oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 16. 06:30,  Kávé zacskóban és Buddha foga 75 komment

2018. július 16. 06:30 Határátkelő

Kávé zacskóban és Buddha foga

Srí Lankát sokan “mini-Indiának” tartják, de ez nem teljesen igaz – legalábbis régi és rendszeres szerzőnk, TeePolgar szerint, akinek volt szerencséje ellátogatni az országba. Következzen tehát az élménybeszámoló, szokás szerint érdekes képekkel. Ja, és az is megint kiderül, hogy mindenhol vannak magyarok…

cim_162.jpgA fiúk a bányában dolgoztak...

“Srí Lankára akartunk menni elsőként, mert a nagy bakancslistás Myanmart, mint pontot az i-n szerettem volna meglátogatni ezen út befejezéseként. Kazahsztánból (ahol jelenleg élek) ahhoz, hogy egy légitársasággal lehessen repülni, eléggé zsebbe kell nyúlni, így pár nap matekozás és keresgélés után arra jutottam, hogy a legjobb, ha az Air Asia fapados járataival közlekedünk.

Mivel Kuala Lumpur a légitársaság központja, így Almatyból (KAZ) repültünk Kuala Lumpurba (MYS) és vissza. Kuala Lumpurt ezután törött csillag alakú utazásunk szíveként használtuk, mert bár ökológiai lábnyomunk nagyobb volt a megtett plusz kilométerek által, de költségvetésünk a repjegyeknél lejjebb ment.

Mivel már késtem le csatlakozási járatot ezzel a megoldással, így nem tudtam sokat trükközni, a bevándorlási procedúra hosszáról sem tudtam sokat, így este repültünk tovább Kuala Lumpurból Colombóba, Srí Lanka fővárosába.

Kávé nylonzacskóban

Az átszállási időt (napot) a városban mászkálással, és egy csipetnyi maláj-konyha ismerkedéssel töltöttük, amiből azt a konklúziót vontuk le, hogy az idő nagyon párás, a buszmenetrendek nagyon jól értelmezhetőek, és az étel nagyon csípős. Viszont van nylonzacskóban szívószállal felszolgált cukrozott tejeskávé jéggel, ami a maláj konyha szimbóluma, és megmentője az izzadó turistának.

Szerencsére nem ért meglepetésként, hogy a gépünk egy óra késéssel indult, ám még a Ryanairt is megszégyenítő taktikával: úgy lehűtötték a gépet, hogy minden nálunk volt ruhadarabot felhúztunk magunkra, és akkor derült ki, hogy miért, amikor megkértük a légiutaskísérőt, hogy adjon takarót. A válasz: lehet bérelni pénzért. Az a lényeg, hogy nem kaptunk tüdőgyulladást takaró nélkül.

Közel éjfél volt, amire a csomagokat is felvettük, couchsurfing szállásadónk, és a reptéri ingyen wifi segítségével fogtunk egy Pick-Me fuvart (az über helyi koppintása, csak olcsóbb), ami 10 $-ért vitt át a városon minket a 32 kilométerre lévő szállásunkhoz.

A szállásadónk egy helyi pár, akik nemrég házasodtak, külön profiljuk van, de egy közös naptárba jegyzik a közeledő utazókat, hogy ne legyen átfedés. Mondjuk, amekkora házat bérelnek, ez nem hiszem, hogy gond, még a fővárosban sem.

Mint a legtöbb szállásadóm, ők is iszonyatosan kedvesek és értékkel teli emberek, így nagyon értékes beszélgetéseket köszönhetek nekik, és sokszínűségük miatt nem volt csend az asztalnál egyszer sem. A férfi otthonról dolgozik, program dizájner, a nő adminisztratív feladatokat lát el a városházán. Motivációjuk, hogy a világ történeteit hozzák a lakásukba, ha már ők nem utaznak, valamint hogy segítsék az utazókat szállással és étellel.

A város felfedezése

Másnap reggel bementünk a városba, és azt csináltuk, amit a legtöbb turista... gyalogoltunk, amíg nem éheztünk meg annyira, hogy pihenjünk, majd ezt a folyamatot ismételtük meg kétszer. A város maga nem nagy rejtély: a mecsetek, templomok (buddhista és keresztény) között kacskaringózva egy-két nap alatt megfelelően fel lehet térképezni a várost.

Ahogy a várost fedeztük fel, és próbáltunk kicsit szóba elegyedni a helyiekkel, úgy jöttünk rá, hogy nem kell nagyon a testbeszédre hagyatkozni, mivel mindenki beszél minimálisan angolul. Azért ne egy Hollandiát képzeljünk el, de jobban érthető, mint az indiai angol.

Mindenhol vannak magyarok…

A magyarokkal való találkozás itt sem maradhatott ki. Bementünk egy hotelbe, hogy a mosdót használjuk, és ahogy jövünk ki, hallom a magyar hangokat. Most már gyakorlott küldöldi magyarként nem úgy nyitottam a beszélgetést, hogy “Ti is magyarok vagytok?” Egy stílusosabb, “Ohh, magyarok!” kezdeményezést választottam.

Jobbnak bizonyult, pár percet beszélgettünk. Magyar páros, akik elektronikai részeket gyártó cégnek dolgoznak mint termelési managerek, és egyéves külföldi kiküldetésüket töltik Srí Lankán, amit imádnak.

Egy kis sétálás és logisztikázás után találkoztunk a szállásadóinkkal, akik mondták, hogy éppen zajlik a havonta megrendezett kétnapos street-food fesztivál a városban, és ha van kedvünk, akkor nézzük meg, mert ingyenes a rendezvény, és nagyon jó helyi kajákat lehet olcsón kapni.

street_food.jpgA sri lankai „street food” fesztiválról bővebben ITT

Banánvirágból banáncurry

Az estét beszélgetéssel és gyomorpukkadás közeli állapotban töltöttük. Ahogy elmentünk egy szupermarketbe, úgy kérdéseim hadával árasztottam el Sut, szállásadó hölgyünket. Ez mi? Ez mi? És ez mi? Oké, de akkor ez mi?

Így jutottam el egy olyan termékhez, ami nekem egy kúpszerű kukoricának tűnt. Eléggé távol álltam az igazságtól, mert kiderült, hogy banánvirág, és hogy banáncurryt készítenek belőle, ami időigényes, és nagyon könnyen el lehet szúrni... szóval ki kellett próbálnunk, és másnap reggel csináltunk banáncurryt. Nyilván a curry az olyan, mint a pálinka nálunk, mindenből lehet csinálni.

Szerencsére jól sikerült a curry, úgyhogy teli gyomorral láttunk neki a napnak, amit pénzváltással akartunk indítani. A reptéren csak 20 $ váltottuk, mivel ott az árfolyam – valami nemzetközi összeesküvésnek köszönhetően – mindig rosszabb. 5 $ maradt a zsebünkben a reptéri taxit és a napi kajálásunkat követően.

chili.jpgA chili különböző erősségű osztályozásától már égett a gyomrom

A pénzváltás nehézségei

A pénzváltás – kiváltképpen vasárnap – nagy nehézségekbe ütközik, mert itt nincsenek utcai kufárok, akiknél el lehetne intézni a pénzváltást. Egyetlen hotelt találtunk, ahol lehetett váltani, és a bankkártyáinkat sem fogadta el egyik ATM sem, bár ez lehet, hogy annak köszönhető, hogy kazah kártyánk van, ami blokkolva van sok internetes felületen is.

Sok csavargás és egyre éhesebbé válás közepette találtunk egy bankot, ahol végtére is sikerült helyi pénzre szert tennünk. Bár ellenkezik elveimmel a banknál való pénzváltás, de az elveim mindig a gyomrom ürességének függvényében erősödnek, vagy gyengülnek.

Pizzaevő verseny

Hogy éhségünket csillapítsuk, elnéztünk a street food rendezvény második, és egyben utolsó napjára. Jóllakva máris szebbnek és élhetőbbnek láttam a világot, aminek köszönhetően hagytam magam rábeszélni a jégkrém-evés kihívására, ami csak szponzorok és a helyi jégkrém-árus promózását szolgálta. Mire odaértünk, hogy megesszük a srí lankai Calipsót, addigra pont véget ért a futam, de mondták, hogy nemsokára kezdődik a pizzaevő verseny.

Gondoltam, hogy két szeletet kell megenni leggyorsabban, Lyazzat is vevő volt a játékra. Miután “pont” a két külföldi nevet is kihúzták a kalapból, felvettük a versenypozíciót, és akkor szembesültünk, hogy egy egész (40 cm-es) pizzát kell megenni, és mellette fél liter kólát meginni ahhoz, hogy “célba egye” magát az ember.

Férfi (3) és nő (3) külön indult, és fej-fej melletti ágazati küzdelem (evés-ivás) végeredményeként lettem a kategória és összetett győztes. A győzelmi trófea helyett két egész pizzát kaptunk cserébe a rendezők lőtte Instagram-fotókért. Most, hogy megszereztem a vacsorát, hazatuktukoztunk.

Buddha foga és a természet

Minthogy meditációs elvonulásra Lyazzath nem volt kíváncsi, így a természet felé vettük utunkat. Így jutottunk el Kandyba, 3,5 órás vonatozással mindössze 2 $-ért fejenként. Ezért az összegért már kijelölt helyeket kaptunk, ami Srí Lankán már-már a “show-off” kategóriájú jegy.

Ahogy néztem a kanyarban a többi vagont, úgy láttam, hogy a többiben tömve vannak az emberek és a lépcsőn is, sőt még a levegőben is állnak emberek.

portre.jpgNagy ritkán még portrét is tudtunk csinálni

A második legnagyobb város Kandy, ami azért lett hires, mert (elvileg) Buddha foga itt került kiállításra az egyik templomban. Minket viszont a természet vonzott ide, és méghozzá milyen jól tettük! A tökéletes klímájú, remek helyi ételekkel rendelkező városba még szállásadónk is akadt.

Előző este 11-kor küldtem el 1-2 e-mailt, hogy hátha tud valaki SOS szállásolni minket másnap. Pár perc múlva két pozitív válasz is érkezett, és ebből kiválasztottuk Benjamint, aki az évek során több mint 2000 utazót látott vendégül városában.

Neki akkora a nemzetközi és helyi reputációja, hogy az összes tuk-tuk sofőr ismeri tartózkodási helyét. Csak annyit mondtunk, hogy “to Benjamin” (Benjaminhoz) és a maps.me is jelöli a térképen, mert annyi utazó jelölte meg a lakását, hogy már regisztrálták.

A táskánkat lerakva kinéztük a térképen a vizesés kategóriában jelölt találatokat, s ami a legközelebb volt, afelé vettük az irányt. Sajnos a térkép sokszor csalóka, és ez most visszanyalt, mert amikor két buszátszállás és némi gyaloglás után megérkeztünk a látványossághoz, akkor a táj annyiban volt vízesés jellegű, hogy egy helyi idős pár tusolt félmeztelenül az út alatt átvezetett esőcsatornából kicsordogáló vízben.

fiu.jpgSuliból hazamenet. Napi 8 kilométer gyaloglás az erdőben.

Ezután tovább gyalogoltunk, csodálattal tapasztaltam, hogy a semmi közepén élnek az emberek és kitett lejtőkön (meredek, sziklás talaj) is megpróbálnak farmerkodni. Ahogy mentünk, úgy próbáltam meg leszedni egy jackfruit-ot (jákafa termése), ami 10 kilós súlya, és magassága miatt sem volt optimális. Egy helyi család gyermekei láthatták tipródásomat és szenvedésemet, mert adtak egy fél fejem nagyságú piros avokádót vigaszdíjul.

Ezzel az avokádóval, és Buddha fogát nem meglátogatva tértünk vissza szállásadónkhoz, majd másnap a városba.

Visszaút kicsit másként

Az esti repülő elcsípése miatt viszont nem volt lehetőségünk a királyi vonatra jegyet venni, így maradt a hely nélküli jegy. Az út egyharmadán még nem volt tele a vagon, de utána már állni is csak helyezkedve lehetett normálisan.

Egy idő után láttam, hogy Lyazzath elérte a toleranciaküszöbét a privát szféra eltűnésével, így a következő állomáson odamentem a postavagon főnökéhez, és egy kis színjáték (a párom nagyon beteg, és a túlzsúfolt vagon miatt rosszul van), és az éhes kutya-arc segítségével bedumáltam magunkat a postavagonba.

Ott csak annyi feltétel volt, hogy ne álljunk az ajtóba, mert ha meglátják, hogy vannak, akik ott utaznak, akkor mindenki ott akar majd, illetve kipattinthatják a melójából ezért. Itt is működik a külföldi pozitív diszkrimináció, amit a komfort-zóna csökkentésével fordítottan arányosan használhat ki az ember.

A reptérre haladva vontam le a következő konklúziókat: Nem értek egyet azzal a kijelentéssel, hogy Srí Lanka lenne “mini-India”. Az emberek sokkal higgadtabbak, és bár szintén nagy a szegénység, mégsem érezni annyira, mint Indiának azon részein, ahol eddig jártam.

Mindenki beszél angolul, és ráadásul érthető angolul, ami megint csak kuriózum Indiához képest számomra. Már az, hogy beszéltek angolul, az már katarzist jelentett Kazahsztán után.

E történetek és élmények után ajánlani tudom az országot, és konyháját mindenkinek, aki a párás időjárást tolerálni tudja.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Srí Lanka

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714108193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2018.07.16. 08:31:03

Ma mindenki elaludt?

Érdekes cikk Sri Lankáról, ami nekem sajnos kimaradt. Valami háborúzás volt ott abban az időben, mikor utazhattam volna. De megnyugtató, hogy következő életemben is lesz még mit néznem.:-)

London2009 2018.07.16. 11:42:26

Nekem borzasztoan tetszett Sri Lanka. Rosszindulat nelkul mondhatom, hogy a posztolo semmit nem latott belole. Jol ertelmezem, hogy Kandyt lattak meg valami vizesest? Javaslom neki, hogy menjenek vissza, ha tudnak es nezzenek szet rendesen...Hetekre valo a latnivalo...

Taxomükke (UK) 2018.07.16. 12:13:47

@London2009: Mi is akartunk menni par eve, de aztan inkabb Dominikai Kozt. lett belole. Furcsa ok miatt nem mentunk: a fiamnak epp elotte volt egy rendkivul kocsog Sri Lanka-i fonoke, es azt mondta a gyerek, mi menjunk nyugodtan, o oda nem akar. Mi meg nem akartunk kitolni vele, igy lett DR.
Majd megyunk maskor, kesobb. :))

London2009 2018.07.16. 13:09:14

@Taxomükke (UK): Dominikai Koztarsasag hogy tetszett? Mi nagyon jol elvoltunk, pihenesre kivalo.
Sri Lanka meses es rengeteg a latnivalo. Mi 8 napot voltunk ott es utana meg egy hetet toltottunk a Maldiv szigeteken. De majdnem nem volt kedvunk menni, annyira jol ereztuk magunkat Sri Lankan. Sri Lankat ugy jartuk korbe, hogy majdnem vegig volt velunk egy sofor. Ez ott egy megszokott dolog, felelmetes kulonben ahogy vezetnek. Ezt a modjat az orszag megismeresenek nagyon ajanlom, mert igy csupa olyan helyen ettunk ahol a helyiek, meg szuperul meg volt az egesz kis korut szervezve. Viszont rettento faraszto volt. Napkozben mentunk, este utaztunk, alig aludtunk es egy csomo dolgot igy sem tudtunk megnezni, mert egyszeruen nem volt ra ido. De azert a nagy reszet vegigjartuk. Barmikor visszamennenk, nagyon erdekes hely, sok-sok latnivaloval.

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.16. 14:11:28

Na mégis végig olvastam , de kár volt.
Ilyen rosszul megy a hataratkelonek, hogy ennyire.gagyi úti beszámolók vannak mostanság?
Egyébként azt akartam kérdezni, hogy van e valahol "migransozo " beszélgetés a francia focicsapat kapcsán.

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.16. 14:21:36

Ja és sajnos nekem is kimaradt. azon múlott, h nem volt közvetlen járat Katmandu és sri lanka között. Már bánom, h nem.mentem vissza Kuala lumpurba és úgy.

gabors 2018.07.16. 14:21:55

egyszeruen nem ertem hogy miert jo olyan orszagokat meglatogatni es evvel tamogatni ahol aktiv tomeggyilkosok vannak hatalmon Burma vagy Sri Lanka ?

meg tiz eve sincs hogy a Sri Lanka-t azota is vezetok levertek a felkelest kb 100,000 halottal ...

Burma 40,000 50,000 halott eddig es minium fel millio menekult nem azert de miert kell ilyen helyre turistanak menni hogy a katonai hunta tovabb eljen (kb ugyanezt gondolom azokrol is akik eszak koreaba latogatnak ....)

London2009 2018.07.16. 15:28:56

@gabors: na ne mar...
Azert mert a helyiek nagyon orulnek a penzednek es az uzletuknek is jot tesz. No meg mert termeszetesen gyonyoru.
Eszak Koreaba mondjuk en sem vagyok.

London2009 2018.07.16. 15:29:49

@Dragonlady (Bp, Hun): ez szerintem nem uti beszamolo...ez talan egy hetvegi kiruccanas lehet? Amit vegig szarragoskodott szokas szerint a posztiro...elnezest, de ez jutott eszembe...

gabors 2018.07.16. 15:53:31

@London2009: es mesz oda ahol abbol all a rendszer hogy jonnek a hulye gazdgok nyugatrol es kozben (mint most Burma) gyilkoljak e kisebbseget ...

hogy ment a siras (meg megy most is ) hogy a magyarok jogait sarba tapossa a verszivo Csau ... ..... most meg Ukrajana ..

Nem tudom miert jo Sri-Lankat latogatni ahol a hindukat irtjak meg mindig (bar nem sok marad) ugyszinten Burma ahol meg a muszlimokat ...van beloluk ... a kovetkezo 10 evre

amugy vannak gyonyoru helyek sziriaban is oda is mesz ?

Arthamyr 2018.07.16. 15:57:32

@gabors: Ennyi erővel, ha már "okosakat" kell mondani: egyszerűen nem értem, miért jó olyan országban élni és ezzel támogatni, ami a II. világháború óta kb. az összes fegyveres konfliktusban részt vett valamilyen módon, és jelentős részéért felelőssé is tehető, mivel elsősorban a saját érdekeit érvényesítette a határaitól sokezer kilométerre...

Belegondoltál, hogy TP gazdasági hozzájárulása a diktatúrához az utazási módja miatt lehet, hogy kisebb, mint a te hozzájárulásod a _magyar_ unortodox gazdaságpolitikához, pedig már évtizedek óta nem is ott laksz? :D

gabors 2018.07.16. 16:06:18

@Arthamyr: " a saját érdekeit érvényesített"

ezzel abszolut semmi gondom nincs ...

TP nemcsak meglatogatta hanem meg hirdeti is ... szerintem ez meg rosszabb es igen is hozzajarul a diktaturahoz

amit a magyar_unortodox gazdasagrol irsz nem vagyok biztos hogy ertem hacsak nem arrol beszel hogy miattam is van ott most hiany mindenfele emberekbol .. de ez legyen azok gondja akik maradtak mert sem elmenni sem maradni nem kotelezo (most mar szerencsere)

.

London2009 2018.07.16. 16:10:55

@gabors: szerintem az jo, hogy ha ott koltom el a penzem. Teljesen a turizmusra vannak berendezkedve. Ha elmaradoznanak a turistak, akkor meg sokkal rosszabb helyzetben lenenek. Ugyhogy a kisembernek az a jo, ha odamegyek es penzt koltok. A politikara sajnos nem tudok sem innen, sem pedig oda latogatva hatassal lenni.

Arthamyr 2018.07.16. 16:21:57

@gabors: Másnak meg TP hozzájárulásával nincs gondja. Én is voltam diktatúrában, jól éreztem magam, leszarom, hogy diktatúra volt. Az a diktatúra egyébként kevesebb kárt okozott a világban, mint a te választott országod. Nem gondoltam, hogy ezt el kell magyarázni, de az emberek túlnyomó többsége nem azért utazik egy helyre, hogy valaki/valami mást támogasson, hanem azért, hogy jól érezze magát, és mert megengedheti magának. Szíriába sem azért nem megy értelmes ember, mert a csúnya gonosz diktátort támogatná (egyébként az is sokkal jobb hely volt a lakosság 99.9%-ának a ti beavatkozásotok előtt), hanem azért, mert nem biztonságos.

Nem-nem, nem a távolléteddel járulsz hozzá, hanem az amerikai gazdasághoz való hozzájárulásoddal, aminek automatikusan jó hatása van a magyar gazdaságra is. Na ez a közvetett hatásod is simán lehet nagyobb nagyobb, mint TP hatása a sri-lankai gazdaságra.

gabors 2018.07.16. 16:22:18

@London2009: "@gabors: szerintem az jo, hogy ha ott koltom el a penzem. Teljesen a turizmusra vannak berendezkedve. Ha elmaradoznanak a turistak, akkor meg sokkal rosszabb helyzetben lenenek."

te nem eltel a magyar diktaturaban ??? kinek lehetett sajat uzelete ? ki volt a hotel igazgato Mr CtrC/V Smith ... ki volt a taxis ? ki volt a barista (akkor maskent hivtak) 60-70-80 as evekben ?

es kinek kellett ezeknek kenopenzt adni ? ami ment felfele szepen ...

na csak gondold me mit is irsz errol ...

en is elementem Kubaba mert erdekes meg minden latni akaratam egy masik meg kommunistabb orszagot, ja meg "black pussy" faktor ...

de evekkel kesobb mar nagyon bantam hogy kb $2500 dollart ott hagytam Castroeknak ... de akkor meg a "balck pussy" nagy vonzoero volt ...miutan mar O is eljott onnan azota plane nagyon banom hogy sok mas kanadia meg europai foleg olasz turistakkal a viz felett tartottuk a kommunista kubat ...

Arthamyr 2018.07.16. 16:25:23

@London2009: Igen, ha ott valamit vásárolsz/igénybe veszel valami szolgáltatást, kérdés, hogy mennyi megy belőle a diktátor zsebébe. Ezeken az elmaradott helyeken én nem sokszor kaptam számlát a helyiektől, szerintem ebből 0% lett a királyé. :) A helyi kisember meg rohadtul örült neki, hogy egy (pár) nap alatt megkeresi egy hónapnyi normál bérét.

gabors 2018.07.16. 16:33:14

@Arthamyr: "(egyébként az is sokkal jobb hely volt a lakosság 99.9%-ának a ti beavatkozásotok előtt), hanem azért, mert nem biztonságos.
"

ezzel azert vigyazz mert az USA nem hogy nem avatkozott bele hanem ELLENE volt az francia Sarkozy/angol beavatkozasnak .. sot meg az elso tutti vegyi fegyveres tamadasnal is kitancolt ...

Nem nehez ennek utanna nezni ...

Mar mindenki ott volt mire VEGRE Obama is hajlando volt barmit is tenni par bombazas itt ott (az oroszokhoz kepest jelentektelen) ... azon kivul hogy a kurdokat tamogattak de ez inkabb az iraqi pozicio vedelme volt mint barmi mas ...

Nagy nyomas volt Obaman nem mastol mint a republikanus szenatorktol foleg McCaine ...

valamit keversz nem kicsit vagy elhiszed az RT-t

London2009 2018.07.16. 16:35:10

@Arthamyr: @gabors: eloszor is nem, en nem eltem a magyar "diktaturaban".
Addigra pont kb. vege lett mire megszulettem, illetve pont leleptem addigra, mire trafik diktatura es NERhuszar vilag berobbant.

Mindenesetre en nem tudok igy gondolkozni. Akkor tenyleg ne menjunk sehova, meg ne vasaroljunk semmit. Legyunk onellatok es uljunk otthon a farmon...

Mi tok sok "borravalot" hagytunk mindenhol es az tuti, hogy egyenesen a "kisemberek" zsebebe ment.

gabors 2018.07.16. 16:38:57

@Arthamyr: "@London2009: Igen, ha ott valamit vásárolsz/igénybe veszel valami szolgáltatást, kérdés, hogy mennyi megy belőle a diktátor zsebébe"

kibasszott nagy resze ....

gondolom talan emlekszel Elian Gonzales-re mit gondolsz mit kapott az korabban hivatsos tiszt ....

"Pizza mobilt" ahol csak "dollarral" lehet fizetni ...

Te meg nagy orommel mesz es kotlod a penzedet "helyi" "kis" embereknek akik nagyon ourlnek neked ... ennel okosbbnak tuntel eddig

Arthamyr 2018.07.16. 16:41:02

@gabors: Nem nézek RT-t. Azt mondod, az arab tavaszhoz (ami nélkül nincs Szíria sem) semmi köze az USA-nak? :) Meg a Közel-Keleten is csak azért kavarják a szart, amióta az eszemet tudom, mert a csúnya európaiak megkérik őket? Ne viccelj már...

Te amúgy mit nézel?

London2009 2018.07.16. 16:42:49

@gabors: Ne haragudj, de szerintem nincs igazad ebben. Peldaul szalltunk meg egy csaladnal, akik vendeghazkent mukodtettek a hazukat. Zsebbe fizettunk…
Helyi kis ettermek, minden keszpenzes fizetes. Aki a soforunknek szegodott egy helyi ficko volt, aki szabadsagot vette ki, hogy minket furikazzon zsebpenzert, amit szinten zsebbe fizettunk…
Egyaltalan nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy te azt gondolod. Persze nyilvan nem mindegy, hogy az orszag melyik reszen jar az ember. Ez Galle es kornyeke volt.

gabors 2018.07.16. 16:44:16

@London2009: "Mi tok sok "borravalot" hagytunk mindenhol es az tuti, hogy egyenesen a "kisemberek" zsebebe ment.
"

ez csak a te nyugati gondolkodasod miatt hiszed .... nem tudom melyik orszgrol is lenne itt szo de Mo-on a 60-70es evekben sem igy volt mert ezeket a helyeket erosen figyeltek es pontosan tudta a diktatura menyit kell nekik leadni .. ja mar nem is lehetett masnak uzlete...

ez igy volt az egesz "keleti" vilagban...

Kuba-ban is mert azt tuttira tudom de nincs ketsegem hogy hasonlo diktaturakban pont ugyan igy mukodik legyen az valam "marxista" alap vagy csak siman "maffia" allam ..

Arthamyr 2018.07.16. 16:45:14

@gabors: Nyilván okosabbnak tűntem, mert pl. nálad sokkal okosabb vagyok. :) Néha annyival, hogy fel sem fogod, erről viszont nem én tehetek, de igyekszem érhetően elmagyarázni, illetve helyesen értelmezni általad helytelenül értelmezett dolgokat.

Egy 2500 dolláros kubai black pussy túra után meg szerintem inkább vegyél vissza abból, hogy mások erkölcseit kritizálod, hogy diktatúrákba utaznak kb. ötödannyiért. :D

London2009 2018.07.16. 16:48:52

@Arthamyr:@gabors: ezt a black pussy turat meg probalom feldolgozni! :D
A butasag megjegyzes szerintem nekem szolt.

Arthamyr 2018.07.16. 16:49:08

@gabors: Ja, azért ment a sumákolás minden téren (ami a mai napig nagyon erősen él az akkor szocializálódott emberekben) és azért volt a feketegazdaság nagyobb, mint a rendes, mert a diktatúra mindent látott és lenyúlt.
És valóban az lenne a jobb, ha nem menne oda senki, és hagynák éhendögleni azoknak az országoknak a lakóit, ahol diktatúra van, és a turizmus fontos bevételi forrás, mert így nagyon rossz lesz a diktátornak is. :)

Arthamyr 2018.07.16. 16:50:32

@London2009: Te is okosabb vagy. ;) Egyébként én könnyen ugatok, sose vonzott a black pussy, ha már valami, akkor asian pussy, de mire lett volna rá lehetőségem, már lekéstem róla. :)

London2009 2018.07.16. 16:52:58

@Arthamyr: haha. No hat engem meg egyaltalan nem vonzott semmi puszi. : )

Arthamyr 2018.07.16. 16:53:04

@Arthamyr: @gabors: Ne érts félre, nem látok semmi gondot a black pussy túráddal (igazad van, jól tetted, ha megtehetted!), csak kár kritizálni TP-t az utazási céljai miatt. Azt sem árt elfelejteni, hogy ő minden országba el akar menni, akár diktatúra van ott, akár háború...

gabors 2018.07.16. 16:56:09

"@gabors: Ne haragudj, de szerintem nincs igazad ebben. Peldaul szalltunk meg egy csaladnal, akik vendeghazkent mukodtettek a hazukat. Zsebbe fizettunk…
Helyi kis ettermek, minden keszpenzes fizetes. Aki a soforunknek szegodott egy helyi ficko volt, aki szabadsagot vette ki, hogy minket furikazzon zsebpenzert, amit szinten zsebbe fizettunk… "

ez plane jo ...... tiszta balkan

ugy tunik teljesen felesleges lenne azt magyaraznom hogy a fekete gazdasag miert is jo az ilyen elnyomo rendszereknek .... mert szerinted ez nagyon fasza ... bele sem gondolsz hogy az peldaul miert is lehet rossz hogy valaki szabadsagot vesz ki hogy gazdag (???) nyugatiakat furikazzon .... miert lenne ez rossz

gabors 2018.07.16. 16:58:57

@Arthamyr: " csak kár kritizálni TP-t az utazási céljai miatt."

nem ot foleg ne szemelyesen kritizaltam ..... ez irtam :

"egyszeruen nem ertem hogy miert jo olyan orszagokat meglatogatni es evvel tamogatni ahol aktiv tomeggyilkosok vannak hatalmon Burma vagy Sri Lanka ? "

ebbe mint latod MOST MAR sajat magam is beleertem ... amit kb 20 eve csinaltam

gabors 2018.07.16. 17:02:51

@Arthamyr: "Egy 2500 dolláros kubai black pussy túra után meg szerintem inkább vegyél vissza abból, hogy mások erkölcseit kritizálod, hogy diktatúrákba utaznak kb. ötödannyiért. :D"

annyira okos vagy hogy meg azt sem lattad hogy sajat magam hulyeseget is belirtam ... es igen hulye voltam de ott volt a kommentben mindez olvashattad volna nem kellet ehhez ilyen okosnak lenni ... ..

nem semmivel nem vagy okossabb sem nalam sem sok masnal csak EZT hiszed magadrol ehhez meg teljesen jogod van :-)

London2009 2018.07.16. 17:06:37

@gabors: haha, mi van ma veled? Bal labbal keltel?
Most ez van, attol ha en nem megyek, neki mivel lesz jobb?
A szomszedasszonyom black cab driver, aztan miota bejott az uber, valtoztatott az uzleti strategiajan es mar csak turistakat visz korbe-korbe a varosban meg a varos korul. Na most varj, akkor szegeny szomszedasszony, aki a gazdag turistakat furikazza? Sokkal jobb lenne neki ha nem jonnenek!

Arthamyr 2018.07.16. 17:07:34

@gabors: Nem lehet mindent az alapján eldönteni, hogy erkölcsileg helyes-e. Ennyi erővel fel se szállj egy repülőre, és ne ülj autóba, mert azzal a karbon lábnyomod növeled. Lehetne még sorolni. Ezeken a helyeken diktatúra van, függetlenül attól, hogy odamész, vagy sem. Az is vitatható, hogy jó-e, ha a példátlan nyomortól bedől egy diktatúra (ehhez mekkora nyomor kell már, elképzelni is rossz?), nem minden társadalom érett ám a demokráciára, egy hosszú távú polgárháborúról meg inkább ne is beszéljünk.
Sőt, a demokráciák jelentős része sem érett a demokráciára, ezt jól jelzik a demokratikus választásokon/népszavazásokon időről-időre kijövő előremutató eredmények. :D

gabors 2018.07.16. 17:08:12

@London2009: "@Arthamyr:@gabors: ezt a black pussy turat meg probalom feldolgozni! :D"

volt egy valaki akit mashol megismertem es szerettem volna megint latni eleg kozel kerultunk meg minden es erre utal a dolog ...

talakoztunk parszor mar orszagban de ... azert Kuba megis ...

Na ennyi volt amugy szo szerint volt pussy is a dologban ...

Azota ha jol tudom Floridaban el gyerekek is talan ...

Arthamyr 2018.07.16. 17:09:04

@gabors: Igazából irreleváns, ki mit hisz magáról, sőt az is, hogy itt mások mit hisznek róla. A posztert szerinted osztani kell (indirekt módon tetted), szerintem meg értelmetlen.

gabors 2018.07.16. 17:10:32

@London2009: "Sokkal jobb lenne neki ha nem jonnenek! "

bar a UK nem egy demokracia by definition de nyilvan jobban jarttok amig a gazdag oroszok oda hordjak a penzuket (na meg ide is )

most megyek mert jon Trump es Putyin ....

gabors 2018.07.16. 17:16:02

@Arthamyr: "A posztert szerinted osztani kell (indirekt módon tetted), szerintem meg értelmetlen. "

Come on !!!

Semmit jot vagy rosszat nem irtam a poszterrol nekem a temaval van meg mindig gondom, mivel sokkal okosabb vagy nalam nem tudom elkepzelni hogy ezt meg mindig nem ertetted meg.

Olvasd el mit irtam es ha lehet ne vetisd ra azt amit TE gondolsz..

Arthamyr 2018.07.16. 17:17:31

@gabors: Alright. Zárjuk le, több idő ment rá, mint amit ér...

London2009 2018.07.16. 17:18:16

@gabors: na a vegen meg love story kerekedik ki a black pussy visitbol. Hogy mik vannak! : ) ciao

gabors 2018.07.16. 17:26:26

@London2009: " @gabors: na a vegen meg love story kerekedik ki a black pussy visitbol. Hogy mik vannak! : ) ciao "

igen ez volt majdnem felesegul is vettem de baszottul komplikalt volt a helyzet na meg fekete is volt ... az itt New Yorkban meg nem is lett volna gond ... otthon persze annal inkabb es nem volt tutti immigracios helyzetem akkor ...

(ja kubaban sem o sem en nem akartunk elni ... turistakent meg elment ha a Malakon-on kivul is volt valami de ott elni nem)

Latcho Rom 2018.07.16. 17:27:57

@London2009: inkább a black dick turak dominalnak, a sok osztover euro s kanadai nyanya szereti a kubai fiukat..

gabors 2018.07.16. 17:37:18

@Latcho Rom: "@London2009: inkább a black dick turak dominalnak, a sok osztover euro s kanadai nyanya szereti a kubai fiukat.. "

ez igaz mert kubaban nagyon kezben tartottak a az AIDS-t a legalacsonyabb a fertozesi arany volt ido hogy a repteren teszteltek a "guy"nek tuno kulfoldieket ... aranyos de hat ez van ahol az allam azt csinal amit akar... ja es bezartak "gondozokba" a megfertozotteket... mint Mo Tudo Gondozo ... csak egy kicsit volt kotelezo ...

vagyis fekete dick most eppen kubaban a legbiztonsagossabb :-)

Arthamyr 2018.07.16. 17:40:31

@Latcho Rom: Amikor ott voltunk, láttunk mindkettőre példát. 50-60 éves fehér mama/papa 20-30 éves sráccal/csajjal, nem nagyon zavartatták magukat. :D

gabors 2018.07.16. 17:46:10

@Arthamyr: "@Latcho Rom: Amikor ott voltunk, l"

aha most mar ertem...

Varadero tenyleg gyonyoru ... bar en kb 20 eve voltam ott

Arthamyr 2018.07.16. 17:58:52

@gabors: Én többször is voltam, de mindig a feleségemmel, szóval én csak szemlélője voltam az eseményeknek, meg életkorunkból/életmódunkból adódóan nem nyertem volna egy helyi csajjal, az 50-60 éves papáknak gyengébb csajok juttotak, mint a feleségem (magánvélemény, nyilván akinél kellően erős black pussy bias van, az másképp láthatja)... :)
Egyébként a kubaiak, akikkel érintkeztem, egyáltalán nem tűntek összetörtnek, szerintem nagyon jól elvoltak. Legutóbb az edzőnek levittem az edzőnek egy üveg rumot, meg 100 pesot (ez akkoriban sok pénznek számított), meghatódott, kicsit berúgott, és akkor sem viselkedett nagyon másképp/mondott mást. Többen is mondták, hogy ugyan van sok dolog, ami szarul megy Kubában, és lehetne jobban csinálni, de nem feltétlenül kérnék az amerikai rendszert helyette (már azt, amit gondolnak arról, hogy nálatok mi van, mert lehet, hogy ő bennük más kép él :))
Sőt, amikor legutóbb voltunk, már sokan üzemeltettek magánlakás-kiadást is, és sok új autó is volt (amikor először voltunk, nem nagyon lehetett új autója valakinek, volt rá valami idióta szabály). Egyáltalán nem biztos, hogy egy diktatúrában a fű se nő (nézd meg pl. Szingapúrt, bár tény, hogy az pici hely), csak mások a játékszabályok, mint egy demokráciában, és szigorúbban be is tartatják.

somlobodog 2018.07.16. 18:10:23

@gabors: akkor minek veszed a priust? Ha egyszer sri Lankan van Toyota dealer akkor a Toyota támogatja a rezsimet te meg tamogatsz egy márkát ami a rezsim fennmaradasat szolgálja....

Latcho Rom 2018.07.16. 18:10:45

@gabors: De annyi kurvát sehol se lattam mint Roatanban, a reszortokon kivul dolgoztak...eleg szomoru dolog.

gabors 2018.07.16. 18:30:52

@Arthamyr: elhiszem hogy jol erezted magad... en is .. fasza volt visszamenni 60-as evekbe ... kocsik meg minden

nem tudom mikor voltal ...

en a 90-es evek masodik feleben 97 vagy 98 megtudnam nezni pontosan , akkor meg nem volt felesegem .. (most nem is tudnank menni mert most megint nem legalis)

de amikor voltam akkor kubaiak csak engedellyel tudtak Varaderoba bemenni baratnomnek volt kulon papirja a miniszteriumbol ahol dolgozot (voltunk ott is) t akkor ezert tudtunk oda menni .. meg igy sem volt teljesen sima egy szobat berelni marmint nem akartak beengedni a hotelba sem ... pedig PAPIRJA volt ..

lehet ma mas ...

de akkoriban hogy mit mondott ott az edzo neked nem relevans mart CSAK kivalasztottak dolgoztak olyan helyen ahol kulfoldiek voltak.

Jartunk tancolni Havannaban minden helyen utlevelet kertek es lemasoltak ott ellottunk mielott beengedtek (szinten az o miniszteriumi papirjait millio pecsettel) es bent is voltak "figyelok" siman lehetett latni ... lehet csak nekem tunt fel mert hasonlo helyrol jottem nem sokkal ..gondolom igy csak azok a kurvak dolgozhattak akik tejeltek is az ottani kgb-nek

Arrol nem is beszelve hogy vagy 2 orat kerdezgettek a repteren .... jo meleg szoba ket tiszt egyik jol beszelt angolul de ki kerdezett az latszolag nem (de tutti ertette minden szavam)

gabors 2018.07.16. 18:35:27

@somlobodog: '@gabors: akkor minek veszed a priust? Ha egyszer sri Lankan van Toyota dealer akkor a Toyota támogatja a rezsimet te meg tamogatsz egy márkát ami a rezsim fennmaradasat szolgálja.... "

ha tudtam volna veszek valami mast ... milyen kocsit nem arulnak Sri-Lankan ???? Lada-t ?

gabors 2018.07.16. 18:43:46

@somlobodog: azert az egy kis kulonbseg hogy a Toyota mint ceg mit dont (hol arul autokat) es hogy en vagy te HOL koltod el a vakaciodat ... prius-t csak a toyotatol tudok venni egyelore

Semmit nem tudok azzal kapcsolatban tenni hogy hol arul autokat a Toyota de NAGYON is sokat tudsz te vagy en tenni hogy hol koltom el a vakaciomat ... es ez szerintem szamit

Hogy neked szamit-e nem tudom de sokan mentek Gambiaba is ..

Latcho Rom 2018.07.16. 19:00:21

@gabors: ez mar nagyon mult, most a segged is kinyaljak a hataron is..

az ocean sehol nem olyan gyonyoru, zold, kek mint varaderonal..
Ahhh :-)

Arthamyr 2018.07.16. 19:29:04

@gabors: Mi legutóbb 4 éve voltunk, és elég nagy változások történtek az előző vizit óta is. Az első alkalommal a feleségem nem akarták kiengedni, mert nem hasonlított eléggé az útleveles képére. :D

Egyébként az hatalmas plusz volt Kubában, hogy az amerikaiak nem mehettek oda. Nem mintha különösebb bajom lenne az amerikaiakkal, de baromi közel vannak (nagyon olcsón és kényelmesen oda tudnának menni), nagyon sokan vannak, és pénzük is sok van, ergo ha mehettek volna, sokkal zsúfoltabb és drágább lett volna. Mondjuk a kanadaiak ígyis sokan voltak, azoknak is kb. olyan, mint egy skandinávnak lemenni a Földközi-tengerhez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.16. 21:04:55

Hm sokmindenrol lehetett volna értelmesen is beszélni itt, de ezen a.szinten? ?
(Ha valaki esetleg emlékszik még rám, én vagyok az, aki két évet dolgozott Burmaban. Akkor jobb volt a helyzet. Most nem mennék. )
Ezen az alapon mellesleg aki Magyarországra jön az is masszívan az Orbán rezsimet támogatja a 27% áfa n keresztül. Akkor már inkább Sri Lanka. Burma perpill sokkal vitathatobb ezt alairom.

Bredpitt Monika 2018.07.16. 21:44:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat Persze hogy emlekszunk, es jogos ..........sokan jonnek a gyonyoru Budapest re tamogatni a rezsimet.....
jol vagytok azert?

Shanarey 2018.07.16. 22:00:46

A poszter, a rezsi csökkentett útjaival bizonygatja, hogy így is lehet utazni. Lehet, de nem igazán érdemes.

Hufeisen 2018.07.16. 22:02:52

@Arthamyr: @Dragonlady (Bp, Hun): Mi lett rosszabb? A diktatúrának ugye elvileg vége, de az asszony se dícséri nagyon az új rendszert...

gabors 2018.07.16. 22:28:38

@Latcho Rom: a kanadaiak minidig is tomtek a kommunista diktaturat es lebecoltak az amerikai vedelemben ... :-) de most majdt Trump benyujtja a szamlat :-)

gabors 2018.07.16. 22:37:59

@Dragonlady (Bp, Hun): "Ezen az alapon mellesleg aki Magyarországra jön az is masszívan az Orbán rezsimet támogatja a 27% áfa n keresztül."

ahogy mondod ...... de erre volt a valasz hogy zsebbe fizettek mint regen otthon..

amugy ket burmaival is dolgoztam egyutt egyik meg mindig kozvetlen munkatarsam szoval nem szemelyes gondom van veluk ... persze azt hiszem O maga is menekult bar soha nem mondta en sem kerdeztem .. de NYC- ben eleg nagy kozosseguk van

gabors 2018.07.16. 22:40:35

@Hufeisen: "@Arthamyr: @Dragonlady (Bp, Hun): Mi lett rosszabb? A diktatúrának ugye elvileg vége, de az asszony se dícséri nagyon az új rendszert... "

ezt Kubara erted ? mert semmit nem valtozot csak nem Castro-nak hivjak a super hatalmast ... semmi alap dolog nem valtozott azonkivul hogy mas a part elnok/fotitkar/ semmi nem valtozott a hadseregenl sem... de legyne igazad meglatjuk mondjuk 1 -2 ev mulva ...

Csodabogár 2018.07.16. 22:40:55

@gabors: Mától új élet kezdődik. Elnökötök irtó jó hangulatban elbeszélgetett órákat Putinal. Igaz semmi konkrét eredmény nincs, de azért mindenki boldog és örül a sikernek, mármint az elnökök.:-)

Arthamyr 2018.07.16. 22:56:21

@Hufeisen: Szerintem semmi nem lett rosszabb, nem is írtam ilyet. Ami feltűnő volt, hogy sokkal könnyebb magánháznál szállást találni (persze ott - akkoriban legalábbis - messze nem kapsz olyan minőséget, mint egy jó szállodában, bár az egyik helyen nagyon jó kajákat rittyentettek össze fillérekért), és sokkal több új autó volt. A hotelben is jobb volt a kaja, amúgy más változást nem láttunk, de mi nyaralni mentünk (plusz feltölteni a szivarkészletem), nyilván az, aki ott él, részletesebb információkkal tud szolgálni.

somlobodog 2018.07.16. 23:17:19

@gabors: neee. A ladaval meg Putyint tamogatnank. Nem is tudom... Lehet hivatalos Bugatti dealer nincs:))

gabors 2018.07.16. 23:21:17

a poszt jo ... :-)

most az jutott eszem be hogy megint vagy 4 evet kell varni hogy a magyarok foci vebet nyerjenek ..... kicsit tobbet mert karacsonyra halasztottak eppen ....a dontot ...

hajra

gabors 2018.07.16. 23:25:04

@Csodabogár: Ne is mond hanynom kell .... amugy meg nem nem szavazhattam sot meg allampolgar sem voltam amikor Trumpot megvalasztottak de eleg nagy a megdobbenes meg a repubulikanus szenatorok kozott is McCaine Flake stb ...

de atlag Joe-nak tetszik hogy meg mindig a Hillary emaileket keresik ....

Az oroszok oriasi diplomaciai gyozelmet konyvelhetnek el es mit adtak semmit csak egy szar hasznalt focit ... :-)

Hufeisen 2018.07.17. 09:19:45

@Arthamyr: @gabors: Burmára értettem, és csak Dragonlady-nek szólt a kérdés, nem tudom, hogy kerültél be a hsz-omba, nehari.

Dikusz 2018.07.17. 09:28:17

@Hufeisen: Talán úgy, hogy neki is címezted a hozzászólásodat?

Hufeisen 2018.07.17. 09:34:48

@Dikusz: ha csak úgy nem... de hogy mit sikerült félrenyomnom még mindig nem tudom, ismét bocsánatot kérek.

Dikusz 2018.07.17. 09:59:23

@Hufeisen: Nem hiszem, hogy olyan nagy traumáét okoztál nekik, majd megírják, ha gondot jelent nekik, de nem hiszem. :)))

Arthamyr 2018.07.17. 10:03:24

@Hufeisen: Belinkelhetted volna a válasz válaszába az eredeti hozzászólását, mert ha nem olvassa (és nem feltétlenül fogja), még mindig nem tudja, hogy kérdeztél tőle valamit. :)

Hufeisen 2018.07.17. 10:24:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Kedves Dragonlady!
Próbáltam Tőled kérdezni, de elbalfaszkodtam... szóval
"Mi lett rosszabb? A diktatúrának ugye elvileg vége, de az asszony se dícséri nagyon az új rendszert..."
Köszi (mindenkinek)!

gabors 2018.07.17. 13:29:15

@Hufeisen: semmi gond kicsit furcsa volt de ilyet en minden nap csinalok :-)))

gabors 2018.07.17. 13:32:39

@Hufeisen: ""Mi lett rosszabb? A diktatúrának ugye elvileg vége, "

az diktaturanak abszolult nincs vege a junta tisztjei beultek a parlamentbe es mint kiderult a nobel bekedijas holgy nem mast mint bab ...

ujsagirokat semmiert tovabbra is bebortonoznek ... es a kisebbseget meg jobban elnyomjak mint korabban (ellenseg kell )

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.20. 00:55:56

Itt vagyok csak kicsit elment a kedvem mindentől mert egy régi tag privát nekemesett közben .
Aung San su kyit szerintem hijackelte a katonai rezsim és az ő arcával gyakorlatilag mindent eladtak a népnek akik immár tapsolnak a nepirtashoz mivel a lady se emeli fel ellene a szavát. Gyakorlatilag minden ismerősöm koveteset le kellett állítanom mert olyan szinten benyaltak a propagandat hogy rossz volt nézni a falamat. Amikor ott voltam nagyon más remények voltak erre az országra de hát ennyi fért ki a helyzetből egyelőre.
Nagy vonalakban ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.20. 00:57:44

@Hufeisen:
Válaszoltam feljebb
Bocs nagyon nehezen látszik a telefonon rendesen
Mást nem is tudok taggelni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása