oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 22. 06:30,  Hogyan ismertessük meg a gyerekeket más kultúrákkal? 129 komment

2018. december 22. 06:30 Határátkelő

Hogyan ismertessük meg a gyerekeket más kultúrákkal?

Talán soha nem volt még ilyen kicsi a világ, mint most (hála az internetnek) és talán még soha nem találkozott egy gyerek a vélemények olyan széles skálájával (az elfogadástól a gyűlöletig), mint most. Ráadásul az Európai Unió polgáraként minden korábbinál markánsabban találkozhatunk a más kultúrákkal, nem is beszélve arról, hogy esetleg mi magunk is határátkelőkké válhatunk.

gyerek_foldgomb_foto_pixabay_com_mihail_fotodeti.jpg

A kérdés most már az, érdemes-e és ha igen, akkor hogyan felkészíteni a gyerekeinket is erre a helyzetre. Hogyan próbáljuk meg bennük elültetni az elfogadás és a másik kultúrája iránti megértés értékét? 

Több módszer is lehet rá persze, arra gondoltam, hogy nem sokkal a szeretet ünnepe előtt foglalkozzunk kicsit ezzel a kérdéssel, méghozzá a HuffPost cikkéből kiindulva. Talán lesznek benne megszívlelendő ötletek. 

Például rögtön az Angliában pakisztáni apától és skót anyától született, jelenleg Floridában élő Akeelah Kuraishi elképzelése, aki kitalálta a Kis világpolgárok (Little Global Citizens) nevű úgynevezett subscription boxot, vagyis meglepetésekkel és könyvekkel teli dobozt, hogy a gyerek a különböző kultúrákról és emberekről minél többet megtudhassanak. 

„Fontos számomra, hogy a fiaim megértsék, az emberek a világban ugyanolyanok, mint ők, empatikusak legyenek, megértőek és globálisan tudatosak” – indokolta az elképzelést. 

„A kisgyerekeknek nincsenek társadalmi előítéleteik, és ezt sokszor elfelejtjük. Elengedhetetlen, hogy kifejezzük a véleményünket és hatással legyünk a következő generációra, és meggyőződjünk arról, hogy nyitottakká, együttérzőkké és tudatosakká válnak” – fejtette ki. 

Akeelah Kuraishi mellett Sonia Nieto, a massachusettsi egyetem professzora, az Affirming Diversity (A sokszínűség megerősítése) című könyv szerzője ad tanácsokat a szülőknek arról, hogyan neveljék kulturális sokszínűségre a gyereküket. 

Kezdjük a könyvekkel 

Mindketten azt ajánlották, hogy olyan olvasnivalót adjuk a gyerek kezébe, magazintól a gyerekkönyvig, ami foglalkozik a világ sokszínűségével. 

„A könyvek jó lehetőséget adnak, hogy a gyerekek a különböző országokról és kultúrákról tanuljanak, szélesítve a látókörüket, akár azáltal is, hogy kimondanak ismeretlen neveket” – jegyezte meg Kuraishi. 

Az olvasás közben a szülőknek segíteniük kell kihangsúlyozni egyes karaktereket. Kérdéseket tehetnek fel, mint például: „Hát nem érdekes, hogy a nagyszüleikkel élnek?” Vagy: „Csirkét tartanak otthon. Szerinted is jó móka lehet csirkét tartani?”

Kuraisihi szerint a szülőknek meg kell kérniük a gyereket, hogy gondolkozzon el a különbözőségeken, és mutassanak rá nekik a hasonlóságokra is. 

Lehetőségek keresése a közösségben 

Ismertessük meg olyan élményekkel a gyerekeket, amelyekkel hagyományosan nem találkoznak, és amelyekből később tanulhatnak, így aztán már kényelmesebben mozoghatnak az ilyen helyzetekben. A dolgok megismertetése fontos, mutassunk nekik olyat, amit nem ismernek – tanácsolta Nieto. 

Azt javasolta, hogy színházi előadásokon, koncerteken vagy múzeumokban keressük a közösségi élményeket, ezek sokféle tanulási lehetőséget kínálnak. Az ilyen lehetőség a nagyvárosokban könnyebben elérhetők, de a kisebb közösségekben is megtalálhatók, csak keresni kell őket. 

Az istentiszteletek helyszíne is hasznos lehet, hiszen ott gyakran kulturális fesztiválokat szerveznek, hogy a közösséget a hagyományaikról tanítsák, és lehetővé tegyék az eltérő háttérrel rendelkező emberek egymással való megismerkedését. 

S bár a gyerekek nem mindig akarják kipróbálni az újdonságokat, ezen túl kell lendülni. Nieto szerint olyan ez, mint az étel. „Mindig azt mondom a gyerekeimnek, ha megkérem őket, hogy kóstoljanak meg valami újat, hogy nem szeretik, akkor nem kell megenniük. De általában ízlik nekik.” 

Különböző éttermek felkeresése 

„Fontos egyértelművé tenni, hogy a kultúrából tanulunk, nem pedig a kultúráról” – szögezi le Kuraishi. A különböző éttermekben a gyerekek új ízeket kóstolhatnak meg, más nyelveket hallhatnak és más viseletekkel is találkozhatnak. 

Ha Kuraishi a családjával egy új étterembe megy, előtte megismertet pár szót azon a nyelven a gyerekeivel, akik ezt általában jó mókának tartják és szívesen ki is próbálják. A felszolgálók jól reagálnak. „Csak ugorjunk be olyan éttermekbe, ahova egyébként nem mennénk” – tanácsolja. 

A kíváncsiság támogatása 

Gyakran előfordul, hogy az utcán sétálva egy gyerek egy ismeretlen kultúrához kapcsolódó ruhát lát vagy idegen nyelvet hall, és megkérdezi a szülőt erről, aki viszont csendre inti őt. 

Mindkét szakértő azt mondja, hogy ez nem jó módszer, mivel negatív jelentést társít a különbözőség mellé. Ehelyett inkább nyitott és pozitív megközelítést kell alkalmazni, és éppen ösztönözni a kérdéseket. 

Kuraishi azt tanácsolja, a szülő ne viselkedjen úgy, mintha rossz dolog lenne, hogy erről beszélnie kell, inkább tanulási folyamatnak fogja fel, amellyel felnyithatja a gyereke szemét és szélesítheti a látókörét. Ez izgalmas és szórakoztató a gyerekek számára. 

És mivel a gyerekek nem negatív perspektívából közelítenek, erősítsük meg a pozitív részt, és mondjuk azt: „Ez menő. Nem tudom, hogy miért visel ilyen ruhát, de miért nem nézünk ennek utána és tanulunk róla?” 

Nincs semmi baj a mássággal 

Az sem jó, ha tettetjük, hogy nincsenek eltérések. A gyerekek már korán megtanulják megkülönböztetni a színeket és az alakzatokat. 

Nieto szerint bár sokan azt mondják, hogy számukra minden gyerek ugyanolyan, nincsenek feketék és fehérek, igenis beszélni kell a különbségekről. El kell ezeket ismerni, mert azzal nem töröljük el őket, ha nem veszünk róluk tudomást, igenis léteznek – tette hozzá az egyetemi tanár. 

A szülők határozzák meg, hogy a gyerekük hogyan fog gondolkodni a más kultúrákról, és ne legyünk szégyenlősek a különbségek miatt, csak határozzuk meg jól a normát a gyerekek számára – mondta Kuraishi. 

A szülőknek meg kell tanítaniuk, hogy az emberek a világban máshogy néznek ki, különböző ruhát hordanak, mást esnek, másféle zenét hallgatnak. Ezt alapul véve a gyerekek jobban helyt tudnak állni a globális összekapcsolt világban, fejlettebb lesz az érzelmi intelligenciájuk, rugalmasabbak és kreatívabbak lehetnek, és magabiztosabban szemlélhetik saját helyüket a világban. 

Csak természetesen

A legjobb módja a különbözőség megtapasztalásának, ha az élet természetes részévé teszik – mondja Nieto. Persze ez nem azt jelenti, hogy a szülő ráparancsol gyerekére, hogy szerezzen egy fekete barátot. 

Ideális esetben a családok sokszínű közösségekben élnének, ahol a gyerekek megtapasztalják a kulturális különbségeket, de nem ez a helyzet az Egyesült Államokban, a környékek elkülönülnek faj, etnikum és társadalmi osztály szerint. Ha pedig ilyen szegregált életet élünk, a szülők úgy érezhetik, bele kell vinniük a sokszínűséget, de ez egyáltalán nem lesz természetes. 

Más médiumokat is használni 

Vannak hasznos nyelvtanuló alkalmazások, mint a Gus on the Go, a Little Pim és a Duolingo. Aztán vannak tévéműsorok, amelyek minden adásban más kultúrába kalauzolják el a gyerekeket. 

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők kövessék, mit néz a gyerek, és győződjenek meg arról, hogy a szereplők is a sokszínűséget reprezentálják. 

Nevelni magunkat is 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy szülőként le tudjuk folytatni ezeket a beszélgetéseket, neveljük magunkat. Olvassunk, nézzünk különböző kultúrájú filmeket vagy vegyünk órákat, hogy mi is empatikusabbak legyünk, mert most erre van szükség.

(Fotó: pixabay.com/mihail_fotodeti

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúra gyereknevelés kulturális beilleszkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014505540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.12.22. 07:29:58

nem olvastam DE elso :-) (bocs) ja es akinek nem tetszika a zarljel ...

EFJUK ... ()()()()

gabors 2018.12.22. 07:31:47

amugy ez egy eroltetett hulyeseg !!! mar bocs de ez mibol van forditva ??

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 08:13:08

A gyereket a saját kultúrájával kell megismertetni, minden más megoldás teljesen értelmetlen.

Golf2 2018.12.22. 09:26:52

Off.A rendes fizetésük dupláját, de szerencsés esetben akár a 3-4-szeresét is ki tudják alkudni azok a külföldön dolgozó magyarok, akik nem jönnek haza karácsonyozni.Az IT-sek 4szeres bért kapnak.hvg.hu

takarék-láng 2018.12.22. 09:35:03

"Ideális esetben a családok sokszínű közösségekben élnének, ahol a gyerekek megtapasztalják a kulturális különbségeket, de nem ez a helyzet az Egyesült Államokban, a környékek elkülönülnek faj, etnikum és társadalmi osztály szerint. "

- meg ott is elkulonulnek, aholmar tobb 100 eve elindult a kulonbozo kulturak vegyitese. De a vegyites meg ott sem sikerult, az emberek a termeszetukbol kifolyolag szegregalodnak.

"Ha pedig ilyen szegregált életet élünk, a szülők úgy érezhetik, bele kell vinniük a sokszínűséget, de ez egyáltalán nem lesz természetes. "

- termeszetes nem lehet, hiszen az osztonok szintjen is arra vagyunk kodolva, hogy a sajatunkat vedjuk es orokitsuk tovabb.
A sokszinuseg, a keveredes termeszetellenes.

verkagrafomanka 2018.12.22. 09:50:09

@Golf2: "December 24-e a legtöbb európai országban külön problémát jelent a karácsonykor is dolgozóknak. Nagy-Britanniában, Ausztriában, Németországban, de mások mellett Franciaországban és Olaszországban sem számít 24-e munkaszüneti napnak, csak december 25-26-a az papíron. A gyakorlat viszont ugyanaz, mint Magyarországon: elvileg kell dolgozni 24-én, valójában viszont nagyítóval kell keresni, aki ilyenkor is bent van a munkahelyén. (Mostanában ezt nálunk máshogy oldják meg, kiadják szabadnapnak 24-ét, de cserébe egy szombatot, idén december elsejét végig kell dolgozni. Ez a megoldás nyugaton nem általános.) Hasonló a helyzet a szilveszterrel is: január 1-je gyakorlatilag mindenhol szünnap, december 31-e viszont nem."
Dec. 24. és 31. itt (Luxembourg) is munkanap, és nincs kiadva államilag, tehát ha nem akarsz szabit kivenni, akkor dolgozol rendesen, szimpla bérért. Nyilván a felsorolt államokhoz képest marginális, csak gondoltam árnyalom a képet.

takarék-láng 2018.12.22. 10:03:39

@Golf2: Arrol elfeledkezett a hvg, hogy Angliaban 440 ora a tulora, de lehet tobb is. Arrol miert?

Szinten nem rak be interjut azokkal a magyarokkal, akik 4x bert kialkudtak. Mert ilyen nincs, ez a hazugsag, a mitologia kategoria, a celbol, hogy titeket otthon levoket hergeljen a demokratikusan valasztott kormany buktatasara.

Csodabogár 2018.12.22. 10:06:00

Svájcban is normál munkanap, illetve 1 órával előbb van vége a munkanapnak mint normálisan. Azért érdekes, hogy pont azokon a helyeken, Luxemburg, Svájc kell dolgozni, ahol nagyobb a jólét, mint máshol. Vagy lehet, hogy a jólét alapja a szorgos munka?:-)

Buchhalter 2018.12.22. 10:09:44

@takarék-láng: jéé itt az Önjelölt Fidesz agitátor! Ezt a légből kapott 440 óra angol túlórát támaszd már be egy angol linkkel!Hiába ágálsz még mindig több mint 100 ezer magyar Angliában dolgozik köztük rokonaim is. Nem terveznek hazajönni .A beszólásaid egyre jobban hajaznak a Kékfény és a többi komcsi hírportál stlílusára : a jóságos pártkáder bemondó bácsi néni kioktatja a magyar népet mi a jó neki és mi a rossz. Lejárt lemez.

tanato 2018.12.22. 10:28:31

@maxval balcán bircaman: Feleséged bolgár,te is az vagy,a gyermekeid tudnak magyarul?Ismerik a magyar történelmet vagy kultúrát/legnagyobb íróink,költőink stb?Vagy csak a bolgárt ismerik?

nyuszigonosz 2018.12.22. 10:29:40

Németországban december 24-e és 31-e is normális munkanap.
24-e tán azzal a különbséggel, mivel Szenteste, hogy az üzletek nem este nyolcig vannak nyitva, mint amúgy, hanem 14 óráig. Szilveszter apján szintén így.
Vannak munkahelyek, ahol a délután már szabad ( kb. 12-14 órától) és vannak azok, ahol meg nem.

Ezenkivül persze van az a munkahely, ahol egyáltalán nincs olyan, hogy na akkor most bezárunk: kórházak, otthonok, hotelok, rendörségek, közlekedés: vasút, repülöterek, benzinkutak... és még sorolhatnám.

Hari Seldon 2 2018.12.22. 10:50:40

@verkagrafomanka:
Pontosítanálak, ha megengeded. A dec 26 nálunk, csak Elszászban és Moselle-ben munkaszüneti nap. - Ezt a két régiót szállta meg Németország 1870-től. Így ezeken a területken van csak ez. - Te mint luxembourgi velünk vagy határos, így számodra ez a releváns.
(Kardio is biztosan megerősíti, hogy náluk csak a 25-e a karácsony. - dátum szerint az már Étienne nap)

Arthamyr 2018.12.22. 10:58:24

@Golf2: Egy ilyen négyszeres bér nekem is jöhetne. :) Sajnos ezt jellemzően azok kapják, akiknek az alap juttatása nem ad sok okot örömre (biztos van kivétel valahol), szóval nem kell belelátni semmi extrát, az ilyen állások az esetek többségében azért nem az álommeló kategóriában vannak. Több, mint másfél évtizede dolgozom IT-szektorban (vagy pénzügyi szektor IT-s részén, ha így jobb), és soha nem kaptam túlórapénzt, akkor sem, ha pl. éjszakáztam vagy hétvégén kellett dolgoznom. Műszakpótlékot is csak egyetlen helyen kaptam, a legelső munkahelyemen, messze az volt a legszarabb.

IT Knight 2018.12.22. 11:10:53

@maxval balcán bircaman: én fontosnak tartom, hogy megismerjék az Iszlám kultúra sajátosságait, illetve veszélyeit is.

Fogok mesélni nekik Mohamed tetteiről, a muszlim nők helyzetéről és a Korán tanításairól is, különös tekintettel Európa jövője szemszögéből.

IT Knight 2018.12.22. 11:10:56

@Golf2: nekem csak a szokásos béremet ajánlották, mondták, hogy lehet dolgozni az ünnepek alatt is. Nem fogok élni a lehetőséggel.

Arthamyr 2018.12.22. 11:14:11

@takarék-láng: A keveredés hiánya már egyes ír és zsidó családoknál is nagyon bevált, ahogy láttam. :)
Azon meg a legtöbbünk már továbblépett, hogy az ösztöneink szabályozzák a döntéseink, ha te nem, az megmagyaráz pár dolgot.

verkagrafomanka 2018.12.22. 11:16:03

@Hari Seldon 2: ok, az oka nekem mindegy, a lényeg, hogy itt 25. és 26. is munkaszünet, 24. viszont nem :) De köszi az infót, nem tudtam. És Fr.o. többi részén akkor 26-án dolgoznak?

Hari Seldon 2 2018.12.22. 11:46:50

@verkagrafomanka:
Elvileg munkanap. Ha felbukkan Kardio megmondja hogy dolgozik.

IT Knight 2018.12.22. 12:30:17

@takarék-láng: nem érted, hogy működik a liberális demokrácia

amikor a liberálisok kapják a legtöbb szavazatot, akkor az demokratikus, és aki ez ellen tüntet, az fasiszta

de amikor nem a liberálisoknak tetsző opció kapja a legtöbb szavazatot (Fidesz, Trump, Brexit), akkor az a demokrácia válságát jelzi és őrjöngeni kell ellene, meg feldobni magunkat az MTV folyosóján.

Itt Angliában is mindig olvasom a "remoanerektől", hogy új referendum kellene a Brexitről. Addig kéne tartani a referendumokat, amíg vagy a maradás nyer, vagy valami olyan opció, amivel a UK sikeresen alárendeli magát Brüsszelnek.

IT Knight 2018.12.22. 12:30:21

@Buchhalter: "Önjelölt Fidesz agitátor"

na, akkor mégsem fizetnek minket, hanem önjelöltek vagyunk? De akkor pontosan mi is a baj azzal, hogy mi is elmondjuk a véleményünket?

Dikusz 2018.12.22. 12:31:38

@tanato: Gondolod, hogy erre a kérdésre választ kapsz?

vándor madár 2018.12.22. 12:46:06

@Buchhalter: "Ezt a légből kapott 440 óra angol túlórát támaszd már be egy angol linkkel!"

Ez az angol túlóra sajnos egyáltalán nem légből kapott, még keveset is írt. Egyébként ezt a témát már 3 nappal ezelőtt kiveséztük. Az alábbi idézetem onnan való.

""Even if it does, by law, you cannot usually be forced to work more than an average of 48 hours per week. You can agree to work longer - but this agreement must be in writing and signed by you."

www.gov.uk/overtime-your-rights/compulsory-overtime

Ezek szerint, ha belegyezel, a UK-ban még a heti 48 órán túl is dolgoztathatnak. Lehetséges, hogy az az alatti túlórába még bele sem kell egyezned, csak elvégezned, ha megkövetelik?
Ha a 40 órás munkahetet vesszül alapul, akkor a heti 8 óra túlóra az évi 416 túlóra, de mivel sok helyen 37,5 óra a heti munkaidő, az évi 546 óra. A 480 óra meg ennek a ketttőnek az átlaga.

Az igazság pedig kb. így néz ki a túlórákról a UK-ban:

"On average, workers in the UK put in 10.1 overtime hours per week, the equivalent of 469 hours per year

59% of workers aren’t paid for the overtime worked"

www.totallymoney.com/overtime-survey/ "

www.thehrdirector.com/business-news/wages/unpaid-overtime/

tanato 2018.12.22. 12:48:01

@Dikusz: Azért sejtem a választ.

vándor madár 2018.12.22. 12:50:47

@Dikusz: "Gondolod, hogy erre a kérdésre választ kapsz?"

Szerintem igen. Ha itt a fizetését is megadja meg a weboldalán is minden rajta van, akkor pont ez lenne titok? Azt is megírta, hogy ezelőtt Magyarországon éltek, akkor a gyerekek nyilván ott jártak iskolába, biztosan tudnak magyarul. Szerintetek aki Mo-n él, az mindenki ismeri a magyar kultúrát és történelmet, ahogy elvárható lenne?

tanato 2018.12.22. 13:24:18

@vándor madár: Ez nem olyan egyértelmű,nem tudom mióta nincsenek Mo.-on.

Shanarey 2018.12.22. 13:29:58

@tanato:

Sacc /kb az orosz történelmet jobban ismerik, hisz egy olyan országban él, amely anno majdnem csatlakozott a valaha volt Szovjetunióhoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 13:31:40

@tanato:

@tanato:

Mindkét gyerekem akcentus nélkül beszél magyarul

A kisebbiknek a szóklincse nem elég jó, mert nagyon keveset olvasott magyar irodalmat, nézett filmeket. Ha hallod, azt fogod gondolni róla: színmagyar ember, aki sok ideje nem él Mo-on, s nem használja a nyelvet, de külföldinek sose fogod hinni.

A nagyobbiknak jobb a magyar szókincse, mint az átlag magyarnak, mert ő meg sokat olvasott. Őt átlag budapestinek gondolnád a beszéde alapján.

Shanarey 2018.12.22. 13:33:58

@vándor madár:

Ebben igazad van, de a dolgozót nem lehet kötelezni, a dolgozó előzetes beleegyezése kell hozzá, s továbbá a dolgozót nem érheti hátrány, ha nem akarja túlóra emelésről szóló papírt aláírni. Na meg a túlórát illető 36 hónap-os fizetési határidő sem létezik itt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 13:36:04

@tanato:

Az anyám magyar egyébként, szóval én nem csak bolgár vagyok.

Persze anyám se magyar származásilag, de annak vallja magát nemzetiségileg. Anyai ága német és ruszin, apai ága meg német és elmagyarosodott kun. Azaz nincs genetikailag kapcsolatom Árpádékkal, de ezzel a színmagyarok 90 %-a is így áll.

Anyai nagyapai ágam német vonalon a XVII. sz. óta él Mo-on (Veszprém, majd Érd), az apai vonalon a XIV. sz. óta (Gyulafehérvár, majd Budapest). Anyai nagyanyai ágam ruszin vonalon őshonos Mo-on (Nagyszöllős), a német ág meg szudétavidéki (Mährisch Neustadt - mai neve: Uničov), az első Mo-ra beköltöző a dédnagymamám volt.

Ugye milyen jó, ha az ember foglalkozott családfakutatással? A legrégebbi eredeti okmány, ami a birtokomban van egyik ősömről XVIII. századi adatot igazol: www.flickr.com/photos/bircamax/21878686960/in/album-72157669354887265/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 13:54:08

@vándor madár:

Nagyobbik fiam járt 1 évet magyar iskolábam azon túl a budapesti bolgár iskolába. Kivéve az első 2 orszályt, amit BG-ban végzett. Ő Bp-en érettségizett.

Kisebbik fiam csak a budapesti bolgár iskolába járt 4 évet, majd a többit BG-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 13:54:17

@Shanarey:

A SZU-hoz csatlakozás alapvetően egy trükk volt. Mindenki tudta, ezt a szovjet vezetés sose fogja elfogadni.

1946-ban meg ugyanezt eljátszotta bolgár kommunista vezetés Jugoszláviát és Albániát illetően is, azaz BG legyen egy állam velük.

tanato 2018.12.22. 13:55:05

@maxval balcán bircaman: KÖSZI AZ INFÓT!nem gondoltam volnA hogy még jól beszélnek magyarul.

tanato 2018.12.22. 13:58:13

@maxval balcán bircaman: A családfakutatás tényleg jó dolog,enyire régi papírom nekem nincs csak az 1800-as évek végéről.

Buchhalter 2018.12.22. 14:26:01

@vándor madár: ez egy alapos válasz,köszönöm.Takarékláng meg sokszor öncélúan locsog és nem erőssége a normális válasz adás.

vándor madár 2018.12.22. 14:34:44

@Shanarey: "Na meg a túlórát illető 36 hónap-os fizetési határidő sem létezik itt."

Igen, szerintem is ez a leggázosabb rész benne. Meg is van róla a véleményem, most nem idéztem az egész 3 nappal ezelőtti bejegyzést, aki akarja visszanézi.

Bár OV szerint "mindenkinek kifizetik a hónap végén a túlórabért", de a munkáltatók Mo-n, főleg a magyar munkáltatók, nem arról híresek, hogy annyira korrektul járnának el a munkavállalókkal.

www.delmagyar.hu/belfold_hirek/orban_honap_vegen_mindenki_megkapja_a_tulorabert_az_agressziv_utcai_csocseleket_soros_fizeti/2583365/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

A kormány csődíti Magyarországra sok-sok milliárdos adókedvezményekkel a külföldi befektetőket, de megfeleő munakerő az nincs. Majd még a végén az lesz, hogy visszaállítják a 6 napos munkahetet, ahogy régen is volt, oszt arra csak az alapfizetés/ -bér jár, nem túlóra + pótlék, már akinek kifizetik. Egyébként külföldön is sok helyen nincs túlórapótlék a túlórára, hanem csak a normál órabér vagy megváltás szabadidőben és azokra az órákra, amelyekre többféle jogcímen járna pótlék, csak egyet - a legmagasabbat adják meg.

Sőt a 40 órás vagy rövidebb munkahét sincs meg mindenhol. Sváj pl. gazdag ország, de ott is gályázni kell heti 42-44 órát, sőt akár 50-et is alapból, úgyhogy a legrövidebb munaknap is 9 órahossza, mert az étkezi időket is hozzáadják, de arra nem jár semmiféle bérezés.
Egy kis ízelítő: "Laut dem Staatssekretariat für Wirtschaft (SECO)externer Link beträgt die gesetzliche maximale Wochenarbeitszeit 45 Stunden pro Woche für Arbeitnehmende in industriellen Betrieben, Büropersonal, technische Angestellte und Verkaufspersonal in Grossbetrieben des Detailhandels. Für alle übrigen Angestellten gilt die 50-Stunden-Woche. Diese Grenzwerte werden strikt eingehalten."

www.swissinfo.ch/ger/wirtschaft/arbeitszeiten_wie-viele-stunden-arbeiten-sie-pro-woche-/43733142

Nyilván nem véletlenül telepítenek most már szinte minden nagyobb beruházást az ország perifériáira, majd a határon túlról (is) toboroznak hozzá munkaerőt.

Dikusz 2018.12.22. 14:37:47

@vándor madár: Megadta.
Mindenesetre, ha úgy van, ahogy írta, akkor le a kalappal.

vándor madár 2018.12.22. 15:03:40

@Dikusz: "Megadta." Ebben biztos voltam.

Shanarey 2018.12.22. 15:04:53

@maxval balcán bircaman:

Aztán miért is volt trükk? Azért mert az oroszok kis hezitálás után úgy döntöttek mégsem, avagy azért mert már azt is a "Soros" szponzorálta?
:-)

vándor madár 2018.12.22. 15:18:47

@maxval balcán bircaman: Köszönöm az infókat.

A 90% jó, valószínű még kevés is.Egyébként kishazánkban, de Európában is sok helyen az emberek jó része származásilag sem az, aminek gondolni véli magát. Én pl. elméláztam kis családunk fizimiskáján és megállapítottam, hogy nem azok, aminek vélik magukat, csak azért, mert abból az országból mentek Mo-ra és az az anyanyelvük. Kaptam is hideget-meleget. Érdekes módon pont az a személy sértődött meg a legjobban, aki a mintát adta a génteszthez, amiben természetesen nekem lett 100%-ig igazam.

taga20 2018.12.22. 15:22:10

@Shanarey: rendes ember ruszki trollt nem etet, me még elkap valamit!:)

Arthamyr 2018.12.22. 15:33:09

@vándor madár: Kíváncsi lennék, hogy az 50 órából mennyi telik hatékony munkával, és mennyi "jelenléttel".
Persze furán nézne ki, ha mindenki csak a hatékony munka idejére lenne benn, mert akkor lenne egy rakat nap, amikor csak 1-2 órát dolgozik. Szerintem ezért is ellenzi rengeteg cég a home-office-t, mert ott nem tűnik úgy, hogy a melós egész nap dolgozik. Ugyan elvégzi a tényleges munkáját két óra alatt, a cégnek kényelmesen belefér ezt kifizetni, nincs is rá megoldás nagyon, mégis rossz szemmel nézik.
Vannak rossz gyakorlatok, amik lassan múlnak el, a 40+ órás munkahét is ezek közé tartozik.

vándor madár 2018.12.22. 15:53:41

@Arthamyr: "Kíváncsi lennék, hogy az 50 órából mennyi telik hatékony munkával, és mennyi "jelenléttel"."

Ezt én nem tudom, de gondolom sok minden függ a munkahelytől és a végzett munkától is. Nyilván nem ugyan az egy irodában aktát tologatni, mint a vendéglátásban, kórházban vagy a vasúton dolgozni. A sajtó általában azzal szokott tele lenni, hogy az orvosok túl sokat dolgoznak, 50-60 órát hetente. De azért Svájcban általában nem az a munkamorál, mint ami Mo.-n divat (volt).

Benikuty 2018.12.22. 16:02:26

@taga20: majd rájön, hogy falrahányt borsó...

FutureFry 2018.12.22. 17:00:16

@Arthamyr: Nem is olyan régen (legalább is történelmi távlatból nézve) még a szombat is fél- vagy vagy teljes munkanap volt sok helyen. Szóval remélhetőleg a munkahét hosszúsága tovább csökken. Vannak is rá példák, kísérletek:
www.msn.com/en-us/money/companies/burnout-stress-lead-more-companies-to-try-4-day-workweek/ar-BBR4pBj
Persze a legjobb, ha az ember “korai nyugdíjba” megy (pl. befektetésekből, passzív jövedelemből élve - nulla adóssággal) és akkor ez a kérdéskör érdekltelen :)

gabors 2018.12.22. 17:37:09

@taga20: csak elhallgatta hogy szerinte a Joistent Orban Viktor-nak hivja :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 17:37:53

@Shanarey:

Mert nem volt ez sehogy se orosz érdek. Az egész arról szólt, hogy Zsivkov ki akarta fizettetni Moszkvával a bolgár adósságot,

Moszkvában nem hezitálás volt, hanem megdöbbenés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.22. 17:37:53

@vándor madár:

Én elsők között csináltam meg a géntesztet, amikor lehetővé lett átlag kisemberek számára is.

S engem meg megerősített feltételezéseimben: a legelső európaiaktól származom, a Dél-Balkán őslakosságából.

Genetikai csoportom 2 leghíresebb tagja Adolf Hitler és Albert Einstein. Hitler nem őrült volna megtudni, hogy NEM az Ázsiából érkező dicső hódítók (kelták, szlávok, germánok) leszármazottja, hanem a dél-európai őslakosságé, akiket simán legyőztek az előbbiek kb. 5-10 ezer éve.

A nemzetiség nem genetikai kérdés eleve. Minden nemzetiség elveszt tagjaiból és asszimilál másokból. Én pl. elvileg negyedrészben német vagyok, de se a nyelvet nem tudom, se nem kötődöm semmilyen formában a német kultúrához.

kardio1 2018.12.22. 19:23:49

@taga20: ki a normális magyar ember ? Aki hozzád hasonlóan gondolkozik, vagy más, a tiédtől eltérő véleményen is lehet ?

Shaktee 2018.12.22. 20:19:48

@kardio1: Az aki szerint ideje hogy a szakszervezetek megtalálják a tökeiket.

Hari Seldon 2 2018.12.22. 20:20:50

@IT Knight:
Válasz: A hülyébbek önjelöltek, a gerinctelenek pénzért. - Szívesen.

Hari Seldon 2 2018.12.22. 20:26:46

@taga20:
Nem tetszik a trágárság. Ezért nem is írom le két betüt közte egy 1-essel.

taga20 2018.12.22. 20:27:58

ha nem
lennék, akkor megértené a bloggazda.
, hogy vele vagyok és nem ellene.

Hari Seldon 2 2018.12.22. 20:33:14

@kardio1:
Szerintem lehet, bárki, aki azt vallja, hogy a maffiózóknak a börtönben a helye. Nekem ennyi a kritérium, nem vagyok nagyigényű.

Arthamyr 2018.12.22. 20:42:22

@vándor madár: Pedig ez a lényeg. Azt meg nagyon remélem, hogy az orvosok nem dolgoznak 50-60 órát rendszeresen, csak ott vannak és felveszik érte a pénzt (és pl. adminisztratív szarságokkal szívnak).
Nem szeretnék a halál 50 órája után a sebész kése alá feküdni.

Arthamyr 2018.12.22. 20:52:56

@FutureFry: Biztos, hogy csökkenni fog a munkahét, ehhez kétség sem férhet, a technológiai fejlődés most is indokolttá tenné a rövidebb munkahetet. Több embernek kéne kevesebb, de minőségi munkát végezni, többet kéne automatizálni, kevesebbet kéne értelmetlenül fogyasztani. A "biorobot" és alibi munkákat meg kéne szüntetni. Ez reményeim szerint be is fog következni, ha nem, akkor baj lesz (sok ember lesz "szükségtelen", növekszik az egyenlőtlenség és az ebből adódó feszültség).

A korai nyugdíj nem megoldás. Én relatív jól menedzselem ezt a projektet, valahol 40-45 között fog összejönni (végülis már most is megoldható lenne kicsit szűkösebben), de azért ez is azt jelenti, hogy az ember a felnőttkorából 20-25 évet elbaszott. Ennél hamarabb meg nem igazán reális komoly kockázat vagy "sztárság" nélkül, ha az ember mondjuk 100 évre tervez (ami indokolt, mert elég szar lehet, elfogy a "nyugdíj" 80-nál :)).

Arthamyr 2018.12.22. 20:54:13

@FutureFry: Nah, ha elolvastam volna, nem írtam volna. :D

kardio1 2018.12.22. 20:55:37

@Shaktee: @Hari Seldon 2:
Ha lefordítom: aki Fidesz-ellenes. Jól értelmezem ?
Ha igen, akkor megérkeztetek oda, amit a Fidesznél kifogásoltatok: politikai pártállás szerint döntitek el, ki a magyar, ki a normális magyar, ki a hazafi.
Nem sokat változtatott rajtatok ezek szerint a tény, hogy kikerültetek a végletekig polarizált magyar valóságból.

kardio1 2018.12.22. 20:56:52

@Arthamyr: én ennyit dolgozom hetente.

kardio1 2018.12.22. 20:58:28

@Hari Seldon 2: hazaértél ? :)
Én nemsokára :)

Arthamyr 2018.12.22. 20:58:58

@kardio1: És ebben nincs benne olyan, hogy a beteg vagy a munkatársaid lelkét ápolod, adminisztrálsz, fújsz egyet a rendelődben, ebédelsz és hasonlók?

Shaktee 2018.12.22. 21:00:16

@kardio1: A maffiózó NER szakszervezetek nélkül megdönthetetlen.

kardio1 2018.12.22. 21:05:49

@Arthamyr: sziesztára nincs idő :).
A többi, a betegnek lelkének ápolása, családtagok tájékoztatása, zárójelentés-írás, vizsgálatok megbeszélése, napi vizit, szakrendelés, kiegészítő vizsgálatok végzése mind tényleges orvosi tevékenységek. Hétfőtől péntekig napi átlag 10 óra, plusz havi 11-12 nap készenléti ügyelet, benne két hétvége, amikor napi átlag 5-6 órát benn vagyok.

kardio1 2018.12.22. 21:08:00

@Shaktee: Hari szerintem nem szakszervezet-párti :)
Sajnos Magyarországon 89 előtt kommunista díszek voltak, és igazi érdekvédelem azóta sem alakult ki.

Arthamyr 2018.12.22. 21:09:00

@kardio1: A Fidesszel ezer baj van, nem hinném, hogy csak emiatt ítélik el. Az meg ne legyen már vitatéma értelmes emberek közt, hogy egy aljas, kártékony banda.

Az más kérdés, hogy a céltalan hőbörgéssel nem sokat lehet elérni, sőt, így ahhoz tapsolni sem feltétlenül érdemes. Persze amint a hőbörgés eredményes lesz (=a Fidesz népszerűsége/eredményessége jelentősen csökken), én is megtapsolom a hőbörgést utólag, ha annak következménye, de ez egyelőre még odébb van, én nem vennék rá mérget. :)

Nem néztem meg a videót, lehet, hogy arrogáns pöcs vagyok, de azt gondolom, hogy egy gimnazistának elsősorban a tanulással, majd utána a karrierjével kéne foglalkozni. Ha lehetséges, nem kérek egy új adag "Fideszest", aki soha a büdös életben nem végzett semmilyen munkát, és egyből nekiállna vezetni 10 millió embert...

Arthamyr 2018.12.22. 21:11:52

@kardio1: Igen, csak kisebb koncentrációt igényel. Pl. a beteg lelkének ápolása, a családtagok tájékoztatása alapból megy, ha olyan személyiséged van.
Így legalább van esélyed megfelelően ellátni a feladataid, viszont így is nagyon kemény. Főleg ahhoz képest, hogy én heti kb. 10 órát dolgozom, azt is otthonról. :)

Hari Seldon 2 2018.12.22. 21:15:27

@kardio1:
Fidesz = bűnszervezetben folymatosan elkövetett rablásra szakosodott szerevezet = maffia hungaricus
Ettől eltérő bármely szervezet =/= maffia
Nem vagyok nagy igényű, na...

Arthamyr 2018.12.22. 21:16:43

@kardio1: Az igazi érdekvédelem a jó minőségű oktatás lenne, hogy kritikus gondolkodással rendelkező, munkaerőpiacon értékes, és ezen értékükkel tisztában lévő emberek legyenek sokan.

Arthamyr 2018.12.22. 21:17:37

@Hari Seldon 2: Ezt kissé túlságos egyszerűsítésnek érzem, legalábbis a "Ettől eltérő bármely szervezet =/= maffia" állítást. :D

Hari Seldon 2 2018.12.22. 21:17:49

@kardio1:
Itthon vagyunk. Holnap még ügyelet van, és 25-én is. 26-án indulunk autóval Budapestre. Egyszer megállunk Passaunál, mert azért tél van, bármi lehet az úton. (tavasztól őszig simán lenyomjuk egy nap alatt)

Hari Seldon 2 2018.12.22. 21:18:44

@Arthamyr:
Jó, most nincs időm bővebben kifejteni... :-)
Altatunk. Jó éjt nektek is...

taga20 2018.12.22. 22:30:18

azé kurva szép, hogy birca szabadon garázdálkodik itt, én meg full cenzúrában vagyok:)

Határátkelő 2018.12.22. 22:30:58

@taga20: Esetleg próbálj meg olyan stílusban és hangnemben írni és hozzászólni másokhoz, amit be lehet engedni. Elég ritkán sikerül...

Hari Seldon 2 2018.12.22. 22:43:46

@taga20:
Ha nem írsz be trűgűr szavakat, vagyis amire azt mondjuk a gyereknek, hogy csúnya szó, simán bemegy. Ettől még lehet szidni az a pocakos bűnözőt. (valahogy így) - Csak javaslat volt.

taga20 2018.12.22. 23:15:06

@Határátkelő: haver, tisztán láccik, hogy nem a stílussal van a bajod, mert írtam egy pár semleges kommentet és nem látom.

taga20 2018.12.22. 23:21:34

@Hari Seldon 2: ha becsomagolod a szart, akkor szerinted az marcipán lesz?:)

zenét bírod? tessék:)

www.youtube.com/watch?v=9bkO1rbIm1g

remélem ez komilfo voltam!:)

taga20 2018.12.22. 23:21:48

@Hari Seldon 2: "Ha nem írsz be trűgűr szavakat, vagyis amire azt mondjuk a gyereknek, hogy csúnya szó, simán bemegy. "

ez a trűgűr überfasza szó drága:)

én egyébként, azt hittem, hogy ezt a blogot csak felnőttek olvassák.

Határátkelő 2018.12.22. 23:34:24

@taga20: Végtelen lendülettel teszek arra, hogy más blogokon ki miket firkál. Nem érdekel, nem olvasom, teszek rá. Engem ez a blog érdekel. Márpedig ha nem tudsz normális hangnemben kommentelni, ne gyere ide. Ha tudsz, akkor gyere. Ilyen egyszerű.

taga20 2018.12.22. 23:43:10

@Határátkelő: értelek. csak nem értek veled egyet.

Csodabogár 2018.12.22. 23:47:09

@kardio1: Svájcban is ilyen sokat dolgoztak az orvosok. Orvosházaspár gyerekeit a magyar gyereklány nevelte, mert soha nem voltak otthon. Aztán csodálkoztak, hogy a 3 fiuból egyik se akart orvos lenni.

taga20 2018.12.23. 00:08:05

@Határátkelő: tudod mi a baj, hogy te és én tudjuk miről beszélünk, de a többiek nem vágják, hogy mit dumálsz, mert cenzúrázol engem.

taga20 2018.12.23. 00:08:14

@Határátkelő: tudod mi a gáz? hogy más helyen egyből megjelenik a kommentem, te pedig mint egy cenzor előre cenzorkocc.

ha utólag kibaszol, mert korrekt voltam, azzal nincs bajom, de hogy előre!

te bakker, semmivel se vagy jobb, mint a GECI!

zenét bírod? nesze!:)

www.youtube.com/watch?v=j3qIBHStUc0&list=RDj3qIBHStUc0&start_radio=1

tanato 2018.12.23. 00:11:30

Az meg van nekem is a napi 8 vagy 10 óra mellett havi kb 100 óra ügyelet/régebbenn több volt/:Átlagban havi 6-ot 7-et nem alszok otthon.Szóval ha kiszámolnám és beleszámítanák mint ahogy nem számítják bele a plussz munkát, réges rég elmehettem volna nyugdíjba a ledolgozott órák alapján.

Arthamyr 2018.12.23. 00:11:39

@taga20: Még szerencse, hogy ez nem igazán számít. :) Személy szerint örülök, hogy úgy-ahogy rendet tart a bloggazda, és általában viszonylag civilizált módon folynak a beszélgetések, viták (gondolom neked sem kell bemutatni azokat a helyeket, ahol ezt nem végzik el, a magyar neten zsákszámra találhatsz rá példát, ott ki is élheted magad, ha akarod).
Lehet trágár szavakat is használni, csak nem mindegy, hogy valaki bassza meg a kurva anyját vagy bassza meg, Bale milyen kurvanagy gólt lőtt a BL döntőben. Ahogy az ilyen szavak nélkül is lehet valaki primitív, tahó, troll (és ezek tetszőleges kombinációja). Nem bonyolult...

FutureFry 2018.12.23. 00:35:56

@Arthamyr:
“… én heti kb. 10 órát dolgozom, azt is otthonról. :)”
Hogy a klasszikusokat idézzem: 15 perc az etalon :))
youtu.be/zBfTrjPSShs?t=59

Arthamyr 2018.12.23. 00:45:50

@FutureFry: :D A 15 perc nagyon nehezen jön ki. Annál context switchre több megy el. Vagy az nem real, actual work? Én a saját szempontomból azt is annak veszem, ahogy az esetleges munkahelyre való bejutást és a kihasználatlan ebédszünetet is. Mindent, ami helyett valami "jobbat" csinálnék, ha nem kéne dolgoznom. :)

Arthamyr 2018.12.23. 00:51:24

@FutureFry: Egyébként a space out nekem is megvolt, amikor még volt munkahelyem, pl. határátkelőre posztoltam, és mivel senki nem tudott magyarul, nem is tették szóvá.
A legjobban kollégám tolta, még Magyarországon, fogta a privát laptopját, visszavonult egy meeting roomba, és _egész nap_ a fusiját csinálta, egy darab sor kódot nem írt aznap, a leveleit is csak ebédszünetben nézte meg. :D

FutureFry 2018.12.23. 01:12:33

@Arthamyr: Ha nagy az apparátus, eltűnhet benne az ember. Anekdota szinten (bár megbízható forrásból) én hallottam olyan alkalmazottról egy nagyobb cégnél aki nem csinált semmit, nem is járt be (állítólag közel egy évig), viszont valahogy nem hiányzott senkinek, és kapta a fizetését is rendszeresen (mint Milton [1] :)). Viszont Milton-nal ellentétben, nem volt kirúgva, és amikor valaki látta, hogy van egy project-hez illő delikvens, és be akarta fogni a munkára, ott helyben felmondott az illető (ez az “at will employment” munkavállalói oldalról ritkábban tapasztalt előnye), mert mint kiderült már régóta valaki másnak/máson dolgozott…

[1] youtu.be/zqjQDP9KX6E?t=15

Arthamyr 2018.12.23. 01:31:44

@FutureFry: El tudom képzelni, ha nem is ennyire szélsőségesen, hogy egyáltalán nem csinál semmit sem.
Ismertem olyat, aki szinte semmit sem csinált, ha ezt kombinálod home office-szal, kijöhet ilyesmi. Nekem is volt már, hogy nagyon minimálra vettem a munkát, amikor már nem a felmondás felé tartottam. :) A feleségem meg kapott egy beosztottat, akit nem lehetett kirúgni valamiért. Alig tudott megszabadulni tőle, végül valahova máshová áttették valami alibi munkára.
Szóval ez nem életszerűtlen.

gabors 2018.12.23. 01:58:41

@Arthamyr: " Szóval ez nem életszerűtlen. "

nagy cegeknel meg "kozhivatalokban" nem keves ilyen van es sokszor fonok/manager nem sokat tud csinalni mert kirugni nehezebb mint valahogy ugy szervezni hogy ne legyen ra szukseg

... en meg olyat is lattam, nem is egyszer< hogy beajanlottak felefele egy masik osztalyra (vagyis megkapott egy magasabb poziciot) hogy szivjanak vele ott ...

Hari Seldon 2 2018.12.23. 07:27:08

@taga20:
Nézd, lehet valakit lealázni sokkal keményebben is, mint a trágárság.
Például így :
"nincs igeza Simicskának, egy g*-ből még ember is lehet! Ebből már nem"
Ez olyan mintha Edmond Rostand (Cyrano) írta volna, de azt hiszem legalább annyira üt.

Benikuty 2018.12.23. 11:00:19

@taga20: birca kínosan ügyel, hogy szalonképesen adja elő az ordas baromságait. Keményen kontrollálja magát, kell is, mivel súlyos gondjai vannak a magyar nyelvvel.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.23. 11:10:54

@Shanarey: "Na meg a túlórát illető 36 hónap-os fizetési határidő sem létezik itt. "

Ez is egy ilyen negyedigazság, mert ugyan egyes esetekben elképzelhető (HA munkaidőkeretben dolgozol és HA kollektív szerződésetek van és HA a cégnek ez szükséges), de valójában az emberek 99%-át nem érinti, kezdve azzal hogy a legtöbben nem munkaidőkeretben dolgoznak hanem fix időben (pl. 8-tól 4-ig).

A munkaidőkeretes embereknek viszont mindenhol a világon a munkaidőkeret végén fizetik a túlórát azon egyszerű okból, hogy előtte nem lehet megmondani, hogy mennyit túlóráztak, hiszen ez a munkaidőkeret lejártával kerül összesítésre. Munkaidőkeret meg Németo-ban is lehet 3 év, Angliát nem tudom.

Szóval ez leginkább ellenzéki hiszti, hogy "majd 3 év múlva lesz kifizetve", ez azt esetek 99%-ában simán csak nem igaz, az 1%-ában meg szükségszerűség.

midnightcoder2 2018.12.23. 11:11:18

@taga20: "azé kurva szép, hogy birca szabadon garázdálkodik itt, én meg full cenzúrában vagyok"

Mondjuk a birca képes olyasmire hogy kultúremberhez méltó módon fejezze ki magát. És ha elég gyakran hülyeségeket is beszél, van érdemi mondanivalója az anyázáson kívül.

A Határátkelő egy nagyon kulturált hely a balliberós blogokhoz képest, ahol általában a magadfajtát engedik garázdálkodni mindkét oldalról, viszont aki érdemben ellentmond a blogbejegyzés témájának azt kivágják mint macskát szarni. És annál is jobb mint ahol egyáltalán nincs cenzúra. Azzal együtt is, hogy nekem is vágták már ki hozzászólásomat, mert ellentmondott a hely szellemének. Ezzel sincs nagy gond, a blog gazdájának szíve joga ezt megtenni egy-egy esetben. Az viszont kicsit gáz, amikor olyan helyen sem kommentelhetsz ahol most jársz először, márpedig ballibáéknál ez is előfordul.

midnightcoder2 2018.12.23. 11:11:40

@kardio1: "Sajnos Magyarországon 89 előtt kommunista díszek voltak, és igazi érdekvédelem azóta sem alakult ki. "

Annyira nem is tudom hogy hogyan tudna. Kis hazánkban a gazdaság eléggé a multikra épül. Na most, ha a multit sokat szívatják akkor simán elhúzza a csíkot. A gazdaság másik fele pedig sok pici cégre alapul. A Gipsz Jakabka Bt-ben programozó emberke pedig nem fog sztrájkolni a Beton Jenő Bt-ben dolgozó kollégája kedvéért. Pláne, ha a két cég konkurens, és a Jakabka Bt dolgozója erősen érdekelt abban hogy a Beton Jenőék eltűnjenek a pokol fenekén. :-)

midnightcoder2 2018.12.23. 11:11:52

@vándor madár: "Bár OV szerint "mindenkinek kifizetik a hónap végén a túlórabért", de a munkáltatók Mo-n, főleg a magyar munkáltatók, nem arról híresek, hogy annyira korrektul járnának el a munkavállalókkal."

Ez pontosan így van. De a munkáltatói morál erősen függ a munkavállalók és a munkáltatók arányától. Az igazi vadkelet akkor van, amikor a munkavállalók egymást ütik agyon a HR bejárata előtt hogy munkához jussanak. Akkor játszanak az olyan dolgok hogy 4 órára vagy bejelntve, a többit meg kifizetik "okosba". Vagy nem.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.23. 11:12:17

@vándor madár: "Bár OV szerint "mindenkinek kifizetik a hónap végén a túlórabért", de a munkáltatók Mo-n, főleg a magyar munkáltatók, nem arról híresek, hogy annyira korrektul járnának el a munkavállalókkal."

Mágikus, hogy eddig hogyan fizethették ki. Komolyan, ha valaki abból indul ki, hogy "úgyse tartják be a törvényt", az miért gondolja, hogy EDDIG betartották, de MOSTANTÓL majd nem? Ha nem tartják be a törvényt, akkor miért nem hullamindegy neked, hogy mi a törvény? Úgyse tartják be...

De amúgy ez a 3 éves fake news is borzalmas, eleve az emberek 85%-a nem is munkaidőkeretben dolgozik tehát eleve nem érvényes rá, aki munkaidőkeretben dolgozik de egy évnél kisebb a munkaidőkerete, annak most mitől nőne meg tehát azokra szintén nem érvényes. Akit érinthet, az munkaidőkeretes ÉS kollektív szerződéses ÉS így dönt a cég, ahogy az van pl. Németországban is.

Kérdés lehet még, hogy miért a munkaidőkeret végén kell kifizetni a túlórát, lássuk a lehetséges megoldásokat:
- mert előtte lehetetlen megmondani, hogy mennyi volt a túlóra
- mert a gonosz patás direkte jól ki akar baszni az emberekkel hogy aztán gonoszul kacaghasson

És mondom mégegyszer, ez a törvény kb. a fordítása a német törvénynek. Szóval a bezzegnyugatozással óvatosan.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.23. 12:08:09

Ez túlságosan ide passzol ahhoz, hpgy nemposztoljam:
vilagevo.hu/2018/11/07/vilagevo_terkep_a_vilag_legfinomabb_terkepe

Szóval például a gasztrokultúrán keresztül, amire ez is egy kiváló eszköz.

midnightcoder2 2018.12.23. 12:08:13

@Ellenzéki Tüntető: Eleve már egy év is csak kollektív szerződéssel lehetett. A három évre emeléshez pedig üzemi tanácsi beleegyezés szükséges.

www.portfolio.hu/vallalatok/munkaugy/itt-a-rabszolgatorveny-modositasa-kiderultek-a-reszletek.307071.html

Jakab.gipsz 2018.12.23. 12:08:39

@Határátkelő: Noha gyakran tépem a hajamat miattad, ebben az egyben igazad van "taga20" gyűlölködése maga a dögunalom.

Öncélú hatás vadász, provokatív, sunyi és alattomos.

Ha hasonló stílusba válaszolnánk neki, (amit kiérdemelne), rögvest nácik lennénk.

vándor madár 2018.12.23. 13:13:02

@Ellenzéki Tüntető: "Szóval a bezzegnyugatozással óvatosan."

Ilyenről tőlem itt még nem hallott senki. Sőt előző életemben pont azért hagytam itt ezt a blogot, mert kedves honfitársaim még le is hülyéztek a nagy rózsaszin szeműveges korban, hogy merek én a dicsőséges Nyugatról valósat írni.
Másokkal ellentétben én nem szoktam Magyarországot általánosságban fikázni, de azért ott sem minden szép, jó és etikus, csak azért, mert most jobb az élet, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.
Ami viszont sokkal rosszabb és a diktatúra fő ismérve az az, hogy az hatalom 3 ága legislativ, judikativ és exekutiv nem különül el. Arra gyúrtak egész idő alatt, hogy mindenkit elmozdítsanak bármilyen eszközzel és az összes hatalom az ő kezükben legyen, mindenféle társadalmi kontroll lehetősége nélkül. Ez a valós probléma, ami majd megbosszulja magát. A túlóra olyan, mint a szikra, amiből lesz a láng, ahogy az iskolában tanultuk: Из искры возгорится пламя.

Jakab.gipsz 2018.12.23. 15:38:49

A gyermekeink nevelése és idomítása között, azért van némi különbözőség.

Sajnos a politikailag közbeszéd erőltetése, egyfajta idomítás erőltetése is egyben.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.23. 16:11:29

@vándor madár: "Másokkal ellentétben én nem szoktam Magyarországot általánosságban fikázni, de azért ott sem minden szép, jó és etikus, csak azért, mert most jobb az élet, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt."

Ezen nem veszünk össze.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.23. 23:57:03

@tanato: Ha bebuktátok a túlóra-témát, akkor most járjuk végig az infláció-témát is? Ezen a blogon, ezen bejegyzés alatt? Pl. hogy a 9 év alatt 17%-os pénzromlás az igazából meglehetősen jó eredmény, vagy hogy a gyengén tartott forint segíti az exportot?

Ja nem, inkább sivalkodjuk meg hashtageljük hogy orbánegygeci, ahhoz nem se gondolkodni, se érvelni, és legkevésbé se kell alternatívát kínálni.

takarék-láng 2018.12.24. 08:57:27

@Hari Seldon 2: "Fidesz = bűnszervezetben folymatosan elkövetett rablásra szakosodott szerevezet = maffia hungaricus"
- ha ez igaz lenne, nem szaladnanak Hagaig meg brusszelig miatta a kedveltjeid, akik lottek az artatlan magyarokat 2006ban?
A nagy lopasbol meg semmit sem sikerult bizonyitani,

tanato 2018.12.24. 09:12:35

@Ellenzéki Tüntető: Én még emlékezem a 250 fto-os euróra is.Ez nem 19 %.De tudod mit, egyáltalán nem érdekelne mennyi volt 10 éve a forint ha Euróban kapnám a zsét mint a "buta" tótók.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.24. 10:16:00

@Benikuty:

Akinek igaza van, annak pont jó a szalonképes stílus.

Persze néha elő kell venni, a hatás kedvéért, Jézus acélszögecses ostorát, de ez ritkaság.

Shanarey 2018.12.24. 11:06:50

@Ellenzéki Tüntető:

Önmagában, nem a túlórával van a gondom, hanem azzal ahogy ez Magyarországon működik.

Nem beszélve arról az apróságról, hogy az átlag magyarországi munkáltató rendszerint rákényszeríti a dolgozót arra hogy a dolgok úgy menjenek ahogy ő akarja. Ez ügyben, van jó pár év tapasztalatom.

Ellenzéki Tüntető 2018.12.24. 11:33:52

@Shanarey: "Nem beszélve arról az apróságról, hogy az átlag magyarországi munkáltató rendszerint rákényszeríti a dolgozót arra hogy a dolgok úgy menjenek ahogy ő akarja. "

Őőőő.. de eddig is kötelezhette a munkáltató a dolgozót túlórára! Nem azért kötelezte, mert nem szabadott volna neki, de visszaélt a szemét munkáltató a hatalmával, hanem mert a törvény így van megírva! Németországban is!

Ugyanaz lesz most is, 250 óráig kötelezhet (mint eddig), azon felül meg önkéntes, max. 400 óráig.

Ha meg abból indulsz ki, hogy úgyse tartják be a törvényt, akkor meg miért nem mindegy neked, hogy mi a törvény?

Ellenzéki Tüntető 2018.12.24. 11:34:00

@tanato: "ha Euróban kapnám a zsét mint a "buta" tótók. "

Ja, vagy mint a görögök. Ők is de szuperül jártak. Oh wait.

"Én még emlékezem a 250 fto-os euróra is"
Sőt 230-ra is, 2008 közepén. És? Tényleg a legerősebb forint/leggyengébb eurót szeretnéd most is megdönteni?

Figyi elmondom érthetőbben. Ha olcsó a forint, akkor MO vonzóbb befektetési célpont, mivel relatíve kevesebb kifizetett euróért tudja itt ugyanazt megkapni a tőkés, mint máshol. Ez az, ami miatt a forintot mesterségesen gyengén tartják. Én elhiszem, hogy ez neked rossz mikor a forintodat külföldön akarod elkölteni, de akkor meg jó, mikor a MO-n befektető külföldi munkáltatók érted versenyeznek egyre több fizut ajánlva.

Ez sokkal összetettebb annál, hogy fú erős forint jó, gyenge forint rossz. Mind a GDP növekedés, mint a fizunövekedés, mint az export/import arányának export felé tolódása aláhúzza, hogy jó döntés relatíve gyengén hagyni a forintot.

Shanarey 2018.12.24. 11:46:35

@Ellenzéki Tüntető:

Tán mert van a munkáltatók felett álló kormány amely ezt ellenőrizhetné, avagy megfelelően szankcionálná. Tudod itt a hanyatló nyugaton, nagyon komoly büntik mennek, ha kiderül hogy a dolgozót szívatják, avagy nem fizetik ki megfelelően.

tanato 2018.12.24. 12:21:00

@Ellenzéki Tüntető: ennél sokkal egyszerúbb a dolog.Mikor járnak jobban az itthon dolgozó magyar emberek ha mondjuk kapnak 200000 ft. nettót 230 ft./Euró árfolyam mellett vagy ha ugyanezt a forintot 350/E árfolyam mellett?
És nem kell ehhez külföldön elkölteni a pénzt.Attól nem fog egyitthon vásárolt importtermék ára ft-ban y maradni amikor a ft-romlik.Az ára emelkedni fog.

Shanarey 2018.12.24. 12:42:12

@tanato:

Hagyd a fenébe, úgy sem érti. Főleg ha kifejtenéd neki hogy anno a Kósa, és a Szíjjártó külön külön beszólása akkor éppen mennyit nyomott lefelé a forint árfolyamon.

Aki így érvel: " Ha meg abból indulsz ki, hogy úgyse tartják be a törvényt, akkor meg miért nem mindegy neked, hogy mi a törvény?"

Az rendes ember nem lehet.

tanato 2018.12.24. 12:43:48

@Shanarey: No be is fejeztem tényleg itt az Ünnep.majd utána visszatérünk az árfolyamokra.Meg a mi mennyit ér kérdésre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása