oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. október 08. 10:15,  Berlin magyar szemmel 76 komment

2021. október 08. 10:15 Határátkelő

Berlin magyar szemmel

A német főváros egészen különleges hely, kultúrája, hangulata még Németországon belül is megkülönbözteti a többi nagyvárostól. Csodabogár fél évszázada látogat el oda több-kevesebb rendszerességgel, ám útibeszámolója nem csak ezért érdekes.

cim_friedrichstrasse.jpgA modern Friedrichstrasse

„Mióta kiöregedtünk a tengerentúli utazásokból, bevetettük magunkat Európa komolyzenei életébe. Milánó és München mellett kedvenc visszatérő helyünk Berlin.

Berlin mellett nem csak a zenei élmények szólnak, hanem nagyon érdekes megfigyelni a fejlődést. Ötven évvel ezelőtt még csak a keleti oldal állt rendelkezésemre, ami nem megvetendő, hiszen a világhírű múzeumok ott maradtak. Ott volt Nofretete és a Rendragon oltár is.

Különben elég lehangoló volt, mert az ember a keleti oldalon állandóan a falba ütközött. Később már mehettem Nyugat-Berlinbe is, ahol szinte keresni kellett a falat.

Miután nagyon jó barátaim éltek a keleti oldalon, néhány évente mentem látogatni. Falomlás után néhány hónappal már ott voltam. A város közepén tátongó elplanírozott üres területek nagyon sivár képet mutattak.

A kormány Berlinbe költözésével egy teljes kormányzati negyed épült fel, de beépült a teljesen üres Potsdamer Platz is, hipermodern irodaházakkal, bevásárlóközponttal, stb.

Építőmérnök barátom mindig körbe vitt autón a legújabb építészeti látványosságokhoz. Sajnos ő már nem él, de az idén is volt két új látványosság.

Galéria és királyi kastély

Az egyik Mies van der Rohe által a legnemesebb Bauhaus stílusban tervezett National Galerie. Eredetileg is kizárólag üvegből és acélból épült, a 30-as években.

Persze a háború és az idő vasfoga megtette a magáét. Így az egészet szétszedték és újra felépítették, pont úgy, mint volt. Illetve alá is építettek kiállítóhelyiségeket.

Kicsit szomorú, de a hatalmas speciális üvegből készült táblákat csak Kínában tudták legyártani. A kész épület a maga nemében gyönyörűség.

national_galerie.jpg

A másik „nagy mű” ami most készült el, az a valaha volt berlini királyi kastély. Háborúban persze komolyan sérült, de menthető lett volna. Walter Ulbrichtnak nem kellett, ezért 1961-ben földig rombolták, majd oda raktak egy ronda beton kockát, kultúrházat persze.

Az egyesítés után, miután már a legdurvább sebek begyógyultak, a Múzeum szigetet is tatarozták, valamint angol építészek hozzáterveztek még két remek múzeumot, felújították a régi Staatsopert és egyáltalán renoválták a régi házakat a régi reprezentatív úton, az Unter der Lindenen, egyre többen akarták, hogy építsék vissza a kastélyt is.

operahaz_2.jpg

Évekig tartott a vita, közben a lelkes városvédők gyűjtötték a pénzt. Végül sokak örömére lerombolták a betonkockát és nekikezdhettek a kastélynak. Kompromisszumos megoldás lett, a nemzetközi tervpályázatot egy olasz iroda nyerte meg.

Mint a vezetőnk mondta, ők nem a kastélyt, hanem az utcaképet akarták helyreállítani. Potsdamban az adóhivatalban találtak egy centire pontos felmérést a kastélyról, az 1800-as évekből, akkor persze még lábban mértek nem centiben. Ennek alapján építették fel a homlokzatot.

Az épület alakja is megmaradt, két udvar, mint volt és köztük egy nagyon szép régi kapu, szintén, mint volt. Az összes többi teljesen modern. A Humboldt fórum van benne, kiállításokkal, tantermekkel, irodákkal.

Berlin házai

Általában érdekes figyelni Berlinben a házakat. Mindenhol látszik mi a régi, helyreállított, mi a közvetlenül háború után visszaépített. Ezek teljesen dísztelenek, csak az ablakkiosztás és az emeletmagasság árulkodik a ház koráról.

Persze a foghíjakba modern házak kerültek. Egy másik reprezentatív bevásárlóutca, a Friedrichstrasse is teljesen megújult. DDR időkben nemigen volt ott semmi. Most elegáns butikok, áruházak és kávézók váltják egymást.

Operák és hangverseny

Utunk fő célja viszont a zenehallgatás volt. Két opera és egy hangverseny. Első este a Pillangókisasszonyt néztük meg. Teljesen klasszikus rendezés, kellemes hangok.

Következő nap Falstaff volt műsoron. Ez már modernül a mában játszódott és nem aratott osztatlan sikert. Engem ugyan nem zavart a modern rendezés, de voltak a társaságban, akik kicsit felháborodtak. Szerintem teljesen elviselhető volt.

Néhány remek hang is volt, így én élveztem, bár néhány éve Münchenben sokkal jobb Falstaffot láttunk.

Számomra a csúcs az utolsó napi koncert volt, amit szintén az operaházban tartottak. Schumann-est volt, Daniel Barenboim vezényelt és Martha Agerich zongorázott.

Mióta Salzburgban láttam és hallottam őt, teljesen el vagyok bűvölve. Régen csak lemezről ismertem. Két Schumann-szimfóniát játszottak és egy zongoraversenyt.

Martha Agerich nemrég volt 80 éves, de a játéka olyan, mintha egy fiatal nő ülne a zongoránál. Tényleg nagy élvezet nézni és hallgatni őt.

A német taxis, aki török

Ezzel az esttel be is fejeződött rövid kiruccanásunk. Másnap már csak taxit rendeltünk és mentünk a repülőtérre. A taxis jól beszélt németül. Beszállás közben meg is jegyeztem, hogy ő az első német taxis, mióta itt vagyunk.

Mire ő: „Nagyon sajnálom, hogy csalódást kell okoznom, de én is török vagyok”. :-) Aztán elmondta, hogy az apja volt klasszikus vendégmunkás, ő 12 éves korától van Berlinben, ott járt iskolában, így érthető volt a kiváló német tudás. Gyerekei németek, nem is tudnak törökül. Ismerős sors.

P.S. előre is elnézést kérek az esetleges tévedésekért. A begyűjtött papírokat a szállodában felejtettem a jegyzeteimmel együtt, az egész posztot fejből írtam. A memóriám meg… :-(„

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516714696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.10.08. 10:33:13

"A memóriám meg… :-(„, nos a három pont utáni rész érdekelne!

Miért is? Már nem tudom, elfelejtettem!

nyuszigonosz 2021.10.08. 12:35:15

Kiváló poszt, Csodabogár.

P.Elliot 2021.10.08. 14:35:36

@fhdgy:
En meg azt felejtem el lassan hogy mi az hogy memoria, hehehe....

Amig valaki ilyen posztot tud irni addig nincs a memoriaval semmi baj...

Jo poszt, erdekes, jol bemutatja a varost.
Ami a torok taxist illeti, istenem, igy keveredik a vilag, nem eloszor es nem utoljara van az hogy felkerekedik a csalad es beolvad egy masik orszagba, nemzetbe, jol tettek hogy a gyerekeiknek jobb eletet akartak biztositani mint ami odahaza lett volna mert nem hiszem hogy torokorszag valamikor is tulszarnyalja a nemeteket.

A zene szeretetet is megertem, en is nagyon szeretem....

fhdgy 2021.10.08. 14:51:54

@P.Elliot: A törököt fogtam eset kivételével egyetértek.

Azt valahogy nehezen hiszem el, hogy a taxisról nem látszott, hogy nem német, még ha tökéletesen is beszélt németül.

Nekem Németországban ez egyik "szórakozásom" volt, hogy mentem az utcán és próbáltam kitalálni, hogy a szembejövő társaság milyen nemzetiségű. Az elhaladók beszéde volt a visszajelzés. Szlávokat, olaszokat szinte tökéletesen felismertem.

Egy töröknek nagyon kellett volna maszkíroznia magát, hogy ne lássam a török mivoltát, pusztán ránézésből.

P.Elliot 2021.10.08. 15:01:30

En talalkoztam itt torokkel, angolul alig tudott, vilagosbarna haj, hosszukas arc es skandinav kepu volt inkabb, persze lehetseges hogy ez mar keveredett meg odahaza.

A magyarokat eleg jol felismerem ranezesbol, a lengyeleket is, a kubai spanyol is masfele mint a mexicoi peldaul.

Az olaszt, foleg a gorogot plane ki tudom szurni, a skandinav arc is jellemzo.
Ha meggondolom az oroszokbol is eleg sokat....

P.Elliot 2021.10.08. 15:09:01

@fhdgy: Meg hogy a nemzetisegekrol szoljak, most csinaljak ujra a parkolomat a haznal, illetve aszfaltoznak. A vallalkozo tulajdonos pofarol tipikus nemet de mar James-nek hivjak, 4 segedmunkasa tipikus mexicoi, angolul keveset tudnak, egy nagy autorol engedik le a forro aszfaltot, meg nem, a pasas csak turelmetlenul varja hogy mikor szorhatja le es hengerelheti de a 4 Jose nem hagyja magat surgetni.

A teherautos pofarol amerikai vagyis jo alaposan megkevert, nala nem lehet kitalalni hogy mikbol tevodott ossze.

Egy biztos hogy pokoli jokepu pasas, marmint fantasztikusan az, mit keres ez itt az aszfalt bizniszben?
Hehehe,....most csak szorakozok....

Csodabogár 2021.10.08. 17:14:33

Kedves HA, nagyon köszönöm a bevarázsolt képeket.

Csodabogár 2021.10.08. 17:17:16

@nyuszigonosz: Köszönöm.

@fhdgy: Erről a törökről nem mondtad volna meg. Erősen őszülő haj, sápadt arcszin, még a szeme se volt igazán sötét. Azt nem írtam, hogy a szülei haza mentek nyugdíj után és mezőgazdasággal foglalkoznak.

dikusz. 2021.10.08. 19:52:01

Nincs a memóriáddal semmi baj.:)))
És nagyon jó kis posztot írtál.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.10.09. 01:27:07

@fhdgy: a torokok attol fuggoen, hogy az orszag melyik reszerol hoztak magukkal a geneket, nagyon elteroek lehetnek :) A keleti orszagreszre jobban jellemzo az, amit mi "tipikus" torok/kozel-keleti tipuskent jellemzunk: sotet/fekete haj, szem, nem tul magas termet.
Az Europahoz kozelebb eso teruleteken a keveredes is nagyobb volt ott siman talalkozhatsz vilagos haju/boru egyenekkel.

bízwax 2021.10.09. 08:00:03

@Csodabogár: Nagyszerű poszt, kedvet is kaptam Berlinhez.

Danke!

Határátkelő 2021.10.09. 08:01:08

@Csodabogár: Igazán nincs mit. :) Köszönet az írásért!

bízwax 2021.10.09. 08:01:19

@P.Elliot: engem tutira nem tudnál hova tenni, igaz Boszorka? ::

Csodabogár 2021.10.09. 10:22:07

@bízwax: Hát ha az vagy akire gondolok, akkor átlageurópai vagy. Én egyébként nemigen foglalkozom azzal, hogy ki honnan jött. Legyen értelmes a kinézete akkor jó.

bízwax 2021.10.09. 17:22:00

@Csodabogár: átlagdjuri? :)

milyen az átlag juropeon? Lófejű angol, nyakatlan katalán, hangos német, greasball olasz??

na jól nézek ki :))

Billy Hill 2021.10.09. 18:37:27

@Zsuzsi65: (Érdekes, hogy a manapság egyre jobban nyomatott török tévésorozatokban is szinte mindenki fetűnően kontinentális kinézető, és kevés a "klasszik" török arc. :-) Mondjuk az indiai filmiparra is ez jellemző, hogy ti. a világosabb tónusok jutnak inkább szerepekhez, és a barnább polgártársak ki vannak szorulva a menő termékekben való szereplésből...)

P.Elliot 2021.10.09. 20:03:23

@bízwax: Mutass fotot es megproballak megfejteni, hehehe...

En pontosan tudom mikbol tevodok ossze mert megcsinaltattam a DNA tesztet.

Nalam nem jott ki nagy meglepetes, a ferjemnel annal jobban...

P.Elliot 2021.10.09. 20:15:16

@Billy Hill: Valoszinu hogy azt hiszik hogy igy kell felzarkozni a film iparban, vilagosabb borszinu szineszekkel holott pont az ellenkezoje lenne erdekes.

Nekem nagyon feher borom van/ egy atok, hidd el/, boldogan cserelnem at kremszinure, a legszebb kremszinu boroket a puerto ricoi nokon lattam, egyontetu, gyonyoru, sehol egy folt, alomszep.

Egyebkent fekete borben is vannak hibatlanok, gyonyoruek, nem ertem a filmipar miert nem pont ezt emeli ki bennuk.

puhacica 2021.10.10. 09:22:30

@P.Elliot: es mikbol tevodsz ossze? en is megcsinaltattam, erdekes dolog ez.

bízwax 2021.10.10. 16:50:36

@P.Elliot: hogy mikböl vagyok ahhoz nem kell DNA teszt, tudom majd 100%

P.Elliot 2021.10.10. 21:02:49

@puhacica: kevesebb mint 50% kelet europai, sok bennem a francia es a nemet, van nemi olasz, keves finn meg meg masokbol is aprosagok.
Es te?

P.Elliot 2021.10.10. 21:18:47

@bízwax: Majdnem biztosan tudom hogy ha 100% -ig biztos vagy benne akkor zsido.

Tudod miert gondolom?
Azert mert azok nem szivesen keveredtek regen.Kevesebb mint 0.6 % zsido ver bennem is van es idonkent bejelez a szervezet uj rokonokat akik meglepetesemre 99.9% zsido, csak 1 szazalek mas, na az az egy szazalek az az alak aki behazasodott hozzank illetve mi hozzajuk a tisztaveru zsidok koze. Sot a legnagyobb mulatsagomra eddig akadt 3 olyan rokon akinek a DNA-e 100% zsidot mutatott, azok aztan nem hazasodtak senkivel kivulrol de azert en is rokon vagyok mert a zsido valakijuk valamikor a regi idokben velunk keresztezodott.
Mar gondolkodtam hogy irok valamelyiknek hogy hello es hogysmint, hehehe,es hogy tudnak-e rola hogy ki lehetett az a zsido rokonom de lehet hogy szoba sem allnanak velem mivel olyan kicsi szazalekban vagyok a rokonuk pedig en szivesen vennem.

Sot, orultem volna ha nagyobb szazalekban tartoznek hozzajuk, egyreszt imadom ezt a keveredest/ jo egeszseges vert hoz a csaladokba/ meg a zsidok, hat jo nep az, muzikalis, tehetseges, nemcsak a penzkereses korul, eddig minden zsidot akit ismertem csak jo velemenyem volt roluk, orulok a rokonsagnak.

bízwax 2021.10.11. 07:17:48

@P.Elliot: Nem talált, 50%;sváb, 25%;zsidó, 25% francia/lengyel

Echte szittya ;)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.11. 09:18:22

@puhacica: nalunk is volt, hmmm. Nemreg talaltam regi csaladi papirokat padlasuriteskor, lesz mit 'kutatni'. Kulonosen, hogy anyam oldala jobbara 'blank'. Majd ha lesznek ures oraim...

Motorogre 2021.10.11. 12:45:56

Nem a régi már semmi: két hétig jártam a Ruhr-vidéket, mire szembejött egy izmos szőke, kékszemű dalia. Be is mutatkozott: Ahmed Okul vagyok ... A helyiek kövérek, pattanásosok és barnák.
De dolgoztam Törökországban - nem is gondoltam, mennyi fehér bőrű szőke (vagy sötétszőke) férfi van köztük - a Porta hódításainak kései tanúsága.
A globalizáció okán nemsokára csoki-inuitok is lesznek...
Nincs ezzel semmi baj.

Buchhalter 2021.10.11. 12:56:03

@Motorogre: hát érdekes, én a német hivatalokban( Baden Würtemberg) jó néhány szőke kék szemű nővel találkoztam ( német névvel) és még némelyik elég bombázó is volt. Kicsit sarkos a magyar gondolkodás, hogy minden német nő randa a magyar meg mind szép. Otthon is van sok rusnya dagadék 20-30 éves nő.

Buchhalter 2021.10.11. 13:00:27

@Kombiné Ferdehátú Mercédesz: Pedig otthon is beindult a felújítás visszaépítés. Lásd a Budai vár lovarda és most talán a Vöröskereszt meg a Batthány palota lesz visszaépítve. Mindkettőt elkezdték alapozni. Vidéken meg rengeteg kastély és vár van felújítás vagy visszaépítés alatt. A Fűzéri várat például visszaépítették, Jövőre kezdik a Szigligeti vár visszaépítését( a felrobbant tornyot visszaépítik) + a lovagtermet is. A sümegi várnál is a hiányzó falakat , tetőket elkezdték visszaépíteni.

Golf2 2021.10.11. 14:10:40

@Buchhalter: Csak az a baj hogy mind neres kézen lesz,csak befektetés részükről.

P.Elliot 2021.10.11. 14:14:27

@bízwax:
Na, a ferjemnel kijott hogy tobb mint a fele lengyel, szinte meg volt sertve, hehehe hogy o nem az!

Lam csak, erre jo a DNA teszt hogy mindenkit rendesen helyretegyen, egy egesz napba kerult mire felfogta a magyarazatomat hogy idefigyelj,
nagy nemzet az, gazdag es erdekes tortenelemmel, meg tengere is van, en bizony buszke lennek ra, erre megnyugodott, valahogy kisse ugy volt vele hogy a magyarok a vilag kozepe...
Kesobb nagy gondolkodasok utan azt mondta hogy az anyai nagyapja emlitett valami magyar varoskat ahova lengyeleket telepitettek at es hogy ott vannak rokonok.

Ez az!

A nagypapa elodei voltak azok.
Mondtam neki hogy tudod mit? Elmegyunk es meg fogjuk nezni hogy honnan szarmazol, majd elotte kicsit kutatgatunk hogy hol es merre, visszatersz es jol megnezed.

Sajnos nem kerult ra sor mert megbetegedett es gyorsan meghalt pedig nagyon keszult ra hogy meg kutatgat is rokonok utan ott.

Igen, hallatlanul erdekes ez a teszt, aki mereven elzarkozik hogy megcsinaltatja pedig lenne ra penze az tud valamit a csaladrol amit nem akar tudni....
Amerikai baratnom ir leszarmazott, a teszt utan el is utaztak Irorszagba megkeresni a varoskat, a temetot ahol bizony talaltak rokonokat, elot sajnos nem pedig meg a varoshazara is bementek erdeklodni de azt mondta hogy nagy elmeny volt ott lenni es arra gondolni hogy az osok innen indultak a jelenlegi lakhelye fele...

P.Elliot 2021.10.11. 14:17:23

@Motorogre:

"a Porta hódításainak kései tanúsága"

Ez nagyon tetszett....

Örömhernyó 2021.10.11. 14:20:06

@Buchhalter: A magyar nők olyanok, mint a magyar konyha: Magyarországon világhírűek.
A magyar nők közt rettenetesen nagy a szórás. Van pár szexi bombázó és rengeteg ocsmány, amorf teremtés, nem csak a testtömegük miatt, hanem az arcszerkezetük, testarányaik is torzak sok esetben.
Szláv lányok közt kevesebb a nagyon szép, pornóskurvás, bombazó, vagy mondellalkat, de kevesebb a torz, amorf ogre is. A magyar nők nagy szórással (kevés bombázó, sok rettenetes dög), a szlávok (pl. a lengyelek) kisebb szórással (sok az átlaghoz közeli, helyes lány) hoznak egy jó átlagot.
És pont mert a magyar nők tudják, hogy köztük kevés a bombázó, sok a selejt, magukról azt hiszik, hogy magas árat kérhetnek a húspiacon. Vagy ha tudjak is, hogy csúnyák, akkor még inkább elmennek kurvas irányba, mert azt hiszik ez kell a sikerhez. A lengyel (szláv) csajok meg mivel sok átlagosat látnak maguk közt, normalisabb az önértékelésük.

Megjegyzem a szláv férfiak is kisebb szórással vannak megáldva. Pár kerekfejű és rókaképű típus van, semmilyen keseszőke hajszínnel. Olyan átlagjózsik. A magyarok közt meg van pár nagyon jóképű, meg sok ocsmány.

Az egésznek genetikai háttere lehet, a magyarokat végigerőszakolta török, tatár, német, román, cigány, így nagy a variáció, de emiatt sokszor dob a gép selejtes kinézetet. A magyarok közt akit bizonyos arctípusoknak tartunk, azok is jellemzően sváb, cigány, ukrán (ruszin), szlovák (tirpák), kun típusok. Nagy a szórás, nagy a választék, de sok a hátrányos kinézetű.

@P.Elliot: A kékszemű, szőke törökök ősei 100%, hogy rabszolgaként kerültek a mai Törökország területére. Sokszorosan több embert vittek el rabszolgának a mohamedán kalózok, portyázó hadjáratok Dél- és Kelet-Európából, mint a spanyolok, portugálok, angolok, franciák Afrikából Amerikába. A török ugyanis eredetileg egy kazahhoz hasonló mongol-tatár forma nép volt, aztán a sok rabszolga, ágyas, ezekkel nemzett gyerekek, a sok kényszersorozott balkáni, dél-orosz, lengyel, görög, albán, szerb stb. megváltoztatta a genetikai állományukat. A magyarok is valahogy így lettek fehérek, bár náluk a helyben talált pannonszlávok, majd a telepes németek, szlávok adták hozzá a maguk genetikai anyagát a magyaréhoz.

A török amúgy nem keveredik a némettel, pont ez a gond. Hogy enklavékat alkotnak, kisajátítanak maguknak munkahelyeket, cégeket, iparágakat és ott török viszonyokat teremtenek (korrupció, agresszív, törtető mentalitás, klikkesedés). Volt szerencsém törökökkel dolgozni, nem ajánlom senkinek. Az a baj, hogy kis Törökországot hoznak létre, ahova kerülnek, pont olyan viszonyokkal, mint ami elől elvileg menekültek. Aztán egy tömbben leszavaznak Erdogan diktátorra, mert a német életből nem jött át nekik semmi (demokrácia, tolerancia, kultúra, munkamorál). Irántuk mindenkinek toleránsnak kell lennie, de ők senki iránt nem toleránsak. Rendszeresen verik, késelik a kurdokat, örményeket szerte Európában, félfasiszta Szürke Farkasok csoportokat hoznak létre mindenhol. Kifejezetten büszkék arra, hogy a török maffia látja el heroinnal Európát. Ezt így elmondták nekem egyetemre járó vagy egyetemet végzett török fiatalok. Szóval ők csak a német fizetéseket szeretik, de a német társadalom értékeit nem tekintik magukénak. A multikulti egymás mellett élő, egymást gyanakodva méregető kultúrákat eredményez meg olyan rettenteket, mint a Currywurst.

P.Elliot 2021.10.11. 15:09:41

@Örömhernyó: Erdekes es sokban helytallo amit irsz. Itt torok csoportokrol nem tudok, attol meg lehet hogy van.

Egyebkent nem sok torok lehet.

Itt az olasz maffiaknak volt vilaghirneve regen, most is lehet hogy van csak nagyon csendben intezik a dolgaikat.

Akiket itt ismerek, normal emberek akik nem tartoznak sehova azok beolvadtak, ha az elso generacio nem is egeszen, majd a masodiktol fog.

Ami a magyar nok vilagszepseget illeti, egyetertek hogy van sok szep de nem igazan jellemzo/ persze olyan csunya se ahogy lefested/, akik videkrol jottek vagy ott laknak, ott hazasodtak ossze joforman egymassal evszazadoik ota valoban keves a szep.

Pesten sokkal tobbet talalsz mert ott is igaz hogy a sok keveredes jobb arcokat, alakokat hoz elo.

P.Elliot 2021.10.11. 15:13:51

@Buchhalter: Van itt egy fozo musorban egy nemet nevu no, / Amanda Freitag ha jol emlekszem a nevere, egyik hires fobiralo, nagyobb, kisse csontos no, igazi nemet arc de szep!

Kifejezetten szep arca van...

bízwax 2021.10.11. 15:40:32

@Örömhernyó: curryworst volt a migránsok előtt is.

Magadat melyik amorf csoportba sorolod?

Buchhalter 2021.10.11. 16:12:50

@Örömhernyó: hát ahol dolgozom ott pont effektíve inkább az orosz a sok. Van török is ,de jóval kevesebb. Meglepően kevés a román,de ők állítólag Franciaországban szeretnek dolgozni. A néger még kevesebb és a néger nők többsége nem is dolgozik. De ez igaz az itteni cigány nőkre is( cigány férfi dolgozik a nő nem) Csak itt hamar hazavágják őket, egy fizetésből és családiból nem sokáig lehet fent tartani egy 4-5 fős cigány pereputtyot. A lakhatás folyamatosan emelkedik és itt nincs energia rezsi stop állambácsi által. A többi náció elenyésző. Talán magyar is sok van erre fele. Papíron Németországban 225 ezer adózó magyar van + 30-40 ezer család tag, de ezek egy része 15 % határon túli magyar (kvázi megigényelték a magyar állampolgárságot) Itt is van 2 szerbiai és 2 ukrán magyar.Sőt, több száz szerb és ukrán is megkapta a magyar papírt, hogy magyar nyelven alapfokon levizsgázott.

puhacica 2021.10.11. 16:19:50

@P.Elliot: kozel 70%-ban en is magyar/lengyel/orosz keverek vagyok, amire szamitottam is, meglepetesre a maradek nagyobbik resze gorog, keves nemet, egy potty ciprusi es kozep-azsiai, de az ujabb adatok alapjan folyamatosan valtoztatjak, pontositjak.
annyira jo lenne egy idogep!

@kisrumpf: nagyon erdekes "utazas" lesz, ebben biztos vagyok. en a masik oldalrol tudok nagyon keveset, anyai agrol meg csak kicsit keveset, de ezt legalabb igazolta a teszt is. ido, hat az nincs.

P.Elliot 2021.10.11. 16:54:40

@puhacica: Idogep?

Ne is mond, csodalatos lehetne atkutatni egy ilyennel a multat de mondok neked valamit, nem igaz hogy a tavoli jovoben nem fognak feltalalni valamifele mozdulat rogzito idogepet.
Nezd csak meg a fenykepezogepet hogy bizonyos vegyi anyagok lemasoljak azt ami elotted van.

Mondjuk most kinezek a hatso udvarra ami egy erdos reszbe vezet egy "idogep"- szeru elo tudna varazsolni hogy azon a reszen peldaul kik mentek at, keppe sot mozgova tudna varazsolni. Valamit hagytak magukbol amit keppe lehet rogziteni.

A nagyon regi korokban ki almodta hogy lesz egyszer olyan hogy film, mozgokep?

Idogep is lesz valamikor meg uj tortenelem iras is egyben, hehehe....

Csodabogár 2021.10.11. 19:56:03

@kisrumpf: Apámnak a 40-es években be kellett szerezni egy csomó papírt, hogy nem zsidó származásu. Itt vannak nálam a papírok, vidéki papoktól, kézzel írt másolatok az anyakönyvekből. Így nekem nem kell DNS vizsgálat, hogy tudjam több generációra visszamenőleg, hogy szinmagyar paraszt őseim voltak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.11. 20:20:50

@Csodabogár: orulj neki. Az ilyen papirhalom kincs. Nalunk jott-ment a csalad, volt bombazas, egyeb aprosagok, nem maradt fent minden fontos papir, legalabbis a tulajdonukban nincs. Apu utanajart a dolgainak, segitseggel, ott megvan a messzenyulo csaladfa, de az anyame homalyos, vagyis inkabb csak anyai nagyapame, de ha idom lesz, utanakarok, erdekes.

P.Elliot 2021.10.11. 21:39:20

@Csodabogár:
De sok magyartol hallottam en ezt!

Hidd el semmi se olyan abszolut biztos mint a DNA teszt.

En nagyon orulok a keveredesnek ami csaladunknak igazan nem valt hatranyara es ez most bovult itt a vejemmel, ha unokam lesz akkor az meg szinesebb DNA-vel fog rendelkezni.

Mienk a vilag hogy viccesen mondjam...

Egyebkent miert kertek apadtol bizonygatast? A szuleimtol sosem kertek ezt tudom mert apam meselt a haborus evekrol meg a zsido uldoztetesrol, en a haboru utan joval kesobb szulettem.

Csodabogár 2021.10.11. 22:24:23

Mindenkitől kértek aki valamelyest vezető állásban volt. Olvass utána, van bőven erről irodalom.
Én már bőven benne voltam a háborúban, Budapest ostromát a belvárosban csinálta a család végig, stb.
Egyébként engem nem érdekelnek a származási dolgok. A papirokból az derült ki, hogy az ősök részben napszámosok részben saját kevéske földdel bíró parasztok voltak. Ha nem kellett volna bizonyítani az árja származást, senkit nem érdekelt volna. A családunk mindig csak előre nézett nem a múltba, így tudott boldogulni.

P.Elliot 2021.10.11. 23:02:42

@Csodabogár: Apam egyetemen tanitott, persze meselt egy-ket dolgot hogy mi volt ott.
Nem vagyok tudtatlan ebben a temaban.
Volt Sziberiaban is mint hadifogoly, amikor a DNA-t csinaltattam volt bennem nemi kajan erdeklodes hogy hatha uj orosz rokon jelentkezik, egy testverke vagy annak a leszarmazottja mert ahogy hirlik a magyar katonakat se kellett felteni, volt aki haza se jott hanem leragadt az uj csaladjanal, volt aki megnosult, ugy persze hogy otthon maradt a feleseg.....
Ilyesmirol meg filmet is csinaltak, azt hiszem az volt a cime hogy Napraforgok, Sophia Loren jatszotta az elhagyott feleseget.

Bejott egy-ket orosz nevu egyen de nagyon tavoli rokonsagot jelentettek, semmikeppen nem lehetett ilyen rokon de nem bantam volna elbeszelgetni az uj rokonnal nevetgelve, fejcsovalva hogy nahat Apa!

Persze csak akkor ha nem eroszak allt fennt bar apam messze nem ilyen volt ilyen teren.

De egy "romancot" minden ferfibol ki lehet nezni ha sokaig egyedul van....

P.Elliot 2021.10.11. 23:16:20

@kisrumpf: En mindket szulom hatteret ismerem de csak a nagyszulokig, biztosan meseltek a szuleim amit tudtak de 12 eves voltam amikor apam meghalt, utana valahogy nem kerultek szoba az osok igazan akik egyebkent sem eltek mar.
Anyai reszrol ismertem csak a nagymamamat, nagyapara is emlekszem halvanyan.

En is mindig igergetem magamnak hogy naponta 1 orat, foleg majd telen azzal foglalkozzak hogy utananezzek nekik, illetve csaladfat epitsek fel a tavolabbi rokonok teren.
Sajnos mindig elmegy az ido masra, kulonben is telen kulonosen ramszallnak a macskak....
Kovetelik a veluk valo foglalkozast!

Arthamyr 2021.10.12. 05:55:02

@Csodabogár: "Egyébként engem nem érdekelnek a származási dolgok." - Én is így vagyok ezzel.

@P.Elliot: "En nagyon orulok a keveredesnek ami csaladunknak igazan nem valt hatranyara es ez most bovult itt a vejemmel, ha unokam lesz akkor az meg szinesebb DNA-vel fog rendelkezni." - Ennek mi a gyakorlati jelentősége? Azt értem, hogy van, akit az ilyesmi szórakoztat, és persze, nyugodtan foglalkozzon vele, hogy tesztet csináltat, ha már ilyen könnyen hozzáférhető, de nem tök mindegy, hogy ki mikből keveredett ki?

Potenciális hátránynak ott vannak az adatvédelmi aggályok (pl. a lakosság profilozása, amihez állítólag elég, ha a lakosság kis részének adataihoz hozzáférnek), de ez nem tudom, mennyire megalapozottak. Ennek utánanéztél esetleg?

Hari Seldon 2 2021.10.12. 07:47:06

@fhdgy:
Igazából van ilyen is olyan a bevándorló. Van aki látszik hogy Észak Afrikai (többnyire azok akik konkrétan meg is akarják magukat különböztetni), de van olyan (és ez a többség) akin nem mondod meg első pillanatban.

bízwax 2021.10.12. 08:12:18

@Csodabogár: nemelyik DNS cég hatalmas kamu, echte magyar ismerösnek is kihozott eszak amerikai indian genomot :)

Csodabogár 2021.10.12. 09:53:19

@bízwax: Én alapból kamunak tartottam az egészet. Itt Európában nem is igen találkoztam vele.De akit szórakoztat, az csináltassa. A cégek biztos örülnek neki.:-)

puhacica 2021.10.12. 10:45:02

@P.Elliot: ezt valahogy nem tudom elkepzelni, bar eleink se nagyon gondolhattak a mai kamerakra, ez teny. :D

sokszor elgondolkodom rajta, ha egy-egy varrom, tobbszazeves fa tudna beszelni, miket meselne.

@Arthamyr: de, tokmindegy. csak van, akit erdekel, van, akit meg nem. nem kell feltetlen gyakorlati hasznanak lenni, sot, igazabol a kerdes is felesleges. engem se erdekel, hogy titeket miert nem erdekel a sajat multatok. :)
az adataink pont annyira vannak biztonsagban, mint egy bankszamla vagy orvosi vizsgalat adatai. es en ebbol a szempontbol amugy is szkeptikus vagyok, aki nagyon akar, az hozzafer barmihez dns teszt nelkul is.

Arthamyr 2021.10.12. 11:03:31

@puhacica: Igazából nem csak a tesztre írtam, hanem arra is, hogy mi a jelentősége, hogy valakinek milyen génállománya van? Itt pl. biztos, hogy emiatt nem tudnak pontosabb, jobb orvosi kezelést stb. adni. És írtam, hogy valakit ez szórakoztat, nincs azzal semmi gond.
Az én múltam egyébként nem a géneimben van, és a jelentős részére emlékszem. :)

***

"az adataink pont annyira vannak biztonsagban, mint egy bankszamla vagy orvosi vizsgalat adatai." - Ok, ezt fogadjuk el igaznak, sőt, fogadjuk el, hogy nagyobb biztonságban vannak ezek az adatok.

A probléma, _ha jól emlékszem_, nem amiatt van, hogy pl. az adatokhoz illetéktelenek hozzáférnek, hanem azzal, hogy ezt elég, ha a lakosság kisebb része megcsinálja, és azzal mindenkiről megszerzik az információt. Arról is, aki nem csináltatta ezt meg. Tehát nem releváns, hogy a tőled megszerzett adatok mennyire vannak védve. Ez pl. a banki adatoknál vagy az orvosi vizsgálatok jelentős részénél nem így működik.

Mivel nem emlékszem pontosan a cikkre, azért kérdeztem, hogy utánanézett-e ennek (és ennyi erővel kérdezhettem volna tőled is), hátha elmagyarázza, és akkor frissíthetem a tudásom.
Mert ok, hogy én csak azért olvastam erről, mert valahol elémesett a neten, de gondoltam ha már valaki megcsinálta, előtte tájékozódott erről, és képben van teljesen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.12. 12:05:51

@Arthamyr: 'Itt pl. biztos, hogy emiatt nem tudnak pontosabb, jobb orvosi kezelést stb. adni.'

Ebben egészen biztos vagy, hogy nem tudnak? Érintettség okán utánaolvastam, s kiderült, hamarosan génre szabott kezelést készíthetnek majd prosztatarákos férfiaknak, mert nem mindenkinek egyformán működnek az adott gyógyszerek. Vagy azok a nők, főleg askenázi zsidó nők, akiknek az a BRCA1 (ha jól írom) génje van, ami miatt magasabb százalékban kapnak mell és egyéb rákot? Ha megvan, génjeid miatt milyen betegségekre vagy hajlamos, lehet életmódot változtatni stb. Nem neked, mert te ugye, igen egészségesen élsz, de vannak, akiknek nagyon hasznos, nem intézném el annyival, hogy 'biztos, hogy nem tudnak" stb.

Arthamyr 2021.10.12. 12:29:43

@kisrumpf: Ezek Magyarországon elérhetőek? És azt már csak félve kérdem, hogy ha igen, akkor TB-s keretek közt is?

Én sokkal hétköznapibb (valamennyire egészségügyi) szolgáltatások elérésével is tapasztaltam gondot: pl. egy jó dietetikus vagy akár hatékony állapotfelmérés, szűrővizsgálatok. Persze valahol, valakinek, valamennyiért biztosan megvan ez mind, akár Magyarországon is, de azért nem az van, hogy megkérdezek egy véletlenszerűen kiválasztott személyt a környezetemben, és akkor mondja is, hogy hova menjek a közelben, ahol ez számomra is megfizethetően elérhető...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.12. 12:41:39

@Arthamyr: Nem tudom, hogy elérhetőek-e, amint tudod, nem élek Magyarországon. Talán némi Google kereséssel kideríthető, hogy van-e és TB-re is végeztethető-e. Szerencsére itt megvan a lehetőségem hozzá, s ha adódik, élek is vele - kerül, amibe kerül.

A génekre szabott gyógyászat létezik. Az már csak részletkérdés, hogy hol, kinek, mennyiért, fő, hogy van.

Arthamyr 2021.10.12. 13:23:18

@kisrumpf: Az a "részletkérdés" elég lényeges, talán fontosabb is, mint a tény, hogy van.
Majd ha valahogy megváltja az életed egy ilyen kezelés és nem lett volna elegendő a szükséges genetikai vizsgálatokat ott és akkor megcsináltatni, legalább a saját blogodra írj róla. :)

puhacica 2021.10.12. 13:45:49

@Arthamyr: jelenleg semmi, de en nem is az egeszsegugyi jelentosege/elonyei miatt csinaltattam meg, es erre nem is asszocialtam a gondolatmenetedbol. es tulajdonkeppen abbol az aspektusbol is tokmindegy, hogy nekem pont ez a keverek jott ki, mert dobhatott volna a gep egy francia-kinai-zsido kombot is, es az is pont ilyen jo lett volna. _en_ ezt erdekesnek talalom, es _engem_ erdekel a multamnak az a resze is, amire nem emlekszem.

bevallom, annak nem neztem utana, hogy a lakossag tobbi reszevel mi tortenik, mert eszembe se jutott, meg nem is nagyon erdekel, legyen ez azoknak a cegeknek a problemaja, amelyek ilyen szolgaltatast nyujtanak. a genjeink annal azert egyedibbek, hogy az en genallomanyombol akarcsak a 6. unokatestverem genallomanyara vonatkozoan barmi ertekeset megallapitsanak. arrol nem beszelve, hogy ok, van ezeknek a cegeknek egy "genterkepuk" az en es mas teszteltek adataibol, amibol levonhatnak altalanos kovetkezteteseket, viszont meg mindig nem tudnak konkret szemelyt kotni ezekhez. (mar ha jol ertem a felvetesed.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.12. 14:30:55

@Arthamyr: Ez egy megelőző vizsgálat is a betegségek elkerülésére...s akkor a gyógyulás könnyebb. Mint a te ír útleveled, valamire valamikor még jó lesz.

S köszönöm, ha ne adj Isten, oda kerülök, biztosíthatlak, hogy körbekürtölöm a világban. Remélem, neked sosem lesz ilyesmire szükséged :-)

S gyorsan odarakom a smiley-t, mert azt muszáj, ahogy látom.

Arthamyr 2021.10.12. 15:12:04

@puhacica: " jelenleg semmi, de en nem is az egeszsegugyi jelentosege/elonyei miatt csinaltattam meg, es erre nem is asszocialtam a gondolatmenetedbol. es tulajdonkeppen abbol az aspektusbol is tokmindegy, hogy nekem pont ez a keverek jott ki, mert dobhatott volna a gep egy francia-kinai-zsido kombot is, es az is pont ilyen jo lett volna. _en_ ezt erdekesnek talalom, es _engem_ erdekel a multamnak az a resze is, amire nem emlekszem. "
Ezzel felesleges vitatkoznod, mivel nem állítottam az ellenkezőjét, ha igen, pontatlanul fogalmaztam, elnézést. Ezt írtam először:
"Ennek mi a gyakorlati jelentősége? Azt értem, hogy van, akit az ilyesmi szórakoztat, és persze, nyugodtan foglalkozzon vele, hogy tesztet csináltat, ha már ilyen könnyen hozzáférhető, de nem tök mindegy, hogy ki mikből keveredett ki?"
Tehát írtam, hogy ez valakit szórakoztat (tehát érdekesnek találja, érdekli). A kérdésem arra irányult, hogy annak mi a jelentősége, hogy valaki miből keveredett ki, ennek mi a gyakorlati jelentősége? Nem magának a vizsgálatnak, annak elfogadtam azt, hogy valakit érdekel (és a cégek pénzt keresnek vele).
"bevallom, annak nem neztem utana, hogy a lakossag tobbi reszevel mi tortenik, mert eszembe se jutott, meg nem is nagyon erdekel, legyen ez azoknak a cegeknek a problemaja, amelyek ilyen szolgaltatast nyujtanak."
A baj, hogy ez nem azoknak a cégeknek a problémája, ők ugyanis a probléma katalizátorai vagy rosszabb esetben profitálnak belőle.
"arrol nem beszelve, hogy ok, van ezeknek a cegeknek egy "genterkepuk" az en es mas teszteltek adataibol, amibol levonhatnak altalanos kovetkezteteseket, viszont meg mindig nem tudnak konkret szemelyt kotni ezekhez. (mar ha jol ertem a felvetesed.) "
Jól érted, de ha bevallottan nem néztél utána, hogyan lehetsz ebben ennyire biztos? Ha úgy van, ahogy írtad, akkor persze nincs probléma, de amikor olvastam erről, akkor ott pont azt írták, hogy személyre szabott információ is kinyerhető, másokra. De mint írtam, már nem emlékszem pontosan, ezért is vetettem fel, hátha valaki, aki megcsinálta ezt, utánanézett előtte.

@kisrumpf: Csak ezt viszonylag gyorsan és/vagy olcsón megcsinálják, vagy nem? Az állampolgárság meg sajnos nem így megy, az egy sokéves, bonyolult folyamat. Legalábbis tudtommal egyik valamirevaló országban sem úgy megy, hogy akkor te jelentkezel, aztán adnak állampolgárságot rá két hétre, ha épp jól jönne.
Arról nem is beszélve, hogy szerintem itt is írtam, hogy azt valamilyen szinten "emlékbe" csináltattuk, az kb. olyasmi, mint az, hogy valakit szórakoztatnak az ilyen genetikai vizsgálatok. Amivel, mint írtam, önmagában semmi gond nincs.

Arthamyr 2021.10.12. 15:21:09

@puhacica: Ami még eszembe jutott, hogy talán mostanában fordult elő, hogy valamilyen bűnözőt elfogtak dns minta alapján (sok évvel a bűnelkövetés után), úgy, hogy magának a bűnözőnek nem volt meg a mintája.
Pl. így használható mások ellen a vizsgálatot elvégzettek adata. Persze erre írhatod (vegyük úgy, hogy jogosan), hogy ez milyen jó dolog, elfogtak egy bűnözőt, de biztos, hogy ez csak ilyen jó dolgokra használható?

puhacica 2021.10.12. 18:16:35

@Arthamyr: nem vitatkozom, csak nem ertettem, hogy miert hoztad be a gyakorlati vonalat, mert egyertelmuen elmondtuk mindannyian, hogy "szorakozasbol" csinaltuk. egyebkent itt van lehetoseg health reportot vasarolni, ez akar hasznos is lehet.
www.23andme.com/en-gb/test-info/

ok, de akkor sem az en felelossegem, hogy masokat hogyan befolyasol vagy mit kezd masok adataival egy multiceg. ez kb olyan, mintha azt mondanank, hogy az en felelossegem (is), hogy aki egyfolytaban mekit zabal, az dagadt lesz es kipurcan erelmeszesedesben, mivel az evente ketszeri sajtburger vasarlasommal hozzajarulok a ceg fenntartasahoz. legyen ez a meki es az ejjel-nappal mekit zabalok gondja.

a ceg oldalan nem talaltam erre vonatkozo informaciot anno, amikor megcsinaltattam a tesztet. az, hogy errol irtak valahol, amit te elolvastal, hozzam viszont nem jutott el, azzal megint nem tudok mit kezdeni. lehet, hogy igy van, ahogy irod, de szerintem nem varhato el, hogy egy mezei vasarlo/felhasznalo ilyen szinten utanamenjen minden, a temaval kapcsolatos cikknek.

igen, aggodhatnek, hogy mi lesz, ha egyszer valami orultnek eszebe jut, hogy genetikai alapon rendez egy szupcsi kis nepirtast, de akkor azon is aggodhatnek, hogy az egyre tobb haztartasi robot, ami mar beszel es "gondolkodik" is, egyszercsak atveszi az uralmat az enberiseg folott. minek? aggodom en eleget igy is. :)

Arthamyr 2021.10.12. 18:33:19

@puhacica: "nem vitatkozom, csak nem ertettem, hogy miert hoztad be a gyakorlati vonalat, mert egyertelmuen elmondtuk mindannyian, hogy "szorakozasbol" csinaltuk." - Direkt idéztem is @P.Elliot: -tól azt, amire rákérdeztem. Kérdezhettem volna azt is, hogy ugyan miért örül az ő genetikai kikeveredésüknek, de gondoltam az idézet elég, meg nem életszerű lektoráltatni a hozzászólásaim, hogy épp tökéletesen pontosan vannak-e megfogalmazva, emiatt így sikerült. De azt nem kérdeztem, hogy miért találjátok szórakoztatónak (mert ízlések és pofonok vagy mi...), vagy miért csináltátok.

"ok, de akkor sem az en felelossegem, hogy masokat hogyan befolyasol vagy mit kezd masok adataival egy multiceg. ez kb olyan, mintha azt mondanank, hogy az en felelossegem (is), hogy aki egyfolytaban mekit zabal, az dagadt lesz es kipurcan erelmeszesedesben, mivel az evente ketszeri sajtburger vasarlasommal hozzajarulok a ceg fenntartasahoz. legyen ez a meki es az ejjel-nappal mekit zabalok gondja. " - Nem jó az analógia. Kijavítva ez inkább olyan, mintha attól, hogy te a mekiben ennél, a másodunokatestvéredig mindenki dagadt lenne és kipurcanna érelmeszesedésben, és ha elegen megcsinálják (mondjuk a populáció 10%-a), akkor mindenki dagadt lesz és kipurcan, az is, aki életében nem evett a mekiben. De ott szerencsére ez az éjjel-nappal mekit zabálók gondja.

Ez kicsit olyan, mint az oltás meg a maszkviselés, ezekkel nem csak magadat véded. A lakosság genetikai profilozásához való hozzájárulással, _ha igaz, amit a cikkekben olvastam_, nem csak magadnak ártottál.

puhacica 2021.10.12. 19:50:12

@Arthamyr: elnezest, magambol indultam ki, igy erteni veltem miert orul a sokszinusegnek, mindenfele gyakorlati ok nelkul is. azert, amiert en is, minel sokszinubb, annal erdekesebb. es most, hogy igy jobban elgondolkodtam rajta, talan azert is orul, mert minel kevertebb egy nep, csalad, annal ellenallobb, egeszsegesebb (lasd meg: nem belterjes.) de ez nalam nem jatszott szerepet, csak gondolom, hogy ez peldaul lehet egy gyakorlati dolog, aminek valaki orul.

gondoltam, hogy nem fogsz majd egyeterteni a mekis peldaval. en ott latom az osszefuggest, hogy az en hozzajarulasommal egy vallalat masok eletet befolyasolja. igy megall a hasonlatom. de nem kotelezo elfogadni.

a covid temaba pedig hatarozottan nem akarok belemenni.

Arthamyr 2021.10.12. 20:09:24

@puhacica: Hát... Szerintem attól nem lesz valaki érdekes(ebb), hogy genetikailag sokszínű(bb). Én biztos nem ez alapján szoktam megítélni az embereket, és pl. attól sem akadnék ki, mint @P.Elliot: férje, ha kiderülne, hogy akár 70%-ban lengyel vagyok. A belterjesség valóban nem túl jó dolog, két országban is sokszor jártam, ahol ennek kívülről is látható jeleit véltem felfedezni.

Az általad itt látott összefüggés valóban létezik, én is láttam, de azt is, hogy így a te hozzájárulásod ahhoz, hogy mások életét befolyásolja, jóval kisebb, és azoknak a másoknak jóval nagyobb kontrollja van efelett (az az ő döntésük, hogy esznek-e mekis kaját), ez más liga.

A covidos dolgok csak egy példának voltak, ami közelebb áll (szerintem), mint amit te írtál a mekivel, de az általam felvetett aggály természetét mindenképpen jobban illusztrálja.

Na mind1, én igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy ha már valaki foglalkozott magával a vizsgálattal, esetleg utánanézett-e ennek az oldalának is, ha nem, akkor nem, nem gond, ez van.

P.Elliot 2021.10.12. 20:23:32

@Arthamyr:

" Hát... Szerintem attól nem lesz valaki érdekes(ebb), hogy genetikailag sokszínű(bb)."

Ezt irtad!

Dehogyisnem lesz, en a magam szamara az leszek, de meg mennyire.
En nem masoknak akarok megfelelni.
Ide is tartozok, oda is tartozok a vilagban, nemzetekhez, jo erzes, jol megkevertek, egeszsegesebbek is leszunk ha igaz, ha nem ugy is jo.

Mindenkeppen jobban fogunk kinezni mint peldaul a beltenyeszetu angolok.

Most nem akarok megbantani senkit de ahogy azok kineznek, hat nem szeretnek odatartozni keveredes nelkul.

Nem igazan tudok a kompjuterhez jonni most de valaszolok ha valaki ir de csak este. Itteni este...

Arthamyr 2021.10.12. 20:36:49

@P.Elliot: "Dehogyisnem lesz, en a magam szamara az leszek, de meg mennyire." - Az, hogy számodra ki és mi érdekes, a te dolgod. Megérteni ugyan nem fogom, de talán jobb is így.
"beltenyeszetu angolok" - De nem szeretem az ilyen sztereotípiákat! Bár jó esetben kb. annyira érdekli őket a véleményed, mint az övék téged.
"Most nem akarok megbantani senkit de ahogy azok kineznek, hat nem szeretnek odatartozni keveredes nelkul." - Ha olyan, általad nemkívánosnak tartott tulajdonságokkal rendelkeznél, de genetikailag általad elfogadott szinten kevert lennél, akkor attól jobb lenne, máris jobban éreznéd magad, és "érdekesebb lennél magad számára"? Vagy fordítva, ha éltél volna egy fantasztikus életet, szép lettél volna, értelmes, az élet minden területén sikeres stb., de kiderült volna egy ilyen vizsgálatnál, hogy "beltenyészetű angol" vagy, akkor meg jaj, baj van, eljött a világvége?

puhacica 2021.10.12. 21:12:35

@Arthamyr: fuu de maskepp gondolkodunk. en nem gondolom magamrol, hogy ettol erdekesebb vagyok. azt gondolom, hogy a multam, a csaladom tortenete szamomra erdekesebb igy, ilyen szinesen. ennyi, nem tobb. igy nyilvan en se itelek meg senkit, de ugye ilyet nem is irtam. az, hogy szamodra valami erthetetlen, az csak egy dolog. vannak nepek, ahol a mult sokkal tobbet szamit, jobban jelen van a tortenelmukben a mai napig is. a volt fonokom ciprusi gorog. megcsinaltatta a tesztet, amibol kijott, hogy 90%+ torok szarmazasu. konkretan depresszios lett ettol az informaciotol. nekem ilyen szinten mindegy volt, mi jon ki, neki nem az, teged meg nem is erdekel egyaltalan. nem vagyunk egyformak.

a pelda. elveszhetnenk az aranyokban, de a lenyeg azt hiszem igy is ertheto, mar ha erteni akarod. mint ahogy az utanajarast is. az, hogy te olvastal valamit, azzal ismetlem, nem vagyunk elorebb. nem tudjuk, hogy milyen melyen kutattak meg a temat, milyen tudomanyos alapossaggal jartak utana, milyen szintu szakenberek irtak, ha egyaltalan... meg mindig azt sugallod, hogy nem neztunk utana, mikozben leirtam, hogy de, utananeztem. viszont a vilag osszes cikket a temaban nem tudtam felkutatni es elolvasni, remelem ez megbocsathato.

Arthamyr 2021.10.12. 21:28:07

@puhacica: "en nem gondolom magamrol, hogy ettol erdekesebb vagyok." - "elnezest, magambol indultam ki, igy erteni veltem miert orul a sokszinusegnek, mindenfele gyakorlati ok nelkul is. azert, amiert en is, minel sokszinubb, annal erdekesebb."

Akkor most melyik? Ok, lehet, hogy nem 100%-ig két ellenpólus, de te nem látsz semmi ellentmondást ezen két idézett rész közt? :S

"a lenyeg azt hiszem igy is ertheto, mar ha erteni akarod." - Fontos érteni a különbséget a nem megértés és az egyet nem értés közt. Az utóbbiról van szó, azt hiszem ez eddig is érthető volt, ha érteni akartad.

"meg mindig azt sugallod, hogy nem neztunk utana, mikozben leirtam, hogy de, utananeztem." - Szerinted igen, szerintem meg nem eléggé. Ez van.
Valóban másképp gondolkodunk, ez már régebben is kicsúcsosodott egy eléggé elmérgesedett vitában. Erre is csak ezt tudom írni: ez van. Ez is marad, és talán mindkettőnknek jobb is így?
Viszont a múltkori incidenst nem kívánom megismételni, további szép estét neked.

puhacica 2021.10.12. 21:37:04

@Arthamyr: lol, szerintem ez nem egyet nem ertes, hanem egymas nem ertese, de ezen nem/sem veszunk ossze.
neked is

élhetetlen 2021.10.14. 04:20:19

@Csodabogár: Kissé megkésve írok, így alakult. „Apámnak a 40-es években be kellett szerezni egy csomó papírt, hogy nem zsidó származásu.”. Ez nekem akkor jutott eszembe, mikor bizonyos civilek elkezdtek belövöldözni alvó emberekre a ház ablakán. Az a típus vagyok, átlagos, (170 cm, sötét haj, és csak a seggem fehér, mert ahol rám tud sütni a nap. ott rögtön lekozmálok, és az barna lesz), akit Angliában spanyolnak, Egyiptomba, tipikus egyiptominak neveznek, itt a kommentekben már cigányoztak is. Megpróbáltam beszerezni a keresztlevelemet, (anyu elkuszálta), de a 150 km-re levő pap nem adta ki a sógornőmnek. Már mindegy. A családnevem egy nagyon kis falu i-betüsített változata, (ami már 1372-ben létezett), de nyilván nem magyarított, mert kinek jutna eszébe egy ilyen kicsi falu. Az apai nagyszüleim egy uradalomban dolgoztak, négy család élt egy közös konyhával. Anyai nagyapám ács volt, de még anya kicsi korában meghalt, mert összeszedett valamit a fronton, nagyanyám felnevelte a két gyereket. Mit akarjak még tudni?
Ez már csak vicc, még anno a Benkó klubban beszólt egyik ismerős, mikor a kövekhez való vonzódásomról beszéltük, hogy az honnét van, mert egyetlen gyémánt sem volt a családban. Annyit mondott, hogy tudom-e, hogy melyik ősöm kártyázta el a családi vagyont. Nem, de nem is érdekel, az sem, hogy volt-e valamikor.
Ha nem untatlak, akkor még a kövekről, ha untatlak, akkor bocs. Moszkva, az osztankínói jobbágymúzeum. 15 méterről meglátok egy asztalt, mondom a velem levőnek, hogy malachit. A társam megkérdezte az idegenvezetőt. Az volt.
Huszonéve költöztem ebbe a lakásba, és kiidegeltem az összes ismerősömet (akkor nem volt kocsim), bejárták velem fél Pest megye műköveseit, aztán megtaláltam. Verde Guatemala, aznap hozták Olaszországból. Ennek vannak egynemű mintázatú részei is, de mivel vízüledékes, van, ahol faháncs mintázat van, aztán szürkébb részek, ahol kagylók maradványai látszanak. Az étkező és a dohányzó asztalra is kértem a faháncs mintából, megcsinálta, de azért megjegyezte, hogy ehhez két nagy táblát kellett felvágnia.
Vissza az elejéhez, lehet, hogy flúgos vagyok, de azt hiszem, hogy magyar vagyok, őskutatás nélkül is.

DieNanny CH 2021.10.15. 18:01:16

@fhdgy:

"Azt valahogy nehezen hiszem el, hogy a taxisról nem látszott, hogy nem német, még ha tökéletesen is beszélt németül."

Nekem egy rokonom tősgyökeres magyar, de úgy néz ki, mint egy arab terrorista!

(Viccen kívül! Sötétbarna haj, szakáll, barnás bőr, kissé darabos arc-él...)

P.Elliot 2021.10.15. 18:12:35

@DieNanny CH: Arab terrorista, ez jo volt!

Egyebkent en is talalkoztam ilyen magyarral meg nem magyarral aki arabnak nezett ki...

Bandibacsi34 2021.11.14. 17:10:15

Nekem nem tetszett Berlin. Azt hiszem Gabriel Marquez is azt irta, hogy egy olyan varos, aminek nincsen kozepe(illetve egy varosliget szeru park az) vagy se sava se borsa. A magasvasutak is rontjak a kepet, viszont sok tó van a kornyeken, ahova nyaron el lehet menni uszni meg vitorlazni(Londonnal ellentetben tisztak is a vizeik)pl. Wandsee es hasonloak. Az osszevisszasag viszont nem hinnem, hogy a FAL miatt volt. Az a bevasarlo utca tiszta cucialista(illetve mint az 1960-1990 kozott epult borzalmak szerte a vilagon) videki megyeszekhelyi varoskozpont Magyarorszagon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása