oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 02. 06:30,  Szülni a határon túl 151 komment

2018. február 02. 06:30 Határátkelő

Szülni a határon túl

Ma egy (nagyon) régi ismerős tér vissza, hiszen Fanni szinte napra pontosan 5 évvel ezelőtt írt először ide, a blogra. Akkor még Hollandiából egyetemistaként jelentkezett (az írásokat itt, itt és itt találjátok), azóta elég sok minden történt vele. Az útja Ausztriáig vezetett, ahol egyesületet is alapított. A mai (Krisztával közösen írt) posztja nem az elmúlt évek összegzése, hanem egy nagyon izgalmas, a magyar sajtóban talán nem túlságosan ismert jelenségről szól, arról, milyen sok magyar nő jár Ausztriába szülni. A személyes tapasztalatokon alapuló posztot elolvasva elég egyértelmű lesz, miért. (A képeket köszönöm nekik.)

Te is külföldön szültél? Milyen tapasztalataid vannak? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre! 

cim_136.jpg

„Hogy miért lépi át valaki a határt és hagyja el szülőföldjét? Sok magyarázat van. Valaki új életet szeretne kezdeni, hajtja a vágy, a kihívás, vagy csak a jobb élet reménye, és van, aki 3-5 napra tervez. Hogy kik ők és mit szeretnének a határon túl? Ők azok a nők, akik Ausztriába „csak” szülni mennek. 

Ahogy a határ menti magyar városokban dübörög a szépészeti és egészségügyi turizmus, az osztrák humánus egészségügyet is számos magyar nő választja pár nap erejéig. Érdekes típusa ez a határátkelésnek, de működik. Hogy miért? Nyilván a jobb kórházi ellátás kedvéért. 

Két évvel ezelőtt született itt Bécsben a kislányom. A terhesség korai szakaszában már kórházat kellett választanom, ahova bejelentkeztem és ezzel kvázi ágyat foglaltam magamnak a szülés kiírt dátumára. Időben kell lépni, mert mint valami szuper koncertre, igen csak hamar fogynak a helyek. 

Választási lehetőségek 

A kötelező orvosi vizsgálatok aránya kb. fele az otthoninak, az elején havonta egyszer, utána már csak ritkábban lát a nőgyógyász. Természetesen a kötelező szűrések itt is megvannak. 

A leendő anyukáknak 4 választási lehetőségük van, hogy hol szeretnének szülni: privát kórházban, államiban, egy speciális születésházban vagy a saját otthonukban. 

A privát kórház, mint mindenhol, itt is egyéni biztosításhoz és pénztárcához kötött, legtöbbször orvost is választhat, aki szeretne. Mivel a Bécsben székelő nagy nemzetközi cégek alkalmazottai és azok családtagjai gyakran juttatásként kapják meg ezt az átlagon felüli ellátást, ezért nem ritka, hogy az ember itt több más nyelven beszélővel találkozik, mint osztrákkal.

korterem.jpg

A nagy átlag azonban itt is, akár csak Magyarországon, az állami ellátásra esküszik. Attól függően, hogy természetes úton vagy császármetszéssel jött világra egy kisbaba, 3-5 napig kell az anyukának és a babának az intézményben maradnia. 

A várandósság ideje 

Én a terhesség első szakaszában választottam magamnak kórházat. A bejelentkezés után a fontosabb vizsgálatok, mint pl. a Down-szűrés vagy a 18-21. heti genetikai ultrahang is itt történik akár térítésmentesen.

Innentől ha bármi gond van a terhesség szakaszában, pl. magas vérnyomás, vagy hasonló kockázati tényezők, akkor a választott kórházba kell megjelenni. Bármelyik állami kórházban jártam itt Bécsben, vagy hallottam róluk, mindegyik vetekszik a magyar privátok egyikével. 

A szülés 

S míg Magyarországon egy egész lakásnyi holmit kell magaddal vinned, itt elég, ha a piperecucc nálad van. Minden a rendelkezésre áll a tisztasági és szoptatási betéttől kezdve a babaruháig és nedves törlőkendőig, tehát nem csak az anyának, hanem a babának is. 

A kórterem és a fürdőszoba tökéletesen felszerelt és szülés után minden segítséget megadnak a kezdő anyukának, szoptatási tanácsadás, szülés utáni helyreállító torna, speciális eseteknél szakértőt, gyógytornászt is igénybe lehet venni.

pelenkazo.jpg

A baba (ha nem éppen koraszülött), akkor az első pillanattól kezdve az anyával lehet. Ráadásul ha valaki természetes úton, komplikációmentesen szült, akkor megadják a lehetőségét, hogy pár órával a szülés után akár haza is sétálhat az újszülöttel, s a bábák a következő napokban az otthonukban látogatják meg őket, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak a babának és a mamának. 

A kórházi koszt 

Ha ez eddig még nem lett volna elég, akkor elmondom azt is, hogy minden nap 2-3 menü közül lehet választani. A képet saját magam készítettem Bécs egyik egyetemi kórházának szülészetén. 

Az aznapi kórházi ebéd paradicsomkrémleves, párolt tengeri hal lecsós szósszal, főtt krumplival és friss salátával, desszertnek túrós-sárgabarackos batyu leveles tésztából és egy kancsónyi frissen elkészített gyümölcstea csőrös pohárból (fekve iváshoz).

koszt.JPG

Mindez az ágyamhoz szervírozva, egy olyan polcra, amit az ágyhoz lehet passzintani, hogy fekve is könnyedén meg tudjam enni. Egy szavam nem lehet, azt hiszem… 

A környezetemben eddig csak pozitív tapasztalatokat hallottam mindenkitől. Itt nincs olyan, hogy rossz kórház és rossz szülészet - igaziból nem is lehet mellényúlni. 

És borítékot sem kell adni ahhoz, hogy jól bánjanak az emberrel, sőt, a kórház a honlapján kéri, hogy ilyennel senkinek ne jusson eszébe zavarba hozni a dolgozóikat. Mindez pár kilométerre a magyar határtól... hát van még mit tanulnunk... 

agy.jpg

Születésház vagy otthonszülés? 

Persze Ausztriában is vannak olyan anyukák, akik a steril kórházi környezet helyett az otthon meghittségét választják életük e nagy napjára, és Bécsben lehetőség van arra is, hogy egy speciális születésházban adjanak életet gyermekeiknek. 

Itt ún. Hebamme-k (szakképzett szülésznők) segítenek a szülésnél, akik a terhességet végigkövetik, és rendkívül szigorú szabályok alapján döntik el, hogy kit vállalnak. 

Ergo, itt csak tökéletesen egészséges anyukákat és babákat várnak, olyanokat, akiknek a terhességük ideje alatt semmi probléma nem volt. Nyugodt környezetet biztosítanak a párnak, vajúdhatnak kádban, labdán fájdalomcsillapítók és szülést gyorsító szerek nélkül.

Ez egy olyan hely, amit évekkel ezelőtt Geréb Ágnes is megálmodott, és amiért sokan a határokon innen is túl, akár 2-3 órát az autóban vajúdva is képesek vállalni a kockázatot. 

Ezekről a Bécsben szülő nőkről nem ír az újság, róluk nincs szó egyetlen magyar kereskedelmi tévé népszerű esti műsorában sem, pedig a születésház bábái szerint számuk évek óta jelentős.

S persze Ausztriában is vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az otthonuk számukra az egyetlen hely, ahol a gyermeküknek háborítatlan körülmények között életet tudnak adni. 

Bár ők az összes szülés 1,5%-át teszik csak ki, maximális segítségre számíthatnak minden tekintetben. Az egészségügyi minisztérium a saját honlapján részletesen és közérthetően vázolja ennek a fajta szülésnek is a lehetőségeit. 

Nem ijesztget, nem fenyeget, csak tájékoztat: arról, hogy a terhesség alatt mennyiszer kell egészségügyi kontrollra menni, arról, hogy milyen szakember jelenléte szükséges, és milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy mindenki biztonságban legyen. Átlátható és korrekt, ahogy itt Ausztriában a dolgok nagy többsége. És nem is ragozzák ezt itt túl. 

A osztrák egészségügyben dolgozók megszokták a sok magyar jelenlétét, és a legtöbb helyen már az sem probléma, ha a „betegek” nem beszélnek németül, vagy angolul, hiszen nagyon sok a magyar nővér és orvos ezeken a helyeken. 

És hogy megéri-e erre a pár (sorsfordító) napra elhagyni Magyarországot? Akik eddig ezt tették, csak bólogatnak...” 

Fannitól többet oldalán a Lean in Femspace-en olvashattok.

HÍRMONDÓ 

Hivatalosan is borzalmas a magyar egészségügy 

Egy friss lista 35 európai ország egészségügyét tette rangsorba, és Magyarország egyértelműen a sereghajtók között kapott helyet. 

Trump megerősítette: kinyírná a vízumlottót 

Az amerikai elnök évértékelő beszédében szót ejtett (naná!) a bevándorlásról is, és miközben elsősorban az illegális migrációt ostorozta, mondott olyat is, ami nekünk, magyaroknak is érdekes lehet. 

Kínos elemzést titkol a brit kormány 

Egy brit kormányzati elemzés szerint az országnak minden elképzelhető forgatókönyv szerint rosszabb lesz az Európai Unión kívül, mint annak tagjaként. A jelentést nem véletlenül nem hozzák nyilvánosságra.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szülés egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr413625302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2018.02.02. 14:43:48

@nyuszigonosz:
Ár : 400-800€/ die = nap
kórháza válogatja ,
plusz a koszt,ami ma, azt hiszem 12- 15 € /die

VT Man 2018.02.02. 14:43:48

@soad1221:
""The first 24 hours after birth are critical for monitoring both the baby's and the mother's health. If women stay for less than a day, they could be at higher risk for complications.""

Igen, ebben az a vicces, hogy bár elvileg egy emberi faj van, de a valóságban kiderül, hogy pl. az angol vagy holland anyákat nem veszélyezteti, ha nincsenek bent 24 órát, a magyar anyákat igen.

Az ember nem is gondolná, hogy 100-200 km-el arrébb micsoda genetikai különbségek vannak.

Rotoxis 2018.02.02. 14:43:48

@négyzet: @Csipyke: Nálunk a HELLP-nél a team létszám egyaneszteziológus, két aneszt asszisztens, két nőgyógyász főorvos, egy szakorvosjelölt, egy műtősnő, két műtősegéd, egy neonatológus, két neointenzíves nővér (ca. 12 fő). Megint csak azt tudom mondani, ezzel a tétszámmal lehet biztos hátteret adni.

VT Man 2018.02.02. 14:43:48

@soad1221:
"Itt rendszerint több tétel szerepel a valósnál, és előfordul, hogy több napig, mint a valós, de ez egy baromság, hogy csak 3 nap után fizet."

Nem teljesen baromság.

Magyarországon,
Ha az anya 24 órát sincs bent: 0 Forint térítést kap a kórház
Ha 3 napot bent van, akkor (kb.) 90-100 ezret
Ha csak 1 vagy 2 napot van bent, akkor csak az 1/3 vagy 2/3-át kapja.

Tehát a kórházaknak anyagi érdekük, hogy a problémamentes anyákat "hoteleztessék".

Ami nyugati országban luxus, de itthon, mivel mi gazdag ország vagyunk, nem probléma.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.02. 14:43:48

Nincs ezzel semmi gond. Ha sok az osztrákok felesleges pénze külfödiek ingyenes ellátására, miért ne vennék sokan igénybe ezt az önzetlen szolgáltatást?

soad1221 2018.02.02. 14:49:14

@VT Man: egyrészt vmi forrás érdekelne, másrészt szolgáltatás utáni tételekre fizet az oep, nem napok után. Harmadrészt megint visszatérek az orvostudomány indoklására, hogy miért 3-5 nap ez az idő a szülés módjától függően.

nyuszigonosz 2018.02.02. 14:51:34

@soad1221: Na de ez ugye más. :-)

De tényleg: kisbabás ultrahang 5D-s van. Szóval ez a neve.
A felvételek szépek, pár percesek,( több pár perces felvétel) szines felvételek, szívhang hallható, baba mozgása látható.
Érdekes volt nézni, de hogy mi volt a melyik dimenzió, na azt én nem tudom.

soad1221 2018.02.02. 14:53:58

@VT Man: ebben az a vicces, hogy ezt nem magyar cikk írta :)
Mondjuk szerintem sem biológusnak, sem orvosnak nem kell ahhoz lenni, hogy felfogjuk mi is a kockázat az első 24 órában...
Nem beszélve arról, hogy ez az angoloknál is 1,5 nap, ami szerintem több picit 24 óránál, bár ott lehet, hogy másképp mérik az időt is, nem lepne meg :)
egyébként érdekes az a kép, úgy látom ezek a hülye franciák is 4,2 napig bezárják szegény nőket a szülés után, teljesen kétségbeejtő

soad1221 2018.02.02. 14:55:28

@nyuszigonosz: óóó, lehet, hogy a hang. ugye az időt szokták a 4-iknek, az vicces, de ha hangot is felvesznek, akkor tuti az is egy dimenzió :D

négyzet 2018.02.02. 14:56:11

@soad1221:
pedig nem hülyeség, tényleg így fizet az OEP a kórházaknak.

Ez most egy cikkből van, csak hogy legyen egy hivatkozás is.

"Az egészségügyi törvény szerint a kórház elhagyására ma is lehetőség van, [...] azonban a gyakorlatban ezzel ritkán tudnak tényleg élni. Ennek egyik fő oka, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszere csak akkor ad a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napot fekvőbetegként a kórházban tölt. A kórházak ambuláns szülés esetén ezért sok pénztől esnek el, így abban érdekeltek, hogy az anya az újszülöttel ne hagyja el a kórházat hamarabb.

Egy komplikációmentes hüvelyi szülésért 89 678 forintot kap a kórház, ha az anya bent tölti a minimum három napot. Ha csak két napot tölt bent, a teljes összeg kétharmadát, ha egy napot, egyharmadát kapja meg a kórház. [...]"
www.origo.hu/itthon/20130830-rendezetlensegek-az-ambulans-szules-korul.html

nyuszigonosz 2018.02.02. 14:56:20

@soad1221: Meg, ha érdekel, a felvételek , amiket én láttam, itt készültek.

www.hepinet.hu/rendeloink/kleopatra-haz

négyzet 2018.02.02. 14:59:37

@MRN:
neked nem könyököltek, szerencséd volt. másnak meg volt minden.
nahát.

négyzet 2018.02.02. 15:02:08

@soad1221:
Hát de, nézik a CTG-t. Még ma is meg tudom nézni az eredményét a réginek, ha akarom.
Különben pont a CTG egy olyan eszköz, aminek az eredményére önmagában, főleg nem csak a hangjára, nem szabadna hallgatni. Ezt nem én mondom, hanem orvosok. Elég sok felesleges aggódás, műtét van amiatt, mert a CTG mutat valamit, amit a személyzet valójában nem is tud helyesen értelmezni.
Jó, mondjuk ez már elég off téma.

négyzet 2018.02.02. 15:05:31

@MRN:
Az van, hogy a szülés maga egy bazi nagy kockázat, csak erről nem szokás így beszélni. Ha baj van, akkor ha kórház, ha nem, az embereknek mindképp kell egy bűnbak.

Rotoxis 2018.02.02. 15:09:14

@LepesMez: Az osztrakok semmit sem kapnak ingyen (ahogy egyébként a jarulékot fizető magyarok sem). A kórházi költségeik jelentős részét állja a biztosítójuk, egy része önrész (pl. a kórházi napidij nálunk 25 €, amit mundenkinek kiszámláznak).

Csak összehasonlításul, havonta 700 € egészségbiztosítást fizetek, ezért már jár a tejbevaj, minden egészségügyi költséget fedez.
Az összehasonlítást megkönnyítve. A kisfiam mandula műtétje után (műtét és kb. 26 órás tartózkodás anyukával) csak az extra szolgáltatásokért 1500 €-t számlázott a kórház a privát biztosítónak.

Rotoxis 2018.02.02. 15:09:14

@lüke: A tb-re szülés azért nem ennyire egyszerű dolog. A biztosító sem hülyék gyülekezete. Nem fogják elhinni, hogy anyuka 40 hetes terhesen épp Gorenjét akart venni a Mariahilferen, azért volt éppen Bécsben. Ráadásul, ha csak egyszer is volt Ausztriában terhesgondozáson (márpedig ez kiderül), máris bukott a mutatvány.Természetesen egyetlen kórházból sem fogják elzavarni a szülő nőt, de két dologra biztosan számíthat. Az egyik, hogy kiszámlázzák, a másik, hogy be is hajtják.

Rotoxis 2018.02.02. 15:09:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Olvassál már egy kicsit Birca! Korábban leírtam, mennyi az annyi.
Tőled azért figyelmesebb hozzászólásokat szoktam meg.

Vlad Tepes a jófiú 2018.02.02. 15:09:14

@Virago_1000: Nem a posztoló fizette. Az osztrák társadalombiztosítás. Ha itthon ennyit térítene a tébé, akkor sem vérnénk az osztrákokat, mint ahogy semmi másban nem verjük, mert valakik ellopnánk a pénzt.

Sir Galahad 2018.02.02. 15:09:14

Ha jól olvasom az egyik hozzászólást, ez 7 e euróba kerül. Ennyiért gondolom itthon is lehet hasonló jó körülmények között szülni magánklinikán, vagy nem? Ha igen, miért éri meg átmenni?

négyzet 2018.02.02. 15:18:43

@Rotoxis:
És ha jól értettem, be is jelentkezett a szülésre.
Azt tudom elképzelni, hogy ő Ausztriában él (az elején van, hogy vmi egyesületet is alapított ott), de hallotta, hogy mások meg átjárnak szülni Mo-ról. Csak azt lehet, hogy nem tudta, hogy mennyit fizetnek érte.

Rotoxis 2018.02.02. 15:18:48

@négyzet: A "könyöklés" orvosi műfogás. Vagy kell, vagy nem

The reaper 2018.02.02. 15:31:28

@Sir Galahad: Mo-on 2000 euróért már választott orvossal, 4*-os hotelnek megfelelő körülmények között lehet szülni.

hdnctrl 2018.02.02. 15:41:41

Itthon 2.000 euróból megvan a szülés egy magánkórházban (nem reklámozom, akit érdekel, google it). Ami ahhoz képest nem is annyira sok, hogy ha szülészorvost meg szülésznőt is választasz egy (bp-i) plebskórházban, máris kifizetsz kb 700 eurót, és akkor még se értelmes kaja, se értelmes szállás, se értelmes tisztálkodási lehetőség. Meg hát ki tudja, milyen szobatársak.

De így sem igazán értem, miért kell 7.000 euróért Bécsbe menni. Ha valakinek ingyen van, az oké, de azoknak nem hinném, hogy szükségük lenne arra, hogy ebből a posztból tájékozódjanak.

mh1973 2018.02.02. 15:58:29

Itthon az állami kórházban még a wc papírt is az anyuka viszi be, mert arra sem futja. Az infúzió adagolóban nincs akku, ezért sétálni sem tudnak, az újszülött osztály 1 db pelenkát tud biztosítani, soroljam még?

soad1221 2018.02.02. 16:37:34

@négyzet: akkor ez nem ment at :) irtad, hogy nem nezik folyamatosan, mire en irtam, hogy ja nezni nem nezik (folyamatosan), de hallgatni igen. Es egyszerre tobb szol es ez a bizonyos hozzanemerto szemelyzet akar egy masik szules levezetese kozben is meghallja, ha vmi problema van es azonnal cselekednek.

Ugye ez meg mindig arrol szol, hogy a kockazat korhazi kornyezetben ertelemszeruen kisebb, mint otthon... :)

2018.02.02. 16:45:19

@mh1973: de ha megadod az összes adatodat és megengeded hogy életed végéig reklámokkal bombázzanak, akkor kapsz "ajándékcsomagot" amiben van még további 3 pelenka :)))))

Bolshevik 2018.02.02. 17:17:39

BREAKING NEWS: Egy 3x gazdagabb országban jobb a kórház!!!

Mágikus, én tuti nem hittem volna :D

Bolshevik 2018.02.02. 17:17:41

@Sir Galahad: "Ha jól olvasom az egyik hozzászólást, ez 7 e euróba kerül. Ennyiért gondolom itthon is lehet hasonló jó körülmények között szülni magánklinikán, vagy nem? Ha igen, miért éri meg átmenni? "

Ne viccelj, simán megér 5e eurót, hogy ne ezt a brutális diktatúrát szaporítsd. Megmutatjuk Orbánnak, csak azért is 3x annyiért szülünk egy másik országban!

2018.02.02. 17:33:52

@Berelhetoreklamfelulet: Nem felejtem en azt el, igazabol tiszta, hogy miert putri magyarorszagon sok korhaz, es miert nem ausztriaban, es az is vilagos miert tud egy osztrak magasabb biztositas fizetni, de meg az is, hogy ha ugyanannyi biztositast fizetne egy atlag magyar, miert lenne sokkal rosszabb meg mindig magyarorszagon. Ha nem lenne tiszta, nem huztam volna el onnan evekkel ezelott, hanem vedenem a rendszert virangoval, es hazaaruloznek mindenkire, aki maskepp latja :)

Jakab.gipsz 2018.02.02. 17:38:41

Bezzeg Ausztria, bezzeg, bezzeg bezzeg, más nincs ?

Uncsi ez a hurrá optimizmus és a sugalmazott, itthon minden vacak, persze ha megtudod fizetni ugyan azt az összeget amit kint, talán már nem is annyira.

Tízezerből, mennyi kismamának állmódjába Ausztriát választani ?

Ha már egyszer méricskélsz?

Rá mutatsz néhány kivételre, majd általános szabályként teszed közre, ez csak kis gennyes manipuláció, a vélemény szabadság címszó alatt.

MRN 2018.02.02. 17:46:43

@Mikkamak: Ez szerintem egyénfüggő, van, aki jobbnak tartja, ha csak etetéskor kapja meg egy időre a babát a kórházban, van, aki meg szereti inkább első perctől maga mellett tudni. Régen az volt a bevett gyakorlat, hogy csak etetésre hozták a babát. Később terjedt el, hogy egész nap az anyával van, ma inkább ez utóbbi a jellemzőbb.

MRN 2018.02.02. 17:50:00

@négyzet: Akkor duplán vagyok mázlista - két különböző kórházban. ;)

mh1973 2018.02.02. 18:00:38

@Jakab.gipsz: nem mindgy, hogy mennyiből fizetsz a szülésért, Bécsben simán megkeres nettó 3000 eurót egy szellemi munkát végző magyar, ellenben bp-n jó lesz az 400e nettónak is.

Shaktee 2018.02.02. 18:00:41

@Jakab.gipsz: nincs más, ne is kérjen

vándor madár 2018.02.02. 18:35:27

"nem az elmúlt évek összegzése, hanem egy nagyon izgalmas, a magyar sajtóban talán nem túlságosan ismert jelenségről szól, arról, milyen sok magyar nő jár Ausztriába szülni"

Imádom az ilyen félinformációkat. Csak egyet kell guglizni és máris kiderülnek a dolgok. Hát az biztos, hogy egy magyar nő sem megy csak úgy át Ausztriába szülni, mert úgy tartja a kedve. Három út lehetséges:

1. A nő saját jogán biztosított Ausztriában mégpedig a szülést megelőzően legalább 8 héttel.
2. A magyar nő férje Ausztriában dolgozik ÉS családi biztosításuk van. Gondolom itt is számít a 8 hét előtte.
3. Odamegy szülni és kifizeti a teljes költséget.

Az alábbi cikkben tanácsért fordul egy német nő a weboldal üzemeltetőjéhez. A nő Ausztriában biztosított volt, de csak 2 hétig és egészségi problémák miatt előbb meg kellett neki szülnie. Magyarán sürgősségi eset volt ráadásul komlikációkkal, mégsem fizeti ki neki az osztrák betegbiztosító a 16.000 eurós költséget. Ja és a német betegbiztosító sem, mert ott már nem volt biztosított.
Egy magyar nőnek még annyi előnye lenne ezzel a német nővel szemben, ha Mo-n lakik, hogy ott ő köteles fizetni a 7000 Ft körüli betegbiztosítást, ha az Ausztriában dolgozó férje által nem lenne biztosítva, úgyhogy nem kerül két szék közül a pad alá.
Az ember el sem képzelné, mennyi "apróságnak" kellene utána járnia egy kivándorlás előtt, hogy ne kerüljön ilyen és hasonló helyzetbe.

www.schwanger.at/artikel/geburt-was-bezahlt-die-krankenkasse.html
www.jusline.at/gesetz/asvg/paragraf/120
www.ess-europe.de/krankenversicherung-oesterreich/#Krankenkasse_in_Oesterreich_Unterschiede_zu_Deutschland

Jajabka Gipsz 2018.02.02. 18:37:45

Ez megint felesleges hisztéria keltés. Ha van itthon is 200 000 ft--od akkor tökéletes környezetbe itthon is van olyan színvonal ha nem jobb.
Tudom mert a feleségem is így szült 2 gyereket.

2018.02.02. 18:58:10

@Bolshevik: A kerdes itt az, hogy hogyan lehettseges, hogy meg mindig 3x gazdagabb az az orszag. Elvileg 30 eve atvaltottunk ugyanarra a rendszerre.

2018.02.02. 19:01:44

@Jajabka Gipsz: Ja, csak az atlag osztraknak nrm kell a fizetett biztositason felul meg a fel/egesz fizetesett kiadnia, hogy szolgaltatast kapjon

Magyarorszagon fizeted a biztositast, a munkaltatod fizet egy valag penzt eu hozzajarulaskent, es ennek ellenere, ha szolgaltatast akarsz, azt fizetheted ki magadnak....

Tudom, mert a felesegem igy szult ket gyereket....

gabors 2018.02.02. 19:40:06

@P.Elliot: "Mert itt mint hallom sokan ezert jonnek szulni hogy biztositsak a gyerek allampolgarsagat a jovore, na majd Gabor jon, jobban tudja ezeket a dolgokat, itteni viszonylatban legalabbis.
"

Valoban ez nagyon elterjedt foleg gazdag orosz (es volt szovjet) "trophy wife"-okra jellemzo mostanaban egesz iparag foglalakozik ezzel hirdetik utazassal egyutt luxus apartment korhaz komplett package !!!

Vannak masok is akik csinaljak gazdag 3-dik vilagbeliek ...

Semmi illegalis nincs benne, es aki itt szuletik az usa allampolgar.

Ismerek szemelyesen filippinot akinek a novere haromszor szult pont NJ-ben "ingyen" mert "eppen" turista uton volt latogatoban... buszken meselte hogy bezzeg otthon (filippin) mennyibe kerult volna itt meg csak hivtak a mentot ...

Jakab.gipsz 2018.02.02. 19:47:22

@Jajabka Gipsz: @LepesMez:

Ezek a (büdös kölkök) baromi sokba kerülnek, és csak a baj van velük. Viszont nem unalmasok,

Négy gyerek, négy szoba, négy laptop, + egy pár mankó.

Ehhez viszonyítva egy szülés aprópénz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.02. 19:54:44

Kicsit OFF, de korhazi tema. Ferjemnek volt terdmutetje (ambulans), es amikor hazaengedtek, adtak neki egy ilyen kompresszios masinat, amivel jegelni tudta a terdet a mutet utan (ill. azota is hasznalja idonkent). En - Mo-i eu-hoz szokva (itt meg nem egyszer sem voltam korhazban, a ferjemnek is ez az elso ilyen mutet) nagy szemekkel neztem, hogy csak ugy ingyen odaadtak neki :) Persze hozzateszem, munkaltato altal jo biztositasunk van, de ez inkabb a korhazi felszereltsegre utal, valoszinuleg nem biztositasfuggo (?)

www.google.com/shopping/product/9135398121251558640?q=ice+theray+system+for+knee+surgery&rlz=1C1GGRV_enUS767US767&oq=ice+theray+system+for+knee+surgery&aqs=chrome..69i57.7479j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwit_p_98ofZAhUPzWMKHfYwAuEQrRIIWQ

Shanarey 2018.02.02. 20:17:49

Amikor a lányom született:

A doki  csak 30 ezer forint volt (1998-ban), mert a doki, a feleségem oktatója volt az ápolónő képzőben.
A nővér az kapott egy ajándék kosarat (csoki bonbon, italok) Engem a pénz nem érdekelt, nekem ők többet értek mindennél.A szülésnél, nem volt semmi gond, persze a feleségem erre másképp emlékszik :-)

A lányom besárgult, ami előfordul, de az már kevésbé hogy be tették UV lámpa alá, mert az erre jó, ám tovább volt benn a kelleténél, s emiatt kipattogott a bőre. Na magyarázd meg egy pár napos babának, hogy miért fáj és viszket a bőre.
A lányom egészségesen született, de a kórházban elkapott egy fertőzést, s emiatt több mint egy hétig benn voltak. Azért csak addig mert szóltam a feleségemnek hogy mondja meg nekik hogy ha esik, ha fúj, én a hétvégén hazaviszem őket, mert nem hiányzik egy újabb fertőzés, s egyébként is van autóm, ha gond lenne behozom őket. A személyzet látott már engem párszor, így ebből nem lett vita.
:-)
Haza vittem őket, s persze otthon semmi gond nem volt.

M. Péter 2018.02.02. 20:48:18

@LepesMez: Ausztriában nincs annyi és olyan stadion, mint Mo.-n.

lüke 2018.02.02. 20:53:28

@Rotoxis:
“Te néked magyarázzam”
21 évet voltam OA egy NŐ kórházban,.....
Akut esetben csak kosztot számláznak ki, ami az AKH- ban a legmagasabb Bécsben s évi 31 napi kórházi lét után, azt se
( tehát a krónikus ! beteget nem terhelik )

lüke 2018.02.02. 20:53:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
önzetlen? barter
osztrák is lesz beteg MO- n és fordítva, elszámolják egymás közt
Az osztrákok a betegnek akut esetben az étkezésre kiszámolják a Tagessatz- t

www.gesundheit.gv.at/gesundheitssystem/leistungen/krankenhausaufenthalt/selbstbehalt-krankenhaus

skye8 2018.02.02. 21:16:54

@ChristineK: en ezekbol a sztorikbol semmit nem tapasztaltam. igaz nem 16 hanem 2 eve szultem. A velemenyem a kanadai egeszsegugyrol tovabbra is nagyon jo, sorry.

Rébusz 2018.02.02. 21:38:09

Nekem az olyan írások, hogy mindig minden mindenhol tökéletes, alapból gyanús. Ausztria nem csupán Bécsből áll, az árakra én is kíváncsi lettem volna, hogy mennyiért hagynak ott egy külföldi biztosítási kártyával rendelkező kismamát szülni. Mivel ismerek én is történeteket közelről, ezért állíthatom, hogy attól még, hogy van popsitörtlő és jó az étkezés, attól még nem lesz valakinek jobb a szülése. Ausztriában versenyeznek egymással a kórházak, hol van kevesebb császármetszés, ezért az anyukák csak statisztikai adatok lesznek, és a császármetszést vagy a gátmetszést mindig a statisztikai mutatójuk szerint nézik a kórházak. Nehogy túl magas legyen nekik. A bábák nagyon elfoglaltak, pár napon túl, ha valaki igénybe venné őket, akkor már komolyan zsebbe kell nyúlni a segítségükért. Ingyenes védőnői szolgálat és szolgáltatás egyáltalán nincsen Ausztriában. A szülőszobák aligha sterilek, mert a szülésnél a rokonság úgy jön ki és be, mintha az utcán sétálgatna. Magyarországon az apuka beöltözik, nagyon helyesen. A szülés után sem természetes minden kórházban hogy odafigyelnek arra, hogy az anyuka tud-e szoptatni, vagy szüksége van-e tornára. A baba szívhangját nem kötelező ellenőrizni, egy ismerősömnél például senki nem figyelt semmilyen szívhangot. A "bábauralomnak" köszönhetően pedig még akkor sem avatkoznak be, amikor kellene, hagyják, hogy a természet tegye a dolgát, mégha rosszul is teszi. Ha szülnék, inkább Magyarországot választanám. A magyar orvosok sokkal kompetensebbek, mint az osztrákok. Sajnos sok esetben a külcsín mögött szakmai gyengeség rejlik.

VT Man 2018.02.02. 21:38:40

@soad1221:
femina.hu/terasz/ambulans_szules_peticio/
" Mit mond az OEP?

Az egészségügyi ellátások finanszírozása alapvetően jogszabályokon alapul, amitől nem lehet eltérni - áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár válaszában. A természetes lefolyású szülés esetén például az ellátási napok száma befolyásolja a finanszírozást is. Amennyiben az ellátási napok száma nem éri el a jogszabályban meghatározottat, az ellátás finanszírozása az ellátási napok számával vonatkozóan arányosan történik."

négyzet 2018.02.02. 21:50:55

@Rotoxis: egy olyan műfogás, amit sok országban Európában tiltanak.

Rébusz 2018.02.02. 21:57:20

@Netuddki.: De, ott is szétlopják! Van egy évek óta zajló ügy, de mindig jönnek mellé mások. Meg aztán oroszoknak útlevél.. jó pár évvel ezelőtt, az egyik tartományban. Meg aztán állami lakások eladása. Meg aztán EU-s pénzek lenyúlása... ajjajjaj. Dehogyis nincsen Ausztriában is korrupció, lenyúlás, furcsa banki ügyletek. A választások sem zajlottak kölcsönös mocskolódás, furcsa "háttér" internetes oldalak bevonása nélkül. Vannak ott is nagyon csúnya dolgok.

Rébusz 2018.02.02. 21:57:22

@kisrumpf: Azért havi 700 lesz az, mert magánbiztosítása is van. Legalábbis úgy vettem ki abból amit ír. Lehet 700 sima biztosítással is, akkor viszont egy teljesen jó keresete van. De akinek már olyan jó a keresete, már érdemes privátbiztosítást is kötni.

VT Man 2018.02.02. 22:37:59

@Rébusz:
"Ingyenes védőnői szolgálat és szolgáltatás egyáltalán nincsen Ausztriában."

Na, látod, már megint az derül ki, hogy Magyarország a leggazdagabb ország.

Mi megengedhetjük magunknak az ingyenes védőnői hálózatot, míg a csóró nyugaton csak akkor van, ha saját zsebből fizeted.

zuulululu 2018.02.02. 23:19:19

Akarmilyen lepukkantak is a korhazak, a szuleszet (legalabbis BPen) csucs-tech. Ime egy kep pl a Janosbol: www.szentjanosszuleszet.hu/images/szuloszoba_4.jpg
A szulesznok profik, dokik ugyanugy, halapenz aki ad ad, aki nem nem. Vedonoi szolgalat, hazhoz jonnek hazamentel utan, gyes/gyed 3 evig, csp, stb.
Szulni es kisbabazni jo MOn.

Viszont amikor eljon az iskolaido...na ott kezd minden felremenni.

lüke 2018.02.02. 23:19:28

@VT Man:
Védőnő hmmm pénzért sincs. Ausztriában
Minek? Jók a gyermekorvosok,s a szülészeten sincs pénz vadászat,
de terhesgondozás van :Mutter- Kind Pass, orvos csinálja

lüke 2018.02.02. 23:19:32

@VT Man: OEP?
nincs ,már NEAK van

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2018.02.02. 23:27:00

Már emlegette itt valaki Kanadát. Én annak idején úgy kezdtem el a saját blogomat, hogy ott szültem, és arra jutottam, hogy na EZ kéne hogy elérhető legyen mindenkinek.
Ezt belinkelem ide, de különben az Egészségügyi séták Kanadában sorozatom mind a terhesség/ szülés / gyermekágyas ellátás témaköréről szól, és, amint arra valaki fentebb már rámutatott, az egészben még hetekkel később is az volt feldolgozhatatlan, hogy tényleg nem fizettünk egy fillért se, senkinek.
felicitasz.blog.hu/2010/05/13/egeszsegugyi_setak_kanadaban_3_terhesgondozas_egy_fuggetlen_babapraxisban

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.02. 23:49:40

@Rébusz: nekünk nincs gyerekünk, az igaz, igy nyilván kevesebb is elég... s a (privát) biztositásunk remek, s feleennyit fizetünk, s annak is a felét a férjem munkaadoja adja. Havi 700, nekem még mindig a jesszus kategória. De akkor nagyszerü, ha ezt meg tudja magának engedni. Az egészségügyi állapotokat ismerve, az lesz az utolso dolog, amit feladok, bárhol is érjen az öregkor.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.02. 23:52:19

@Felicitasz: Off Felicitász! Te itt?! Milyen jo tanácsokat kaptam toled anno megfázás ellen, hidegben mászkáláshoz. Biztos nem emlékszel, de azért köszönöm. Még Mr Spock forumárol...)

zoldzeller 2018.02.02. 23:56:30

A terhesseg, szules, babaapolas es szoptatas halas tema.:)) A vegletekig lehet rajta vitazni.
Egyebkent pont Gereb Agnes volt az akitol hallottam a kulcsmondatot; "mindenki szuljon ugy ami neki a legjobb es legmegnyugtatobb."
100%ig tamogatom az otthonszules/szuleteshazak letrehozasat, a baba rendszer normalis kialakitasat, az ambulans szules es az elektiv csaszar bevezeteset.
Magyarorszagon a nagyogyaszat meg mindig az egyik legjobban fizeto "uzletag" persze, hogy nem akarjak az orvosok elengedni.;)

zoldzeller 2018.02.03. 00:02:34

@zuulululu: szep a csempe:)
Nezd csak nekem sikerult itt szulnom, a kulonbseg a csucs-technikaban:
www.uclahealth.org/birthplace/westwood-photo-tour

Shanarey 2018.02.03. 00:07:20

A lista, mely országokban milyen az egészségügy, s a sorrend is érdekes.

healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-report.pdf

Dikusz 2018.02.03. 07:59:07

@Shanarey: a belinkelt cikkről átkattintottam az ajánlott másik posztra, a Szent Imre kórházról szólt a cikk. Litániát tudnék írni hozzászólás címén, a lényege, hogy nem értek egyet (nagyon nem) a posztot íróval.

trabant 2018.02.03. 08:26:29

@soad1221:
Svájcban másnap hazamehetnek, ha mama-baba rendben van. Ausztriában ugyanúgy, Németországban dettó.

lüke 2018.02.03. 08:26:37

@Rébusz:
Ez talán nem így van

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Védőnő
www.tbvedonok.hu/vedono_brossura_100.pdf

lüke 2018.02.03. 08:26:48

@Shanarey:
3dolog kimaradt
-Van fogkefe, kapsz....ha nem hozol
-Az ágyakat központilag fertőtlenítik ,mossák:
Minden beteg után elviszik!
- citromos pálcika nálunk is van ua.
( igaz a régi módszert alkalmazzak: spatula+gez+H2 O)

Rébusz 2018.02.03. 08:27:03

@VT Man: Az, hogy nálunk külföldi nyugdíjasok ingyen utazgatnak, azt beszüntetném. De a védőnői szolgálat mindenkinek esélyt ad nálunk, hogy a babáját biztos kezekben tudja. Ez főleg az elmaradottabb területeken jelent rengeteget. Ausztriában a gyerek ellátását zsebből kifizetik, az oltások többségét is. De az áraik miatt vannak ott is, akik ezt nem tehetik meg.

Rébusz 2018.02.03. 08:27:24

@lüke: Mi az, hogy a gyerekorvosok jók Auszriában? Nálunk persze nem jók... A Muki pass egy nevetséges dolog, mennél idősebb a gyerek, annál kevésbé vizsgálják meg, csak beixelik, hogy rendben, aztán mehet.. Inkább a szülőnek támpont, a szülő nézi a táblázatot, mikor mit kell tudnia a babájának. Nálunk figyelik, hogy mikor hogy kezdett el forogni, mászni, felülni és sorolatnám. A muki passban egy csomó mindent meg sem néz az orvos, de felveszi az utána járó pénzt. Az osztrák egészségügy sokkal pénzéhesebb, pl. Rezeptdíj. Egyébként Mödlingben épp most halt meg egy 41 éves nő, mert még röntgennel sem ismerték fel a tüdőgyulladását. A magyar orvosok jobb diatnoszták, mert még használják a fülüket, a kezüket, egy tüdőgyulladást nem csak gépek és vérvétel segítségével tudnak megállapítani. A sok géptől csak elbutulni és eltunyulnak.

zuulululu 2018.02.03. 08:27:33

@zoldzeller: Ugyanaz. Ezt mondom nincs kulonbseg, es amit lettal az a lepukkant Janos szuleszete, full extra.

Rébusz 2018.02.03. 08:28:08

Érdekes, hogy egész Bécsben ez az egyetlen "születésház". A jogszabályi háttér, az anyagi vonzatok ott sem kedveznek ennek a lehetőségnek. Nagyon drága is lehet, csak kevesek engedhetik meg maguknak. A szülésznőnek azzal a mondatával, hogy mennél kevésbbé avatkoznak be, annál jobb, én nem tudok egyetérteni. Ők éppen azért lennének ott, hogy beavatkozzanak, amikor szükséges. De mivel ezt nem tehetik meg, csak segédkeznek egy szülésnél, én nem érezném magam ott biztonságban. Egy szülés során nem kevés komplikáció léphet fel, amit kórházi körülmények között rendes ellátás mellett el lehet hárítani. Kellemetlen lehet, ha valakit vajódva, esetleg életveszélyes állapotban kell átszállítani innen egy kórházba. És ha még más is van ott? Két anyuka vajúdik egy kádban és az apukák ott állnak mellettük? Érdemes ezekért a körülményekért, lehetőségekért még fizetni is? Svájcban, Németországban azért is terjedhettek el ezek a lehetőségek, mert ott vannak falvak, területek, amik el vannak zárva a külvilágtól, ott ennek nagyobb hagyománya alakult ki.

Rébusz 2018.02.03. 08:46:34

@lüke: Mi nem így van? Leírnád konkrétan?

Rébusz 2018.02.03. 08:46:44

@zoldzeller: Tényleg jól néz ki. Innen már csak egy ugrás, hogy robotok álljanak ott! Mégis egy mondás jut eszembe, hogy a sok bába között elveszik a gyerek. Mit kell tudnia egy orvosnak, akinek ennyi kütyü áll a rendelkezésére? Szoftverfrissítés, meg ilyenek... Tényleg klassz, de azért mégiscsak Anglia...

lüke 2018.02.03. 09:09:57

@Rébusz:
Nálunk 3 vonal működik:
szülész, gyermekorvosok, fogorvos
gyakorlatilag mind a 3 magán

MO-n ,kinn területen a diagnosztika nulla, egy niedergl. orvos nem engedheti meg magának ezt,mert éhenhal

az eszközről
etiológia, tünettan, diagnosztika ,terápia
enélkül nincs orvoslás,
s az eszköz nélkül nem tudsz diagnosztizálni, sőt pl operálni se
( nem is beszélve a fogfúrasról)

Területen, kinn szülni csak megfelelő kórházi háttér mellett lehet, ahol fogadják is beteget! -komplikácional- nem úgy ,hogy Geréb eseteit elutasítja a kórház

www.penzcentrum.hu/biztositas/a-magyarok-fele-inkabb-kulfoldon-kezeltetne-magat.1063571.html

Osztrák eü egy kórház központú eü, tarifák vannak,
( a magyar hasraütős)
az amerikai / USA egy területi központú, ahol a practitioner az úr,
akinek kezében összefutnak a beteg infók, itt is vannak tarifák!

(ez egy rögtönzött szakmai válasz vol)

zoldzeller 2018.02.03. 09:29:42

@Rébusz: nem anglia. Es koszonom nagyon megvoltam elegedve az orvosommal, es epp semmit sem kellett ujra inditani, vagy frissiteni mutet alatt.:) Ez egy korhaz nem egy faxom iroda ahol az office lefagy.

Miert veszed szemelyes tamadasnak ha valaki leirja, hogy o mashogy szult, vagy akar szulni, mint a Magyarorszagon altalanos? Hol vannak azok a statisztikak amik vilagosan mutatjak, hogy jobbak a magyar szuleszetek mutatoi? Miert hiszed, hogy a sok kutyu csak a karara valhat az orvosnak? Akkor is igy gondolod, hogy minek a sok kutyu, mikor a sziv mutetnel mar nem kell atvagni a szegycsontot, hanem par centis lyukon keresztul egy szondaval megoldjak ugyan azt a problemat?

zoldzeller 2018.02.03. 09:38:13

@zuulululu: tenyleg pont ugyanaz, nekem az a ronda rozsaszin festek a falon biztos segitett volna, hogy minel hamarabb megszuljek. :) De most csak gonoszkodok, tudom am, hogy nem szamit a szoba szine, csak egy picit;)

illango pillango 2018.02.03. 09:55:01

@trabant: Kétszer szültem Németországban, egyszer se mehettem haza másnap, a szobatársaim se. Nem volt semmi komplikáció a szülésnél. A harmadik napon engedték haza anyukát a babával.
Egyébként védőnőt lehet kérni, a szülés előtt és után jön látogatóba, ha jól tudom összesen 10 alkalommal jöhet, a biztosító fizeti.
Egyébként nem értem, miért olyan fontos, hogy rögtön hazamehessen anyuka + a baba. Nekem sokat segítettek a nővérek pl. a szoptatásnál, pelenázásnál stb. Nem kértem, mert ez már a második, harmadik gyerek volt, mégis megmutatták kedvesen. Egy először szült nőnek biztos nagy segítség.
A gyerekorvosra is várni kellett, pl. néhány oltást csak a harmadik napon adott be, már ezért se tudtam volna előbb hazamenni.

zoldzeller 2018.02.03. 09:57:08

Eszerint a statisztika szerint 2015-ben Anglia meg elottunk jart, de lehet, hogy az elmult ket evben tortent valami. www.indexmundi.com/map/?v=2223&r=eu&l=en

De mielott felreertened, nem kotekedni akarok, csak azt akartam hangsulyozni, hogy akar meg is lehetne adni a noknek a jogot arra, hogy valoban eldontsek hogy, hogy es kivel akarnak szulni, es meddig akarnak korhazban maradni (nyilvan normal lefolyasu terhessegrol van szo). A csatolt statisztika szerint se az ujszulottek, se az anyak nem hullanak, mint a legyek Daniaban, vagy Hollandiaban.

lüke 2018.02.03. 12:19:19

@zoldzeller:
azért az 5 ezrelék nem “légy hullás”
Dánia. + Hollandia a top eü a világon is,

Medgar 2018.02.03. 13:18:23

@négyzet: Te magadtól vagy ekkora kretén vagy segített neked valaki? Mielőtt leírsz egy ekkora baromságot, hogy "Kórházban is meghalnak újszülöttek, meg szülő nők is. Nem rosszabb az otthonszülés statisztikája, már csak azért sem, mert csak kis kockázatú szüléseket vezethetnek hivatalosan otthon." legalább próbálj meg tájékozódni.

zoldzeller 2018.02.03. 14:55:22

@lüke: magyarorszagon pedig 17. Ez a szam nem azt mutatja hogy jobbak vagyunk mint Dania.

négyzet 2018.02.03. 15:25:52

@Medgar:
Nagyon érdekes, amit mondasz, igazán. Meg okosnak is tűnsz.

csimpilimpi 2018.02.03. 16:51:12

Írja a posztoló, hogy van korai kórházválasztás. Valóban van, de én ezt nem pozitívumként éltem meg. Hat hónapos terhesen költöztem (költöztünk) ki Ausztriába, ergo objektív okok miatt nem tudtam "időben" kórházat választani. Semmi extra igényem nem lett volna, csak a bejelentett (és egyben valós) lakcímünkhöz legközelebbi állami kórházba szerettem volna szülésre bejelentkezni. Hát nem. Nem és nem. Elmondtam, hogy az első gyerekem születése zárójelentéssel igazoltan "rohamos szülés" volt, tehát (talán) érthető módon nem szeretnék messzi kórházba menni szülni. Nem. Elmentem száz euróért a kiszemelt (azaz lakcímünkhöz legközelebbi kórház) egyik nőgyógyász főorvosnőjének magánrendelésére - na, akkor felvettek a kórházi listára.

Írja a posztoló, hogy a bejelentkezéssel kvázi ágyat foglal magának az ember. Hát nem. Amikor megindult a szülés, bementünk a kórházba. Gyorsan (ahogy az várható is volt) lezajlott a szülés, amivel nagyjából elégedett is voltam, mert nem háborgattak sokat, csak a bába volt velem, a doki csak a szülés után látott. Két megjegyzés: tudok németül, de a szüléskor jobban esett volna, ha magyarul beszélnek hozzám. Ez igenis zavaró, erre mindenki gondoljon, aki háborítatlan szülésért indulna Ausztriába. Nekem az anyanyelven szülés is egy faktora a "háborítatlan szülésnek". A másik, hogy a szülés után a doki addig nem nyugodott, amíg minden ok nélkül be nem kötötte az oxitocin infúziót. Én mondtam, hogy nem szeretném, és a bába is úgy gondolta, hogy felesleges automatikusan. A szülészdoki nem így gondolta, és ezért nem is így lett. (Azaz megkaptam az infúziót.) De visszatérve a kvázi ágyfoglalásra. A szülés után mondták, hogy sokan vannak, és nekem már nem jut ágy, azaz jut, de csak a folyosón. És azonmód (mikor leszedtek az infúzióról kb 1 óra múlva) babástól kifektettek a folyosóra. Amit úgy kell elképzelni, hogy ömlött a tömeg a folyosón, a sok frissen szült anyukához (akikkel tele voltak a kórtermek, ugye), ott, mellettem, frissen szült nő mellett, miközben az újszülöttem élete első szopását végzi. Két óra múlva jeleztük, hogy mi akkor inkább az ambuláns szülés opciót választottuk, és hazamentünk.

A bába valóban kijárt hozzánk a szülés után, ez a része rendben volt. A gyerekorvoshoz viszont nekünk kellett elvinnünk, kétnaposan. Meg utána mittudomén, hány naposan. Az anti-D injekcióért is vissza kellett menni a kórházba, négynaposan. És az újszülöttkori hallásvizsgálatra is újra a kórházba, erre nem emlékszem, hogy pontosan hány naposan, de korán.

És még egy dolog: Írja a posztoló, hogy a magánkórházakban sok a külföldi. Hát a normál államiban is sok volt. Egyértelműen messze több, mint osztrák. Csak más jellegű külföldiek.

Medgar 2018.02.03. 16:51:17

@négyzet: Te viszont nem tünsz okosnak.

zoldzeller 2018.02.03. 21:31:20

@lüke: mirol beszelunk? Amit en linkeltem az maternal mortarity rate. A who jelentes szerint a latest mmr 14.
A 144 es megjegyzesed pedig infant mortality rate-rol szol.
De nem kotekedni akarta vagy lefitymalni a magyar orvosokat. Csak annyit irtam hogy a jobb, vagy hasonlo statisztikakat produkalo ny-europai orszagokban merik felnottkent kezelni a terhes noket es a kezukbe merik adni dontest arrol hogy akarnak szulni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2018.02.04. 03:03:57

@kisrumpf: OFF Szia :) A saját oldalamon az lett az egyik legsikeresebb írás ahová összeszedtem a házi megfázástippeket :D Kanada egy remek ország, na. Sok mindenre megtanít...

lüke 2018.02.04. 08:39:09

egy kis UK csemege
orf.at/stories/2425073/
@zoldzeller:
nem tudtam mi 17....
nem az anyai halálozás ,hanem a csecsemő halálozás a jobb és a megszokott mutató szakmai körökben

a közegészségügy nemcsak orvosi kérdés,szociális faktor,az állam igazgatás is nagy szerepet játszik; nemcsak az elszabadult ,szakmai kontroll nélküli magyar eü
a hibás

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.04. 11:28:04

@Felicitasz: :-) nagyon jo dolgokat olvastam Toled/toletek, sokat segitett az a forum. Tovabbi jo munkat, a legjobbakat!)

négyzet 2018.02.04. 16:30:05

@Medgar:
Nem mondod? Nagyon meghatódtam, miután ilyen okos ember mondja ezt, akinek annyira sokat mondó a hozzászólása, amitől mindenki sokkal okosabb lett!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.05. 08:23:27

@négyzet: Ilyet azért q-ra nem mondtam, csak én egyszerűen maximalista vagyok ebben.Szerencsére anno a nejem is pont így gondolta.
A legkisebb kockázat is feleslegesen nagy.De ha te másképp gondolod, okés nekem úgy is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.05. 08:29:11

@nyuszigonosz: Nekünk anno aszonták, hogy a negyedik dimenzió az idő.Tehát hogy a 3D-s ojjektum mozog az idő lefolyásában.Én is csak röhögtem rajta... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása