oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 22. 06:30,  Így kezdj vállalkozni Hollandiában 4 komment

2019. március 22. 06:30 Határátkelő

Így kezdj vállalkozni Hollandiában

A vállalkozói lét szerintem nem könnyű életforma, komoly elszántság, rengeteg türelem és önbizalom kell hozzá. Céget alapítani ma már a legtöbb uniós országban kifejezetten egyszerű, Magyarországon sem kell hozzá sok. A hollandiai menetrendről két ott, nemrég vállalkozást indított magyar mesélt.

hollandia_2.jpg

Andrea és György ugyanazon a napon indítottak külön-külön vállalkozást Hollandiában. Andrea angol és holland nyelvet tanít magyaroknak és tanácsadással foglalkozik, míg György egyedi ajándékkészítés mellett hardver- és szoftverfejlesztéssel keresné meg a betevőt. 

Az első lépés 

Ahhoz, hogy az ember céget alapítson, először is a Holland Kereskedelmi Kamaránál (KVK – ez az angol oldal) ki kell tölteni egy űrlapot. Ezen megadjuk az alapadatokat, mivel szeretnénk foglalkozni, mikortól szeretnénk vállalkozók lenni, akarunk-e exportálni-importálni - magyarul választ adunk a legfontosabb kérdésekre. 

„A formanyomtatványt nagyon egyszerűen ki lehet tölteni, semmi bonyolult nincs benne. Aki esetleg nem beszél hollandul, annak marad a Google translate… Amikor ezzel megvagyunk és kitöltöttük az űrlapot, akkor kérünk egy időpontot a KVK-nál” - mesélte György a Meghollandulok videójában.

„Lehet választani, hogy hova szeretnénk időpontot kérni, erre érdemes figyelni, mert vannak olyan helyek, ahol két-három hétre előre minden időpont foglalt, míg egy másik városban esetleg hamarabb sorra kerülhetünk” - tette hozzá Andrea. 

A személyes találkozó 

Eddig a pontig minden online zajlott, de a személyes találkozó elkerülhetetlen. Andrea szerint a helyszínre érdemes 10-20 perccel hamarabb megérkezni. Az ügyintéző szólít minket, majd az asztalunkhoz vezet, ahol az online beadott formanyomtatványt együtt végignézzük, ellenőrizve az adatokat. 

Mit kell magunkkal vinni? Nos, útlevél vagy holland jogosítvány mindenképpen kell. Ha útlevelet viszünk, akkor kell egy olyan kártya is, amin rajta van a BSN (Burger Service Number)-számunk. 

A kitöltött formanyomtatvány átnézése már csak azért is hasznos, mert szükség esetén segítenek pontosítani bizonyos dolgokat és a választott tevékenységi körünk is kap egy számot. 

Ekkor ellenőrzik a cégnevet is, hogy van-e esetleg már másik ilyen nevű vállalkozás. Ha van, akkor javasolnak egy másik, de hasonló nevet. (Fontos, hogy az adatokat később is bármikor ingyenesen lehet online módosítani. 

Kérjünk-e cégkivonatot? 

A kinyomtatott papírokat alá kell írni, majd választhatunk, hogy kérünk-e saját példányt a nyilvántartásba vételről. Ez 15 euró (maga az egész folyamat egyébként 50 euróba kerül). 

„Érdemes kikérni ezt a papírt, mert ha céges bankszámlát akarunk nyitni, akkor a bankban kérhetik a kivonatot, de ez előfordulhat más hivatalos helyen is” - mondta Andrea. 

György arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan mi magunk is kinyomtathatjuk a cégkivonatot (az fele annyiba, azaz 7,50 euróba kerül), csakhogy az nem számít eredeti nyomtatványnak. 

„Lehet olyan bank, amelyik azt mondja, hogy neki az eredeti papír kell. Ezért a 7 euró 50 centért szerintem nem érdemes ezt a rizikót bevállalni. Én azt gondolom, jobb, ha kikérjük a kamarától, 15 euró, de akkor biztos, hogy minden rendben lesz” - vélte. 

Fontos, hogy készpénzzel nem lehet fizetni. A KVK-nál egyébként ingyenes a tanácsadás személyesen és telefonon egyaránt. Be lehet menni személyesen, ha valaki azt jobban szereti. Emellett előadásokat és workshopokat is rendeznek. 

Bankszámlát is jó minél hamarabb nyitni, mert azért van átfutási ideje és kell keresni magunknak egy könyvelőt is, aki jó esetben utána minden fontos és szükséges információval ellát. 

Milyen formát válasszunk? Nos, kezdésnek elegendő lehet a kifejezetten kedvezően adózó egyéni vállalkozói (zzp) forma, viszont ha nem egyedül dolgozunk a cégben, hanem alkalmazottunk is van, akkor érdemes megfontolni a kft. (BV) alapítását, mert ott már lehetnek jogi bonyodalmak (például egy hosszabb betegszabadság). 

Mi van azzal, aki munkavállaló lenne? 

Nos, a jó hír az, hogy mint arról korábban a Hollandokk szerzője itt, a Határátkelőn beszámolt, munka van elég, aki akar, az talál. 

Bizonyos szakmák – jellemzően mérnökök - képviselőinek akár családos áttelepülését is finanszírozza jövőbeni holland munkaadója. Persze ők alkotják a csekély kisebbséget. 

Ha úgy jössz ki Hollandiába, hogy lesz, ami lesz, majd csak találok valamit, akkor is nagy eséllyel sikerrel jársz. 

A Randstad igazgatósági tagját idézve: „Hollandiában például azt figyeltem meg, hogy nincs olyan holland, aki elvégezné azokat a munkákat, amiket a bevándorlók látnak el.” 

Persze nem mindenhol és nem lesz könnyű. Lehet, hogy többször kell majd költöznöd vagy hogy sokat kell majd ingáznod. Az is furcsa lehet magyar szemmel, hogy az állások jelentős részét munkaerő kölcsönző cégeken keresztül töltik fel a cégek. A részmunkaidő is igen elterjedt Hollandiában. 

Ha nem tudsz kommunikálni, akkor kiszolgáltatott leszel, és szinte biztosan lesz olyan, aki ezt ki fogja használni. Ha nem tudod majd elmondani és megmutatni, hogy mit tudsz és milyen okos és ügyes vagy, akkor senki sem fogja ezt megtudni. (A teljes posztot itt találjátok.

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814708170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.03.22. 17:07:31

A Randstad igazgatósági tagját idézve: „Hollandiában például azt figyeltem meg, hogy nincs olyan holland, aki elvégezné azokat a munkákat, amiket a bevándorlók látnak el.”

Okkal, valószínűleg a bevándorlók sem jódolgukban végzik ezeket a munkákat. Ezek a kilátások biztos sokak kedvét meghozzák. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása