oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 10. 06:30,  Próbálj meg lazítani! 42 komment

2020. május 10. 06:30 Határátkelő

Próbálj meg lazítani!

Európa egy részén a Hofi-slágerből általam önkényesen átvett részlet kezd szerencsére a tendencia lenni, azaz a kormányok így vagy úgy, de megpróbálnak lazítani a korlátozásokon. Így tesznek az osztrákok, németek, magyarok mellett az írek is.

irorszag_bray_forras_youtube.jpg

Kezdjük is rögtön az írekkel, már csak azért is, mert Liping szerint az ottani lazírtás esetében kapkodásról szó sincs, más országok gyakorlatához képest nagyon lassú folyamatnak néznek elébe az ott élők.

„A fegyelmezettségre sem lehetett panasz egészen húsvétig illetve az ezzel egyszerre bekövetkező tavaszig. Ez is jól látható nyomot hagyott a görbén, de a potenciálisan 2500 eurós büntetések megtették a hatásukat, s most már csak napi 200 körüli esetre bukkannak, az aktív esetek számának meredek esése mellett.

A mi szempontunkból - különös tekintettel a politikai okokból mindenkor nyitott ír belhatárra - releváns Nagy-Britanniához képest egészen mennyei a helyzet és nem is tűnt egy pillanatig sem úgy, hogy hasonló szituáció alakulhatna ki.

Valószínűleg nem teljesen lényegtelen, hogy az ország első embere egy Trumpra hajazó populista (aki kis híján maga is az áldozatok számát gyarapítja) vagy egy civil szakmáját tekintve orvos.

Hogy Varadkar, a miniszterelnök személyesen mennyiben tehető felelőssé a valóban példaértékű járványügyi intézkedésekért, azt persze nem tudom biztosra megmondani, most mindenesetre egy hasonlóan megfontolt nyitás körvonalazódik, pontosan öt (és egy nulladik) lépcsőben, melyből az utolsó csak augusztus 10-én kezdődik el.

A legelső enyhítés még nem része az öt lépésnek, ezért neveztem el nulladiknak. Eszerint immár a lakóhelytől 5 kilométerre - eddig 2 volt - is el lehet távolodni séta, edzés céljából, természetesen továbbra is social distancing mellett.

Ugyancsak május 5-től az eddig négy fal (vagy ha volt, a kert határa) közé zárt idősek is elhagyhatják az otthonukat ilyen célból, szigorúan távol tartva magukat a társadalom többi tagjától.

Május 18-tól a nem egy háztartásban élők is találkozhatnak a szabadban, az egészségügyi dolgozók gyerekeit fogadják a bölcsődék, ovik, és a nem zárt térben dolgozók fokozatosan elkezdhetnek munkálkodni. Egyes szabadtéri helyszínek is elérhetőek lesznek, s a szabadban áruló üzletek is megnyitnak.

Június 8-tól lehetővé válik mások otthonába látogatni, kinyitnak a könyvtárak és egyes kisebb üzletek, ahol a távolságtartás biztosítható.

Június 29-től már a nélkülözhetetlen dolgozók gyerekeit is megőrzik, kisebb nem-esszenciális üzletek és a játszóterek is kinyitnak, valamint visszatérhetnek dolgozni az alacsony szociális interakciónak kitett dolgozók is. Kisebb csoportosulásokat is engednek.

Július 20-tól a fodrászok, templomok, a nem távmunkában elvégezhető munkakörök és a múzeumok is megnyitnak.

Augusztus 10-től, az utolsó, ötödik fázistól indulhat újra az összes munkahely, s a soron következő tanévtől az iskolák is, s nagyobb csoportosulások is lehetővé válnak.”

A teljes posztot itt találjátok.

A német iskola, ahol magukra hagyták a gyerekeket

Enyhítenek a németek is, lassan majd a nagyobb gyerekek már bejárnak az iskolába. Apropó, iskola! Editnek elég rossz tapasztalatai vannak azzal, ahogyan a németek kezelték az oktatást az elmúlt hetekben.

nemet.jpg

„A tavaszi szünet előtt két héttel zárt be az iskola, ebben az időszakban semmi, de semmi nem történt, majd következett a tavaszi szünet, ami kicsit több mint két hét és a tavaszi szünetre hivatkozva ismét csak nem történt semmi.

Egy iciri-piciri feladat, lecke, olvasnivaló vagy bármi, ami a tanulást szolgálhatta volna, nem érkezett meg a gyerekekhez. Az első körben tervezett iskolabezárás vége előtt egy nappal kaptunk egy e-mailt, hogy na, majd másnap összeülnek a tanárok és megbeszélik, hogy mi legyen.

Nem, az ezt megelőző 1 hónap nem volt elég erre, biztos nem volt előre látható, hogy az első körös iskolabezárás meg lesz hosszabbítva.

A tanárok jól összeültek, alaposan megbeszélték, hogy mi meg hogy legyen és kitalálták, hogy az iskola honlapjára feltöltik tantárgyanként a feladatokat, tananyagot, amit onnan le lehet tölteni.

Ha az ember ezeket sikeresen letöltötte, utána ki is nyomtathatja, majd a gyerekek ezeket önállóan kell, hogy feldolgozzák, egy mappába szépen lefűzzék, amit kaptak, esetleg visszaküldjék a megoldott feladatokat, vagy már eleve megoldásokat is kaptak hozzá, és nézzék meg azt, vagy nézzenek utána YouTubeon, Google-n vagy bármi.

Ha már a nyomtatásnál tartunk, egyáltalán nem környezetbarát megoldás, pedig ugye nem is olyan régen még a legfontosabb dolog a környezetvédelem volt, hát ez úgy látszik, fel van függesztve, még akkor is, ha újra vannak péntekenként tüntetések. Szóval jól látszik, hogy mennyire nem sikerült egységes rendszert kitalálni.

Az iskolabezárást március 13-án jelentették be, április 20-án sikerült az első feladatokat elküldeni, de nem minden tantárgyból, viszont amiből igen, abból rögtön egy-vagy két hetit, amit ugye önállóan kell, hogy feldolgozzanak a gyerekek.

OK, nem kis gyerekekről beszélünk, hisz gimisek, amúgy itt ugye ötödiktől kezdődik a gimi, de ebbe most nem mennék bele, mert egy hetedikes és egy kilencedikes gyerek van itthon, tehát nem tudom, mi van a többi évfolyammal, sőt osztállyal, mert még évfolyam szinten sem egységes a rendszer.

A lényeg tehát, hogy azon túl, hogy mindent egyszerre ráöntöttek a gyerekekre, a gyerekeknek 1 hónap semmittevés után meg kellet tanulniuk beosztani az idejüket, és teljesen önállóan feldolgozni a tananyagot.

Azt, hogy ezt tulajdonképpen mennyire sikerült teljesíteni nem tudjuk, hisz a tanárokkal igencsak egyirányú a kommunikáció. Nem akarok igazságtalan lenni, mert van olyan tanár, aki megadta az e-mail címét, ahol lehet kérdezni, de csak hetente egy órát tud a válaszadásra szánni, így csak hetente egyszer kapnak a gyerekek a felmerülő kérdésekre választ.

Van olyan tanár, akivel hetente egyszer online lehet kommunikálni és kérdéseket feltenni, nagyobbiknak például tegnap volt lehetősége beszélni a matekkal kapcsolatos problémáiról, de mivel rajta kívül ott volt a megbeszélésen a többi érdeklődő gyerek is, így abba a 45 percbe, amit az osztályfőnök erre szánt, nem fért bele nagyobbik két kérdése.

Nem, nem tudok neki segíteni, mert egyrészt már nemigen emlékszem erre a matekra, amúgy is utáltam a függvényeket, másrészt németül tanulják és lövésem sincs a szakszavakról.

Apukája, aki ugye matektanári végzettséggel is rendelkezik, tudna segíteni, de egyrészt nagyjából minden nap este fél hétig szórakoztatják a kollégák valamilyen meetingen, másrészt a gyerek németül tanulja a matekot, és egy leheletnyit másként, mint ahogy a Zuram elmagyarázná.

Ettől függetlenül, ha valamit nagyon nem ért a gyerek, akkor a Zuram minden lehetséges módon megpróbálja elmagyarázni a matekot vagy a fizikát, de alapvetően ugye a gyerekeknek önállóan kell ezt megtenni.

Ezzel kapcsolatban is kaptunk e-mailt, miszerint ha egy tanárban felmerül a gyanú, hogy a feladatokat nem egyedül oldotta meg a gyerek, akkor ő felhívhatja a gyereket és ellenőrizheti.

A tanárok később ellenőrizni fogják a gyerekek mappáit is, és majd arra jegyet fognak kapni. Hogy hogyan, meg mikor, na, arról szerintem végképp senkinek fogalma sincs.

Van olyan tanár, aki tényleg küldi a tananyagot, látszik, hogy dolgozott rajta, és van olyan tanár, aki küld néhány oldalszámot a tankönyvhöz, hogy ettől eddig meg kell csinálni.

A legjobb, hogy van olyan, akitől még egy árva feladatot sem kaptak a lányok, bár talán ez megbocsájtható, hisz vallásról beszélünk, és talán most nem is az a legfontosabb.

A kedvencem a testnevelés és a Kunst, vagyis művészetóra. Előbbiből kisebbik azt kapta feladatnak, hogy sétáljon hetente kétszer, vagy biciklizzen vagy ilyesmi.

Apropó a gyerekek között megrendezett biciklis verseny, ahol számolni kell a kilométereket továbbra is tart, és volt olyan, aki meglepődött azon, hogy van olyan gyerek, akit nem engednek ki a szülei, így a heti megtett km: 0.

Mi már egy ideje lazítottunk és mehetnek a lányok biciklizni, meg sétálni, de többnyire inkább csak együtt sétálunk, ahhoz több kedvük van, mint bringázni. (...)

Lassan ugyan, de nyitottak a sulik, már a végzősök bejárnak tanulni. Május 18. a nagyobbik kezdési időpontja, vagy nem, mivel egyszerre csak az osztály fele mehet be tanulni, a másik fele, majd a következő héten váltja az elsőt. Tehát egy hét iskola, egy hét otthontanulás.

Hogy ugyanazt a tananyagot fogják-e venni, vagy lassabban fognak haladni, vagy az itthon tanultakat kontrollálni, na, arról fogalmunk sincs. Azt sem tudjuk, hogy nagyobbik kezd-e 18-án, mert a beosztás még nincs meg.

Kisebbik kezdési időpontja meg még egyáltalán nincs meghatározva. Lehet, hogy 25-én kezdenek, lehet, hogy majd csak júniusban valamikor. Lehet, hogy majd mégis egyszerre vagy valahogy. Reméljük, előtte szólnak időben.

Én teljesen úgy érzem, hogy magára hagyták a gyerekeket, későn kezdték el a problémamegoldást, és igazából nem is érzem úgy, hogy meg lenne oldva az itthon tanulás kérdése.

Elvileg majd be kell menniük dolgozatokat írni, de hogy várják el, hogy jól megírják a dolgozatokat, ha önállóan itthon dolgozták fel a tananyagot, és csak e-mailben, vagy úgy sem tudtak kérdezni, vagy ha online akkor ott sem igazán működik a dolog.

Megannyi kérdés, semmi válasz. Szabályok, azok jönnek, kapjuk folyamatosan az értesítést, hogy mit meg hogy lehet majd csinálni az iskolában, nem kötelező például a maszk, azonban ajánlott.

El tudom képzelni, hogy hány gyereken lesz maszk, és meg is értem őket, egyrészt ha nem kötelező minek, másrészt nem annyira könnyű egész délelőtt maszkot viselni, mert hát levegőt is muszáj venni.

Varrtam többféle maszkot is, rendeltünk is, huzamosabb ideig egy sem kényelmes, és tudom, hogy ez nem a fő szempont, de mindenütt látni, hogy mennyire viselik helyesen a maszkokat.

A bolti eladók lehúzzák az orruk alá a maszkot, vagy épp nem kötik meg az alsó felét, így az szabadon lóg, lengedez a szájuk előtt, ha felnőtt emberek sem képesek a maszkot rendesen viselni, mit várunk a gyerekektől?

Az egyszer használatos maszkok darabjáért 1 EUR-t vagy, 1,5-et kérnek el. Ha kiszámolom mennyibe kerül ez a két gyereknek, akkor az már egy szép összeg. Az általam varrt maszkokat legalább naponta ki tudom mosni.”

A teljes írásért ide kattintsatok!

Ünnepek a karanténban

Törökországban április 23. a Nemzeti Függetlenség Napja és Nemzeti Gyereknap, aztán másnap rögtön kezdődött a Ramadán is, ami nem kis kihívás elé állította az embereket – írta CyberMacs.

torok.jpg

„Április 23. fontos nap a törököknél. Ezen a napon történt a Török Nemzeti Országgyűlés megalapítása, ami a Török Függetlenségi Háború egyik legfontosabb része volt. Ez tette le a mai köztársaság alapjait.

Éppen ezért ezt alakították át Gyereknappá. A köztársaságot a jövő nemzedékeiért hozták létre, és küzdöttek érte. Így ez a nap a gyerekeké, hiszen ők képviselik a jövő nemzedékeit.

Április 23. minden évben egy nagy buli szokott lenni. Az iskolákban a gyerekek izgalmas programokkal készülnek (sok zene és tánc – a törököknek minden ünnepnapra rengeteg énekük van), amik később játékos versenyekkel folytatódhat. Sokszor stadionokban szokott látványos előadás lenni. Ez tényleg a török gyerekek egyik legizgalmasabb napja.

Ezen a napon gyerekparlament is szokott lenni. De a legnagyobb kaland, hogy minden évben sok-sok országból érkeznek más gyerekek. Köztük Magyarországról is.

Ez mindig egy több napos program, amikor a gyerekek megismerik egymás kultúráját, elmennek együtt kebabot enni, népit táncolni, este pedig közösen pattogtatják a kukoricát.

Ilyen, és hasonló izgalmas dolgok történtek minden évben.

A 2020-as évet mindenki nagyon várta. Mindenki úgy gondolta, hogy ez egy különleges év lesz, hiszen a Török Nemzeti Országgyűlést pont 100 éve alapították.

De aztán olyan történt, amire senki se számított. Emiatt pedig a 2020-as megemlékezés tényleg a legkülönlegesebb lett.

Ahogy kiderült, hogy a járványt nem lehet megúszni, az is kiderült, hogy itt bizony mindenféle csoportos megmozdulások is le lesznek fújva.
Meg úgy általában minden le lett fújva. Főleg fertőtlenítővel.

Nincs iskolai program, meg úgy általában iskola sem. Stadion program sincs. De legfőképpen más országokból érkező emberek nem lesznek. Az utazások már március közepén leálltak.

Isztambul és több törökországi tartomány le van zárva. Senki se ki, se be. Legfeljebb a delfinek tudnának átúszni ide, de ők egyelőre Velencében turistáskodnak.

Az ünnepig viszont több hét volt még, így mindenki át tudta gondolni, hogyan is tudná mindezt átszervezni. A gyerekek és felnőttek már javában készültek a programjaikkal. Ez talán szerencse is volt, mert eddigre már mindenki tudta, mit fog csinálni. Csak a gyakorlások maradtak vissza, amihez pedig nincs is jobb hely, mint egy lakás, amibe az ember be van zárva.

A felkészülések tovább folytatódtak. Csak kicsit kellett alakítani rajtuk. A végső előadás nem iskolákban, stadionokban vagy szabad tereken lettek megrendezve, hanem az interneten. A technológiának hála, ma megoldható, hogy egy kórusban mindenki otthon énekeljen egymagában. Digitálisan is egymás mellé állíthatók az emberek.

Így végül április 23-án reggelre minden készen állt. Csak ezúttal nem a gyerekek vártak a fellépésekre, hanem a videók. Ezen a napon a közösségi médiát ellepték a gyerekek programjairól készült filmek. (...)

Tehát április 23-án egész Isztambul üres volt. Mindenki otthon, online ünnepelt, az online előadásokat nézte. Odakint csak a protokoll programok zajlottak. De ők sem a szokásos módon.

Végül a körülményekhez képest egy egészen jó kis április 23-ai ünnepséget sikerült összehozni. Nem olyan volt, mint szokott, nagyon nem olyan. De mindenki megtette azt, amit tudott.”

A továbbiakért látogassatok el az eredeti posztra!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Indonézia �: @agnes.heg . #bali #indonesia #indonézia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Törökország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415672604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2020.05.10. 06:56:45

A gazdaság újraindítása, szükséges lépés. A vírus nem áll meg, csak a kórházak még nincsenek tele, így ha lesz több fertőzés, megtudják oldani. Ez volt a célja a karanténnak, hogy az EÜ lélegzethez jusson. Kivétel Magyarisztán ahol kapacitás hiány van, hiába ürítettek ki 33000 ágyat, attól nem lett több személyzet, s annak is 13%-a beteg a vírus miatt, avagy karanténban van.
A vírust kikerülni nem lehet, max a fertőződést lehet elodázni.

Mme Seldon 2020.05.10. 08:49:47

Franciaországban holnap indul valamennyire az élet, kinyitnak a boltok, már nem csak 1 km-es körben lehet kimozdulni, hanem el lehet menni akár 100 km-re is.
Az iskolák progresszívan nyitnak, régiótól és korosztálytól függően. A Grand Est vörös régió, sok a fertőzött, nálunk még két hétig biztos nem indul az iskola.
Az általános iskolai távoktatással nagyjából meg vagyok elégedve, a tanárnők hetekre lebontva küldik a feladatokat, online óra nem nagyon van, viszont videókat küldözget a tanárnő, ahol elmagyarázza az anyagot. A legkisebbnek nem tudtuk jól elmagyarázni az órát, így a tanárnő elmagyarázta neki messengeren. A zeneórák whatsapp-on történnek, néha megszakad a net.

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:09:09

@Mme Seldon: neked kerestem volna egy cikket, de aztan ezt talaltam....

dpmk.hu/2020/03/20/tavoktatasi-megoldasok-az-iskolabezarasok-idejen-nemzetkozi-kitekintes/

ami miatt gondoltam ratok......a euronews on lattam egy rovid kis interjut olyan csaladokkal, akik a kulvarosban elnek, egy Jasmin nevu holgy beszelt arrol, hogy a hat gyerekenek milyen problemai vannak a tavoktatassal, nem minden csaladban van megfelelo eszkoz, a fia kapott a sulitol egy tabletet, de nem mukodik......
erdekes volt latni azt a kulvarosi lakotelepet (gondolom ezek az emberek utaztak velunk a vonaton nyaron, amikor a repterrol utaztunk Parizs belvarosaba

szoval a lenyeg,hogy a tavoktatas nem mindenhol mukodik zokkenomentesen, most mondja lanyom, hogy rajzbol pl egy jegye sincs, folyamatosan ir a tanarnonek , de az nem is reagal

mondtam neki, rajzolj valamit, aztan kuld at neki, csak ad ra valami jegyet

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:16:22

@Shanarey: a legutobbi "kedvenc" tortenetem a kormanyszovivo bakija, illetve en szerintem ez nem baki volt, csak most rakenik, hogy egy hetig agyalt itt mindenki azon, hogy mi ertelme van annak, hogy a videkiek johetnek Bp re es vissza is mehet, de mi nem mehetunk videkre (es meg rendorok is voltak Pest megye hataraban, ezt azert jegyzem meg, mert ha egyszeru baki lett volna, akkor biztos, hogy nem kuldenek rendoroket az utakra)

szerintem ilyenkor illik az a bizonyos bocsanatkeres, de hat ilyet nem kaptunk

nekem egyebkent kezd nagyon elegem lenni az egeszbol, pont azert, mert teljesen hulyere vesznek minket pl

a sote professzora azt mondta az Egyenes beszedben, hogy 2017 ben olyan influenza jarvany volt Magyarorszagon, amikor joval tobb ember halt meg , mint a mostani jarvanyban, megsem kellett korhazakat kiuriteni......mindjart megnezem melyik adas volt, erdemes vegig hallgatni

gabors 2020.05.10. 09:21:29

a spargashoz szolnek hozza tegnap voltam beszerzesen......

es van sparga itt is 3.50 egy pound az kb 7 dollar kilora ...de fogalmam sincs hogy az jo volt vagy nem zoldesfeher es ilyen vizes lofaszban alllt ....

most csak ennyi ja KURVA sokan voltak szombat delutan sok hullye mint en mentunk ...... itt meg nem lonek le senkit ..

gabors 2020.05.10. 09:23:18

@gabors: "itt meg nem lonek le senkit .." egynlore !!!!!

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:26:05

@Shanarey: www.atv.hu/belfold/20200507-merkely-bela-kotelezove-tenne-a-koronavirus-elleni-oltast

nagyon jonak talalom, amit csinalnak most , ha jol emlkeszem 17ezer embert vonnak bele abba a teszeles sorozatba, amihez a KSH valogatja ki az embereket, fuggetlenul a teszt eredmenyetol minden ember egy 50 kerdesbol allo kerdoivet tolt ki, igy eleg jol at fogjak latni, hogy milyen az atfertozottseg....plusz meg arrol is lesz valami fogalmuk, hogy kik azok akik elkapjak a fertozest, utazasi , bevasarlasi szokasok...stb

lassan meglesznek az elso eredmenyek

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:27:14

a sote honlapjarol

"Dr. Merkely Béla rektor, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője előadása első felében ismertette a hazai adatokat a COVID-19 járvány kapcsán. Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem – ahol az első hazai esetek megjelentek –, rendkívül hamar, március 11-én megkezdte a hallgatók és a dolgozók szűrését PCR-vizsgálattal, továbbá a panaszos betegek és a kontaktok folyamatos tesztelését, és naponta megtörténik az eredmények kiértékelése járványügyi szempontból. Nagyon hamar kialakult az orvosképző egyetemek közötti együttműködés is, amely nyomán a miniszterelnök felkérésére március 22-én létrejött a Klinikai Járványelemző Munkacsoport. Ennek keretében a négy orvosképző klinikai központjának képviselői és infektológus szakértők – a nemzetközi folyamatok és a szakirodalom mellett – naponta elemzik a rendelkezésre álló adatokat, vagyis a négy egyetem és egy országos lefedettségű hazai magánlabor PCR adatait. Ezen adatok alapján a rektor bemutatta, hogy az esetszámokban jól láthatóan mindig az intézeti csoportos fertőzések hoztak megugrást. 2020. április 26-ig 33 155 esetben történt PCR-vizsgálat, az eredmény az esetek 2,5 százalékában lett pozitív. A panaszos betegeknél a pozitív tesztek aránya 3,5 százalék, míg a kontaktszemélyek körében 4,1 százalék volt. Az adatokat elemezve kiemelte: a nem kontakt és nem panaszosok személyek esetében csökkenő tendencia figyelhető meg, a prevalencia az elemzési időszak utolsó szakaszában már csak 0,2 százalék volt (összehasonlításként: az első két hétben 1,3 százalék)."

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:32:35

@gabors: valakit provokalsz a csunya beszeddel?

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:44:09

meg annyit fuznek a cikkekhez a tavoktatas kapcsan, hogy sajnos azt erzekelem itthon (de latom mashol is ez van) hogy megint a tanarokat szidalmazzak a szulok,

megertem azokat is, akik otthonrol dolgoznak, kozben a gyerekevel is foglalkozni kell, ez van, nem konnyu, de nem a tanarok tehetnek arrol, hogy ezt kell csinalni,

plusz meg itthon az is sujtja a pedagogusokat, hogy az uj nemzeti alaptantervvel, ami szeptembertol eletbe lep, is dolgozniuk kell, es igy eleg nehez, hogy nincs a suliban ember, csak tavkapcsolatban van szinte mindenki egymassal

Bredpitt Monika 2020.05.10. 09:48:55

februari cikk

"Vajon az elmúlt tíz napban ön milyen heves ideológiai vagy politikai vitákról olvasott az új NAT matematikára, fizikára vagy biológiára vonatkozó részéről? Feltehetően semmilyenről. Közben a magyar és történelem tantárgy esetében már szinte hisztériáig fokozódott a hangulat: tiltakozás és petíció indult, régi és új tanári szervezetek üdvözlik vagy éppen bírálják az ott leírtakat, politikai pártok követelik az anyag visszavonását. Odáig is eljutottunk, hogy alpári internetes oldalakon uszítanak a NAT-ot bírálni merészelő tanári egyesületek vezetői ellen, és trollcsapatok rontják le a Történelemtanárok Egyletének értékelését a Facebookon."

egy kis csendelet itthonrol az indexrol, probaltam mashol is keresgelni, hogy ne erje szo a haz elejet, de a pestisracok oldalatol kicsit elfogott a hanyinger......

Muscari 2020.05.10. 11:06:01

@Bredpitt Monika: képzeld el, itt meg aláírást gyűjtenek, hogy szüntessék meg a kötelező oltást. Ami még nem is létezik! Sőt itt a UK-ben semmilyen oltás nem kötelező. Szerintük Bill Gates úgy akar mindenkit kontrollálni, hogy microchipet juttatnak be az oltóanyaggal.
Nagy az isten állatkertje.

Muscari 2020.05.10. 11:11:12

@Mme Seldon: nálunk pedig egyet lépnek előre, kettőt meg vissza. Ma jeleni be Boris, hogy mit terveznek. Annyi már kiszivárgott, hogy bevezetnék az országba érkezők részére a két hét karantént. Most!!! Már két hónapja kellett volna. Ha ez így marad a nyáron, akkor nem fogjuk tudni elhagyni az országot.

Ehhez képest tök mindegy, hogy már nem kell itthon maradni, megváltozott a szlogen. Nem nagyon van hova menni, mert még semmi sem lesz nyitva, legfeljebb a tengerparton lehet sétálni.

Csodabogár 2020.05.10. 11:22:53

@Bredpitt Monika: Ez a 2017-es influenzajárvány akkor egész Europán végig ment. Svájcban is nagyon sok halott volt, biztos több, mint most.
A németeknél is üresek az előkészített ágyak és lassan a kórházak kezdenek lázongani csendben, hogy ki fizeti meg nekik, hogy üres minden és nekik nem szabad használni az ágyakat pl. az előjegyzett műtétekre.

Csodabogár 2020.05.10. 11:25:19

@gabors: Floridában is mindig vízbe állítva árulták a spárgát és kizárólag zöldet. Alighanem Valahonnan messziről viszik hozzátok is, ami nem tesz jót neki.:-(

Barkalot 2020.05.10. 11:37:22

Ebben az egészben az lesz a szívás, hogy most szépen lazítgatnak az országok, aztán rá 2 hétre megint sok beteg meg halott lesz. Aztán jön megint a kijárási tilalom - újból kevés megbetegedés - na akkor lazítunk megint, 2 hét múlva megint sok fertőzött, és így fog ez még menni ki tudja meddig (amíg nincs tömegesen elérhető vakcina a lakosságnak).
Igen, ezt fogják csinálni a kormányok, az emberek meg egyre dühösebbek lesznek, mert nem lehet semmit sem tervezni az évre...

Én a nyárra külföldi nyaralást semmiképp nem terveznék, nem is fogok, akinek van esze az sem.

Barkalot 2020.05.10. 11:37:53

@Bredpitt Monika:

Az a tippem, hogy nagyon alacsony még az ország átfertőzöttsége, évek mire kialakul a nyájimmunitás.

nyuszigonosz 2020.05.10. 11:51:18

@Csodabogár:
A valódi influenza és a Covid-19 haláleseteinek összehasonlításával azért óvatosabban kéne bánni: a 2017/2018-as súlyos influenza-szezonban gyakran idézett 25 000 haláleset,(Németországban) hát ez becsléseken alapul az influenzahullám alatt bekövetkező halálozási arányról, amelyet a berlini Robert Koch Intézet (RKI) végez évente.
Ezzel szemben a Covid 19 halálesetei nem becslések, hanem laboratóriumi igazolással fertőzött betegek halálának összege.

Tehát, ha összehasonlítani szeretnénk a Covid 19 jelenlegi halálesetek számát a 2017/2018-as influenza okozta halálesetek számával, akkor csak a laboratóriumban megerősített influenzafertőzésekben bekövetkezett halálesetek számát lehet felhasználni az influenzára. Az RKI szezonális jelentése szerint ez 1,674 haláleset volt és nem 25 ezer.

Aztán meg a kórházak a nem elvégzett elöre jegyzett mütétekkel: minden olyan mütét, amelyik életmentö és fontos volt, meg is történt.

Hari Seldon 2 2020.05.10. 13:13:25

@Francis2020:
Haha. Áh, a délieknek szerencséjük van.
Nekünk még két hét, olyan pirosak vagyunk mint a pipacs.

kardio1 2020.05.10. 13:15:17

@Shanarey: másutt is kb. 13% fertőződött meg. Kapacitáshiány meg nincs, ágy van elég. Személyzet már más kérdés. Abból persze itt sincs elég, még úgy se, hogy külföldi munkaerővel vannak tele a kórházak.
Ennyit a Magyarisztán-szapulásodról. Természetesen sok probléma van ott, de nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Az NHS-ről is sok rosszat hallok az itteni britektől, de arról valahogy sohasem írsz.

Hari Seldon 2 2020.05.10. 13:23:48

@Bredpitt Monika:
Igazából az ilyen távoktatásnál az a gond, hogy a fiatalok "nem szoktak hozzá" korábban, hogy lehet ilyen. És emiatt, a gyereknek nehéz feldolgozni, hogy most akkor szünet van, vagy mégis tanulni kell... És ha kell, akkor a klasszikus kérdés: "miért éppen most? Majd egy óra múlva..." És ettől kezdve szétesik a nap. Jó, és egyenlőre tényelg csörgettem a telefont, amikor leültünk az asztalhoz. De: én egyedül tanítom őket munkaidőben. viszont két külön tananyag van az ikreknek, és értelemszerűen más van Johannának. Ha az egyikkel tanulok egy darabot, akkor a másik "lóg", emiatt a nagyok nyafognak, aztán fordítva. Szóval így is meg kell szervezni, hogy addig a másik mit csinál, amíg az egyik(eknek) magyarázok. Plusz: a tanárnő videóket is küld a feladatok megértéséhez (főleg a nagyoknak), ekkor persze Johanna is látni akarja, ezért addig nem csinálja a saját munkáját. Aztán meg 11-kor, amikor "kicsönget" a telefon még nem végzek vele. - Szóval eleve egy bonyolult otthon megszervezni a tanulást, és elég gyenge a hatékonysága.
De ez nem csak a 8-10 éves korosztályban van így. Mme Seldon kollégája egyszer azt mondta, hogy sietnie kell haza, mert különben nem csinálják a feladatokat a gyerekei. - Akik 16-18 évesek.

SzZoole 2020.05.10. 13:24:27

@kardio1: én írtam már mindkét egészségügyről, csak em igazán érdekelt senkit :-)

A nyíregyházi Jósa András oktató kórház betegeket küldött haza, osztályokat zárt le a járvány miatt és nővéreket elküldték szabadságra és fizetetlen szabadságra.

Ha nekem nem hiszel kérdezz utánna, biztos vannak még kapcsolatait Mo-ról :-)

Muscari 2020.05.10. 14:14:42

@Csodabogár: nálunk egy évben sem volt ennyi halott. Főleg nem halt meg több, mint 100 egészségügyi dolgozó pár hónap alatt. Olyan sem volt azelőtt, hogy az intenzíven a fele beteg a kórházi dolgozókból került ki. Ahol dolgozom, ott pont ez volt a helyzet 3 hete.

Nálunk is elég sok az üres ágy, az emberek félnek bejönni a kórházba, húzzák, ameddig tudják. Lassan azért újra emelkedik a számuk.

Muscari 2020.05.10. 14:20:02

@kardio1: nálunk is kevés a személyzet, ilyen szempontból nem baj, hogy kevesebb a beteg. Az elmúlt két hónapban már szinte mindenki volt az osztályunkon beteg, vagy volt self isolationban egy családtagja miatt. Volt, hogy egyszerre 13 ember volt távol, ápolóktól az orvosokig bezárólag.

Csodabogár 2020.05.10. 16:36:45

@nyuszigonosz: Nem tudom. Szerintem ezen a víruson is átestek sokan úgy, hogy nem is tudták. A halálesetek többsége meg nem a vírustól hanem a vírussal következett be. Nem vagyok egy rémlátó és én személy szerint határozott túlzásnak tartottam az intézkedéseket. Persze naiv is vagyok, mert bíznék a józan észben. Különben ma olvastam milyen szupi kis kórházat építettek Berlinben a Messehalleban, kikerülve az összes huza-vona engedélyezést.

Csodabogár 2020.05.10. 16:40:13

@SzZoole: A Budai Gerincklinika felajánlott egy csomó ágyat, szám szerint nem jegyeztem meg. A mai napig nem volt ott egyetlen beteg sem. Viszont még a járóbeteg rendelés is szünetel, mert ez most járványkórház.:-(

Csodabogár 2020.05.10. 16:43:34

@Muscari: Nem volt védőfelszerelésetek? Ez itthon állítólag nagyon jellemző volt. Hivatalosan nem hallottam a kórházi dolgozók tömeges megbetegedéséről, személyes ismerőseim meg már rég kihaltak.

SzZoole 2020.05.10. 16:51:46

@Csodabogár: sok kórház van/volt így az országban. Szerintem a második hullám vészesebb lesz és erre készülnek fel, de csak szerény véleményem szerint.

Száz éve a spanyol nátha idején is így volt :-(

Muscari 2020.05.10. 17:27:23

@Csodabogár: nem mindenhol. A gond az volt, hogy sok beteg feküdt bent egyéb problémákkal, akik később elkezdtek tüneteket produkálni, de addig közös kórteremben voltak és mi sem viseltünk semmi extra védőfelszerelést, mert nem kellett. Utána persze el lettek különítve, de az már késő volt.
Két hete kezdtük csak azt, hogy minden beteget tesztelünk es a staff is mehet a családtagjailkal együtt. Hiába tudjuk, hogy sok a tünetelmentes hordozó, ha nincs teszt, akkor nem derül ki, hogy ki az. Így ők szabadon fertőznek. Azt is csak egy hónapja vezették be, hogy minden egyes beteghez úgy megyünk oda, hogy maszk, kötény es kesztyű. Szóval sok mulasztás történt és ennek isszuk a levét.
Emiatt a késlekedés miatt tudott a kórházakban így aratni. Az idősotthonokról nem is beszélve.

Golf2 2020.05.10. 17:45:03

Off. Kilométeres sor,főleg bevándorlók, áll a segélyért a világ egyik leggazdagabb és legdrágább városában, Genfben! Index.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.05.10. 18:32:37

A poszt cimere neztem ma, es en ma valoban lazitok, ugyanis nalunk ma unneplik Anyak Napjat, igy az az egyik ajandekom, hogy "off duty" vagyok egesz nap:) a csalade a konyha es minden, ami ezzel jar ma :) minden anyukanak, aki hozzam hasonloan ma unnepli, boldog Anyak Napjat! :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.05.10. 18:33:37

@Zsuzsi65: es latszik, hogy csak felig vagyok ebren, tele a kommentem szoismetlessel, haha:))

dikusz. 2020.05.10. 18:53:05

@Zsuzsi65: Tényleg látszik, pedig te nem szoktál ilyet csinálni.:)))

gabors 2020.05.10. 20:20:08

hajra UK mehettek !!!!!

csak nem tomeg-es-kozlekedesslel

szegynyek foleg ciganyok arabok stb maradjatok otthon ha nincs kocsitok !!!

Shanarey 2020.05.10. 20:45:16

@kardio1:

Az NHS-ről nincs tapasztalatom, s ez az én hibám, mert a regisztráción kívül sosem találkoztam velük.

A 33 ezer üres ágy miatt ezrek szenvednek, otthon, s páran meg is haltak emiatt, mert úgy küldik haza a betegeket, hogy nem néznek utána hogy megy az illető élete, a hazaérkezés után. Személyzet akkor sem volt,amikor ez az egész elkezdődött s felszerelés, még most sincs. A kormány persze ódákat zeng hogy mi minden jön mostanában repülővel, például használhatatlan maszkok, gyors tesztek made in China. De erről nincs hivatalos beszéd, mert Kína a "barátja" Magyarországnak, és nyalni kell a seggét.

nemhüje 2020.05.10. 21:39:09

@Csodabogár: butaságokat beszélsz. Itt vannak az adatok:
www.euromomo.eu/graphs-and-maps

Hozzátenném, ÉPPEN AZÉRT csak két-háromszor magasabbak a halálozási adatok, mint egy nagy influenzajárvány idején, mert rendkívül szigorú karantén volt az elmúlt 1-2 hónapban.

Bredpitt Monika 2020.05.12. 09:27:33

@Muscari: jol eltuntel, jo latni teged is,

igen, sajnos az oltasokkal kapcsolatban eleg sok rossz hir kering, pl hogy a szakmamnal maradjak , az autizmust meg mindig osszekapcsoljak vele,

anno 2011 ben, kezunkbe kaptunk egy kis konyvecsket amit az Autistak Orszagos Szovetsege adott ki, abban Japanra hivatkoznak, ahol kotelezo volt a vedooltas, aztan ez megszunt, viszont ezutan a rendelkezes utan is tovabb nott az autista gyerekek szama...

ugyanakkor a koronavirus oltast nem biztos, hogy akarnam magamnak, nem orulnek en sem, ha kotelezo lenne

Bredpitt Monika 2020.05.12. 09:30:15

@Csodabogár: en ugy gondolom, hogy a gazdasagi kovetkezmenyei sokkal rosszabbak lesznek ennek a jarvanynak mint maga a virus (most mar nagyon kivancsian varom mi lesz a sved modellel).....

Bredpitt Monika 2020.05.12. 09:38:13

@Hari Seldon 2: minden elismeresem, nem tudom hogy birnam azt, amit csinalsz, nekem eleve nehezen megy minden otthonrol dolgozas, valami rosszul kodolodott az agyamban, most autizmus online tanfolyam folyik , a tesztet keptelen voltam itthon megcsinalni, ahogy bementem a suliba tul is voltam rajta...

eleve nekem bajom van az online tevekenysegekkel, egyedul a HA miatt vagyok a neten hosszabb idon keresztul.....

erdekes egyebkent, hogy miert van bennem ez a nagy Franciaorszag vonzalom,, ,ami egyre erosebb, neha ugy erzem, hogy szivesebben sepregetnem az utcakat Marseillesben az algirokkal, minthogy itthon kelljen meg sokaig nezni, ahogy egyre hulyebbenk neznek minket

Bredpitt Monika 2020.05.12. 09:46:21

@Barkalot: remeljuk hamarosan jon a vakcina, szerintem is csak ebben lehet remenykedni, az altalad felvazolt (valoszinuleg igaz) verzio olyan, mint egy remalom,

szerintem vissza kellene allitani az eletet es arra kellene koncentralni, hogy az emberek megszokjak, ez egy mas vilag, tavolsag tartas, maszk, sokkal tobb kezmosas...no sex (haha)

ferjem mondja, aki New Jerseyben el, hogy most az ettermek olyan megoldast valasztanak, ahol az asztalok kozott fuggonyok lesznek......oszinten remelem, hogy a vilag nem fog gyokeresen megvaltozni es tul leszunk hamarosan ezen az egeszen (de ez csak egy hiu abrand ugy latom)....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása