oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 26. 06:30,  Élet és munka egy dániai farmon 78 komment

2018. július 26. 06:30 Határátkelő

Élet és munka egy dániai farmon

Egy dániai (vagy bármilyen, ha már…) farmon dolgozni embert próbáló munka lehet, és ezt alátámasztja Dénes története is, ami ugyan kis ciprusi kitérővel kezdődik, de a lényeg Dániában játszódik. Küldött képeket is, amit külön köszönök. Szóval lássuk, milyen az élet Skandináviában!

cim_166.jpg

„Dániai kalandom talán 2016 decemberén kezdődött, amikor eldöntöttem, hogy az életemet meg kell változtatnom. Akkoriba egy gyárban dolgoztam Budapesthez közel, de a jövőmet már csak külföldön tudtam elképzelni. 

A ciprusi kudarc 

Januárban találtam is egy konyhai állást Cipruson. Akkori angoltudásom igen alacsony szinten mozgott, de sikerült teljesítenem a Skype-interjút a görög főnökkel. 

Március végén kiutaztam és egy nagyon jó csapattal sikerült megismerkednem Cipruson. A sziget gyönyörű volt, de a munka sajnos nem, úgyhogy egy hónapon belül átgondoltam az életem és májusban már a dániai farm munkainterjúján vettem részt Budapesten. 

Egy hónappal később hajnali 4 órakor az M7 autópálya budaörsi pihenőjében egy másik magyar társammal együtt felszálltam a Romániából érkező buszra, ami elvitt minket Dániába. A következő 2 napban 80 km/órával hasítottunk keresztül fél Európán.

Szomorúság és félelem 

Megérkezésünk reggelétől kezdve egy kétnapos intenzív tréningen vettünk részt a munkával kapcsolatban, a végén pedig elindítottuk a bevándorlási és munkavállalási ügyintézést. 

Azután egy vonatjeggyel, térképpel és sok reménnyel útnak indítottak minket Aarnum vasútállomásáról. A kétórás vonatút alatt másodszor éreztem azt, hogy teljesen egyedül vagyok a nagyvilágban. 

Nem tudtam, mi következik és nem maradt más bennem, csak a szomorúság, az elhagyatottság és a félelem az elkövetkező dolgok iránt. Végül késő délután találkoztam a farmerral a helyi vasútállomáson. 

Innentől rengeteg pozitív csalódás ért az itteni szállással, munkatársakkal, munkával és minden mással kapcsolatban. Dánia nagyon zöld és tiszta az emberek pedig alapvetően kedvesek és előzékenyek... 

Az elején például meglepő volt, hogy biciklizés közben az autósok határozottan nem akarnak elgázolni, sőt, sokan az út másik oldalára is áthajtanak miattam. 

Hétköznapok 

A munka persze nem könnyű. A fejés hajnali háromkor kezdődik, azután pedig opcionális munkák következnek, takarítás, etetés vagy bármi más. A harmadik hónaptól kezdve naponta vezetek traktort is, ami külön élmény számomra.

traktor_3.jpg

Sokan félnek az időjárástól, szerintem alaptalanul. Nyáron 20-25 C, télen pedig 0- -5 körül mozog a hőmérséklet. Tavaly még teljes meggyőződéssel állítottam volna, hogy itt rengeteget esik, viszont most immáron harmadik hónapja szinte semennyi eső nem volt, szóval inkább azt mondanám, senkit ne tántorítson el Dániától az állandó rossz időről szóló mesék. 

A fizetés Magyarországhoz képest elég magas, de az árak is. Minden élelmiszer legalább duplája az otthoni árnak. Albérlet olyan 120 ezer forinttól indul ezen a környéken, de ez területenként eltérő.

este_1.jpg

Érdekesség még a nappalok hossza. Nyáron 23 órakor még világos van és hajnali háromkor körül már világosodik újra. Van, akinél ez alvási nehézségeket okoz, de hozzá lehet szokni. 

Pár szó az itteni szállásomról: egy holland kollégával osztozok egy kényelmes egyszintes házon. Saját szobát, fürdőszobát és hűtőt is kaptam. Abszolút elégedett vagyok a helyzettel és csak remélhetem, hogy a következő helyen is hasonló szerencsém lesz. 

Röviden a közlekedésről 

Ideérkezésemkor a szálláshoz járt egy kerékpár is, hogy eljuthassak a másfél kilométerre lévő farmra. Sajnos itt vidéken a viszonylag nagy távolságok miatt mindenki autót használ és kerékpárutak sincsenek.

bicikli_2.jpg

A városokban viszont valódi kerékpáros útvonal-hálózatok működnek párhuzamosan az autós és gyalogos utakkal és sokan használják is. 

Naponta 4 buszjárat megy innen a városba, de őszintén csak egyetlen alkalommal utaztam vele, amikor végre átvettem a robogómat. Amikor megkérdeztem a farmert, mit csinál itt, akinek nincs autója, ő csak annyit mondott, hogy az nem itt lakik. :) 

Immár, ismerve a döntésem eredményét és mindazt, ami itt fogadott, abszolút nem bántam meg, hogy ide jöttem és ha elölről kezdhetném akkor is bevállalnám. Ugyanakkor azt sem állítom, hogy mindenkinek való ez az munka. A tehenek általában cukik, de fejés közben kapunk pisit meg kakit is bőven tőlük.

tehenek_1.jpg

A munkaidő is dinamikusan változik naponta hat és tizenkettő óra között és persze a koránkelés is próbára teszi az ember akaraterejét. 

Embert próbáló élet 

Ha valaki tervezi, hogy idejön, annak tudnia kell, hogy ez a kaland nem csak testileg, hanem szellemileg is megviseli az embert. 

Mióta itt vagyok, már a harmadik munkatársam adta fel és ment haza a szerződése letelte előtt mert belefáradtak vagy nem tudták megszokni a dolgokat. Bár a fizetés a többszöröse az otthoninak, hosszú távú célok nélkül nehéz kibírni. 

Mindent összevetve örülök, hogy elindultam ezen az úton és biztatok mindenkit, hogy próbáljon szerencsét, ha nem elégedett a jelenlegi helyzetével. 

Persze nem muszáj épp Dániában éppen tehénfarmon. A világ nagy és tele van lehetőségekkel. Az én következő álmom Ausztrália vagy Új-Zéland, ahol szeretnék ugyanígy farmon dolgozni, ha ez lehetséges. Még nem tudom, hogy jutok oda de remélem, ez is megoldódik nemsokára. 

Köszönöm, hogy elolvastátok és sok sikert mindenkinek ott, ahol van.”

Hygge és smørrebrød avagy barátságtalanok-e a dánok

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr914131025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnt 2018.07.26. 06:39:01

sok sikert és kitartást ... :-)

czerka 2018.07.26. 08:15:59

Jó a poszt. Jó látni, hogy vannak kitartó magyarok és nem mindenki Lándönba ment.
Én, ha nem fájna a hátam, fiatalabb lennék és nem lenne más lehetőségem csak egy magyarországi gyári munka, akkor bármikor bevállalnék egy ilyen farm melót. Persze kizárólag ilyen fejlett társadalomban, mint a dán vagy holland, ahol megbecsülik a melóst
A robogó milyen? 50 cm³-es vagy nagyobb? Magyar B kategóriás jogsival vezetheti?
A dán nyelv hírhedten nem könnyű, főleg a kiejtés része. Gondolom a tehenek mellett nem annyira jut lehetőség a tanulására.

czerka 2018.07.26. 08:16:02

Még annyit, hogy számomra a tehén és lósz@r egyáltalán nem undorító, legalábbis az útra pottyantva. Gondolom mivel ezek tisztán növényevő állatok. A sertés, macska, kutya, ember ürüléke viszont gyomorforgató.

JanDítě 2018.07.26. 08:29:33

ugyanezt az elhagyatottságot éreztem amikor 2009ben kiköltöztem - igaz csak - Csehországba. ültem a város főtere mellett egy kis utcában és gondolkodtam mi legyen, belevágjak-e. Más környezet, magasabb bér, kitudjamilesz érzés versus anyámékkal élek,ingázok havi 100ezerért. Persze nem volt kérdés de átérzem.aztán kicsit lassabban indultak be a dolgok, kb 6 hónap után kerültem egy olyan környezetbe ahol jól éreztem magam, addig csak a munka és totál elszigeteltség ( szlovákokkal és csehekkel laktam egyedüli magyarként, akkor nem nem nagyon szerettek minket)

Din Serpahis 2018.07.26. 08:49:13

Szerintem ez tok altalanos, mindenki igy van ezzel amikor belevag. En is ezt ereztem ofkorz,.pedig amikor eljottem otthonrol eloszor csak Mosonmagyarovarig mentem, ott bereltem egy kis lakast, aztan naponta ingaztam Becsbe. Emlekszem, kinn ultem a Mosoni Duna partjan es azon gondolkodtam, mi a fenet keresek en itt.

Orochimaru 2018.07.26. 08:59:28

Rideg, embertelen világ.

DieNanny CH 2018.07.26. 09:51:50

@Orochimaru:

:-D

És a te jelenlegi világod milyen? Hogy vagy?

Csodabogár 2018.07.26. 09:57:14

Jó poszt. Nem kellene leírnom, hogy éreztem magam, mikor tök egyedül kb. 100 kicsempészett dollárral a zsebemben kezdtem az életem Stockholmban. Szerencsére annyi nehézséget kellett leküzdenem, hogy nem volt sok időm a lelkizésre.
Köztudottan teher alatt nő a pálma, nem ártanak az ilyen élethelyzetek, mert az ember erősebben kerül ki belőle.

A posztoló helyében én inkább szabadságra mennék Ausztráliába vagy New Zeelandba, dolgozni maradnék a Dánoknál. Gondolok itt a dánoknál jól kiépített szociális hálóra, betegbiztosítás, nyugdíj, stb., ami az említett országokban, tudomásom szerint, nincs a csúcson.

DieNanny CH 2018.07.26. 10:24:52

@Csodabogár:

Egy ismerősöm úgy ment Új-Z-ba, hogy dolgozott 3 hónapot, majd egy barátjával vettek egy lepusztult lakókocsit és még ott maradtak turistáskodni 2-3 hónapot.

Arthamyr 2018.07.26. 10:49:50

Nem tűnik laza munkának. A hajnali hármas munka elég rosszul hangzik, de valójában sokkal jobb, mint a változó időben végzendő munka, igazából csak kicsit eltolja a napot.

Arthamyr 2018.07.26. 10:52:05

@Csodabogár: A jól kiépített szociális háló mellé jó eséllyel rekordmagas adók is járnak, bár kérdés, hogy mennyire progresszív, és a poszter fizetését mennyire vágja haza.

puhacica 2018.07.26. 11:28:01

sokszor elgondolkodom rajta, hogy mennyivel jobb lenne allatokkal dolgozni...

tsabus UAE 2018.07.26. 11:54:08

@puhacica: Volt néhány alkalom az életemben, mikor elgondolkoztam, hogy vajon emberekkel dolgozok-e...

Orochimaru 2018.07.26. 11:58:59

@DieNanny CH: Lelki állapotom katasztrófa, hiszen asztal alatti kutyaként kezelik a k-európai bevándorlókat, mindig idegenek maradunk, és ezt elég nehéz feldolgozni. Mentális állapotom is sokat romlott, amióta külföldön élek. Látom, hogy a melósok itt is csak vegetálnak, nem jutnak sehova, miközben a tőkések meg híznak rajtuk. Vissza fogok költözni Mo.-ra, ott legalább a sajátjaim között lehetek, és polgár leszek, nem csak egy számkivetett, aki kapaszkodik a nyugat liberálisok által terjesztett téveszméibe.

P.Elliot 2018.07.26. 12:07:13

Jo volt olvasni a posztot., kar hogy nem irt bovebben Daniarol.
A farm munka allatokkal sosem lehet konnyu de gondolom csendes olyan szempontbol hogy hagyjak dolgozni, nem olyan unalmas mint egy gyari szalagmunka.
Ha tetszik a farm elet akkor olyan munkat boven fog talalni barhol, az emberek a varosokba igyekeznek dolgozni foleg.

Ezt a kulfoldon egyedul eletet sosem ereztem mert ketten voltunk a ferjemmel, remelhetoleg a posztolo fiatal pasas leven legkozelebb mar tarssal indul tovabb es valahol megtelepszik vegleg, tul soka sem jo koborolni foleg egyedul.
Olvasnek meg tole, igazan irhatna egy kicsit hosszabban, reszletesebben.
Daniarol alig tudok valamit/ hazugsag nelkul mondhatom hogy szinte semmit/ jo lett volna egy kis sajat szemu informacio a posztolotol.
Sok szerencset neki a jovoben is....

Pompeo 2018.07.26. 12:09:50

@Orochimaru: melyik nemet/ angol(dan(?) melos vegetal? Vagy a bevándorlókra gondolsz(mindegy milyen nemzetisegü) akik csak betanitott munkat kepesek elvegezni,szakmai es nyelvtudas hianyaban?Mert azok talan valoban vegetalnak,de ha akarnak,akkor tovabb lephetnek.

P.Elliot 2018.07.26. 12:13:03

@Orochimaru: Tedd a szivedre a kezedet es mond meg hogy te mikeppen velekedsz a a Magyarorszagon elo bevandoroltakrol? Van-e egyetlen baratod is kozuluk? Neztel-e mar utana hogy egyedul, plane eleg ellenseges kozegben hogy erzik magukat, segitettel-e ezen hogy ne? Legkozelebb ha bevandorlorol hallassz akkor jusson eszedbe hogy milyen rossz egyedul lenni egy masik orszagban ugy hogy nem torodnek veled.
Remelem a tapasztalataidat amit sajat borodon ereztel otthon kamatoztatod....

Herr Géza 2018.07.26. 12:16:52

@Pompeo: @P.Elliot: A kölök csak szarkasztikus egy kicsit. Nem talált szmájlit éppen, meg nem írta oda, hogy “csak vicc vót”.

Herr Géza 2018.07.26. 12:18:57

Egyébként meg Hinta dumáját kopizta. Csaxólok.

P.Elliot 2018.07.26. 12:42:43

@czerka: Ebben igazad van, sot van aki kifejezetten szereti az istallo szagat ami a tehen es loszarszag, az allatok borenek a szaga osszekombinalva.
Egy itteni nem tul messzi regi farmon amit csak turistaknak tartanak fennt es ingyenes segitokkel mondta nekem egy oregember a lovaknal hogy nyugdij meg a felesege halala utan nem tudott mit kezdeni magaval es eljott ide egyszer kisegiteni. Annak 4 eve es azota is napi szinten kijar, eloszor azt sem tudta mit kell csinalni de aztan megszerette oket az istallo szaggal egyutt, / kozben vidaman racsapott egy soroslo szeru hatalmas lo seggere aki a kedvence volt es azt mondta hogy kar hogy nem ilyenekkel dolgozott egesz eleteben, olyan jo itt koztuk/ , valami szamkukac fogalkozast emlitett hogy mit csinalt valaha, mar nem emlekszem hogy mit/...
Nem, a lo es teherszar nem olyan visszataszito mint a husevo allatoke...

Shanarey 2018.07.26. 13:59:31

@tsabus UAE:

Emberekkel dolgozol, hiszen az állatok, általában jó kapcsolatban vannak a gondozóikkal. Vagyis nincs "verbál szex" (b***gatás)

Shanarey 2018.07.26. 14:18:19

@P.Elliot:

Nem, ő a raptor, csak nevet változtatott, s megtanulta Hinta szövegét.

Latcho Rom 2018.07.26. 14:22:19

@Orochimaru: jópofizás helyett irj egy posztot gyíkocska, angliai életedről, a kivándorlási álmaidról...
:)

tanato 2018.07.26. 14:45:01

@Shanarey: Sztem ellopták a nickjét.

Shanarey 2018.07.26. 14:52:03

@tanato:

Ugyan ki, s hogy ?

Valaki, már megpróbálhatná ellopni az enyémet is.
:-)

tanato 2018.07.26. 14:56:20

@Shanarey: Vagy ő az csak hülyéskedik,ha igen sokakat megvezetett.

öcsi333 2018.07.26. 15:29:19

-Jó volt olvasni! Talán mert a munkámban gépeket szereltem,és gépeket irányítottam.Faluról származok.Gondolkoztam sokat a gépi munka közben,hogy az élő állatok az más.Van normálisabb illata mint az olajszag,és a hűtővíz..D. Lehetnek érzelmei a tehénnek,vagy lónak?Látod ahogyan gondozod, a munkád eredményét? Írj még a munkádról.Nagyon érdekes volt amit írtál. Köszönöm,hogy olvashattam..üdv! Balázs

Antal Jozsa 2018.07.26. 15:29:39

@P.Elliot: Magyarorszagon nincsenek bevandorlok vagy a szamuk ossze nem merheto a nyugati meretekkel. Aki van az is szerintem jol be van integralva nincsenek csak vagy jellemzoen kulfoldiek altal lakott keruletek. Elkepeszto mi van itt nyugaton, sokaknak fogalmuk sincsen errol.Egyebkent en megertem ha valakinek sok a nyugati multikulti. Utazol a varosban jossz messz ulsz a buszon vonaton mindenfele es tucatnyi nyelven beszelnek korulotted es nem ertesz egy szot se. Konnyen elfog az oda nem tartozas erzese ezzel nehez mit kezdeni...az hogy kell-e odahaza tobb bevandorlo (nem menekultre gondolok) az egy jo kerdes.ha nem szuletik tobb gyerek biztosan kulonben nem lesz aki kiviszi a levelet, hazat epit, ellasson a korhazban, kiszolgaljon a boltban stb nehez kerdes. De ha jonnek is legyen biztositva az integracio kulonben az lesz mint itt...

gabors 2018.07.26. 16:14:10

@Latcho Rom: akit erdekel (???) az tutti megtalalhattja es elolvashatja a digger blogon itt csak trollkodik ezzel a dumaval.

Amugy a senkiket mindenhol semmibe veszik ...

Shaktee 2018.07.26. 18:06:16

@gabors: ott se nagyon szaporitja a szot, csak hogy kanadába vágyik..
Gyiknak mindig a szomszéd fuve a zoldebb :P

Shanarey 2018.07.26. 18:23:42

@tanato:

Szerintem inkább valamit nem jól csinált, s így nem úgy működik az élete, mint ahogy azt először elképzelte. S ez a negatív duma az, amivel levezeti a dühét.

Persze, lehet hogy csak bohóckodik, avagy a másik tábornak akar megfelelni.

Majd egyszer csak kiderül, mi az igazság.

nyuszigonosz 2018.07.26. 18:24:58

A mai poszt jó, tetszik.

gabors 2018.07.26. 19:47:37

@Shaktee: "ott se nagyon szaporitja a szot, csak hogy kanadába vágyik.."

minek a tanulatlanok ott sem tudnak sokkal jobban elni ... es oda nem lehet csak egy buszjeggyel elmenni ...

de ott talan rajon hogy azert nem nezik le mert migrans de ha semmit nem tud azert mar igen ...

Ja amugy Kanadaban nyilvan jobb asztal alatti kutyanak lenni mint mondjuk a balakanon ...

Shaktee 2018.07.26. 20:06:20

@gabors: majd szépen leteszi a főárokásó vizsgákat angliában, aztán minden kanuk szakszervezet repesve várja majd őgyíkosságát :-)

Shaktee 2018.07.26. 20:06:24

@gabors:

nemtom hogy van az hogy nyomja a habony a suketet..hogy egyre kevesebben mennek ki, de engem egyre tobb ismeros kér hogy probaljak nekik melot "szerezni" kanadában..

KozD 2018.07.26. 20:43:13

@czerka: Szia! Igen, a robogó 50-es és B kategóriás jogsival vezethető. Dániában kétféle robogó tipus van. Az egyik 30 km/h a másik 45 km/h sebességre képes. Ez a nagyobb verzió. A lassabbhoz nem szükséges jogositvány sem ahogy tudom.

Igen, a Dán nyelv nem könnyű és sokszor a dánok sem értik egymást tökéletesen családon belül sem :)

KozD 2018.07.26. 20:43:13

@P.Elliot: Köszönöm, örülök hogy tetszett az írásom.
Tehnekkel dolgozni kifelyezetten vices szerintem mert bár hatalmas állatok, mégis egy tengerimalac lelki világával renelkeznek. Nagyon kedvesek és szelídek néhány kritikus helyzettől eltekintve…. dehát minden munkának vannak nehéz részei.

A munka változatos és igazán jó érzés hogy a főnök és a dán kollágák barátként kezelnek és nem érzem azt a lekezelő hozzáállást amit a magyar munkáltatóknál sajnos sokszor előfordult.

KozD 2018.07.26. 20:48:33

@öcsi333: Köszönöm, örülök hogy tetszett a poszt :)
A tehenekkel dolgozni szerintem nagyon háslás és vicces munka. Nagyon kedves és félénk állatok a hatalmas testük ellenére. Ahogy látom, az újszülött bocik ugyanazzal a szelíd kíváncsisággal tekintenek a világra mint a sok évet megélt öreg tehenek. Én személy szeint nagyon kedvelem az állatokat, ezért ez a munka sokszor szórakoztató számomra.

gabors 2018.07.26. 21:01:02

@Shaktee: Nemtudjak hogy Kanada az nem EU ? Nem lehet oda "csak kimenni" es munkat "szerezni" ... (vagy igen ??)

ha sokan probalkoznak megint kell majd vizum (engem mar nem erint :-) .... egyelore USA utlevellel meg lehet menni

gabors 2018.07.26. 21:03:33

@KozD: "Igen, a Dán nyelv nem könnyű és sokszor a dánok sem értik egymást tökéletesen családon belül sem :) "

ebben nincsen semmi dan ... ez mindenhol elofordul oszt van ahol a komondor tolmacsol :-)

gabors 2018.07.26. 21:05:24

@Shaktee: amugy ilyen olyan kepesiteseket eu-bol elismernek ? nem tudom arokasashoz mire van szukseg (gondolom nem asoval megy neki) ... de felteszem mar a munkavedelmi dolgoktol ujra kell mindent tanulni.

Shaktee 2018.07.26. 21:55:12

@gabors: sokan vannak itt feketén, ahogy nálatok is

Shaktee 2018.07.26. 21:55:15

@KozD: kedves poszt, sok szerencsét!

Shaktee 2018.07.26. 21:55:24

@gabors: ilyen olyan az milyen? :-))

szakmunkas/szakszervezeti dolgokat ujra kell csinalni. Nehezgepekhez is amennyire tudom..

A legkonyebb ut ha truckozol, ahogy nalatok, is itt is oriasi hiany van beloluk..

gabors 2018.07.26. 22:40:33

@Shaktee: "ilyen olyan az milyen? :-))" olyan ami sem nem diploma sem nem degree ... pl fodrasz, cukrasz, arokaso, elado, csoszerelo, acs, csempesz (mindket ertelemben) ilyesmik ...

gabors 2018.07.26. 22:41:33

@Shaktee: "
A legkonyebb ut ha truckozol, ahogy nalatok, is itt is oriasi hiany van beloluk.. " ez hallottam nyugdij utan lehet elmegyek par evre telenkent az ice-road-ra :-)

gabors 2018.07.26. 22:44:07

@Shaktee: "@gabors: sokan vannak itt feketén, ahogy nálatok is "

de feketen ertelmes munkat egyre inkabb NEM lehet talalni es most mar napi felelemben is elnek a kitoloncolasi rendorseg miatt ... ez nem EU ...

trabant 2018.07.27. 00:08:08

"tucatnyi nyelven beszelnek korulotted es nem ertesz egy szot se. Konnyen elfog az oozzád beszélnek.

Ha nem azon a nyelven beszélnek körülötted, amit megértesz, biztos lehetsz benne, hogy nem neked szól, és nem hozzád beszélnek. Mások egymás közötti beszélgetése meg miért érdeklene?
Hacsak nem azért buszozik, metrózik stb. valaki, mert társaságra vágyik.

Orochimaru 2018.07.27. 04:36:52

@Latcho Rom: Kanada az álmom. Ott mindenki gazdag, nincsen szegénység, magas az életszínvonal. Nem úgy, mint a csöves Angliában.

czerka 2018.07.27. 04:37:40

@trabant: ja, így alakul ki az önszegregáció, gettók, maffiák, klikkek, ez növeli a migrikkel szembeni bizalmatlanságot.
Amerikában is hosszú ideig minden bevándorló a második generációban már angolul beszélt. Ma meg megy a la Razza büszkeség és generációk múlva se hajlandóak angolul beszélni, sőt a társadalom szövetét is átrendeznék. Ez persze nem tetszik a (még) angolszász többségnek.
Szép dolog a multikulti, de a vége mindig az, hogy a gyorsabban szaporodó csoport kiszorítja a többit.

Németországban például korrekt munkahelyek voltak régen, ma meg ahol törökök dolgoznak és többségbe kerülnek, ott úgy rendezik a dolgokat, mint ahogy Törökországban tennék. Korrupció, áskálódás, nepotizmus, agresszió, leordítás, sunyiság, bandázás, ottomán birodalmi nosztalgia (magyarul gyűlölik a kurdokat, görögöket, örményeket, zsidókat), urambátyám dolgok. A multikulti ezeket is behozza egy társadalomba.

]{udarauszkasz 2018.07.27. 08:25:53

Majd ha jonnek az oszi-teli viharok Anglia felol,majd vicces lesz bringazni a farmra. 110kmes szel,es vizszintesen zuhogo eso napokig azert elegge el tudja rontani az ember kedvet. Jelenleg a sarkkoron tul is 30fokok vannak Svedorszagban,de ez nem jelenti azt,hogy oda szeretnek kolgozni:)

]{udarauszkasz 2018.07.27. 08:26:03

@czerka: a torokokkel nekem is ugyanez a tapasztalat Becs kornyeken. Egy szigoru hierarchia szerinte berendezett maffiaban nyomjak, Ausztrianak semmi koze ahhoz,ami sokszor pl.a logisztikaban folyik. Elore leosztott kartyak, egymas hata mogotti askalodas.

registerz 2018.07.27. 09:46:52

@Orochimaru: Magyarországon te migráns leszel, elárulom neked.

kewcheg 2018.07.27. 11:02:14

Énszerintem meg jo itthon.Egy vállalkozonnak dolgozom, aki tök rendes.Minden délutan hétkor megjelnnik az éptkezésen átajjában Mazeráti Gibli qvattroporte de néha Lend Rover gk.-val, lehajtja tízcentire az ablakot, majd kibassza mindannyiunk pénzét a földre és elhajt. Nemszóll semmit.Csak akkor üvöltha nincs meg a napi tízóra munka.De még pl. sose vert meg.A havi százötvenemből maar tíz év múlva fogoktud-ni venni egy panelt, és most vettünk a családdal egy tízéves Lada kalinkát, így már eltudunk menni Bogácsra fürdeni a nyáron a gyerekekkel. Akinekl ez nem elég, sohse lessz elégedett....

Pompeo 2018.07.27. 11:35:42

@Herr Géza: jaaaa az mas.Ennyire nem ismerem itt a kommentelöket:-)

A poszt jo.

Pompeo 2018.07.27. 11:35:44

@Orochimaru: ott legalisan szivhatod a füvet.Lehet az jo lesz neked:-D

Szaktanár 2018.07.27. 12:21:04

@Kishableany: az biztos h ez nem szokványos nyár, döglődök erősen én is. mi ez a 25-30 közti hőmérséklet most már vagy 3 hónapja? nem ezért jöttem én skandináviába :(

2018.07.27. 12:30:22

Azt nem értem, hogy ha valaki elmegy, miért érzi szükségét annak, hogy másokat is erre biztasson.

Elmenni: szíve joga mindenkinek.

Ezt propagálni: egyfajta hazaárulás.

És ne jöjjön senki a stadionokkal meg Mészáros Lőrinccel, mert érdekes módon, amikor Gyurcsányék voltak hatalmon, nem lehetett jobboldali blogok tömegeit olvasni arról, hogy innen EL KELL MENNI, mert itt már egyszerűen NEM LEHET ÉLNI. Süket duma, az egész csak a pénzről szól. Egyébként is: Orbán meg a csapata nem a haza. Ők csak a pillanatnyi hatalom.

Szóval aki akar menjen, aki a végleges távozás szándékával megy, azzal úgysem veszítünk sokat, hiszen lélekben nem is tartozott ide, de legalább ne biztasson erre másokat.
Egy cselekmény erkölcsi súlyát nem csökkenti az, ha másokat is beleugratunk.

Lehet anyázni.

Orochimaru 2018.07.27. 12:46:59

@Pompeo: Azt nem tudtam. Angliában is lehet szívni, senkit sem érdekel, hiába illegális.

Szaktanár 2018.07.27. 12:47:45

@Balango: "Lehet anyázni."

akkor: anyádat.

nem a politikai véleményedért - amihez jogod van, függetlenül attól, h egyetértek-e vele, vagy sem - hanem a lehazaárulózásért.
ha szted hazaárulás azt elmondani, h mennyivel másképp - jobban - lehet élni egy tisztességes életét, ügyeskedés nélkül, akkor még egyszer: anyádat.

2018.07.27. 13:04:52

@Balango:

"Azt nem értem, hogy ha valaki elmegy, miért érzi szükségét annak, hogy másokat is erre biztasson."

Leginkább önigazolásból, gondolom.
A maradók meg ugyanezért kampányolnak a maradás mellett. Az ember ilyen. Nem?

Ami a hazaárulást illeti:
medcitynews.com/wp-content/uploads/2017/02/princess-bride-meme.jpg

:)

somlobodog 2018.07.27. 14:29:39

@Balango: látom proliéknál a magyar emberek adojabol lopni nem hazaarulas. Tapasztalatot szerezni külföldön, vagy költözni az az. Az is ha valaki többet akar keresni. Persze hogy a pénzről szól. Az is az akkor ha a zsakfalubol elkoltozol Pestre. Mert akkor a zsakfalu elneptelenedik. Akkor ez is árulás? Vagy ha a haverod szól hogy tud egy jobb állást gyere, akkor te nem mész. Bocs. Te nem proli vagy. Te tökhulye vagy:))

Shaktee 2018.07.27. 14:50:12

@Balango: bornirt egy majmec vagy.

gabors 2018.07.27. 15:37:11

@Balango: ' de legalább ne biztasson erre másokat. " ugyan miert ne ? ahogy masnak sincs arrol hogy te mondjuk le akarsz beszelni embereket arrol hogy valamit megtegyenek ...

semmivel sincs tobb "erkolcsi" erteked neked mint barki masnak semmivel sem erkolcsosebb barkit is LE beszelni mint RA beszelni ... (egyelore persze de ha igy megy tovabb ki tudja )

BiG74 Bodri 2018.07.27. 17:28:08

Szeretem ezt a blogot, de szokjatok hozzá, hogy a politika, illetve annak bizonyos képviselői egyre többet fognak itt is kuruttyolni.

Sok kitartást, sok jó élményt és gazdag, pozitív tapasztalatot minden külföldön boldogulni kívánó magyarnak!

Etniez 2018.07.27. 18:03:27

@KozD: Tehenekről muszáj belinkelnem egy videót, remélem átmegy a szűrőn, angolul tudók feküdni fognak a nevetéstől :D

www.youtube.com/watch?v=xFRLtwH8jlY

Etniez 2018.07.27. 19:15:22

@Balango: Én kifejezetten mindenkit bíztatok külföldi életre, legalább két évre. Mert akkor lesz mit mihez mérni és elgondolkodni.

2018.08.10. 16:53:27

Mindazoknak, akik megtiszteltek a véleményükkel:

Magamba szálltam, igazatok van.
Nem hazaárulás a külföldre települést propagálni.
A hazaárulás elkövetéséhez ugyanis minimum fel kell fogni a haza fogalmát, illetve rendelkezni kell hazával.
Aki nem érti, mi az, hogy haza, illetve aki ilyennel még lélekben sem rendelkezik, az valóban nem lehet hazaáruló.

Úgyhogy bocsánatot kérek.

Balango

Bredpitt Monika 2018.08.10. 17:02:38

@Shaktee: végre megint "Ő" vagy, szerdán jöttem haza a román határ mellől, egy táborból, önkéntesnek mentem, egy zsáktelepülés cigány lakosokkal, a gyerekek miatt mentem, nagy élmény volt ,
üdv

Shaktee 2018.08.10. 18:03:27

@Bredpitt Monika: mesélj még, sot!

IRJ A TABORROL EGY POSZTOT

Hunfolker 2022.06.05. 13:25:04

Minden elismerésem Dénes kitartásához, főleg azért, mert ugyanazzal a céggel, hasonló tehenészeti telepen a poklok poklát nekem is sikerült végigjárnom. Akkoriban még nem volt semmilyen felkészítő tanfolyam és egyedül utaztam ki, nehogy az utazásszervezés címén azzal is lehúzzanak, pedig igényük lett volna rá... A munka mindenhol rettenetesen kemény, viszont nekem a szállás sem volt emberhez méltó körülménynek nevezhető, "tusolási lehetőség" az istállóban, hűtő a méreganyag-raktárban stb. Ezt biztosította a dán család és pár évvel korábban még a pénz sem volt jó, mert az a bizonyos budai iroda a javát szépen zsebre rakta. Odakinn minden a fogadó család emberségétől függ, ami a dánoknál nem sok van ebben a szegmensben. Dénes, ha elfogadsz egy tanácsot, megértem és megérdemled, hogy ezt sikerként értékeld Ciprushoz képest, de inkább térj vissza akár a vendéglátáshoz, mert ebbe fizikailag és mentálisan is bele lehet rokkanni. A poszt óta már valószínűleg váltottál...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása