oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 16. 06:30,  A zseniális svédcsavar 18 komment

2019. április 16. 06:30 Határátkelő

A zseniális svédcsavar

Svédországot sok szempontból szokás példaként emlegetni. Az egyik ilyen a nyugdíjrendszer, amit egyébként bő másfél évtizede alakítottak át gyökeresen. Dr. Farkas András szakértő Németország után most a svédeket nézte meg közelebbről – írásának akadnak bőven tanulságai.

svedorszag_welcome_to_sweden_repter_ok.jpg

A hárompilléres rendszer 

A svéd nyugdíjrendszer hárompilléres, van az állami nyugdíj (allmän pension - önmagában is három összetevős), a foglalkoztatói nyugdíj (a svédországi munkavállalók több, mint 90%-ára kiterjed, ennek négy nagy szervezete van) és a privátnyugdíj (a svéd lakosság 50%-a rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással). 

A keresőtevékenységet folytató svéd lakosság évente átlagosan a keresete 28%-át fordítja a kötelező, a foglalkoztatói és az önkéntes nyugdíjjogosultság megszerzésére. 

A nyugdíjcélú befizetések megoszlása: 63% jövedelem-alapú állami nyugdíjrendszerbe, 36% foglalkoztatói nyugdíjszervezetekbe, 1% privát nyugdíjbiztosításokba. 

A nyugdíjkifizetések megoszlása: 70% a jövedelem-alapú állami nyugdíjrendszerből, 25% a foglalkoztatói nyugdíjszervezetektől, 5% a privát nyugdíjbiztosításokból. 

Miért változtattak? 

A svéd állami nyugdíjrendszer alapvető reformját 1998-ban határozták el és teljes mértékben 2003-ban léptették életbe. Az 1954-ben és később született személyek esetében teljes mértékben az új nyugdíjrendszer szabályai érvényesülnek. 

A reform alapvető oka a korábbi svéd nyugdíjrendszer rugalmatlansága és fenntarthatóságának megkérdőjelezhetősége volt, vagyis az, hogy nem volt képes hatékonyan reagálni a svéd demográfiai és gazdasági változásokra. 

További fontos indokként szolgált az a törekvés, hogy erősítsék a rendszer pénzügyi igazságosságát és méltányosságát, vagyis a befizetett járulékok és az ezekért járó nyugdíjak összege közötti szoros korrelációt egyéni és nemzedéki szinten egyaránt. 

Világszerte példa 

A 2003-tól teljes körűen átalakított svéd nyugdíjrendszer több olyan innovációt is tartalmaz, amely számos ország nyugdíjreformjaihoz szolgál példaként, a magyar nyugdíjrendszer fejlesztését érintő vitákban is gyakran szerepel. 

A leghíresebb újítást, az állami nyugdíjrendszer részeként bevezetett névleges egyéni számlák koncepcióját például átvette Olaszország, Lettország, Lengyelország, az Orosz Föderáció és legutóbb Norvégia is. 

Hasonlóan példamutatónak bizonyult a svéd automatikus kiegyenlítő mechanizmus, továbbá az öröklési nyereség rendszere, valamint a nyugdíjszámításhoz alkalmazott életjáradék-osztók bevezetése. 

Filozófia öt pontban 

Az új svéd nyugdíjrendszer filozófiája öt pontban összegezhető: 

1) A keresőtevékenységet folytató magánszemély keresete alsó és felső korlátok közötti mértékének meghatározott százalákát rögzített megosztásban egyéni nyugdíjjóváírásként minden évben két egyéni nyugdíjszámlára (egy névlegesre és egy valódira) helyezik.  

2) A névleges és a tényleges nyugdíjszámlákon a nyugdíj igénylése időpontjáig gyűlnek az idehelyezett névleges és valóságos összegek és az azokon elért névleges és tényleges hozamok, vagyis a rendszer úgy működik, akár egy bank, amelyben a biztosított részére vezetnek egy névleges számlát és egy valódi számlát is, a vonatkozó adminisztratív és alapkezelési költségek érvényesítésével. 

A banki hasonlat azonban csak részben igaz, mivel egyrészt a nyugdíjszámlákon gyűlő összeghez természetesen nem lehet szabadon hozzáférni, másrészt a hosszabb életű személyek számlái között minden évben szétosztják az adott évjáratban korábban elhunytak számláin felhalmozódott egyenlegeket (ez az öröklési nyereség), így ezek a számlák nem is örökölhetőek. 

3) A svéd állami nyugdíjrendszerben a névleges számla alapján az inkomstpension (kereseti nyugdíj), a tényleges számla alapján a premiepension (prémium nyugdíj) jár – legkorábban a 61 éves életkor betöltésével -, de mindkét összetevő a nyugdíjigénylés időpontjában a vonatkozó egyéni nyugdíjszámlán rendelkezésre álló összegtől és a nyugdíjigénylés pillanatában a nyugdíjigénylő évjárata számára még hátralévő várható élettartam hosszától függ. 

4) Ha a kereseti és a prémium nyugdíj együttes összege  nem érne el egy évente meghatározott, a lakhatási költségek nélkül számított ésszerű életszínvonal fenntartáshoz szükséges összeget, vagy az érintett egyáltalán nem jogosult kereseti és prémium nyugdíjra, akkor garantált nyugdíj (garantipension) iránti kérelmet nyújthat be, amelynek összege kizárólag a Svédországban tartózkodás egész években mért időtartamától függ. A garantált nyugdíj mellé lakhatási támogatás is jár. 

5) Ha minden kötél szakad – az érintett nem jogosult a garantált nyugdíjra sem, mert nem töltött elegendő időt Svédországban -, akkor igényelheti a svéd jóléti állam végső időskori védőhálóját  képező idősellátási támogatást. 

Nem a ledolgozott időtől függ 

A rendszerben a zseniális svédcsavar a névleges egyéni nyugdíjszámlákban testet öltő virtuális tőkefedezeti rendszer feltalálása és ennek egy valódi tőkefedezeti rendszerrel való összekapcsolása. 

A svéd rendszerben teljesen megszüntették a nyugdíj összegének a biztosítási idő hosszától való függőségét (teljesen mindegy, hány évig dolgozott valaki), a mai svéd kereseti és prémium nyugdíjak összege kizárólag

- a névleges és a tényleges egyéni nyugdíjszámlákon felhalmozódott névleges és tényleges nyugdíjtőke nagyságától, valamint

- a nyugdíjigénylés időpontjában hátralévő élettartam hosszától függ. 

Ezzel két szinten is teljesül a rendszerszintű igazságosság követelménye: magasabb nyugdíjra számíthat, aki több járulékot fizetett, és az is, aki később igényli a nyugdíját – és persze vice versa. 

A rendszer fenntarthatóságát és önfenntartását számtalan automatizmus segíti, a biztonsági alapok rendszerétől a kiegyenlítő mechanizmus kifinomult megoldásain és az öröklési nyereség sajátos intézményén át a rendszeresen újraszámolt várható élettartamokat tükröző járadékosztókig.” 

Akit további részletek is érdekelnek, az látogasson el a szerző blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyugdíj Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8614761834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.04.16. 13:05:30

WTF!!!

Sekit nem érdekel a svéd nyögdij???

Úgy látszik fog az átok és haldoklik a HA -:))

Hari Seldon 2 2019.04.16. 13:32:35

@CyberTroll:
Szerintem ma mindenki a párizsi híreket olvassa, kommenteli...

tanato 2019.04.16. 13:32:57

@CyberTroll: Soha nem fog meghalni,csak mivel nagyon sok,egyre több netes oldal,tv-műsor foglalkzik a kivándorlás kérdésével,az érdeklődés jobban eloszlik köztük mint amikor még csak egy két oldal állt rá a témára.

2019.04.16. 16:06:20

@tanato:

Egy lópikulát, leragattak az íreknél, ott fossák a szót :-)

2019.04.16. 16:07:13

@Hari Seldon 2:

Na az tényleg szomorú :-(

takarék-láng 2019.04.16. 16:09:42

@Hari Seldon 2: en is kommenteltem, de a szuron nem ment at.

Hari Seldon 2 2019.04.16. 18:42:12

@takarék-láng:
Írtál bele összesküvés elméleteket?

Hari Seldon 2 2019.04.16. 18:50:02

@Shaktee:
Valóságos John McClane...
(Az is ott volt a Nakatomi toronyban, meg a Washington Dulles repülőtéren is.)
Igaz, szüksége is van a népeknek ilyen emberekre.

kardio1 2019.04.16. 19:13:20

@Hari Seldon 2: az azért érdekes, hogy kapott ilyen hirtelen lángra minden. Nem tűnik olyan könnyűnek azokat a hatalmas tetőgerendákat lángra gyújtani. Vagy ennyire száraz lett volna minden ?

Hari Seldon 2 2019.04.16. 20:13:12

Most mondta be Macron, hogy már egy milliárd jött össze a helyreálltásra.

Hari Seldon 2 2019.04.16. 20:16:11

@kardio1:
Isemered a tetőjavítás alapanyagait? Simán használtak annak idején kátréyt a szigetelésre. Az biztos, hogy a legtöbb épülettűz felújítás során történik. Lásd glasgowi kulturális központ: felújítás során kigyulladt. Kijavították a kárt.
Aztán újra kigyulladt a új - felújítás sorá. - Azóta is úgy van ahogy...

Hari Seldon 2 2019.04.16. 20:23:27

@kardio1:
Tudod, ez olyan helyzet, hogy
"mielőtt beteg lett, egészséges volt. - hogy történhetett ilyen?"
Csak annyi a különbség, hogy most az ország egyik legjelentősebb műemlékéről van szó.
A képen láttam, azt a nagy fa állványzatot, szerintem nagy szerencse, hogy "csak" a tetőszerkezet károsodott (illetve elsősorban az).
Ja, és tényleg nagyon hősies munkát végeztek a tűzoltók.

kardio1 2019.04.16. 22:05:00

@Hari Seldon 2: azért egy kiemelt műemlék felújításakor különösen figyelni kellene a tűz elkerülésére. Nem szabadna ilyennek történnie.
Egy kis konteó :) : biztos Macron nem készült fel a tegnap estére bejelentett beszédére ! ....

2019.04.16. 22:32:39

@Hari Seldon 2: @kardio1:

Szerintem meg a klíma változás és a brekszit miatt történt a tűz :-)

gabors 2019.04.17. 00:59:30

@CyberTroll: "Sekit nem érdekel a svéd nyögdij???"

a svedeken kivul miert erdekelne barkit is ? :-))))

mondjuk a cikk erdekes ...

négyzet 2019.04.17. 10:38:12

Kösz, ez érdekes volt!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása