oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 12. 06:30,  Új-Zéland, az ígéret földje 55 komment

2018. október 12. 06:30 Határátkelő

Új-Zéland, az ígéret földje

Új-Zéland klasszikusan az a hely, amiről sokan álmodoznak (álmodozunk), de eljutni csak viszonylag kevesen jutnak el oda, nem is beszélve a letelepedésről. M. Úrnak sikerült és az ország is nagyon bejön neki (ami engem illet, a fűtéshez való hozzáállásukat nehezen tudnám szimpatikusnak nevezni). Következzen tehát Új-Zéland, csodás környezettel, horror árakkal és egészen sajátos öltözködési kultúrával.

cim_182.jpg

„Régen volt alapos beszámoló Új-Zélandról és három és fél év ittlét után elérkezettnek láttam az időt, hogy megírjam tapasztalataimat. 

Miért éppen Új-Zéland? 

A „mióta vagy itt?” után mindig ez a második kérdés, amikor új magyar keveredik a társaságunkba. A rövid válaszom erre: gyönyörű természet, végtelen tengerpart, laza életstílus, angol nyelv, jó életszínvonal. 

Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy a Csendes-óceán partján élek majd. És három év Ausztria közbeiktatása után az álom valósággá vált. 2015. márciusában felültünk a repülőre a barátnőmmel és alig 35 órával később landoltunk az ígéret földjén. 

01_4.jpg

Kezdeti furcsaságok 

Az első reggelen sétáltunk egy jót a szálláshelyünk környékén (Remuera városrész, kellemes kertvárosi környezet). Az első szembejövő ember mosolyogva ránk köszönt, amin mi jól meglepődtünk, és egy gyors hellóval viszonoztuk. 

Aztán a második szembejövő ember is mosolyogva köszönt, így teljesen ismeretlenül a világ végén… Akkor egymásra néztünk a barátnőmmel, láttam rajta hogy erre bizony ő sem számított. De könnyű lesz megszokni! 

Ez a fajta első benyomás rögtön ránk tette azt a bizonyos rózsaszín szemüveget, és azt kell mondjam, a szemüveg még így három év után is rajtunk van. Az emberek szinte mindenhol lazák, közvetlenek, alapvetően kedvesek és nyitottak arra, hogy szóba álljanak egy vadidegennel. 

Egy percig sem éreztem azt, hogy kívülálló lennék - ez valószínű annak is köszönhető, hogy itt mindenki találkozott már bevándorlóval. Auckland lakosságának 40 (!) százaléka nem új-zélandi születésű.

image4.jpg

Hogy a kedvesség nem csak látszat, arra sok bizonyítékot tudnék sorolni. Például a házigazdáink, akiknél az első 2 hónapban laktunk, végtelenül kedvesek voltak, segítettek az álláskeresésben, egyikük elfuvarozott minket keresztül-kasul a városon mikor autót vettünk, rendszeresen felvettek minket a vonatmegállóból hogy ne kelljen 15 percet gyalogolni, vacsorát főztek, gintonikkal itattak… 

Nagyon sokat tettek azért, hogy jól érezzük magunkat a kezdeti vízummal és álláskereséssel kapcsolatos stresszel teli hétköznapjainkban. Azóta másoktól is csak segítséget és kedvességet kaptunk, negatív tapasztalatom nincs. 

Meglepett, hogy a kertesházak többségénél nincs kerítés. Gyakorlatilag bárki kertjébe besétálhatnál akadály nélkül - ha van kutya, azt úgyis bent tartják a házban, hiába a nagy üres udvar. 

Amit egy fokkal nehezebb megemészteni, hogy függöny sincs. Este az utcán sétálva mindenhová belátsz, látod hol van épp családi vacsora, meccsnézés, házibuli stb… 

Nyilván nem illik leskelődni, de akkor sem értem, hogy nem zavar ez senkit. Illetve nem tudom, mi az etikett. Szabad-e például nekem otthon egy szál alsógatyában sétálnom, mikor tudom, hogy a szomszédok simán belátnak? Na majd egyszer ezt is megkérdezem. 

Aztán jött az újabb kultúrsokk - szinte senki nem használ készpénzt, csak a turisták. Mindenhol van EFTPOS terminál (lényegében debit kártyával fizetsz), még a legutolsó kis vegyesboltban is. Ez alól az egyetlen kivétel a parkoló-automata, ott valamiért hitelkártya kell, vagy érmék. Az elmúlt 3 évben nem is használtam máshol készpénzt. 

A helyi divat 

Az emberek máshogy öltözködnek, mint amit Bécsben, illetve Budapesten láttam. Más a divat, pl. itt láttam először a szinte hónaljig felérő sortot csajokon, és feltűnt, hogy a vékonyabb nők is kerülik a testhezálló cuccokat. 

A férfiak is lazábban öltöznek, egy sima ing szinte már kifejezetten felvágósnak számít, még munkahelyeken is. Rövidnadrág + póló azt jóvan’, novembertől áprilisig akár mezítláb… 

Nem vicc, gyakran látni fiatalokat (mondjuk úgy, 50 év alattiakat) mezítláb például a közértben vagy akár az utcán. Pizsamában (!) megjelenni közterületen sem az ördögtől való dolog, láttam én már pizsamást a boltban, bárban, de a múltkor a kolléganőm is abban jött úszás órára.

Az is hamar feltűnt, hogy a nemek közti egyenlőség itt már pár lépéssel előrébb jár, mint Európában. Nők előfordulnak mindenféle állásban, például szinte minden útépítésnél látni nőt, de tűzoltó, taxis, erdész is van bőven. Ja, és a miniszterelnök is nő, 37 éves és épp nemrég szült! Tudom, ennek a 21. században nem kéne nagyon meglepőnek lennie…

image5.jpg

A kiwi akcentus nem különösebben nehéz. Ha a brit angolt érted, akkor boldogulni fogsz ezzel is. A fő különbség, hogy amikor csak lehet, az ‘e’ hang helyett ‘i’-t mondanak, (például ‘yes’ kiejtése ‘jísz’), az ‘i’ hang helyett pedig rövid, nyitott ‘ö’-t (például ‘fish’ kiejtése nagyjából ‘fös’). Kiváló mintapéldája a kiwi akcentusnak a már említett miniszterelnök, Jacinda Ardern bármelyik beszéde. 

Időjárás 

Auckland klímája szubtrópusinak van bélyegezve, ami nagyvonalakban enyhe hőmérsékletet és sok esőt jelent. A gyakorlatban az európai késő tavaszra hasonlító idő van évi 9 hónapon keresztül, majd egy 3 hónapon át tartó esős és hűvös tél (5-15 fok). 

Szeptembertől júniusig nappal 18-25 fok, a legforróbb nyári napokon talán 28 fok, kellemes virágillatú szellő fúj (vagy épp 80 km/órás szélvihar ha épp ciklon jár erre), néha esik, néha nem… 

Az eső teljesen kiszámíthatatlan, de a telet leszámítva csak rövid és nagyon intenzív zuhékra lehet számítani. És itt ha esik, akkor nagyon esik. A téli napokon általában 1-2 órán át ömlik az eső, aztán 1-2 óra napsütés és dupla szivárvány, majd megint 1-2 óra brutál felhőszakadás. 

Az óceán hűvös, de nagyjából novembertől júniusig wetsuit nélkül is vállalható. Karácsony körül kezd 20 fok fölé kúszni a vízhőmérséklet, márciusra 23-24 fokos is lehet akár.

image6.jpg

Meg kell említeni az UV sugárzást is. Nos, az van. Jó erős. Magyarországon a nyár közepén egy felhőmentes napon a déli forróságban az UV index 7-es körül van. Auckland környékén az UV index egy átlagos nyári napon délben 12-13! 

Nyáron, ha 10 percnél többet akarsz kint tartózkodni és van egy csöpp eszed, bekened magad 25-ös vagy 50-es faktorú naptejjel. Simán meg lehet szokni pár hét alatt és onnantól egyáltalán nem zavaró. 

Közlekedés 

Új-Zélandon baloldali közlekedés van, akárcsak Angliában. Ha erre most azt mondod, „akkor inkább buszozok”, akkor rossz hírem van: ebben az országban nagyon nehéz autó nélkül boldogulni. Csak akkor tudsz meglenni autó nélkül, ha a legbelső belvárosban élsz és nem zavar, hogy busszal akár egy órába is telhet elérni az 5-6 kilométerre lévő úticélod. 

Sajnos az aucklandi tömegközlekedésre tizedannyit sem költöttek az elmúlt évtizedben, mint amennyit kellett volna. Vannak buszok, sőt van ingázó vasútjárat is, de ez csak Auckland központi illetve déli részét fedi le. 

Az egyébként igen dinamikusan növekvő Észak- és Nyugat-Aucklandről mintha elfeledkezett volna a városvezetés. Bár van itt-ott Park & Ride, de a parkolóhelyek nagyjából reggel 7-re elfogynak és onnantól ugye semmit nem ér az egész. 

Na igen, talán ha parkolóházak lennének, több szinttel, és nem csak egy placc… De ez a jövő zenéje, a városvezetés egyelőre csak két térbeli dimenzió létezését hajlandó elismerni.

image11.jpg

Szóval autózni muszáj, de ezzel még nem oldódtak meg a nehézségek. Aucklandben fejlett autópálya-hálózat van, amin viszont hétköznap gyakorlatilag állandó a dugó. Reggel 6-tól 9-ig, illetve délután 3-tól 6-ig nagyjából 5-10 km/órás átlagsebességre készülj fel. 

Aucklandből kiérve azért sokkal jobb a helyzet, az utak kiváló minőségűek és a forgalom is gyérül ahogy távolodsz a várostól. Autópályák nem nagyon vannak, és bár kétsávos közúton 100 km/órás sebességkorlátozás van, ennyivel úgyse tudsz menni a sok kanyar, hegy, domb, völgy miatt. 

Dicséretet érdemel, hogy úgy 5-10 kilométerenként van előzősáv. Viszont a nyári időszakban a turisták miatt igen veszélyessé válnak az utak. Rengeteg videó van a rossz sávban vagy épp az állandó jelleggel az út kellős közepén, a felezővonalon haladó autósokról. 

Amit európai szemmel hiányolok, az a városok közti vasúti közlekedés. Állítólag valamikor régen fejlett vasúthálózat volt, ma már ez igencsak csökött. A főbb vonalak (nem is tudom, van-e más) Auckland - Hamilton (2ó 45p) illetve Auckland - Wellington (11 óra!). A Déli-sziget közlekedéséről nem tudok semmit, nem jártam még ott (de tervben van, természetesen). 

Repülővel a legpraktikusabb megtenni a nagyobb távolságokat országon belül, a főbb járatok Auckland, Wellington, Christchurch és Queenstown repterei közt vannak. 

Példás „multikulti” 

A multikulti itt jól és viszonylag konfliktusmentesen működik. Érzésem szerint ez azért lehet így, mert az ország gyakorlatilag a 18. század óta vegyes nemzetiségekből áll. 

Persze privát beszélgetésekben lehet néha hallani, hogy a kínai nem tud vezetni, az indiai meg megbízhatatlan, de komoly feszültség nincs. Azt meg ki-ki maga eldöntheti saját tapasztalatai alapján, hogy ezekből mennyi igaz.

image9.jpg

Az őslakosok (maori) helyzete egyáltalán nem olyan rossz, mint előtte gondoltam volna. Míg Magyarországon meglepődsz, ha mondjuk cigány bankárt vagy ügyvédet látsz, maori származásúak mindenféle poszton előfordulnak. 

Akik leginkább „ki vannak rekesztve”, vagyis talán ők maguk rekesztik ki saját magukat, azok az egyéb csendes-óceáni szigetekről származók (Pacific Islander a köznyelvben). Köztük magasabb a szegények és a bűnözők aránya. 

Anyagiak 

Új-Zéland magyar szemmel nézve elképesztően drága. Nézzük először is az állandó költségeket. 1 NZD = 190 HUF jelen pillanatban. 

Lakhatás 

Az aucklandi viszonyokról tudok nyilatkozni. Egy fiatal, gyermektelen párnak megfelelő 2-3 szobás házrész vagy lakás heti 350 NZD-nél kezdődik (nagyon ótvar), de legalább heti 450 NZD-t kell fizetned egy elfogadható, heti 600-at egy kellemes otthonért. 

Mi heti 520-at fizetünk, ebben benne van az internet és a (hideg)víz. Szóval kerekítve havi 420.000 jó magyar forint. 

Rezsi 

Na ez erősen függ a szokásaidtól, és hogy mennyire bírod a hideget. :D Nekünk havi 100 dollárra jön ki éves szinten, ami alacsonyabb mint az átlag magyar rezsi. Viszont mi alig fűtünk, hiszen minek? 

A szigetelés az új-zélandi házak 80-90 százalékában lényegében nulla, így télen vagy fűtesz folyamatosan, heti 80-100 órát járatva a 2 kilowattos hősugárzót ($$$), vagy csak zuhanyzás meg lefekvés előtt kapcsolod be fél-fél órára, hogy azért mégse 10 fokos ágyba feküdj be. Ha télen is meleget akarsz az átlagos új-zélandi házban, az úgy havi 300 NZD-vel dobja meg a villanyszámlát. 

Kaja 

Illetve a mindennapi fogyóeszközök ára a nyugat-európai átlag felett van érzésre úgy jó 25%-kal, illetve ez elég változó. 

Például darált marhahús kilója 8-15 NZD között minőségtől függően, krumpli kilója 3-4 NZD, ami érzésem szerint nincs messze a magyar áraktól. De például a cseresznye, amit helyben termesztenek 20-30 NZD kilónként, szezonban. 

Mindent összevetve, albérletben lakva kényelmesen, de nem szórva a pénzt, egy párnak nagyjából 4000 NZD elég egy hónapra. Nyilván életstílustól függően ez lehet több vagy kevesebb, de havi 2500 NZD alatt egy pár biztos nem ússza meg. 

Albérletnél szokásos a 2 heti kaució + 2 hét előre fizetés, ez egészen emberi a Nyugat-Európában megszokott 3-6 havi kaucióval összevetve. 

Szóval jól gondold meg mielőtt idejössz munkát keresni, hogy hány hónapra futja a félretett pénzedből. Nekünk az ideérkezéstől az első fizetésig (tehát 3 hónap alatt) 2 millió forint körüli összeg ment el, plusz az autó ára. 

A fizetés 

A medián fizetés évi nettó 41.000 NZD körül van. A tanári fizetés évi 58.000-nél tetőzik, de például szoftverfejlesztőként a medián nettó 68.000 NZD. 

Említést kell tegyek Új-Zéland, illetve pontosabban Auckland legnagyobb hátrányáról: a házak átlagember számára megfizethetetlenül drágák. 2018-ban a medián aucklandi ház ára 850.000 NZD, azaz valamivel több mint 160 millió forint. A legócskább kétszobás viskókat talán meg lehet venni 600.000 körül. 

Nagyon kevés a piacon a társasház és az áruk gyakran megegyezik az ugyanakkora, csak épp saját telekkel rendelkező házakéval - viszont a „közös költség” horribilis, gyakran évi 10.000 NZD felett van! 

Ez van, vagy lehet kapni Auckland belvárosában 1 szobás lyukat a tizenhetedik emeleten a leglepusztultabb toronyházban 250.000-ért. Az, hogy miért ilyen drágák a házak, egy külön hosszú blogbejegyzést is megtöltene, inkább most nem megyek bele. 

Hogy lehet ide kivándorolni? Avagy a vízumlehetőségek 

Ha az anyagiak nem riasztottak el, akkor majd a vízum mizéria... Új-Zélandon tartósan letelepedni nem egyszerű. Helyhiány miatt nem részletezem, de nagyvonalakban: van egy hiányszakma-lista (skill shortage list), ha ezen van a szakmád és van legalább 5 év tapasztalatod + diplomád, akkor megér egy próbát! 

Ha ez rád nem vonatkozik és nem vagy olimpikon vagy dollármilliomos, igen csekélyek az esélyeid. Minden információ fellelhető az immigration.govt.nz oldalon.

image12.jpg

Konklúzió 

Imádom ezt az országot, imádok itt élni, nem vágyok „haza”, sem máshova. Új-Zéland csodás, és aki egyszer tisztességesen végigjárja a letelepedéshez szükséges lépéseket az sosem fogja megbánni, hogy idejött. 

Szinte minden nap lesétálunk a tengerpartra élvezni a látványt, a friss levegőt és a nyugalmat. Évente 6 hónapon át folyamatosan úgy érzem, nyaralok. 

Természetszerető, aktív életet élő, nem feltétlen a pénzt és nagyvárosi zsongást hajszoló embereknek maga a Mennyország!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314296741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörm 2018.10.12. 07:02:03

De jó lehet... Csak ne lenne olyan fene távol.

Olliék 2018.10.12. 07:07:09

Amikor mi is elkezdtünk komolyan agyalni a lehetőségeken, én kicsit mindig elkalandoztam.... Köztük ide is. A férjem persze rögtön visszaràntott a valòsàgba, mondvàn ne tàjat vàlasszak, hanem élőhelyet. :)))
Csodàs hely lehet. Tényleg, mintha nyaralnàtok.

Dikusz 2018.10.12. 08:08:44

Jól megírt poszt, tetszett. Mindent korrektül leírt, amit általában meg szoktak kérdezni a hozzászólók (fizetés, munka stb.).

A pizsama az nem lehet, hogy szabadidőruha? :)))

M. Úr 2018.10.12. 08:14:27

Szasztok, én írtam az értekezést, kérdésekre szívesen válaszolok.
Azt gyorsan megjegyezném, hogy az eredeti írás HÁ-val való megegyezésünk alapján ketté lett osztva, így majd jön egy rész elvileg ahol csak az itteni élet élvezetéről lesz szó. Muszáj volt ezt leírjam, mert kicsit sok lett a negatívum a végére :)

M. Úr 2018.10.12. 08:18:03

@Dikusz: Pizsama bizony, nem tévedés. Bár ahogy elnézem, sokan szabadidőruhának használják, hétvégéken rendszeresen látok gyerekeket pizsamában szaladgálni a tengerparton.

Találtam is egy hírt arról, hogy egy moziban külön megtiltották a pizsamában mozizást. Talán nem véletlen :)
www.radionz.co.nz/news/national/355832/hawera-cinemas-bans-pyjamas-dirty-boots

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.10.12. 08:23:05

Ez kerek volt. A fűtés nélküli tél azért riasztó.

Golf2 2018.10.12. 08:53:34

Most már 2 "úr" van a blogon.

Hari Seldon 2 2018.10.12. 09:11:18

@Olliék:
Teljesen igaza volt a férjednek.

Olliék 2018.10.12. 09:18:07

@Hari Seldon 2: persze, de a szarosbilibe lógatàst meghagyhatnà nekem. :))))

Pálfi Orsolya · www.toxikologia.hu 2018.10.12. 09:24:22

Ez a fizetesi adat mikori? evi 41.000-bol ehen halnank, meg videken is. :)

adg 2018.10.12. 09:26:22

@Hari Seldon 2: Miert? Mar azon kivul, hogy - gondolom - nincs kultura NZ-n sem.

Dikusz 2018.10.12. 09:29:31

@M. Úr: Nem hiányzott a cikkből semmi, így is kerek történet volt.
Nem volt benne sok negatívum.
Ennek a résznek a befejező mondata pedig különösen tetszik. Nem írtad benne, hogy hűdeszuper/sokkaltöbbetkeresek/stb., hanem egyszerűen örültök annak, hogy ott élhettek, és nem az anyagiak a központi téma.:)))

Dikusz 2018.10.12. 09:33:11

@Olliék: Ez teljesen saját elhatározás, nyugodtan lógasd csak a kezed az említett serblibe.:)))
Én is szoktam, csak aztán felébredek...

puhacica 2018.10.12. 09:47:48

@sörm: epp az benne a jo. :D

@M. Úr: jo volt ez, persze azert varom a kovetkezo reszt is. a vilag egyik legjobb helyen eltek. meno! :)

Pálfi Orsolya · www.toxikologia.hu 2018.10.12. 09:51:12

Jo, ez kicsit tulzas volt, de mindenkeppen keves egy csaladnak, meg ha ketten keresnek is 80at. A gyereknek az ovoda 3 eves koraig $250 teljes munkaidoben, 3 eves kor utan is $180at fizetunk. Nem csoda, hogy viragzik a hasznaltcikk piac, es rengeteg non-profit szervezet alapult, hogy kisegitse a raszorulokat, mivel az allam minimalisan biztosit csak szocialis halot. Ez is a teljesseghez tartozik, nem a nagy penz es gyors meggazdagodas orszaga Uj-Zeland.

Olliék 2018.10.12. 09:58:28

@Dikusz: ja, az nekem nagyon megy.:))) Olyan jò néha elkalandozni....

Palazeti 2018.10.12. 10:02:02

Nagyszerű volt olvasni:) Meg lehet kérdezni, hogy végül milyen területen sikerült elhelyezkednetek?

lapetiteparisinne 2018.10.12. 10:12:42

Tök jo ìras. Meg persze szép képek :) akkor az a 2. Részben lesz, h mi a munkàtok/ hogy kerültetek ki?

kronikas 2018.10.12. 10:33:55

@M. Úr: Köszi nagyon az irást, de vigyázz, mindjárt jön birca s megmondja milyen rosszul döntöttél, hol kellene élned...

Platonica 2018.10.12. 10:40:02

Hu ez meglepett, hogy ilyen zsufolt Auckland kozlekedese, napkozbeni dugokra gondolok. Teljesen mas emlekeim vannak!
Meg a hazarakrol is, de azt mar sok helyen olvastam, mennyire elment a lo:-(
Amugy szerintem is szuper kis osszefoglalo, es inkabb realis mint negativ. Nyilvan szubjektiv is, de ezzel nincs semmi gond.

Dikusz 2018.10.12. 10:46:08

@zalap:
"A medián fizetés évi nettó 41.000 NZD körül van. A tanári fizetés évi 58.000-nél tetőzik, de például szoftverfejlesztőként a medián nettó 68.000 NZD."

Szerintem ezeken a területen dolgozhatnak. Erre írtam azt az első hozzászólásomban, hogy nagyszerűen leírta @M. Úr:. Ha valóban ez a foglalkozásuk, akkor ennél többet nem is kell tudni.

Dikusz 2018.10.12. 10:47:55

@lapetiteparisinne: "A medián fizetés évi nettó 41.000 NZD körül van. A tanári fizetés évi 58.000-nél tetőzik, de például szoftverfejlesztőként a medián nettó 68.000 NZD."

Lehet, hogy ezeken a területeken dolgoznak.

Hari Seldon 2 2018.10.12. 11:00:12

@adg:
Hát reálisan ha azt nézzük, hogy két / három gyerekkel, hova egyszerű, és viszonyag kis szervezéssel megoldani a költözést, akkor marad Európa. (Már Észak Amerika sem annyira egyszerű)
Egyébként igazad van, nyilván mindenhova lehet, de mondjuk a mi esetünkben 2013-ban amikor mondtuk, hogy külözünk, azért már az EU-t is nehéz volt "keresztülverni", nemhogy másik kontinenset. - Nyilván nem szóltak (tudtak volna beleszólni) de egy ideig ment a haragszom rád játék. Aztán azóta egyik oldali nagyszülők már nagyon támogatják, és elmondják, hogy mennyire tévedtek, amikor az elején ellenezték és sajnálják, és a "másik oldaliak" is elfogadták, és két havonta replünek fapadossal unokázni.
Na egy ilyen logisztikát, és megoldást másik kontinensen nem bírtunk volna megoldani.

Platonica 2018.10.12. 11:39:14

@Hari Seldon 2:
Nalam is (egyik) fontos tenyezo volt, amiert nem tudtam volna hosszabban ott elni: a nagyszulok, nagyobb csalad es (leendo) sajat gyerek viszonylata. Ez egy iszonyu kompromisszum, vagyis nekem annak erzodott, nyilvan masnal meg egyeb prioritasok vannak.

Hari Seldon 2 2018.10.12. 11:52:58

@Platonica:
Igen. Viszont az EU felé sűrű fapdos járatok vannak.
Főszezonon kívül 10-20 Euroért van jegy. Csomagot sem kell feladni, mert nálunk van bőven annyi hely a szekrényekben, hogy elfég legyen 6-7 napig. Meg Magyarországon is kibírunk mi is annyi időt nagyobb cucok nélkül.

M. Úr 2018.10.12. 11:56:24

@Pálfi Orsolya:
Innen néztem: www.stats.govt.nz/topics/income

2018-ban a medián heti bruttó $997, ez 3% kiwisaverrel épp évi nettó $41097-re jön ki. Azt én sem mondanám, hogy sok :)

M. Úr 2018.10.12. 12:01:11

@zalap: Nekem könnyen ment az elhelyezkedés, szoftverfejlesztő vagyok. A barátnőm több helyen dolgozott már, nem teljes munkaidőben (piackutatás, óvodai helyettesítés stb), sajnos az európai uniós tanulmányoknak itt nincs sok értéke, így a diplomáját nem tudja hasznosítani. Most képzi át ő is magát IT területre a szebb jövő reményében.

M. Úr 2018.10.12. 12:05:03

@Platonica: Az elmúlt pár évben óriási mértékű volt a bevándorlás Aucklandbe, az infrastruktúra fejlesztése meg stagnált. Nem tudom mikor jártál erre, mi évről évre érzékeljük, hogy egyre rosszabb a közlekedés. Szerencsére 2 kilométerre lakok csak a munkahelyemtől, de nem szívesen ingáznék a város másik végébe.

M. Úr 2018.10.12. 12:07:35

@kronikas: birca nem tud már meglepni, szoktam azért olvasni a kommenteket itt. Van aki Bulgáriában érzi jól magát, van aki máshol :)

Arthamyr 2018.10.12. 12:17:20

@kronikas: @M. Úr: Ne fessétek az ördögöt a falra! :)

Engem Új-Zéland a poszt alapján (is) megvett kilóra, ha nem lenne ilyen messze és nem lenne ilyen körülményes a letelepedési bürokrácia, már indulnánk is. :)

Golf2 2018.10.12. 12:27:52

@Pálfi Orsolya: ehen halnank...Gondolom a domain e mail cím árulás is hoz pénz.

Platonica 2018.10.12. 12:54:57

@Hari Seldon 2:
Csak a "viszont"-ot nem ertem. Mert ugyanezt probaltam en is megfogalmazni.

@M. Úr: Hu, nagyon regen, 15-20 eve:-) Napi szinten ingaztam, mert mas-mas helyen dolgoztam a varoson belul, es tenyleg nincs rossz emlekem a "rush hour"-on kivul. A hid volt akkoriban a mumus, szoval ha pl Takapuna v Albany fele meloztam, az nem volt idealis.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.12. 15:07:06

Remek helyen laktok, várom a következő beszámolót. (Életünk legjobb nyaralása volt, elfogult vagyok mindennel, ami kiwi.)

adg 2018.10.12. 15:32:50

@Hari Seldon 2: igy ertem, ez mas. Fentebb az volt, hogy elohelyet kell valasztani, nem tajat.
Azert nz elohelynek sem rossz, ha leszamitjuk a hideg szeles idojarast.
Nyilvan a nagymamak nem fognak havonta jonni, ezt merlegelni kell.
Mi joval kozelebb lakunk, megse jonnek. Ki erti ezt? :)

Platonica 2018.10.12. 16:39:28

Mezitlabrol jut eszembe, igen, ez fantasztikus Kiwianaban, es meg csak nem is korlatozodik a nagyon fiatalokra vagy epp alsobb nepretegekre. Ferjem munkaugyben utazott Aussie-ba konferenciara kollegakkal (corporate travel), mikor becsattogott a nemzetkozi repterre egy kollegano mezitlab huzva maga utan a gurulos borondjet. Hozza kell tenni, hogy a divizio-vezeto azonnal raszolt, vegyen cipot, de gyorsan...

Pizsamaban utcara itt Angliaban is jellemzo, de azert csak "bizonyos" korokben...

Csodabogár 2018.10.12. 17:07:06

@Hari Seldon 2: Ez a legnagyobb baj ezekkel a távoli helyekkel. Ki vállal gyakori 30+ órás utazásokat. Mi egyébként csináltunk egyszer egy hajóutat, ami tele volt ujzeelandiakkal. Igen barátságos népeknek tüntek. Részemről sokkal jobban értettem őket mint az amerikaiakat, akikből szintén akadt néhány a hajón.

Hari Seldon 2 2018.10.12. 20:49:27

@Platonica:
Csak rosszul fogalmaztam. (eredetileg kicsit mást akartam írni, és bent maradt az a szó...)

FutureFry 2018.10.12. 21:14:21

“Viszont a nyári időszakban a turisták miatt igen veszélyessé válnak az utak.”
Megfigyelésem szerint az kölcsönzött autót vezető turistákat gyakran onnan (is) lehet megismerni, hogy esőben rendszeresen indexelnek egyenesen menve is, kanyarodáskor pedig beindul az ablaktörlő akár esik akár nem :)

FutureFry 2018.10.12. 21:29:19

@Platonica: Amerikai belföldi járaton ült már mellettem már pizsamás leányzó aki így is szált fel+le a gépre/ről. Azért edzőcipőt húzott hozzá. Mint kiderült bachelorette partyról tartott hazafelé. Mondjuk a hosszabb járatokon van aki pizsamába bújik lefekvéshez (meg van légitársaság ahol még adnak is), pláne olyan osztályon ahol az ülés ággyá alakítható. Egyébként pont Új-Zéland fele láttam családot ahol a 5-10 éves körüli gyerekeket szépen pizsamába rakták a szülők “éjszakára”.

meatclone 2018.10.12. 23:01:02

@Dikusz: mar vagy nyolc eve divat itt (USA) a tizeneves lanyok kozott utcara viselni a pizsamat

Géza néni 2018.10.12. 23:01:10

Jartam mar szerencsemre Uj Zelandon,es tenyleg csodas,de olvasva a blogodat fiatalkent biztosan nem mennek oda elni!
Rossz a kozlekedes,nincs parkolohely a varosokban,a lakas felelmetesen draga,az elet szinten,az alig futott házak.....
A termeszet csodas ,de ez egy kicsit keves... mit csinal majd a gyerek ?
Es meg valami,tenyleg a vilag vege,mert mindentol nagyon-nagyon messze van! Meg Ausztralia is vagy 2-3 ora repulout, es meg hol a vilag tobbi resze?
Erezzetek jol magatokat neha biztos irigyellek is, de mi mar maradunk ebben az oreg szennyezett ,de megiscsak elheto Europaban!

Platonica 2018.10.12. 23:01:15

@FutureFry:
Ezt a ferjem is eljatszotta neha. Repcsivel jart dolgozni a deli varosokba, es ott felvette a berelt autot a repteren. Vmelyik tipusnal total forditva volt az ablaktorlo es az index, ha olyat kapott, meg is lepte parszor magat kanyarodaskor, hogy ablakot torol jelzes helyett. Mire megszokta volna, mar adta is vissza, es repult haza (vagy epp tovabb egy masik varosba).
Azert a repulos pizsama-parti ertheto:-) En is kenyelmesre csereltem a ruham ejjel a hosszujaratokon, ha nem is vagtam pizsibe magam.
A hen-party-s leanyzo mar huzos, legalabbis nekem.

zoldzeller 2018.10.12. 23:14:35

@meatclone: szerintem ezek nem kifejezetten pizsik... lounge pants inkabb. En siman ebben ulok egesz nap ha epp nem megyek be az irodaba... es igen, a sarki kozertbe is kiszaladok benne, aludni viszont nem alszok benne;)
blog.barenecessities.com/decoding-comfort-sleepwear-vs-loungewear/

Dikusz 2018.10.13. 05:24:48

@zoldzeller: Köszi, már épp kértem volna valamelyikőtöket, hogy linkeljen be egy fotót a pizsamáról.

Sejtettem, hogy nem az a klasszikus pizsama, és valószínű, hogy a nagy többség gondolom nem alszik benne.

Ez inkább olyan szabadidőpizsama, a régi otthonka modern változata, ám kétségtelenül jobban néz ki.:)))

Platonica 2018.10.13. 09:35:16

Hat, szerintem konkret pizsama az...
Itt kulon cikkeztek rola, hogy ugyan ne hordjak mar az anyukak reggel pizsiben-furdokontosben iskolaba a gyerekeket, mert demoralizalo, Meg allitolag a Tesco hozott valami kitilto intezkedest is...
www.telegraph.co.uk/education/educationnews/7166863/Slovenly-parents-wearing-pyjamas-on-the-school-run.html

En legalabbis errol a jelensegrol irtam, es azt akarhogy eufemizaljuk, vegeredmenyben egy megkerdojelezheto attitudrol van szo.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.13. 12:14:45

Látom birca még nem volt,akkor én:Micsoda liberális fertő!

zenitó 2018.10.13. 13:25:20

Rosszul érzed. Messze van a magyar áraktól az a hely, ahol 570-760 forint között van a krumpli kilója.

szívas 2018.10.13. 15:20:55

Végül semmit sem tudtunk meg róla, hogyan lehet úrrá lenni a kilátástalan vízumhélyzeten a nem olimpikon vagy dollármilliomos versenyzöknek.

Határátkelő 2018.10.13. 15:22:40

@szívas: Szerintem nem is ígérte senki...

Bredpitt Monika 2018.10.13. 17:56:26

@M. Úr: megesz a sárga irigység, bár hozzáteszem, hogy kár, hogy ilyen messze van......

nekem is volt Budapesten egy mezítlábas kollégám (vendégségben voltak nálunk Új Zélandról) egy nagy amerikai cégnél dolgoztam, bejött a konyhába mezítláb, tél volt, persze egyből én is azt kérdeztem tőle, nem hiányzik a cipőd? nem hiányzott neki

jó kis poszt volt,

kisqtya 2018.10.13. 20:13:50

Ez egy élhetetlen ország..

M. Úr 2018.10.13. 22:41:05

@szívas:
Lásd:
"Helyhiány miatt nem részletezem, de nagyvonalakban: van egy hiányszakma-lista (skill shortage list), ha ezen van a szakmád és van legalább 5 év tapasztalatod + diplomád, akkor megér egy próbát! Minden információ fellelhető az immigration.govt.nz oldalon. "

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.10.16. 07:46:10

" Persze privát beszélgetésekben lehet néha hallani, hogy a kínai nem tud vezetni "

jutub tele van velük, képesek egymásnak menni frontálisan 30 km/h sebességgel, olyan bambák, hihetetlen és már minden kínainak van 2 autója :O

lordpagan 2019.03.15. 08:44:09

@M. Úr: Auckland keleti reszet is viszonylag elhanyagoljak, PR ugyan az ahogy irtad. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása