oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 10. 06:30,  Országtól függ a boldogságunk? 20 komment

2019. május 10. 06:30 Határátkelő

Országtól függ a boldogságunk?

Mindannyiunkban él egy kép arról, melyek a boldog, mosolygós országok és melyek azok, ahol az emberek inkább negatívan állnak az élethez. Nem kell messzire menni: minket, magyarokat jellemzően a második csoportba szokás sorolni (hogy igazságosan-e vagy sem, az más kérdés), míg a déli népek közül többet inkább az elsőbe. Vajon mennyire igazak ezek a sztereotípiák a hétköznapokban és érdemes-e mindezt figyelembe venni, amikor az ember határátkelőként országot választ magának?

boldogsag_3_foto_pixabay_com_janahavlik_1.jpg

A kérdés annak kapcsán jutott az eszembe, hogy a minapi, az olasz életről szóló posztban Marco a következőket írta: „A sokszor barátságosnak gondolt olaszok az utóbbi években szomorúak és pesszimisták lettek, kritizálják a dolgok menetét. Szokássá vált a panaszkodás: semmi sem működik, minden rossz, a kormány nem foglalkozik semmivel.”

Így aztán amikor kis keresgélés után rátaláltam a Gallup közelmúltban megjelent, erről szóló felmérésére, gondoltam, megér egy posztot. Annál is inkább, mert annak eredményei azt mutatják, hogy az emberek világszerte egyre dühösebbek, stresszesebbek és egyre többet aggódnak.

A közvéleménykutató cég 140 országban 150 ezer embert kérdezett meg, ezek egyharmada mondta azt, hogy stresszes és minden ötödik szomorúnak vagy dühösnek vallotta magát. 

Pozitív vagy... 

A pozitív életszemléletet a következő kérdésekre adott igenlő válaszok alapján állapították meg. 

Kipihente magát tegnap?

Tisztelettel bántak Önnel tegnap egész nap?

Sokat mosolygott vagy nevetett előző nap?

Tanult vagy csinált valami érdekeset?

Érzett örömöt? 

A válaszokat aztán felszorozták, az országok sorrendjét pedig az alapján állapították meg, hogy milyen eredményt értek el egy 0-100-as listán. Az eredmények a szakemberek szerint erősen kapcsolódnak ahhoz, ahogyan az emberek az életkörülményeiket, a személyes szabadságukat és a társadalmi háló jelenlétét látják. 

… vagy negatív? 

Megnézték természetesen a másik oldalt, azaz a negatív érzéseket is. Itt arra kellett válaszolni, hogy az előző nap a kérdezett érzett-e fizikai fájdalmat, aggodalmat, szomorúságot, stresszes vagy dühös volt-e. 

Az eljárás itt is ugyanaz volt, mint a boldogságlista esetében, értelemszerűen minél magasabb volt a 0-100-as listán elért eredményt, annál boldogtalanabb az adott ország. 

Mielőtt a részletekbe mennék, érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek szerint még soha nem voltak ilyen stresszesek az emberek, de emelkedett az aggodalom és a szomorúság szintje is. 

A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy érzett aggodalmat előző nap, míg 35 százalék stresszes volt. 

Amerika nem is olyan pozitív hely? 

Aligha lehet csodálkozni azon, hogy a legnegatívabb országok listájának élén olyan helyek szerepelnek, mint (sorrendben) Csád, Niger, Sierra Leone, Irak és Irán. Csád esetében tízből hét ember mondta, hogy a megelőző egy évben volt olyan időszak, amikor ételre sem nagyon futotta. 

Persze ezek az országok aligha arról híresek, hogy kiemelkedő határátkelő-célpontok lennének, az azonban jól látszik (és nincs benne semmi meglepő), hogy a gazdasági és/vagy politikai bizonytalanság komoly szerepet játszik a rossz helyezésben. 

Akkor vegyük ehhez hozzá, hogy az amerikaiak és a görögök ezzel együtt is stresszesebbek mint a csádiak, ami azért elég kemény. Olyannyira, hogy a görögöknél tízből hat (!) ember, míg az amerikaiaknál 55 százalék mondta azt, hogy a válaszadás előtt napon stresszes volt. 

Latin-Amerika mindent visz 

Legalább ilyen érdekes a leginkább pozitív országok listája (ha már az amerikaiak az előbb felmerültek, az Egyesült Államok a 39. helyen található, míg az Egyesült Királyság csupán a 46.) 

Míg az előbb azt írtam, hogy a negatív érzéseket a politikai és/vagy gazdasági nehézségek, a háborús helyzet hozzák elő, addig a pozitívak esetében számomra úgy tűnik, hogy elsősorban az életszemlélet a döntő. 

Legalábbis laikusként ezzel magyarázom, hogy a TOP5 között taroltak a latin-amerikai országok, de a tanulmány szerzői is megjegyzik, hogy kulturális tendencia ezekben az országokban az, hogy a pozitívumokra összpontosítanak. 

És hogy melyek ezek az országok? Nos, a legboldogabb Paraguay, amit Panama, Guatemala, Mexikó és El Salvador követ. Ezek között azért bőven akadnak európai szemmel nézve kemény helyek (Mexikóban a drogbárók uralma, mást ne említsek), az emberek mégis pozitívak. 

Mást jelentenek ugyanazok a szavak? 

Érdekes kérdés, hogy mennyiben befolyásolja ezeket az eredményeket a kifejezések értelmezése. Azaz mennyire valljuk be a rosszat, illetve mit tartunk annak? Mindjárt érthetőbb lesz a felvetésem, ha megmutatom, mely országok kerültek fel a negatív tapasztalatokat listázó sorrend aljára. 

Lássuk a 12 utolsót (ahol értelemszerűen az utolsó a legjobb): Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Lettország, Svédország (mind 19 pont), majd Észtország, Mongólia, Lengyelország, Türkmenisztán és Vietnám (18-18 pont). Őket követi 17 ponttal Kazahsztán és Szingapúr, majd 14 ponttal Tajvan. 

Ezek kapták tehát a legalacsonyabb pontokat a negatív érzéseket soroló listán (ami tehát nem egyezik a legboldogabbak listájával), de azt a tanulmány készítői is megjegyzik, hogy a kultúra is befolyásolhatja azt, ahogyan az emberek válaszolnak a kérdésre. 

A legkevésbé és a leginkább érzelmes országok 

Érdekes lehet azt is megnézni, melyek a leginkább és melyek a legkevésbé érzelmes országok. Ezt úgy számolták ki, hogy átlagolták a 10 pozitív és negatív tapasztalatokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokat – azaz ebben az esetben mindegy volt, milyen válasz érkezik, ha az a skálán szélsőséges volt. 

A leginkább érzelmes országok Niger, a Fülöp-szigetek, Libéria és Ecuador, ahol a válaszadók 60 százaléka élt meg pozitív vagy negatív érzelmet az előző nap, de tőlük csak minimálisan marad le Costa Rica, Sierra Leone, Guinea, Peru, Nicaragua, Honduras, Sri Lanka és Guatemala. 

A lista másik végén jellemzően a volt Szovjetunió tagállamai találhatók, mint Azerbajdzsán, Fehérorszország és Lettország, ahol tízből kevesebb, mint négyen vallották valamilyen érzelem megélését. 

A kérdésem kettős: egyrészt figyelembe veszitek (vagy vennétek)-e egy határátkelésnél, mennyire boldogok a kiválasztott országban az emberek, illetve az, mennyire boldogok az emberek abban az országban, ahol éltek?

(Fotó: pixabay.com/JanaHavlik)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814817790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.05.10. 08:09:17

Magyarországon az utóbbi 10 évben hatalmasat romlott a helyzet kb.2/3 nak...

sörm 2019.05.10. 08:38:02

Azt probalom figyelembe venni hogy en magam boldog lennek-e ott. A nemet baratnom a spanyolokhoz vagyik, utalja Svedorszagot merthogy a svedek hidegek es tul keves az ember, Stockholm kicsi stb. Folyton palyaz allasokat, ajanlanak is neki de sose annyit amennyiert aztan itthagyna Skandinaviat.

Nekem az alacsony nepsuruseg maga a paradicsom. Mindenki kedves de megengedik hogy legyen privat szferam - halleluja. Ami az egyiknek hidegseg az a masiknak pozitivum. El tudom kepzelni hogy a mexikoiak pozitivabbak es boldogabbak mint a svedek, de en ott hetek alatt megörulnek, nem utolsosorban a klima es a nepsuruseg miatt.

Hari Seldon 2 2019.05.10. 08:48:04

@sörm:
Ez a lista szerintem is irreleváns, hiszen minden nép a saját habitusa alapján ítél a saját országáról. (jó, eltekintve pár valóban a világ leggázabb helyei)
Ahogy mondtad: ami a spanyolnak olasznak kellemes környezet, az egy svédnek maga a szenvedés.

Golf2 2019.05.10. 09:53:07

az alacsony nepsuruseg maga a paradicsom...pontosan!

Husz_János_Puszita 2019.05.10. 10:25:55

Szerintem a kerdesben benne van a valasz. Sztereotipiak alapjan valasszon az ember a nyaralashoz uticelt, de az elet mindenütt hetköznapokbol all. Munka nincs stressz nelkül, hülyek is vannak mindenhol. Egy idegen orszagban megvetni a labunkat eleve rengeteg stresszel jar, az elsö par evben mindenkepp. Hamar leer az ember laba a földre.

fhdgy 2019.05.10. 11:42:11

@Husz_János_Puszita: "hülyek is vannak mindenhol", igen, de a tengerparton csak három oldalról veszik körbe ez embert a hülyék! -:)

Shaktee 2019.05.10. 13:48:38

Off

Hungarian Cultural Centre London

Royal Windsor Horse Show
May 7 at 8:56 AM ·
The Hungarian Csikós are here, and they are looking marvelous!

Head over to our website to find out which days they will be performing at #RWHS: www.rwhs.co.uk/

Tickets: www.theticketfactory.com/rwhs/online/

On

gabors 2019.05.10. 18:23:35

"Akkor vegyük ehhez hozzá, hogy az amerikaiak és a görögök ezzel együtt is stresszesebbek mint a csádiak, ami azért elég kemény. Olyannyira, hogy a görögöknél tízből hat (!) ember, míg az amerikaiaknál 55 százalék mondta azt, hogy a válaszadás előtt napon stresszes volt. "

ebbol latszik hogy ez ugy hulyeseg ahogy van ... mert hogy ki mitol stresszes azert sokat szamit ... stresszes mert ehes es meg ivovize sem volt .. vagy tiz percet kesett a pizzafutar ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.10. 19:07:38

Az amerikaiak és a görögök nem véletlenül stresszesebbek, mindkét országban összeomlott a középosztály a válságban.

Jan Kovalens 2019.05.10. 20:43:53

@gabors: a testnek mindegy hogy mitől stresszes. A túl sok stressz megbetegítő, akkor is, ha csak a futár miatt stresszel.

Amúgy a túl sok zabalastol és következményeitől háromszor több ember hal meg manapság (évente 3 millió), mint az ehezestol vagy az alultápláltságtol.

Jan Kovalens 2019.05.10. 20:43:54

A világ egyik legősibb nyelvét beszélők országa idén nem volt benne a felmérésben (nem fértek bele a legérdekesebb 140 országba?), De a tavalyi számok itt tanulmányozhatok:
news.gallup.com/interactives/248240/global-emotions.aspx

Vannak a környéken is kevesebbet mosolygó népek.

Jan Kovalens 2019.05.10. 20:43:54

A világ egyik legősibb nyelvét beszélők idén nem voltak benne a felmérésben (nem fértek bele a legérdekesebb 140 országba?), De a tavalyi számok itt tanulmányozhatok:
news.gallup.com/interactives/248240/global-emotions.aspx

Shanarey 2019.05.10. 21:08:37

Uborkaszezon van. Sebaj, majd elmúlik ez is.

gabors 2019.05.11. 00:04:54

@Shanarey: "Uborkaszezon van. Sebaj, majd elmúlik ez is."

esetleg eper mert uborkat ki sem lehetett palantazni ... :-)

ekat 2019.05.11. 08:42:58

Biztos van egy olyan is, hogy általánosságban milyen egy nép, és nekem úgy tűnik, hogy a magyar tényleg nagyon negatív, de alapjában véve emberfüggő. Ki mennyire anyagias, mik az elvárásai sajátmaga, mások és általában az élet fele, stb.
A német éveim alatt jobb volt a környezetem, mert németek között élni sokkal jobb: toleránsabbak, (felületesen nézve) kedvesebbek, segítőkészebbek, nem üvöltöznek habzó szájjal és káromkodva, nem pocsokondiáznak mindenkit és nem bűzlenek. MIelőtt megkérdezitek, hogy honnan vannak a tapasztalataim, sajnos nincsen jogosítványom. :) Úgyhogy ott ezért éreztem nagyon jól magam.
Itt meg lett egy olyan párkapcsolatom, amilyenről mindig is álmodtam, anyagi gondom meg nincsen, és ettől kifejezetten és egyfolytában boldog vagyok. Az utóbbi időben ennek a fenntartásához arra van szükségem, hogy a híreket illetően a homokba dugjam a fejem, úgyhogy így teszek. (Egy ideig lázadoztam ilyen-olyan módon, de beláttam, hogy nincs esélyem, úgyhogy beletörődtem abba, amit nem tudok megváltoztatni.)
A németekre visszatérve, ez már jó pár éve volt, és a Facebook-on, ahol követem a Stern-t, viszont döbbenten látom, hogy ugyanolyan negatív hozzászólások vannak, mint mondjuk az Indexnél. (Pl. champagne-ról szóló cikk alatt egy halom olyan, hogy kinek telik erre a mostani fizetésekből. Nekem, szimpla magyar beosztottnak pl. , hát normálisak? De minden alá ilyesmiket kommentelnek.)

inteligencs elenzeki 2019.05.11. 12:05:42

@gabors:

"vagy tiz percet kesett a pizzafutar ..."

Hát igen, ezek a csádiak minden szaron kiakadnak. :)

inteligencs elenzeki 2019.05.11. 12:06:42

@Golf2:

"Magyarországon az utóbbi 10 évben hatalmasat romlott a helyzet kb.2/3 nak..."

Látom, ugrásra kész voltál :)))
Szép munka, mindjárt az első komment a tiéd, egy jó kis Fidesz fikázással.

Husz_János_Puszita 2019.05.11. 15:20:20

@vraaanyek:

Meg fogod latni, hogy egesz mas dolgokon fogsz stresszelni, mint amitöl elözetesen szorongsz. :) A penz a hetköznapokban cseppet sem motival, avagy oldja a feszültseget. Abban viszont teljesen igazad van, hogy a mas legkör bizonyos ertelemben felszabadit. Nem erzed allam bacsi figyelö tekintet a hatadon, nem lesed aggodva a hiradot, milyen hirtelen jogszabalyvaltozas huzza keresztül a szamitasaidat. Van valoban müködö munkaeröpiac, egy idö utän raerzel, hogy ha el is veszted az allasodat, talalni fogsz helyette hasonlo masikat. A jövö tervezhetöve valik, a bizonytalansag szintje nagy mertekben csökken, es ez nagyon megnyugtato tud lenni.
A lenyeg, hogy tudod mit akarsz es a celjaiddal összhangban cselekszel, igy a lehetö legkevesebb kellemetlenseggel jar majd a beilleszkedes. Csak igy tovabb, hajra. :)

négyzet 2019.05.11. 20:36:02

A latin-amerikai országokban szerintem nem csak arról van szó, hogy ez a hozzáállásuk az élhethez, hanem arról is, hogy nagyon szociálisak. Az egymás számára ismeretlen emberek könnyedén szóba elegyednek egymással a buszon vagy bárhol, és elég könnyű kontaktokra szert tenni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása