oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 10. 06:30,  Járványos hétköznapok Portugáliában 130 komment

2020. augusztus 10. 06:30 Határátkelő

Járványos hétköznapok Portugáliában

A luzitánoknál sokkal komolyabban veszik a járvány miatti óvintézkedéseket, mint például Magyarországon, így aztán nem csoda, hogy Gyöngyiék esküvője is egészen rendhagyóra sikeredett. A járvány még az óceánparton is érezteti a hatását.

cim_54.JPG

„A férjem ma hozta el a kocsit a szervizből, a javításhoz járt egy igazolás a kocsi fertőtlenítéséről. Mert itt ez normális és mindenki sokkal komolyabban veszi az előírásokat.

Akárcsak a bútorszállítók, akik két héttel a szállítási határidő után jelentkeztek, hogy az ágyat nem hozzák fel a lakásban az emeletre, csak lerakják a ház elé, persze a Covid miatt.

Persze a helyzet a statisztikák szempontjából sokkal rosszabb a magyarnál, de itt is inkább pár szuperfertőző által okozott góc a jellemző.

falu.JPG

A hivatalos rendelkezések

Portugáliában jelenleg az alábbi, Covid-19 miatti rendelkezések vannak érvényben augusztus közepéig:

A lisszaboni régióban - 18 körzet Nagy-Lisszabonban és a Setúbal-félszigeten: Alcochete, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Lisbon, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra és Vila Franca de Xira körzetek - július elejétől fennálló válsághelyzete vonatkozó járványügyi intézkedéseket meghosszabbították augusztus 14. 23.59-ig, Portugália többi részén pedig járvány helyzeti készültség van.

Madeirán meghosszabbították a rendkívüli állapotot augusztus 31-ig. Az Azori-szigeteken augusztus elsejével véget ér a rendkívüli állapot, de az összes szigeten továbbra is érvényes a járványügyi készültség.

A kontinentális Portugáliára - a lisszaboni régió kivételével - vonatkozó korlátozások:
- a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
- a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
- gyülekezési tilalom a 20 főnél nagyobb csoportosulásokra,
- az utcai alkoholfogyasztás tilalma,
- a vendéglátó egységek nyitvatartásának korlátozása. Könnyítettek is: az éttermekbe éjfélig be lehet engedni új vendégeket, de legkésőbb hajnal 1-kor be kell zárni.
- a táncos és élőműsoros bárok kinyithatnak, amennyiben kávézóvá / cukrászdává módosítják a tevékenységi profiljukat, és betartják az erre vonatkozó szabályokat, valamint lezárják a táncolásra alkalmas területet, és az éttermekhez hasonlóan módosítják a nyitvatartásukat.
- a sportrendezvényeket versenysporttal kapcsolatos edzéseket meg lehet tartani zárt kapuk mellett. Az egyéb sporttevékenységre a korábbi, fizikai távolságtartási szabályok érvényesek.

fal.JPG

A lisszaboni régió korlátozásai
- a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
- a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
- gyülekezési tilalom a 10 főnél nagyobb csoportosulásokra,
- az utcai és szabadtéri alkoholfogyasztás tilalma,
- a benzinkutaknál és környékükön tilos alkoholtartalmú italokat árulni,
- a kereskedelmi egységeknek este 8-kor be kell zárni, kivéve a hiper- és szupermarketekeket, amelyek legkésőbb 22.00-ig tarthatnak nyitva, de 20.00 után már nem árulhatnak alkoholtartalmú italokat,
- este 8 után csak a melegkonyhás éttermek tarthatnak nyitva, illetve a házhozszállítással, illetve utcán át, elvitelre történő szolgáltatással foglalkozó egységek,
- a benzinkutakra, gyógyszertárakra, temetkezési vállalkozásokra, sportfelszereléseket árusító üzletekre, klinikákra, irodákra és állatorvosi rendelőkre nincs nyitvatartási korlátozás.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

De ez, ugye, csak a hivatalos része. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy mindenütt kézfertőtlenítés, kötelező - és betartott - maszkviselés, az üzletekben szigorú létszámkorlátozás, az emberek az utcán várnak a sorukra.

A templomokban az ajtó előtt kézfertőtlenítés, csakúgy, mint minden üzletben és étteremben, múzeumban. Volt olyan nap, hogy tízszer is fertőtlenítettem!

templom_5.JPG

Szállodák és éttermek csak a Clean&Safe minősítés megszerzése után nyithattak újra. Az evőeszköz és a zsömle papírzacskóba csomagolva, csak az asztalnál lehet levenni a maszkot, a mosdóba különösen nem lehet bemenni maszk nélkül.

Az óceánparti strandokon kötelező a távolságtartás, amelyet fizikailag is kijelölnek, csakúgy, mint a haladási irányt.

Több helyen felhívják a figyelmet a járványügyi intézkedésekre, de mindenütt lehet maszkot kapni, a strandon is - legalább is Cascaisban, ahol az alábbi képek készültek.

tengerpart_tabla_1.JPG

Maszkárusító automatákat helyeztek ki a nyilvános mosdók és a vasútállomások közelében. Különböző applikációkat fejlesztettek ki, amelyeken ellenőrizni lehet a strandok telítettségét, és a leglátogatottabb helyeken ezt ellenőrzik is.

fertotlenito.JPG

Vidéken a miséket lehetőleg szabad ég alatt tartják meg, kellő távolságra elhelyezve a székeketa templomokban lezárták vagy ritkították a padsorok felét.

Aki bevállalja a portugáliai utazást, jól jár, mert nincs tömeg, és élvezhetőek még a tömegturizmus által leginkább látogatott helyek is, mint pl. Óbidos. De, mint az alábbi képen látható, a turisták - beleértve minket is - még szabad térben is maszkot viselnek.

desinfectado.jpg

Házasság járvány idején

Hogy legyen valami jó is ebben a rendkívüli évben, összeházasodtunk a párommal. Még a rendkívüli állapot előtt, március elején beadtuk a papírokat, persze az állami adminisztráció állt.

A magyar nagykövetség nagyon segítőkész volt, sürgősséggel, levelezés útján sikerült elintézni a hiányzó papírok hitelesítését és július elején kaptuk meg az engedélyt. A „nagy napon”, július 31-én, hárman csak két taxiba fértünk be, mert maximum két utast szállítanak.

casa2.jpg

A házasságkötő terembe még a legközelebbi családtagokat sem engedték be, csak a 2 tanút - akik az itteni törvények szerint nem lehetnek családtagok -, meg a tolmácsot. Pedig lett volna hely a teremben, még a kötelező távolság betartásával is.

casa.jpg

Maga a házasságkötés is meglepő volt, nem írtunk alá semmit, a házassági szerződést majd küldik elektronikus úton. (Nemrég láttam képeket egy ismerősöm fiának keresztelőjéről a Szent István Bazilikában - kb. 20 fő, maszk sehol, furcsa volt...)

A lagzi egy szerény családi ünnepség volt 6 fővel, mivel maximálisan 10 fő lehet a társaság az étteremben a lisszaboni régióban. Egyébként is, a portugál rokonok közül az idősek ki sem mozdulnak a vidéki rezidenciáikból, komolyan veszik a „Fica em casa”, azaz maradj otthon üzenetet.

Mi sem megyünk nászútra, hanem eltöltünk pár napot az anyósékkal a nyaralóban. Majd bepótoljuk!”

 

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� Blue Lake, North Cascades �: @susiehun65 #blueweek #blue #northcascades #bluelake #usa

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616120190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2020.08.10. 21:01:54

@kék madár: @Bredpitt Monika: most mi van? mondtam en, hogy hulye, aki igy gondolkodik? vagy hogy nem ertheto? mondtam barmi negativat? azt mondtam, erdekes. ezt pedig tartom, tok erdekes szerintem, hogy bar olyan rettento sokat meg most se tudunk, mindenki lazit, nyaral, jon-megy... erdekes, mert ha holnaptol megint belengetnek, hogy uj eredmeny szuletett, megint otthon kell maradni mindenkinek, akkor a tobbseg megint otthon maradna. mikozben olyan oriasi valtozasok, felfedezesek nem tortentek.

Moni, en vegig dolgoztam, nekem nem kell a muszajrol meselni. en is penzbol elek, abbol, amit keresek.

es igen, meg valami. a ti frusztraciotokkal nekem nincs dolgom. vallvonas.

@Golf2: azon gondolkodtam, hogy neked mit valaszoljak, amit meg is ertesz, de aztan arra jutottam, hogy arra a szintre en nem tudok lemenni.

kék madár 2020.08.10. 21:20:26

@puhacica: en nem mondtam, hogy te azt mondtad, hogy "hulye az" szerintem felreertettel valamit. Csak hozzaszoltam, hogy en hogy latom, bocs :)

Csodabogár 2020.08.10. 21:59:03

@dikusz.: Nos akkor a 15 ezer igazán baráti ár volt, nem?:-)

Csodabogár 2020.08.10. 22:01:07

@nyuszigonosz: Kozmetikushoz nem járok, de a fodrász végig nyitva volt Pesten.

puhacica 2020.08.10. 22:18:28

@kék madár: akkor az eleje felrement, bocsesz :)

na de a masodik resze nem! :D szerintem ez tenyleg baromi erdekes, hogy hogyan mukodik a "tomeg". a tobbseg ugy, mint te meg a Moni, aztan van a 2 keskenyebb szele, az egyik olyan, mint pl en es Csodabogar, a masik pedig az, aki meg mindig telesirja a forumokat, hogy mindmeghalunk. jo lenne ezt kimelyelemezni.

Arthamyr 2020.08.10. 23:06:23

@puhacica: Látom, te nem szereted a komoly kihívásokat. :D

dikusz. 2020.08.10. 23:33:09

@Bredpitt Monika: Móni, valami kimaradhatott a barátnőd történetéből.

Először azért, mert februárban még biztos, hogy nem volt kötelező a maszk viselése, később vezették be.
A másik (saját tapasztalat): ha valakinek 260 a vérnyomása, akkor nem hagyják ott a mentők, pláne, ha orvos is volt velük. Nincs semmilyen eü. végzettségem, csak saját tapasztalatom, több is, mint amennyit szerettem volna... A férjemhez egyszer ki kellett hívni a mentőt. 210/110 volt a vérnyomása. Kijöttek, ők mérték ezt az értéket. Nem volt hajlandó kórházba menni, inaszakadtáig tiltakozott.
A mentősök nem tudtak mit tenni, elmentek. Fél óra múlva kijött a háziorvos(!), mert értesítették őt a mentősök. Ő adott injekciót, és (teljesen jogosan) úgy lekapta a férjemet a tíz körméről, hogy köpni-nyelni nem tudott. Mindez este fél tízkor történt...
Tényleg nem tudom elképzelni, hogy "csak úgy" otthagyták, még akkor sem, ha a kozmetikus tiltakozott. 260-as vérnyomásnál az a csoda -laikusként mondom-, hogy nem azonnal halt meg.

Még valami: a kommentben azt írod, hogy a barátnődék a kozmetikusnál ültek, és a hölgy már ott rosszul volt. Akkor most az üzletben voltak kint a mentősök, vagy miután hazament, a család hívta ki őket?

Érdekelne a válaszod, hiszen te említetted az esetet, de általában ritkán jársz erre...

dikusz. 2020.08.10. 23:38:18

@nyuszigonosz: Nem volt kötelező még februárban a maszk, az biztos.
Viszont az is biztos, hogy a gyógyszertárak, élelmiszerboltok, dohányboltok(bár ezek kicsit később) mellett a fodrász/kozmetikusok is kinyithattak. Lehet március (annak is a közepe) az a február.
Nekem az hihetetlen, hogy 260-as vérnyomásnál otthagynak egy beteget a mentősök.

dikusz. 2020.08.10. 23:43:41

@Csodabogár: A 60 ezer Ft/ főhöz mindenképp. Bár én 15 ezret se fizetnék ki, csak azért se. Ebben a melegben amúgy sem szívesen megyek ki az utcára, kivárnám azt a két hetet.
De voltál valahol, vagy mész valahova, hogy kellett a teszt?

dikusz. 2020.08.10. 23:48:15

@puhacica: Meg vannak olyanok, akik olyan országban nyaralnak, ami pirossal van jelölve.
Aztán a hazajövetelt megoldják úgy kerülővel, hogy visszafelé már egy zölddel jelölt országból lépik át a magyar határt, hogy elkerüljék a két hét karantént...

puhacica 2020.08.10. 23:53:30

@Arthamyr: a komolyakat szeretem. a lehetetlenekert viszont valoban nem ugralok :D

Herr Géza 2020.08.11. 00:38:09

@Bredpitt Monika: Na, akkor én is előugrok a bokorból: “ most hallottam egy tortenetet, ami a baratnom meselt, februarban tortent...”
Az a baj, hogy nálad minden sztori így kezdődik. Valaki mesélt valamit... Többnyire “a barátnőd”, “barátod”. Mégis hány barátnőd/barátod van?
Btw: te mindent elhiszel, amit valaki “MESÉL” ?
No offense.

Herr Géza 2020.08.11. 00:42:09

@puhacica: Mindmeghalunk! :)))
Vazze tud valaki valakiről, aki a “Mariska mesélte” kategórián kívül esik és belehalt a Coronába?

Herr Géza 2020.08.11. 00:59:19

Én már kihalok ezen a hisztin. Csak egy példa: jelenleg a Shell kölni olajfinomítójában van egy melónk, tervszerű karbantartási leállás. Kb. 2000 ember vonul fel Európa (és azon túl) minden csücskéből. A szokványos szaniterkontérek helyett a koronára való tekinettel DIXI-(Toi-toi) budikat állítottak fel egy focipályányi területre, egymástól szigorúan 2 méterre. :)))
Btw: a Shellnél biztonsági okok miatt tilos a maszk...

kék madár 2020.08.11. 01:51:32

@Herr Géza: Nekem munkatarsaim rokonai, ha az nem Mariska meselte kategoria neked.

kék madár 2020.08.11. 01:53:56

@puhacica: en kimelyelemzek barmit, csak nem ertek semmihez, ezert jobb ha csendben maradok.
te melyik kategoria vagy, mert az nekem nem tiszta?
Szerintem ket kategoria van: aki ad a tenyekre es aki meg nem.

Montroyal 2020.08.11. 05:24:52

@kék madár: www.youtube.com/watch?v=sguZEFUXdFo&t=264s

unalmas ez a kamu jarvany .. nalunk csak a politikusok es a média nyomja es rettegtetnek hazudnak ossze-vissza erre a szombati tuntetesre azt irtak par szaz ember lehetett .. a TVben egy hang sincs ... de fél percenkenk irjak a hirek alat a szornyu 60-100 uj fertozottet egyre fiatalok ( 80+ évtol van statisztika kb 90+ % halot ) most 0-1-2 halott van 95 evesek es halom halalos betegseggel ..NEM az nem jo hogy a covid nelkul meg elnének mert elozo években tobb halot volt covid nelkul .. a reklamokra 100=milliot koltottek ijesztgetni az embereket es nyomni a tesztre .. napi 20= ezer tesztet csinalnak wow 80 uj fertozott .. ebben natha grip influenza benne es barmilyen gyulladas virus .. covid positiv ... na ennyit ... a tuntetesek nem a covid tagadasara vannak a tulzott alaptalan intézkedések miatt ... .. a statistika teljesen hazug ... siman bevallottak a motor balesetet is covidnak irtak mert 2 honappal elotte covidosnak teszteltek ... tiszteletem a rettegoknek legyen az ovek de ez mar manipulalas es hazudozas ... ja es én nem a hivatalos médiat nézem mert megfertozodnek a kepernyon keresztul ... nem covid az agyam ...

Montroyal 2020.08.11. 05:54:19

hivatalos magyar oldal az elhunytakrol RIP

az 599. az a fiatalabb ember aki tagadta ellene volt a virusnak es tessek most megkapta .. na ugye ... mielott az idiota hazug ujsagiro leirta volna es rengetegen tovabb adtak ezt a kamut meg kellett volna nézni ezt az oldalt ...

koronavirus.gov.hu/elhunytak?fbclid=IwAR3ZdB32U3C7pDg_-je9qapKw_hyJaTVMB3YX4yRGekRtwMHhKQbaJHC1R0

Dammiel 2020.08.11. 07:22:54

@Bredpitt Monika: a ház rendbetétele 7-10 mihály lenne, igényektől függően. Hisz' még fürdőszoba sincs..

dikusz. 2020.08.11. 07:40:41

@Bredpitt Monika: Meg akarod venni a házat, azért kérdezed?

Gyakorlatilag az áramon kívül nincs bevezetve a házba semmi.
Se gáz, se víz, fürdőszoba sincs, és ki tudja, mikor épült maga a ház. Azt írják, 1950 előtt..., tehát minimum 70 éve.
Ahogy @Dammiel: írja 7-10 misi, de szerintem 10 misi alsó hangon, még akkor is, ha "barátságos" a környezet, jelentsen ez bármit is.
A ház pedig eléggé a község szélén van...

dikusz. 2020.08.11. 07:41:23

@Dammiel: Víz se, és a gázcsonk csak a telken...

Dammiel 2020.08.11. 08:01:07

@dikusz.: @Bredpitt Monika: Mi nemrég újítottunk fel egy ilyesmi állapotú és méretű cuccot, bár javarészt anyagárban, mégis megállt 6 körül. Na jó, víz, az volt. Én azoknak javaslok egy ilyen projektet, aki sokat szeretne őszülni, és a jelenlegi élete nagyon nyugodt ;-)) kivéve, ha mindenhez is ért...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.11. 08:08:10

@Montroyal: ez tenyleg kb szazezer tunteto :D berlinben is kint voltak egymillioan :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.11. 08:08:16

@Bredpitt Monika: ami azt illeti majus elejen valoban letort a jarvany. a megtartott erettsegivel egyutt is. pedig hogy aggodtak a nagymamak miatt sok helyen.

puhacica 2020.08.11. 08:21:09

@Herr Géza: nem tudok, de ettol meg elhiszem, hogy bele lehet halni es hogy nem egy vicc kategoria azert.

@kék madár: en ertek nehany dologhoz, de a virusra adott reakciok melyelemzese pont nincs koztuk. :D

a te 2 kategoriad is ervenyes, csak mashonnan kozelit. az en besorolasom szerint abba a kategoriaba tartozom, amelyikben azok vannak, akik a mindenfele kormanyok altal hozott, sokszor logikatlan dontessorozatot itt-ott szkeptikusan figyelik, illetve nem aggodjak tul a helyzetet. es ez kb igy van az elejetol kezdve.

a te 2 kategoriad szerint a tenyeket elfogadok taborat erositem.

igen, van virus, igen, halalos is lehet, viszont baromi szarul kezeltek a helyzetet szinte mindenutt, es csomo olyan dontes szuletett, amivel messzirol se ertek egyet.
ja, es termeszetesen nem szeretnem elkapni, belehalni meg plane nem szeretnek, ezt gyorsan leszogezem, nehogy felreertes legyen belole. :D

Golf2 2020.08.11. 08:57:30

@Bredpitt Monika: Ilyen retkes helyen ne vegyél semmit,tücsökfertőzőtt.Azért ennyi.

kék madár 2020.08.11. 09:13:50

@puhacica: azt evekig fogjak elemezni, hogy melyik orszag hogy reagalt ra es mennyire sikeresen. Nyilvan 123 dologtol fugg, hogy miert ugy ahogy, es szerintem ebben legkevesbe a politika dominalt. Igy utolag konnyu megallapitani, hogy 5 orszagbol 4 rosszul es a statisztikak alapjan az USA messze a legrosszabbul talan a brazilok fogjak csak lehagyni az eszetleg virustagadasuk miatt. Uj Zeland nyilvan konnyebb helyzetben volt mint pl. Vietnam, megis mind a ketto sikeres volt teljesen mas okok miatt.
Szerintem pl az USA-t siman ki lehetne nyitni az iskolaktol az uszoversenyekig, ha az emberek EGYSEGESEN par egyszeru utasitast betartananak. de erre nem kepesek. mert jobban hisznek Trump okorsegeiben mint amit az orvosok javasolnak

kék madár 2020.08.11. 09:14:44

@Montroyal: nem tudom ezt miert nekem cimezted, de en a tenyek alapjan egy szot se ertettem abbol amit irtal, pedig igyekeztem

2020.08.11. 12:09:51

Én viszonylag keveset beszélgetek a covidről emberekkel, úh szorri, ha ez lerágott csont, de nekem első blikkre az a fura, hogy az udvariasság kérdése kevéssé merül fel (azokban a ritka beszélgetésekben, amiket olvasok róla).

Például ha cigifüstöt fújunk valakire, vagy influenzásan megyünk dolgozni, vagy mittomén, úgy fekszünk le valakivel, hogy tudjuk magunkról, hogy tripperünk van, azzal nagyon-nagyon kicsi veszélynek tesszük ki a másikat.

De ezek attól még udvariatlan dolgok, nem csináljuk őket, és aki meg csinálja őket, az egy f.sz, ez ennyi. Igen?

Ugyanígy, az nekem teljesen elképesztő, ha/amikor valaki látványosan szabotálja a távolságtartást/maszkviselést/hasonlót. Nem azért, mert az életemért aggódom, hanem mert nem az van, hogy te igazából egy állati nagy paraszt vagy, barátom?

Ennél már csak az rosszabb, amikor valaki mazsolát tesz a sütibe, és nem szól róla. Instant dislike.

Nem tudom, ez hova helyez @puhacica: skáláján, de én kifejezetten nem akarom elkapni ezt a dolgot (ahogy egyébként a trippert sem, pedig az sem nagy ügy), de leginkább azért, mert állatira parázom, hogy én megfertőzök valakit.

Szerintem ez az utóbbi, tehát amikor én megfertőzöm a gyanútlan kollégát/eladót/barátot, az pont ugyanolyan, mintha valaki felajánlja, hogy elvisz valahova a kocsijával, én meg _véletlenül_ összefosom az ülést. Ez a két dolog egészen pontosan ugyanaz: okoz valamennyi kellemetlenséget, de hacsak nem fosok bele valami nyílt sebébe az illetőnek, túl fogja élni. Értjük ezt, ugye?

Na és hogy én elsüllyednék szégyenemben, ha összefossintanám valakinek a hátsó ülését. A coviddel ugyanaz. Nagyon-nagyon nem szeretném elkapni, nagyon-nagyon nem szeretném továbbadni. ¯\_(ツ)_/¯

Ha ez mindenki másnak triviális, csak én csodálkoztam most rá erre, akkor bocs.

somlobodog 2020.08.11. 15:07:13

@Herr Géza: "Mindmeghalunk! :)))
Vazze tud valaki valakiről, aki a “Mariska mesélte” kategórián kívül esik és belehalt a Coronába?"
igen. 50 körüli elhízott ffi ismerős, komolyabb alapbetegseggel. Személyesen ismertem.

somlobodog 2020.08.11. 15:07:24

@Bredpitt Monika: sztem az eladó kéne fizessen hogy valaki atvegye ezt a szemetdombot abban kellemes etnikai jellegű településen. Ne hibazz. A legjobb amit tehetsz ha kitorlod a bongeszodbol ennek a háznak az előzményeit is.

Montroyal 2020.08.11. 15:44:09

@droid_: tenyleg elvarnad hogy egy camera csinaljon felvetelt 100000 tuntetorol .. itt van nehany foto de tobb helyen volt..... a belvarosban a rendorseg a camerak alapjan 1 negyzetmeterre 1 embert szamolt es ez nekik 30 000-re jott ki es ugye lattad azt az osszehasonlitast Berlinben 2001 ben Love parade + 1 millio ember tuntetes a covid intezkedesek ellen 200 ezer a media szerint .. tereles megvezetes manipulalas felre tajékoztatas az egesz vilagon ... www.google.com/search?q=+covid+manifestation++contre+mask+Montreal&tbm=isch&ved=2ahUKEwin6pTaopPrAhXVbTABHbSoDwIQ2-cCegQIABAA&oq=+covid+manifestation++contre+mask+Montreal&gs_lcp=CgNpbWcQA1DWqQJYuNQCYI_hAmgBcAB4AIABjQGIAf4IkgEDOC40mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=Cp8yX6e9G9XbwbkPtNG-EA&bih=609&biw=853

Montroyal 2020.08.11. 15:46:17

@Montroyal: nem 200000 elirtam a media szerin Berlinben 20 ezer tunteto volt ..

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.11. 16:47:59

@Montroyal: elvarnam, hogy ha kepekkel akarod bizonygatni hogy parszaz embernel tobb volt, akkor olyasmit kuldjel, amin parszaz embernel tobb van. ez a masodik ez egy google kereses linkje, ahol a talalati listaban szinten olyan kepeket latok, amin legfeljebb parszaz ember lezeng, illetve olyanokat amiken nehanyan arvalkodnak. kuldjel konkret kepre is linket ha mutatni akarsz valamit. amugy te kiszurtel engem, nem emlekszel?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.11. 18:01:34

@Shanarey: " Vagyis egyszerűen kijátsszák a szabályokat."
ugyanott.

"Szóval gyertek autóval nyugodtan, mert ez a nagyon veszélyes vírus csak repülővel közlekedik"
vagyis a szabalyszego szerint a szabalyt meghozo a hulye, mert o nem keves erofeszitessel ki tudja jatszani. most is lehet magyarozni :)

kék madár 2020.08.11. 18:41:42

@Nagy kámpics: az aki nem hord maszkot belterben az altalaban egyeb szempontbol is gatolt, valamilyen sulyos befolyasoltsag alatt all

Shanarey 2020.08.11. 18:59:00

@droid_:

Aki észak Magyarországon lakik, azok többsége Szlovákiában száll le s onnan vonattal jön át a határon. A facebookon futnak ezek a dolgok, mint ne egyenesen Jöjjenek Angliából, hanem szálljanak át valamelyik "zöld" országban, s úgy érkezzenek meg egy másik géppel Magyarországra.

nyuszigonosz 2020.08.11. 19:11:26

@Shanarey: Sajnos ez van, és sokan kimondottan a szabályok kijátszására spekulálnak. :-(

kék madár 2020.08.11. 19:40:08

@Montroyal: te mit akarsz ezzel az egyebkent nem mukodo linkkel mondani, hogy ha sokan mennek ki tuntetni a virus ellen, akkor az nem fertoz? Egyeb logikai keptelenseggel tudsz meg szolgalni?
Maszkot hordasz egyebkent?

Montroyal 2020.08.11. 19:57:26

@kék madár: mi fertoz ma usagirok kerestek publik helyeken virusokat nem sikerul talaniuk pedig azt akartak bizonyitani mennyire fertozo persze hogy van virus csak azelott grippnek flunak hivtak .. a tuntetesek a media ferditesei ellen vannak az abusiv szabalyok ellen stb ma az itteni covid riogato TV besivott mert szondazast csinaltak egyetértesz-e hogy a gyerekek hordjanak maszkot-- 88% NEM nalunk az iskolakban 10 évre tervezik ... hat .. bulsh ...

maszkot nalunk torvenyben kotelezo hordani ( na ez ellen van tiltakozas nem a maszk ellen) es mar kozoltek 3 évig fen fogjak tartani ... ..

igen a muhelyemben eddig is hasznat pormaszkot viselem ugyanazt 4 honapja mert igyekszem zart public helyre nem menni ... tudom - majd ha megkapom , meg miert halnak meg ..... Nalunk de Mo-on is van kimutatas elozo evekben tobben haltak meg ...
na jo rettegest es imadkozzatok a kamu oltasert mert nem jut mindenkinek :-)

nyuszigonosz 2020.08.11. 20:08:16

@Montroyal: Te most itt tényleg azt akarod elhitetni, hogy nincs vírus???? !!!
Van, ha hiszed, ha nem hiszed,van.

Sajnos ilyen összeeskövés hívök is, mint amilyen az írásaid szerint te is vagy.
Ha kiszaladtok tüntetgetni, akkor nincs??? Akkor nem hal meg senki?
De, képzeld, halnak meg népek. És nem mind idösek és mindenféle betegséggel súlytottak, fiatalok is, elötte egészségesek voltak, vagy túlélték vagy nem, ha igen, sok esetben különbözö maradandó egészségügyi károkkal.

Még mielött kérdeznéd te vagy bárki más: tudok halottakról. Pont.

Montroyal 2020.08.11. 20:32:25

@nyuszigonosz: kb 20 éve van virus a natha flu grippe nagy resze ebbol adodhatott VAN VIRUS es oriasi ferditesek indokolatlan szigoritasok média kamuk .. egy hat akkor miert halnak meg az emberek ... TAVALY tobben haltak meg virus nélkul
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html?fbclid=IwAR17xn_qY5AIDXHDieoGDG3FO4fGt-LjwTtEu16-Lzjawb-WVAWx8y3-Fag
minden halottat covidosnak szamolnak ... pedig mas halalos betegseguk is volt ... egyre tobb orvos is ellene van az infohazugsagoknak most spanyolok mar az amerikaikat lattuk pedig sok helyen azonnal toroltek
www.zejournal.mobi/index.php/news/show_detail/20812?fbclid=IwAR0KC3czMIIqOFa65W-j91_76UcOwrv0BYlz3TcNyYTl98tzb3aJvXmCTk8 fiatalok orvosok halnak apolok .. ja kamu ... aki apolo meghalt az egesz vilagot bejarta a hir vese problemaval halt meg ...

nem a virus nem letezik hanem a hazugsagok es az indokolatlan intezkedesek leteznek es ez ellen tiltakoznak vilagszerte csak a hivatalos media le sem adja vagy 1 sorba hazudik rola ...
nalunk most oriasi kampannyal napi20-40 ezer tesztet csinalnak ( ami nem a valosagot mutatja hanem barmilyen fertozest ) osszeszednek 100-200 uj fertozest a a TE félednek hozzataszik jujjj nagyresze fiatal ... ... szoval én befejeztem aki akar rettegni csak nézze a TV-t sajnos nalunk 3-10 évre elore igy fog menni ...

Herr Géza 2020.08.11. 20:37:25

@kék madár: Oké, sorry, nyilván vannak áldozatok. Én sem tagadom, hogy a koronát nem kell komolyan venni, csak látom naponta az eszetlen, meggondolatlan, logikátlan intézkedéseket és ezektől feláll a szőr a hátamon.

Herr Géza 2020.08.11. 20:45:14

@somlobodog: Lásd fentebb. Persze, hogy haltak bele emberek a Covidba, de sokminden másba is. Statisztikát mindenki a kívánt eredményhez viszonyítva gyárt, ez ugye régi sztori....
Pont ezért voltam kíváncsi, hogy milyen arányban fordul elő személyes érintettség. Abból is lehet statisztikát gyártani.... :)

Montroyal 2020.08.11. 20:51:23

ja foleg a fiatalok ... fiatal 80-90 évesek ... ezer betegseggel ... ja a fiatalok tunetmentesek es ok adjak at az idoseknek ... OK rettegunk a vilagot bejarta a kamu hogy egy 3 éves is volt ...OK rettegjetek lesz ez rosszabb is .. vagy pl rajuk romlanak a sok millio megrendelt oltas ami ki tudja milyen ... nagyobb reszben hallani sem akarnak oltasrol ... nagy feladat lesz megfélemliteni oket ... na itt vannak a magyar halottak sajnos ilyenek a covid nelkul is meghaltak elozo években .. a covid sajnos sulyosbitotta a helyzetuket ugyan ugy mint regebben pl egy tudogyulladas egy legyengult idos embernek . a rak viszon se jobb se rosszab nem lett az aldozatok szempontjabol .. na sziasztok jo rettegest de ejjelre otthon vegyetek le a maszkot ...
koronavirus.gov.hu/elhunytak?fbclid=IwAR31lxPKoRd7yZBGJ0vJl0FqrQsV5q7puN6RQ9tU3rJ-b2Y-1SiVeVpZ5Vk

Montroyal 2020.08.11. 20:54:41

@Herr Géza: szemelyes érintettség .. nalunk e fo jarvanybiztos élet halal ura 1 millo $ fizetesse.. es a kovetkezo 3 évre is .. mar bejelentette az intezkedesek az oltas ellenere is 3 évig még tartjak ...

dikusz. 2020.08.12. 00:25:34

@Shanarey: Azok a magyarok, akik Montenegróban nyaralnak, Horvátországon keresztül jönnek haza.

dikusz. 2020.08.12. 00:28:15

@Bredpitt Monika: Móni, eltűntél, mint Petőfi a rozsban.:)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 00:45:31

@Montroyal: nagyszeru kep. honnan lehet tudni hogy mikor es hol keszult? utal barmi a kepen a koronavirusra? amugy a facebook rogton ranyomja a pecsetet hogy fake, akarom-e latni megis? ez nem nekem segitseg, tudod? :)
a masik ket link nem nyithato meg. stabilan szallitod az internet szemetet ma is, de mast is szoktal olvasni?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 00:45:31

@Shanarey: csodas. ki a rossz arc a tortenetben szerinted?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 00:45:31

@Montroyal: szivesen olvasnam azt is, mi a velemenyed a marciusi olasz helyzetrol :)

somlobodog 2020.08.12. 00:45:31

@Herr Géza: személyesen nagyon kevés. De attól hogy személyesen nem ismerem buzz aldrint azért még volt hokdraszallas:) talán...

puhacica 2020.08.12. 00:58:51

@kék madár: persze, nyilvan nem olyan egyszeru ez. bar engem inkabb az enberi oldala erdekelne, ki, melyik iranyba, milyen mertekben befolyasolhato, stb.
az is igaz, hogy kesobb latjuk majd csak a nagykepet igazan, de szerintem a legtobb kormany oriasi karokat okozott a logikatlan, elhamarkodott, tulszigoritott szabalyaival, gazdasagilad es tarsadalmilag is.

@Nagy kámpics: az en kategoriaim nem errol szolnak. arrol beszeltem, hogy erdekes latni, hogy a tobbseg mennyire szofogado, es hogy mennyire "hisz" abban, amit fentrol kommunikalnak, es o maga is ez alapjan valtoztatja a velemenyet, mig van egy vekonyabb reteg, akik az elejetol fogva nagyon felnek, es hiaba a lazitas, tovabbra is nagyon felnek, meg van egy masik vekony reteg, akik bar nagyreszt szabalykovetok, a dontesekkel kapcsolatban szkeptikusak, es az elejetol fogva azt mondjak, hogy nem jol kezeltek a donteshozok a helyzetet.

az udvariassag, a szabalyok betartasa mas kerdes, szerintem ertelmes enberek hasonloan gondolkodnak, mint te, odafigyelnek ra, hogy ne kopdossek le a masikat 10 centirol, ha kohognek, teszteltetik magukat es a seggukon maradnak, stb.

Montroyal 2020.08.12. 00:59:47

a nagy feher tablan - non a la mask obligatoire es latszik hogy quebec . canadai zaszlok feliratok .. ha leterdelek elhiszed .. de ki is mehetek a helyszinre lefotozni a z utcat ... a mugy semmi szemet .. pl magyar statisztikai hivatal vagy a kormany oldala ... de gyoztél na ezert szurlek ...

kék madár 2020.08.12. 06:10:41

@puhacica: szerintem nem az volt a baj, hogy tul szigoruak voltak a szabalyok, hanem hogy nem kovettek oket es ezert nem lehetett ertelmes strategiat kialakitani, hogy mire kell figyelni. Sokkal kevesebb szaballyal at lehetett volna veszelni az elso hullamot, szerintem egy 2 het total lockdown utan sok tesztelessel varosonkent kellett volna megnyitni pl Angliat vagy egy-egy allamot az USA-ban. De utolag konnyu okoskodni.

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:00:13

@Hari Seldon 2: jo utat, kivancsi vagyok itthon milyen covid teszt elmenyeitek lesznek.......

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:02:34

@fhdgy: mar regota gondolkodom azon, hogy egy hazban kellene elni, de ez a tetos tortenet megint elborzaszt, egy hazat fenntartani joval tobbe kerul, mint egy kis lakast.........

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:07:42

@nyuszigonosz: en nem irtam sehol, hogy maszkviselesi kotelezettseg volt, nem is volt, de ok mar akkor viseltek, februar vegen mar nagyon tombolt a jarvany Kinan kivul is, en egyebkent meg boven a koronavirus elott lattam itthon bevasarlo kozpontban kormosoket, akik maszkban voltak.......

a fejetlensegre meg a valasz, igen, de ez az egesz vilagra ervenyes nagyjabol szerintem, meg a vegen a svedek fogjak bizonyitani, hogy nekik volt igazuk.....

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:10:40

@puhacica:" Moni, en vegig dolgoztam, nekem nem kell a muszajrol meselni. en is penzbol elek, abbol, amit keresek.

es igen, meg valami. a ti frusztraciotokkal nekem nincs dolgom. vallvonas."

en gyerekekkel dolgozom, ezert irtam a peldat, koztuk aztan van esely elkapni valamit.......

a frusztracionk megvan, nekunk politikai jellegu, neked meg masmilyen (a hatterben harcolas a szarkeveres ellen) nem kell egymas frusztraciojaval foglalkozni, de ha nem tudsz vele mit kezdeni emlitesre sem melto....

puhacica 2020.08.12. 10:16:20

@kék madár: es lehet, hogy meg az se mukodott volna. de ezt mar sose tudjuk meg.

@Bredpitt Monika: mit jelent a "hatterben harcolas a szarkeveres ellen"?

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:19:40

@dikusz.:" A másik (saját tapasztalat): ha valakinek 260 a vérnyomása, akkor nem hagyják ott a mentők, pláne, ha orvos is volt velük. "

otthagytak, nem tudok mast mondani , a csajt, aki meselte 38 eve ismerem, nem szokott ilyeneket kitalalni, azt nem tudom, hogy orvos volt e veluk.. a maszkos tortenethez meg, nem hagyott ki semmit a baratnom, irtam mar nyuszigonosznak, hogy attol, ,hogy nem volt kotelezettseg, attol meg viseltek a maszkot, miert volt olyan , ,hogy tilos maszkot viselni, tenyleg nem ertem miert olyan hihetetlen ez...

az, hogy kinek mik a tapasztalaai a multbol azert sem relevans, mert ez egy nagyon kulonleges helyzet, es bizony ugy tunik , hogy itt februar vegen, mar nagyon is keszultek a jarvanyra a hatterben, akkor most a kolleganom tortenetere is azt fogod irni, hogy biztos, hogy kimentek hozza a mentok, am ikor o azt mondta, hogy ketszer sem jottek hozza? (o az aki elkapta a fertozest)

en nem akarok senkit gyozkodni, de azert az eleg furcsa , hogy van egy tortenet, amire valaki kijelenti, hogy nem hagyjak ott mentok....te is latod mi tortenik, hogy rugdostak ki a betegeket a korhazakbol......

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:25:27

@dikusz.: @Dammiel: koszi a valaszt, akarhanyszor videken jarok, minden alkalommal akarok egy hazat, ahol lakom egyre zajosabb lesz es mar nehezen birom, csak annyira olcso , arra gondoltam, hogy mivel Nograd megye a szivem csucske, esetleg lehetne majd ott elni idosebb koromban az unokatesoim kozeleben, koszi meg egyszer a felujitasra vonatkozo adatokat, el kell menni megnezni, majd akkor lehet, kijozanodom

Shanarey 2020.08.12. 10:26:29

@droid_:

Az, aki azt hiszi, hogy ha nincsenek tünetei, akkor vírus sincs, és nem lehet fertőző. Én, megoldottam a két tesztet, nem magam miatt, hanem a hozzátartózóim miatt, s főleg anyám miatt.

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:29:18

@kék madár: remenykedem , drukkolok a Bidennek es a szinesboru alelnokjeloltnek , ha most nincs eselye ennek a nonek, akkor soha
Biden igaz, hogy idos mar, de nekem az egyik kedvenc politikusom.....meg anno ott volt a hatterben Clinton mogott, konkretan o volt az, akinek elege lett a mi szomszedsagunkban zajlo nepirtasbol.........na persze , ha majd a bohoc nem hajlando elvonulni a Feher Hazbol.......Istenem , ezt a kretent......

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:46:36

@Herr Géza: orulok, hogy elougrottal a bokorbol (remelem a ballonkabatod szetnyitottad)....

nem tudom te mit hiszel el, en elhiszem a baratnom tortenetet, akit 38 eve ismerek, elhiszem ak olleganom tortenetet is, aki baromi beteg lett, telefonon beszeltem vele es kifaggattam alaposan,

elhittem (sokan voltunk) annak a mentosnek magat kiado nonek a tortenetet, amit ujsagirok irtak meg es senki nem vette a , faradsagot, hogy utana nezzen, a no valoban mentos e

elhittem Fekete GYor Andrasnak par eve (szemelyesen beszeltem vele) amit a videki helyzetrol mondott, minden szavat elhittem

Te mit hallgatsz, mit nezel CNN t van Fox Newst, te mit hiszel el?

A baratnok meg......van egy par, lehet, hogy nem kene mindet baratnonek hivni, de 38 ev utan en annak hivom oket......

Nem akarlak gyozkodni, nem muszaj elhinni, itthon az a furcsa helyzet allt elo, hogy nem kapunk megfelelo tajekoztatast....
pl> Gulyas Gergely tobbszor elmondta majusban, hogy biztos, hogy junius 2 elott nem nyitnak ki a sulik. Ebbol en azt szurtem le, hogy 2 an ki fognak nyitni . Igy is lett, de aztan oktatas megsem kezdodott, maradt az online....

Ha meg az itthoni hireket hallgatod , pl: bemondjak, hogy 36 an megferozodtek egy soproni csaladi rendezvenyen, erre meg aznap vagy masnap azt hallod, hogy az operativ torzs kihirdeti, hogy van 9 uj fertozott........ki erti ezt?

ja es meg valami, amit elhittem> beszeltem telefonon egy gyogypedagogussal, akinek az osztalyaban volt egy kisfiu, januarban kezdett a suliban , elotte Eszak Olaszorszagban volt a csaladjaval, suli kezdes utan az egesz csoport beteg volt, a pedagogusok es a gyerekek kozul is sokan.......

ezt folytatva itthon viszont volt egy hir, amiben azt mondtak, hogy elvitt a rendorseg valakit, remhirterjesztes miatt, aki azt mereszelte feltetelezni, hogy itt mar februarban jarvany volt...

szoval kinek higgyek

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:48:24

@Montroyal: latom mar megkaptad a magadet, helyeslem a dorgalast, ne terjeszd mar ezt a hulyeseget.....

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:55:59

@puhacica: te mondtad a multkor, amikor en csak bekesen olvasgattam, nem voltam jelen, aztan hivogattal, hogy lapulok a sotetben vagy valahogy igy fogalmaztal, aztan jottel ezzel a tortenettel, hogy te kiallsz a masikert, fogalmam sem volt mirol van szo........szerintem hagyjuk, ne gunyolodjal, ha valami bajod van, ,ird ki nem kell leereszkedni senki szintjere, te maradj a magaden (az hol van egyebkent, kivancsi lennek ra, azok utan , amit@Golf2: nak irtal)

lehet, hogy mar uldozesi maniam van, de sajnos eleg sokszor gunyolodtal mar rajtam, en sajnos ezert magamra veszem talan azt is , amit nem kene

az a furcsa, hogy egy csomo dologban egyetertunk, de en ezt a gunyolodast nem tudom hova tenni........

Bredpitt Monika 2020.08.12. 10:58:30

@somlobodog: kell nekem egy ugyved, teged felveszlek, amugy a hazat meg kell neznem szemelyesen, nem biztos , hogy mindenben hallgatnek rad, anno azt mondtad, hogy nehogy beengedjek valakit a lakasomba, ha kimegyunk Amerikaba......
meg mindig gondolkodom ezen is, de azert koszi a jotanacsokat

Bredpitt Monika 2020.08.12. 11:00:13

@dikusz.: hu, te meg fenn voltal ejfel utan, akkor mar a tollasbalban voltam

Bredpitt Monika 2020.08.12. 11:03:04

@droid_: letort a jarvany?

de hat OV pont azt mondta (mert ugye ezt mi vilagszinvonalon napra pontosan meg tudtuk hatarozni) hogy majus 3 an tetozik a jarvany.........es 4 en erettsegi volt

Bredpitt Monika 2020.08.12. 11:05:30

@Golf2: tucsokfertozott, ezt honnan tudod? tucskokrol hallani sem akarok, volt mar reszem benne New Jerseyben, ahol tele volt a haz osszel tucsokkel, irtoztam toluk.....

Bredpitt Monika 2020.08.12. 11:10:05

Akkor miutan leterheltem a rendszert , elvonulok.
Minden harag nelkul, de nemi ertetlenkedessel.

Gondolkoztam, hogy megirom hogy kezeljuk onmagunkat itthon a jarvany alatt. ERdekes dolgok tortentek.
En elhiszem sajat magamnak, ami tortent, kerdes, hogy @Herr Géza: is elhiszi e majd?
Na de nem kene itt gunyolodnom. Udv a vilag legklasszabb helyerol, ahol meg a kutyaszar is cukorbol van (bar meg nem kostoltam, de a baratnom azt mondta.....)

SzZoole 2020.08.12. 11:16:31

@Bredpitt Monika: szerintem @Golf2: erre a tücskökre gondolt Monix :-)
youtu.be/1miFgdxkY_g

dikusz. 2020.08.12. 11:26:05

@Bredpitt Monika: Először azt írtam, hogy valami kimaradhatott a történetből.Másodszor valóban azt, hogy nem hagyták ott.

A saját példámat említettem, pont azért, ne az legyen, hogy számonkérhesse valaki, hallomásból tudom. Most is azt mondom, 260-as vérnyomás életveszélyes állapot, ha a mentősök otthagyták mégis, akkor az a beteg tiltakozására történhetett. Nem tehették volna meg, de ha a beteg tiltakozik, a hozzátartozók meg mulyák (mint én), erőszakkal nem vihetik el.

Ha az én saját, megtapasztalt történetem nem releváns, akkor a tiéd miért lenne az? Nem harminc éves esetet írtam le, hanem hat éve történtet, mitől ne lenne hiteles? A barátnőd elmesélésében sem kételkedtem, csupán azt írtam, hogy kimaradhatott belőle valami.
A maszkról is csak annyit írtam, hogy februárban biztos nem volt kötelező.
Majd ha válaszolsz -az sem kötelező- akkor folytatom.

Dammiel 2020.08.12. 11:34:01

@Bredpitt Monika: Lehet, hogy a helyedben egy kevésbé felújítandót néznék. Én is visszavonultam vidékre 36 kis, és -nagyvárosi év után, nagyon tetszik a csend (alig van forgalom, az ablakot meg be tudom csukni, ha flexelnek), és a közeli erdôk. De megbolondít az emberek többségének "egyoldalú tájékozottsága" és "világ-nem-látottsága", valamint a városi kikapcsolódás teljes hiánya. De már semmilyen nagyvárosban sem szeretnék élni. Szóval megértelek, főleg, ha rokonok is vannak a közelben.

dikusz. 2020.08.12. 11:43:21

@Bredpitt Monika: Fenn voltam bizony!:)))
Eladónak tanultam, 1969-ben kezdtünk, és 1972-ben szabadultunk (akkoriban így hívták azt, ha valaki elvégezte a szakmunkásiskolát, még ha sokak számára ez nevetséges is).
Közel ötven év után nem látott osztálytársnőimmel (ikertestvérek) találkoztam. Az egyik 36 éve él Görögországban, most van itthon, nem hagytam volna ki a találkozást semmi pénzért, szerintem nem csoda, hogy nem tudtam aludni! :)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 13:12:12

@Montroyal: nem a parszaz fos video hol es mikor keszult, hanem a berlini montazs also fele. ne akarjal mar ertetlenebbnek tunni mint amilyen vagy. van am annak is jelentosege, hogy mire mutat a valasz elejen a link ami ugy nez ki, mintha csak megszolitottak volna. egyszer probald ki hogy rakattintasz ha elvesztetted a fonalat.

de szurjel persze, jobb lesz neked, szurni sokkal egyszerubb mint gondolkodni, a facebook is pont ezert teheti meg, hogy elozetesen szur es ranyomja a sajat iteletet, hogy mi fake es mi nem, mert nem gondolkodtok. te vagy a hivatkozasi alap.

@Shanarey: respect.

@Bredpitt Monika: te is eleg furcsan tajekozodsz, ne is haragudj.

"pl: bemondjak, hogy 36 an megferozodtek egy soproni csaladi rendezvenyen, erre meg aznap vagy masnap azt hallod, hogy az operativ torzs kihirdeti, hogy van 9 uj fertozott........ki erti ezt?"

talan mert nem aznap csaptak le rajuk a rendezvenyen amikor a hirt hallottad, hanem az elozo napok magasabb esetszamaban van benne ez a 36 fo? mert volt egy igazolt fertozott napokkal a hirt megelozoen, majd a kapcsolati kutatassal par nap alatt leteszteltek egy rakas ismerosuket, kulonos tekintettel magara az emlitett rendezvenyre, es ezaltal kiderult, hogy osszesen 36-an fertozottek es ebbol *ezutan* hir lett? ki erti ezt.

"volt egy hir, amiben azt mondtak, hogy elvitt a rendorseg valakit, remhirterjesztes miatt, aki azt mereszelte feltetelezni, hogy itt mar februarban jarvany volt.."

ezt is meselte valaki?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 13:12:23

@Bredpitt Monika: igen, letort. magyarazzam a grafikonokat vagy megoldod? a masodik mondatban nem latok uj informaciot azon kivul hogy helytelenited egy konkret datum emliteset. igazad van, ez a hiba helyrehozhatatlan.

Golf2 2020.08.12. 14:46:06

@dikusz.: És melyik élet öregített jobban, a görög vagy a magyar?

Golf2 2020.08.12. 14:48:08

@droid_: Szerintem ne nézz annyi M1-et...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.12. 15:23:40

@Golf2: ne felj leirni ha valamivel nem ertesz egyet, neked aztan tenyleg nincs sok vesztenivalod.

dikusz. 2020.08.12. 17:48:24

@Golf2: Mivel írtam, hogy ikrek, hasonlítanak is egymásra nagyon.
50 évvel ezelőtt is csinosak voltak, és kedvesek, most is az mindkettő. Az itthon élő lánytestvér a csinosabb kettőjük közül.

puhacica 2020.08.12. 17:59:23

@Bredpitt Monika: hat, igy biztosan nem fogalmaztam :D
de en ezt mar megint nem tudom megfejteni, nem is eroltetem, meg kitalalod, hogy megint gunyolodok.

kék madár 2020.08.12. 18:06:22

@Bredpitt Monika: ja, Kamala Harris kicsit felrazza a kampanyt.

kék madár 2020.08.12. 18:09:08

@puhacica: "szerencsere" lesz meg ra alkalmunk kiprobalni

Golf2 2020.08.12. 19:40:34

@droid_: Te aztán tudod, már legalább 3 hónapja osztod itt a fidesz-észt.

Golf2 2020.08.12. 19:45:26

@Bredpitt Monika: azok utan , amit@Golf2: nak irtal)...nem olvastam,gondolom ugyanaz a pofátlan beszólogató stílus.Jobb ha szűröm,úgyis csak kötekszik a 3-4 kiszemelttel.

peter3374 2020.08.13. 12:23:28

@Bredpitt Monika: a lakhatóvá tétele pár millió a teljes felújítása bármennyi....
Nyilván nem véletlenül kerül ennyibe vagy tényleg nagyon rossz az állapota vagy rossz a környék és tele van orkkal.
A gáz beveztése, fűtés 3 misi, fürdőszoba, burkolatot még 3. A többit meg ki tudja.... látnia kéne egy statikusnak, ácsnak.
Lehet, hogy szigetelni kell a vizesedés ellen, lehet, hogy le kell verni a vakolatot újra vakolni, tetőt javítani. A teljes felújítás simán belemehet 15-20 misibe.

Bredpitt Monika 2020.08.14. 11:03:24

@peter3374: koszi a valaszt neked is, a 20 millio az nagyon sok, annyiert meg Nograd megyeben sem ujitok fel, de mint irtam ezt a hazat meg kell nezni, a kornyeket, engem a fenti kollegak altal felvazolt problema annyira nem zavar, Karancslapujton a lakossag harmada roma es nagyon el vannak a rokonaim egyutt veluk, a 20. keruleti vegyes egyutteles mar nem annyira felemelo, ami itt megy az egyre rosszabb lesz, nem beszelve arrol, hogy neha nekem ugy tunik, hogy a buszokat, amiken komoly motor javaitasokat kene vegezni inkabb elkuldik erre a vonalra (a 2. keruletben a lakossag nem turne)

koszi meg egyszer (nem tudom mennyire lenne bator dontes megvenni........jonnenek a rajongoim.....)

Bredpitt Monika 2020.08.14. 11:07:18

@Dammiel: mostanaban sokszor szoba kerul, hogy videkre kene koltozni, de akik ismernek azt szoktak mondani, Moni, te halalra unnad magad videken

koltoznek valahova .....www.youtube.com/watch?v=oyYUiosqCjU

remelem te jol erzed magad itthon.....

Bredpitt Monika 2020.08.14. 11:19:43

@dikusz.: a lenyeg, hogy nem direkt van, hogy nem valaszolok, egyszeruen eltunok a gep elol es kesz, meg van hogy ugy latom nem tudjuk egymast meggyozni bizonyos temakban es lehetne ertelmesen folytatni a temat, de barom faraszto ez leirom a velemenyem tortenet, pedig vakon gepelek, szoban sokkal jobban menne (bar ha elkap a hev jobb ha nem lat senki, viszont a szo elszall az iras megmarad, amit aztan @puhacica: elo is vadaszik, csak a vicc kedveert mondom)

szoval az egesz jarvanykezeles egy nagy katyvasz vilagszinten, es most meg jon a vakcina tema, mi mar rendeltunk 5 milliot de kitol is? a hirek szerint az eu tol, de milyen vakcina lesz az, kinek a termeket fogjak idehozni?.......en bizom az immunrendszeremben, mast nem tehetek meg amennyire lehet ovatos leszek......

Bredpitt Monika 2020.08.14. 11:25:30

@puhacica: nem kell kitalalni , hogy gunyolodsz, amikor mar sokszor teszed, akkor sajnos az emberben megvan az eloitelet.....es nekem elment a bizalmam, ez van......

arra meg nem valaszoltal, hogy milyen szinten erzed magad, hogy masokhoz nem akarsz leereszkedni.......

Bredpitt Monika 2020.08.14. 11:29:20

@SzZoole: eleg erdekes megkozelites, amugy a linket nem nagyon tudtam ertelmezni......de azert kosz, mert en tenyleg tucskokre gondoltam, hiszen volt benne reszem , volt hogy ejjel ereztem ahogy ram ugrik egy...................

puhacica 2020.08.14. 17:53:47

@Bredpitt Monika: ha elment, hat elment. az megintcsak nem az en dolgom, hogy skatulyakban gondolkodtok.

jo, akkor valaszolok. az, hogy valakinek egy blogra beirt kommentrol az jut eszebe, hogy a kommentelo azert a blogra ir, mert ha otthon mondana a ferjenek, akkor a ferje ot ezert megverne, szerintem full beteg. ilyen epeszu enbernek nem jut eszebe. normalis csaladokban a parok nem szolnak be egymasnak, es nem verik egymast. es ha szerinted ez belefer es golfnak ez a kommentje rendben van, akkor te se vagy magasabb szinten. lehet engem antipatikusnak tartani, ez egeszen egyszeruen nem vedheto. nem azert, mert engem ez bant, ahhoz azert kicsit korabban kell felkelni, hanem egyszeruen azert, mert ilyet epeszu enber nem talal ki.
arrol nem beszelve, hogy minden napra ideboffent valamit, hol ciganyozik, hol sargazik, valakivel mindig baja van. szoval en nem masokhoz nem akarok leereszkedni, hanem erre a szintre nem kivankozom.

Bredpitt Monika 2020.08.15. 09:07:46

"szoval en nem masokhoz nem akarok leereszkedni, hanem erre a szintre nem kivankozom. "

te tudod.......

puhacica 2020.08.15. 23:05:43

@Bredpitt Monika: persze, ez eddig se volt kerdes. viszont tedd meg nekem, hogy reagalsz is a "problemara". vedheto ez a marhasag, amit irt? vedheto a ciganyozas, a kinaizas, a "pirezezes" napi szinten? neked ez valoban belefer?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása