oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 30. 06:30,  Hogyan barátkozzunk helyiekkel külföldön? 14 komment

2020. szeptember 30. 06:30 Határátkelő

Hogyan barátkozzunk helyiekkel külföldön?

Külföldön élve sokan panaszkodnak arra, milyen nehéz a helyiekkel komolyabb barátságot kötni. Ami egyrészt igaz, másrészt számtalan példa bizonyítja, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Az alábbiakban következzen négy történet Dániából, melyek azt bizonyítják, igenis lehetséges mély barátságokat kötni.

baratsag_foto_pixabay_com_foundry.jpg

Fernanda Secca (Brazília) - Marie Peschardt

A 32 éves Fernanda 2017 elején költözött Dániába. Egyik első dolga volt, hogy találjon egy helyet, ahol hódolhat még otthonról, São Paulóból hozott szenvedélyének, a rúdtáncnak.

A 29 éves Marie lett az oktatója, de még hosszú idő eltelt addig, amíg rájöttek, milyen jól kijönnek egymással.

„A heti néhány alkalom olyan kapcsot alakított ki köztünk, ami óhatatlanul személyessé vált. Most már mindent együtt csinálunk. Hetente többször együtt lógunk, együtt utazunk, vacsorázni, bárokba, táncolni járunk” – mesélte Fernanda.

„Azt hiszem, a barátságunk azért jöhetett létre, mert mindketten nyitottak voltunk az emberekre és a kapcsolatépítésre” – tette hozzá a brazil hölgy, aki egyébként nem gondolja, hogy a dánokkal különösebben nehéz lenne barátkozni.

„Nincs semmi titok, a dánok nem földönkívüliek. Azt gondolom, segít, ha az elején sikerül olyan közös dolgot találni, ami összeköt. Az emberek az ilyesmire nagyobb eséllyel reagálnak, mint egy random fecsegésre” – vélekedett.

„Néha megéri kockázatot vállalni és spontán módon meghívni egy érdekesnek tűnő embert kávéra vagy egy italra. Néhány dán még értékeli is a spontaneitást, mert itt elég kevesen ilyenek” – mondta Fernanda.

Más kérdés, hogy ezzel csínján kell bánni, mert a dánok jellemzően szeretnek tervezni, akár hetekre előre is, azaz nagyon óvatosan kell kiválasztani azt, akivel ilyen spontán kalandba kezd az ember.

Marcele Rask (Brazília) - Jasmine és Carina

A szintén brazil Marcele a Danske Bank menedzsereként a pénzügyi bűnelkövetéssel és szankciókkal foglalkozik. Még előző munkahelyén találkozott Jasmine-nel és Carinával, akikkel ugyanazon az osztályon dolgoztak.

„Az egyik dolog, ami összekötött minket, az a kíváncsiság és az új dolgok kipróbálása iránti igény volt. Beiktattunk úgynevezett kalandnapokat, amikor közösen próbáltunk ki valami újat. Nem kellett menőnek vagy őrültnek lennie” – mesélte Marcele.

Havonta két-három alkalommal mentek el így együtt közösen, hol mind a hárman, hol csak ketten. Sokat segített, hogy Jasmine és Carina is nyitottak a világra, ami segített abban, hogy egy külföldivel barátkozzanak.

„Jasmine élt néhány évet külföldön, maga is expat volt. Carina nemzetköz cégeknél dolgozott, megszokta az expatokat” – emelte ki Marcele.

Eleinte angol és dán keverék nyelven beszéltek, ám mióta egyre jobban beszél dánul, inkább a helyi nyelv felé toldott el a kommunikációjuk. Marcele szerint sokat segített a dán barátságok kialakításában a nyitottsága is.

„Expatként nagyon fontos, hogy nyitott legyen az ember – nyitott mindenre és bármire, ne csak üljön otthon az országot, a nyelvet, az ételt szidva” – tette hozzá.

Ashley Norval (Ausztrália) - Mia Garner

A 31 éves Ashley nem sokkal azután találkozott a 28 éves Miával, hogy egy évvel ezelőtt Koppenhágába érkezett Ausztráliából. Az egyetemen egy csoportba osztották be őket, azóta jó barátok.

„Heti két-három alkalommal találkozunk, és mindenféle dolgot művelünk együtt. Utazunk, vacsorázunk, moziba megyünk, vagy csak felugrunk egymáshoz. Néha sétálunk vagy futni megyünk, esetleg eszünk egy fagyit vagy üldögélünk a parkban” – mesélte Ashley.

Az ausztrál nő szerint gyakori félreértés, hogy csak azért, mert a dánok nem akaszkodnak az emberre, ne lennének nyitottak az új barátságokra.

„Szerintem a dánok nem akarnak betolakodni a másik személyes terébe, de meggyőződésem, hogy ha kedvesen meghívja őket az ember és biztosítja arról, hogy az nem tolakodás, akkor rendben van” – tette hozzá.

Ashley szerint a Dániában élő külföldieknek rá kellene jönniük, hogy nekik kell megtenni az első lépést.

„A dánok is jól fogadják, ha érzik, hogy az ember megteszi a szükséges erőfeszítést a kultúrájuk megismerésére” – vélekedett, ugyanakkor elismerve, hogy ausztrálként talán könnyebben elfogadják, mintha másik országból érkezett volna.

Camila Witt - Emilie Møllenbach

A 36 éves Camila és Emilie egy munkahelyi kávégép mellett találkoztak. Mindketten komoly egyetemi háttérrel érkeztek, így első beszélgetéseik főleg tudományos dolgokról szóltak.

Aztán jöttek a közös séták, a csokoládékészítés, a vacsorák, vagy egy csésze tea egy kávézóban.

„Semmi elegáns nem volt, csak élveztük egymás társaságát. Szerintem mindketten örültünk annak, hogy ott vagyunk a másiknak és nem csak telefonon” – mondta Camila.

Szerinte sok külföldi tévesen úgy véli, hogy mivel a dánok elfoglaltak vagy tele van a naptáruk, ezért nem is nyitottak a barátkozásra, de ez nem igaz, egyszerűen csak kicsit több tervezést igényelnek.

„Ezt meg kell értenünk, ha olyan országból érkeztünk, ahol spontán módon lehet azt mondani, menjünk el bulizni ma este, vagy munka után igyunk meg egy sört” – magyarázta.

„Nagyon fontos ezzel tisztában lenni és proaktívan meghívni őket és nem elutasításként megélni, ha azt mondják, azon a héten nem érnek rá, mert őszintén szólva sokszor tényleg tele a naptáruk. Azaz meg kell találni a megfelelő időt rá, ami lehet, hogy három hét múlva lesz, de lesz” – mondta Camila.

Barátkozni tehát nem lehetetlen, de fontos, hogy tisztában legyünk a helyi sajátosságokkal és ne adjuk fel.

(Fotó: pixabay.com/Foundry)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: barátság Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9316218860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.09.30. 08:00:00

Ki ne barátkozna 1 rúdtáncossal...

Palazeti 2020.09.30. 09:52:22

Szerintem ez országfüggő is, ahol kevesebb a külföldi/bevándorló tapasztalatom szerint a helyiekkel is könnyebb barátságot kialakítani, egyrészt azért mert mindenhol velük találkozol, másrészt pedig azért, mert érdekes vagy nekik és nem feltétlenül tekintenek úgy rád, mint egy párhuzamos társadalom tagjára a saját országukban (lásd Nyugat-EU). Továbbá azt gondolom, hogy magyarként nagyobb eséllyel tudunk barátságot kialakítani egy közép-kelet európai országban, már csak a hasonló gondolkodásmód/mentalitás miatt is...aztán persze mindig vannak ellenpéldák, de nekem ez a benyomásom:)))

SzZoole 2020.09.30. 10:00:56

@Golf2: nekem megvolt egy jópár anno......hehehe :-)))

desw 2020.09.30. 10:15:19

@SzZoole:

"nekem megvolt egy jópár anno......hehehe :-))) "

:DDDDDDD Végülis azt is lehet rúdtáncnak nevezni!

sörm 2020.09.30. 10:56:48

@zalap: Teljesen egyetertek. Amig olyan munkahelyen dolgoztam ahol sokan voltunk kulfoldiek svedekkel csak felszines ismeretsegek lettek, jol ereztuk magunkat es sokat bohockodtunk munkahelyen, neha buliztunk egyet-egyet, de mely baratsag nem lett. Amiota a munkahelye(i)men en vagyok az egyetlen nem itteni teljesen egyenrangunak kezelnek, sot folyton erdeklodnek a magyar kulturarol. Kivancsiak hogy több-e az orszag mint Orban :) Szoval inkabb erdekes vagyok, mert nincsenek meg tulstimulalva a rengeteg kulturatol, szokastol. Rajtam kivul ugye az angolt mindig anyanyelvuek tanitjak. A svedek istenitik az angolokat is, amerikaiakat is, ausztralokat plane, ezert ok nem is tanulnak meg svedul, hiaba laknak itt huszonpar eve. Ami azt is jelenti hogy ok valahogy nincsenek annyira bent amikor baratsagrol, egymasnal vacsorazasrol, közös programokrol van szo, mint en aki megtanultam a nyelvet, minden nap nezem a hireket, tudom hogy mi törtenik az orszagban. A francia anyanyelvu franciatanar ugyanaz a kategoria mint en. Tole elvartak hogy megtanuljon svedul, amit az angoloktol nem. Meg is tanult, hosszu tavon jobban is jart. Sajnos hamarosan munkahelyet fogok valtani, de tudom hogy nehany emberrel abszolut meg fog maradni a baratsag.

Platonica 2020.09.30. 11:22:37

@sörm: Ez erdekes, en pont fogalmaztam a valaszt, hogy maga a kulfoldiseg mint kuriozum szerintem max feluletesebb ismerkedesre eleg, ahhoz, hogy baratsag szulessen ezekbol, azert tobb osszetevo kell. Szamomra pont ugyanugy mukodik ez, mint a magyarokkal valo viszonyom kf-on. Pusztan az, hogy magyar valaki, mint en, csak egy feluletesebb kapcsolodashoz eleg (en azok koze tartozom, akik nem zarkoznak elole el), de hogy tartos ismeretseg, netalan baratsag jojjon letre, ahhoz maga a nemzeti kozosseg nem eleg, tobb dolognak is stimmelnie kell.

Irtad regebben, hogy valtani fogsz majd valoszinuleg, akkor ez most lett esedekes? Es miert sajnos?

dikusz. 2020.09.30. 11:23:59

@SzZoole: Az már régvót:)))
Mostanra már megkomolyodtál.:)

SzZoole 2020.09.30. 14:34:41

@desw: gyógyító erővel voltam megáldva, rudambólcsepp :-))

SzZoole 2020.09.30. 14:36:04

@dikusz.: jajjj kebles Magdianyus, 25 évvel ezelőtt te is meghát :-)))))))))))))))))

Vicc vokt

sörm 2020.10.01. 09:35:11

@Platonica: Egyetértek, az hogy valaki másik országból jön jó beszélgetésindító első alkalommal, de barátsághoz édeskevés.

Sajnos mert nagyon szeretem a munkahelyem és a kollégákat. Meg ja, státusz, az ország egyik legelitebb iskolájában tanítok, magas színvonal, egyetemisták nálam csinálják a gyakorlatot, ilyesmi. Ebben a tanévben gyesen vagyok úgyhogy a váltás akkor lesz aktuális amikor visszamennék. Változott az élethelyzetünk. Most Stockholm egy fantasztikus negyedében bérlünk egy szuper lakást, ez eddig jó volt, élveztük a night lifeot, barátok sokat lógtak nálunk, nekem közel volt a munkahely stb. Most megjött az első gyerek, én itthon, férjem corona és gyerek miatt szintén itthon, bevételeink hirtelen kevesebb mint az eddigi fele és amúgy sem tudjuk kiélvezni mindazt amit a belváros ad. Úgyhogy épp benne vagyunk egy licitben, izgi, lehet hogy ma este már lesz egy kertes házunk 50 kmre egy szuperaranyos kisvárosban, jó vonatkommunikációval a belvárosba. A saját ház kb. feleannyiba fog kerülni havonta mint a mostani bérlemény :). De kisgyerekkel nem fogok 50kmre ingázni. Reméljük hogy hamarosan jön a második gyerek, addig eltanítgatok majd a kisváros gimnáziumában ahol ismernek és szeretnek, egyszerű és biztonságos. Karrierambíciókra visszatérünk majd ha a másodikat nyugodtan ott lehet hagyni hosszabb napokra az oviban. Tipikus középosztály-dilemma, a budget nem elég a fővárosi kertes házra, de így meg az ingázást kell majd beleszámolni az egyenletbe :)

Platonica 2020.10.01. 10:06:52

@sörm: Ja ertem! Emlekszem a sulira (a jo kis filozofiai vitak;-).
Amit leirtal, abban azert sok a pozitivum is:) Gratula a babahoz es a varhato haztulajdonossaghoz! Tenyleg izgi.
1 evig vagy otthon?

sörm 2020.10.01. 10:12:01

@Platonica: Igen, egy tanév. Köszi, meglátjuk hogy megy a házzal. Ha ez nem jön össze lesz másik :)

masada 2020.10.01. 11:20:36

Nem értem hogy miért kell brazil rúdtáncosokról magyaroknak írni? Magyarokról nem lehet?!

odamondó 2020.10.01. 16:51:08

Barátság... Szerintem egy ember életében jó esetben van 1-2 igazán komoly barát. Ez teljesen független attól, hogy külföldi vagy nem. Külföldi életem során viszont eszméletlen sok haverom volt. Soha sem éreztem, hogy ők miért ne lehetnének a haverjaim. Közben a többi magyar aki a környékemen volt automatikusan gettósodott. Csak magyarral. Nem tudom mi ennek az oka.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása