oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 02. 06:30,  5+1 mítosz az ausztriai életről 308 komment

2018. augusztus 02. 06:30 Határátkelő

5+1 mítosz az ausztriai életről

Az ausztriai életről, a lehetőségekről rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat.

becs_belvaros_nyar.jpg

“Rendben. Döntöttél. Egy másik ország lesz ideiglenesen vagy éppen örökre az otthonod. A családok és a barátok tétlenül állnak, majd elfogadják választásod. Van aki bátorít, és aki csak a fejét rázza. 

Költözöl. Telik az idő és tetszik a város ahol élsz, az emberek, a munkahelyed és az egész környezet. Könnyebb lesz az életed, több mindent megengedhetsz magadnak. Ekkor lassan de biztosan a barátoktól, ismerősöktől bekúsznak füledbe a sárga színben „tündöklő” epés megjegyzések. Ismerős a helyzet? 

Sokfelé hallom, - nem csak az ismeretségi körömből - fórumokból, közösségi oldalak külföldi-magyar csoportjaiból, hogy a “hátrahagyott” embereknek megvan a véleményük. 

Csak úgy “kedvesen” és “finoman” hintik az igét, hogy a kint élő magyaroknak sokkal, egyszerűbb. Milyen magasak a fizetések, mennyivel jobbak az ételek, könnyen vesznek lakást, sok GYES-t kapnak és így tovább. Na igen, ez biztosan így van, bár sok mindent nem tud, aki nem tapasztalt és nem élt legalább 1 évet a “határain” kívül.

És hogy mik a főbb kommentek amiket kapunk? Íme pár mítosz, amit első kézből több év tapasztalatából most megdöntünk. 

Első mítosz: Ausztriában mindenki betegre keresi magát 

A valóság az, hogy egy átlagkereset 1200-1400 euró körül mozog. Nyilván ez attól függ, milyen állást tudunk megcsípni, a pénz itt is függ attól, hogy milyen végzettséged, szakmád van illetve mennyire tudod a németet, és plusz még milyen nyelveket beszélsz. Szóval a hogy mennyit keresel már csak rajtad múlik! 

Íme egy videó az osztrák álláskeresésről:

Második mítosz: aki kint dolgozik simán megvesz egy lakást magának 

Aki ilyeneket mond, nagyon nincs tisztában az ingatlanpiaccal, sem Magyarországon, sem pedig Ausztriában. A lakás/ház árak itt a duplája mint otthon, és az emberek 80%-a bérleményben lakik. 

Ha valaki lakást akar magának vásárolni, az általában hitelt vesz fel. Sokan viszont azért dolgoznak kint, hogy utána a hazájukban építkezzenek vagy egy vidéki kis házat vesznek és azt újítgatják fel. 

Harmadik mítosz: könnyen és olcsón találni Ausztriában albérletet 

Az igazság az, hogy a lakáskeresés itt is nehézkes, ugyanúgy mint a többi nagyvárosban. Bécsben egy jó lakásra várólista van. Egy jelentkezési lapot kell beadni elbírálásra, adatokkal, fizetési papírral, fotóval és ez alapján dönt a sok jelentkező körül a tulajdonos. 

A bérlés szintén drága, az 1 szobás lakások 4-500 eurótól indulnak / hó, de olyanról is hallottunk, hogy munkásoknak kiadott ágy+szekrény (!!) 300 euró úgy, hogy négyen laknak 1 szobában. Egy nagyobb lakás bérlése 700 eurótól kezdődik és itt is határ a csillagos ég. 

Negyedik mítosz- olcsóbbak az élelmiszerek 

Szintén nem igaz. Rengetegen itt kint is odafigyelnek a bevásárlásra, akciókra, kedvezményekre. Egy átlag bevásárlás Ausztriában drága. Ha csak a tejet, tojást és kenyereket, felvágottakat vesszük figyelembe, akkor mindenképpen. 

Íme néhány példa: itt is lehet nagyon olcsón vásárolni egy Aldiban is, de ha például friss felvágottat szeretnél, akkor egy Billa, Spar vagy Merkur polcain az akciósok esetében is 1.90 eur/10 dkg-tól (617 Ft) kezdődik az ár.

A tojás alaphangon 1.60 eur/-tól (520 Ft) kezdődik, és ugyanez a helyzet a kenyérrel, am egy jobb fajta (itt általában barna kenyeret lehet vásárolni) szintén ettől az ártól kezdődik negyed kiló.

Természetesen körültekintően Ausztriában is meg lehet találni a kedvezményeket, de átlagosan ezen az áron tudunk vásárolni. 

Ötödik mítosz: mindent megengedhetünk magunknak. Rengetegszer járunk étterembe, moziba, színházba 

Igen, mi is szeretjük idekint a kultúrát és többször elmegyünk étterembe, de nem hiszem, hogy annyival többször mint mondjuk az, aki Budapesten él. Egy színház- vagy mozijegy is sokkal többe kerül. 

Például Budapesten egy plázában a 2D-s film 1800 Ft, itt a moziban egy jegy 9.50 euro (3000 Ft) körül van. Egy átlag színházjegy 50 euro körül van (15.000 Ft), míg otthon 5000 Ft az ára. 

+ egy mítosz: könnyen be lehet illeszkedni 

Azért ez sem ilyen egyszerű. Az osztrákok kedvesek, mosolygósak, de igencsak megtartják a két lépés távolságot. Nem nagyon barátkoznak, vagy ha igen, akkor ezek olyan felszínes barátságok.

Értékelik, ha valaki tanulja a nyelvet és szeretne beilleszkedni, szívesen beszélgetnek veled, de valahogy mindig azt fogod érezni ez nem az a megszokott, laza barátság és ismeretség. Ne aggódj, osztrák az osztrákkal sem mindig puszipajtás. :) 

Hogy mennyire lesz ettől a cikktől kevesebb az otthoniak intrikája vagy éppen “bezzeg” kezdetű mondatai? Nem hiszem, hogy annyira megcsappanna, mindenesetre aki még nem próbált szerencsét külföldön, annak érdemes a saját bőrén tapasztalnia. :)

A nap idézete

"Én ezt ‘mama, I’m coming home’ szindrómának hívom. A fizetés mellett ugyanis ebben a döntésben és folyamatban több, sokszor érzelmi tényező is szerepet játszik.” Továbbiak itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014156093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2018.08.02. 23:07:05

@Pink Petsch: És az is, hogy kedvező adózás és frankó gazdasági helyzet van. Egyébként pl. New Yorkban is az van, hogy a Wall Streetre a traderek felfegyverkezve mennek? Nekem nem ez maradt meg.

Arthamyr 2018.08.02. 23:12:30

@Csodabogár: Az meg azért még nem reális veszély. Amúgy is, én Orbán stratégiai térképén a légyszarral sem érek fel, ahogy valószínűleg te sem. Jó alattvalóként csengetek, szavazni nem szoktam menni, a megfelelő helyeken nem fejtem ki, hogy ugyan imádom a focit, de mégsem kéne a két tanya közé közpénzből stadiont rakni, nem fogja kiküldeni rám a kopaszait. :) Én meg az átlagfizetés tízszereséből eltengődök egy vidéki tanyán. Win-win.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.02. 23:12:57

@Pink Petsch: "Hm, Trump Amerikájában teljesen legális és társadalmilag elfogadott, hogy a liter tejért a 38.-assal az övedben ugorsz le .... Csak úgy mondom ."

Vegulis, ha nem hasznalod, akkot nincs vele semmi gond, nem igaz? :)) Nemreg pont annak voltunk szemtanui - es szamomra mindig erdekes megfigyelni az orszagon beluli, nagyon is eltero kulturakat -, hogy pl. Wyoming/Montanaban (totalisan eltero kultura, mint mondjuk a kaliforniai), a benzintolto allomas kozvetlen szomszedja a fegyverbolt volt :) De ezeknek az allamoknak a kulturajahoz/szokasaihoz tartozik a vadaszat, es mindaz, ami fegyverekkel kapcsolatos (celloveszet stb). Ezek az allamok (Midwest es kornyeke) tipikusan a videki, tradicionalis Amerika a rodeokkal, cowboyokkal es minndennel, ami az amerikai sztereotipia (ill. hagyomany) resze :) Szamukra a fegyver a hetkoznapi elet resze, es nem tekintenek ra olyan borzaddallyal, mint sok "varosi" ember :)

gabors 2018.08.02. 23:13:24

@Arthamyr: Nincsen ebben atlag mert a 'atlag megelhetes' nem merheto kategoria egyeni igeny alapjan megy

Amit szoktak merni az a minimalis megelhetesi kuszob vagy szegenysegi minimum (van ahol ez $2 naponta ) ezt lehetne talan osszemerni az atlag vagy inkabb median/(kozep) jovedelemmel ...

de a "megelhetes" mint olyan egy relativ es szubjektiv dolog ...

nekem nincs okostelefonom sot dataplan-em se mobilnet-em sem mas meg ezt alap megelhetesnek eli meg ...

van aki valahol $200k- keres es ez kell a 'megelhetesere' es masra nem is marad. van aki meg evi $5k bol 'megel' a 6 gyerekevel

hogy ki mennyit tud/akar felretenni es mennyit akar "megelhetesre" elkolteni az szemelyes kompromisszum es dontes kerdese ....

gabors 2018.08.02. 23:16:54

@Arthamyr: "Engem nem zavar a diktatúra, amíg nem engem nyomnak el," de amikor rad kerul a sor, mert elobb utobb radkerul, akkor mar hiaba nezel majd korul mindenki tapsolni fog hogy vegre ! :-)

Arthamyr 2018.08.02. 23:17:19

@gabors: 200k nem elfogadható megélhetésre, ott már keményen megy a luxus és az opcionális dolog.

Mindegy, elfogadom, hogy nem fogadod el, de én akkor is így gondolom, hogy van értelme. Ha szerinted nincs, nem kell rá reagálni, aki szerint van, az meg, ha akar, beszél róla. :)

2018.08.02. 23:18:37

@Csodabogár: Mert részei a világnak, amiben élünk, és mert gyerekkoromban nagyon belémnevelték a nemzetszeretetet, továbbá kénytelen voltam megtanulni, hogy a nemzet és a haza a való életben teljesen különböző. Soha nem hittem volna, hogy ezt valaha is leírom, de nagyon örülök annak, hogy hivatalosan semmilyen közöm nincs Magyarországhoz.
Az Angliában élő öcsém 3 hónapja mondott le a magyar állampolgárságáról, amit olyan 2 éve vett fel, a gyorsírtott szavazatszerző fideszes akció keretében. Nem, nem én beszéltem le. Nem, soha nem beszéltünk a családban ilyesmiről, mert ez mindenkinek a magánügye, még egy családon belül is. Akkor hogyan merészeli mindezt egy szimpla, egyszerű, szánalmas politikai formáció leerőltetni a kommunikációjában? Az én nemzeti öntudatom nem a szánbalmas Orbánon múlik. Mert, ha belegondolsz, szánalmas, szánalmasabb, mint Ceausescu volt valaha is.

Arthamyr 2018.08.02. 23:19:29

@gabors: Ez van. Ez miben fog megnyilvánulni?

Mert azért volt már pár helyzet, amikor elnyomtak, és mindenki tapsolt hozzá, nem kellett ehhez Orbán és a diktatúrája...

Arthamyr 2018.08.02. 23:20:53

@Zsuzsi65: És statisztikailag ezeken a helyeken, vagy a városokban van több fegyverrel elkövetett bűntény?

gabors 2018.08.02. 23:21:05

@Zsuzsi65: "@Arthamyr: "Otthon egyébként Gödön laktunk, és Dél-Pestre jártam dolgozni, a feleségem a Bartók Béla útra, tudom, mekkora szopás."

Kicsi a vilag, en is godi vagyok, es az egyik munkahelyem nekem is a Bartok Bela uton volt...:) "

En meg Vacrol jartam Budara egyetemre ... az is nagy szopas volt akkoriban vonat/metro/4-6-s csilli villi .... nem is nagyon latogattam az elso es masodik orakat :-))

zoldzeller 2018.08.02. 23:21:52

@Arthamyr: Amikor valaki azt irja, hogy nem zavarja a diktatura mindig ez jut eszembe. A 4. gyerekem osztalytermeben van a falon.

First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.
Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out-
Because I was not a Trade Unionist.
Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.
Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

Arthamyr 2018.08.02. 23:22:14

@gabors: Fúú de szar volt reggel hétre bemenni elektronikára meg méréstechnikára! :D

Arthamyr 2018.08.02. 23:24:11

@zoldzeller: Igyekszem majd figyelni, hogy amikor értem jönnek, máshol legyek. Ha nem sikerül, így jártam, majd igyekszem párat magammal rántani. :)

Arthamyr 2018.08.02. 23:25:55

@zoldzeller: Egyébként érdekes, ez a "speak out" hivatalosan az amerikai céges kultúrának is része, de a gyakorlatban annyira nem láttam sehol sem, hogy ezzel bármiféle változást is elértek volna.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.02. 23:26:21

@gabors: "En meg Vacrol jartam Budara egyetemre"

Igen, rad emlekeztem, hogy te is a "szomszedbol" valo vagy, es ugyanazon a vonalon vonatoztunk :)

2018.08.02. 23:27:41

@Zsuzsi65: Én egyszer elvégeztem egy biztonságtechnikmai kurzust, ahol volt alkalmam elsajátítani a "Carpathia" marokfegyver használatát ... hogyismondjamcsak ... maradok a Darts-nál ;)))

Taxomükke (UK) 2018.08.02. 23:29:56

@Arthamyr: Neked csak a nagykoruton belul Pest, azon kivul videk??

Arthamyr 2018.08.02. 23:33:37

@Taxomükke (UK): Mondjuk úgy, hogy azon kívül fokozatosan kezdenek csökkenni az előnyei, a hátrányai meg sokkal lassabban csökkennek.

2018.08.02. 23:35:46

@Taxomükke (UK): Természetesen, ez így van :DDDDDDDDD

gabors 2018.08.02. 23:36:33

@Arthamyr: "@gabors: Fúú de szar volt reggel hétre bemenni elektronikára meg méréstechnikára! :D "

volt hetkor is ora ?? olyankor meg God-nel sem jartam a vonattal ! en mar a 8:15-osokre sem mentem be ha egy mod volt ra (volt prof akinel ott kellett lenni mert vizsgan tudta ki jart be es ki nem) nalam az elso ora 9 korul kezdodott

(persze labor az mas volt azt nem lehetett elsunnyogni de az nem nagyon volt koran reggel)

2018.08.02. 23:37:10

@Taxomükke (UK): Sőt már a Kálvinm térnél, a Mercure hotelnél ér véget Pest! Bocs, de ezt nem hagyhattam ki! :DDD

gabors 2018.08.02. 23:40:31

na most megyek megnezem milyen a forgalom az elso sugaruton midtown-Manhattanben ma delutan :-) es hogy megtanultak-e az amerikaiak vezetni ...

az tutti hogy kurva meleg van ma 30 fok felett boven es nagyon paras 80% korul

2018.08.02. 23:40:57

@Arthamyr: Azért eléggé szar úgy élni, hogy állandó harci készültségben vagy, mikor jönnek éppen érted. Csak mondom .... tapasztalatból ...

Arthamyr 2018.08.02. 23:43:38

@Pink Petsch: És szerinted most úgy kell élni Magyarországon? Egy átlagembernek? Ne viccelj már...

zoldzeller 2018.08.02. 23:43:39

@Arthamyr: koltozz a kornyekunkre:) itt mindenki mindenert felszolal es kiall - ez meg a masik veglet.
Egyebkent Pink-el ellentetben nem hiszem, hogy teljesen elhetetlen lett Magyarorszag, es csak azert mert nem vagy fidesz hivo meg nem all meg ejszaka a hazad elott a fekete auto.

2018.08.02. 23:46:06

@Arthamyr: Jah, meg a Szomorú vasárnap .... kötél és szappan államilag biztosítva ;) :PPP

Arthamyr 2018.08.02. 23:47:05

@gabors: Volt, és sajnos arra be is kellett menni, mert jelen kellett lenni a gyakorlatok x%-án (már nem emlékszem pontosan, de elég sokon, kb. 2x lehetett hiányozni). Szerencsére csak minden második héten volt, de akkor sem volt finom a reggel fél hatos kelés. Meg az egyik évben háromműszakoztam pár hónapig a helyi Samsung gyárban, na az volt az igazi csemege, amikor éjszaka után kellett bemenni, vagy suli után kellett menni a melóba... Elég hamar feladtam a dolgot. :)

2018.08.02. 23:50:48

@Arthamyr: Nem, még nem .. egyelőre ... és ha raktáros vagy a Tesconál, akkor a te életedben már tuti nem fog a fekete Opel (a Volga helyett) megállni.
Hogy megértsd, "kétkezi" szellemi vagy fizikai munkásként ellébecolhatsz. De ha az EQ-d is üti az IQ-dat, akkor tuti nem

Arthamyr 2018.08.02. 23:52:53

@zoldzeller: Én szeretem ezt az élni és halni hagyni policy-t.
Pl. kifejezetten irritált, hogy otthon a szomszéd néni pampogott, hogy ezt meg azt csináljunk meg a kertben, vagy amikor hazamentünk (amikor már kint laktunk Dublinban), telefonált anyámnak, hogy fényt meg embereket látott a házban. :) Amikor meg eladtuk, kérdezgette, hogy kinek. A ti környéketek nekünk megfizethetetlenül drága, ha odamennénk, legalább 10-15 évvel kitolná a nyugdíjazásom. Meg messze is van, azért én szeretem meglátogatni a barátaim, meg a családomat, onnan viszont nem lennék rá hajlandó. Majd látogatóba egyszer azért elmegyünk arra a kontinensre is. :)

Arthamyr 2018.08.02. 23:54:00

@Pink Petsch: Mindig azt szokták mondani, hogy az negatív, meg kétkezi szellemi munkás vagyok szóval akkor nem lesz gond. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.02. 23:54:06

@Arthamyr: "És statisztikailag ezeken a helyeken, vagy a városokban van több fegyverrel elkövetett bűntény?"

Hat ennek utana kene nezni, de ha logikai oldalrol kozelitem meg, tobb a bunteny a varosban, mert 1. tobb ember van 2. egy fegyveres nagyobb pusztitast tud veghezvinni (lsd. iskolai es egyeb lovoldozesek) 3. csak a fent emlitett kulturalis kulonbsegek miatt ezekben az allamokban (OK, tudom, nem szabad altalanositani :), valahogy maskent allnak a fegyverhez, mint a varosokban, ahol a fegyver, ertheto modon, nem elso sorban vadaszatra v. cellovesre hasznalatos ;)

Arthamyr 2018.08.02. 23:56:40

@Zsuzsi65: Én sem néztem utána, de én is így gondolom. :) A probléma a logika szerint ott van, ahol könnyű fegyvert venni, de nem a kultúra része, és kevés embernek van. Pl. ha jól tudom, Kanadában és Finnországban is baromi sok embernek van fegyvere, és mégis sokkal kevesebb gond belőle, mint az USA-ban. Lehet, hogy ők régebb óta szívnak, és békésebbek? :D

Arthamyr 2018.08.02. 23:58:22

@Zsuzsi65: Ennek ellenére én nagyon örülök, hogy Európában nehéz fegyverhez jutni. Szerintem tök jó, hogy itt pl. a rendőrök is fegyver nélkül járkálnak a városban, kivéve ha valami "akció" van.

2018.08.02. 23:59:04

@zoldzeller: Ha nem vagy gondolkodó, alkotó elme, ha nincs rendszer-független, önálló véleményed, ha nem vagy képes az önálló véleményalkotásra különböző források alalpján, akkor valóban nem áll meg az a Volga. Már képletesen beszélve, egyelőre.
Az Apple és a Microsoft harcának korszakában hajlamosak vagyunk lebecsülni és elfelejteni azt, ami megkülönbözteti fajunkat az uncsitesoktól ... az etikát. Bár hajlok arra, hogy egyesa majomfajiokba több etika szorult, mint néhány emberbe ....

FutureFry 2018.08.03. 00:00:03

@Zsuzsi65: Egyrészt nem csak az amerikai nyugat (vagy midwest) ilyen, másrészt egyes államokon belül is változik a “gun culture”. Pl. Oregon/Washington/California közép- és keleti részei igencsak különbözőek ilyen szempontból (is) a nyugatitól. Egyébként érdemes rákeresni a “free gun with purchase” kifejezésre: Oregontól Floridáig lehet példát találni, hogy mivel adnak ingyen lőfegyvert marketingfogáskent (pl. autó- vagy ékszervásárláskor, tetőjavításnál, és műholdas TV előfizetésnél). És persze ott a híres jelenet a “Bowling for Columbine”-ből ahol Michael Moore olyan bankszámlát nyit ami mellé jár az ingyen puska: youtu.be/jY2PzzjO3zo

2018.08.03. 00:06:35

@Arthamyr: Jah, csak ha ki tudnád kapcsolni a gondolkodó-elemző elméd ... de nem fog menni, mert az vagy aki.
Figyelj, nem ismerlek túl jól, csak annyira, ami lejött itt a pár év alatt belőled, de van egy tippem.
Haza fogtok költözni. Részben miattad, de leginkább a feleséged miatt. Egy ultrajótuti évetek otthon biztosan lesz, ami alatt a feleséged valszeg teherbe is esik. Ezzel minimum 3 évre tuti otthon is ragadtok. 4 év után viszont neked tele lesz a tököd, azt garantálom ..... Háááát, sok sikert a megoldáshoz, remélem a spanyol bungaló már megvan ;)))

Arthamyr 2018.08.03. 00:21:27

@Pink Petsch: A költözést a feleségem intézi, én csak a finanszírozást biztosítom. :P Aztán ha kell, majd lesz spanyol bungaló, vagy a tököm tudja mi, ezzel ott sem én fogok foglalkozni, kettőnk közül nekem csak minőségi igényeim vannak, neki meg mindenféle megfoghatatlan igényei is, és mondjuk inkább rábíznám a lakás berendezését is.
Nem kell azt most eldönteni, hogy 5 év múlva mi lesz, ez is olyan, mint a kiköltözés, semmi sem kötelez az ottmaradásra, ha valahol jól érzi magát az ember, maradni kell, ha meg nem, vagy úgy gondolja, hogy máshol még jobb lenne, el kell jönni, a lényeges, hogy meglegyen rá a lehetőség.

zoldzeller 2018.08.03. 00:25:55

@Arthamyr: lehet, hogy mar ezt is irtad:) de miert dontottetek ugy hogy haza koltoztok? Feleseged szeretne? Jon a gyerek?

svajcineger 2018.08.03. 00:32:22

@zoldzeller:
Az nem kepzelheto el, hogy valaki otthon erzi otthon magat?

Arthamyr 2018.08.03. 00:37:50

@zoldzeller: Olcsó, a munkám haza tudom vinni, ott a család, a barátok jelentős része. A legfőbb ügyfelem izraeli, van még Londonban is. Mindkét helyre van közvetlen járat Budapestről, Dublinból Tel-Avivba viszont nincsen, így az kb. 12-14 órás út háztól hotelig. És ha jön a gyerek, igencsak hasznos egy lelkes nagymama, aki orvos vagy tanár volt. Meg Dublin azért elég kieső hely, és igen drága (nem SF-hez képest :)), az itteni lakás kiadása is egész korrekt bevétel, kb. meg lehetne belőle élni Magyarországon, de még akár olcsóbb nyugat-európai helyeken is, pl. a pink által említett Spanyolországban (ha ott is tudunk venni ingatlant, és nem kell bérelni).

zoldzeller 2018.08.03. 00:40:34

@svajcineger: de termeszetesen. Es most picit szarul is erzem magam, hogy igy rakerdeztem.
Az igazsag az, hogy azert erdekel, mert evek ota kulfoldon el, a hozzaszolasai alapjan a sorsaval alapvetoen megelegedve. Nem tunt ugy, hogy honvagy kinozna, vagy nem tud beilleszkedni. Ezert kerdeztem csak ra.

De lehet, hogy nem kellett volna, sajnalom.

2018.08.03. 00:41:31

@Zsuzsi65: Én valahogy ösztönösen viszolygok az olyan társadalmaktól és kultúráktól, ahol egy egyértelműen gyilkolásra tervezett fegyver a mindennapok része. Nem szeretném úgy a napi bevásárlasaimat végezni, például, hogy azt lessem negyed-szemmel, a csávó, aki mögöttem áll a kasszasorban, oldalán a 38-asával, mikor kattan be annyira a hosszú várakozás miatt, hogy használja is. Persze, a gyászoló családomat majd biztos vigasztalja, hogy a csávót halálra ítélik, és majd 10 év múlva végre is hajtják rajta, addig is tarthatják el az adójukból ...
Bocs, de én eléggé proimitívnek tartom az USA-t, ami a társadalmi berendezkedését illeti, legjobb esetben is késői európai középkor, de hogy a felvilágosodás még nem érte el, az tuti.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 00:42:12

@FutureFry: "Egyrészt nem csak az amerikai nyugat (vagy midwest) ilyen, másrészt egyes államokon belül is változik a “gun culture”. Pl. Oregon/Washington/California közép- és keleti részei igencsak különbözőek ilyen szempontból (is) a nyugatitól"

Ez teny: pl. CA kozepe (a "videk"), sokban hasonlit a Midwesthez abbol a szempontbol, hogy jobban el a tradicionalis/konzervativ kultura - vs. a nagyvarosok, pl. LA vagy San Francisco szellemisege.

Arthamyr 2018.08.03. 00:42:36

@svajcineger: Én sok helyen otthon érzem magam. Itt is nagyon jó volt, csak egyszerűen több okból impraktikus (amint zoldzellernek írtam). Kicsit sajnáljuk, hogy elmegyünk, pár dolog hiányozni fog, de azért nem hinném, hogy megbánjuk. Ha igen, akkor majd visszajövünk. :)
Meg egy új hely, egy új élmény. És ok, hogy laktunk már Magyarországon, de Budapest és környéke nem ugyanaz, mint a vidék.

2018.08.03. 00:43:18

@Arthamyr: Ahham, pont ezt mondtam én is, de a gyerkőc meglesz, aztán baszhatod a mobilitást .... csaxóltam ... :PPP

FutureFry 2018.08.03. 00:44:21

@Zsuzsi65: @Arthamyr:
Lakosságarányosan mérve több a lőfegyver által okozott halál a “flyover states” (és a “bible belt”) államaiban [1]. persze lehet, hogy a legtöbbjük öngyilkosság, mert országosan az adja a legnagyobb részét (60%+) [2].

[1] www.cdc.gov/nchs/pressroom/sosmap/firearm_mortality/firearm.htm
[2] www.nytimes.com/2015/10/09/upshot/gun-deaths-are-mostly-suicides.html

Arthamyr 2018.08.03. 00:45:22

@Pink Petsch: Miért is? Itt is írják csomóan, hogy x gyerekkel költöznek, ráadásul jópáran harapófogóból, nehéz helyzetbe.
Nyilván egy nagyobb gyereknek nem esik jól egy költözés, de egy 3 évesnek szerintem teljesen mindegy...

zoldzeller 2018.08.03. 00:47:47

@Arthamyr: Ertem, ez egy teljesen logikus dontes. Eddig ugy tunt, hogy nem terveztek gyereket.;)
Bp-rol Tel AVivba napi legalabb 2 jarat van es 3.5 ora alatt siman ott vagy;) A noverem ott lakik, anyukam eleg sokat ingazik BP-TelAviv kozott.

Arthamyr 2018.08.03. 00:48:35

@FutureFry: Elég buta sáv a 3.4-9. :) Az öngyilkosságot nem venném bele, nagyon nem mindegy, hogy valakit megölnek, vagy öngyilkos lesz.

svajcineger 2018.08.03. 00:48:59

@Arthamyr:
En abszolut megertelek. En is mennek, ha tehetnem.

Arthamyr 2018.08.03. 00:51:23

@zoldzeller: Igen, én Londonon keresztül járok, az nagyon nem 3.5 óra. :) A 3.5 óra már teljesen vállalható. Igazából ha lenne direkt járat, innen sem lenne szar. Az egyetlen vígaszom, hogy a Heathrow-n mindig betérek a world of whiskiesbe visszafelé, és meglepem magam valamivel. :D
Már öregek vagyunk, lehet, hogy teljesen mindegy, hogy mit tervezünk. :)

2018.08.03. 00:53:03

@Arthamyr: Jah, "édesapa" csakhogy nálatok pont fordított lesz majd a helyzet.
Ne érts félre, nem ellendrukkerkedem, csak realista vagyok .. amennyire megismerhettelek itt az évek folyamán, te nem fogod bírni hosszútávon a jelenlegi Magyarországot. Aztán valamid majd rámegy, vagy a hazaszeretedet, vagy a családod. Remélem, nem az utóbbi ...

zoldzeller 2018.08.03. 00:55:32

@Arthamyr: Muszaj megkerdeznem, hany evesek vagytok? Ugy beszelsz magadrol mintha mar legalabb 70 lennel, de mondjuk en 42re saccollak. :)

Arthamyr 2018.08.03. 00:58:07

@Pink Petsch: Ilyennel, hogy "hazaszeretet", mi nem rendelkezünk. Én nem hiszek a nemzetben, mint koncepcióban, közösségben stb.

Arthamyr 2018.08.03. 01:02:15

@zoldzeller: Azért a 42 még odébb van pár évvel (az a jelenleg tervezett nyugdíjkorhatár :)), de a biológiailag optimális kor a gyerekvállalásra 35 előtt van (van, aki azt mondja még hamarabb). De teljesen mindegy, lesz, ami lesz, jó lesz. :) Megmondom őszintén, én nagyon jól megvagyok extra felelősség/kötöttség nélkül, csak már ott tartok, hogy elfér. A feleségem meg ugye nő, nyilván ő motiváltabb. :)

zoldzeller 2018.08.03. 01:02:59

@Pink Petsch: Te Pink en eskuszom meg senkit nem lattam pisztollyal jonni bevasarolni. Mondjuk az 50 allambol csak 2-ben eltem.

zoldzeller 2018.08.03. 01:08:06

@Arthamyr: 42 evesen nyugdij? En meg azt varom hogy vegre 40 legyek, a gyerekeim vegre ne kis iskolasok legyenek es vegre el tudjak kezdeni a karrieremre fokuszalni es azt a nyamvadt kinevezest elfogadhassam amit az elmult 3 evben mindig felajanlanak.

2018.08.03. 01:12:16

@Arthamyr: Lófaszt nem, akkor nem enne a fene hogy hazaköltözzetek, és ott szülessen meg az első csimota, legalább az első .... ne szédíts már, ember! :DDD
Mellesleg,a hazaszeretet nem bűn, sőt! Bár én is éreznék ilyet ...de nekem a teljes Románia nem a hazám, a jelenlegi Magyarország még kevésbé ... így születnek az européerek :PPPP
Sose tagadd meg, ha hazaként gondolhatsz egy teljes, egész országra ... még akkor sem, ha teljesen inkompetens, fasz, korrupt, geciláda az éppen aktuális vezetése. Mivel egyetlen kormány sem jelenti magát az országot, történelmi távlatokban.
Neked van mire büszkének lenned, neked van egy konkrét hazád, ami jelenleg kurvára el van cseszve, és hacsak nem vagy macska 9 élettel, akkor miafaszt akarsz ott kezdeni, he??? ;))

Arthamyr 2018.08.03. 01:15:02

@zoldzeller: Engem nem fog senki kinevezni, én vagyok managing director, meg a tulajdonos is... :)
De ezt is majd meglátjuk akkor. Nem hiszem, hogy tényleg nyugdíjba fogok menni, mivel ahogy a másik topikon írtam, egyáltalán nem esik nehezemre dolgozni, azt mondom, ez, ennyi időben, ezekkel az emberekkel körbevéve még kifejezetten jó is. Viszont addig egyszerűen lehetőség sem lenne rá.

zoldzeller 2018.08.03. 01:18:18

@Arthamyr: ah, majd meglatjatok. Neha nem lehet mindent elore tervezni, neha csak kirajzolodik az ut ahogy az ember halad rajta.

2018.08.03. 01:18:50

@zoldzeller: Édesjóistenem ...még nem vagy 40 és már "kirepülés-közeli" gyerekeid vannak? Húúúúb+! Én már elmúltam 40, és még mindig keresem az utam ...

Arthamyr 2018.08.03. 01:23:33

@Pink Petsch: Nézd, ez érdekes dolog. Végülis én tényleg szeretek Magyarországon sok dolgot (pl. bizonyos tájakat, a magyar nyelvet, a nyári éjszakák hangulatát), de nem érzem magamban a hűséget ("itt élned, halnod kell"), amit tipikusan társítani szoktak a hazaszeretet értelmezésénél, hidegen hagynak Magyarország eredményei (vagy legalábbis azok, amit valaki annak vesz), nem mondanám, hogy kurvanagy hazafi vagyok. Amint nem lesz megfelelő a környezet, már indulunk is.

A hazaköltözés teljesen praktikus okoknak köszönhető, ha a család Albániában lenne és ott is tudnánk akciósan házat venni, akkor oda költöznénk.... Ha Írországban többet sütne a nap, átvontatnák a Földközi-tengerre és minden harmadennyibe kerülne, el sem mennénk innen. :) Bár most épp kurvameleg van, és itt nem divat a légkondi, 26 fok van a lakásban. :/

FutureFry 2018.08.03. 01:24:36

@Arthamyr:
Ráadásul nem csak az öngyilkosság van benne, hanem (tudtommal) a balesetek is (bár az valószínű relatíve igencsak jelentéktelen). De itt a wikipedia-verzió [1] amiben az erőszakos halálok vannak csak benne, ez alapján D.C. “vezet” elég magasan (ami azért édrekes mert ott - amíg 2008-ban el nem törölte a legfelsőbb bíróság - 1975 óta magánszemély nem is szerezhetett/tarthatott legálisan fegyvert (pisztolyt)). Egyébként az még egy érdekes statisztika hogy a lőfegyverek közel fele kb. a lakosság 3%-nál van [2].

[1] en.wikipedia.org/wiki/Gun_violence_in_the_United_States_by_state
[2] www.npr.org/2016/09/20/494765559/nearly-half-of-guns-in-u-s-owned-by-3-percent-of-population-study-finds

zoldzeller 2018.08.03. 01:25:00

@Pink Petsch: bebaszna ha kirepulnenek. 11 es 10 evesek lesznek mikor 40 leszek. Nagyjabol tudatos dontes volt, hogy meg az egyetemen legyek mikor szulok:)

Arthamyr 2018.08.03. 01:25:21

@zoldzeller: Szerintem nem is kell. A fontos dolgokat meg kell tervezni, keretet kell adni, de a részletekkel tök fölösleges foglalkozni előre.

Arthamyr 2018.08.03. 01:28:35

@FutureFry: Elég durva, hogy akkor életed során több, mint egy százalék esélyed van, hogy lelőnek. Viszont még mindig kisebb az esély, mint a daganatos betegségé. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 01:32:10

@Pink Petsch: "Bocs, de én eléggé proimitívnek tartom az USA-t, ami a társadalmi berendezkedését illeti, legjobb esetben is késői európai középkor, de hogy a felvilágosodás még nem érte el, az tuti"

Ezt kifejtened? milyen szempontbol "kozepkor"? tenyleg oszinten erdekel, nem ironia v ilyesmi...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 01:36:52

@Pink Petsch: "Bocs, de én eléggé proimitívnek tartom az USA-t, ami a társadalmi berendezkedését illeti, legjobb esetben is késői európai középkor, de hogy a felvilágosodás még nem érte el, az tuti"

Ja, es meg valamit :) Ugye tudod, hogy ezert a nagy altalanositasert le fogjak harapni a fejed? :))) (kb. mint egy kalap ala venni EGESZ Europat, a norvegoktol kezdve a bosnyakokon at az litvanokig :)

2018.08.03. 01:37:36

@Arthamyr: Mondod mindezt egy stabil "anyaországi" alapról. És még el is tudom hinni neked, mert adottnak veszed a háttetred, stabilnak, biztos pontnak, így, az életed harmadánál, akár Albánia is befigyelhetne, mivel van egy biztos háttered. Ami tökjó. Irigyellek is érte ... Nekem meg az EU-val lett szerencsém, mondjuk ... mivel nem vagyok idegenebb egy odenwaldi belterjes német faluban, mint egy Jászváros melletti román telelpülésen ...
De legalább van választási lehetősegem ;))) Mondjuk ....

FutureFry 2018.08.03. 01:40:14

@Arthamyr: Ez az 1%+ speciel nem tudom hogyan jött ki (szerintem jóval kevesebb: ~1/25,000 [1]) és azt sem tudom ez hogyan viszonyul a többi országhoz. Igaz a fegyverrel elkövetett öngyilkosságban elég magasan vezet az USA [2], de talán arra van valami befolyásom :).

[1] www.economist.com/sites/default/files/imagecache/640-width/images/2013/02/blogs/graphic-detail/20130223_woc025_2.png
[2] en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_firearm-related_death_rate

Arthamyr 2018.08.03. 01:42:40

@FutureFry: Nem az országban, District of Columbiában.

Arthamyr 2018.08.03. 01:44:00

@Pink Petsch: Nem értem, mi az a biztos háttér, amit az ország ad nekem, és neked nincsen meg.

2018.08.03. 01:49:55

@Zsuzsi65: Persze, tudom, mert a különböző államokban, különbözőek a fegyverviselési törvények ... :PPP
Te, most komolyan nem fogod fel mennyire abszurd ez? Komolyan nem érzed már át mennyire Monty Pyhton azon vitatkozni egy alapvetően európai fórumon, hogy a különböző amcsi városokban milyen lőfegyverekkel engedélyezett egymást ölni? Komolyan elfelejtetted, hogy már az én generációmnak is legfeljebb a dédnagyapja szolgált a világháborúban, és használt utoljára lőfegyvert egy átlag európai családban?
És akkor még azt kérded, miért középkor? Mert barbárok, azért ..

FutureFry 2018.08.03. 01:51:00

@Arthamyr: Mondjuk ott sem értem, hogy jött ki az 1%+ esély (a 2015-ben 100,000 lakosra számított 18 fegyverrel elkövetett gyilkosság alapján)

2018.08.03. 01:52:23

@Arthamyr: A valahová tartozás érzése ... Van egy országod, egy hazád, egy bázisod ....

Arthamyr 2018.08.03. 01:54:21

@FutureFry: Én belevettem a non-negligent manslaughtert is, az 24, azt felszoroztam 70-nel, és akkor már több jön ki, mint 1000. Ha 2015-ben túléled, 2016-ban is újra játszhatsz stb. :)

Arthamyr 2018.08.03. 01:58:40

@Pink Petsch: Na, azt nem érzem olyan erősen, soha nem is igazán éreztem. De nem is lenne előnyös, csak a szabadságot korlátozná.

FutureFry 2018.08.03. 02:11:17

@Arthamyr: OK. Mondjuk mindezek ellenére engem sohase zavart a fegyverviselés ilyen mértékű szabadsága - sőt.

2018.08.03. 02:13:17

@Arthamyr: Nem is kell, de neked legalább ott van Mármint nem kell erre naponta emlékmeztetnie magát az embernek, de azért ott van az.. Neked ott vannak a balatoni kisdobos-nyarak, vagy a telken töltött hétvégék, esetleg azok a hosszúhetek, amiket a Várolsligetben "éltetek túl" a haverjaiddal. ....
Ne becsüld le őket.... ne becsüld le ezeket az emlékeket, mert neked vannak, és " korlátotzzák a szabadságodat" ... szerinted ... pedig lófaszt, alapot adnak, hidd el!
Nekem nincsenenek (illetve, amik vannak, tömebrendezvényszerűek ... felejethetőek), alapom sincs. Nem sajnáltatásból mondom, mindösze, ellentpontként ....

flamer 2018.08.03. 02:27:50

@Olliék:

Tegyünk már helyre pár dolgot:

"Az IMF-et felvettük, hogy csóri bankokat mentsük. Fizettük."

Az IMF hitelt nem ezért vettül fel, csak ott volt felhasználatlanul és a bankrendszer stabilizáláshoz jól jött, hogy az állam abból tudott hitelt (hitelt, nem segélyt) adni a bankoknak - amit azok már rég visszafizettek, kamatostul.

Egyébként van egy olyan érzésem, hogy ha nem kapnak hitelt és esetleg csődbe megy valamelyik és nem elúszik a banknál tartott pénzed, az se tetszett volna.

"Aztán fizettük a devizacsalásból eredő nyereséget, amiből semmit nem csorgattak vissza, hanem.pl csányi bácsi bevásárolt a szomszédban, és a mi pénzűnket adta ki hitelbe fele annyi kamatért, mint itt. "

Nem szégyen semmit sem tudni arról, hogy hogyan működött a devizahitelezés, de ha ez a helyzet, akkor ne írj már hülyeségeket, mert ezt olvasni is fáj.

2018.08.03. 02:44:01

@flamer: Azért, mindent összevetve, egy teljes generáció nyugdíjmegtakarításait állami szintű spekulávciórsa elbaszni ... erre is csak a Vitya meg a Fidesz volt képes, azt azért elismerheted.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 02:55:40

@Pink Petsch: ok, ket malomban orlunk...ui.a tarsadalmi berendezkedes (ezt a szot hasznaltad) nem ugyanaz, mint a kultura (mint szokasok es tarsadalmi normak osszessege). Az elobbi pl. lehet demokratikus, autokratikus stb stb, ahogy te is tudod. Ezert kerdeztem, hogy mit ertesz alatta, mert volt egy gyanum, hogy te a "kulturat" erted alatta. Na most, hogy egyik kultura "jobb/fejlettebb"-e mint egy masik, nagyon szubjektiv...Milyen szempontbol fejlettebb? Kinek a szempontjabol? Mihez kepest? Mivel ebben az esetben nincs abszolut merce, ez egy eldonthetetlen kerdes.

2018.08.03. 02:58:58

@flamer: És komolyan nem értem, egy sikkasztási és bebukott spekulálási üggyel, hogy-a-kurvaisten-véreres-faszában lehet még hatalmon egy kormány?
Ja, hogy Magyarországnak semmi köze Európához, és a demokratikus jogrendhez ...
Mna, így már érthrető, mert már Albánia kerülget lekörözésben, Románia (az örök negatív példa magyar közbeszédben, ugye), már rég lehagyott ....

2018.08.03. 03:05:07

@Zsuzsi65: Hm, figyelj, szerény véleményem szerint egy olyan országban, ahol a rendfenntartó erők képviselőinek mérhetően jelentős százaléka előbb lő, mint kérdez - alaépon működik (nem én találtam ki, ez van ..). És ahol, egy Walmart bevásárló-órában több lőfegyvert látsz fél óra alatt a vásárlóknál és a kasszásoknál, mint egy James Bond filmben... nos, szerintem, egy ilyen társadalom mérhetetlenül primitív .... és beteg ...

2018.08.03. 03:05:45

@Pink Petsch: aztan meg az ember elhuz onnan, mert bar nem erti, hogy hogy tortenhetnek olyan dolgok egy orszagban, azt gondolja, hogy ez valami kulonleges eset lehet a szocializmusban megnyomorodott tarsadalom miatt, es mashol nem tortenhet meg - erre ket ev mulva a nyakara valasztjak trumpot...

gabors 2018.08.03. 03:06:52

@Zsuzsi65: "@Pink Petsch: "Hm, Trump Amerikájában teljesen legális és társadalmilag elfogadott, hogy a liter tejért a 38.-assal az övedben ugorsz le .... Csak úgy mondom ."
"

Azert mindig hozza kell tenni azoknak akik ilyet irnak hogy ez NEM az orszagra csak egyes allamokra kb fele vagy kevesebb is so allamon belul is vannak varosok ahol nem lehet fegyvert viselni csak ugy ... (ez mar vadnyugati idokben is megvolt) ...

ilyen ovbe dugott .38-et New Yorkban nem lehet latni foleg nem legalis ...

gabors 2018.08.03. 03:26:22

@Arthamyr: amugy ez egy myth ... az usaban durvan 33,000 ember hal meg lofegyvertol ebben minden benne van balesettol gyilkossagig... DE ennek 2/3 megismetlem kettoharmada ongyilkossag azaz tobb mint 20,000 lofegyver altal okozott halal ongyilkossag ...

vagyis marad kicsivel tobb mint 10,000 (ebben meg benne van vadaszbalesettol kistestver lelovi a nagyobbat stb e) ... ami mar kozel sem akkora veszes eg 360 millios orszagban ahol ennyi fegyver van

es a nagyvarosok tobbsege biztonsagossabb mint a vilag legtobb nagyvarosa ... pl New York City-ben tavaly 2017-ben 292 emberoles volt tobbsege nem lofegyverrel ez a szam amugy 2000 felett volt 1990-es evek elejen az emberek meg mindig azokra az idokre emlekszenek ... New York lakossaga kb pont annyi mint Mo- es valamivel l tobb mint London ... ahol kozel 200 volt tavaly csak ott kessel olnek gyakrabban csak a bandek olik egymast yugo fegyverekkel

gabors 2018.08.03. 03:42:26

@Zsuzsi65: felesleges vele vitazni van egy erosen bevesodott pre-koncepcioja az usa-rol minden fele gyakorlati tapasztalat nelukul .. ugy amblock USA primitive .. valamit tanult az egyetem roal egy amerikai tanartol de mikor leirta hogy szerinte hogy is mukodik az usa egyertelmu volt hogy fingja nincs ...

amiket ir .38 assal a sorban mogotte bekattan .. baszod latott ilyet egy filmben :-) ...

ja es talalkozott is amerikaiakkal mind primitive es kover oszt annyi

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.03. 06:08:37

@gabors: igen, elegge prekoncepcio v inkabb az Amerikarol kialakult sztereotipia, aminek -bar van egy kis alapja - de kozel sem a teljes kep. Ezert vagyunk mi itt, hogy arnyaljuk es pontositsuk a kepet:)

Golf2 2018.08.03. 08:03:37

300 komment.Szerintem meg Románia is a béka segge alatt van a lakói miatt.

Arthamyr 2018.08.03. 09:33:22

@gabors: Mi a myth?

Hogy Kanadában vagy Finnországban kevesebb gond van ebből? A @FutureFry: által előbányászott stat ezt igazolja valamelyest, igaz, sokkal kevesebb is a fegyver, kb. harmadannyi-negyedannyira jut nyolcad-/tizenhatodannyi gyilkosság. Hondurashoz képest viszont nagyon jól álltok. :D
Utána meg nem is beszéltünk az egész USA-ról, hanem csak rácsodálkoztam pl. District of Columbia-ra, ahol persze nem helyesen számoltam (asszem a komplementer eseményt kellett volna kiszámolni, és kivonni egyből).

Az övbe dugott fegyveres vásárlás meg gondoltam, hogy nem NY-ra jellemző, mint mondom, bennem nem az maradt meg, hogy a kollégák felfegyverkezve mennek be dolgozni. :)

Arthamyr 2018.08.03. 09:37:57

@gabors: Nem csak az amerikaiak primitívek és kövérek, de nem mondanám alaptalannak a kijelentést. :D Azt tudom, hogy baromi sok ír és magyar primitív és/vagy kövér, miért lenne máshol máshogy? Az emberek nem szeretnek edzeni, egészségesen élni, és olyan környezetben nőnek fel/élnek, ahol primitívek maradnak. Nem mindenki, de túl sokan.

arncht 2018.08.03. 09:39:49

@Arthamyr: leteznek kisebb cegek is a vilagon :) itt messze nem olyan jo a fizetes, viszont tobb mozgasterem van, mashol nem engednenek olyan kozel a tuzhoz, hogy egy 5 millios latogatottsagu oldal alapjait rakhassam le. en direktben foglalkozom fejlesztessel, tehat, amit kitalalok azt tobbnyire en is valositom meg, a tobbiek inkabb a kezem ala dolgoznak, hogy ne kelljen a napi dolgokkal foglalkoznom, vagy a kiegeszito feladatokat megcsinaljak. ez jol mutat az oneletrajzban, es olyat csinalhatok, ami erdekel. egyelore nem szeretnek olyasmi poziciot, aki csak donteseket hoz, aztan messzirol nezi, hogy valosul az meg.

svajcineger 2018.08.03. 09:42:25

@Arthamyr:
Málta lenne neked való! :)

Arthamyr 2018.08.03. 09:43:57

@svajcineger: Lehet, nem ismerem pontosan. Bár én most azt mondom, hogy elég volt a szigetlakó izolált életből, és a kontinensre szeretnék költözni. :)

Arthamyr 2018.08.03. 09:45:49

@arncht: Van, ahol a CTO is fejleszt. :) A legfontosabb tényleg az, hogy olyat csinálj, ami érdekel.

arncht 2018.08.03. 09:59:07

@Arthamyr: en nem cto vagyok (technikai igazgato) - o nem fejleszt, hanem foglalkozik mindenfele it jellegu dolgokkal. :) vhol ez elonyos, vhol nem - mert gyk o a tuzfal, visszatartja, hogy az en nyakamba szakadjon a napi sz*r es a kommunikacio nagy resze, masreszt viszont elszigetel. de epp azon vagyok, hogy olyan dolgokat konyokoljek ki, amik nekem fontosak, de ne jojjon vele mindenfele olyan egyeb, amit utalok csinalni.

Hari Seldon 2 2018.08.03. 21:46:37

@Pink Petsch:
Most már tudatosan nem szoktam reagálni az ottani hírekre (vagy legalábbis igyekszem kivonni magam minden ottani hírből, mert nem érint, és nem is akarom hogy bármikor érintsen), de teljesen igazad van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása