oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 18. 06:30,  Öt dolog, ami tényleg segíthet hazatérni 72 komment

2018. július 18. 06:30 Határátkelő

Öt dolog, ami tényleg segíthet hazatérni

Vannak, akik beszélnek róla és vannak, akik csinálják, ráadásul sikerrel. Az előbbire szerintem mindenki tud példát hozni (…), az utóbbira most én hozok, ráadásul megfontolandó tanulságokkal – már ha lenne valaki, aki meg akarná fontolni. Hazatérni ugyanis legalább annyira nem ördögtől való dolog, mint elmenni, viszont cserébe legalább olyan nehéz is - segítség nélkül különösen.

Hazatértél vagy még csak fontolgatod? Írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

borond_repter_foto_pixabay_com_spencerwing.jpg

Ha a hazatérésről, mint a határátkelés részéről beszélünk, akkor szerintem két országot érdemes közelebbről megvizsgálni: az íreket és a spanyolokat. Mindkét országból sokan mentek el, viszont elég nagy a visszatérők aránya is és nem véletlenül. 

Mindkét országban ugyanis dedikált programok vannak a hazatérni kívánó határátkelők segítésére, és ezek nem merülnek ki annyiban, hogy néha egy-egy politikus elkiáltja magát, hogy gyere haza, és pláne nem elégednek meg annyival, hogy elmondják, már most is szuper minden, de majd még jobb lesz és akkor úgyis mindenki hazajön. 

Mert ha nem segítenek, akkor nem jön. Rájöttek erre spanyolok is, akik annak ellenére tisztában vannak a tehetséges fiatal (és nem annyira fiatal) munkaerő hazacsábításának fontosságával, hogy például a munkaerőhiány még mindig kisebb náluk, mint Magyarországon. (Vagy a munkanélküliség nagyobb, ha valakinek így jobban tetszik.)

Így aztán a különböző régiók elkezdtek programokat kidolgozni (értsd: rendes programokat, nem amolyan „dobjunk oda félmillió eurót, aztán hátha hazajönnek páran, amit majd sikerként eladunk” ötletelést – persze mint hamarosan kiderül, erre is akad példa). 

Az egyik sikeres program Castilla-La Mancha tartományban indult tavaly szeptemberben, és noha nem ígérgettek semmilyen extra anyagi ösztönzőt, alig 9 hónap alatt már ott tartanak, hogy a 264 jelentkezőből több mint 100 hazatért. 

A programot a Volvemos.org oldal segítségével indították, ők szedték össze öt pontban, mi az, ami egy ilyen kezdeményezés sikeréhez szükséges. Talán érdemes átfutni nekünk is, ám előtte talán a legfontosabb gondolatot külön is kiemelném. 

„Kétségtelen, hogy elég sokat ártottak a korábbi sikertelen kezdeményezések, mert azt sugallták, hogy a határátkelők nem akarnak hazatérni. Pedig ez nem így van, csak éppen a folyamat rosszul volt menedzselve” – nyilatkozta az El Diario helyi kiadásának Raúl Gil Benito, a Volvemos társalapítója. 

Mint írtam, sikertelen kezdeményezés a spanyoloknál is akadt, Valladolid például szerény 8 millió eurót költött egy programra, amiből 17 külföldön élő spanyolt sikerült hazatérésre bírni. 

Lássuk tehát, mi az az öt dolog, ami egy sikeres programhoz kell! 

#1 Politikai akarat 

A regionális önkormányzat első emberétől a munkaügyi hivatal utolsó munkatársáig mindenkinek akarnia kell egy ilyen program sikerét. „A teljes önkormányzat erről beszél és megvédi az elképzelést, ha kell. Büszkék arra, amit elérnek, mert legalább részben felelősnek érzik magukat azért is, hogy olyan sok fiatal elment” – írta az oldal.

Az ilyen programok valahol megkönnyebbülést jelentenek az önkormányzatoknak, mert visszaállítják a távozni kényszerült emberek bizalmát és létrehoznak egy olyan kapcsolatot a politikai vezetés és a kivándoroltak között, ami szükséges ahhoz, hogy a határátkelők haza akarjanak térni. 

#2 Túllépve a hivatalon 

Az is fontos, hogy ez az elszántság ne csak szavakban létezzen. Azért Spanyolországban is vannak elég komoly problémák és nehézségek, de például Castilla-La Mancha tartományban a hazatérőkkel foglalkozó ügyintézők nagyon komolyan vették a feladatot. 

Olyannyira, hogy akadtak, akik például otthonról hívták Skype-on a külföldön élőket, hogy a számukra leginkább megfelelő időpontban tudjanak beszélgetni (napközben ugye ez nem olyan egyszerű még Európán belül sem, pláne nem az, ha a világ másik részén élnek). 

„Olyan elszánt közalkalmazottakra van szükség, akik szótárában nincs helye a ’lehetetlen’ szónak, és akik képesek a magukévá tenni egy ilyen elképzelést” – írta a Volvemos

#3 Előzetes igényfelmérés 

Neki lehet indulni egy ilyen programnak vaktában is, csak éppen semmi értelme. Előzetesen fel kell mérni a határátkelők igényeit, félelmeit, kialakítani velük egy folyamatos párbeszédet, felmérni a rendelkezésre álló emberi erőforrást… 

Ha építkezni akarsz, akkor építészt hívsz. Ha a hazatéréssel akarsz foglalkozni, akkor érdemes olyanokkal felvenni a kapcsolatot, akik ezen a téren szakértők, spanyol esetben ez a már emlegetett oldal. 

Nagyon fontos tehát felmérni az igényeket, és ez alapján nekiállni kidolgozni egy ezeken alapuló tervet, ami jó eséllyel köszönőviszonyban sem lesz azzal, amit a helyi hivatalok elképzelnek. (Gyere haza fiatal…) 

A helyzet ugyanis az, hogy a helyi (vagy országos) (ön)kormányzatnak kell alkalmazkodni az emberekhez és nem fordítva, miként az általában a hivatalok esetében lenni szokott. 

„A Castilla-La Mancha-i tartományi önkormányzat a kezdetektől tisztában volt a hiányosságaival: nem volt semmilyen kapcsolatuk a határátkelőkhöz, fogalmuk sem volt, kik ők, merre élnek, mit gondolnak. Ezért fordultak hozzánk” – mesélte Raúl Gil Benito. 

Mivel akkor a Volvemos oldalán már akadt közel 200 regisztrált felhasználó abból a régióból, így ők tudtak segíteni ezen a téren is. 

„Képesek voltunk a határátkelők igényeire hangsúlyt fektetni a hivatal elképzelése helyett, utóbbinak kellett alkalmazkodni hozzájuk és nem fordítva. Ezzel a visszautasítás esélye is csökkent” – tette hozzá a társalapító. 

#4 A „határátkelők őrangyalai” 

Nagyon fontos szerepet játszanak azok is, akik egyfajta közvetítőként működnek a hivatalos szervek és a határátkelők között és akiket a Castilla-La Mancha tartományi kormány gazdasági minisztere, Patricia Franco csak a „határátkelők őrangyalainak” nevezett. 

Ők azok, akik nem szépítve a valóságot reális képet festenek a hazatérni vágyók számára a kidolgozott tervről, elmagyarázzák a munkaerőpiaci helyzetet, különös tekintettel az adott szakterületre. 

Ők azok, akik adott esetben összehozzák a hazatérésen gondolkodókat az őket jó eséllyel alkalmazó cégekkel, segítenek az ügyintézésben, és még sorolhatnánk – egyszóval tényleg őrangyalként viselkednek és fogják a határátkelők kezét. 

„A hazatérni vágyók világos elképzelésekkel rendelkeznek. Tisztában vannak vele, hogy nem olyan körülmények közé térnek haza, mint amikor elmentek, de személyes indítékuk van meghozni ezt a döntést” – fogalmazott Raúl Gil Benito. 

„Ugyanakkor a közös munka a hivatalban dolgozók számára is kihívás, hiszen olyanokkal kell foglalkozniuk, akik általában kifejezetten jó munkaerőpiaci helyzetben vannak” – tette hozzá. 

#5 A digitális felület 

Mindez még mindig nem elég, ha nincs egy olyan jól kezelhető, minden szereplő (határátkelő, önkormányzat, cég) számára könnyen elérhető digitális felület, ami leegyszerűsíti a kapcsolatfelvételt és a kommunikációt.

A hivatalokat hajlamosak vagyunk (nem minden alap nélkül…) a bürokráciával azonosítani, ami megnehezíti a különböző folyamatokat, de ebben a spanyol esetben ezt kiiktatta az a jól felépített felület, amit körülbelül olyan egyszerű használni, mint bármilyen közösségi oldalt. Persze ezt is folyamatosan fejleszteni kell. 

A közösség ereje és szerepe felbecsülhetetlenül fontos – hangsúlyozta a Volvemos társalapítója, példaként hozva fel Baszkföldet, ahol közel 2 millió eurót (ez mai árfolyamon közel 650 millió forint) költöttek el egy, a hazatérést ösztönző programra, ami végül teljes kudarc lett. 

„Ha nem dolgozol együtt a közösséggel, ha a cégek nem tudnak róla, akkor nem fog működni a dolog. Ez az alapvető kérdés. A kommunikáció egy dolog, de lenne még min fejleszteni” – ismerte el Raúl Gil Benito. 

A cél az, hogy a tartományi kezdeményezések országos szintre emelkedjenek. „A kormány eddig inkább csak kárt okozott, mert nem akarta meghallgatni a külföldön élőket. Reméljük, hogy most elindult valami, ráadásul ez nem kerül nagyobb összegbe. Castilla-La Mancha jó példa lehet” – tette hozzá a Volvemos társalapítója. 

Magyar szempontból nehéz ehhez mit hozzátenni, hiszen egyelőre (hogy visszatérjek a poszt elejére) még ott tartunk, hogy nem kell csinálni semmit, hiszen „úgyis hazajönnek”.

Közben van egy ország, ahol hat minisztérium állt össze egy program kidolgozásának. Már a neve is rémes: "A hazatérés komplex menete"

(Fotó: pixabay.com/SpencerWing)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Spanyolország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514119189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.07.18. 07:07:20

„úgyis hazajönnek”. Nagyrészük fidesszel szimpatizáló,vagy kezdő demens.Tárt karokkal várják az áfájukat.

kronikas 2018.07.18. 07:35:16

Lehet emögött azért felmérés.. talán kiderülhetett, mig a fidess és kp-np létezik, nem nagyon mennének :-)

Dikusz 2018.07.18. 07:47:57

Egy életem, egy halálom, meg egyébként is szeretek veszélyesen élni...
Így hát betenném ide ezt a videót, remélve azt, hogy senki érzékenységét nem sértem meg vele. Hátha lesz valami jótékony hatása arra, aki megnézi.:

www.youtube.com/watch?reload=9&v=Gf1csquQuL0

Bödőcs Tibor prezentálja, aki szerintem korunk legjobb humoristája, Hofi méltó utóda.

Dikusz 2018.07.18. 07:54:40

A poszthoz: a spanyol önkormányzatok -gondolom én- nem jószántukból lelkesednek a programért, azt valószínű a kormány sózta a nyakukba.

„A teljes önkormányzat erről beszél és megvédi az elképzelést, ha kell. Büszkék arra, amit elérnek, mert legalább részben felelősnek érzik magukat azért is, hogy olyan sok fiatal elment”
Miről tehet egy önkormányzat? Nem nagyon hiszem el, hogy ők tehetnek arról, ha egy adott országból világgá indul valaki.

Hari Seldon 2 2018.07.18. 08:34:36

@Dikusz:
"A poszthoz: a spanyol önkormányzatok -gondolom én- nem jószántukból lelkesednek a programért, azt valószínű a kormány sózta a nyakukba."
Egyébként sem értem sehol ezeket a kormányzati programokat, bárhol vannak. Mert az emberek azért mennek el, amiért... - azaz ők ezt gondolják jónak saját és/vagy utódaik szempontjából. Ezen nem segít a "meggyőző" akció. Legfeljebb aki eleve nem gondolta hosszú távra (érsd: lényegében véglegesen) csak egy időre, az esetleg visszamegy korábban ahonnan eljött (bármelyik ország esetében).

Soulimerika (törölt) 2018.07.18. 08:41:49

@Dikusz: Hat ez felelmetes & jo, Koszi hogy megmutattad

Csodabogár 2018.07.18. 08:44:27

A spanyoloknál nagyon magas volt a munkanélküliség, ezért mentek el. Meggyőződésem, hogy ha lesz elég munkalehetőség, akkor haza mennek, program nélkül is.

Dikusz 2018.07.18. 09:11:03

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi történt velük, megtalálták-e a helyüket, akik a "Gyere haza" programokkal hazamentek.

Dikusz 2018.07.18. 09:14:21

@Soulimerika: Az igazi mondanivalója is megvan, nemhiába a legjobb.
Az a "ribizliszemekként szétgurult" pedig hatalmas duma.:)))

Arthamyr 2018.07.18. 09:40:00

Nem sok értelme van célzott erőfeszítéseket tenni az emberek visszacsalogatására. Nincs jobb dolguk? :) Valószínűtlennek tartom, hogy - az adott ország és az ott élő népesség szempontjából - ez több erőforrást hozzon létre, mint amibe kerül. Egyébként is, mi a baj azzal, hogy az emberek külföldre mennek, ezt nem problémaként kellene megélni. Úgy kellene irányítani és szervezni az országot, alakítani a társadalmi normákat, hogy ez ne okozzon problémát, ha okoz, akkor valamit valaki elkúrt, és erre nem az a megoldás, hogy akkor valahogy csalogassuk vissza a lelépett embereket.
Az értelmes út az élhető körülmények megteremtése, ha ez megvan, akkor el lehet indulni a versenyképes körülmények felé. Pl. azt még lehet mondani, hogy Spanyolország élhető, de azzal már elég könnyen vitába lehet szállni, hogy versenyképes is, bár kétségkívül van, amiben az, a "teljes csomag" nem az.

Arthamyr 2018.07.18. 09:41:45

@Hari Seldon 2: +1 És aki visszamegy, az sem a "meggyőző akció" miatt megy vissza, ha meg igen, akkor az a meggyőző akció olyan energiaigényes, hogy azért már nem éri meg...

Taxomükke (UK) 2018.07.18. 10:14:07

Spanyolorszagban igy is hatalmas a munkanelkuliseg, miert kell barkit hazacsabitani?
"Gyerehaza" programok helyett nem kellene inkabb "nemenjel" programokat csinalni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 10:32:10

Az ilyen programoknak semmi értelme.

Aki kitántorog, az azért teszi, mert kevesli a pénzt, s többet akar. Ilyenkor 3 opció van:
- kimegy, majd csalódik - úgyis visszajön,
- kimegy, s nem csalódik - úgyse jön vissza,
- kimegy, s nem csalódik, de nem tud beilleszkedni - úgyis visszajön,

A spanyol helyzetet jól ismerem.

A spanyoloknál a helyzet lelki. Volt egy időszak, a 80-as és a 90-es években, amikor a spanyol életszínvonal egyre közelebb került a némethez (a spanyolok mindig a németekhez viszonyítanak). Majd 10-15 éve ismét nőni kezdett a lemaradás.

A legtöbb spanyol máig azt hiszi, a 80-as és a 90-es évek az alap, s azóta valaki hibázott, ezért rosszabb most.Pedig éppen a fordítottja az igaz: az a 15-20 év volt a különleges, s most meg visszaállt a normaitás. Az euró bezetése Spanyolországban növelte az országból kimenő pénzeket.

Orochimaru 2018.07.18. 10:32:17

Akik leléptek, azoknak a többségét nyugodtan a veszteséglistára lehet írni, főleg, ha kint megtalálják a számításikat. Talán azzal kellene foglalkozni, hogy ne lépjenek le még többen.

Dikusz 2018.07.18. 10:33:48

@Hari Seldon 2: Szerintem sem segít...

Ahogy rákerestem az itthoni "Gyere haza..."-próbálkozásra, rögtön az első találat az Origó két évvel ezelőtt kelt cikke volt. Érdekes dolgokat lehet olvasni benne.
Ma már biztos nem ezt írnák...

Herr Géza 2018.07.18. 13:34:05

@maxval balcán bircaman: „A spanyol helyzetet jól ismerem.“
Nyilván, hiszen úgy kb. 20-25 éve Madridban szálltál át a havannai gépre és volt két órád a tranzitban. :)

somlobodog 2018.07.18. 15:51:55

@Herr Géza: Na ne tulozzunk... Sztem csak megirta a Правда

Shaktee 2018.07.18. 15:52:00

@Herr Géza: Olvasott rola a Breitbarton :-))

Olliék 2018.07.18. 16:03:05

Nem nem néztem utána melyik ország mennyi pénzt ölt ezekbe a programokba, de teljesen felesleges volt. Ez csak pénz a visszaútra, de nem sokat változtat. Ha a saját példákat veszem... Az oktatás szerintem egy jó és tartós befektetés a jövőbe. Ehhez képest az állami iskola egy kötelező programot hajt végre, ahol elvesznek azok a tehetségek, akiknek a szülei nem tudják finanszírozni a magánórákat.
Vagy ott a munkahely. A főnökeim idegbeteg, pökhendi igazi szarevők voltak. Amikor az ember utál bemenni dolgozni, még havi egy milláért is.... Frusztráló, lélekgyilkos.
Az otthon. Van házirend, de pont leszarja egy kedves lakó,hogy vasárnap dél van, ő épp akkor tesz fel egy képet vagy ütvefúróval, vagy akkus csavarozóval, és ebéd,vagy pihenés közben azt hallod,hogy sír a gép.
Nem ezekbe a programokba kell önteni a pénzt, hanem észrevenni mik azok,amikről az emberek besokallnak, és váltanak.

vándor madár 2018.07.18. 16:50:28

@Herr Géza: "Nyilván, hiszen úgy kb. 20-25 éve Madridban szálltál át a havannai gépre és volt két órád a tranzitban. :)"

Én is szálltam át Madridban még az átkos időben, tehát még régebben, mint a fent nevezett időszak és nem kellett a tranzitban várakozni, mert kiengedték az embert a városba.
De miért ne ismerhetné jól a helyzetet Spanyolországban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 16:55:16

@Herr Géza:

Nem így van.

De még ha így is lenne, akkor is ez sokkal több tapasztalat lenne, mint sok magyar ballib újságíró tapasztalata Oroszországról, akik ennek ellenére határozott cikkeket írnak az ottani "diktatúráról":

Arthamyr 2018.07.18. 17:08:38

@maxval balcán bircaman: Ahhoz felesleges Oroszországba menni, hogy eléggé lássa az ember, mi megy ott. Ahol ennyire tűrik meg pl. a kritikus sajtót, annak a helynek és vezetőinek köpködése teljesen jogos, sőt, kifejezetten kívánatos. Mondjuk nyilván nem elvárható Oroszországon belül, mivel az nem volna biztonságos.

2018.07.18. 17:10:23

Na mi van ma, a hazakoltozes tema meg kommenteles szintjen is hidegen hagyja az embereket? :))))

Arthamyr 2018.07.18. 17:17:21

@Olliék: "Az oktatás szerintem egy jó és tartós befektetés a jövőbe." - nem értek egyet maradéktalanul... Az oktatás csak akkor érhet bármit is, ha a tanuló a megszerzett tudást az adott országban érvényesíti. Egyébként _majdnem_ a wc-n lehúzott pénz.
Egyébként egyetértek vele, hogy jó oktatás kellene, de fizetős+hiteles rendszer kellene. A felsőoktatásban, alatta úgysem ér sokat, nem is annyira költséges, és fontos, hogy azért ne teljesen buta emberek nőjenek fel, az már egy másik lépés, hogy legyen használható képzettségük, erre való a felsőoktatás, viszont ennek legyen meg az ára, hogy ha neadjisten Németországban kíván valaki érvényesülni, akkor se legyen veszteség. Persze az is megoldás, hogy olyan körülményeket teremtenek, ahonnan nagyon kevesen akarnak csak elmenni, de ez nem reálisan elérhető cél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 17:28:21

@Arthamyr:

Szerinted komoly, amikor valaki nem tud oroszul, sose látott orosz médiát, de tudja, hogy mi az orosz médiákkal a helyzet?

Nem úgy van ez szerinted inkább, hogy az ilyen "szakértő" elolvasott egy cikket máshol, majd azt elismétli?

Arthamyr 2018.07.18. 17:47:06

@maxval balcán bircaman: Ahhoz azért nem kell túl sokat tudni oroszul, hogy az embernek feltűnjön, hogy valakit letartóztatnak, esetleg meghal.
Másrészt ehhez azért is szükségtelen orosz médiumokat olvasni/nézni, mert a transzparencia és a nemzetközi sajtóval való együttműködés hiánya önmagában is egy vaskos red flag, ott valami nincsen rendben. Ha egy politikus aktívan elkerüli a vele szemben kritikus sajtót, az önmagában elegendően nagy probléma. Oroszországban, Törökországban meg annál is több történik, hogy a kedves vezetők elkerülik a kritikus sajtót...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.18. 17:56:28

@LepesMez: "mi van ma, a hazakoltozes tema meg kommenteles szintjen is hidegen hagyja az embereket? :)"

Nyar van, uborkaszezon,mindenki nyaral:) az erdekesebb, mint ez a hazakoltozosdi:)
OFF: 2 nap mulva indulunk Grand Teton-Yellowstone turara, a medveknek es bolenyeknek mar uzentem, hogy jovunk:)))

vándor madár 2018.07.18. 18:19:26

@LepesMez: "Na mi van ma, a hazakoltozes tema meg kommenteles szintjen is hidegen hagyja az embereket? :))))"

Ezen én nem csodálkozok. Az egy hazaköltözőt sem izgat, hogy a hivatalok mit szervezkednek a háttérben. Ebben a cikkben nincs szó egyetlen hazaköltözőről sem, sőt még azt sem derül ki, mire költöttek Baszkföldön 2 millió eurót és min bukott el a program? Csak nem a hivatalnokok kaptak jó magas fizetést, új komputereket meg mobiltelefont és szép irodákat a pénzből?
Itt hozni kellett volna legalább 2-3 példát, amiben a hazaköltözők elmondják, hogy miért mentek vissza és konkréten milyen segítséget kaptak. Várta őket letelepedési segély, lakás, a képzettségüknek megfelelő munka évekre garantáltan, esetleg átképzési lehetőség, óvoda a gyereküknek vagy mi? Nehogy már az legyen a segítség az ember saját hazájában, hogy elkisérik őket TB kártyát igényelni!
Egyébként Írországban általában arról szólnak a visszatelepülős cikkek, hogy olyan borzalmas hivatali bürokrácia és alacsony fizetés fogadta őket otthon, hogy inkább visszamentek Ausztráliába.

Shaktee 2018.07.18. 18:29:16

@maxval balcán bircaman: látom azon oromkodtok odaát hogy hogyan szivatja Putin trumpot, amerikat, europat.

nepszava.us/lassan-betelik-a-pohar-az-amerikaiak-szabadulnanak-trumptol/

Keszulj fel ra hogy az amerikai midterm valasztasok utan Trump eltunik, csaladostol.
Ha valamit akar kavarni Putin, akkor igyekezzen, amig az idiota van a feher házban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 18:29:23

@Arthamyr:

Oroszországbnan számtalan ellenzéki média van. Igen, a liberális média kevés. mert az otoszok nem vevők rá, de mégis vannak ilyenek.

A letatóztatás a világ minden országában jellemző dolog.

2018.07.18. 18:34:45

@Zsuzsi65: UuuuUUUuuu de jo! Nem volt szivo megszervezni? En vettem egy konyvet, aztan rajottem, hogy azert ez rakeszulest meg idosebb gyereket igenyel.

Olliék 2018.07.18. 18:34:51

@Arthamyr: Ötödik éve készülünk a két gyerekkel az orvosira. Heti kettő kémia,kettő biológia,és egy fizika magánóra. Nem volt a közelünkben orvosi egyetem, így az előkészítőre bejutni esélytelen volt az utazások miatt. Most skypon van a magánóra. A röghözkötésbe semmiképp nem mentem volna bele, két orvosi meg egy vagyon. Még most is a Semmelweis egyetemre készülnek tudatosan,évek óta. Nekünk ott volt a család,a maszek,tudjuk őket támogatni. Sok tehetség veszik el. Lehetne utólag is bevasalni a tandíjat, akár kezességi szerződéssel,bármivel. Hisz amíg nincs kezedbe a végzettség,nem tudod hol milyen lehetőségeid vannak.

Arthamyr 2018.07.18. 18:40:02

@maxval balcán bircaman: Na ne fárasszál. Oroszországban ellenzék sincsen, nemhogy ellenzéki média. :D Oroszországban kuss van, megnézném, hogy lehet kimenni tüntetni ott. Meg a liberalirális ... (helyettesíts be tetszőleges dolgot) se fárassz, kutyát nem érdekel.

És ja, jellemző dolog ez a letartóztatás, biztos csak Írország a kivétel, itt valamiért nem igazán szoktak újságírókat letartóztatni, mert a munkájukat végzik (bár nem zárom ki, hogy lehet rá találni példát itt is). Szerintem más, jónak tartott országban sem. :S A kritikus, sőt ellenséges média az egyik legfontosabb ellenőrző szerv.

Arthamyr 2018.07.18. 18:46:23

@Olliék: "Hisz amíg nincs kezedbe a végzettség,nem tudod hol milyen lehetőségeid vannak. " - WTF? Aki hozzávetőlegesen sem tudja, milyen lehetőségei lesznek egy végzettséggel, az mit akar a felsőoktatásban?
Az utólag bevasalás is a röghöz kötés egy formája, az működőképes lehet, végülis a támogatott hitel+tandíj pont erről szól. A sima tandíj ennek egy keményebb formája...
Az, hogy jó a felsőoktatás (ami nélkül nem értelmezhető az oktatás), önmagában semmilyen problémát nem old meg, ha az ország egyébként egy szemétdomb. Annyit lehet vele elérni, hogy sok pénzért képez az ország orvosokat, mérnököket Svájcnak, Németországnak stb.

Olliék 2018.07.18. 19:13:04

@Arthamyr: Lehetőségek: Szerelem, család, a gyakornoki helyed mégsem vesz fel stb... A diákhitel is biztos jó buli, pláne munkába állás után a nulláról indulva. Az,hogy az embernek mik a tervei, és ezekből mit sikerül megvalósítani az csak később derül ki.
Ma már nem a külföldnek tanulnak tovább,hanem külföldön tanulnak tovább.

Arthamyr 2018.07.18. 19:21:15

@Olliék: Nincs semmi gond a külföldön tovább tanulással, az az országnak ingyen van. Egyébként is kevesen tanulnak a külföldnek tovább, csak egy idő után pofánvágja az embert a valóság, és a diplomások jelentős része már nem teljesen hülye, beszél nyelveket, így ha kellően szarok a körülmények, elmegy.
A lehetőségekről annyit, hogy lehet tudni, hogy hol és milyen karrierlehetőségei lesznek az embernek az adott végzettség megszerzésével. A szerelem és család független az egyetemtől, azért nem kell egyetemre menni, az egyetem a végzettség, tudás, esetleg kapcsolatok megszerzéséről szól (kellene, hogy szóljon).

Arthamyr 2018.07.18. 19:27:09

@Shaktee: Mit akarsz, 2012 óta nem is olyan vészes, kevesebb, mint évi kettő átlagosan. Még daganatos betegségben miatt is több hal meg.
Addigra már jól megtanulták, mivel nem szabad foglalkozni az "ellenzéki médiumoknak", amiből számtalanul sok van arrafelé. :)

Csodabogár 2018.07.18. 19:58:26

@Shaktee: Aggódom, hogy megválasztják mégegyszer. Azok mindenre képesek.:-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.18. 20:10:22

@LepesMez:" UuuuUUUuuu de jo! Nem volt szivo megszervezni? En vettem egy konyvet, aztan rajottem, hogy azert ez rakeszulest meg idosebb gyereket igenyel."

Haha, hat bizony, dolgoztam rajta rendesen :) Szallas foglalast mar feb-marc-ban elkezdtem:) Es teny, hogy nagyobb gyerekkel (mi egy 16 evest viszunk), valamivel konnyebb :) Most egy last minute dolgo beugrott - a ferjem raaszkodik hozza, hogy legalabb egy kezdo via Ferrata-t megkostoljunk Grand Teton-ban:) Lehet, hogy kompromisszumot kotunk, es mivel a rafting - amit regebben mar csinaltunk a Truckee folyon - meg ez is nem ferne bele az idobe, igy lehet, hogy marad a hegymaszas :)
www.youtube.com/watch?v=0ZIWFk-JwWU

Shaktee 2018.07.18. 20:33:10

@Csodabogár: totál káosz van a fehér házban. GOP-ben..nagyon látszik hogy a majom teljesen amator..stay tuned.

gabors 2018.07.18. 20:50:03

@Shaktee: "Keszulj fel ra hogy az amerikai midterm valasztasok utan Trump eltunik, csaladostol. "

Hmmm ez kozel sem annyira tuti. Talan (de csak talan) a Kongresz-t meg tudjak forditani a Szenatushoz mar sokkal nagyobb szerencse kell majd ...

Az igaz hogy altalaban az elnok partja rosszabul szokott szerepelni az idokoziken, ... de most egeszen mas a helyzet (szerintem) nemcsak a demokratak hanem a feher europai idosodok is nagyon fel vannak "ajjzva" hogy az egyre "great"-ebb amerikajukat ismet a tonkreteszik, elarasztjak a bevandorlok a bunozok a szatirok es eroszakolok pont ugy mint europat ... az egybites demagogiat nem szabad lebecsulni mert oriasi ara van :-(

Talan abban lehet bizni hogy a feketek legalabb olyan szamban elmennek es szavaznak mint 2012-ben ... De nagyon sok allam van ahol a Kongresszusi korzeteket a 2010-es nepszamlalas utan ugy alakitottak ki hogy kb lehetetlen megverni a republikanusokat. Az hogy volt egy ket meglepo demokrata gyozelem pl Alabama nem biztos hogy orszagos valtozasra utal. Nem dolj be az orszagos felmereseknek azok elfedik a helyi kulonbsegeket marpedig helyi valasztasi korzeteket kell nyerni nincs lista

gabors 2018.07.18. 20:58:03

@Csodabogár: "@Shaktee: Aggódom, hogy megválasztják mégegyszer. Azok mindenre képesek.:-( "
Abszolult nincs kizarva.

Bush-t is megvalasztottak ketszer pedig az addigi egyik legrosszabb elnoknek volt de 9/11 ugye. Ja meg Clintont is pedig ott volt gyakornok meg szivar, egyebb nougyek. SOT mar jo egy eve ment a Watergate es Nixon-t minden tovabbi nelkul ujra valasztottak ... az egy menetes elnokok inkabb a kivetelek legalabbis a modern korban.

M. Péter 2018.07.18. 21:40:14

Az elmúlt 1-2 évben több spanyol ismerősöm, akik már hosszabb ideje dolgoztak Angliában (nem minimálbéres munkában), visszaköltözött Spanyolországba minden hazacsalogató program nélkül. Nyilván javult a gazdasági helyzet, már csak 10% a munkanélküliség 20% helyett, Spanyolországban is találtak munkát, és a valódi angoltudás nagy előny.

Shaktee 2018.07.18. 21:44:32

@gabors: en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Watergate_scandal

Elobb valasztottak ujra mielott a Watergate elert Nixonig. A Liddy botrany elotte tortent, az igaz.

Trump committed and commits treason.

Nincs kozel se a szivarhoz, se az idiota Georgie munkassagahoz.

Shaktee 2018.07.18. 21:44:35

@gabors: Putin ezerrel fog harcolni az idiotaért a midtermen is.
S ugy tunik hagyjatok is -(

Csodabogár 2018.07.18. 21:51:48

@Shaktee: Csak röhögtem, mikor ma felolvasta amit leírtak neki. Kellett azért egy kis idő, mire eszébe jutott, hogy valamit elszólt.
Azért kiváncsi lennék mennyi hülyeséget mondott 2 óra alatt Putinak, mikor egyedül voltak. Gondolom P. röhögött a markába.

gabors 2018.07.18. 22:18:15

@Shaktee: Igaz nem volt egy egesz ev, a Bob Woodword es Burstein a WP-ban Junius-ban jelenteti meg watergate reportot az akkor is 5 honap es megis SIMAN ujra valasztjak novemberben az eddigi legnagyobb kulonbseggel (nem mint Trump) persze ehhez azert is kellett hogy McGovern legyen a demokratak jeloltje ...

amugy meg egy egesz ev mire lemond ... de mindegy a lenyeg amit mondani akartam hogy orulnek ha neked lenne igazad. En is megyek majd szavazni termeszetesen de Trump-ot azert meg lehet hogy ujravalasztjak 2020-ban a jo hir hogy a putyin vagy erdogan fele huzast nem tudja megjatszani mert az alkotmany itt ha nem is granit de jol megkotott beton... bar Ivanka lehet meg az elso noi elnok persze.

M. Péter 2018.07.18. 22:34:00

@gabors: Az se tett jót McGovernnek, hogy nyilvánosságra került, hogy az első alelnökjelöltjét, Eagletont, depresszió miatt elektrosokk-terápiával kezelték.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.18. 22:37:32

@Arthamyr:

Még az állami csatornára is hîvnak ellenzékieket vitázni.

Shaktee 2018.07.18. 23:17:17

@Csodabogár: az még hagyján lett volna ha csak elszólta volna magát

Csodabogár 2018.07.18. 23:28:34

@Shaktee: Ezt rajta kívűl azt hiszem, mindenki tudja.
Mindegy az EU tegnap aláírt egy remek szabadkereskedelmi egyezményt a Japánokkal, amit már 5 éve tárgyaltak. Köszönjük Trump!

Herr Géza 2018.07.19. 00:14:11

@vándor madár: Ez szállóige lett Max-szal kapcsolatban... Egyszer maga ismerte be, hogy a rengeteg “tudását” egy országról arra alapozza, hogy már járt ott. Aztán kiderült, hogy csak a reptéren töltött el némi időt átszállásra várva.
Innen a duma a tranzitról. Nem kell komolyan venni. Mint Maxot sem.
Hamarosan úgyis megírja, hogy a szomszédjának a nagynénje látott már valódi spanyolt, azaz ő (Maxi) tuti szakértője a spanyol helyzetnek. Ja, spanyolul valóban tud. Kubában élt.

Latcho Rom 2018.07.19. 00:56:33

@Csodabogár:

nagyon úgy tűnik hogy Montenegrót is át akarja passzolni a ruszkiknak.
Akkor már vigyék bulgáriát is, birkástól, kólcenterestől :) Lesz neki a 911 juro helyett 200, rúbelben.

gabors 2018.07.19. 02:53:55

@Shaktee: Dehogynem tudja kivedeni ezek nem hiszik el meg azt sem ha segbe k...jak oket hozzak a vazelint onkent ....

Most eppen az megy azert van gond mert Trumpnak igaza van es ezek orszagok "megolik" az USA exportjat ... ilyenek mennek pl a FOX-on

kronikas 2018.07.19. 02:57:33

Birca szerint mindenki csak pénz miatt vándorol ki. Szerintem neg mindenki a fidesz miatt, illetve mert szeretne olyan országban élni, ahol se honfitársai, se a kormány nem lopja meg. Továbbá, a boldoguláshoz elég a szorgalom, a tisztesség s a tehetség.

2018.07.19. 03:08:11

@kronikas: ezt mar probaltam neki meg a kollegainak elmagyarazni, de nincs sok haszna. biztos sokan penzert mentek ki, de az en barati korombol most hirtelen egyet sem tudok mondani, mindenkinek a rendszerrel szaladt tele a hocipo. na jo, tenyleg van ket fiatalabb IT-s volt kollega, akik 3 evre penzt gyujteni mentek ki, aztan jo angollal/sok zsetonnal visszamentek magyarorszagra, szoval igen, ilyen is van.

2018.07.19. 03:09:34

@Zsuzsi65: ja via ferrata nagyon jo, alig varom eleg nagy legyen a gyerek hozza.

kronikas 2018.07.19. 03:15:18

álhír: Készül az új alaptörvény módosítás. A szoci-libsi időknek vége, új nemzeti szimbólum kell, amire minden pártnak fel kell esküdnie. Pályázatot irtak ki az új nemzeti szimbólumra. A pályázat nyertese a Lopótök lett, ami egyben a Fidesz új jelképe is a narancs helyett. A zsűri indoklása szerint ez fejezi ki a NER lényegét, ez az összetartó ereje. Egy év múlva a Parlament, a Budai Vár s a Gellért hegy tetején lesz látható, az ottani nőalak ezt fogja tartani diadalmasan a feje fölé. A Fidesz hivei sorban meghatottan idézik fel első lopásuk történetét, mig az MSZP és az Szdsz több volt képviselője bejelentette átlépését a Fideszbe. Jelenleg tárgyal az Mszp elnöksége a Fideszhez való csatlakozásról, hisz a közös értékrend ezt kivánja meg. Ha a kongresszus is megszavazza, az új közös párt neve Csórók Pártja lesz, s a jövőben a parlamenti képviselők megszólítása Csóóórikáám lenne. A Kdnp kijelentette, örömmel látják a megtérteket az új pártszövetségben. Miután nem vették be, a DK is előterjesztette javaslstát

kronikas 2018.07.19. 03:16:26

@kronikas: javaslatát, hogy nevüket változtassák az Igazi Csórók pártra.

kronikas 2018.07.19. 03:23:51

@LepesMez: én senkit nem ismerek, aki pénzért ment volna el sajnos. Pedig sok magyarral találkoztam s találkozom Ázsiában is. A fiatalok ennyit mondanak ha kérdem terveznek-e visszatérni: "Á, magyarország nem pálya" illetve "nem játszik."

gabors 2018.07.19. 03:29:00

@Herr Géza: "Ja, spanyolul valóban tud. Kubában élt. "

miert nem maradt ott ? ott nincs kolcenter ? vagy beleunt a special periodba vagy "socilasm or murte" allandoan az megy hogy ot kizsakmanyoljak hat kubaban jo sok marx/engels/che-gevara szobor van perszen en csak a jose marti-t lattam kozelebbrol, Havannaban az operahazat meg a Hemingway hazt ja meg Varaderot

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 10:43:36

@kronikas:

Ezek mítoszok.

Ha Mo-on diktatúra lenne, hatalmas korrupció, s az életszínvonal a mostani 5-szöröse, akkor a mostani kitántorgók 99 %-a otthon maradna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 11:01:05

@Herr Géza:

Logikád alapján az összes csilagász hülye, mert még egy se járt idegen csillagon, bolygón.

Meg az a sok történész is csak pofázik, mert egyiknek sincs időgépe,

kronikas 2018.07.19. 13:32:32

@maxval balcán bircaman: vannak szabad magyarok is, elég sokan. Akik túl vannak a meséken, mitoszokon. Nmm hat rájuk se a papagáj-troll kommandó sereg tömegrikácsolása, se goebbelsi propaganda. Van szemük és látnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 14:49:20

@kronikas:

Így igaz, ezek a kisemberek, akik elutasítják a liberális rendet.

blackhairlady 2018.07.20. 03:36:41

@Zsuzsi65: Jo utat Zsuzsi, szuper lesz meglatod :) En akar mar holnap indulnek vissza!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása