oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 23. 06:30,  Magyar gyomor: a külföldi kajavásárlás fortélyai 15 komment

2021. február 23. 06:30 Határátkelő

Magyar gyomor: a külföldi kajavásárlás fortélyai

A határátkeléssel lassan, de biztosan megváltoznak az ember étkezési szokásai is, amivel az otthoni konyha is átáll egy másfajta trendre. A kérdés az, mit és hol érdemes beszerezni. A Hollandiában élő Zita is megélte ezt a változást, lássuk, milyen okokra vezeti ezt vissza és hol vásárol ő.

Neked mennyire alakult át az ízlésed a külföldön töltött időszak alatt? Magyar konyhát viszel vagy alkalmazkodtál? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_magyar_bolt.jpg

"A változásnak több oka volt, elsősorban az, hogy hamar rájöttem, egy csomó dolog nem kapható Hollandiában, ami egy magyar menü elkészítéséhez szükséges. Ez afféle kultúrsokk fordított irányban.

Ami persze nem így igaz, mert van minden, csak erősen rejtve van… időbe telik, még lerugdossa az ember a hátáról a tojáshéjat, s képes felfedezni, hogy mit hol kell megvenni.

Már nem kell azért Magyarországra menni, hogy telerakjuk a bőröndöt, autót 2 disznóval, 5 kacsával, 3 lóval, töltött káposztával, pacallal, paprikával, tarhonyával, csigatésztával, savanyúsággal, hurkával, kolbásszal, szalonnával, egyszóval: Túró Rudival.

A mi Túró Rudolfunk is korosodott, formálódott külhonban töltött évei alatt. Neve fémjelzi mindazon dolgokat, amikre igazán semmi vágyásunk nincs, mert már tudjuk, hogy itt is beszerezhető, és hol szerezhető be, vagy helyettesíthető mással, ami nem okoz minőségi romlást.

Mégis sokaknak jól esik panaszkodni, hogy új hazánkban ez sincs, meg az sincs. Pedig van, legfeljebb még nem tudunk róla. Valójában ha elég szemfülesek vagyunk, minden előkerül előbb-utóbb.

Másodsorban még több is ennél, mert nagy keresésünk közben megkóstoljuk, megszeretjük enni, főzni az itteni ételeket is, először étteremben, barátoknál, majd otthon is. Ebből a szempontból meg egy igazi multikulti konyhánk lesz. Természetesen tele rengeteg finomsággal.

szupermarket.jpg

Nyelvi akklimatizálódásom az élelmiszer boltban kezdődött. Minden nap 10 szót jegyeztem meg : 10 gyümölcs, 10 zöldség, 10 fűszer, 10 dolog a pékségből, 10 kenyér, 10 alapvető, 10 tejtermék… gyógyszerek hatóanyag alapján… akciók leírása, pénztárosnő állandó kérdései, azután a hentes, a török bolt, a halkereskedő, s mindenfajta kiírások, osztályok nevei, határtalan mennyiségű friss info. Ennyit a nyelvtanulásról, ami mai napig is tart.

Hol vásárolunk?

Hipermarket

Hollandiában ismeretlenek a hipermarketek. Csak kisebb üzletekben tudsz vásárolni, ez engem eleinte halálra stresszelt, hogy nincs egy nagy szegedi non-stop Tesco, ahol éjjel 2-kor beugrok „nagybevásárlást” csinálni, ha akkor jön rám…

Amúgy meg kifejezetten utálok vásárolni, a skálán valahol a shopaholic másik végén helyezkedek el. Én vagyok a 0, ő meg a 10. (Ezért nálam tovább tartott és fájdalmasabb volt a folyamat.)

bevasarlokozpont_2.jpg

Amúgy meg vannak itt minden kerületben bevásárlóközpontok, s a mindenféle üzletben gyorsan összejön az alapvető vásárlás, viszonylag egy helyen. A piacok is általában ezeken a helyeken működnek.

Török bolt

A török boltban például vehetsz nagy kiszerelésben fűszereket, friss petrezselyem gyökeret, nagy csokor zöldséget, kaprot, tököt, csirke, pulyka- húsokat olcsón.

A marha és a birka itt is drága. Disznóhús értelemszerűen itt nincs. Van azonban sokféle olívabogyó kimérve, Ayran, ami nagyjából az enyhén sós aludttej, és még sok minden… Finom a török kenyér is.

torok_bolt.jpg

Ázsiai szupermarket

Az ázsiai szupermarketek is kiváló kalandok. Ki hinné, hogy van itt gyönyörűen felkarikázott disznóköröm, egész kacsa, liba, és mindenféle felsorolhatatlan dolgok, olcsón.

Azontúl habzsi-dőzsi a számtalanféle üvegtésztákból, rizsekből, fűszerekből, szója- és még 100 féle szószokból, különleges zöldségekből, húsokból (disznó is), tenger gyümölcseiből, halakból... mindez elérhető áron.

azsiai_szupermarket.jpg

Lengyel bolt

Sok mindenben hasonló az ízlésünk. Kapható normális tejföl, túró, kolbász, virsli, füstölt húsfélék, szalonna, kovászos uborka… Árfekvésük drága, viszont van itt Amszterdamban is.

lengyel_bolt.jpg

Magyar boltok

Amszterdamban éppen nincs, Hágában, Rotterdamban, s szerte az országban megtalálhatók, nagyságban, árukészletben és árfekvésben különbözőek. Természetesen interneten is rendelhető náluk bármi.

Mit is veszünk itt? Nosztalgiázunk, nem sűrűn, 3-4-szer egy évben. Kolbász, szalonna, sonka, füstölt áru, szalámi, szelőmájas, sütni való kolbász, hurka. Trappista, Karaván sajt, csigatészta, tarhonya, vecsési savanyúság, tv paprika, hegyes-erős, erős Pista, őrölt paprika.

Karácsonyra kocsonyahús, hal (ponty, kárász, keszeg, harcsa). Tejföl, túró. Ezek a Túró Rudolfjaink. Mindaz, ami a holland üzletekben nincs.

Internetes vásárlás

Ennek tulajdonképpen csak a fantáziánk szabhat határt. Vehetsz netről libát, kacsát, pulykát egészben, darabolva, fürjet, fácánt, vadhúst, kengurut, krokodilhúst, jellemzően elfogadható árfekvésben.

Van például egy cég, ami szállít előfőzött pacalt, marhahúsokat, lábszártól, bélszínen át a velős csontig, disznófejet, körmöt, friss szalonnát, belsőséget is. Mindezt hihetetlenül kedvező áron. Sok olyan dolog kapható náluk, amit egy holland boltban, hentesnél nem kapsz meg.

Helyi boltok

A holland élelmiszerboltok kínálata amúgy nagyon normális. Az üzletekre jellemző, hogy furcsa sorrendben követik egymást a polcokon az áruk, elsőre elég nagy káoszt okozván a fejünkben.

Mindenütt sokféle zöldség, gyümölcs, hal, rák, hús, kagyló, sajt, felvágott, kenyér és alapvető élelmiszerek, kenyér nagy választékban kapható. Külön van mindenütt egy osztály „külföldi konyhák” néven, ahol a nagyon alapvető dolgok megtalálhatók.

Az élelmiszer boltok csak sört, bort, pezsgőt árulnak. Tömény szeszt a szeszboltban lehet venni.

Alapvető gyógyszerek: paracetamol, ibuprofen, orrcsepp, szirup köhögésre minden boltban kapható, a drogériákban egyéb dolgok is nagy számban. Patika is van, de inkább csak receptet váltunk itt ki, ha szükséges.

Cigaretta szintén elérhető az élelmiszerüzletekben és trafikokban is.”

Ha szívesen olvasnál még a holland hétköznapokról, látogass el Zita oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vásárlás élelmiszer Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716435146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2021.02.23. 20:34:32

A Túró Rudi csak 4x van emlitve .... valami nem jo ebben.

meg ez a mindenfele migrancs bolt ?

Hari Seldon 2 2021.02.23. 21:15:58

Hát a "magyar gyomornak" is csak jót tesz, ha nem kap annyi zsírosat amennyit korábban megszokott.
Meg egy kicsit több salátát és halat ehet az ember az sem éppen "ártalmas". - ja és persze sajtot.

Örömhernyó 2021.02.24. 08:11:04

@Hari Seldon 2: A halakról elterjedt, hogy mennyire egészségesek, holott a tengeri halak tele vannak szerves vegyületekhez kötődő higannyal, az akkumulálódik a szervezetükben és az emberében is.
Ez azért szomorú, mert én is megszerettem a tengeri halakat külföldön élve.

A magyar konyha amúgy nem zsírosabb, mint bármelyik másik, csak a zsírt nem úgy használják, ahogy más népek, túlhevítik. A valódi kínai konyha sokkal zsírosabb, mint a magyar, még a zöldségeket is forró szójaolajban (és fokhagymában) forgatják meg a serpenyőben. A sertés is nemzeti eledel Kínában, a dongpo sertés hasszalonna például.
A magyar konyhával inkább az a baj, hogy alapvetően a szegény ember konyhája, tehát szénhidrátdús. Meg a magyar viszonylatban kívánatosnak és különlegesebbnek számító sok füstölt és nirtrites pácsóval tartósított húsok is biztos utat jelentenek a rákhoz.
A magyar ember szerint a krumpli zöldség, tehát egészséges.
Mondjuk a kínai szerint meg a kukorica zöldség, ha csövenként főzve van.

A legegyszerűbb dolog beleszokni a helyi konyhába, mert tapasztalatom szerint aki magyar ételekre vágyik a világ másik táján, az prémium árat fizet érte. Például Ázsiában láttam valaki Pick Góliát nevű szalámit, sápadt, paprikát nyomokban sem tartalmazó szeletek 80-90 grammos csomagban a magyarországi ár sokszorosáért, annyiért, amennyiért már steaket kapok itty ahol élek.
Kezdetben én is vágytam a hazai ízekre, ma már nem. Meg kell találni az utat a helyi ételekhez.

Zuzimama 2021.02.24. 08:11:20

Túró Rudit (nem pöttyöst) vettem már Lengyel boltban, és igazi Univer Piros Aranyat is ugyanott, valamint Vegetát. TV paprikát pedig a piacon a zöldségesnél, ahol ők ezt török paprikának hívják.

Ha valaki talál egy jól ellátott lengyel boltot, ott jószerivel bármit megvehet, amit mi kelet európaiak használunk a konyhánkban. Én kőrözöttet vittem egyszer az egyik céghez amit rendszeresen látogatok, azóta ők is járnak túróért, tejfölért és Piros Aranyért a lengyelekhez.

So No 2021.02.24. 08:11:33

Itt Malajziaban az "NSZK"-ba jarunk. Ez kifejezetten az EXPAT-ok szmara van kitalalva.

www.tiendeo.my/offers-catalogues/nsk

Siendor 2021.02.24. 11:29:53

Az Ayran véletlenül sem aludttej, hanem pontosan az, ami rá van írva a dobozra: joghurt+víz+só.
Itthon is van a legtöbb Török büfében (alias Gyrosos), érdemes kipróbálni :)

Rodney_2 2021.02.24. 11:29:53

Hollandiában magyar sajtot venni...

Billy Hill 2021.02.24. 11:29:53

Majd' megőrültem Németországban attól, hogy nem volt "rendes" fehérkenyér, ropogós héjjal, puha fehér belsővel, tudjátok... Az hiányzott a legjobban, nem a TR. :-) Aztán én is rájöttem, hogy a törököknél kapható Fladenbrot az, ami még kicsit hasonlít arra, amire vágyom. U. i. Azóta már a magyarországi fehér sem "olyan" természetesen, mert hát régen minden jobb volt...

Rodney_2 2021.02.24. 19:21:19

@Herr Géza: Mikor Hollandiába megyek, mindíg felpakolok több tonna mindenféle sajtot, minél nagyobb kiszerelésben :))) Más exportcikkük nincs, esetleg a "kibbeling met saus" :)
Mennék megint... még a covidot is ott kaptam el tavaly márciusban :)))

Rodney_2 2021.02.24. 19:21:32

@Billy Hill: Próbáld ki az angoloknál. Egyszer 8 hónapig nem bírtam kijönni Angliából, már majdnem felfordultam kenyér ügyben. Aztán jött 1 hónap Németország (egy projekt). Amit ott a szállodában műveltem: megszámoltam és 30 féle pékáru volt a büféreggelinél :)
Csak azt szeretném mondani, hogy szerintem a német pékség az maga a paradicsom (nem zöldség). Ja tényleg a holland kenyérfront is drámai, azok az édes nyúlos izék, hát nemtom... persze mindent meg lehet szokni :)))

Herr Géza 2021.02.24. 20:35:25

@Rodney_2: Ahogy látom, rendesen egyetértünk:) Akinek Németországban “A” fehér kenyér hiányzik (na jó, a nagymamám által házilag kemencében sütöttre emlékezve nekem is beindul néha a nosztalgiavonal...), de aki Németországban nem talál ízlésének megfelelő pékárut, az magára vessen. Na persze nem az Aldi/Lidl & Tsai kínálatáról beszélek, pláne nem a hetekig eltartható, előrecsomagolt, szeletelt, alsópolcos vackokra. A Fladenbrot meg valóban nagyon fasza, de csak frissen sütve, még melegen. Másnap az is már egyre gumisabb állagú....

Void Bunkoid 2021.02.24. 22:20:03

Ha nincs fehér kenyér, lehet ám sütni is, annyira nem nagy kaland, igaz nem olyan menő gasztrobubusság, mint pizzát sütni, de a tészta gyakorlatilag ugyanaz, csak nem kell kilapítani, meg rátenni mindenféle cuccot :)

Bár ma már a pizza sem vagány dolog, a huszonöt évvel ezelőtti mediterrán menőségből mára prolikajává csúszott le :P

gombakomba 2021.02.25. 00:16:29

@Herr Géza: Az a rohej, hogy Nemetorszagban meg az aldiban is szuper bio kovaszos kenyeret veszek, a peksegek pedig meg azt is fenyevekkel verik. Jok a nemet kenyerek, es van mindenfele, majdnem mint Gomboc Artur csokijai. Feher ropogos heju is van, fekete rozs es meg rengeteg a ketto kozott.
En egyedul a magyaros kiflit hianyolom, de azt meg sutok idonkent magam.

gombakomba 2021.02.25. 00:16:34

@Void Bunkoid: nehogy azt hidd, covid ota nagy menoseg lett az otthoni (kovaszos!) kenyersutes :D
Egy csomo ismerosom beszerzett dagasztogepet, facebookon, blogokon kovetik, tanuljak a kovasznevelest es fotozgatjak a sajat sutesu kenyereket :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása