oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 16. 06:30,  Öt dolog, amire figyeljünk külföldi lakásbérlésnél 16 komment

2019. augusztus 16. 06:30 Határátkelő

Öt dolog, amire figyeljünk külföldi lakásbérlésnél

Külföldre érkezve a legfontosabb dolgok egyike, hogy lehetőleg mihamarabb találjunk magunknak megfelelő lakást (vagy szobát, ha más nem megy). Mivel ilyenkor meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva, könnyen keveredhetünk kellemetlen helyzetbe és ezt azok is tudják, akik előszeretettel használják ki ezeket a helyzeteket.

no_ijedt.jpg

A brit Mina Hollandiában tanult a groningeni egyetemen, majd utána is az országban maradt tolmácsként, fordítóként dolgozva. Saját bőrén tapasztalta meg, milyen csúnyán átverhetik az embert, ha nem figyel, úgyhogy úgy döntött, megírja, szerinte mire kell figyelni, amikor lakást bérel az ember. Tanácsai szerintem nem csak Hollandiára érvényesek.

„Sokan gondolják úgy, hogy őket aztán soha nem fogják átverni, mások viszont már megtapasztalták ezt a fájdalmas élményt. Mindenesetre egy dolgot nem árt szem előtt tartani: bizonyos dolgok túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, és nem mindenki akar őszintén segíteni neked.

Lássuk hát, hogyan kerülhetjük el, hogy átverjenek!

#1 Ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az

Úgy érzed, megtaláltad a tökéletes lakást Amszterdamban (Münchenben, Londonban, Genfben, akárhol…)? Egy lakás a központban, amit egyetlen emberrel kell megosztanod, hatalmas nappali, saját fürdőszoba, mindez havi 400 euróért…

Nyilván vannak, akiknek még ez is soknak tűnik, így talán reálisnak érzik az összeget cserébe a szolgáltatásért, de az a rossz hírem van, hogy a nyugati nagyvárosok többségében a belvárosban ennél sokkal, sokkal magasabbak az árak.

Az ingatlanárak (és így a bérleti díjak) rekordmagasan vannak Amszterdamban (is), szóval ez tipikusan a „túl jó, hogy igaz legyen” esete és szinte egészen biztosan átverés.

Ami nem azt jelenti, hogy nem találsz majd a te pénztárcádhoz szabott lakást, de ilyen áron szinte biztosan valamilyen kompromisszumot kell majd kötnöd az „álomlistád” több pontját kihúzva.

Magyarán ha a hirdetésben megjelölt ár túl alacsony a helyhez és az ingatlan méretéhez viszonyítva vagy a fotók olyanok, mintha egy szállodai szobában készültek volna, akkor ne bízz meg a hirdetésben! Ha bizonytalan vagy az ár tekintetében, mindenképpen nézz szét a környéken, milyen áron kínálják a hasonló ingatlanokat!

#2 Ne írj alá semmit, mielőtt nem láttad volna a helyet

Nagyon fontos, hogy ne hagyd magad belekényszeríteni abba, hogy aláírd a szerződést azelőtt, hogy személyesen láttad volna az adott helyet.

A csalók mindenképpen megpróbálnak majd arra rászorítani, hogy MOST írd alá a papírokat, különben a lakást kiadják a rengeteg többi érdeklődő valamelyikének.

Kérj egy kis időt átgondolni a dolgokat, nagyon figyelmesen olvasd (vagy ha úgy érzed, nem beszéled elég jól a nyelvet: olvastasd) át a szerződést.

Az aláírt szerződés jogilag kötelez, szóval nem árt, ha megelőzöd a kellemetlen meglepetéseket és előzőleg megnézed a lakást, személyesen találkozol a tulajdonossal és nagyon figyelmesen átolvasod a szerződést, mielőtt bármit tennél.

#3 Ne fizess letétet azért, hogy „biztosan” te legyél a befutó

Itt is érvényesek a fentebb leírtak: ne hagyd, hogy bármekkora összeget kifizettessenek veled azelőtt, hogy láttad volna az ingatlant, találkoztál volna azzal, aki kiadja, megkaptad volna a kulcsokat, stb.

Különösen akkor érdemes gyanakodni, ha a másik fél nem banki átutalást szeretne, hanem a Western Unionra, a MoneyGram és hasonló helyekre kéri a pénzt. Nem mintha önmagukban ezekkel bármi gond lenne, egyszerűen csak ilyen esetben jó eséllyel soha többet nem hallasz a „tulajdonosról”…

Akadnak olyan csalók, akik nem elégednek meg a depozittal, hanem addig próbálnak belőled pénzt kiszedni, amíg csak lehet. Például azzal állnak elő, hogy nem érkezett meg az adott összeg, küldd el még egyszer, és ha közben mégis megérkezik, akkor a második átutalást majd beszámítják a lakbérbe.

Ugyanez igaz a készpénzes fizetésre is: soha ne fizess készpénzben, mert annak útját utólag rendkívül nehéz rekonstruálni és bármit bizonyítani.

#4 Ne bízz az útlevél-másolatban és soha ne küldd el a tiéd

Előfordulhat olyan eset, hogy a lakást kiadó nagyon „nem tud” veled valamilyen (általában hajánál előrángatott) oknál fogva találkozni. A leggyakoribb kifogás a családi vészhelyzet és az „éppen nyaralok”.

Ilyen esetekben sokan megelégednek azzal, ha a tulajdonos elküldi mondjuk az útlevele másolatát és ettől megnyugszanak. Pedig nem árt tudni, hogy ez még nem perdöntő bizonyíték, simán lehet lopott vagy hamis és egy újabb trükk arra, hogy kiszedjék belőled a pénzed.

Ha már útlevél: soha ne küldd el a sajátod másolatát sem! A csalók arra is rámennek, hogy lehetőleg minél több személyes információt szedjenek ki belőled, megkérnek, hogy mutass be kereseti igazolást, munkavállalói szerződést, útlevélmásolatot – aztán ezeket felhasználva újabb csalásokat követnek el.

#5 Ha nem tudja bizonyítani, hogy ő a tulajdonos, akkor jó eséllyel nem is az

Lehet, hogy minden rendben lévőnek látszik, de még mindig nem vagy teljesen meggyőződve róla, ezért úgy döntesz, elkéred a tulajdonostól a tulajdonjogát bizonyító dokumentumot. Mire ő azt válaszolja, hogy az sajnos elveszett. Na, ilyenkor meg kell szólalni a vészcsengőnek!

Jó ötlet megkérdezni, ki a tulajdonos, beszélhetsz-e vele és megnézheted-e a tulajdonjogot bizonyító iratokat, még ha csak azért is teszed mindezt, hogy megnézd a reakciókat.

Összességében azt tanácsolnám, hogy ha akár csak a legkisebb kétely felmerül benned, ne utalj át egyetlen fillért sem! És ne feledd: ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlan lakásbérlés Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315010778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2019.08.16. 09:14:32

Akinek nincs ehhez elég esze, az úgysem olvassa ezt itt el.
Western Union, és társai, ha megjelennek a képben, az csak átverés lehet, ezt már tíz éve is megírták. Na meg a régi igazság, ingyen ebéd nincs, csak még nem tudod ki fizeti.

Arthamyr 2019.08.16. 09:50:53

Szerintem hasznos dolog relokációval foglalkozó cégeknek kiadni a lakáskeresést, főleg akkor, ha valakinek nincs ideje (pl. mert egyből elkezd dolgozni). Ez nekünk és az ismeretségi körünkben mindenkinek nagyon bevált, szerintem pörgősebb ingatlanpiacokon, ahol nincs valakinek helyben lakó barátja/rokona nagyon megéri.

Egyébként az egész lista kipipálható a józan paraszti ész használatával, és igaza van @Shanarey: -nek, akinek ehhez sincs elég esze, az kis eséllyel fogja ezt elolvasni.

Golf2 2019.08.16. 09:51:44

Mire kell figyelni...Az erkély ne a Blahára nézzen hanem tengerre,Svajcban elég ha tóra.Keleti fekvés,legfelső emelet,csend előnyben.

takarék-láng 2019.08.16. 11:14:14

Tehat ne kuldjunk utlevelet, meg masolatot se.
A helyzetet viszont nem kell tulaggodni pl. a sim kartya vetelnel, bankszamla nyitasnal.
Nekik nyugodtan kiadhatjuk adatainkat, mert ok sosem elnenek vele vissza, hiszen a torveny hatalya alatt vannak.

2019.08.16. 11:14:21

Én is beleszaladtam egy ilyenbe, egy nürnbergi lakásról volt szó. Sajnos a tulaj Madridban van.Mondtam semmi gond, hétfőn megyek, hol találkozzunk, na azóta nem válaszolt.

M. Péter 2019.08.16. 12:14:25

Londonban néhány éve gyakori a volt az alábbi Western Unionos átverés. A csaló meghirdet egy relatíve olcsó lakást, az érdeklődőnek azt mondja, hogy ő egy nagyon elfoglalt ember, nem akarja az idejét vesztegetni olyanokra, akiknek nincs pénze, ezért az érdeklődő igazolja, hogy van pénze úgy, hogy elküldi saját magának vagy egy megbízható ismerősének, rokonának a kaució és az 1. havi lakbér összegét Western Unionon keresztül, szkennelje be a nyugtát, és küldje el neki, majd utána lehet a lakást megtekinteni. Ha az áldozat elküldi a pénzt, akkor a csaló hamis papírokkal vagy az áldozat útlevelének másolatával és a Western Union alkalmazottjának közreműködésével felveszi a pénzt, és eltűnik.

négyzet 2019.08.16. 21:23:22

Mi nem találkoztunk még egyáltalán sosem a lakástulajékkal. Magyarországon, meg egy sor más országban nem csináltam volna ezt meg, de a nordic országokban annyira leinformálhatók az emberek, hogy simán belefért, hogy Skype-on beszéltünk csak, mert nem élnek az országban, egyikünk megnézte személyesen a lakást (a korábbi lakó megmutatta), aztán szerződést kötöttünk, a költözés napján pedig a szomszéd adta át a kulcsot. Aztán aznap este átlöktük az összeget a számlájukra (depozit és lakbér). Most kezdjük a második évet ebben a lakásban.

gabors 2019.08.17. 02:36:22

na jo ebben semmi egetveroen eredeti nincs .... de nyilvan mindig vannak naiv fiatalok akik most csinalnak ilyet eloszor es eddig csak cserkesztaborban voltak (resen) ....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.17. 09:07:03

Barcelonaban es spanyolo.ban kulon maffia van erre a csalasra. vigyazzatok!

Norbi5 2019.08.17. 09:07:19

Ingatlankozvetítőben se bízzunk feltétlenül, főképp ha kelet-európai. Az Egyesült Királyság egyik városában lévő, magyar tulajdonos által működtetett ingatlankozvetítő iroda bevett munkamódszere, hogy kelet-európából érkezőknek ad ki retek szobákat, lakásokat, majd amikor a bérlő tovább áll, mindenféle indokkal megpróbálja megtartani a depositot. Én egy megtermett kolléga segítségével szereztem vissza a havi bérleti díjjal megegyező összeget egy hónap ígérgetés után. De kapott már verést is lengyel bérlőktől az ingatlanos "úr". Szóval csak óvatosan, főképp a kelet-európaiakkal...

Etniez 2019.08.17. 09:07:27

@M. Péter: kocsis árverés is megy ugyanígy. Csoda jó autó, küldj pénzt majd küldi az autót.. Sok hülye meg elhiszi 2019-ben is.

Golf2 2019.08.17. 10:37:21

Barcelonaban es spanyolo.ban kulon maffia van...románok...

gabors 2019.08.17. 10:57:56

@FILTOL: "Barcelonaban es spanyolo.ban " barcelona mar ki valt spanyobol ? EU-ban meg bent vannak vagy barxit ?

xporolyke 2019.08.17. 19:12:30

Hasznos dolgok, se ezek alap dolgok. Angliaban es Hollandiaban a normalis feltetelek mellett szerzodo helyzetben fontos eszben tartani, hogy nem viccelnek a kaucioval, ha az ember nem tolti ki a minimum idot, semmi gond, csak kauciot bukja, de ez kezd Magyarorszagon is altalanos lenni. Amugy ez ertheto, de sokan biznak olyasmikban, hogy majd hoznak munkaltatoi igazolast, hogy elkoltozik a ceg az orszagbol, de ez sem segit, ha alairta, hogy x ido a minimum berleti ido. Nemetorszagban nem megy az a fajta ingatlanozas legalabbis a legtobb helyen nem, hogy 10+ ember lakhat egyutt, sokszor mar ket szulo, egy gyereknis sok ha a kinezett lakas “csak” 50nm. Az, hogy minkerjunk tulajdoninlapot egy nemet berbeadotol az irrealisnak tunik, de valoszinu mashol is (tudom Magyarorszagon ez is megy), gyakorlatilag a berlonek kell munkaviszonyt, erkolcsibizonyitvanyt, stb. bizonyitani.

M. Péter 2019.08.17. 19:30:25

@Etniez: Itt az a trükk, hogy nem az állítólagos tulajdonosnak küldi a pénzt, hanem saját magának, vagy egy megbízható ismerősének, a csaló mégis fel tudta venni.

Másik Western Unionos átverés az, hogy az eladó azt mondja a vevőnek, hogy adjon meg egy jelszót is a pénz feladásakor, és küldje el a jelszót, amikor megérkezik az áru. A vevő azt hiszi, hogy jelszó nélkül nem lehet felvenni a pénzt, pedig megfelelő igazolvánnyal mindig fel lehet venni, a jelszó akkor jó, ha címzettnek nincs igazolványa vagy ellopták a táskáját az összes iratával együtt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása