oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 01. 06:30,  Új élet Németországban 147 komment

2019. augusztus 01. 06:30 Határátkelő

Új élet Németországban

Negyven fölött, tönkrement házassággal, minimális holmival nekivágni a határátkelésnek nem akármilyen kihívás és nem kis bátorságot feltételez. Erika életét ráadásul különféle betegségek is nehezítették, mostanra úgy tűnik, mégis révbe ért.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

masszor_no_foto_pixabay_com_massagenerds.jpg

„Én 2011-ben döntöttem úgy, hogy munkát vállalok Németországban. 43 évesen, egy tönkrement házasságból kilépve fogtam az utazótáskámat és beültem egy buszba.

Az kivitt egy családhoz, ahol idősgondozóként kezdtem el dolgozni. Nyolc hónapig segítettem egy idős néninek a háztartásban, aztán egyszer csak rádöbbentem, hogy itt nem vagyok biztosítva, mert nincs bejelentett állásom.

Nem kis sajnálattal ugyan, de felmondtam a családnál és nekivágtam a nagy Németországban munkát keresni. Immenstadt volt a célom, mert itt voltak barátaim.

Az első sokk

Az ő segítségükkel pár napos keresgélés után sikerült egy szállodában takarítóként elhelyezkednem. Kaptam személyzeti szállást is.

Aztán jött az első sokk, egy igen veszélyes betegség ledöntött a lábamról, aminek kórházi kezelés lett a vége, így három hétig nem tudtam dolgozni.

Amikor visszamentem, a főnök a harmadik munkanapomon közölte velem, hogy nem kell tovább dolgoznom, ki vagyok rúgva. Maradhattam még a személyzeti szálláson 2 hétig, de nagyon el voltam keseredve.

Aztán a harmadik napon találtam egy hirdetést, egy szállodába kerestek takarítót azonnali kezdéssel. A hely ott volt, nem messze tőlem. Felhívtam őket, megbeszéltem egy azonnali találkozót.

Mondtam nekik, hogy akár már hétfőn tudok kezdeni, de mindenképpen kell szállás is. Belementek. Leszámoltam az előző munkahelyemen és átmentem az új helyre, ahol két évig dolgoztam.

Fokozatosan előre

Voltak meg nehézségek, hiszen a nyelvet folyamatosan tanulnom kellett. De 2012-ben megvettem az első autómat itt, Németországban, aztán 2013-ban saját bérelt lakásom lett.

Amikor úgy éreztem, hogy most már beszélem annyira a nyelvet, hogy visszamehetek a saját hőn szeretett hivatásomba, elkezdtem pályázgatni masszőri állásokra.

Kaptam is egy állást egy rehabilitációs klinikán és végre boldogan dolgoztam az imádott szakmámban. Aztán ennek a munkának is vége szakadt, mert egyéves szerződésem volt.

Egy nagyszerű hely, de újabb csalódás

Ekkor azonban már nem estem kétségbe. Gőzerővel kerestem új munkát, de ekkor már csak klinikákat céloztam meg. Sikerült is találnom egyet, egy szuper családi klinikát.

Itt tudtam csak igazán kiteljesedni, szuper jó kollégák és igazán jó páciensek voltak. Imádtam.

Aztán jött egy újabb hidegzuhany, egy újabb bőrbetegség, ami megrezegtette a lécet, hogy egyáltalán dolgozhatok-e tovább a hivatásomban. Majd jött a következő sokk, a kollégák a klinikán egyszerre mondtak fel. 2018 decemberében én is ezt tettem.

Idén januárban aztán elhelyezkedtem egy wellness-hotelbe masszőrnek. A hely jó lett volna, ám mivel a betegségem lappangott, sokáig nem tudtam ott maradni.

A munkaidőbeosztás igencsak hektikus volt, egy napon úgy jöttem haza, hogy sírtam és azt mondtam magamban: ha nem változtatok, megutálom a hivatásom. A szervezetem is megálljt parancsolt, végül egy pajzsmirigy-gyulladással beteget jelentettem.

Két hét kezelés után kirúgattam magam a szállodából, majd három hónap munkanélküli után most júliustól újra egy wellness-szállodában dolgozom. Elmondhatom, hogy pár hét elteltével a vendégek kezdenek megszokni és úgy kérik a masszázsokat, hogy hozzám kerüljenek. Ismét úgy érzem, szárnyalhatok a hivatásomban.

Mindig tanulni, fejlődni

Ez a nyolc év megtanított arra, hogy mindig tudatosan éljem az életem. Nem veszíthetem el egy percre sem a tudatosságom. Visszatekintve nem volt könnyű idáig eljutni, de megérte.

Van egy lakásom, egy autóm, boldog párkapcsolatom és a két csodálatos gyermekem, akik időközben felnőtté váltak és nagyon szép karrierjük van.

Nem mondom, hogy itt megállok. Folyton tanulok, fejlesztem magam. A sikereimet bezsebelem es ez boldoggá tesz. Viszont nem riadok attól sem vissza, ha egy napon azt a döntést hozom, hogy egy másik országban ismét új életet kezdek.”

(Fotó: pixabay.com/massagenerds)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214989026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.08.01. 09:31:13

Minden jó ha jó a vége.

Bredpitt Monika 2019.08.01. 09:39:40

Sok sikert kivanok!
Remelem minden szamitasod bejon.

Amikor azt olvastam, hogy betegseg miatti hianyzas utan kirugtak, arra gondoltam, hogy esetleg rosszak a munkaltato tapasztalatai a bevandoerlokkal kapcsolatban, de azok, akik kint elnek, erre jobban ralatnak biztosan......kivancsi vagyok, ok mit gondolnak.

Bredpitt Monika 2019.08.01. 09:55:08

Pont most volt az Isten veled Magyarorszag sorozat ban egy magyar csalad, anyuka egy ovoda intezmenyvezetoje volt, elege lett, tud nemetul, elore ment, aztan vitte a csaladot. Most nevelo egy gyermekotthonban es egyedul el tudja tartani a csaladot. Ket kamasz fiuk van.

Erdekes es szomoru is volt egyben latni, hogy a koltozes alatt a fiuk hogy viselkedtek. Az idosebb gyerek a baratnojet hagyja itt es nagyon nem akart menni.
Nem irigyeltem oket.

Tegnap lanyom is elsirta magat. Minden nap a barataival log, mar bucsuzkodnak es most dobbent ra: this is it, elhagyom az orszagot, ahol eltem, a barataimat......
Beszelgettunk, kerdeztem tole: megtorpantal? Menni akar, de most erzi at, hogy milyen gyorsan itt lesz a bucsu.....

Herr Géza 2019.08.01. 11:25:01

@Bredpitt Monika: Már nem azért..., de nem úgy volt, hogy pont a lányotok miatt mentetek haza? Most meg megint csak "felkapod" és viszed magaddal? Hova is? U.S.Visa elintézve? Vagy mi van most? Lemaradtam valamiröl?
Megannyi kérdés... :)

Platonica 2019.08.01. 11:35:05

@Bredpitt Monika: Nem irigyellek! Mennyi idos a lanyod? Sajnos minel nagyobbak, annal nagyobb trauma a kortars-csoporttol elszakadas:-( Remelem, jol alakul.

Herr Géza 2019.08.01. 11:42:43

@Bredpitt Monika: "Amikor azt olvastam, hogy betegseg miatti hianyzas utan kirugtak, arra gondoltam, hogy esetleg rosszak a munkaltato tapasztalatai a bevandoerlokkal kapcsolatban,..."
Öööö, arról nem szólt a fáma, hogy a "betegség miatt" rúgták ki, de egyébként simán megtehetik, pláne a próbaidö alatt.
Hogy jönnek ide a bevándorlók? Az átlaggermán (is) simán beteget jelent(het) akár három hapci után...
Azért sokat jelent,hogy a kedves poszter/-ina 8 (!) hónap után "döbbent rá", hogy nincs betegbiztosítása, majd miután lett, rögvest beteg is lett.
Persze nyilván csak én látom ilyen másik szemüveggel a sztorit, ha így lenne, már most megkövetem a hölgyet/urat...

Bredpitt Monika 2019.08.01. 11:46:54

@Herr Géza: latom formaban vagy...
ja, lemaradtal
nem kapom fel, az apja kapja fel, lanyom menni akar, en meg varok a papirjaimra, ami nem US visa, hanem bevandorlasi .......inkabb valaszolhatnal a fenti kerdesre, ami a poszthoz tartozik......
ez volt a terv egyebkent, hogy itt kijarja az altalanost , a kozepiskolat meg ott kezdi, itt az ido....

Herr Géza 2019.08.01. 11:47:09

@Herr Géza: Jajjaj, most látom,hogy a felkonfban benne van,hogy Erika.... Lenin szkazal azt is: olvasni, olvasni, olvasni. :)))

Bredpitt Monika 2019.08.01. 11:48:33

@Herr Géza: latom hozod a formad......ereszkedj le legyszi a pornep koze....

Herr Géza 2019.08.01. 11:55:06

@Bredpitt Monika: Jól van na, csak nem értettem mizu. A "Visa" meg nem szó szerint értendö volt,gondoltam,hogy nem valami turistaút miatt aggódik a búcsúzással kapcsolatban...
"...lanyom menni akar,.....ez volt a terv egyebkent, hogy itt kijarja az altalanost , a kozepiskolat meg ott kezdi"
Akkor ugye utólag benned is felmerült, hogy biztos jó ötlet volt-e annak idején hazamennetek? Mennyivel egyszerübb dolga lenne most. No meg neked is. Szerintem... :))

Herr Géza 2019.08.01. 11:57:12

@Bredpitt Monika: Most akkor mi is a bajod velem? Leírtam a véleményemet. Szabad?

Bredpitt Monika 2019.08.01. 11:58:18

@Platonica: 14 eves.....
kicsit azon izgultam, hogy pont most lesz sxerelmes, de az meg nem utott be......
anyukam novere egyszer azt talalta mondani, hogy nem irigyel bennunket ezert az allando
va ndorlasert, o abban a gyonyoru nograd megyei kis faluban elte le az egesz eletet, amiert en neha irigylem oket, de ugyebar neki nem amerikai ferje van......

Bredpitt Monika 2019.08.01. 11:59:20

@Herr Géza: ki mondta, hogy bajom van veled????.
Nincs humorerzeked..
.

Bredpitt Monika 2019.08.01. 12:01:01

@Herr Géza: szerinted, es nem merult fel bennem......jo dontes volt, hogy hazajottunk......

Golf2 2019.08.01. 12:45:15

@Bredpitt Monika: Ó te akkor már sinen vagy arccal a vasút ill óceán felé.Aszittem még elkanyarodsz olasz felé.Én még az állomást se találtam meg,pedig már áll majdnem 40 éve...

Platonica 2019.08.01. 13:10:22

@Bredpitt Monika: En inkabb a jelenlegi szituaciora ertettem a nem irigyellek-et. Hogy elsirta magat, radobbent, stb a lanyod. 14 amugy is erzekeny korszak...

skye8 2019.08.01. 14:10:10

@Bredpitt Monika: gosh hat az nem lesz konnyu a lanyodnak, annyi ev utan egyenesen kozepiskolat kezdeni amerikaban.
ha jol ertem te most nem mehetsz vele? miert akar visszamenni? (in other words kinek a dontese volt)?

Shaktee 2019.08.01. 14:22:00

@skye8: igazad lett, elfogyott Kamala mojoja..:(

skye8 2019.08.01. 14:32:15

@Shaktee: jah, csalodas volt... bident kicsit piszkalta a hyde act-el de azt is eltulozta. tulsi tetszett de nem hiszem hogy bekerul a szeptemberi debate-be. kezdek gondolkozni hogy inkabb biden mint warren vagy sanders. thoughts?

Shaktee 2019.08.01. 14:37:30

@skye8: szerintem a Biden, old school dem model nem fogja kihuzni amerikát a "deep" problémákbol, uj deal kelle(ne).

Ha az egészet nezem, warren a meghatározo, de megintcsak..a demik valaszinuleg Joe-t akarjak majd.

Korai még?

Ket nagy duma volt, a Clorox s az Adios :-)

Most jottem csak ra hogy a szoszi Gillibrand nyirta ki Frankent, a biach.

2019.08.01. 14:47:32

No, mivel egy idióta szentimentális barom vagyok, az RSS-ben meghagytam a blogot, és a Németországi posztokat még végig is olvasom.
Most csak azért szólok hozzá, mert annyira ismerős a posztoló helyzete (No meg, mert Herr Géza is feltűnt a szinen :D) Ahány wellness-hotelben dolgoztam itt Németországban, a posztoló életútja átlagosnak tűnik, csak a nemzetiség változik, (a kéztőalagút szindróma. nem ... bocs ;) ). De tényleg, a wellnes-hotelekben, és hajókon már a posztolóhoz hasonló életúttal rendelkező emberek dolgoznak nagyobb arányban, nem azok, akik már 10-en évesen is tudták, hogy masszőrök lesznek .... És vannak köztük jók, meg takarodj-a-közelemből szinten lévők. No, ez volt az általános duma.
Ami viszont a posztolónak szól. .... Visszatérő bőrproblémákkal, sajnos elfelejtheti a masszőr szakmát, pláne, ha azok látványos bőrelváltozással is járnak. Szar ügy, de ez van. Ha esetében nem járnak azokkal, akkor drukkolok neki, hogy sikeres legyen, és egyben javaslom, hogy minden "piszlicsáré szarral" ne rohanjon egyből orvoshoz, mert az ugyan kiirja majd 5-7 napra, akár bemondásra is, csak lehet, ha nincs akut emberhiány, kibasszák, mint macskát ... előbb-utóbb. Persze, a hivatkozási alap meglesz, attól nem kell félni, és nem a betegszabi lesz az ... a németek akkurátusak ... csaxóltam.
Tulajdonképpen, nem tudom igazán, mit is javasolhatnék a poszternek, ugyanis, ha a bőrproblémái látható elváltozásokkal járnak, akkor felejtős a szakma. Ha esetleg csak néha jönnek elő, akkor talán egy idősek otthonában megpályázhatna egy masszás-terapeuta állást (annyira nem tolonganak érte ...). Ha asz sem megy, akkor marad valamelyik puff-hausban a masszázs ... ami neki egy baszottnagy sokk lenne, úgyhogy inkább mégsem, talán ...

Herr Géza 2019.08.01. 14:53:46

@Pink Petsch: Grüzi madám, kit nem látok errefelé ténferegni... :)

Herr Géza 2019.08.01. 14:58:55

@Herr Géza: Wo bischt den grad? Hadd izzítsák jóakaróink a gugli fordítót :)))

Shaktee 2019.08.01. 15:00:52

@Herr Géza: a te magyarodhoz is gugli ferdito kell ugrifules :DDD

2019.08.01. 15:10:10

@Herr Géza: Hát láttam a pofidat errefelé, és nem tudtam neki ellenállni ;)
Hm, csak megjegyzem, a törzsközönség úgy kábé 80%-a lelépett azóta .... de van pár újra-reg idióta-barom ....
Minden bizonnyal, ez jobban megfelel a bloggazdának. Ő tudja, ő blogja ... nem fogok sokat zavarni, ezután sem, szerintem.

2019.08.01. 15:18:01

@Golf2: Tán hiányoltál, netalantán? ;)

Shaktee 2019.08.01. 15:20:00

@Pink Petsch: az álom is elkerült, annyira! :P

2019.08.01. 15:21:39

@Herr Géza: Im Rust, bei EP Park, aber man! Ganz erlich! Weist du wie ist das arbeiten mit ganz Idioten? Okay, du sicher weist ... soo ... eine Monat noch, und schluss!

gabors 2019.08.01. 15:47:04

@Herr Géza: "@Bredpitt Monika: Jól van na, csak nem értettem mizu. A "Visa" meg nem szó szerint értendö volt,gondoltam,hogy nem valami turistaút miatt aggódik a búcsúzással "

jol mondod mert hacsak nem kapja meg mar a "zold kartyat" akkor minden mas beutazasi papir IS visa lesz ha bevandorlasi ha nem ... sot maga a green card is "visa" mert az nem mas mint beutazasi engedely egy adott orszagba, es a zold kartya az olyan ami nem hatarozott idore szol elmeletileg meg ha lejart akkor is be lehet utazni mert maga az allando tartozkodas mint "allapot" nem jar le csak vissza vonhatjak ...

Herr Géza 2019.08.01. 15:47:27

@Pink Petsch: Hahh, nächste Woche bin ich am Kaiserstuhl... Wenn die Geheimpolizei nach dir fragt, dann kannst du dich auf Onkel Géza freuen. :))))

gabors 2019.08.01. 15:55:29

@Shaktee: "@skye8: igazad lett, elfogyott Kamala mojoja..:(
" zsembes kotozkodo oregasszonynak tunt es meg durcas is lett mikor felhoztak miket is csinalt mint allami fougyesz (ezt tobb talking head is mondogatta mar elore)

most se latod meg hogy miert nem jo ez a demokrataknak egymast dobaltak arcon "szarral" 2.5 oran keresztul tisztelet nehany kivetelnek (Yang talan)

gabors 2019.08.01. 15:57:39

@Shaktee: "Most jottem csak ra hogy a szoszi Gillibrand nyirta ki Frankent, a biach."""

pedig New York (state) latszik akar a balkonodrol is :-))))))

London2009 2019.08.01. 15:58:10

@Pink Petsch: szia Pinki! No en meg azt nem alltam meg, hogy koszonjek.
Szerintem csak arrol van szo, hogy a posztokat sokan olvassak, de keves mar az erdemi komment. A FB-n sokkal erdekesebbek es relevansabbak a kommentek. Itt mar csak par ember szorakoztatja magat a privat beszelgeteseikkel, offolasaikkal, amik spec engem sem erdekelnek kulonosebben. Vagy csak nyar van es mindenki nyaral?
Oh es valoban, a bloggazda tudja, hogy maganbeszelgetesekhez szolgaltat e feluletet par embernek vagy erdeklik e a poszthoz tartozo segito, relevans kommentek.

Shaktee 2019.08.01. 16:12:06

@gabors: aint over until the fat lady sings :)

Határátkelő 2019.08.01. 16:18:30

@London2009: "Oh es valoban, a bloggazda tudja, hogy maganbeszelgetesekhez szolgaltat e feluletet par embernek vagy erdeklik e a poszthoz tartozo segito, relevans kommentek."

És ezt mégis hogyan képzeled a gyakorlatban? Hogy a releváns kommenteket nem engedem be, mert nem érdekelnek? Vagy mi lenne a teendő? Komolyan érdekel. Már csak azért is, mert kb. 8 éve hallgatom, hogy nincsenek releváns kommentek. Akkor is ez ment, amikor 500 komment volt minden nap, meg most is. Szerintem olyat vártok el, ami nem létezik. Nem láttam még olyan blogfelületet, amit sokan olvasnak és tele lenne releváns kommenttel. Mert óhatatlanul előbb-utóbb kialakul egy közösség, akik utána elviszik a fókuszt. De ha tudod a megoldást, akkor ne kímélj! :)

Shaktee 2019.08.01. 16:41:23

@gabors: Jo ez gabesz, igy hullik a férgese.

London2009 2019.08.01. 16:55:08

@Határátkelő: kar volt visszaengedni trollokat a white listre peldaul. Illetve kar trollokat tartani a white listen. Par napja lattam, hogy meg az elmeroggyant favagonak is irtal. Megis mi a fenenek?!? Nem is ertettem. Bezzeg amikor valaki ki lett "utalva" a blogrol, tobbszor ok nelkul, akkor nagy volt a csend. De tudom, hogy ilyen a popszakma, csak nem ertem en ezt kis eszemmel.
Nekem tenyleg az tunt fel leginkabb, hogy a FB-on mennyivel erdekesebbek a kommentek. Itt sem az a gond, hogy ha elmegy a beszelgetes mas iranyba, sot, miert is ne menne. De amikor mar ket ember beszelgetese megy reggeltol estig napok ota egy belinkelt valamin, aminek semmi koze a poszthoz, az engem mar nem hoz lazba. De ez is csak egy velemeny, igy is, ugy is kommentelni fogok, mint ahogy az elmult mar nem is tudom hany evben tettem, ha kedvem tartja. Valami erezhetoen megvaltozott es ha rajottem a megoldasra, majd szolok! : )

Határátkelő 2019.08.01. 17:07:14

@London2009: Neki azért írtam, mert elegem lett belőle és egyszer és mindenkorra véget akartam vetni annak, hogy különböző kamunickekkel idejön és arra büszke, hogy azt hiszi, nem teljesen átlátszó, amit művel.

Szerintem nincsenek trollok a whitelisten, én alapvetően abból indulok ki, hogy minden olyan kommentet beengedek, ami nem megy szembe a linkelt moderálási alapelvekkel, akkor is, ha hülyeségnek tartom.

Az, hogy két ember itt beszélget mondjuk zenéről - ilyen korábban is volt, ment, hogy ki mit ivott reggel, meg hol fáj neki a dereka, stb. A nagyobb zajban talán ez jobban elveszett, ez lehet az oka.

Annak meg, hogy kommentelsz, személy szerint nagyon örülök. :D

Shaktee 2019.08.01. 17:16:43

Kunbaya alors :-)

A poszthoz: csak igy tovább, sok szerencsét!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.01. 17:49:29

@Határátkelő: LOL!
250 kommentből az utolsó 150 arról szólt,hogy mindenki belinkelte a kedvenc női sztárjának a képeit!:))
Zero a Vastagbőrön nem volt elragadtatva!XD

Shaktee 2019.08.01. 18:05:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ment ez itt is, ha emlékszel még a néhai diggerkorszakban..

kronikas 2019.08.01. 18:06:22

Nagyon tetszett a poszt, további sok sikert kívánok! Előbb utóbb akár maganpraxis is meglehet...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.01. 18:13:02

Amúgymeg biztos kamu a sztori.
Hiszen nyilvánvaló,hogy mindenki mosogatni megy ki külföldre!
:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.01. 18:13:05

@Bredpitt Monika: Engem nem visztek?:))
Most még közel vagyunk egymáshoz,megbeszélhetjük!
Arra felé mennék én is!

Csodabogár 2019.08.01. 18:34:20

@Pink Petsch: Willkommen! Merre jársz, hol és mit főzől mostanság?

Csodabogár 2019.08.01. 18:39:31

@gabors: Zöld kártyával erősen piszkálódtak, mikor több mint 3 hónapot távol voltam. Még Embert is faggatták, hogy mikor utazott el meg ilyesmik, pedig már ezer éve állampolgár év ez még bőven Trump előtt volt. Irtó gyanus lehetett két 80 körüli fehér ember.

Csodabogár 2019.08.01. 18:46:08

@London2009: Irhatnál valamit Boris tegnapi sikeres napjáról pl.
Mindjárt lenne jó téma itt is.
Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki enyhe hidegrázást kap a facebooktól, hiába próbálod itt reklámozni már többször.

Shaktee 2019.08.01. 18:48:57

@Csodabogár: Pedig jo az HA facebook oldal - is.

Valoban jo lenne hallani Boriszrol az angoloktol.

Arthamyr 2019.08.01. 18:54:40

@Határátkelő: Pl. nézz rá a stackoverflow-ra, nézz körül itt-ott a redditen, hobbikra szakosodott fórumokon, lehetne sorolni... Azért bőven akadnak olyan helyek az interneten, ahol releváns válaszokat/kommenteket talál az ember. Igaz, az ilyen helyeken ritkán lesz 500 komment egy topicon, mert 20 után megvan a valász, vagy ha nem megoldható, akkor ezzel a felkiáltással le is zárják a moderátorok.

Persze az offolás is lehet minőségi, de pl. taga_20, O1.G és a hasonlók működése akkor sem az, ha on topic (ami persze ritka).
Amire egyébként a múltkor nem válaszoltál, amikor konkrétan rákérdeztem, hogy ugyan miért engedted be a személyeskedő hozzászólásait.
Ha minőséget akarsz, az a mennyiség rovására fog menni (soha nem lesz 500 komment egy poszt alatt, főleg, ha naponta van poszt), és persze nehezebb is úgy megírni a szabályokat, hogy a szemetet ki lehessen söpörni, és ne tűnjön önkényesnek (amire te úgy tűnik, valamiért adsz).
És persze infrastruktúra sem árt ehhez (lehet upvote-olni, spamnek jelölni, beszélgetési ágakat bezárni stb.), sajna a blog.hu kommentszekciója elég fapados.

Platonica 2019.08.01. 18:56:40

@Csodabogár: Ugy tunik, te tobbet tudsz, mint az itt elok;-)
Mit lehet irni egyebkent, ami nem talalhato meg a neten?? Mar ha vkit erdekel.

Platonica 2019.08.01. 19:00:02

@Arthamyr: 'sajna a blog.hu kommentszekciója elég fapados'

Lehet pont ezert mukodik? Es pont ezert nem fejezodnek be a topikok 20 posztnal?
En nem annyira hiszek az agyonszabalyozasban. Az itteni moderalas pedig sztem egesz jo.

Shaktee 2019.08.01. 19:04:23

@Platonica: ditto..+1

Legalább te irhatnal a mai angilarol, boriszrol, arrol hogy hogy erzitek most magatokat, hiszen hatalmas vatozasok tortennek ott..

Arthamyr 2019.08.01. 19:08:35

@Platonica: Nem, ennek nincs előnye (azon a kétséges előnyön kívül, hogy internetes analfabétákat esetleg elriaszthat egy több funkcióval bíró, így ebből következően komplexebb felület).

Amit meg idéztél, annak nincs köze a szabályozáshoz, egyszerűen segíti a felhasználókat (tehát nem a határátkelő üzemeltetőit, hanem az olvasókat). Ilyesmire kell gondolni, hogy blokkolhatsz felhasználókat permanensen, ha valamit sokan spamnek jelölnek, akkor alapból nem látszik, külön kell kattintani, ha valaki látni akarja (vagy a profilján beállítani, hogy ő nem kér ebből a jelzésből), vagy amikor olvasod, akkor bezárhatod az egy válaszra érkezett többi választ. Ez nem szabályozás, sokkal inkább az olvasás testreszabása és kényelmi funkciók.

gabors 2019.08.01. 19:09:25

@Csodabogár: "@gabors: Zöld kártyával erősen piszkálódtak, mikor több mint 3 hónapot távol voltam."

tavol lenni az mas nyilvan azt gyanitottak hogy NEM eletvitelszeruen elsz ott ami miatt vissza is vonhatjak ... regen (20+ eve) nem nem volt komoly nyilvantartas azota mar van ... nagyon sokan csinaltak hogy ketszer haromszor par hetre utaztak be csak hogy "megtartsak" a zoldkartyat ez elvben szabalytalan (lehet kerni felmentest elore ha valaki hosszabb idore kulfoldre keszul )

Az hogy nem el usa-ban igazabol nincs pontos naphoz kotve az okolszabaly hogy 6 honap eseten mar jobb elore bejelenteni vagy lepapirozni hogy mi is van mert bizony visszavonhatjak az allando letelepedesi engedelyt (zold kartya) es ha nem is sok ido es kellemetlenseggel tud jarni mar az is ha minden belepeskor "meghallgatas" van ... van meg egyebb dolog is ami miatt elvehetik az zoldkartyat sot deportalhatnak is ....

.. allampolgarsagot azt nem lehet ilyen modon elvesziteni de ez csak hangosan gondolkodas (es offolas London ugorjal) de egy allampolgar tud immigracios buncselekmenyt elkovetni ugy hogy "segit" egy zoldkartyasnak immigracios csalast elkovetni (ami mar az is ha rajtakapnak hogy beutazaskor valamit megszepitesz mikor mennyit hol toltottel az usa-n kivul es ugye miert) .... ezt siman "feltetelezhetik" mivel gondolom egyutt utaztatok

de mivel amugy sem szeretted az usa-t godolom ez mar nem zavar ..

nyuszigonosz 2019.08.01. 19:12:16

@London2009: Mivel már legalább tízszer írtad, hogy jaj de milyen jó hozzászólások vannak az Határátkelö fb oldalán meg persze azt is írtad a minap, hogy dehát te nem is jársz az fb-re mivel az már nem érdekes, divatjamúlt ...de ma újra reklámozod : benéztem oda. Nincs hozzászólás pl. a mai poszt alatt, az elözö alatt sem... szóval nem tudom, hol is az a sok jó és releváns hozzászólás ott.
Na mindegy is.

gabors 2019.08.01. 19:12:44

@Csodabogár: "@London2009: Irhatnál valamit Boris tegnapi sikeres napjáról pl.
Mindjárt lenne jó téma itt is. "

hiszen londoni fopolgi volt eppen az olimpia alatt igy egy londoninak lehet relevans tapasztalata is :-)

Platonica 2019.08.01. 19:13:41

@Shaktee: Oszinten, azert nem irok, mert rogton jon, hogy en -aki itt vagyok es benne- mennyire rosszul latom a sajat kis hetkoznapjaimat, es az mennyire nem ugy van;-))

Hatalmas valtozasok?? Mire gondolsz? Lehet, nem hiszed el, de konkretan semmi nem valtozott az eletemben az elmult x evben, ami politikafuggo es igazan szamottevo. Max a font gyenguleset tudom irni, ami en bloc mindenkit erint, angolt, kf-it. De az eletszinvonalunkat igazan ez sem befolyasolja egyelore.

Platonica 2019.08.01. 19:15:50

@Arthamyr: Akkor kenyelmi funkciokent vagy testreszabaskent mondom, hogy foloslegesnek tartom;-)

Shaktee 2019.08.01. 19:17:41

@Platonica: "mennyire rosszul latom a sajat kis hetkoznapjaimat,"

Csak bátran! :-)

Csodabogár 2019.08.01. 19:20:39

@Shaktee: Küldjél el egy linket, megnézem, a kedvedért.:-)

gabors 2019.08.01. 19:21:18

@Arthamyr: "@Határátkelő: Pl. nézz rá a stackoverflow-ra, nézz körül itt-ott a redditen, hobbikra szakosodott fórumokon, lehetne sorolni... Azért bőven akadnak olyan helyek az interneten, ahol releváns válaszokat/kommenteket talál az ember."

De ott amit emlitesz felteszel (vagy mas) egy konkret kerdest es arra probalnak valaszolni sokszor van hogy a kommentekben tobb reszletet is kernek a kerdezotol vagy tobb kulonbozo alternativ megoldast is javasolnak. Es mint irod a moderator eleg konyortelen tud lenni es lezarja hogy ha kerdes alpbol hulyeseg vagy nem vag az adott al-temaba (esetleg ateszik stockoverflow-n) sot beszolnak hogy ez ezerszer meg volt mar targyalva...

nem tudom hogyan lehetne ezeket a modelleket a HA-ra vagy hasonlo blogra "atmasolni" ... nehezen es tobb moderator is kellene ... az oskorban en is (seged)moderaltam egy forumot nem volt konnyu plane nem halas feladat ...

akinek ez igy nagyon nem jo az ugyis elmegy :-) (persze lehet nem ez az idealis megoldas)

Csodabogár 2019.08.01. 19:22:18

@Shaktee: Szerintem a helyszinen észre se veszik. Persze ha utaznak, akkor érzik a font "értékét".:-(

gabors 2019.08.01. 19:26:46

@Arthamyr: "Ilyesmire kell gondolni, ......" nem akarom az egeszet idezni ami ezutan jott a legtobb teljesen jo lenne de ez nem HA hanem blog.hu problema ugye hogy miert nem egy modernabb/ujabb/jobb platformot hasznalnak fel nem foghatom, sot mikor "fejlesztes" van akkor mar sokszor sikerult szarabba tenni (persze csak szerintem mert a fejlesztok biztos lattak abban is a "fejlodest")

Platonica 2019.08.01. 19:27:25

@Shaktee: Nem vagyok mazochista:-D

gabors 2019.08.01. 19:39:30

@Csodabogár: "@Shaktee: Szerintem a helyszinen észre se veszik. "

nem vagyok egy kozgazdasz de azert barmi amit UK importal es nem Font-ban merik az arat a vilagpiacon annak bizony az araban ott lesz a leertekeles (elobb vagy utobb) legyen az nyersanyag vagy kesztermek ...

ettol meg lehet igazad is hogy ezt nem veszik eszre :-)

Shaktee 2019.08.01. 19:55:51

@gabors: Egyenlőre senki sem sír hogy kétszer annyiba kerül a paradicsomos bab..
:-)

Arthamyr 2019.08.01. 20:10:46

@Platonica: A használata opcionális, így ez automatikusan teljesül.

Arthamyr 2019.08.01. 20:11:54

@gabors: Ezért írtam több példát is.

Platonica 2019.08.01. 20:13:44

@Shaktee: Tenyleg 2x annyiba? Wow. Ezt se vettem eszre:-D

Ilyen kardinalis valtozasokra gondoltal az elobb?

Shaktee 2019.08.01. 20:19:59

@Platonica:

Nem, hiszen meg nincs brexit, nincs targyalas..addig nem fogjatok ezt megerezni.

Asse tudom hogy a font hogy áll most..

Inkabb a hangulatra gondolok, hogy mit erez a nep, orul-e a tobbseg Borisnak, ilyenek..

Arthamyr 2019.08.01. 20:28:49

@gabors: Ezért is írtam, hogy blog.hu fapados, és nem ártana infrastruktúra sem. Persze mindezt akkor, ha célokhoz illeszkedik.

puhacica 2019.08.01. 21:02:22

@Pink Petsch: jol megleptel a lelepeseddel, tokosebbnek ereztelek ;)

gabors 2019.08.01. 21:04:16

@Shaktee: "@gabors: Kiváncsi leszek "igazi" Broadwayen lesz-e, vagy off Broadway.."

hmmm Padlas ... nem mond semmit pedig most megneztem meg otthon voltam amikor eloszor bemutattak....

meglatjuk Broadway-on vagy 3 eve voltunk utoljara ... volt mar magyar darab a Broadway-en ???

Platonica 2019.08.01. 21:04:56

@Shaktee: .Na de azt en honnan tudjam, orul-e a tobbseg??
Es a hangulat is nagyon relativ. Mert az enyem vagy a tarsasagomhoz tartozoke tenyleg nem politikafuggo, nem szoktunk ilyesmirol beszelgetni, a hangulatunkat elsosorban az befolyasolja, ami tenylegesen zajlik az eletunkben.
Most pl az erettsegi-felveteli eredmenyek varakozasa, a nyari programok, a munkank koruli valtozasok, bla-bla-bla...

Shaktee 2019.08.01. 21:11:21

@gabors: Ja, Liliom, s más Molnár Ferenc darabok is.

Shaktee 2019.08.01. 21:12:32

@gabors: ha a douchebag megbukik addig megnezzuk majd egyutt :-)

Shaktee 2019.08.01. 21:14:29

@Platonica: Ujsagokbol, bbc..etc, gondolom én.

En nemigen nezem a brit napi dolgokat, csak ha valami szenzacio van

gabors 2019.08.01. 21:27:04

@Shaktee: "@gabors: ha a douchebag megbukik addig megnezzuk majd egyutt :-)"

nem nagyon valoszinu az a helyzet nem nagyon szeretem a musical tipusu darabokat a multkor is csak nagy nehezen mentem el a felesegem miatt mar nem is emlekszem a darab cimere ... hacsak nem lesz valami egbeszoko siker :-(

Platonica 2019.08.01. 21:28:15

@Shaktee: En se. Egyik angol sajatossag a szocseples. Olyan folosleges napi szinten benne lenni.

Shaktee 2019.08.01. 21:30:51

@gabors: Sose tudni, 2 éve a nyufi darab 9/11 Gander volt a legnagyobb siker..

www.youtube.com/watch?v=WcI1EKE01S0

Shaktee 2019.08.01. 21:36:49

@Platonica: Ohhh nem ismered a franciákat :-)))))

Csodabogár 2019.08.01. 22:08:18

@gabors: Akkor se zavart, mert elve mondtam, hogy nekem a sima esta is megfelelt volna. Ember hajkurászta nekem a zöld kártyát. Soha nem volt vágyam az USA-ban letelepedni, Floridába is csak a jó idő csábított egy darabig.
Eleinte még simán a kinti utlevelemmel utazhattam 3 hónapra, a cirkuszok csak később kezdődtek. Kanadába soha semmi extra papir nem kellett és a határon se szórakoztak velem. Nem tudom most mi van, de oda sincs szándékomba menni.

Határátkelő 2019.08.01. 22:48:05

@Arthamyr: Azért ez nem egy kérdés-válasz oldal. Vannak olyan posztok, amiknél nem is lehet nagyon releváns válaszokat adni, óhatatlanul elmegy a beszélgetés más irányba. Speciel ez engem annyira nem zavar, mert hát lassan közelítünk a 3000. poszthoz, nem lehet a 400. németországi posztnál csak releváns beszélgetés.

Nekem ezzel nincs különösebb bajom, szerintem ez egy közösség, ami egy csomó mindent megbeszél itt. Ez mindig is így volt, max. még a legelején nem, de hát annak 8 éve.

Ami a Facebookot illeti, az szerintem külön jó, hogy sokszor ott s értelmes beszélgetések mennek (ami a Facebookon nem mindenhol jellemző, hogy finom legyek). Teljesen két különböző platform és ez szerintem így van jól.

gabors 2019.08.01. 22:48:52

@Csodabogár: "Akkor se zavart, mert elve mondtam, hogy nekem a sima esta is megfelelt volna. Ember hajkurászta nekem a zöld kártyát. Soha nem volt vágyam az USA-ban letelepedni, Floridába is csak a jó idő csábított egy darabig."

Ez hogy ? mert egy csomo papirt ala kell irni meg mar regen sem volt annyira olcso, es ha nem akartal letelepedni akkor valotlansagot allitottatok a kerelemkor ... vegul is O mert O kerelmezi a hozzatartozojanak a zold kartyat de a bevandorlonak is kell nyilatkozni .... sot van interview is (altalaban)

A tobbit sem igazan ertem mi az hogy kinti utlevel ? ha valakinek zold kartyaja van az ESTA-t vagy barmilyen mas nem immigracios vizumot nem hasznalhat az usa-ba utazasra (illetve hasznalhat csak az nem legalis es gond ha kiderul ...)

Csodabogár 2019.08.01. 23:06:22

@gabors: Mikor kezdtünk járni még nem volt esta az én utlevelemmel simán mehettem 3 hónapra, többre nem is akartam egyszerre. Én megbízom a hozzám tartozó társban, ezt ird alá, aláírtam. Láttam, hogy fizet valamit,mondtam ne költsd a pénzt, nekem nem kell semmi. Aztán egyszer csak közölte, hogy itt a zöld kártya. Addigra már kellett is, mert megváltoztak a szabályok, este stb. Egyszóval az ott tartózkodás az ő vágya volt, ő dolgozott érte nekem. Ha szabálytalan volt akkor megusztuk, de nem hinném, hogy valaha is szabálytalanul léptem volna be vagy ki.
Nagyon utáltam még a gondolatát is, a különböző vizumoknak. Azért akartam a szabad világban élni, hogy szabadon mozoghassak. Mikor nagyon régen voltunk még a férjemmel, akkor nem volt semmi cirkusz, legalább is nem emlékszem rá. 1972 után nekem csak Magyarországra kellett mindig vízumot kérni. Nos attól se voltam boldog.

2019.08.01. 23:13:10

@Határátkelő:

Szerintem én nagyjából egyetértek @London2009: -kával meg @Arthamyr: -ral, de ez végülis ízlés dolga is.

De azon én is elgondolkodtam már, hogy a blog témája megváltozott, eleve kevesebb beküldő van, és több posztot állítasz össze/fordítasz te, és egy csomó politikai felhangú poszt van (ami vagy nem volt régebben, vagy nem emlékszem rá).

És oké, ez is ízlés dolga, van, aki szereti a politikát csócsálni (bár az egy másik közönséget és másik hozzászólói kultúrát vonz, khm, ez remélhetőleg így diplomatikus volt), no de amin én elgondolkodtam, hogy ez az irányváltás tudatos-e, vagy csak sodródsz te is, elvégre neked is van életed, a gyerek megint köhög, hozott anyagból dolgozunk?

ps.: a bermudára költözött faszira írjál már rá pls, hogy mi lett velük. (mondom már vagy ötödször, és tudom, hogy nincs jogom belepofázni, de most úgy érzem, londonka meg arthamyr kiásták nekem a csontot, nekem már csak rá köll harapni)

2019.08.01. 23:24:16

@Pink Petsch:

Az szerintem egyébként kár, hogy te eltűntél. ¯\_(ツ)_/¯

blackhairlady 2019.08.01. 23:30:36

@Csodabogár: A sima Estaval max 3 honapra tudtal volna maradni egyhuzamban, de azt is idonkent felul irja a bevandoralsi ember es kevesebb idot pecsetel be az utlevelbe.
Kanadaba is kell Estahoz hasonlo elektronikus beutazasi engedely.
A zold kartyat gondoom hazassag miatt kaptad meg?

blackhairlady 2019.08.01. 23:34:58

@Csodabogár: Bocs, nem frissitettem az oldalt, latom mar valaszoltal.

Arthamyr 2019.08.01. 23:58:48

@Határátkelő: Igen, ezért írtam több dolgot, amiből nem mind "kérdezz felelek" típusú. És számomra is egyértelmű, hogy ez nehézkes váltás lenne (mert ugye az esélytelen, hogy ez a blog.hu-ra megérkeznek ezek a funkciók), ez inkább csak olyan "jó lenne" dolog. :)
Az offolás szerintem kevesebb embert zavar, mint a hozzászólások minősége...

Viszont azon, hogy a személyeskedést beengeded (olyan felhasználótól, aki mást nem igazán csinált), egyértelműen lehetne javítani, extra munka nélkül (hisz egyébként is előmoderálsz, már amikor nem egy whitelistes garázdálkodik).

Shaktee 2019.08.02. 00:16:13

@Nagy kámpics:

Igérem hogy kevesebbet fogunk politizálni, ellenberger többet fogunk foglalkozni az elmúlás borzalmaival..persze csak izléssel ;)

Itt egy a kedvenc témádhoz kapcsolódó műsor

magyarhang.org/musorok/flaszter/2019/08/01/flaszter-49-orulet-a-bortonokben/

Shaktee 2019.08.02. 00:21:17

@Csodabogár: Kár hogy floridával kezdted.

Ha pest szerelmese vagy akkor tuti hogy te is beleszerettél volna NY-ba, ahogy én is.

Következő életemben echte new yorker leszek, s a woodyval fogok muzsikálni :)

2019.08.02. 00:24:26

@Shaktee:

"ellenberger többet fogunk foglalkozni az elmúlás borzalmaival..persze csak izléssel"

+1000, pont erre gondoltam. :)
(Még a kakálás örömeit kell belevenni, és akkor szerintem én boldog leszek.)

Shaktee 2019.08.02. 00:40:53

@Nagy kámpics:

Kérésed parancs, íme néhai Pipás Pierre barátom költeménye, desőt balladája :)

kessersztori.blogspot.com/2008/01/szar-balladja-vers.html

gabors 2019.08.02. 00:44:58

most latom fooldalas a poszt ... akkor lesz meg par komment talan ...

gabors 2019.08.02. 01:03:55

@blackhairlady: "@Csodabogár: A sima Estaval max 3 honapra tudtal volna maradni egyhuzamban,"

ez nagyon sokat valtozott es Csodabogarnal soha nem lehet tudni mikor is volt eppen a vizum green kartya stb ... nem is akarok valaszolni arra amit irt mert amit irtam mind attol is nagyon fugg hogy milyen sorrendben es mikor tortentek

Pl volt olyan ido hogy a B1/B2 vizummal 6 honapig lehetett maradni automatikusan es meg 6 honapra lehetet mar itt hosszabbitani kesobb jott hogy a tartozkodast beirtak es az lehetett szinte barmi amit a bevandorlasi tisztviselo jonak lat ... Most is lehet B1/B2-ot kerni ESTA helyett (sot muszaly ha 90 napnal hosszabban akar valaki tartozkodni) de kell elfogadhato modon indokolni.

De peldaul nem szabalyos ESTA-val belepni ha mondjuk valakinek van zold kartyaja vagy eppen barmilyen mas vizumra var vagy pl letelepedesi engedelyre

blackhairlady 2019.08.02. 01:09:46

@gabors: Szerintem az Esta nem valtozott, az mindig is,
miota elerheto, 90 nap volt.

Shaktee 2019.08.02. 01:11:53

@Nagy kámpics: Költői lélek volt a javából :)

Egy kukás autót vezetett amikor nem a Nagyfánál vagy kocsmákban lógott.

Nekem is adott egy becenevet, hálistennek nem ragadt :)

Ha nem volt meg a Sírig Tartsd a pofád, akkor szerezd be.

gabors 2019.08.02. 01:44:14

@blackhairlady: "@gabors: Szerintem az Esta nem valtozott, az mindig is, miota elerheto, 90 nap volt."

Nem az ESTA-ra hanem a beutazasi szabalyokra (vizumok stb) ugy altalaban irtam (akartam irni) hogy sokat valtoztak foleg Csodabogar ido skalajat nezve. Meg neki volt "mas" utlevele is mint magyar (ha jol tudom).

Az ESTA viszonylag uj dolog alig 10 eve el, elotte voltak mas Visa Waiver programok nem tudom Mo mikor volt melyiknek a resze, Ja az ESTA nem egy visa, es mar valtozott is egyre tobb kizaro ok van mint korabban, engem mar szerencsere nem erint.

blackhairlady 2019.08.02. 04:04:17

@gabors: De az Estat emelted ki, ezert irtam.

gabors 2019.08.02. 04:23:40

@blackhairlady: "@gabors: De az Estat emelted ki, ezert irtam."

Nem, de nezd mar vissza nyugodtam nem emeltem ki az ESTA-t teged ideztelek abban van benne hogy ESTA nem abban amit en irtam, Ideztelek es utana megemlitettem hogy sok minden valtozott pontosabb lett volna hozzateni persze hogy elotte ....

Az ESTA-t csodabogar irta le eloszor es te mondtad hogy a 3 honapra az is jo lett volna .... amit enirtam neki abban nincs is ESTA. Es megegyszer (mivel nem tudom melyik idoszakrol is beszelt Csodabogar hiszen O mar 56 ota utazgatott tobb ferje volt elt sok helyen etc) arra akartam utalni hogy nagyon sokat valtozott a dolog ez is irtam le az ESTA az egy viszonylag uj dolog es egy komoly konnyites azoknak akik tenyleg csak latogatoba akarnak jonni az egyik megkotes hogy mivel vegul is nem vizum ezert nem is lehet valtoztatni .. .pl regebben lehetet BI/B2-rol mas vizumra is valtani pl F1-re hazautazas nelkul.

2019.08.02. 07:59:30

@Shaktee: még emlékszik valaki Csörsz István regényére?

Bredpitt Monika 2019.08.02. 10:20:11

@Pink Petsch: pinky hurra!!!!!!
Hianyoztal, azert nem kell magyarazkodni, gyere gyakrabban.....

London2009 2019.08.02. 11:04:38

@Csodabogár: probalom reklamozni? Oh, elnezest, hogy feltunt es megemlitettem. Sok mindentol kapok en is hidegrazast, soroljam?

London2009 2019.08.02. 11:11:08

@nyuszigonosz: a stilus maga az ember, ezt mondjak ugyebar. Szeretnek gratulalni bamulatosan megnyero stilusodhoz. Bravo!

London2009 2019.08.02. 11:22:08

@Shaktee: @Csodabogár: @Platonica: ez nagyon erdekes, az otthoniak is kerdezgetnek, hogy na meseljek mar, mi van most Borissal? Tenyleg az az erzesem, hogy Mo-n tobbet foglalkoznak azzal, hogy mi van a Brexittel, Borissal, mint itt. Lehet, hogy hihetetlenul hangzik, de egyszeruen semmi nem valtozott erezhetoen. Itt a politika tenyleg nem resze az emberek mindennapi eletenek es beszelgeteseiknek. Maximalisan kovetek mindent, ami zajlik, ez lehet, hogy szakmai artalom is, de ezzel abszolut a kisebbsegbe tartozom. Ugyhogy nincs mit irni, minden benne van az ujsagban. Itt elokent pedig semmilyen hatassal nincs a mindennapjainkra egyelore. Majd biztos lesz egy kis recesszio, na bumm. Pont mi vagyunk igy is vele, hogy leesett a font, nem jo, de a mi eletunkben nagy valtozast ez igazan nem fog okozni. A legkisebb bajom is nagyobb annal, mint Boris vagy a Brexit. Termeszetesen kivancsi vagyok nagyon, hogy mi lesz ennek a kalamajkanak a vege, de tenyleg leginkabb kivancsisagrol van szo.

dedoca eder 2019.08.02. 11:50:54

@Határátkelő: én is csak azokra a kommentekre lennék kíváncsi amik a témához szólnak hozzá, oldalakon át görgetek, mire találok valamit ami érdemi komment. szóval nem igazán értem miért van ez így, de egy idő után inkább feladom és kilépek innen. ha bárkinek a derékfájása, reggelije érdekelne, akkor keresnék valami csetet ahol erről lehet olvasgatni. szóval van abban valami, hogy kellene erre vonatkozó szabály...

Shaktee 2019.08.02. 12:36:12

@irdesmond: ide egy ifjabb nemzedék blogol, jórészt.

O1.G 2019.08.02. 12:48:29

Szép idő van,lehet?

gabors 2019.08.02. 13:28:05

@dedoca eder: "@Határátkelő: én is csak azokra a kommentekre lennék kíváncsi amik a témához szólnak hozzá, oldalakon át görgetek, mire találok valamit ami érdemi komment."

azert ha valami erdemit is mondtal volna talan jo is lenne ... ehhez a poszthoz pl mit lehet erdemit mondani ... talan pink adott hozza valamit a borproblemakkal ... ami nekem pl fel sem tunt mint problema mert itt (usa) szalonba ugyan nem jartam de most a kezelesem alatt csak kesztyben maszirozzak a bokam ...

minden erdemit az elso ket kommentben hozzatettek akkor: gratula es sok szerencset ..

ilyeneket akarsz olvasni ?

O1.G 2019.08.02. 14:17:43

@Shaktee: Most olvasom hogy a románoknak nem kell vízum Kanadába...Onnan csempészték,csempészik az embereket Usába...

Shaktee 2019.08.02. 15:16:41

@O1.G:

Orbán focija

Tudom, perverzió, de tegnap este elképzeltem, ahogy a tévét kapcsolgatja, és minden csatornán ugyanazt látja: sorban esnek ki a magyar kupacsapatok. Fél tízre a szíve csücske, a Videoton is kiesett, mégpedig egy jelentéktelen kis liechtensteini csapat ellen.

Ezután azt próbáltam elképzelni, hogy ő maga mit érezhetett. Mit érezhet az az ember, aki kénye-kedvére játszik egy ország és a benne élők sorsával, de amit talán a legjobban akar, abban továbbra is teljesen sikertelen. Mit kezd egy ilyen karakter ezekkel az évek óta egyvégtében ismétlődő kudarcokkal? Kit hibáztat értük? És legfőképp, érti-e, felfogja-e, miért történik ez vele? Végül arra jutottam, hogy nem érti, mert nem elég intelligens hozzá.
Orbán világa a nyers erőszaké, mást nem is ismer. Ahhoz szokott, hogy zsarolással, fenyegetéssel, törvényátírással, megvesztegetéssel, manipulációval, hazugsággal, paranccsal itthon mindent elérhet, de a sport egy másfajta világ, ott létezik igazság és tisztesség, ezért ott nyerhet más is. Ellentétben az orbáni Magyarországgal, ahol minden pozícióban züllött, silány, de hozzá mindhalálig lojális emberek zsarnokoskodnak felettünk. Csakhogy énekelhet neki rengeteg pénzért Nagy Feró, írhat róla még több pénzért Bayer, lehet - a saját szavai szerint - „110 százalékig orbánista” a Petőfi Irodalmi Múzeum új igazgatója, aminek milliárdos költségvetés lett a jutalma, míg a másik oldal tehetséges alkotói az éhhalállal küszködnek, az FC Vaduz játékosai semmit nem tudtak arról, hogy itt ez a dolgok rendje. Ezért még tíz emberrel is nyertek.

Aztán tovább gondolkodtam. Ha én úgy kapnék a közösből havi 5-10 milliót, hogy semmit nem kell érte tennem, a kisujjamat mozdítanám-e. Ha hülye lennék. Márpedig a Videoton és persze a többi magyar futballcsapat játékosai úgy keresnek ennyi pénzt, hogy nincs rajtuk teljesítménykényszer. Nyerniük sem kell. Akkor minek rohangálnának? Csakhogy Orbán máig nem fogta fel, hogy az ő torz erkölcsi világrendjének ennyire lokálisak a határai.
A Ferencváros a napokban vett egy drága játékost Norvégiából. Mivel a Fradi sem a piacról él, ez a játékos is a mi pénzünkön fog itt tengeni-lengeni. Helyette az állam kifizethette volna például ötven fiatal külföldi egyetemi tandíját, és akkor az valóban nemzetépítés volna. De nem, inkább a nagycsaládosok kapnak milliós hozzájárulást új, hétszemélyes autókhoz, ami viszont szimpla aberráltság, a közpénz egy másfajta herdálása. Szavazatvásárlás és alattvalóvá tétel. Ez az orbánizmus – a rabszolgarendszer-építés menetrendje. Nem helyzetbe hozni az országot, aztán mindenki vegyen olyan autót, amilyenre telik neki, hanem minél több embert függővé tenni.
És persze ebben a rendszerben a focistáink is törvényszerűen eltartottak és nem szabad sportemberek, ők is csupán Orbán szánalmas bohócai. Megtanulták, mire van szükségük a túléléshez: szívre tett kéz, himnuszéneklés duplán, hűségfogadalmak.

Ebben azonban csak ennyi van, sok-sok kudarc, és jó, hogy így van.

Brucj András

O1.G 2019.08.02. 15:33:51

@Shaktee: már nem találom,de nagy kár őket vízum nélkül beengedni,ebből semmi jó nem lesz.Eddig Mexiko felől ment az emberkereskedelem most még könnyebb Kanada felől.

O1.G 2019.08.02. 15:33:54

@Shaktee:Megvan: Románok százai próbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba...24.hu

Shaktee 2019.08.02. 15:56:05

@O1.G: Jo, majd szolok a Justinnak hogy tiltsa ki a bocskorosakat is, ne csak a szittyákat
:-)

Shaktee 2019.08.02. 16:22:25

@London2009: Ergo nyugi van a kozeposztalyban :-)

skye8 2019.08.02. 16:39:54

@Shaktee: de van vizumkenyszer. aki az utobbi 10 evben mar kapott vizumot romaniabol kanadaba azoknak nem kell uj, mindenki masnak kell vizum.

www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2017/04/canada_s_new_entryrulesforbrazilianbulgarianandromaniancitizens.html

Shaktee 2019.08.02. 16:40:50

@Nagy kámpics:

Dél-Koreában élő magyar írónő a tapizás kultúrájáról. Tanulságos.

www.facebook.com/169854769717975/posts/2397994493570647?s=782229542&sfns=mo

2019.08.02. 16:55:15

@Shaktee:

Ezt miért pont nekem címezted?

Shaktee 2019.08.02. 17:12:44

@Határátkelő: Irt már ide ez a holgy?

Dél-Koreában élő magyar írónő a tapizás kultúrájáról. Tanulságos.

www.facebook.com/169854769717975/posts/2397994493570647?s=782229542&sfns=mo

Shaktee 2019.08.02. 17:13:25

@skye8: who I am to argue? :-)))

kiskutyauto 2019.08.02. 19:35:51

40 fölött, aki nem mimóza és már átélt ezt-azt (nem 20 évig egy ingerszegény irodában unatkozott), azt marhára nem hat meg semmi, nem fogja sokkolni egyáltalán sem Németország, várja ott bármi is számára, sem más fejlett ország, hanem nagy örömmel fogja fogadni az új élményeket... ennyi

gabors 2019.08.02. 19:49:06

@blackhairlady: "@gabors: Edes jo Istenem :("

egyelore meg nem de palyaztam mar csak felek Meszaros megeloz ....

Rébusz 2019.08.02. 21:04:16

Ez a határátkelő oldal ez nem egy blog, hanem egy chatszoba...

nincs1itt 2020.03.12. 16:26:56

Ne haragudj, de az komoly, hogy 8 hónap kellett, hogy rágyere: nincsen biztosításod, fekete munkás vagy? Én igazán nem akarlak bántani, de Mo-n sincsen másképp: ha nem vagy bejelentve (nincsen munkaszerződésed), akkor nincsen biztosításod...se nyugdíjfizetés, se semmi...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása