oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 23. 06:30,  A munkaerő-kölcsönzők veszélyei 43 komment

2019. március 23. 06:30 Határátkelő

A munkaerő-kölcsönzők veszélyei

Rengeteg magyar dolgozik külföldön munkaerő-kölcsönző segítségével és míg semmi okunk feltételezni, hogy ezeknek az ügynökségeknek a többsége ne lenne tisztességes, azért nem árt, ha az ember óvatos, mert csúnya dolgokba futhat bele.

epitkezes_5_fito_pixabay_com_skeeze.jpg

Ahol nagy az igény a szolgáltatásokra, ott előbb vagy utóbb megjelennek a kevésbé megbízható (milyen finoman fogalmaztam…) ügynökségek is. Amik néha egészen döbbenetes körülmények közé kényszerítik a munkát keresőket.

A helyzet olyannyira súlyos például Hollandiában, hogy április 11-én a helyi szakszervezetek, felügyelők és az Európai Parlament küldöttei közösen vizsgálják majd meg a szakképzetlen (elsősorban spanyol) munkavállalók körülményeit. 

A probléma már a holland médiában is téma, ami több beszámolót is szentelt a jelenségnek – írta a spanyol El País

Miért pont Hollandia? Nos, elsősorban azért, mert a rugalmas munkák a teljes piac 40 százalékát teszik ki (azaz tízből hat állása ma már ilyen), és csak a maradék számít stabil munkahelynek – legalábbis a holland vállalatok kétharmadát tömörítő szervezet, az ABU szerint. 

Ami persze a gazdaság szempontjából nem baj (a rugalmasság komoly erény lehet), azonban a Spanyolország mellett elsősorban Lengyelországból, Romániából és Bulgáriából érkező határátkelők számára már nem túl kellemes jelenség. 

A lehető legalacsonyabb bér felé 

A legnagyobb holland szakszervezet, az FNV szerint az egyik nagy probléma az, hogy a munkaerő-kölcsönző ügynökségeken keresztül kínált ideiglenes, rövidtávú munkák nagy része egyáltalán nem is az. 

„Még amikor van is elég munkalehetőség, a cégek akkor is a lehető legalacsonyabb munkabér irányába mozdulnak el. A legnagyobb szakszervezetekkel a kölcsönzőkön keresztül alkalmazott munkavállalók számára kiharcolt kollektív szerződést még mindig lehetne javítani” – mondta az FNV Flex részéről Karin Heynsdijk. 

„Nem minden munkaadó viszonyul megfelelően az alkalmazottakhoz. A munkavállaló nem mindig tud annyit dolgozni, ami megfelelő fizetést biztosítana számára, miközben a szállásért fizetnie kell. Sokan elfelejtik, hogy a főnökeik bármikor hazaküldhetik őket és csak a ledolgozott órák után fizetik őket, még akkor is, ha rendelkezésre kell állniuk” – hívta fel a figyelmet a szakszervezet. 

Hajmeresztő esetek 

Az ily módon foglalkoztatott határátkelők körében a fizetés mellett a munkabiztonság hiánya a másik leggyakrabban felhozott probléma. Egészen szélsőséges esetek is előfordulnak, például amikor építkezéseken védősisak nélkül kell gerendákat mozgatni, vagy amikor olyan lábbelit kapnak, ami semmit nem véd. 

A már havi 100 euróért megkötendő kötelező egészségügyi biztosítás elvileg fedezi az esetleges balesetek utáni ellátást, csakhogy ezt az ügynökségeken keresztül alkalmazott munkavállalók nem mindig kapják meg. Ráadásul mivel jellemzően a szállásuk is a városok külterületein találhatók, az orvos elérése is problémás lehet – írta az El País. 

Egy 22 éves madridi férfi, Lazarus például három hónapot dolgozott a Giant nevű tajvani kerékpárgyár hollandiai üzemében. Amikor egy ügynökségen keresztült megkapta a munkát, akkor olyan csizmát kapott, ami alkalmatlan volt a feladathoz, amit el kellett végeznie: egy háromtonnás targonca vezetésére. 

„Egy barátom három ujját veszítette el pár hete, így aztán saját pénzemen vettem egy pár jobb csizmát. A targonca, amin dolgoztam, régi volt és nem volt rajta a moderneken már megtalálható biztonsági gomb. 

Lezuhantam, a pedál átszúrta a lábam, a csizmám tönkrement és az egyik ujjamat majdnem teljesen átvágta, vérzett minden. A baleset után két nap eltelt, mire orvoshoz jutottam, és még egy nap, mire a biztosítás által fizetett orvos látott. Még ekkor sem varrták össze a lábam. 

Mindez a nem megfelelő munkakörülmények miatt történt. Két hét után fizettek ki, de akkor is a megállapodottnál kevesebbet: még mindig tartoznak a betegszabadság árával és óránként 60 centtel” – mesélte a férfi. 

Kicsit más a lengyelek helyzete, hiszen ők már jóval régebben jelen vannak a holland munkaerőpiacon, különösen az építőiparban, így sokkal több a tapasztalatuk és akadnak köztük, akik már menedzseri pozícióig jutottak. 

Ismerni a jogokat 

Mindenesetre fontos lenne, hogy az így foglalkoztatott határátkelők tisztában legyenek a jogaikkal. 

Például az elszállásolás tekintetében, ami a másik leggyakoribb panasz. Ezek esetében ráadásul annyival bonyolultabb a dolog, hogy az ügynökségek ezt hajlamosak egy harmadik félnek kiszervezni, magát a szállásadást pedig egyszerűen nem foglalják bele a szerződésbe. 

A holland kormány szerint az ilyen típusú rugalmas, határozott idejű munkák a jövőben még inkább elterjedtek lesznek, nem véletlen, hogy már készítik a külön erre írt törvénytervezetet. 

Mi a helyzet Németországban? 

A magyarok azért még mindig szívesebben választják Ausztriát vagy Németországot (nyilván a közelség miatt), így érdemes felidézni Erika tapasztalatait a zeitarbeitről azaz munkaerő-kölcsönzésről. 

„Németországban a Zeitarbeit jól működik. Azoknak jó, akik nem akarnak letelepedni, vállalkozó szelleműek, szívesen utaznak és ugyanúgy, mint annak idején a hajós munkát vállalók, gyorsan szeretnének pénzt gyűjteni. Emellett megismerhetnek egy országot, egy más kultúrát, és az esetlegesen otthon maradó családjukkal is tölthetnek időt. 

Jó azoknak, akik nyugdíj előtt állnak, mert 6 év után már jogosultak lesznek egy minimális nyugdíjhozzájárulásra, ha Németországban voltak bejelentve, ami kiegészítés lehet az otthoni nyugdíj mellett. 

A Zeitarbeit jó azoknak, akik ki szeretnék próbálni magukat külföldön, mert így eldönthetik, hogy tetszik-e az adott ország, a más munkakultúra, stb. 

Jó azoknak, akik gondolkoznak azon, hogy esetleg kivándorolnak, de nincs országismeretük, és jó a fiataloknak, akik már rendelkeznek kellő gyakorlattal, de elriasztják őket az otthoni állapotok, szerencsét kívánnak próbálni, és nem utolsósorban pénzt gyűjteni, hogy otthon el tudjanak indulni ők is. Így szerezhetnek némi tőkét, amit a szülőktől nem tudnak megkapni. 

Nyelvgyakorlásra is kiváló lehetőség amellett, hogy az ember akár már 6 hónap alatt össze tud rakni egy - otthoni viszonylatban - egészen kellemes indulótőkét.” (A teljes posztot itt találjátok.)

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkaközvetítő Spanyolország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614708967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.03.23. 07:21:12

fasza egy post NULLA konkretummal

a veszelyekrol sincs semmi konkret

az a resz ahol arrol van szo hogy kinek is lehet jo "nemetben" kocsonzeses dolog abszolult semmi alatamaszatas nelkuli bla-bla

Nem kene inkabb maradni a brexit-nel arrol is lehet ilyen nesze semmi fogd me jol posztot irni ..

Ja az orvendetes hogy a lengyeleknek mar tobb tapasztalatuk van oket mar kevesbe basszak a hollandusok :-)

2019.03.23. 08:21:43

@gabors:

Igazad van, lehetne a brekszitrol is beszélni, de minek, az olyan mint a kutya vacsorája, bizonytalan :-)

Snedronningen 2019.03.23. 09:33:46

@gabors: áttételesen a Brexitről szól: a UK-ből távozók nagy valószínűséggel Hollandiában vagy Németországban fognak munkát találni...

2019.03.23. 10:46:58

Aki szeretné az írja alá, hátha ez is ér valamit

petition.parliament.uk/petitions/241584

gabors 2019.03.23. 11:21:09

@CyberTroll: "Igazad van, lehetne a brekszitrol"

hol van olyan hogy brekszit ????? :-(

2019.03.23. 11:26:33

@gabors:

Brekszit a júkében van :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Szmájlicunami elég, hogy ércsd a viccet :-))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2019.03.23. 12:18:59

@Snedronningen: remélem erre is jönnek majd, hiszen égető szükségünk van egyszerű szabolcsi sofőrökre, favágókra s árokásókra

Is :)

Shaktee 2019.03.23. 12:21:51

@gabors: Only British citizens or UK residents have the right to sign
:) akkor meg mi a túrónak tettünk örök hűséget bözsinek s az összes lapátfülü windsornak :))

nyuszigonosz 2019.03.23. 12:58:57

Na látom a mai poszt másik része amelyik Németországról szól, újra itt van. Már akkor sem volt jó, amikor posztként jelent meg a högy írása, mivel: ez egy reklámszövegecske, a hölgy egy munkaközvetítö munkatársa, és hát kell a nép nekik.

Irritáló eleve az, hogy a reklámszöveg szerzöje nagyon sok kifejezést németül használ, ( föleg az elsö írásában, a mai részletben már csak egyet, de azt gyakran) amivel ö tán úgy gondolja jobban hangzik az egész, de hát nem, nem hangzik jobban, csak annyit tud meg az ember belöle, hogy a hölgy nem tudja hová tenni, hogy az a szó, hogy Zeitarbeit nem egy az egyben fordítható :-) hanem egyszerüen munkaközvetítésröl van szó.
Az írásából evidens, hogy egy Németországban lévö magyar munkaközvetítö munkatársa, szóval eleve a dolgozókat Magyarországon keresik és találják meg ezzel a szöveggel, akik elhiszik, hogy majd rajtuk keresztül nem csak munkát találnak, hanem ugye Németországot ismerik meg, meg a nyelvet megtanulják és hat hónap alatt szinte vagyont keresnek majd, söt a magyar munkaközvetítö szállást is biztosít. Milyen szép is lenne ez így, ha igaz lenne.
Nos az országot nem ismerik meg ezek az emberek, mivel nem érnek rá utazgatni benne, maximum pár hetenként haza, Magyarországra. A nyelvet sem tanulják meg, mivel elsösorban magyar csoportok dolgoznak együtt, viszont a munkaszerzödést a munkaközvetítövel, még ha az ugye magyar is, persze német nyelven kapják meg aláírásra, ( nagy ritkán magyarul is megvan a szöveg, csak nem mindig tartalmaz mindent, amit a német)
A szállás amit a munkaközvetítök adnak: általában öreg házak amelyekben minden létezö helyre ágyak vannak berakva.

Persze, lehet ezt másként is: eleve német munkaközvetítönél regisztrálni, saját lakhatást intézni és ha az elején még göröngyös a nyelvtudás, hát valakit megkérni, aki ténylegesen ért és beszél németül, és elmegy az elsö szerzödést és hasonlókat tolmácsolni, de: ebben az esetben megvan a jogi biztonság is.

Amúgy meg: tényleg nem rossz dolog német munkaközvetítönél regisztrálni, mivel: - nem kaphat az munkaközvetítön keresztül dolgozó ember alacsonyabb fizetést, mint a törvényileg elöírt ( igen, magyar munkaközvetítönél viszont elég gyakori a túl kevés fizetés)
- fizetett szabadság és betegállomány - na erre figyelni kell a szerzödés aláírásakor! ( ez is egy olyan dolog jópár magyar munkaközvítövél, hogy nincs)

- sok vállalat végül sok mindenkit átvesz, rendes saját szerzödéssel.

2019.03.23. 13:32:51

Le vagy maradva pár lépéssel te egy bites ájtis puszihed, már egy ideje nem sofőr vagyok egyorrukám :-)

Shaktee 2019.03.23. 13:55:03

Tüteményekre vered rá a habot? Olyan is kell ide brekszites tirpák
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2019.03.23. 13:58:45

Elegen vagytok már ott a coloniaban, inkább maradok a birodalomban :-)))

Mielőtt valaki komolyan venné eme remek, magasröptű eszmefuttatást, jelzem, hogy csak ugratjuk egymást, vicc!!!

2019.03.23. 14:11:51

Láttam reggel a BBC News -on, egy vicc az a pali, bohóc mint te :-)))

Ja, meg mindig nincs faszbukom trottyoskám :-))

gabors 2019.03.23. 14:14:30

@CyberTroll: "Ja, meg mindig nincs faszbukom trottyoskám :-))"

ne is legyen minek adnal barmi szemelyes adatot a KGB/NSA nak nem is beszelve a zsido gyereknek hogy penzt csinaljon RAJTAD

2019.03.23. 14:21:47

@gabors:

Szerintem a CIA/FBI combo jobban használja saját nyilvántartásába.

A ruszkik valami mást használnak, más ilyen antiszociális oldalt, nem a faszbukat, szerintem :-)

Shaktee 2019.03.23. 14:28:21

@CyberTroll: ott a nejedé te rossz tetolvált majom :))

Shaktee 2019.03.23. 14:35:59

@gabors: Nagyon úgy néz ki hogy még egy év Trump. Evvan.

montroyal ( CAN qc) 2019.03.23. 14:37:56

@gabors: nekem sincs FB él az oldalam csak nem tudok én ramenni mert ugy hackelték meg hogy ha uj jelszot csinalok ( mert elloptak ) kijott egy oldal amiben a nevem azonositasahoz minden igazolvanyomat bankkartyamat bank statementet kernek hogy kuldjem el hogy a nevemet azonositani tudjak ez valszeg egy scam FB oldal de probaltam a hivatalos oldalhoz menni adnak kodot de 3 hete ez a valaszjon ..-Unfortunately, you won't be able to access your account while we're reviewing these additional documents. We appreciate your patience, and we'll get back to you as soon as we can. ez is scam oldal lehet ? OK nyitottam masikat csak sok minden elvesztek igy ..

Shaktee 2019.03.23. 14:41:55

@montroyal ( CAN qc): irj a cukkerbergnek, vissza fogják adni a régidet

Shaktee 2019.03.23. 14:42:38

@gabors: má megint zsidózol pakiloverboy :)

montroyal ( CAN qc) 2019.03.23. 14:47:07

@Shaktee: OK mi a cime .. ja es kartéritést is fog fizetni ?

Shaktee 2019.03.23. 14:53:24

@montroyal ( CAN qc): fb admin. Megírjam helyetted csárlinger? ;)

montroyal ( CAN qc) 2019.03.23. 15:05:24

@Shaktee: mar irtam mindenhova de valszeg az E-mailemre is ra vannak allva mert barmit kuldenek is bejutnom az oldalamra mindig ez jon ki .. egyébként a mailben kapok kamu amazon oldalakat is hogy mit rendeltem masoknak ( nins szamlam soha nem adtam kartyat ) .. tenyleg sok mindent vegig csinaltam de a vege mindig ez az uzenet .. OK inkabb autot javitok ez nekem magas ...

2019.03.23. 15:14:54

@Shaktee:

Azon asztan nem sok mindent látnak, főleg belőlem nem :-))

2019.03.23. 15:17:05

@montroyal ( CAN qc):

Így jár az aki már International criminal zolibatya :)))

montroyal ( CAN qc) 2019.03.23. 16:05:43

@CyberTroll: meg aki sexoldalra ramegy .. mert olyan levelet is kaptak hogy a cameremmal felvettek amikor sexoldalt néztem es elkuldik a feleségemnek es az osszes ismeroseimnek ( na itt jon be a FB) ... de nem fogok tobbet hallani roluk ha 900$ elkuldok persze mint ajandekutalvanyt mert igy a rendorseg nem tudja kovetni oket ... na csak irom aki nem tudja mik vannak milyen scamok .... amugy nincs cameram meg nem is érdekel az egész de valszeg ezert szaltak ra aFB oldalamra is mert nem kuldtem pénzt torlom az idiotasagukat .. ja es az oldalak teljesen hivatalosnak neznek ki kivétel hogy a cim elott par osszevissza betu van ...

2019.03.23. 16:19:27

@montroyal ( CAN qc):

Nem vagy te meg olyan öreg, szekszoldalakat nezzeges, nem úgy mint a vén trottyos tutyimutyi Tyuri :-)))

KissGecihuszár 2019.03.23. 17:07:46

Leiharbeit, ez a legmegfelelőbb szó és ugye Leihfirma a melós kölcsönző Német GmbH, tehát lehetőleg Német cég legyen, ne vmi Magyar, Szlovák, !Szlovén!, egyéb Kelet-Európai korcs átbaszós KFT, S.r.o, D.o.o, meg az tököm tudja, még milyen gittegylet. Miért? Hát mert a Német leihfirmákat igen rövid pórázon tartja a Behörde, szóval rohadtul nem éri meg számukra a trükközés, ugyanis ha egy esetleges -akár a baustellén- megejtett hatósági ellenőrzés folyamán "okosbanozás" esete forog fenn, akkor game over annak a cégnek és itt arra azért odafigyelnek, hogy akinek ma az Überscheiße GmbH nevű leihfirmája volt, ami akkorát bukott az ellenőrzésen, mint Rottembiller, nos az ne gründolhasson holnapután egy Schwanzblaser GmbH -t, mondjuk az anyósa neve alatt.

prukker 2019.03.23. 17:18:34

@KissGecihuszár:
Nyugi,bálunk is. Erre (is) van a 15 milliós letét minden munkaerőkölcsönző cégnek.

Kis kiváncsi 2019.03.23. 17:54:21

Ha már munkaerő kölcsönző és Hollandia ott azért vannak hivatalok és jogorvoslat. Természetesen nem maradhat ki a Magyar vonal hisz épp egy hazai hölgyet ítéltek el emberkereskedelem miatt. Ami abból állt hogy munkára toborzott 300 euró díjért majd munkásszálláson fizetés nélkül hagyta őket.Természetesen azok vannak legjobban kiszolgáltatva akik nem beszélnek nyelvet.Mert a ottani jogszabályok szerint ha nem kap bért a szerződéssel és bankszámla kivonattal bemegy a munkaügyi központba és 3 napon belül megkapja. Személyes tapasztalat működik.Itthon ezzel szemben évekig lehet pereskedni az elmaradt bérért és esély sincs rá hogy megkapja valaki. De hozzá kell tenni az ilyen alkalmazásoknak egyértelműen a munkások isszák meg a levét. Csak a adó és bér optimalizálás a cél a cégek oldaláról.Pedig ha ezt betiltanák több bért kapnának a munkások és több adó és járulék kerülne az államokhoz is. De hát az érdekek nyernek máshol is. Csak vannak országok ahol figyelnek a szabályokra is.

gabors 2019.03.23. 21:44:33

@montroyal ( CAN qc): "OK nyitottam masikat csak sok minden elvesztek igy .."

nem tanultal semmit .... lopjak az adataidat a barataid adataival egyutt ahogy mas is irta FBI/CIA/ a montik nalatok meg mint lattuk a KGB/FSB sajat adatbazisnak hasznalja es mit nyersz semmit mikor gondod van nem segitenek sot mivel minden amit feltoltesz automatikusan a facebook "tulajdona" minden garancia nelkul hogy te az barmikor visszavehetned SOT barmit torolhenek is akar ....

tovabbra sem ertem mire jo az egesz

gabors 2019.03.23. 21:50:13

@Shaktee: "@gabors: má megint zsidózol pakiloverboy :)
"
1. az hogy valaki zsido az nem zsidozas az csak ugy van mert az anyja eppen zsido (semmi koze sem izraelhez sem a "A Sion véneinek jegyzőkönyvei"-hez

2. teljesen pozitiv ertelembe veszem azt ha valaki zsido az hogy ki olte meg az allitolagos jezust azt rabizom az eppen illetekes pedofilok fonokere....

vagyis azt mondani hogy Zuckeberg zsido az csak egyszeru tenymegallapitas de jo otlet volt a az egyetemi csajok osztalyozasara programot irni nem kerdes...

gabors 2019.03.23. 22:00:28

@prukker: "Nyugi,bálunk is. Erre (is) van a 15 milliós letét minden munkaerőkölcsönző cégnek."

15 millio ??? az vicc mondjuk oszd el 100 dolgozot atbasznak csak hat honapig mindegyikre jut 12500 forint ????? ennek sokszorosaval basszak at gyakran oket es ha bukik (de melyik bukott eddig) akkor uszik 15 misi HA HA HA HA es holnaputan ujra kezdik vagy mar lebukas elott ujra szuletnek

MO-on ennek sincs kovetkezmenye ott billiokat lehet ellopni EU tamogatasbol pl arterbe epitett BMX palyara amire osszesen megnyitasa ota 8 kertek belepot ... ez csak egy pelda de van ezer ilyen pl a falu ahol egy tucat kilatot epitettek

Golf2 2019.03.24. 04:35:03

@montroyal ( CAN qc): inkabb autot javitok...a Toyota benzinessel jó csak, vagy kis 1350cm gázolajossal is?

gabors 2019.03.24. 12:54:48

@Golf2: ez leginkabb attol fugg hogy mire hasznalod mennyit mesz es ugye hogy milyen idos a kocsi (es mennyi km van mar benne, es eddig hogyan szervizeltek) ha uj meddig akarod hasznalni...a modernebb dizelekkel elobb utobb egyre tobb bajod lesz (mondjuk elso 10 eve valszeg ok )

persze en nem vagyok auto szerelo es nyugaton nem nagyon javitanak 15nel oregebb autokat hacsak nem veteran..

montroyal ( CAN qc) 2019.03.24. 16:37:55

@Golf2: nalunk olyan gazolajos nincs is sokat nem tudok de én most vettem egy toyota félét .. benzines és 3.5 literes rx350 lexus :-)... ja ... dicsekszem ... mert azelott is ugyanez volt csak 2007-es ... :-)

Golf2 2019.03.25. 05:39:24

@gabors: Keveset megyek 6-10 ezret/ év valami 2-3 éves kéne max.60000km-el.

Golf2 2019.03.25. 05:40:28

@montroyal ( CAN qc): Akkor biztos jó a Lexus ha a szerelő is olyat vesz:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása