oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 17. 06:30,  Kalandos európai minikörút 173 komment

2018. augusztus 17. 06:30 Határátkelő

Kalandos európai minikörút

Ha jól számolom, hat országot ölel át a mai poszt, ami egy nyári autós kalandozás története. És tényleg kalandokkal teli volt Alma és családja minikörútja tele jó és kevésbé kellemes élményekkel.

Mi az a tárgy, amit semmi pénzért nem hagynál hátra, amit magaddal vittél Magyarországról vagy mindenképpen hazavinnél? Fotózd le és írd meg a történetét, miért fontos, mit jelent neked! A fotót és az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldd!

cim_kilatas_egy_svajci_apartmanbol.jpgKilátás a svájci apartmanból

„Mikor tavalyi európai körutunkat sebtében megterveztem Nizza, mint az álmok városa tűnt fel előttem. Sétálni fogunk az Angolok sétányán, eszünk egy virágkehely alakú fagyit a főtéren, valamelyik múzeumba is elmegyünk – ehelyett összeszorul a gyomrom, ha csak rágondolok kirándulásunk első napjára. 

Az első 24 óra annyi csalódással és traumával járt, hogy még rágondolni is rettegek legottan… 

De hát miért pont Nizza? 

Mert ott meg nem jártunk. 

Mert rengeteg kirándulásnak lehet a kiindulópontja bármely égtáj felé indulnánk is, és a legfőbb ok, hogy kedvezményes repülőjegyünkkel csak akkor szállhatunk be, ha van szabad hely. Mivel a párizsi járatok eléggé telve voltak, Nice – ahogy a franciák hívják – kevésbé volt rizikós e szempontból. 

És igen – amikor a katari légitársaság járatán ülve megpillantottam az Azúr Partot, megdobbant a szívem és egy kicsit könnyeztem is. Francia és irodalmi tanulmányaim során annyi csodálatos dolgot hallottam e környékről és annyi szépséget, varázst képzeltem bele, hogy biztosan csalódott lettem volna valamilyen szinten, ha nem is lettünk volna szemtanúi bizonyos dolgoknak. 

Épp hogy kiléptünk a repülőtér ajtaján egy buszpályaudvarra, azonnal visszazavartak mindenkit. Bombariadó, gazdátlan csomag, vissza mindenki. Hát ilyen nincs – füstölögtem magamban. Éppen hogy megérkeztünk… Szerencsére csak az ijedtség volt nagy. Kocsibérlés és irány a szálloda a külvárosban. 

Az első nap nehézségei 

Mikor megpihentünk, este elindultunk kocsival felfedezni Nizzát. De nem tudtunk sétálni az Angolok sétányán, sem a főtéren nem fagyizhattunk, mert egyszerűen a belvárosban sehol egy parkoló. 

Egyre frusztráltabban és éhesebben keringtünk a városban, míg végül néhány török étteremtől kb. száz méterre, a Gambetta negyedben találtunk egy parkolót. Ahogy kiszálltunk, egy fiatal férfi sietett el mellettünk egy kicsit idősebb nő meg rohant utána könyörögve: Várj, várj… 

Aztán a török éttermekhez közeledve egyszer csak azt vettem észre, hogy vércseppekbe lépek. A vércseppek egyre kövérebbek lettek és egy bizonyos ponton vértócsává alakultak. Az utca sarkán ült a fiatal férfi, a csuklója felvágva – a nő ölelgette. 

Nagyon szörnyen éreztem magam - hogy nem tudok segíteni; hogy nem tanultam meg, miként kell nyomókötést csinálni; hogy nincs nálam egy elsősegélycsomag; hogy ilyen tragédia mellett mégis ennem kellett, mert már az ájulás környékezett. 

Mire befejeztük a vacsorát, a fiút is sikerült a mentősöknek annyira stabilizálni, hogy elszállítsák. Többet nem tudunk az esetről. Az újságok nem írtak róla, hiába kerestem a hírt másnap.

utcai_lampa.JPG

Letaglózva nézegettem a vastag pókhálót a kandeláberen és a kövér matrjoska babát az utcán. Akkor még azt hittem, hogy véletlenül egy olyan negyedbe keveredtünk, ahol élnek oroszok. 

A baba egy szupermarkethez tartozott. Az eladó csak oroszul beszélt. Megdöbbenve láttam, hogy török tejet árulnak. Pont azt a márkát, amit mi Katarban is iszunk, mióta a szaúdi szomszédok nem szállítanak tejet. 

Az első nap Nizzában így szomorúra sikeredett. Még kocsikáztunk kicsit a belvárosban, megbámultuk a Kockafej nevű modern művészeti alkotást, felhajtottunk a Boron hegyre, ahol egy kilátónál sikerült parkolni. 

Hallgatni a tücskök ciripelését, ami betölti az egész várost, néztük a Holdat, aminek egész különleges színe volt itt. A természet közelsége megnyugtatta háborgó lelkünket. Sőt, azt a varázst is megtalálni véltem itt, amit előzőleg elképzeltem. 

Második nap: irány Monaco! 

Másnap reggeli után Monaco felé indultunk. Elhaladtunk egy kertiszobor-lerakat mellett és bizony mondom nektek, a kerti törpék kora lejárt. Újgazdagék piros krokodilt, vízilovat vagy esetleg mozaikmintás kerámia zsiráfot vásárolnak parkjaikba errefelé. Hogy kik is újgazdagék, arról majd később.

kertiszobor_lerakat.jpg

Sok zöld, viaduktok, alagutak, csodás látvány. Már majdnem Monacónál jártunk, amikor egy alagútból kiérve hatalmas lángot pillantottunk meg. Nem volt más út, egy-két pillanat alatt el kellett döntenünk, hogy mi a biztonságosabb – gázt adni és gyorsan elhaladni, vagy csak leállni az útszélen és elfutni.

Férjem a gyors elhaladás híve volt. Borzalmas volt, két gyerek hátul, és egy égő, bármikor felrobbanó gépjármű mellettünk… egy újabb alagút előttünk… de megúsztuk. Akadt olyan turista, aki nem volt olyan ideges, mint én. Nyugodtan odasétált a lángoló kocsihoz (aminek a felét már megette a tűz) fényképezgetni.

Monacóban sem találtunk parkolót, így visszafelé vettük az irányt az alsó tengeri úton. Ez is nagyon szép, festői volt. Egy-két helyen sikerült is megállni és egy kicsit fényképezkedni, bámészkodni. 

Döntés előtt álltunk: Nizza vagy haladjunk inkább északnak. Végül aznap az időjárás döntött. Majdnem 40 fok volt, és nem erre vágytunk, amikor Dohából elindultunk, hogy hűsöljünk egyet Európában. 

Lyon... 

Lyon felé vettük az irányt, ami sokáig csak amolyan képletes északi irány volt, mert a GPS útmutatása alapján egyre csak nyugatra haladtunk. Közben szívfájdalommal nézegettem a különleges növényzetű hegyeket és helyeket, melyek meglátogatására nem volt időnk; ciprusok, mandulafenyők és cédrusok - Cannes, Nimes, Avignon. 

Milyen kár, hogy az Azúr part időjárásáról szóló leírások nem teljesen igazak! Hogy nyáron sincs túl meleg...

Éjszaka értünk Lyonba - szakadt az eső. Szállásunk az út mentén egy erdő közelében volt. Másnapra biztosan eláll az eső – biztattam magam – és a gyerekeknek beígért túrázás, erdei séta is végre megvalósul. Lehet, hogy túrázunk egyet. 

Mikor beléptem az étterembe, hogy megreggelizzek, mindenki feltűnően néma és szomorú volt. A hely tévécsatorna harsogta a híreket: nem túl messze tőlünk tíz táborozó gyereket csapott meg a villám az előző viharos éjjel. A túrázás terve szemerkélő esőben törölve. A villámcsapásban megsérült gyerekek szerencsére mind túlélték.

A felhők fölött mindig kék az ég – tovább haladva északnak, erdők mellett elhaladva többször kiszálltunk, élveztük a friss levegőt, a kövér felhőket, a kellemes hűs időt. Pont erre vágytunk. 

Az autópálya mellett kiszámítható távolságokban voltak jó pihenők, benzinkutak. Kicsit kiábrándító volt, hogy szinte mindenhol McDonaldsok várták az éhes utazókat. Nem győztük elhúzni a gyerekeket onnan, hogy együnk inkább egy különleges francia szendvicset a szupermarketből. 

...és Metz 

Metz városában csodák csodájára még parkolni is sikerült a belvárosban. Igaz, csak meghatározott időre. Tetszett a város, kanálisok, bicikliutak, sok műemlék jellegű épület, gótikus katedrális hatalmas rozettával, Szent István templom (ez egy másik Szent István).

metz_varos_foteren.jpgA város főtere

gotikus_katedralis_metz.jpgA gótikus katedrális

Voltak jó kis kávézók, quiche-t ebédeltünk. Sikerült is megsértenem egy pincért. 

- Milyen hús van a quiche-ben? - érdeklődtem.

- Ez nem hús, természetesen lazac – válaszolta felháborodottan. Utánaolvasva jöttem rá, hogy ez a helyi specialitás, a lazacos, spenótos quiche.

luxembourg_fele.jpgÚton Luxembourg felé

Pár óra múlva már Luxembourgban voltunk. Itt sikerült parkolni. A belvárosban digitális kijelzőkön tájékoztatták az embereket a parkolási lehetőségekről. Vadregényes táj és rengeteg építkezés mindenhol. Egy daruféle szerkezet a magasba emelt bennünket és egy zárt, kerek üvegfalú fánkból csodálhattuk meg a várost. 

Leuven 

Belgiumba átérve kicsit nyomasztólag hatottak az útmenti óriásposzterek. Mind ugyanazt hirdette (Ne mobilozz vezetés közben), mellettük az előző évi halálos balesetek statisztikája. 

Brüsszeltől 20 km-re, Leuven városában megpihentünk pár napot. Bár az első szállás nagy csalódás volt. A Booking szerint ez egy családbarát apartmancsoport, szép kerttel a belvárosban. Majdnem minden stimmelt, csak a családbarát nem. 

Jó volt kinyújtózni egy apartmanban a sok francia mini hotelszoba után. A baj csak az volt, hogy a kert tele volt söröző, cigiző munkásemberekkel. Annyira bunkók voltak, hogy odaálltak az ajtónk közelébe, miközben bepakoltunk és gúnyos mosollyal az arcukon bámultak minket. 

Gyorsan bezárkóztunk – és mivel 10-kor a zajos kert is elcsendesült, nagyon jót aludtunk az egyszerű, puritán berendezésű, kicsit falusias jellegű szálláson. Másnap az állomáshoz közeli főtéren reggeliztünk, csodás belle epoque paloták árnyékában. 

A pályaudvaron volt egy zongora a váróteremben, „Tiéd vagyok” felirattal. Gyermekeink örömmel kalimpáltak rajta és a kedves belga emberek meg is tapsolták őket. 

Mindenütt nagyon kedvesek voltak velünk. Mint kiderült egy-két mondatból, néhány idős ember bevándorlónak gondolt. Ismeretlenül is nagyon jó hétvégét kívántak, a gyógyszertárban pedig arról győzködtek, hogy ne adjak pénzt a gyógyszerért, menjek el a szokásos orvosomhoz és ingyen megkapom. 

A mini szupermarketben reklám napszemüvegeket kaptak a gyerekek. A négycsillagos hotelben pedig ingyen svédasztalos reggelit. Még a rendőrök is kedvesek voltak Brüsszel belvárosában, amikor a GPS egy tiltott helyre irányított minket. 

Brüsszel 

Bár meglehetősen fáradtak voltunk, de a belga főváros látványa felemelő volt, a Grand Place tele volt mindenféle európai turistával. Itt hallottunk először magyar szót utunk során. Egy fiatal férfi ingyen ölelést kért egy táblán és mindent áthatott az optimizmus és az együvé tartozás érzése. 

Hollandia 

Hollandiára egy röpke napot szántunk. Reggel eléggé lehűlt a levegő és döbbenten láttam, hogy az útszéli étteremben begyújtották a kandallót. Augusztusban. Nehezen, de találtunk parkolót egy belvárosi kikötő közelében Amszterdamban. 

Ott felszálltunk a hajóra, amiről tetszés szerint fel és le lehetett szállni az egyes állomásokon, de mivel kisebb gyermekünk mély álomba szenderült mindet kihagytuk. 

Csak a hajóról néztük a híres Hard Rock Cafét, a sörgyár előtt a hosszú sorokat, Anna Frank házát, a homoszexuálisok holokausztjának emlékművét, a virágpiacot és a sok vörös és fekete téglaházat, melyek oly bizonytalanul állnak már több évszázada a puha, süllyedős talajban.

Minden borzasztó drága volt, így ebéd helyett egy kávézóban kaptunk be pár falatot. Valami borzasztó büdös sajtot szolgáltak fel. Férjem úgy döntött, hogy inkább éhes marad. Rossz étvágyú kisfiunk azonban belecsipegetett és mind megette. 

Még belefért a napba egy északi falu meglátogatása, ahol volt egy szélmalom és egy normális árú étterem. Itt volt utunk legészakibb pontja. Az ezt követő napokban már nyugodtabb tempóban haladtunk vissza Nizza felé. 

A megbolondult GPS és következményei 

Igaz, elég kalandos volt eljutni a következő szállásra. Ahogy elhagytuk Belgiumot, a hármas országhatárnál a GPS-ünk teljesen megbolondult. Fogalmunk sem volt, merre menjünk, hiába kerestünk térképet, sehol sem találtunk a falusi szupermarketekben. Egyikünk se beszélt németül. 

Végül valahogy mégis eljutottunk a Stuttgart közelében lévő szállásunkra, igaz, eléggé elkésve. Előtte azonban egy nagyon undorító dolgot láttunk, amire a tisztaságukról híres németeknél igazán nem számítottunk. 

Egy elhagyott autós pihenőben a betonasztalok alatt nyüzsögtek a patkányok. Igaz, szürkület volt, igaz, egy szántóföld közelében voltunk, nem túl messze egy atomerőműtől, de egy életre elment a kedvünk az útszéli, erdei piknikasztaloktól. 

A környék egyébként nagyon maradásra csábító volt. Tökéletes tisztaságú (igaz, kissé személytelen) szálloda. Kicsit furcsa volt a Biblia az ágy melletti asztalon. Na jó, próbálkoztak egy kicsit a térítéssel, de különben semmi sem utalt rá, hogy ez valami egyházhoz tartozó hotel lenne. 

Az átlátszó fürdőszobaajtót viszont egyáltalán nem díjaztuk, különösen, hogy a WC is ott volt. Nem tudom, miféle új trend ez, de nem csak mi vagyunk ilyen prűdek, többen is panaszkodtak rá. 

Viszont mennyire jól esett, hogy hideg citromos vizet kaptunk ingyen, ahogy megérkeztünk, majd másnap reggel a hátizsákos német turisták mind vidáman köszöntöttek, ahogy félálomban a folyosón bolyongtam reggel. Nem tudom, mit gondoltak rólam - lehet, hogy csak látták, hogy ember vagyok. 

Valami nyugodt, kulturált előváros volt, ahol jókat lehetett volna bicajozni és sétálgatni, na meg a stuttgarti állatkert hirdetései is marasztaltak. De közben sikerült lecsapnom a Bookingon egy kivételesnek tűnő apartmanra Svájcban. 

Svájc 

Nem először voltunk Svájcban és láttunk már ott gyönyörű helyeket, de az út Ticino kantonba eszméletlenül szép volt. Tavak, vadregényes hegyek, alagutak. Az utolsó alagút nagyon hosszú volt, a férjem úgy elfáradt, hogy aludt egyet a parkolóban, míg mi megebédeltünk. 

Majdnem dobtam egy hátast, amikor megtudtam, hogy a salátabárban megpakolt tányérom 30 svájci frank, de már nem volt mit tenni – fizettem. Minden olaszul volt kiírva hirtelen és az olasz tudásom nagyon hiányos – valamit jól félreértettem.

svajci_reggeli.jpgSvájci reggeli

A szállásunk viszont nem okozott csalódást, mesés volt. Egy kétszintes apartman a hegyoldalban, két terasszal, tóra néző kilátással, mediterrán növényzettel. Az apartman egy patinás szállodához tartozott, aminek a szolgáltatásait is igénybe lehetett venni, ha az ember mászott egy kicsit a hegyen. 

Így vált túlzsúfolt autós túránk négy napra igazán gyerekközpontú nyaralássá. Volt túrázás, játék, uszoda és ha belefáradtak a sok jóba, lemehettek a szálloda belle epoque stílusú könyvtárába, ahol gyorsabb volt az internet és érdekesebb a légkör.

egy_svajci_falu_kilatas_a_teraszrol.jpgKilátás a teraszról 

Itt voltak a legvidámabbak az emberek utunk során. Itt volt az az étterem, ahol lóhúst kínáltak az étlapon, és mi csak néztük – meg az árakat is. Majd leszaladtunk a hegy lábánál lévő mini szupermarketbe és ebédre mélyhűtött készételt vettünk. 

Pisa és ismét Nizza 

Már csak pár napunk maradt. A kérdés az volt: Velence vagy Pisa. Mindenki Pisára szavazott. Minden szép és jó volt, két napot töltöttünk a ferde torony közelében – az utca másik oldalán az egyetem botanikus kertje vidított fel a forró napokon. Egy hangulatos úton autózva tengerparti strand és kilátó nyújtott valamit a természetből nekünk.

pisa.jpg

Az utolsó éjjelre Nizzában egy belvárosi szállodában foglaltunk helyet. Már nem az olcsóság volt a legfontosabb szempont, mint az elején, hanem az, hogy lássunk valamit a városból, érezzünk valamit a hangulatból.

Nagyon jó választás volt, bár csak 500 méterre találtunk parkolót. De a belvárosban voltunk, ahol patinás épületek között modern villamos haladt és reggel virág-, gyümölcs- és zöldségpiac volt az utcában pont az orrunk előtt. A reggelit a szálloda utcai teraszán költhettük el.

Piac és az egyik cukrászda a sok közül

Csak az zavart kicsit, hogy mi voltunk egyedül nem orosz vendégek. A teraszon ráfújták a gyerekekre a füstöt, szörnyen beszéltek a pincérnővel, aki oroszul válaszolgatott és ugrált nekik. Kicsit az volt az érzésem, hogy Nizza és környéke orosz gyarmat.

Utánaolvasva megtudtam, hogy az Azúr part és környéke már a cárok idején is kedvenc üdülőhelye volt az orosz arisztokráciának. Ezért van az orosz cárnéről utca elnevezve itt, ezért van orosz templom, szupermarket, fodrász, kozmetikus Nizzában.

Több tízezer orosz él az Azúr parton és nem bérből-fizetésből… Egy brit magazin állítása szerint az itt elkövetett bűncselekmények 80 százalékáért vagy az orosz vagy valamelyik szláv maffia felelős.

hotel_mirabeau.jpgA Hotel Mirabeau

Brutális betörések, hadsereghez hasonló szervezettség jellemzi őket. Néha a franciák lekapcsolnak egy-egy keresztapát, amire aztán a legfelsőbb orosz vezetés méltatlankodik. 

Annak ellenére, hogy sok gazdag ember él itt, maguk a nizzaiak nem tűntek jómódúnak. Az utcai bolhapiacon szegény francia nyugdíjasok árulgatták apró-cseprő tárgyaikat. Teljesen úgy néztek ki, mint a mi magyar nyugdíjasaink. 

Az utolsó kalandunk a reptéri biztonsági kapunál volt. Nagyon sípoltam - meg az egyik gyerekem is. Egy afrikai biztonsági alkalmazott nő nagyon durván leszedett rólam egy-két ruhadarabot és nyilvánosan többször is végigtapogatott. 

Kissé feldúlva szedegettem össze a ruháimat. Azon nevettünk, hogy utánunk egy lapos kis tini sípolt a kapunál. Spagetti pántos felsőt és tapadós nadrágot viselt. Hova rejthetett volna el bármit is…? De a nő őt is nyilvánosan végigtapizta.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Svájc Franciaország Belgium Hollandia Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714184519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dammiel 2018.08.17. 07:43:25

Hát eléggé koncepció nélküli nyaralás..itt egy kicsit-ott egy kicsit, igazából semmit nem lehet megtapasztalni így rendesen a helyi dolgokból, és egy teljesen fals kép alakul ki a meglátogatott helyről. Uez van Mo-n a hajós túristákkal, akik 3 órára kötnek ki Bp-n. Fingjuk se lesz semmiről, max.beülnek ex-Vizóhoz egy pezsgőre 1000€-ért

Din Serpahis 2018.08.17. 07:53:53

Es mindekozben otthon megdoglott a kiscica meg a horcsog, szerintem ezbigy hianyzik meg a vegerol.

Hufeisen 2018.08.17. 07:55:15

Az égő kocsik csak a filmekben robbannak fel

_z_ 2018.08.17. 07:57:21

Hat, kisse furcsa iras... Europa egy reszet körbeautozva az az elmenby, hogy hol van parkolohely, mi draga, mi van ingyen, es hol cigiznek?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.08.17. 08:02:42

Lehet én tervezem túl picit a dolgokat, de bárhová megyünk én előre megnézem hol van parkoló, wc, etetőhely vagy bármi amire igényünk van.

Taxomükke (UK) 2018.08.17. 08:05:47

Elmegy nyaron a Foldkozi-tengerhez, es csodalkozik, hogy meleg van.....
Oh my sweet baby Jesus!

Taxomükke (UK) 2018.08.17. 08:11:01

Tovabbolvastam... nem kellett volna. Parkolasi mizeria es dragasag.
Ezert kar volt.

Golf2 2018.08.17. 08:17:22

Azt hittem vége a ruszki inváziónak Európában de már sose lesz.

Bredpitt Monika 2018.08.17. 09:01:34

Az egyszeru, puritan munkasemberekig jutottam....

Emeszteni kell az eddigieket...
a felrobbano ego auto allitolag csak Hollywood I latvanytrukk.....

Csunya McDonald's. .....olyat nem szabad enni, csak parizsis szendvicset.....

Ugy latszik bal labbal keltem, ma genya napom van.....

Hari Seldon 2 2018.08.17. 09:05:23

’ Mikor megpihentünk, este elindultunk kocsival felfedezni Nizzát. De nem tudtunk sétálni az Angolok sétányán, sem a főtéren nem fagyizhattunk, mert egyszerűen a belvárosban sehol egy parkoló. ‘

Na itt kitört belőlem a röhögés. Mit is akartatok ? Parkolni? Nizzában? Nyáron? Utcán? – Májusban sincs, nemhogy nyáron. Egyébként is, nyáron parkolni (ha süt a nap) csak mélygarázsba érdemes, ahol árnyék van. Ott nem melegszik fel a kocsi fél óra alatt. Lehet, hogy drágább, de megéri a különbséget.
-

‘Monacóban sem találtunk parkolót, így visszafelé vettük az irányt az alsó tengeri úton.’

Könyörgöm, mit hagytatok ki?!? Ott van az a rohadt nagy mélygarázs bent a kikötőnél, ott van hely. – Nálunk az a jó (Beneluxban biztos, meg gondolom a németeknél is), hogy ha beírod a város centrumát, előbb utóbb ki lesznek írva a mélygarázsok, hogy mennyi hely van, választasz egyet, ami szimpatikus, azt kész…
-

‘Közben szívfájdalommal nézegettem a különleges növényzetű hegyeket és helyeket, melyek meglátogatására nem volt időnk; ciprusok, mandulafenyők és cédrusok - Cannes, Nimes, Avignon.’

Sajnálhatod is. Most jöttünk vissza mi is délről. Nimes nagyon tetszett.
-

‘Metz városában csodák csodájára még parkolni is sikerült a belvárosban. Igaz, csak meghatározott időre. Tetszett a város, kanálisok, bicikliutak, sok műemlék jellegű épület, gótikus katedrális hatalmas rozettával, Szent István templom (ez egy másik Szent István).’

Igen, Metz tényleg szép, kellemes. De ott is lehet parkolni, épp a katedrális mellett van a mélygarázs. Pont a képen látható piac alatt.
-

‘Egy daruféle szerkezet a magasba emelt bennünket és egy zárt, kerek üvegfalú fánkból csodálhattuk meg a várost.’

Luxembourgban szerencsétek van. Általában nyáron (július augusztusban) állítják fel az ilyen szerkezeteket. Bár karácsonykor meg óriáskerék van.

‘A környék egyébként nagyon maradásra csábító volt. Tökéletes tisztaságú (igaz, kissé személytelen) szálloda. Kicsit furcsa volt a Biblia az ágy melletti asztalon.’

A déli németeknél meg az osztrákoknál jellemző, hogy van ilyen tárgy a szállodában. Ez náluk ilyen szokás.

Hari Seldon 2 2018.08.17. 09:17:54

@Bredpitt Monika:
A McDonalds-ot én sem szeretem, nagyon unalmas a kajájuk. Sajnos nálunk tele van vele az ország. Inkább próbálok keresni, egy KFC-t vagy Burger Kinget.

Hari Seldon 2 2018.08.17. 09:22:03

@Taxomükke (UK):
Mi is most jöttünk haza, bár mi nem a keleti részen voltunk, hanem Montpellier mellett, és ott olyan 30 fok volt. - Az igaz, hogy előtte Toulouse-ban szálltunk meg pár napra, na ott és akkor tényleg meleg volt. De a part közelében a 30 fok már elviselhető volt méééég nekem is.

Mrs. Clayton 2018.08.17. 09:22:36

Mi egyreszt azert megyunk oktoberben mert akkor mar nincs akkora tomeg es forrosag, meg azert nem niceben monacoban meg st tropesben szallunk meg mert a kozottuk levo kissebb helyeken eleve felebe kerul, na meg hat jobb is mint egy kozepesen szar varosi szallodaban oroszokkal korulveve. Igaz ami nekem feltunt, hogy varosokon kivul iszonyat kauciokat kernek egy apartmanert, erre ajanlott odafigyelni. Mondjuk azt is kiirjak hogy hen es stag party csapatokat nem fogadnak. Vajon miert?

Bredpitt Monika 2018.08.17. 09:26:12

@Hari Seldon 2: olvasom tovabb a posztot, igazabol szorakoztat, a burger king szerintem is jobb

Latom mar reagaltal, mint helyi szakerto.......akkor olvasom tovabb..

Bredpitt Monika 2018.08.17. 09:27:25

En amerikai utjaim soran szerintem minden hotel fiokjaban talaltam Bibliat...

Bredpitt Monika 2018.08.17. 09:30:15

Vicces lenne, ha a belga plakatokon is az lenne, ami a mienken:

ALLITSUK MEG BRUSSZELT

Golf2 2018.08.17. 09:40:01

@Bredpitt Monika: Náluk azt kéne kiírni hogy állítsuk meg Magyarországot.

Shanarey 2018.08.17. 09:52:03

Bombariadó, rossz hírek a TV-ből, nincs parkoló, Égő autó, akkor most félni kell, Akinek ezek a szempontok sokat számítanak, az maradjon otthon, s ki se tegye a lábát a lakásból.

Na meg a poszt író, beszerezhetne egy normális GPS-t amely netán élő adatokkal dolgozik, s netán rendszeresen frissítve van, továbbá vehetne egy szemüveget is, s akkor majd nem hajt be olyan helyekre, amelyekre tilos a behajtás. Azért mert a SAT-NAV azt mondja, még nem kötelező befordulni oda ahová amúgy nem lenne szabad.

Din Serpahis 2018.08.17. 10:07:16

Ha basszus, ez az Eze fantasztikus, kell oda szerveznem egy kirandulast.

Csodabogár 2018.08.17. 10:44:20

A poszt kissé egyhangu, pedig csodálatos helyeken jártak. Igaz nem igazán jártak, mert többnyire autóztak és parkolót kerestek. Nekem valahogy világos már régen, hogy az igazán jó helyek nem a legolcsóbbak. Katarból utazva, ennyire kell spórolni?
Mi mikor még ilyen autós utakra mentünk, minidg a mélygarázsokat kerestük. Nem lett tűzforró az autó és nem kellett odafigyelni, hogy lejár az idő, igaz nem a legolcsóbb parkolási lehetőség.
Biblia mindenhol van. Skandináviában is, Benelux államokban is. Lehet, hogy a franciáknál nincs.
Oroszok is mindenütt vannak. Ellepték a Spanyol tengerpartot is, különösen Costa de Solt szeretik. Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé gazdagok pl. Hévizre járnak, ahol minden üzletben minden oroszul van kiirva.:-(
Remélem a posztoló tanult az idei nyaralásból és legközelebb jobban átgondolja a dolgokat. Nem muszáj egy nyaralás alatt egész Európát bejárni. Kisebb részeket, jobban megismerve nagyobb lesz az élmény.

Csodabogár 2018.08.17. 10:45:07

@Shanarey: Bérelt autó volt, olyan GPS-el ami van.

Hari Seldon 2 2018.08.17. 10:45:21

@Din Serpahis:
Eze tényleg nagyon szép a Nizzából Monaco-ba vezető Grande Corniche felől lehet leereszkedni oda. Van ott egy jópofa illatszer és szappangyár kis bemuatóteremmel. A környék a helyi levendula termesztés / feldolgozás egyik központja.

_z_ 2018.08.17. 11:04:01

@Csodabogár: Okostelefon? Manapsag a telefonra ingyenesen letölthetö programok nagyobb resze jobb, mint a gyari navik nagyobb resze.

Mrs. Clayton 2018.08.17. 11:16:08

@Din Serpahis: hajra.
Autoberloknek jo tanacs, h figyeljenek arra, h nem minden ceg ad kilometerkorlatozas nelkul autot noce kornyeken, plusz nem erdemes bedolni a berbeado ceg altal kinalt horror excess insurancenak, ami jellemzoen annyi vagy tobb mint a kocsi berleti dija egy hetre, hanem mar elore leszervezett sajat excess insuranceval kell menni. Ilyet altalaban egy hetre 15 font koruli aron lehet kotni. Plusz aki at akar vezetni a hataron erdemes megnezze h mennyi a felar ha van ilyen, nehogy meglepetesek erjek.

Mrs. Clayton 2018.08.17. 11:22:52

@Csodabogár: hat aki gps-t berel az autoval egyutt, az vagy nem jaratos a modern technologiaban, mert ugye eleve valamilyen map van minden okos telefonban, raadasul mar nincs extra koltsege a kulfoldi netezesnek sem europaban, vagy elloptak a telefonjat. En egyedul a gyerekulest berlelnek, mert azt nem szokas magunkkal cipelni.
Plus, mindig a legkisebb autot kell kerni, mert azt hirdetik legolcsobban h behuzzak az embereket. Viszont ezeket jellemzoen nem tartjak ugyse, arra gondolvan h kicsit tobbert majd ugyis kifizetnek egy valamivel nagyobbert, mert senki nem akar egy vw lupoban nyomorogni egy hetig. De ebbol kovetkezoleg nem erdemes tobbet fizetni, mert mini helyett is kozepeset fogunk kapni.

Bredpitt Monika 2018.08.17. 12:02:01

@Golf2: nem ugy tunik, mintha meg akarnak allitani......

Bredpitt Monika 2018.08.17. 12:05:28

@Csodabogár: szerintem is tul sok ennyi orszag egyutt, foleg ket gyerekkel....

Kivancsi vagyok ok hogy eltek meg.
viszont az Usaban utazgatni hetekig is birnek.....de hat, tudom, hogy neked meg az unalmas.....

Bredpitt Monika 2018.08.17. 12:12:57

Alma, bocs a reggeli beszolasokert, vegul is elveztem a beszamolot, bar egy kicsit valoban sok benne a panaszkodas, kicsit mintha a negativ dolgokra jobban koncentraltal volna...de hat vannak peches utazasok..

Legkozelebb ki ne hagyjatok Velencet, fantasztikus varos.

Gyonyoru es kulonleges.

Azert ha elso pillantas utan kell szavazni, meg mindig San Francisco a number one, a 101 es utrol meglatva.

puhacica 2018.08.17. 12:32:34

es meg a bakmacska is kurva

2018.08.17. 13:24:23

" .... együnk inkább egy különleges francia szendvicset a szupermarketből. " ....Muhahahahaaa!!!! :DDD Ez most komoly??? Ugyanaz a szar szupermarket szendvics, mint Budapesten, legfeljebb a műanyagszósz más műanyagízesítésű. A hely, amit keresni kellett volna, az egy pékség ...sok van belőle, na ott kapni francia szendvicset, igaz nem 2 eurórért, mint egy szupermarketben
No, olvasom tovább....

2018.08.17. 13:27:59

"Belgiumba átérve kicsit nyomasztólag hatottak az útmenti óriásposzterek. Mind ugyanazt hirdette (Ne mobilozz vezetés közben), mellettük az előző évi halálos balesetek statisztikája."
Bezzeg a magyar óriásposzterek és egyéb plakátok a buszmegállóktól a metróig, amelyek az éppen aktuális ellenséget köpködik, mennyivel életvidámabbak! :PPPP

2018.08.17. 13:32:48

"Egy elhagyott autós pihenőben a betonasztalok alatt nyüzsögtek a patkányok."
Jé, a természetben élnek állatok is, és nemcsak az állatkeri gyereksimogatóból ismert nyuszik meg barik? :DDDD

2018.08.17. 13:38:03

"Kicsit furcsa volt a Biblia az ágy melletti asztalon. Na jó, próbálkoztak egy kicsit a térítéssel, de különben semmi sem utalt rá, hogy ez valami egyházhoz tartozó hotel lenne."
Németországban minden szállodaszobában van Bibilia, kivéve a hosteleket, meg az olyan 2 csillagos helyeket, mint pl. az Ibis Budget, ahol a szobákban nincs fiókos asztal, ahova be lehetne suvasztani. A németek igen vallásos népek, az olyan vallási ünnepek, mint pl. a Vízkereszt, hivatalos munkaszüneti napok BW-ben.
Kicsivel több tájékozódsá (kb. 5 perc a gúglival), és az ember máris nem tűnik idiótának a térítéses szövegével.

London2009 2018.08.17. 13:49:20

@Pink Petsch: eloszor arra gondoltam, hogy minek utazik az, akinek ennyire nem megy. De utana meg rajottem, hogy inkabb utazzon, hatha egy kicsit bovul a latokore...

Shanarey 2018.08.17. 13:56:18

@Csodabogár:

Nos a gyári beépített rendszerek a legrosszabbak, mert a többségének, esélye sincs arra hogy frissítik. Csak a sokkal drágább autóknál van erre esély, s jelenleg a Tesla az amelynek állandó online kapcsolata van, de még az is javasolhat, ilyen rossz helyre befordulást.

2018.08.17. 14:04:05

@London2009: Hm, tudod, kicsit olyan érzésem volt a poszt olvasása közben, mint amikor az egyszeri magyar '88-ban, életében először túljutott a hegyeshalmi határátkelőn és meg sem állt a Mariahilferig, ahol, aztán mindenre jól rácsodálkozott.
Csak hát 1988 30 éve volt, és azóta van egy olyan izé is, tudod, ami eredetileg katonai meg egyéb ilyen célokra lett kifejlesztve a kommunikációt előségítendő ... mnaaa, hogyishíjják?!
Ja, megvan, internet ... ! ;)))

2018.08.17. 14:12:32

@Csodabogár: @Shanarey: Mondjuk, én eleve azt nem értem, hogy ha az ember nem egyedül, hátizsákos turistaként vág neki Európa egy szegletének , ahogy-esik-úgy-puffan alapon, hanem családostól kölykökkel, akkor hogyajóbüdösfrancban nem képes beszerezni egy pár aktuális és releváns autóstérképet. És miért a jóbüdösfrancnak bízza rá magát egy bérelt kocsi beépített, ki-tudja-utoljára-mikor-frissített GPS-re.
No, de hát nem vagyunk egyformák ....

London2009 2018.08.17. 14:25:22

@Shanarey: oda is benezunk valamelyik nap. Majd integetek!

Golf2 2018.08.17. 14:44:10

@London2009: Nyugati fizetés,keleti kényelem,így könnyű.

London2009 2018.08.17. 14:49:52

@Golf2: nyugati fizetes, nyugati arak, keleti kenyelem... Azert olcsosag, az nincs... Fogalmam sincs ezt, hogy tudjak a magyarok megengedni, de minden tomve van es szorjak a penzt amerre csak nezek. Duborog a gazdasag!!

London2009 2018.08.17. 14:50:50

@Csodabogár: igen, minden rendben. Egesz nap sportolok, egy percre nem erek ra, de nagyon elvezem!
Bar ma pont dolgozom, de valamikor azt is kell. : )

Hari Seldon 2 2018.08.17. 14:52:10

@Pink Petsch:
Nem tudom másnál hogy van, de nekünk az Avis-nál levő beépített GPS elég jól kereste az utakat. Másrészt, akinek van gyereke, (esetleg több) az tudja, hogy a kisgyerek egy óra után, elkezdi piszkálni a másikat (hiába mesélsz neki, vagy olvasol valami mesét), az visszapiszkál, következik, a nyafogás. Stb. Ilyenkor megy a tablet, nézze azt a gyerek, addig sem a mellette levőt piszkálja. A tablet meg lemerül három óra után. (és hát nálunk egy út mondjuk Lyontól hozzánk 6 óra, ezért ez szükséges)
Ezért folyamatosan be kell dugni a USB-be, és/vagy a szivargyújtóba a játékot. - Na most a telefonos navit használva a telefon is lemerül PONT akkor amikor kéne.
Harmadrészt, amennyire szükségem van a pontos irányításra, arra nekem BŐVEN elég a beépített, aminek ezen felül nagyobb a képe, és jobban látom.

De mondjuk ezek az én igényeim / szempontjaim.

Csodabogár 2018.08.17. 14:53:07

@Mrs. Clayton: Le vagyok maradva, már ezer éve nem béreltünk autót és nem is fogunk. Kinőttünk belőle. Így aztán leragadtam a beépített, illetve a kocsihoz járó GPS-nél.:-(
De mi sokszor béreltünk igen kicsi kocsit, igaz hosszú útra azért mindig a sajáttal mentünk. Csak Amerikában "upgrade" alapon kaptunk egy szuper kényelmes nagy kocsit, amitől aztán gyorsan megszabadultunk, mert egy benzinkut is kellett volna mellé.

Hari Seldon 2 2018.08.17. 14:54:19

@London2009:
Úgy, hogy nem raknak félre egy centet sem megtakarításként.

London2009 2018.08.17. 14:58:27

@Hari Seldon 2: nyilvan van egy reteg, akinek ez nem gond. A tobbieket nem tudom. Mindenesetre baromi nagy elet van es az arak eleg kemenyek. Marmint engem mindig meglepnek, bar nem tudom miert, mivel tavalyhoz kepest nem valtoztak sokat, olcsobb meg nyilvan semmi nem lesz. : )
A szolgaltatasok mondjuk baromi olcsok. Marmint Londonhoz kepest minden minimum a felebe kerul, ugyhogy az mondjuk nekem tok jo, de szerintem magyar penztarcahoz merve minden draga.

Csodabogár 2018.08.17. 15:02:05

@London2009: Ezt a hogyant és miből én is sokszor kérdezem magamban. Pesten sincs másként, mindig minden tömve, evés ivásra megy a pénz, na meg autóra és lakásra is. Környékemen olyan kacsalábak épülnek, ami nekem ugyan nem kellene, de a négyzetméter ár 1 millió HUF körül van és minden lakás elkel már építés közben.

London2009 2018.08.17. 15:06:20

@Csodabogár: itt is pont meseltek nekem a teniszpalyan, hogy most epitettek a part mellett egy uj par lakasos lakoparkot. Egy ket szobas lakas 100millio HUF volt es egy het alatt elkelt az osszes. Kivancsisagbol megneztem, hogy milyenek, de meg csak nem is tetszettek...

2018.08.17. 15:15:12

@Hari Seldon 2: Hát, ja, de a posztoló éppen megszívta a beépített GPS-szel ;)))
Mna, de, szerintem te sem mondasz mást, mint én, alapvetően ... ;) Én ugyan nem ismerem, mennyire "megterhelő" két kölyökkel utazni száz kilométereket, mind az idegeknek, mind az áramforrásnak, de akkor, és ezek szerint, egy ódivatú autóstérkép (vagy éppen több) korántsem jön rosszul, ha a delej beint ;)))

2018.08.17. 15:19:51

@Csodabogár: Mert a te ismeretségi köröd nem NER-lovagokból, spekulánsokból, és strómanokból áll ... ezért nem tudod. Az a sok milliárdnyi eurós felzárkóztatási támogatás, aminek az 1%-át, ha költötték a valós célokra .... no, az valahol kikötött. De a pénz, ha csak áll, akkor halott papír. Brüsszel, és a haldokló Nyugat adófizeőinek a pénzét költik az 1 milla per négyzetméterre ....

2018.08.17. 15:45:42

@Csodabogár: Tudod, szerintem, gazdasági-lufi szempontból a mai Magyarország kábé olyasmi, mint Görögország volt a Nagy Lebukás előtt ... kivéve, hogy a mindenkori görög kormány nem próbált meg diktatúrát építeni (valszeg, azonnal feláldozták volna a tagjait Hérának, vagy másnak :DDD), és némileg többet foglalkozott a szociális hálóval, azaz valóban nem hagyta a népet az árok szélén, nemhogy még bele is rúgja. :PPP

gabors 2018.08.17. 16:03:25

"Kicsit furcsa volt a Biblia az ágy melletti asztalon. Na jó, próbálkoztak egy kicsit a térítéssel, de különben semmi sem utalt rá, hogy ez valami egyházhoz tartozó hotel lenne. "

miert csak nem korant vartal ... ??

ez amugy itt az USA-ban pont igy van minden motel/hotel szobaban a fiokban ott van a biblia is (nem tudom minek)

gabors 2018.08.17. 16:12:45

@Bredpitt Monika: "En amerikai utjaim soran szerintem minden hotel fiokjaban talaltam Biblia"

mar beirtam mielott lattam volna ezt a kommentet ... de igy van a legolcsobb motelben is meg a sokcsillagos hotelben is ja Kanadaban is ... igaz az csak az 51 allam

Bredpitt Monika 2018.08.17. 16:14:30

annak, aki meglátogatta Bécset

(index.hu/video/2018/03/07/lazar_janos_bejelentkezes_becs_video/)

annyira szánalmas, de annyira.......

a világ legélhetőbb városai

1. Bécs

2. Zürich

3. München, Auckland

5. Vancouver

6. Düsseldorf

7. Frankfurt

8. Genf

9. Koppenhága

10. Bázel, Sydney

Bredpitt Monika 2018.08.17. 16:26:55

@gabors: csakhogy legyen egy kis kekeckedés is.....

ha már bemásolod a mondatom, ami kivételesen jól sikerült és értelmes, akkor ne hagyd le a t betűt az utolsó szóról, ld: találtam Biblia.....
ez a te sarad...

Hari Seldon 2 2018.08.17. 16:27:18

@Pink Petsch:
Persze, a papír térkép nagyon jó , mert előre átlátod nagyjából a vidéket távlatosan. Nekem is van szinte minden régióról, meg megyéről, Brüsszeltől, Toulouse-ig oda vissza.. :-)

Sokszor elég az is, mert rögzül, amikor az ember "kint van terepen". Így aki országon belül sokat megy, az gyorsan ráérez, hogy mikor melyik csomópontnál, milyen szolgáltatások vannak.

gabors 2018.08.17. 16:28:55

index.hu/kulfold/2018/08/17/los_angeles_fokonzul_magyar_haz_szeles_tamas/

tanulsagos a balkani konzul ....

ezert csak szavazni jarok az itteni konzulatusra pedig sokszor hivnak a kaja es a bor mindig jo volt de annyire "part politiikai" lett "az emut nyoc evben"... es a kultralis kozpontot is megszuntettek

gabors 2018.08.17. 16:33:39

@Bredpitt Monika: bocs a kopipeszt nem mindig jon ossze ...

beteszem most pontosan. rendben ?

<helyreigazitas>
Monika igy, helyesen irta az eredeti posztban

"En amerikai utjaim soran szerintem minden hotel fiokjaban talaltam Bibliat... "

gabors 2018.08.17. 16:35:19

Az egesz utat ez jellemezte ....
"Már nem az olcsóság volt a legfontosabb szempont,..."

szegeny gyerekek .....

2018.08.17. 16:36:33

@Hari Seldon 2: Egy előrelátható ember! :DDD
Igaz, egy papír-térkép nem fogja előrejelezni az éppen aktuális dugókat, de nem is függ egy frissítés-hiányától ;).
Mellesleg, tényleg nem értem, miért csak a bookingra, airnbn-re, amazonra, kínai gagyikra meg pornóra használják a népek a netet. Ugyanis ingyenes térképek vannak a német turisztika infópontokon az adott környékekről .... nem, nem az útszéli kis vegyesboltokban. Ott valóban ritkán fordulnak elő, mondhatni soha, mert a helyieknek ritkán kellenek, mondhatni, soha ... :DDD

sörm 2018.08.17. 16:39:21

@Din Serpahis: én pár hete voltam és álom!!! Viszont du 5-kor minden bezár, ami kár, mert gyönyörű lenne onnan naplementézni. És ne kövessétek el azt a hibát mint mi hogy á ez olyan kicsi, 2 óra elég lesz. Olyan hangulatos hogy megér több időt.

Funfact: van egy bxxxxtt nagy Attila szobor Ezében, annak emlékére hogy a derék hunok bevették :)

2018.08.17. 16:42:59

@gabors: Hm, na, próbálták low-budget alapon megúszni .. ezért nem mentek mélygarázsba, ahol pedig lehetett volna, ezért gyalogoltak fél kilométereket, amikor nem szerettek volna, de az alternatíva pénzbe került. Gyakorlatilag az összes tipikus turista-hibát elkövették, legfőképpen meg azt, hogy átszámítottak forintra. Mert mondjuk, otthagyni a kocsit egy mélygarázsban, egy kényelmes helyen egy egész napra lett volna 10 vagy 15 euró, és ezt rögtön átkonvertálták, hogy ennyibe Budapesten sem kerül egy hétre ... vagy valami ilyesmi .-...

Bredpitt Monika 2018.08.17. 16:44:09

@gabors: na jó, megnyugodtam, nehogy csorba essen a tökéletes image-en (hahaha)

sörm 2018.08.17. 16:54:37

Mi próbáltunk okosabbak lenni és vonattal mentünk be Nizzába autó helyett Mentonból. Bejutni bejutottunk, aztán vonatsztrájk... Szerencsére a család férfitagjai taplraesettek: ahogy megjelent a kijelzőn hogy ma nem megy több vonat azonnal kirohantak az épületből. Mire mi értetlenül utánuk kullogtunk lestoppoltak egy taxit. Én duzzogtam hogy megnézhettük volna mert biztos megy mentesítő busz, már kifizettük a jegyet, nem hagyhatnak ott stb. Na ja... Ismerősöknek már taxi sem maradt, de még szállást is csak több óra után találtak egy jó messzi szállodában. Úgyhogy a jó drága taxival is olcsóbban és stresszmentesebben úsztuk meg.

Bredpitt Monika 2018.08.17. 17:03:56

Alma, ezt nektek küldöm, hogy legközelebb Velence ki ne maradjon,

MICSODA FANTASZTIKUS VÁROS!!!!!!!

GYÖNYÖRŰ, ABSOLUTELY BEAUTIFUL !!!!!!!

www.youtube.com/watch?v=ka-ZgwCXKho&t=54s

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 17:05:17

@London2009: (Arra a fene nagy jólétre alapozva próbál minket hazacsábítani egy kissé szemellenzössé lett ismerősöm. Hogy mennyire jo és bezzeg, és lám, a Balaton, a zajló élet stb. Pedig jó fej, de teljesen agymosott lett mióta visszaköltözött.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 17:12:04

@sörm: én Mentonba vágyom vissza, férj nem volt hajlandó ott aludni a mi nagy európai autóutunk alkalmával. Na, majd egyszer...

Csodabogár 2018.08.17. 17:27:39

@Pink Petsch: Most azon gondolkozom, hogy hova lett az a nem kevés EU pénz, amit az olaszoknak adtak infrastrukturára. Állítólag nem csak a beomlott híd volt ramaty, hanem az egész úthálózat és számos más híd is.

Csodabogár 2018.08.17. 17:36:44

@kisrumpf: Neki nyilván bejött, ettől még nem kell agymosottnak lenni. Mondjuk én nem csábítanék soha sehova senkit, majd ha akarja eljön/megy magától.

2018.08.17. 17:44:17

@Csodabogár: Kábé és valszeg pont oda, ahova a magyar .... de ez az olaszok problémája. Majd, ha a teljesen feleslegesen felépített magyar Völgyhíd is összeomlik (amennyit elloptak, reális az esély), akkor lehet erre visszatérni Index - főcímben, addig meg a szart sem érdekli. Bár a magyar Völgyhíd tovább ki fog tartani, mert tök felesleges volt, és pont annyi is a kihasználtsága összevetve az olasszal.
Mondjuk, azt nem értem, hogy miképpen menti fel a magyar lopásokat az, hogy az olaszoknál is lopnak, de te biztosan tudod ....

London2009 2018.08.17. 17:58:01

@kisrumpf: jo is itt, az biztos. Csak mint irtam, nem tudom, hogy lehet eleg penzt Magyarorszagon keresni ugy, ha valaki tisztessegesen szeretne dolgozni es nyugodtan aludni ejszakankent. Egyszeruen baromi draga minden. Nekem a londoni fizetesembol ez igy irto jo, de magyar berbol...egyszeruen tenyleg nem ertem hogyan lehetseges. De valami fontos informaciom biztos hianyzik, miutan amint irtam tele van minden hely es jobbnal jobb autok cirkalnak, ugyhogy valamit nyilvan en csinaltam rosszul, amig itt eltem. : )

gabors 2018.08.17. 18:07:54

@kisrumpf: koszi de nem elek bibliaval bar legutobb mikor valami isten tanui becsongettek es mindenfelerol bibliai dolgokrol kezdtek beszelni akkor mondtam bocs de mi az hogy biblia ? alluk leesett es mondtak szivesen kuldenek egyet ingyen mondtam ok utanna gyertek vissza ... el is kuldtek valamit de nem tartottam meg ...

gabors 2018.08.17. 18:11:36

@Csodabogár: "@Pink Petsch: Most azon gondolkozom, hogy hova lett az a nem kevés EU pénz, amit az olaszoknak adtak infrastrukturára. Állítólag nem csak a beomlott híd volt ramaty, hanem az egész úthálózat és számos más híd is. "

ott mar a II VH ota epul a NER (Camorra, Cosa Nostra, 'Ndrangheta meg egy par kissebb) pont ugy mukodik mit az emut nyoc ev !!

Na oda kerult a sok EU penz

Mrs. Clayton 2018.08.17. 18:24:20

@Csodabogár: mi evi 4-5x berlunk egy-egy hetre, eleinte meg jol lehuztak, de aztan kitanultam. Epp nem reg jutott eszembe, hogy amikor eloszor ugy 1997-ben autot bereltunk meg nem volt semmi laca-facazas, kellett egy dombornyomott kartya aztan kesz is volt. Szerintem meg a gyerekulest is ingyen adtak. Tavaly Malagan meg ki is nevettem a hitetlenkedo kisasszonyt, aki meg akart fyozni, h az o kiegeszito biztositasuk jobb, mint az enyem, meg olcsobb is. Aztan amikor meglatta a szerzodesemet, tobbet nem akart semmit ramsozni. Ujabban nagyon resen kell lenni. Foleg Niceben lattam olyan ceget, akinel felarat kell fizetni, ha ugyanoda viszed vissza mint ahonnan hoztad, ha nem akarsz fizetni akkor mashova kell visszavinni. Tiszta vicc.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 18:26:52

@gabors: nem téríteni akartam, te, csak lásd, hogy honnan ered ez a biblia minden hotelszobában dolog...

Mrs. Clayton 2018.08.17. 18:27:56

@gabors: hozzank minden szombaton jonnek a jehova tanui. Fogalmam sincs hogyan jutnak ki ide de megoldjak. Egyik nap amikor nem engedtuk be a not a bejarati ajton, bejott hatulrol az udvaron keresztul. Az sem zavarta, hogy a kutya vicsoritott ra. Amikor megkerdeztuk, h megis mit csinal, mondta h erdekelne, hogy szerintunk mi tenne bennunket boldogga. A ferjem csak annyit mondott erre, hogy o pont boldog lenne, ha a no elhuzna a kertunkbol a francba meg mielott megharapja a kutya. Erre azert kisetaltal.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 18:31:40

@Csodabogár: agymosott, mert mindig mondja, hogy nincs a mai Mao-val semmi baj. Ha pedig szóbakerul, hogy de, van, a homokba dugott fej módszerével védekezik. A minap meg azt is megkaptam, hogy a média torzítja el Orbán es tsai tetteit, ott és külföldön. Ez már agymosottság.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 18:39:38

@Bredpitt Monika: "Azert ha elso pillantas utan kell szavazni, meg mindig San Francisco a number one, a 101 es utrol meglatva."

A szivem csucske SF es HWY1 vegig :) Ideje megint vegigmennunk rajta! A legutobbi tuz majd folcsuszamlas utan egy resze le volt zarva, de vegre megint megnyitottak! Hurra! www.raggedpointinn.com/highway-1-travel-updates.php

Mrs. Clayton 2018.08.17. 18:44:17

@kisrumpf: en meg soha senkitol nem hallottam, hogy a politika beleavatkozna az eletebe. Pedig a tesom irodavezeto egy egyetemen, a baratnom magas beosztasban van az egyik kamaranal. Ha valahol, akkor ilyen helyeken mindig benyomul a politika, de meg ellenzekikent is eloleptettek oket nem is egyszer. Aztan ismerek sok vallalkozot is de senki sem panaszkodik arra, hogy elnyomas, meg beleszolas lenne barmibe. Egyedul egy valakirol hallottam, hogy a konkurenciaja a Rogannal uzletel es allitolag bevonatta az illeto minden engedelyet, hogy majd igy megszerzi az uzletet. A problema azzal volt, hogy a konkurens nem szamolt azzal, hogy a masiknak is vannak kapcsolatai, aztan par honapos kieses utan visszaszerezte az engedelyeit. De ez a ket ember nem berbol meg fizetesbol el meg nem is kisvallalkozok.
Ha igy adodik, hogy a brexit miatt nem tudunk itt maradni, siman hazamegyunk mi is. A ferjem mar nezegette, hogy a vallalkozasa otthonrol jobban megerne-e.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 18:45:54

@Pink Petsch: "Kicsivel több tájékozódsá (kb. 5 perc a gúglival), és az ember máris nem tűnik idiótának a térítéses szövegével."

:)) vegulis egy csecsemonek minden vicc uj analogiara az utazo is talalkozihat olyan dolgokkal, ami neki ujdonsag :) A Gideon mission meg most is gyujt adomanyokat arra, hogy minden hotel/motel szobaban el tudjon helyezni Bibliat.
www.todayifoundout.com/index.php/2013/07/why-there-are-bibles-in-hotel-rooms/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 18:48:16

@kisrumpf: bocs, most latom, hogy te is belinkelted a gideonos sztorit :)

2018.08.17. 18:48:59

@London2009: Na, úgy sehogy... már ha valaki tiszteségessen szeretene dolgozni és nyugodtan szeretne aludni éljszakánként ... úgy sehogy sem lehet, "egyszerű, puritán" melósként annyit keresni, hogy évenete nyugodt szívvel megenegdhessen magának és a családjának 2 hetet Hévízen, anélkül hogy különösebben figyelne arra, napi hány kólát akar innni a "büdöskölke" .... :(((

2018.08.17. 18:59:36

@Zsuzsi65: Ó b+! :DDD
Nodeazért, picivel komolyabban, egy keresztény európai országban, ki az a "barbár pogány", aki meglepődik, és szóvá teszi a szállodai Bibliát?
Egy barna, arab migráncs!!!! Adja meg a választ, minden hithű magyar! A leguccsó NER-utasítás szerint.
Errefel meg, egy tök hófehér, állítólag keresztény magyar családanya dumál itt térítésről a szállodai keresztgény Bibllia kapcsán, mert túl hülye ahhoz, hogy a netet az akció-keresésen túl, mástra is használja.
Nem kicsit ironikus, meg szánalmas, hogy mennyire idiótán hülye bír az átlagpolgár (jelen esetben magyar) lenni. Nem kell izgulni, ez a réteg, minden nációban megvan, de ha magyar az illető, akkor valahol mégis fáj, hogyan lehet valaki ennyire alapvetően idióta?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 19:13:19

@Mrs. Clayton: valoszinuleg nem is fog beleavatkozni az eletedbe. De en maradok kint, amig lehet, mert hanyinger, ami ott folyik. S volna latni, amikor majd elszamoltatjak oket - ja, nem, ebren almodom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 19:13:55

@Zsuzsi65: :-) ismétlés a tudas anyja, allitolag

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 19:16:07

@Pink Petsch: jaj, ne mar. ez egy kicsit kemeny, nem gondolod? Nem mindenki olyan jol tajekozodott es sokat latott, mint te.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 19:20:50

@Pink Petsch: "Nem kell izgulni, ez a réteg, minden nációban megvan, de ha magyar az illető, akkor valahol mégis fáj, hogyan lehet valaki ennyire alapvetően idióta?"

Ertem en...:))) az mindig jobban faj, amikor a "sajatunk" ilyen, igaz? :) de ahogy Kisrumpf is irta, gyakorold a toleranciat, es gondolj bele, hogy biztos lenne olyan szitu, ahol te lennel ugyanigy meglepodve...:)

Csodabogár 2018.08.17. 19:38:08

@Pink Petsch: Nem menti fel, csak eszembe jutott a hasonlóság okán. A magyar völgyhíd szerintem egy vicc, főleg, hogy új korában viaduktról áradoztak. Extra elmentünk, mert elképzelni se tdtam, hol van ott viaduktra szükség, ismertem kb. a helyet. Aztán kiderült, hogy én az igazi viaduktokra gondoltam, amik pl. Svájcban nagy számban találhatók és tényleg elképesztőek helyenként.
A mai posztban is szó volt róla, a Tessinbe vezető út televan viaduktal és alaguttal. Na és mint írja a psztoló egyikalagut nagyon hosszú volt. Noná! A Gothard néhány éve még Europa leghosszabb alagutja volt. Lehet, hogy még mindig az.

2018.08.17. 19:41:53

@kisrumpf: De kemény, és minél előbb tér magához valaki, annál jobb. Az "európai legkeresztényebb nemzet, aki megvédi a kontinenst a csúf migráncsoktól" országának polgárakjént, illene nem meglepődni azon, hogy a szállodai szobákban Biblia van. Ugyanis jó 100 éve gyakorlat ez a Gideon társaságnak köszönhetően ... kezicsókolom, üdv, az európai kultúrában, amelyet állítólag védünk ...

2018.08.17. 19:46:37

@Zsuzsi65: A faszom kivan a toleranciával, amikor csak nekem kell gyakorolnom, és minden bunkó hülyeségét lenyelnem. A tolerancia ugyanis kétirányú dolog, és aki hülye azt már nem tolerálom, pláne, hogy 2 perc alatt tudna véget vetni a hülyeségének, ha nemcsak azt csekkolná az országúti mekis menü mennyivel drágább a szupermarketes szendvicsnél a franciáknál ....

Csodabogár 2018.08.17. 19:47:28

@kisrumpf: Ha te azzal foglalkozol, hogy itt mi folyik, akkor máris beavatkozott az életedbe.
Szerintem pl. az is hányinger ami ma Amerikában folyik, de arról itt senki nem beszél.
Ez persze az én életemet sehol nem befolyásolja, mert nem a politikával élek együtt.

Csodabogár 2018.08.17. 19:50:41

@Pink Petsch: Látom ez a szupermarket szendvics megülte a gyomrodat, pedig volt ám mélyhűtött kaja is útközben.:-)

Te hol főzöcskézel a közeljövőben?

Shanarey 2018.08.17. 20:03:33

@Csodabogár:

Az a bizonyos völgyhíd, azért készült, mert anno bizonyos akkor épp ellenzéki, helyi kiskirályok, közel lévén a tűzhöz, megtudták hogy majd arra megy az M7. Ennek okán felvásárolták a környékbeli földeket, hogy majd a szoci kormánnyal, amikor az M7 nyomvonal miatt majd kezdődnek a terület felvásárlások, jól megfizettetik a terület árát. Nem jött össze, A mezei autópálya helyett, lett a völgyhíd, mert ahhoz nem kellett olyan sok területet megvásárolni.

2018.08.17. 20:04:38

@Csodabogár: Áhh, a mélyhütött készkaja ország-és kontinensfüggetlenül szar, és ezt az emberek tudomásul is veszik, hogy legfeljebb kényszermegoldás, ha egész nap nem ettünk egy nyamvadt bannánnál többet ;) Szóval, ez nem akaszt ki :DDD De hogy valaki legyen annyira konzumidióta, hogy azt higyje a francia G20-as szupermarketekben (példa csak francia szuperre) kapható szendvicsek bármelyike is vallami francia gasztronómiai különlegességet képvisel....! Mna, ehhez tényleg konzumidiótának kell lenni. Ugyanaz a szar szendvicsalapanyag, mint Budapesten bármelyik Sparban, csak más műanyagízt adnak a szósznak nevezett izéhez.
Hm,már hogy én? Hm, hát a Titi-tónál, de cukrászat lesz az, ahogy sejtem ... huuhhhh! ;)

Mrs. Clayton 2018.08.17. 20:04:57

@kisrumpf: azert a hanyinger az eros tulzas. Abban egyetertek, h sok minden nincs rendben, de szerintem a hanyinger az kb eszak korea meg venezuela vagy egyes afrikai orszagokkal kapcsolatban merul fel, nem Magyarorszag miatt. Persze ha te nem akarsz oda menni, en biztos nem beszellek ra

Hari Seldon 2 2018.08.17. 20:08:04

@Pink Petsch:
Nem tudom, de nálunk "majdnem abból lenne botrány", ha biblia lenne a szállodában. Itt mindenki aki vallásos, úgyis hozza magával, én nem vagyok hajlandó pluszban fizetni a szálldáért, mert van kiadásuk a bibliára. Akinek kell oldja meg, vigye magával vegyen egyet. Szerencsére ez magánügy 1905 óta.

gabors 2018.08.17. 20:12:27

@Mrs. Clayton: mindig ugyanaz jon ? csak kerdezem...

en ugy szoktam nyitni hogy mivel olyan hogy isten nincs, kar folytatni ... ilyenkor van hogy valami olyan a valasz hogy hiszen en magam vagyok isten/jezus elo tanuja... akkor valasz dehogy csak egy nagy balek vagy (ha fiatalabb) akkor meg hozzateszem de nem gond legtobben kinovik ezt is ....

ha becsonget az meg legit, de ha bemegy a kertbe az mar birtok haboritas. itt hivhatom a rendort aki figyelmezteti hogy legkozelebb letartoztatjak

2018.08.17. 20:15:36

@Hari Seldon 2: Hm, a párizsi Ibisben, ahol márciusban voltam egy hetet, ott volt a Biblia a helyén, az éjjeli asztalka fiókjában .... és az árképzését tekintve, én nem drágállottam a helyet :PPP
De szerintem, de ezt simán trollk,odásnak szántad, hogy egy imakönyv, vagy akár bármilyen könyv alapvető megléte egy szállodai szobában 10 centnél nagyobb összeget képviselne egy átlagos szobaárban .... :PPP

Mrs. Clayton 2018.08.17. 20:16:02

@gabors: nem, valtogatjak egymast neha. Mondjuk miota a ferj elhajtotta az egyiket, azota nem voltak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.17. 20:17:14

@Csodabogár: itt nem, de baráti körben felmerül. Egy kivételével minden közeli barátunk, családdal, oda telepedett, már állampolgárok.

Volna miröl beszélni, de szerencsére inkább utazások stb. vannak teritéken, gyerekek stb. Érdekes, de ök pl. nem csábitgatnak, hogy költözünk oda :-)

@Pink Petsch: jo cukrászkodást, most fejeztem be mára a sütést. Ha azt is ilyen lendülettel csinálod, remekül fog menni.

2018.08.17. 20:22:53

@kisrumpf: Be vagyok darelve tőle, ugyanis én szakács vagyok ... oké, a piskóta, a linzer, a kenyérpuding, talán még az angolkrém is megy fejből, de a többi néma csend és hullaszag, én sosem akartam cukrász lenni, nem az én világom a patikamérleg, de az előző helyemről mindenképpen el akartam jönni, így most ezt dobta a gép. Legfeljebb megtanulom, baj nem lehet ... ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 20:23:00

@Hari Seldon 2: "én nem vagyok hajlandó pluszban fizetni a szálldáért, mert van kiadásuk a bibliára."
Nem kell pluszt fizetned, ez a misszio adomanya, a szalloda sem fizet erte:) Mondjuk Fr-rol tudjuk, hogy erosen vallas-ellenes a felvilagosodas ota, szoval az egesz orszag eleg szekularis.

Hari Seldon 2 2018.08.17. 20:23:48

@Pink Petsch:
Az árat igen, de az elvet nem. Akinek szüksége van az maga oldja meg. Mi is pont most voltunk Lyonban Ibis-ben amikor jöttünk haza délről, ott nem volt. És Toulouse-ban sem, meg Carcassonne-ban sem, meg őszintén szólva amikor máshol megszálltunk szinte soha nem volt.
(azért írom inkább a szintét, mert nem emléxem rá, de ettől még visszamenőleg 10 éve egyszer előfordulhatott - vagy nem)

Ellenben nálatok, amikor Magyarország felé kell autóznunk, mindig volt ilyen könyv. - Ezért mutattam rá az eltérő szokásra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 20:26:19

Bocs a nagyon OFF-ert: epp most tettem le a telefont a los angelesi konzulatussal. Meg akarom csinaltatni (vegre) a kulfoldon elok reszere kiallitott lakcimkartyat (amin nincs magyar lakcim), es a szukseges okmanyok kozott HAZASSAGI anyakonyvi kivonatot is kertek (ha hazas vagyok)...MINEK??? Ez nekem magas...Valaki aki okosabb, mint en, tud erre valaszt?

Hari Seldon 2 2018.08.17. 20:27:18

@Zsuzsi65:
Ezt nem tudtam. - Ha a misszió adja, akkor az az ő dolguk.

2018.08.17. 20:29:24

@Hari Seldon 2: Akkor ezek szerint a párizsi Ibisesek "hagyományőrzőbbek" e területen ;))) .. viszont, ha nermét-osztrák-sőt, holland szállodákban szállsz meg, akkor ne lepődj meg majd, sőt Budapesten is jellemző, bár én ott csak felsőbb kategóriájú szállókban voltam, ott volt ... egy motelben, vagy IHB-hostelben meg tuti nincs ...

Mrs. Clayton 2018.08.17. 20:49:53

@Zsuzsi65: egyebkent mivel igazolnad a csaladi jogallasodat? Foleg ha hazassag reven megvaltozott a neved. Azt is csak a hazassagi anyaknyvi kivonattal tudod igazolni. Persze most felmerulhet benned az a kerdes h azt meg miert akarjak tudni. Erre meg kb az a valasz hosszan, hogy az allam ilyen adatokat a beaznosothatosag miatt akar tudni. Roviden meg az h csak. Persze ha nem akarod nekik megmutatni, akkor megtarthatod magadnak, max nem lesz lakcimkartyad

gabors 2018.08.17. 21:00:26

@Zsuzsi65:

valasz:

1. CSAK ...

2. MIERT NE ?

amugy magyarorszagon hazasodtal? ha nem akkor nem tudjak hogy hazas vagy ird be hogy nem, stimmelni fog az otthoni adatokkal most megneztem se lakcim kartyan se a szemlyin nincs csaladi allapot feltuntetve.

ha raadasul usa hazassagi papirod van csak azt honositani is kellene (penz es energia ....)

amugy olvastad a LA konzulrol a cikket jo kis figura lehet ... ki akarja rugatni a LA magyar haz masodik emberet mert kormany ellenes ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 21:14:45

@gabors: igen, Mo-n hazasodtam. Nem mintha annyira paranoias lennek, csak meglepodtem. Szerintem az ugyintezo az osszes iratot felsorolta, amit kerni szoktak, just in case:)
Igen, most olvastam az LA konzulos ugyet a LA FB csoportban. Tenylwg ugy tunik, a Magyar Hazban nem lesz aug.20-i unnepseg, legalabbis a weboldalukon nincs feltuntetve (mondjuk mi nem jarunk magyar rendezvenyekre, most a cikk apropojan neztem ra az oldalra)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.17. 21:26:03

@Din Serpahis: Az q szép, menjen mindenki, aki tud.Mikor felértünk, akkor mondtam a nejemnek, hogy Ezé' jöttünk ide fel...
:D

M. Péter 2018.08.17. 21:27:41

@Mrs. Clayton: A lakcímkártyán nincs rajta az ember családi állapota, a beazonosításhoz pedig pedig az útlevél vagy személyi a legalkalmasabb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 21:29:49

@M. Péter: igen, pont ezt akartam irni: az ervenyes utlevelemben ott a nevem, ..na,mindegy, tudom ez egy kekeckedos kerdes, en mindig tudni akarom mindennek az okat:)

Mrs. Clayton 2018.08.17. 21:41:32

@M. Péter: azon nincs rajta, viszont az utlevel nem igazolja a csaladi allapotot sem a nevvaltozast. Azert ezek lenyeges adatok, ha valakirol pontosan tudni szeretnek, hogy kicsoda. Persze az egesz mehetne bemndasra is, akkor nem kellene semmit beadni. Viszont epp nem igy van szabalyozva, hanem ugy h kell a hazassagi anyakonyvi kivonat is.
Egyebkent meg miertet keresni ilyenekre nem erdemes, ha korhazi zarojelentest is kernenek a mandulamutetjerol, az mondjuk tenyleg bosszanto lenne meg felesleges is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.17. 21:46:48

@Pink Petsch: Patch, szerintem ne istenítsed azért azt a sz@r TMC szolgáltatás.Én eddig akár hányszor jelezte, hogy dugó, útfelbontás, akármi lenne, sose volt, mire odaértünk.És mindezt bármelyik országban Európában, ahol épp jártunk.És nem két nappal előre lévő távon jelzett, hanem pár 10 km-en...
Százalékosan kb 98% volt a vaklárma, ahol meg mégsem, ott lehetett már előre is tudni, illetve nem volt alternatív útvonal, ami megérte volna.
Szóval úgy lőttem ki a pics@'ba az egészet, mint a huzat...egy rakás szar az egész.
Nem kell azért csodát várni tőle, nagyon nem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.17. 21:52:35

@London2009: Én is ezen agyaltam egész végig két hete, mikor otthon jártunk...Simán olyan autók közlekednek, mint a németeknél, éstsd, olyan felsőkategóriások.Hogy a p-ba van ez...?
Ekkora jólét lett pár év alatt?Csoda, tündérkert!
Lehet, lassan a magyar takkerok fognak röhögni a német mérnökök fizetésén.
:D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 21:52:45

@Mrs. Clayton: az ugyintezok eltero informaltsagat mutatja, hogy ismerosnek, aki szinten konzulatuson keresztul intezte, nem kellett hazassagi kivonat. Na OK, nem rugozom rajta tovabb:)) felveszem a turista attitudot ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 22:07:33

@Mrs. Clayton: "Azert ezek lenyeges adatok, ha valakirol pontosan tudni szeretnek, hogy kicsoda. Persze az egesz mehetne bemndasra is, akkor nem kellene semmit beadni. "

hat ez az, szerintem nem igazan erdekli oket, a kulfoldi lakcimkartya egy teljesen felesleges dolog (szvsz), mivel NINCS is rajta lakcim, haha :)) a szemelyazonossag megallapitasara szul.anyakonyvi kivonat es utlevel boven eleg lenne.
Na, jo, ennyit a temarol :) Bocs a sok OFF-ert :)

gabors 2018.08.17. 22:13:23

@Zsuzsi65: Amugy lehet hulye kerdes de mire jo lakcimmentes lakcim kartya...

Nekem van lakcim kartyam (lakcimmel) meg szemelyi kartyam is (legalabbis 2020-ig utanna nem tudom mi lesz .. ezeket azt hiszem nem lehet kulfoldon hosszabitani .. vagy igen ??) ja meg utlevelem is azt 1994 ota kint hosszabitottam ...az most hirtelen nem tudom meddig lesz ervenyes..

gabors 2018.08.17. 22:17:09

@Mrs. Clayton: "@M. Péter: azon nincs rajta, viszont az utlevel nem igazolja a csaladi allapotot sem a nevvaltozast."

de sem csaladi allapot valtozast sem nevvaltozast nem akar jelezni/csinalni....

... amugy a nevet azt legalissan ingyen megvaltoztathatta volna az allampolgarsag felvetelekor kivancsi lennek mit szolnanak a magyar szervek ilyenre?

Mrs. Clayton 2018.08.17. 22:17:57

@Zsuzsi65: kulfoldi cimeseknek egyedul akkor eri meg lakcmkartyat is csinaltatniuk, ha otthon sokat ugyinteznek, kulonben semmi ertelme. Szerintem. Nekem van magyar cimem, de igy sem nagyon van ra szukseg egyebkent.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 22:34:46

@Mrs. Clayton: Igen, eddig en sem akartam, nem is volt ra szuksg, de most muszaj lett volna (banki ugyintezesnel nem volt eleg az utlevel), es elobb-utobb (remelhetoleg utobb) oroklesnel biztos, hogy szukseg lesz ra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 22:37:51

@gabors: "amugy a nevet azt legalissan ingyen megvaltoztathatta volna az allampolgarsag felvetelekor kivancsi lennek mit szolnanak a magyar szervek ilyenre?"

Jo kerdes...:) kis zavart okozna, bar nem valoszinu, hogy olyan szituacioba kerul az ember, amikor MINDKET fajta okmanyra (amerikai es magyar) szukseg van ugyanakkor...Nem irigylem azt, aki esetleg megis belebotlana ilyen szituba...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 22:39:56

@gabors: "Amugy lehet hulye kerdes de mire jo lakcimmentes lakcim kartya.."

Haha, hat pontosan errol van szo! :) fabol vaskarika:) szerintem a kulfoldon elok hozzavetoleges szamanak megallapitasara jo max., masra nem.

puhacica 2018.08.17. 22:43:49

@Mrs. Clayton: az enyembe beleavatkozott, elegge eroteljesen.

zoldzeller 2018.08.17. 23:20:47

@Zsuzsi65: te jo eg mit kellett banki ugyintezned, ahol az utlevel nem volt eleg? Nem lehet, hogy a banknal nem voltak kepben?
En most telen adtam el egy lakast pesten, es mivel meg magyar utlevelem sincs (szemelyim sincs) mindent az amerikaival kellett bonyolitani es senki nem panaszkodott.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 23:37:27

@zoldzeller: "te jo eg mit kellett banki ugyintezned, ahol az utlevel nem volt eleg? Nem lehet, hogy a banknal nem voltak kepben?
En most telen adtam el egy lakast pesten, es mivel meg magyar utlevelem sincs (szemelyim sincs) mindent az amerikaival kellett bonyolitani es senki nem panaszkodott."

Na, akkor szerencsed volt! :) tobbektol hallottam, hogy most mar nem fogadtak el nekik CSAk az utlevelet, mint szemelyazonositot.
A bankos sztorim hosszu, de diohejban annyi: Erste Banknal (ami az en regi bankomat, a Citibankot vette at) akartam eloszor csak penzt berakni (!), hogy otthon tartozkodasunk alatt az ottani bankkartyat tudjam hasznalni. Ehhez kellett volna nekik a lakcimkartya is, ami nem volt. Utana - a burokracia netovabbja - a noveremmel egyutt bementunk a bankfiokba, o berakott az en szamlamra penzt, es igy mar minden rendben volt :))))

Ugy dontottem, hogy ezek utan megszuntetem azt a szamlat, mert ugyis ritkan hasznalom. Nem tudtam megszuntetni, mert ahhoz is lakcimkartya kell! :)) (ez hazautazasunk elotti napon volt, szoval mar nem vacakoltam a lakcimkartya otthoni intezesevel). Irtam nekik innen egy levelet jo par honapja, hogy meg akarom szuntetni a szamlamat. Valaszt nem kaptam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 23:38:33

@zoldzeller: szerintem veled azert nem kotozkodtek, mert magyar utleved sincs...

somlobodog 2018.08.17. 23:47:55

Nem tud parkolni... Hagyjalmar. Mindenhol volt phely ezeken a helyeken csak fizetni kell. Parkolohaznak hívják ha más nincs. Egy autós körúton azért ezt betervezni nem igényel komoly tudást. Monte carloban kB 1 perc volt a parkolás. Nizzaban 3. Csak nincs ingyen. Ahogy semmi a világon. Kádár apánk meghalt, ezt lassan tudomásul kéne venni. Nem bírom az ilyen sirankozo posztokat hogy ny EU drága. Ott van Bulgária meg Törökország. Vagy olcsóbb helyek az euban. Mindenki számára van megfelelő árú nyaralás. Ez a sírás nem ér egy posztot. Nem tetszett. Kicsit se.

somlobodog 2018.08.17. 23:48:03

@Csodabogár: bérelt autós GPS... Nem 2008-at írunk. Ki kér ilyet már?? Ott a Google maps. Adatkartya max 50euro gondolom 2-3gb. Telefonja meg biztos van. Autostolto 3euro.

somlobodog 2018.08.17. 23:48:07

@Pink Petsch: kicsit olyan ez a posztolo mintha most járt volna külföldön először...

zoldzeller 2018.08.17. 23:50:04

@Zsuzsi65: nevetseges, hogy ahhoz hogy penzt ratehess a szamladra barmit is kernek. Es ha automatan keresztul depositolsz?
A korulemenyes szamla bezarast meg csak-csak fel tudnam dolgozni, de azt hogy nem tehettel be penzt?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.17. 23:55:15

@zoldzeller: jaja, vicceltunk is, hogy ugy latszik, nem kell nekik a penzem :) probaltam ATM-n keresztul, nem engedte...szerintem vmi penzmosasi szabaly allhat mogotte. De a vicces, hogy a regi bankomtol automatikusan atvett szemely voltam, minden adatom a szamitogepben, mert a csaj ott ellenorizte elottem...

zoldzeller 2018.08.18. 00:04:30

@Zsuzsi65: nem lehet, hogy csak adott osszeg felett ellenoriznek? MIndegy is, egy hivatalos fenykepes igazolvanynak boven elegnek kene lennie, hogy az ember penzt fizethessen be a sajat szamlajara.
Nekem a kozjegyzo siman tudta kezelni az utlevelem, jogositvanyom (californiai) kombinaciot es nem emelt ellene kifogast januarban. Meg csodalkoztam is, hogy milyen siman sikerult mindent megoldani es 2 nap alatt ala irni az osszes papirt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.18. 00:18:09

@zoldzeller: hat, nekem aztan nem volt sok penz a pankban, es nem akartam tul sokat se betenni :) szerintem az en bankom kicsit tulbuzgo ilyen szempontbol (es az ugyintezok sem igazan voltak topon, ami a segitokeszseget es profi customer service-t jelenti ;)

zoldzeller 2018.08.18. 00:20:21

@Zsuzsi65: valoszinuleg kifogtal egy tulbuzgo bankfiokot;) Lehet, hogy ha mashova mesz be akkor gond nelkul megoldottak volna.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.18. 00:25:18

@zoldzeller: igen, a noverem is ezt mondta (de ugyintezo es fonok konzekvens volt, mind a ketto ugyanugy lepattintott, haha:)) Nem mukodott, a "can I speak to the manager" varazsige :)))...hat, megvolt a tanulopenz. Szerencsere nem kell tul gyakran ilyenekkel foglalkoznom :)

zoldzeller 2018.08.18. 00:34:01

@Zsuzsi65: oh persze tudom. igazabol csak kellemetlenseg.

gabors 2018.08.18. 02:38:01

@Zsuzsi65: "Nem irigylem azt, aki esetleg megis belebotlana ilyen szituba...:) "

anyosom meglepte ezt megvaltoztatta a nevet Jane Smith-re... mig a regi dolgok mind maradtak a regi neven ...

gabors 2018.08.18. 02:42:00

@somlobodog: ha olvastad volna tudnad hogy Qatar-ban elnek .. tobb utalas is van erre :-)))))))) talan ezert lepodott meg a biblian ilyet ott tutti nem talal az ottani szallodakban..

adg 2018.08.18. 03:32:14

@Zsuzsi65: nem olvastam meg vegig a tobbiek gondolatait, de nekunk nem kellett semmi. Semmi. Az ugyfelkapunk volt erre egy pont, ott ki kellett tolteni a formot, aztan jonapot. Vissza kellett kuldeni a regi lakcimkartyat, de mire feladtuk a postan, mar megerkezett az uj anyosomekhoz.
A form meg kb 3 perc volt.

Ha nincs ugyfelkapud, akkor lehet, hogy tok mas az eljaras, akkor kernek minden szart.

adg 2018.08.18. 03:42:54

@Zsuzsi65: @gabors: ""Amugy lehet hulye kerdes de mire jo lakcimmentes lakcim kartya.."

Forditsd meg a kartyat, es latni fogod. A szemelyi szamod ott van rajta.

Ez olyan mint nalunk a koznyelv driver licencenek hivja az "evidence of age card"-ot is, ami tudtommal tok ugyanugy is nez ki, csak a jarmukategoriak rovat ures, vagyis nem jogosit vezetesre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.18. 03:49:04

@adg: latod, ezt nem tudtam:) es miert kell wgy kulfoldon elonek, aki otthonrol kijelentkezett, szemelyi szam? Csak tippelek (mint ahogy fent irtam), hogy ez hozzavetoleges kepet (szamot) ad a kulfoldon elo magyarokrol?

adg 2018.08.18. 03:49:37

@zoldzeller: "En most telen adtam el egy lakast pesten, es mivel meg magyar utlevelem sincs (szemelyim sincs) mindent az amerikaival kellett bonyolitani es senki nem panaszkodott."

Ez teljesen mas. Te ott egy kulfoldi allampolgarkent jelentel meg, nyilvan nem fogjak a magyar papirokat szamonkerni rajtad. Probaltal volna meg magyar utlevellel ugyintezni, rogton kellett volna a lakcimkartya.
Ha vezetes kozben megallit a rendor, es adsz neki egy amerikai jogsit meg IDP-t vagy forditast, szinten nem fog lakcimkartyat kerni. Hiszen nyilvanvaloan nincs, majd a haromszoggel vagy az izzokeszlettel ugyis behajtja, amit kell. :)

adg 2018.08.18. 03:56:29

@Zsuzsi65: A szemelyi szam nem ad semmilyen kepet, ez csak egy ujabb azonisito, ami a nemed es szuletesi datumod, meg 4 szam. pl 2 651015 4245 = no, 1965. nov. 15, az utolso negy szam meg egy akarmilyen kepletbol jon.
pl ingatlanugyleteknel szoktak kerni. Ritkan kell, de ha veszel egy ingatlant, netan orokolsz, akkor biztos fogjak kerni.

Vannak orszagok, ahol szeretnek sok-sok azonositot es kartyat es szamot es mindent krealni. Mashol eleg egy jogsi meg esetleg egy adoszam/medicare no. oszt jonapot. Nem is ertem amugy, egy szam pont eleg lenne mindenre a mai informatika mellett. pl akar a szemelyi szam, az azonosit teged, hozza lehetne rendelni minden szart a jogsitol a lakcimen at a tarsadalom biztositasig, adoig. Mindegy, ez van...

adg 2018.08.18. 03:57:50

@adg: Marmint oktober, nyilvan. :D

gabors 2018.08.18. 04:43:13

@adg: " Az ugyfelkapunk volt erre egy pont, o"

de ezt kulfoldrol NEM tudod megcsinalni mer 22-es csapdaja ki van asva rendesen mert ugyfelkaput csak szemelyesen birsz csinalni ami kulfoldrol nem konnyu :-) es ha mar lejartak a papirok par evtized utan akkor nem sokat tudsz csinalni

Ilyen bank szamlat nem lehet ott helyben bezarni velem is tortent en kivettem az osszes kiveheto penzt es mondtam tobbet semmit ne kuldjenek ... egy darabig ment a szamla negativba a havi szamla dijjak miatt .. szuleim elkezdtek visszakuldeni hogy ismeretlen cimre kolotozott es valahogy a bank ugy dontott hogy megis lezarja a szamlat ... egy ido utan.

gabors 2018.08.18. 04:46:27

@adg: nekem van szemelyi igazolvany kartyam azon is rajta van mindez szuletsi datum ... csak azon meg cim nincs ... aki ezt kitalalta az a kartya gyartasban volt ... tipikus hungarikum ja van meg ado kartya is emellett meg taj kartya is (vagy az ugyanaz) mindegy nagy baromsag az tutti de aki kartyakat gyartas uzeletet megkapta annak jo...

adg 2018.08.18. 05:15:23

@gabors: “nekem van szemelyi igazolvany kartyam azon is rajta van mindez szuletsi datum”
Nincs rajta a szemelyi szamod. Nezd csak meg, a szuletesi ido rajta van, de a szeleyi szam ennel tobb, es csak a lakcimkartyan van rajta.

“de ezt kulfoldrol NEM tudod megcsinalni”
Az ugyfelkaput magat nem, de ha van mar, akkor a kiiratkozas 2 perc, es semmi sem kell hozza. Nem mindenki disszidalt 30 eve, aki nem olyan regen lepett le, annak jo esellyel lehet ugyfelkapuja, mert otthon is sok mindenre hasznalhato. Aki meg neha jar haza, annak nem sokba tart csinaltatni egyet, es amugy sem nagy hiba ervenyben tartani a magyar papirokat. Amikor eljon a nyugat halala, lesz hova menekulni.

Golf2 2018.08.18. 05:47:49

Legélhetöbb lista:BUDAPEST A 34. HELYEN VÉGZETT A 140-ES LISTÁN, AMI IGAZÁN JÓ HELYEZÉS, UGYANIS CSAK UTÁNUNK JÖN WASHINGTON (37.),MIAMI (45.) ÉS LONDON (48.)...

Mrs. Clayton 2018.08.18. 08:54:53

@adg: anno a rendszervaltas utan volt ebbol politikai vita es akkor arra jutottak, hogy jobb az ha a hivatal(nok) nem tud egyetlen szam alapjan az adott szemely osszes infojahoz hozzajutni. Lasd kulonfele ugynok aktak, megfigyelt szemelyek, besugok stb sztorikat. Ezert van kulon ado, tb, szemelyi szam es ezek sehol nincsenek osszekapcsolva.

adg 2018.08.18. 10:23:00

@Mrs. Clayton: erre emlekszem, de ez 30 eve volt, es lehet azt szabalyozni, hogy ki mihez ferhet hozza. Es hat van egy sor orszag, ahol lenyegesen kevesebb igazolvannyal meg kartyaval meg azonositojellel es tulelnek a nepek valahogy. Varazslat lehet. :)

Pl ha jol tudom nalatok sincs ennyifele okmany, es itt is eleg egy jogsi, meg egy medicare kartya, ha esetleg orvoshoz ohajt faradni a polgar, az adoszamarol meg nincs kartya.

Az, hogy szig, jogsi, tajkartya, lakcimkartya, adokartya, van meg valami? Ez teljesen tulzasnak tunik.

Mrs. Clayton 2018.08.18. 10:35:03

@adg: nalnk nincs, van is belole gond. Pl akinek se jogsija se utlevele, az bajosan nyit bankszamlat. Ez persze csak a szegenyek kozott problema, de soknak nincs. Aztan amikor igazolnod kell magad akkor meg be kell mutatnod hivatalos leveleket kozuzemi szamlakat. Jellemzoen ha igazoltatnak valakit es nem hajlando megmondani h kicsoda vagy hamis nevet mond be tiszta rohej ahogy probaljak kideriteni h kicsoda.
Egyebkent meg ismerve h sokszor tulbuzgo hivatalnokok nem is feltetlen partutasitasra, hanem csak onszorgalombol baszogatnak masokat, szerintem jobb h van mndenre kukon azonositom. Raadasul az identity fraud nem magyar hanem angolszasz jelenseg. Ebbol nekem az kovetkezik, h ahol igazolvanyok vannak mindenre, az a rendszer jobb, viszont tobb a zsuzsiehoz hasonlo bosszusaggal jar. Ennyit meger, sztem.

Mrs. Clayton 2018.08.18. 10:38:56

@adg: egyebkent igy belegondolva, nekem van egy kartyam a dokimhoz, azon van egy azonosito szamom, aztan van egy europai eu kartyam azon is van egy azonositom, aztan van egy adoszamom azon is van egy azonositom, szoval annyival itt sem kevesebb am a kartya. Ja es meg jogsim is van. Szoktam is mondani a ferjemnek h eleg vicces h ezek mind rendben vannak de a szemelyi az rossz. Mintha a jogsi nem az lenne...

Mrs. Clayton 2018.08.18. 13:08:41

@gabors: elkerik a hazassagi anyakonyvi kivonatot

gabors 2018.08.18. 13:42:35

@Mrs. Clayton: "@gabors: elkerik a hazassagi anyakonyvi kivonatot

Mrs. Clayton 2018.08.18. 14:47:33

@gabors: epp ezt irtam adgnek, h nincsenek ezek a nyilvantartasok osszekotve, most mar olyat csinalnak h a zalaegerszegi hivatal megkeresi a gyorit helyetted, de ugye a konzulnak egyszerubb toled kernie mint irnia gyorbe h kuldjek mar kineki aztan azt meg visszakuldi budapestreh allitsak ki neked a lakcimkartyat. Ugyanakkor mint adg ramutatott siman intezheted ezt online is. Szoval sehol semmi agyrem.

gabors 2018.08.18. 17:44:23

@Mrs. Clayton: " de ugye a konzulnak egyszerubb toled kernie mint irnia gyorbe h kuldjek mar kineki aztan azt meg visszakuldi budapestreh allitsak ki neked a lakcimkartyat."

ez sem egeszen igy van mert mikor utlevelet csinaltam a konzulatuson nem volt nalam a szulatesi ... eloszor mondtak hozzam mar be (de ott volt a meg ervenyes utlevel !! tiltakoztam) bemondtam hol szulettem BP nyolc ker .. stb anyja neve .. es azt mondta OK latja a komputerben hogy egyezik nem kell megsem a papir .. szoval a kovetsegen is online latnak eleg sokat ez a hazzassagi kivonat csak szopatas semmi tobb

Bredpitt Monika 2018.08.19. 18:53:48

@Zsuzsi65: koszi a linket, hat sajna en ugyan az egyesen indultam el, de valahogy visszakeveredtem a 101 re, ami lehet, hogy jobb volt, mivel eletemben eloszor, akkor vezettem autot egyedul

wad alma 2018.08.20. 18:46:52

@Pink Petsch: persze - hibaztunk - egy szeleburdi csalad korutja volt ez - de nem Budapesthez viszonyitottunk - Dohaban elunk

wad alma 2018.08.20. 18:46:52

@Pink Petsch: atlatszo furdoszoba ajto - es keres nelkul bekeszitett Biblia egyazon hotel szobaban - nekem kicsit bizarr parositas

wad alma 2018.08.20. 18:46:52

@somlobodog: hat pedig sokan kernek gps -t 2018 ban is

kenyelmesebb ,mint a telefonnal vacakolni , kulonosen , ha olyan helyen jarsz , ahol meg nem jartal

wad alma 2018.08.20. 18:46:52

@Pink Petsch: en a szekularis Europa hive vagyok

a vallas maganugy - kulonosen ,mikor fizetek egy szolgaltatasert - es egy olyan egyszeru dolgot nem kapok meg ,mint a privat szfera a furdoszoban - de a lelkiudvomrol gondoskodnak

wad alma 2018.08.20. 18:46:52

@Pink Petsch:

en olyan hulye vagyok , hogy azt hiszem , hogy a kecskesajtos szendvics grillezett zoldsegekkel jobb ,mint egy mekis dupla burger - a lazacos szendvicsrol mar nem is beszelek

bocs ,a tudatlansagomert

a curry -s es tandoori szendvicsektol viszont tenyleg nem voltunk elajulva - kulonosen , hogy ilyesmit boven ehetunk Dohaban

adg 2018.08.23. 08:14:49

@wad alma: de hat nem csak te fizetsz a szolgaltatasert. Erdekes, hogy a furdoszobaajtot nem emeleted ki az irasban, ha jol latom. A biblia, ami tradicionalisan hozzatartozik a szobakhoz nagyon sok helyen, az meg ennyire megutott, holott a hotel nem szokott erte fizetni => te sem fizettel erte.
Iszol alkoholt? Ha nem, akkor tiltakoztal a barszekreny miatt ugye? Vagy ha nem hasznaltad a tv osszes csatornajat, akkor reklamaltal, hogy a TE penzedbol NEKED felesleges elofizetesre koltik a penzt? Kihasznaltad a konditermet pl maximalisan, vagy volt benne olyan gep, amit a TE penzedbol NEKED feleslegesen vettek?

Annyira nevetseges ez az en penzembol erveles, hogy dobbenet.

wad alma 2018.08.24. 01:02:14

En mas szemszogbol nezek erre a dologra . Mint szolgaltato -soha eszembe nem jutna a tolem szobat kivevo vendeget barmilyen vilagnezeti utmutatoval ellatni - hacsak nem keri .
Keres nelkul ilyesmit betenni a szobaba - szerintem tolakodas , abszolut nem professzionalis vendeglatas .
________________
A barszekrenyrol mindig megkerdeznek a booking - on es eltavolitjak az alkoholt .Ezt nevezem professzionalis szolgaltatasnak .
____________________

ezt a vallasi ,vilagnezeti kerdest jobb hotelek ugy oldjak meg , hogy tajekoztatjak a vendeget arrol , hogy konyvtarukban milyen konyvek talalhatok ,amit keresre bekeszitenek

Dobbenet - de nem sajat egojuk -hanem a vendeg a lenyeg .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása