oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 12. 06:30,  Mi dühít fel egy németet? 62 komment

2020. november 12. 06:30 Határátkelő

Mi dühít fel egy németet?

Mint mindenhol, Németországban is bőven akad, amin határátkelő és helyi könnyen felbosszanthatja magát. Az ott élő Zi szedte össze 25 pontban, mi dühíti fel a németeket – és az ott élő nem németeket is.

ferfi_duhos_foto_pexels_andrea_piacquadio.jpg

„A „német” precíz, pontos, sört iszik, kolbászt eszik, és minimum két BMW áll a háza előtt. Idézőjelet használok, mert egyrészt a gyakorlatban a „német” az sváb, bajor, frank, szász, észak-német, kelet-német és még sorolhatnánk. Sokfélék, különböző tulajdonságokkal.

Másrészt akad köztük olyan, aki szociális segélyből él, meg olyan is, akinek a Skoda is jó, vagy épp nincs is autója.

Eszembe jut egy tíz évvel ezelőtti, kölni szeminárium. Interkulturális kommunikáció témában beszélgettünk más nemzetek egyetemistáival. Szegény spanyolok. Végre lehetőségük nyílt kifejteni, hogy mennyire elegük van: higgyük már el, hogy nem csak sziesztából és flamenco táncból áll az életük.

Mi is megragadtuk az alkalmat, és szót kértünk: a magyar kultúra is több a „gulyás, puszta, paprika” kombinációnál. Azzal sem értek (mindig) egyet, hogy (csak) a magyar ember panaszkodós. A németek is tudnak mérgelődni. Mikor?

Mikor dühösek a németek?

Amikor jobbnak látja vezetékes telefont használni, mert a térerő, mint a mesében: hol volt, hol nem.

Amikor a legdrágább, legszuperebb internet-előfizetést választja, de a kiépített hálózat mégis gyenge: az internet meg lassú.

Amikor már három hete várja az inzulinrezisztencia eredményét, telefonon érdeklődik, és az asszisztensnek fogalma sincs, hogy miről van szó.

Amikor úgy is fizetnie kell a tv/rádió adót, hogy nincs se televíziója, se rádiója.

Amikor egyetemistaként szeretne kiköltözni otthonról, de Münchenben ez nehéz az aktuális bérleti díjak mellett.

Amikor többszöri alkalommal tévesen szólal meg a tűzjelző, előfordul, hogy emiatt írásbeli vizsgát kell megszakítani/elnapolni: a karbantartó meg tehetetlen.

Amikor a többoldalas, gondosan összeállított, csinos bérpapírral büszkélkedő jelentkezési anyag mellé kreativitása és rátermettsége legjavát kell nyújtania ahhoz, hogy a több száz másik jelentkező közül ő bérelhesse ki a lakást. (Ingatlantulajdonról - bizonyos városokban- inkább csak álmodozik.)

Amikor az asszisztens elfelejti beküldeni a vizeletét a laborba. Nem először. Másodszor. Pedig kérte, hogy ne öntsék ki, mert már előfordult (véletlenül).

Amikor fagyoskodik az S-Bahnra (= gyorsvasút, hév) várva, mert (ezen) a héten (is) már harmadjára késik vagy épp kimarad egy járat.

Amikor hosszú ideig várakozik az orvosi ügyeleten.

Amikor vonaton utazik egyik német városból a másikba, telefonálni szeretne, de a mobiltelefon csak „nincs szolgáltatást” jelez.

Amikor az olcsóbb bérleti díj miatt messzebbre költözik, 4-5 órakor kel, és napi két-három órát tölt el utazással: mert munkalehetőség a nagyvárosokban van. (Frissítés: a koronavírus óta a kibővült home office lehetőségek némileg átalakították ezt a pontot.)

Amikor változtatni szeretne, de „jól van az úgy, hiszen mindig így csináltuk” választ kap.

Amikor már órák óta várakozik az orvosi rendelőben, a privát biztosítottat pedig hamarabb behívják.

Amikor áll a dugóban úgy általában, meg amikor esik az eső: mert akkor „mindenki” a négykerekű esernyőt választja.

Amikor a boltok hétfőtől szombatig 20.00-ig vannak nyitva, és a távolságok tükrében, idő hiányában szombat délelőttre (=tömeg) tolódik a bevásárlás. (Frissítés: az online vásárlás már korábban is megszokott volt, de a Covid óta még jobban felerősödött.)

Amikor áll a sorban, és elé tolakszik valaki.

Amikor már félórája hívja a telefonszolgáltatóját, de nem veszik fel.

Amikor egyszer csak megáll a vonat, és senki nem tájékoztatja arról, hogy mi történt, és legfőképp meddig fog még ott vesztegelni.

Amikor olyan kicsi a munkahelyi parkoló, hogy a dolgozók „teleparkolják”, és egymást hívogatják telefonon, ha valaki ki akar állni.

Amikor kiderül, hogy a szomszéd iszonyatos hangerővel horkol, a falak papírvékonyak, és a lakás tulajdonosa a füle botját sem mozdítja. Majd elköltözöl, és a kauciódat se kapod vissza.

Amikor télen nem kotorják el időben a havat.

Amikor kifog egy vaskalapos, pattogós, undok hivatalnokot.

Amikor elegendő parkolóhely hiányában a város szélén kell leraknia az autóját, és a belvárosi munkahelyre villamossal utazik.

Mitől mások?

A különbség talán az, hogy elmesélik a fenti sztorikat, de inkább tényszerűen. Megállapításként. Valahogy elfogadják, hogy a jó (mert minden egyes pont mellé kerülhetne egy ellenpélda), és a rossz is hozzátartozik az élethez. Nem éri őket váratlanul. (Kivételek vannak!)

Nem lejtenek örömtáncot, de depresszióba se zuhannak feltétlenül. (Igaz, adott esetben így kevesebb a szenvedély és az érzelem.) A kapok és adok egyensúlyára törekszenek. Alapvetően elfogadják, hogy semmi sem lehet tökéletes.

Elvárnak bizonyos dolgokat, és megfogalmazzák a véleményüket, harcolnak érte. Viszont felteszik azt a kérdést is, hogy mit tehetek én, hogy jobb legyen, hol van az én felelősségem?

Észreveszik azt is, - vagy legalábbis próbálják tudatosítani -, hogy más is lehet túlterhelt vagy neki is lehet rossz napja. (Nem győzöm hangsúlyozni: kivételek vannak.)

Anyagi kérdéseket tudatosan kerültem ebben a bejegyzésben, pedig sokszor jóval árnyaltabb a helyzet, mint ami a „köztudatban” él.

Egy rövid sztori a végére: két idősebb német bácsi beszélget a Würzburgból München felé tartó vonaton: „bezzeg Japánban, ott másodpercre pontosan érkeznek a járatok”.”

Ha érdekelnek még német sztorik, látogass el Zi oldalára!

(Fotó: pexels/andrea piacquadio)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7916281612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.11.12. 07:52:49

El lehet menni pl.Magyarországra,ott detto a helyzet csak ×2.

fhdgy 2020.11.12. 09:12:43

Hö, hö!

A majdnem hét év alatt, amíg No.-ban voltam, majdnem mindegyik elő fordult velem is.

DE és nagyon de, szerencsére nem jellemző, hogy ezek gyakran előfordulnak. Igaz, hogy nem is "Németországban" éltem, hanem Bajorországban, Münchenben ill. Alsó Szászországban, Braunschweigben.

Annyi mindent tudnék írni, fogok is, nem menekültök, csak most dolgom van. A délutánom fizikailag fárasztó lesz, de remélem, hogy késő délutánra, kora estére összeszedem magamat.

Konkrét eseteket szeretnék mesélni, abból mindenki eldöntheti, hogy milyen is helyzet. Persze, az idő megszépítette már a dolgokat, de szeretném, nagyon szeretném újra átélni őket!!!

dikusz. 2020.11.12. 12:20:11

Nem emlékszem, hogy olvastam valaha is olyan posztot itt, ahol az adott országban élő posztoló leírta volna, hogy a magyarokon kívül más is panaszkodik.

deppate frog 2020.11.12. 15:37:51

@dikusz.: Haha, gyere el Ny-Ausztriaba. Magyarokat kenterbe verik a helyi nepek panaszkodasban.

Csodabogár 2020.11.12. 16:25:49

@dikusz.: Szerintem a felsorolt dolgok, egyáltalán nem Németországra jellemzőek. Ilyen van mindenütt. Dühöngeni meg teljesen értelmetlen. Ez van ezt kell szeretni.
Persze lehet, hogy én panasz rezisztens vagyok.:-)

Analóg Telepes 2020.11.12. 16:41:26

Most zajlik a 17. Verzió Filmfesztivál, a filmek az interneten keresztül nézhetők. festival.verzio.org/page/jegyinfo/
A magyar filmek nem-Magyarországról is. Vannak fizetosek, némelyik ingyenes.

Ez a film egy határon átkelés, majd (visszafelé) át nem kelés (disszidalas) története:

Barta Tamás - Siess haza, vár a mama / Tamás Barta - Hurry, mom's waiting at home (2020)

család, történelem és emlékezet
1óra 20perc
Kikölcsönzöm Ft0

Barta Tamás, az LGT zenekar egyik alapító tagja, egyben a magyar rock történelem egyik legtehetségesebb gitárosa volt. Barta 1974-ben, karrierje csúcsán barátait és családját is megdöbbentette, amikor a zenekar amerikai turnéjáról nem tért haza Magyarországra. Édesanyja, Edit, aki egyetlen fiát várta otthon, magányosan élte le életét, de soha nem adta fel a reményt, hogy Bartát egyszer viszontlássa. Edit és Tamás magnókazetták segítségével tartotta egymással a kapcsolatot az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között. Őszinte, nem ritkán szenvedélyes beszélgetéseik hűen rámutatnak Edit vasfüggönyön túl és Tamás az amerikai új világban megélt éveire, valamint a kettő között meghúzódó óriási szakadékra. Edit életét a kommunizmus eszméje, Tamásét az amerikai álomba vetett hit hatotta át.

fhdgy 2020.11.12. 18:02:40

Bocs, de egy kicsit könnyes szemmel írom a mondani valómat, alapvetően nem a nosztalgia miatt, hanem mert jó csípős paprikával ettem a kolbászt.

Első történetem S-Bahn meg fagyoskodás.

2001 december második fele volt. Napokon keresztül mínusz 20 fok alatt volt a hőmérséklet. Másnap ebéd után indultam haza autóval, kb. 700 km.

Este 11 tájékán ott hagyott az S-Bahn a müncheni keleti pályaudvaron, mert kiderül, hogy csak a szerelvény első fele megy tovább, én meg a vonat legvégében ültem. Mire előre slattyogtam, már csak a távolodó lámpákat láttam. Sebaj, 20 perc, jön a másik.

A frászt. Hajnali négy körül jött végre, de addig mindig azt mondták, hogy mindjárt jön.

Volt egy filigrán 30-as nő, bokáig érő irhabundában, de majd megvette az isten hidege.

Volt egy kb. 18-as legény. Azt látnotok kellett volna. Egy vékony kis bőrdzseki, végig lehúzva a cippzár, alatta egy szál fehér ing, a felső két gomb kigombolva. Szemtelenül hetyke legény volt. Egy idő után már nekem sem vágott egy csapába a szám, pedig én sem vagyok fagyos, meg melegebben voltam is öltözve.

Neki meg a szeme sem rebbent.

Végül kb. ötkor kerültem ágyba, 7-kor ébresztő, munka, majd irány haza.

Ha hiszitek, ha nem, senki nem hőzöngött.

fhdgy 2020.11.12. 18:03:54

Orvosnál, hivatalokban soha nem találkoztam olyannal, ami itt szóba került.

Szerencsém volt? lehet.

fhdgy 2020.11.12. 18:05:39

Albérlet? Igen, a leírtak fedik a valóságot. Makler ( ügynök ) nélkül csak óriási szerencsével megy.

A Makler meg nagyon drága, nem kapni a mi utcánkban.

fhdgy 2020.11.12. 18:06:46

"Amikor áll a sorban, és elé tolakszik valaki." Biztos nem német volt!

fhdgy 2020.11.12. 18:17:54

"Amikor egyszer csak megáll a vonat"

Velem kétszer fordult elő, mind a kettő Braunschweig-Zürich viszonylatban, egyszer oda, egyszer vissza.

Először valami gyerekfürdőmedencét fújt a szél az IC vagy EC pályájára. Kb. másfél óra késés. De mindent bemondtak a hangszóróban, plusz a kalauz végig ment, mindenkit megkérdezett, hogy hova megy. Ha oda, akkor ne az eredeti menetrend szerint szálljon át, hanem itt meg, ott, mert ott lesz csatlakozás. Helyjeggyel nem lesz gond, mert ...

Aztán egyszer visszafelé, valahol Baden környékén, egy autó zuhant a felüljáróról a pályára. Maximális volt a tájékoztatás.

Egyszer meg olyan volt, hogy Braunschweig-Berlin között leálltak a vonatok. Barátom utazott volna haza, Mo-ra, de hogyan éri e Berlinben a repülőjét?

Ezt kérdeztem az információban.

Két eset lehet, mondták, vagy itt marad, a DB ( Deutsche Bahn, Német Vasút ) fizeti a szállodát, a repülőjegy átfoglalást vagy taxival elviszik Berlinbe. Ő ez utóbbit választotta és elvitték!

fhdgy 2020.11.12. 18:24:49

"Amikor télen nem kotorják el időben a havat."

Ismaningban, München mellett laktam és nagyon sokat sétáltam az Isar parton. Volt egy lépcső, ahol ki volt írva, hogy a havat nem takarítják, mindenki csak a saját felelősségére használja.

Hát könyörgöm, szeretném én azt látni, hogy Mo.-on hamarabb letakarítják a havat a létfontosságú utakról, járdákról, mint ott azokat a részeket, ahova csak szórakozásból járnak az emberek.

Szóval, erre azt mondanám, hogy na, ne már!!!

Shanarey 2020.11.12. 19:17:00

@fhdgy:

Német vasút XXI. század. Magyar vasút XIX. század.

fhdgy 2020.11.12. 19:20:59

A tűzjelzőről jutott még eszembe egy történet.

Münchenben járkálva sok táblát láttam, hogy azt mondja : BMZ

Szinte mindenütt.

Kérdeztem a kollégáimat, hogy mi az, mit jelent, nem tudták.

Egy idő után rájöttem, hogy Brand Melde Zentrale, a tűzjelző készülék, a tűzjelző központba futó jelzőkészülék, vagy valami hasonló.

Mondtam is nekik, ha még egyszer születnék, Németországba jönnék és csak ilyen táblákat gyártanék. Kicsiket, nagyokat, egészen nagyokat, de csak és kizárólag BMZ.

Pedig a németek szeretnek sok táblát kirakni, tényleg jó üzlet lehet , csak táblákat gyártani.

Münchenben és környékén szerintem irtóznak a tűzesetektől ( ami persze érthető )

Tudtátok, hogy Münchenben van egy szabály, hogy nem lehet magasabb lakóépületet, irodaházat építeni, csak olyat, amit a rendelkezésre álló tűzoltósági létrákkal el lehet érni?

Talán ezért, bár München csodálatos, de egy kicsit "lapos".

Zizi87 2020.11.12. 20:49:52

@fhdgy: Nem általánosításnak szántam ezt a pontot. :) Konkrétan két idős - egyértelműen német -bácsi mellett ültem, és tényleg megállt a vonat. Jókat mosolyogtam magamban, amikor hosszasan taglalták, hogy "már megint nem tájékoztatnak, meg tipikus"... Dehogy tipikus. Csak emberi, és ez bárhol megtörténhet... Így van, az is tökre Németország, amit Te most leírtál. :)

Zizi87 2020.11.12. 20:49:52

@fhdgy: Érdekes, amit írsz, azt hiszem, rémlik nekem is, hogy ezt már hallottam valahol. A tűzjelző a legszemélyesebb pont a bejegyzésben, mert abba a suliba én jártam. A záróvizsgák írásban zajlanak. Másfél hét alatt 5 db, mindegyik ötórás. Na, amikor az utolsó vizsganapon, a negyedik óra végén megszólal a tűzjelző, és törlik az aznapi vizsgát, az minden, csak nem kellemes. Egy másik alkalommal az elsőéves szigorlati vizsgák (szintén írásbeli) szólalt meg a tűzjelző. Rezegtünk, amikor mi kerültünk sorra, de szerencsére nálunk minden rendben zajlott. :) (A sulival együtt kollégium is működött, ott a koleszosok beszámolói szerint hétvégente, éjjel szólalt meg rendszeresen.:))

Zizi87 2020.11.12. 20:49:53

@fhdgy: Azért hőzöngés, meg mérgelődés, meg egy kialakult kép "ott minden tökéletes", picit árnyaltabbá tétele között azért van különbség. :) Ettől függetlenül tök jó olvasni a hozzászólásaidat, üdítő a máskor megszokott "akkor költözz haza" kommentek mellett.

Zizi87 2020.11.12. 20:49:53

@fhdgy: Nem akartam én sem hinni a fülemnek, de tényleg megtörtént eset. :) Ami megint csak az árnyalásra szolgál, nem arra, hogy "minden német folyamatosan panaszkodik"...:) nemetbenmagyarszemmel.blogspot.com/2019/01/csak-magyarorszagon-nem-latni-hokotrot_25.html

Amiből persze megint nem kell általánosítani! Nálunk a lakók (köztük én és a férjem is) takarítják a havat, mikor éppen ki ér rá.

Zizi87 2020.11.12. 20:49:53

@fhdgy: Az utóbbi években hallom (kis részben tapasztalom) egyre többször, és legfőképpen a túlterheltségben látom az okot. (Ahogy kb. minden területen, ott is kevés az ember, nő a stressz, becsúszik a hiba.)

fhdgy 2020.11.12. 20:59:46

@Zizi87: Ha jól emlékszem, 2006 február legvégén, március legelején nagy hó esett le Münchenben.

Napokig(!) nem közlekedtek a villamosok. Gond mégsem volt nagy, mert ugye U-Bahn, S-Bahn vonal összesen volt vagy húsz.

Ezek a város területén általában a föld alatt közlekednek.

Kis túlzással, ahova nem lehet eljutni U-Bahn-nal vagy S-Bahn-nal + maximum pár perc sétával, oda nem is érdemes menni! -:)

fhdgy 2020.11.12. 21:03:16

@Zizi87: Tudod, ez érdekes. A rosszaknak van hova javulni. A jók maximum csak rossz irányba "fejlődhetnek".

A németekkel Németországban szerintem nincs gond. De ha kiszabadulnak külföldre a ketrecből ...

Én a németeket tartom, mint társadalmat, követendő példának.

Kár, hogy nem sok esélyünk van.

KissGecihuszár 2020.11.12. 21:08:51

mint 6 éve a "történelmi" NSZK és néhányszor a "történelmi" NDK egynémely településén a levegőt elszívóként az keserít el, hogy a Németek képtelenek a kb. 120 cm átmérőjű csatorna fedlapokat egy szintbe hozni az aszfaltburkolat felületével. Gyakorlatilag mindenütt szlalomozni kell, hogy ne menj keresztül a fedlapon, mert a minimum 4-5 cm-s (volt, ahol félreálltam és meterstab-al megmértem a különbséget, ami !8 cm! volt) különbség akkorát üt a kocsi futóművén, hogy az ember szíve fájdul bele. Ja és legalább a sáv közepére tennék a fedlapjaikat, nem oda, ahol a járművek haladnak, de neeem; az egyik az út közepén, a másik már pont ott, ahol a járművek kereke érintkezik az útfelülettel, a következő már esetleg a sáv közepén, szóval a Németek sem jeleskednek a csatorna fedlapok precíz szintezésében. Ja, ami a mobilhálózatot, annak minőségét, konkrétan a 4G elérhetőséget jeletni; a kép egyenesen drámai még a nagyobb városokban is.

Zizi87 2020.11.12. 21:18:53

@fhdgy: A blogomon leírt történet 2018-ból származik, amikor minden nap ingáztam nagyváros (lakás) és kisváros (iskola) között (kb. 40 km). Az egyik reggeli, folyosós beszélgetést kaptam el, amikor az volt a téma, hogy nem sózzák az utakat, meg nincs időben eltakarítva a hó. :) - A belvárosban tényleg jól működik az U-Bahn.

Az S-Bahnnal kapcsolatban szintén a sulis időkből származik a sztori. Én kocsival jártam, egyik sulis társam meg S-Bahnnal ingázott. (Tök máshol laktunk a városban, nem tudtunk együtt menni.) Ha valami gond volt az S-Bahnnal, akkor többször felhívott, hogy vegyem fel egy állomáson, ameddig el tudott jutni, és nekem útba esik. Többször került sor erre, és egyszer megkérdeztem tőle, hogy, ha átlagot kellene mondania, akkor szerinte hányszor van vmi. gubanc az S-Bahnnal? Na az ő válasza került be a blogba, de természetesen nem fedi az összes lakos véleményét. (Az említett lánynak egyébként éves bérlete volt évek óta.)

Ugyanakkor egyszer egy német munkatárs mesélte, hogy azért jár autóval, mert az S-Bahn kiszámíthatatlan :)

fhdgy 2020.11.12. 21:20:20

@KissGecihuszár: Van az emberiségnek még néhány megoldatlan technikai problémája. Ezek jelenleg a leghatalmasabbak:

A WC papír a perforációnál szakadjon el és ne máshol.
A mozgó lépőcső korlátja szinkronban haladjon a mozgólépcsővel.
A fedlapok szintben legyenek.

A többi probléma már megoldva! -:)

Zizi87 2020.11.12. 21:22:14

@KissGecihuszár: És tééényleg:D Férjemmel rendszeres téma, hogy én kerülgetem, ő meg bele-belefut. :D

fhdgy 2020.11.12. 21:22:45

@Zizi87: Nekem volt autóm, de inkább S-Bahn-nal jártam. Olcsóbb is volt és kiszámíthatóbb mint a Stau Staulandban.

Zizi87 2020.11.12. 21:24:39

@fhdgy: Sok területen példát lehet venni tőlük, az tény. Én a lojalitást emelném ki, azt, hogy "nem mindig azt várom, hogy mit kapok, hanem felteszem azt a kérdést is, hogy mit adok" hozzáállást, amit a blogban is leírtam.

Zizi87 2020.11.12. 21:27:57

@fhdgy: Mivel S-Bahnnal 1,5 óra lett volna az út, autóval meg csak 45 perc, maradt az autó. :-) Amikor a belvárosban elkezdtem dolgozni, én is S-Bahnra szálltam, mert egy idő után nem volt kedvem reggel 5-kor kelni, hogy dugó nélkül bejussak. (Éljen a csúsztatott munkarend!) Úgyhogy S-Bahnra szálltam, aztán viszont jött a Covid, és visszatértem az autóra. (Nem pánikból, elővigyázatosságból, és lojalitásból a munkaadóm, a családom, a férjem, az ő cége stb. felé.)

fhdgy 2020.11.12. 21:32:03

@Zizi87: A németek nagy árat fizettek és nagy árat fizettettek másokkal.

Én azt hiszem, ők tanultak belőle, másokban nem vagyok biztos!

fhdgy 2020.11.12. 21:36:43

@Zizi87: Bocs, az előzményhez egy kiegészítés még hozzá tartozik.

Az elején Ismaningban laktam és dolgoztam. Kb. 20 perc séta volt reggel is este is, ennyi viszont nem előnytelen.

Münchenbe jártam S-Bah-nal. Sokszor több volt a parkolás, mint a jegy.

Olyan is volt, hogy nem tudtam megszabadulni az autótól és mérgemben hazamentem. Igaz, Wiesen volt, csak én megfeledkeztem róla.

Billy Hill 2020.11.12. 22:40:46

Ezt a gyenge vonalas internetet nem értem, mármint hogy miért nem tudják sok helyen megoldani. Rendszeresen visszatérő panasz a FAz, Welt stb. fórumaiban is, ha éppen panaszkodni van kedvük a német népeknek... Nem tudom, idehaza vidéki nagyváros paneljában volt 1000 megabites netem havi 2.950 forintért, ezek szerint szerencsés voltam... (Ha már a ház és a környék nem volt elit, legalább szakított a net, hehe :-)

enrikokaruszo 2020.11.12. 22:40:46

azt hittem itt kiderül valami, de semmi

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 22:40:46

Puff neki.. Én meg mán azt hittem, hogy kolbászbul a kerítés.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 22:40:46

@dikusz.: Libsikék fejében ha külföld, akkor lila köd.:)

élhetetlen 2020.11.13. 02:42:44

@fhdgy: „Ha hiszitek, ha nem, senki nem hőzöngött.”. Ezzel kapcsolatban egy kis off, mert nem Németország, hanem Olasz. Három éjszaka Milánó, besuvasztottunk egy nap Pisát. Azt csak út közben fogtam fel, hogy a kétszáz kilométeres út miért tart majd öt óráig (minden kőfejtőnél megállt, de hangulatos utifilm készült, eső áztatta vonatablak és alagút felváltva. Imádtam. Este jönnénk vissza, az eső még esik, a peron tömve, zömmel fiatalokkal, péntek volt, gondolom, mentek volna haza. A vonat már másfél órát késik. Nálunk ilyenkor már durván anyáznak. Aztán befutott, és fergeteges tapsvihar tört ki, a mozdonyvezető meg derékig kilógva az ablakán, két kezét a magasban lengetve fogadta az ovációt. Ha ezt meséli valaki, nem hiszem el, de ott voltam.

Dammiel 2020.11.13. 06:43:11

@Billy Hill: A zöldek miatt van. Ők nem engedek lépten nyomon tornyokat építtetni,mert az káros az élővilágnak. Ezért nincs térerő. Ausztriában ugyanez (meg ugye a hegyek). Mo-n meg van az a pénz...

Örömhernyó 2020.11.13. 06:44:22

@fhdgy: WC papírt civilizált ember nem használ. Bidé vagy zuhany vagy egy félliteres PET palacknyi víz jobban tisztít, mint egy papírdarab.
A mozgólépcső direkt nem szinkronban halad a korlátjával, hogy ne bambuljon el az ember és ne taknyoljon el a mozgólépcső végénél. Aszinkronban mozgó lépcső és korlát arra késztet, hogy folyton mozdulj egy picit, nem felejted el, hogy nem állsz, hanem mozogsz.

Ázsiában élve megdöbbenve olvasom, hogy Európában milyen drága és rossz a mobilnet, 4G. Itt Ázsiában kb. havi 1000 forint egy mobilnet előfizetés és ezért korlátlan adarforgalmat kapok 4G hálózaton. Igaz, a telefonálás percdíja ezzel a csomaggal drága, de itt már senki se telefonál, mobil appokkal kommunikálnak.

MACISAJT 2020.11.13. 06:44:53

" Alle sind unter Beobachtung." Ez az érzés amit ki is mondanak, az állandó megfigyelés nehogy eltévedj a helyes útról...ez borzasztó.

A másik pedig a táblákkal kifejezett szabály rengeteg: sehol ennyi figyelmeztető, tiltó , fenyegető stb.táblát, feliratot nem láttam.

És harmadikként borzasztó azt látni hogy mit művel a liberális-neomarxista-PC politika Németországból. Ennek így belátható időn belül ismét katasztrófa lesz a vége.

Anselmo 2020.11.13. 08:48:24

Igyekszenek uralkodni magukon, higgadtan hozzáállni a dolgokhoz. Viszont komoly stresszre úgy reagálnak, hogy lebetegednek.
Amúgy megy a fanyalgás, kritizálás ott is.

fhdgy 2020.11.13. 08:50:38

@Örömhernyó: Jó, akkor még tedd hozzá légy szíves azt is, hogy a csatorna fedelek azért vannak lejjebb vagy feljebb, hogy figyelmeztessék a sofőrt, hogy az üveg, ami előtte van, nem egy TV képernyője, nem TV-t néz, hanem vezet! -:)

0dzsud0 2020.11.13. 11:48:54

@fhdgy: "Ha hiszitek, ha nem, senki nem hőzöngött."

Pár éve átugrottunk az osztrákokhoz Rolling Stones koncertre. A jegyvásárlásnál előre figyelmeztetett minket az értékesítő felület, hogy a várható óriási tömegre tekintettel ha lehet, inkább meg se próbáljunk a helyszín közvetlen közelébe hajtani, mert bár parkoló lenne elég, a dugó miatt a megközelítés várhatóan macerás lesz (nem tévedtek, utóbb láttuk is, hogy az volt). Helyette azt a tuti alternatívát kínálták, hogy pártíz euróért cserébe vehetünk jegyet a több irányból pár percenként induló shuttle buszaikra, amivel a szomszédos településekről tutibiztosan, egyszerűen, gyorsan, pontosan meg lehet közelíteni a területet, mert a busz nem parkol, kitesz a kapuban/onnan néhány lépésre és indul a következő körre, koncert után ugyanez visszafelé. Hát...a f@szt. Leparkoltunk az egyik kijelölt kistelepülésen, mentünk az állomásra. Olyan 4-5 órával voltunk még ekkor a koncert előtt, a gyűjtőbuszok elvileg már javában jártak. Az állomáson többezer ember összeverődve, gondoltuk jó, legfeljebb az első pár buszra nem férünk fel. A probléma az volt, hogy legalább fél óra várakozás volt, mire egyáltalán odaért az első busz. Egyetlen busz. Néhányan megverekedtek a feljutásért, nekünk tíz méterre sem sikerült megközelítenünk. Ezt követően még egyetlen busz érkezett összesen, majd hangosbemondón közölték, hogy javasolt más megoldást keresnünk a helyszínre jutáshoz. Végül úgy döntöttünk, hogy lesétáljuk azt a cca. hét kilométert, odafelé és visszafelé is, mert éjszaka, a koncert után még kaotikusabb volt a helyzet. Ami számomra furcsa volt, hogy azért ez nekünk kissé stresszes helyzet volt (hogy induljunk el? oda fogunk még érni?), ráadásul átverve éreztük magunkat, mert ha nem hülyítenek a szervezők a buszos megoldással, autóval megyünk kicsit még korábban, de akkor viszont valóban a helyszínig és elég valószínű, hogy úgy simán sikerrel jártunk volna.

Amiért ezt az egészet leírtam, az az osztrákok reakciója. Tudjátok, mit csináltak, miután a hangosbemondó közölte velük, hogy palira vették őket? A világon semmit. Álltak a soha meg nem érkező buszra várva, hang nélkül, ugyanúgy, mint addig. Mint egy csapat ostoba hering (tán' még most is ott állnak). Hasonló szituációban itthon az esemény másnapján a szervezők címlapon+komment szekcióban vannak keresztre feszítve (itt egy-két dühös kommenten kívül semmi nem volt), meg persze már a helyszínen meghallgathatnám a sok okoskától, hogy "hát Hegyeshalomtól nyugatra ilyen elő nem fordulhatna, csak ebben a balkáni szarban...".

A koncertre odaértünk, másnap viszont írtam a szervezőknek, hogy ez azért nem volt szép, mert kifejezetten az ő felhívásukra váltottunk jegyet a szolgáltatásukra, amit végül nem tudtunk igénybe venni, aztán meg sétálhattunk másfél órát, az öcsém pl. a frissen műtött térdével (nem volt kockázatmentes terhelni, inkább kihagytuk volna). Két kör cigánykodást követően ("inkább mégsem mi vagyunk a felelősök igazából, hanem az xy-nak kéne írni, mert mi sajnos még továbbítani sem tudjuk"), kaptam egy elnézéskérést és egy pénzvisszatérítést. Ez így részemről rendben. A Stones meg jó volt, mint mindig, az esettel viszont egy újabb megerősítést kaptam azt illetően, hogy (szerintem) leginkább csak azok képesek lépten-nyomon fikázni Magyarországot, akik még semmit sem láttak a külföldből.

0dzsud0 2020.11.13. 11:49:11

@fhdgy:

"A WC papír a perforációnál szakadjon el és ne máshol."

Ha a saját WC-den kívül mást nem használsz, otthonra pedig az elérhető legjobb minőségű papírt veszed, akkor azért ez meg van oldva. Ha meg még jobbat akarsz, akkor elfelejted a papírt, és inkább vizet használsz.

"A mozgó lépőcső korlátja szinkronban haladjon a mozgólépcsővel."

Én ezzel kapcsolatban mintha olyasmit olvastam volna, hogy az eltéréssel azt nézik, hogy karbantartásra szorul-e már a mozgólépcső. Tehát elvileg nem is kell szinkronban haladniuk, csak az eltérés mértéke nem mindegy.

Golf2 2020.11.13. 12:36:09

@0dzsud0: csak azok képesek lépten-nyomon fikázni Magyarországot, akik még semmit sem láttak a külföldből...Vagy nem ilyen szemét bandához szoktak,mint ami most van.

fhdgy 2020.11.13. 13:23:38

@0dzsud0: Gondolom, azért nem vetted teljesen komolyra a Wc papír, mozgólépcső korlát, csatornafedlap sirámait?

Ha tényleg ezek lennének a legfőbb technikai, műszaki problémái az emberiségnek, akkor már egy szebb világban élhetnénk.

Feltéve persze, hogy jó dolgunkban nem menne el a maradék eszünk is.

Szerintem, egy dologban viszont biztos vagyok: hamarabb oldódnak meg a fenti "problémáink", mintsem győzne a józan ész. -:(

0dzsud0 2020.11.13. 14:17:18

@Golf2: Persze tudom, hogy minden rossz a Vityának köszönhető, de elsősorban mentalitásbeli problémákat látok, ez nem politikai kérdés.

0dzsud0 2020.11.13. 14:17:21

@fhdgy: Nem vettem komolyra, csak jó hír lehet neked, hogy a problémáid egy részére már ma is van válasz, még épp a józan ész elmenetele előtt(?).

fhdgy 2020.11.13. 14:28:55

@0dzsud0: Örülök neki, persze!

De azt is hidd el, sok sok apró-cseprő dolog van a kis életemben, amik nem nagy dolgok, de nagyon tudnék nekik örülni, ha megoldódnának. -:)

bemce 2020.11.13. 18:00:02

Én ültem olyan vonaton Japánban, ami nem indult el időben. Negyed óra várakozás után kiderült, hogy műszaki hiba miatt három óra múlva indul. Leszálltunk, mentünk mással.

zsu80 2020.11.13. 18:00:15

Engem meg feldühít hogy járvány idején mikor megint egyre több a fertőzött itt Olaszországban, a német turista nem hord maszkot, vigyorogva mondja hogy otthon/ kocsiban felejtette. Ők azok akik jarvany idején a boltban a zöldséget kesztyű nélkül tapizzák. Eleve mar nem is kellett volna itt lenniük. A strandon ők a leghangosabbak. Hallgatni se bírom a nyelvüket. Ha külföldön vannak ők a legszabalytalanabbak.

fhdgy 2020.11.13. 18:39:09

@zsu80: Ha egy kicsit visszalapozol a hozzászólásaimban, arra, amit most írtál, írtam azt, hogyha kiszabadulnak a ketrecből! -:)

fhdgy 2020.11.13. 20:32:07

@zsu80: "Hallgatni se bírom a nyelvüket", azért az olaszok se kutyák, hallgatni azt a vontatott, szenvtelen beszédüket, mintha halvérűek lennének! -:)

Ráadásul mindezt szinte suttogva, halkan, alig hallhatóan.

dikusz. 2020.11.13. 20:51:58

@zsu80: A munkahelyem nem messze (kb 50m) volt a Szent István Bazilikától, a Sas utcában. Teli volt olasz turistákkal, és a tér egyik sarkán állva tudtam, hogy az átellenben lévő sarkán a térnek olasz turisták vannak. A metrón, a buszon, a belváros egész területén rájuk lehetett ismerni a kiabálásukról.
.

dikusz. 2020.11.13. 20:52:32

@fhdgy: :)))
Majdnem komolyan vettem:)

fhdgy 2020.11.13. 21:02:18

@dikusz.: Nagyszerű, ezek szerint a humorérzéked se szabadságon nincs, se koronavírus miatt lélegeztetőgépen se! -:)

fhdgy 2020.11.13. 21:31:05

@dikusz.: Kemping történet olaszokkal I. ( reszkessetek 3 lesz )

Adria, Isztra, kemping, valahol 88-ban.

Mellettünk olasz család, akik hozták macskát is. Hogy il Gatto vagy nem, de ott volt a macska is.

Rendszámtála alapján a fickót elneveztük Udi-nak. mert úgy láttuk, hogy Udene-ből vannak. A feleség természetesen Udiné lett.

Udiné egyszer , hogy hogy nem, de elszabadította macskát.

Persze, a macska egyből föl a fára. Udéné kiabált Udinak, biztos azt, hogy menj szedd le.

Macska fönt a fán, szegény Udi utána.

fhdgy 2020.11.13. 21:49:02

Kemping történet olaszokkal, II.

Adria, Isztra, 97-ben.

Mellettem olaszok. Filigrán, temperamentumos olasz nő, és ha hiszetek, hanem, halvérű férj. Kettő istentelen eleven gyerek, egy fiú, Jacopo, egy kis lány Gaia ( ha jól írom őket).

A nő állandóan mint a mérgezett egér, a fickó pedig állandóan nyugiban olvas!

Egyszer eltűnt a két gyerek! Az egész kemping őket kereste.

A nő idegroham határán, a fickó nyugodtan olvas!

Egy másik alkalommal jön a nő, kézzel-lábbal eltáncolta, hogy fog fáj, orvos kell menni.

Fúrcsálottam, hogy nem a halvérűnek táncolja el, de hát szomszédok voltunk.

Mondtam, jó, elviszem, de menjünk az én autómmal.

Nem, nem, menjünk az övével.

Jó, de én vezetek, akkor az enyémmel akarok menni.

Nem, ő vezet, az ő autóját!

Ha ő vezet, az ő autóját, akkor miért kellek én???

A végén kiderült, hogy egy német nő panaszkodott neki, hogy fája a foga. Az olasz nő úgy értette, hogy az enyém. Én meg úgy, hogy az olasz nőé.

Elképzeltem a helyzetet: oda érünk a fogorvoshoz, ő túszkod be engem a fogorvosi székbe, én meg őt és megállapítjuk, hogy ezek az olaszok/magyarok mennyire félnek a fogorvostól! -:)

fhdgy 2020.11.13. 21:58:01

Kemping történet olaszokkal, III.

Adria, Isztra, szintén 97-ben.

Mit ad isten, a szomszédaim megint olaszok.

Idősődőbb házaspár, gondolom második házasság, mert egy kb. öt éves kislány volt velük.

A kislánynak öblös, mély, kicsit recés hangja volt.

Nagyon sokszor mondta, hogy "Mamma mia!"

Egy életre megtanultam. Talán még ma is tudnám utánozni a kislányt!

dikusz. 2020.11.14. 10:41:18

@fhdgy: Nem szokott szabadságra menni... :)))
Olvasni is szeretem a humoros, vicces, valóban megtörtént sztorikat.
Igazi mesélő mestere ennek egy túratársam. A századszorra hallott katona-történeteit (Hét-forrásnál volt határőr) szívesen hallgatom százegyedszerre is, némelyiket kívülről tudom.:))) Van egy blogjuk is, igaz már nem aktív, de ott lehet olvasni az ő írásait is.

Egyébként olvasva mások történeteit, nekem is eszembe jutnak az énáltalam megéltek: éppen a Rockenbauer Kék-túrán voltunk, amikor az egyik szállásunk Szombathelyen volt a kempingben. Nem messze tőle van a Hali stadionja, ahol épp a Hali - FTC bajnoki focimeccset játszották. A kempingig hallatszott a szurkolók hangja. Hullafáradtan a több tíz km-es túra után épp lerogytunk a faházban, amikor éktelen ordibálásra figyeltünk fel. Azt hittük vége a meccsnek, egymásnak estek az ultrák (teli volt rendőrrel a város). Kimentünk a verandára megnézni, hogy mi történt. Kiderült nincs semmi gond, csak a szomszéd faházba egy komplett olasz család érkezett (nagyszülők, szülők, unokák) lakókocsival, épp letáboroztak, berendezkedtek. Már azt hittük, rendőrt kell hívni.. :)))

Örömhernyó 2020.11.14. 11:50:57

@fhdgy: @zsu80: a német tényleg ilyen, otthon betart minden szabályt, de amint valami kevésbé szerencsés történelmi fejlődésű és csóróbb országba sodroja a sorsa, azonnal pökhendi, szabálykerülő, hangos, elviselhetetlen lesz

De a hollandok és a skandinávok is ilyenek. Otthon szabálykövetőek, de ha kiszabadulnak K-Európába vagy Dél-Kelet Ázsiába, akkor ott ámokfutók lesznek.

Zizi87 2020.11.15. 12:46:05

@KissGecihuszár: Tegnap elmeséltem a hozzászólásomat a férjemnek, aki emlékeztetett egy pár évvel ezelőtti, az egyik német barátunkkal (rendőr) folytatott beszélgetésre. Ő mesélte, hogy, ha a csatornafedők egy szinten lennének az úttal, akkor vizes, latyakos időben megcsúszhat az autó . A középen való elhelyezéssel a víz ideálisabb elfolyását (=ne a kerék alatt legyen folyadék) próbálják elérni.

Nem vagyok szakértő az ügyben, nem is szeretnék állást foglalni, de a fenti indokok hitelesnek tűnnek. Ettől függetlenül engem is idegesít, mikor kerülgetem őket. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása