oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 31. 06:30,  Hazaköltözés és Magyarország határátkelő szemmel 13 komment

2019. december 31. 06:30 Határátkelő

Hazaköltözés és Magyarország határátkelő szemmel

Év végén az ember jellemzően leltárt készít, végiggondolja, mi minden történt vele, kicsit visszatekint. Igaz ez persze egy blog esetében is, így aztán az jutott eszembe, érdekes lenne megnézni, melyik volt az a tíz poszt, ami a legnagyobb érdeklődést generálta.

budapest_6.jpg

Ráadásul amikor végigfutottam az év posztjait, elég világosan kirajzolódott az is, melyek azok a témák, amik a leginkább érdekelnek titeket – legalábbis ha az olvasottságot egyfajta fokmérőnek vesszük.

Persze pusztán a számok nem mutatnak meg mindent, hiszen rengeteg tényező alakítja azt, hányan kattintanak egy posztra, de azért a TOP10-et elnézve elég jól látszik, mi az, ami megmozgat titeket.

Például az egyik legizgalmasabb és legkevésbé kibeszélt téma, a hazaköltözés kérdése. Ami azért izgalmas számomra, mert nagyon nehéz szóra bírni a hazaköltöző határátkelőket, annak ellenére, hogy a jelek szerint nagyon sok embert érdekel a téma – vagy azért, mert érintett, vagy azért, mert tervezgeti a hazatérést.

Az is látszik (és teljesen érthető), hogy Ausztria és Németország népszerű téma (a TOP10-be be nem férő, de sok olvasót hozó írások közül is jó pár ebből vagy erről a két országról íródott), emellé még pár érdekesség fért be a legolvasottabb 10 poszt közé.

Lássuk hát a listát egy-egy rövidebb idézettel (zárójelben a kattintásszámmal, az eredeti posztot a címre kattintva éritek el)!

Magyarország egy ausztriai magyar szemével (78 563)

Az év végi ünnepek mellett a nyár az az időszak, amikor sok határátkelő hazalátogat. Mindig érdekes arról olvasni, milyennek látják Magyarországot. Balázs például egészen pozitív élményekkel gyarapodott.

„Mikor anno elhagytuk az országot, tombolt a mindenki számára emlékezetes gazdasági válság. Akkoriban óriási munkanélküliség, nevetségesen alacsony ingatlanárak, haldokló kisvállalkozások, irreálisan gyenge munkabérek és kilátástalanság jellemezte az országot. Bennünk azóta is ez a kép élt, ettől féltünk, ezt nem akartuk!

Az otthon eltöltött igen aktív két hét új képet festett. Őszinte leszek, mert miért ne volnék az. Csak azt írom le, amit átéltünk, tapasztaltunk és amiről nem Facebook posztokból merített információk alapján értesültünk. (...)

Otthonlétünk ideje alatt bunkósággal, rosszindulattal, elégedetlenséggel, két aprócska, említésre sem érdemes kivételtől eltekintve nem találkoztunk!

Végül hadd szögezzem le, hogy nem politizálok és nem is kívánok politizálni! A véleményem nem kormánypropaganda, hanem egyszerű tényeken alapuló megjegyzések rövid sorozata, illetve tizenkét esztendeje nem szavaztam Magyarországon...”

Tíz idegesítő dolog Németországban (75 125)

Minden országnak van a pozitív mellett negatív oldala is. Nyáron arra kértelek titeket, kifejezetten a titeket zavaró dolgokat szedjétek össze, az egyik nagy vihart kavaró posztot az öt éve Ludwigshafenben élő Eszter írta. (És sokadszorra is bebizonyosodott, hogy nem mindenki képes értelmezni a „most kifejezetten a zavaró dolgokat gyűjtötte össze a posztoló” mondatot…)

„#1 Magyarok

Nagyon sok rossz tapasztalatunk van már más, idekint élő magyarokkal. Sokan lehúznak, ha megtudják, hogy te is magyar vagy, megpróbálnak kihasználni. Rászoktunk arra, hogy ha magyar szót hallunk az utcán, boltban, feltűnően hangosan beszélgetünk a férjemmel németül.

#2 Kaja

A német konyha nem túl bonyolult: sült virsli savanyú káposztával és gombóccal. Ja, meg a barna szósszal. Bármilyen húsételhez a barna szósz dukál, a német „gulasch” apróra vágott főtt hús barna szósszal. És mindennek ugyanolyan íze van.

#3 Biztonság

A német nem cselekszik addig, amíg biztonságosnak nem értékeli a helyzetet. Ez egyébként egy nagyon értékes tulajdonság lehet, de túlzásba is lehet vinni. A németek nagyon későn, vagy egyáltalán nem vállalnak gyereket, mert nem találják biztonságosnak az anyagi helyzetüket.

Kidobálnak még jócskán fogyasztható kajákat, mert furán csillan a hús a napfényben, vagy mert már két napja nyitva van a hűtőben. A gyereknek nem vesznek használt cuccokat, mert még elkap mindenféle bőrbetegséget.

#4 „Idegenellenesség”

A németek alapvetően nagyon elfogadóak a külföldiekkel szemben, és valamilyen szinten hálásak is, mert elvégezzük azt a munkát, amit ők nem végeznének el. De csak egy bizonyos szintig.

Ha túl magasra törsz, gyorsan csinálsz karriert, esetleg okosabb vagy, vagy jobb meglátásaid vannak, mint a német kollégáidnak, rögtön jönnek az idegenellenes beszólások és társaik.

#5 Politika

Ehhez kapcsolódik igazából a következő pont, a politika is. Az AfD jelenlétével nagyon felerősödött a szélsőjobboldali hangvétel az átlaglakosság körében is. Nagyon sok dolognak okai szerintük a bevándorlók, a menekültek, a demokratikus politikusok tehetetlensége.”

Élet a mélyhűtőben (69 735)

Január végén – február elején brutális hideg köszöntött az Egyesült Államokra. A Chicagóban élő Roger megírta, milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne.

polo.jpg

„Biztosan sokan láttatok szebbnél szebb és fagyosabbnál fagyosabb képeket Chicagóból, az amerikai Középnyugatról. Hát, mi első kézből tapasztaljuk most meg ezt a hideget, amit a szél tényleg még sokkal hidegebbé tesz. (...)

Az élet totálisan leállt, a munkahelyemen is mindenki otthonról dolgozik, mert ment a köremail, hogy mindenki maradjon otthon, a korábban tervezett céges utakat is lemondták az utóbbi napokban.

A környékünkön semmi nem mozdul, mindenki otthon igyekszik átvészelni ezeket a napokat. Az Uber is hatalmas felárral szállít, ha egyáltalán sikerül olyan sofőrt találni, aki dolgozik.

A brutális hidegben gyakorlatilag teljes Chicago (szó szerint) megdermedt: a légijáratoktól a tömegközlekedésen át az iskolákig semmi sem járt vagy volt nyitva. De még a posta is feladta, nem hoztak ki semmilyen küldeményt Chicagóban és Illinois jó részén szerdán és csütörtökön.

(Csak a chicagói O’Hare repülőtéren 1442 járatot töröltek csütörtök reggelig a CNN szerint, országszerte pedig már több mint 6400-at.)

Erősen drukkolunk, hogy az áram ne menjen el, mert a kazán is arról működik. Mit mondjak, meglehetősen kellemetlen lenne a jelen helyzetben fűtés nélkül maradni, amire az elmúlt hónapokban volt már példa.”

Bárcsak ne költöztünk volna haza! (59 971)

Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek…

„Első nekifutásra ez jól is hangzik: közelebb kerültünk az otthoni barátainkhoz, családunkhoz, megmaradt a nyugat-európai fizu, nemzetközi munkakörnyezet. Sajnos mi is beleestünk abba a csapdába, hogy egyszerűen a még mindig alacsonyabb ingatlanárak miatt a magyar oldalra költözést választottuk.

Bár ne tettük volna. Bár el sem fogadtam volna az újonnan jövő pozíciót. Tudhattuk volna, hogy keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés.

Lassan fél éve élünk itthon, de már pár hét után minden porcikánk visszakívánkozott és azon is vagyunk minden erőnkkel, hogy valahogy ez megtörténjen.

De miért is érzünk így?

Felhúzhatnék ide egy hosszú listát, és szerintem azok, akik huzamosabb külföldi lét után hazajönnek, akár csak látogatóba, tudják pontosan, hogy mik ezek a pontok.

Másrészt nem akarok sablonokat puffogtatni, mint a „bemész az áruházba és csúnyán néznek rád az áruházi dolgozók” és társai, hiszen ezeket már előttem mind leírták.

Egy olyan dolgot szeretnék azért kiemelni, ami talán a mi életünkben a legmeghatározóbb negatívum. Egy olyan rezgésszint van alapból az emberekben, ami rendkívül romboló.

A kilátástalanság és az elkeseredettség érzése egy forrongó testbe zárva, ami gyűlöl mindent és mindenkit. Mégis valami fura „kihaénnem” gondolkodás van itthon sok emberben, amire irtó büszkék is.

Mi vagyunk a világ közepe, amit szét is akarunk kürtölni. A kevesebb néha több... miért kell valamit reklámozni, ha annyira jól megy? Mert nem megy jól.”

Ahol a meztelenség természetes (58 895)

Látszólag kissé könnyedebb, mégis fontos téma is befért a legolvasottabbak közé. A finn szauna titkairól a kint élő András írt, posztjából pedig kiderült, hogy valójában élet-halál fontosságú kérdésről van ám szó.

„Egy budapesti szaunában egyszer rám szólt valaki, amikor vizet löttyentettem a kövekre, hogy ez FINN szauna, ha gőzt akarok, akkor menjek át a szomszédos gőzfürdőbe.

Azzal együtt, hogy nyilván nem véletlenül volt velünk a helyiségben egy vödör víz és benne egy merítőkanál – ami engem látszott igazolni –, ez a megjegyzés egy fontos félreértésre világít rá.

A finn szauna nem csak hogy nem száraz, de a gőz legalább annyira elengedhetetlen része a rituálénak, mint a meleg. Ha a kályha (kiuas) a szauna szíve, akkor a gőz (löyly) a szauna lelke.

A mi lelkünk, mindannyiunk lelkének antropomorfizált megfelelője ez a gőz, amivel a szaunát jellemezzük – ha azt akarod tudni, milyen volt a szaunaélmény, akkor azt kérdezed, milyen volt a löyly, amire általában hosszú és alapos választ fogsz kapni. Ez a gőz a szauna esszenciája, életereje, eredetét tekintve pedig egyenesen Vejnemöjnen (Väinämöinen) verítéke, a teremtés lehelete.

Az tehát, hogy a finn szaunában nincs gőz, olyan távol van az igazságtól, mint Joulupukki ajándékgyára a Déli-sarkvidéktől. Ha nincs gőz, akkor nincs lélek, nincs spirituális élmény, csak izzadó testek.

Egyszer, Helsinkiben, bejött két magyar srác az egyik nyilvános szaunába – nevezzük őket úgy, hogy Beavis és Butthead –, akik néhány perc ücsörgés után felálltak és kifele menet megjegyezték, hogy jó a hely, csak „kicsit sok a f@sz”.

Valóban, a finnek számára természetes, hogy a szaunában meztelenül tartózkodnak, és ebből a legkevésbé sem csinálnak ügyet. Úgy tartják, hogy a meztelenségnek sok funkciója van, és ezek közül a szexualitás csak az egyik.

A túlkommercializált nyugati kultúrában mindenhol ott van a szex, mert azzal lehet a legjobban eladni bármit, és ennek az a mellékhatása, hogy azt hisszük, mindennek a szexről kell szólnia.

A meztelenség a finn szaunában ezzel szemben semmilyen szexuális tartalommal nem bír, itt ez azt jelenti, hogy mindenki egyenlő, mert a meztelenség egyenlőséget teremt.

A lényeg az, hogy Finnországban a legtöbb szaunában nem nézik jó szemmel, ha fürdőruhában, vagy bármilyen más ruhában (neadjisten papucsban) próbálunk bejönni.”

Ki kaphat osztrák nyugdíjat? (58 980)

Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában és ahogyan telik az idő, egyre többen lesznek majd jogosultak osztrák nyugdíjra, ami egyébként (például Magyarországra visszaköltözve) nem is olyan kellemetlen összeg. De milyen is az osztrák nyugdíjrendszer és milyen feltételekkel lehet bekerülni? Dr. Farkas András szakértő válaszolt a jelek szerint sokakat érdeklő kérdésre.

„Az osztrák kötelező nyugdíjrendszerben a méltányosságot két alapelv biztosítja: egyfelől az egyenértékűség, másfelől a szolidaritás alapelve.

Idén így az egyedülálló nyugdíjasnak biztosított minimális bevétel 933,06 euró/hó (a kormányzat ezt 1000 euróra kívánja növelni, ennek bevezetési ideje még nem ismert).

Abban az esetben viszont, ha legalább 360 havi (30 évi) keresőtevékenységgel járó, vagyis járulékfizetéssel szerzett biztosítási idővel vonult nyugdíjba, akkor a minimális bevétel 1048,57 euró/hó (a kormányzat ezt 1200 euróra kívánja növelni).

A nyugdíjas pároknak biztosított minimális bevétel 1398,97 euró/hó (a kormányzat ezt 1500 euróra kívánja növelni).

A kiegyenlítő támogatás csak azoknak jár, akik Ausztriában állandó lakóhellyel rendelkeznek. (Évente átlagosan több, mint kétszázezren részesülnek ilyen kompenzációban.)

Dolgozhatok-e nyugdíj mellett?

Bármely korhatár előtti nyugdíj mellett kellő körültekintéssel lehet akár Ausztriában, akár külföldön munkát végezni, ugyanis a havi minimális jövedelemküszöböt (2019-ben a havi 446,81 eurót) meghaladó bruttó kereset esetén a korhatár előtti nyugdíj folyósítását felfüggesztik.

A korhatár előtti nyugdíj folyósítása csak akkor indul újra, ha a munkával szerzett kereset összege a havi minimális jövedelemküszöb alá csökken vagy a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnik.

A folyósítás felfüggesztésének megszüntetése érdekében a fentiekről haladéktalanul értesítenie kell az érintett személynek az osztrák nyugdíjhatóságot.

A korbetöltött öregségi nyugdíj mellett korlátlanul lehet dolgozni és keresni.”

Öt dolog, amit nem sikerült megszokni Magyarországon (53 004)

Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen hazalátogat családjával, most pedig megírta, mi az az 5 dolog, amit nem tud megszokni.

„Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

A tavasz még hideg, szeles és kopár, szinte lehetetlen eldönteni, mit vegyen fel az ember. Az ősz pedig sötét lucskos és megint csak hideg. Mit mondjak még? Legutóbbi látogatásom ideje alatt kilenc napig folyamatosan esett az eső.

A jobbkéz szabály

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül.

Sok helyen mind a négy irányból stoptábla van (4 way stop) és az elsőnek érkezőt udvariasan átengedik. Magyarországon járva mindig azt várom, mikor rongyol bele apám kölcsönautójába valaki jobbról.

Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé

Sajnos ami mindig feltűnik egy hazaérkezéskor az a telekhatárok és útszélek nyakig érő akác sarjas, iszalagos, száraz gyomokkal átszőtt dzsungele. Éles kontrasztban Magyarország kiemelt, szépen karbantartott területeivel és parkjaival, lehangoló látvány az ilyen.

Városomban büntetés jár érte. Ha kell, a helyi hatóság rendbeteszi a saját pénzén a területet, amit persze később pénzbírság mellett ráterhelnek az ingatlanra. Megértem, a szegénység nagy úr, de egy kaszára azért csak telhetne.”

Nincs az az isten, hogy hazaköltözzek (49 160)

A magyar munkamorál, a szaktudás sokat segít a beilleszkedésben – legalábbis Istvánnak ez a tapasztalata Franciaországban, ahol úgy érzi, befogadták és képes egyedül eltartani a családját. Nem nagy csoda, hogy eszükbe sem jut a visszaköltözés Magyarországra.

„A magyar munkamentalitás, és az otthon szerzett szaktudás, magasan a francia kollégák felé emelt. Ma már többet keresek, mint a közvetlen főnököm. Megbecsülnek, elismernek. Jól érzem magam ebben a közegben.

Hiba azt gondolni, hogy betelepültként, migránsként kezelik az embert. Van a franciáknak egy adag nemzeti önérzete, és némi nagyképűsége, de abszolút befogadók. (...)

Sok múlik az ember mentalitásán, hogy mit ér el. Ez egy olyan ország, ahol rengeteg lehetőség van. És még így, 50 évesen is van jövőképem.

Még annyit hozzátennék, hogy nem beszélem jól a francia nyelvet. Csak annyit, hogy a mindennapi életben elboldoguljak.

A letelepedést folyamatos előkészítés előzte meg. Nem mentem fejjel a falnak. Kijöttem, és először megtapasztaltam a kintlét előnyeit, hátrányait. Folyamatosan bújom az állam netes oldalait, igyekezve minél több ismeretet szerezni az itteni „törvényekből”. Folyamatosan figyelem a híreket.

Megkerestem azt a régiót, aminek a legerősebb a gazdasága. Ahol van fejlődés. Ahol van meló, jó a fizu, de viszonylag alacsonyak a költségek. És még sok száz apró mozzanat.

A tapasztalatom az, hogy akik nem tudnak beilleszkedni, azok vagy nem készítették elő megfelelően a terepet, vagy állandóan visszafelé (haza) kacsingatnak, és ettől megkeserednek a mindennapjaik.

Meg kell találni az életcélt. A lehetőségeket meg kell tanulni kiaknázni. Akkor minden flottul működik.”

Mi lenne, ha hazajönne félmillió magyar? (46 640)

Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne Magyarországon? A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel.

„Nos, ő úgy látja, hogy leginkább a közös cél, akarat, tervezés, döntéshozatal nincs meg – magyarul az együttműködés hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.

Van az a hasonlat, hogy a forró vízbe dobott béka kiugrik, de ha a hideg vizet folyamatosan forralod, akkor meg tudod főzni: „Ti itt, Magyarországon, halálra vagytok főzve. Én meg vagyok az a béka, aki jön a hűvös Skandináviából és látom, hogy már nagyon forró a víz.

Amikor hazajövök minden egyes alkalommal van valami, ami megdöbbent és amitől elszörnyülködöm, hogy 2019-ben, egy globális világban, egy Európai Unióban olyan gondolkodásmód uralkodik, ami 100 évvel ezelőtt is kőkorszaki volt” – tette hozzá.

„Hiányzik a hazám, akkor is, ha aggódom érte, akkor is, ha 2-3 millió honfitársam kirekeszt – nekem akkor is hiányzik és vagyok annyira idealista, hogy szeretném hinni, ha itt élném a mindennapjaim, akkor minden különösebb aktivitás nélkül, de picivel jobbá tenném az országot” – mondta Bandirepublic.

Tapasztalatok 10 év után hazaköltözve (44 797)

Bandirepublic annyira betalált, hogy a 10 év után hazaköltöző Orsi fontosnak érezte, hogy reagáljon rá. Mit mondjak, meglehetősen érdekes dolgokat írt…

„Ha hazaköltözne fél millió magyar mostanság, akkor maximálisan fél évet adnék nekik és már menekülnének is. Röviden és tömören megpróbálom felsorolni, milyen dolgokon is kellene változtatni:

- egymás elfogadása
- egymás segítése
- becsületesség
- tisztelet
- összefogás
- állandó stressz helyett mosoly :)

Tudom, könnyen beszélek én, hiszen megtapasztalhattam, hogy milyen az, amikor nem kell állandóan az anyagiakon aggódni. Ha az ember belecsöppen egy nyugati ország életébe, az első, amitől megnyugszik, hogy elég pénzt keres.

Ha elég pénzt keres, tud tervezni, tehát van motivációja. Ha van motivációja, van életkedve. Ha sok hasonló ember veszi körül, vidám lesz.

Sajnos, amit én itt látok lassan 5 hónapja, borzasztóan elkeserítő.

Először is, ha munkát keresel, szinte irreális elvárásokat kellene teljesíteni kritikán aluli pénzösszegért. Ha nincs elég végzettség vagy tapasztalat, maradnak a végzettséghez nem kötött munkák éhbérért.

Az albérletárak az egekbe szöktek, amit ilyen fizetések mellett képtelenség kifizetni. Vidéken szinte nincs munka, én jelenleg Kaposvár mellett lakom és a munkaügyi hivatalba való regisztrálás után közölték, nincs munka.

Budapesten is eltöltöttem pár hetet, naponta jó pár önéletrajzot elküldve. Azzal sem tisztelik meg az embert, hogy értesítsenek, nem te kapod az állást.

A munkába állás is rizikós, hiszen a legtöbb helyen be sem jelentenek, de ha mégis, akkor is csak minimálbérre a többit kézbe kapod. Könyörgöm és ha valaki szülni akar vagy lerokkan vagy bármi problémája adódik és hivatalosan minimálbéren van, akkor annak az embernek milyen választása van?? Éhen hal???

Írhatnék ide regényt, de a lényeg, hogy ilyen közhangulatba, ilyen maradi életszemlélettel, reménytelen jövőbe egy külföldön élő magyarnak nincs kedve hazajönni és hülye is lenne, ha megtenné.

Én sem vagyok normális, de mentségemre szóljon, hogy megadtam az esélyt, megpróbáltam és igyekszem pozitívan felfogni és levonni a következtetést. Szeretem ezt az országot, de élhetetlen.

Ezt a népet pedig ránevelni arra, hogy összefogjon illetve, hogy kiálljon a jogaiért, sajnos szinte lehetetlennek tartom, ugyanis kint is elég nehéz akár egy „jó” magyarral találkozni és megbízni benne.

Sok a rossz tapasztalat. A magyar emberek többsége a végletekig önző, csak magával foglalkozik, panaszkodik a négy fal között, de nem tesz semmit azért, hogy jobb legyen.”

Ez volt tehát a 2019-es év 10 legolvasottabb posztja a Határátkelőn. Ezzel kívánok nektek boldog új évet, sok sikert – a blognak pedig azt, hogy küldjétek továbbra is a történeteket, véleményeket, hiszen nélkületek Határátkelő sincs.

És hogy legyen egy kis szilveszteri hangulat is a végére, íme a tavalyi Los Angeles-London-Budapest-tengely podcast.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szilveszter Magyarország Ausztria Németország Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815373838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.12.31. 11:52:11

Szegény Határátkelő. A kedves nép igencsak belefeledkezett az ünnepekbe és a köztes nem dolgozós napokba. Ugyan erősen kétlem, hogy a határon túl is ilyen lezseren alaposra veszik a nem dolgozást, de talán sokan szabadságot vettek ki.

Minden estre kívánok mindenkinek olyan újesztendőt amilyet szeretne, a blognak sok értelmese olvasót és kommentelőt.
BUÉK!

gabors 2019.12.31. 13:41:54

Boldog Uj Evet Mindenkinek... !!!

most meg bemegyek dolgozni egy kicsit es mire hazaerek Mo-n mar 2020 lesz igaz a vilag also reszen meg mar talan a pezsgo is elfogyott

nyuszigonosz 2019.12.31. 14:58:58

@Csodabogár: Még jó, hogy odaírtad, hogy: " erősen kétlem, hogy a határon túl is ilyen lezseren alaposra veszik a nem dolgozást,"
:-)
Na mert gondolom sokan, mint én is, dolgoztunk/dolgozunk közvetlen az ünnepek elött is, közöttt is, rögtön utána is, mint én is. Igaz ma egyelöre csak lakásrendezés és kocsimosás lett részemröl de még mindig meglehet hogy fizetett meló is lesz akár még ma vagy holnap, volt már ilyen jó sokszor ezeddig is. :-)

Kellemes év utolsó napját és az új esztendöben sok sikert, örömet meg boldogságot!

kék madár 2019.12.31. 20:23:40

BUEK! Mindenkinek kevesebb idegeskedest es hulye politikust kivanok jovore

gabors 2020.01.01. 01:33:03

@gabors: basszus az arokaso idezett a blogjaban !!!

diggerdriver.blog.hu/2019/12/19/tudjunk_unnepelni

azert meg kell talalni :-)

lehet en is benne leszek valami szindrabban ... hurra !!! es olyan hires leszek mint az "arokaso" maga es vegytiszta zsenive valok mint O ....

(persze azert illett volna betenni hogy ki es honnan....) de azert meg ez is megtisztelo az ilyen vendegmunkastol ... :-)

most nem perelem mert semmilye sincs de amugy megerne "egy miset" is

Benikuty 2020.01.01. 09:43:59

@gabors: "azert meg kell talalni :-) "
keresgesse a hóhér, még közben elkapok valamit... :D

BÚÉK mindenkinek!

dikusz. 2020.01.01. 09:59:10

@gabors: Áruld már el nekem kérlek, hogy ez mire jó?

dikusz. 2020.01.01. 11:16:28

@gabors: "semmire ..." - tényleg semmire se jó.

Arthamyr 2020.01.01. 11:36:12

@gabors: "Semmilye" sincs? Azért egy zsemlye csak jutott nekije is.

gabors 2020.01.01. 12:03:01

@dikusz.: igen ....

a hazug hitet terjesztik nincs mas megoldas ... most nem irom le miert f...po

kardio1 2020.01.01. 15:43:48

És ki szokás akadni quercuson, ha a blogján negativan nyilatkozik az itteni kommentelőkről...
A deákné vászna jut erről eszembe.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása