oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 29. 06:30,  Külföldi lakásbérlés tíz lépésben 24 komment

2019. április 29. 06:30 Határátkelő

Külföldi lakásbérlés tíz lépésben

Egészen pontosan Új-Zélandon, azon belül is Aucklandban nézzük meg, miként is lehet lakást bérelni. Mint Zsuzsi posztjából kiderült, a menet nem egyszerű, és ha az ember nem készül fel rendesen, érhetik komoly meglepetések (miként ez igaz általában mindenhol külföldön). Lássuk hát, miként bérelhetünk otthont külföldön!

uj-zeland_auckland_3_foto_pixabay_com_barni1.jpg

„Az elmúlt hetekben, hónapokban igen sokan voltak itt 1-2 hónapra munkát találni. Általában többgyerekes apukák jöttek. Mivel sok kérdésük volt érthető módon gondoltam írok egy kicsit a lakhatóságról, ami persze kötelező tétel az élethez. 

#1 Bejárás 

Meghirdetett bejárási alkalmak vannak, amire érdemes is elmenni, jó alaposan körülnézni. Ezt általában a kiadással foglalkozó ügynök tartja, aki igazából azon túl, hogy kinyitja a lakás ajtaját, több mindent nem csinál. 

Meg se próbálja eladni a kecót, kedvet csinálni ahhoz, hogy kivegyék, ugyanis tudja nagyon jól, hogy ki fogják venni. Érdemes kérdezni tőle, talán tud is válaszolni, de nem kell meglepődni, ha kb. semmit se tud az adott ingatlanról. 

#2 Jelentkezési lap, form, online/offline módokon 

Először nem is értettem mire gondolnak, hogy majd töltsük ki a jelentkezési lapot az első lakás megnézéseink alkalmával. 

Nos, itt a leendő bérlők, jelentkezési lapot töltenek ki, amin fel kell tüntetniük az alapvető adataikat, plusz munkáltatót, keresetet kb., illetve referenciákat kell megadniuk az előző lakhely tulajdonosától. Ha az nincs, akkor jó a munkáltató, vagy valaki, aki itt él már Kiwiföldön jó ideje, esetleg totál helyi ember. 

#3 Az ügynökség választ 

Az ügynökség ezeket begyűjti és kiválaszt általában 3 ideális bérlőt. A lapjaikat megmutatja a tulajdonosoknak, akik ezek után vagy akarnak személyesen találkozni a leendő bérlőkkel és az alapján döntenek, vagy annyira kiszervezték a kiadást, hogy sose találkozol a tulajjal, simán az ügynökség választ valakit. 

Értesítenek emailben, hogy hajrá, ügyes vagy. Ja a referenciákat tényleg felhívják a döntés előtt. Küldenek arról is emailt, ha nem te kaptad meg a lakást. 

#4 Ha megkapod a lakást 

Megkaptad az emailt, hogy juhu tied a lakás. Találkoztok az ügynökkel és aláírjátok a szerződést, kulcsátvétel, lakásátadás. 

#5 Lakásátadás 

Itt érdemes tényleg megnézni mindent, kilincsek, falak, koszfoltok, kopás, redőnyök, ajtók, mindent, hogy működik-e. Mindent érdemes leíratni, mondjuk úgy, jegyzőkönyvezni. 

Fontos itt megjegyeznem, hogy totál nem szokás a tisztasági festés bérlőcsere előtt vagy után. Általában a lakásokat totál lehasználják és csak akkor tesznek valamit az állapot javításáért, ha már tényleg nagyon kell. 

Ugyanez igaz a beépített eszközökre is. Például szagelszívónk tartósíne eltört még az előző lakónál. Jeleztem, hogy egy kicsit így féloldalas a szagelszívó. 

- A szagelszívó maga működik? – kérdezte az ügynök.

- Igen, működik.

- Oké, akkor nincs nagy gond. Ameddig használható állapotban van, addig nem cserélünk semmit… 

#6 Takarítás 

Arra kell készülni, hogy totál durva nagytakarítást kell majd az első napokban véghezvinni a lakásban. Persze az előző lakó kitakarított, de hmm. Fogalmazzunk úgy, hogy egyértelmű, szemet zavaró mocsok általában nincs. 

Viszont fontos kiemelnem, hogy igen más a tisztasági szintje itt az embereknek, min Magyarországon, vagy Európában. Szóval kell takarítani tutira. 

#7 Ha valami elromlik 

Ilyenkor az ügynököt lehet értesíteni. Itt az ügynökségtől (és az ügynök személyiségétől) függ, ki mennyire gyors, segítőkész. Előző helyünkön aránylag gyorsan jelentkeztek, az itteni helyünkön 3 hónapba telt, míg kijött a mosogatógép-szerelő. 

#8 Ellenőrzés 3 havonta 

Ez azt jelenti, hogy kijön az ügynök és átnézi a lakást, a kertet, hogy minden rendben van-e. Tisztaság van-e, stb.… Itt is van különbség ügynökségek között. Például a jelenlegiek nemigen rendelkeznek magas tisztasági igénnyel… 

Fele annyit se kell csinálnom, mint az előző lakásnál, ahol még plafont is végignézte az ügynök, hogy van-e rajta légypiszok. Vagy kinőtt-e a gaz a kertben a kövekkel borított részeken. Szóval itt totál nagy különbségek lehetnek. 

#9 A szerződések hossza 

Elsőre általában egyéves szerződéseket íratnak alá. Aztán annak lejáratakor vagy újabb egyéveset, vagy határidő nélkülit kötnek veled. Nem szokás több évre aláírni és egy év alatt sem. Anno arra gondoltunk, milyen jól fog hangzani, ha jelezzük, mi hosszú időre keresünk helyet, majd kiderült, itt ez a szokványos. 

#10 Idő előtti felmondás 

Általában azt írják a szerződésbe, hogy ha felmondod idő előtt a kecót, akkor x hetet kell fizetned, vagy addig kell fizetned a lakbért, amíg újra ki nem adják. Mivel a lakásbérlések roppant gyorsan elkelnek, így ez annyira nem para. 

Azért nem érdemes folyamatosan ugrálni, mert például amikor felhívják az előző ügynököt új lakás keresésekor, akkor elég rosszul jön ki, ha mindenhonnan idő előtt költözött ki az ember. 

Árak 

Erről hallani szerintem kellő rémhírt. Első és legfontosabb, hogy semmiképp sem érdemes forintra átszámolni. Az itteni fizetésekhez kell nézni, az itteni pénznemben, itteni élethez. Szóval, a www.trademe.co.nz kiváló kiindulás ahhoz, hogy kb. képet kapjon az ember. 

Azért jöjjön pár alapinfó Aucklandról. A város szép nagy területen terül el és Auckland „megye” még nagyobb. Minél jobban a centrumban próbál az ember bérelni annál drágább. Ez ugyanolyan, mint Budapesten. 

Általában a házak kertesek. Vannak persze társasházak is, lakótömbök, de nem ez a jellemző. Kertesből van nagyobb és kisebb, inkább teakerttel rendelkező. 

Egy 3-4 szobás, 1-2 fürdőszobás lakás induló ára Auckland külterületén $480 NZD / hét, inkább $650NZD / hét a jellemzőbb. A külkerület az, ami már 50 percnyire van a városközponttól. 

Például ahol mi lakunk, Gulf Harbour ilyen. Ez kifejezetten olcsó lakásokat felsorakoztató hely. ennek ellenére roppant szép környék, inkább újabb lakásokkal. Viszont mivel egy félsziget végén van, olyan, mint egy óriás zsákutca, így a lakásárak sokkal kedvezőbbek. 

Kicsit közelebb a városközponthoz már eleve $650NZD / hét az induló ár. Szépen így megy egyre feljebb. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a városközpontban nem jellemzők a nagy lakások. Egy 4 hálószobás már igen ritka falat. Szűkebbek is alapterületben, hiszen sűrűbb minden, mint kintebb. 

Hova költözzünk? 

Auckland kerületeit érdemes még jól megnézni, hova megy az ember lakni. Érdemes körbejárni a környéket, a szomszédságot, a suliba bemenni, megnézni mennyire tiszta, kik lakják. 

A kik lakják a vidéket kérdéssel anno nem igazán foglalkoztam, itt kellett megtanulnunk, hogy ez igenis számít. Más kultúránk van, mint mondjuk az indiaiaknak, vagy kínaiaknak. Más az életritmusunk, mint a maoriaknak, más normáink lehetnek. 

Ezért ezt érdemes jól végiggondolni, hogy milyen kultúrát tudunk minden napokban tényleg minden nap kellemesen elfogadni, együttélni vele. Például lehet, hogy valakiknek totál normális, hogy hangosan hallgatnak zenét az utcán, amit több utcában is hallani, stb… 

Azt is néztük (elsősorban a penész miatt), hogy a házak mennyire régiek. Minél régebben épült egy ház, annál esélyesebb, hogy elpenészesedett részei lehetnek. Illetve a régiek között lehetett találni több, számomra víkendház kategóriájú kecókat, amelyek nagyon hidegek, és nagyon hangosak, a folyamatos hőváltozás miatt ugyanis a ház folyamatosan recseg-ropog. Minket ez zavart nagyon. 

Általánoságban lehet mondani, hogy Auckland északi része az úgynevezett North Shore, Rodney újabb házakat ölel fel, a központ és a délebbi részek régebbi házakat. 

Felszerelés szempontjából a berendezett ingatlan ritkaság. Általában sütő, tűzhely van. A modernebb helyeken van általában mosogatógép is. Hűtő, mosógép, szárítógép nem jellemző. Szóval ha nem említik ezeket a leírásban, mindenképp rá kell kérdezni, hogy mi a bérlőé és mi marad a lakásban. 

Aucklanden kívül, más városokban totál más árak vannak. Általában olcsóbbak. Wellington kivétel bérlés szempontjából, ott kb. ugyanezek az árak vannak. Talán mintha még kicsit drágább is lenne bérlés szempontjából. New Plymouth sokkal olcsóbb viszont. 

Szóval lakhatásra egy 2-3 gyerekes családnak érdemes havi minimum $2000NZD-el számolnia, de inkább efölött, olyan 3000NZD környékén. 

Szinglik, gyerektelenek, sokszor lakótársakkal laknak. Megosztanak egy lakást. Így 200-300NZD / hét a lakhatás. Ez igaz a belvárosra is és a külsőbb területekre is. Más városok megint csak más árfekvésűek. 

Illetve ami egy totál pénzspórolás lehet, ha valaki housesitternek csap fel vagy konténerházat, esetleg lakóautót bérel. A többi lakhatással kapcsolatos alapvető összegekről, mint gáz/villany/víz/ szemét-díjak majd egy legközelebbi bejegyzésben.” 

Ha szívesen olvasnátok még az új-zélandi életről, látogassatok el Zsuzsiék blogjára!

(Fotó: pixabay.com/barni1)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlan lakás lakásbérlés Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514790692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.04.29. 10:17:36

" Első és legfontosabb, hogy semmiképp sem érdemes forintra átszámolni." - Pont az ellenkezőjét gondolom. A legtöbb ember nem tudja, hogy az NZD mennyit ér (én pl. jelentéktelenül olcsó dolgokra a dollár=dollár=euro=frank=300 forint kalkulációt szoktam használni, ami elég pontatlan a bizonyos dollárok esetében), és a lakásbérlés éves szinten nem egy apróság egy átlagos háztartás költségvetésében, amit elég nagyságrendileg tudni, majd figyelmen kívül lehet hagyni, hanem a(z egyik) legnagyobb kiadás, amit érdemes pontosan "átérezni". Akkor elhagyható, ha az ember az egész vagyonát, bevételét tudja értelmezni NZD-ben (és ezt nehezebb konvertálni NZD-be), ugyanis pl. nem árt tudni, hogy hány hónapig/évig lehet megélni a helyi bevételforrás elvesztése/elmaradása esetén. Az összehasonlíthatóság miatt is fontos. Persze nem feltétlenül kell HUF-ra, ha valaki mondjuk Németországban élt előtte pár évig, akkor az EUR is jó.

takarék-láng 2019.04.29. 11:49:09

Ugynokseget kihagyni nem lehet? Miert kell semmittevoket penzelni?

Din Serpahis 2019.04.29. 12:06:09

Mennyi az átlagfizu NZD-ben?

Arthamyr 2019.04.29. 12:23:15

@takarék-láng: Miért ne lehetne őket kihagyni? Ha a bérbeadó hajlandó elvégezni a "semmittevésüket" és/vagy úgy gondolja, hogy neki nem éri meg, nem kell őket igénybe vennie. Legalábbis igencsak meglepődnék, ha törvény lenne arra, hogy márpedig kell ügynökség és punktum. Viszont gondolom sokan nem akarnak ezzel foglalkozni, és az idejük többet ér annál, hogy ezzel töltsék, számukra kiváló szolgáltatás.

Azon nem tudom, miért lepődsz meg, hogy a semmittevőket pénzelik. Sok helyen a semmittevőknél rosszabbakat is pénzelnek: a kártevőket. Erre jó példa vagy te is.

takarék-láng 2019.04.29. 16:00:33

@Arthamyr: "Viszont gondolom sokan nem akarnak ezzel foglalkozni, és az idejük többet ér annál, hogy ezzel töltsék, számukra kiváló szolgáltatás. "

- az emberek tobbsege megvezetett birka, foleg nyugaton.

"Sok helyen a semmittevőknél rosszabbakat is pénzelnek: a kártevőket. Erre jó példa vagy te is."

- en nem vagyok jo pelda, mert nem penzelek senkit. Nem lenne mibol. Honnan veszed ezt a hulyeseget? Orulok, ha alap dolgokra jut.

London2009 2019.04.29. 16:35:17

@takarék-láng: teged penzelnek te, mint kartevot! Erto olvasas...
Bar engem is erdekelne, hogy konkretan mire gondolt.
Miert lenne valaki megvezetett birka attol, hogy igenybe vesz egy szolgaltatast. Nekem van egy kiadott lakasom Bp-en, rohanjak intezkedni ha valami gond van? Nem egyszerubb egy cegre bizni az ugyes bajos gondokat?

Arthamyr 2019.04.29. 16:50:55

@takarék-láng:
Az emberek többsége lehetséges, hogy megvezetett birka, de a lakáskiadók ezek között alulreprezentáltak. Arányaiban még inkább kevés a megvezetett birka azok között, akik igénybe vesznek ilyen szolgáltatást, mert már megengedhetik maguknak, hogy kifizessenek némi aprót azért, hogy ne kelljen ilyesmivel foglalkozniuk (és esetleg 30 ingatlanjuk van, amit kiadnak, és nincs kedvük egész nap azzal baszakodni). Sőt, azok sem megvezetett birkák, akik könyvelőt foglalkoztatnak, vagy takarítót, vagy személyi edzőt, vagy szakácsot. A többségük nálad sikeresebb, és jó eséllyel értelmesebb ember. Ha valaki sofőrt alkalmaz, az sem elsősorban azért teszi, mert ő maga nem tud vezetni. Bár gondolom hiába magyarázom a koncepciót. :/

Te a kártevőre vagy jó példa, akit pénzelnek, mert adott környezetben hasznos vagy. Megfizetnek a gyárban, viszont pl. szemetelsz az interneten (meg lehet, hogy máshol is, de azt nem látom szerencsére).
Azt meg sejtettem, hogy nem lenne miből, mivel még azon a szinten vagy, hogy megérné számodra az ügynökség által elvégzett munkát magad elvégezni, bár ha jól tudom, kiadásra szánt ingatlannal sem rendelkezel.

Arthamyr 2019.04.29. 16:58:55

@London2009: Pontosan, abszurd lenne odarohangálni, meg ha sok lakásod van vagy serviced apartment-et kínálsz, helyiként sem kellemes, mert egész embert kívánó munka.
Nem jobb a tengerparton (vagy a hegyekben vagy ahol jól esik) pihenni, mint ezzel bohóckodni? Ha fontos döntéseket kell meghozni, majd az ügynökség megkeres, a szir-szar apróságokat meg kezelik ők. Miért kéne nekem baszódni a vízvezetékszerelővel? Ráadásul az ügynökség az is könnyen elképzelhető, hogy jobb árakat tud érvényesíteni mindenféle szükséges szolgáltatásnál (akkor is, ha nyilván ennek részét vagy egészét haszonként le fogja nyelni), ismeri a megbízható szolgáltatókat, és nem utolsó sorban felelősséget is vállal és biztosítása is van.

London2009 2019.04.29. 17:11:58

@Arthamyr: aez mondjuk property management, o pedig a property agent hasznat kerdojelezte meg. Ok szerintem is kevesbe hasznosak. Bar teny, hogy meg lehet veluk sporolni a mutogatassal meg papirmunkaval toltott idot. Cserebe viszont baromi sok penzt kernek, itt Londonban legalabbis.
Visszaterve meg arra, hogy itt nyugaton mennyi a megvezetett birka. Bizony am, ez igy van. Szerencsere mar reg tul van az az eletszemlelet haladva mi szerint az utolso fillert is meg kell sporolni es a segitseg a gazdagok kivaltsaga. Ezert is el meg annyi vallalkozas egymas mellett. Takaritono, kertesz, babysitter, nanny, life coach, mental hygienist, szemelyi edzo stb. most hirtelen ennyi jutott eszembe de a sor vegtelen. De a lenyeg, hogy mar tul haladtak azon, hogy mindent magunknak kell csinalni es aki nem igy tesz, az szinte szegyen es o lesz a megvezetett birka. :D Kifejezetten sajnalom a tipikus magyar felallast, amiben a no halalra dolgozza magat es nulla segitseget kap.

kék madár 2019.04.29. 17:30:06

@takarék-láng: az ugynoksegben ugyanaz a jo, mint az orvosban, ert hozza es penzt sporolsz vele. Kb. olyan mint az orvos, te is kiveheted a sajat vakbeled, de ha nem ertesz hozza, lehet hogy csak osszeverezed az egesz nappalit es a vegen az ugyeleten kotsz ki.

Arthamyr 2019.04.29. 17:32:49

@London2009: Én nem sajnálom őket, nincs törvényileg előírva, hogy bárki is halálra dolgozza magát és nulla segítsége legyen. Te is túlléptél rajta, a feleségem is, csak hogy két vidéki magyar nőt említsek, akik megoldották. :)
Nem, én nem akarom magamnak termelni az élelmiszert, nem akarom ezermesterként javítgatni a lakást, nem akarok a különböző bürokratikus hivatalokkal sem érintkezni személyesen. Nem azért, képtelen lennék rá (bár azért az megér egy misét, hogy képes lennék-e változatosan alapélelmiszert termelni - pl. gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tengeri cuccok, húsok - szerintem teljesen esélytelen), hanem nem lelem benne örömöm, de szükségem van rá és van pénzem megvásárolni. Azt sem értem, hogy miért kéne négy órát eltöltenem olyan tevékenységgel, amit más megcsinál pár száz euroért, mellesleg jobban. Így és ettől működik a modern társadalom, mindenki specializálódik valamire.
Pl. össze tudom szerelni a bútorokat (ha veszek hozzá szerszámokat), de kijön az ember, aki ezt főállásban csinálja, pikkpakk összeszereli pár tíz euroért, neki is jó, nekem is jó. A hajam is le tudnám vágni, de azért a fodrász csak jobban megcsinálja, meg nemrég szereztek masszázsfotelt is, amibe fekhetek, amíg mossák a hajam. :)

kék madár 2019.04.29. 17:43:40

"az itteni helyünkön 3 hónapba telt, míg kijött a mosogatógép-szerelő"
azert ez rajtatok is mulhatott. Ha nekem 1 heten belul nem jonne ki a szerelo oda tudnek hatni, hogy kijojjon, a szerzodes es a torvenyek a lakot is vedik

London2009 2019.04.29. 17:48:32

@Arthamyr: Amikor a londoni lakasomba kerestem berlot, akkor en harom ugynokseggel is beszeltem. De olyan 10% korul szamoltak volna fel az eves berleti dijbol a berlotalalasert, ami szerintem sok. (Kulonben Bp-n is ennyi, altalaban egy havi berleti dij korul szamolnak fel.) Egy csomo honlap foglalkozik ezzel, amivel konnyeden ki lehet hagyni az ugynokseget. Igy kiprobaltam ezt a honlapot (Open Rent), ami azert szinten egy szolgaltatas. Nekik fizeti a berlo a kauciot, kulon penzert megcsinaljak a credit checket, mindenfele certificate-eket, szerzodest stb., de meg igy is par szaz fontrol van szo es nem par ezerrol. A mutogatast is konnyeden meg tudtam oldani, mivel ot perc utra van a hazunktol az ingatlan. Ha a varos masik vegeben vagy masik varosban lenne, akkor nyilvan ez fel sem merult volna. Akkor megbiztam volna az ugynokseget es leirtam volna a dijukat, mint kiadast (ami amugy is levonhato az adoalapbol).
Sosem ertettem amikor valaki nekiallt kifesteni vagy kitapetazni a lakasat. Hogy fog az kinezni? Biztos van egy kis OCD-m, de nem tudom elviselni a gorbe vonalakat, veletlenul osszefestett ajtokat, felpuposodott, eltolodott mintaju tapetakat, ugyhogy nekem ez a veg lenne. :D
Kivancsi lennek, hogy mibol van tobb. Abbol a tipusu emberbol, aki inkabb kifizeti a szakembert es ertekeli a hozzaerto, profi munkat, vagy abbol a fajtabol, aki megvezetett birkakent aposztrofalja azt, akinek a sajat ideje a legdragabb.

2019.04.29. 19:01:58

@Arthamyr: @London2009:

" Miért kéne nekem baszódni a vízvezetékszerelővel?"
"Akkor megbiztam volna az ugynokseget es leirtam volna a dijukat, mint kiadast"

Abszolúte, 100% egyetértek!

Csodabogár 2019.04.29. 23:21:48

@London2009: Valahogy úgy éreztem, hogy Floridában elképzelhetetlen ügynök nélkül adni venni ingatlant. Ők intézik a hivatalos ügyeket, nincs semmivel gond. Nem volt vészes a provizó 3-5% ügynöke válogatta.

Csodabogár 2019.04.29. 23:27:23

@Arthamyr: Azon is múlik ki mit szeret csinálni. Ezermester embereim, akik civilben mérnökök voltak, szerettek megcsinálni dolgokat. Különösen a jelenlegi akinek hiányzik a munka. Amit talál megszerel, legyen az 100 éves ingaóra vagy csap. Ikea konyhát is teljesen profin tudunk összerakni, ha jól összeszámolom kb. 6 konyhát raktam össze már életemben. Többet már biztos nem fogok. De pl. takarítani nem szeretek, arra mindig találtam valakit aki csinálja helyettem. :-)

Csodabogár 2019.04.29. 23:34:10

@London2009: Sokszor pénz kérdés a dolog. Mikor friss disszidensként 1 év után tudtam szerezni Szockholm belvárosában egy lakást, iszonyuan nézett ki. Kb. 30 éve nem festettek stb. Bizony magam festettem ki, miután egy magyar srác eljött megmutatni mit vegyek hozzá és hogy kell csinálni. Akkor még itthon nem i láttunk festő hengert. Biztos nem lett tökéletes, de tiszta és világos lett. Közben dolgoztam így esténként festegettem mindig egy kicsit. Stockholmban egyébként is olyan drága volt ilyen munkákat kifizetni, hogy már rég befutott jó keresetü ismerősök is mind maguk festették a házukat, kivűl belül.

Arthamyr 2019.04.30. 00:07:14

@Csodabogár: Ha valaki szereti, nincs vele semmi gond, persze, csinálja meg, nem is ezt tettem szóvá.
Szeretek főzni, de ettől még nem mondom, hogy a vendéglátóipari dolgozók semmittevők, és nem utalok arra, hogy aki étterembe/kifőzdébe stb. megy vagy saját szakácsa van, az megvezetett birka. London2009 szereti megszervezni az utazásait. Édesanyám párja is "szerelő ember", ő megcsinál mindent (pl. a gáz- és vízvezetékszerelést is ő csinálta, nyugdíjasként). Amikor fiatal voltam, imádtam a motorom bütykölni, a számítógépeket a mai napig mindig magam építem/vásárolom össze.
Pár éve viszont a biciklim, amivel akkoriban jártam dolgozni, évente elvittem szervízbe, pedig 110 EUR volt csak a munkadíj, és általában rám is sóztak még cserealkatrészeket, ritkán állt meg 200 alatt. Erre biztos húzza a száját, aki havonta kétszer ül rá a biciklire és/vagy keveset keres, én azt gondolom, nekem simán megérte, és mindig remek munkát végeztek. Több lett a bevételem, drágább lett az időm, mások lettek a prioritásaim. Mondjuk az adminisztratív feladatok és a ingatlankiadás menedzselése sosem tartoztak a hobbijaim közé semmilyen szinten, a régi magyar házunk évekig üresen állt, mielőtt eladtuk, mert nem volt kedvünk foglalkozni ezzel, és a mostani is üresen áll (mondjuk most elsősorban amiatt, mert nem tudjuk, mikor költözünk).

somlobodog 2019.04.30. 07:28:59

@takarék-láng: "Miert kell semmittevoket penzelni?"

Érdekes kérdés... Munkaltatod mit mond?

somlobodog 2019.04.30. 07:28:59

@Arthamyr: kártevő:)))) de kurva jó szó ez, rég hallottam, főleg ebben a környezetben vicces volt

London2009 2019.04.30. 11:35:13

@Csodabogár: Ha nincs ra penz, akkor nincs ra penz. De itt nem ez volt a beszelgetes targya. Viszont megkerdojelezni egy szolgaltatas hasznossagat, igen botor dolog. Na es leginkabb valoban csak errol van szo, hogy sajnaljak az emberek a penzt ra es megelegszenek a felemas megoldasokkal. Az teljesen mas felallas, ha valamilyen okbol kifolyolag nem telik ra.
Orulok, hogy ismet Csodabogar neven futsz!

atitasi 2019.11.02. 20:01:12

New Zealand egy speckó hely....Itt hihetetlen gazdasági robbanásban vagyunk. Ez az alap!!! Európaiként nem tapasztaltam hasonló érzéseket sehol az öreg kontinensen. Létezik bérbe adás kéztől kézbe,de nagyon ritka. Nem zárja ki törvény és semmi. De ki akar foglalkozni mindenféle (fölösleges papír melóval)?
Mindenki melózik ....Mi is Proprtyt-t használunk . Nem kártevők hanem egy olyan szegmensét ragadták meg az ingatlanos biznisznek,ami Magyarországon az általános irigység érzése és társ érzésként a bizalmatlanság tejesen kizárnak az életből.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása