oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 08. 06:30,  A francia vidék csodája 119 komment

2018. október 08. 06:30 Határátkelő

A francia vidék csodája

A francia vidéket valahogy úgy képzeli el az ember, hogy gyönyörű dombok és folyók között kis települések bújnak meg, ahol baguette illata száll a levegőben. Nos, mint Eszter posztjából kiderül, valami nagyon hasonló tényleg létezik – neki pedig teljesült régi álma és ott élhet. Hogyan került oda, hogyan ment a beilleszkedés – ez is kiderül, miközben pazar fotókat is nézegethettek.

cim_179.jpg

„Nahát, esik - állapítottam meg kétéves angliai tartózkodásom alatt pontosan hétszázharmincadszor. Lecsaptam az ébresztőt. megöleltem a férjemet, megsétáltattam a kutyát és bevezettem a munkahelyemre. Hétszázharmincadszor.

Aznap lefoglaltam egy nyaralást a Dordogne régióba. Ez 2016 májusában volt, ma elvált nőként élek Európa szerintem egyik legszebb helyén és azért írok nektek, hogy ezt megmutassam. 

Az otthonom ma Manoire de Bagnegrole - cédrusfákkal övezett birtok, a 17. században épült a Bordeaux-t Souillaccal összekötő út mentén, így lóváltó-állomásként működött sokáig. 

Abban a házban, amit én bérelek (“La petite forge”) élt a kovács a családjával. A birtok maga egyébként egy dombra épült, 4 hektárnyi erdővel és hat épülettel, amiből hármat ki is adnak nyárra. 

Bagnegrol úrnője ma a 74 éves Monique, aki folyékonyan beszél 3 nyelven és ő az egyik legjobb barátom. 

Hogyan találtam erre a helyre? 

Egy jazzkoncerten ült velünk egy asztalnál Monique, a tulajdonos. Aztán amikor házat kerestünk a pasimmal, kiderült, hogy ő meg albérlőt keres. Sosem felejtem el, amikor kiszálltam a kocsiból és megláttam, hogy hol fogok élni, elkezdtem sírni. 

Ő meg puszta kedvességből megitatott minket Törley-pezsgővel - egész egyszerűen nem tudok elég messzire menekülni, a Törley-pezsgő mindenhol utolér - és másnap már megjelentem a kutyámmal, meg a dobozaimmal, meg a számukra olyan vicces ropogős rrrr-jeimmel. 

Azóta sok víz lefolyt a Vezere-n, de itt mindig otthon lehettem, mindig van Törley-pezsgő, hely, ahol lakhatok és heti háromszor egészen biztosan megjelenik valaki egy tálcával, ami tele van ennivalóval. Nézzétek meg ti is, milyen szerencsés vagyok!

Mindenféle jóság hazája 

Az autópályáknak köszönhetően a mellettünk futó út elvesztette a jelentőségét és Bagnegrole lóváltóállomásból egy ortodox pap és egy tolmács otthonává alakult, majd később az üresen álló házak nyaralókká, visszatérő vendégekkel a világ minden részéről. 

Amiben nincs is semmi meglepő, ugyanis Bagnegrol Perigord Noir szívében épült, a szarvasgomba, a libamáj, a vörösbor, a kacsa, a liba és a kastélyok hazájában.

Josephine Baker is ezen a környéken talált otthonra. A Chateau des Milandes-ban nevelte a “szivárvány törzsre” keresztelt árvákat, akiket a világ minden részéből fogadott örökbe. 

A beilleszkedés nehézségei 

A környék gyönyörű, de külföldiként nem könnyű beilleszkedni. Én magyarként egzotikumnak számítok, nem nagyon élnek errefelé sem kelet-közép-európaiak, sem a volt gyarmatokról érkező bevándorlók. 

Egy magyar hercegnőt azonban mindenki ismert errefelé. Ildiko Peers de Nieuwburgh egy belga nemesemberhez ment hozzá, majd megölte a saját kertésze és fél Perigord kereste hónapokon keresztül a holttestet. Megtalálták. 

Hogy miért nehéz beilleszkedni? Mert nincs munka és a kutya nem beszél angolul. Illetve helyesbítek, Lola, a golden retrieverem egész sokat ért angolul. :) 

Pedig a helyiek nagy része idegenforgalommal foglalkozik. A másik része pedig farmer. Aki nem farmer és nem idegenforgalommal foglalkozik, az pedig sokszor elképzelhetetlenül gazdag francia / angol / amerikai; aki vett magának egy kastélyt és élvezi az életet.

Kevés fiatal van, a velem egykorú nők nagy része férjnél van, jó pár gyerekkel és a férjével dolgozik a farmon. Vannak itt meg 60 fölötti francia értelmiségiek, akik elunták Párizst, vagy valamilyen tragédia elől menekültek ide felejteni. 

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen színes emberi sorsokat és ennyi tragédiát rejtenek Perigord chartreuseinek kék spalettái. 

Kinek ajánlanám hát ezt a helyet? 

Elsősorban franciául beszélő, nagyon szerelmes embereknek. Ne legyél vegan és laktózérzékeny, mert akkor éhen halsz, beszélj franciául és legyél kíváncsi. Nekem könnyű dolgom volt, Angliában éltem két évig és megtarthattam a munkámat, úgy-ahogy már beszéltem is a nyelvet, amikor ideköltöztem. 

Soha nem találkoztam még ennyi emberi melegséggel, kedvességgel mint itt, pedig az angol vidék kis falvaiban is erős a közösség összetartó ereje. 

Kérdezhetitek, hogy akkor miért jöttem el? Szerelemből. Tizenhárom éves korom óta Franciaországban szeretnék élni, de ide Anglián keresztül vezetett az út. 

Kell hozzá az angol munkám, hogy biztonságban érezhessem magam. De ott szenvedtem attól, hogy nincs tér körülöttem, hogy a kertem egy zsebkendő és hogy £1400-at fizetünk albérletre. 

Szenvedtem attól, hogy nem ehetek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, hogy Londonba bejárni dolgozni egy vagyon - szóval ugyanazok voltak a problémáim, mint mindenkinek, aki Angliában él és dolgozik. 

A Dordogne régiót teljesen véletlenszerűen találtam, nyaralni jöttünk ide és egyből lenyűgözött. Nem mondom, hogy itt fogok megöregedni, bár még az is megtörténhet, de addig is élvezem a kacsát, a libát, a hosszú nappalokat, a tájat, a kastélyokat és ezt a Merle Francia Históriájában olyan szépen lefestett vidéket.”

Október 12. - az első Határátkelő Klub találkozó!

Találkozhattok három meghívott vendéggel (Zsófi, a Fromazs blog szerzője, Judit, aki határátkelőkkel foglalkozó mentálhigiénés szakember és még egy Zsófi, aki Ausztriából költözött haza), beszélgethetünk határátkelésről, hazatérésről. Ha érdekel a külföldi élet, határátkelő vagy, esetleg hazatértél - gyere el! A belépés ingyenes (sőt, senki nem távozik üres kézzel :) ), de már csak 10 hely maradt, szóval ha jönnél, ne habozz, minél hamarabb jelentkezz itt! További részleteket itt találsz.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9914285943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.10.08. 14:29:59

@Pink Petsch:
Na várj, nekünk itteni mércével kisvárosi iskolában tanítják (pontosabban kezdték tanítani), nem valami magánintézményben. Szóval változnak az idők, bár azt nem tudom mióta van ez így. Lehet, hogy csak pár éve? - Mindegy is, a lényeg, hogy most MÁR ez van ITT.
- Hogy más megyében más városban mi van azt nem tudom.
- Sőt, most ment körbe egy levél, amiben megkérdezték, hogy ki szeretne olaszul tanulni. (mi felénk egy időben sok olasz jött)

arncht 2018.10.08. 14:40:21

Gyonyoru hely, kar, hogy csak tavmunkaval mukodik.

2018.10.08. 15:34:49

@Hari Seldon 2: Na várj, én a '80-as években tanultam angolul egy románinai kisvárosban az általános iskolában, de hogy jön ez ide? Ezek szerint a román nyelvtanítás már 30 éve is sokkal előrébb járt, mint most a francia?
De szerintem, mi elbeszélünk egymás mellett .. éna jelenlegi helyzetről írok, hogy nemhogy németül nem tudnak akarnak még a határ mentén sem, de angolul is lutri, még a turisztikai szolgáltatásokban dolgozók esetében, és még Párizsban is, ami milliószámra nyeli a turistákat.
Te meg arról beszélsz, hogy ma a kisiskolás gyerekeid milyen nyelveken tanulnak. Ami mellesleg tök jó, meg fasza, de ha ennek köszönhetően 50 év műlva már faszább lesz a helyzet ilyen téren legalább a városokban, az engem már érinteni nem nagyon fog,mert vagy halott leszek, vagy egy öregek otthonában próbálom majd megfejteni a hamu és a mamu közti különbséget ....

Platonica 2018.10.08. 15:45:43

Angliaban miert nem lehet szezonalis gyumolcsot, zoldseget enni?

eszterhorvath8105 2018.10.08. 15:54:51

@Platonica: mert egy csomo zoldseg es gyumolcs nem terem meg naluk. A szupermarketekben pedig rengeteg az elore csomagolt/mosott/pucolt importalt aru.

Hari Seldon 2 2018.10.08. 16:06:27

@Pink Petsch:
Jó, mondom én a jövőről beszéltem. - Persze én optimista ember vagyok, bízom benne, hogy még sokáig koptatom az utcákat. És lesz időm megvárni... :-)

Csodabogár 2018.10.08. 16:21:23

@Dikusz: Ez a mai poszt bizonyítja, hogy kinek a pap kinek a papné jön be. A minapi posztoló nem szeretett Franciaországban lenni, igaz Nantes egy város, de azért nem annyira nagy. Mai poszterina meg milyen boldog ott, öröm olvasni.

sörm 2018.10.08. 18:29:49

Szuper, így kell ezt csinálni. Én is várom a távoktstás fejlődését h valami ilyen helyre költözzek és skypeon tanítsak...

Nyelvoktatás: kolleganőm, a franciatanár egy hónapja költözött ide valahonnan délről. Nekem megdöbbentő milyen rosszul beszél angolul (nyilván svédül egyáltalán nem). Iszonyú pánikban van mert van 5 csemete akiket bedobott a svéd iskolába, de francián kívül ők sem beszélnek semmilyen nyelvet. Azt mondja gimnáziumban kezdik az idegennyelv oktstását, szóval a gimnazista már tud valamit, de a 4 kisebb ül mint Rozi. Ami nem baj, belejönnek majd, csak a kolléganőm fel van háborodva hogy a svédek nem biztosítanak francia nyelvű oktatást. Szegény kicsit olyan mintha most utazna életében először külföldre és döbbenten szembesülne azzal hogy egész Európa nem a francia kultúrára épül.

Olyan cuki amúgy, frankón magyaráz franciául nekünk, aztán irritált lesz ránk és láthatóan barbárnak néz minket hogy nem beszéljük az egyetlen kultúrnyelvet. :) Engem folyton ölelget mert bár nem beszélek franciául de megértem amit mond.

Platonica 2018.10.08. 18:30:04

@eszterhorvath8105:
Koszi a valaszt! Igen, a szupermarketekben tenyleg ez van, de ahogy latom, nemcsak Angliaban.
Amugy en elegedett vagyok az itteni felhozatallal. Farm shop-ban vasarolok, amikor csak tehetem, nemcsak szezonalis de tenyleg lokalisan termelt dolgokat. De nem alszentkedem, orulok az ananasznak, citromnak, banannak is, hogy elerheto azert:-D

Nagyon szepek a kepek, es tenyleg idillinek tunik, amit leirsz:-)

Videki Angliabol nezve azert nem irigykedem nagyon, nalunk halistennek megvan a te'r, a gyonyoru termeszeti kornyezet, a viszonylagos jo klima is (nem tipikusan angol, ez igaz). Londonba ingazni naponta, sot me'g tul kozel elni sem szeretnek, az tuti. Szoval tudok szimpatizalni jo par dologgal, amit leirtal, bar osszessegeben nem mondanam, hogy szivesen elkoltoznek innen.

2018.10.08. 19:31:50

@Csodabogár: Amikor én Párizsba utaztam turistáskodni, akkor előtte alaposan szétnéztem a weben. Hol, mikor, mit? Pl. hol egyél, ha nem akakrod lehúzatni magad? Így találtam -többek között,egy egyszerű étkezdét a Pigalle-on, francia kajákkal, ahová rendszerint az irodisták jártak ebédmenüzni. Aztán, hova ülj be a Montmartre-on, este inni és lazulni, ha nem akakrod magad kopasztott madárnak érezni. Aztán, miért hagyd a fenébe az Eiffel tornyot, amellett, hogy drága, túlértékelt, és már messze nem a legmagasabb építménye a városnak ... (megsúgom, a Montparnasse toronyba kell felmenni, magasabb, mint az Eiffel, nincsenek turistahordák, olcsóbb a gyorslift, és látod Párizs látképét az Eiffel-toronnyal együtt ... míg, ha éppen az Eiffelen vagy, ugye .... :PPPP)
No, meg ezernyi más hasonló apróság... nem hülyeség ám az internet ;)

2018.10.08. 19:40:30

@Platonica: Hááát, a földrajz sosem volt ezek szerint az erősséged ...

2018.10.08. 19:44:08

@Hari Seldon 2: Oké, veled tartok ... ;)))

2018.10.08. 19:51:19

@sörm: Ohhh, ez de ismerős ... munkaviszonyban egyszer találkoztam csak franciával, de kábé úgy volt vele, ahogy a te kolléganőd. Kulturális sokként érte, hogy az országát elhagyva, rá kellett döbbennie, a világnyelv, az mégiscak az angol, és nem a francia, mindezt ráadásul, Németországban. :PPP No, hát németül nullát, angolul meg minimálisat ... még jó , hogy én tudok románul, meg 4 év latin után, valami csak megmaradt, így jobbára kibarkobáztam, mit akar. Nah, hát én voltam a hűűű-deee!, ami már a második napon rohadt fárasztó volt. Azóta letagadom a német-angol-magyaron kívül bármit is.

sörm 2018.10.08. 19:55:06

@lapetiteparisinne: Remélem hogy ez nem általános az országban hn csak arra az iskolára érvényes ahova ezek a gyerekek jártak :)

sörm 2018.10.08. 19:58:09

@Pink Petsch: Haha, pontosan, én is a latin miatt olvasom a franciát és a latin+minimális román miatt értegetem a beszédet. :)

Platonica 2018.10.08. 20:07:34

@Pink Petsch:
Jegyet tekintve otos voltam, de lehet nem erdemeltem meg;-) Mire gondolsz?

2018.10.08. 20:08:49

@sörm: Jajte, azt különösen imádtam, amikor azzal jöttek, hogy te-tudsz-románul-akkor-érted-a-franciát-is. Megalófasztot! :DDD Nem., nem, és megint nem, meg dehogy! Ha tudsz románul, akkor megérted nagyjából a konyhaolaszt (de azért még simán eladnak :P). Ha tudsz románul és van némi latin alap is, akkor nem vagy egészen elveszve a francia nyelvben, de jobban eladnak, mint az előbbi esetben. :D Igaz, viszont, hogy a konyhaolaszt egy fokkal jobban érted. Ugyanis nem a román és a francia nyelv hasonlít, hanem a román és az olasz, már alapszinten.
Nahde, azóta letagadom a románt, nem mert a nemzetet szégyellem, hanem, mert nem vagyok francia tolmács :DDDD

2018.10.08. 20:14:15

@Platonica: Hogy meglepődtél a szezonalitás hiányán... már a zöldség-gyümölcs fronton ... Izé, Anglia (így összefoglaló néven a szigeteket) sosem a mezőgazdaságáról vagy a változatos flórájáról volt híres, már tekintve a földrajzi/égthajlati adottságait ...

Hari Seldon 2 2018.10.08. 20:52:19

@Pink Petsch:
A tour Montparnasse 210 méter magas:
fr.wikipedia.org/wiki/Tour_Montparnasse
Míg az Eiffel ugye 300+

Platonica 2018.10.08. 20:58:07

@Pink Petsch:
Hat, ize. Akkor lehet nem az en foldrajztudasommal van a baj, hanem esetleg ertelmezesi gondok nalad...? Mindenutt vannak szezonalis gyumolcsok/zoldsegek, Angliaban ugyanugy, mint Magyarorszagon. Nyilvan az angol eghajlaton elve nem erdemes a magyar szezonalis gyumolcsok/zoldsegek fogyasztasat szamonkerni. Igen, itt korlatozottabb a valasztek pont az eghajlat miatt, de hogy nem lehet szezonalisan enni zoldseget, gyumolcsot, az azert tulzas.
www.lovebritishfood.co.uk/british-food-and-drink/fruit-and-vegetables

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.08. 20:58:24

Személyes kedvenc régióm, pedig a franciáknak rengeted remek turisztikai régiójuk van. Vagy 15 éve jártunk ott ( autossagok.blog.hu/2014/10/03/auvergne_dordogne-_atlanti_part_bretagne ) de azóta is visszavágyunk.

Amúgy mint minden turisztikai régió, meglehetősen szegény, és éles kontrasztot alkot a brit/német/holland befektetőkkel (akik néha a saját otthoni egzisztenciájukat számolták fel a dordogne-i kalandért)

2018.10.08. 21:19:31

@Platonica: Lehet, csak túl sokat azért ne várj tőlük ;)))

Dikusz 2018.10.08. 21:22:42

@Pink Petsch: Tegnap jöttem meg Prágából. Ez valószínű csak engem érdekel, és a következők miatt említettem meg:

Egyik nagytudású utastársunk, mikor a várban kolbászoltunk azt kérdezte, hogy miért nincs magyar nyelvű tájékoztató? Azt a választ kapta az idegenvezetőtől -mellette álltam, láttam majd' megüti őt a guta a hülye kérdéstől-, hogy miért kellene kiírni, amikor a Prágába látogató turistának nem egészen 1%-a magyar...

2018.10.08. 21:25:33

@Hari Seldon 2: Oké, ha te mondod, mert nekem lényegében mindegy ;) Viszont egy dolgot tényleg fogadj meg tőlem, ha nem akakrod az asszonyt és kölykököket órákig tartó, visitozós-mikor-megyünk-már-apu-pisilni-kell várakozásnak kitenni a kínai turisták között az Eiffel lábánál, menjetek a Montpanasse-ra, sokkal fasszább, és az 90 méter szintkülönbség fel sem tűnik a domboldal miatt ;) Az Eiffel meg ott lesz novemberben is, olcsóbban, hülyeturisták hada nélkül ;)

2018.10.08. 21:32:04

@Dikusz: Engem, mondjuk érdekel ... milyen Prág? Mert én eddig csak kétszer fordultam meg arra, mikor Drezdából jövet lerohadt alattam a Deutsche Bahn keleti verziója . Akkor tök Balkán volt, de legalább tudtam olyan jót üvölteni, mint Budapesten, az inkompetens miszpicsákkal. :DDD Csak angolul, a német nyugdíjasok legnagyobb megrökönyödésére.... de leszartam, mert nekem a végére lett infóm, ők meg kénytzelenek voltak engem követni, ha el akartak kerülni onnan:PPPP
Szóval, szerintem Prága pont olyan, mint Budapestz, csak nem magyarul kell elküldedni a kurvaanyjába az éppen szóbanforgót, hogy törtlnjen is valami, hanem angolul :P

Platonica 2018.10.08. 21:50:33

@Pink Petsch:
No ugye...
Egyebkent meglepoen finomak is vannak, bennem is voltak tevhitek, de sikerult felulirni joparat az elmult evtizedben. Bogyosnovenyeik egy reszet nem is ismertem, pedig...
Ilyenkor osszel jo kis berry picking-ekre szoktunk jarni:-)

Hari Seldon 2 2018.10.08. 21:55:35

@Pink Petsch:
Voltam már fent azon is. - A Tour fél tízkor nyit, csak nyitáskor érdemes odamenni.

Dikusz 2018.10.08. 21:59:04

@Pink Petsch: vagy japánul, kínaiul. Az odalátogatók legalább 70%-át ők adják.
Gyönyörű az óvárosi rész, fel van újítva. Az Orlojt most adták át.
Pozsonyban hazafelé megálltunk igen rövid időre, a várba mentünk csak fel, többre nem volt idő. De nem is igen tetszett most sem, és régebben sem, amikor bejártuk a várost.

2018.10.08. 22:06:24

@Platonica: No egen, azok az egyetlenek, a bogyósok, azokban tényleg vannak kellemes meglepetések, de soha többet, a büdös életben soha többet nem akarok megkóstolni egy echte angol paradicsomot ... a bolgár melegházi szarokban is több íz van, dekomolyan ...

Hari Seldon 2 2018.10.08. 22:10:02

@sörm:
Ez igaz, hogy a első és főleg a második világháború után visszaszorult a francia, de vannak azért ilyenek is:
www.nyest.hu/hirek/franciasodik-a-saar-videk
Meg mondjuk ha átmész Strasbourgnál ott is sokáig vannak kétnyelvű feliratok. Egyik baráti család Baden-ben él, és gyerekeik tanulnak franciául.

2018.10.08. 22:13:09

@Dikusz: Oké, akkor sikeresen lebeszéltél :DDD "Történedlmi várrromokat" Erdélyben tömegével találok, turista, és felár-mentesen, Balkánnak meg Balkán az is, és a kommunikáció is egyszerűbb, ugyanis a román nyelv is bír legalább olyan gazdag lenni, mint a magyar a káromkodások terén ;)))
Egyébként, sosem értettem ezt a Prága- Pozsony vonzódást .... mi a tököm van ott, ami annyira megérné, hogy direkt odaegyen a fene? Már érted, Erdélyhez képest: a természet, nem, az faszább, a városok, eldugott falvak, romok nem, azok is faszábbak ... akkor meg mia fasz? Ráadásul Erdély olcsóbb....

Hari Seldon 2 2018.10.08. 22:21:24

@Hari Seldon 2:
@Pink Petsch:
Mármint az Eiffel torony nyit 9.30-kor...
De az igaz, hogy már előtte ott kell lenni fél órával akkor még nincs tömeg.
Mondjuk mi most megyünk két hét múlva egy napra, és ez alkalommal nem oda megyünk, hanem a diadalívre, meg a zenemúzeumba a Villette-be. Az tök jó hely, azt hiszem még Brüsszelben van ilyen. Bemutaja a hangszerek történetét, meghallgathatod, milyen hangja volt... stb

Hari Seldon 2 2018.10.08. 22:36:40

@Ződ2000:
"éles kontrasztot alkot a brit/német/holland befektetőkkel (akik néha a saját otthoni egzisztenciájukat számolták fel a dordogne-i kalandért)"

Csodálkozol? Belenéztem a posztodba. Hát nem vagyok meglepve, ha valaki aki tud távmunkát végezni, vagy író, vagy efféle, vagy már nyugdíjas ilyen helyen telepedik le.

2018.10.08. 22:44:33

@Hari Seldon 2: Én sajna, csak 6 napot voltam Párizsban, és nem akartam túlsőpilázni múzeumokkal, így csak a két nyilvbánválót terveztem be, ez kimaradt.... DE be fogom pótolni.
Viszont, ahogy alkalmi párizsi partnerem mondta, a "Párizst úgy tudod a legjobban megismerni, hogy ha elveszel". És nagyon igaza volt, ugyanis Párizs maga kicsi, meglepően kicsi, én nagyobbnak gondoltam. Úgy érkeztem oda, hogy mint a Maigret-történetek több évtizedes rajongója, most aztán legalább 3-4 napba telik majd, hogy bejárjam azokat a szokványos utakat, amiket a pipázó felügyelő is ... hááát, nem ... Párizs tényleg roppant kicsi! ;)

Hari Seldon 2 2018.10.08. 22:45:53

@Ződ2000:
Hú, most láttam a blogodon, hogy szeptember 29-én töltötted fel a mulhouse-i autósmúzeumot.
-> Elképesztő, mert mi is aznap voltunk ott!
(Igaz a Parc du Petit Prince-be akartunk menni, de aznap szeles idő volt, és másnap mentünk oda)

Csodabogár 2018.10.08. 22:48:18

@sörm: Stockholmban volt egy kifejezetten francia iskola. A jelenlegi király lánytestvérei is oda jártak, meg néhány magyar gyerek is az ismerősök közül. Igaz, azt hiszem privát volt. Barátnőm lánya a Karolinskán professzor, azt hiszem 6 nyelvből érettségizett a hetedik a magyar volt.

Csodabogár 2018.10.08. 22:54:06

@Pink Petsch: Gondolhatod, hogy mikor először voltam Párizsban 1966-ot írtak és nem volt internet. Úgy bóklásztunk ott mint két falusi. Volt akkoriban két jó önkiszolgáló étterem, szintén főleg belföldiek használták. Nekünk remek volt, mert csak ráböktünk arra, amit enni akartunk. Akkoriban még nem voltak turista csordák, mindenhova simán be lehetett menni, az Eiffel toronyba is. Első szabad utam volt, jól megcsodáltunk mindent. Németül és svédül tudtam, a fiu velem meg angolul, elboldogultunk valahogy.

Csodabogár 2018.10.08. 22:57:30

@Hari Seldon 2: De a Montparnasse torony dombon áll! Hozzá számoltad a dombot?

Csodabogár 2018.10.08. 23:02:32

@Dikusz: Prágában nagyon utáltam a várban azokat az apró köveket. Az ember a nyakát töri, pedig nem magas sarkuban mentem várost nézni.
Mellesleg Pesten is kerülöm a várat, mióta minden utca kockaköves.

Hari Seldon 2 2018.10.08. 23:04:24

@Pink Petsch:
Igen, a Boulevard Périphérique-en belül maga a város kicsi, a BP-n kívüli városok mind különálló közigazgatási egységek.
Nálunk elég kicsik a közigazgatási egységek.
A mi várostömörülésük is "össze van nőve" 40 000 meg 15 000 meg egyéb városokból. (nem csak úgy, hogy arrébb van pár kilométerrel, hanem konkrétan az utca egyik oldala egyik város, a másik a másik)
Így a teljes vonzáskörzet 100 000 fölött van.

2018.10.08. 23:04:50

@Csodabogár: Tudod, ez azért fura... Próbálok visszaemlékezni arra, milyenek is voltak a mindennapok az állandó net-kapcsolat nélküli világban, mondjuk, a '90-es évek közepén. És nem megy, basszus! Nem, tudnám leírni milyen volt egy átlagos csütörtöki nap a net előtt, hogy mit is csináltunk netezés helyett, úgy általában, mondjuk 1994 októberének egyik csütörtökén ? Oké, a zene, a könyvek, a haverok a vonalason, de úgy gyébként tényleg, mi a francot csináltunk, amikor hazaértünk pl. a suliból? És a francnak nem jut eszembe, tényleg, gőzöm sincs, mit csináltunk otthon a net előtt, az "üresjáratokban".
Hm ....

2018.10.08. 23:04:51

@Csodabogár: Tudod, ez azért fura... Próbálok visszaemlékezni arra, milyenek is voltak a mindennapok az állandó net-kapcsolat nélküli világban, mondjuk, a '90-es évek közepén. És nem megy, basszus! Nem, tudnám leírni milyen volt egy átlagos csütörtöki nap a net előtt, hogy mit is csináltunk netezés helyett, úgy általában, mondjuk 1994 októberének egyik csütörtökén ? Oké, a zene, a könyvek, a haverok a vonalason, de úgy gyébként tényleg, mi a francot csináltunk, amikor hazaértünk pl. a suliból? És a francnak nem jut eszembe, tényleg, gőzöm sincs, mit csináltunk otthon a net előtt, az "üresjáratokban".
Hm ....

Hari Seldon 2 2018.10.08. 23:10:13

@Csodabogár:
A király gyerekeiről el tudom képzelni. Elvégre francia származású család.
Volt egy szállóige erről az első Bernadotte-ről, hogy egyszer meg kellett vizsgálni már idősen Svéd királyként, amikor az orvos levette az ingét, ott volt a régi tetoválás rajta: "Mort aux rois !"

2018.10.08. 23:10:40

@Hari Seldon 2: Naja, de ez engem nagyon meglepett ... én lénygesen nagyobbnak gondoltam, nagyobbnak, mint Budapestet, már területre, aztán jól pofára estem, hogy egyik metrómegállótól ellátni a máskig (esetenként) a földfelszínen .... viszont, az értelmét (hogy minek 200 méterenként metró-megálló), azóta sem tudom, hm? ;)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.08. 23:14:45

@Hari Seldon 2: remélem nem lőttem le a poént akkor :).
Amúgy maga a látogatás még a nyáron lezajlott, itt a teljes kaland (a Citét a Peugeot muzeummal kombináltam aznapra)...
autossagok.blog.hu/2018/09/19/automuzeumos_aranyloves

Ami még nincs kész magyarul az részben már fent van az egzostive-on angolul. Most egy kicsit ez lett az új hobbi. :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.08. 23:14:57

@Hari Seldon 2: sok lassan mozgó range rovert láttunk, ezek a brit nyugdíjasok biztos tünetei voltak (főleg ha jobbkormányos volt). Elég erős a szimbiózis a északnyugat-európai nyugdíjas réteggel.

Én is el tudnám képzelni mondjuk egy sabbatical évet ott, a fura az hogy Dordogne turisztikailag is az egyik leginkább hátrányos helyzetű régió (a másik szerintem Provance). Nem rossz egyik sem, csak mindegyik mellett olyan régiók vannak amelyek sokkal jobb természeti adottságokkal bírnak.

De ha van szorgalom kitartás és megfelelő koncepció a turizmus elég jó megélhetést biztosít nekik.

Dikusz 2018.10.08. 23:15:34

@Pink Petsch: Tényleg olcsóbb, járunk is oda minden évben, van amikor többször is. Igaz, hogy akkor Bogatelepre kocsival, igazi turistaszállásra. Aztán megyünk a Pádis-fennsíkra, a Varasó rétre, Ponor-rétre. A Szamos-bazárba ma már nem mernék lemenni, nagyon kivan a derekam. De amíg tudok járni, addig nem akarom abbahagyni a túrázást.
Pár évvel ezelőtt voltunk saját szervezéssel, Erdélyben kisbusszal, barátokkal, ismerősökkel. A túravezetőnk 30 éve járja a Bihart, olyan helyekre vitt el minket, ahová utazási iroda nem visz. A Tordai-hasadékon végigmentünk, iroda csak a bejáratig visz el. A Kis-Békás-szoroson is végigmentünk, meseszép volt, akkor mondtam azt itthon, hogy Meseországban jártunk, hegyen-völgyön át.
Egyik nap Görbepatakára mentünk, a kicsi falu utolsó házához érve egy apró bácsika jött oda hozzánk. Behívott a házába, beszélgetni, megmutatni a telken a régi fa gerendaházat, ami gyönyörű volt kívülről. Belül a fia, aki külföldön dolgozik, elkezdte toldva-foldva átalakítani. A faluban a másik ugyanilyen ház műemlékvédelem (vagy mi) alatt áll...

Egyébként van a húsvéti Kalotaszentkirályi utunkról kint posztom, csak akkor nem olvastad.:)))

2018.10.08. 23:20:15

@Dikusz: Be fogom pótolni, ígérem.
Egyébként, én majd hazaköltözöm, szerintem, haza Erdélybe mikor már nem leszek aktív. Bár nem Biharba, vagy kissé előrébb, vagy jóvál hátrébb ... már, ha van ennek földrajzilag értelme ;)))

Dikusz 2018.10.08. 23:21:57

@Pink Petsch: A káromkodásokról: hihetetlenül gyorsan, nemegyszer első hallásra meg tudok jegyezni egy-egy káromkodást.
Egyszer egy kolléganőm egy -igaz csak két szavas- ilyen gyöngyszemet említett szlovénül (első hallásra megjegyeztem). Azt mondta, ha az Őrségben túrázunk arrafelé, ne ezzel köszönjek.:))

Csodabogár 2018.10.08. 23:23:44

@Pink Petsch: Na képzeld én még elég sokat éltem tv nélkül is. Hidd el akkor semmi nem hiányzott se a tv se a net. Mit csináltam? RFengeteget olvastam, meg randevuzni jártam presszokba, ahol néha megváltottuk a világot. Sok vendég járt hozzánk, csak olyan beugrunk egy kávéra alapon. Nagy ebédek vacsorák nem voltak. De sokat jártunk szinházba, operába, hangversenyre és még moziba is. Most én nem a 90-es évekről beszélek, hanem az örvenes és hatvanasokról. Ha nem lett volna a népi demokrácia remekül éltünk volna.:-)

Dikusz 2018.10.08. 23:24:53

@Pink Petsch: Tavalyelőtt, meg azelőtt is jártunk Marosfőn-Brassóban, akkor a szállásunk Négyfaluban volt. A szegedi barátunk iskolatársánál. Talán arra is ismerős vagy.

Hari Seldon 2 2018.10.08. 23:29:13

@Ződ2000:
Pedig én is akartam írni egy posztot arról a vidékről. De erről ezek szerint a múzeumról már nem írhatok többet, legfeljebb jelzem, hogy van más is aki írt róla bővebbet.

Dikusz 2018.10.08. 23:29:58

@Csodabogár: Fel is hívták rá a figyelmünket, hogy kényelmes cipőt vegyünk fel.

2018.10.08. 23:32:26

@Dikusz: Mna, igen, a jelenlegi melóhelyemen dolgozott egy magyar szakácssrác ... az echte német kollégám prímán tudja mondani, szinte akcentus nélkül, hogy hülye buzi köcsög paraszt -hiába nah, a magyar nyelv szépségei ... :DDD

2018.10.08. 23:46:23

@Csodabogár: Hm, az biztos, hogy mi is többet jártunk össze, az akkori barátaimmal, esténként voltak ennél-annál videózások, vagy csak lógtunk a "lócáknál". De érted, arra nem emlékszem, hogy mit csináltam a "programok" között. Fura ...

2018.10.08. 23:47:33

@Dikusz: Brassóban és környékén feltétlenül, ugyanis ott nőttem fel egy jó ideig .. már Brassóban ;)

Dikusz 2018.10.09. 00:02:34

@Pink Petsch: egy ismerősöm testvérének (Angliában él), spanyol felesége volt. Mikor kérdeztem, hogy megtanult-e magyarul a feleség, akkor azt mondta neki, hogy megtanította egy nem túl veretes nótára. Mégpediglen arra, hogy "öregasszony a szilvásban, majd megszakadt a .ingásban...". Akcentus nélkül tudta énekelni.:)

kardio1 2018.10.09. 00:07:14

@eszterhorvath8105: te egy gîte-ben laksz ? Nem drága ? Nekem annak tűnik. Másrészt a Petite Forge jelenleg kiadónak van jelölve a honlapon...
Dordogne a megye neve, a régió pedig Périgord. Elég közel vagy ide...

kardio1 2018.10.09. 00:14:41

@Bicikliző medve: nem tudom, hol Jártál. Bordeaux gyönyörű, különösen a Garonne menti palotasor a Miroir d'eau-val meg a place de la Bourse-szal és az óváros.

kardio1 2018.10.09. 00:15:43

@Hari Seldon 2: a kiejtésük viszont pocsék lesz jó eséllyel :(

kardio1 2018.10.09. 00:22:40

@Hari Seldon 2: érdemes Paris visite kárty

kardio1 2018.10.09. 00:24:35

@kardio1: kártyát beszerezni, sok helyen coupe-file-re jogosít.

kardio1 2018.10.09. 00:29:15

@Ződ2000: egyáltalán nem hátrányos helyzetű régió turisztikailag, viszont a magyarok számára tényleg fehér folt.

kardio1 2018.10.09. 00:41:31

@eszterhorvath8105: milyen vörösborra gondoltál? A bergeraci borvidék boraira ? Van ott jó édes fehérbor, a Monbazillac is.
Nem inkább kacsamáj van felétek ? Bár az igaz, hogy Sarlat környékén van libamáj is. Az itt élő angolok nagy problémája az egészségügy ellátás lesz. És nemcsak azért, mert a brexittel megszűnhet a jogosultságuk, hanem mert egyre kevesebb a háziorvos helyben, és a kórházi ellátás is szűkül...

Golf2 2018.10.09. 05:59:32

@Pink Petsch: Brassó tele van románnal 10ből 9...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.09. 07:30:42

@Hari Seldon 2: ha sietsz a Bugatti Royale-os különteremmel még beelőzhetsz, de a többit addig elég jól kiveséztem 3 részben :)

Amúgy ha van beszámolód a régióról érdekelne. Mi először kettesben mentünk el pár éve Elzászba strasbourgi bázissal.

Mire leértünk Mulhouse-ig már bezárt a múzeum. Most sikerült pótolni. Szerintem még egyszer visszatérnénk családdal talán Colmari központtal. Ez a Parc Petit Prince pl érdekesen hangzik...

Hari Seldon 2 2018.10.09. 07:36:35

@kardio1:
Haha. Lehet.
Viszont érdekes, hogy vannak sokan angilában akiknek tetszik ez a "sikkes" kiejtés. (lehet hogy rossz kifejezést használtam, mindegy)
Egyébként ha szóba kerül, egy egy szó, igyekszünk kijavítani.

Hari Seldon 2 2018.10.09. 07:45:40

@Ződ2000:
Á, biztos beelőzöl. Egyenlőre még a nyaralási posztot is írom. Hol van még Elszász...
A park pedig a park:
www.parcdupetitprince.com/
Nem csodálom, hogy nem hallottál róla, csak 2014-ben nyílt, szóval ez elég új dolog.
Érdemes jó időben (pontosabban szélcsendben) menni, mert van két léghajó
www.parcdupetitprince.com/attraction/vol-en-ballon-virtuel-nouveaute-2018/
És minél nagyobb a szél, annál kevesebb ember mehet fel rá. -> így hosszabb a sor.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.09. 09:48:33

@Hari Seldon 2: most speciel elvagyok a párizsi fotóimmal, meg az aranylövéses kalandból is van egy kimaradt az egzostive.on egy emlékezetes állomás (Porsche). Lehet hogy a Cité utsó része kicsit később érkezik, szóval nem akarom elvenni a kedved az írástól. :)
Ezt a parcot betárazzuk, ha gyerekkel járunk arra, köszi a tippet.

Platonica 2018.10.09. 10:04:05

@Pink Petsch:
No, ezt megint cafolom. Evekig termesztettunk paradicsomot, uborkat a sajat kertunkben, sajnos most mar nem (masik kert), viszont a baratnom azota is, es mivel iden pl rengeteg termett ezekbol, hetente kaptuk tole a nagy fazeknyi termest. Rendkivul finomak, boltit tenyleg nincs kedved utana. A regi kertunkben szolo is termett, a mostaniban pedig fugefank van. Jo, elismerem, ez egy kicsit szubklimas terulet (fekvese miatt), es tenyleg nem ez el az emberekben A-rol, jogosan:-))

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.09. 10:48:43

@kardio1: attól még hogy te magyar módon akarod kiejteni nem leszel jobb egy angol számára. A th amúgy a magyarokon is ki szokott fogni...

A franciák számára viszont ott a luxus, hogy nem nézik őket kelet-európainak, így egy kicsit büszkébben viselik a rossz angol kiejtésüket :) .

kardio1 2018.10.09. 11:43:17

@Ződ2000: ne haragudj, de tudom, hogy kell ejteni a th-t, és ismerem az itteni nyelvoktatást. Akár nyugat-, akár kelet-európai vagy, az a minimum, hogy az idegennyelv-tanárok legalább megpróbálják a helyes kiejtést megtanítani. Itt kezdetektől úgy magyarázzák, hogy a th helyes kiejtése z, és persze a tanárok is így ejtik.

Hari Seldon 2 2018.10.09. 12:26:12

@kardio1:
Erre mondtam, hogy az angolok egy jeletős részének "sexy" vagy sikk a francia kiejtés... - Persze van akinek nem. Egyébként az itteni atanárnő elég jól ejti a szavakat. - Onan tuom, mert egyszer mentem a lányokkal valami csoportos osztálykirándulásra, és az fél tízkor indult, és alőtte a kisérők bemehettek az osztályba. Akkor magyarázott angolul.
- Szóval az én hallásom szerint eléggé rendben volt.

(Nyilván nem anyanyelvi, de nem is várják el majd egy francia útleveles embertől, hogy akcentus nélkül beszéljen... :-) )

kardio1 2018.10.09. 12:37:15

@Hari Seldon 2: akkor szerencsések vagytok azzal az angoltanárral.

Herr Géza 2018.10.09. 12:47:12

@Ződ2000: “Szerintem még egyszer visszatérnénk családdal talán Colmari központtal.”
Nem lenne rossz választás. Colmar engem is megfogott, gyönyörű város.... Pedig először úgy mentem oda (munka ügyben), hogy nem is hallottam még róluk. Aztán vittem a családot is...

London2009 2018.10.09. 15:30:33

@Platonica: @Pink Petsch: Ezt csak megerositeni tudom. A kertunkben termett az iden karfiol, brokkoli, paradicsom, repa, zoldhagyma, bab, salata, rengeteg fele paprika, napraforgo, krumpli, eper…azt hiszem ennyi. A kert vege tele van szederrel, azt leszedni is alig gyoztuk. Anyosomeknak meg kivetelesen sok szolojuk termett az iden es nekik is van fugefajuk. :D Sok egyebkent az uveghaz is peldaul Kentben, amit nem veletlenul hivnak Anglia kertjenek.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.09. 15:52:59

@Herr Géza: Strasboug sem volt rossz bázis (bár kicsit drága), viszont onnan mindig délnek mentünk, és a fene se gondolta hogy egy egész napig tart Mulhouse-ig eljutni (az apátság, Koenigsburg, Colmar, Riquewhir ). :)

Szóval Colmar jobb központnak tűnik egy csillagtúrához.

Platonica 2018.10.09. 18:53:36

@London2009:
Es akkor a fuszer- es gyogynovenyeket, me'g nem is emlitettuk:-) Nekem az elokert erre szakosodott: levendula, zsalya, citromfu, petrezselyem, kakukkfu (ketfele), menta (ketfele), majoranna, hirtelen ennyi jut eszembe. Ezek kimondottan szeretik az itteni eghajlatot, es hat nem kell mondani, mennyire szuper, ha frissen szedve megy a teaba, kajaba:-)

Mrs. Clayton 2018.10.09. 19:55:11

@Ződ2000: tapasztalatom szerint a th nem tartozik azon hangok koze amelyet rosszul kiejtve az anyanyelvi beszelo nem fog megerteni. Ezzel szemben a g pl a gold szoban, vagy a flow, ouja megugorhatatlanul nehez. Mar elprobaltattam mas kelet europaival es az eredmeny az h a fenti szavahangokat ha nincs kontextusban akkor az anyanyelvi beszelo nem erti. O, eszembe jutott a masmeg egyik, az pedig a w. Kulfoldi nem igen ejti helyesen.

Platonica 2018.10.09. 20:59:40

@Mrs. Clayton:
A -w- kiejtesevel egyetertek, sokszor sima v-vel mondjak. A diftongus a flow/go es hasonlo szavakban szinten nem konnyu sokaknak. De a gold g-jet nem ertem. Ott milyen problema szokott lenni?
A maganhagzok kozul szerintem a ham, fat, hat etc. -æ-je az egyik legnehezebben tanithato, sime e-nek szeretik ejteni.

Herr Géza 2018.10.10. 00:57:08

@Ződ2000: Engem a német cégem küldött Colmarba, cél a “Zone Industrielle”, nem meglepően nem hatott meg a környék elsőre... De csak jöttem reggel, mentem este. Aztán kb. a harmadik alkalommal ott ragadtam éjszakára, bementem a városba és voilà, nem hittem el, hogy mit látok. Évekkel később vittem a családot, azóta is sűrűn emlegetett élmény nekik is.

2018.10.10. 01:30:24

@Zsuzsi65: hahha nekem is nagy kedvencem volt ez, mielott/mutan kijottunk :)) csak soksor nagyon tulmagyarazza, ami nekem mar nem hordozott hasznos informaciot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.10. 01:47:00

@LepesMez: hat igen, o enekesbol avanzsalt tanarnak,igy a hangkepzes nala elegge eloterbe kerult :) de egyebkent tenyleg jo, en is szeretem, Lisa Mojsin-nal egyutt :)

Mrs. Clayton 2018.10.10. 08:04:14

@Platonica: egyszeruen nem ertik a szot, mondjuk ha kontextusba helyezem az mas, akkor rogton leesik, h mirol van szo. Azt vettem eszre h sokkal hatrebb kepzik a g-t es az o inkabb a-s beutessel koveti.

Platonica 2018.10.10. 10:59:40

@Zsuzsi65:
Koszi. Amerikai angolt tanitasz? Ott kicsit mashogy mukodik mint BrE-ben, igaz?
@LepesMez: ezt a maskepp hangzik ham-ben/fat-ben is az AmE-re irtad, ugye? Naluk tenyleg nagy a kulonbseg, a BrE-ben nagyon pici, kicsit nazalisabb a n, m elott, de ezt kevesen halljak meg. Boldog lennek, ha csak ennyi hibam lenne:-D
Hat, a -g- dolog me'g mindig nem tiszta nekem. Amit en szoktam hangsulyozni, hogy a szokezdo -g- aspirativ, a vegen levo meg nem. (Illetve a kepzese eltolodik, ha -ng- kapcsolatban jelenik meg, de ez mar mas ugye, mint amit beszeltunk.)
Hah, az en anyanyelvi kollegaim sokmindenre racsodalkoztak kiejtes, nyelvtan, egyeb teruleten sajat nyelvuket tekintve, de megbocsathato, nem kepzett nyelveszek vagy nyelvtanarok voltak, "csak" native beszelok:-)
@Mrs. Clayton:
Ilyennel me'g nem talalkoztam (nem ertes -g- miatt.)

eszterhorvath8105 2018.10.10. 20:20:16

@kardio1: igen, egy nagyon szepen teliesitett giteben. nem fogod tudni lefoglalni most, hiaba mutatja szabadnak a honlap. A mostani nemet vendegek is az en helyemet szerettek volna es most 2 hazzal arrebb puffognak.Egyebkent nagyon barati aron berlem, kevesebbert amennyit mas nyaron 1 hetre fizetne. Ti merre laktok?

eszterhorvath8105 2018.10.10. 20:24:28

@London2009: tuti az en kertemben is megtermett volna minden es volt farmshop is a kornyekemen - viszont alig volt benne helyi termek- de nekem ott nem volt idom munka mellett kerteszkedni. A faluban volt 1 nagy waitrose meg 1 tesco express es amen. A tesco expressbol en inkabb nem vettem semmit, a waitroseban meg allandoan otthagytam a fel fizetesemet.

eszterhorvath8105 2018.10.10. 20:32:15

@kardio1: nem szeretem az edes feheret (: kiprobaltam a Monbazillacot, nagyon jo a maga nemeben, de nem az en vilagom. Halistennek egy ismerosom sem issza. Jaubertie; Payral Bergeracbol illetve Domaine de la Voie Blanche aki gyakorlatilag a szomszedunk a nagy kedvencem. Nekem otthon is a szekszardi merlot-k voltak a kedvenceim, ugyhogy itt en rendkivul boldog vagyok. Tobb a kacsa, mint husfele, de majbol meg tobb a liba (:

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.10.10. 21:42:16

@Mrs. Clayton: lehet azért, mert más kelet európai is úgy ejti mint te. Nekem leginkább az Angliában iskolázott és ott felnőtt emberekkel gyűlt meg a bajom. Mármint kiejtés vonalon.

Mrs. Clayton 2018.10.10. 21:52:58

@Ződ2000: mondjuk egy cockney nagyon maskent hangzik mint egy manchesteri
@Platonica: hat akkor mondd nekik h a gold streeten laksz, mar erdekel h mi lesz az eredmeny. Mondjuk ma a project manageremen kiprobaltam es o volt az elso aki megertette. Lehet mar annyit gyakoroltam, h tudom torokbol ejteni a g-t

Platonica 2018.10.12. 11:39:14

@Mrs. Clayton: Na, ez jo, gratulalok:-)
Amugy a szokezdo -g- a magyarban es az angolban is velaris hang, vagyis a lagy szajpadlasnal kepezzuk. Probaltam torokbol, ahogy irod, de nem megy:-))
Tultargyaltuk;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása