureFry 2021.10.20. 16:28:33

@P.Elliot: @London2009:
Elektromos autók: Egyelőre szerintem igazából sokaknak továbbra is csak második (olyan “commuter/errand” jellegű) autónak jó egy EV Amerikában vagy Kanadában (pl. a nagyobb távolságok miatt). Az én szememben az egyik legnagyobb előny, hogy otthon tölthetőek (általában olcsóbban és kényelmesebben - pl. éjszaka - mint egy nyilvános töltőállomáson), azaz nem csoda, hogy pl. az áruházak parkolóiban felállított töltőállomások nem túl népszerűek/kihasználatlanok. Az egyik Walmart parkolójában lévő (sok “kútfejes”) állomást pl. csak egyszer láttam használva, akkor is két tömegközlekedésben használatos buszt töltöttek rajtuk :). Na jó egyszer valaki más is “használta”: direkt úgy parkolt oda a pick-up-jával, hogy más ne tudjon tölteni. Igen, ez egy valós jelenség:
www.techspot.com/news/78089-tesla-hating-pickup-drivers-blocking-charging-stations-but.html

Csodabogár 2021.10.20. 16:54:06

@Arthamyr: Igazad van, de azért az ember lépten nyomon belefut abba, hogy számára teljesen természetes dologról beszél és csodálkozó vagy értetlen tekintetekkel találkozik. Nem tudom az ide írók miről mit tudnak. Ha csak azt amit az iskolában tanultak, akkor történelemből speciálisan nem sokat.:-(

Csodabogár 2021.10.20. 17:01:35

@Congeria: A főhadnagy úr még gyerek hozzánk képest.:-)

Csodabogár 2021.10.20. 17:04:08

@fhdgy: Biztos nem sokan, de én most is tudok rajta még nevetni.

Csodabogár 2021.10.20. 17:11:10

@London2009: Talán véletlenül, de nagyon sok gyerektelen barátom, jó ismerősöm volt. Igy a dolog szóba se került. Feltehetően itthon jobban ki lettem volna téve az érdeklődésnek és rábeszélésnek. Bár anyámnak azt hiszem meg se fordult a fejében a gondolta, hogy nekem gyerekem legyen, apám pedig egy cseppet sem lelkesedett az unokáért.

fhdgy 2021.10.20. 17:17:35

@Csodabogár: Úgy saccolom, hogy az évek számát tekintve, olyan 16 év körül lehet a "lemaradásom" tőled.

Akárhogy húzom, halasztom, még ebben az évben átlépek a 70-be.

puhacica 2021.10.20. 17:29:06

@London2009: ja, nyilvan neked kell megfeleljen, nem masnak :)

ha 20-25 evet kibirtam igy, akkor a maradek is menni fog :D

@P.Elliot: koszi, igyekszem. :)

igy van, a beteg gyerek iszonyu teher, de aki vagyott ra, az legtobbszor megbekel vele es ugy szereti, ahogy van.

ez szimpla oszton, a tobbsegben megvan es csak gyerekkel teljes az elete, nehanyunkbol meg hianyzik es epp ezert teljes az eletunk. en szivbol orulok, hogy nektek ez boldogsagot, oromet ad, engem viszont a vilagbol ki lehetne kergetni vele. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.20. 17:40:20

@P.Elliot: volt egy alt.iskolai osztalytarsam, aki nagyon fiatalon (talan 19 lehetett) ferjhez ment egy amerikai magyar fiuhoz. A kislanyukat, aki talan par honapos volt, nem engedtek ki vele. Par evig otthon Mo-n a nagymama nevelte :(
Ezzel a lannyal evtizedek utan FB-on "talalkoztam" megint, es iden szemelyesen is Texasban!

London2009 2021.10.20. 17:44:02

@Csodabogár: biztos nem veletlenul. Igazabol ha en gyerektelen lennek, biztos, hogy nem keresnem a gyerekesek tarsasagat. A hetvegen peldaul meghivtak minket egy szulinapi buliba. Semmi kedvem nincs menni. Ilyen szempontbol nem valtoztam. A sajat gyerekemet imadom, de mase kulonosebben nem erdekel tovabbra sem. : )

London2009 2021.10.20. 17:44:45

@puhacica: azert mas az elso 20-25 meg az utolso.

London2009 2021.10.20. 17:45:52

@FutureFry: Londonban a szembe szomszedunk egy taxisofor volt. Elektromos taxija volt es a sajat kis toltoallomasan ejszaka feltoltotte az autojat aztan mar indult is! Nagyon tetszett.

Arthamyr 2021.10.20. 17:54:14

@Csodabogár: Biztos van ilyen, de azért azt, hogy mi az "átkos", meg a "disszidálás", egy érettségizett magyar ember tudja. Aki lehet, hogy 20 éves sincs még. De az is lehet, hogy a 8 általános is elegendő hozzá, nem tudom.
Igen elítélendő (lenne ide jobb jelzőm is) dolog a másik fejéhez vágni, hogy azt sem tudja, mi az, ezzel elég alacsony polcra próbálva belökni őt. Az egész (be-/)hozzászólás nem csak nekem szúrt szemet.

Arthamyr 2021.10.20. 17:59:39

@FutureFry: Ez sem igazán segít eloszlatni a pickupokat, SUV-okat és hasonló szarokat vásárló emberekről meglévő sztereotípiákat. De lehet, hogy ők ezt élik. :)

puhacica 2021.10.20. 18:06:40

@London2009: igy van, remelem az utolso 20-25 evemben egyre kevesebbszer mondjak majd, hogy szuljek, foleg ha mondjuk az az utolso negyedszazad 70 eves koromban kezdodik majd :D

Arthamyr 2021.10.20. 18:07:19

@London2009: A probléma ezzel a nem keresném a gyerekesek társaságát dologgal, hogy a nem-gyerekesek jelentős része előbb-utóbb gyerekessé válik. Az ismeretségi körömben érzésre 70-80% feletti a "csoportváltók" aránya. Most akkor kerüljem azokat a barátaimat, akiknek gyereke lett? Felesleges volna, kerülnek ők maguktól engem, sok időt elvesz a gyerek, főleg akkor, ha valakinek több is van. :)

P.Elliot 2021.10.20. 18:24:34

@FutureFry:

Igen, az otthon tolheto elektromos auto elony , egyebkent mennyivel olcsobb mint a benzin?
Meg sosem neztem utana.
Egyreszt remelem hogy az utolso kocsimmal kihuzom amig biztonsagosan vezetni tudok, masreszt gondolom joval tobbet kernek erte.

Az biztos hogy tisztabb lesz a levego...

P.Elliot 2021.10.20. 18:26:51

@dikusz.:

Mar maskor is leirtam de azota se valtozott hogy ha egyedul elnek es nem csaladban akkor a nyugdijas eveimet en is egy kis erdelyi falucskaban tudnam elkepzelni.

Mindig is vonzottak az ilyen kis termeszeti szepsegu helyek...

P.Elliot 2021.10.20. 18:29:38

@fhdgy: Ahhoz kepest hogy 70 leszel ragyogoan nezel ki!

Lattam rolad fotot, csak gratulalni tudok.
Persze egy katonaember/ valahai, ugye az voltal?/ azert nem hagyja el ugy magat mint egy civil...

élhetetlen 2021.10.20. 18:35:47

@Csodabogár: „Már figyelek ha fiatalabbakkal beszélek, hogy nem mondjak olyasmiket, amiről ők nem tudhatnak és nem is értik.”. Fegyelmezett vagy. Én bezzeg mindenbe belebeszélek. Villamos, mögöttem két tizenéves srác. Te, mi az a méhpempő. A válasz, nem tudom. Én megfordultam, elmondtam. Meglepődtek, de megköszönték.
Más, pizzázó és étterem. A mellettünk levő asztalhoz leült négy kopaszra nyírt hatalmas fickó. Válogatnak a pizzák között. Átszóltam, hogy ne vicceljenek, pizzát mindenhol kapnak, lapozzanak tovább. Végigmértek, de tovább lapoztak, (ott már ilynek vannak, hogy borjú paprikás, rántott fogasfilé, stb.). Egyik sem pizzát rendelt. Jó, ők nem köszönték meg, de el sem küldtek…
Volt olyan is, hogy a buszon megfogtam a zsebes karját, mikor könyökig egy nő táskájában volt. Este volt már, a Stefániánál szálltam le, ember sehol, nem gondoltam végig, hogy mi lett volna, ha leszállnak utánam. Fiatal voltam, és meggondolatlan.

P.Elliot 2021.10.20. 18:40:22

@puhacica:

Hat azert ha lenne a vilagbol azert nem kergetne ki csak idonkent, hehehe...

Vannak jo gyerekek, vannak pimaszul pofatlanok akiket a joisten se tud megnevelni bar ez vagy a szuletesetol elrontott gyerek vagy hibaval szuletett es igy jon ki rajta szegenyen, sokszor nem is tehet rola.
A nevelesen rengeteg mulik de szepen es szivvel kell nevelni d bar rohadt hatarozottan mert a gyerek kicsi koratol olyan hogy pontosan tudja hogy kit lehet palira venni.

Egyik kedvenc francia ironom/ Sidonie Gabrielle Collett egy oneletrajzi visszaemlekezeseiben irta hogy amikor a videkhez szokott kislanya aki szabadon elt mint a madar, beszorulva telen as parizsi lakasba duborogve rohangalt a lakasban, elkapta es megmagyarazta neki hogy labujjhegyen pipiskedve pont olyan szorakoztato mint rohangalni allati modon.
A kislanya valoszinu mas velemenyen volt.

Az is igaz hogy a lanya felnott koraban az anyjara valo visszaemlekezeseiben irta hogy otet az anyja nem szerette, lerazta/ csecsemo koratol videken el, anyuka fel evente meglatogatta aztan visszatert Parizsba a bohem eletmodjahoz....

P.Elliot 2021.10.20. 18:43:08

@Zsuzsi65: Par evig, mi?

A gyereknek meg meg kellett tanulnia hogy kik a szulei...

FutureFry 2021.10.20. 18:50:19

@Arthamyr: Persze azért ez egy kisebbség, és ez már régen (és csak egyszer) fordult elő ez az elektromos töltő “blokkolás” (már amit én láttam). És azért azt elismerem, hogy jól jön néha egy pick-up (pl. fedett platót kényelmesebb használni sátrazás helyett) és ha az ember környezetében valakinek ilyen azt kölcsön lehet kérni, ha valami nagyobbat kell szállítani :).
Egyébként az is eszembe jutott közben, hogy pár hete azért láttam pont az általam említett helyen egy Chevy Bolt-ot “tankolni” (szóval kezdik használni?). Ez a bunkó pickuposok ellen is jól jöhet esetleg: mellé parkolni vele, hátha leég az is :)
insideevs.com/news/530826/chevy-bolt-fire-unplugged/

FutureFry 2021.10.20. 18:57:18

@P.Elliot: Az, hogy mennyivel olcsóbb (használati szinten) az az adóktól (adókedvezményektől), és az áram és benzin árától is függ (ami mind elég helyfüggő). Erre jönnek még az egyszeri költségek, az autó árán kívül (amiből lehet kapsz adókedvezményt) pl. az otthoni töltőállomás kiépítésé. És persze az is számít, hogy milyen kocsit (esetleg truck-ot) “vált ki” vele az ember (és azt mennyit használja napi szinten). Szóval nehéz általánosítani. de pl. Kaliforniában, solar-panel “rásegítéssel” meg “off-peak” (olcsóbb) árammal való töltéssel, nagy pickup-truck helyett természetesen elég sokat takaríthat meg valaki (de az egyszeri költségekből adódó különbségek miatt még így is lehet, hogy évekig tart amíg megtérül). Itt egy cikk ami számokkal is próbál szolgálni:
www.kbb.com/car-news/how-much-does-it-cost-to-charge-an-ev/

De, ahogyan már korábban írtam, számomra nem is igazából a pénz miatt szimpatikus az EV (és nem is azért mert “zöld” megoldás), hanem mert (bizonyos használatra) jóval kényelmesebb, pl. sohasem kell benzinkútra menni. Ráadásul, ha kell, még “backup power”-ként is használható, pl. ha áramkimaradás van az egész ház mehet róla egész sokáig.

FutureFry 2021.10.20. 19:04:02

@puhacica: @London2009: @P.Elliot:
Állítólag (pl. egyes felmérések szerint [1]) a modern társadalmakban a gyerektelenek statisztikailag boldogabbak mint azok akik szülők lettek. Egyébként általában szerintem mindenki igazolni akarja a döntését, pláne ha már nem tud változtatni rajta. Mondjuk olyat már hallottam, hogy “bárcsak lett volna gyerekem”, de olyat nem igazán, hogy “bárcsak ne lett volna gyerekem” (pedig bizonyára ez utóbbi is előfordul - néha szinte látszik egyes szülőkön ez a vélemény - de valószínűleg társadalmilag/emberileg annyira elfogadhatatlanul hangzana a legtöbb esetben, hogy nem szokták kimondani).
[1] www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/688892?journalCode=ajs

fhdgy 2021.10.20. 19:15:48

@P.Elliot: Minden rossz gyerek megnevelhető, csak egy jó nagy pofon kell hozzá. Én 46 voltam, nem hónapos, hanem éves, amikor egy hatalmas pofont kaptam az Élettől, egy nyílt szívműtét formájában. Nos, az észhez térített, pedig előtte sem voltam "rossz", csak hülye. Nem züllöttem, nem dorbézoltam, csak ész nélkül sokat dolgoztam.

Az orvos, aki először szívkatéterezést csinált, kérdezte, hogy volt-e szívinfarktusom. Mondtam, nem. Akkor voltak-e nagy fájdalmaim, Mondtam, hogy volt, hogy fájt, fájt, de nagynak nevezni túlzás.

Nem érti, mondta, mások ebbe belehaltak.

Hát én túléltem. A műtét után jöttek a hegyi beszédek, hogy életmódváltás meg hasonlók. Én kérdeztem, hogy konkrétan hogyan. Ők azt nem tudják, de ezt nekem kell megoldani, mert én voltam életveszélyben, nem ők.

Sokat agyaltam, aztán elmentem egy nagyon jó szanatóriumba, igaz, majdnem hét évre. Azt a szanatóriumot úgy hívják, hogy Németország!!! -:)

Hiszem és vallom, hogy ennek a szanatóriumnak köszönhetem, hogy még mindig élek.

Egyébként nem voltam sokáig katona, főhadnagyként leszereltem. A seregben is programozó voltam, tehát azt is mondhatjuk, hogy nem is igazi katona voltam.

Azért az az öt év elég volt arra, hogy megtanuljak bizonyos dolgokhoz ragaszkodni. Pl. nem besz.rni, hanem csinálni és nem feladni.

Most is azért vannak kecskéim, mert az életet csinálni akarom, nem elviselni, elszenvedni.

Fáj valamim? Igen, néha ez, néha az fáj, de nem baj, addig jó, amíg fáj. Ha már nem fog fájni semmim, akkor már vége!

Igen, igyekszem magam tartani, amíg lehet.

Hogy jól nézek-e ki? Hát nem tudom. Sokkal szebbnek is el tudnám magam képzelni. :-(

P.Elliot 2021.10.20. 19:17:26

@FutureFry: De, egy ismerosom siman kimondta hogy barcsak ne lett volna gyerekem es ugy is ertette.

Egyebkent egyre tobb fiatal par van akik nem akarnak gyereket azzal a cimmel hogy nem latjak biztosnak a jovojet, felnevelni, iskolaztatni hatalmas penz es meg az is kerdes hogy lesz-e munkahelye a sok iskola utan is.

Azert ebben is van valami, minden kompjuterizalva, gepesitve, a jovo generaciojanak ha mindenki szulne nem lenne munkaja.

Arthamyr 2021.10.20. 19:22:37

@FutureFry: Csóvát kell rá vetni. :) Itt nincs ilyen probléma, mert se töltőállomás, se elektromos autó, se pickup nincs sok.

Arthamyr 2021.10.20. 19:29:22

@FutureFry: Kérdés, hogy mennyi ebből az, aki tudatosan nem vállalt gyereket, és ezt a döntését bánja meg. Mert nagyon sok olyan család is van, akik próbálkoznak, de nem jön össze, vagy valami miatt nem lehet nekik.

Ezeken a boldogságméréseken mindig vakarom a fejem, ez hogy megy, megmérik a megfelelő hormonok szintjeit naponta 50x 1 éven keresztül, aztán kiátlagolják? Nem hinném... :)

A bárcsak ne lett volna gyerekem meg szerintem teljesen jogosan hangzik elfogadhatatlannak jobb helyeken. Mondom ezt gyermektelenként.

P.Elliot 2021.10.20. 19:31:27

@fhdgy: Jo ha vannak elkepzeleseid es csinalsz valamit.

Azt tart jo kondicioban. Semmi se tudja ugy lepusztitani a szervezetet mintha az ember leul es elassa magat az oregkorba.

Szep gondozott kecskeid vannak ahogy a foton lattam sot nem is almodtam hogy az egesz teruletuk, karamjuk milyen rendezett es tiszta.

Van segitseged a kecskeknel vagy csak magad csinalod?

Csodabogár 2021.10.20. 19:42:43

@London2009: Van itthon egy ismerősöm, aki vett elektromos autót és otthon a garázsában tölti. Főleg a városban mászkál vele.

Csodabogár 2021.10.20. 19:44:39

@puhacica: Nyugi. 50 felett már elmúlik a kérdezősködés. :-)

fhdgy 2021.10.20. 19:47:00

@P.Elliot: Van. 22 kecske ( és többet szeretnék ) sok munkával jár.

Mással is igyekszem tartani a formám. Tegnap pl. kint voltam az erdőben és gombát szedtem.

Az elmúlt bő kettő hétben is sokat dolgoztam. Pl. pénteken, szombaton segítettem a szomszédnak kecske szállást ( MekkHilton ) építeni. Vasárnap megkörmöltem a kecskéit.

Vettem hegesztőkészüléket, meg akarok tanulni hegeszteni, hogy etetőket csináljak, meg a karámokat egy kicsit átalakítsam.

Jól esik tenni-venni, friss levegőn lenni, még akkor is, ha nagyon elfáradok. Hiába, bele kell szokni a fizikai munkába.

Congeria 2021.10.20. 19:48:19

@Zsuzsi65: @P.Elliot:

Az említett barátnőm tinédzser lányát hagyta ott az elvált férjre. Egész életre tönkrement a kapcsolatuk, bár több próbálkozás volt a megbékélésre, túl mély sebek voltak már. Egy másik, aki szintén akkor volt a táborban és azóta is jó barátok, 2 éves gyerekét hagyta ott az édesanyjára és jött ki az új férjjel. Ők teljesen megszakítottak minden kapcsolatot.
Nem tudom a tábor nevét, de ez a te időd előtt történt.

Csodabogár 2021.10.20. 19:50:32

@élhetetlen: Azt hiszem általában elég tartózkodó vagyok. Nem dumálok be senki dolgába, nem tartozik rám alapon. Zsebest biztos észre se vettem volna, mert én lelkesen bámészkodom mindig. Talán a mi fiatal korunkban nem is volt az ilyesmi, amit tettél, annyira veszélyes mint ma.

Csodabogár 2021.10.20. 19:59:04

@FutureFry: Sajnos elég sokat lehet hallani a "hálátlan" gyerekről, akinek a szülője kitette a lelkét az meg nem lett olyan mint amilyet akartak.
Hívott már fel sírva barátnő, hogy születésnapja van és a fia még csak fel se hívta.
Sok az elhagyott magányos öreg, akinek voltak gyerekei, de azok nemigen foglalkoznak vele, esetleg messzire költöztek. Szóval bennem az maradt meg úgy általában, hogy nem biztos, hogy öreg korra annyira biztos támasz egy gyerek.
Akinek nincs az legalább nem kesereghet, mert ő akarta, hogy egyedűl legyen és kész.
Én azt láttam kevés számu gyerekes ismrősnél, hogy amikor mi éltük a világunkat, utaztunk, szórakoztunk stb. Akkor ők teljesen le voltak kötve a gyerekekkel.

puhacica 2021.10.20. 20:05:19

@P.Elliot: de bizony :) bar teny, hogy nevelessel sokkal turhetobbe lehet varazsolni egy gyereket.

@FutureFry: azt gondolom, hogy ilyen mondat csak olyannak hagyja el a szajat, aki bar akart gyereket, megis mas dontest hozott, peldaul karrier, nem megfelelo partner vagy a jovotol valo felelem miatt, esetleg egeszsegugyi oka volt. aki olyan, mint en, az ilyet nem fog mondani. miota az eszemet tudom, tudom azt is, hogy nem fogok szulni, es megbanni sem fogom.

erdekes egyebkent, 3 kolleganom is van, akik elmeseltek, hogy bar szeretik a ma mar felnott gyerekeiket, ha ujra kezdhetnek, biztosan nem szulnenek.

@Arthamyr: miert gondolod elfogadhatatlannak ezt a kijelentest?

@Csodabogár: akkor meg varnom kell egy kicsit :D

dikusz. 2021.10.20. 20:10:13

@P.Elliot: Unokahúgom (húgom kisebbik lánya) még három évvel ezelőtt is azt mondta, hogy se férjhez nem akar menni, se gyereket nem szeretne. Kőkeményen tartotta is magát ehhez, egészen két évvel ezelőttig.
Aztán találkozott egy aranyos sráccal, a nyáron férjhez ment, és egy hónapon belül megszületik a Petikéje. Nem gondoltuk, hogy lesz babája.

Írod, hogy mi az indok, miért nem akarnak a fiatalok gyereket, hogy a sok iskola ellenére is bizonytalan, lesz-e munkájuk. Ha a fiatalok, éljenek bárhol is a világban nem a diplomára hajtanának, hanem egy jó szakmát tanulnának ki, nem lenne gond, hogy lesz-e munkájuk,

élhetetlen 2021.10.20. 20:28:03

@Arthamyr: (Gerendai) „normális emberként gondolkodva nem lehet megérteni”. Én megértem, (de lehet, hogy nem vagyok normális). Szerencsére olcsó passzióim vannak. Már nem merek felmenni a Vaterára, mert vettem már ott 35 méteres fekete tokban levő mérőszalagot, soha nem fogom használni, de olyan szép. Vagy a porcelán fenőkés, amit nem használok, mert van rendes késélezőm, de konyhadísznek kellett, stb. Kolléganőmmel kimentünk egy kertészetbe, ahol drótkonténerekben rózsakvarc volt. Lebeszéltem magam róla, de már mikor jöttünk vissza a városba, tudtam, hogy eltoltam. (Akkor nem volt kocsim). Hazaértem, hívom sorba a barátokat, hogy esetleg valaki? Az egyik csak azt kérdezte, hogy mennyi idő alatt készülök el, mert most indul oda (mázli), a mamájának hortenziát venni. Készen vagyok, ők meg két megállóra laknak. Megvolt még az a darab, amit kinéztem, a hálószobában van, lefekvéskor is látom, felkeléskor is, és gyönyörű. De, ha már ott voltam, vettem egy kisebbet is, és egy zöldet is. És a csigák, kagylók, és az Egyiptomban vett alabástrom kacatok, a Spanyolországban vett achát asztali órám, vagy a Moszkvában vett nő alakú gyertyatartóim, amihez anno kaptam hagyma alakú gyertyát, a tunéziai rózsafa vázák, nekem kincsek, másnak nyilván nem kellenek majd, de nem baj. Egyik balesetem az volt, hogy egy karácsonyi csomagon kísérőnek volt kecses, két centis porcelán angyal. Beraktam az üvegesbe, köv. karácsonykor már két ismerőstől kaptam angyalt. Háromnál már úgy látták, hogy gyűjtöm az angyalokat, már húsz van, a fél centis üvegtől a 7 centis festett kerámiáig. És igen megfertőződtem. Tavaly már én is vettem három, egy családba tartozó kerámia angyalt.
És nagyobb baleset, 30-as voltam, mikor a cég karácsonyi repi készletéből kaptam egy vajszínű, Zsolnai kávéskészletet. De porcelánban a fehéret szeretem, visszavittem a márkaboltba, és vettem nem olyan híres cseh fehéret aranyozott széllel. Aztán láttam, hogy van étkészlet is, teás készlet is ugyanolyan, pénzem is volt, bevásároltam. Most a tálaló úgy van tele, hogy két-két alj és csésze egyberakva. És a teáshoz is, a kávéshoz is külön kancsó, külön tejszín kiöntő. Hát kinek kell ez? Akinek kellhetne, annak meg nem 6, hanem min. 24 személyes kéne. Öntö.ön bökés. Irigylem azokat, akik képesek arra, hogy csak azt vegyék meg, amire szükségük van.
De ez van, még mindig vannak megbánt dolgok, vásárlással kapcsolatban, pedig már majdnem harminc év eltelt. Spanyolország, 30 cm-es felnőtt hölgybabák. Egy barna selyem ruhás napernyővel, és egy vörös selyemruhás. Nem, nem veszek babát. Videóra vettem, elég az. Azóta is bánom, meg kellett volna venni mindkettőt, elfértek volna még a lakásban.

fhdgy 2021.10.20. 20:33:05

@dikusz.: A mai világban nem túl fontos, hogy az ember mit tanult és utána mit dolgozik.

Bárki megkövezhet, de én azt mondom, hogy munka van dögivel.

Aki akar, az talál is.

Most pl. azokról a fiatal srácokról beszélek, akiket volt szerencséd megismerni. El tudod valamelyikről is képzelni, hogy munkanélküli lesz? Lehet, hogy kis időre munkahely nélküli lesz valamelyikük, de munkanélküli, hát az soha.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.20. 20:35:23

@Congeria: Igen, sajnos az en baratnomnek sem alakult jol a kapcsolata a lanyaval azutan, hogy vegul sikerult a csaladegyesites. Biztos, hogy ez nyomot hagy a gyerekben, akarmilyen kicsi, es el tudom kepzelni, hogy egyreszt az anyaban mindig ott a buntudat, a gyerekben meg az, hogy az anyja "lemondott" rola, meg ha idolegesen is. Nehez dolgok ezek!

P.Elliot 2021.10.20. 20:35:59

@dikusz.:

A szakmak is gepesitve lesznek, illetve vannak.
Amilyen gephez, munkahoz kellett mondjuk 5-10 ember ahhoz eleg egy vagy ketto, a geptol fugg.

Talan a villanyszerelo az akinek meg nem tudjak helyettesiteni a munkajat.

Kozelunkben van egy folyon ativelo kis hid, lezartak azzal hogy 6 hetig nem lesz nyitva mert dolgoznak rajta, felujitjak.

Nagyon fontos utacska, korbemenni 20 extra perc nekem ha arrafele kell mennem.
Picike hiszen 3 perc alatt atmesz rajta gyalog.
Mar 3 honapja "dolgoznak" rajta, van vagy 8 ember, abbol egy dolgozik, a tobbi ul vagy all es nezi.

Mit gondolsz a jovoben is ezt csinalhatjak majd?
Nem hiszem el!

A hid meg van pakolva gepekkel, mire valok nem tudom, egyelore a felet latom hogy elkepzelheto hogy kesz. Mar gondolkodtam rajta hogy leparkolok/ van hova, pont az orruk ele/ es erdeklodok hogy mikor lesz kesz mert tiszta nyomorusag az eltereles, hatha jobban csipkedik magukat.
A fele embert nyugodtan haza lehetne kuldeni es a nem tul messzi jovoben haza is fogjak.

puhacica 2021.10.20. 20:37:13

@élhetetlen: szinten spanyolorszag, barcelona, egy pici ekszerbolt kirakataban lattam egy macskas medalt ugy 10 eve. lebeszeltem magam rola, mert nem hordok ekszert. azota is banom. evekkel kesobb visszamentem megkeresni a boltot, meg is talaltam az epuletet, de mar mast arultak benne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.20. 20:42:35

@P.Elliot: "Egyebkent egyre tobb fiatal par van akik nem akarnak gyereket azzal a cimmel hogy nem latjak biztosnak a jovojet, felnevelni, iskolaztatni hatalmas penz es meg az is kerdes hogy lesz-e munkahelye a sok iskola utan is."

Ez a gondolkodas egyenes kovetkezmenye (szerintem) az egyre jobban individualizalodo tarsadalomnak. Annak, hogy mindenkinek csak sajat maga fontos - karrier, eletszinvonal stb stb.
Persze tudom, mindenkinek mas az ertekrendje, es eppen ebbol fakad az is, hogy tobben itt is maskent latjuk ezt a kerdest (gyerekes vs gyerek nelkuli).

élhetetlen 2021.10.20. 21:15:18

@Csodabogár: „Azt hiszem általában elég tartózkodó vagyok”. Hát én nem. Mindenkinek megadom az első esélyt. Egyébként eléggé megosztó személyiség voltam a munkahelyen is, volt, aki imádott velem dolgozni, és volt, akivel egy idő után nem álltam szóba, mert nem volt érdemes, na, ők utáltak, de ez nem zavart. Mikor még jártam piacra, és mögöttem két nő azon tanakodott , hogy az az izé (édeskömény, nem volt elterjedt), azonnal elmondtam, hogy leszeletelve, vajon vagy olajon megsütve, hús, krumpli mellé is jó, de zsíros kenyéren is. Gondolom, már észrevetted, hogy locsi-fecsi vagyok.
„nem is volt az ilyesmi, amit tettél, annyira veszélyes mint ma.”. Akkor még egy szitu, Róna utcából Budára, leszálltam az Emkénél, vettem egy fagyit, majd megeszem a Ferenciek teréig. Út közben mögém lépett egy pasas, hogy ő meg mit ny.alna. Igen? Visszakézből a képébe nyomtam a fagyit, aztán futás (de.11 óra). Kitörölte, és utánam. Ha elkap, agyonverhet, (akkor tájt volt, hogy az aluljáróban tényleg agyonvertek egy fiatal nőt, és senki nem lépett közbe). A Ferenciek terén két gyanútlanul beszélgető férfi körül kezdtem futni, ugyan nem értették, de feltételeztem, hogy nem engednek megverni, a pasas pár kör után feladta, és meg a két férfi árnyékában felpattantam ajtózárás előtt az első buszra. Nem volt azért rózsaszín leányálom az élet az ifjú korunkban sem. Lehet, hogy provokálóbb személyiség voltam.

élhetetlen 2021.10.20. 21:26:45

@puhacica: Ez velem Lloret de Mar-ba esett meg, és nem több év, csak két hónap kellett, hogy megvegye más. Kiütéseket kapok az ilyen szaktanácsoktól, hogy, ha tetszik valami, ne vedd meg, aludj rá egy hetet. Ja, akkor már biztosan nem lesz meg.

dikusz. 2021.10.20. 22:18:38

@fhdgy: A burkoló múlt pénteken fejezte be a munkát (profin).
A nap 24 órája kevés lenne neki, annyi munkája van.
Az ő szakmája a legkeresettebbek között van, és azt mondja, nincs utánpótlás, és nem azért, mert a jó szakemberek világgá mentek.

Azokról a srácokról valóban nem tudom elképzelni, hogy munkanélküliek legyenek, mert ahogy láttam, nem ijedtek meg a kétkezi munkától, bármi is legyen az.

élhetetlen 2021.10.20. 22:19:11

@fhdgy: 1967-ben jöttem el otthonról, középiskolába, aztán főiskolára. Már volt villany, TV, mosógép, porszívó, hát telefon az nem. Ha azt mondtam, hogy adott hétvégén hazamegyek, akkor hazamentem lázasan is, nehogy azt gondolják, hogy nagyobb baj van. A barátnőm, ha itt van, az okosán nézi, hogy hol van a fia, menye, lánya veje és a férje.
@Congeria: „Hogyan tudja egy mai fiatal, akár 30-40 éves fejjel megérteni, hogy milyen volt pl. telefon nélkül élni, csak az utcáról vagy munkahelyről elérni valakit?”. Úgy, hogy elmondjuk nekik, nem hülyék, megértik. (és örülnek, hogy most könnyebb a kapcsolattartás).

dikusz. 2021.10.20. 22:25:46

@P.Elliot: Lehet, hogy az az egy, aki dolgozott a hídon, az értett egyedül hozzá...
De előfordulhat az is, hogy egy bizonyos munkához ő ért, a másik szakaszt pedig a másik munkás csinálja.

Viszont ezek szerint nem csak itthon van olyan, hogy egy ember dolgozik, másik három pedig támasztja a lapátot.

dikusz. 2021.10.20. 22:29:52

@puhacica: Kotorba menjetek el, ha még nem voltatok, ott nagy kultusza van a macskáknak, sokféle macskás ezt-azt is árulnak az üzletekben.

És nem utolsósorban Montenegró csodaszép.

fhdgy 2021.10.20. 22:44:35

@dikusz.: Ha azokat a rácokat nézem, akkor azt mondom, hogy van remény, Amíg ilyenek vannak, addig nincs nagy baj. Lesznek problémák? Lesznek, de az élet majd megoldja őket.

fhdgy 2021.10.20. 22:46:39

@élhetetlen: Akkor kb. egy idősek vagyunk. Én 71-ben jöttem el otthonról, de már a gimit befejezve.

fhdgy 2021.10.20. 22:47:31

@fhdgy: rácok = srácok. Persze, vannak rácok is.

fhdgy 2021.10.20. 22:49:31

@dikusz.: Én csak a kotori öblöt autóztam körül. Mást igazából nem láttam, de az is elég volt, hogy azt mondjam, hogy megérte.

Csodabogár 2021.10.20. 23:13:17

@élhetetlen: Olcsón megúsztad. Én egy lakásba szerettem bele Marbellában és meg is vettük. Kellett kicsit spórolni akkoriban, de élveztük. Apróságok nem annyira izgattak. persze azért van elég kacat, de többnyire nem nyaralási dolgok.
Egy időben nagy idegenforgalmat bonyolítottam le, mikor Zürichben laktunk. Jöttek a barátok Stockholmból és Pestről, mindenki hozott valamit. Ami nem tetszett az ment a következő évi jótékonysági adakozásba. Aki rendesen körül nézett, az aztán már tudta, hogy mi fog tetszeni.

élhetetlen 2021.10.20. 23:39:27

@Csodabogár: „az ember lépten nyomon belefut abba, hogy számára teljesen természetes dologról beszél és csodálkozó vagy értetlen tekintetekkel találkozik.„ Ne menjünk bele a történelembe, elég a szóhasználat. A barátnőm palóc származású, kajáról beszélgetünk, és azt mondta, hogy (az ételt) feltettük a masinára. Lefagytam, tessék? Nálunk (Tolna megye), a masina az a cséplőgép volt, hogy került arra étel. Náluk a tűzhely volt. De ezt meg kell beszélni, pedig kicsi ez az ország.

Congeria 2021.10.20. 23:42:49

@élhetetlen:
Lehet, igen kéretlenül oktatni, de ez nem az én dolgom. Ha itt, az éterben is nekiesnek, lebarmolják az embert a saját szövegértésük vagy egyéb problémájuk miatt, akkor szemtől szembe esetleg egy kést kapsz, ez a divat manapság.

élhetetlen 2021.10.21. 00:07:43

@fhdgy: „Akkor kb. egy idősek vagyunk.”, igen erről már beszéltünk, de nem emlékezhet mindenki mindenre. Arra is emlékszem, hogy megígértem, hogy nem piszkállak a vízkultúrás bogyó ültetvényeddel. De, továbbra is azt mondom, hogy szaporíts most a módszeremmel, ültess vízszintes sort csöpögtető rendszerrel, és hetente adj nekik egy kis tápot, ha kell. Az ezer vödrös vízkultúrásod, akármennyire rácuppantál, halott ötlet. Ugyanez a sajttal, a tejet nem tudod eladni aznap, a fűszeres sajt meg két két múlva jobb lehet, mint az egy hetes. De, természetesen azt csinálsz, amit akarsz.

élhetetlen 2021.10.21. 01:08:26

@P.Elliot: „azzal a cimmel hogy nem latjak biztosnak a jovojet, felnevelni, iskolaztatni hatalmas penz es meg az is kerdes hogy lesz-e munkahelye a sok iskola utan is”. Magyarországról írok, a barátnőm fiánál most született a harmadik gyerek, egy nagy bank igazgatója, ha kirúgják, ezzel a tapasztalattal talál állást. A lányánál két héten belül jön a másodi baba, közben doktorál, mindkét családnál már megvan a lakás, és joggal hiszik, hogy tudják majd fizetni a törlesztőt. Az unokahúgom két éve ment férjhez, most vettek egy házat Mancshesterben, igen hitelre, és ha majd nem tudják fizetni, eladják és vesznek egy lakást, de miért ne tudnák fizetni, Komolyan gondolod, hogy emiatt nem vállalnak gyereket a családok?
„minden kompjuterizalva, gepesitve, a jovo generaciojanak ha mindenki szulne nem lenne munkaja.”. Hogyne a gépesítéshez, kompjuterizációhoz nem kell ember. Túl sok gépek lázadása filmet néztél.
Másként látom, ha jön a gépesítés, akkor, ha a fürdőszobát egy robot kövezi, és csempézi, ahhoz kell egy képzett ürge, aki tudja vezényelni, oda nem elég a szaki, aki csak alá tudja kenni a ragasztót, vagy azt sem tudja megfelelően bekeverni, mert nem tudja értelmezni a használati útmutatót. Magyarországról beszélek, ahol most erőltetik a szakmunkás képzést, ami sehova sem vezet, mert lehet, hogy négy én múlva lesz burkoló, de lehet, hogy akkor már nem az kell. Tudom, most sem fogunk egyetérteni, de mindegy.

élhetetlen 2021.10.21. 01:32:34

@Congeria: „Lehet, igen kéretlenül oktatni, de ez nem az én dolgom. Ha itt, az éterben is nekiesnek, lebarmolják az embert a saját szövegértésük vagy egyéb problémájuk miatt, akkor szemtől szembe esetleg egy kést kapsz, ez a divat manapság.
Hol volt itt kéretlenül kioktatás, vagy lebarmolás (a szövegértésem miatt)? Csak ezt írtam: „HOGYAN TUDJA EGY MAI FIATAL, AKÁR 30-40 ÉVES FEJJEL MEGÉRTENI, HOGY MILYEN VOLT PL. TELEFON NÉLKÜL ÉLNI, CSAK AZ UTCÁRÓL VAGY MUNKAHELYRŐL ELÉRNI VALAKIT?”. ÚGY, HOGY ELMONDJUK NEKIK, NEM HÜLYÉK, MEGÉRTIK. (ÉS ÖRÜLNEK, HOGY MOST KÖNNYEBB A KAPCSOLATTARTÁS).”. De te érted, hogy mit hadoválsz? Nem hiszem. Miért is kéne kés belém? Mert vannak ilyen zakkantak, mint te vagy, akik nem is értik, miért kellene ölniük?

élhetetlen 2021.10.21. 02:40:46

@Csodabogár: Igen ezt olcsón megúsztam, itt van, szép, majd eladják, ha nem leszek. Ez nem az a készlet, amit leadok jótékonyságra. Aztán van, ami rosszul esett. Előjáték, egy pamut pulcsi, amit én varrtam, a két karon szimmetrikus virág mintával, nem szerettem, kineveztem házinak. Jött az egyik barátnőm, hogy de szép. Ha kell, így, hogy most rajtam van, majd kimosod, akkor a tiéd. Levetettem, felvettem másikat. Pár nap múlva hívott, hogy a kolléganői azt kérdezték, hol szerezte. Ami durva volt, az öcsém lánya itt lakott négy hónapig, mert a mellettünk levő egyetem, beengedtem a szekrényembe, mert olyan méretű és alkatú volt, mint én az ő korában. Próbált, ez is de jó, az is de jó, minőségi anyagokból, általam tervezett és varrt ruhák, kell, viszi. A kézzel kötött pulcsik, a fekete fonallal összekötött szelyemszál, stb. Egy nagy zsáknyi ruhát, pulcsit vitt el, aztán férjhez ment Ausztráliába. Nyilván nem vitte ki a ruhákat, az öcsém már meghalt, kérdeztem a sógornőmet, hogy mi van a ruhákkal. Leadta a Máltai szeretetszolgálatnak, anélkül, hogy megkérdezte volna, hogy kérem-e vissza, pedig már van telefon. Fel sem merült benne, hogy ha csak selejtezni akartam volna, akkor én is levihettem volna a sarokra. Pár barátnőm elélt volna a pulcsikon. Az utolsó kalandomat a sógornőmmel már nem írom le, az ennél is durvább.

P.Elliot 2021.10.21. 02:44:42

@Congeria:

Kivancsiva tettel ezzek a Gorka Geza keramiakkal, meg is kerestem a neten ugyanis a keramiakhoz nem ertek, lakas dekoracioim mindig ugy jon hogy mi fogja meg a szememet..

www.invaluable.com/artist/gorka-geza-6nnxvgfkuv/sold-at-auction-prices/

Nem is almodtam hogy ezek a Gorka dolgok ilyen sokba kerulnek.

Ha nincs kire hagynod mert a menyedet nem erdekli akkor hagyd az unokadra azzal hogy mint mai gyerek tokeletesen tudja a kompjutert, szepen adogassa el a sajat szamlajara az ebay-en.

Jol fog neki jonni most is meg mire felno. koltse magara, had emlegesse meg a nagymamat hogy miket kapott tole.

www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313&_nkw=geza+gorka+ceramic&_s

Ez itt az Ebay-en hogy mi, mibe kerul, most mit adnak el...

A gyujtemeny az olyan dolog hogy addig gyujtunk valamit amig elunk, utana tovabbmegy mashoz, ujra szetszorodik uj "csaladba " kerul uj tarsaihoz.

Emlekszel a Violin cimu filmre? Na ez is olyan dolog, vandorolnak, embertol emberig...
Amig nalad volt orultel neki, oruljon most mas.

Meg mindig jobb ha az unokad

Congeria 2021.10.21. 03:03:46

@élhetetlen:
A hozzászólásaid alapján értelmes, intelligens embernek gondoltalak, máig. Ezzel a kirohanásoddal, engem zakkantnak nevezni, aki hadovál? Ki bántott vagy kritizált téged? Te mindenkit kioktatsz, kritizálsz kíméletlenül, gyakran ordenári módon. Nem az én stílusom.

Most egy kis szövegértelmezés számodra : más véleményem van embertársaim kioktatásában, mint neked. Ezt közöltem azzal, hogy "nem az én dolgom". A mondatom következő része a lebarmolásról szólt, utalva arra amit előző kommentemre tett valaki, mert összekavart valamit, de nagyon. Miért vetted magadra?
Ezzel én lezártam ezt a témát, kímélj meg a további "hadoválásodtól"

Congeria 2021.10.21. 03:59:45

@P.Elliot:

Köszönöm a linket, én nagyon régen kerestem rá.
Ha érdekel, pár dolgot még elmodanék Gorka Gézáról és munkásságáról.
Amíg élt és dolgozott a műhelyében, a keze alól kikerült munkákat jellegzetes kézjegyével látta el. Ezek az eredeti művek. Ezek bizony a $2000-5000 and up kategóriában vannak.A műhelyében voltak tanítványok, akik az ő tervét és mázait alkalmazták, ez is Gorka volt, de más jelölést kapott. Ezek talán az $1000 körüliek. Voltak u.n. gyári alkotásai, azt hiszem, a pesti Zsolnai gyárban szériában készültet bizonyos tervei. Ezeknek megint más volt a jelölése.
Ezek még az életében készültek. Nem tudom, ki milyen jogot kapott a késöbbi években a Gorka név használatára, de nagyszámú, gyenge gyári "utánzások" kerültek a piacra, a jellegzetes motívumok felhasználásával. A jelzés betűvel beleirt "Gorka".
Azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy a galériák alkalmazottjainak halvány fogalma sincs erről és csak arra hivatkoznak, hogy hiszen ez Gorka, őrületes összeget kérnek a névvel jelzett silány munkáért.
Fantasztikus művész volt, itt van a kezemben az 1957-ben tartott kiállításának katalógusa, ebből tudom, hogy külföldön in nagyon elismert és sokat díjazott művész volt, sajnos, a háborúban az egész műhelye és gyüjteménya elpusztult.

Congeria 2021.10.21. 04:03:43

@Congeria:
"a háborúban a műhelye és addigi gyűjteménye elpusztult"

Congeria 2021.10.21. 04:16:58

@P.Elliot:

Igazad van a gyüjteményekkel, art-tal kapcsolatban, élvezni kell. én talán jobban el tudnám adni, jobban értek hozzá, mint a családom, de hát élvezni akarom, amíg élek.

Az unokám talán szeretne néhány darabot, ő az egyetlen, aki érdeklődött a vitrin után. Több állatfigura is van benne, a szülei visítoztak, hogy ne nyúljon hozzá, eltörik. Mondtam, hogy akkor eltörik, de hogyan tanulja meg, hogyan kell kezelni, ha nem nyúlhat hozzá.

dikusz. 2021.10.21. 07:35:05

@Congeria: "Az unokám talán szeretne néhány darabot, ő az egyetlen, aki érdeklődött a vitrin után." - ha az unokád most érdeklődik a vitrin tartalma iránt, nagy valószínűséggel később is érdekli majd, és nem feltétlen az értéke miatt, hanem egyszerűen azért, mert szépek. Lehet később még jobban megkedveli őket.

A mai napig nem tudom, hogy a fiam kitől örökölte a porcelánok, különösen a Zsolnay porcelánok iránti szeretetét. Sosem voltak értékes vitrinbe való holmijaink, csak mások számára értéktelen ilyen-olyan kis emlékek. Most is azokkal van tele a szekrény.
De egyszer csak azt vettem észre, hogy már felnőttként megjelenik nála egy-egy apró Zsolnay váza, kaspó a polcokon. A kedvenc mintájából, a pillangósból. Ráadásul utánanézett a gyár történetének is. Azt mondta, ha tehetné, akkor venne magának egy teljes étkészletet a pillangósból.

bízwax 2021.10.21. 07:55:58

Four fantastic Hungarian folk music bands will perform at the Manchester Folk Festival this weekend: the Muzsikás Folk Ensemble, DALINDA , Ötödik Évszak and Pengetős Trió, supported and organised by the Hungarian Heritage House (Hagyományok Háza)

Congeria 2021.10.21. 08:56:07

@dikusz.:

Az én unokám 2-3 évesen szeretett bele a figurákba. Kedvence egy tekergős nyakú lúd. Na meg a sok elefánt.

Sose lehet tudni, hogy mivel adunk valakinek, szerencsés esetben gyermekünk, unokánknak olyan impulzust , amivel az életre ilyen örömet tud magának szerezni.

puhacica 2021.10.21. 09:15:24

@dikusz.: rajta van a listan, nem az elsok kozott, de mindenkepp szeretnenk felfedezni azt a kornyeket :)

puhacica 2021.10.21. 09:31:35

@Congeria: ne haragudj, senki nem kerte, hogy oktass. azt se kerte senki, hogy lekezelo stilusban elmeseld, mennyire szabad eletet lehet elni gyerek mellett. kepzeld el, hogy ha at nem is eltem '56-ot, attol meg en is tanultam, olvastam rola, raadasul mivel mindenki csaladjaban van idosebb generacio, elso kezbol is vannak torteneteim abbol az idoszakbol. es orulok, hogy nem kellett atelnem, viszont kevesebbnek sem erzem magam ettol. aztan a telefon tema. azt se tudod, mirol beszelsz, csak a velt felsobbrendusegedet hangoztatod. a mai 40-es korosztaly pontosan ugy nott fel, hogy nem volt otthon telefonja, en a mamammal a posta elott levo telefonfulkehez jartam ki, onnan hivtuk anyut a munkahelyen. az elso mobiltelefonomat a foiskolai osztondijambol vettem, 20 evesen. de hat mit tudunk mi az eletrol... es aztan ha valaki a fejedre olvassa, teljesen normalis hangnemben, hogy talan egy kicsit vissza kellene venni, mert se tobb, se kevesebb nem vagy masnal, hiaba hangoztatod, akkor az ra a reakcio, hogy eloben az ilyenek kest rantananak. :D normalis vagy te?

fhdgy 2021.10.21. 09:36:18

@élhetetlen: "ültess vízszintes sort csöpögtető rendszerrel, és hetente adj nekik egy kis tápot, ha kell" ez, itt nálam nem működik. Én lennék a legboldogabb, ha működne. Az áfonyának 4,2-4,8-as PH-jú föld kell, nekem ilyen nincs. 6,8 PH alatt ezen a környéken nincs föld.

Én most boldog lennék, ha a meglévő töveimet szépen át tudnám teleltetni és jövő tavasszal szépen mehetne tovább a dolog. Ha ez így lesz, akkor jövőre csak figyelek és az eredménytől függően döntenék arról, hogy 2023-ban hogyan tovább.

A hidropónia áfonya esetén működik, itt van hozzá egy link.

index.hu/gazdasag/2019/02/24/hivekovics_afonya_zala_mividekunk/

Ennek a fickónak 180 ezer töve van már, nem elírás, 180 ezer. Vagy azóta már több.

Én most nagyon kicsiben ( 17 tő ) csinálom. A technológia, a lényeget tekintve ugyanaz, csak kicsiben kivitelezve.

A 180 ezer tő számomra irreális cél, mert a fickó ehhez több száz milliós hitelt vett fel, én pedig irtózom a hiteltől.

Ha a jövő évi teszteredmény biztató lesz, akkor saját erőből, apránként folytatnám. Ez azt jelenti, hogy kb. évi száz tővel tudnám növelni az állományt. Ennyit újat tudnék évente vásárolni.

Pluszként, amit magam tudnék szaporítani, ha tudnék. A gyufaszálas módszert megjegyeztem, jónak tartom, ki fogom próbálni.

"De, természetesen azt csinálsz, amit akarsz"

Tudom, hogy mit szeretnék, csak azt nem, hogy mit akarhatnék reálisan. Ezért tesztelgetek, mert óvatos duhaj vagyok.

Azt csinálok, amit akarok? A frászt! Maximum azt, amire képes is vagyok! Jó lenne tudni, hogy mire vagyok képes! -:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.21. 10:03:14

@puhacica: au, ilyen nekem is volt! Azota ferj mindig mondja, most vedd meg, most vagyunk itt. De mar limitalok. Ami nem mindig sikerul :-) Most egy macskatalppal diszitett pengeju kesre varok izgatottan (facepalm).

Congeria 2021.10.21. 10:05:40

@puhacica:

Én nem érzem magam felsőbbrendűnek, ha te úgy érzed, az a te problémád.

Csodabogár 2021.10.21. 10:31:32

@P.Elliot: Nekem is van néhány Gorkám és szintén érték Kovács Margitom is. Az utóbbi a végén már kicsit túltengett, így csak 3 kicsi darabot tartottam meg, a többi eladtam az utolsó költözés előtt. Gorkából is csak kettő van, de az váza meg tál, no és van egy kedvenc Kis-Rooz is, aki valahogy feledésbe merült, pedig nagyon ó dolgokat csinált.

Csodabogár 2021.10.21. 10:36:02

@Congeria: Még életében átvette a lánya a műhelyt, Gorka Livia. Ő is keramikus volt és az ő dolgait is elég szép áron árulták. Most nem tudom, hogy milyenek az árak, utóljára 21 éve foglalkoztam vele, mikor eladtam pár darabot a költözés és az utána kialakutl helyszűke miatt.

puhacica 2021.10.21. 11:29:12

@kisrumpf: nalunk is igy van, pedig o egyaltalan nem gyujtogetos/vasarlos, megis, ha latja rajtam, hogy valamit nagyon szeretnek, probal rabeszelni. elofordul, hogy engedek a nyomasnak :D
azt hiszem lattam mar ilyen kest. van sodrofa is, apro tappancsnyomokat hagy a tesztaban :)

@Congeria: jo :D

London2009 2021.10.21. 12:03:02

@dikusz.: teljesen egyetertek. Lasszoval kell fogni a jo szakembereket.

London2009 2021.10.21. 12:05:22

@Arthamyr: nekem azert eleg sok gyerektelen baratnom van sajnos es eleg valaszinu, hogy mar igy is maradnak. Illetve tobb par is van akiknek nem lett, nem lehetett gyerekei vagy mar nagy gyerekei vannak. Veluk a legjobb bandazni. Van ertelmes beszelgetes es a kolykok nem verik szet a hazat es nyuzzak a kutyat. : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.21. 12:18:51

@puhacica: egy orosz faszi csinalja. Elcsabultam, nna! A sodrofahoz is volt mar szerencsem, de inkabb olyat vettem, ami a munkahoz hasznos. Birkas, karacsony, csilagok, ilyesmi. Egy lengyel no munkai.

London2009 2021.10.21. 12:19:38

@FutureFry: ezekben a felmeresekben egyaltalan nem hiszek, remelem nem veszed zokon. Aki megbanja azt, hogy gyereke lett ott azert valami gond csak kell, hogy legyen nem?

puhacica 2021.10.21. 12:37:38

@kisrumpf: en ezt teljesen megertem :)

Congeria 2021.10.21. 12:42:58

@Csodabogár:

Nekem is volt két kaspóm Liviától, szépek, de nyomába sem jött az apjának. Ezeket a gyenge minőségű darabokat (nekem így mondták egy üzletben) az unoka forgalmazza vagy a család maradék tagjai.
Egy kis Kovács Margit muzsikáló angyalom volt, Kis-Rooz néhány dolgát ismertem, édesanyámé volt. Ő különben Gorkát, ha nem is gyűjtött, de vásárolt már a háború elött is.

Gádor Istvánt szerettem volna, de már nem tudtam megfizetni.

Nevetni fogsz, de nekem is van egy váza-tál kombinációm, vöröses-terrakottás rücskös mázú, ez az ágyam mellett van. Régebben tettem néha virágot bele, mindig sárgát, de aztán sajnáltam arra használni.

Én is kb. 20 éve vettem az utolsó darabot, műhely jelzésű, 60.000Ft volt a Váci utcában. A többi összes darabjuk az a gyári hamisítvány volt.
A legkedvesebb húzásom egészen véletlen volt, talán még elöbb pár évvel, a Déli mellett valami kis műszaki üzletbe mentem lámpa alkatrészér és a polcon mindjárt megláttam a jellegzetes halványzöld színt, egy nagy tojás nagyságú hal. Igaz, az uszonya vége csorba volt, de mit érdekelt. Valami 120 Ft volt, akkor. még két kisebb darab volt, egy kis népi fazekasi motivumu vázácska, 1939 az oldalán és egy megint hal, ami tátott szájjal felfelé, szintén vázácska.

Congeria 2021.10.21. 12:53:47

@P.Elliot: @Csodabogár:

Most találtam egy galériát a neten, sok Gorka nevezetű tárgyuk van, a legtöbb 20 000-30 000 alatt, azok gyári sorozat munka, van egy 650 000 Ft es egy masik 680 000 Ft, na azok az igaziak.

P.Elliot 2021.10.21. 16:13:03

@Congeria:
Hany darab keramiad van osszesen?

P.Elliot 2021.10.21. 16:20:53

@Congeria:

Nekem nincsenek markas keramiaim de amik vannak azok szepek.

Valahogy kivul esett az erdeklodesemen.
Lattam arulni hazkiarusitason, /nagy gazdag hazak/ markas cuccokat, disztargyakat es festmenyeket is es nagyon fennt volt az ara, abbol gondolom hogy ertekes lehetett.

Nemcsak nalad ezek szerint hanem masnal is az van hogy gyujti es a rokonnak nem kell .

A fiad , menyed tudja hogy mit ernek a keramiaid?
Ha nem gyujtok / mert ehhez az is kell hogy az ember szeresse azt amit gyujt, azert penzt ernek es lassan el lehet adogatni, nem?

Vagy ha olyan nagyon ertekes valami akkor a muzeum is orul neki.

Add csak oda az unokanak, fog tudni vele mit kezdeni es addig meg te is tudsz bennuk gyonyorkodni...

P.Elliot 2021.10.21. 16:32:19

@London2009:

Ha valaki megbanja hogy gyereke lett ott valoban gond van, altalaban az anyaval de a gyerek is lehet olyan haramia hogy mindenki eletet megkeseriti, netan ol, gyilkol ha felnott de ez nem is a gyerek hibaja, valoszinu hogy igy szuletett, beteg agyilag.

Volt a teveben egy musor, szep kislany skrizofen, egy pillanatra nem lehetett magara hagyni, felteni kellett a kistestvert is tole. Lekiismeretes, halalosan farad szulei nem nyomtak intezetbe hanem az apa kivett meg egy lakast a szomszedsagban es ott lakott a kislannyal, napkozben a sajat lakasban, este a masikba.
Igy valahogy a kis beteg jobban elvolt a testverevel, az anya tudott foglalkozni a kicsivel.
A kistestver normalisnak latszott, mire a teve musor vegetert, kiderult hogy o is felzarkozott a noverkeje betegsegehez.

Gondolom ha ujra kezdtek volna nem szult volna gyereket. Ugy sajnaltam azt a ket aranylag meg fiatal szulot akik a vilagon megtettek mindent a gyerekekert es az eletuk romokban volt.

Irtad hogy nem engedsz jatekot venni a lanyodnak karacsonyra.
Ha olyan sok van akkor felesleges is.

Csinalj egy telapo perselyt es dobjon oda be mindenki egy kis penzt, ugy hogy ne is mutassa meg hogy mennyit, evkozben a gyerek elvasarolhatja amit o megkivan a telapo hozta penzbol.

élhetetlen 2021.10.21. 16:38:53

@Congeria: Megismétlem, hogy ne kelljen visszakeresned. Ezt írtam: „„Hogyan tudja egy mai fiatal, akár 30-40 éves fejjel megérteni, hogy milyen volt pl. telefon nélkül élni, csak az utcáról vagy munkahelyről elérni valakit?”. Úgy, hogy elmondjuk nekik, nem hülyék, megértik. (és örülnek, hogy most könnyebb a kapcsolattartás)”. Ez egy teljesen ártatlan szöveg. egy szóval sem bántottalak.
Erre válaszoltad, hogy „Lehet, igen kéretlenül oktatni, de ez nem az én dolgom. Ha itt, az éterben is nekiesnek, lebarmolják az embert a saját szövegértésük vagy egyéb problémájuk miatt, akkor szemtől szembe esetleg egy kést kapsz, ez a divat manapság.”.
Hogy ezt miért vettem magamra? Mert nekem írtad! Nekem írtad, hogy esetleg kést kapok. És ezek után felháborodsz, hogy zakkantnak minősítelek?
És kit is kritizáltam „ordenári módon”? Talán jó lenne, ha te próbálnád meg értelmezni a saját szövegedet.

bízwax 2021.10.21. 17:16:00

@Csodabogár: Kis-Roóz Picu a rokonunk..sajnos nincs tőle semmim..:(

puhacica 2021.10.21. 17:57:04

@P.Elliot: az egyik kolleganom, aki meselt errol, azt mondta, hogy tulajdonkeppen azert szult, mert 18 evesen teherbe esett es akkoriban meg nem igazan volt elfogadott az abortusz. engedett a csaladi es tarsadalmi nyomasnak, a szokasnak, igy elfogadta a jeggyurut a gyerek apjatol es ferjhez ment, pedig igazan soha nem volt szerelmes bele. aztan lett meg egy gyerekuk, de igazan kozeli, bensoseges kapcsolata a mai napig nincs veluk, a ferjetol pedig par eve el is valt.
es pontosan ezert tartom nagyon jo dolognak, hogy ma mar ezekrol a dontesekrol nyiltan lehet beszelni, hogy barki elmondhatja, hogy nem akar szulni, hogy megbanta, hogy szult, ne adj' isten hogy bar imadja a gyerekeit, neha a hata kozepere se kivanja oket, stb. annyival kevesebb serult csalad, gyerek lenne, ha egy picit meginkabb elfogadok, megertok lennenk. (marmint altalanossagban.)

P.Elliot 2021.10.21. 18:30:55

@puhacica:

Igen, nyiltabbak lettek az emberek. Eppen a napokban beszelgettem errol egy net baratnovel hogy mennyivel masabb a hazassag, a szex is manapsag , mennyivel nyiltabb, / most nem a pornorol beszelek/a szazadelejei szenden nevelt kisassszonyok csak annyit tudtak a szexrol hogy foldontuli csodalatos erzesu egyesules, hehehe, ezt irtak a konyvek, a konyveket jobbjara fefiak irtak persze.

A naszejszakan meg hirtelen ott allt elottuk egy meztelen pasas es legtobbjet szinte megeroszakoltak.

Fajdalmas volt es kellemetlen, foleg ha arra gondoltak hogy ez most napi szinten igy lesz.

Az otthoni felvilagositas maximum annyi volt hogy matol kezdve az uradnak tartozol engedelmesseggel es kesz.

Ha a ferj normalisabb volt, illetve aterezte hogy mit jelent ez egy fiatal lanynak ott azert jobban mukodott a dolog mert sok-sok szeretettel, turelemmel, szerelemmel tudta potolni a rosszizu aktust aztan a fiatal no lassan beleszokott illetve rajott az izere.

Mar ha rajott!

Falunk jobb volt ilyen teren , nyiltabbak voltak, lattak parosodni az allatokat illetve sokan egy szobaban laktak a szuleikkel hallhattak ezt azt meg jobban megbeszeltek a serdulo fiuk lanyok ki mit tudott.

Vissza a gyerekvallalasi kerdesre, igen, jo hogy lehet errol nyiltan beszelni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 20:43:58

Ezt most talaltam:) csak annak kapcsan, hogy par kommentben volt itt szo arrol, hogy melyik nemzedek mit ert/nem ert, mit tapasztalt meg es mit nem...Vannak valoban, akik kicsit "sirnak", hogy regen minden jobb volt. Ez inkabb a fiatalsag utani nosztalgia, nem valoszinu, hogy azt az eletet sirjak vissza...

""Rendszeresen belefutok a közösségi oldalakon "régen minden jobb volt" dolgokba és nem értem.
Ma fillérekből élhet bárki úgy, ahogy 1970-ben.
Miért nem teszik?
Le kell mondani a mobil, net, kábeltévé előfizetést.
Kidobni a plazmát, mobilt, tabletet, laptopot a kukába.
Helyette lehet Kossuth és Bartók rádiót hallgatni. Vásárokban van elemes Sokol bagóért.
Délben most is megy a "Jó ebédhez szól a nóta".
El kell adni a Ford, Opel, Suzuki, VW autót és venni egy Trabantot, Kispolszkit, Wartburgot, 110-es vagy 120-as Skodát.
Amit természetesen csak szombat-vasárnap használni! Hétközben felbakolni, hogy ne kopjon az abroncs.
Ráadásul a gyári szerszámkészlettel otthon a panel parkolóban javítható rajtuk minden. Fillérekért.
Nem kell mindenhova autóval menni. Ott a gyalog, a bicikli, vagy a busz.
Autó se kell mindenkinek. Faluban elég 3-4 falunként, a panelok előtt meg lépcsőházanként 2-3.
Még kapható dobtárcsás mosógép és ugribugri centrifuga a Whirlpool helyett.
Ki kell dobni a mikrót és venni egy platnit meg egy kis piros zománclábast. A légkeveréses sütő és kerámia lap helyett, meg venni a piacon egy Karancsot.
Tesco, Lidl, Aldi, Spar el kell kerülni. Minden szocreál élelmiszer kapható a Coop-ban. Pont olyan x@r minőségben, mint anno.
Banánt és narancsot csak karácsonyra kell megvenni, nem minden napra.
Plázákat, bevásárló központokat el lehet kerülni, ahogy a Rossmant és a Mekit is. Obiba se kell bemenni. Van még fatelep, vasedény és szerszámbolt.
Napi 2 óra gyaloglással simán belehet vásárolni utcáról utcára, boltról boltra járva mint régen. ÁBC, zöldséges, kenyérbolt (ma pékség), hentes, méteráru, rövidáru, stb.
WU2, Amo szappan, Tomi mosópor. A kölnivíz is filléres.
Ketchup helyett pirosarany. Reggelire parízeres kenyér, nem műzli. Vacsorára szintén, tehetősebbeknek szalámi. Ebédre meg kifőzde, krumplifőzelék vagy otthonról hozott szelet kenyér, szalonna, fél fej hagyma.
Hús csak szombaton vagy vasárnap. Fasírozott ünnepnapokon!
Szeptember - Május között nem kell friss paradicsomot -paprikát enni, ott a lecsó.
Elég 2 pár cipő. Egy a hétköznapokra, egy az ünnepekre.
Két-három nadrág, 2 ing, 4 trikó, 4 pár zokni, 4 alsógatya, 1 kötött pulóver, 1 zakó, 1 kabát. Ha elszakad meg kell varrni. A rövidáruban van tű, cérna, gomb.
Hétvégén ki lehet menni a városszéli rétre pokróccal, szalámis zsömlével.
A sör az kőbányai, nem Gösser, a tömény az a vegyigyümi, nem a Dzsonivóker.
Mi tartja vissza ezeket az embereket, hogy úgy éljenek ahogy minden jobb volt?
Ráadásul annyit spórolnának, hogy simán mehetnének évente egyszer a Balcsira vonattal, otthonról hozott rántotthúsos vagy fasírtos szendvicset enni koviubival a csíkos nylontáskából."
forrás: Szocializmus hagyatéka "

puhacica 2021.10.21. 20:45:15

@P.Elliot: asszem tegnap olvastam egy cikket a vibratorokrol, hogy milyen osi eszkoz is az tulajdonkeppen, mennyire termeszetes volt az okorban, aztan mennyire nagyon tabusitottak, es hogy peldaul a mult szazad elejen, kozepen milyen alneveken, alfunkciok moge rejtve reklamoztak, mig vegul ujra bekerult azok koze a targyak koze, amikrol normalisan lehet beszelni. valtoznak az idok, szerencsere.

fhdgy 2021.10.21. 21:09:35

@Zsuzsi65: Én ma kimentem az erdőbe, hogy őzlábgombát szedjek. Találtam is, igaz csak egyetlen egyet, felkopott volna az állam!

Golf2 2021.10.21. 21:10:28

@Zsuzsi65: Pont olyan x@r minőségben, mint anno... Most sokkal rosszabb az élelmiszerek minősége,nem véletlen hogy arat a vastagbélrák.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 21:10:39

@fhdgy: hat en nem sirom vissza a regi idoket, szoval ram nem ervenyes, haha :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 21:13:27

@Golf2: nem tudom, a vastagbel rak mennyiben fugg ossze az elelmiszerek minosegevel... az alkohol, dohanyzas, zsirdus-rost szegeny taplalkozas viszont hozzajarul.

fhdgy 2021.10.21. 21:25:04

@Zsuzsi65: A zsírdús önmagában nem lenne probléma, amikor még olyan volt az életmód, nem okozott gondot. Ma már igen, mert nincs szükség annyi energiára.

fhdgy 2021.10.21. 21:32:45

@Zsuzsi65: A régi idők is jók voltak. Mértékkel ma is "fogyaszthatók" volnának, csak nincsenek meg a feltételek.

Amikor, lehettem vagy 5-6 éves, anyám kérdezte, hogy mit főzzön ebédre. Mondtam pl. hogy sóskamártást! Akkor eredj a rétre szedjél sóskát. Ha azt mondtam, hogy csibegombalevest, akkor eredj a rétre szedj csibegombát!

Vagy pl. gyerekként szedtem csiperkét, én magam platnin megsütöttem és nagyon finom volt. Talán hétfőn összejártam a rétet, egyet sem találtam. -:(

2021.10.21. 21:55:45

@P.Elliot:

"a szazadelejei szenden nevelt kisassszonyok csak annyit tudtak a szexrol hogy foldontuli csodalatos erzesu egyesules, hehehe, ezt irtak a konyvek, a konyveket jobbjara fefiak irtak persze."

neked elég sok kommentedben szokott előfordulni ez a nőjogi harcos alaphang, és csak két dologra hívnám fel a figyelmet, az egyik, hogy míg a mai mainstream narratíva az, hogy a nők el vannak nyomva, és nekik rossz, ugyanez a mainstream narratíva szinte kizárólag női szempontból, női perspektívából közelít mindent, a férfi látásmód csak elvétve jelenik meg. ez így önellentmondás (értsd: állandóan azt hallgatjuk, hogy a nők mennyire el vannak nyomva. ha tényleg el volnának nyomva, nem kéne mindig ezt hallgatnunk. ez benne az önellentmondás)

a másik, hogy a gyereknevelést, a tradíciók fenntartását meg a satöbbit nagyrészt nők végzik. ha egy nő (vagy egy férfi) oda tudott kerülni a nászéjszakáig ezzel a tudáshiánnyal, amit írsz, amögött több női nevelőnek a mulasztása van.

éppen mert a gyermekek nevelését és a hagyományok átörökítését a nők végzik, régi álláspontom nekem, hogy a világban levő rossz dolgok nagyobbik részéről éppenséggel a nők (az anyák, a nagyanyák, a nevelők) tehetnek, és nem a férfiak.

ahogy a mém mondja, change my mind.
i.kym-cdn.com/photos/images/original/001/346/065/d4d.png

semmiképp nem szeretnék összeveszni, csak gondoltam, ezt elmondom. :-)

2021.10.21. 22:01:37

@London2009:

"ezekben a felmeresekben egyaltalan nem hiszek, remelem nem veszed zokon."

Ez egy érdekes felvetés, mármint nem hinni pont _ezekben_ a felmérésekben. Elképzelhető, hogy azért nem hiszel bennük, mert nem esnek egybe a saját tapasztalatoddal?

"Aki megbanja azt, hogy gyereke lett ott azert valami gond csak kell, hogy legyen nem?"

Igen, de valószínűleg nagyobb arányban van gond, mint elsőre sejtenénk.

A megbánás egyébként érdekes dolog, általában sikerül úgy gyurmáznunk magunkat, hogy olyan rettentő sok megbánást azért ne cipeljünk magunkkal, az túl nehéz lenne. Az ember mindenfélét kitalál, hogy csökkentse a kognitív disszonanciát, itt a há-n is szoktunk mindenféle önigazolást olvasni a külföldre költözésről éppúgy, mint az otthon maradásról. A személyes kedvencem a többszörös gyilkos börtönlakó volt, aki nem hogy nem bánta, hogy 40 évet börtönben töltött, hanem egyenesen örült neki, mert így talált rá jézusra. Ez lehet az egyik oka, hogy ritkán halljuk, hogy valaki bánja, hogy gyerekei vannak.

Ezt félretéve, szoktam olvasgatni olyan fórumokat, ahol emberek arról beszélnek, hogy rühellik a kutyájukat, vagy a macskájukat, és rákerestem olyanra is, hogy ki rühelli a gyerekét. Jelentem, vannak ilyenek, de egy legalább ennyire érdekes jelenség, amikor az ember egyszerűen csak nem szereti a gyerekét, nem nagyon érez iránta semmit. Az egyikük azt írta, ő mindent megtesz, amit egy jó szülőtől elvárnak, ide-oda hordja őket, meg elmegy a klarinét-előadásukra, megöleli őket, és azt mondja, szeretlek, de belül egyáltalán nem érez semmit (azon kívül, hogy nyűg), és rohadtul várja, hogy felnőjenek és elhúzzanak végre.

Szerintem túl szokás romanticizálni ezt a szülőség dolgot, főleg az anyaságot, de ha csak azt vesszük, hogy hány szülő bántalmazza vagy hanyagolja el a gyerekét, már az egy magas szám, ha hozzácsapjuk, hogy hány családban van olyan, hogy a szülő csak az egyik gyereket szereti, máris meglepően nagy arányt kapunk.

Egy érdekes UK-beli felmérés anyákról (itt olvastam: www.theatlantic.com/family/archive/2021/01/why-parents-and-kids-get-estranged/617612/), hogy 11%-uk volt eltávolodva legalább egy gyermekétől. Nyilván ebben vannak olyan esetek, amikor ez kizárólag a gyerek sara, de azokat meg feltehetően bőven ellensúlyozzák az olyan esetek, amikor egy gyerek nem szakította meg a kapcsolatot az anyjával, pedig kellett volna. Szóval az anyák legalább tizedével komoly error van. (Az apákkal, gondolom, még rosszabb a helyzet.)

Ahányszor a játszótéren látunk gyerekeket a szüleikkel, vagy a gyerekünk bölcsis-ovis-iskolai csoportjában, mindig jusson eszünkbe, hogy mindig van köztük olyan, amelyiket nem szereti az anyja, vagy amelyiket bántalmazza (és ha elég nagy csoportot nézünk (mondjuk, egy évfolyamot), ott már bizonnyal olyan is van, akit a nagybácsi taperol. Meg olyan is van köztük, aki később öngyilkos lesz. Ezek persze nem kapcsolódnak ide, de fantasztikusan érdekes dolgok. Amikor nézel egy csapat gyereket, meg tudod-e tippelni, melyiknek bánja az anyja, hogy megszülte, vagy hogy melyik lesz öngyilkos 17 évesen? Hallatlanul izgalmas az egész. #sherlockholmes)

De mindenesetre a mondandóm lényege, hogy a szülők (és ennek aleseteként az anyák) nem akkora ászok, mint a közbeszéd tartja, és bizonyára egész sokan vannak köztük, akik olyan nagyon azért nem szeretik a gyerekeiket, és egyáltalán nem bánnák, ha nem lennének ott.

Ezt most egyébként nem a te mondandód ellenében írtam, csak mindig nehezen állom meg, ha szóbakerül az ilyesmi, hogy írjak valami anti-szülőset. :-)

P.Elliot 2021.10.21. 22:23:04

@Zsuzsi65:
Jo felsorolas volt!
Kituno, igen, igy van, ma mar nem ugy koltenek az emberek mint regen.

A mai fiatal ezt el sem tudja kepzelni hogy milyen kevesbol is meg tudtunk elni.

Nem voltunk boldogtalanabbak az biztos bar azert arra nem szeretnek visszemenni.

Tenap itt valaki a 30 ciporol beszelt vagy mennyirol hogy annyi van egy mai nonek, hat nekem nincs, tegnap szamoltam meg este, 21 darab, ebbol csak a felet viselem, sot iden a bezartsag miatt csak 4-5 korul.
Van olyan cipo tobb is hogy nem is volt meg a labamon meg, megvettem mert tetszett aztan elfelejtodott....

P.Elliot 2021.10.21. 22:33:54

@Nagy Kámpics:

Miert vesznenk ossze?

Csak mindenki elmondja a maga velemenyet.
Ferfi vagy, te igazabol nem tudod belekepzelni egy nobe magadat.

Jobbjara meg most is a ferfiak vannak elonyben, munkahelyileg, elomenetelben is, ne mond hogy nem igaz, a nok kevesebb fizetest kapnak meg most is azonos munkaert illetve bizonyitaniuk kell a maximalis felett hogy tudnak annyit, a gyerekneveles is jobbjara rajuk van sozva, az ellatas, haztartas es egyebek.

Nem, a nok meg korantsem egyenloek, hosszu ido es asztalracsapas kell a reszukrol hogy ugy legyen.

Nincs kedvem errol vitatkozni mert ugysem tudnank egymast meggyozni.

Nyitott szemmel jarok a vilagban....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 22:49:57

@P.Elliot: Igen, amikor a cipokrol olvastam, arra gondoltam, hogy en is kivetel vagyok :) Soha nem voltam cipomanias, most is meg tudnam a ket kezemen szamolni, hany cipom van, es ebben az edzocipok is benne vannak :))
Amikor az USA-ba koltoztem kb 15 eve, 2 boronddel erkeztem. A Ruhataram azota sem erte utol a ferjemet :) Az itteni fogyasztoi tarsadalom mentalitasat meg mindig nem vettem at teljesen, es sokszor nem tetszik az a pazarlas, amit latok...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 22:51:05

@fhdgy: Na igen, egy falunk nevelkedo gyereknek ezt lehetett mondani, de aki a varosban lakott? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.21. 23:05:18

@Nagy Kámpics: "éppen mert a gyermekek nevelését és a hagyományok átörökítését a nők végzik, régi álláspontom nekem, hogy a világban levő rossz dolgok nagyobbik részéről éppenséggel a nők (az anyák, a nagyanyák, a nevelők) tehetnek, és nem a férfiak."

Hat, ez a problema! Ugyanis a jol mukodo tradicionalis csaladban idealis esetben az apa _IS_atadja azokat az ertekeket, amelyek fontosak egy jol mukodo tarsadalomhoz - amelynek ugye a csalad a legkisebb egysege. Pontosan az apa hianya a csaladban az, ami sok problemahoz vezet, mert az egyszulos csaladmodellben az anyanak kell betoltenie 2 szerepet. Ez pedig nem igazan mukodik sok esetben...

P.Elliot 2021.10.21. 23:46:27

@Zsuzsi65:
En meg falu helyett falunkat irtam, hehehe....

Congeria 2021.10.21. 23:54:04

@fhdgy:
Miért nincs gomba a réten?

A te környékedet nem ismerem, de a Balaton felvidéken jártunk gombászni már vagy hatvan évig. Főleg rét, kis fenyves. Nagyon sokféle gomba volt, csipere, szegfűgomba, vargánya, rizike, őzláb. Kis falu. Akkoriban voltak tehenek, disznók a házaknál, kint legeltették mind, trágyázták a rétet, lerágták a füvet, jó ecoszisztémát teremtve.

Most nincs tehéntartás, a fű térdig ér a réten, egyedül az őzláb gomba maradt meg az erdős részen.

Congeria 2021.10.22. 00:10:56

@P.Elliot:

"hány darab kerámiád van?"
Nagyon sok. Vannak a magyar márkásak, 15 körül, itteni neves kerámikusoktól vagy 12, köztük egy nagy szobor is, egy egészen különleges, afrikai gyűjtemény , abban vázák, tálak, kancsók, 25 körül.

Aztán szórakozásra én is csináltam sokat, de azokat használjuk, tálak, japán csészék. Ezeket nem teszem a többiek mellé, egy kivétellel, egy mexikói, ősi teknősbéka figurát utánoztam le.

P.Elliot 2021.10.22. 01:19:46

@Congeria:

En amikor ujrarendeztuk a nappalit/ teljes butorcsere vagy 8-10 eve, kilakoltattam a vitrint es csak polcok vannak helyette, szep modern berendezes.
Sajnos a vitrin tartalmat szet kellett osztani a szobakba de meg igy is van ami a padlasra kerult bedobozolva.

A vitrin tul sok helyet fogalt el es meguntam.
Na meg megtelt es ugy ereztem hogy tul sok igy mar.

Congeria 2021.10.22. 03:37:14

@P.Elliot:

Vitrinre kényszerűségből szorultam, nem volt hová tenni a herendi, zsolnai, és egyéb féltett teás csészéimet, amink állandóan használtban vannak. Aztán ide került a madár gyűjtemény is meg pár egyéb porcelán dísztárgy. Régi, bronz kutya figurák. De van benne mumifikálódott szitakötő, szarvarbogár váz és ausztráliai orrszarvú bogár is. Ez az unoka "játszótere".

Rengeteg könyvespolcunk van, azokon vannak a kerámiák meg minden egyéb felületen, falon.

fhdgy 2021.10.22. 08:30:41

@Zsuzsi65: Tovább megyek, ahol én akkor nevelkedtem, nem is falu volt. Kint laktunk erdészházban, mert apám erdész volt. A falu legközelebbi háza légvonalban kb. 1800 méter volt, úton, természetesen földúton, majdnem 3 km.

fhdgy 2021.10.22. 08:49:32

@Congeria: Tegnap egy kilenc hektáros tölgyes jó részét bejártam. Egyetlen, még viszonylag kicsi, őzlábgombát találtam. Egyetlen egy vargányát is találtam, de a kalapja nem volt nagyobb egy gyűszűnél.

A réten hétfőn néztem körül, az eredmény semmi.

93-94-ben rengeteg őzlábgomba volt. 95-ben a rét is tele volt csiperkével. Idén kora nyáron csibegomba volt bőven, most normális, hogy nincs, nem most van az ideje.

Az idei év augusztus legvégéig abnormálisan száraz és forró volt.

Ez indokolja, hogy miért nem volt gomba. Az utóbbi kb. egy hónapban eső volt bőven, ha még lesznek viszonylag meleg napok, akkor talán még lesznek őszi gombák.

A réten csiperke normális időben is alig van. Amikor 95-ben ezen a réten voltak teheneim és sok-sok tehénlepényről gondoskodtak, akkor sok-sok csiperke is volt. Ja kérem, ilyen a természet!

A régi világ szép volt, mondjuk ma, mert ma már valamiféle romantikával gondolunk rá vissza.

Egy kis ésszel vissza lehetne hozni belőle egy-két dolgot, csak nehéz, mert a szemlélet nagyon megváltozott.

Egy konkrét példa:

Vannak itt a környéken nagy tehenészetek, csak légkondicionált istállóban tartják őket. Szerintem nem!

fhdgy 2021.10.22. 08:52:05

@fhdgy: A "Szerintem nem" előtt lemaradt a "Normális ez?", pedig esküszöm, hogy beírtam!

2021.10.22. 09:51:26

@P.Elliot:

"Nem, a nok meg korantsem egyenloek, hosszu ido es asztalracsapas kell"

Nem mindenden értek egyet a felsoroltakkal, és vannak dolgok, ahol a nők egyértelműen előnyben vannak, úh úgy általában nem gondolom, hogy el lennének nyomva, vagy hátrányt szenvednének a társadalmunkban.

Na mindegy. Peace. :)

@Zsuzsi65:

Egyetértek!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.22. 10:31:13

@Nagy Kámpics: nem mindenben értek veled egyet, valahol P.Elliott és közted állok, de annyi biztos, hogy ez a mai véres szájú feminizmus már túl van tolva egy csöppet. Mit sok egyéb más dolog is. Várom, visszaleng-e majd az inga még az én életemben.

London2009 2021.10.22. 11:35:38

@P.Elliot: ez azert eleg extrem eset. Kisebb gond is eleg ahhoz, hogy valaki ne erezze jol magat a csaladjaban. Csak ilyesmikre gondoltam, hogy rossza hazassag, a felelossegek, feladatok nem megfelelo felosztasa, keves penz, rossz munkahely stb.

London2009 2021.10.22. 12:15:56

@Nagy Kámpics: azert nem hiszek az ilyen felmeresekben mert nem tudom hogyan keszulnek. Racionalisan nezve pedig ez merhetetlen.
Onigazolasra nincs szuksegem mert en nagyon boldog anya vagyok. Nekem ezek a gondolatok nagyon ritkan fordulnak meg a fejemben amiket itt leirtal. Talan a gyerekbantalmazok egy bizonyos tarsadalmi retegben jobban reprezentaltak es ezert nem talalkozom veluk? Fogalmam nincs. Csupa gondos mamival talalkozom es nem szoktam a gyermek utlegelokre es az ongyilkos gyerekekre gondolni. Bar tisztaban vagyok vele, hogy letezik de mint ahogy te irod remelem ez maximum 10-bol 1.
Mindenkinek vannak gyengebb pillanatai, amikor a pokolba kivanja az egeszet. Ezzel semmi de semmi gond nincs. Ez teljesen termeszetes. Nehez amikor beteg a gyerek vagy peldaul nalunk a koltozes es felujitas egy oriasi kihivas volt. Meg olyan is van, hogy csak faradt vagyok es legszivesebben csak olvasnek vagy nem csinalnek semmit. Ettol fuggetlenul nem lehet nem tulromantizalni az anyasagot miutan valoban romantikus. Kulonben az is erdekes, hogy a gyerektelenek probalnak gyozkodni gyerekeseket, amikor igazabol ok soha nem fogjak megtudni milyen gyerekesnek lenni en viszont tokeletesen emlekszem milyen gyerektelennek lenni?! Az is erdekes, hogy tobben is a szabadsag elvesztesere szeretnek hivatkozni es e mellett teljesen atlagos eletet elnek. Mert ha valaki mondjuk profi szorfos es egesz eleteben utazik a hullamok utan akkor oke megertem, hogy nem akar gyereket. De egyebkent? Mirol kell annyira lemondani? Egy dolgot tudok emliteni, hogy amiota megszuletett a gyerekunk nem voltunk tengerentulon. Ezt termszetesen sajnalom de talan mar jovore megprobalkozunk vele. Nekem az nem lett volna elvezet, hogy elutazunk jo messzire es vegig a gyerekmedenceben ulok. Ezt meg tudom Gorogorszagban is tenni. Kulonben 4 hetes koraban volt eloszor a tengernel, 3 honapos volt, amikor sielni mentunk es egy szinhazrol, teniszedzesrol, korusprobarol is ritkan mondok le mert megoldjuk egymas kozott vagy hivunk babysittert. De nincs is egy kulonosebben extra eletem, hogy az olimpiai kvalifikaciom lenne veszelyben a sok lemondas miatt.
De csak, hogy azert romantikazzak is. Nekem soha nem lett volna teljes az eletem ha nem valunk csaladda. Latni a ferjemet apava valni egy egeszen meggyarazhatatlan boldogsag. Minden nap tortenik valami, ami csak szimplan jo erzessel tolt el es nem tudom elkepzelni mar azt, hogy ez ne lenne. Egyszeruen nincs aranyban a lemondas a sok joval amit viszont kapsz.
Mondjuk nekem aldott jo gyerekem van ezt azert vegszokent megjegyzem. : )

London2009 2021.10.22. 12:18:01

@Nagy Kámpics: @P.Elliot: a corporate worldben az tuti, hogy meg nincs egyenloseg. Meg az is biztos, hogy azert a haztartasban es a gyereknevelesben sincs teljes munkamegosztas. Itt Angliaban latvanyosan jobb de Mo-n meg mindig katasztrofa. Ott is latok javulast de meg van hova.

puhacica 2021.10.22. 14:17:31

@London2009: teged tenyleg rendszeresen gyozkodtek, hogy ne szulj, illetve megkerdojeleztek, hogy miert akarsz gyereket?

felreertesek elkerulese vegett, a kovetkezo gondolatmenet meg veletlenul sem gyozkodes. viszont erdekesnek talalom a gyakran felreertett szabadsag temakort. az en ertelmezesemben a szabadsag annal, hogy par evig nem megyek tengerentulra vagy eppen elvegzek egyetemet, csinalok karriert, jarok edzesre, enekelni, keramiazni... sokkal tobb. nem lenezve vagy becsmerelve, de ezek a tobbseg szamara megoldhatoak.
en arrol a szabadsagrol beszelek, ami 24/7 meghatarozza a mindennapjaimat. hogy a szabadidomben azt csinalok, amit akarok. nem kell felkelnem egy borongos szombat reggelen, ha nincs kedvem. ha akarok, delutan 5-kor allok neki fozni. vagy neki se allok. ilyen mindennapos aprosagok. tulajdonkeppen mindent abban az utemben elek meg, ahogy nekem kenyelmes. a szabadidom minden perceben. elegge nyilvanvalo, hogy semmi extra eletem van, de azt ugy akarom elni, ahogy nekem tetszik. szamomra ez a szabadsag. ertheto ez valamennyire?

London2009 2021.10.22. 15:19:01

@puhacica: ah nem dehogy. Igazabol alig ismerek olyat aki valasztottan maradt gyermektelen. Sot belegondolva, talan senki nincs. Egy baratnom pont most ment ferjhez es o nem egy anyatipus. Ott kivancsi vagyok, hogy vegul lesz e gyerek mert kis onismerettel eleg egyertelmu, hogy felesleges lenne.
Szerintem ezek olyan aprosagok es jelentektelen dolgok amiket felsorolsz, hogy ebben egy gyerek nem akadalyozna ha neked ez ennyire fontos. Ha nincs kedved egy este fozni, akkor rendelsz kajat. Ha nincs kedved felkelni, ilyen velem is gyakran van, akkor megkerem vagy a ferjem, hogy keljen mar most o fol vagy kicsit athozzuk hozzank meg az agyba lustalkodni stb. Ezek nekem semmisegek. Ennyire nem vagyok fontos magamnak, hogy ezek miatt a hetkoznapi semmisegek miatt lemondjak a csaladrol. Ez nekem inkabb csak a most divatos self care self love metime meg az osszes hasonlo baromsag miatt tulertekelt es inkabb szimplan onzo dolgok.
De amiket elotte felsorolsz, hogy egyetemi tanulmanyok, karrier epites, na ez szerintem jobb ha a gyerek elott megtortenik. Persze, hogy utana is lehet meg ezeket mind elerni csak sokkal nehezebb illetve a fontossagukat is valamennyire elvesziti. Pl. engem most a legkevesbe sem erdekel a karrier. Meg munkat valtani sem lenne kedvem, kiveve ha jelentosen nagyobb osszeget ajanlananak. Az inkabb szomoru amikor csalad mellett valaki soha nincs otthon mert meg egyetemre jar vagy a melojaban gurizik. Tudom, hogy nem mindig van valasztasi lehetoseg de peldaul amikor a huszas eveimben nyagattak azzal, hogy mar szulni kellene akkor ez volt szimplan a valaszom. Meg van mas dolgom es ha egyszer odajutok, akkor szeretnem nyugodtan elvezni es nem 100 fele szakadni. Lehet, hogy ezert tudom ilyen lazan venni az egeszet mert egy kicsit tul vagyok "mindenen". Kulonben ahhoz eleg egy kutya, hogy egy borongos szombat reggelen ne tudj lustalkodni. Ma reggel a gyerekem csak 8-kor kelt de a kutyamnak muszaj volt napfeltekor vegig szaglaszni a kertet. Kemeny az elet. : )

FutureFry 2021.10.22. 15:32:44

@London2009: “… a gyerektelenek probalnak gyozkodni gyerekeseket …”
Én ilyennel még nem találkoztam, a fordítottját viszont sokszor láttam, és akkor mindig ez a “Mad About You” jelenet ugrik be nekem:
www.dailymotion.com/video/x50mx1j?start=1131
- When are you guys going to have kids?
- What? What is it with you people?
- Who?
- Who? Everybody. It’s like no matter what you are doing it is never enough for people. You know what I mean? You’re going out with somebody: “When are you two going to get married?” … Then you get married, so then it’s: “When are you two gonna have kids?”. You have kids. “When are your kids gonna get married?”. I’m like… It’s never… I can imagine at the end of my life there’s gonna be like people just gathered around us, going: “So when are you gonna die?”

2021.10.22. 15:38:00

@London2009:

"Onigazolasra nincs szuksegem mert en nagyon boldog anya vagyok."

Nem is rád céloztam ezzel. Ez nagyon szép, amit írsz, hogy "Latni a ferjemet apava valni egy egeszen meggyarazhatatlan boldogsag", hajrá, toljátok, sok boldogságot. A család szuper dolog, amikor olyanok csinálják, akik jók benne. :-)

Mindjárt válaszolok a következőre is, de kicsit lelkiismeret-furdalásom is van, hogy betolakszom a negatív kommentjeimmel ebbe a pozitív kis burokba, úh leszögezem, hogy nem is feltétlenül személyesen neked szól, csak úgy általában.

2021.10.22. 15:39:10

@London2009: @P.Elliot:

"Itt Angliaban latvanyosan jobb de Mo-n meg mindig katasztrofa. Ott is latok javulast de meg van hova."

Erről beszélek, hogy ez nőközpontú perspektíva. Ezt, és szigorúan ezt kiemelni, mármint.

Csak nagyon röviden néhány példa.

Minden tele van azzal, hogy a nők ellen mennyi erőszakot követnek el, de a gyilkosságok áldozatai főleg férfiak. A uk-ban 70%, az usában 78%. Magyarország egyenlőbb hely, ott csak 60%, de azt nem szoktuk hallani, hogy ha komolyan vennénk az egyenlőséget, valamivel több halott nőre lenne még szükségünk.

Az oecd országokban az egészségügyi költések 56%-a megy a nőkre, azt mégsem szoktuk hallani, hogy el kellene kezdeni kevesebbet költeni rájuk. Különösen, hogy már így is tovább élnek. Nem szoktuk hallani, hogy meg kellene emelni a nyugdíjkorhatárukat, jóval a férfiaké fölé, vagy nem szoktunk hallani róla, hogy így, hogy lényegesen több időt töltenek nyugdíjban, komoly vagyoni transzfer valósul meg feléjük (igaz, vénkorukban).

A felsőoktatási intézményekben 50% feletti a nők arányba az usában és európában is. Ha komolyan vennénk az egyenlőséget, fel kellene merülnie a női kvóta bevezetésének itt is, hogy t.i. létszámstopot kellene hirdetni a felvételiző nőknek, és átirányítani őket vízvezeték-szerelőnek meg hidegburkolónak.

Igaz?

Mindenezekről valahogy mégsem hallunk sosem, és egész sokáig lehetne még sorolni, hogy miben előnyös nőnek lenni a mi társadalmainkban, mégis kizárólag arról hallunk, hogy a felsővezetők között kevesebb a nő, és a házimunkát nagyobb arányban végzik, és hohó, ebből tuti következik, hogy ők akkor el vannak nyomva.

Szerintem éppenséggel nem következik.

A nőket érő hátrányokat egyébként nem tagadom, én is voltam már szemtanúja szexista megjegyzéseknek, viselkedésnek (még az is lehet, hogy követtem is el ilyet, nem tudom), meg vannak ordenáré munkahelyek és tanárok, ami egészen vérforraló, én ezt mind nem tagadom, csak ha mindig csakis erről esik szó, az nagyon féloldalas.

A fentieket csak mint érdekességet és ha úgy tetszik, ismeretterjesztést írtam be, mert a mai elfogult közbeszéd annyira kizárólag a nőket sajnálja mindig, hogy feltételezem, a fentiek nem is feltétlenül közismertek. :)

@kisrumpf:

:thumbs_up:

FutureFry 2021.10.22. 15:42:21

@puhacica: “ … szabadidomben azt csinalok, amit akarok. …”
Mondjuk (ahogy @London2009: ) is utalt rá, egy háziállat is esetleg megköti, hogy mit tudsz spontán csinálni (pl. nem tudsz “csak úgy” elmenni pár napra/hétre). Sőt egy ház/lakás is valamennyire leköt, mitöbb egy SO (“significant other”) is. Egy gyerkőcöt úgy 18 körül legalább “ki lehet dobni”, és akkor újra “szabad vagy” :)

London2009 2021.10.22. 15:49:29

@FutureFry: nem e? Oh pedig ez ugyanaz, mint amikor a szingli probalja meggyozni a parkapcsolatban elot, hogy milyen szuper az elet egyedul, micsoda szabadsag! Nekunk vannak gyerektelen barataink es gyakran mennek a viccek, hogy oh hat mi mar elszurtuk igy a gyerekkel nem tudunk menni mittomen x helyre stb. A gyozkodes valoszinuleg eros de apro megjegyzesek nagyon is vannak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.22. 15:52:26

@London2009: "Ez nekem inkabb csak a most divatos self care self love metime meg az osszes hasonlo baromsag miatt tulertekelt es inkabb szimplan onzo dolgok"

Kiragadom ezt a reszt, mert tobbszor megkaptam az arcomba, h onzo vagyok, amiert nem akarok gyereket. S meg csak nem is csaladtagtol. Egy nagy lopikulat, mar bocs. Nem onzo vagyok (bar az agyban lustalkodast szeretem, s a selfcare sem all messze tolem), de ... pontosan tudom, h nem lettem volna jo szulo, ismerem a hibaimat, es a belso oram, hormonjaim sem hajtott afele, hogy szuljek. Egyszeruen fel sem merult bennem, mig volt olyan baratnom, aki az elso szex utan zokogva mondta, h o ettol a pasitol gyereket akar. Hormonok...

Hala az egnek, megtalaltam azt az embert, aki ugyanigy gondolkodik. S igen, ertem, mi az a szabadsag, amirol Puhacica beszel. Talan mert nincs gyerekem. S igen, igazam lett, gyerekes es gyermektelen soha a budos eletben nem fogja megerteni egymast, mert mas dolgok (hormonok? Ki tudja) hajtjak oket a gyerekvallalas fele, vagy attol el.

FutureFry 2021.10.22. 16:00:37

@London2009: “… ez ugyanaz, mint amikor a szingli probalja meggyozni a parkapcsolatban elot, hogy milyen szuper az elet egyedul, micsoda szabadsag!  …”
Érdekes, én ilyennel sem találkoztam. Persze lehet, hogy minden szingli és/vagy gyerektelen barát/rokon/ismerős máshol (pl. social media-n) “népszerűsíti” az ilyesmi nézeteit (teszi az “apró megjegyzéseit”), így az (nekem) kimarad…

FutureFry 2021.10.22. 16:06:46

@kisrumpf: “… onzo vagyok, amiert nem akarok gyereket …”
Dehogy önző, pont fordítva, te ezzel az emberiség “carbon footprint”-jét próbálod csökkenteni :)
www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-climate-change-have-fewer-children

London2009 2021.10.22. 16:15:03

@Nagy Kámpics: kulonben en nem vagyok egyaltalan egy a nok jogaiert melldongeto elegedetlen eltaposott no. Ez lehet, hogy azert van mert en elvezem noi mivoltomat es sokkal szivesebben latom el a gyereket meg fozocskezek, mint, hogy keritest fessek vagy kocsit mossak. Nalunk ez a tradicionalis felallas van es gondolom ez azert mukodik mert mi is igy nottunk fol, ezt a mintat visszuk tovabb es a szemelyisegunk is a klasszikus no/ferfi. Mondjuk barkacsolni meg tuzet rakni pont szeretek. : )
Nem akarok mas kenyes temakba belemenni de a #metoo-t is tagra nyitott szemekkel neztem meg neha csak pislogok amikor uj fogalmakat tanulok mint peldaul stealthing.
A perspektivam pedig termeszetesen nokozpontu lesz mivel no vagyok, nem lajhar. : )

Nyugodtan lehetsz negativ, mar megszoktuk, nem is varunk mast. : )
Kulonben ez lenne a kulcs talan, hogy akinek annyira nem megy ez a csaladozas az vagy tudja ezt magarol es ne vallaljon gyereket vagy egynel alljon meg. Egyebkent meggyozodesem, hogy aki boldog csaladban nott fel es jo minta van elotte az nagy valoszinuseggel ezt fogja tovabb vinni es felnottkent vagyni fog ra.

Arthamyr 2021.10.22. 16:21:39

@London2009: Nekem ezt nem kell magyarázni. :)

Jó hozzászólásomra válaszoltál, mert így visszaolvasva nem látom, hogy kapcsolódik?

London2009 2021.10.22. 16:27:40

@kisrumpf: ez nagyon jo, hogy felismerted es a Foldnek is jot tettel. Bar sokan lennenek igy es akik nem valok szulonek ezt belatnak. Ezzel a nagy szabadsaggal kapcsolatban ketelkedem mert az annyi mindenen mulik es miutan ket evvel ezelottig en is gyerektelen voltam igy pontosan tudom milyen "szabadnak" lenni.
Nekem a konyokomon jon ki a sok divatos motto meg szeresd magadat, meg tudod csinalni, meg girlpower meg ez a sok marhasag. Nekem ez egy kicsit sok. Leginkabb raadasul olyanok predikalnak akik amugy jol lathatoan egyaltalan nincsenek olyan jol a borukben. Kivalo pelda magyar vonatkozasban Somamamagesa.
Az onzoseget nem ugy ertettem vagy legalabbis nem ezt az uzenetet szantam, hogy aki nem vallal gyereket az onzo. Azt teljesen meg tudom erteni es aterezni, hogy szimplan valaki nem akar, nem erzi, nem kell, boldog igy ahogy van. Csak mint kifogast, hogy akkor nem leszek szabad nehezen tudom ertelmezni foleg egy atlagos elet mellett es onzo dologank tartom. Talan nem is az onzoseg a legjobb szo hanem ez a mostansag divatos tulzott self importance meg en, en, en mindenek felett.

London2009 2021.10.22. 16:28:58

@Arthamyr: arra, hogy a gyerektelen parokbol is gyakran gyerekesek lesznek.

Arthamyr 2021.10.22. 16:30:29

@London2009: Ez így van, és igen, masszívan le is csökken a bandázásra való alkalmasságuk.

Arthamyr 2021.10.22. 16:35:24

@kisrumpf: Kár ezt magyarázni. Akinek gyereke van, az általában (szerencsére) azt gondolja, hogy az a jó és természetes dolog. Akik meg számodra elfogadhatatlan mértékben tolják a csináljatok már gyereket témát/miért nincs gyereketek témákat, azokat hanyagolni kell, probléma megoldva. :)

London2009 2021.10.22. 16:39:58

@Arthamyr: mondjuk ez azert szinte 100%-osan az o hibajuk. Mi sokat jarunk ide oda. Nem hogy kevesebb, hanem inkabb tobb igenyem lett a csupa felnott programokra. Erthetetlen nekem, hogy egy csomo gyerekes baratunk mindig hozni akarja a gyerekeket. Bocs de nem. Foleg ahol harom is van. Persze jojjenek, de ne mindig! No mindegy. Ok tudjak.

Arthamyr 2021.10.22. 16:40:09

@London2009: "Csak mint kifogast, hogy akkor nem leszek szabad nehezen tudom ertelmezni foleg egy atlagos elet mellett es onzo dologank tartom." - Annak tartod, más meg nem.

London2009 2021.10.22. 16:44:47

@Arthamyr: nem mondod? :D Ez egy nagy teny volt, amit idaig nem tudtam. Koszi, hogy kisegitettel. :DD

Arthamyr 2021.10.22. 16:49:32

@London2009: A középiskola-főiskola alatt-után sokat "bandáztunk", aztán ahogy valaki apuka/anyuka lett, érezhetően sokkal kevésbé ért rá. Már nemigen lesz olyan, hogy elmegyünk pár hétre valahova együtt, ha esetleg igen, akkor is gyerek-kompatibilis helyekre. Így értettem, hogy csökken az alkalmasságuk, amihez hasonló gondolatot te magad is írtál...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.22. 16:54:33

@FutureFry: na ja, ez is egy jo nezopont, valoban.

Arthamyr 2021.10.22. 16:55:32

@London2009: Én nem gondolom hibának, és nem is hibáztatom őket ezért. Szerintem normális, hogy ha valaki a szülőséget választja, akkor baráti/haveri körnél nagyobb prioritása lesz a gyerekének. Inkább azt gondolnám hibának, ha nem így lenne...

2021.10.22. 16:57:58

@London2009:

"Nyugodtan lehetsz negativ, mar megszoktuk, nem is varunk mast."

Haha, szuper. :-)

London2009 2021.10.22. 17:53:48

@Arthamyr: na ne viccelj mar! Egy parnak mindenkeppen kell, hogy legyen gyerek nelkul is programja. Na en meg azt gondolom hibanak ahol erre meg csak igeny sincs. Nem csak szulok vagyunk, hanem egy ferfi es no. No mindegy ezt akkor maskent latjuk.
Mi nem mentunk soha massal vagy masokkal nyaralni. Ugyhogy ez nem fog hianyozni. Nekem boven eleg a sajat csaladomhoz alkalmazkodni, masokhoz is mar tul sok lenne!

Arthamyr 2021.10.22. 17:55:04

@London2009: "Egy parnak mindenkeppen kell, hogy legyen gyerek nelkul is programja." - Hol állítottam az ellenkezőjét?

London2009 2021.10.22. 18:13:38

@Arthamyr: akkor elbeszeltunk egymas mellett! Na bye everyone, indul a hetvege! : )

P.Elliot 2021.10.22. 18:29:36

@London2009:

Gyerekesekkel osszejonni nem mindig jon jol ki.

Igen, ugy ahogy irtad, a masik hoz 3 gyereket es felforditjak a hazat es kevesen ertik meg hogy nem otthon vannak. Nem duljuk fel a lakast, nem nyitogatunk idegen hutoszekrenyt es nem szolgaljuk belole ki magunkat, keres es engedely nelkul.
Nem kergetjuk meg a kutyat, feleg nem a macskat es ha megkarmolt akkor egy szavunk se lehet.

Engem is idegesitett neha egypar kolok pedig oriasi turelmem van hozzajuk amig nem pimaszok.

Altalaban a gyerekesekkel kirandulni mentunk vagy a parkba, tengerre, szoval kifele az ajton.
Ott aztan mindenki a maga gyereket fegyelmezte ha kellett es kesz.

Sajnos volt olyan, ez egy magyar hazaspar volt, a 4 eves kisfiuk az asztalnal belemarkolt a talba es radobta az anyjara az etelt, egyaltalan dobalozott vele.
Az anyja nyavogva, sirankozva kerlelte hogy N. ne csinald, nem szabad.
A gyerek folytatta, leszedtem a szekrol a kolykot, kivittem a nappaliba es megmondtam neki hogy most itt maradsz es nem akarok tobb cirkuszt meglatni.
Az ebedlobol odalattunk a kolyokre aki tanacstalanul maszkalt, torte a fejet hogy mibe fogjon es folyton kuncogott, voltak tervei.
Az anyja meg volt sertve nagyon hogy ez csak egy kisgyerek, nem tudja mit csinal, mondtam neki hogy eppen ideje erre raebreszteni hogy ilyet nem csinalunk.

A hazaspar, igazabol a mama nagyon meg volt bantva, soha tobbet nem hivtam meg, uzentek hogy menjunk el hozzajuk de nem volt semmi kedvem.

P.Elliot 2021.10.22. 18:58:37

@London2009:

Nekunk is volt programunk gyerek nelkul de akkor ment a baratnomhoz ahol a gyerektarsasag miatt nagyon szeretett lenni, altalaban a kis baratnokhoz adtuk le ahol biztonsagba tudtuk.

Mas alkalommal a masik szulok programoztak es mi voltunk a bebiszitterek.
A gyerek mindket esetben jol jart a kis baratnokkel.

Azert mert valaki szulo lett azert meg bezarkozni nem kell.
A mienk 10 evi hazassag utan szuletett tehat volt elotte egy csomo ev amit egymassal toltottunk, nem rovidultunk meg semmiben, amikor gyereket vartunk akkor megbeszeltuk hogy a kovetkezo nagyjabol 20 ev rola fog jobbjara szolni,
majd utana visszaterunk egymashoz es a lazasaghoz.

Iszonyu jo 20 ev volt,/ igazabol nincs annyi, egy 14-15 eves mar nem gyerek/, imadtunk szulonek lenni.
Ujraeltunk egy masfajta gyerekkort mint amilyen a mienk volt, mesefilmekre jartunk vele, meseskonyveket olvastunk, jokat mulattunk rajta, allatkertbe jartunk, mindenfele gyerekprogramokra, Halloweeneztunk, kosztumot varrtam, karacsonyi partikra mentunk, Telapoval talalkozni, jott a nyuszika, epitettunk neki hobol ingloot, minden ami belefert.
Folyton kirandultunk is.
A filmeket nagyon elveztuk, a mi gyerekkorunkban sosem lattunk Disney filmeket.
Ket eves koraban a DisneyWorld-on unnepeltuk az evfordulot es ez volt egyben az elso utazasa.

Mindenhova elvittuk es hogy elveztuk mi is!
Sokszor, igen sokszor neztunk egymasra az apjaval, osszemosolyogva es ra is hogy mit szolsz hozza?
Jo kislany volt egyebkent.

Nagyon sokszor ultunk a gyerekszoba szonyegen, kaveztuk es beszelgettunk, neztuk hogy jatszik, besegitettunk, milyen szepseges evek voltak azok.
Nekunk.

Ez viszont nem azt jelenti hogy mindenkinek ezt at kell elni ha nincs hozza kedve mert mindenki maga tudja hogy hogy akar elni.

Mi igy akartunk, mas meg maskeppen,
En a maskeppent is megertem, van gyerek akit rogton orokbe kellett volna adni olyannak aki ertekeli.
Nem hiszem hogy mindenkinek kotelezo lenne szulni, mindenki erzi magaban hogy melyik oldalhoz yartozik.

Nem is lenne jo ha mindenki nyakra fore szulne van eppen eleg ember a vilagon akinek meg ennivaloja sincs rendes.

puhacica 2021.10.22. 19:10:37

@FutureFry: na de hello, egy kutya tobbnyire nem el 18 evig, ilyen alapon jobb, mint egy gyerek. :D
viccet felreteve, igen, a macska is korlatoz, csak neki elnezem, mert szeretem. a masik felem nem korlatoz, vegtelenul szerencsesnek mondom magam, hogy pont ot hozta az elet, volt elotte korlatozo partnerem, az szornyu volt.

@London2009: ezert kerdeztem, hogy teged tenyleg gyozkodtek-e, mert nekem ugyanaz a tapasztalatom, mint FF-nak.

az, hogy szeretem a kotetlen eletem, es a mondandomban elhangzott a szabadsag szo, meg nem az altalad sorolt hulyesegek (yolo es tarsai) vezerelnek. mikor nyilvanvalova valt, hogy nekem nem lesz gyerekem, akkor ezek meg nem is leteztek. :)
es ha ez onzes, en szivesen vallalom, hogy az vagyok.

@kisrumpf: tokeletesen egyetertek. a megfejtes az oszton, van vagy nincs, pont ennyi.

Congeria 2021.10.22. 20:27:16

a neveletlen szülő komment

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.22. 20:40:53

@London2009: 100% egyetertek veled! egy jol mukodo csaladban siman meg lehet oldani azokat a dolgokat, ami a "szabadsagot" jelenti.

puhacica 2021.10.22. 21:09:08

@Zsuzsi65: nekem ez olyan fura, szerintem ti nem ertettetek meg, amirol beszelek. az nem szabadsag, hogy ha en az agyban akarok maradni, akkor majd megkerem a ferjem, hogy intezze a gyereket. meg hogy majd rendelek kajat. hogyan? mondjuk a hozzataplalas idoszakaban mit rendelek a gyereknek? pizzat? ez nem szabadsag, ezek megoldasok, pontosan ahogy megfogalmaztad. szabadsag az, hogy kiolvasok egy konyvet egyulto helyemben, hogy elmegyek egy 10 merfoldes setara, hogy a ferjem leul az online barataival jatszani, akar orakra, _barmikor_, de peldaul az is, hogy oda koltoztunk, ahova akartunk, mert nem kellett azt neznunk, hol van jo iskola. en ertem, hogy ti ezeket szivesen feladtatok, mert vagytatok gyerekre es jobbnak erzitek vele/veluk az eleteteket, meg azt is megertem, hogy szamotokra ezek nem jelentenek aldozatot. de azt hiszem, hogy belathato, hogy a gyerektelenek ervei is validak. ami nektek semmiseg, az nekunk a tokeletesen kerek eletunk.

London2009 2021.10.22. 21:37:20

@puhacica: ez igy van. Mindenkinek mas a fontos. Nyugodtan kiolvashatsz egy konyvet egyulto helyedben csak mondjuk 7 utan, miutan mar alszik. Szerencsere a ferjem nem jatszik a szamitogepen szoval ilyenre nincs igenye, de most eppen a barataival sorozik amig en mindjart meghallgatom a legujabb Fridi podcastot. Koltozhetsz igy is oda ahova akarsz, igazabol minden csak penz kerdese. Setalni is mehetsz, csak vinni kell a hordozot. Igen persze, ezek megoldasok de en inkabb megoldasokat keresek, mint kifogasokat.
Ha azt mondod, hogy egy evig most utazgattok a vilagban mert ahhoz van kedvetek, akkor azt lehet, hogy egy kicsit irigyelnem es megertenem. Bar ezen is tul vagyok ugye, meg szerintem ez is megoldhato akar gyerekkel is. Vagy ha mondjuk epp phd-znal vagy nem is tudom valami extra dologrol lenne szo elfogadom, valoban nem megoldhato minden gyerekkel. De egy konyv vagy egy szamitogepes jatek? Ervnek oke de jah, valoban masok vagyunk mert ezek nekem teljesen elhanyagolhato dolgok.

London2009 2021.10.22. 21:41:39

@P.Elliot: igen, mi most pont ebben vagyunk. Megyunk a farmra tokot utogetni meg nyuszit simogatni. Kacsat etetunk, kavicsot dobalunk a folyoba, kretaval rajzolunk az utra, pocsolyaban ugralunk es ugy elvezzuk mi is, hogy tenyleg ujra tudjuk elni a gyerekkort. Nem mintha ezt korabban gondoltam volna, hogy ez milyen jo, de most elvezem a sok racsodalkozast es mindennek orulok mert a gyerek orul. Kopognak az ajton, eg a tuz, esik az eso, buborekot fujunk, pogacsat szaggatunk es ez mind egeszen kaprazatos. : )

Csodabogár 2021.10.22. 21:45:17

@kisrumpf: Nos ez a legfontosabb, egy olyan férfit találni, aki szintén nem akar. Sajnos ismertem olyanokat, akik csak azért szültek, mert a pasi minden áron gyereket akart. A nő meg feladta a normális életét és otthon maradt néhány évre pelenkázni. Utána soha nem volt már olyan lehetősége, mint amit ott hagyott.
Én vállalom, hogy önző vagyok, bár a legújabb divat szerint én vagyok a jó, mert egy új gyerek megint csak használná a levegőt, amivel már amúgy is baj van.:-)

bízwax 2021.10.22. 21:49:13

Nu

Teherbe estek már az illetékesek? Kámpics, Boszi…?? :))

Miért nem lelek egy ilyen Tiffanyt?

fb.watch/8OEarzcPnm/

London2009 2021.10.22. 21:50:19

@London2009: ja ez a hozzataplalas para meg egy marhasag. Ezt a BLW-t azaz baby lead weaninget csinaltam. Azt sem tudtam mondjuk, hogy ezt igy hivjak csak nekem arra nincs idom, hogy a gyereknek kulon fozzek. Ugyhogy soha nem foztem neki kulon, azt eszik amit mi. Aztan kesobb megtudtam, hogy ez egy trend. A mai napig imad enni es mindent csak ugy kanalaz. Ele van rakva minden, aztan amihez kedve van ahhoz nyul es habzsol. Az egyik kedvence a fott brokkoli. :DD

London2009 2021.10.22. 21:52:09

@puhacica: ezt neked szantam fentebb, nyilvan nagyon hasznos informacio. : )

Csodabogár 2021.10.22. 21:54:57

@puhacica: Én értem mire gondolsz és teljesen egyetértek veled.

puhacica 2021.10.22. 21:58:47

@London2009: hat, en azt hiszem, hogy itt megkoszonom a velemenyed es egyuttal kiszallok. nem annyira van szuksegem ra, hogy amit az eletemrol, a gyerektelensegem okarol megosztok, az onzosegnek es kifogasnak legyen titulalva. es meg egyszer, en tenyleg orulok, ha valaki az anyasagban teljesedik ki es talalja meg a meg teljesebb boldogsagot, csak ugy szeretnem, ha egyszer, csak egyetlen egyszer ugyanigy elfogadna valaki a gyerektelenek erveit, itelkezes, megbelyegzes nelkul.

London2009 2021.10.22. 22:14:12

@puhacica: ne viccelj, en elfogadom 100%-ig. Nem akartalak megbantani egyaltalan. Az mas kerdes ha nem gondolom, hogy ezek az ervek olyan jok. De hat ezert vagyunk itt, hogy meghallgassuk mas velemenyet is. Olyan szempontbol persze sajnalom, hogy pont te nem szaporodtal, aki nagy valoszinuseggel jo gyermeket nevelt volna. No de ez meg akkor az en onzosegem. Van egy baratnom, akit nagyon szeretek es o is ugy dontott, hogy nem lesz gyerekuk. Nem volt konnyu gyerekkora es az anyjaval sincs jo kapcsolata es egyszeruen nem tudta elkepzelni. Ezt is nagyon sajnalom mert nagyon ertekes ember es pont belole kellene tobb ezen a bolygon de ez az o dontese.
Annyira ismersz mar talan, hogy tudhatod, hogy nem az anyasagban teljesedtem ki, de kulonosebb megrazkodtatast sem okozott. : )

Arthamyr 2021.10.22. 22:45:06

@London2009: "Koltozhetsz igy is oda ahova akarsz, igazabol minden csak penz kerdese." - Hát... Ja, ha annyi pénzed van, hogy a gyereknek felesleges iskolába járni (lehet ennyi? csak mert szerintem akkor sem árt az, ha az ember milliárdos), akkor lehet olyan helyre költözni, ahol nincs normális iskola.

Annyi a lényeg, hogy a gyerek messze nem 0 költség (nem csak pénzben értve!), és nem igazán lehet etikusan kiszállni, ha már megvan. Lehet, hogy neked ez a költség kezelhető és/vagy elhanyagolható, és összességében megéri a gyerekprojekt, másnak viszont nem.
Hiába írod le, hogy ja, ti ezt meg azt nem csináltok, így nem baj, hogy korlátozottan van rá lehetőség (az eddig is teljesen egyértelmű volt, hogy neked semmi bajod nincs a gyerekkel és boldog vagy vele), a többit meg számotokra kényelmesen menedzselitek, ha más szereti csinálni azt a dolgot, nem akarja, hogy korlátozva legyen benne, és többit sem tudná számára elfogadhatóan menedzselni. Pl. nem akar olyan korlátozást az életébe, hogy 7 után lehessen könyvet elolvasni, amikor a gyerek már alszik. Vagy nem akar a napjából 1 órát sem arra szánni, hogy olyan dologgal töltse, amire semmi szükség sincs gyerek hiányában.

London2009 2021.10.22. 23:02:27

@Arthamyr: Mindenhol van British School vagy American, amit altalaban a ceg fizet. Vagy ha annyira a vilag vegere szeretnel koltozni itt Angliaban marmint, akkor van private school. Nem ertem, hogy miert szeretne valaki ilyen helyre koltozni, de ha megis es nincs jo iskola, akkor meg lehet fizetni. Ugyhogy ez valoban penz kerdese. Magyarorszagon persze ez nem igazan kerdes, mert van jo iskola altalaban mindenhol es raadasul ingyenes.
Ez igy van. Nekem nem gond ezt menedzselni. Feltetelezem, hogy ez nalatok sem lett volna maskepp. Hidd el en ezt elfogadom ha valaki nem akar korlatozast az eletebe mert inkabb olvas vagy a szamitogepen jatszik. Megerteni nem fogom soha, de 100%-osan elfogadom. Kulonosen amiatt mert pl. latom az unokatesom, aki soha nem akart gyereket mint egy igazi geek de ugy erezte, hogy ezt nem veheti el a parjatol aki meg nagyon szeretett volna. Igy szuletett egy kislanyuk akit persze imad de allandoan panaszkodik es neki minden kin. Ezt es mast is latva termeszetesen tudom, hogy o es meg gondolom sokan masok bizonyosan boldogabbak lettek volna gyerek nelkul.

P.Elliot 2021.10.22. 23:20:44

@bízwax:

Nem tudom hol elsz de szorgalmasan nezz utana ahol hazat oszlatnak fel vagy arulnak ilyen lampat.

Volt mar az Antik Roadshowban olyan Tiffany lampa de nemcsak lampa ahol a jelzes olyan helyen volt ahol csak a szakerto tudta de az rogton hogy hova lett elrejtve, beletitkolva.
Normal ember nem talalt rajta jelzest es ertektelen vacak utanzatnak tartotta.

Emlekszem egyszer egy ilyen musorra ahol az oregember egy kis fonott kosarkat hozott hogy er-e valamit, indian dolog.
Teljesen ugy nezett ki mintha a piacon kinai tomegaru lett volna, nem volt azon semmi antik, semmi kulonleges.

Valodi volt, 1500 dollart ert es a kis oreg megkonnyezte hogy o nem is gondolta volna.

Ez az amit nem hiszek el.

Ha nem gondolta akkor minek fizetett dijat/ fogalmam sincs hogy mit kernek ott ezert/ es vitte el azt a vackot.

Lehet hogy valaki aki jobban ertett hozza felbiztatta...

Arthamyr 2021.10.22. 23:22:31

@London2009: "Magyarorszagon persze ez nem igazan kerdes, mert van jo iskola altalaban mindenhol es raadasul ingyenes." - Ezt sokan vitatják, gyakori téma a médiában, hogy milyen rosszul teljesítenek a diákok más országokhoz képest, itt is szokták írogatni, posztokban is, hozzászólásokban is. Ráadásul gyakori gondolat az is, hogy a gyerekek jövője miatt határátkeltek, vagy választottak egy adott helyet. Ez egy gyerekes családnak (főleg egy többgyerekes családnak) nagyon fontos szempont.

"Megerteni nem fogom soha, de 100%-osan elfogadom." - Érdekes, én sokkal kevésbé tudom elfogadni azt, amit nem értek meg. :)

Viszont ez a téma is kb. olyan szerintem, mint az, hogy valaki vagy szereti a tökfőzeléket (helyettesíts be random kaját), vagy nem. Ha valaki nem szereti a tökfőzeléket, és még arra is veszi a fáradtságot, hogy leírja, hogy miért nem szereti, akkor nem gondolom produktívnak, hogy elkezdik írogatni neki, hogy hát az nem is baj, meg a tökfőzelék milyen egészséges, finom és tápláló. Azt még kevésbé, ha valaki azt leírja, hogy milyen finnyás, válogatós és biztos elkényeztették gyerekkorában, hiszen még a tökfőzeléket sem szereti.

London2009 2021.10.22. 23:39:14

@Arthamyr: kerdes, hogy kinek mi a jo. Egyedul a noverem gyerekeit latom Magyarorszagon, akik szuper budai iskolaba jarnak. Jomagam videki iskolabol kivaloan boldogultam a vilagban, de ugye ez mar lassan 30 eve volt. Nem tudom, hogy azota mi van. A sajat gyerekemnek nyilvan a lehetosegiemhez kepest a legjobbat szeretnem es mindig ezt is probalom elerni. Amit itt elve Angliaban tudok, hogy ez csakis kizarolag penz kerdese. Ez lehet, hogy szomoru de ettol fuggetlenul ezek a tenyek. Vagy meg tudod fizetni a kornyeket es az iskolat, vagy nem. Ezen lehet keseregni de ez nem fog valtozni.
Nem tudok parhuzamot vonni a gyerekvallalas es a tokfozelek kozott. Ez egy erdekes tema es mindig tartogat ujat. Emiatt erdemes beszelni rola. Senkinek nem kell ezt tul komolyan venni. Engem mindig erdekel a masik oldal legyen ez gyerekvallalas vagy tokfozelek. Meggyozni igazan nem kell senkit, a ferjem is utalja a barmilyen fozeleket de beszelni lehet rola. : ) Sot, sok szep gondolatot is lehet megosztani. Meg kevesbe szepet. Nekem nem okozna gondot felsorolni par alkalmat amikor azt ereztem, hogy na ezt nem birom es a fene vinne el az egeszet. Vagy omlengeni hosszan, hogy mit kaptam es mennyire szeretem a gyerekem es o a mindenem. Nem olyan fekete vagy feher semmi sem. Itt az eterben meg aztan epp pont teljesen lenyegtelen igy ismeretlenul, hogy mit irkalunk. Ketlem, hogy az en velemenyen igazan mely nyomokat hagyna a tokfozelekrol. Amugy imadom, jo sok kaporral, fasirttal, hidegen.

Arthamyr 2021.10.22. 23:59:57

@London2009: Nem az én véleményem, én is úgy vagyok vele, mint te, de ha valaki nem így látja, elfogadom. Az meg, hogy "csak pénz kérdése", szintén nem elhanyagolható tény, nekünk pl. nincs pénzünk még arra sem, hogy Nyugat-Európában éljünk, nemhogy arra, hogy még a gyereket is drága iskolába járassuk (vagy mondjuk havi 1000-1500-ért oviba, ami van, ahol alap), és azért igen sok, még nálunk is rosszabb anyagi helyzetben lévő család van.

A párhuzam a tökfőzelékkel, hogy egy szubjektív, egyéni preferencia mindkettő, és szerintem nem túl civilizált dolog negatív, sértő véleményt megfogalmazni a másik személyiségéről a preferenciái alapján, úgy mint:
nem akar gyereket (preferencia)=>önző (sértő, negatív vélemény)
nem szereti a tökfőzeléket (preferencia)=>finnyás (sértő, negatív vélemény)

Congeria 2021.10.23. 00:10:00

@Arthamyr:

Az nagyon trendi, hogy szidják az egészségügyet, az oktatást, az egész világon. Na jó, nem az egészen, de itt is.
Ismerve az itteni iskolákat, bizony a magyar viszi a pálmát.
Ha egy újság ír valamit, attól még az nem lesz igaz.

Nem ismerem még a kommentelőket annyira, hogy tudjam a te felfogásodat, van-e gyereked, de azért egy embernek életet adni, felnevelni, oktatni, egész életedben segíteni, az egy kicsit több tervezés, elhatározás mint eldönteni, mi legyen a vacsora. Esetleg tökfőzelék?

London2009 2021.10.23. 00:22:27

@Arthamyr: persze, hogy nem elhanyagolhato teny. Pont ezert is irtam, hogy ahol epp annyi penz van, hogy ketten kijojjenek es kenyelmesen eleldegeljenek ott nyilvan jobban ertheto, hogy a gyerek egy nagy aldozat lenne. Amugy az ovik meg a nannyk joval tobbe kerulnek mint 1000-1500 font. Az inkabb olcso bolcsode. Mutass ilyet. Miert irod, hogy nem tudsz Nyugat-Europaban elni, hat onnan koltoztel vissza Mo-ra?
Serto velemeny? Na ne mar. Kisse leegyszerusitetted az analogiat. Nem akar gyereket = szabadsagot akar = e mellett napi minimum 8 orat dolgozik = nem szabad = mirol beszelunk = give me a break
A munka szazszor tobb lemondassal jar mint a gyerek. Dobjanak ram kovet, de en inkabb a munkat igyekszem leepiteni es eleg jol haladok vele, mint barmilyen mas megkotest az eletemben. Igazabol most befejezhetnem, de a fene vinne el azt a jo kelet-europai neveltetesemet es mindig a rosszra keszulok igy meg huzom az igat par evig biztos ami biztos alapon.

élhetetlen 2021.10.23. 03:42:13

@Arthamyr: Bocs, belekotyogok. „Ha valaki nem szereti a tökfőzeléket, …, akkor nem gondolom produktívnak, hogy elkezdik írogatni neki…”. Nem biztos, hogy igazad van, lehet, hogy csak egyszer kóstolt egy rosszat, és ezzel befejezte. Hülye példa, az unokatesóm lánya 18 éves kora óta Angliában él. Mikor még gyerek volt, és finomfőzeléket kért, az anyja elküldte hozzám, majd én főzök. Mai napig az van, hogy, ha jönnek haza és hozzám is, pár nappal előbb már megkérdezi, hogy főzök-e. Most aug. 20-án feljött az egész család, tüzijáték (200 m a Petőfi híd), és a vacsora finomfőzelék. Az unokatesóm mások férje nem kér, ő nem szereti. A felesége, de a borsófőzeléket szereted. Kontrázok, a sárgarépát is, akkor miért gondolod, hogy együtt nem jók. Na jó, kérek. És megette, még meg is szeretheti. És vannak dolgok, amik adott embernek eszébe sem jutnak, egy kívülállónak igen, akkor mondani kell. Vagy bejön, vagy nem, de nem árt. Mondani lehet, csak erőltetni nem szabad semmit. Ez az élet nagyon sok területén így van.
Gyerekügy, sok minden befolyásolhatja a döntést. Csak egy elképzelés, ha valaki úgy nőtt fel, hogy akár többször a fejéhez vágták, hogy rád áldoztuk az életünket, az nem akar. Aki lazább családban nőtt fel, az lazábban is kezeli a dolgokat. Fiatal pár, ugyanúgy buliztak hétvégeken, mint előtte, az egyik szobában egy csomó gyerek aludt, a felnőttek meg jól érezték, magukat, felváltva egy-egy felnőtt figyelt rájuk. Elmentek síelni az alig több mint kétévessel, állt az anyja lécén, ölelte a lábát, aztán száguldoztak. Ezt el lehet mesélni, és vagy hat, vagy nem.

élhetetlen 2021.10.23. 05:28:15

@Nagy Kámpics: Én is csak mondanék valamit. „meg a satöbbit nagyrészt nők végzik. ha egy nő (vagy egy férfi) oda tudott kerülni a nászéjszakáig ezzel a tudáshiánnyal, amit írsz, amögött több női nevelőnek a mulasztása van.”. Azt azért ne feledd el, hogy jobb körökben akár az apák elvitték a fiukat egy kuplerájba, hogy képbe kerüljenek, akit meg nem, annak azért az apja elmondta, hogy mit csinálj, hogy neked jó legyen, de azt, hogy mit csináljon, hogy a nőnek is jó legyen, azt nem biztos, hogy elmondta, mert nem is tudta. A lányok nem kaptak ilyen kiképzést. Egy csomó nő szült úgy gyerekeket, hogy soha nem volt orgazmusa. Mit mondhatott a lányának házasság előtt? Legfeljebb azt, hogy ez az élet rendje.
„ha tényleg el volnának nyomva, nem kéne mindig ezt hallgatnunk. ez benne az önellentmondás”. Ott kell hallgatnod ezt, ahol csak kicsit vannak elnyomva, pl. ua. munkakörben a férfi többet keres, mint a nő. A dzsihád törvénye alatt élő nőket nem hallod mindig, akkor az azt jelenti, hogy nincsenek elnyomva? Vagy félreértettem ezt a logikai okfejtést? Én sem akarok még csak vitát kezdeni sem, csak leírtam, hogy hogyan látom.
És már csak vicc, a múlt belekeveredtem egy ilyen női-férfi képességek vitába, az ugrópont az volt, hogy valaki azt írta, hogy női mérnököket meg nem is minősíti. Írtam pár példát az ismeretségi körömből, nekem ugrott öt férfi, hogy az csak anekdota szintű érvelés, a statisztikák bezzeg. EU szinten 18 százalék a különbség a férfiak javára, (41 % nő műszaki területen), de ebben nagyon rontjuk a statisztikát, nálunk csak 30 % a nő. Aztán jött minden, írtam, hogy a férfiak zöme egy processzoros. Ezt még elfogadták, de magyarázták, hogy mert a vadászatnál egy dologra kellett koncentrálni, ugyan miért kellett volna figyelni arra, hogy jön egy másik állat, amelyik őket akarja levadászni, vagy egy könnyebb zsákmány kerül a képbe? Nem, arra koncentráltak, hogy azt, és ezzel magyarázták, hogy azért van több férfi mérnök, mert a férfiak anno vadásztak. Összegezve, arra, hogy egy sebész ugyanúgy műt, ha férfi, ha nő, "több pasas magyarázza, a férfi energiát, és a nők kognitív képességeit a vadászattal és a bogyószedéssel összefüggésben, (mindez kb. annyira bizonyítva, mint tíz éve a tojás káros hatása, ma meg a legszuperebb élelmiszer)", írtam. A bloggazda válasza: „És az is lehet, hogy a Föld lapos, és talán a Balaton-tagadóknak is igazuk van... A lényeg, hogy a marxista-feminista ideológia állva maradjon. Ami abba nem fér bele, azt el kell törölni, abszolút függetlenül az igazságtartalmától. Fundamentalista katolikusoktól és megszállottan vörös lelkületűektől tapasztaltam eddig hasonlót, senki mástól. Vallás-vallás.”. Erre már nem válaszoltam.

élhetetlen 2021.10.23. 06:07:43

@Nagy Kámpics: Érdekes gondolataid vannak. „de a gyilkosságok áldozatai főleg férfiak. A uk-ban 70%, az usában 78%. Magyarország egyenlőbb hely, ott csak 60%, de azt nem szoktuk hallani, hogy ha komolyan vennénk az egyenlőséget”. Csak kérdezem, az UK-ban a 70 % férfit nők ölik meg? Férfi nem öl férfit?
Más. „Az oecd országokban az egészségügyi költések 56%-a megy a nőkre, azt mégsem szoktuk hallani, hogy el kellene kezdeni kevesebbet költeni rájuk”. És, ha kevesebbet költenek rájuk, akkor majd te mész el ultrahangra a terhes feleséged helyett? Vagy méhnyakrák szűrésre? A te szervezetedben attól, hogy apa leszel, nem változik semmi, míg egy nőében igen. Ez nem nemi egyenlőség kérdése. Ezt én is csak „mint érdekességet és ha úgy tetszik, ismeretterjesztést írtam be”. Nincs harag, ugye?

Arthamyr 2021.10.23. 06:41:02

@London2009: "Csak mint kifogast, hogy akkor nem leszek szabad nehezen tudom ertelmezni foleg egy atlagos elet mellett es onzo dologank tartom." - Ezekről írtam. Leírták többen, többféleképpen, te is = give me a break...

"Amugy az ovik meg a nannyk joval tobbe kerulnek mint 1000-1500 font. Az inkabb olcso bolcsode. Mutass ilyet." - Tököm tudja, mi az, Írországban ez volt, és iskolás koráig ilyenbe jár a gyerek. Az meg nagyon jó, ha jóval többe kerülnek, mert még inkább alátámasztja, amit írtam. Hogy ez attól, hogy "csakis pénz kérdése" sokunk számára vagy megugorhatatlan akadály, vagy "csak" hatalmas áldozat.

"A munka szazszor tobb lemondassal jar mint a gyerek." - Ez így van, de egyrészt a gyerektől sok esetben még több munkára lesz szükség (hello 1500 fontnál jóval többe kerülő nanny meg ovi), másrészt munka nélkül a legtöbb ember magát sem tudja eltartani. Valamennyi (elég sok) pénzre az embernek élete során, és ennek a legegyszerűbb, a legtöbb ember számára elérhető megszerzési módja a munka.

élhetetlen 2021.10.23. 06:44:34

@P.Elliot: A gyerekeknek is van egyénisége, de azért nevelni is kell őket. Munkahely. Az ov-m gyerekei berohantak a szobámba, és mindegy, hogy programot írtam, két oldalról elkezdték csépelni a billentyűzetet, aztán majd javítsak, ha tudok. A szemben ülő kolléganő (nem voltunk barátnők) gyereke, ha bejött, és az anyja elfoglalt volt, akkor megkérdezte, hogy játszhat-e a gépemen, lezártam, amit csináltam, aztán nekiálltam valami papírmunkának, amit úgy is meg kellett csinálni. Aztán az olasz tengerparton (céges támogatás), egy helyen nyaralunk, anya és gyermeke jön ki a tengerből, a gyerek még maradna, az anya unta meg, én megyek be. Az anya kérdezi, hogy a fiú visszajöhet-e velem. Persze. Matraccal voltam, hasalok, kézzel hajtom előre, a srác lábtempóval hátra, és felmászik, leugrik, tehát elbohóckodtunk. Aztán beúszott úgy szembe velem, és azt mondta, hogy te, (a nevem), úgy szeretlek téged, mert mindig olyan rendes voltál velem. 7 éves körüli gyerek. Éppen csak nem olvadtam le a matracról.

élhetetlen 2021.10.23. 07:26:47

@London2009: „Vagy ha mondjuk epp phd-znal vagy nem is tudom valami extra dologrol lenne szo elfogadom, valoban nem megoldhato minden gyerekkel.”. Még az is megoldható, a barátnőm lányánál másfél éves a kislány, két héten belül jön a második baba, és PhD-zik. Tény, hogy van egy segítő nagymama, (a fiánál három unoka, 5, 3 éves és egy egy hónapos, a lányát írtam), rohangászik, mint pók a falon, bevásárol mindenkinek, főz is nekik, ott alszanak gyakran a nagyobb unokák, és, ha ott marad a kulacs, viszi utánuk, de élvezi. (a gyerekei jól helyezkedtek, a lány az utca túlsó oldalán vett lakást, a fia egy metró megállóra közvetlenül a megállónál). Vissza a PhD-hez, ha nem ilyen lenne a nagymama, vagy sokkal messzebb lakna, akkor lemenne a férj a 100 méterre levő piacra, és akár főzhetne is. Azt hiszem, két egészséges fiatalnál ez csak hozzáállás kérdése.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.23. 08:29:25

@puhacica: +1, akarcsak P.Elliott-e.

Kinek a pap, kinek a papne :-)

élhetetlen 2021.10.23. 08:35:26

@London2009: Ez aranyos. „egyik kedvence a fott brokkoli”. Írtam a barátnőm másfél éves kislányáról. Videó, nyomja be a brokkolit, (lehet, hogy nem főtt, hanem párolt, mert az apa vietnami), aztán megkínálja az anyját is, de, ami a kezében van, azt még bekapja, és az anyjának ad valami pici szilánkot, nagyon picit. Betojás.
Korábban el akarták hozni a kislányt bemutatni, de még nem érett be az oltásom, mondtam ne, mert azért ide jön áruszállító, takarító, pedikűrös, stb. Aztán szabad az út, de, mint írtam, elég zűrös az időbeosztásuk, azaz azt sem tudják reggel, hogy mi lesz délután. Akkor szóltak, hogy jönnek, mikor indultak. Varázspálca kéne, hogy húsz per alatt kaját varázsoljak. Találtam a mélyhűtőn egy doboz tepsiben sült zöldséget, fehér répa, sárgarépa, zeller, cékla fél centis hasábokban. Falta a kiscsaj, azóta már a nagyi is sütött, addig eszébe sem jutott senkinek.
És van egy rövid felvétel egy papagájról, aki nem szereti a brokkolit. Ha megtalálom, küldöm.

fhdgy 2021.10.23. 09:01:40

@élhetetlen: "Mondani lehet, csak erőltetni nem szabad semmit", de szabad, csak ne egy ember, hanem az ÉLET erőltesse!

Mondok egy konkrét példát: Nálunk Somogyországban ( és tudtommal Zalában ) divat a paradicsomos húsos káposztaleves. Ez egytál ételnek is jó, mert minden subsztanciális létező benne van. Ne egy üres löttyöt képzelj el! Nekünk gyerekkorunkban mindent meg kellett enni, nem lehetett válogatni, de ezt a levest nem szerettem.

Egyszer gimis koromban iszonyú éhesen estem haza. Nem volt más, csak ez a leves. Kénytelen-kelletlen, de azt ettem. Azóta szeretem. A tanulság? Mindegy, hogy miért, de egyszer úgy egyél valamiből, hogy utána azt mondhasd, hogy ez életmentő volt!

élhetetlen 2021.10.23. 09:11:43

@London2009: Megtaláltam, lehet, hogy láttad már, mindegy. Aki nem szereti a brokkolit:
Micsoda balhés madár! Brokkolit dobál és káromkodik Eric, a kakadu - Videó - Blikk
www.blikk.hu/hoppa/allati/brokkolit-dobalt-a-karomkodo-kakadu/8ppgcbk

fhdgy 2021.10.23. 09:16:39

@élhetetlen: Az egyik nemet sem szabad a másik fölé emelni. Tömören ez a véleményem!

Mindkettőnek megvannak a maga feladatai, amik sok esetben eltérők.

Az egyenjogúság, az egyenrangúság viszont nem jelent egyformaságot.

Még ifjúkoromban is voltak olyan munkák, amik nem nőknek valók voltak. Nem az előítéletek miatt, hanem objektív okok miatt.

Pl. az a nő, aki kovácsként tudott volna dolgozni az akkori technikával, nem is lehetett nő! -:) Ma olyan technika áll rendelkezésre, az élet minden területén, ami ezeket a határokat erőteljesen elmossa.

Képzeld! Van olyan masina, amivel még én is tudok mosni! -:)

puhacica 2021.10.23. 10:16:31

@London2009: nem bantottal meg, mar nagyon jol kezelem ezt a temat, volt idom gyakorolni. :)

"Olyan szempontbol persze sajnalom, hogy pont te nem szaporodtal, aki nagy valoszinuseggel jo gyermeket nevelt volna." - koszi, de valoszinuleg tulszerettem es tulfeltettem volna, ez is egy indok, amiert nem akartam. azt viszont tudom, hogy a ferjem nagyon jo apuka lett volna.

@élhetetlen: a finomfozelek az egyetlen fozelek, amit nem birok megenni. az osszes tobbiert odaig vagyok, a borsoert es a repaert is kulon-kulon, kelkaposzta, lencse, sargaborso... mindegy, mind johet, de a finomfozelek... jaj.

2021.10.23. 11:32:44

@élhetetlen:

"Mit mondhatott a lányának házasság előtt? Legfeljebb azt, hogy ez az élet rendje."

Oké, rendben. Én csak azt nem vágom, hogy ha már valakit hibáztatunk emiatt, hogy lehet pont a férfiakat hibáztatni miatta.

"pl. ua. munkakörben a férfi többet keres, mint a nő."

Én azt gondolom, hogy a gender pay gap leginkább egy mítosz. Azt gondolom, hogy a nők annyira folyton azt hallják a gyerekkoruk óta, hogy "a nők áldozatok, a nők áldozatok", hogy az ilyesmit már különösebb bizonyíték meg utánajárás nélkül elhiszik utána, mert illeszkedik a megszokott narratívába.

"És már csak vicc, a múlt belekeveredtem egy ilyen női-férfi képességek vitába"

Nézd, én is látok ilyen vitákat online, és rendszerint szekunder szégyent érzek a férfi oldalról érkező érvek miatt.
Valóban kevesebb női mérnök meg matematikus van, de azért vannak elegen, és nyilván vannak köztük jobbak is, rosszabbak is. Milyen körökben kell ahhoz mozogni (férfiként, mármint), hogy ne találkozzunk soha okos nőkkel? Mennyire kell barlangban élni hozzá? Én ettől mindig teljesen paff vagyok.

Van az elizabet című kft-szám, biztos ismered, ami szerint "az a baj, hogy ha a nők szépek és okosak is egyben, nem állnak szóba velem". Na és hogy az az érzésem mindig az ilyen férfiaknál, akik hasonlókat írnak, hogy velük az okos nők nem állnak szóba. (Én akkora sztár vagyok, hogy velem szóba állnak, úh én nem szoktam lesajnálóan nyilatkozni soha a nők képességeiről.)

2021.10.23. 11:35:32

@élhetetlen:

"Csak kérdezem, az UK-ban a 70 % férfit nők ölik meg? Férfi nem öl férfit?"

A gyilkosságok többségét férfiak követik el. A halott szempontjából ugyanakkor mindegy, milyen nemű ölte meg. Ha fel kívánunk lépni az áldozatokért, nagyobb arányban kellene fellépnünk a férfiakért. Ez nem szokott megtörténni.

"És, ha kevesebbet költenek rájuk, akkor majd te mész el ultrahangra a terhes feleséged helyett? Vagy méhnyakrák szűrésre?"

Amikor feminista kérdésekről beszél az ember, mindig az a nehéz, hogy a feminizmus természetesen rettentő szerteágazó dolog, és időben is változik. Te valószínűleg mást gondolsz egyes ilyen kérdésekről, mint egy 30 éves feminista. Szóval az nehéz, hogy meg kell először állapodni, hogy pontosan miről is beszélünk.

A kortárs feminista narratíva, amennyire én látom, az, hogy a nők és a férfiak tkp. egyformák, és a nemi különbségeket a társadalom okozza, a társadalom alkotja meg (a magyar nyelv tudtommal még küzd ezekkel a fogalmakkal, de az angol kifejezéssek erre mondják, hogy a "gender" az egy "social construct".) Biztos hallottad, hogy nem szabad kisbabáknak rózsaszín/kék színű kisruhát adni a nemük szerint, és nem szabad a kisfiúknak tűzoltóautót venni, a lányoknak meg babát, mert ezzel állítjuk mi bennük elő a férfit meg a nőt meg a patriarchátust. Meg hallottad a viccet, hogy "na, milyen nemű lett a kisbabátok?", a válasz "még nem tudjuk, majd ő eldönti".

Pusztán mivel tudom, hogy idősebb vagy, feltételezem, hogy te ezzel a fentivel kapcsolatban kevéssé értesz egyet, de a kortárs feminista doktrína ez.

Mármost a kortárs feminista nem csak egyenlő lehetőségeket szeretne, de egyenlő eredményeket is. Magyarítva ez sincs még rendesen, angolban ez az equality vs equity.
Tehát nem elégszik meg azzal, hogy a lány gyermekeknek is egyenlő esélyük legyen mérnöknek tanulni vagy politikusnak állni, hanem igényli, hogy igenis legyen 50% mérnök és 50% politikus. Azt gondolja, hogy ahol ez nem valósult meg, ott a társadalmi elnyomás a magyarázat. Ha összeadjuk a társadalomban mindenkinek a fizetését, és annak nem pontosan a felét keresik a nők, a társadalmi elnyomás a magyarázat. Ha kisebb 50%-nál a nők aránya az iparmágnások között, a társadalmi elnyomás a magyarázat. Ha serena williams nem keres annyit, mint roger federer, a társadalmi elnyomás a magyarázat.

(Zárójeles megjegyzés, de ebben mindjárt van egy álságosság, őszintétlenség, hogy t.i. a kortárs feminizmus nem keresi a valódi választ a jelenségekre. Úgy érzi, hogy megtalálta minden válaszok szent grálját, a "társadalmi elnyomást". Nem keres más válaszokat, sőt, nem is lehet más válasz mint ez. Ha az ember akár csak felveti, hogy lehetnek más okok is, amiért kevesebb női mérnök van, vagy amiért a női sportolók kevesebbet keresnek, nagyon könnyen megkapja a nőgyülölő címkét.)

Tehát nézetük szerint nem a kezdeti lehetőségek egyenlősége meg az egyéni választás szabadsága a fontos, hanem hogy a kimenet egyenlő legyen. Ez, ugyebár, a női kvóta ötlete, ami annyira mainstream nézet mára, hogy ezzel, gondolom, még te is egyetértesz valamennyire.

És én csak annak az álságosságára hívtam fel a figyelmet, hogy a női kvóta meg az egyenlőség mindig kizárólag azokban a témákban merül fel, ahol a nők vannak hátrányban. Csakis az olyan szakmák merülnek fel, amelyeknek nagy a presztízse, és pénzzel/hatalommal járnak.

A mérnökök nagyobbik része férfi? Hát az csakis társadalmi elynomás lehet, meg kell valósítanunk, hogy 50% nő legyen.
Oké, rendben.
De éppenséggel a hajléktalanok nagyobbik része is férfi. Az ember már nyúlna is minden válaszok válaszához, a társadalmi elnyomáshoz, mert, ugyebár, az ember tisztességesen próbálja végigvinni a feminista logikát: a férfiak és a nők tkp. egyformák, és a nemi különbségeket a társadalom alakítja ki, és ahol nem 50%-os eredmény van a végén, ott a társadalmi elnyomás a magyarázat. A baj csak az, hogy ebben az esik ki a végén, hogy az elnyomott fél a férfiak, és hogy törekednünk kellene rá, hogy arányaiban több női hajléktalan legyen. Ez a logikai konklúzió, igaz?

2021.10.23. 11:36:07

@élhetetlen:

Folyt:
Ezenkívül az öngyilkosok nagyobbik része férfi, a munkahelyi balesetet szenvedők nagyobbik része férfi, a börtönben levők nagyobbik része férfi satöbbi-satöbbi, most már tényleg több területet felsoroltam, ahol a férfiak hátrányban vannak, és tudnék még többet is, és ne feledjük, ezek a nemi különbségek a doktrína szerint mind-mind a társadalmi alkotás (a "social construct") eredményei, és ha nemi arány el van billenve, akkor az a társadalmi elnyomás eredménye. A dologban csak az a váratlan, hogy ezekben az esetekben a logika azt dobja ki, hogy a férfiak vannak elnyomva a társadalomban.

Visszatérve az eredeti a kérdésre: ha az egészségügyi költés 56%-a nőknek jut, akkor egy következetes feminista az mondaná, hogy ez valami olyasmi, ami ellen fel kellene lépnünk. Meg kell valósítanunk az 50%-ot. Na és EZEKRŐL sosem esik szó. Csak arról, hogy a top 100 leggazdagabb ember mind férfi, ergo patriarchátus.

Csak erre az ellentmondásra akartam felhívni a figyelmet, mert azt gondolom erről, hogy ez álságos, és azt is gondolom, hogy a kortárs feminista az alapvetően egy tisztességtelen létforma.

Bocs, hogy ilyen hosszan írtam, remélem, érthető.

fhdgy 2021.10.23. 12:13:09

@Nagy Kámpics: Lenne egy javaslatom, hogy ki az igazi feminista és ki nem:

"a feminista logikát: a férfiak és a nők tkp. egyformák", induljunk innét ( bár nem hiszem, hogy egyformák vagyunk, inkább legyünk egyenjogúak! )

Szüntessük meg a sportban a férfi ill. női versenyeket. Legyen minden koedukált! Boxban is, futásban is, teniszben is, stb.

Meglátjuk, hogy ki fog örülni és ki fog hőbörögni! -:)

Golf2 2021.10.23. 13:44:51

@P.Elliot: Te hogy élted meg 56ot? Most aktuális.

bízwax 2021.10.23. 15:57:42

@Golf2: pici gyerek volt golfi, 4 éves. Én kettő.

P.Elliot 2021.10.23. 17:05:00

@Golf2:

7 eves voltam 56-ban.
Semmire nem emlekszem azon kivul hogy apam es anyam szorosan a radiohoz bujva hallgattak a musort es engem elkuldtek onnan.
Gondolom a Szabad Europa radio lehetett ha csak ugy mertek hallgatni. Pont akkor videken voltunk.

Fogalmam sem volt hogy mi folyik, nem avattak bele, apam utalta a kommunistakat, vagyis a rendszert de nagyon szerette es sokra tartotta az orosz embereket, sokat meselt roluk/ volt hadifogsagban/.

Azota en is sok orosszal talalkoztam, itt Amerikaban is es en is ugy ereztem hogy tenyleg csupasziv emberek a muveszeteikrol most ne is beszeljunk.

Varjal csak, valami meg az eszembe jutott, a szomszed neni, bacsi, valami fenykepet mutogattak apamnak, csak arra emlekszem hogy egy tiszti egyenruhas ferfi volt rajta nehany tarsaval es a bacsi azt mondta karorvendoen hogy ki fogom torni a nyakat es lampavasra huzzak.

Hogy melyik oldalon allt az a foton levo ember azt nem tudom de a masok fele ilyen rosszindulatu halalos fenyegetestol megborzongtam mint gyerek es meg is undorodtam egy eletre ettol az embertipustol....

Golf2 2021.10.23. 18:46:20

@P.Elliot: A szüleid nem akartak elmenni?

P.Elliot 2021.10.23. 18:57:58

@Golf2:
Apam akkor mar nagyon beteg volt a szivevel, ilyesmirol szo sem lehetett volna.
Ha egeszseges, hat nem tudom, szerintem nem erezte volna jol magat tavol az orszagtol, szive melyen nagy hazafi volt nagyon magyar aki nem kivant volna beleolvadni mas orszagba bar sok rokona volt aki disszidalt akkoriban.

A kulfoldi, feleg az amerikai magyar szervezeteket, csoportosulasok utalta volna, nagyon sok furcsa, fura ember jott am ki akkoriban!

En orultem hogy eljottem, a testverem meg banta hogy nem jottek el....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.23. 19:20:02

@London2009: melyik ceg fizeti a gyerek iskolaztatasat? Bankok? Ezt hihetetlennek talalom. Esetleg hozzajarulas valamilyen benefit formajaban?

dikusz. 2021.10.23. 19:36:23

@Golf2: a szüleid mit meséltek '56-ról? Komolyan érdekel.
Nekem is csak olyan emlékeim vannak, amit a szüleim meséltek, bár a forradalom idején már éltem.

élhetetlen 2021.10.23. 20:38:15

@fhdgy: „Még ifjúkoromban is voltak olyan munkák, amik nem nőknek valók voltak”. Ez igaz, pl. 40 fokban aszfaltozás, nem vagyok képben, de lehet, hogy már az úthenger is légkondis, akár nő is vezetheti. És anno ismertem 150 cm-es nőt, aki a KÖFÉM-nél darukezelő volt, az egyik barátnőm meg a 160 centijével 25 évig a MÁV-nál volt építésvezető.
„ Pl. az a nő, aki kovácsként tudott volna dolgozni az akkori technikával, nem is lehetett nő! -:)”. Már beszéltünk a Ságvári technikumról, 16 évesen már Ajax kalapáccsal kovácsoltam, és volt lánghegesztés, ívhegesztés, esztergályozás. Ez utóbbi emléke még itt van a szobám falán. Az megtiszteltetés ért, mint ügyes kislányt, hogy két hónapig csőlezáró kúpokat esztergálhattam, (adott tanár haverja csővázas kerítéséhez, hogy ne folyjon bele az eső). Ettől kicsit kivételezett lettem, bementem egy rajzzal, hogy ezt szeretném megcsinálni fémből. Ha utána körberajzolhatja magának, megcsinálhatom. Kaptam vaslapot, hidegvágóval kivágtam, lereszeltem a széleit, aztán kalapáccsal domborítottam. Itt már beszállt a tanárom, mondta, mártsuk olajba, és égessük rá. Szép bronzszínű lett. Lakásom még nem volt, anyu meg a náluk tárolt cuccaimból sokat kidobott. Ez megúszta, csak a padlásra száműzte, és mikor lett lakásom, az öcsém megkereste, rozsdátlanította, és feketére festette.
„Képzeld! Van olyan masina, amivel még én is tudok mosni! -:)”. Ez aranyos! Szeretem a humorodat. Megragadt bennem, mikor a kecskék rongálásáról írtál, hogy összetartó banda, egyik sem köpött, a fő gyanúsított meg tagadott.

fhdgy 2021.10.23. 21:13:37

@élhetetlen: "nem vagyok képben, de lehet, hogy már az úthenger is légkondis", igen, sokat változott a világ. Jó irányba is!

Az elmúlt bő egy évben vettem pár szerszámot. Hagyományos kézi szerszámokról most ne beszéljünk. Pl. vettem flexet, fúrógépet, láncfűrészt. hegesztő készüléket, motoros talajfúrót. Miért? mert a kecskék egy rongáló, de összetartó csapat. Mindig van mit javítani, megerősíteni.

Eddig még nem volt olyan, hogy valamiben ne jártak volna túl az eszemen. Pl. szeptemberben megerősítettem a karámokat, bombabiztosra.

Nem, ez nem elég. Neki fogok állni és megerősítem kecskebiztosra, mert a bombabiztost egyszerűen szétverték. -:)

Amikor a karámok készültek, elgondolkodtam, hogy a 60-as évek technológiájával hogy készült volna. Kalapács, fogó, kézi fűrész, kézi fúró, stb.

Most, amikor erősítettem a karámokat, összesen 84 folyóméter zártszelvényt szereltem fel. Flex-szel darabolni gyerekjáték. Egy jó fúrógéppel lyukakat fúrni a vasba sem nehéz. Száraz akácfát átfúrni, na, azért az nem teljesen egyszerű.

Ha hagyományos kézi szerszámokkal kellett volna csinálnom, a nyelvem még mindig lógna.

Ezzel csak azt akartam írni, hogy a technikai fejlődés miatt egyre kevesebb fizikai erő kell egy adott dolog elvégzéséhez. Így már nem erő, hanem inkább akarat, hozzáállás kérdése a dolog, akárki megcsinálhatja.

A következő lépés, hogy az erős fából készült ajtókat erős, vasból készültekre cserélem, plusz etetőket is vasból csinálok. Kézi szerszámokkal neki se állnék, mert nem bírnám már erővel.

élhetetlen 2021.10.23. 21:15:03

@puhacica: Akkor még egy sztori. (lehet, hogy flúgos a családom). Több mint 15 éve volt. Karácsonykor jött az öcsém, a felesége, és a két gyerek két napra. Főztem. Harcsapaprikás, túrós csusza, 6 liter töltött káposzta, hideg sült, stb. Pakoltak ki, és a sógornőm megkérdezte, hogy nem főznék-e egy kis finomfőzeléket. De, b+ (ez utóbbit csak gondoltam), főztem. Két napig azt ették, nekem meg a nyakamon maradt az összes karácsonyi kaja. Az unokahúgomról már írtam, harminc múlt, két éve férjhez ment, de ha hazajönnek, még mindig finomfőzeléket kell főznöm nekik (mert a férje is rákapott).

élhetetlen 2021.10.24. 01:09:54

@Nagy Kámpics: „Én csak azt nem vágom, hogy ha már valakit hibáztatunk emiatt, hogy lehet pont a férfiakat hibáztatni miatta.”. Próbáltam elmondani. Még egy gondolat. El tudod képzelni, hogy a nők találták ki a csiklócsonkítást, hogy nekik ne legyen jó a szex? De ezt hagyjuk.
„Én azt gondolom, hogy a gender pay gap leginkább egy mítosz”. Úgy tudom, ezek számadatok, azaz tények, amit csak figyelnek.
„rendszerint szekunder szégyent érzek a férfi oldalról érkező érvek miatt.”. Becsülendő a hozzáállásod.
„Na és hogy az az érzésem mindig az ilyen férfiaknál, akik hasonlókat írnak, hogy velük az okos nők nem állnak szóba”. Pontos megállapítás.
„Ha fel kívánunk lépni az áldozatokért, nagyobb arányban kellene fellépnünk a férfiakért”. Ez már necces gondolat, hogyan lehet a férfi agresszivitást kivédeni, hogyan lehet a férfiakat attól megvédeni, hogy ne öljenek? Itt már bejöhet megint az ősi ösztön szöveg, hogy mert anno is a férfiak harcoltak. De annak örülök, hogy nem azt írtad, hogy a feministák azért küzdenek, hogy a nők is öljenek annyit, mint a férfiak, mert egyenlőséget követelnek. (Ez hülye vicc volt).
„Te valószínűleg mást gondolsz egyes ilyen kérdésekről, mint egy 30 éves feminista”.
Ez hosszabb lesz. Nem biztos. Én már harminc éve is találkoztam azzal, hogy akit általánosban Mariként ismertem, egy buliban odajött, tudván, hogy nem vagyok képben, mert nem élek ott, és megkért, hogy ne szólítsam Marinak, mert ő már József. Amit még hallottam, meg is nősült. Tehát a "még nem tudjuk, majd ő eldönti", nem annyira vicces, a Semjén által létrehozott törvény, vagy lehet, hogy az alaptörvénybe is bekerült dolog, hogy a születéskor rögzített állapot nem változtatható meg, (mindez az önazonosság védelmében), felháborított.
Más. Falun nőttem fel, de jó suliban. Igaz, volt egy félév, amikor politechnika címszóval főzni, varrni (varrógépet használni) tanultunk, ami a fiúknak lyukasóra volt, pedig nem ártott volna nekik, de utána állólámpát készítettünk a fatalp kifűrészelésétől addig, hogy bekapcsolom, és működik. Ez jól jött akkor is, mikor egy híradásipari technikumba jelentkeztem, és a szóbeli felvételin elém raktak egy tálca alkatrészt, hogy mit ismerek. Ha csak babát láttam volna addig, akkor bukta.
A családom is jó volt, volt babám is, de rugós focim, rugós kosárlabdám is, az öcsém meg (igaz, kiszabni segített neki anyu) négy éves korában centis öltésekkel, de melegítőt varrt a macijának. Nem ártott meg, kamion sofőr lett, felnevelt két gyereket.
„"gender" az egy "social construct"”, így van, de tudomásul kéne már venni, hogy egy mérnök, az mérnök, egy orvos az orvos, nemétől függetlenül. Csak ennyi. És, ha az orvos nő, és szül, ez nem változtat azon, hogy orvos.
Koromtól függetlenül, és amit a gyerekkoromról is írtam, egyetértek azzal, hogy minden gyerek azzal játsszon, amivel akar. Babázhasson a fiú, ha azt szeretné, (lehessen belőle ápoló nővér egy kórházban, csak még a nevet sem találtuk ki hozzá, ahogy van a nővér, lehetne fivér mint ápoló, gondoskodó). Ok, túlmentem a témán.

élhetetlen 2021.10.24. 01:13:11

@Nagy Kámpics: Ketté vágtak, folytatás.
„Ha serena williams nem keres annyit, mint roger federer, a társadalmi elnyomás a magyarázat.”. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm, nem tudom, hogyan árazzák a sportolókat. Amit el kellene érni, hogy, ha ugyanolyan képességekkel jelentkezik egy férfi és egy nő egy pozícióra, akkor ne automatikusan a férfit vegyék fel, mert a nő majd otthon marad, ha beteg a gyerek. A férfi is otthon maradhat. Eddig kéne agyilag, társadalmilag eljutni, mert a kvóta semmire sem jó.
„Ha az ember akár csak felveti, hogy lehetnek más okok is, amiért kevesebb női mérnök van, … nagyon könnyen megkapja a nőgyülölő címkét.)”. A más okok közül kettő. Belenevelték a nőkbe, hogy csak szülésre kell használni őket, lásd a kormány családpolitikája, vagy hogy a nők butábbak, mint a férfiak. És egy diagram. Még mindig nagyon kevés nő választja nálunk a műszaki pályát - digitrendi.hu . Ott ahol több a nő mérnök, mint a férfi, ott okosabbak a nők, vagy van valami befolyása a folyamatra az adott ország felfogásának, ahol a hagyomány a fontos, és a feleség gyereket szüljön, a lánya meg unokát. És fel sem merül a férfi vezetőkben, hogy egy diplomás, működő nő is szülhet, náluk ez két külön kategória.
„az elnyomott fél a férfiak, és hogy törekednünk kellene rá, hogy arányaiban több női hajléktalan legyen. Ez a logikai konklúzió, igaz?”. Nem igaz. Visszajutottunk addig, hogy a nemek közötti egyenlőség nem az, hogy a nők is gyilkoljanak annyit, mint a férfiak.
És már kicsit kisiklottál. „a börtönben levők nagyobbik része férfi„, miért is került oda, miért is van hátrányban? Ha nő bűnöz, ugyanúgy börtönbe kerül. Ja, hogy több a férfi bűnöző, ennek köze nincs az egyelő munkáért egyenlő fizetés elvárásnak.
Visszatérve az eredeti a kérdésre: ha az egészségügyi költés 56%-a nőknek jut, akkor egy következetes feminista az mondaná, hogy ez valami olyasmi, ami ellen fel kellene lépnünk. Nem. A te szervezetedben attól, hogy apa leszel, nem változik semmi, míg egy nőében igen. Ennek sincs köze az egyelő munkáért egyenlő fizetés elvárásnak, stb.
Igen, érthető, de nem minden elfogadható belőle.

élhetetlen 2021.10.24. 02:32:30

@fhdgy: Megint poén. „Neki fogok állni és megerősítem kecskebiztosra, mert a bombabiztost egyszerűen szétverték. -:)”. Nem gondoltál még arra, hogy a kecskéket lecseréld juhokra? Mintha békésebbek lennének.
Nem ismerem egyik állatot sem, birkát már láttam közelről, kecskét még nem, ugyanis voltak birkáink. Nem otthon, volt egy nő, aki miután a férje meghalt átvette az üzemet, voltak saját birkáik, és bérben is tartottak, ridegtartás, kint volt velük egész télen, néha méter magasan befedte a hó, amíg aludt, időnként hazament kajáért, vagy a fia töltötte fel a készletét, soha nem mertem megkérdezni, hogy hogyan bírja.
Ez nekünk nem került pénzbe, a gyapjút kaptuk, a szaporulat fele meg az övé volt.
Néha elkértünk egy bárányt a miénkből, és egy húsvét előtt történt az eset. Nem voltam otthon, anyu mesélte. Bárány megjött, kicsapták a baromfiudvarba, ott volt a kutya háza is. Anyu odaadta a kutyavacsorát, de utána nem foglalkozott vele. Egy hét után anyu elkezdett aggódni, mert fogyott a kutya. Már ott tartott, hogy hívni kell az állatorvost, mikor lebukott a bari, a fehér pofikája körben pörköltszaftos volt. A kis növényevő a saját kajáján kívül megette a kutya vacsoráját is, akkor is ha az a pörkölt maradék volt, a mafla kutya meg hagyta, mert az udvarhoz tartozó állatokat nem bántjuk.
Ez volt a kitérő. A szerszámokról. 15 éve még hőlégfúvóval és rezgőcsíszolóval fáig leszedtem a régi festéket, nem akarom ezt elképzelni kézi smirglizéssel.

FutureFry 2021.10.24. 04:39:40

@élhetetlen: “ … ha ugyanolyan képességekkel jelentkezik egy férfi és egy nő egy pozícióra, akkor ne automatikusan a férfit vegyék fel, mert a nő majd otthon marad, ha beteg a gyerek. …”
Mondjuk szülni nem a férfi fog, szóval (egyenlő képességű jelentkezők esetében, szülni tervező nőnél) szerintem valamennyire érthető egy cég részéről az ilyesmi “nemi diszkrimináció” (aminek az ellensúlyozása szerintem nem a cég, hanem inkább a társadalom feladata).
Erről egyébként (bocs) már megint a “Mad About You” egyik jelenete jut eszembe:
www.dailymotion.com/video/x7m7cdt?start=1145
Nem fogom az egészet “transcribe”-olni (nomeg az írott szövegben nehezen jön át az értelmezéshez szorosan függő színészi játék), de itt egy pár releváns rész a dialógusból:

- This is a highfalutin, on-call, 24-hour day, holiday and weekends, 3 in the morning, working with the mayor kind of a job. Doesn’t sound exactly conducive to babyness.
- Oh, Oh, I see, so you get a big highfalutin job, it’s great news, happy day! I get a big highfalutin job it’s “Oh no, it might interfere with our baby plans”?
- Uh, yeah…
- Yeah?
- I’m, um, you know, um, I’m checking, but yeah.
- I can’t believe you’re gonna stand there and tell me I have to make the bigger sacrifice.
- I’m … well… wouldn’t you?
- Why, because I’m the mommy?
- Yes.

- I know it’s not fair.
- It’s so not fair!
- You know I wish, I wish it were even. I really do.

- You think if Michael Jordan got pregnant they’d kick him off the Bulls?
- No, but you know… You have to admit that in his third trimester his defense might suffer.

fhdgy 2021.10.24. 10:16:45

@élhetetlen: Az exem eü. szakközépben tanított. Voltak fiú diákok is, őket tökösnővérnek hívták.

fhdgy 2021.10.24. 10:22:47

@élhetetlen: Nekem is volt olyan kecském, amelyik megette a száraz macskatápot.

A birkák túl unalmasak, bezzeg a kecskék ...

Golf2 2021.10.24. 11:49:35

@dikusz.: Faterom szolnokon volt épp repülős katona egyszercsak megjelentek a ruszkik repülés leáll,mars haza.Páran azért még kirepültek végleg családostul.Anyu meg itthon bujkált pincében a bombák,stb elöl.Még nem ismerték egymást.

P.Elliot 2021.10.24. 14:48:19

@fhdgy: Mi ujsag otthon a noverkepzessel, marmint fiuk milyen szazalekban jelentkeznek?

Tokosnover, jo szo, hehehe...hiaba a magyar humor igazan talalo.

Itt az Usaban nagyon sok ferfi novert talalsz, rettento jol fizetik oket, nem szakadnak meg a munkaban mert a korhazakban vannak egyszeru kepzessel kisegito apolonok akik a piszkos munkat csinaljak meg furdetnek, ez-az, a kepzett nover gyogyszerez/, infuziot allit be, vervetel amihez a segedapolono meg csak nem is nyulhat/, komolyabb munkakat csinal amihez alapos szakkepzest kapott.
A fizetes is olyan..
A ferfiakat is ez vonza, na meg valtozatos, erdekes munkakor...

fhdgy 2021.10.24. 14:52:26

@P.Elliot: A szakképzés nem tudom, hogy hogyan áll. 2005-ben elváltam!

Azóta betegként többször "volt szerencsém" belülről látni kórházakban a dolgokat, vannak férfi ápolók.

P.Elliot 2021.10.24. 14:58:32

@fhdgy: A kecskek mindent felfalnak, en is ugy hallottam. Van egy kozeli park aminek van allatkertje, ott vannak tobben, a keritesen keresztul nyujtogatjak be a latogatok a repat, kekszet, barmit amit hoztak otthonrol, akkora hasuk van hogy meg!

Erdekes hogy a kecske nem sok hust ad ugye? A gerincen van valami, a combjain aztan kesz is, a tobbi lenyegtelen.

En borzadok a husatol, az izetol, ezzel kapcsolatban van egy emlekem.

Fiatal lany voltam amikor pont akkor voltam latogatoban egy rokonomnal Budaorson amikor a hazineni/ aki kulon lakasban lakott a teruleten, leolte a kecskejet mert felfujodott valamitol loheret evett vagy mit hogy megelozze hogy meghaljon es igy meg lehetett enni. Hat nyar volt, a kecsket megnyuzva betettek valami kobol keszult feszerbe 1 napra amig a neni szetapritja es csinal vele valamit. Masnap ott voltam amikor kinyitottak az ajtot es a kecsken hemzsegtek a kukacok, kishijan elhanytam magamat, a neni tanacstalanul toporgott, azt szerette volna tudni hogy ha lemossa megeheti-e meg.

Elmenekultem, nem tudom mi volt aztan de borzongok a kecskehustol mert mindig ez jut eszembe ha az uzletbe latok de az izet/ mar kostoltam elotte/ sem igazan szerettem.

A birka az mas.
Az finom.

2021.10.24. 15:36:54

@élhetetlen:

"Igen, érthető, de nem minden elfogadható belőle."

Ok. :-)
Csak két dologra reagálok.

"El tudod képzelni, hogy a nők találták ki a csiklócsonkítást, hogy nekik ne legyen jó a szex?"

Nem igazán.
Ugyanakkor ezt nem emelném ide, mert nem amellett érvelek, hogy másik korokban, másik társadalmakban nem történt vagy történik soha semmi rossz nőkkel, hanem hogy a mi társadalmainkban (a "nyugati" társadalmakban) nincsenek elnyomva. Tehát még csak nem is amellett, hogy itt nem történik velük semmi rossz, hanem csak hogy ebből nem következik, hogy el vannak nyomva. (És a férfiakkal is történnek rossz dolgok, és abból sem következik, hogy ők el vannak nyomva.)

"Visszajutottunk addig, hogy a nemek közötti egyenlőség nem az, hogy a nők is gyilkoljanak annyit, mint a férfiak."

De igen!
Erre nem tudok pár sorban válaszolni, hosszan írni meg nem akarok, mert biztos van jobb dolgod is, de ha az ember következetesen, szikáran végigviszi azt a feminista logikát, amiről fentebb beszéltem, akkor pontosan ez esik ki belőle: egy egyenlő társadalomban ugyanannyi nő gyilkolna, és ugyanannyi kerülne börtönbe, mint férfi.

És hogy ez nem történik meg, jelzi - a feminista logika szerint -, hogy a férfiak el vannak nyomva a társadalomban.

Azért bizarr ez a végkövetkeztetés, mert a feminista teória hibás.
Lehet, hogy mégis csak hosszabban kéne írni róla, mert végülis ez volna a mondandóm lényege, de olyan szép kis vasárnap van, mindegy. :-)

Vibi 2021.10.24. 16:29:03

@Nagy Kámpics: szerintem pedig a feministaknak pont hogy igazuk van. A hajlektalan ferfiak, meg az orvoshoz nem jaro ferfiak meg a ferfiak felulreprezentaltsaga a mernokok kozott a tarsadalmi elnyomas miatt van. Egy fiut eleve ugy nevelnek hogy nem szabad sirnia, a fajdalmat kimutatnia, termeszetesen csak mernok vagy focista lehet stb. Ha nem igy neveljuk a fiukat meg a lanyokat akkor egyszer majd el fogjuk erni hogy a fiuknak sem lesz ciki orvoshoz menni ha bjuk van, meg segitseget kerni ha a szakadek szelen az eletuk es igy tovabb. Csak erre valaszul jonnek a macso ferfiak, hogy ok nem akarnak buzik lenni, meg milyen nyapicok mar ezek a mai fiuk, mert bezzeg regen amikor meg el kellett menni katonanak.
Szerintem pont azert van az emberiseg nagy szarban mert macso, tesztoszteronttol futott szociopata ferfiak vezetik a vilag nagy reszet.

2021.10.24. 16:57:02

@Vibi:

"Egy fiut eleve ugy nevelnek hogy nem szabad sirnia, a fajdalmat kimutatnia, termeszetesen csak mernok vagy focista lehet stb. [..]
egyszer majd el fogjuk erni hogy a fiuknak sem lesz ciki orvoshoz menni ha bjuk van, meg segitseget kerni ha a szakadek szelen az eletuk es igy tovabb."

Oké. Ha jól értem tehát, abban egyetértesz velem, hogy a társadalmi elnyomás ebben az esetben a férfiakat sújtja, igaz?

Vibi 2021.10.24. 18:00:02

@Nagy Kámpics: igen, adtam is ra peldat. Ugyanakkor a korabbi hivatkozasodat hogy ez ellen is a noknek kellene kuzdeni nem osztom. Mindket nemnek ki kell ebbol vegye a reszet es egyutt kell kuzdeni a rossz beidegzodesek megszuntetese ellen

négyzet 2021.10.24. 18:25:46

@FutureFry: "egyenlő képességű jelentkezők esetében, szülni tervező nőnél) szerintem valamennyire érthető egy cég részéről"

Ezért jó olyan országban élni, ahol kipróbálták, hogy milyen az, ha az apa is otthon van a gyerekkel. Hirtelen máris semmi értelme az ilyen diszkriminációnak. Ez csak ennyin múlik. A munkahelyemen sorra mennek el az apukák "gyed"-re.

A munkáltató számára a fluktuáció azért ennél fontosabb, s a nők általában lojálisabbak, míg a férfiak hamarabb pattannak.

négyzet 2021.10.24. 18:31:59

@London2009: "Setalni is mehetsz, csak vinni kell a hordozot." öhmm, majd megváltozik ez :) csak néhány év, s a gyerek jár, kinő az akarata, és hárman háromfélét akartok, és igen, mégis fontos lesz az iskola is, és határátkelőként még az is megeshet, hogy beesett egy pandémia, senki nem akar/tud gyerekre vigyázni, és esti programot már több éve nem is tervezel.
Szerintem a magánéletet a gyerekes lét a kisgyerekkorban rúgja fel leginkább.

Vibi 2021.10.24. 18:44:18

@Nagy Kámpics: felteszem hogy ugy ertik hogy a noket ert elnyomas ellen kuzdenek. Szerintem nem baj az ha vannak olyan csoportok akik kizarolag egyes elnyomasok ellen kuzdenek. Szerintem a balnakert kuzdoknek sem rovod fel hogy de a fecskekert miert nem. Ezzel persze nem mondom, hogy minden hangosan kuzdonek mindig igaza van, de pont azt nem tartom helyesnek hogy olyat is szamonkerunk rajtuk ami nem csak az o felelosseguk

FutureFry 2021.10.24. 18:44:39

@négyzet: “… Ezért jó olyan országban élni, ahol kipróbálták, hogy milyen az, ha az apa is otthon van a gyerekkel. …”

Amerikában is elég sok cég (vagy állami munkahely) van, ahol létezik paternity leave is (igaz, erre - sajnos - jelenleg nincs egységes törvényi szabályozás). Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy az anyának több teherrel jár (no pun intended) egy terhesség-szülés-szoptatás, ami - nagyon helyesen - gyakran a munka rovására megy (általában jobban mint az apánál).

Vibi 2021.10.24. 19:53:17

@Nagy Kámpics: ertem. En a magam reszerol a mindenfele nagyforgalmu epuletben fellelheto noi wc-k kiboviteseert harcolok. Gy ertve hogy ha hosszu a sor a noi wc elott szemrebbenes nelkul bemegyek a ferfibe.

fhdgy 2021.10.24. 21:48:30

@P.Elliot: Ha elrontod, minden rossz. ha jól csinálod, minden jó!

London2009 2021.10.24. 22:33:53

@négyzet: haaaat mar nalunk sem olyan egyszeru amiota 15kg a kisasszony. Akarata is van mar. Jobban tudja neha mint en, hogy mi lenne a jo. De a lenyege a mondanivalonak inkabb az volt, hogy minden megoldhato. Nem ezeken mulik.
Nalunk nem rugta fel a maganeletet. De erre torekedtunk is. A pandemia alatt meg amugy sem eltunk nagy szocialis eletet.

London2009 2021.10.24. 22:38:01

@kisrumpf: arra valaszoltam, hogy ha olyan helyre kell koltozni ahol nincs jo iskola. Errol rogton az ugrott be, hogy akkor kikuldetes es akkor mindegy mert ugyis fizeti a ceg a maganiskolat meg a feleseg kieso fizeteset.
Persze lehet, hogy arra gondolt, hogy a Hebridakra koltozne csak ugy szorakozasbol es ott nincs jo iskola, nem tudom.

London2009 2021.10.24. 22:45:38

@élhetetlen: lehet Phd-zni csak mondjuk a fenenek lenne kedve hozza. De gondolom megoldhato csak sok idot venne el. Pont a szabadidot amit a gyerekeddel tolthetsz. Igen egy nagymama sem art, foleg aki fiatal es agilis. De ha ez since ezert van ket szulo, hogy egymast kisegitseg meg a talalekonysag sok mindent megold.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.24. 22:50:49

@London2009: aha, az nem volt meg h kikuldetesrol van szo.

élhetetlen 2021.10.24. 23:34:00

@fhdgy: „őket tökösnővérnek hívták.”. Ez jó egy szakközépben, de egy kórházban azért ciki lenne! Ha tehetném, (de ki hallgat rám), a fivért terjeszteném el, a nővér is, a fivér is testvért jelent, ők a segítő testvérek.

élhetetlen 2021.10.25. 01:08:33

@FutureFry: „Mondjuk szülni nem a férfi fog”. Ez igaz, de, nem biztos, hogy minden nő szülni fog, az sem, hogy hosszú időre esik ki a munkából. Csak példákat tudok mondani, statisztikát nem, hogy mennyi a kieső idő, volt kolléganőm, aki két gyerek között visszajött dolgozni majd egy évet, hogy ne essen ki a dolgokból. Volt, aki 38 éves koráig dolgozott (igaz a párterápiát is megjárták, mert a társa szeretett volna már gyereket). Egyetemista koruk óta éltek együtt, volt közös lakás, majd közös ház, és 38 éves korában mondta a nő, hogy most, összeházasodtak, 3 év alatt jött két gyerek, a nő már újra dolgozik. Ebből csak azt akartam kihozni, hogy a cég szempontjából ugyanakkora kockázat felvenni egy pasit, aki öt év múlva talán lelép, mint egy nőt, aki talán kiesik egy időre. Mindkét esetben, ha pótolni kell a munkaerőt, a cég „megtanulása” ugyan úgy idő, aztán vagy lesz belőle kisnyúl, vagy nem, míg szülés után már egy ismert szakember jön vissza. Más. Hallottál már olyanról, hogy állásinterjún megkérdeznek egy pasit, hogy van-e gyereke, akit egyedül nevel?
„szerintem valamennyire érthető egy cég részéről az ilyesmi “nemi diszkrimináció”. Szerintem nem, csak az előítéletek dolgoznak, nem a józan ész.

élhetetlen 2021.10.25. 01:46:15

@London2009: „Akarata is van mar.”. Általános tapasztalatom, hogy az nem megjósolható, hogy a papa vagy a mama lesz az első szó, de az biztos, hogy a következő a „nem”. (vicc). Kevés idő kell az önjáróságig, a barátnőm három éves unokája már leamortizált egy rollert, a múlt héten kellett újat venni. Ezt nyilván csak játéknak tervezték, nem közlekedési eszköznek, de, ha jó az idő, ezzel jártak oviba. Ez oda-vissza 3 km. A kiscsaj bírta, a roller nem. Most annyi változott, hogy anyu már nem csak megy a két rollerező mellett (a másik öt éves), hanem tolja a babakocsit a legújabb kicsivel.

FutureFry 2021.10.25. 02:27:18

@élhetetlen: “… nem biztos, hogy minden nő szülni fog, …”
Ezért írtam, hogy “ … szülni tervező nőnél …”

“ … Hallottál már olyanról, hogy állásinterjún megkérdeznek egy pasit, hogy van-e gyereke, akit egyedül nevel? …”
Nem, de errefelé állásinterjún _senkinek_ nem szoktak rákérdezni a családi állapotára/gyerekekre (annak tervezését is beleértve) mert azzal jogilag igencsak problémás "vizekre eveznének”.

élhetetlen 2021.10.25. 02:27:52

@London2009: „lehet Phd-zni csak mondjuk a fenenek lenne kedve hozza”. Ehhez még, a körülmények. Hazajött Londonból ezért a házasságért. Van két diplomája, (az egyik pszichológus, ELTE, pszichológiából PhD-zik), de hirtelen nem talált állást, viszont talált egy ösztöndíjat, amit megnyerte. Csak havi százezer, de több, mint a semmi, A covid miatt távmunka, nincs utazási idő, és amíg kötelező foglalkozás van, addig ott az apa, szintén távmunkában. És kaptak a távoktatás miatt plusz egy évet a zárásig. Otthon van a gyerekével, az nem baj, ha az apa is babázik kicsit, ő meg könnyebben szerez egy fokozatot, mintha ezt már munka mellett gyerekkel próbálná. Csak kihasználja az időt.

élhetetlen 2021.10.25. 02:53:40

@FutureFry: „Ezért írtam, hogy “ … szülni tervező nőnél …””. Jaj, ez komoly, minden szülni tervező nő szülni fog? Hát nem, de erről ennyit.
„Nem, de errefelé állásinterjún _senkinek_ nem szoktak rákérdezni a családi állapotára/gyerekekre”. És „szerintem valamennyire érthető egy cég részéről az ilyesmi “ nemi diszkrimináció”. OK. Nem kérdeznek rá egy nőnél, hogy tervez-e gyereket, a férfinél, hogy nevel-e egyedül gyereket, de szerinted valamennyire érthető egy cég részéről az ilyesmi “nemi diszkrimináció”. Mire alapozzák a szerinted érthető diszkriminációt? Honnét tudják, hogy melyik nő tervez szülést, mert ugye nem kérdeznek rá. Ott van minden interjún egy gondolatolvasó, aki szól a HR-snek, hogy ne vegyétek fel, mert láttam a gondolataiban, hogy szülni akar? Már csak hülyéskedek, de a szövegedet normálisan értelmezni nem lehet. Mi marad? Hogy csak az előítéletek dolgoznak, nem a józan ész?

élhetetlen 2021.10.25. 03:13:44

@fhdgy: A bármit evők. Anno anyu kórházba került egy hétre. Kivettem szabit, mert három anyadisznó, egy kan, 40 süldő, tyúkok, kacsák, és vacsorát főzni. A sógornőm tudta, hogy hétalvó vagyok, segített (szemben laktak), reggel kirakta a pár hetes kiskacsákat a fűre, és odakészített egy tál kacsatápot, amivel elleszek egy napig. A macskáknak be volt tárazva zsíros kenyér, tej meg a konyhában. Nem, rábuktak a kacsatápra, nyelték, mint a nokedlit, és vizet ittak rá. Mentem be anyuhoz, mondtam, hogy mire hazajössz, az összes macskád hápogni fog.

FutureFry 2021.10.25. 03:43:12

@élhetetlen: “… Mire alapozzák a szerinted érthető diszkriminációt? …”
Arra, hogy szerintem egy (fiatal) nő valószínűbb, hogy szülni fog mint egy férfi.
Egyébként igazad van, hogy felvételkor előítélet is munkálkodhat a dologban, én arra szerettem volna rávilágítani, hogy a biológiai valóság miatt egy nőnek szerintem több áldozattal jár a gyerekvállalás (legalább is a kezdeti része) mint egy férfinek és ez a munkára is kihat(hat).

élhetetlen 2021.10.25. 05:06:51

@FutureFry: Ne járjunk körbe, mint a farkát kergető kutya „Arra, hogy szerintem egy (fiatal) nő valószínűbb, hogy szülni fog mint egy férfi.”. Ezt megbeszéltük. Elmondtam a véleményemet, hogy miért éri meg felvenni és megtartani egy nőt, akkor is, ha kiesik egy időre.
„én arra szerettem volna rávilágítani, hogy a biológiai valóság miatt egy nőnek szerintem több áldozattal jár a gyerekvállalás (legalább is a kezdeti része) mint egy férfinek és ez a munkára is kihat(hat).”. Én meg leírtam, hogy ez miért nem számít a cég szempontjából. Te még azon lovagolsz, hogy azért nem éri meg felvenni egy megfelelően képzett fiatal nőt, mert lehet, hogy 5-10 év múlva szülni fog. És ezt komolyan gondolod?
És azt persze nem tételezzük fel, hogy adott kolléga hol eltöri a lábát síeléskor, na az lehet egy szülés és szoptatás ideje, vagy csak úgy kificamítja, hogy egy hónap múlva két mankóval szökdécsel be a járógipsszel, de ez persze nem hat ki a munkájára.
Nem értjük egymást, de nem számít.

FutureFry 2021.10.25. 05:36:51

@élhetetlen:
Én azt hittem egy pont ugyan olyan megfelelően képzett, ugyan annyi tudással rendelkező (fiatal) férfiről és nőről van szó. Akik ugyan annyit síelnek, törnek lábat, ficamítanak bokát és egyenlő eséllyel lépnek le öt év múlva a cégtől. Azaz pont ugyan olyanok, csak az egyik férfi, a másik pedig nő.

Arthamyr 2021.10.25. 12:36:00

@élhetetlen: "szövegedet normálisan értelmezni nem lehet" - FutureFrynál nem sokan (senki?) írnak értelmesebben az itt rendszeresen hozzászólók közül...

puhacica 2021.10.25. 12:50:58

@élhetetlen: "De, b+ (ez utóbbit csak gondoltam), főztem." - :D ez jo! :D lehet, hogy a te fozeleked kellene kiprobalnom. tenyleg nem vagyok valogatos, egy kezemen meg tudom szamolni, mit nem szeretek, sajnos a finomfozi koztuk van

élhetetlen 2021.10.25. 14:31:39

@Arthamyr: Véleménye mindenkinek van. Nem vitatkozom, csak nem értek egyet azzal, hogy egy cégnek nagyobb a kockázata, ha nőt vesz fel, mert az lehet, talán, esetleg szülni fog.
Ő írta: „szóval (egyenlő képességű jelentkezők esetében, szülni tervező nőnél) szerintem valamennyire érthető egy cég részéről az ilyesmi “nemi diszkrimináció””. Aztán: „errefelé állásinterjún _senkinek_ nem szoktak rákérdezni a családi állapotára/gyerekekre (annak tervezését is beleértve)„. Akkor honnét tudják, hogy tervez e szülést a nő? Szóval szerinted ezt a logikát tekintve „FutureFrynál nem sokan (senki?) írnak értelmesebben az itt rendszeresen hozzászólók közül...”.

élhetetlen 2021.10.25. 14:54:59

@FutureFry: „és egyenlő eséllyel lépnek le öt év múlva a cégtől.„. A mondat első fele igaz, ez már nem, esetleg akkor, ha nem akar szülni, de akkor teljesen jogtalan a “nemi diszkrimináció”. De, ha öt év munkaviszony után úgy dönt, hogy a köv. évben megpróbálkozik a gyerek projekttel, akkor nem fog lelépni a cégtől, mert, ha az új helyén jelenti be fél év múlva, hogy terhes, akkor tuti nem lesz hová visszamennie szülés után. A nők a stabilabb munkavállalók.
De feladom, Arthamyr is megírta, hogy nálad „nem sokan (senki?) írnak értelmesebben az itt rendszeresen hozzászólók közül...”. Tudod, van az a szöveg, hogyha a kocsmában már ketten azt mondják, hogy részeg vagy, menj haza, akkor menj haza, akkor is, ha nem vagy részeg. Hazamentem, azaz befejeztem.

FutureFry 2021.10.25. 17:05:06

@élhetetlen: Az, hogy errefelé lehetséges jogi problémák miatt nem kérdeznek rá a családi/gyerek/stb. állapotra az egy konkrét kérdésedre volt válasz (“Hallottál már olyanról, hogy állásinterjún megkérdeznek … “). Ami nem jelenti azt, hogy nem derül ki a dolog, pl. az alany is felhozhatja meg persze (általában) látható különbség egy férfi és egy nő között. Mindezzel nem az előítéleteket próbálom védeni, csak azt mondom, hogy az egyébként _teljesen egyenlő_ jelentkezőknél a “szülési faktor” a nőkre lehet igaz, a férfiakra nem. És a “teljesen egyenlő”-be szerintem meg beletartozik az is, hogy a felvételiztető szerint a jelentkezők egyenlő eséllyel lépnek le (vagy nem) öt év múlva.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása