oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 26. 06:30,  A hazatérés sokkja 44 komment

2018. szeptember 26. 06:30 Határátkelő

A hazatérés sokkja

Arról, hogy micsoda kultúrsokk egy új országba költözni, új életet kezdeni, már sok szó esett a Határátkelőn. Arról is beszéltünk már, hogy hazatérni sem könnyű, ráadásul utóbbi esetben nehezítheti a helyzetet, hogy lélekben talán kevésbé készülünk rá. Olyannyira igaz ez, hogy még olyan szakmákban is problémát okozhat, ahol ez a „szokásos ügymenet” része. Például a külföldön szolgálatot teljesítő diplomatáknál.

repuloter_no_2.jpeg

Nem véletlen, hogy az amerikai külügyminisztérium hivatalos oldalán is hosszan foglalkoznak a hazatérés sokkjával, hogyan érdemes felkészülni rá, mire számítsunk. Arra gondoltam, nem árt megnézni, szerintük miért okozhat kultúrsokkot a hazatérés és milyen javaslatokkal élnek.

Persze a kultúrsokkhoz hasonlóan annak fordított változata is erősen szubjektív, személyfüggő, de az azért megállapítható, hogy sok olyan tényező, ami a külföldre költözéskor sokkol minket, elérhet a hazatéréskor is. 

A szubjektivitás ellenére a különféle kutatások azt bizonyítják, hogy vannak olyan általános, közös jellemzők, melyek a legtöbb esetben jelen vannak a hazatérők körében. 

A „sima” kultúrsokk jellemzői 

Mielőtt azonban rátérnénk a fordított változatra, vegyük át gyorsan a határátkelés során tapasztalt kultúrsokk jellemzőit (Wilhelmus egy régi, itt olvasható posztja alapján). 

A kultúrsokk egy pszichológiai folyamat, amin az új környezetbe, új kultúrába kerülő emberek átesnek. A folyamat hosszú, több éven át zajlik, és több szakaszra bontható. 

„Nászút vagy mézeshetek” szakasz 

A választott országban minden izgalmasnak, érdekesnek, egzotikusnak tűnik, a megérkezéssel együtt járó izgalom rányomja a bélyegét az első élményekre. Más a nyelv, más a földrajzi környezet, újnak és különlegesnek hatnak az ízek, az emberek érdekesek és barátságosak. 

Ez a szakasz tarthat néhány napig vagy akár 3 hónapig is, de van, akinél teljesen kimarad. (Például azért, mert már ismeri az országot, többször járt ott, vagyis ezen a szakaszon akár korábban is áteshetett.) 

Az „alkudozás” szakasza 

Az első hetek, hónapok izgalma után az egzotikum varázsa megszűnik, a kiérkezőben ekkor tudatosul, hogy az elején izgalmasnak, furcsának vagy viccesnek tűnő dolgok mindig ilyenek lesznek, ezek jelentik a továbbiakban a mindennapokat. 

Minden, ami kezdetben különlegesnek tűnt, csak más, sokszor nagyon, sőt riasztóan (sokkolóan) más. A megszokott kapaszkodók elvesztek, az áttelepülők kiszakadtak abból a közegből, amiben szocializálódtak. Nemcsak a nyelv más, különböznek a gesztusok, eltérőek a szokások, a viselkedési minták. 

Sokan érzik úgy, hogy bár beszélik a nyelvet (akár felsőfokon), mégsem értenek meg mindent, és őket is gyakran félreértik. Az újonnan érkezőkre ráadásul rengeteg új információ zúdul. Mindet feldolgozni iszonyú fárasztó, szétválogatni (mi fontos, és mi nem) nehéz. 

Mindez általában szorongást, csalódottságot vált ki, és gyakran erős vágyat (honvágyat) a megszokott világ után. 

A ráhangolódás vagy beilleszkedés szakasza 

Az emberek beletanulnak az új ország mindennapjaiba, az élet érezhetően könnyebbé válik. Ebben az időszakban a különbségeket már inkább elfogadni igyekeznek, és nem támadni. 

Egyre többször látják, hogy az új nemcsak más, hanem sok esetben jobb is, az eltérő kultúra már értelmesnek és logikusnak hat, a negatív reakciók száma csökken. 

Az új kultúrába való beleszokással kialakul az otthonosság érzése is. Az emberek többségének ekkorra általában már vannak közelebbi ismerősei, baráti kapcsolatai az új országban. 

A mesterszakasz 

Akik (általában több év múltán) ide eljutnak, szinte anyanyelvi szinten bírják a nyelvet, otthon érzik magukat, teljesen részt tudnak venni a külföldi ország életében, a honvágyuk megszűnik. Sok ember soha nem jut el a más kultúrába való tökéletes beilleszkedésig, nem adja fel szoros kötődését az anyanyelvéhez és ahhoz a kultúrához, amibe beleszületett. 

A szakaszok meghatározott sorrendben követik egymást, mégis előfordulhat, hogy valaki egy későbbi szakaszból hosszabb-rövidebb időre visszaesik (leggyakrabban a beilleszkedés és az alkudozás szakaszai váltakoznak, mert a beilleszkedés az élet egyes területein eltérő ütemű lehet). 

Mi az otthon? 

Tegyünk egy rövid kitérőt, hiszen fontos meghatározni, mit nevezünk otthonnak. Amikor egy új kultúrába érkezünk, egy idő után megszokjuk, elsajátítjuk annak szokásait, gyakorlatait. 

Ismerősek lesznek az illatok, a hangok, kialakul bennünk egyfajta érzelem a hely iránt, megtanuljuk, hogyan kerüljünk kapcsolatba a helyiekkel – mindebből pedig létrejön egyfajta új (de legalábbis megváltozott) identitás. 

Ami érdekes, hogy legtöbbször észre sem vesszük, hogy ezek a kisebb-nagyobb változások mennyire megváltoztatják azt, amit ismerősnek, megszokottnak tekintünk. Az új hozzáállás lesz a norma, márpedig az identitásunk is ezeken a rutinokon keresztül formálódik. 

teljes.jpg

Az „otthon” fogalma a meghittség, a rutin, a kommunikáció és az identitás ideáján alapul, sokkal több, mint az a lakás vagy ház, ahol éppen élünk: emberek, cselekedetek, érzések, érzelmek összessége. 

„Az otthon lényege három kulcsfontosságú elemből áll össze: ismerős helyek, ismerős emberek és rutinok, valamint az emberek közötti kapcsolat megjósolható mintája” – írta Craig Storti a The Art of Coming Home (A hazatérés művészete) című könyvében

A fordított kultúrsokk 

A fentiekből következik, hogy hiába gondoljuk azt, hogy egy ismerős környezetbe térünk haza, ez sok szempontból nincs így, hiszen ha esetleg az ország nem is (erre majd később visszatérünk), mi biztosan változtunk. Velünk változott a hétköznapi rutinunk, az, ahogyan az emberekhez viszonyulunk, és (ha hosszabb ideig voltunk távol) az otthonosság hiánya is megjelenhet. 

Nagyon röviden, minél hosszabb időt töltünk külföldön, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszatéréskor nem csak az otthon lesz más, mint amit a külföldi életünk során megszoktunk, de különbözhet attól, amit anno magunk mögött hagytunk és így persze a várakozásainktól is. 

Craig Storti már említett könyvében tesz néhány megállapítást, melyek között túl sok meglepő nincs, de azért érdemes átfutni rajtuk. Szerinte a hazatérés könnyebb azoknak, akik idősebbek, ezért már jó esetben több változást tapasztaltak az életükben, és nyilván annál nehezebb, minél hosszabb időt töltött az ember külföldön, már csak azért is, mert ebben az esetben jó eséllyel jobban beilleszkedett az adott külföldi kultúrába. 

Az sem meglepő, hogy minél ismerősebb és támogatóbb a környezet, annál könnyebb lesz a hazatérés, és persze minél kevésbé szakad el valaki a külföldön töltött idő alatt a hazai élettől (legyen az kultúra, közélet, stb.), annál kisebb sokkot okoz majd a hazatérés. 

Ezzel együtt is figyelembe kell vennünk legalább három alaptételt: 

a, az otthon megváltozott

b, mi megváltoztunk

c, alkalmazkodtunk egy másik kultúrához, most megint alkalmazkodnunk kell 

Az újraalkalmazkodás 

A hazatérő határátkelők sokszor azt várják, hogy az otthonuk (hazájuk, városuk) ugyanolyan lesz, mint amikor elmentek. Csakhogy ez sok szempontból sem igaz, hiszen a városok változnak, épületek emelkednek, másokat elbontanak – ám ezek a fizikai változások is megváltoztatják a közösség szövetét. Még ha teljesen természetes, szerves fejlődésről is beszélünk, ezek megzavarhatják a hazatérőt. 

Hasonló a helyzet a családdal: az is változik, új tagokkal (férjek, feleségek, gyermekek) bővül, akikkel adott esetben még nem is találkoztál, és akkor a barátokról még nem beszéltünk, akik szintén változtak (hozzánk hasonlóan). Magyarul az emberi kapcsolatok sem ugyanazok, mint amikor elmentünk. 

Itt érdemes beszélni röviden a hazalátogatások „csapdájáról”. Amikor ugyanis hosszabb-rövidebb időre hazalátogatunk, nem kapunk reális képet sem az országról, sem az emberi kapcsolatainkról. (Ugyanúgy, mint amikor nyaralni mész valahova, ott sem érzékeled az emberek hétköznapjait.) 

Egyáltalán nem biztos, hogy azok a barátok, akik alig várják, hogy találkozzatok és jót dumáljatok, a hétköznapokban is mindig rá fognak érni – hiszen megvan a maguk élete. 

Hasonlóan a családtagok, akik annyira örülnek, hogy hazalátogattál, hogy minden körülötted forog, a hazaköltözés első izgalma után egyáltalán nem biztos, hogy ugyanígy viszonyulnak majd hozzád – nem azért, mert nem szeretnének, hanem mert már nem lesz ünnep, hogy otthon vagy, a hétköznapok részévé válsz te is. 

Szerintem arról van szó, hogy miként a határátkeléssel kapcsolatban, úgy a hazaköltözés esetében is sokakban egyfajta rózsaszín kép él, túlzottak a várakozások, ami könnyen csalódáshoz vezethet. 

Minden ember folyamatosan változik, ráadásul külföldön élve magába szívja az adott ország kultúrájának, szokásainak egyes elemeit, melyek ugyanúgy a részévé válnak, mint a gyerekkorban felszedett szokások. 

Hazatérve viszont újra kell tanulni az elfelejtett rutinokat, ráadásul minél inkább otthon éreztük magunkat az adott külföldi országban, annál nehezebb visszailleszkedni. 

És akkor az olyan problémákról még nem beszéltünk, hogy esetleg az otthoniakat nem fogja különösebben izgatni, hogy te mit tapasztaltál külföldön (ne adj isten kifejezetten idegesíti majd őket, ha felhozod), cserébe viszont téged sem érdekel olyan részletességgel, mi történt otthon, mint ahogyan ők előadják. 

És az sem kizárt, hogy hiányozni fog a külföldi élet (vagy annak egyes részei). 

Lelki nehézségek 

A nagy kérdés végül az, miként csapódik le mindez a hazaköltözőkbe. Röviden: nagyon gyakran úgy, mint a határátkelőkben a kultúrsokk. Craig Storti (a könyves pasas a poszt elejéről, ha még emlékeztek rá) négy jellemző lelki/mentális reakcióban foglalta ezeket össze. 

Kritikusság 

A fordított kultúrsokk mélyén az ember azon veszi észre magát, hogy elkezd bizonyos otthoni jelenségeket kritikával illetni. A kultúra és a napi rutinok ugyanis hirtelen idegennek tűnhetnek, ami kellemetlen és frusztráló élményekhez vezethet. 

Rosszabb esetben ezt a frusztrációt rávetítjük másokra, könnyen türelmetlenek leszünk, és nehéz lesz objektívnek maradni, még akkor is, ha egyébként a felmerülő gondok jellemzően nem túl fajsúlyosak. 

Könnyen jöhetnek a „bezzeg Ausztriában / Németországban / Angliában / Hollandiában” (nem kívánt törlendő) gondolatok. (Félreértés ne legyen, ugyanez megtörténik az eredeti kultúrsokk során is.) 

Kívülállóság 

Külföldön élve az embernek akarva-akaratlanul szélesedik a látóköre, megtapasztal új dolgokat, életfilozófiákat, ételeket, stb., így fennál a veszély, hogy hazaköltözve feszültség keletkezik az új identitásunk és a többségi társadalom között. Úgy érezhetjük, hogy nem illünk a rendszerbe. 

Kimerültség 

Ezen nincs mit magyarázni. Eleve a hazaköltözés logisztikája is elég fárasztó, amit kiegészítenek még a fent leírtak. 

Ellenállás / Önbizalomhiány / Depresszió 

Ha valamiért nem érzed otthon magad, akkor az egyik leggyakoribb döntés az, hogy az ember nem hajlandó alkalmazkodni, próbál minél kevesebb kapcsolatot fenntartani az emberekkel. 

Ha az ember esetleg csalódik a hazatéréskor, könnyen megkérdőjelezheti saját magát is, ami akár depresszióhoz is vezethet. 

A fordított kultúrsokk esetében is végigjárja az ember azt a (vagy a nagyon hasonló) utat, mint a határátkelés kifelé irányuló fázisában. 

Kezdődik ebben az esetben is a Mézeshetek szakaszával, amikor minden nagyszerű, a nap is szebben süt, hiszen végre hazaköltözött az ember, a családja, barátai közelében van, ismerős helyekre látogathat, még a változások is izgalmasak. 

Ez a szakasz általában nem tart sokáig, mert egy ponton belépnek a már említett kulturális különbségek, nem beszélve a hazaköltözéssel óhatatlanul együtt járó stresszel, ügyintézéssel, stb. Azok, akik erre nem számítanak, különösen megszenvedhetik a kihívásokat.

Aztán persze szépen lassan felvesszük a tempót, belerázódunk a hétköznapokba, szépen lassan alkalmazkodunk a környezetünkhöz és visszanyerjük a pszichológiai stabilitást is. Az nagyon változó, hogy ez kinél mennyi ideig tart.

Hazatérők – az első hivatalos Határátkelő-találkozó 

Külföldön éltél, de hazaköltöztél? Szeretnéd megosztani a tapasztalataid, de nincs kivel? Kérdéseid vannak, szívesen beszélgetnél olyan határátkelőkkel, akik szintén hazajöttek? Találkozz velük és velünk a Határátkelő Klub első hivatalos összejövetelén! További részleteket a Facebookon és itt találsz!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314263575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.26. 08:03:17

Azért egy diplomatának hazatéréskor az is bejátszik a képbe, hogy már nem a nagykövetség zárt világában él, nem főz rá a személyzet, stb.

Határátkelő 2018.09.26. 08:12:34

@Online Távmunkás: Ez igaz, de éppen ezért próbáltam azokat a tanácsokat, megfigyeléseket kiválogatni, melyek általánosabb érvényűek lehetnek.

2018.09.26. 16:19:42

Na mi van ma, senki nem erzi magat erintettnek hazateres koruli maceraban? :)

2018.09.26. 16:22:47

LepesMez

Dehogy nem, csak nem szolalnak meg.

London2009 2018.09.26. 16:28:03

@LepesMez: kesz, ez a veg. Ez mar amugy is vizionalva volt regen. A Nyugat is haldoklik, a HA-re meg mar itt az ideje, hogy feladjak az utolso kenetet.

2018.09.26. 16:32:24

@London2009: en is regen mondom mar ezt, csak ha en irom azt ki cenzurazzak!

London2009 2018.09.26. 16:59:46

@Határátkelő: oda jutottunk, hogy a kommentek majdnem felet mar maga HA irja. :DD

2018.09.26. 17:21:26

@Határátkelő: sot, nekem kulon fizetsz a trollkodasert :-)

Határátkelő 2018.09.26. 17:31:22

@Dr Biancsi Virag: A többit meg én írom. Így megy ez a Hanyatlás Korában. :D

2018.09.26. 17:35:37

@Határátkelő: es te is valtogatod a nickjeidet

geeeteee 2018.09.26. 17:59:43

@LepesMez: @Dr Biancsi Virag: Két éve látogatóba mentem vissza, tudatalatt tán volt bennem egy olyan kiváncsiság, mi lenne, ha maradnék? A szív csak húz, a nosztalgia. 10 év után a világvégéről. Szóval nem volt tervben a maradás, retúrjeggyel mentem, négy hónapra, tavalyelőtt. Vidáman, nyitottan, mosolygósan, várva az ölelkezéseket.
Tudod mi lett? Fizikailag akadályozták meg az intrikáik lelepleződését. Azt sem tudtam, hol vagyok abban a patyomkin putriban. Olyanokba futottam bele, hogy ilyen soká tartott egyáltalán a repjegyemet kifizetni, hogy hazajuthassak végre; holott itt már rég állampolgár vagyok és a heti fizetésemből a világ bármely pontjára eljuthatnék oda-vissza. A legközelebbi rokonságban a repülőjegy árát ajándékoztam pénzben, diszkréten, nem hivalkodva még a kicsomagolás előtt. Innen-onnan lesajnálás, hogy szerencséd van, hogy visszaértél; máshonnan bíztatás, hogy mennyivel könnyebb lesz itthon , és milyen jól döntöttem a hazatéréssel. Szóval összevissza hazudoztak a hátam mögött, egy-egy elvarratlan szálat rám is lőcsöltek. Meg akarták nézni a kocsimat, amivel jöttem, de tudják, hogy nincs is, mert engem hoztak. (igen, a reptérről)
A másik oldalon a régi barátok, haverok kerülték a találkozást, ők meg tán magukat nem kívánták mutatni. Mikor már visszajöttem, akkor merült csak fel bennem, sokan attól is tarthattak, hogy beszedem az adósságokat. Nem vér szerinti rokon nemzeti vállalkozó pedig lélegzetvétel nélkül felmondta a karrierjét(amit azóta kicsavartak a kezéből) . Másfél hónap után átköltöztem a második exemhez, kirándulgattunk, kitöltöttem a tervezett időmet, aztán örültem, hogy visszajövök.
Hogyan felejthettem el, hiszen ugyanez már akkor is lejátszódott, amikor csak a nyugati határhoz költöztem ingázni.

2018.09.26. 18:14:41

@geeeteee: semmi ujdosagot nem mondasz ezzel :-)
Hasonlokat én is ateltem, kozeli rokon mar elkonyvelte, hogy kifizetem a fennmarado lakashitelet....

geeeteee 2018.09.26. 18:19:00

Túl tudom tenni magam azon, hogy kevés az őszinte hang, illetve képes vagyok magamat becsapni avval, hogy tudok a sorok között olvasni, örülök az önámító vallomásoknak is, érezzük jól magunkat.
Az izgága kötözködés a kerékkötő.

Shanarey 2018.09.26. 18:30:25

Aha a hanyatló nyugat. Gyermek korom óta hallom eme süket dumát, s én öregszem, a nyugat meg köszöni jól van.
:-)

@Határátkelő:

Ha így nézzük, akkor a Határátkelő haldoklása is hosszadalmas lesz. Eutanázia kizárva, szenvedned kell mert bűnös életet éltél.
Majd jön Birca s kifejti bővebben.
:-)

Csodabogár 2018.09.26. 18:42:12

@geeeteee: Sajnos azt kell mondanom, hogy rosszul válogattad meg a társaságodat.
Igaz rég volt mikor haza jöttem, de semmilyen sokk nem ért. Igaz amíg apám élt sokat futkostam haza miatta, mert betegeskedett.De nem csak én vagyok társaim is mind haza költözöttek, sőt a házban 4 lakás van és tiszta véletlenül hárman vagyunk haza költözöttek.
Talán a férjemet érte egy enyhe sokk, de humorral vette. Ő kint tanult és nem tudta a magyar szakkifejezéseket. Esténként azzal szórakoztatott, hogy na ezt találd ki mit jelent. Sajnos nem sokáig élvezhette.:-(((

2018.09.26. 20:04:21

@LepesMez: ozi kósza, kamionos :-)

gabors 2018.09.26. 22:27:02

Nem tudom de egy diplomata hazaterese es egy hataratkelo visszakotozeset nem igen lehet osszehasonlitani.

Mint a posztban tobbszor is emlitve volt a beilleszkedes/asszimilacio ez pont hogy NEM jellemzo de foleg nem is cel egy karrier diplomatanal.

Az egesz parhuzam szerintem haszontalan bar nyilan vannak azert foleg hasonlosagok pl a megvaltozott kornyezet szokasok kb jo.

Azt hiszem en mar ezt a "sokkot" ki fogom hagyni ... persze soha nem mond hogy soha

NorthPier 2018.09.26. 23:35:41

@Shanarey: "Aha a hanyatló nyugat. Gyermek korom óta hallom eme süket dumát..."
Én a másik felére is emlékszem: de látszik már a fény az alagút végén... ( Szívem szerint raknék ude egy szmajlut, csak nem tudom, sírós legyen-e, vagy nevetős.)

NorthPier 2018.09.26. 23:44:45

@Shanarey: Na várj csak, lehet az még erőszak általi halál is.
Alig több mint egy hete, hogy valami kormányközeli jófej meg a haverja bevásárolta magát az Indexbe.
Szokás nem hinném hogy lenne belőle, inkább szökés, mielőtt elsötétül a blog.hu...

gabors 2018.09.26. 23:58:15

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz-hirt-kapott-a-kormany.670472.html

"Az eddigi évi ezermilliárd forintos becslésnél jóval kevesebb pénzt utalhatnak haza a külföldön dolgozó magyarok, ami kérdéseket vet fel az ország fizetési mérlegének hitelességével kapcsolatban."

2018.09.27. 02:16:52

@gabors: hahha ja azt olvastam :) de arra is kivancsi lennek, hogy a tobbi statisztika mennyire stimmel.

gabors 2018.09.27. 02:42:57

@LepesMez: "@gabors: hahha ja azt olvastam :) de arra is kivancsi lennek, hogy a tobbi statisztika mennyire stimmel."

Nem vagyok kozgazdasz de miert/hogy szamit bele maganszemelyek egymas kozotti tranzakcioja a fizetesi merlegbe??

A tobbit is lehet hasonloan megbecsultek :-)))

2018.09.27. 03:14:38

@gabors: mert az is hozzaadodik az orszag bevetelehez (szoval ha utalnak a magyarok haza penzt nemetorszagbol, akik utana vesznek BMW-t nemetorszagbol, akkor az jobb, mint ha csak a magyarorszagon megtermelt eroforrasokbol vesznek ugyanannyi BMW-t - az orszag az elso esetben gazdagabb marad. A masodik esetben nemetorszag keres egy csomo penzt magyarorszagon.

gabors 2018.09.27. 03:54:09

@LepesMez: ugy tunik te sem vagy kozgazdasz ..

1. Ha ugyanazert az X penzert Nemetorszagban vesznek BMW-t semmi nem ment sehova ... 0 tranzakcio.
Nemetorszagnak miert jobb ez barmivel is nekik nulla

2. Ha X penz kiment Nemetorszagbol amibol X erteku BMW-t vettek akkor X penz visszament ez idaig 0 nem ? De Nemetorszag pont egy X erteku BMW-vel szegenyebbek .. Mo meg gazdagabb lett ... Ez miert jo No-nak ? Ha jol tudom a GDP-t pont igy szamitjak .... (ezert no a GDP most hogy NC/SC/VI-ban ujra fognak epiteni sok ezer elontott hazat

Az egyedul max azt lehet mondani hogy a BMW az X-bol y hasznot latott ...

2018.09.27. 05:24:56

@gabors: akkor nezzunk masik peldat:

tegyuk fel, hogy majdnem mindent meg tudok termelni magamnak - kaja, ruha, stb. Ugyanakkor neha szuksegem van valami extrara, de amugy az altalam termelt cuccokkal nem tudok csereberelni. Ha valahonnan volt regebbrol 1000 penzem, akkor azt tudom kolteni az extrakra, de amikor elfogy, akkor megszivom. Nem tudok extrakat venni, amig el nem adok valamit. Vagy kerhetek kolcson valakitol penzt, de akkor a kamatok miatt mindez dragabb, plusz egyszer valamikor el kell tudnom adni dolgokat, hogy visszafizessem az adossagom. Ez a helyzet, amikor kereskedelmi hianyom van. Nem halok ehen, tul lehet elni, de extrak nelkul.
Ha valamit el tudok adni folyamatosan, akkor lesz penzem, es abbol tudok venni magamnak extrakat. Ha ez egyensulyban van, akkor a kereskedelmi merlegem is egyensulyba lesz. Ha meg jo sok cuccot el tudok adni, akkor gyulik a penzem, es kesobb tudok venni sokmindent, amit magam nem tudok megtermelni. Lesz ra tartalekom.

Ez az orszaggal is igy van. Ha tul sok mindent vesznek kulfoldrol, akkor a penz el kezd kivandorolni. Mi lesz, ha elfogy? Nyomtatnak ujat? Akkor viszont senki nem fog adni forintert eurot (amiert te tudsz vasarolnitovabb kulfoldrol), mert a nyomtatastol az veszit az ertekebol. Lehet kolcsonkerni eurot, de az meg draga (mert majd a kamatokat is vissza kell fizetni), plusz ha latjak, hogy semmit nem tudok eladni, akkor nem is adnak, vagy egyre dragabban.

na most tegyuk fel, hogy magyarorszagrol evente 1000 penzzel tobbet rendelnek kulfoldrol, mint el tudnak adni kulfoldre. Ez nem okoz azonnali galibat, de hosszu tavon nem jo. Viszont ha a kulfoldi magyarok visszapumpalnak egy kis penzt, akkor ezzel visszabillentik az egyensulyt, es hosszu tavon sem romlik magyarororszag helyzete.

Latcho Rom 2018.09.27. 06:34:35

@NorthPier: majd átveszik a Ha-t az elmehunyt tesók

geeeteee 2018.09.27. 06:34:53

@Csodabogár: Láttam már a kognitív disszonanciának olyan magas fokát, hogy az illető az egyértelműt, a létezőt, kézzelfoghatót is letagadja, ha az nem fér bele a véleményébe vagy egyenesen ütközik avval. Magyarországon ez szinte általános pszichózis, csukott szemmel-füllel kell járni, hogy ne vedd észre. Ömlik a napi hírekkel. És amikor ilyet a közvetlen felmenőiden tapasztalsz, az nagyon szomorú, az például nem az a társaság, amit válogathatsz. Nem írnám ezeket le, ha tudnám, hogy ez csak az én problémám, de személyesen is ismerek olyanokat, akik ilyen cipőben járnak. Szerintem a diplomaták sem kivételek. Nem akarok a politika felé elkanyarodni, de abban látszik a legjobban, illetve az publikusabb. Határátkelés témában is kerültem már tragikomikus helyzetbe, mindenkinek ismerős, itt is állandóan felmerül a fizetés, lehet-e többet keresni kint, jobb-e az élet. Képzelj el egy frusztrált kisembert, akinek minden megszólalása ekörül forog, miután a vitát lezárandó kezébe nyomod a többéves fizetési papírjaidat, azt avval hárítja el, hogy olyat bárki tud nyomtatni magának. Vagy amikor a kinti rokonnál látogatóba érkező hülyeségeit kellene fordítani a többi magyarul nem beszélő családtagnak, akik csak azt látják, hogy veszekednek. Olyan mantrákat, hogy öcsém, elbaßtad az életedet, hazaáruló, ...blablabla reggeltől estig. Utána meg megkapod, hogy azért nem tolmácsoltál, mert nem is tudsz. Képzeljed el, ilyenek mekkora mess-t csinálnak mögötted. Tudom, nem kell evvel foglalkozni, de úgy még nagyobbat üt, ha véletlenül szembesülsz vele vagy visszahallod. Szóval igenis vannak megkerülhetetlen élethelyzetek, amiből az ember legszívesebben kimaradna. Szerencsés vagy, vagy annyira ügyes, hogy neked eddig sikerült. Emlékszem még a rendszerváltozás előtt is hogyan összerakták a hazalátogató disszidensek sztorijait a "messziről jött ember, azt mond, amit akar"-ral. Filmek is készültek erről és rengeteg kabaréjelenet is.
Nagyon találó a nicked. :)

geeeteee 2018.09.27. 06:35:56

@Dr Biancsi Virag: Nem feltétlen kószaság, lehet menni napi 1100-1200km-t úgy, hogy mindennap hazaérsz. 100km/h a megengedett. Vagy csak helyben kihordasz 7-800 tonnát(14*60 for example) egy műszakban. Nincs tachográf, nincs logbook, vadnyugat. :) És 17 óra a legális munkaidő, szóval több is belefér.
Az a kép hamis, hogy az itteni kamionosok körbecsavarogják az országot, már nem költséghatékony. Az interstate és még a North-West fuvarokat is négykezesekkel és váltásokkal(changeover) igyekeznek megoldani. Gyűjtő, hotshot dettó. A túlméretes(oversize) még kivétel ez alól, mert avval meg csak világossal(napkeltétől napnyugtáig) szabad menni, de két pilot-tal már az sem csavargás. A kitelepülős(FIFO,DIDO) munkákhoz is lehet romantikát társítani, csinálva kicsit mazochizmus, egy klasszikus kétszer-egyes beosztás hét nap nappali, hét nap éjszakai 12 órás műszak valahol a halál faßán kint a bozótban, plussz a váltások, utána 7 szabadnap, mínusz az utazás oda-vissza. Ebből van négy-kettes is és egyéb jobb vagy rosszabb variációk, bányáknál és betakarításoknál, útépítéseknél, van olyan is, hogy még tábor sincs, csak két konténer.
Ennyit írtam a kósza jelződre. :)

geeeteee 2018.09.27. 06:35:58

@LepesMez: És te? Egybesült Államok vagy Írország? Rossz a memóriám, meg talán nem is nagyon figyelek rá.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.09.27. 10:03:54

@geeeteee: bólogatok: a napokban írtam arról, hogyan romlott meg a barátságom valakivel, aki visszaköltözött, s most masszív szemellenzővel a szemén minket is erre bíztat. Semmihez nem tudnék ott kezdeni, de szerinte Hawaii a magunkfajtának. Ekkor írta nekem egy ismeretlen, hogy biztos kognitív disszonciát él át (remélem jól mondom) az ismerősöm. Megint tanultam valamit. Biztos lehet élni így is, kívánom neki, hogy sosem hulljon le a szeméről a hályog.

Ilyen élményeim nem voltak, mind neked, hála az égnek, normális a család nagy része, bár van családtag, aki Orbán-hívő, s jól meggondolom, hogy mit mondok a társaságában, hogy ne legyen vita. De ez, amiken átmentél, igen durva.

Totes Oner 2018.09.27. 14:27:17

Én 3 hónap múlva költözök haza, 7 év külföldi élet után. Nagyon, nagyon várom már. A családommal és a barátaimmal nagyon szoros viszonyt sikerült kialakítani és anyagilag is rendben vagyok.
Nekem valószínűleg nem lesz visszaszokási sokk, mert én rohadtul nem érzem Londonban otthon magam már. :) Úgyhogy számolom a napokat. :D

Doromby 2018.09.27. 21:43:17

En mar nem akarok visszamenni MO-ra, tudom a cikk pont nem rolam szol de akkor is. MIkor neha "haza"latogattam en is megkaptam a hazaarulozast, hogy csak egy migrans vagyok ahol most elek es nekem is van olyan kozeli rokonom akinek az agya fole van kiakasztva Orban kepe. Ezen kivul a hivatalok packazasai mikor megtudtak hol elek, az altalanos hangulat es a jovotlenseg is elborzaszt. 7 evig voltam munkanelkuli MO-n pedig jo szakmam van, ide kijottem, bementem az elso munkahelyre es 15 perc mulva mar irtuk ala a szerzodest.
Barataim sincsenek mar otthon, az utolsot akkor vesztettem el mikor felhivott hogy kuldjek neki penzt mert ehezik de dolgozni nem akar. Aki hazamegy annak sok szerencset kivanok es reszemrol az ugy lezarva.

2018.09.27. 22:19:00

@gabors: Egy BMW eladásakor abban az országban fizetik az ÁFA-t, ahol azt eladják, illetve a kereskedő is ott fizet adót, Szóval nagyon nem mindegy, hogy melyik országban adják el. Ha Magyarországon, akkor az autó árának a negyede az magyar államé.
Plusz még a szalon tulaja és az alkalmazottak is megélnek belőle.
Jövőre a BMW is "magyar autó" lesz, Debrecenben gyártják, akkor majd fordul a kocka.

2018.09.27. 22:48:41

@gabors: A hazautalásnak nem sok jelentősége van, mert az csak a bankok közötti mozgást látja, de pl. az Ausztriában dolgozó 100-110.000 magyarok /A feketékkel együtt./ zsebben hordják haza a pénzt. Csak az ~180-250 millió euró lehet havonta.
Mostanában már a szlovák autógyárakban is dolgozik jó pár ezer magyar, ők sem utalgatnak. Az unokaöcséim sem bankon keresztül küldik haza a pénzt Londonból az anyjuknak.
Ha végig megyünk rajta, akkor kiderül, hogy egész bankszámlás találgatásnak semmi értelme, vagy olyanok végezték, akik nem ismerik a magyarok kanyaros észjárását.

0214 (törölt) 2018.09.27. 22:49:16

A visszatérés okozta kultúrsokk szerintem azokat érinti leginkább, akik akkor sem voltak tisztában önmagukkal, amikor elmentek.
Az biztos, hogy idegileg megterhelő, de azt tudomásul kell venni, hogy nem abba a környezetbe jövünk vissza, amiből elmentünk. Az ország is változott, mi is és azok az emberek is, akiket itt hagytunk, az élet így működik. Minél kevésbe veszi ezt valaki tudomásul, annál nehezebb dolga van, és annál többször keni másra, hogy miért nem azt találta, ami az emlékeiben élt.
Az egyik unokahúgom 17 évet szédelgett London környékén, majd belebotlott egy vajdasági magyarba. Vettek házat kint, de nem jött be nekik az angolszász adózás és családtámogatási modell. Most Vajdaságban élnek a magyar határ mellett, nagyon boldogok, már a harmadik gyereket várják.
Angliából Szerbiába költözni a magyar szülőföld helyett, na az sokk lehetett neki, de azt mondja, hogy ha valami furcsa volt azt ők ketten meg tudták beszélni, így hamar túltették magukat rajta.

M. Péter 2018.09.28. 00:57:55

@Érzelem Nélkül: Téves. Új autóra ott kell áfát fizetni, ahol regisztrálják.

0214 (törölt) 2018.09.28. 13:34:16

@M. Péter: Az ÁFA és a regisztrációs adó, két külön dolog. Van olyan ország, ahol fizetni kell, van ahol nem. Pl. Magyarországon kell. Ha valaki vesz Dániában egy autót és hazahozza, akkor ott fizeti az ÁFA-t, itthon meg a regisztrációs adót.

M. Péter 2018.09.28. 22:00:06

@Érzelem Nélkül: Ezt írtad: "Egy BMW eladásakor abban az országban fizetik az ÁFA-t, ahol azt eladják, illetve a kereskedő is ott fizet adót." Erre válaszoltam, hogy új kocsi után ott kell áfát fizetni, ahol üzembe helyezik. Regisztrációs adóról szó sem volt.

0214 (törölt) 2018.09.30. 11:38:23

@M. Péter: Azért írtam azt, mert az úgy is van. Érdekes lenne, ha egy kereskedő Bécsben eladna egy új autót, amit Magyarországon helyeznek üzembe és nem az osztrákoknak fizetne ÁFa-t. Az ÁFA-val minden esetben a kereskedőnek kell elszámolni, hogyan követné nyomon a terméke útját, mit írna a bevallásába?
Az EU-n belül általános irányelv, hogy ott kell fizetni, ahol a kiskereskedő-vásárló kontaktus van.
Az egy másik dolog, hogy vannak olyan eladási és élethelyzetek, amikor az ÁFA visszaigényelhető pl. Magyarországról Szerbiába kivitelnél. Erre találták ki a fogadóországban a regisztrációs adót.
A regisztrációt nem én hoztam szóba; "Téves. Új autóra ott kell áfát fizetni, ahol regisztrálják. "

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása