oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 26. 06:30,  Miért igazán jó kutyának lenni Németországban? 131 komment

2018. november 26. 06:30 Határátkelő

Miért igazán jó kutyának lenni Németországban?

Még valamikor nagyon régen (több mint 4 éve) jelent meg egy poszt arról, milyen kutyával külföldre költözni, másként viszonyulnak-e a kedvencekhez külföldön. Az az írás most valahogyan ismét előkerült, erre született meg a Berlin mellett élő Anna posztja, aki németországi tapasztalatairól számol be. (És igen, a képen látható kutya a főszereplő maga.)

nemetorszag_kutya_anna_181126.jpeg

„Nem azért jó kutyának lenni Németországban, mert bevihetjük őket a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe. Természetesen megkönnyítheti a hétköznapjainkat. 

De ami négylábú társainknak IGAZÁN jó, az az, hogy nincs olyan mező, erdő, tó, folyó és persze a tengert se felejtsük el, ahol tilos lenne elengedni őket egy kis szaladgálásra, játékra és úszásra. 

Vannak itt is zárt kutyafuttatók, de ezek nem kiskert méretűek, és nem is „mesterségesek”, hanem egy nagyobb zöldterület van körbekerítve. Tehát itt a természethez hozzátartozik a kutya is. 

Nem kérdés, hogy egy talpalatnyi füves helyen kutya is van. :D Berlintől 20 km-re lakunk egy kis városban, 5 km-es környezetben három erdő is van, ahova elvihetem a kutyámat sétálni.

Bárhol szabadon engedhetem és bárhol úszhat

A nap bármely időszakában is látogatjuk meg az erdőt, biztos, hogy találkozunk legalább 10 másik kutyával, ami a szocializáció szempontjából a lehető legjobb. 

Valóban rendkívül barátságosak az emberek a kutyákkal és ezáltal a gazdival is, sokszor megesett, hogy egy órát sétáltam egy idegen emberrel, mert a kutyáink igazán jót játszottak. 

Vannak itt is kevésbé szocializált vagy más okból kifolyólag nem barátkozós kutyák, erre viszont a gazdája mindig felhívja a figyelmet, illetve pórázon és/vagy szájkosárral sétáltatja a kutyáját. 

Tapasztalataim szerint ezt a többi kutyás tiszteletben tartja, nem engedi, hogy a saját kutyája a másik kutya közelébe menjen, „megzavarja”. Mikor a kutyám kölyök volt, még tanácsokkal is elláttak, de nem kioktatás jelleggel, hanem saját tapasztalat átadásával

Felelős állattartás van Németországban 

Ez az, ami igazán fontos és lényeges. Kóbor, kidobott kutyával a 4 év alatt még soha nem találkoztam, és ami szinte hihetetlennek tűnik, elveszett eb fényképével is csak kétszer. (Cicáéval mindig. :D )

Véleményem szerint nem az évi adó miatt (ami a kutya fajtájától és méretétől függ) fogadnak örökbe akár külföldről is állatot a németek, hanem azért, mert itt egy nem fajtatiszta kutya is minimum 500 euróba kerül. A határ pedig a csillagos ég. De átlagosan 2 ezer euró. 

Arról sajnos nem tudok írni, hogy itt mi a helyzet a szaporítókkal és a rossz értelembe vett kutyakereskedelemmel. De úgy gondolom, hogy az állatok ára, az adózás és a magas állatorvosi költségek miatt valóban csak az tart kutyát, aki komolyan és felelősségteljesen is gondolja.

Akik kertesházba vesznek kutyát, azok sem azért teszik ezt, hogy a kutya kint legyen az udvaron és ugasson. Ugyanúgy sétálni, biciklizni, futni járnak velük, és éjszakára be is viszik őket. 

Nagyon fontos észrevételem az is, hogy megfelelően választanak fajtát a németek, a személyiségükhöz és az életmódjukhoz. Ebből kifolyólag a kutya is kiegyensúlyozottabb, jobb magatartású. 

Sok panellakásban élő idősnek is van kutyája, természetesen kistestű, kevés mozgásigényű, de rendszeresen sétáltatják is őket, még akkor is, ha egy háztömb megkerülése, a néni vagy a bácsi tempója miatt beletelik félórába. Minden tiszteletem az övék! 

A költségek 

Az adó

Először felháborítónak találtam az adót. Kutyaadó?? Mi az? Minek? Most már szívesen fizetem, ugyanis szinte minden utcasarkon van kutyakaki-gyűjtő zsák és szemetes. 

Soha nem üres, nem lopják ki belőle az emberek, mert sok van belőle, mindenhol, és mindig van benne. Rendeltetészerűen használják az emberek. Persze ez sajnos nem azt jelenti, hogy nincs kutyagumi sehol. Az itt is van bőven. :(

Állatorvosi költségek 

Valóban modernek és felszereltek. De ebben a tekintetben szerintem Magyarország sincs lemaradva, otthon is megfelelően felszereltek a rendelők, mégis fele annyiba kerül a vizsgálat. 

Az árak itt nem ezért magasabbak, pusztán csak a gazdaság miatt. Németországban minden szolgáltatás legalább a duplája az otthoninak és a legtöbb esetben nincs színvonal különbség. Számomra az állatorvos is ilyen. 

Sajnos volt szerencsénk több helyen is tapasztalatot szerezni. A sürgősségi állatklinikán szereztük a legtöbb negatív élményt. Nem csak az aggódás miatt, hogy vajon életben marad-e a kutyánk. 

Az ajtóban ért az első meglepetés, csengetni kell, hogy beengedjenek, de a csengőre ki van írva, hogy az alapdíj, azaz, hogy mi csengetünk és beengednek 50 euró. A többi meg majd kiderül. 

Nyilván, ha már az ember sürgősségire megy, akkor nem törődik a pénzzel, tehát persze, hogy csengetünk, bármennyi lesz is. A bent történtek megérnek egy külön történetet, így is hosszúra nyúlt már ez az írás. 

A lényeg, hogy 2 perc alatt megmentették a kutyánk életét, felszerelés se kellett, még a vizsgálóban sem voltunk, a váróteremben a földön minden lezajlott egy injekcióstű és egy gyakorlaton lévő diák segítségével. Plusz 100 euró fejében.

De ami még szuper jó, hogy lehet a szupermarketekben BARF-os kaját venni. (Na jó, ez csak nekem jó és baromi kényelmes. :D )”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutya Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9514388850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.11.26. 07:03:15

Öööö....
57€ az adónk. Zacsi sehol sincs, ettől függetlenül iszonyù sok igénytelen paraszt van aki ha a jàrda közepére tojik a kutya, még ràd is mosolyog amikor otthagyva a kupacot elmegy.
Tényleg jó,hogy lehet egy fagyizó teraszàn kutyàval ülni, de tavaly az adventi őrületben sajnàltam, hogy csóri kutyàk kiestek a làtókörből, és behúzott farokkal mentek a gazdik után mert iszonyú tömeg volt a plázában.
Mi az erdőbe nem járunk, a bejelentkezésnél felhívták a figyelmünket a hiúzokra.

Mme Seldon 2018.11.26. 07:26:42

Franciaországban alig hallani kutyaugatást, pedig van kutya bőven. A környékünk inkább sok a macska, némelyik a teraszunkra hozza az elfogott egeret.
Magyarországon végigmész egy falusi-kertvárosi utcán, legalább öt kutya akar neked ugrani, vicsorognak, vonítanak. Itt ez egyáltalán nem jellemző.

Kutyakaki azért akad (van, aki összegyűjti, van, aki nem, az iskola körül meg tavaly szinte elkerülhetetlen volt, hogy ne lépjünk bele, idén jobb a helyzet).

Vannak-e elhagyott, kidobott kutyák Németországban? (Magyarországon rengeteg ilyen történetet hallani.)

Mennyire gyakori a kutyaharpás?

Olliék 2018.11.26. 08:04:37

@Mme Seldon:
"Mennyire gyakori a kutyaharpás?"
Passz. A miénknek már csak mutatóban van pár.foga. De kutyaharapásra mégis kellett biztosítást kötni.

Golf2 2018.11.26. 08:25:37

Itthon meg kutyába se.

Dikusz 2018.11.26. 08:46:14

@Olliék: Akkor az a kutyi nem mai "gyerek" ugye? A biztosítást ugye nem lehet lemondani azzal, hogy kérem, kihullottak már a kutya fogai, nem tud harapdálni annyit... :)))

Húgoméknak van egy dagadék virslitöltelék tacsijuk (csak szekálom az ilyen elnevezésekkel őket, mert aranyos, nyugodt kutya) 13 éves, de a fogaival még semmi baj, a hangjával se, csak süket. Ez meg azért előny, mert nem bújik be karácsony-szilveszter között a lakás legeldugottabb sarkába a sok baromállat petárdázó elől...

Szerintem mindenhol vannak igényes -, és igénytelen gazdik is.
Az, hogy ott, ahol a posztoló él nincs annyi kutyagumi, nem jelenti azt, hogy Németországban mindenhol összeszedik a kutyavégterméket.
Én sem mondom azt, hogy azért, mert itt a környéken alig látok kutyasz@rt, egész Budapesten nincs. Nagyon jól tudom, hogy pl a bulinegyed környékén, és a belváros egyes részein igencsak a lábam elé kell néznem...

Mick Richards (UK) 2018.11.26. 09:12:25

Az angol kutyak legendas csendessegerol is tobben tettek mar emlitest, aminek sajnos kezdek rajonni az okara. Lattam a napokban femketrecben kutyust a lakasban. Ettol meg talan nem kellene elhalkulni, mindenesetre meglepodtem a latvanytol. Emellett olyan nyakorvet hasznalnak, ami ugatas eseten csak a kutya szamara hallhato, de neki zavaro hangot ad ki, igy idovel leszokik az ugatasrol. Ennek ellenere itt majd minden kutya boldognak, buszkenek tunik, ahogy jon-megy, elvezi az eletet. Kobor kutyat en sem lattam eddig. Rokat annal tobbet.

Olliék 2018.11.26. 09:21:31

@Dikusz: nem bizony. 12 éves a kisnyugdíjas. A biztosítás komplex, felelősség, harapás ..... Egyben. De basszus, a harapás a legdràgább benne. Na meg nem mellékes,ha azt akarom,hogy átharapja valaki torkát, le kell feküdnie az illetőnek hozzá. :))))
Kis zsebkutya. Sose értettem a malamutot lakásba, meg a bernáthegyi.... 40-60nm-en maga a pokol szerencsétleneknek. Nálam kritérium volt, hogy férjen el a szék alatt. Ha ott elfér, mindenhová el tudom vinni.

Golf2 2018.11.26. 09:21:41

@Dikusz: bulinegyed környékén...az angolsz@r.

kardio1 2018.11.26. 09:22:00

@Mme Seldon: akkor észak és dél ebben is különbözik. Itt sok ugatást lehet hallani, vannak ideges kutyák is szép számban.

Golf2 2018.11.26. 09:23:25

@Olliék: Minek a komplex,félredugásra már nem kell.

Olliék 2018.11.26. 09:25:09

@Golf2: de dinnye vagy:))))
Kell, a lakásszerződés megköveteli.

kardio1 2018.11.26. 09:26:50

@Mme Seldon: egy jó ismerős család sétált a hétvégén, gyerek apuka nyakában. Egy kutya ráugrott az apukára, a gyerek fejjel előre a járdára esett. Agyi sérülése nem lett szerencsére, csak koponyatörése. A kutya gazdája meg sem próbálta megakadályozni a kutyáját az idegenre támadásban. Felelősség is kell a kutyatartáshoz.

Dikusz 2018.11.26. 09:37:54

@Olliék: Félelmetes véreb lehet, nagy arccal (mert hangjuk az van)....:)))

"Nálam kritérium volt, hogy férjen el a szék alatt." - bocs' de ezt elsőre úgy olvastam, hogy "férjem a szék alatt" .:)))

Hogy őszinte legyek (max ez van a lakásban), sosem volt se macska, se kutya itthon (panelban). Kicsi se, mert amíg dolgoztam, nem tudtam volna nyugodt szívvel magára hagyni 8-10 órát. Most viszont kolbászolok annyit mindenfelé, hogy megint gond lenne az, ki vigyázzon a kutyára.
Attól meg a falra mászok, ha a gazdi lemegy vásárolni, és az üzlet elé kiköti a kutyát. Menjen a boltba, vásároljon be, vigye haza a kaját, utána menjen sétálni a kutyával, ne kösse ki a bolt elé.

Dikusz 2018.11.26. 09:50:52

@Olliék: Az erdőbejárásról: itthon valóban úgy van, hogy nem szabad az erdőben szabadon engedni a kutyát.

Akinek kutyája van, lehet leharapja a fejemet (remélem te nem:) a véleményemért: bizony én helyesnek tartom ezt a rendeletet. Akár a kutya érdekében is, mert ha nem szokott hozzá, hogy szélnek eresszék futni, akkor mitől olyan biztos a gazdi, hogy a kutya visszatalál hozzá? Láttam olyan felhívást fára kitéve, hogy a gondos gazdi a Budai-hegyekben sétált a fiatal pittbull kutyájával, aki elszaladt mellőle, és nem talált vissza.

Mondjuk egyszer szívesen olvasnám olyan felelős vadász véleményét valahol, aki érthetően elmagyarázza, miért is van az a rendelet, hogy ne engedjük erdőben szabadon a kutyát.

Arthamyr 2018.11.26. 10:04:24

Az konkrétan rossz a blökinek, ha egy bevásárlóközpontba beviszik, értelmes és kutyáját szerető ember ilyet nem tesz, ha nem elkerülhetetlen...

Arthamyr 2018.11.26. 10:12:56

@Dikusz: "A vadat űző, gazdátlan ebet a vadász elejtheti." :)

Rita D. 2018.11.26. 10:28:48

@Dikusz: Németországban sem lehet minden erdőben szabadon futni hagyni a kutyát, ami szerintem is logikus. Baden-Württembergben ahol mi élünk pl egyik erdőben sem lehet, nem is tenném, ha vadat kerget itt is kilőheti a vadász. Na meg sok helyen ki van írva, hogy a vadállatok veszélyesek lehetnek a kutyára, egy kisebb vaddisznó is simán kinyírná a 9kg-os Westie-nket.

London2009 2018.11.26. 11:20:34

@Mick Richards (UK): nem ketrecben tartott kutyat lattal… Ez egy viszonylag uj dolog, most nagy divat, az a neve, hogy crate training. Azon az elven alapszik, hogy a kutyat kiskoratol hozzaszoktatjak, hogy ez a te helyed, itt biztonsagban vagy. Lenyegeben pont az a lenyege, mint a kutyahaznak. Na es a kutyak nagyon szeretik, megnyugszanak tole. Az az o birodalmuk es ott nyugodtan, biztonsagban erezhetik magukat. Olvass utana, nagyon hasznos, jo dolog.

Arthamyr 2018.11.26. 11:23:07

@London2009: Be van zárva a ketrec? Csak mert a kutyaház általában nincs.

London2009 2018.11.26. 11:30:34

@Arthamyr: Vagy be van, vagy nincs. Ugy tudom, hogy miutan megszokt,a mar nem kell bezarni, mert egyszeruen megszereti, magatol is bemegy, szivesen alszik ott. De amig kolyok es szoktatni kell, addig be van zarva, sot, akar egy vekony anyaggal le is van takarva. De ne egy kis ketrecet kepzelj el. Legalabb akkor, hogy a kutya kenyelmesen meg tudjon fordulni, fel tudjon allni benne. Nem minden kutya igenyli vagy van ra szuksege csak inkabb az idegesebb, nehezebben kezelheto fajta. De nem vagyok szakerto csak tobb ismerosomnel lattam, aztan kerdezgettem, hogy mikent mukodik ez. De olvassatok utana ha erdekel titeket. Irto jo dolognak tartjak a hozzaertok.

Arthamyr 2018.11.26. 11:36:20

@London2009: Nem vagyok meggyőzve. :)

Otthon majd szerzünk ebet, és sima kutyaháza lesz (mivel eleve az udvaron lesz, egy ketrec meg nem annyira védene az elemek ellen). Sosem értettem, miért jó (főleg nagy testű) kutyát vagy bármilyen egyéb állatot tartani lakásban.

London2009 2018.11.26. 11:50:26

@Arthamyr: nem jo... de azert telen nalunk a garazsba vagy az alsoepuletbe bejohetett. Napkozben kint volt, este bent. Attol fugg, hogy milyen fajta persze.

Mrs. Clayton 2018.11.26. 12:13:26

@Arthamyr: tavaly meghalt anyosomek nemetjuhasza, eloszor nem akartak masikat, de vegul ugy dontottek h vesznek egy kolykot. Vettek neki egy ketrecet is. Akkora h a felnott kutya is siman elfer benne. Fel tud allni, korbe tud fordulni, kicsit hosszabb mint a kutya maga. Eleinte az aposom ott aludt a kutyaval a ketrec mellett, mert vonyitott szerencsetlen egyedul. Mostanaban mar csak akkor zarjak be ha elmennek vasarolni, ebedelni vagy ha jon valaki. Semmi baja vele a kutyanak, az a helye.

2018.11.26. 12:26:23

@Arthamyr:

"Sosem értettem, miért jó (főleg nagy testű) kutyát vagy bármilyen egyéb állatot tartani lakásban."

Gondolom, attól függ, milyen viszonyban kívánsz vele lenni, nem?
Te mire tartanád a tiédet?

takarék-láng 2018.11.26. 12:32:37

@Mme Seldon: "Magyarországon végigmész egy falusi-kertvárosi utcán, legalább öt kutya akar neked ugrani, vicsorognak, vonítanak. Itt ez egyáltalán nem jellemző."

-.ez azert van, mert a magyar emberek nem foglalkoznak eleget a kutyaikkal. A kutya szinte annyi idot igenyel mint egy gyerek, nem onallo allat mint pl a macska.

Arthamyr 2018.11.26. 12:38:51

@London2009: @Nagy kámpics: Nálunk is a konyhában lakott öregebb korában, de nekünk rövid szőrű tacskónk volt. Fiatalabb korában a házában aludt télen is.

A kutya családtag, tehát ha a kutya jóléte elsődleges, a legjobb az lenne, ha velünk aludna egy szobában, van ismerősöm, aki így is tartja (pedig van kertjük). Én ezt tisztasági okokból ellenzem, nálunk a házában fog lakni, a lakásba nem lesz rendszeres bejárása.

Arthamyr 2018.11.26. 12:40:43

@Mrs. Clayton: Azért a magyar havas időben nem biztos, hogy minden fajta kutya elvan egy ketrecben, ott jól jön egy jól bélelt kutyaház.

2018.11.26. 12:47:16

@Arthamyr:

"A kutya családtag" vs "a lakásba nem lesz rendszeres bejárása."

Hogy tud családtag lenni akkor? Nem értem. Ha ő nem mehet be, szerinted te mennyit leszel kint a kertben?

Arthamyr 2018.11.26. 13:01:03

@Nagy kámpics: Attól függ, jó időben sokat (akár kb. egész nap, pl. kiülök dolgozni is a teraszra, kint kajálok stb.), rossz időben kevesebbet (mondjuk elmegyek futni a kutyával), de egy családtaggal sem feltétlenül tölt az ember olyan nagyon sok időt. 10-12 éves korod után mennyi időt töltöttél a családtagjaiddal (leszámítva a csajod, az egy speciális kapcsolat)?

Egyébként hajlok arra, hogy több kutya legyen, hogy elbandázhassanak egymással.

2018.11.26. 13:13:45

@Arthamyr:

"10-12 éves korod után mennyi időt töltöttél a családtagjaiddal"

Ja, hogy a "családtag" akkor csak szófordulat volt. Ha annyi időt töltünk bármivel/bárkivel, mint egy random nagymamával, akkor azért ott kapcsolat nem fog kialakulni. :)

De nem fontos. Nekem mindegy, ki hogy tartja a kutyáját, csak kérdeztem.

(A teraszon dolgozást egyébként már most is gyakorlod, vagy csak vágyálom?)

London2009 2018.11.26. 13:22:53

@Arthamyr: bent van a ketrec, nem kint!

nyuszigonosz 2018.11.26. 13:22:58

Szerintem meg a kutyák Németországban is kutyák, és azoknak a kutyáknak jó itt lenni, amelyikeknek jó gazdijuk van.

Erdöben nem lehet kutyát összevissza szabadon rohangáltatni, az erdöben más állatok élnek, nem a kutyák. Tudomisén milyen erdös részek vannak ott, ahol a poszt írója él, Bajorországban egy erdö az egy erdö, ahol özek, nyulak szarvasok. vaddisznók, de hiúzok vagy farkasok is élnek, söt vannak rénszarvasok is újabban, nem a kutyák játszótere.

Kutyaugatás: vannak ugatós kutyák, de általában kiugatják magukat kinti játszás közben. Kutyával is végimehet az ember bármelyik utcában nem fog az ott élö kutyák ugatásától megsüketülni.

Felszedni a kutyakakit: vannak azon randa kutyagazdik, akik ezt nem teszik meg, mert éppen annyira másfelé néznek, mikor a kutya elvégzi a dolgát, hogy "nem veszik észre", vagy eljátszák, az "éppen szedem fel a kutyakakit" nevü semmit, ami abból áll, hogy a zsákocskát csak meglobogtatják, söt lehajolnak, de nem oda, ahol a kutyaürülék van, hanem mellé, és aztán szépen otthagyják azt, és ugyanazzal a kaka - zsákkal még hónapokig eljárkálnak, mert sosem szednek vele fel semmit.

Kutyaharapás: bizony megtörténik olyan is. És föleg az a rossz ilyenkor, ha a kutya gazdistól eltünik mint a kámfor, na akkor kórház van dologból, ne ámítsuk már egymást, hogy egy Németországban élö eb nem tud akár emberbe harapni.

Az itt pár kommentelötöl dícsért benti ketrec: na szerintem ez egy szörnyüség. Igen egy kutya családtag, és szereti a saját helyét, ami az övé, ami neki kényelmes, ahol a játékait tartja, ahol aludni szeret, vagy éppen onnan mindent jól látni, de ez nem ketrec.
A benti ketrecet szerintem lusta gazdiknak találták ki, akik nem képesek annyit törödni a kutyussal, hogy megtanítság sok mindenre, például arra, hogy otthon nem tépi szét a kutya a berendezést, szönyeget és nem a függönyön hintázik...

Kiváncsi lennék, beraknák-e ugyanezek az emberek például a saját gyereküket egy ilyen lezárt ketrecbe, míg bevásárolni mennek, vagy a demens nagyapát.

Amúgy meg érdekes lenne, ha egyszer a kutyánál lenne a kulcs, ö kit rakna oda.

Arthamyr 2018.11.26. 13:23:28

@Nagy kámpics: Nem a "random nagymamára" gondoltam, hanem testvérekre, szülőkre, nagyobb gyerekekre, olyanokra, akikkel egy háztartásban él az ember.

Most is megesik, hogy kiülök, de azért a vidéki kert Magyarországon jobb, mint a belvárosi lakás kis tetőkertje Írországban, itt azért kevesebbszer van olyan idő, hogy jó legyen kiülni, zajosabb is. De semmiképp sem vágyálom, nincsenek vágyálmaim, és ha lennének, a munka akkor sem tartozna közéjük. :)

takarék-láng 2018.11.26. 13:24:29

A nacik oroksege ez is, ok voltak azok, akik a vilagon eloszor gondoltak az allatvedelemre, akik eloszor emeltek fel szavukat az allatok jogaiert.
Kozismert a teny, hogy Hitler mennyire szerette kutyajat.

A dohanyzas ellen is ok szolaltak fel eloszor.

Határátkelő 2018.11.26. 13:25:20

@takarék-láng: Nem igaz.

"The Animal Rights Movement traces back to the animal protection movement in Victorian England, which was initiated by aristocratic moral crusaders in response to the poor treatment of urban workhorses and stray dogs. Other early influences include: Upton Sinclair's 1906 novel The Jungle, which drew attention to obscured slaughterhouse operations; Henry Salt's treatises on nonhuman animal rights; which drew from human abolitionist arguments for recognizing personhood of people considered to be property; and the Alcott House of New England, a community serving as a stop on the Underground Railroad and requiring its residents to eat a vegan diet."

en.wikipedia.org/wiki/Animal_rights_movement

2018.11.26. 13:33:29

@Arthamyr:

Hát, akivel egy háztartásban vagy, annak a fizikai közelségében elég sok időt töltesz, de a lényeg talán az, hogy ha és amikor igényét érzed, oda tudsz menni a másikhoz. Ha egyikőtök ki van zárva a kertbe, akkor nincs.

A teraszon végzett munka meg szerintem olyan, mint a tengerparton dugás.
media.giphy.com/media/26uf2JHNV0Tq3ugkE/giphy.gif

De sok sikert mindkettőhöz. :)

Arthamyr 2018.11.26. 13:43:19

@Nagy kámpics: Nem feltétlen. A testvérem szobájába pl. nem nagyon mentem be, és ő sem az enyémbe (miután lett külön szobánk). Ahogy a kutyaólba sem megyek be, az a kutya privát területe, ott ő a főnök. A "közterületen" találkozunk.

Szerintem a teraszon végzett munka pont olyan, mint a bent végzett, csak pl. tudok szivarozni közben, vagy élvezhetem a jó levegőt, időt tölthetek a blökivel stb.
A tengerparton dugást nem próbáltam, de elhiszem másoknak, hogy nem jó, így nem is áll szándékomban kipróbálni.

2018.11.26. 13:55:38

@Arthamyr:

"Szerintem a teraszon végzett munka pont olyan, mint a bent végzett,"

Ha szép idő van, nem látszik jól a monitor. Nem alkalmasak a bútorok arra, hogy órákat tölts bennük/rajtuk. Legyek, szúnyogok, bogarak, hangyák vannak. Ha használsz papírokat, azokat elfújdossa a szél. Ettől eltekintve tényleg jó. :)

BlackBrick 2018.11.26. 13:56:10

@Arthamyr: Nekem egy viszonylag kistestu kutyam van (miniatur angol bullterrier), es o bizony bent lakik a nappaliban, tobb okbol kifolyolag is: egyreszt a szorzete miatt nem ajanlott ez a fajta kinti tartasra, masreszt pedig annyira ra van csavarodva az emberekre (allandoan a nyomunkban van), szerintem ha kiraknank a kertbe, 3 napot se elne tul :D

BlackBrick 2018.11.26. 13:56:16

@nyuszigonosz: "Kiváncsi lennék, beraknák-e ugyanezek az emberek például a saját gyereküket egy ilyen lezárt ketrecbe, míg bevásárolni mennek, vagy a demens nagyapát. "

Pedig a crate training tenyleg nem ordogtol valo dolog.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kutyak szőrös, negylabu kis emberek, pedig eleg sok dologban kulonbozunk :)

Bredpitt Monika 2018.11.26. 14:08:17

ma a szokasosnal is nagyobb elvezettel olvasom a hozzaszolasokat, mert ugyanis, az az elvetemult gondolatom tamadt, hogy ebbe a kicsi, emeleti lakasba esetleg megis lesz egy kiskutya,

a ketreces reszhez tokeletesen egyetertek @nyuszigonosz: hozzaszolasaval, engem kiraz a hideg a gondolattol...

az ma nekem sokat segitene, ha valaki le tudna irni, hogy most Budapesten mivel jar egy kutyatartas (eb ado, chip, kutya okmanyok .....ezeket csak hallomasbol tudom vagy sejtem)....

kicsi kutyara gondoltam, aminek nem hullik a szore, persze gondolom, ha az ember elmegy egy menhelyre ott lehet, hogy pont egy bernathegyi bebi fogja kivalasztani maganak a gazdit a huseges es ellenalhatatlan tekintetevel......

Arthamyr 2018.11.26. 14:09:30

@Nagy kámpics: Én munka jelleggel leginkább gondolkodom, meg sokat beszélgetek, szóval nem releváns annyira, hogy látszik-e a monitor (egyébként látszik, úgy kell megoldani az árnyékolást, hogy látszódjon). A bútorokon természetesen órákat lehet tölteni kényelemben, egyébként mi értelmük lenne? Ezek nem egy szálloda/bérlakás bútorai, magamnak meg olyat fogok venni, ami kényelmes (is), nem olyat, ami költséghatékony/könnyen karbantartható/menő.
Itt az ízeltlábúak nincsenek sokan, pl. szúnyogot 2x láttam 6 év alatt, de egyszer sem csípett meg, Magyarországon ezt majd lehet, hogy kezelni kell valahogy. Emlékeim szerint csak a szúnyog volt gond, ha épp nem voltak frissen irtva.
Papírt nem használok.

Bredpitt Monika 2018.11.26. 14:15:56

magam is meglepodom azon, hogy mar itt tartok, en egy jopar eve meg sem simogattam az allatokat, lanyomnak koszonhetem az erdeklodest meg a kutyas szomszedoknak (akiktol majd megkerdezem a fentieket, de mar napok ota esik az eso es nem latjuk egymast)

az amerikai csaladunkban viszont van nagy kutya imadat, olyannyira, hogy ferjem amikor legutoljara jott, ultunk egy etteremben este , miutan leszallt a gepe, elohuzott egy nyaklancot egy olyan medallal, amin egy kutya tappancs volt es megkerdezte, tudod mi van benne.....???

sejtettem, mert volt rola szo, sogorom Bullet nevu kutyajanak a hamvai, lanyomnak csinaltattak, aki kint volt nyaron, es valami ket heten mult, hogy mar nem tudta elve latni a kutyat, aki egyebkent azert volt Bullet, mert Marylandben ugy talaltak ra, hogy egy golyo volt a testeben (hogyan lottek meg, azt nem tudjuk).....

szoval, ez eleg morbid, de lanyom imadta azt a kutyat, szoval most nalunk nem Robert DeNiro san az anyuka hamvai vannak, hanem egy kutyae.....

2018.11.26. 14:28:24

@nyuszigonosz:

"Kiváncsi lennék, beraknák-e ugyanezek az emberek például a saját gyereküket"

Csak érdekesség gyanánt, de gyerekeket szokás ketrecbe rakni. Igaz, hogy rácsos ágynak hívják, ami valamivel szexibb név, de attól az még egy ketrec, és egész pontosan ugyanarra is szolgál.
¯\_(ツ)_/¯

Bredpitt Monika 2018.11.26. 14:29:27

@London2009: a hozzaertok fogalmarol>

egy gyermekotthonban dolgoztam, ahol valami furcsa kiserletnek voltunk tanui, ugyan nem lett kimondva, ,de a lenyeg az volt, hogy nem szabadott tul sok erzelmet mutatni a gyerekek fele, mondvan, hogy ha tulsagosan ragaszkodnak hozzank erzelmileg, akkor az elvalas nagyon megviseli oket, amire ugye nagy esely van, hiszen itt eleg surun cserelodnek az emberek...

amikor ezt elmeseltem egy pszichologusnak, nagy, kerek szemekkel hallgatta a tortenetet, es aztan atkuldott nekem egy cikket, amiben hozzaerto (pro es kontra) pszichologusok vitaztak arrol, hogy helyes e a szeretetunk kimutatasat megvonni ezektol a gyerekektol.........

szerintem nem hogy helytelen de kifejezetten karos is, aki egy kutyat akar maganak, az tarsat is akar egyben, tars ketrecben?
szerintem lanyomra is nagyon rossz hatassal lenne, ha bezarnank a kutyat egy ketrecbe

Bredpitt Monika 2018.11.26. 14:34:56

@Nagy kámpics: racsos agy, mint szexi nev.......aranyos

lanyomnak nem volt, csak addig, amig valoban szukseges, hiszen egy ujszulottel egy agyban aludni nem tanacsos, sot veszelyes is lehet,

vagy pl (megtortent en hallottam a puffanast) hatalmas franciaagyrol esett le a kb ket hetes gyerek, nem ertik a szulok hogy tudott az agy szelere kerulni (ugyes gyerek volt), ismeros csaladban tortent

Bredpitt Monika 2018.11.26. 14:39:07

raneztem egy menhelyes honlapra (mindjart bogni fogok)

Arthamyr 2018.11.26. 14:56:52

@Bredpitt Monika: Olyan kutya nincs, aminek nem hullik a szőre (bár lehet, hogy van valami kopasz kutya? :)).
Nekünk is hullik (sőt, állítólag a lakásban felgyülemlő "por" jelentős része elhalt emberi hámsejt), csak kevesebb van, miért lenne másként a kutyáknál?

takarék-láng 2018.11.26. 15:22:26

@Határátkelő: a mai posztban nemetorszagrol van szo, nem?

De hat a csaunya gaz nacikok kiirtottak a fel vilagot nyilvan.
Szoval rajuk csak rosszat lehet mondani.
A tortenelmet pedig a gyoztesek irjak, a Wikipediat is a gyoztesek irjak.

takarék-láng 2018.11.26. 15:22:32

@Határátkelő: az lehet hogy angliaban beszeltek rola eloszor, de megis a nacik iktattak torvenybe eloszor, rogton a hatalomra kerulesuk utan.

www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thevintagenews.com/2016/10/05/nazis-passed-number-really-strict-animal-protection-laws-1933/amp/&ved=2ahUKEwiy9MTYnfLeAhUGasAKHYwJBaoQFjADegQIABAB&usg=AOvVaw2oOZ7NZ2AUGow7LWqMiKPr&ampcf=1

www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Germany/Nazianimalrights.htm

Volt szo a vagohidak es a vadaszat tiltasarol is. Hitler koztudottan vegetarianus volt, nem ugy mint a haborus bunokert, gyerekek, nok meggyilkolasaert soha el nem szamoltatott churchill.

Határátkelő 2018.11.26. 15:26:01

@takarék-láng: Ne haragudj, de felfoghatatlan, min borultál ki ennyire. Azt írtad, először a nácik gondoltak rá. Én betettem egy linket, ami szerint ez nem így volt. Ere jössz itt a fél világ kiírtásával meg hogy a Wikipédiát a győztesek írják.

De legyél boldog a nácikkal, nekem halálosan mindegy, csak gondoltam, pontosítalak. De ha szerinted ők találták fel a melegvizet is, tőlem legyen.

Tényleg, a gonosz Churchill meg húst evett.

Gratulálok.

London2009 2018.11.26. 15:28:16

@Bredpitt Monika: Nincsen a kutya ketrecben tartva. Egyaltalan nem errol szol a modszer. De tenyleg azt tudom javasolni, hogy ha erdekel, akkor olvass utana. Kulonben en nem ertek 100-%-ig egyet azzal, hogy a kutya csaladtag. Csaladtag, mert hozzatartozik a csaladhoz, szeretjuk, imadjuk, de a kutya, az kutya.
Kivalo pelda a kutya teljes elkapatasara az anyosomek ebe. Kezdodott ugy, ahogy szokott, a kutya a konyhaban aludt, nem johet fel az emeletre stb. Jelenleg mar a haloban alszik termeszetesen. Mostanra odaig fajult, hogy peldaul hetvegen mar nem is biztos, hogy nalunk alszanak, inkabb hazamennek este, mert a kutya otthon jobban alszik. :D Mi meg ez a na bumm, ez most ugye valami vicc? A nyul viszi a vadaszpuskat tipikus esete…

London2009 2018.11.26. 15:43:35

@Bredpitt Monika: Gondold at azert ezt a kutyatartast. Mi lesz vele ha visszakoltoztok Amerikaba? Meg ha jol tudom, akkor teljes munkaidoben dolgozol. Ki fog a kutyara nezni napkozben? Illetve a lanyod most meg otthon van, viszonylag kicsi, de ha nagy lesz es csak te leszel az ebre?
Mi nagyon szerettunk volna kutyat es vegigjartuk az osszes lehetseges megoldast, de be kellett latnunk, hogy egyszeruen nem fer bele az eletunkbe. Tul sokat utazunk, teljes munkaidoben dolgozunk, oke, hogy en sokat vagyok otthon, de erre nem lehet evekre elore alapozni. Azt meg nem szeretnem, hogy egesz nap kutyaoviban vagy setaltatoval legyen a kutya es csak jo forman este meg hetkoznap velunk. 3-4 oranal tobbre meg nem hagynam magara, a kertbe sem szeretnem kizarni egesz napra, ugyhogy na, nehez kerdes ez. Az egyetlen vigasz, hogy a szomszedom most vett egy kis kolyokkutyat. Ugyhogy akkor vihetjuk majd setalni, amikor csak szeretnenk! : )

BlackBrick 2018.11.26. 15:55:18

@London2009: picit irigyellek, hogy szet tudod valasztani azt, hogy a kutya, kutya. Sajnos a mienk is szornyen el van kenyeztetve, de nem tehetek rola, ahogy tud nezni es bujni, mindig megenyhulok! (Zarojelben megjegyzem, hogy megis, neki is van 'ketrece', es imadja...)

London2009 2018.11.26. 16:03:00

@BlackBrick: Nekunk mindig volt kutyank es igy hozza voltunk szokva. Nalunk apukam irto kovetkezetes volt a kutyaval, nagyon ertett hozza meg imadta. Akkor meg nem volt divat ez a crate training, amit en is nagyon jonak tartok, hanem egy kosara volt a kutyanak, ami pont azt a celt szolgalta, mint a crate. Mi agyonbabusgattuk a kutyat, etethettuk, setaltathattuk, akkor is apaba volt szerelmes. Pedig o volt az egyetlen, aki kikuldte, nevelte, leszidta, ha kellett stb., megis csak rajta csungott. Egyertelmuen o volt a falkavezer a szemeben, teljes volt az osszhang koztuk, pedig kello szigorral volt nevelve. Na es nem a kutya volt az ur a haznal. Nem volt nyuszites, ugatas, asztalnal keregetes. Raszolni sem kellett, eleg volt ha apam ugy nezett es mar ment is a kosaraba. : )

Arthamyr 2018.11.26. 16:03:58

@London2009: "Csaladtag, mert hozzatartozik a csaladhoz, szeretjuk, imadjuk, de a kutya, az kutya." - Én is így gondolom, ezért sem jöhet be majd a lakásba.

London2009 2018.11.26. 16:11:35

@Arthamyr: Jol valassz azert fajtat. Nem minden kutya alkalmas arra, hogy kint tartsak. Illetve vannak kompromisszumok. Garazsba vagy az alagsorba bejarhat, de mashova nem. Ti tudjatok, gondolom majd ugyis jol korbejarjatok a temat. Az is jo otlet amit irtal, hogy legyen egy pajtasa.

Csodabogár 2018.11.26. 16:22:05

@Mrs. Clayton: A mi kutyáink, amig voltak, mindig természetesnek vették, hogy a fotelben van a helyük. Tacskónk volt mindig, rövid szőrü. Büntetésből parancsoltuk csak be a helyére (kosár) ideig óráig bírta. Este azért bevonult a kosárba aludni.

Csodabogár 2018.11.26. 16:24:49

@Nagy kámpics: Nem mindegy milyen kutya. Egy tacskó természetesen bent lakik, de pl. egy kuvasz talán nem annyira benti kutya.

takarék-láng 2018.11.26. 16:27:59

@Határátkelő: ennel azert joval tobb kell, hogy kiboruljak. Ha ezt annak ertelmezed, az nem az en bajom.

BlackBrick 2018.11.26. 16:28:03

@London2009: ugyanez a helyzet az en edesapammal! Szerintem vannak emberek, akik osztonosen nagyon jol ra tudnak hangolodni a kutyakra/allatokra, es vannak, akiknek ezt is tanulni, illetve gyakorolni kell. De az biztos, hogy egy kutya jo trening lehet egy gyerek elott :D

London2009 2018.11.26. 16:31:23

@takarék-láng: vedd mar be a gyogyszered oreg!

London2009 2018.11.26. 16:32:25

@BlackBrick: oriasi business itt Londonban ez a kutya training/ovoda/iskola/setaltatas. Konnyeden meg lehet belole elni. At is gondolom majd a korai nyugdijazasom utan! : )

Dikusz 2018.11.26. 16:33:07

@Arthamyr: Arra gondoltál már, hogy milyen kutyát szeretnétek?
Ha én állnék kutyaválasztás előtt, akkor nem keresgélnék fajtiszta kutyát, hanem menhelyről hoznék ki.

Csodabogár 2018.11.26. 16:38:35

@Nagy kámpics: Gyereket u.n. járókába tették, ami igen hasznos volt, mikor a gyerek járni tanult. Ha jól emlékszem, nem a magaméra, elég jó nagy volt és a gyerek boldogan mászkált, mert tudott fogodzkodni. Mikor elunta, akkor meg négykézláb mászkált benne tovább. Ha még jobban unta, elkezdte kidobálni a játékokat és az volt a szeánsz vége.

Csodabogár 2018.11.26. 16:42:17

@Arthamyr: A pudli, amit lehet normálisra is nyiratni, nem hullatja a szőrét. Persze fodrászhoz kell járni vele vagy venni kell egy nyírógépet. Nem ők a legokosabb kutyák, de jól meg lehet őket tanitani a rendre és igen kedvesek tudnak lenni. Ugatásról is le lehet szoktatni. Szerintem kiváló szobakutyák.

London2009 2018.11.26. 16:42:33

@Dikusz: mi voltunk egy csomo menhelyen, mert arra gondoltunk, hogy esetleg egy senior kutyat elhozunk, ami ugyis javareszt alszik napkozben. Az a baj, hogy nagyon serult a menhelyen levo kutyak tobbsege. Nem csak egeszsegugyi gondokra gondolok, hanem lelkileg nagyon ossze vannak zavarva a szerencsetlenek. Vagy mas kutyat nem szeret, vagy autozni nem tud, vagy a gyereket utalja, vagy stb. stb. Ugyhogy szep gondolat ez a menhely, de nehez ugy. Anyosomek kutyaja menhelyrol jott ezelott 6 eve. Miutan ok nyugdijasok, igy nekik volt boven idejuk a kutyara es az o igenyeiknek ez a kutya pont megfelel, miutan az eletek nagy reszet otthon meg a haz korul toltik. Az egyetlen nagy gond vele, hogy valoszinuleg viadalokra hasznalhattak. Tele van serulesek nyomaival es ha meglat egy masik kutyat azonnal tamad. Ugyhogy minden seta egy kinszenvedes vele, illetve sehova nem lehet szinte vinni mert huz, morog stb. De imadjak, pedig olyan kis ronda is. :D Amikor aposom beteg volt, el nem mozdult az agya mellol, meg enni sem evett, csak a kertbe jart ki. Aztan azota aranyba lett foglalva, pedig egy igazi, kis zsortolodos meregzsak!

Mrs. Clayton 2018.11.26. 16:46:51

@Arthamyr: de itt a kedvtelesbol tartott kutyak a lakasban vannak, es ezek a ketrecek is belterre szolgalnak. Kint kizarolag munkakutyakat tartanak pont olyan korulmenyek kozott mint a birkakat, lovakat, teheneket.

BlackBrick 2018.11.26. 16:47:50

@London2009: igen tudom, eleg koltseges errefele kutyat tartani. Mi mar egy ideje ugyanazt a dogsittert hasznaljuk, amikor elutazunk, o pl £30/nap-ert vigyaz a kutyara, ez egy hosszabb utazaskor eleg fajdalmas tud lenni. A csillagaszati allatorvosi szamlakrol nem is beszelve...

Arthamyr 2018.11.26. 16:48:47

@Dikusz: Vannak ötletek, és gondolkodunk a menhelyes kutyán is (vannak nyilvánvaló hátrányai, de nyilván etikailag sokkal helyénvalóbb). Kutyakérdésben nem én vagyok a főnök, csak nincs teljesen figyelmen kívül hagyva a véleményem.

@London2009: Én is imádom őket, de nekünk tuti nem lesz, elsősorban a típusbetegségük miatt. A legutolsó majdnem 14 évig élt, abból több, mint 5 évig leszázalékolva. Én is gyógytornáztattam, én altattattam el, temettem el, nem akarok még egyszer ilyet. :(

Csodabogár 2018.11.26. 16:49:11

@London2009: Én is de az én életembe se fért be a kutya soha. Mindig dolgoztam, aztán egyedül maradtam, aztán sokat utaztam, szóval nem lett soha kutya. Amig itthon voltam, saját ház 2-3 generáció, ott mindig volt otthon valaki.

Csodabogár 2018.11.26. 16:51:40

@London2009: New Yorkban állítólag $25 / óra a kutya sétáltatás és visz egy-egy ember 4-5 kutyát is. Kár, hogy ezt nem tudtam fiatal koromban.:-)

BlackBrick 2018.11.26. 16:53:59

@Dikusz: nehez dolog ez a menhelyrol kihozas... egy menhelyi kutya sokesetben testi/lelki rehabilitaciot igenyel, es ha az orokbefogado szemely nincs erre jol felkeszulve, sajnos a kutya konnyen visszakerulhet a menhelyre :(

Arthamyr 2018.11.26. 16:55:31

@Mrs. Clayton: Akkor gondolom hasonló funkciója van, mint a kutyakosárnak, ahogy itt már többen leírták.

London2009 2018.11.26. 16:57:24

@Csodabogár: itt 12 font per ora. 25 font az ovoda. Azt hiszem 30 vagy 35 ha ejszakara is marad. 25 ha bemennek a lakasba megetetni es megsetaltatni. 55 eves koromban nyugdijba megyek es utana ez lesz a hivatasom! : )

Arthamyr 2018.11.26. 16:58:08

@Csodabogár: Ezt nem értem. Annyi kutyaszerető ember van, miért nem csinálják sokkal többen, főleg ha ennyi pénz is beszedhető vele? Azt csinálni ennyi pénzért, amit más a szabadidejében csinál, puszta örömében?

London2009 2018.11.26. 16:59:57

@Arthamyr: itt rengetegen elnek ebbol. Biztos, hogy inkabb kutyakra, mint gyerekekre vigyaznek mondjuk Morzsi helyeben. :D

Dikusz 2018.11.26. 17:18:11

@London2009: @BlackBrick: itt látszik, mennyire nem vagyok ismerős ebben a témában, ebbe bele sem gondoltam.

Az neten szert tettem egy kedves ismerősre, többször találkoztam is vele személyesen. Most már nem tudok szólni neki...
Ő biztos tudna erről többet mondani. Otthon menhelyi kutyákkal foglalkoztak, megpróbálták újra emberekhez szoktatni őket. A két mostani (négy volt) kutyájuk is a menhelyről maradt rájuk.

Nem tudom, hogy a menhelyek itthon hogy működnek. Van-e egyáltalán energiájuk/pénzük/szakemberük arra, hogy a leendő gazdinak olyan kutyát adjanak örökbe, akivel ki tud jönni.
Vagy csak a kezébe nyomják a póráz végét, és útjára engedik?

Bredpitt Monika 2018.11.26. 17:29:59

@Arthamyr: eltem harom evig ket kutyaval egy hazban , uszkar volt mindketto, komolyan mondom hogy egy darab szort nem lattam sehol....

Bredpitt Monika 2018.11.26. 17:36:38

@London2009: most, hogy megneztem a menhelyes oldalakat, aztan az elado kutyakat, elegge elgondolkoztam,

Menhelyes kutyak kozott sok a beteg, meg a nagyon idos kutya, azok amiket penzert kinalnak baromi dragak, gondolom a fajtisztakert kernek pl ezer eurot.
amugy ha lenne, jonne velunk America ba, ez nem kerdes. ..
alszom en meg erre kettot, harmat.....

Arthamyr 2018.11.26. 17:36:49

@Bredpitt Monika: Akkor csak sok boldog, szőrmentes évet tudok csak kívánni. :)
Nekünk még a rövid szőrű tacsiból is egy csomót ki lehetett nyerni. De akármilyen ismerősnél/rokonnál volt kutya, szőr is volt. Uszkárja nem volt senkinek sem, lehet, hogy rossz fajtákat tartottunk.

Arthamyr 2018.11.26. 17:38:18

@Bredpitt Monika: Ha megy veletek Amerikába, az nem lehet, hogy még pár ezer euro lesz azon felül is, a fajtájától függetlenül?

London2009 2018.11.26. 17:41:11

@Bredpitt Monika: kivinni Amerikaba nem lesz sem konnyu, sem olcso. Csomo ideig majd karantenban lesz, oriasi herce-hurca. Ennek is erdemes meg elotte utananezni. Ahol van kutya, ott van szor is. Szerintem is gondold at...

London2009 2018.11.26. 17:44:09

@Dikusz: Azt nem tudom, hogy Mo-n mikent mukodik de itt nagyon szigoru szabalyozas van. Nem adjak csak ugy oda a kutyat senkinek. Fizetni is kell erte, tobbszor kell menni elotte latogatasra, kifaggatnak minden korulmenyrol, utana elmennek megnezik a hazat stb. El tudom kepzelni, hogy ez hasonlokeppen van Mo-n is.

kék madár 2018.11.26. 17:44:25

es akkor van a day care, ami a "kutyanapkozi", reggel munkaba menet beadjak a kutyat este felveszik, 30-40 dollar, ott se lehet nagyon kellemetlen a munka, ha valaki szereti a kutyakat

London2009 2018.11.26. 17:49:29

@kék madár: Itt a daycare 25 font. Egy hazaspar csinalja es az erdo szelen van a kis hazuk. Ott csaholnak a kutyak, amig a gazdak dolgoznak. Egy tenisztarsam jaratja oda kutyajat minden egyes nap. Nekem ezzel az a bajom, hogy akkor kie is az a kutya? Tobb idot tolt az ovodaban, mint a gazdakkal… Ennek nem tudom pontosan, hogy mi ertelme. A koltseg pedig rengeteg. Csak az ovoda 500 font per ho, plusz kaja, plusz biztositas, plusz koltseg ha utaznak. Nonszensz.

Mrs. Clayton 2018.11.26. 17:58:57

@BlackBrick: a lehuzast se felestsuk el. Amikor el kellett altatni az egyik kutyankat mert cukorbeteg, vak, alzheimeres ki tudja mi lett, teljesen csontta borre fogyott, annyit ivott h nem gyoztuk potolni a vizet, es teljesen elszenilisedett elvittuk az orvoshoz, aki lemerte es kozolte h ugyannanyi kilo mint ket evvel korabban volt igy 250 font lesz az altatas hamvasztas. Mivel a ferjem volt ott rabolintott, mert en megkerdeztem volna, h van e masik hiteles merlege lemerni a szerencsetlent, mert ranezesre is alig volt 10 kg nem 22.

kék madár 2018.11.26. 18:12:42

@London2009: a gyereket is elviszed az iskolaba napkozben nem, es megiscsak a tied :)

2018.11.26. 18:15:44

@Arthamyr: @London2009:

"de nyilván etikailag sokkal helyénvalóbb"

Mármint kutyát örökbe fogadni menhelyről.

Sose értettem, mitől volna ez _nyilván_. Analógnak érzem az embergyerekekkel. Vajon itt is az az etikus, méghozzá _nyilván_, ha elhozol egy használt gyereket?

Semmi bajom a használt gyerekekkel/kutyákkal/ruhákkal, még mielőtt. Ha valaki arra vágyik, csinálja, ha nem arra, csináljon mást, én csak az etikusság vonalait nem látom itt.

"Nekem ezzel az a bajom, hogy akkor kie is az a kutya?"

Egyébként ez is analóg az embergyerekekkel, nem? Meg az ember párjával. Érdekes, hogy mai modern élet valahogy mindig úgy intéződik, hogy az elvileg fontos emberekkel egészen kevés időt töltünk csak. Evvan.

2018.11.26. 18:16:14

@kék madár:

Hahh. Megelőztél. :)

Arthamyr 2018.11.26. 18:35:42

@Nagy kámpics: "Sose értettem, mitől volna ez _nyilván_. Analógnak érzem az embergyerekekkel. Vajon itt is az az etikus, méghozzá _nyilván_, ha elhozol egy használt gyereket?" - Szerintem egyértelműen az az etikailag helyénvalóbb (fontos a középfok, mert nem tartom etikátlannak "frisset" sem, de mindig is tiszteltem azokat az embereket, akik felvállalják az extra terhet, extra kockázatot, hogy valakin/valamin segítsenek).
Viszont ahogy a kutyánál is írtam, az ilyen kutya sokkal több problémával járhat, az analógiát továbbgondolva ez a lehetséges szorzó a gyereknél is érvényesül, a gyerek meg alapból nagyobb felelősség, több probléma, hosszabb távú elkötelezettség, mint egy kutya (normális esetben persze sokkal többet is "ad").

London2009 2018.11.26. 18:42:57

@kék madár: @Nagy kámpics: az en velemenyem szerint az embergyerek meg a kutya, nem ugyanaz. Sot, meg csak hasonlitani is igen nehez a kettot, eleg egyertelmu okokbol. E mellett en azt sem mondtam, hogy a kutyat menhelybol elhozni helyenvalobb lenne. Sot, pont azt irtam le, hogy nagyon bonyolult folyamat. Igy peldaul en inkabb a kolyokre szavazok a fentebb felsorolt okokbol. Ha mar muszaj a gyerekkel parhuzamot vonni, bar szerintem a kettonek semmi koze egymashoz, akkor gyerek eseten is inkabb a sajatra szavaznek, mint a "hasznaltra". Nalunk van tobb pelda orokbefogadott gyerekre es kutyara is a csaladban (megint hangsulyoznam, hogy szinte teljes orultseg a kettot hasonlitani, no mindegy) es finoman fogalmazva, egyik sem lett egy sikersztori. Sem az embergyerek, sem a kutya.

kék madár 2018.11.26. 18:46:50

@London2009: errol a felesegemet ne kerdezd meg.

Olliék 2018.11.26. 18:51:58

@Arthamyr: Der Van. A yorkshire. Annak haja van. És nem vedlik. Imádom!!! Elvétve találok egy egy bajusz szálat, de ennyi.

2018.11.26. 18:54:13

@Arthamyr:

Értem. :)

@London2009:

A kutya szerintem sem gyerek, de komoly párhuzamok azért akadnak. Vagy nekem legalábbis úgy tűnik.

London2009 2018.11.26. 18:54:38

@Olliék: koszi! De szerintem Arthamyr kutyara gondolt nem egy o...ize...plussre! :D
Nekem a yorkshire terrierrol mindig az ilyen orosz picsak jutnak eszembe akik a taskajukban hordjak a ribanckutyat! :D Csivava detto. Boooocs!

Olliék 2018.11.26. 18:55:49

@nyuszigonosz: Minden szavaddal egyetértek.
Mi anno próbàlkoztunk, hogy megtanulja hol a helye. De feladatuk. Választott ő magának, onnantól nyugalom lett. Egy két órára otthon lehet hagyni, olyankor mindenhol.alszik pár.percet. hazaérve meg röhögünk a fészkeken:))))

Csodabogár 2018.11.26. 18:56:52

@Arthamyr: Az uszkár tényleg nem hullatja a szőrét, viszont rendszeresen nyírni kell. Van belőlük azt hiszem 3 féle méret, nekem a kicsik tetszenek. Több ismerősnek is volt, szőr egy szál se volt. Tacskó nem ilyen, ott van szőr rendesen.

2018.11.26. 18:59:06

@Olliék: @Bredpitt Monika:

Én is szkeptikus vagyok a nem vedlő kutyákkal kapcsolatban. Elég ha csak nőt/kislányt tart az ember, még az is vedlik. Lehet összeszedni mindig a hajukat marékszám.

Meg a bundás férfiak is hullatják a szőrüket, ha köll, ha nem.

Nem mondom, hogy ez elvesz az értékükből, de kár letagadni. :)

London2009 2018.11.26. 19:01:47

@Olliék: @Csodabogár: a cockopoot is direkt erre tenyesztettek ki. De nem hullatja a szoret a bolognese, havanese, pudli, yorki stb. mert nincs aljszorzetuk. Csak ezek ilyen oleb, szamomra semmire nem jo kutyak. Sorry! Kiveve a cockopoot. Azokat imadom.

London2009 2018.11.26. 19:03:04

@Nagy kámpics: hahahaha. Ha not tartasz, az jobb esetben legalabb porszivozik!

BlackBrick 2018.11.26. 19:03:08

@Dikusz: lehetosegeikhez merten biztosan probalnak mindent megtenni, hogy a megfelelo kutya a megfelelo gazdahoz keruljon, de igen, kerdes, hogy ehhez mennyire vannak meg a szukseges eroforrasok.

BlackBrick 2018.11.26. 19:03:12

@Mrs. Clayton: uh, en szerencsere lehuzassal meg nem talalkoztam (vagy csak nem vettem eszre). Nekem az a tapasztalatom, hogy az allatorvosi rendelokben felkeszultek es szakszeruek - mindezt igen borsos osszegekert.

Arthamyr 2018.11.26. 19:04:48

@Olliék: @London2009: Igen, nagyobb testű jószágra gondoltunk, ami mondjuk legalább 30-40kg. Mivel nálunk kint lesz (ezen nem vitatkozom, vagy kint lesz, vagy nem lesz), a szőr nem probléma, inkább olyan szempontból nézzük, hogy mennyire bírja az éghajlatot.
Jaguárt/tigrist kéne szerezni, azok nagyon szép állatok, csak ha nem adunk neki enni időben, akkor minket fog meg. :) Viszont kétes elemek se nagyon jönnének be a kertbe gyümölcsöt lopni, ha ott pihenne. :D

Csodabogár 2018.11.26. 19:04:53

@London2009: Az yorkshire tényleg valahogy a kurvákra hajaz nálam. Zürichben is mindegyik azzal járt, vagy a stricijük sétáltatta, mikor ők dolgoztak. Persze nyilván rendes emberek is szereznek ilyen kutyát, mint pl. Oliék.

Olliék 2018.11.26. 19:06:32

@London2009: Pont ezért nem akartam anno én se Yorkit. De a haj és a méret győzött. Hihetetlenül jófej, alkalmazkodó és nem pipás. Pedig eddig akárhol láttam Yorkit, mindig könyékből.akartak harapni.

London2009 2018.11.26. 19:08:35

@Olliék: szerintem attol fugg mire valasztja az embert. Mi arra szeretnenk, hogy jojjon velunk turazni, bicajozni, kajakozni, legyen egy igazi partner in crime. Na erre jol neznek ki egy yorkival! :D

Arthamyr 2018.11.26. 19:09:18

@Nagy kámpics: :D Igen, én is ezt gondoltam, meg ugye ha tényleg nem hullajta a szőrét, akkor sem tiszta (én sem, de 40 év alatt volt módom hozzászokni magamhoz, bár egy keményebb edzés után azért gyorsan igyekszem a zuhany alá, megszokás ide vagy oda).

Olliék 2018.11.26. 19:10:07

@London2009: milyen kutyát könnyebb rálőcsölni valakire vész esetén? Egy ölebet vagy egy borjút? Én Boxert akartam, de tudtam,hogy két gyerek mellé nagy falat lenne. Idő ( futtatni naponta) takarítás ( nyál,szőr) és lepasszolni se egyszerű a méretei és a fent említett okok miatt.
Gyerekek mellé lakásba ideális ez a méret.

Arthamyr 2018.11.26. 19:10:22

@London2009: Azt megnézem, hogy hogy fog a kutyád bicajozni, vagy kajakozni! :)

London2009 2018.11.26. 19:11:31

@Arthamyr: garazsba sem johet majd be? Igy ki fogtok zarni egy csomo jo fajtat. Az ilyen nagytestu, nagy szoru allatokkal ugyanannyi baj van, mint a kicsi tultenyesztettekkel. Egy baratnomnek berni pasztora volt. Minden baja volt szegenynek es nem is elt sokaig. Fajtak a labai a nagy suly miatt, izuletes lett, fajt a csipoje, nyaron szenvedett, telen boldogabb volt valamivel.

London2009 2018.11.26. 19:12:03

@Arthamyr: ja, nezz szet, van szorfozo kutya is mar! Bruno vagy mi a neve, a surf dog! Everything is possible!

Olliék 2018.11.26. 19:14:58

@Csodabogár: sok Yorkit látok hosszú copffal, masnikával, rucikában. Olyan Csecse....
Lóf@szt. (Pardon) az enyém alig várja a nyírást, utána alig lehet megfogni, úgy rohangál. Mi kutyát nevetünk belőle, nem ölebet.

Arthamyr 2018.11.26. 19:17:37

@London2009: A garázsba lehet, hogy bemehetnek. Egyébként annyira nagy szőrű nem kell, pl. apósomék vadászkutyái is elvoltak kint télen, pedig német vizsla/boxer volt, amik azért nem bundabajnokok.

Én gördeszkázót láttam, az se volt kutya...

Dikusz 2018.11.26. 19:29:27

@Olliék: Sejtettem, hogy yorkid van. Az a kiskutya még egy stoki alatt is elfér, nem kell hozzá szék.:)))

Dikusz 2018.11.26. 19:43:53

@BlackBrick: Az Animal Planeten szoktam nézni egy sorozatot, azt hiszem "Második esély" a címe. Általában pitbullokat gondoznak, de van mindenféle fajta kutya is náluk. Ott láttam, hogy előbb beszélgetnek a leendő gazdival, megismerik őket, aztán kimennek hozzájuk, megnézik hova kerül a kutya, és aztán adják örökbe.

Itthon alig hiszem, hogy van erre kapacitás. Hely-, és pénzhiány miatt persze.

BlackBrick 2018.11.26. 20:17:20

@Olliék: nahat, nem tudtam, hogy a yorkie nem szőrözik! De jo lehet! Az en kutyam rovid szoru, meg aljszorzete sincs, megis egesz nyaron ugy vedlik, hogy 2 naponta lehet porszivozni :D

FutureFry 2018.11.26. 21:56:36

@London2009: Igen, szerintem is az az “igazi” kutya amelyik tud menni (jönni) “kirándulni”. Ha kell (pl. több napos/hetes túrákon a vadonban) tudja vinni a saját málháját is (sőt az ember málhájának egy részét is). A sátorban (csak úgy mint a házban) bent alszik a gazdival, morog, ha jön a medve (lásd pl.: finn karéliai medvekutya). Esetleg segít az élelem beszerzésében is, pl. levadászott szárnyas megtalálásában (“retriever”), akár jeges vízben úszva is.
Valahogy egy “lapdog” ilyesmire nem az ideális kategória :)

Parin 2018.11.27. 06:35:03

Klassz beszámoló, az adót és a többi költséget pontosan hiányoltam, illetve a biztosítási összeget. Itthon a sürgősségin az Állatorvosi Egyetemen ugyanúgy nem enged be a portás, megkérdezett bennünket amikor ott fulldoklott a cicánk hogy vállaljuk-e a 30,000 ft ügyeleti díjat, akkor beenged, vállaltuk nyilván, ezen felül a kezeléseknél is az volt hogy úgy hagyhattuk ott hogy vállalni kellett hogy kifizetjük a pénzt, illetve fizetésképtelenség esetére felajánlották az altatást mint opciót. Életmentés, veseelégtelenség stb, most van egy 120,000 forintos macskánk ami úgy néz ki mint bármelyik utcai :)))))
Végülis ha azt vesszük hogy egész életében nem költöttünk rá, eloszlik, de rendesen hazavágott az összeg. Itthon sem olcsó és sok orvos rájátszik a költségekre, sok helyen alap vizsgálati díj amikor még rá se nézett az állatra cica 5000, kutya 10000, persze a normálisabbja inkább lenyeli ezt a költséget, meg a budapesti Család utcai rendelőnek pl van alapítványa, meg lehet beszélni ha valaki nem tud megengedni magának bizonyos költséget de szükséges a műtét. Ma állatot tartani már itthon is felelősséggel lehetne csak, és azt kell mondanom hogy meglehetősen barbár nemzet vagyunk, ahogyan az állatainkkal bánunk. Át lehet esni a ló másik oldalára is, de ez a ritkább, sajnos. Amit leírtál az lenne az alap.
Úgy tudom külhonban azért nincs túlszaporulat mert kötelező az ivartalanítás nem tenyészteni kívánt állatok esetén, sok helyen eleve úgy adják ki a kiskedvencet, sőt északi országokban azt hiszem finnországban pl az van h minimum 2 év a várakozási idő cicára, ivartalanítva kaphatod meg.
Amúgy Magyarországról rengeteg rettenetes sorsú kutyát visznek a németek, legalább ott jobb sorsuk lesz.

Parin 2018.11.27. 06:35:14

@Mick Richards (UK): sajnos ez így van, svájci ismerősöméknek is be kellett szerezni a kutyusra egy ilyen büntető nyakörvet, mert törvény van rá hogy nem zavarhatja a szomszédokat(kertes ház:( ), és vagy ezt vállalták vagy kiműttetik a kutya hangszálait. Ez a másik véglet. Vagy amerikai bevett gyakorlat cicák mellső karmait kiműttetni, így nem kapar de nem is védekezhet szerencsétlen...

midnightcoder2 2018.11.27. 09:25:14

Amennyire jó ez a kutyásoknak, annyira szar a nem kutyásoknak, akik viszont nem szeretnének a bevásárlóközpontban, étteremben, de még az erdõben sem kutyákkal együtt lenni.

csizkek 2018.11.27. 09:54:32

A cikkbol kimaradt a felelossegbiztositas. Barmit csinal a kutyad, a kart te fizeted. Be lehet vasalni, nincs kecmec. Ez is egy eros szelekcios tenyezo. Es ugye legyen felelissegbiztositasod, ujabb koltseg. Ettol fuggetlenul a nagy zold placcok itt is tele vannak kutyasz.rral. De legalabb a kutyak nem idegroncsok mint Mo.-on.

gl59 2018.11.27. 15:15:04

És mi a helyzet a kötelező veszettség elleni oltással Németországban?

Ott hány évente kötelező azt beadatni kutyáknak?

élhetetlen 2018.11.27. 23:02:07

@London2009: „Mi nagyon szerettunk volna kutyat..., de be kellett latnunk, hogy egyszeruen nem fer bele az eletunkbe”. Nekem sem fért bele, 12, 14 órákat voltam távol a lakásomtól. Most már lenne időm, de már magamat sem bírom sétáltatni. Viszont egy baráti család, és a kutya alkalmazkodó képessége. Az előző kutya úgy végelgyengülésben ment el, vettek újat, már alomból kiválasztva, egy magyar vizslát. Régebben vadásztak, gondolták újra kezdik. A megfelelő kiképző 150 km-re, de belefért. Két éves korára már egy csomó díjat nyert, nem szépség versenyt, hanem ügyességit, behozást, stb. Komoly munkakutya. Tehát néha edzenek, néha vadásznak, néha jönnek a hétköznapok. A feleségnek könyvelő cége volt, azaz, ült az irodában. Kutya a sarokban, a kosarában, semmi gond, a gazdi itt van, csak dolgozik. Benéztem, mert arra jártam, odajött, de mivel nem vittem töpörtyűt, vállat vont és visszafeküdt. Este meg öleb, és a lelkében kölyök maradt, nem érzi, hogy húsz kilójával, mit érez az ember, ha a kis tappancsával a combra lép, felmászik, beül az ember ölébe (az enyémbe is), fejét behajtja a nyakadba, és éppen csak nem dorombol. Ahova tudják, viszik, (versenyekre is Olaszországtól Svédországig), ha búvárkodni mennek, akkor meg van egy szintén kutyás család, akik ismerik, és kutyák is egymást, és kölcsönösen vállalják egymás kutyáit, ha kell. Nekik összejött.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása