oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 18. 06:30,  Miért éppen Bécs? 34 komment

2018. augusztus 18. 06:30 Határátkelő

Miért éppen Bécs?

Első alkalommal lett európai a világ legélhetőbb városa az Economist listáján, és rögtön az osztrák főváros az. Most tegyük egy kicsit félre bizonyos volt magyar miniszter videóját, és nézzük meg személyes véleményeken keresztül, mi lehet az, ami miatt Bécs ennyire jó hely (és mi az, ami miatt nem annyira).

Te is Bécsben élsz? Mit gondolsz az előnyeiről és a hátrányairól? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

becs_4.jpgKezdjük a felméréssel! Az Economist Intelligence Unit szokás szerint idén is 140 nagyvárost vizsgált, a sorrendet egyebek mellett a politikai és szociális biztonság, valamint az oktatás és az orvosi ellátás színvonala határozta meg. (Értelemszerűen a 0 az elviselhetetlen, a 100 az ideális szintet jelöli.) 

A győztes Bécs az elérhető 100-ból 99,1 pontot szerzett, ezzel megelőzte a listát hét évig vezető, ám most 98,4 ponttal a második helyre szoruló ausztrál Melbourne-t és a japán Oszakát (97,7 pont). 

Lássuk, miért ilyen jó hely az osztrák főváros, és persze az is kiderül majd, mik a hátrányai! 

Előnyök, hátrányok és kérdőjelek 

Stefan 2000 óta él Bécsben (előtte Liznben lakott), szóval elég jó képet tud alkotni az osztrák főváros előnyeiről és hátrányairól. 

Előnyök

Bécs biztonságos – elég kevés olyan nagyváros van a világban, melynek gyakorlatilag bármely részén a legnagyobb lelki nyugalommal sétálgathat az ember anélkül, hogy bármi miatt aggódnia kellene. 

Nagyszerű a tömegközlekedés - annyira jó, hogy rengeteg bécsinek nincs is autója, mert nincs rá szüksége. 

Életminőség – rengeteg a zöld terület, gyönyörű a belváros és akkor a kávéházi kultúráról nem is beszéltünk. 

Nagyszerű a kaja – ez nem is lehet kérdés. 

Kellemes időjárás – időnként persze meglehetős meleg vagy éppen hideg van, de összességében az időjárás kifejezetten kellemes. 

Hátrányok 

Munka és karrier – ha valaki karriert szeretne, akkor jobban teszi, ha nem Bécset választja. Nincs túl sok nemzetközi tulajdonú nagyvállalat, ráadásul az osztrák piac konzervatív. Kapcsolatok nélkül elég nehéz karriert csinálni. 

Angol nyelv – arányaiban kevesebben beszélnek angolul Bécsben, mint a többi nagyvárosban. 

Egészségügyi ellátás – túlságosan bürokratikus és rendkívül túlterhelt. 

Kérdőjelek 

Ingatlanárak – az elmúlt években az ingatlanárak eléggé felmentek. Ugyan sokak szerint még mindig alacsonyabbak, mint más nagyvárosokban, ugyanakkor Bécs rohamosan zárkózik fel. 

Szegénység és bevándorlás – Bécs már nem olyan biztonságos, mint valaha volt, azért is, mert folyamatosan alakulnak ki a párhuzamos társadalmak. Sokan vélik úgy, hogy a városnak volt egy aranykora, ami lassan lejár. 

Oktatás – a közoktatás egyrészt ingyenes, másrészt azért nagyon nem ugyanaz a színvonala, mint a nemzetközi iskoláké. 

Rasszizmus és idegengyűlölet – nem jobb vagy rosszabb a helyzet, mint máshol. A bécsiek általában véve nyitottabbak, annak ellenére, hogy azért akadnak külföldiek, menekültek által elkövetett bűncselekmények. 

„A kultúrák olvasztótégelye” 

Az ír Simon szerint az osztrák fővárosban sok kultúra keveredik. A dublini férfi feleségével és (hamarosan megszülető) gyermekével él Bécsben immáron nyolc éve, és számára elég egyértelmű, miért választották a világ legélhetőbb nagyvárosának. 

Ő is kiemeli a kitűnő tömegközlekedést (ami szerinte ráadásul olcsó is, hiszen éves bérlet esetén napi 1 euróért lehet használni). A város nagy része ráadásul fél órán belül elérhető, azaz nem kell hosszasan ingázni, és központi elhelyezkedése miatt az egész térség gyorsan és könnye bejárható. 

Tetszik neki az is, hogy az osztrákok komolyan veszik a szabadidőt, és Bécsben van is mit csinálni ilyenkor. Rengeteg a park, ott a Duna, vízisportok, sörkertek, borozók, fesztiválok – mindez tavasztól őszig rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt, míg télen ott a legendás karácsonyi vásár és a jégpályák. 

„A bécsi lakosok nagyjából harmada nem osztrák, ami a várost a kultúrák olvasztótégelyévé teszi”, azaz könnyen találhat magának honfitársat az, akinek éppen erre van szüksége. 

„Nem könnyű barátkozni” 

A szintén helyi Georg szerint Bécs mellett szól a biztonság, a város méretéhez képest jó levegőminőség, a természet közelsége, a nagyszerű tömegközlekedés, a kultúra, és általában véve az, hogy minden megvan, ami egy nagyváros esetén elvárható a meglehetősen jó közszolgáltatások mellett. 

Akadnak persze olyan tényezők is, melyek a Bécs elleni érveket erősítik. „A bécsiek nem kifejezetten örvendenek általános szeretetnek. Néha morbid, bezárkózó, zsémbes, pesszimista banda vagyunk. A külföldi barátaim szerint nem könnyű barátságokat kötni. És sajnos a bécsiek néha rasszisták. Azért a fent leírtakban a hangsúly a „néha” szón van” – írta Georg. 

„Soha nem unatkoztam” 

Comhall szociológiát és német nyelvet tanul a dublini Trinity College-ban, ő egy évet töltött Bécsben, ahol angol nyelvi asszisztensként dolgozott két középiskolában. 

„Szerintem Bécs rendkívül élhető. Öt földalatti vonal van, és nagyszerű a villamos és a buszhálózat is. A metró általában 2-3 percenként jár, hétvégén éjjel-nappal működik” – dicsérte a közlekedést. 

Írként számára a lakbér is elfogadható, ő egy szobát bérelt egy frissen bútorozott kétszobás lakásban havi 380 euróért. 

Az egészségügyi rendszert fantasztikusnak tartja, emellett kulturális téren is kiemelkedő az osztrák főváros, mindig van valamilyen fesztivál vagy egyéb esemény, „legyen az egy kültéri koncert a Museumsquartierben, vagy gasztrofesztivál a Stadtparkban – így aztán soha nem unatkoztam, mindig találtam magamnak valami elfoglaltságot”. 

Comhall is kiemeli Bécs központi elhelyezkedését, olcsón és könnyen el lehet jutni akár Grazba, vagy Csehországba, Szlovéniába, Szlovákiába. Ő ezt maximálisan ki is használta, állandóan utazott. 

„Nem veszem komolyan, ha valaki mogorva” 

A Bécsben született és nevelkedett Susanne igazi világvándor lett, 13 ország 13 városában élt, több mint 30 országban dolgozott és több mint 90-et látogatott meg. Most ismét az osztrák fővárosban él, amit szenvedélyesen szeret, persze bécsiként azért talál panaszkodni valót. 

Szerinte például a bécsi élet egyik legnagyobb előnye az egészségügyi ellátás, ha valaki dolgozik, akkor gyakorlatilag minden 100 százalékig ingyen van vagy fedezi a biztosítás. 

„Gyakorlatilag soha nem kell várni túl sokat az orvosnál, ha pedig nem így lenne, akkor könnyedén találok másikat. Természetesen ha a sürgősségire megy az ember az összes problémájával, akkor előfordulhat, hogy várni kell” – írta. 

Ami a hátrányokat illeti, Susanne szerint sem Bécs az ideális helyszín, ha valaki nagy nemzetközi karriert szeretne, ugyanakkor a repülés sok ilyen helyen elvárás, arra pedig ugyanannyira alkalmas Bécs is, mint Frankfurt. 

„Ami a bécsiek barátságtalanságát illeti, sokszor hallom, de nem értem. Talán azért, mert idevalósi vagyok, de én nem veszem komolyan, amikor valaki mogorva, az ilyesmi előfordul, és itt talán az emberek nem álcázzák annyira, mint máshol. Én azt tapasztaltam, hogy ha barátságos és mosolygós vagyok, akkor a többi bécsi is az velem. Nyilván akadnak barátságtalanok, de azért nem mindenki az” – vélte Susanne. 

Azt ugyanakkor ő is elismeri, hogy jogi diplomával rendelkező ötvenes fehér nőként meglehetősen kivételezett helyzetben van, és elismeri, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet rosszabb lett az elmúlt években. 

„Az én ismerőseim döntő többsége nem rasszista vagy idegengyűlölő (…), csak éppen ezeket az embereket nehezebb észrevenni, mint azokat, akik embereket inzultálnak, különösen részegen” – tette hozzá Susanne. 

„Bécs sem tökéletes” 

Hogy azért legyen magyar megszólaló is, következzen Máté, aki jó két éve írta meg saját tapasztalatait ide, a Határátkelőre. Jöjjön abból a posztból egy részlet (a teljes írást itt olvashatjátok el)!

Közbiztonság 

Teljesen ugyanolyan, mint Budapesten. Itt is ugyanakkora az autófeltörések és lakásbetörések aránya. A metrón többször volt már verekedés, például aznap, amikor ezt írom, verekedett össze két teljesen jól szituált, 18 év körüli osztrák lány, majd egy utas is felállt a helyéről és beszállt a bunyóba. 

A lányok, amikor éppen nem ütötték egymást, köpködtek, az utasok pedig nem tudtak hova ugrani a köpés elől. Sok helyen vannak kóválygó drogosok a városban, akik módosult tudatállapotban próbálnak pénzt szerezni a gyalogosoktól. 

Tisztaság 

Itt sem vigyáznak jobban a tisztaságra, mint otthon. Ugyanúgy van eldobott cigarettacsikk, szemét és fel nem szedett kutyacsomag. Ezeket az utcaseprők takarítják el minden éjszaka. 

Tömegközlekedés 

A tömegközlekedési hálózat szerintem Budapesten és Bécsben is elég jól szervezett, könnyű A-ból B-be eljutni. Nekem az nem tetszik itt, hogy ha a villamos lerobban, nem küldenek pótlóbuszt, mint Pesten, hanem ha az az egy lehetőséged van, hogy eljuss valahova, akkor vagy addig állsz a megállóban, amíg el nem hárítják a hibát vagy elmész inkább máshova. :) 

Osztrákok mentalitása 

Ugyanolyan, mint a magyaroké, vagyis teljesen emberfüggő. Itt is ugyanúgy ledudálják a babakocsis gyalogost a zebrán zöld lámpánál, ledudálják egymást is, de természetesen van, aki nem csinál ilyet. :) Van, aki segítőkész, van, aki nem, van kedves eladó és van bunkó eladó… Ugyanolyan emberek, mint a magyarok. (...) 

Egészségügy 

Ugyanúgy orvoshiány van, mert az itteniek Németországba, Angliába, Írországba vagy Amerikába mennek. Egy kolleganőm apukája rákos lett, és az alapvizsgálatok kiértékelése, vagyis az, hogy a tumor jó vagy rossz indulatú-e, egy hónapba telt. 

Összegzés 

Alapjáraton ha mérlegre kell tennem egy bécsi és egy budapesti ember hétköznapjait, azt mondanám, arányaiban a fizetésük azonos százaléka megy el megélhetési költségekre. 

Bécsben azt szeretem, hogy minden épület külső homlokzata fel van újítva, bár Budapesten is egyre több épületet újítanak fel a belvárosban. Más kerületekben ott is szép állapotban vannak a homlokzatok, mint például a XI. kerületben. 

Az osztrákoknak az anyanyelvük mellett csak angolul kell megtanulniuk, más nyelvtudásra nincs is szükségük. Magyarországon a multiknál általában az angol az alap, és amellé kell még egy idegen nyelv, illetve keresnek olyan embereket is, akik folyékonyan beszélnek angolul, németül és franciául is. Ennyiből az osztrákok könnyebb helyzetben vannak. 

A szüleim egy kisvárosban laknak Magyarországon. Az utóbbi években az a város is simán van már olyan szinten, mint egy átlagos hasonló méretű osztrák kisváros. Felújították az épületeket, gyönyörű karácsonyi dekorációt tettek fel, sok a közösségi program. 

Természetesen vannak dolgok, amik Ausztriában jobbnak tűnnek, de amióta itt lakom és egyenlő arányban látom Budapestet és Bécset, megállapítottam, hogy ami Bécsben jobb, az csak annak az előnynek köszönhető, amit azalatt értek el, amíg nálunk szocializmus volt. 

De ezek a különbségek egyre inkább csökkenni fognak és Budapest „beéri” Bécset. Bécs sem tökéletes, Nagyjából ugyanazokkal a szerkezeti vagy politikai problémákkal küzd, mint Magyarország. 

Ezt nyilván én sem hittem volna el másnak, ezért azt javaslom, hogy aki teheti, jöjjön ki, tapasztalja meg, alkossa meg a saját véleményét, az a legfontosabb. 

Csodás hely, de nem túl spontán 

Darrenre a város történelme, építészete és kultúrája tette a legmélyebb benyomást. Bécs jól vegyíti a történelmet és a modernitást, az első kerületben zökkenőmentesen léteznek együtt a Habsburg-korszak épületei és a modern bevásárlóközpontok és irodaépületek. 

A közszolgáltatások nagyszerűek, különösen az egészségügy és a tömegközlekedés. Bécs központi elhelyezkedését ő is felemlíti, Kelet-Európa nagy része, Észak-Olaszország és Németország déli fele 3-4 órányi autóúton belül van. 

„Ami negatívum, hogy Bécs nem olyan spontán és energiával teli, mint Dublin; itt is jól szórakozhatsz, de minden aprólékosan meg van tervezve, a nyári partiktól kezdve az őszi borkóstolókon át a karácsonyi piacokig” – írta az ír férfi.

Az emberek nagyon őrzik a nyugalmukat és a békéjüket, úgyhogy vigyázni kell, mert este 10 után könnyen kihívják a rendőrséget. A kapcsolatépítés is eltarthat egy ideig a bécsiekkel, akik nehezebben barátkoznak idegenekkel. 

Stefan, Georg és Susanne a Quorán, míg Simon, Comhall és Darren az Irish Times-on fejtette ki véleményét.

A világ 10 legegészségesebb városa - igen. Bécs is köztük van, de nem az első. Akkor melyik az?

(Fotó: pixabay.com/domeckopol)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014187407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.18. 08:42:27

Kár a cenzúráért. Semmi értelme: utólag is törölheted a szemetet, egy kattintással több, mint így.

Életem legszebb hete volt, amit Bécsben töltöttem. Szívesen visszamennék. Az akkori Bécsbe. :( Pár évvel később kimentünk egy napra, de valami megváltozott... már volt szemét az utcán, a korábban látogatott parkban megjelentek narkósnak tűnő csövesek stb. Szóval néhány év alatt a csodák városából a régi, élhető Budapest szintjére züllött. És persze magyar mércével nagyon drága volt.

Shanarey 2018.08.18. 09:45:37

Minden nagyvárosnak, megvan a szebbik oldala, s a kevésbé szép oldala. A turisták, a szebbik oldalt látják, az ott lakók, pedig lakhelytől, avagy munkahelytől függően, mást is látnak mint szépet. Bécset, nem igazán ismerem, utoljára 1995-ben jártam arra.

Shanarey 2018.08.18. 09:50:04

@fordulo_bogyo:

Ilyent akár Budapestről is lehet készíteni. Ez csak attól függ, mi is a készítő célja.

Csodabogár 2018.08.18. 10:22:08

Bécs, szerintem, ezelőtt 15-20 évvel sokkal kellemesebb város volt mint most. A rengeteg turista nem tesz jót neki. A szigoruan vett belvárosból eltüntek a jó kis üzletek és H&M, Zara és társai vették át a hatalmat. Ezzel együtt sok jó kis belvárosi vendéglő is eltünt helyettük turistakiszolgáló álbécsi helyek jöttek létre. Persze aki ott lakik, nyilván megtalálja, hogy hova kell menni enni.
Érdekes módon senki nem méltatta a sok jó szinházat, hangversenyeket és az operát, nyilván manapság már a fesztiválok jelentik a kulturát.:-(

arncht 2018.08.18. 10:42:21

En nem tudom milyen lehet a tobbi... de gyorhoz es salzburghoz kepest nekem kevesbe elheto, de ez nyilvan szokas kerdese, pestet jobban utaltam.

Az egeszsegugy szerintem eppenhogy nem jo... otthon halapenzt kell fizetni, itt meg az korhazi tartozkodast (tobb szaz euro lehet), es sokmindenert fizetni kell, ami otthon ingyenes. A jo gyerek es altalanos orvosra vadaszni kell, gyakran olyan korulmenyek kozott praktizalnak, ami fenyevekre vannak az atlagos gyori rendeloktol. Az ellatas sem tul hatekony, sokkal inkabb penzrol szol a dolog, ami nekem fura volt, de most mar ugyesebben szelektalom.

Az akh meg egy szegyen... olyan mint egy borton es egy gyar egyvelege. Felesegem rakos, igy volt alkalmunk parszor megtapasztalni. Egyszeruen rideg, es pl nincs szemelyes orvos, gyakran az orvos akkor latja eloszor a beteget es a korlapot, amikor o van soron. Hadd ne mondjam, hogy mekkora az eselye igy a felrekezelesnek es mennyire odaadoak. Fizetos orvoshoz el kell menni parszor (par szaz euro hopp), hogy egyaltalan utana a biztositott korhazban foglalkozzanak vele.

Din Serpahis 2018.08.18. 10:43:57

Hát nem is tudom.. Van pár baromi jó dolog, pl ha el akarsz menni egy kajálni egy jót, vagy bulizni, vagy fallabdázni, szóval egyáltalán programot csinálni magadnak, rengeteg opció van és nem is túl drágák.
A lakás is marha olcsó, azóta biztos mentek fel az árak, de öt éve 600 eur-ért béreltem egy lakást egy viszonylag normális környéken.

A tömegközlekedésre öt éve még azt mondtam volna, hogy kiváló, Zürich után azért már hmm hmm vannak problémák. A múltkor visszamentem bezárni egy régi bankszámlámat, pl a Hauptbahnhofon nem lehet normálisan automatából jegyet venni, úgy kellett valami kioskot hajkurásznunk. Az információs irodában az alkalmazottak tök mogorvák és parasztok voltak, szóval ez nem tetszett.

Ami viszont szerintem a legnagyobb hátulütője, hogy sok szempontból olyan mint Budapest, azaz le van pukkanva. A Praterstern meg a Millenium tower környéke tele van gyanus alakokkal, a Praternél pl a feleségemet tuti, hogy nem engedném egyedül mászkálni éjjel.
A fizetések nem túl jók, angolos meló meg kevés van. (azért akad, csak nehéz őket kikukázni)

Din Serpahis 2018.08.18. 10:46:17

Ja, ami meg egyértelmű SZÉGYEN, az a tartózkodási engedély vagy mi a fene megszerzése, egyetlen iroda szolgálja ki az összes Bécsbe érkezőt, na ez úgy néz ki, hogy reggel 6kor beállsz a sorba, ami már akkor kilóg az utcára, 10 köül, úgy nagyjából sorra is kerülsz, és akkor még legyen nálad pár cent fénymásolásra is... na ez akkora szarrágás, hogy komolyan lehidaltam tőle.

arncht 2018.08.18. 10:53:58

Kozlekedes... a fel ora mindenhova az vicc. Max egy vonalon a kozeli keruletbe. Altalanosabb az egy fel-egy ora, mas felebe inkabb masfel ora. De ez a nagy varosok tulajdonsaga.

Az ovodak sem tul szinvonalasak, folyamatosan rotalodnak az ovonok, 150-200 eur havonta. Itthon ingyen van, szerintem semmivel sem rosszabb szinvonalon.

Az osztrakok valoban nem tul nyitottak, munkahelyen is vmi nagyon felszines dolgokrol lehet beszelgetni, es altalaban nem erdekli oket a tobbi ember, csak bemennek, dolgozgatnak, aztan 00kor lelepnek. Hagynak masnak teret a kibontakozashoz :D

A tolerancia sokkal inkabb abban nyilvanul meg, hogy nem erdekli oket a masik, azt csinal, amit akar. De a felszin alatt nem igy van, csak nem mondjak ki, a politika le ia fedi ezt.

arncht 2018.08.18. 11:30:14

Ami nagyon tetszik becsben... a vilagszintu muzeumok, belvaros hangulata, barmikor szivesen megyek. Ahol lakunk, 15 perc az erdo, fel ora a belvaros. Szuperek a kiepitett bringautak es a becs kornyeki tekeresi lehetosegek. A remek ettermek, olasz pizza...

Fiataloknak remek varos, kis gyerekkel vagy idosebbnek kevesbe elheto.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.08.18. 12:40:04

Én sosem értettem hogy Bécs miért szerepel a legjobbak között. Szép, rendezett, és gazdag, ENSZ főváros, de akkor sem értem a hype-ot.

Az expat fórumokra tévedve azért gyorsan lejönnek árnyoldalak, autós életet el lehet felejteni.

Speciel a keleti oldal is eléggé neccesnek hat az ÖMV finomító oldala úgy ahogy van le lehet írni...

Orochimaru 2018.08.18. 12:40:07

A Lázár János a múltkor azt mondta, hogy Bécs teljesen élhetetlen a migránsok miatt.

Csodabogár 2018.08.18. 13:51:06

@Din Serpahis: Ne hasonlisd Zürichhez Bécset. Az előbbi egy unalmas vidéki kisváros, kb. 400 ezer lakossal. Bécs pedig egy igazi nagyváros. Ahhoz képest tényleg kiváló a közlekedés, no meg a kulturális kínálat. Szóval ha választanom kellene, simán Bécsbe költöznék. Sajnos ahol én szeretnék lakni és amekkorában, azt ott nem tudnám megfizetni.:-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.18. 15:00:35

Ez csak nekem tűnik furcsának?

Hogyaszonja: "Bécs biztonságos – elég kevés olyan nagyváros van a világban, melynek gyakorlatilag bármely részén a legnagyobb lelki nyugalommal sétálgathat az ember anélkül, hogy bármi miatt aggódnia kellene. "

, aztán meg:

"Szegénység és bevándorlás – Bécs már nem olyan biztonságos, mint valaha volt, azért is, mert folyamatosan alakulnak ki a párhuzamos társadalmak."

:-)))))))
Ez így elég komolytalan...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.18. 15:09:27

Ja és: index.hu/kulfold/2018/08/18/ha_nincs_kezfogas_nincs_allampolgarsag/
Nagyon helyes, aki ilyen "pazarul" integrálódik, annak lóf@$2 a s399ébe...
:-|

Din Serpahis 2018.08.18. 15:26:29

@geegee: Az ilyeneket helyből ki is raknám Svájcból, húzzanak haza a sivatagba.

M. Péter 2018.08.18. 15:50:46

@geegee: @Din Serpahis: Ortodox zsidók sem fognak kezet ellenkező neművel, és van belőlük néhány ezer Svájcban.

Din Serpahis 2018.08.18. 17:37:51

@M. Péter: Az ortodox zsidóknak is hasonlókat tudok javasolni.

gabors 2018.08.18. 18:00:24

@Ződ2000: " ENSZ főváros, " na azert New York inkabb de meg Genf (Geneva) es Nariobi is nagyobb HQ mint Becs (Vienna) sot mar BP is ENSZ fovaros lesz (a tervek alapjan akar tobb szaz akar ezer korul dolgozot is oda akarnak vinni) bar most eppen harcol az ENSZ ellen petike (persze a penz az jol jon majd)

mivel epp ENSZ ...

RIP Kofi Annan az ENSZ volt fotitkara

gabors 2018.08.18. 18:10:46

@Din Serpahis: "@geegee: Az ilyeneket helyből ki is raknám Svájcból, húzzanak haza a sivatagba. "

meg jo hogy nem toled fugg :-)

Hari Seldon 2 2018.08.18. 18:14:54

Nem vitatom, hogy Bécs szép város, de nekem valahogy ott túl sok a barokk stílusú épület. - Persze lehet, hogy csak szubjektív érzés, de benyomásom mindig ez. Talán azért, mert a Burg nagyon hangsúlyos, meg az a nagy templom a Ringen.

Pesti 2018.08.18. 18:34:40

Felfogásom szerint ki milyen háttérrel, felkészűltséggel rendelkezik úgy szemlél egy idegen várost. A cél is meghatároz valamit, hogy miért is vagyunk itt, munka vagy szórakozás és ha valaki lent kezdi mint én 1970-ben, akkor megismeri az ott élő magyar közösség egy részét is, dolgozni kezd, lassan az embereket és a várost is. Én négy év német tanulása után, jól felkészülve és elhatározva magam, hat hónapot töltöttem a városban.A hazai környezetből kiindúlva, szüleim és baráti körük viszonya a háború előtti élethez, a monarchia hangulatának némi ismeretében a többszörösét kaptam ismeretekben a bécsi életből.Itt nincs sok lehetőség helyhiány miatt leírni a sok jót, a rosszat, és a megtanultakat, de évekig visszavágytam Bécsbe, akkoriban minden kezdeti problémák ellenére jobb hangulatu város volt mint Budapest, nyílván a közösségi életükre, hagyományaikra gondolva. Az árnyoldalát is ismerem, és az ott tevékenykedő magyar bűnözőket is, az összefonódó magyar kiskereskedőkkel együtt.De a város kellemes,ha beszéled a nyelvet és bizonyítasz, hamar elfogadnak,ámbár azóta 48 év telt el, már rég nem voltam ott, amikor kiírták, hogy magyar ne lopj, az én időmben még szívesen fogadtak mint magyart.

Din Serpahis 2018.08.18. 19:16:51

@gabors: Nos most már a letelepedési engedély szabályozása is olyan, hogy aki nem illeszkedik be, attól visszavehetik, aztán mehet haza. Nem lennék meglepve ha hamarosan a kézfogós jóemberek húznának vissza oda ahova valók. (többek között ezt szeretem Svájcban, főleg ha összevetjük az egészen elcseszett német vagy svéd hozzáállással.)

gabors 2018.08.18. 20:38:27

@Din Serpahis: amig a svajciak igy akarjak engem kulnoskeppen nem zavar voltam ott lattam ott elni nem nagyon akarnek bar sielni nem rossz

Antal Jozsa 2018.08.19. 07:40:49

@gabors: Svájcban a vidék nagyon szép és rendezett, nem muszáj Zürichben élni.

@Csodabogár
Igen Zürich kisváros Bécshez képest, de elég nagy agglomerációja van. A városba a napi bejárok száma nagyon magas a helyi lakossághoz képest. Még Németországból is jönnek tömegével ezért "nem értem" hogy a németek nem képesek ezt a határszakaszt teljes erőbedobással ellenőrizni :-) persze saját magukat nem szivatják

Zürichben pedig vannak olyan dolgok megoldások amik azért egy vidéki kisvárosra nem jellemzőek .

arncht 2018.08.19. 09:24:23

Zurich egy kisebb regio fovarosa, igy nincs min csodalkozni :) nekem amolyan semmilyen, foleg becshez kepest. Beccsel szvsz az a legnagyobb problema, hogy erosen atalakuloban van, es nem epp a pozitiv iranyba fejlodik. Korabban nem voltak olyan nagy kulonbsegek varoson belul, most egyik resze csillog villog, a masik meg magyar szinten is koszos, szemetes, leharcolt, olyan pofakkal az utcan es a parkokban, akik koze nem merem a csaladtagjaimat odaengedni. Az egyik legszebb reszen elunk, de tervezzuk, hogy kikoltozunk, mire a gyerek iskolas lesz (del fele - modling, ilyesmi, onnan egyszeru elerni a frekventalt reszeket).

marczy 2018.08.19. 10:29:41

Én nagyon nem vagyok autópárti, gyerekkel is csak nagyobb távolságok végett tudom elképzelni, és kint is csak azért, mert drága a vonat. Városon belül inkább a metró/villamos, mint a dugók. A Südosttangente egy rémálom volt már 15 éve is és most is az.
A fontos különbség: Aspernben épül az üzleti és lakónegyed, DE MÁR RÉG KIHÚZTÁK ODA A METRÓT! Először metró, aztán építkezünk, mint állat, toronydaruk mindenhol. Kimentem oda, tudom.
Nem ám, mint Pesten, ahol a "majd valamikor elér odáig" ígéretével csábítgatjuk a népet, aztán meg amikor mégsem épül meg, jogosan érzik átverve magukat. Lásd Káposztásmegyer.
A gondolkodásuk sokkal gyakorlatiasabb, ez az oktatási rendszerükön is érződik, főleg a felsőoktatás bizonyos szakjain.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.19. 11:28:22

Na akkor most biztonságos vagy nem? Mintha egymá sután az ellenkezője lenne leírva.

És még: legfontosabb az időjárás, arról mégisincs szó. Piszok szeles.

Thomas Dantes 2018.08.19. 14:22:19

Eh. Senkit se érdekel olyanok véleménye akik ott laknak. Akikor se lehet Bécsben élni, megmondta Lázár mert minden nap megölnek a miráncsok. Hülye lipsik...kinek hisztek?! Akik ott laknak?!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.19. 17:26:37

@gabors: Igen, szegény felhörpintette az utolsó koffiját...
Nyugodjon békében.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.19. 17:27:57

@Taxomükke (UK): Min Serpahis?? Jag har inget serpahis.
:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása