oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 21. 06:30,  Határátkelés egyedül 35 komment

2019. szeptember 21. 06:30 Határátkelő

Határátkelés egyedül

Új országba költözni soha nem egyszerű még párban vagy családdal sem, pláne nehéz és lelkileg megterhelő egyedül. Ilyenkor az embernek sok minden eszébe jut Mairead szerint, leginkább az, hogy mi szükséges van neki egyáltalán erre és nem követ-e el hatalmas hibát, mindenkit hátrahagyva, aki szereti és akit szeret.

Te is egyedül költöztél külföldre? Nehéz volt a magány? Írd meg a tapasztalataid a hataratkelo@hotmail.com címre!

no_hattal_utcan_foto_pixabay_com_love_sun_1.jpg

„Egy éve ilyenkor már tervezési módban pörögtem. Egy évet már dolgoztam az egyetem befejezés után, miközben próbáltam kitalálni, a barátaimnak merre tart az élete.

Mielőtt észbe kaphattam volna, már a szüleimet öleltem búcsúzóul és végigsírtam a repülőtérig tartó utat, táskámban egy egyirányú, Ausztráliába szóló jeggyel.

Tíz hónappal később itt élek és dolgozom Melbourne-ben és imádom. Egyetlen pillanatra sem bántam meg, hogy egyedül ideköltöztem, miközben a kihívások utólagos ismeretében tisztában vagyok azzal is, milyen szerencsém volt.

Szerencsés kezdet

Szerencsém volt, hogy úgy érkeztem ide, hogy már volt munkám, ami komoly stabilitásérzést nyújtott. Az itt élő távoli rokonok és családi barátok segítőkészsége életbevágóan fontos volt az első időszakban. Nélkülük elveszett lettem volna.

Segítettek lakást találni, tanácsokat adtak, mit vegyek fel az első munkanapomon, mi több, még valahogy az ágybetétet is felvarázsolták a kocsitetőre, hogy ne kelljen fizetnem a házhoz szállításért.

Jó helyen találtam lakást, nem túl messze a munkahelyemtől, olyan lakótárssal, aki mára igaz barát lett. Nem utolsósorban a munkahelyem tele van kedves, vicces, támogató emberekkel.

Hétköznapi nehézségek

Ugyanakkor bizony akadnak rossz napok, az elején pedig jócskán volt belőlük. Egyedül összerakni az ágykeretet komoly kihívást jelentett. Miközben az egyik sarkát kalapáltam össze, a másik szétesett és ez nem egyszer történt meg, a végén már komoly stresszt okozva és igencsak próbára téve a türelmem.

Kínomban már nevettem az egészen, meg persze sírtam is, annyiszor szétesett. Végül azért csak sikerült – egyedül összeraktam a saját ágyam!

A honvágy nagyon erős volt és nem volt hova menekülni előle. Amikor az ember új helyen van, nincs kivel összefutni, hajlamos céltalanul össze-vissza mászkálni, miközben pontosan tisztában van azzal, mennyire magányos dolog ez.

A mélypont

Nem sokkal az érkezésem után egy nap az egyik szupermarketben mászkáltam, amikor elárasztott a tudat, hogy egyedül vagyok, hogy az üzletben senki nem ismer, hogy a városban sem ismer jóformán senki és hogy mindenki, akivel szívesen lennék, a világ másik végén van.

Eltámolyogtam a mosdóig és csak sírtam, sírtam. Próbáltam elérni a családot és a barátokat, de persze mindenki aludt. Amikor kicsit összeszedtem magam, visszasétáltam a megállóhoz, útközben beleléptem egy rágógumiba, sírtam megint, majd hazaindultam.

Sem enni, sem aludni nem tudtam, biztos voltam benne, hogy ez a nyomorult érzés sosem ér véget, de aztán egyszerre mégis vége lett. Valahogy tudtam, hogy rendben leszek. A honvágyvihar elvonult. Ekkor négy nappal voltunk karácsony előtt, odakint 28 fok volt és voltaképpen nem volt miért sírni.

Mit tanultam egy év alatt?

A legfontosabb lecke, hogy az emberek igazán kedvesek és nyitottak tudnak lenni, ha tudják, hogy teljesen egyedül vagy. A kollégák (akiket akkor még alig ismertem, de azóta a barátaim lettek) mindent megtettek azért, hogy elvigyenek vásárolni, hogy legyen valami szép holmim a karácsonyi bulira.

Megtanultam, hogy a kedvesség random jelei egészen sokrétűek lehetnek, kezdve attól, hogy valakin látszik az őszinte érdeklődés, amikor megkérdezi, hogy vagy egészen addig, hogy karácsony estéjén hazavisz autóval a munkából.

Az emberek észre sem veszik a jóságuk tovagyűrűző hatásait, én pedig sokáig nem jöttem rá, milyen terápiás ereje van egy jó nevetésnek. Támogató közösségben értem földet és eltartott egy ideig, mire észrevettem, de azóta is minden nap hálás vagyok érte.

Most, közel egy évvel később, büszke vagyok magamra. Rengeteg bizonytalan pillanat volt ezen idő alatt, de a Melbourne-be költözés a legjobb dolog volt, amit valaha tettem. Hiányzik a családom és a baráti társaság, de most nem tudom az életem máshol elképzelni.

Ha ti is hasonló lépést fontolgattok, vágjatok bele! Tegyétek félre a kételyeitek és higgyetek magatokban! Ha nem jön össze, mindig hazamehettek.”

Mairead itt írta meg először történetét.

(Fotó: pixabay.com/love_sun)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! 

További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515135332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.21. 08:11:58

Az írek hogyhogy mehetnek dolgozni oda ahova mi nem? Ugyanolyan EUsok mint mi.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 08:57:41

@Golf2: mér ne mehetnénk?
Nem egy magyar tántorgó van fejjel lefelé a nagy pusztasagban.
De szerintem az ireknek is kell vízum, ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteniük. Vagy a Bözsi néni alattvalói ingyen mehetnek a börtönszigetre?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 08:57:46

Elárasztott a tudat, hogy a honvágyvihar ellen a kedvesség random jelei és a jóság tovagyűrűző hatásai jelentik az óvszert.

Platonica 2019.09.21. 09:22:29

@Golf2: Hogy jon ide az EU?
Es miert ne mehetne barki dolgozni Aussie-ba? Te is mehetsz, ha ugrod a le'ceket;-))

sak ti 2019.09.21. 14:18:22

@Golf2: Commonwealth. Nemsokára felvesszük Orbanisztánt is ;)

Amúgy meg olvasod hogy sokan segítették, lehet hogy szponzorálták is..

Platonica 2019.09.21. 14:27:07

@sak ti: Tudtommal kell az ireknek work visa. Es Commonwealth voltuk se olyan egyertelmu. Elvileg ugye kileptek a negyvenes evekben.

Golf2 2019.09.21. 18:19:20

@Platonica: Hogy jon ide az EU?...Ők is mi is EU-sok vagyunk,ugyanaz járna,de ők USA-ba is könnyebben mehetnek nem?

nyuszigonosz 2019.09.21. 19:06:11

@Golf2: Nem járna ugyanaz. MIért is?
EU tagállamok állampolgárai utazhatnak vízummentesen más EU országba, söt a szabad munkavállalás és letelepedés más EU országban lehetséges. Ez az EU. Söt útlevél sem kell, elég Schengenen belül a személyi igazolvány.

Hogy melyik országnak milyen "erös" az útlevele = hány további országba utazhat akár vízummentesen vagy könnyebben, ez valami egész más dolog.

Nos most a legértékesebb útlevél az Arab Emirátusoké: 167 országba lehet vele utazni vízummentesen.

A második helyen: Németország és Singapúr van: 166 országba lehet vízummentesen utazni azoknak, akiknek ez az útlevelük van.

Magyarország nincs az elsö 20 között.

gabors 2019.09.21. 20:21:24

@Golf2: ez az EU egy rovid szempillantasnyi lo.... ize per ev mulva lehet MI sem fogunk erre emlekezni ...

:-(

fhdgy 2019.09.21. 20:46:41

@gabors: ha a führerünkön múlana a dolog, akkor valsz. igazad lenne.

De: ha van fél milla külföldön élő magyar, akinek van három olyan ismerőse, akit meg tud győzni ( ez összesen 2 milla ), hogy ne egy ilyen bajkeverő döntsön, akkor más lehet a helyzet!

sak ti 2019.09.21. 20:52:40

@Golf2: usa ír migránsokat is vígan kipaterol, ha engedély nélkül dolgoznak.

Platonica 2019.09.21. 21:51:57

@Golf2: Ugyanaz jatna?? Komolyan mint az ovoda! Jocskan kifacsart erveles egy felnottol. Az EU tagsag nem azt jelenti, hogy a mar elotte mas apropobol meglevo privilegiumokat is atveszi az osszes tobbi orszag...

Es mint emlitettem korabban, az ireknek ugyanugy kell vizum Ausztraliaba mint neked. A jo hir ebben, hogy te is folyamodhatsz erte, mint a poszt iroja, nem vagy semmifele hatranyban. Nem irigykedni koll, hanem tenni erte, ha annyira szeretned:-p

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 22:10:50

@fhdgy: dehogy! A Basi nem megszüntetni akarja az eut, hanem ő szeretné fújni ott is a passzátszelet.

Ha ad a magyarországi magyaroknak add fejenként néhány kiló krumplit, meg "tájékoztatja" őket Brüsszel titkos, magyarellenes terveiről, békemeneteken fognak magyar birkák milliói tüntetni az azonnali kilépés (huxit) érdekében.
Sőt, a határokat is lezárják, hogy a külföldön élő félmillió megtévesztett, agymosott magyar kém ne tudjon hazajönni, hogy ellopja a magyar csodát, a gazdasági növekedést.

Mégis, mit vársz attól a népségtől, amelyik évtizede hatalmon tartja és rendszeresen elsöprő többséggel újraválasztja Orbánt? Hogy majd egy EU-s kérdésnél hirtelen megjön az eszük?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 22:53:05

@nyuszigonosz: ez kábé olyan feszmeregetes, mint Európa legjobb állatkertje a háromszázezer és háromszáztízezer közötti éves látogató kategóriában...
Őszintén, milyen gyakorlati különbség van, hogy 167 vagy 168 országba mehetsz vízum nélkül? Ráadásul a vízum egy csomó esetben annyit jelent, hogy a határon kell fizetni húsz dollárt egy pecsétért.

Milyen országokba nem kell a németeknek vízum, ahová a magyaroknak kell? Zöld foki szigetek?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 22:53:16

"Nem irigykedni koll, hanem tenni erte, ha annyira szeretned"

így van, semmi se lehetetlen. Kérdezzünk csak meg valakit, aki ért is hozzá, vajon mit javasol tenni egy hatvanhoz közeledő magyar villanyszerelőnek az ausztrál bevándorlás érdekében.

Gondolom, azt mondaná, először is varrasson fel melleket vagy nyerjen a lottón, mert kizárólag behazasodassal van esélye, vagy ha 5 millió dollárért vesz magának az államtól "befektetői állampolgárságot".

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.21. 22:53:28

@Golf2: csak egy példa: itt egy térkép, kik utazhatnak vízum nélkül (ESTA-val) az USAba:
en.m.wikipedia.org/wiki/Visa_Waiver_Program
Ha jól látom, se a bulgár, se a román, se a lengyel nincs benne, az EU nagy része viszont igen. És a magyarok is kieshetnek, ha nem emberelik meg magukat (ld. Overstay rate).

Szóval egyelőre még nem egy országként kezelik az EUt, ebből a szempontból sem egységes. Majd ha lesz közös európai külügy, hadügy, pénzügy... Egyszóval nem ennek az istennek az idejében.

M. Péter 2019.09.22. 01:52:14

@nyuszigonosz: Az EU-ban Schengenen kívül is elég a személyi.

sak ti 2019.09.22. 07:48:13

@Platonica: Golfnak jobban kell igyekezni, hiszen nem ír, mint saccra down under 70%-a

Platonica 2019.09.22. 08:26:00

@Öreg Tőgy (Erdei Galand):
Itt abszolut nem a kor vagy foglalkozas a lenyeg. Altalanossagban irtam, hogy pont ugyanannyira van nyitva az ireknek a kapu, mint a magyaroknak. EU-tol fuggetlenul. Egy fiatal energikus irt hasonlo parameterekkel birokkal erdemes hasonlitani eselyek szempontjabol.
A 60 eves IR villanyszerelo pedig kb hasonlo eselyekkel palyazik, mint a magyar eltekintve a nyelvtol (ami persze nem kis elony, de nem donto!).
Amugy ismertem olyan magyar 60+ evest, aki ismeroshoz jott ki latogatoba, de ott talalt part, es ki is telepult vegul. Semmi sem lehetetlen;-)
@sak ti: en se vagyok ir, megse kell Aussie vizum, akarmikor mehetne'k:-DD
Amugy az a saccperkabe 11%;-)
www.usnews.com/news/best-countries/articles/2016-03-17/10-countries-with-the-most-irish-emigrants

nyuszigonosz 2019.09.22. 09:37:07

@M. Péter: Pár napos/ akár hetes utazásra sok országba tényleg elég, de ezesetben 90 napot lehet az adott országban tölteni, ha az ember hosszabb idöre tervez, szükséges az útlevél.

gabors 2019.09.22. 11:34:21

@fhdgy: en nem csak Mo-ra gondoltam hanem ugy altalaban ... az EU mint olyan (mint ma) Maastricht ota van az ugye kb 1993 (en mar 1990-ban elhagytam a ven europat) kis joindulattal ECC 1957 ota vagyis max egy emberolto eddig

mar a monarchia-ra sem nagyon emlekszik senki ugyebar pedig az joval tovabb tartott

gabors 2019.09.22. 11:41:31

@Golf2: "de ők USA-ba is könnyebben mehetnek nem?"

nem hinnem pontosan nekik is kell az ESTA es mas nem mig pl romanok vagy lengyelek bar EU nincsenek benne (vagy eredetile nem voltak) azt hiszem a csalok szama alapjan megy ez

gabors 2019.09.22. 11:45:26

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): "elsöprő többséggel újraválasztja Orbánt"

mar te is elhiszed ezt ? a harombol 2 esetben NEM volt tobbseg SEM a tobbseg meg kevesebb mint 1% volt ... ne kevered a legtobb szavazatot a tobbseggel (es hog ebbol hogyan alakul ki a parlament)

M. Péter 2019.09.22. 15:24:50

@nyuszigonosz: Hosszabb idejű munkavállaláshoz, letelepedéshez is elég a személyi. Persze hallottam már olyanról, hogy a finn bankok számlanyitáshoz teljesen szabálytalanul csak az útlevelet fogadják el.

nyuszigonosz 2019.09.22. 15:32:54

@M. Péter: Írod: " Persze hallottam már olyanról, hogy a finn bankok számlanyitáshoz teljesen szabálytalanul csak az útlevelet fogadják el."
- melyik szabályt szegték meg?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.22. 18:26:48

@gabors: mindenki tudja, hogy az elsöprő RELATÍV többséggel elsöprő győzelmeket aratott Orbán, aminél többre egyetlen politikus se vágyik.

Trump is megnyalna mind a húsz ujját, ha legközelebbi választáson ennyivel több szavazatot szerezne, mint a versenytársa.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.22. 18:26:56

@Platonica: persze, amit most írsz, azzal maximálisan egyetértek.
A korábbi, idézett javaslatodra írtam, hogy Golfon alighanem már az se segít, ha tesz érte.
Bár, ahogy te is írod, ügyes behazasodassal még akár kifoghat magának egy csinos nyolcvan körüli hajadont. :)

Szaktanár 2019.09.23. 13:01:20

@nyuszigonosz: "Magyarország nincs az elsö 20 között."

hogyne lenne? jelenleg az ötödik legerősebb útlevél a magyar.

www.passportindex.org/byRank.php

ócskás 2019.09.23. 13:14:25

"Ha nem jön össze, mindig hazamehettek.” Hagyjuk már (:

chrisred 2019.09.23. 13:14:31

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Szerintem azzal is elégedett lenne, ha kevesebb szavazatot kapna, mint a demokrata jelölt, de több elektorhoz jutna, ahogy 2016-ban történt.

nyuszigonosz 2019.09.23. 13:53:17

@Szaktanár: Akkor ez mindig attól függ, mit néz az ember :-) Vagy hol nézi. :-)
Ahol akkor néztem nem volt, te mást találtál erre én egy szimpla keresésre most ezt az oldalat kaptam:

És mindjárt megint minden másképp van, de itt Magyarország mondjuk a 11. helyen van.
Ez 2019 július 4. volt így.

Die Top 20 im aktuellen Pässe-Ranking:
Japan, Singapur: 189
Deutschland, Südkorea, Finnland: 187
Dänemark, Italien, Luxemburg: 186
Frankreich, Spanien, Schwenden: 185
Österreich, Schweiz, Niederlande, Portugal: 184
Belgien, Kanada, Griechenland, Irland, Norwegen, Großbritannien, USA: 183
Malta: 182
Tschechien: 181
Australien, Island, Neuseeland, Litauen: 180
Slowenien, Slowakei, Lettland: 179
Estland, Ungarn: 178
Liechtenstein: 177
Malaysia: 176
Chile: 174
Monaco: 173
Zypern, Polen: 172
Argentnien: 170
Brasilien, Rumänien: 169
Bulgarien, Hongkong: 168
Kroatien, San Marino, Vereinigte Arabische Emirate: 167

Szaktanár 2019.09.23. 13:59:44

@nyuszigonosz: hát én nem tudom mit néztél, de ezen lista szerint is benne van a top 20-ban mo :) mindegy is amúgy, csak kicsit furcsa volt, h ennyire szar lenne a magyar útlevél, mikor tisztán emlékszem, h az elmúlt években mindig benne voltunk a top ötben.

nyuszigonosz 2019.09.23. 14:02:24

@Szaktanár: Én sem tudom mit néztem, de ott nem volt a top 20-ban és ezen még csodálkoztam is.
Az az oldal amit aznap, akkor néztem na az most elö sem jött.
Mindegy is, hogy milyen oldal volt, ezek szerint nem volt jó, vagy elöregedett adatok fene tudja, de akkor most meglett. :-)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.09.23. 21:44:32

@nyuszigonosz: talán arról van szó, hogy a kérdés kicsit bonyolultabb, minthogy kell-e vízum vagy sem. Ezért annyiféle rangsort lehet készíteni, amennyit csak akarunk.
A " kell" és "nem kell" között még vagy húszféle lehetőség van: Previsa, Visa on arrival, eVisa; ezek mindegyike 15 Napra, 30 napra, 90 napra, stb...

Szóval, aki a szabadságát rendszeresen mongóliai, pakisztáni, lesothoi vagy namíbiai bícseken akarja tölteni, az feltétlenül a német útlevélre hajtson.
Aki viszont Sierra Leoneba vagy Nigeriaba jár hétvégi shoppingra, az sokkal jobban jár a magyar útlevéllel.
Az összes többi észre se fogja venni, hogy magyar vagy német útlevele van-e.
Részletek (nagyjából bármely útlevelek összehasonlításhoz):
www.passportindex.org/comparebyPassport.php?p1=de&p2=hu&fl=&s=yes

M. Péter 2019.09.24. 02:05:34

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): További variációk: a visa waiver programban résztvevő országok polgárainak, így a magyaroknak is, ESTA kell, ha repülővel vagy üdülőhajóval érkeznek az USA-ba, közúti határátkelőhelyen nem kell ESTA, magánjachttal viszont rendes vízum kell. Venezuelába repülővel érkezve nem kell vízum, hajóval vagy közúti határátkelőhelyen érkezve igen, ezt hogy számolják?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása