oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 01. 06:30,  A svéd vagy a magyar adó magasabb? 163 komment

2018. április 01. 06:30 Határátkelő

A svéd vagy a magyar adó magasabb?

Svédországban nagyon magasak az adók, ezzel semmi újat nem mondok. A nagy kérdés az, hogy ha leülünk és kiszámoljuk, hogy Magyarországon mennyi az elvonás, akkor ér-e minket meglepetés. Emellett (északon maradva) költözünk egyet Norvégiában, végül ellátogatunk egy olyan országba, ahol már van a boldogságért felelős minisztérium (ez speciel Magyarországon sem ártana).

ado_2_foto_pixabay_com_stevepb.jpg(Fotó: pixabay.com/stevepb)

Tényleg sok adót fizetnek a svédek?

Minden évben ilyentájt van a személyi jövedelemadó befizetésének ideje, ami viszonylag kevés embert tölt el felhőtlen boldogsággal. Nincs ez másként Svédországban sem. A Bezzeg a svédek blog szerzője gondolt egyet és számolni kezdett…

„Tegnap kézhez kaptuk az éves szja-lottó nyerőszelvényeit. a svéd adóhivatal megcsinálja neked az éves bevallásod, kiküldi postán vagy megosztja a személyes online postafiókodban a honlapjukon. Ha nincs mit hozzáfűznöd, akkor online vagy sms-ben leokézod és várod a júniust, amikor kicsengetik a túlfizetést. 

Gazdasági bevándorlóként és szerelmi menekültként (angolul jobban hangzik, hogy love refugee, ami egy legitim kategória Stockholmban) mindig vegyes érzelmekkel nézem meg, hogy az elmúlt évben mennyi pénzzel járultam hozzá a közöshöz. 

Svédország számára mindenképpen pozitív a mérleg eredménye, mert idejöttem 37 évesen egyetemi diplomával és nemzetközi munkatapasztalattal, majd két héttel később munkába álltam. Hatodik éve keresek folyamatosan abban a kategóriában, amit az adó szempontjából már magas jövedelemnek számít. 

Ez megnyugtató, mert nem érzem magam potyautasnak és nem kell szégyenkeznem semmiért – mondjuk nincs is teleplakátolva az ország, hogy svéd égboltra svéd ufót! meg hogy mindenki takarodjon haza a csóró, idegen anyjába (gratulálok Magyarország kormánya 2018!). 

Másrészt meg mindig kikerekedik a szemem, hogy mennyi lét fizettem be az államkasszába. Jézus! És ebből mennyit költöttek rám? Se egy jó munkanélküli segély vagy egy ingyen egyetem. nulla lakbértámogatás – semmi az ég világon. 

OK, mondjuk a gyerek ovijával meg vagyunk elégedve, de ott azért egy havi ezrest be kell fizetni, amit a családi pótlék éppen kompenzál. 

A svéd személyi jövedelemadó progresszív, tehát – ellentétben a magyar egykulcsos rendszerrel – minél többet keresel, annál nagyobb az elvonás. (...) 

A vicc kedvéért felcsaptam a neten egy nettó bérkalkulátort és nagyon meglepődtem. Bevittem a svéd fizumat és megtudtam, hogy az szja és az összes járulék levonása után szinte fillérre (öre-re) ugyanannyi maradna a zsebemben a magyar adózás hatálya alatt. 

Az effektív elvonás (szja és járulékok, minden) Svédországban 34,4%, Magyarországon pedig 33,5% a tavalyi fizetésemre kalkulálva. (...) 

Magyarországon a legmagasabb az ÁFA a maga szimpatikus kis 27%-ával, amit minden egyes vásárláskor be kell tolni az államkasszába. Svédországban a legmagasabb általános forgalmiadó kulcs „csak” 25%. 

De jöjjön most az igazi tökönrúgás! 

Vegyünk egy kifejezetten alacsony svéd jövedelmet a fenti számításunk alapjául! A példa egy olyan kereső lesz, aki csak 50%-os részmunkaidőben dolgozik, ezért a jövedelme egy átlagos belépő szintű fizunak a fele. 

Ez a polgár Svédországban csupán 13,6%-os elvonással van sújtva, míg Magyarországon pontosan ugyanúgy 33,5% lenne a sáp. Ez már egy brutális 20%-os különbség a svéd kereső javára. 

Még egyszer mondom, hogy mindenki értse: az alacsonyabb jövedelem esetén Svédországban 20%-kal kevesebb adót és járulékot kell fizetni, mint Magyarországon.” 

A teljes posztot itt találjátok (miután magatokhoz tértetek). 

Költözés Norvégiában 

Télen költözni (még ha az már annak a vége is) még melegebb éghajlaton sem tartozik a kiemelkedő örömforrások közé (egyáltalán, ki szeret költözködni?), de a norvég télben különösen érdekes lehet. Pedig a Norvég életünk blog szerzője és családja ezt tette, nem csoda, hogy arra a kérdésre, hogy milyen is új otthonuk, Grimstad, egyelőre csak annyi a választ: havas.

norvegia.JPG

„Jó kérdés, most már kezdünk látni belőle valamit. Eddig hó fedte. Délen ebben a téli szezonban háromszoros hómennyiség esett. A helyiek azt mondják, szokott lenni hó, de általában el is olvad egyből. Most viszont hideggel együtt esett, így megmaradt. 

Olyan 50 cm lehetett összesen (és gondolom azért ez is összeesett időnként a tél folyamán) amit mi tapasztaltunk. A költözéskori friss 20 cm hóra még a következő két hétben esett ugyanennyi. 

Nem győztem lapátolni, jó tréning volt. Az előttünk lakó fiatal (nevéből olasz) srác szerintem utálja a havat, vagy pont ellenkezőleg szereti, mert sokat nem vesződött vele. De még az alsó szinten (külön) lakó csajszi sem. Nem is értem, nagyon nehéz meló. Baszki egy kis mozgás már luxus? 

Igazából az első két hétben nem is kerestem munkát, mert volt mit rendbe rakni a ház körül. A bejárót (három autónak kell a hely, kettő a miénk egy a csajszié) kellett kiszélesíteni, a járdát letakarítani. 

Rekord hó idelent, csak nekünk, remélem csak most. Bár autózni akkor is élmény havon, tehát nem is biztos, hogy a csak most a fontos abban a mondatban.” 

A teljes posztot rengeteg fényképpel itt találjátok, érdemes nézelődni egy kicsit!

A Boldogságminisztérium 

Elsőre persze a Boldogságminisztérium úgy hangzik, mintha egy Orwell-regényben olvasnánk róla, de kicsit jobban belegondolva lehet ezt jól is csinálni. Hogy Dubaiban holt tartanak ezen az úton, az kiderül a Magyar Coachszemle írásából.

dubai_boldogsag.jpg

„A Ministry of State for Happiness élére 2016 februárjában kinevezett felelős miniszter legfontosabb szerepe, hogy úgy hangoljon össze minden kormányzati tervet, programot és szabályzatot, hogy a végeredmény egy boldogabb közösség legyen. 

Miután 2017-ben a kormányzat egy újabb panelt adott hozzá a minisztérium feladatkörébe tartozó projektekhez, H. E. Ohood Al Roumi ettől kezdve már a Wellbeing-ért felelős miniszter is. 

A hölgy egyébként az első arab nemzetiségű tagja a Global Entrepreneurship Council (GEC) nevű szervezetnek, ahol a cél, hogy innovatív megoldások születhessenek meg globális problémák kezelésére. 

A boldogságért és pozitivitásért létrehozott nemzeti program az Egyesült Arab Emirátusokban három területet céloz. 

Ezek a következők: 

- a boldogság számba vétele a szabályzatokban, minden kormányzathoz tartozó programban és szolgáltatásban, valamint a munkahelyeken 

- a boldogság és pozitív szemlélet életvitelként való népszerűsítése a közösségben 

- teljesítményértékelés fejlesztése, boldogságot mérő eszközök fejlesztése 

A legutóbbi kapcsolódó program a Happiness Journey elnevezésű fesztivál volt, mely 2017-ben valósult meg először és mely immár rendes évi eseménnyé nőtte ki magát. 

A nemzetközi boldogság napjának március 20-i dátuma köré épülő fesztivál azzal az ambícióval indult útnak, hogy Dubaiból aztán nemzetközi szinten is elterjedjen és egy globális mozgalommá erősödjön. (...) 

Bár az Emirátusok a legboldogabb országok összesített listáján 28. volt 2016-ban, a régióban ők viselhetik a legboldogabb állam címet és biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan e vonatkozásban is az élre törnek.” 

A teljes posztot egy nagyon sajátos esemény leírásával itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Ausztriában él a Csongrádban migrásnak nézett magyar lány 

Az elmúlt napok egyik legmegdöbbentőbb magyarországi eseménye az volt, amikor egy, a fodrásztól távozó nőre Csongrádon kihívták a rendőröket, mert migránsnak nézték. Pedig csak új frizuráját próbálta megóvni az esőtől. 

Egyre több gyerek születik Németországban 

Immár ötödik éve emelkedik a születések száma Németországban, ám míg a német állampolgárságú nők esetében a növekedés csekély, a nem németeknél jelentős. 

Nem lenne értelme egy újabb Brexit-szavazásnak? 

Miközben sok helyről hallani, hogy kellene még egy népszavazás a britek uniós kilépéséről, a legfrissebb felmérés szerint a brit közvélemény még mindig nagyjából egyenlő arányban megosztott a kérdésben. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dubai Norvégia Svédország Egyesült Arab Emirátusok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6913796350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.02. 00:15:39

@Arthamyr:
Ugy tudom, hogy igy van. Sot, ha rosszabbul megy a gazdasag, akkor csokkenhet is a folyositott nyugdij.

Ettol fuggetlenul van egy relativ alacsony minimal nyugdij, olyat elvileg mindenki kaphat, de nem tudom pontosan.

Latcho Rom 2018.04.02. 07:23:41

@Kövérmadár [swe]: nem nézted meg...srác? Velem egykorú..

szabszi · http://psycho.blog.hu 2018.04.02. 11:13:14

@Kövérmadár [swe]: ez engem is erdekelne, mert en 44.5% adot fizetek :)

gázóra ellenőr 2018.04.02. 11:13:14

Soros már a matematikát is manipulálja.

gázóra ellenőr 2018.04.02. 11:13:14

Nem dőlünk be a liberális matematikának! Békemenetet azonnal a hazug matematika ellen!

$pi$ 2018.04.02. 11:13:14

Ja, jó sok értelme van a százalékokat összehasonlítani, elvégre az ember százalékban fizeti az adót amit aztán az állam százalékban költ el.... oh, wait!

Nancsibacsi 2018.04.02. 11:13:29

A szokásos bla-bla-bla. Nem teljes munkáltatói költséggel számolunk, hanem egy köztes valamivel (bruttó bér), nem számoljuk az adókedvezményeket, stb.
Nekem bruttóhoz viszonyítva kb 25, munkáltatói költséghez viszonyítva kb 37 a teljes elvonás aránya Magyarországon. Ha lefelejteném az adókedveményeket mondjuk a felsőből, akkor bőven kijönne a 2x differencia, meg a közel 50 százalékos elvonás. És egy országról beszélünk, egy adórendszerről, meg egy olyan "apró" csalásról, ami a cikkben is van.

troni 2018.04.02. 11:13:38

Ha a magyar adó 35%, a svéd meg 15%, akkor a magyar nem 20%-kal fizet több adót, hanem 135%-kal. Vagy a svéd fizet kevesebbet 60-nal mint a magyar.

Meridian74 2018.04.02. 11:45:17

@vándor madár: "Itt egy EU-s összehasonlítás, hogy 100 Euro bruttó bérre mennyi bérköltség rakódik:"

Ezzel meg is válaszoltad azt, hogy hol a magasabb az adó.

Lehet hogy a bruttódból csak 34,5%-ot vontak le (ami már magasabb, mint a magyar 33,5%), de a bruttó béred után további 49%-ot kell befizetni, járulékként. magyarországon 29%-ot.

Na lássuk csak melyik rosszabb alacsonyabb fizuk esetén. A bruttóbérhez viszonyított összes adó:
0,23+0,49 = 0,73 --> ez reprezentálja a svéd alacsonyabb bért.
0,335+0,29 = 0,625 --> ez reprezentálja valamennyi magyar bér esetén a befizetéseket.
És csak a példa kedvéért, a magasabb svéd bér esetén ez a szám így alakul a példád alapján:
0,345+0,49 = 0,835.

Ez nem azt jelenti hogy az össze elvonás 83,5% a svédeknél... nem, ahhoz számolni kell még, egy ossztással: 0,835 osztva 1,49 (ez a bruttó + járulék, azaz munkáltatói összköltség) -vel, aaz hogyan aránylik a kettő egymáshoz. Aminek eredménye: 0,56 azaz 56%-os az összes elvonás mértéke. Magyarországon ugyanez 0,625 : 1,29 = 0,484 azaz 48,4%-os az össz-elvonás.
Azaz 8%-al többet vonnak el a svédeknél a te béred esetén.

A cikked nagyon jó mint informális tájékozódás, de öngól abból a szempontból, hogy azt akartad kihozni, hogy Magyarországon magasabbak az adók. Messze nem így van. Mint az látható.

Amúgy a németeknél a járulék mértéke: 0,28. Azaz 28%. Egyébként a németek adóelvonása hasonló szintű vagy kicsivel magasabb mint a magyar, átlagosan. Németeknél a bruttó bérből nagyon sok mindent vonnak.

hbo 2018.04.02. 11:45:31

a volt NAV vezetoje (Vamosi) szerint anno 2008-2009 korul tippelte hogy a NAV szerint is a miminalberre bejelentett munkavallalok 20-25% kap tenylegesen minimalbert, a tobbi zsebbe kap meg ra + penzt. Na ezert van nalunk full ado a minimalberre.

Netuddki. 2018.04.02. 11:46:01

@Kövérmadár [swe]: "Van munkaltatoi jarulek, nem is keves, de az a munkavallalo szempontjabol nem erdekes"

Már hogyne lenne érdekes!

Csak pár érv:
- Ha nem dolgoznál, akkor a cég munkáltatói járulékot se tudna fizetni utánad.
- A munkáltatói járulék is ugyanúgy költség a cégednek mint a nettó béred.
- Ezt a költséget, amibe a cégednek kerülsz, ugyanúgy ki kell termelned a cégnek, mint a nettódat.

Értem én, hogy adózási szempontból sokkal jobban hangzik, hogy a munkáltatói járulékot a bértől elkülönítve kezelik, és az összes rohadt politikus bekaphatja, ahol így számolják. De szerintem a nettó bért a cégnek egy munkavállalóra eső összes, a foglalkoztatással kapcsolatos, az államkasszába becsengetett lóvéhoz kellene viszonyítani!

Arról meg nem is beszélve, hogy itt a világbajnok, 27%-os ÁFA szinte minden terméken és szolgáltatáson ott van, nagyon kevés kivétellel. Miközben sok országban a 20%-os ÁFA mellett a legtöbb élelmiszer csak 5%-os.

Mindezzel együtt tény, alacsony fizetésekből nagyon magas adókulcsokkal kell adózni, hogy a munkavállalók megtermeljék az állam működéséhez szükséges bevételeket. Ott meg még ennél is magasabb, ahol hülyeségekre szórja el a kormány az adóbevételt, vagy egyszerűen a politikusok és haverjaik ellopják.
Ebből következik, hosszú távon nem járható út, ha egy ország múlt rendszerben ragadt, tolvaj vezetése összeszerelő üzemet akar csinálni az országból. Mert az Orbán maffia ezt akar. Az összes migráncsozás meg csak figyelemelterelés ezekről a problémákról.

DFK 2018.04.02. 11:46:07

Hát a progresszív, alsó 0% kulcs odavezetne, hogy lenne 3 millió minimálbéres az országban.
Ráadásul adóemelés után a magyar bérrendszer még versenyképtelenebb lenne.

Netuddki. 2018.04.02. 11:46:15

@Kövérmadár [swe]: Na, az Orbánék ezt lopták el először, ahogy hatalomra kerültek 2010-ben.

mh1973 2018.04.02. 12:52:46

@DFK: így is a minimálbéres vmint garantált bérminimumon bejelentettek száma jóval 1 millió fölött van. Ráadásul vidéken a kis cégek nem tudták kigazdálkodni ezt a brutális felülről kierőszakolt béremelést ezért emberek százezrei vannak 4 és 6 órára bejelentve. Nem hiszem, hogy több kulccsal sokkal rosszabb lenne a helyzet!

midnightcoder2 2018.04.02. 12:52:58

"Van munkaltatoi jarulek, nem is keves, de az a munkavallalo szempontjabol nem erdekes, mert nem szamit a brutto berbe, igy nem szamit az adoba sem. Az a munkaltato koltsege a fizetesemen felul."

Ahogy azt a Móriczka elképzeli. Te a munkáltatónál mint költség a teljes bérköltségeddel jelensz meg. Ezt kell hogy kitermeld ahhoz, hogy a munkáltatónak megérje téged alkalmazni. És ez az a költség ami alapján a munkáltató esetleg dönt, hogy fogja az egész kócerájt és átviszi mondjuk Kínába, Indiába, vagy akár Magyarországra.

Az, hogy te a bérköltségből mennyit költesz el, és hogy ebből mennyi jelenik meg neked mint bruttó bér, az a munkavállaló egyéni szociális problémája. A munkaadót csak a bérköltség érdekli, illetve jobb esetben esetleg az, hogy abból amit a melós kézhez kap, utána meg tudjon élni, és ne költözzön el más országba emiatt. De ettől a munkáltató által befizetett dézsmát ugyanúgy neked kell kitermelned mint a többit. Ez az egész igazából csak arra jó, hogy a polgár ne lássa, mennyit nyúl le tőle az állam. És nem csak nálunk.

kalbász 2018.04.02. 12:53:03

A svéd vagy a magyar nyugdíj a magasabb az átlagjövedelmhez/gdp-hez, bármilyen gazdasági teljesítményhez viszonyítva?

Hol él népességarányosan több eltartott itt vagy ott?

Na megkaptad a magas adók okát.

d.j 2018.04.02. 12:53:11

@Meridian74: Akkor add hozzá az ÁFÁ-t is, és máris alig van különbség. Továbbá hasonlítsd össze, hogy a befizetett adókból milyen minőségű szolgáltatást kap a svéd és milyet magyar az államtól. Azt is vezesd le, hogy az alacsony bérből élők mekkora arányban járulnak hozzá az adóbevételhez a svédeknél és a magyaroknál. Várom a %-okat.

d.j 2018.04.02. 12:53:23

@DFK: Mert most sokkal jobb, hogy a kisebb jövedelműek fizetik az szja 90%-át. Akiknek egyébként is nagyobb szükségük lenne arra a pénzre, mint a havonta milliókat kereső fidesz potentátoknak. Teljesen igazságos a dolog. A minimálbéres víziód meg azért fals, mert ha a 0%-os szja miatt csalnak, akkor a mostani miatt is csalnak.

midnightcoder2 2018.04.02. 12:53:38

A posthoz: tök jó, hogy kinn a csórók arányaiban kevesebb adót fizetnek, de nominálisan ez még mindig magasabb mint amit itthon. És ez állam bácsinak is kevésbé fáj. Az ő kiadásainak egy része ugyan szintén bér jellegű, azaz az ottani orvos drágább mint a magyar, de egy rakás dolog nem (Pl. építőanyag, gyógyszer, gépek, stb). Ezekből a svéd állam jóval többet tud venni a csóró svéd adójából mit a csóró magyar adójából még akkor is, ha ott kisebb a kulcs.

És ez az egész progresszív adózás azért nem fáj annyira a svédeknek, mert ők nem donor országok az agyelszívás szempontjából. Onnan a magasabb kulcsok ellenére sem érdemes elmenni máshová. Nálunk, hála a cuculizmus után felépült gyengécske hazai gazdaságnak mások a bérköltségek.
Teccettek volna nem szétlopni az országot és feladni az összes volt KGST piacunkat akkor, amikor még nem Kína volt a világ műhelye. Ma már nehéz csodát csinálni.

midnightcoder2 2018.04.02. 12:53:42

@DFK: Nem csak. A progresszív adó oda vezetne, hogy vagy csökkenteni kellene állam bácsi szolgáltatásainak színvonalát, vagy a felsőbb kategóriákban kellene adót emelni. Ez a gyakorlatban a nyelveket beszélő, keresett szakmával rendelkező, többnyire multinál melózó, és ennek ellenére még nem kivándorolt polgárokat jelenti. Akiknek ez csak egy újabb motiváció lenne a távozásra.

Cnere 2018.04.02. 13:51:41

@d.j: ez mekkora demagóg duma már. Én pont belecsúsztam abba a sávba, amiknek különadóval kedveskedett a Gyurcsány Fletó annó amikor állandóan azt rikácsolták, hogy fizessenek a "gazdagok". A 2010-es választás eredményétől és az adócsökkentéstől tettem függővé, hogy megpattanok-e nyugatra vagy sem. Egyelőre maradtam :) Nyilván majd egy munkanélküli segédmunkás némi okj-s képzés után könnyedén helyettesíteni fog, ha mégis elmegyek valamikor, mert hogy én ennél több adót én nem fizetek :) Vagy nem.
A cikk elég pongyolán számol, mert nem veszi figyelembe a munkavállalói járulékot. Tudom, erre jönnek a liberálisok, hogy a családi kedvezményt sem. Valóban nem, de akiket én ismerek azokban a családokban szinte maradéktalanul a gyerekre (tanulásra, sport stb.) költötték el.
Az igazi üzenet annyi, hogy Magyarországon még az egykul(a)csos adóval együtt is baromi magas az elvonás mértéke. Mindenkinek! A jelenlegi kormánypártot leszámítva viszont az összes váltani akaró párt a "gazdagok" szénné adóztatásában látja a megoldást. A gazdag szó az ő elképzelésükben persze már egy átlagbért megkereső embert jelent. Nagyon egyszerű a magyarázata, mert a nagymértékű adóelkerülés miatt még most is rengeteg a zsebbe is kapnak fizetést, ezért van rengeteg minimálbéres vagy ahhoz közeli (akik közül nem mindenki, de nagyon sokan kapnak kiegészítést zsebbe) és egy nagyon széles talpú nagy meredek piramist elképzelve jönnek a "gazdagok", akik átlagot vagy többet megmerészelik keresni. Igen, tudom, a politikus meg a haverjai mind jól keresnek, de most más a téma.
Én semmiféle további adóemeléssel nem értek egyet, még akkor is ha a minimálbéres úgy érzi, hogy én többet "elbírnék", mert már most is brutálisan sokat, erőn felül fizetek be. Azzal viszont egyet tudok érteni, hogy adócsökkentést adjanak esetleg a keveset keresőknek, persze akkor meg ott van az adóelkerülés problémája. Ismerős kőműves, aki talán egész életében csak 90 előtt fizetett normálisan adót és az azóta eltelt 25 évben annyit nem fizetett összesen, mint én 1 év alatt, most nagyon elégedetlen, mert kevesli a nyugdíját. Segítettem neki számolgatni és onnan tudom azt, hogy ő 25 év alatt csak a legminimálisabbakat fizette be, néha még azt sem, hanem hivatalosan munkanélküli volt. Nem hivatalosan meg rakta a téglát. Eddig jó módban élt viszonylag, de a jövőtervezéshez már nem volt esze, úgyhogy tartalék semmi, a nyugdíj mellett meg hány évig tud még dolgozni, mert nem elég a pénz. Nagy baj lesz ott.
Végül is nagyon örülök neki, hogy őneki alig kellett az életében adót fizetnie, sokat segített az országon ez...

$pi$ 2018.04.02. 14:04:51

@troni: "Ha a magyar adó 35%, a svéd meg 15%, akkor a magyar nem 20%-kal fizet több adót, hanem 135%-kal."

Igen, erről beszélek. A svéd másfélmilliós fizetés 15%-a meg a magyar kétszázezer forintos fizetés 35%-a. Mert a svéd kevesebb adót fizet... na ja.

Meridian74 2018.04.02. 14:39:19

@mh1973: " Ráadásul vidéken a kis cégek nem tudták kigazdálkodni ezt a brutális felülről kierőszakolt béremelést "

Ezek a cégek akkor ne vállalkozzanak... menjenek el ők is kapálni akkor. Életképtelen vállalkozások miatt nehogy már sírjunk...!

Meridian74 2018.04.02. 14:39:24

@midnightcoder2: "És ez az a költség ami alapján a munkáltató esetleg dönt, hogy fogja az egész kócerájt és átviszi mondjuk Kínába, Indiába, vagy akár Magyarország..."

Nem kell ezt sem túlkomplikálni. A múltkor számoltam ki, az új iPhone X esetén a gyártó cég által kifizetett bérköltség az egész árnak az 1,2%-a. Igen, ilyen kevés.

Nem azért gyártanak Kínában, mert olcsó a munkaerő. Hanem azért mert olcsó az emberélet. Kínában napi 12-14 órát melóznak, és heti 7 napból 7-et! Ott nincs olyan hogy hétvége. Nincs Vasárnap. Se szombat...!

Meridian74 2018.04.02. 15:31:20

@d.j: "Azt is vezesd le, hogy az alacsony bérből élők mekkora arányban járulnak hozzá az adóbevételhez a svédeknél és a magyaroknál. "

Ebben igazad van. Éppen ezért kell itt is brutálisan és gyorsan emelni a béreket. Nem a bérköltség a legnagyobb hányad a termék árában, hanem a technológia, és az innováció. Meg az, hogy mennyire zsigerelhető ki az adott országban a melós. Viszont ez utóbbira pontot tesz majd a robotizáció - aminek hatásai még problémásnak tűnnek.

Amíg itt alacsony béreket fizetnek, addig kevés pénz fog jutni társadalombiztosításra is. Az meg hogy milyen a termelékenység? Hát a kecskeméti Mercedes gyár újabb mint a német Mercedes gyár, ergo termelékenyebb is - ez egyébként alapvető közgáz tétel is: újabb gyár = versenyelőny a régebbivel szemben, mivel korszerűbb jobb, termelékenyebb, modernebb.
És mégis sokkal kevesebbet fizetnek a melósnak Kecskeméten, mint pl Brémában. Ugye? Pedig a német adóprés hozzávetőlegesen ugyanakkora mint a magyar, sőt, magasabb bérek esetén (mármint német színvonalnak megfelelően magasabb) már jóval magasabb az elvonás. Amúgy átlagbérek esetén is 1-2%-al magasabb a német adóprés. A több pénzből több mindenre jut, ráadásul, ha elhihetjük azt, akkor mértékletesebben is lopják meg ezt az összeget (korrupció van Németországban is), mert a közpénztolvajokat szigorúbban büntetik, és hatékonyabban fülelik is le.

Meridian74 2018.04.02. 15:31:32

@tamarisk: "Aki szerint a svéd elvonás kisebb a magyarnál
az BIZTOSAN ROSSZUL számolt valamit...
...vagy almát a körtével hasonlít össze éppen."

Már kiszámoltam.
svéd adóprés: ~56%
magyar adóprés: ~48%.

Meridian74 2018.04.02. 15:31:49

Kapcsolódó hír, bár OFF is egyben. A franciáknál sztrájk lesz, bérek miatt (is).
De ami miatt ide belinkelem, az ez többek között:

"A francia állami vasúttársaság (SNCF) bejelentése szerint kedden arra lehet számítani, hogy a nagy sebességű TGV vonatok esetén 8 szerelvényből egy indul majd útnak, a regionális járatok esetén ez a szám 5 az egyhez, valamint hasonló arányokat tapasztalnak majd a franciák az elővárosi vonatjáratok esetén."

Figyelitek? 8 vonatból egy indul. Vagy 5-ből egy. Nem pedig 3-ból 2... mint nálunk, ha éppen sztrájk van. Mert hogy nálunk kikötötték államilag/törvényileg csak úgy lehet sztrájkolni, ha az a járatok 60-65%-a elindul... Hát az mégis milyen sztrájk? Az csak az emberek bosszantására jó, nem érdekérvényesítésre.

888.hu/article-ha-mostanaban-mennel-franciaorszagba-jobb-ha-elhalasztod

morph on deer 2018.04.02. 15:31:53

@midnightcoder2:
“vagy csökkenteni kellene állam bácsi szolgáltatásainak színvonalát,”

Aha!
És mivel ez már szinte lehetetlen, így inkább maradunk a régiben.:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.02. 15:32:07

@d.j: "a kisebb jövedelműek fizetik az szja 90%-át"

ember, ehhez az kellene, hogy a "kisebb jovedelmuek" kilencszer annyi jovedelmet vigyenek haza, mint a tobbi (egykulcsos ado jelentese megvan ugye?) ehhez meg akkor is kilencszer annyian kellene lenniuk mint a tobbinek, ha ugyanannyit keresnenek mint a tobbi. de mivel ok a "kisebb jovedemuek", ezert ennel *sokkal* tobben kell lenniuk. pl ha a "kisebb jovedelmuek" feleannyit keresnek, mint a tobbi, akkor meg ennel is ketszer tobben kell legyenek. ekkor tartunk kb ott, hogy 20-bol 19 embert "kis jovedelmunek" nevezel. gondolkozzal mar egy kicsit, ha olvasol valamit a neten.

midnightcoder2 2018.04.02. 16:08:18

@Meridian74: Ez így még mindig csak bérköltség. Az nagyjából mindegy, hogy azért olcsóbb-e a bér mert adott bérköltségből eldolgozik két ember heti 40 órát, vagy mert egy ember dolgozik érte heti 80-at. Ráadásul az utóbbi opció csak a nagyon primitív szalagmunka esetén működik úgy-ahogy: szerintem nemigen szeretnél olyan atomerőmű közelében élni, amit heti 80 órában melózó mérnökök terveztek...

midnightcoder2 2018.04.02. 16:08:30

@Meridian74: "Éppen ezért kell itt is brutálisan és gyorsan emelni a béreket."

Ez kapitalizmusban eléggé macerás. Állam bácsinak csak a közszféra dolgozóinak a béreire van befolyása, ezek emelése viszont nem vezet béremeléshez a versenyszférában - viszont vagy az adóprést kell megtekerni, vagy az országot eladósítani hozzá.

d.j 2018.04.02. 16:08:46

@Cnere: Azért mert te belecsúsztál egy magasabb adóba kategóriába, attól még ez az egykulcsos szja szar. Arról nem beszélve, hogy a minimálbér mindenkinek adómentes volt. Neked is. Most meg nem. Szóval a demógiga az nálad figyel, okoska.

Arthamyr 2018.04.02. 16:27:52

@d.j: 2 kérdés:
1. Hogyan van definiálva a "kisebb jövedelmű"? Mert valóban meg lehet húzni úgy a határt, ők fizessék a 90%-ot, pl. ha az adózók 99%-át veszed "kisebb jövedelműnek", akkor jó eséllyel ők fizetik az adók 90%-át.
2. Hol állítja ezt a cikk?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.04.02. 16:49:00

@d.j: elolvasod azt a cikket, aztan elolvasod megegyszer a sajat allitasodat, aztan elolvasod mit irtam ra. utana megint. ezutan megnyitod szepen azt a tanulmanyt is, amire az index cikke hivatkozik. lapozol az 1. tablazatig. ott megallapitod, hogy a legmagasabb jovedelmi tized meg mindig 42%-at fizeti be a teljes szja bevetelnek a taulmany szerzoi szerint. felidezed a sajat allitasodat, miszerint a kisebb jovedelmuek fizetik be a 90%-at. utana elgondolkozol, hogy legkozelebb is bekajalsz-e minden ostobasagot a netrol, es erdemes-e masokat eszlenyezni, amikor ramutatnak erre.

ymel 2018.04.02. 17:56:16

Kif.szt erdekel, komolyan? A bevetel-kiadas rataja szamit. Lehet, h benne van a szovegben, de a cim egy marhasag.

Dzsok 2018.04.02. 17:56:51

@Cnere: Teljesen egyetértek azzal amit írtál.
Nálunk korábban a teljesen átlagos (európai összehasonlításban pedig a vállalhatatlanul alacsony) béreket is extrém módon megadóztatták.

A most alkalmazott egykulcsos rendszer a jelenlegi Magyar valóságra és csalásokra van kitalálva:
-rengeteg kamu minimálbéres, ahol a cégek 5-10 éven keresztül gond nélkül tudnak minden alkalmazottnak borítékban illegálisan fizetni, mert a Magyar állam nem tudja őket kiszűrni;

Ha ezen a rendszeren bármit változtatni akarnak, akkor kiemelten kellene kezelni, hogy egy jól keresőt ne adóztassanak még jobban, csak a tényleg magas pl. cég vezetői béreket, illetve adjanak kedvezményt az alacsony keresetre, de ne a borítékba fizető kamu minimálbéres cégeknek.

Dread Naughty 2018.04.02. 17:58:24

Ember, a mi adókulcsainkat ne a svéddel vessd össze, hanem az MSZPssel:
2010:

"Július elsejétől 1,7 millió forintról 2,2 millió forintra, 2010-ben pedig 3 millióra nő az szja alsó sávhatára, az adókulcs pedig 18-ról 19 százalékra emelkedik, míg a felső kulcs 36-ról 38 százalékra módosul - legalábbis, ha a parlament is elfogadja az MSZP által már jóváhagyott legújabb adócsomagot."
Forrás: adozona.hu/archive/20090215_szja_savhataremeles_adokedvezmeny_juttata

nyugdíjjárulék: 11%
magán-nyugdíj-pénztári tagdíj: 8%
egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék: 7.5%
Forrás: nav.gov.hu/nav/archiv/adoinfo/jarulek/jaruj_101105.html

Vagyis fizettél
183.333Ft-ig -> 45.5%
183.334Ft-tól -> 64.5%

Ezt vitte le mára az a mocskos Fidesz az általad lenézett szintre és viszi tovább.
Hamis a dilemma, hogy a svéd vagy a Fideszes közül kéne választanunk, mert nekünk az MSZPs kizsákmányoló és a Fideszes közül kell.
Vagy alternatív lehetőség még a megint 13. havi nyugdíjjal házaló Karácsony, aki persze alapjövedelmet is osztogatna, vagy a Momentum programja, ami másfél Németországnyi ígéretet nyomott az arcunkba egy rakás beszívott, képzetlen idealista félbuzi kölyök által.

Senki sem mondja a Fideszesek közül sem, hogy ne lehetne ennél jobban, urambocsá' sokkal jobban is csinálni, de még messze Orbán az, aki a legtöbbet hozta ki ebből a szaros országból a szaros adottságainál fogva.

Mellesleg tudjátok, hogy mi az ilyen hibbant libsikben a legundorítóbb?
Hogy az emelkedő fizetések témájában követelitek a kontextust, mondván ez messze nem a kormány eredménye, hanem az egész kontinens gazdasági környezet folyamataiból következik, ám amikor az elvándorlás miatt ajvékoltok, már nem rajongtok a kontextusba helyezésért, ott már nem akarjátok észrevenni, hogy a bezzegországokból(Lengyel, Román) sokkal, de sokkal többen "menekültek el", sőt mindenhonnan marha sokan mentek el.

Amíg ilyen kettős mércével mértek, amíg Orbán adócsökkentését alávaló módon adóemelésnek mutatjátok be, miközben kussoltok, mint szar a fűben a korábbi kormányok adóztatási paradigmáiról, amíg elhallgatjátok a migránsok okozta veszélyt, de Orbán plakátjaitól ki vagytok akadva, addig olyan kibaszott hiteltelenebbek vagytok, mint Weinstein egy #metoo-kitűzővel Nőnapon.

2018.04.02. 18:23:30

@d.j: és neked van választójogod...
Van mondjuk 1 mio minimalberes, azok fizetnek 15 szazalekot, az egyszeruseg kedveert havi 20000 Ft-ot. Ez ugye havi 20 mrd. A maradek 3 millionak ugye magasabb a fizetese, tehat atlagosan tobbet fizet, mondjuk legyen csak 30000 havonta. Az 30000 x 3000000 = 90 mrd. 20 / 110 az hany szazalek szerinted? 90?

Ed a te szavazatod, pont annyit er, mint az enyem. Fasza.

Dzsok 2018.04.02. 18:23:38

Körülnéztem a neten, hogy találok-e konkrét, komolyan vehető választási adórendszer reform ígéretet, egyelőre ezt sikerült találni:

3 kulcsos adórendszer 0%/12%/24%-os kulcsokkal.
lehetmas.hu/berkalkulator/

Tenkes Kapitánya 2018.04.02. 18:25:29

Magyarországon az állami újraelosztás mértéke a GDP 39,5%-a. Svédországban 50,5%-a.
Nyilván Svédországban magasabbak az adók összességében.

midnightcoder2 2018.04.02. 18:26:09

@Dzsok: "Ha ezen a rendszeren bármit változtatni akarnak, akkor kiemelten kellene kezelni, hogy egy jól keresőt ne adóztassanak még jobban, csak a tényleg magas pl. cég vezetői béreket, illetve adjanak kedvezményt az alacsony keresetre, de ne a borítékba fizető kamu minimálbéres cégeknek."

A "magas" keresetek a saját kategóriájukban szintén alacsonyak. A magyar vezető szoftverfejlesztő sokat keres a magyar 8 elemis közmunkáshoz képest, viszont igen keveset ahhoz viszonyítva amit pár száz kilométerrel nyugatabbra kapna ugyanezért.

És a 8 elemis közmunkást picit könnyebb pótolni mint a vezető fejlesztőt, és ez utóbbi esetleges távozása a munkaerőpiacról némileg jobban fáj az államháztartásnak akkor is, ha nem progresszív SZJA-t fizet.

igazi hős 2018.04.02. 18:55:13

@Nancsibacsi: De a magyar munkáltatói költségeket nem lehet sírás és fogak csikorgatása nélkül semmihez sem hasonlítani. '96-ban 100 megtermelt forintból 36 maradt meg a jól keresőknél, a minimálbéreknél valamivel 50 felett. Bő 20 év alatt eljutttunk oda, hogy a magas keresetűek is a több mint a felét megkapják. Még 20 év és elérjük az osztrák vagy a német szintet. Vagy nem.

Alick 2018.04.02. 18:55:17

@vándor madár: Aki önfoglalkoztató, azt érdeklik a munkaadói járulékok is. Ha pedig másokat is foglalkoztat, fontos tudni, hogy a bérköltségből mekkora nettó fizetést tud adni az alkalmazottnak.

Arthamyr 2018.04.02. 19:15:48

@midnightcoder2: A vezető fejlesztő (általában) nem cégvezető, és nem is keres még annyit sem, mint egy felsővezető, főleg nem annyit, mint egy cégvezető (bár kérdés, mire gondolt a "cég vezetői bérek" kifejezéssel).

Egyébként korábban kb. leírtad a megoldást: "csökkenteni kellene állam bácsi szolgáltatásainak színvonalát", bár nem a színvonalát kellene csökkenteni, hanem a szolgáltatási kört szűkíteni (ott viszont tisztességes színvonalon szolgáltatni), de ezt nem lehet eladni egy 40 év szocializmusban (ebből évtizednyi "gulyáskommunizmusban") átnevelt népnek, akiket az azóta eltelt közel 3 évtized alatt többnyire üres ígéretekkel hülyítenek.
A dolgok természetes rendje az, hogy van, akinek rossz lesz, pl. aki 20 éves elmúlt, és az alsó jövedelmi ötödben van, az ott is fog maradni nagy eséllyel, az ő elbaszott felnevelését már nehéz korrigálni, ha ezt elmondod neki, ellened fog szavazni. A magyar emberek nem könnyen nyelik le azt, hogy ha valaki tehetségesebb, szorgalmasabb, esetleg szerencsésebb, akkor annak előrébb kell tartania, pedig ez így normális. És sajnos nagy hagyománya van a sumákolásnak is.

Dzsok 2018.04.02. 19:22:30

@midnightcoder2: Ha hasonló bérekre gondolsz mint ezen a képen, akkor szerintem ezek csak simán jó keresetek, nem adóztatnám meg ezeket a sávokat jobban.
www.hwsw.hu/kepek/hirek/2018/03/hays_fejlesztes_1.jpg?1521757975350

Havi 1,5-2 határtól viszont indokolt lenne egy magasabb sáv szerintem, persze itt sem agyonadóztatva, de ezek a sávok már nyugaton is a magasabb adósávba artoznának.

Zalancelot 2018.04.02. 19:22:44

Nem olvastam végig az összes komentet lehet, hogy valaki már tárgyalta..
A számítás a kiinduló adatok pontatlansága miatt eleve hibás.

Magyarországon családi adórendszer van aminek a kedvezményeivel nem számol a blogger.

Addig stimmel, hogy ha valakinek semmilyen kedvezménye nincs akkor az elvonás mértéke kb:.: az összjövedelem 33,5 %-a.
Ellenben egy egykeresős 2 gyermekes család esetében kb,.16 % az elvonás, de egy 3 gyerekes átlag fizetésú család nem fizet adót !!!
Szóval árnyaltabb ez!

midnightcoder2 2018.04.02. 19:46:59

Szerinted hányan vannak, akik úgy 2 millió felett keresnek, de nem tudják a magyar SZJA-t megkerülni ? Valahogy picit kétlem, hogy ebből pótolni lehetne a minimálbér után fizetett SZJA-t.

midnightcoder2 2018.04.02. 19:47:13

@Arthamyr: Ez bizony igaz. Ugyanakkor a balfékek által tolt "fizessenek a gazdagok" című szociális demagógia elég toxikus lehet egy olyan országban ami elsősorban a munkaerő értékesítéséből él, és már eleve így is donor az agyelszívásban az EU fejlettebb tagországai felé. De azt talán a proletár is megérti, hogy a távozás után befolyó 0 forint SZJA sokkal kevesebb, mint az itt marad polgár által fizetett egykulcsos.

Meridian74 2018.04.02. 19:47:29

@midnightcoder2: "szerintem nemigen szeretnél olyan atomerőmű közelében élni, amit heti 80 órában melózó mérnökök terveztek... "

Nem értetted meg. Nem a bérköltség az ami számít. Az nagyon kicsi részt jelent. Hanem az, hogy vannak országok ahol az EU-hoz képest a munkavállalói jogok a béka segge alatt vannak. Nem a bérek miatt megy a költöztetés, hanem a körülmények miatt.

A kiemelt idézettel kapcsolatban meg, melyik az az atomerőmű, amit villámgyorsan el tudnának költöztetni egy másik országba? Az atomerőműs példád ebben az esetben nem játszik.

Arthamyr 2018.04.02. 19:54:16

@Dzsok: Már miért lenne indokolt egy magasabb sáv? Nehogy már a kb. 50%-os elvonás ne legyen elég... Másrészt mit érsz a magasabb sávjaiddal, amíg van kata, eva stb., és sok egyéb módon el lehet kerülni az adózást.

Meridian74 2018.04.02. 20:02:27

@d.j: Az egykulcsos SZJA-val kapcsolatban. Ha a Fidesz nyer most, akkor 9%-ra csökkentik az SZJA-t. Azaz lassan már nem is lesz SZJA. Az most havi 12500 Ft egy minimálbér esetén, és 16200 szakmunkás minimálbér esetén.

Inkább ott van a probléma, hogy pl a családtámogatási kedvezményeket ezek az emberek nem fogják tudni igénybe venni. Pontosan nem tudom, de pl a kormányhatalom által nagyon óhajtott 3 gyerek esetén ez havi 33ezer Ft SZJA kedvezményt jelentene, ezt 2 kereső együttesen sem tudja 100%-ban igénybe venni.

Viszont igaz az is, hogy az a család mire alapozva vállal fel 3 gyereket, ahol csak minimálbért keresnek a szülők?

(ezen felül persze van mindenféle más támogatások is, pl családi pótlék, az sem kevés, és CSOK is)

Szóval ahhoz, hogy ez a rendszer jobban működjön, ehhez is emelni kellene a béreket, a minimálbéreket is, mert túl alacsonyak. Nyilvánvaló: a semmiből semmit nem lehet megtakarítani sem pedig elosztani.

Sztem Magyarországon nem az adórendszerrel van a baj, hanem az nyugatEu-s bérszínvonalhoz képest harmad negyedakkora bérszínvonallal - mindamellett, hogy ugyanazt a termelékenységet várják el a munkavállalótól.

Azt pedig előbb kifejtettem, hogy a termelői és kereskedelmi szektorban, ahol jellemző a minimálbérezés (hangsúlyozom, nem a mérnöki munkakörökben), ott nem jelentene igazából problémát a bérszínvonal megduplázása. Mivel a egy-egy termék árában a bér igen kicsi összetevő csak.

Medgar 2018.04.02. 20:02:58

@Zalancelot: Miért kell elrontanod a játékukat?

Arthamyr 2018.04.02. 20:15:33

@Meridian74: Bennem így kb. 20 év távlatában is élénken él a vasutassztrájkok emléke (volt egy idő, amikor évente volt egy "sztrájkidőszak"), csoda, hogy egy vasutast sem lincseltek meg akkoriban, nem is mert a kaller azokon a vonatokon járkálni. Emlékeim szerint nem járt a vonatok 60%-a, inkább kb. 15-20% járt a kritikus időszakban (reggeli munkába és iskolába járás), napi szinten meg mondjuk 3-5%-a, gondolom ezért vezették be, hogy kell egy minimum. Nem, kösz, nem kérem a francia típusú vasutassztrájkot, vagy a régi szép időket, főleg nem akkor, amikor éppen hazaesz a fene. Sőt, azt sem szeretném, ha a kórházi ápolók/mentősök sztrájkolnak, ezért meghalok az úton, miután elüt a sztrájk (blokád) után hazafele igyekvő taxis.

Aki az állami szférában, adófizetők pénzéből egy közszolgáltatást biztosítva dolgozik, az ne szabotáljon szervezetten, sőt, igazából senki se zsaroljon egy ország túszul ejtésével.
A vasutasok, bolti eladók stb. amióta élek szarul vannak megfizetve, ha az érdekét akarta volna érvényesíteni, akkor nem oda kellett volna mennie, tényleg meglepetésként érte, hogy gyatra körülmények között, kevés pénzért kell dolgoznia, ez azért nem hirtelen jött?

Medgar 2018.04.02. 20:53:25

@Dzsok: Érdekes kalkulátor. A kiesett bevételekt valyon miből pótolja az LMP?

WildBear 2018.04.02. 21:41:01

"A kiesett bevételekt valyon miből pótolja az LMP? "

Egyrészt. Másrészt viszont nem veszi figyelembe a kalkulátor a családi adókedvezményt.. úgyhogy én mínuszosan jönnék ki.
Köszi, LMP, nem kell! :)

2018.04.02. 21:41:03

@DFK: pontosan így van

WildBear 2018.04.02. 21:58:38

Egykulcsos vs. kétkulcsos:
aki 5x annyit keres, az az egykulcsosnál is 5x annyit adózik, holott nem vesz el 5x annyit a közösből.
Nem jár 5x annyi gyereke az óvodába, nem utazik 5x annyit a BKV-n, stb.
Van egy jó példamese:
---------------------------
Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és összesen 100 dollárt fizetnek a végén. Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk, valahogy így nézne ki:
Az első 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit.
Az ötödik 1 dollárt fizetne.
A hatodik 3 dollárt fizetne.
A hetedik 7 dollárt fizetne.
A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
A kilencedik 18 dollárt fizetne.
A tizedik (a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.

Ebben maradtak, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. "Mivel Ti régi, jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral." Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került. A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizettek, ami azt jelenti, az első 4 embert a változás nem érintette - Ők továbbra is ingyen ittak. De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le, és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki. Így:
Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne – 100% megtakarítás.
A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett – 33% megtakarítás.
A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett – 28% megtakarítás.
A nyolcadik 9 dollárt fizetne 12 helyett – 25% megtakarítás.
A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett – 22% megtakarítás.
A tizedik (a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett – 16% megtakarítás.

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott. Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

- Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből – mondta a hatodik – ő pedig 10-et mutatott a tizedik emberre.
- Ez igaz! - kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt!
- Várjunk csak - kiabált az első négy kórusban – mi nem kaptunk semmit! A rendszer diszkriminálja a szegényeket!
A kilenc ember körülvette a tizediket és elverték.

A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tizedik nélkül itták a söröket. Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék! Ez az ahogy az adórendszer működik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják őket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni, ahol a légkör barátságosabb.

Kelly és a szexi dög 2018.04.02. 22:32:23

“A bátyám melózott, megunta hamar,
Elment, már nem is tudom svéd-e vagy magyar.
Évente hazajön, önmagától részeg,
Visszahívja mindig, ó a családi fészek.
Asztalra borulva egész este sírt,
Vegyek majd neki Kerepesen sírt.”

szakasz2 2018.04.02. 23:56:25

@Dread Naughty: Látom a szövegértelmezés még a saját magad írtaknál sem megy. Amit linkeltél azok a 2009 februári tervek voltak 2010-re és már a te szövegedben is 3 milliós sávhatár volt kalkulálva, vagyis havi 250e Ft és nem 183e Ft! De ugye nem sokkal később jött Bajnai aki véghezvitte az igazi adócsökkentést:
adozona.hu/archive/20100201_szja_valtozas_2010

"A jövedelmek valós adókulcsai: 21,59 százalék 3.937.000 forintig, utána 40,64 százalék." --> Vagyis havi kb. 330e Ft-ig mindenki az alsó kulcs szerint adózott! Kedves barátom, a 330e Ft még ma 2018-ban is több, mint az átlagjövedelem, az akkori átlagbérnek pedig több mint másfélszerese volt, vagyis a Fidesz csak a valóban igen jól keresőknek és gazdagoknak az adóját (SZJA-ját) "csökkentette", persze cserébe némi tranzakciós illetéket meg rekordmagas ÁFA-t sózott a nyakunkba, amivel ezt kb. vissza is vette.

Ja igen, tranzakciós illeték: 0,3% minden átutalásra, készpénzfelvételre, stb. de max. 2M Ft-ig. Vagyis megint a haveroknak kedvezett, ugyanis pl. Pénztáros Lörinc hetente vesz milliárdokért cégeket, és az emögötti milliárdos pénzmozgások után (ha nem lenne felső korlát, akkor) jó sok pénzt beszedhetne az államkassza tőle. De hát a haverokat/strómanokat nem bántjuk...

Dread Naughty 2018.04.03. 00:36:35

@szakasz2:

Akkor most tegyünk pontot a végére:

Mi a nagyobb, tedd ki a kacsacsőrt:
15% vagy 21.59% 3.937.000 forintig, afölött 40,64%

Hint: nem becsapós kérdés.
Ha pedig esetleg szóba akarnád hozni, hogy a családok részére melyik... nos, nem akarod te azt szóba hozni, hidd el nekem.

Amúgy van itt egy érdekes kérdés: vajon melyik szolgál nagyobb visszatartóerővel az agyonajnározott, képzett fiatalok számára attól, hogy elhúzzanak az országból: A Bajnai-féle adóztatás vagy a Fideszes. Vigyázz, mert ez már lehet becsapós!

Amúgy persze lehet, hogy csak nem értünk egyet az alaklmazandó paradigmában. Te agyonadóztatnád a normális embereket, hogy a kitartott rétegeket(öregek, nők, cigányok, gyerekek) kiszolgáld, én viszont úgy láttam, hogy ebben a szocialista önkielégítésbe egyszer már beleroppant az ország és Orbán modelljével sikerült a német csecsen lógó görögök sorsa helyett kinőni a szocialisták okozta traumákat. Szó szerint kinőni, mert ahogy épp ma olvastam, 4.5% lesz idén a növekedés, ami a régióban is az első.
Hmm, érdemes ízlelgetni. Első...
Ugye jól emlékszem és a ti vezéreitek alatt ilyesmi véletlenül sem fordult elő?

DFK 2018.04.03. 07:23:40

@mh1973: de, sokkal rosszabb lenne a helyzet. Mert ha lenne többkulcsos, 0 % alsó kulccsal, akkor bizony a vállalkozónak az a legolcsóbb, ha az alkalmazott annyira van bejelentve, hogy ne fizesen szjat, a többi meg zsebbe. Ahogy most is kb egymillióan így kapják a fizut, csak most azért fizetnek 18-20 ezer adót.

DFK 2018.04.03. 07:23:47

@Meridian74: ahol kevés az szja a családi kedvezményhez, ott a tb járulékból is le lehet vonni.

DFK 2018.04.03. 07:24:00

@midnightcoder2: hidd el, a proli nem érti meg. A proli azt sem érti, miért hülye ha annak örül, hogy neki nem lesz jobb, de a másiknak legalább rosszabb lesz. Mert ez utóbbi gondolat a proli fő mozgatórugója. S erre játszik a baloldal.

mh1973 2018.04.03. 07:24:13

@Dread Naughty: hajlamosak vagytok elfelejteni az akkori világgazdasági környezetet, illetve azt, hogy most minden körülöttünk lévő ország köröz bennünket, itt mindenki veri a mellét a 2.4%-os növekedésre, ami az egész régióban duplája. Nem mellesleg az is idei cikk volt, hogy most értük el a 2009-es cikket, hála tohonya matolcsinak és a többi tolvajnak.

mh1973 2018.04.03. 07:24:23

@Dread Naughty: ne hazudj már megint, a régiós növekedés 6%-os, ezzel szemben áll a magyar 4%-os előrejelzés, ami az egyik leggyengébb!

DFK 2018.04.03. 09:19:16

@d.j: egy kis logikával beláthatod, hogy nem lehet igaz, amit írsz. Most nem 90 % hanem kevsebb részt fizet be 10 % adózó, de még mindig alig fizet a többi. Közben az állam szolgáltatásait ugyanúgy igénybeveszikk.
Amit ti akartok az az, mintha a boltban a fizetésedtől függenének az árak, a jobban keresőnek magasabb árakat...
Tudod éppen elég, hogy mi fizetjük az alsó réteg orvosi ellátását, szüleinek nyugdíját, gyerekei iskolázását java részben. Mit akartok, mindent teljes egészében mi fizessünk? Persze, a fizetésem irigylitek, de fogadjunk a munkámat és a tudásomhoz befektetett időt és energiát már nem.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.03. 09:19:21

Szóval a szalag mellett álló csicskás kevesebb adót fizet Svédországban, így mennyivel jobb ott?
Hát, engem nem győztél meg...

szakasz2 2018.04.03. 09:28:14

@Dread Naughty: Vezéred csak neked meg 2010 óta sajnos az országnak van, nekem soha nem volt. Ahogy konstans forradalomban/háborúban is csak 2010 óta áll az ország, hála a Vezérednek.

Visszatérve az SZJA kérdésköréhez (www.hrportal.hu/hr/szuperbrutto-mire-kell-figyelni-20100208.html):
"A 200 ezer forintot kereső munkavállalók havonta 12 700 forinttal többet vihetnek haza. Míg a változtatás a legkedvezőbben a bruttó 250-300 ezer forintot kereső dolgozókat érinti."

Magyarra fordítva: az átlagbér és átlagbér közel kétszerese között kereső emberek 6-7%-os abszolút értékű adócsökkentést kaptak Bajnaitól. A kisebb jövedelműek is kaptak, igaz kisebb csökkentés az adójóváírás növelése miatt.

Orbánék a következő években tovább csökkentették az adót, de mértékében az emberek 75-80%-a számára nem jobban mint Bajnaiék, hiszen ők is kb. 6-7 százalékot adtak, de ebből 2-3%-ot visszavettek ÁFA növeléssel meg tranzakciós és egyéb adókkal.

Szóval a néha valóban becsapós tények szerint az emberek 75-80%-nak az adóterhelését Bajnai alig egy év alatt kb. annyira csökkentette, mint Orbánék 8 év alatt. Gratulálok! De persze a legjobban kereső és leggazdagabb (különösen sok gyerekes) 20% sokkal jobban járt 2010 után. Én is ide tartoznék, ha nem lopták volna el a magánnyugdíjamat és a gyerekeim jövőjét, és ezért nem távoztam volna angolosan illetve svájciasan az országból.

Arthamyr 2018.04.03. 09:46:11

@midnightcoder2: A proli nem igazán érti meg, és ha meg is érti, akkor sem fogadja el. Azt szokta meg, hogy amióta él (amióta a szülei élnek), kb. alanyi jogon ingyenes az egészségügyi ellátás és jár egy nyugdíj, amiből meg tud élni. Azt látja, hogy ez a követendő példaként látott országokban is így van. Ezt várja el. Őt nem foglalkoztatják olyan apróságok, hogy valami fenntartható-e vagy sem, hatékony-e vagy sem. Sőt, sok közülük hisz benne, hogy ez egy jól működő ország része, hisz Svédország meg Németország is jól működik, és ott ez van. Az már nem fordul meg a fejében, hogy azok az országok nem emiatt működnek jól, hanem annyira jól működnek, hogy ezt (is) megengedhetik maguknak.
A mostani magyar állapotok pedig kifejezetten kedveznek a prolik számának fenntartásának, esetleg olyan emberek kényelemből/apátiából való prolivá válását, akikben egyébként megvolt a potenciál, hogy produktív, értelmes, hasznos emberré válnak, akik képesek a saját sorsukat a kezükbe venni. Magyarországon SOK a proli, így ez nem is fog megváltozni. A mostani választásnak is csak az a tétje, hogy mestertolvaj, populista, autoriter férgek nyernek, vagy fogalmatlan, náluk is baloldalibb gyökerek (akik közül pár már bizonyította a "szakértelmét", és az ő inkompetenciájuknak köszönhető az első csoport megerősödése), akik pl. kivétel nélkül a progresszív adót támogatják. :(

sterimar 2018.04.03. 09:59:57

És az a vad, hogy szinte az összes ellenzéki párt emelne az SZJA-n, ha hatalomra kerülne.

Arthamyr 2018.04.03. 10:00:55

@szakasz2: Igen, a lenyúlni próbált magánnyugdíj nekem is csípte a szemem.
Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán kormány a Bajnai kormányhoz képest is csökkentette az adókat a lakosság jelentős része számára (én emlékszem, hogy egyik hónapról a másikra vagy 100k-val több lett a nettóm, pedig nincsen gyerekem, pedig sima alkalmazott voltam, nem gazdag ember). És azt sem látom ördögtől valónak, hogy azokat a csoportokat támogatja, amelyikeket (ez alatt a többgyerekes/felsőközép-/középosztályt értem, nem a NER lovagokat).
Lehet itt mondani, hogy a szegényeket kéne jobban támogatni, de az a baj, hogy a szegények a támogatást egyszerűen lefogyasztják, és nem a fejlődésükre fordítják. Attól, hogy mondjuk bevezetsz valami progresszív adót, a valódi minimálbéres, az alatti, és kicsivel afeletti réteg nem fog elkezdeni felzárkózni, csak kicsit kényelmesebb lesz az élete. Ha valamire, akkor arra kellene fordítani pénzt, hogy az ezen csoportból kikerülő gyerekek ne ragadjanak ebben a csoportban (meg ne legyenek sokan, bár ez nem tudom, hogy elérhető egy demokráciában). Aki már felnőtt, és benne van, azt már nehéz belőle kihúzni, főleg ha ő maga nem is törekszik rá, esetleg az adottságai nem elégségesek hozzá (a többség nem ok nélkül van ott).

Arthamyr 2018.04.03. 10:01:58

@sterimar: Én is erről olvastam, ráadásul pl. a kormánypártinak nem igazán mondható indexen is. :(

szakasz2 2018.04.03. 10:11:22

@Arthamyr: "az Orbán kormány a Bajnai kormányhoz képest is csökkentette az adókat a lakosság jelentős része számára (én emlékszem, hogy egyik hónapról a másikra vagy 100k-val több lett a nettóm, pedig nincsen gyerekem, pedig sima alkalmazott voltam, nem gazdag ember)."

Ha neked a lakosság kb. 10-20%-a jelentős, akkor OK. Félreértés ne essék, én is IT-s vagyok, voltam, és volt, hogy hivatalos fizetésem több volt, mint a magyar miniszterelnöké (még 2010 előtt). És rohadtul zavart, hogy kb. a fizetésem felét kapom csak meg nettóban, a Fidesz adórendszerével én is milliókat nyertem volna éves szinten (4 gyerek miatt is). De attól, hogy neked meg nekem mennyivel hű de jobb lett, ez még se nem igazságos, se nem fenntartható (százmilliárdos nagyságrendű lyukat ütött a büdzsén), se nem a "jelentős tömegek" számára kínált megoldást. A jelentős tömeg az általam említett 75-80%, ahova se te se én nem tartoz(t)unk, és akiknek - mint mondtam a tisztánlátás végett - Bajnai jobban csökkentette az adóját, mint Orbán.

Arthamyr 2018.04.03. 10:34:08

@szakasz2: Nem tudom, milyen a jövedelemelolszás Magyarországon, de meglepődnék, ha annyira nagy lenne az egyenlőség, hogy 80-90% kevesebbet keres az átlagnál. Én úgy gondolom, hogy akiknek már segített, az simán 30-40%, akiknek nem ártott jelentősen, de nem is segített, az mondjuk 10-30%, a maradéknak meg ártott.

És valóban nem igazságos az egykulcsos adó, mert az igazságos az lenne, ha ugyanazért a szolgáltatásért mindenki ugyanannyit fizet - forintban, nem százalékosan. Az egykulcsos adó félúton van a szolidaritás és az igazságosság között.
A fenntarthatóságot meg az állami költekezés csökkentésével kell elérni, nem az adók növelésével. Majd ha fenntarthatósághoz elég az, hogy a legfelső sávban a teljes elvonás 30% alatti (most kb. 50%), és ez szinten van a pl. vállalkozók, cégek adójával, akkor lehet arról beszélni, hogy az alsó rétegek számára tovább kéne csökkenteni az adót, mert miért is ne, futja rá?
Egyébként mint fentebb írtam, ha valóban fejlesztené, felzárkóztatná, produktívabbá, önellátóbbá tenné a szegény réteget a támogatás, akkor persze, menjen nekik egy kis lóvé, akár áldozatok árán is, de sajnos nem így van, egyszerűen csak jobban élnek tőle, többet fogyasztanak, a társadalom egyéb részeinek kontójára (és mint valaki korábban írta, duplán károsítják meg őket, mert még a keresletet is növelik bizonyos termékek/szolgáltatások iránt, így az árakat is emelik).

szakasz2 2018.04.03. 10:52:42

@Arthamyr: Ejnye-bejnye, tőled ITs-ként azért értőbb olvasást és jobb matematikai készségeket vártam... ;)
Bajnai az akkori átlagbér közel kétszereséig csökkentette érezhetően az adót (a felett egyre zsugorodott a százalékos csökkentés, de még úgy sem járt asszem senki rosszabbul!). Azt informatikai-matematikai háttérrel szokás azért tudni, hogy az átlagbér bizonyosan magasabb mint a mediánbér, vagyis az emberek több mint 50%-a (jóval) kevesebbet keres az átlagbérnél. Ha pedig a kétszeres átlagbér alatt keresőket vesszük, akkor a 75-80%-os becslés elég jó közelítés. Ha ezt nem érted, akkor mélyülj el jobban a statisztikában vagy pl. ebben:
kettosmerce.blog.hu/2017/07/04/az_atlagkereset_mitosza_es_a_valosag

Arthamyr 2018.04.03. 11:07:20

@szakasz2: Hol beszéltem Bajnairól? Az Orbán kormány változtatásairól beszéltem (ami a Bajnai kormány által hagyott állapotokból indult ki).
Amúgy az a KSH-s statisztika legalább "furcsa":

"A jövedelmi decilisek átlagos jövedelmeinek számbavételekor azonban a teljes sokaság, az összes háztartás jövedelmi viszonyai kerülnek górcső alá (9.805.384 fő). A keresettel rendelkezők közül beszámításra kerülnek az alacsonyabb keresetűek (közmunkás, részmunkaidős, 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalat alkalmazottja, önfoglalkoztató) adatai is, valamint a munkajövedelemmel nem rendelkezők (nyugdíjasok, munkanélküliek, stb.) jövedelmi adatai is." - Tehát ebben benne vannak a gyerekek is, nyugdíjasok is, munkanélküliek, mindenki, akik értelemszerűen nem keresnek, nem adóznak.
Nem értem, ez hogyan releváns az adózási sávok szempontjából, aszerint az a releváns, hogy a kereső bruttó jövedelme mennyi. Az aktív keresők (nem közmunkás, nyugdíjas, gyerek stb.), Magyarországon kb. 3-4 millióan, ezeknek a legfelső decilisében egész biztos, hogy nem 300k alatti a havi bruttó jövedelem, de megkockáztatom, hogy még a felülről harmadik decilisben is több...

mh1973 2018.04.03. 11:15:23

@Arthamyr: baromság, az akkori átlagbér nettó 8e Ft-tal ér kevesebbet, anno 200e bruttó 138e nettó volt, ma uez 133e Ft és matolcsi a csomagjaival nem kevés új adót vezetett be, amit végső soron mi fizettünk meg, el lehet bagatellizálni a 2 Ft-os telekom adót, a jövedéki adók emelését a tranzakciós adót, meg a 2% áfát is, de ez egy családnál havi 10e mínuszt jelentett. Az meg, hogy van családi adókedvezmény semmit nem ér, 1 gyereknél havi 10e úgy, hogy 10 éve nem emeltek pl családi pótlékot...

Arthamyr 2018.04.03. 11:16:25

@szakasz2: @Arthamyr: Csináltam egy gyorskeresést:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1712.html
Eszerint a bruttó átlagkereset 2017-ben 297k volt. Sajnos nincs lebontva jövedelmi decilisekre, és nincs medián sem. És gondolom a fekete jövedelem sincs benne, aminek szintén nagy barátja a progresszív adózás kombinációja a magyar adózási morállal.

Arthamyr 2018.04.03. 11:23:56

@mh1973: "10 éve nem emeltek pl családi pótlékot" - remélhetőleg újabb 10 évig nem is fognak.
Ha a _hivatalos_ nettó átlagbér 138k-ról 133k-ra csökkent, nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a valódi nettó átlagbér nem változott vagy növekedett (ha az átlagba beleszámoljuk a feketén kapott fizetéseket, ami Magyarországon nemzeti sport volt akkoriban).

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.03. 11:27:48

@Arthamyr:
Hát igen, már az egykulcsos adóval is többet fizetnek a "gazdagabb" emberek, a többkulcsos adó meg egyszerű rablás.
A fair az lenne, ha mindenki pontosan ugyan annyit fizetne ft-ban. Miért fizetne valaki többet azért mert ő többet keres? Nem kap több közvilágítást, rendőri védelmet, sem jobb utakat, akkor mire fel?

A többkulcsos adórendszer gyakorlatilag egy felkérés az adócsalásra. Még az egykulcsosnál is megéri zsebbe dolgozni, hisz (jogtalanul) elveszik a béred nagy részét. De egy olyan rendszerben, ahol még extra adót is kivetnek a "gazdagokra", ott akinek van egy kis esze, az a minimálbér + boríték megoldást választja.
Miért ne tenné? Megbüntetik, ha nem csal...

Arthamyr 2018.04.03. 11:31:15

@szakasz2: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli012b.html
Az is beszédes, hogy 2009-es év 200k-ról 8 év alatt 297k-ra emelkedett a bruttó átlagfizetés, 8 év alatt. Úgy, hogy közben nemzethalál van, és a legjobban képzettek menekülnek az országból (nem saját gondolat).
Ez vagy azt jelenti, hogy a Fidesz valami varázslatot hajtott végre, vagy azt, hogy az a 200k nagyon nem 200k volt, és csak elkezdett kifehéredni.

Arthamyr 2018.04.03. 11:37:29

@Berelhetoreklamfelulet: "Még az egykulcsosnál is megéri zsebbe dolgozni, hisz (jogtalanul) elveszik a béred nagy részét." - Ennyi erővel teljesen mindegy, milyen adózás van, megéri elsumákolni.

Az adót nem azért fizeti az ember, mert megéri nem elcsalni, hanem azért, mert normális ember nem szívesen csal. Esetleg fejlettebb empátiával rendelkező emberek, akik megengedhetik maguknak, felelősséget éreznek a társadalom iránt. Esetleg belátják, hogy ez szükséges egy közösség közös szolgáltatásainak működtetéséhez, és nélküle összeomlik a rendszer.

csakférfi 2018.04.03. 12:21:38

Tehát azt állítják egyesek hogy ez így jó.
Azaz
200 ezer ből 70 ezer adó és tb.
Ez netto 130 ezer
Ebből rezsi 30
Kaja 30
Hitel 30
Auto 10
Marad 30 ezer egy hónapban kb. gyerekekre és tisztálkodószerekre ruhára egészségmegőrzésre kulturára...stb. Esetleg egyetemi tandíjra a gyereknek....koleszra

Ezzel szemben
2 millio brutto 700 ezer ado
Netto 1.3 millio

A koltségek kb. ugyanazok
Kaja...rezsi...hitel...auto
100 ezer
Marad egymillio kettőszázezer

gyerekekre és tisztálkodószerekre ruhára egészségmegőrzésre kulturára...stb. Esetleg egyetemi tandíjra a gyereknek....koleszra

Ez lenne az esélyrgyenlőség?
Mondja ezt az aki sokat keres.
Bakker ekkora hazugságot.
Ráadásul a rosszabb életfeltételek rosszabb eü kockázatokat rejtenek.
Nosza rúgjunk bele még a "prolijába" ugysem tudja kitanítatni a gyerekeit.
Remek magyarok kommentelnek itt az egykulcsos adó mellett.
:)

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.03. 12:42:34

@csakférfi:
2millio Magyarországon a lehetetlen kategória, alkalmazottként senki nem kap ennyit, de még a céggel rendelkezők, politikusok stb. (az igazi gazdagok) sem bérként fizeti ki magának, pont a magas adók miatt, így a példád úgy kuka ahogy van.
1millióval már életképesebb lenne a példád.

Amúgy meg hol a probléma, milyen esélyegyenlőségről pofázol hm? Villamosmérnöki egyetemi képzésre az államilag támogatott helyekre ~280 ponttal felvesznek, azaz bárki bekerül akinek érvényes az értségije.
Ott az esélyegyenlőséged. Jah, hogy bulizni könnyebb? én kérek elnézést...Utána meg megy a sírás, hogy keveset fizetnek a szalag mellett, meg esély egyenlőség, meg progresszív adózást!

Lehet sírni, hogy AZOK A ROHADT GAZDAGOK KIRABOLJÁK A NÉPET, FIZESSSENEK! A KULÁKOK!
Csak értelme nincs, mert aki alkalmazottként ebbe a kategóriában keres, az azért van ott, mert (a sírokkal ellentétben) annyit ér a munkája, és nem azért mert gazdag tőkés.
(Megjegyzendő, hogy pont azért alkalmazzák oly erőszeretettel a progreszív adót a politikusok, mert ők úgysem a fizetésükből szedik meg magukat, így ők nem vesztenek vele.)

csakférfi 2018.04.03. 13:10:18

@Berelhetoreklamfelulet:
Rossz ember vagy.
Miért?

"A nyugati világban, legerősebben Amerikában, erősen él a hit, hogy a szorgalom és munka meghozza a gyümölcsét, a társadalom tulajdonképpen igazságos, mindenkinek van lehetősége érvényesülni. Mi itt Magyarországon talán tudatosabbak vagyunk abban, hogy ez nem így van, ismerjük jól a kirekesztést – ennek ellenére, főleg ha másokról kell ítélkezni, akkor nagy beleérzéssel tudjuk hibáztatni saját sorsukért a nálunk kevésbé szerencsés helyzetben lévőket."

divany.hu/szuloseg/2018/03/25/igazsagos_vilag/

Azért mert ez a cikk amerikai kutatásokon alapul.
Érzelmi analfabétának hívják a te fajtádat.
Csakhogy értsd mennyire nem ujkeletü ez.
"Némelyik ember öltözik bársonyba, selyembe, s rangja, méltósága minden más fölött hordozza, s mégis, mikor vele beszélünk, mindjárt érezzük, hogy őkegyelme csak emberi testben élő állat. Más ember meg öltözik kopott plundrába, jár feslett köntösben és félretaposott saruban, de ha megszólal, mindjárt érezzük, hogy állati testben élő angyal. Némelyik ember akárhány iskolát jár is, akárhány könyvet olvas is, az értelme homályos. Tud szavakat, könyvcímeket, dátumokat, de ha a véleményét kérdezzük, elámulunk az ostobaságán. Másik ember, ha analfabéta is, világos értelmű, jó érzésű. Áldás azoknak, akik vele, mellette élnek.”
Gárdonyi Géza

Szállj magadba öregem.
A politika nem piaci alapon kell működjön.
Ne mosd össze mert az értelmed "homályos marad".
Vagy a svédeknél a favágó is diplomás és beszél hat nyelven?

Arthamyr 2018.04.03. 13:42:51

@csakférfi: A hiba ott van, hogy aki önfenntartásra nem képes (a saját elvárásai szerint), annak nem kellene gyerekeket csinálnia, hanem először a saját helyzetét kellene megnyugtatóan (és stressztűrően, mert pl. a mai világban bármikor elvesztheted a munkád, olyan gyorsan változnak a dolgok!) stabilizálnia és nem az államtól elvárni ezt.
Ha elégedett a helyzetével, és úgy gondolja, hogy belefér a gyerek, mind anyagi, mind nem anyagi szempontból (mert a gyerek nem csak pénzbe kerül, foglalkozni is kell vele, nevelni is kell), akkor megkísérli legyártani.

A svédeknél sem beszél minden favágó hat nyelven. Viszont lehet, hogy modern eszközökkel hatalmas erdőket művel... Másrészt a svédeknél nem attól működik jól az ország, hogy szocializmus van, hanem annyira jól működik az ország, hogy a szocializmust is elviseli (egyelőre). Meg kicsit alacsonyabb a mutyikultúra szintje, a társadalom minden rétegében, kevés számlát nem adó mester, kevés ember kapja okosba a fizut, és a politikusok is kevesebbet lopnak. Kicsit kevesebb a potyautas is a rendszerükben.

Egyébként én (és az "érzelmi analfabéta fajtám" jelentős része - magamra veszem, mert részben osztom a reklámfelület véleményét, amire reagáltál) már magamba száltam, annyira, hogy már el is húztam az országból, amit te (és a "fajtád") gondolom nagy örömmel vett tudomásul. Örülök, hogy segíthettem. :)
Majd ha a te fajtád is magába száll (erre persze nincs esély), és olyan kormányt "termel ki", ami elfogadható adóterhekkel sújt, akkor hazamegyek adót fizetni. Addig max. nyaralni, külföldről szolgáltatni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.03. 13:47:53

@csakférfi:
Sokat írtál, de semmit nem mondtál.

De várj, én is tudok idézni neked:
"Adj halat az éhezőnek és aznap megmented a haláltól.Tanítsd meg őt halászni, örök életére jóllakott lesz, sem ő sem családja nem szenved majd hiányt."
Unknown

Ha van eszed megérted, használd...

sakkosfx 2018.04.03. 13:48:07

Míg az átverős nép fog uralkodni hazánkban A Magyar nép csak vesztesen kerülhet ki minden vitából! Nincs miről vitatkozni mikor egy dolgozó anya nem tud gyermekének reggelit sem adni, mert nem telik rá a fizetéséből! Ezt senki nem vitathatja TV-riportban volt! Enyít erről a hülye vitáról! És még nem is beszéltünk a nagy átverésekről, mint a Svájci frank, bróker botrány átverések és társaik! És hát semmi felelőségre vonás! És most azt kérik, hogy szavazzunk újra a nyomorban tartóinkra!

szakasz2 2018.04.03. 14:25:59

@Arthamyr: Először is, ha Orbán 2017-es adataiból indulsz ki, akkor azt ne a Bajnai-kormány 2010-es adóival hasonlítsd össze. Azért talán 7 év alatt ők is változtattak volna ezt-azt, ha marad(hat)tak volna, voltak egyébként a komoly sávhatár-emelésre terveik is. Szóval még egyszer tehát a tényadat: Bajnaiék az átlagkereset majd kétszereséig bezárólag, ami az emberek min. 75-80%-át jelenti legalább akkora adócsökkentést csináltak, mint Orbánék azóta. Ezt nem tudtad megcáfolni, de talán nem is akarod, csak rosszul fejezel ki magad (?).

A varázslathoz, amit írtál pedig csak kicsit számolni kell: 7 év alatt 297e/202e = 47%-os növekedés az átlagbérekben. A minimálbér eközben 73500-ről 127500-re emelkedett, vagyis ez önmagában 73%-os emelés, és a más f****val verjük a csalánt tipikus esete: ezt ugyanis a privátszféra gazdálkodja ki nagyrészt.

Szóval a "varázslat" ennyi volt, arról nem beszélve, hogy a 47%-os emelés 7 év alatt az "csak" évi 5,6%-os növekedést jelent. Azért ez nem olyan nagy mágia, különösen figyelembevéve a HUF/EUR 15%-os gyengülését/gyengítését, vagy a hasonló 17%-os inflációt. Ha ezt is figyelembevesszük, akkor már csak évi 3,6%-os a növekedés. Nem azt mondom, hogy rossz, de semmi extra, ennyit szerintem bárki más is megcsinált volna, arról nem beszélve, hogy ki tudja mennyire kozmetikázzák már az adatokat (lásd pld. szegénységi küszöböt vagy mediánt már jó ideje nem jegyzik).

Arthamyr 2018.04.03. 16:44:39

@szakasz2: "Ezt nem tudtad megcáfolni, de talán nem is akarod, csak rosszul fejezel ki magad" - Nem értem. Azt állítod, hogy aki havi 400k bruttó körül volt, az a Bajnai-kormány egy intézkedésének hatására hirtelen érezhetően többet vitt haza? A feleségem emlékeim szerint valahol akörül kereshetett, nem rémlik, hogy hirtelen megugrott volna a keresete 2010 előtt bármikor.

"Szóval a "varázslat" ennyi volt, arról nem beszélve, hogy a 47%-os emelés 7 év alatt az "csak" évi 5,6%-os növekedést jelent." - Az gyenge 5.6%-os (átlagos!) növekedés, azért erősen veri a gazdaság bővülését is. És persze ezerszer inkább a privátszférában növekedjenek a fizetések, ugye te sem gondoltad komolyan, hogy az állami szférában kellene, hogy növekedjen?
És egy fontos dolog, 2010 előtt rengetegen voltak minimálbér*1.1 fizura _bejelentve_, szerintem ez jelentősen csökkent, mert már nem annyira éri meg, sok ismerősnek fehéredett ki a fizetése 2010 után, és nem azért, mert hirtelen makulátlanul becsületessé váltak volna akár ők, akár a foglalkoztatóik.

Nem igazán kívánom a Bajnai kormányhoz hasonlítani az Orbán kormányt, felesleges, nem e között a kettő között kellene most választanom, ha elmennék szavazni. Az biztos, hogy az én szubjektív szemszögemből, ha csak anyagilag nézzük, nem érzékeltem változást Bajnai/Gyurcsány alatt, Orbán alatt meg igen, de mint mondtam, ez lényegtelen, mert nem ezek az opciók most. A lényeg, hogy minden mérhető népszerűségű párt a Fideszen kívül a progresszív adóztatás híve, és nem arról szól a programja, hogy mivel kompenzálja a kieső adóbevételeket, hanem arról. Ez csak azt jelentheti, hogy van, akinek nőni fognak az amúgy sem alacsony adóterhei.

Egyébként utálom a Fideszt (hagy ne soroljam, hogy miért, szerintem tudod te is), csak a jelenlegi ellenzék számomra gazdaságpolitikailag túl baloldali. Nem megyek el szavazni, de érdeklődve várom az eredményt: vagy marad a kártékony NER, vagy jöhet egy olyan kormány, ami még akár annál is kártékonyabb, és a magyar cégeim felszámolására kényszerít. Frankó kilátások. Két lehetőség van: tovább fizetem azt az adót, amit most, vagy nem fizetek semmit (legalábbis nem a magyar államnak), nem kívánom jobban finanszírozni a társadalom aljának megélhetését, főleg úgy, hogy nem is élek ott. Osszák be, amit így adok, vagy kapják be, ennyi. Sokáig éljen az EU és a globalizáció! :)

szakasz2 2018.04.03. 17:17:35

@Arthamyr: "nem rémlik, hogy hirtelen megugrott volna a keresete 2010 előtt bármikor."

Csak erre az egyre reagálok: valóban, hiszen a megugrás először a 2010 február eleji fizetésben érződött! Ugyanis a 2010-ben történtek költségvetési, adó és gazdasági szempontból még szinte teljesen Bajnaiékhoz tartoztak (az Orbán-kormány 2010. májusában indult).

Vannak még nézeteltéréseink, pld. eléggé egybitesen látod a lehetőségeket (vagy X vagy !X), de mindegy, ne erőltessük a témát tovább. Szép hetet.

Arthamyr 2018.04.03. 17:23:16

@szakasz2: Ok, a 2010 helyett a helyes: Bajnai/Gyurcsány alatt. Nem látom digitálisan a dolgokat, nyilván skálán látom, de nem tartanám jónak, ha a növekvő terhelés felé húznák a skálát, akkor sem, ha épp abban a rétegben nem vagyok benne. Ha valaki azzal kampányolna, hogy mindenkinek csökkentjük az adóját, és szegényekét nagyobb mértékben, akár el is mennék szavazni rá, ha azt is elmondja, hogyan kezeli a kieső bevételeket.
Neked is szép hetet, és jó szomorkodást a választásokhoz (ha még nem vetted be a leszarom tablettádat), mert nem lesz jó vége! :)

gabors 2018.04.03. 17:48:22

@Arthamyr: Na most megvan a tablazat a 2017 es szamok csak szazalekok de a brutto csaladi jovedelem kb 110k

A szovetsegi ado a brutto jovedelemre 19%
A szovetsegi ado az adozando jovedelemre 29%
A New York allami jovedelem ado a brutto jovedelemre 4%
A New York allami jovdelem ado az adozando jovedelemre 6%
Azert bontottam kette mert igy latszik hogy van egy NEM adozo resze is a jovedelemnek a szovetsegi es az allami adoalap nem ugyanaz (hogy egyszerubb legyen, pl az allami ado csokkenti a szovetsegi adolapot stb). Egyebb leirhato tetelek amikre en jogosult vagyok mar benne van. Ez csak egy pelda, mert nagyon sok minden le lehet irni szemelyetol es szituaciotol fuggoen.

Egyebb adokat is figyelembe veve (haz iskola ) az osszes ado a brutto jovedelmem 34%-a ... (a fogyasztasi adot nem szamolom mert nem lenne egyszeru itt New York City-ben 8.875% de nem mindenre es nem mindenhol mert varosoknak jarasoknak van sajat fogyasztasi adoja, maga New York allam 4% a tobbi helyi)

A fenti szovetsegi adoban benne van a "tarsadalom biztositas" ram eso resze de nincs benne az eu biztositas mert az itt magan.

Amugy 2017-ben eppen 10%-al kellett tobbet fizetnem mert allampolgar lettem az ev elejen.

csakférfi 2018.04.04. 15:35:49

@Arthamyr:
Nem olvastad a nelinkelt cikket.
Sajnálom.
Ahhoz hogy megértsd egy ember "társadalmi " helyzetét bele kell érezned abba hogy nem rendelkezik mindenki akkora "akarattal" és "önuralommal" mint te.
Ha te is azok közé a körülmények közé születsz....nem biztos hogy ott tartanál ahol most.
Vagy vert az apád?
Nem volt anyád?
Nem volt mit enni?
Leköptek gyerekként mert az anyád kurva volt?
Stb

Komolyan.
Miért hiszed önmagadról hogy Te ollyan nagyot alkottál az eddigi életutaddal?
Nos?
Egyébként nem örülök hogy magyarok külföldön boldogulnak.
Másban is tévedsz.

csakférfi 2018.04.04. 15:36:04

@Berelhetoreklamfelulet:
Tessék menj és tedd azt öregem.
Segíts másokon akik nálad "elesettebbek".
Ne velem szájalj jólétről és nyomorról.
Honnan küzdötted oda magad ahol most vagy?
A putriból vagy rendezett anyagi és érzelmi közegből?
Mert ha az utóbbi akkor szállj magadba .
Nem attól rossz valaki mert keveset keres és ezt szóvá teszi.
Attól sem jó ha valaki diplomás és ötször annyit keres mint egy közmunkás.
Nem fogtad fel?
Erre utalt Gárdonyi.
Ezt még érted?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása