oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @SzZoole: Faiskolába nem jártál? Én oda is jártam! Van nekem ez meg az, meg négy ostoba! Én nyere... (2021.03.06. 00:44) Íratlan nyelvi szabályok
  • gabors: Milyen hogy a "Hi How are you?"-t vagy a a "Hogy vagy/van?"-t akar mikor lehet mondani meg akkor... (2021.03.05. 23:11) Íratlan nyelvi szabályok
  • SzZoole: @fhdgy: oh én csak hat elemivel tudok dicsekedni, két első és négy második :-))) (2021.03.05. 21:57) Íratlan nyelvi szabályok
  • fhdgy: @SzZoole: Nem sokat, de tanultam egy kicsit latinul. Dicsekedni nem dicsekednék vele, de sokszor j... (2021.03.05. 21:40) Íratlan nyelvi szabályok
  • SzZoole: @fhdgy: a latin eredetéről sem tudtam :-) (2021.03.05. 21:30) Íratlan nyelvi szabályok
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. szeptember 07. 06:30,  A bécsi élet árnyoldalai 196 komment

2018. szeptember 07. 06:30 Határátkelő

A bécsi élet árnyoldalai

Az osztrák fővárosban rengeteg magyar él, vagy ha nem is él ott, de sokan dolgoznak ott, vagy szaladnak néha ki egy rövidebb-hosszabb látogatásra. Nemrégiben a blogon is olvashattatok posztot, melyben Bécsben élő külföldiek mondták el a véleményüket annak kapcsán, hogy az Economist nemrégiben a világ legélhetőbb városának jelölte szokásos éves listáján. (A posztot itt olvashatjátok el.) A vélemények akkor is vegyesek voltak, most azonban következzenek egy olyan ember gondolatai, aki több mint hét éve él külföldiként Bécsben, ráadásul Claire szakmája szerint kifejezetten a bevándorlókkal foglalkozik (az International Centre for Migration Policy Development munkatársa), így talán elég jó rálátása van arra, mi vár a Bécsbe érkezőkre.

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria_becs_foto_pixabay_com_tookapic.jpg

„Hét és fél éve élek Bécsben, így amikor meghallottam, hogy ez lett a világ legélhetőbb városa, kicsit zavarban voltam, mint mindig, amikor Bécs hasonló elismeréseket kap. (A Mercer életminőséget rangsoroló listáján 9 évig volt egyfolytában első.) 

 A Globális Élhetőségi Index lényege, hogy különböző területeket (egészségügy, oktatás, stabilitás, biztonság, kultúra, stb.) rangsorol nyilvános statisztikák, szakértők segítségével. Mindenesetre Bécs közel tökéletes eredményt ért el. 

A város csodáit magam is meg tudom erősíteni, hiszen a közszolgáltatások és a tömegközlekedés annyira tökéletes, amennyire az emberileg lehetséges, emellett Bécs annyira biztonságos, hogy nyugodtan haza tudok sétálni bárhol az éjszaka közepén. 

Kevesebb, mint 15 perc alatt bent vagyok biciklivel a munkahelyemen, mindezt a jól kijelölt bicikliutak biztonságában, csodás állapotban lévő történelmi épületek mellett elsuhanva. 

Az évszaktól függően zenei, színházi, gasztronómiai, művészeti, tánc-, film- és irodalmi fesztiválok várnak, nyáron lehet úszni a Dunában, telente korcsolyázni a városháza előtt. Néha olyan az egész, mintha a városi élet valamilyen utópiájában élne az ember. 

Barátságosak-e a bécsiek? 

Csakhogy. Hasonlóan sok, itt élő osztrák és külföldi barátomhoz hasonlóan az én érzéseim is ambivalensek, mert akárhányszor kiteszem a lábam Bécsből lenyűgöz, mennyire barátságosak más városokban az emberek. 

Kicsit olyan, mintha ezekben a fent említett sorrendekben nem számítanának olyan tényezők, melyek fontosabbak a mentális, mint a fizikai jólétnek: a kedvesség, a barátságosság, a türelem, a rugalmasság és egyéb, az általános jólét kevésbé megfogható tényezői. 

Vajon csak szőrszálhasogatás lenne ezt felemlegetni, vagy a listák összeállítói egyszerűen nem vesznek figyelembe alapvető emberi szükségleteket, amikor csak a számokra és a városi infrastruktúrára összpontosítanak? 

Bécsben közel 1,9 millió ember él. Vajon a város minden lakosa számára egyformán élhető? Bécsi polgártársaim közel egyharmada külföldön született, 29 százalékuk nem osztrák állampolgár. További 10 százalékuknak legalább egyik szülője külföldi. 

Magyarán a város lakosságának kicsit több mint felét adják csak az osztrák szülőktől született helyiek. A többiek (köztük én is) vagy valamelyik európai uniós tagállamból (16 százalék) vagy harmadik országból (23 százalék) érkezett. 

A rasszizmus jelenléte 

A barátaim között (legyenek osztrákok vagy külföldiek) azok, akik muszlimok és/vagy barnább a bőrük általában nem tartják olyan nagyon „élhetőnek” a várost. Napi szinten tapasztalják meg a rasszizmus, az iszlamofób beszólásokat, azt, hogy nem férnek hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz, nem érzik biztonságban magukat és a rendőrség zaklatja őket. 

A bevándorlók beilleszkedését mérő index 2014-ben 100 ország közül az 57. helyre tette Ausztriát az egyenlőség és a diszkrimináció-ellenesség terén, és úgy ítélte meg, hogy az országban erős a bevándorlóellenes érzület. 

Tavaly az országban a legtöbb rasszista incidens Bécsben történt, közülük sok a tömegközlekedési eszközökön. Az ilyen incidensek 6 százalékát a rendőrség és a biztonsági erők követték el. 

Bűnözés 

Csak 2015-ben és 2016-ban 134 ezer külföldi (az Európai Unió tagállamaiból és azon kívülről) költözött Bécsbe, közülük 25 ezer volt menedékkérő. Azóta a gazdaság nő, a munkanélküliség folyamatosan csökken. 

Noha Bécsben egyre többen élnek, a bűnözés még soha nem volt olyan alacsony, mint 2017-ben. Olyannyira, hogy Bécs éppen emiatt tudta idén megelőzni az ausztrál Melbourne-t az élhetőségi listán. 

A kormány mégis gyakran úgy festi le a bevándorlókat és menekülteket, mint akik kárt okoznak az országnak a munkanélküliség, a bűnözés és az erőszak miatt. Bár Bécs városa másképp áll a kérdéshez, sok területen mégis ki van téve a kormányzati politikának és gyakorlatnak. 

Összességében nagyszerű lehetőség egy ilyen élhető városban lakni. Csakhogy a nagyvárosi élet nem csak az élhetőségről, hanem az egymás mellett élésről is szól. Ha létezne Együttélési Index, azon Bécs aligha szerepelne túl jól. Ez az, ahol nekünk, bécsieknek – külföldieknek és azon osztrákoknak, akik otthonunkká tették a várost – még sok a tennivalónk.”

Döntöttek az osztrák szociális ellátásról - jár-e a kiküldött magyaroknak?

(Fotó: pixabay.com/tookapic)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114226929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.07. 18:33:37

@Arthamyr: Szerintem meg már agyon van dumálva, A teljes Magyarország hivatalosan is retteg mindazoktól, akiknek a bőrszíne nem hófehér. Az egyszeri magyarnak mindenki migráncs, aki nej fehér, sőt még az is, aki fehér, de egy kendővel takarja lea haját. Elkeserítő és szánalmas ez a végtelen korlátoltság és sötétség. Lépcsőházország.

Arthamyr 2018.09.07. 19:01:10

@Pink Petsch: A "teljes Magyarország" lehet, hogy retteg, az is lehet, hogy az olaszok, görögök köpködnek, de ehhez képest a lényeges európai vezetők még mindig wilkommenskulturt tol(ná)nak... Majd ha hadihajók cirkálnak a Földközi-tengeren, és jelentéktelen az illegális beáramlás, az jön be, akit beengednek, nem az, aki az életet is hajlandó kockáztatni, na akkor lesz agyondumálva.

2018.09.07. 19:06:02

azok gondolkodom, hogyan tudnam atbillenteni itt a felgyulemlett feszultseget valami kereszteny-fikazasba, hogy nekem is jo napom legyen :))

Nem volt becsben valami katolikus iskola, ahol a papok a gyerekeket matattak? Biztos volt, mert mindenhol volt.

Arthamyr 2018.09.07. 19:07:00

@puhacica: "na mindegy, fogalmam sincs, hogy hany csalad, meg a tobbi. azt tudom, hogy nem lenne szabad boldog-boldogtalant engedni boklaszni a hatarokon. azt is tudom, hogy akiket beengednek azokat nem azert kellene beengedni, mert barnak, sargak, hupililak, nem is a vallasuk miatt. es akiket kint tartanak, azokat sem ezek miatt kellene elutasitani. mert most ez van. rohadt migrans, maradjon otthon. es: jo, hogy beledoglottek a lezart teherautoba, annyival kevesebb. illetve: be kell fogadnunk mindenkit, mert szegenyeknek rossz a sorsuk.
nem. ez a fekete feher igen nem jatek rohadtul nem mukodik. " - Teljesen igazad van ebben! Azon már gondolom nem értenénk egyet, hogy kit és miért kelljen beengedni.

Itt egyébként ki szított gyűlöletet? Lehet, hogy volt ilyen, most nem olvasom végig újra az összes hozzászólást, de a többsége a hozzászólóknak nem tette...

Bicepsz Elek77 2018.09.07. 19:09:47

Ráccizmus!!! Ez az uj varazsszo manapsag.

Arthamyr 2018.09.07. 19:16:10

@London2009:
Schiffer András, aki egyáltalán nem volt szélsőséges politikus, is kijelentette, hogy a migránsproblémára (bár ő nem ezt a szót használta nyilván) nem volt felkészülve a Genfi Egyezmény, így jelenleg nincsen rá bejáratott megoldás.

Arthamyr 2018.09.07. 19:18:45

@LepesMez: Az nem fog menni. Amelyik keresztényekkel gond van (pl. Semjén dicső pártja), azok nem igazi keresztények, hanem a kereszténység szégyenei.
A keresztények csak úgy vannak, nincs tömeges keresztény migrációs hullám, vagy legalábbis nem felénk tart.

Arthamyr 2018.09.07. 19:24:17

@LepesMez: Egyébként penderíts ide valamit te, hátha lesz min röhögni. :)
Matatás mindenhol van, de az senkit sem zavar, akit nem matatnak.

2018.09.07. 19:29:53

@Arthamyr: Mindenesetre, én már rohadtul unom, az elmúlt hónapokban nem tudtam olyan blog.hu-s bejegyzést megnyitni, ahol a kommentszekcióban legalább egy lájtos migráncsozás ne lett volna. Amikor egy divat-bejegyzés alatt is, akkor már csak röhögtem. Kínomban.
A migráns-hullám, azaz az emberi (és nemcsak) migráció tök természetes jelenség, és megállíthattatlan. Ennek köszönhetjük többek közt, hogy a mi fajunk, a cro magnoni lett az uralkodó főemlős a bolygón, és nem az uncsitesó neandervölgyi. A jelenkori hullámot, csak erőszakkal lehet ideiglenesen feltartani, megállítani semmiképpen. Az erőszak meg minden, csak nem alternatíva.

Arthamyr 2018.09.07. 19:56:10

@Pink Petsch: Ezzel nem értünk egyet, még jó, hogy a te véleményed pont annyit ér a döntés meghozásánál, mint az enyém (bár talán kicsit többet, ha német szavazó vagy). :)

Ha nem lehet megállítani, akkor 2050-re Európában egymilliárd+ ember lesz... Csak azt nem tudom, hogy akkor én hova a picsába meneküljek. :(
Szóval maradjon az erőszak, a határvédelemnek ez szerves része. Egyébként is csak a határsértővel szemben alkalmazzák.

Arthamyr 2018.09.07. 20:11:12

@London2009: Hát köszi. :/ Szóval én menjek a világ másik végére (kezdeni 0-ról), mert elfoglalják, túlzsúfolttá, lepukkanttá teszik a lakhelyem.
Én pinkkel szemben nem tartom természetes jelenségnek a migrációt, és szeretek a seggemen ülni, ott, ahol vagyok, bár ennyi erővel az territoriális viselkedés is természetes jelenség, ami jó ellenpontja lehet a tömeges migrációnak, csak idáig az ilyen állati ösztönökre nem volt szükség. Mi lesz a következő, megverekszünk a tápért és a párosodás jogáért, mint a régi szép időkben?

2018.09.07. 20:14:24

@Arthamyr: Mna, az baszna be, ha mindig mindenben egyetértenénk ;))) Legalább olyan unalmas és fárasztó lenne, mint az állandó migráncs-para.
Természetesen, európai Hófehérkeként nekem is a "saját kutyám kölyke" a legfontosabb, viszont távlatokban szemlélve, 10 és 100 ezer éves távlatokban az emberi fajt, olyan tökmindegy a mi kis "kőkorszaki vergődésünk". A fajunk szempontjából még annyira sem fontos, mint ma nekünk a cro magnoni - neandervölgyi "családi vita" ..

Mester.Tamás 2018.09.07. 20:17:33

Én, amikor Bécsbe jöttem, a szomszéd csak két dolgot kérdezett: beszélek-e németül és dolgozom-e? Mikor mondtam neki, hogy igen és igen, azóta elfogad és tisztel. Ennyi a titka az egésznek.

London2009 2018.09.07. 20:17:39

@Arthamyr: bizom benne, hogy gyorsan eszhez ternek a vezetoink...

Arthamyr 2018.09.07. 20:17:47

@Pink Petsch: Nem foglalkoztat az emberi faj sorsa, sőt még a kisebb közösségek sorsa sem, főleg nem 10 ezer éves távlatokban, hacsak nem fejlődik robbanásszerűen az orvostudomány, hogy megélhessem. Amennyi érdekel benne, hogy mégiscsak ez az a környezet, amiben élnem kell a hátralévő jelentéktelen 10-70 évemet.

Brix 2018.09.07. 20:18:04

Véleményem szerint, a bécsi élet árnyoldalait szinte 100%-ban a migránsok okozzák. Úgy is lehetne fogalmazni: a migráció az a globális folyamat, amely a legkártékonyabb hatással van Nyugat-Európára. A más kultúrából érkező , szinte beilleszthetetlen, csóró népelemek magukkal hozzák szokásaikat, botrányos életvitelüket, és szép lassan átalakítják, a maguk képére formálják a befogadó társadalmakat. Egy bevándorlók lakta negyedben rossz végigmenni, hiszen olyan érzésünk van , mintha nem is Ausztriában járnánk, hanem valahol Ázsiában vagy Afrikában. A bevándorlóknak egy másik szegmense : a gazdag kínai/orosz/arab bevándorlók is problémát okoznak, hiszen már 5000-6000 euró/ nm árak vannak a jobb kerületekben, így az osztrák középosztály egyre nehezebben tud saját ingatlant vásárolni...A rengeteg bevándorló növeli a munka kínálatot , így lenyomja a béreket. Bécsben azért érződik a balkáni/keleti szomszédság... Annyit nem lehet keresni mint Münchenben vagy Frankfurtban...Bécs valóban egy szép város, viszonylag biztonságos, tele látnivalókkal, de nem az a hely , ahova meggazdagodni megy az ember...A bérek viszonylag alacsonyak, a lakhatás költségei magasak, ami nem kedvező a megélhetés szempontjából...A tanulság nekünk ebből az, hogy ne kövessük Bécs példáját, a migráció terén.. Sajnos, itthon is egyre több már a migráns, egyre magasabbak a lakás árak és a bérek emelkedése mindezt nem követi elég gyorsan...

présgép 2018.09.07. 20:18:11

Aki ezt irta Bècsről annak fogalma sincs hol èl valójàban,különösen a bíztonsàg ès büncselekmènyek emelkedèsèt tekintve!Azokat az embereket kellene erről megkèrdezni akik nem 7 hanem inkàbb 17 vagy mèg több ève èlnek Bècsben...

Arthamyr 2018.09.07. 20:19:15

@London2009: Ja, vagy még hülyébbek lesznek, erről neked szerintem akad némi, az enyémnél valamivel közvetlenebb tapasztalatod. :)

2018.09.07. 20:34:59

@Arthamyr: Addig meg kitart a fehér kultúra, úgyhogy ne szarj be, és paráztasd magad tök feleslegesen :DDD

Arthamyr 2018.09.07. 20:35:47

@Pink Petsch: Nem mind1, milyen fehér kultúra tart ki.

2018.09.07. 20:49:02

@Arthamyr: Most mit válogatol, he??? :DDD Egyébként, a kérdés némileg értelmezhetetlen, ugyanis már az a kulturális tök homogén, magyar, hófehér környezet is más volt, amiben te felnőttél, mint az, amiben a nagyszüleid, pedig csak röpke, kb. 40 év telt el, ami lófasz ....

Arthamyr 2018.09.07. 20:54:16

@Pink Petsch: Épp ezért nem értelmezhetetlen. Pl. a magyarhonban most terjeszkedő kultúrából inkább nem kérek, ha lehet választani. Ennek ellenére úgy tűnik, tényleg odaesz minket a fene, még lehet idén is, de nem a kultúra az, ami vonz. :D

2018.09.07. 21:05:24

@Arthamyr: Te, mivel zsarolnak? :DDD Ja, és kik? :DDD

Arthamyr 2018.09.07. 21:08:18

@Pink Petsch: Pl. szeretettel, a családom. :) De egyébként semmivel, amúgy is tetszik az ingyen élet, és nem zavarnak a Magyarország-specifikus rossz dolgok, mert nem érintenek. :)

2018.09.07. 21:17:11

@Arthamyr: Azmás ;)))
Nem-e? Egyelőre ... még ... majd fog, nyugi, hacsak nem hibernáltatod magad 1000 évre ... bár addigra te leszel valszeg a bolygón az uccsó magyar ;)))

komisz_kölök 2018.09.07. 21:41:25

@puhacica: "de, valaszoltam a lenyegre, ott van, kar, hogy nem olvastad. biztos nem illett bele az elkepzelesedbe."

Bocs, lehet hogy lenyelte a valaszt a blogmotor? En nem nagyon talalom. Vagy csak en szoktam meg mernökkent, hogy konkret kerdesre konkret valaszokat kapok? De ha gondolod nekifuthatsz megyszer. Harom egyszerü kerdes, kerlek harom egyszerü valaszban vazold a velemenyed, ugy, hogy az en kevesbe csiszolt agyam is megertse.

"häny gyerekleänyt keseltek meg a csaladban mostanaban nem muszlim elkövetök, mert az nem ugy öltözködött, ahogy apu gondolta.
Ha meg van idöd, kiterhetsz rä, hogy milyen kulturarol beszel az afgan gyerek, aki amugy itt nöt fel, es vegig elvezte az osztrak adofizetök älltal finanszirozott joletet. Esetleg kifejthetned, milyen tarsadalmi veszelyekkel jar, az, hogy az egesz, nagyszamu csalad teljes tamogatasarol biztositja a sracot."

De ha van kedved irhatsz a masik esetröl is, mikor a csecsen gyerek megkeselte a szomszed kislanyt, es bedobta a kukaba, mert aznap olyan rossz volt a hangulata. www.nachrichten.at/nachrichten/chronik/Siebenjaehrige-von-16-jaehrigem-Nachbarn-in-Dusche-getoetet;art58,2897019

Arthamyr 2018.09.07. 21:58:36

@Pink Petsch: Majd szívok minden nap, vagy valami. :D

Arthamyr 2018.09.07. 22:03:31

@komisz_kölök: Hány muszlim tett olyat, mint az amstetteni rém?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2018.09.07. 22:07:08

@arncht:

"En tanulok magam karan, ez nekem tapasztalat, de nevezd nyugodtan eloiteletnek."

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: semmi bajom nem volt ma a hozzászólásaiddal, _csak_ a szóhasználaton futottam néhány kört.

@bpetya75:

"az valóban előítélet, aminek a szükséges és hasznos voltát egyikünk sem vonja kétségbe."

Igen, így van. :)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2018.09.07. 22:12:09

@komisz_kölök:

Olvasom az eszmecserédet puhacével. Nem mindenhol bírom követni.

"es legyszi, ne gyere azzal, hogy a feherek is atlökik a komondoron az asszonyt"

Miért ne?
Mi a baj a komondorral mint kulturális példával?

És kár, hogy @Arthamyr: ilyen fürge, herr fritzl-re én is rá akartam kérdezni.

2018.09.07. 22:19:55

@Arthamyr: Ha valami jó cuccot találsz, kűggyé' mán majd, jóje? ;)

Arthamyr 2018.09.07. 22:23:32

@Nagy kámpics: A komondoros amúgy keresztény, vagy fideszes volt? Egyébként az komoly humorforrás volt, ha az embernek beteg a lelke, mint az enyém. :D

Arthamyr 2018.09.07. 22:24:07

@Pink Petsch: Ok, majd elmegyünk hozzád a hegyekbe tekerni (a biciklit)...

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2018.09.07. 22:34:38

@Arthamyr:

"A komondoros amúgy keresztény, vagy fideszes volt?"

Most meggugliztam, keresztény volt ÉS fideszes.

Ámbátor maga a kérdés feltevése is reakciós észjárásról árulkodik. Ejnye. Mint az közismert, minden keresztény fideszes, és minden fideszes keresztény. Nagyon helyesen, természetesen sőt, hála istennek, mintegy.

És a groteszksége mellett szerintem is vicces sztori volt. :)

Arthamyr 2018.09.07. 22:43:41

@Nagy kámpics: Akkor már csak az a kérdés maradt, hogy ebben a szép szimbiotikus kapcsolatban melyik résztvevő inkább a parazita.

Egyébként most is röhögök, ez annyira abszurd. Nem tudom, mi a szánalmasabb, ha egy parlamenti képviselő ennyire hülye magyarázatot képes kitalálni, vagy az, hogy nem szólt neki senki a környezetében, hogy "noormális?!" vagy az, hogy minimális következményekkel megúszta. Mindenesetre kiválóan jelzi, hogy mennyire fontosak az ország vezetését elősegítő képességek egy fideszes keresztény parlamenti képviselőnél. :D

2018.09.07. 22:44:26

@Arthamyr: Az fasza lesz, mert a cangával úgy taknyolok el, mint egyszeri fideszeskeresztény feleség a vakkomondorral. ;)

Arthamyr 2018.09.07. 22:45:17

@Pink Petsch: :D Főleg, ha már előtte is tekersz, kizárólag gyakorlás kedvéért?

komisz_kölök 2018.09.07. 23:06:00

@Arthamyr: nem tudom, majd utanakeresek. Az is er, ha nyolceves kislanyokat ferjhezadnak ötvenes pasikhoz, vagy konkretan csak a csaladon belüli dolgok erdekelnek?

2018.09.07. 23:10:40

@Arthamyr: Természetesen, csakis az empirikus tudományos módszertani izék végett ;)

Arthamyr 2018.09.07. 23:13:10

@komisz_kölök: Az sem szép dolog, de szerintem több ligával lejjebb játszik.

Arra próbáltam rávilágítani, ezek szerint sikertelenül, hogy nem a legszélsőségesebb, nagyon ritkán előforduló barmokból kellene levonni általánosított következtetéseket egy csoportra. Nem tartom magam muszlim-kedvelőnek, főleg a fanatikusabb vonal nem barátom, de nem az a gondom velük, hogy nagy létszámban késelik a lányaikat a kifogásolt öltözködésük miatt.

komisz_kölök 2018.09.07. 23:34:31

@Arthamyr: ez igy van. Onnan indultunk, hogy az en munkatarsaim pl frankon itegralodtak, ezert nem nagyon erzik, hogy ki lennenek rekesztve. Van viszont egy reteg, ami erre nem hajlando, es aldozatnak erzi magat emiatt. Holott nagyon sikeresen hozzatesznek ahhoz, hogy negativ legyen a megitelesük az öslakosok köreben.

Amugy lejött a szandekod, hogy szerinted a "nem a legszélsőségesebb, nagyon ritkán előforduló barmokból kellene levonni általánosított következtetéseket". Ezert is kerdeztem a kikenyszeritett hazassagra viccesen, ami mär igencsak nem ez a kategoria. Nyilvan nem alltalanos, de nem is olyan nagyon ritka. KIslanyom elözö osztalyaban is volt egy anyuka, akit Törökorszag melyeröl importaltak. Semmi nemet tudas, öt gyerek, a jatszoteren nem allhat senkivel szoba, aki nem fejkendös kollega. Nemtom hanyszor esik at hetente a komondoron, mert nem nagyon tudja elmondani senkinek. Mondjuk pont nem pinceben tartjak, de olyan sokkal azert nem jobb az elete. Ugy szemre meg nincs 35 eves. Nem akarom tudni, hany evesen jött.

Amugy igeretemhez hiven elkezdtem utananezni a kerdesnek. Kicsit mäs, de azert eleg erdekes dolgokat talaltam. Erdemes belenezni:

www.dailymail.co.uk/news/article-1394119/Its-time-confront-taboo-First-cousin-marriages-Muslim-communities-putting-hundreds-children-risk.html

www.reddit.com/r/exmuslim/comments/5zn724/how_common_are_incestuous_relationships_in_the/

Herr Géza 2018.09.07. 23:39:29

@illango pillango: Nem ártott volna tovább is olvasni a cikket: a szülői munkaközösség vezetője, a szülők, és az iskolavezetés közötti vita idejére ÁTMENETILEG vegetáriánus kaját tálaltak csak. A hónap eleje óta ismét van hús a menzán.
Ha már idézel, ne hagyd le a sztori felét.

Csodabogár 2018.09.07. 23:56:59

@Herr Géza: Jajj már! Akkor nem lenne annyira borzasztó a történet.:-)))

Arthamyr 2018.09.08. 00:00:27

@komisz_kölök: Ez megint olyan, hogy hova érdekeljen, hogy maguk közt mit csinálnak? Ha tiltja a törvény, baj, ha nem, ez van. Ha baj, de nem tiltja, akkor igazítani kell a törvényen.

Amúgy nyugat-európai bácsi is importál magának fiatal feleséget, csak ő Ázsiából, Oroszországból, vagy ki tudja honnan. Én is importálnék, ha kellene, de egyelőre elég egy is.

komisz_kölök 2018.09.08. 00:10:14

@Arthamyr: vegülis az oszi is csaladon belül csinalta ;)

VT Man 2018.09.08. 06:02:34

Na, már Belgiumban is megjelentek a nácik:

"A belga állami televízió egyik időjárás jelentője, Cécile Djunga egy éve dolgozik ebben a pozícióban és ez idő alatt folyamatosan rasszista támadások érték. Miután elege lett egy Facebook-videóban vallott a helyzetről, ami gyorsan elterjedt az interneten és felhívta a figyelmet az országban egyre szélesebb körben elterjedő rasszizmusra.

Az ötperces Facebook videóban az időjós arról beszél, hogy az volt az utolsó csepp a pohárban, mikor egy hallgató betelefonált a munkahelyére és azt mondta neki, hogy
túlságosan fekete a bőre és így az emberek nem látnak semmit, csak a ruháit.
Azt mondja, hogy az elmúlt egy évben folyamatosak voltak az ehhez hasonló üzenetek és mostanra lett teljesen elege. Azt is mondja, hogy a nézők egy része azt követeli tőle, hogy menjen haza, ami azért nevetséges, mert ő Belgiumban született. Azt is elmondja, hogy"

index.hu/kultur/media/2018/09/07/cecile_djunga_belga_idojos_rasszista_tamadasok/

kék madár 2018.09.08. 07:04:59

@Határátkelő:
neked egyebkent mi a jo abban amikor ez a migrancsozos kommentfolyam elszabadul? Vagy mazohizmusbol?

tamask 2018.09.08. 09:17:25

A bécsiek még a többi osztrákot is lenézik, nemhogy a fejkendős muzulmánokat, akik németül se beszélnek, nemhogy a bécsi dialektust.
A migránsok hatósági zaklatása kicsit meglep, ugyanis ez standard eljárás, elkérik az útiokmányaikat, kipakoltatják a zsebeiket, átvizsgálják az autóikat. Ezt minden országban így csinálják. Főleg muzulmán országokban. De akár csak Szerbia felől is érdemes autóval, busszal Magyarországra jönni, ott is átkutatják a járművet a határőrök. A magyarok turistabuszait is. Lehet ezt zaklatásnak hívni, de ez puszták hiszti.

@Arthamyr: muzulmánista országokban teljesen normális, ha a családfő az engedetlen lányát bezárja, megveri, sőt a becsületgyilkosság is teljesen elfogadott. Míg Európában az amstetteni rém esete közfelháborodást kelt, addig egy muzulmán országban a családfő által megölt lánygyermek ügye meg se üti a média ingerküszöbét.

Arthamyr 2018.09.08. 09:58:58

@tamask: Elfogadom igaznak, amit írsz, baromira nincs kedvem utánanézni, hogy ez teljesen elfogadott-e (és ami még fontosabb: törvényes-e) pl. Pakisztán nagy részén.
És most hova szarjak? A világ 80%-a tré hely, ahol európai normákhoz/életszínvonalhoz szokva az élet kb. a pokol valamelyik bugyrának felel meg. Ebben vannak muszlim országok is, és azok mindegyike ebbe a 80%-ba esik (leszámítva talán Törökországot). Meg kb. egész Afrika, ahol szintén vannak muszlim országok. Az európai országokban hiába ultrakonzervatív muszlim valaki, nem megy az ilyesmi (biztosan előfordul szórványosan), mert a törvényekbe ütközik.
Semelyik vallás nem jó, ha az emberek spirituális szükségletein túl egyéb dologgal is foglalkozik (pl. a törvényalkotásba beleugatnak különböző vallási vezetők). A munka miatt sokszor szoktam Izraelben járni, az ottani "teokrácia" sem jó.

Ezek a számunkra abnormális dolgok elsősorban a kulturális fejletlenségnek köszönhetőek, és a vallástól többé-kevésbé függetlenek. Az más kérdés, hogy a muszlimok átlagos kulturális fejlettsége valószínűleg alacsonyabb, de ez azért szerintem inkább azért van, mert szar országból jönnek (lásd az előző bekezdést), nem azért, mert olyan a vallásuk, amilyen. Az erős keresztény lobbi sem segítené a fejlődést, abba meg rossz belegondolni, mi lenne, ha visszatérnénk a pár évszázaddal ezelőtti normákhoz (mert ahol muszlim "államvallás" van, azok kb. most tartanak ott, vagy legalábbis baromira le vannak maradva sokmindenben).

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 09:59:48

jómagam több, mint 6 éve élek Bécsben és úgy vélem, fontos pontokat érint a poszt ill. szerzője, viszont csak a közelmúltat nézi nagyobb áttekintés helyett.

nyilvánvalóan konfliktusokkal jár, hogy sokféle hátterű bevándorló az alapvetően zárt és fegyelmezett bécsi osztrák (ami nagyon más, mint a vidéki v tartományi osztrák) közegbe érkezik és részint hozott, majd tanult módon illeszkedik és él.
Bécs viszont történelme miatt is - ez mégis egy birodalmi főváros volt több száz éven át - nem először találkozik a bevándorlás jelenségével. a modern osztrák és bécsi kultúrára is óriási hatást gyakoroltak a környező (főleg szláv) népek. egy hierarchizált társadalomban nem egyszerű csak a szabályokhoz beilleszkedni, többet is kell mutatni másoknál az előrelépéshez.

márpedig ez a hierarchizáltság a mai osztrák, bécsi társadalom része továbbra is. ha épp nem az itt született vagy beköltözött osztrákok alkalmazzák, akkor színre lépnek a jugók vagy saját közegükben a törökök, ennek a sornak a legvégén meg a bevándorló státuszú fiatal afgánok állnak.

itt ezen a fórumon is számtalan rasszista és ostoba kommentet olvasni, legalább törekedni kéne a kirekesztés és xenofóbia ellen. ezt természetesen az osztrák pártok is masszívan kihasználják (50 éve épp a mostani kormánypárt tette lehetővé a törökök bevonását, majd a másik jobboldali párttal karöltve hergelik egymás ellen a balkániakat és az erre fogékony kelet-európaiakat a muszlimok ellen) mert ha valamit igen is meg lehet Bécsben tapasztalni, az a win-win hozzáállás eredményessége. valamint látszik már az a többnyelvű fiatal generáció, akik számára ez az együttélés teljesen természetes.

én ugyan már megszoktam, hogy Bécsben órákon át lehet szemkontaktus nélkül az utcákat járni és néha már örülök, hogy kéretlenül nem lépnek be kis magánszférámba. ugyanakkor nap mint nap tapasztalom, hogy normálisan állva másokhoz hozzám is normálisan és segítőkészen állnak.

Elemér Erdélyi 2018.09.08. 10:27:01

@Din Serpahis: Ez nem hiperliberális poszt. Ez pont az ellenkezője. Azt erősíti, amit a Lázár Jankó mutatott be a Favoriten kerületből...azám. Bécsben élsz?

Elemér Erdélyi 2018.09.08. 10:27:04

A Lázár Jankó asszisztense vagy posztoló.

midnightcoder2 2018.09.08. 10:42:49

Amikor a fehér ember gyarmatosította Afrikát, akkor a négerek azzal zavarták az európaiakat - a nyugati liberósok helyeslése mellett - hogy Afrika az afrikaiaké. Ha viszont az európaiak szeretnének európaiak maradni, és nem keveredni afrikaiakkal, arabokkal akkor rohadt büdös rasszisták.

Din Serpahis 2018.09.08. 10:57:49

@Elemér Erdélyi: Hála Istennek, már nem. Zürich nagyságrendekkel normálisabb hely.

lüke 2018.09.08. 10:58:03

1) Barátságosak-e a bécsiek?

Jein,
de kevésbé szemtelenek
( a piacon nem mamika vagyok , hanem
- bitte Fr DR)

2) rasszizmus jelenléte

volt, van, lesz
kell ehhez az FPÖ! (már akinek)
de MO- hoz képest ég és föld!

3) egymás mellett élésről
. Ha létezne Együttélési Index, azon Bécs aligha szerepelne túl jól.
MO meg pontot se kapna

(megj 21 évig dolgoztam egy kórházban, tenyerükön hordtak!)

lüke 2018.09.08. 10:58:24

@adamskij:
a monarchIában Bécs lakosságának cca 30%- a bevándorló volt
( Metternich szerint pedig a Balkán a Rennwegen kezdődik!)

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 11:46:50

@lüke: pontosan, erre gondoltam.
meg a már említett Favoriten kerület is cseh körzet volt eredetileg.

teljesen egyetértek amit írtál, hasonló tapasztalataim vannak. mindig megadják a tiszteletet, akkor is, ha ezalatt szarkasztikusan hangot adnak a véleményüknek.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 11:49:58

@Din Serpahis: ugyan csak turistaként vannak tapasztalataim Zürichről, de nekem már túl nyárspolgári és tökéletes en látszó (persze nagyon nem az).
nekem kell a tökéletlenség és némi kosz, hogy lehessen látni és értékelni különbséget.
Basel és Bern nekem szimpatikusabb volt.

Szaktanár 2018.09.08. 12:16:29

@Arthamyr: "Az más kérdés, hogy a muszlimok átlagos kulturális fejlettsége valószínűleg alacsonyabb, de ez azért szerintem inkább azért van, mert szar országból jönnek (lásd az előző bekezdést), nem azért, mert olyan a vallásuk, amilyen."

a hibát ott követed el, h európaiként gondolkodsz. nálunk, ahol végbement a szekularizáció (mondjuk 90%-ban), teljesen normális azt gondolni, h van az állam, meg van a vallás, és ez két külön dolog.

ezzel ellentétben azonban, a közel-kelet muszlim országaiban ez a folyamat nem ment végbe, és az ország pont attól szar, h a benne élők muszlimok; ugyanis muszlimnak lenni nem csupán azt jelenti, h nem eszel disznót és a prófétát követed. az iszlám, mint vallás maga nem áll meg a hitnél, hanem az évszázadok alatt egy államszervező eszmévé nőtte ki magát: a törvénykezés, a mindennapi élet alapjává vált. és hát pontosan emiatt problémás beengedni nagy tömegeket európába (figyelem, én itt a tömegekről beszélek, nem az egyénekről. a legáltalánosabb hiba ebben a kommentfolyamban az volt, h mindenki a saját jó/rossz tapasztalataival próbálta meg illusztrálni a betelepülők hasznosságát avagy haszontalanságát, és senki sem gondolt arra, h az egyén és a tömeg két nagyon különböző dolog, ezért más hatást is gyakorol a környezetére).

komisz_kölök 2018.09.08. 12:23:47

@adamskij: "mert ha valamit igen is meg lehet Bécsben tapasztalni, az a win-win hozzáállás eredményessége. valamint látszik már az a többnyelvű fiatal generáció, akik számára ez az együttélés teljesen természetes."

Szeretnem kerdezni, hogy van-e gyereked, es ha igen, häny afgän meg csecsen jär az osztäjukba? Csak mert ez a mondat nagyon emlekeztet egyes naiv ismeröseim kijelentesere, akik aztan a Volkschule utan szepen ugyanugy elhoztak full kereszteny, fizetös iskolaba a gyerekeiket, mit mi. Persze onnantol kezdve megint nyomtak ezt a dumat, mint az egyszeri ällamtitkärasszony a magyar sulikrol.

Arthamyr 2018.09.08. 12:35:11

"ezzel ellentétben azonban, a közel-kelet muszlim országaiban ez a folyamat nem ment végbe, és az ország pont attól szar, h a benne élők muszlimok" - Nem attól, hogy muszlimok, hanem attól, hogy nem szekuláris az ország. Ha keresztények vagy buddhisták lennének, ugyanilyen rossz lenne. A kereszténység is ugyanígy nagyhatalmú államszervező eszme volt, és a mindennapi élet alapja volt, csak mi már túlléptünk rajta (már aki, sajnos ugye elég sokan vannak, akik visszafele szeretnék forgatni az idő és a fejlődés kerekét).
Mint mondtam, szoktam Izraelben járni, ott nagyobb hatalma van a vallásnak (nyilván akkora nincs, mint pl. Iránban), és az is rossz. A kulcs, hogy legyen szekularizáció, ez a fejlettség egy fontos eleme. Ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amit a kulturális fejlettség alatt értettem.

Tömegeket beengedni szerintem mindenképpen problémás (akkor is az lenne, ha azonos kultúrkörből származó, szociális juttatásra nem szoruló, jól képzett, nyelvet beszélő tömegek jönnének), de a kulturálisan beilleszkedni képtelen (pl. aki a vallást az élőhelye törvényeivel egy szintre emeli a döntéshozatalnál), nyelvet nem beszélő csórókból már a kevés sem jó.
Nagyon fontos lenne, hogy az irányítás a mi kezünkben legyen, hogy olyan jöjjön, akire szükség van, és annyi, amennyire szükség van, vagy legalább olyan és annyi, aki kényelmesen elfér anélkül, hogy minket zavarna.
Aztán ha annyira jól állunk, hogy nincs jobb dolgunk, akkor lehet jótékonykodni, és segíteni a fos országok lakóinak, bár eddig az ilyen próbálkozásoknak nem sok jó eredménye volt, sőt...

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 13:04:43

@Szaktanár: amit a szekularizáció hiányáról (iszlám nyomán) írsz, tökéletesen igaz és valós probléma.
bár fogalmam sincs, miért ezt akarja megoldani a pármilliós fidesz-szavazó vidéki magyar, amikor sohasem találkoznak a bevándorlással, mint jelenséggel; szemben pl az oktatással és egészségüggyel.

emellett ugyanúgy megfigyelhető, hogy ez a szekularizáció sem ment végbe minden egyes európai országban (lengyelo, portugália-spanyolo, románia, szerbia) ugyanúgy.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 13:07:45

@komisz_kölök: kérlek, nincs. viszont keresztény intézetbe nem szeretném, hogy kerüljenek és csak erősítik a szegregációt.
több ismerősöméknél nem jelent ez problémát, ilyen is van, nem csak a zsigeri elutasítás.

masada 2018.09.08. 13:07:54

Ja hogy nem érzik magukat jól?! Akkor lehet visszamenni Szíriába meg Ugandába!

Hórukk 2018.09.08. 13:08:04

"A barátaim között (legyenek osztrákok vagy külföldiek) azok, akik muszlimok és/vagy barnább a bőrük általában nem tartják olyan nagyon „élhetőnek” a várost."
Akkor mégis miért oda mennek? Az osztrák (és általában a nyugat-európai) falvakban nyilván más a helyzet, a helyiek általában ismerik egymást, barátságosak. A bevándorlók mégis a nagyvárosokba igyekeznek, a cikkben felsorolt hátrányok ellenére.

Hórukk 2018.09.08. 13:44:15

@Nagy kámpics: Ha valamilyen tény, pl. a bűnözés elterjedtsége vagy a szociális rendszeren élősködés mértéke nem mással korrelál a legjobban, mint a származással és/vagy a vallással, akkor ez innentől kezdve nem előítélet, hanem tapasztalat. Ugye a cigaretta tüdőrákot okoz és ezt minden cigarettára érvényesnek tartjuk akkor is, ha esetleg a Symphoniát vagy a Pall Mallt külön nem vizsgálták. Nem előítélet, hanem statisztikailag bebizonyított tény.
Sokan azt mondják, hogy a bűnözés oka ezeknél a társadalmi rétegeknél a szegénység ("megélhetési bűnözés"), de ez könnyen cáfolható, mert általában azok a bűncselekmények is gyakrabban fordulnak elő körükben (pl garázdaság), amelyek nem hoznak nyereséget. A szegénység tehát - általában - nem ok, hanem következmény.

Szaktanár 2018.09.08. 13:47:19

@adamskij: "bár fogalmam sincs, miért ezt akarja megoldani a pármilliós fidesz-szavazó vidéki magyar, amikor sohasem találkoznak a bevándorlással, mint jelenséggel; szemben pl az oktatással és egészségüggyel."

látod ezt én sem tudom, mert nem tartozom közéjük. jómagam jó oktatással és - viszonylag - jó eü-gyel találkozom, no persze nem mo-n. és persze, ugyanitt, találkozom azokkal a tömegekkel is, akikről beszéltem - nekem tehát kézzelfogható a probléma.

Szaktanár 2018.09.08. 13:48:43

@Arthamyr: nem tudom, mi volt pontosan a célod ezzel a hsz-sal, de ha az, h megerősítsd, amit mondok, akkor sikerült :) jómagam is a szekularizációról és a tömegek társadalomra gyakorolt hatásáról írtam, te pedig lényegében elismételted ugyanazt, némileg átfogalmazva.

Arthamyr 2018.09.08. 14:01:09

@Szaktanár: A különbség, hogy min van hangsúly, milyen következtetésre jutunk: pl. a probléma az iszlám vs. a probléma a szekularizáció hiánya. Szerintem az utóbbi a probléma.

"ezzel ellentétben azonban, a közel-kelet muszlim országaiban ez a folyamat nem ment végbe, és az ország pont attól szar, h a benne élők muszlimok;" - szerintem nem attól szar, hogy a benne élők muszlimok, ha keresztények vagy buddhisták lennének, akkor is szar lenne. Ezért is írtam Izraelt, na az is szar, és az értelmesebb izraeliek sem érzik jól magukat attól, ha zsidóbbá akarják tenni az országukat.

"az iszlám, mint vallás maga nem áll meg a hitnél, hanem az évszázadok alatt egy államszervező eszmévé nőtte ki magát: a törvénykezés, a mindennapi élet alapjává vált. és hát pontosan emiatt problémás beengedni nagy tömegeket európába" - Szerintem meg tömegeket egyáltalán nem emiatt problémás beengedni, hanem alapból problémás ettől teljesen függetlenül is, mint írtam, tökéletesen "megfelelő" emberekből is problémás lenne, akiknek semmi köze az iszlámhoz.

Egyébként meg miért ne lehetne egyetértenem egy hozzászólással, vagy legalábbis a nagy részével?

Arthamyr 2018.09.08. 14:04:22

@adamskij: Ez a probléma olcsón megoldható, az oktatás és az egészségügy nem. Ez az arcukba van tolva propagandával, míg az oktatás és egészségügy hiányosságai csak akkor szembetűnőek, ha az ember igénybe veszi, és látott már jobbat. A migránsválság tolása propagandával ráadásul elfedi többek között az oktatás és az eü. problémáit is (meg az egész rohadt NER visszásságait).

Szaktanár 2018.09.08. 14:04:27

@Arthamyr: ja, akkor jó. csak azt hittem, cáfolni akartál. bár te talán úgy érzed, h cáfoltál, sztem csupán árnyalatnyi különbség van a konklúzióink között :)

Arthamyr 2018.09.08. 14:07:05

@adamskij: Ja, és azért ne említsük már ezeket az európai országokat egy lapon a muszlim országokkal, ezek az országok szekulárisabbak, mint Törökország, ami még mindig fasorban sincs pl. Szaud-Arábiához, Egyiptomhoz képest...

Arthamyr 2018.09.08. 14:07:59

@Szaktanár: Nem akartalak cáfolni, közöltem a véleményem, meg azt, hogy mivel nem értek egyet.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 14:23:06

@Hórukk: akkor itt az ideje, hogy ne egységes “bevándorlók”ként kezeljük ezt a csoportot. az utóbbi évek menekültstátuszt kapottjai már főleg vidéken vannak, ott kapnak szállást, jó esetben (szezonális) munkát is. az osztrák vidéken eleve kevesebb munkalehetőség van, nagy gyárak nincsenek már, vagy turizmus, vendéglátás (ezt pl magyarok viszik már jórészt Graz-Bécs vonaláig és beljebb is a még nem felkapott területeken) vagy mezőgazdaság / erdőgazdálkodás marad.

ugyanígy a lakhatás is erősen limitált vidéken (még Innsbruck, Salzburg nagyságú városokban is), itt csak a menekültek kapják támogatással.

ha a klasszikus török, jugo csoportot nézzük, ők eleve városi munkákra érkeztek, nem vidékre. innentől kezdve aki csatlakozna, költözne, már erre a rétegre számítva egyből városba érkezik. pl az ausztriai török állampolgárok 85-90%a Bécsben él, a jugók is Bécs / Linz / Graz / Wr Neustadtban vannak jelen.
és a lakhatás, közlekedés miatt is előnyösebb a nagyváros, ahol pl Gemeindewohnung program (ennek hiánya BPen manapság már érezhető) is fut, elérhető. tehát több lehetőség nyílik jóval.

adamskij · http://ekonomikrefugeeinwien.blogspot.com 2018.09.08. 14:29:43

@Arthamyr: így van, ugyanerre játszik az övp és fpö is, az idegenellenesség zászlaja alatt szépen meg lehet kurtítani a szociális hálót, lehet pénzt kivonni az oktatásból, egészségügyből.
szóval a képlet ugyanaz, viszont legalább vannak nyilvános viták, kritikus média és néhol lesz következménye a korrupciónak.

a szekularizációs különbségekkel teljesen egyetértünk, szaúdiakkal svéd mintára meg kéne szakítani számos együttműködést, persze ehhez előbb le kéne válni az olajról és földgázról.

tamask 2018.09.08. 14:34:27

@Arthamyr: "Az európai országokban hiába ultrakonzervatív muszlim valaki, nem megy az ilyesmi (biztosan előfordul szórványosan), mert a törvényekbe ütközik."

Európában és Amerikában is teljesen általános, hogy pakisztáni (és gyakran az indiai) családok első unokatestvéreket kényszerítenek össze házasságba. Aki ellenáll, azt megtorolják. Kőkeményen. Csoportos erőszakkal, becsületgyilkossággal. Követlezménye ritkán van, mert általában hazaviszik Pakisztánba, Indiába az ellenszegülő lányt és ott torolják meg rajta az engedetlenséget.

Pont emiatt a beltenyészet miatt rengeteg a szellemi, testi fogyatékkal született gyerek az angliai pakisztáni muzulmánok és indiai hindúk és Sri Lankaiak közt. A pakisztáni származású britek fele az elsőfokú unokatestvérével házasodik, ezért a pakisztáni szarmazású britek közt 13-szor nagyobb az esélye a születési rendellenességeknek, genetikai rendellenességeknek, mint az átlag brit népességben.

www.dailymail.co.uk/news/article-1394119/Its-time-confront-taboo-First-cousin-marriages-Muslim-communities-putting-hundreds-children-risk.html

www.dailymail.co.uk/news/article-5927581/The-tragic-truth-cousin-marriages.html

www.dailymail.co.uk/femail/article-4674136/The-British-Pakistani-women-marrying-COUSINS.html

Arthamyr 2018.09.08. 14:34:29

@adamskij: "az idegenellenesség zászlaja alatt szépen meg lehet kurtítani a szociális hálót" - Ez mondjuk egy jó következmény, ha az a pénz visszakerül az adófizetőkhöz vagy egyéb, hasznosabb dologra megy, pl. oktatásra.
És a lényeg: a szekularizáció hiánya által okozott kellemetlen következmények megoldhatóak a bevándorlás kontrollálásával. Kutyát nem érdekel, hogy a szaudiak hogyan terrorizálják a népüket, ennyi erővel a világ 90%-ával meg kellene szakítani az együttműködést, pl. Kínával, ami azért viccnek is rossz.

Arthamyr 2018.09.08. 14:47:22

@tamask: Ezt az unokatesós házasságot már tegnap is linkelte valaki... Akkor válaszoltam rá, ha van kedved/energiád, visszakeresheted.

Pesti 2018.09.08. 15:53:24

Eddig minden magyarul ment, egyszer csak a szerb cigány nő felállt, mire a vámos hátrább lépett, talán ez volt a pillanat, amikor a figyelme a nő felé fordult. Az ő bőröndjeit kezdte átkutatni, nem talált semmit egy üveg pálinkán kívül, elvette a nőtől, aztán még egyszer végignézett rajtunk, és távozott.
Béla felsóhajtott, lehúzta az ablakot, biccentett, hogy álljak fel mellé. Halkan suttogta, hogy nála volt tizenötezer forint, és örült, hogy nem ő volt a gyanús. A vonat elindult, a távolban feltűnt a határt jelző tábla, a hírhedt drótkerítés.
Társam kiköpött az ablakon.
– Nyolc évet ültem ezért a pillanatért, és akkor lássam ezt az országot, amikor a hátam közepét.
Érdekes, ahogy sorsa alakult erre nem is kellett sokat várnia. Elhagytuk a drótkerítés vonalát, Béla nyelve megeredt.
– Nyolc évet ültem, mert a haver hülye volt, nem hallgatott rám, elkaptak a határon. Tűzharcba keveredtünk, nála volt egy lőfegyver, ő közelebb volt a kerítéshez, neki sikerült átmászni én meg leültem helyette is, amit a határőr súlyos megsebesítése után rám szabtak ki.
Soha sem tudtam meg, hogy ez a történet így, ahogy elmondta igaz volt-e, vagy sem?
– És most, innen hová, merre?
– Bemegyünk Bécsbe, megkeressük kis Puskást. Lehet, hogy az állomáson lesznek, mert nem laknak messze, és, ha segítesz, akkor megkeressük egy másik haverom, akivel egy bandába tartoztunk a háború után ötvenhatig.
– Milyen banda volt ez? Rám nézett, s olyan választ adott, amely csak fokozta bennem a gyanút.
– Mi több pénzt kerestünk, mint mások, volt a rövid magyarázat.
– És ki ez a… haver?
– Majd meglátod, Herr Kelemen a neve, mindenki ismeri őt Bécsben. Én majd nála maradok, ha elrendeződik a helyzet, te meg úgy is mész másfelé, de a kis Puskás neked is segíthet elhelyezkedni.
– Készülsz valahová? – faggattam őt.
– Ausztráliába. A haver, aki kijutott egy illegális kártyabarlangot épített ki Sidney-ben, azt írta, hogy te leülted a nyolc évet értem, én, meg beveszlek társnak, ha megérkezel.
Nyeltem egy nagyot, tehát látnom kell ezt a társaságot itt Bécsben, és addig nem leszek túl független, amíg ez el nem intéződik. Érdekes volt, hogy nem szentelt túl nagy figyelmet nekem, soha nem mondta, hogy tartsak vele, és később is elhatárolta magát tőlem. Úgy fogta fel, hogy én lakáshoz jutok, és talán a közös ismerősünkön keresztül munkához is, és ezt csak vele érem el. Cserében segítenem kellene őt – mivel nem beszélt németül –, hogy megtalálja ezt a Herr Kelement, akit szerinte egész Bécs ismert. Már tervezett, és tele volt nagy dolgokkal a feje.
– Annyi pénzem lesz, hogy egy jachtot vásárolok, és egész nap horgászok, merengett el jövőjéről.
– Otthon horgásztál?

komisz_kölök 2018.09.08. 16:13:36

@adamskij: ja, gondoltam, hogy ilyesmi, mindig a mäs gyereke menjen csökkenteni a szegregaciot. Ismerös otthonrol :(
"nem csak a zsigeri elutasítás" ez kerlek negy ev Volkschule tapasztalata, nem valamifele elvi döntes.

"az idegenellenesség zászlaja alatt szépen meg lehet kurtítani a szociális hálót" igy is lehet fogalmazni. Meg ugy is, hogy az osztrakok kapjak a penzt inkabb a külföldiek helyett. Mint pl a magyarorszagon elö gyerekek, meg a sokgyerekes menekültcsaladok. Nincs kedvem mär utanaguglizni mennyit kaptak a komcsik alatt de olyan 5000 eur körülre emlekszem havonta egy nagyobb csaladnal, amiböl botrany lett.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.08. 19:55:42

@Nagy kámpics: "Le kívánjuk-e vonni a következtetést, hogy a férfiakkal valami baj van? "

Igen drágám le bizony. Te se ugyanúgy regálsz, ha egy sötét utcán egy férfi megy oda hozzád kapatosan, vagy egy nő. Pont az említett "férfi -> nagyobb valószínűséggel agresszív" vonal miatt.

A társadalom azonban olyan, hogy nem tud ellenni férfiak nélkül, míg muszlimok nélkül remekül.

kardio1 2018.09.08. 22:32:25

@bpetya75: ez tényleg így volt !

kardio1 2018.09.08. 22:35:36

@LepesMez: ez legalább annyira unalmas, mint a migranstéma.

Pesti 2018.09.09. 09:08:32

– Nem én, még a halat is utálom, de gondolom, ha már lesz egy jachtom, akkor azt is megpróbálhatom.
Béla majdnem ötven éves volt, vagy tán több, ahogy elmesélte a dolgokat, itt az ablaknál állva éreznem kellett, hogy kevés időt töltött el életében becsületes munkával. Valahogy azonban hiányzott belőle a bűnözőkre jellemző gyanakvás, az a modor, ahogy azok állandóan ellenőrzik mások hűségét, megbízhatóságát, ha túl sokat fecsegnek életükről.
Tervei gyerekesnek hangzottak, de ki mondta, hogy a bűnözők intelligens emberek?
– Különben Marcell ott volt nálam tegnap este.
– Igazán, miért?
– Az unokaöcsém, könyörgött, hogy ne maradjak kint, mert az állásával játszik.
– És, mi történt?
– Kidobtam. Azt mondtam neki, hogy menj a pokolba, törődj a magad sorsával.
– Nem is tudtam, hogy rokonok vagytok.
– Nincs ráírva a homlokomra – a bátyám az apja –, de én nem sokat törődöm velük. Nem vagyok az ő társaságukba való, nevetett saját megjegyzésén. Pláne most, hallottad, hogy benősült?
– Igen, Ilonka mondta.
– Ki az?
– A titkárnő a műhely irodában.
– Engem meg sem hívtak az esküvőre. Na, nem bánt, úgy sem fogom látni őket többé, foglalta össze az ügyet a rokonságról.
Valóban a határtól már kezdtem összehasonlítani a két országot. A táj nem változott jelentősen, láthatóan, azonban, mintha minden takarosabb lett volna. Amerre a szem ellátott több dolgon akadt meg a tekintetem, úgy tűnt itt már tartalmasabb volt környezet. A házak körül sok virág, rendezettebbek, mint otthon, az épületek is gondozottabbak, csinosabbak voltak.

Pesti 2018.09.09. 09:08:41

A vendéglő, ahol Herr Kelemen dolgozott a külvárosban állt egy tekepályával összekötve, ami szintén a vendéglő birtokában volt. Amint az épülethez közel értünk éppen kinyílt a bejárati ajtó, és egy részeg osztrák repült ki a kocsmából. Pár másodperc múlva egy félcipőt is utána hajított valaki, majd egy tagbaszakadt ember lépett ki az ajtón, és még egy párat bele is rugdosott a földön fekvő emberbe. Éreztem, hogy jó helyen járunk...
Béla kilőtt mellőlem, én baktattam utána, Feri, Feri, a barátja nevét kiabálva rohant az ajtó felé. Az előbb még rugdalózó férfi megfordult, a részeg erre felugrott, és sántikálva futásnak eredt, egyik kezében a kidobott félcipővel. Feri hosszasan nézte a felé futó Bélát, majd a két barát egymás nyakába borult. Nem látták egymást ötvenhat óta, amióta Herr Kelemen elhagyta Pestet, és Bécsben működik.
Megálltam, mert ebből az örömből nekem semmi sem jutott. Csak egy pár perc múlva ocsúdott fel a két barát, amikor is Béla bemutatta, és engem is, mint „havert” és tessékelt is be a vendéglőbe, mintha otthon lett volna. Gyakran használta ezt a kifejezést, alighanem ez egy közelebbi kapcsolatot jelentett nála, nagyon büszkén mondta, vagy talán csak egy szokása volt.
Első pillantásra a vendéglő valami lebúj volt, még magyar normák szerint is. A másodikra is. Egy itató. Ütött, kopott asztalok, sehol egy díszítés, itt-ott betévedt, éhes kamionsofőrök. Egy sarokban lompos, sunyi vendégek, külvárosi árnyak, amott átfutó utcalányok, akik valamiért nappal felkeltek, és idehozta őket a sors egy korsó sörre, meg valami hangos beszédre. És néhány jól öltözött furcsa figura, a szomszédos kisebb üzletekből. Két-három helység jobbra, balra, ahonnan emberek járkáltak át egymás asztalához, néhányan magyarul beszélve – még a csapos is –, aki egyébként hazai sváb volt, és egyben a tulaj. Mi a törzsasztalhoz lettünk tessékelve, ahol egyedül ücsörögtünk. Percek múlva a régen látott barát, aki itt pincérkedett másodállásban, valamit kérdezett Bélától, ő egy halk, ne félj, semmitől- lel válaszolt neki.
Erre barátja intett, hogy bemehetünk a másik helységbe, ahol rögtön egy nagy korsó sör volt az ajándéka.
Béla lelkendezett, szemlátomást a fogadtatás, és a helyszín megfelelt az egykori normáknak, barátja elvált felesége is itt volt felszolgáló, ő is nyakába ugrott. Sorra be lettünk mutatva a törzsasztalnál lévőknek. Majd nem elfelejtettem, hogy persze megint ott ültünk, ami nyílván bizonyított valamit a többieknek. Körülnéztem.
Nos, kérem, ez volt a bécsi magyar alvilág egy része. Válogatott tolvajok, zsebmetszők, de inkább metodikus lopással foglalkozók, amint azt rövidesen megismertem. Egy zsiványtanya. Nem valami megnyerő arcok, néhány fiatal, a többsége középkorú ember.
Egy-egy közömbös kérdés Magyarországról, az emberek tartózkodóak, érdektelenek, gyanakvók. Látni rajtuk, hogy a műveltség rég elkerülte őket.
Béla már mesélt róluk a villamoson. Ő még Pesten hallotta Herr Kelemen sógorától, kivel ő együtt dolgozott – és aki már volt kint Bécsben –, hogy milyen társaságra számíthat. De, ahogy mesélt, minden úgy hangzott a szájából, mintha egy munkahelyről beszélt volna. Tűnődtem is, bár már nem lepett meg, ha ennyire ismerte a rokonságot, miért volt ez ilyen körülményes számára megkeresni a barátját egyedül?
Arra rég rájöttem, hogy Béla kevés iskolát végzett. Nehezen tájékozódott, elveszett a városban, sok pénzt kereshettem volna, ha minden sarkon fogadtam volna vele valamiben. Főleg, hogy miként találunk vissza, ahonnan elindultunk. Nos, ebben a környezetben itt az asztalnál nehéz lett volna elmesélnem, bemutatkozáskor, hogy gyerekkoromban elcsentem egy pár forintot az anyám zsebéből, mert előzőleg nem adott a mozira. Mert, hogy csak ennyi “érdemem” volt, más csínytevésekkel együtt. Vagy virágot loptunk. Itt kigúnyoltak volna. Érdemekkel lehetett itt működni, és már ment is a szöveg.

_Epikurosz_ 2018.09.09. 09:36:47

@Pesti: Ez de jó! :)

Poszthoz:
Magyarországgal meg az a baj, hogy nem fokozódni fog a helyzet, hanem eszkalálódni. Szóltam.

jajdehülyevagyok 2018.09.09. 10:56:29

Ha én bécsi lennék, lehet, hogy én sem lennék barátságos.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.09. 11:15:32

@Arthamyr: "Az erős keresztény lobbi sem segítené a fejlődést, "

Jah ezért lehet hogy pl. az usa az olyan elmaradott antidemokratikus ország

Golf2 2018.09.09. 12:16:10

@_Epikurosz_: nem fokozódni fog a helyzet, hanem eszkalálódni... Melyik országból látod így a helyzetet, és mire gondolsz, példák?

_Epikurosz_ 2018.09.09. 16:57:50

@Golf2: Tudom, hogy troll vagy, ezért csak egyszer fogok válaszolni, azt is csak nyilvános infó alapján. Íme: Elnézek északra, elnézek én délre, paranoid fixen néz csak kerítésre. Azért nem adaptív, megmondom most néked, keveset kér infót, s elhisz mindent szépen. Angolul ha tudsz már, sok mindent tanulhatsz, szabad internetről bármit elolvashatsz. Ám alapok nélkül könnyen eltévedhetsz, skolasztikával is épphogy boldogulhatsz. Csak ha rákényszerülsz, hogy egyszer megértsed, az mit eléd raknak, hogy ad ki egészet, akkor látod benne, hol van az a hiba, amire a hazug rámondja, hogy piha! Ut non numeramus, semper ponderamus, docte distinguamus, rem deliberamus.

Golf2 2018.09.09. 20:40:14

@_Epikurosz_: kösz a nem választ! Troll OMG.

0214 (törölt) 2018.09.16. 12:24:37

Vicces ez az "iszlamofób" bélyegző, mert a muszlimoktól csak az nem fél, aki tudatlan. Muszlimnak lenni nem csak vallást, hanem az élet minden területére kiterjedő életformát is jelent. Az alapfelfogásuk, hogy "Törvényt csak isten alkothat, ember nem!", ezért csak annyira és addig tartják be a mi törvényeinket, amennyire muszáj és csak addig, amíg többségbe nem kerülnek. Nem keveredhetnek más vallásúakkal, ha házasság útján mégis, akkor annak fel kell venni az iszlám hitet. Nem hagyhatja el a vallását, mint nálunk bárki, mert a közösség többi tagjának előírás, hogy ilyen esetben megölje /Információ forrásként az Iszlám egyház hivatalos oldalát az islam.com-ot érdemes átböngészni./.
A keresztény gyökerű vallással rendelkezők számára kötelezően fel kell ajánlaniuk az áttérést, a más vallású vagy nem vallásos embereket meg kell ölniük. Az, hogy ezt egy buta német vagy svéd nem tudja még érthető, mert sohasem élt olyan élethelyzet, ahol a saria volt az ítélkezés alapja, mint nálunk a hódoltság idején. A hódoltsági területen lévő települések nyolcvan százalékát tették a földdel egyenlővé, rabszolgának vitték azokat, akik nem tudták fizetni a fejadót.
A többnejűség miatta férfi populáció több, mint felének életcéllá teszik a hit terjesztését, ami több, mint veszélyes a nem muszlimokra nézve.
Az, hogy amíg kisebbségben vannak a muszlimok egy adott területen, nincs velük gond csak átmenet. Meg kell nézni azokat az országokat, ahol már elérték a folyamatnak azt a részét, amikor többségbe kerültek! Ha sikerül egy megyében, tartományban elérni a többséget, egyből bevezetik a sariát. Ránk is ez a sors vár! Ha netán valaki ezt fikciónak tekinti, annak tudom javasolni Indonézia Aceh tartományával kapcsolatos híreket az elmúlt napokból!
A bőr szín alapján való megkülönböztetés, amit a cikk ír biztosan nem igaz, mert a történelmi Ausztriában és a Magyar Királyságban tömegesen éltek barna bőrű emberek, senkit sem zavart. Manapság divat azt állítani, hogy pl. a Magyarországon a cigányokat a bőrszínük szerint diszkriminálják. Arra kíváncsi lennék, hogy ha ez igaz, akkor mikként válogatják ki őket a sokácok, bunyevácok, fekete kunok, besenyők közül, akiknek sok esetben még barnább a bőrük, mint az övék? Ráadásul a a "mi cigányaink" zöme már évszázadokkal ezelőtt integrálódott, akikkel probléma van azok nagy része a román fejedelemségekben végbemenő cigány rabszolgák felszabadítása után menekült az ország területére a XIX. század utolsó negyedében. A rasszizmusnak beállított jelenség inkább annak tudható be, hogy az adott csoport tagjával valami nincs rendben, nem hajlandó beilleszkedni abba a közösségbe, amibe érkezett.

0214 (törölt) 2018.09.17. 11:39:03

@Pink Petsch: " Szerintem meg már agyon van dumálva, A teljes Magyarország hivatalosan is retteg mindazoktól, akiknek a bőrszíne nem hófehér. Az egyszeri magyarnak mindenki migráncs, aki nej fehér, sőt még az is, aki fehér, de egy kendővel takarja lea haját. Elkeserítő és szánalmas ez a végtelen korlátoltság és sötétség. Lépcsőházország. "
A migránsválságnak csak előszele érkezett el hozzánk, a java ezután kezdődik. Nem azért mert Orbán ezt mondja, hanem azért mert a muszlim országokban a demográfiai robbanás már olyan szinten leépített országokat, hogy azok már élhetetlenné váltak és szükségük van olyan országokra, amiket szintén élhetetlenné tudnak tenni. Erre a liberális szemléletű országok nagyon alkalmasak, mert már az összes önvédelmi reflexet kiirtották a lakosság tagjaiból.
Egy példa a sok-sok ország közül; Manapság naponta fognak a magyar határőrizeti szervek bangladesi "menekülteket", nézzük meg mi van náluk otthon; Banglades területe 147 ezer négyzetkilométer, tehát másfél Magyarországnyi. Az ország területének ~ötödét állandóan árvíz sújtja csak termelésre alkalmas, lakni ott nem lehet. Ha területarányosan ugyan annyi lakosa lenne, mint Magyarországnak, akkor ott ~15 millió ember élne. Ezzel szemben a lakosságszám 165 millió fő. 1300 fő/négyzetkilométeres népsűrűséggel. Viszonyításképpen: Debrecen város népsűrűsége 460 fő/ négyzetkilométer.
A muszlim vallás által engedélyezett többnejűség miatt, csak Bangladesben 40-45 millió olyan férfi él, akinek soha az életben nem fog jutni feleség, azért jönnek Európába mert itt meg csak "ribanc" nők élnek, akiknek nemcsak a haját, de még lábát is lehet látni /A többiről nem is beszélve, pl. a strandokon./, annyira erkölcstelenek. A többnejűség miatt egy muszlim társadalom mindig megtermeli a férfitöbbletet, akiknek azt tűzték ki célul, hogy védje, terjessze az iszlám hitet olyan eszközzel, amit épp a vallási vezetők meghatároznak számukra.
Várhatóan a muszlim lakosság a világban 2050-ig ~1,5 milliárd fővel fog nőni. Ha csak azok jönnek hozzánk, akiknek nem jut feleség, akkor 400 millió kiéhezett muszlim férfit kell befoganunk.
Ez olyan szintű konfliktus lesz, mint a Római Birodalmat eltörlő nagy népvándorlás.
Jelenleg nem állunk valami jól, mert az EU nagyjából hasonlóan reagál, mint a rómaiak annak idején, akkor viszont a sorsunk is ugyanaz lesz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása