oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 10. 06:30,  Jelszavunk munka és… 107 komment

2018. február 10. 06:30 Határátkelő

Jelszavunk munka és…

Valamelyik nap szokás szerint jó későn vacakoltam a másnapi határátkelős poszttal, amikor eszembe jutott, érdemes lenne egyszer beszélgetni arról, kinek milyen a munka-magánélet egyensúly a mindennapokban, illetve miként változtak meg (ha megváltoztak) az arányok határátkelés után.

munka_otthon_elet_tabla.jpg

Bennünk, magyarokban az a kép él (vagy legalábbis én így gondolom, aztán lehet, hogy nincs igazam), hogy az a jó munkaerő, aki sokat és keményen dolgozik. Persze minden relatív, a japánokhoz képest például a fasorban sem vagyunk, de alapvetően szerintem arról közmegegyezés van, hogy a magyarok sokat dolgoznak. 

(Zárójeles kitérő: talán érdemes lenne egyszer komolyan megvizsgálni – talán születtek is már ilyen felmérések -, hogy valóban sokat dolgozunk, vagy csak sok időt töltünk a munkahelyünkön / munkahelyeinken, mert a kettő nagyon nem ugyanaz.) 

Miután azért személyesen is volt/van alkalmam látni, miként dolgoznak más országokban, néha elgondolkodom azon, vajon mi csináljuk-e jól, vagy azok, akik nem tépik szét magukat a munkában, hanem akkurátusan betartják mondjuk az egyórás ebédszünetet, és annyit dolgoznak, amennyit nagyon muszáj, de számukra nem ez a prioritás. 

Szóval arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, ti mit tapasztaltatok ezen a téren, milyen volt a munka-magánélet aránya Magyarországon és milyen külföldön? 

De hogy ne csak a levegőbe lógjon az egész poszt, kicsit utánanéztem, hogyan is áll a helyzet más országokban. Ehhez az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) statisztikáját hívtam segítségül, annál is inkább, mert ők rendszeresen végeznek ilyen felméréseket. 

Valami bűzlött Dániában 

Az már nagyon régen volt, amikor valami bűzlött a skandináv országban, mert mostanság abszolút az élvonalban vannak a magánélet és a munka egyensúlyát tekintve (ebből adódóan a különböző, boldogságot mérő listákon is). 

Az OECD tanulmánya szerint Dániában csupán a munkavállalók 2 (kettő) százaléka túlórázik rendszeresen, ami még 13 százalékos OECD-átlaghoz képest is sokkolóan kevés. A napjuk kétharmadát (16 órát) ennél kellemesebb dolgokkal, evéssel, ivással, szórakozással, pihenéssel, alvással töltik. 

Talán nem véletlen, hogy a megkérdezett dánok 96 százaléka mondta, hogy van olyan barátja / családtagja, akire baj esetén számíthat, ami szintén magasabb, mint a 88 százalékos OECD-átlag. 

Maguk a dánok azt mondják, a kulcs az, hogy az életet a munka fölé helyezik, magyarul nem a munka kedvéért élnek, hanem a minőségi élet kedvéért dolgoznak. És ezt a munkaadók is fontosnak tartják, így sok dán munkahelyen megválaszthatják a dolgozók, hogy mikor kezdjék a napot, és elterjedt az otthonról végzett munka is. 

A több kevesebb 

Az ember azt gondolná, minél több időt tölt a munkahelyén valaki, annál többet dolgozik. Nos, ezt már több kutatás is cáfolta, az OECD szakemberei például azt találták, hogy a sok túlóra nemhogy növelné, csökkenti a termelékenységet. 

A dánok messziről nézve elég jól állítják fel a saját fontossági sorrendjüket, hiszen a munka és a pénzkereset jóval lejjebb helyezkedik el a listájukon, mint az egészség, az oktatás, a környezet és persze a munka-magánélet egyensúlya. 

Amire persze lehet azt mondani, hogy könnyű nekik a magas fizetésükkel, és ez persze valahol igaz. Nekem ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy rengeteg olyan ország van, amelyhez képest a magyar fizetések kifejezetten magasnak számítanak (és ehhez nem is kell olyan nagyon messze menni), mi valahogy mégis másként állítjuk fel a prioritásainkat. 

„A pénz itt nem olyan fontos a társadalmi kapcsolatokban, mint például Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. Talán másként is költjük el. Nem vásárolunk hatalmas házakat, nagy autókat, inkább arra költünk, hogy másokkal együtt legyünk” – nyilatkozta a World Economic Forumnak az aarhusi Business School gazdaságtan professzora, Christian Bjørnskov. 

Mindennek persze a dánok megfizetik az árát a magas adók formájában, ám egy nem is olyan régi Bloomberg összefoglaló szerint ez különösebben nem zavarja őket, mert tudják, hogy a pénz jó helyre (az ország jóléti rendszerére) megy, ami értéket teremt és megkönnyíti az életüket.

Ők sem csinálnak mindent jól 

Persze mielőtt mindenki elkezdene csomagolni, és dániai repülőjegyet nézni, azért nem árt leszögezni, hogy ők sem csinálnak mindent jól. Például mindezek ellenére az OECD-átlagnál több gyógyszert (meglepő módon antidepresszánst is) fogyasztanak. 

Emellett elég nagy a szakadék a gazdagok és a szegények között, a társadalom felső 20 százaléka négyszer annyit keres, mint az alsó ötöde. 

Mi a helyzet a többi országgal? 

Na de ez a poszt alapvetően nem Dániáról akart szólni, úgyhogy lássuk, mi a helyzet a többi országgal! 

Az OECD átlagában minden nyolcadik munkavállaló legalább heti 50 órát dolgozik. A helyzet Törökországban a legrosszabb (ott 34 százalék ez az arány), Mexikóban 30, míg Izraelben és érdekes módon Új-Zélandon 15-15 százalék. 

Általában véve a férfiak többet dolgoznak, 16 százalékuk pont a duplája a nőknél mérteknek. Az OECD-átlag alapján egy teljes állásban dolgozó munkavállaló napja 62 százalékát (kb. 15 órát) tölt munkán kívül, azaz pihenéssel, szórakozással, alvással, társadalmi kapcsolatai ápolásával, tévézéssel, stb. 

Ami a konkrét, és a magyarok számára is érdekes országokat illeti, Ausztriában a túlórázók aránya 7 százalék, a pihenési idő nagyjából hozza az OECD átlagát. 

Németországban a túlórázók aránya csak 5 százalék, pihenni viszont valamivel többet pihennek (65 százalék), mint az átlag. Az Egyesült Királyságban ehhez képest szétdolgozzák magukat az emberek, a 13 százalék nagyjából az átlag, miként a pihenésben sem térnek el nagyon. 

Írországban 5 százalék túlórázik, az olaszoknál 4, a franciáknál viszont már 8, de még ez sem vészesen sok. 

Mielőtt elérnénk Magyarországhoz, lássunk két régiós országot: a lengyelek 7, a szlovákok 5 százaléka túlórázik rendszeresen. 

Magyarországon ez az arány mindössze 3 százalék, ami őszintén szólva engem eléggé meglepett, többre számítottam. 

A végére maradt Hollandia, ahol gyakorlatilag ismeretlen a túlóra fogalma, a teljes munkaidőben dolgozók mindössze fél százaléka dolgozik többet, mint amennyit hivatalosan kell, és ez persze a legalacsonyabb átlag az egész OECD-ben. 

De nagyon elkalandoztam, úgyhogy vissza is térnék az elejéhez: nektek hogyan alakult a munka-magánélet aránya a Magyarországon tapasztaltakhoz képest külföldön? Többet vagy kevesebbet dolgoztok, több szabadidőtök van, vagy éppen kevesebb?

HÍRMONDÓ 

A kormány kutatóintézete szerint nem lehetsz boldog külföldön 

Sok (khmmm) butaságot összeolvastunk már a határátkelésről, de amit a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egy könyvében érvek címszó alatt összehordott, az alighanem minden eddigit visz. 

"Próbálok abszolút nem gondolni Magyarországra" 

Már kevesebb, mint két hónap van az április 8-i parlamenti választásig. Egy határátkelő véleménye szerint: „Elvi szinten is úgy érzem, nem helyes a szavazatommal befolyásolni mások életét, mikor engem közvetlenül csak minimálisan érint majd az eredmény hozzájuk képest”. Te mit gondolsz? 

Nincs olyan forgatókönyv, ami ne lenne szívás 

Bizalmasnak szánta a brit kormány, mégis be kellett mutatnia azt a hatástanulmányt, amit a Brexit lehetséges hatásairól készíttetett. A dokumentumból kiderül: az uniós távozás mindenképpen fájni fog a briteknek, a kérdés csak az, hogy nagyon vagy még annál is jobban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munka magánélet OECD

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9113650572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.10. 08:10:25

Jééé, nincs még senki, kettesgolf is alszik még? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.10. 08:13:51

Dánia egy q szeles ország, jó eséllyel sosem bűzlött ott semmi se...:D
Q sok a ventillátor a tengerparti részeken, és ezek sokat vannak bekapcsolva, így jól klímázott a környék, a szagok nem maradnak meg sehol.
:D

Ez a kormányzati propaganda erősen vicces valóban.Szomorú, hogy így égetik magukat és ilyenre baxxák el a közpénzt.Gondolom, biztosan felvett valaki ezért is egy csinos kis összeget...

Végül egy szolgálati közlemény, a csapból ez a rohadt tolvaj népség folyik:

index.hu/belfold/2018/02/09/mindig_is_mukodott_poggyaszmaffia_a_repteren/

Mocskos féreg ferkóhegyi rakodó banda, dögöljenek éhen és rohadjon rájuk a műanyag lakat is a böriben...
Vigyázzon mindenki nehogy meg-, avagy ráfázzon.
}:-[

puhacica 2018.02.10. 08:23:16

mi valtozott? nem nagyon tulorazom, ha megis, elvetve elofordul, akkor kifizetik. munkaido utan nem hivogatnak, nem kell meg otthon is a munkahelyi problemak megoldasan agyalnom... a szabadidom az enyem.

Golf2 2018.02.10. 08:59:53

@geegee: akartam de lefagyott a teló.

Dikusz 2018.02.10. 09:56:22

@geegee: Visszakérdezek: Te nem tudtál aludni esetleg? :))))

fasor6 2018.02.10. 10:05:15

A kikoltozes elotti evekben heti 60-70 orat dolgoztam a haztartason es gyereknevelesen kivul, megsem tudtam lepest tartani a novekvo kiadasokkal. Most 1 munkahely, kb 35 ora/het, minden hetvegen utazasok, kirandulasok, hetkoznaponkent uszoda es fittnessz klub, es meg felre is teszek havonta. De ami szamomra meg ennel is fontosabb: legfontoasabb: letbiztonsag, egyenlo banasmod es munkatatoi jogok

tanato 2018.02.10. 11:26:47

@Dikusz: Ez jó hír.Pár éve a kisebbik lányom bőröndjét is feltörték és elvitték belőle a fülbevalóját,mást nem,ja és teljesen összedúrták a bőrönd belsejét.Nagy valószínűséggel az átvilágítók is cinkosok,leadják a drótot a rakodóknak,melyiket érdemes feltörtni vagy felhasítani.

Dikusz 2018.02.10. 11:41:50

@tanato: Valóban jó hír - lenne...
De attól tartok, hogy ezek csak kis halak. Két embert fogtak el, ami lehet, csak ennek a két embernek az akciója. Érdekes módon egy neves sportoló ellopott értékeit megtalálták. Más lopósokról miért nem került elő ilyen felvétel?
Azt szeretném kérdezni (minden hátsó szándék nélkül, pusztán kíváncsiságból), hogy ékszert/órát stb miért kell a leadott bőröndbe tenni?

Tekvando Felsohazy 2018.02.10. 12:00:21

Teljesen igaza volt, és van annak a cimborámnak, aki miután szóba került egy külhoni munka lehetőség, és mikor megpróbálták rábeszélni megjegyezte:
-"Néz körül....évek óta kint melóztok, és semmivel se vagytok előrébb mint én!"
(az idézet nem pontos, mert volt benne néhány vulgáris kifejezés.)

tanato 2018.02.10. 12:01:25

@Dikusz: Mert nem figyeltünk oda és a lányom akkor még 16 éves korában nem volt valami talpraesett.Nem is gondolt ilyen biztonsági dolgokra.
A másik :ha nem egy celebet károsítanak meg,megy minden tovább,sajnos.Most egy kissé több energiát fektet majd a rendőrség az ügyre.

wuaaa 2018.02.10. 12:06:35

Túlóra? Hát hogyne! Nem vagyok saját magam ellensége.
Ha hétvégén hajlandó vagyok bemenni ha kell, akkor azért kapok egy egész szabadnapot (ha szombat is, meg vasárnap is, akkor kettőt), amit akkor veszek ki, amikor akarok. Nem mintha a 30 nap szabadság nem lenne elég. De ez csak bónusz, amúgy persze hogy dupla pótlékkal fizetik. Ilyenkor szoktunk rendelni pizzát, hambit, mikor mit, a cég fizeti.
Amikor otthon vagyok és felhívnak hogy hát izé és én azt mondom, hogy oké megyek, akkor onnantól ketyeg az óra amikor hívtak és nem akkortól, amikor beértem.
Választhatom azt a lehetőséget is, hogy a túlóráért kifizetik a pótlékot, az alap órabér helyett az órákat meg egy "bankba" írják, amit aztán akkor használok fel, amikor akarok.
Mindezek mellett még szeretem is a munkám, minden nap jó érzéssel megyek be és jövök ki.

Dikusz 2018.02.10. 12:12:01

@tanato: 16 évesen valóban hajlamos az ember nem erre figyelni. Meg idősebb korban is képes azt hinni, ha ő nem lop, más sem teszi ezt.
Nem sokat ültem eddigi életemben repülőn. Éppen ezért nem is tudom elképzelni hogyan lehet kivédeni ezeket a lopásokat. Annak ellenére sem, hogy rengeteg "okos" tanácsot lehet olvasni ebben a témában a neten.

P.Elliot 2018.02.10. 12:17:52

"Az OECD tanulmánya szerint Dániában csupán a munkavállalók 2 (kettő) százaléka túlórázik rendszeresen, ami még 13 százalékos OECD-átlaghoz képest is sokkolóan kevés. A napjuk kétharmadát (16 órát) ennél kellemesebb dolgokkal, evéssel, ivással, szórakozással, pihenéssel, alvással töltik.

A hazimunka, mosas, fozes, gyerekneveles, bevasarlas, takaritas az hol marad?
Vagy ahelyett is szorakozunk munka utan?
Aki ezt a statisztikat osszeallitotta azt szivesen bevontam volna egy napomba amikor meg dolgoztam hogy hogy is alakul az a bo 16 ora eltoltese.

Hari Seldon 2 2018.02.10. 12:43:50

@Dikusz:
Áh, ez a "reptéri lopások" sztori habosítása csak azért van, mert el kell terelni a figyelmet más OLAF-os ügyekről.

puhacica 2018.02.10. 13:02:13

@tanato:

"Az operátor teremben ülő ellenőröknek, akik a röntgenképet elemzik, nincs semmilyen módjuk a véletlenszerűen feldobott kép alapján beazonosítani a bőrönd típusát, színét, feladóját, vagy célállomását. Ez alapján ha valaki akarna se tudna tippet adni, mert nem tudhatja, hogy melyik poggyász képét látja

- közölte az Indexszel Kurucz László, a BA helyettes szóvivője. Szerinte tehát a tippadás, mint olyan, egyszerű városi legenda."

index.hu/belfold/2018/02/09/mindig_is_mukodott_poggyaszmaffia_a_repteren/

Bredpitt Monika 2018.02.10. 13:26:05

Ebben az egesz repteri lopas ugyben az a dobbenetes, hogy ha kivesznek a borondbol, abba be is lehet rakni valamit.
De azert jo hogy van kerites.
Nemeth Szilard? Valami hozzafuznivalo?

Mar szorul a hurok a tolvaj banda nyaka korul. Ido kerdese es szetesik a lopott kartyavar.
Egy fideszes szomszedom szajan kicsuszott a tolvajok szo az Elios ugy kapcsan, ezt mar ugy latom a hivok sem toleraljak,
a merhetetlen pofatlansagot,
ebbe bele fogtok bukni mocskok!!!!!!

Virago_1000 2018.02.10. 14:27:06

@Bredpitt Monika: a fidesz fosztogatja a csomagokat a repteren, kb ennyi a mondanivalod lenyege.
Mszp, gyurcsany, momentum kell ide es ez is megszunik.

Virago_1000 2018.02.10. 14:27:06

@Tekvando Felsohazy: "Néz körül....évek óta kint melóztok, és semmivel se vagytok előrébb mint én!" 
- ez igy igaz. Azonos munkakorben nyugaton nem el jobb szinvonalon az adott illeto, mint otthon. Aki mast allit, az tudatosan vezeti felre e blog olvasoit. Sajat peldam, en is csak azert vagyok elobbre, mert 1.5-2x annyit dolgozok.

Virago_1000 2018.02.10. 14:27:06

Dania a mai bezzegorszag.
Az autok atlageletkora magasabb, mint Magyarorszagon, szlovakiaban, romaniaban etc
Ez kornyezetvedelmi kerdeseket is felvet. Bar az auto az elet csak egy kis (de latvanyos) szelete, megis a.kerdes, ez lenne az emelkedo eletszinvonal?

Virago_1000 2018.02.10. 14:27:06

@Bredpitt Monika: "De azert jo hogy van kerites.
Nemeth Szilard? Valami hozzafuznivalo?"
- tehat ha lebontja a momentum a keritest, akkor megszunik a fosztogatas. VAslogika.

wuaaa 2018.02.10. 14:47:33

@Virago_1000: "Dania a mai bezzegorszag.
Az autok atlageletkora magasabb, mint Magyarorszagon, szlovakiaban, romaniaban etc"

Dániában 9 év az átlag, Mo.-n majdnem 14 év.
Forrás:
www.motormagasinet.dk/article/view/246045/danske_biler_er_i_snit_ni_ar

www.hirado.hu/2017/03/19/egyre-magasabb-az-autok-atlageletkora-a-magyar-utakon/

puhacica 2018.02.10. 15:20:28

@Virago_1000: akkor miert nem magyarorszagon dolgozol 1.5-2x annyit?

Bredpitt Monika 2018.02.10. 16:30:17

Ne hatulrol uzengess legyszi.
ha tudsz ertelmesen kommunikalni be fog engedni a bloggazda
nem olvastam el amit irtal eleg volt meglatni, hogy ez egy masfajta csemege lesz, ird ki itt amit mondani akarsz, ne szorakozz velem......

Virago_1000 2018.02.10. 17:03:25

@wuaaa: elegge furcsa a statisztika, a 25%-os afa es a 180%-os regisztracios ado hazajaban.
Nem talalok mas magyarazatot, mint hogy hitelre, lizingre veszi mindenki az autot, tehat nyakig vannak adosodva az emberek.

taga20 2018.02.10. 17:03:25

@Virago_1000: mi van fityeszdroid, má neked is gáz a tiborc gyerek? a bűnszervezetben elkövetett lopás?

kezdem sajnálni a formádat!:)))

Virago_1000 2018.02.10. 17:03:26

"Nincs olyan forgatókönyv, ami ne lenne szívás "
- a soros gyorgy miutan megprobalta bedonteni az angol fontot, most a brexit ellen szervezkedik (es a nep akarata ellen)

www.google.co.uk/amp/www.telegraph.co.uk/politics/2018/02/09/george-soros-champion-democracy-brexit-backing-wrong-side/amp/

Határátkelő 2018.02.10. 17:05:18

@Liberofasiszta Fosblogos Gyula: @elmehunyt sekkfej favágó csabi: Na, akkor ez az a pillanat, amikor véget vetek ennek az el sem kezdődött valaminek.

Menjetek vele arra a blogra, ahol ezeket eltűrik. Akad belőle...

És ezúton kérnék mindenkit, hogy a nickekben fejezzék be a vélt/valós utalgatásokat.

Kösz.

tanato 2018.02.10. 17:09:47

@libslobsi fuszal: Én is olvastam,de akkor meg mind a 180 bőröndöt apránként át kellene nézni a tolvajoknak,ha nem volna cinkos az átvilágító,aki navigálja a bandát.

tanato 2018.02.10. 17:10:48

@Dikusz: Minden értékes és személyes dolgot,meg kell próbálni bezsúfolni a kézipoggyászba.

somlobodog 2018.02.10. 17:21:36

@wuaaa: pont most akartam belinkelni. @Virago_1000: Vadász, vadász, te tényleg csak szopni jársz ide:))) őszintén érdekel hogy minden alkalommal eltaknyolsz egy hazugsaggal, hogy bírod? Értem én hogy arctalan az internet de akkor is... Ennyire nincs onbecsulesed?

taga20 2018.02.10. 17:21:44

@Virago_1000: miért hazudozol itt minden nap?
nem értem miért jó neked, hogy mindenki agyhalottnak néz itt, akinek van egy kis józan esze?

ja és te hol dolgozol 1.5-2x annyit, mint más? szakadok rajtad:)))))

Csodabogár 2018.02.10. 17:27:48

@Dikusz: Nos ezen én is elmerengtem.
Volt egy kedves barátnőm, amikor még létezett a Swissair. Mindig ő intézte a jegyeimet és privát is össze jártunk később. Ennek már több mint 20 éve. Ő mondta mindig, hogy a cashmere pullovert és a tisztaselyem sálat ne a böröndödbe pakold. Az eszébe se jutott, hogy ékszer, óra stb. Loptak már akkor is és nem csak Pesten.:-(

tanato 2018.02.10. 17:29:58

@Bredpitt Monika: POntosan,pl. kábszert,mondjuk egy thaiföldi nyaralás indulásakor.Életfogytiglan egy thai börtönben az eredménye.pl.
Na meg időzített bombát is pl. ha a terroristák jól megkennek néhány rakodót.
Ezek persze csak gondolatok,de nagyon úgy tűnik nincs portaszolgálat és biztonsági ellenőrzés a rakodóknak sem munkába menet sem munkából jövet.Pedig az még egy lepukkant vidéki üzemben is van pl. a dolgozók táskájának átnézése kifelé.

Csodabogár 2018.02.10. 17:34:11

@Dikusz: Be lehet fóliázni a koffert. Persze én nem csinálom, mert szerintem azzal csak felhívom a figyelmet arra, hogy értékes a cucc. Ebben is fatalista vagyok. Már a lakásomat is kirabolták, ha azt hozza a sors, a böröndömet is vagy kirabolják vagy ellopják. Izgulni csak akkor izgultam, mikor rendszeresen utaztam télen meleg éghajlatra. Olyankor elég izgalmas volt, hogy jön-e a bőrönd vagy ott maradok jó melegen felöltözve a +30 fokban.

Bredpitt Monika 2018.02.10. 17:44:16

@Csodabogár: en is pont a foliazast javasoltam volna, amerikai reptereken ugy lattam sokan igenybe veszik, szerintem nem vonod magadra a figyelmet vele,
@tanato:
amugy pont most mikor ment vissza a ferjem szidta egy par kulfoldi a repteret, mert eszmeletlen tomeg volt este fel hetkor, tele volt az egesz felso emelet es kiderult, hogy az a hatalmas sor, ami mar az atvilagitashoz allt sorba, ket kulonbozo veggel rendelkezett, es az emberek zugolodtak egy kicsit, ilyenkor kellene valaki, aki navigal, de erre nincs eleg emberuk

Shaktee 2018.02.10. 17:51:03

@Határátkelő: teljesen igazad van, elnézést kérek, s engedélyt meghunyászkodni :))

p.s.

Moni szivem, a leveleim nem érnek oda?

Kis cigányod ;)

NorthPier 2018.02.10. 17:53:32

@taga20: Nem azt mondta h 2x annyit dolgozik, mint más, hanem 2x annyit, mint ő maga Mo-n.
Mondjuk otthon mindkét lábát lógázta, ahol most van, ott csak az egyiket, ez ugye mindjárt 2x szorzó, de ettől meg ugyanolyan szárul él, mint otthon.. .

taga20 2018.02.10. 18:43:54

@NorthPier: "ez igy igaz. Azonos munkakorben nyugaton nem el jobb szinvonalon az adott illeto, mint otthon. Aki mast allit, az tudatosan vezeti felre e blog olvasoit. Sajat peldam, en is csak azert vagyok elobbre, mert 1.5-2x annyit dolgozok."

ez annyira beszédes annak akinek van egy kis paraszti esze.

itt vergődik ez a szerencsétlen, és okádja erre a blogra a szar életét.

SzZoole 2018.02.10. 19:13:34

@elmehunyt favágó: a körmödet lerághattad volna gadzsokam :-)

Shaktee 2018.02.10. 19:14:52

Több külföldön élő ismerősöm is jelezte, hogy bár már most igyekeznének regisztrálni az április 8-i parlamenti választásokra, ez sajnos nem sikerül nekik, mivel a rendszer technikai hibát jelez.

Nagyon érdekelne, hogy ez hogyan fordulhat elő? Ez valóban "csak véletlen", vagy a #KorrupcióKormánya kiakarja zárni azokat a választásból, akik nagy valószínűséggel nem rájuk adnák a voksukat? Nem elég, hogy például egész Nagy-Britanniában csak 2(!) városban szavazhatna majd az ott élő több százezer magyar, már szavazni se engednénk őket?

Mindenki szavazata egyformán fontos! Nem vehetjük el azoktól sem ezt a jogot, akik munkavállalás vagy egyéb okokból külföldön szeretnének élni alapvető jogukkal!

Ha te vagy egy ismerősöd is hasonló ok(ok) miatt nem tud regisztrálni, akkor írd meg nekem a kober.gyorgy@egyuttpart.hu címre és Együtt igyekszünk segíteni abban, hogy Orbánék ne tudjanak elnémítani!

#Együtt #CselekvőEllenzék #bátrakéajövő #Választás2018

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.10. 19:25:57

Ha úgy alakul, megérem, hogy Bp-en leszek a szavazáskor. Hm.

Régen azért kellett extra munkát vállalnom, hogy legyen hó végén mit enni, nekem és az ebeknek. Itt azért kellett, mert sok munka volt. De kifizették, vagy lett helyette szabadnap, s hosszú nyaralás a gyümölcséből. Most pedig a magam főnökeként én döntök arról, kell-e túlóra.

@Csodabogár: án egyszer alaposan, többször gondosan átfogalmazott levelet írtam a Swissair-nek, kvázi leba..., bocsánat, lehordtam őket, hogy elloptak valamit a bőröndömből. Aztán kiderült, hogy csak alaposan eldugtam. Úgy égtem, mint a Reischtag! Küldtem elnézést kérő levelet, gondolom, jót szórakoztak rajtam, de okuk volt rá, megérdemeltem. Szerencsére más ilyen gondom nem volt. Érték az jön velünk a kabinba.

Herr Géza 2018.02.10. 20:31:27

@Virago_1000: Nem nyuszika, csak arról még nyilván nem hallottál, hogy az autógyárak a nettó áraikat hozzáigazítják az adott országhoz, a fizetőképes kereslethez. Azaz egy VW Golf nettó “gyári ára” olcsóbb Dániában, mint pl. Németországban. (Erre alapul az EU-“szürkeimport” autókereskedés.)
De csak azt akartam jelezni, hogy a magas adójú országokban nem feltétlenül annyival drágább az autó, mint amennyit maga az adó mértéke indokolna. És surprise: a dán autók átlagéletkora alacsonyabb, mint a németeknél. Persze nyilván náluk kevesebb a prémiumautó, meg eleve nincs annyi per 1000 lakos.

Herr Géza 2018.02.10. 20:40:00

@Virago_1000: És még valami: a regisztrációs adó nem 180%, hanem egy jó bonyolult rendszer alapján úgy 105-140% között van. Pont.

Shanarey 2018.02.10. 20:47:02

Dolgozom, amikor kell, és túlórázok is ha van kedvem, vagy ha szépen kérnek.

A reptéri lopásokra, és az azzal kapcsolatos hivatalos hazugságokról csak annyit hogy egy celeb kellett ahhoz hogy a rendőrség hirtelen találjon két elkövetőt. A lopásokat megelőzhetnék, ha a repülőtéri személyzetet belépéskor és kilépéskor úgymond le letároznák, mi van nála, mennyi pénz ékszer akad a zsebében, táskájában, és kifelé menet ennek az ellenőrzése kellene ismét. Avagy lehetne a rakodókon test kamera, s akkor látható lenne, mit is csinál a delikvens, a járulékos hasznon az lenne hogy nem dobálnák a bőröndöket, úgy mint ha az egy értéktelen szemét lenne.

Az hogy a bőröndöket átvilágítók nem tudják a bőröndöket azonosítani, és így nem adhatnak tippeket, nos az nem teljesen igaz. Ám jól hangzik, s akad olyan is aki elhiszi, hogy a rakodók, csak úgy találomra feszegetik fel a bőröndöket. Sacc per kb az átlag arány az "értékes" bőrönd és az átlag ruhákkal teli bőrönd között tízböl 1. Na most akkor hogy lehetséges az hogy egy este három utasnak is megdézsmálták a csomagját?

Shaktee 2018.02.10. 20:48:42

@Zoole Reloaded: na ha ebből egy millimétert is le tudsz rágni, akkor a blahán, fényes nappal :)

Ott van balra a kis segges leányzó akin tegna beizgultál ))

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146812447&t=9054712&openwith=1

taga20 2018.02.10. 20:53:22

@Herr Géza: virágezerevtárs a határátkelő blog peketepákója.

a számokkal csak összekavarod, mint a poltpetit a ledlámpákkal:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.10. 21:20:37

Itt UK-ben eleg sok no megy vissza reszmunkaidoben a gyerek szuletese utan i egy evben, de eaz is igaz, hogy itt nem 3 ev a gyes gyed meg miagymeas, hanem osszesen 9 ghonapot fizet a munkaltato/allam, es utana meg 3 honapot lehet otthon maradni, anelkul, hogy az embernek felnie kellene az allasa elvesztesetol.
Nagyon sokan visszamegyunk igy 9 honap egy ev utan. Most nalunk ugy nez ki az lesz, marcius vegen szulok, oktober kozepeig leszek itthon, utana ferjem veszi at 3-6 honapra shared shared parental leaven.

Tudom, ilyenkor jonnek, hogy mennyire keves a gyes otthon, na jo, de itt meg 9 honap utan semmi sem jar, es addig sincsenek annyira eleresztve a csaladok, nekem pl heti 140 font lesz(havi 602 font kb) , na most ez meg a lakashitelunk felet sem futja ki .

A masik, hogy itt nem szokas am csak ugy kiiratni a kismamakat, csak mert terhes, nyomos ok kell a betegszabadsagra. Veszelyeztetett terheskent sem vagyok felmnetve munka alol, ugyanis a diabetesz, a melyen fekvo placenta, a pajzsmirigy alulmukodes erre nem ok. PErsye ha olzan gond lenne, hogz fekudnom kell, az mas, de Magyarorszagon rengeteg kismamat kiirnak , de azert 30 kilometerre kismamajogara lazan el tud maszkalni. Itt ha betegszabin vagy, akkor betegszabin vagy. Nyomos ok kell.

A tovanbbi csaladtamogatasrol: azt hinne az ember, ha ilyen koran vissza kell mennie a noknek dolgozni, akkor tuti ingyen van a bolcsi. Na nagyon nem. A mi kornyekunkon 1400 font korul van per ho per gyerek a bolcsodei elhelyezes. Nem veletlen volt nannym, meg adoo es ni fizetessel is sokszor olcsobbra jott ki. Igaz mivel nem volt ofsted, erre nekunk nem jart tamogatas, amugy annyi, ghogy kb 270 font korul jarhat adomentes childcare voucher per ho, fizubol vonjak, illetve most a tax free childcare. Emiatt nagyon sokan a gyerek 1-2 eves koraban inkabb hazakoltoznek, mert csaka csaladi potlekot kapna az a szulo, aki a gyerekkel otthonmarad annak 9 hos kora utan, mast nem. Ha nagyon rosszul keres, oke akkor benefiteket. KB a geyrekek 4 eves koraban, mikor iskolaba mennek, akkor rendezodnek anyagilag kisse jobban a dolgok, vagy ha mindket szulo dolgozik ( heti 16 oranal tobbet) akkor 3 eves kortol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.10. 21:23:11

Mi is addig eltunk relative nagylabon, amig meg nem szulettek a fiunk. Azota nagyon nem.

Herr Géza 2018.02.10. 21:28:03

@taga20: Na, nekem aztán nem kell bemutatnod a csálingert... :)))

tanato 2018.02.10. 21:40:00

@Bredpitt Monika: Egy kis off neked ,bevándorlós téma,de orvosi is,igaz itt hozzánk vándoroltak be.
www.rtlmost.hu/fokusz-plusz-p_7722/fokusz-plusz-2018-02-10-c_11888271

AZ utlsó 10 perc szól a 4 hazánkba vándorolt orvosról.

taga20 2018.02.10. 21:48:53

@Herr Géza: nem is akartam, csak meglepődtem, hogy a tisztán láccik dolgot is megdumálja.

a fityeszmaffia szétlopja ezt a szerencsétlen kis országunkat( a tijéd, az enyém, és ezé a gyökéré is), és vannak emberek akiknek ez tetszik.

lásd a vukból a gazdát:)

taga20 2018.02.10. 21:49:05

@tildy[UK]: nem akarok különösebben kötözködni, de magyar billentyűzetet nem lehet kapni arra felé?

kicsit zavar:)

gabors 2018.02.10. 22:29:11

@Virago_1000: "Azonos munkakorben nyugaton nem el jobb szinvonalon az adott illeto, " ez teljesen hulyeseg !!! de hogy te mit hiszel az a te dolgod egy postas itt sokkal jobban megel a fizetesebol mint Mo-on ... egy buszvezeto is SOKKAL jobban megel itt mint Mo-on foleg ha egy nagyvarosban vezet buszt ahol raadasul a varosnak dolgozik... szemetgyujto autokon dologozk is jobban megelnek megint foleg ha egy nagyobb varos szemetes vallalatanak dolgoznak ... egy vasuti dolgozo minimum 3x jobban megel mint Mo-on ezek kozul mind kevesebbet dolgozik min Mo-on

de meg egy atlag pincer is jobban el mint Mo-on de valszeg tobbet dolgozik...

Nem sorolom a tanarok/mernokok/orvosok plane jobban elnek lehet kozepes es kutyauto IT-sek azok jobban elnek Mo-on mint itt mert itt kapnak sokkal jobb indiait ugyanannyiert...

csak a semmihez nem erto csokokosok jarnak jobban ha maradnak Mo-on talp es seggnyalonak

gabors 2018.02.10. 22:37:27

@Csodabogár: "felhívom a figyelmet arra, hogy értékes a cucc. "

ertekes cuccot csak idiotak tesznek a borondbe !!! mert ha elveszik MAX $200 koruli osszege fizetnek erte a nemzetkozi egyezmeny alapjan

de hat persze a borondbe kell tenni a jeggyurut !!!!! mint a cikk szerint mar bocsi nem neked irom de aki hulye az megerdemli hogy ellopjak (nem ... )

Shanarey 2018.02.10. 22:54:46

@taga20:

Talán neten keresztül lehet vásárolni, de biztos nem egyszerű.

Én anno hoztam magammal egyet 4 évvel ezelőtt

Shanarey from UK-középfölde kelet.

:-)

Csodabogár 2018.02.10. 23:00:08

@Shanarey: Azt azért nem hiszem, hogy olyan pontos az átvilágítás, hogy tudják kinek a bőröndjében van egy Chanel kosztüm és kiében egy HM ruha. Így én ebben az átvilágítós tipp adásban nem hiszek, mint ahogy más össze esküvés elméletekben sem.

Shanarey 2018.02.10. 23:00:16

@gabors:

Ami a bőröndben van az mind "érték", hiszen az utazó, egyszer már megvásárolta azt amit a bőröndbe beletett.

Shanarey 2018.02.10. 23:03:59

@Csodabogár:

Nem is a ruhára vonatkozott, amit írtam, hanem ékszerekre, műszaki cikkekre, na meg a ma nagyon konvertibilis dolgok mint
pár karton cigaretta. Angliába sokan hoznak be több karton cigit, ezzel van tele a facebook, mert ott árulják.

Csodabogár 2018.02.10. 23:07:44

@gabors: Úgy tudom a feladott súly alapján fizetnek, de nem sokat.
Szerencsére még csak olyan fordult elő velem, hogy én gyorsabb voltam mint a koffer, ami csak másnap ért oda, de kihozták. Ami érték, azt szó szerint a testemen hordom mindig.

nyuszigonosz 2018.02.10. 23:10:13

@Csodabogár: Nem a Chanel kosztümöt keresik a poggyászban, azok, akik lopni akarnak valamit. Mivel a felvételen az összehajtogatott, de akár odagyürt gönc, az magában nem érdekes.

Müszaki cikkeket, ékszereket, gyorsan eladható dolgokat.

taga20 2018.02.10. 23:10:24

@Shanarey: azé vannak mék rendes emberek:)))

u.i.: nem akarok faszkodni, de mindig szöget üt.

taga20 2018.02.10. 23:10:29

@gabors: de hat persze a borondbe kell tenni a jeggyurut !!!!! mint a cikk szerint mar bocsi nem neked irom de aki hulye az megerdemli hogy ellopjak (nem ... )

nekem erről ez a nóta jut eszembe!:)))

www.youtube.com/watch?v=oi-p-wR7S4Y

nyuszigonosz 2018.02.10. 23:11:40

@Shanarey: Megelöztél. :-) Most látom, hogy már megválaszoltad ezt.

Shanarey 2018.02.10. 23:18:18

Repülőtéri lopás téma:
Lehet szidni az indexet, de ez a cikk teljesen korrekt.

index.hu/belfold/2018/02/10/liszt_ferenc_repuloter_csomaglopas_babos/

Ja lopás: 2016-ban amikor nyáron otthon voltam, feladtam magamnak pár dolgot postán, mert mire én visszaérek angliába addigra a csomag is ott lesz. Összeraktam a csomagot, s elvittem a postára, s ott persze rögtön rám akartak sózni mindenféle egyéb tételt a csomaggal kapcsolatban, mert hogy mi lesz ha ellopják. Erre mondtam a postásnak hogy ez csak a Magyar Postánál szokás, Angliában max buta a postás, de nem lop. Nos nem, örült a válaszomnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.10. 23:30:44

Emberek, nem kell magyar billentyűzet, csak a kódlapot kell feltelepíteni...Szuahéli ípé-címről, bantu windowsról és szváziföldi billentyűről is lehet magyar ékezetekkel írogatni.Még csak rendszergazdai jog sem kell hozzá egy alap windowsnál.Mac, Linux passz a részemről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.10. 23:34:38

Aki jeggyűrűt,meg drága cuccokat, készpénzt tesz a feladott bőröndbe, az nálam se komplett, hiába akart esetleg az lenni.
A reptéri köcsögöket meg le lehetne vastagon buktatni alaposan be-jeladózott csali csomagokkal.Lenne egy jeladó a bőröndnek, egy másik meg az éxernek, valaki meg figyeli valami mobil eszközön a jeleket.Ha különválnak, akkor ott a tettenérés.Pár ilyen csali bőrönd segítene kiosztani 50-100 év letöltendőt, mindjárt megtisztulna az egész reptér.

taga20 2018.02.10. 23:36:58

@Shanarey: látod, még nem is vagy tejjesen más ember, más náció, és máris ekézed eszt a redva országot!

ismerünk tégedetedet.

na egy utosót, te utosó!:)))

www.youtube.com/watch?v=XXr4Wq4HX-g&list=RDXXr4Wq4HX-g

Shanarey 2018.02.10. 23:38:38

@geegee:

Tudom, de anno hoztam s még mindig működik. Én addig nem dobom ki, amíg valamely része, fel nem dobja a talpát.

Shanarey 2018.02.10. 23:40:03

@taga20:

Melyik országra gondolsz?

gabors 2018.02.11. 02:03:49

@Csodabogár: Nem nem sulyra megy Van max kb $3000 USA-an belul es kb $1200 nemzetkozi DE csak bizonyitott kart fizetnek ha nem tudod valamivel igazolni hogy mi volt a borondben vagy egyebb poggyaszban akkor nem sokat fizetnek csak valamennyi ruha penzt (foleg mert ott van minden jegyen hogy ezekert NEM vallalnak felleloseget :

"does not assume liability for any of the following items in or as checked baggage: antiques, artifacts, artwork, books and documents, china, computers and other electronic equipment, computer software, fragile items, furs, heirlooms, keys, liquids, money, orthotics, surgical supports, perishable items, photographic, video and optical equipment, precious metals, stones or jewelry (time pieces), securities and negotiable papers, silverware, samples, unique or irreplaceable items or any other similar valuable items."

jeggyurut pl. NEM fizetnek meg

gabors 2018.02.11. 02:09:23

@geegee: " Emberek, nem kell magyar billentyűzet, csak a kódlapot kell feltelepíteni." es gondolod hogy cserebelreljuk majd a kedvedert !!! arrol nem is beszelve hogy angol billentyuzeten touch type megy mar 20 eve es hidd el basszuttul zavaro keresgelni az ekezetes betuket meg ossze vissza cserelodnek egyes betuk fasznak gyotorjem magam ...

Dikusz 2018.02.11. 08:12:40

@Shanarey: maga a cikk valóban korrekt, de énszerintem tényleg kellett Babos Tímea (aki egyébként nemrég igen szép eredményt ért el teniszben) neve ahhoz, hogy a reptér , és a rendőrség is nyilatkozzon.

Ti jobban tudjátok, hogy világítják át a bőröndöket a reptéren. Életemben kétszer ültem repülőn, nem emlékszem hogy történik ez. Viszont láttam hogy működik egy hasonló készség a Kincstárban. Rá kell tenni a tütyőt, bármit a szalagra, fémtárgyat ki a zsebből (ha elfelejtődik úgyis jelez a kapu). Láttam a képernyőn, hogy mit mutat: mintha fénykép lenne, mindent látni, még egy mákszemet is.
A rakodótérben meg lehet van fémkereső annál, aknek szándékában áll lopni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.11. 10:47:56

@taga20: biytos lehet kapni, viszont ha atallitom magzarrra attol meg az agyam nem feltetlenul fog atallni magyar ékezetekre meg a pontos helyukre, e rgo szerintem rosszabbul jűrsz, mert ki kell bogarésznod a szovegbol, hogz akkor most mit is akartam írni,mint ahogyan ez a kis pálda is mutatja :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.11. 10:52:34

@geegee: lehetni lehet írogatni, csak mocsok nehéz az ember berögződését átállítani úgy, hogy a nap 95 százalékában (mac billen magyar kiosztásnál hol a kib. százalék jel???) angol nyelven használja, utána meg keresgélheti a betűket. Én ezért nem fogok egyesek kedvéért billyentyűzetet váltani akkor amikor magyart, meg akkor amikor angolt használok. btw. háromszor annyi idő így begépelni egy hozzászólást.

taga20 2018.02.11. 11:12:24

@tildy[UK]: jó van nyertél! durva volt a példád, de hatásos.

azé remélem nincs harang?:)))

Dikusz 2018.02.11. 12:44:31

@tildy[UK]: az még milyen nehéz lehet, ha egyszerre használod a magyar-, és az angol billentyűzetet, variálva az okostelefon használatával:)))

Félreértések elkerülése végett: viccvót

Girhes 2018.02.11. 12:49:44

@Virago_1000: Én is tudatosan vezetem félre e blog olvasóit, ugye?
Ezek a családtagjaim, barátaim, akik átkeltek a határon. Tényleg ugyanúgy keresnek, mint idehaza.
50+ éves szakmunkás Budapesten nettó 180eFt/hó.
Ugyanez a szakmunkás Bajorországban nettó 2950 EUR/hó.
40+ éves kőműves Győrben nettó 220eFt/hó,
ugyanő Bajorországban napi 180 EUR, nettó 3600 EUR/hó.
40+ éves ápolónő Győrben nettó 102eFt/hó,
Bajorországban nettó 2800 EUR/hó.

Szar dolog a kognitív disszonancia.

Közepes 2018.02.11. 12:49:58

Persze hogy alacsony MO-on a túlórák száma, mivel olyan sokat túlóráztatnak a cégek hogy már május környékén elérnék az emberek a törvényi maximumot.
Ezért a túlórák nem túlóraként jelennek meg a bérpapíron hanem jutalom vagy egyéb bér-ként. És gondolom ezért mutat kevés túlórát a statisztika.
Nem beszélve a másik szemétségről:
A bér egyik fele mozgó bér vagy teljesítmény bér.
A túlórára jutó bért meg csak az alap bérből számolják.
Így az ember alig kap többet a túlórára mint egy normál órára.
Na nem is nagyon akarnak már túlórázni az emberek.
Meg műszakba sem akarnak járni mert kezdik felfogni, hogy két műszakkal csak 10%-al többet visznak haza.
Ami ugye 100eFt környékén +10eFt.

Közepes 2018.02.11. 13:12:18

@Girhes: Nem beszélve arról, hogy én jópár példát tudok arra, hogy a multi cég kivitte a magyarországi gyárából az embereket betanulni külföldre az ottani gyárába.És milyen érdekes ott fele annyit dolgoznak a melósok mint MO-on. De volt ahol még annyit sem. Volt olyan is, hogy az ottani melósok szóltak rá a magyarokra, hogy nem kellene annyira pörögni.
Olyan is volt, hogy török országi gyárból hoztak embereket MO-ra aztán alig dolgoztak a törökök...
De az i-re a pontot az tette fel nálam amikor volt szerencsém többször is megtapasztalni, hogy Braziliában mennyi joga van egy melósnak egy Multi gyárában. Nehogy félreértsétek leírom kb. 3x annyi mint MO-on!

élhetetlen 2018.02.11. 15:22:36

@P.Elliot: „A hazimunka, mosas, fozes, gyerekneveles, bevasarlas, takaritas az hol marad?”. Ne mondd már, hogy a házimunka, mosás, főzés, gyereknevelés, bevásárlás, takarítás nem kikapcsolódás, szórakozás! (irónia, mielőtt lőnétek!)

élhetetlen 2018.02.11. 16:05:36

@Shanarey: „ha a repülőtéri személyzetet belépéskor és kilépéskor úgymond le letároznák, mi van nála, mennyi pénz ékszer akad a zsebében, táskájában, és kifelé menet ennek az ellenőrzése kellene ismét”. Ennyi, meg a testkamera. Most Magyarország. A sokat szidott „multi”, a Tesco. Akciós a kedvenc whiskym, sokat veszek, mindegyik üveghez egy pohár. Nem kell ennyi pohár, mondom a kiszállítónak, hogy adok. Válasz, jó lenne, de, ha beviszi a leadandó autóban, és kihozza, azt hihetnék, hogy lopta, nem kockáztat. Mert van ellenőrzés. (Az más, hogy írhattam volna egy cetlit, hogy kapta, aláírás, és a szállítólevélen is ott az aláírásom, tehát összevethető, de ez csak később jutott eszembe).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.12. 03:43:46

@gabors: Én nem mondtam ilyet, hogy csereberéld, tőlem azt csinálsz, amit akarsz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.12. 03:46:06

@tildy[UK]: Neked is mondom, én aztán lesz@rom, hogy ki mit használ, csak a lehetőséget vázoltam...
Elképesztőek vagytok komolyan, igazi magyarosch mentalitás, aki próbál segíteni, abba is bele kell rúgni...
Ehhez képest a kommented végig magyar ékezetes, pfff...
:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.12. 08:57:29

@geegee: Azt gondolod, ne tudnank milyen lehetosegek vannak? Azt modnod segito szandek. PErsze. Aki angol kiosztassal ir, annak nyomos oka van.

Igen, tudunk magyar ekezettel irni, ha akarunk. Telefonon tobbnyire azzal is szoktam. De normal billentyuzeten nem szivesen valtok, a fentiekben pedig az ominozus hozzaszolasban teszteltem, mennyi ido alatt tudok begepelni magyar ekezetekkel egy hozzaszolast. HAromszor annyi ido lett a folyamatos javitasok miatt.

London2009 2018.02.12. 10:43:12

@tildy[UK]: nekem eszembe nem jutna magyar ekezetekkel irni. Fogalmam sincs mar, hogy hol vannak az ekezetek, mindenfele jelek meg tudom, hogy az y is meg z is pont fordtiva van. A javaslatot sem ertem. Mi a feneert szerencsetlenkednek a magyar billentyuzettel? Aki akarja, ugyis megerti amit irok, igy is, ugy is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.12. 12:17:34

@tildy[UK]: Oké, akkor ne vedd magadra, én nem mondtam, olyat hogy rajtad ez fog segíteni.Csak unom már olvasni ezt a m@rhaságot, hogy billentyűzethiány miatt nem tud vki magyarul írni.
És én senkinek se mondtam, hogy váltson magyarra, csak szimplán jeleztem, hogy van rá lehetőség, HA VALAKI AKAR.Magától.Egyébként meg tőlem aztán írhat bárki abakuszon is, meg számológépes kvarcórán is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.12. 12:49:54

@London2009: komolyan annyian irunk ekezetek nelkul, de miert pont engem talalt be taga20? szokoevben egyszer irok ide, aki akarja, el tudja olvasni ekezetek nelkul is, akkor meg minek ilyet irogatni, hogy "nem akarok különösebben kötözködni, de magyar billentyűzetet nem lehet kapni arra felé?

kicsit zavar:)"

London2009 2018.02.12. 13:25:55

@geegee: de nem akarunk magyar billentyuzettel irni. Ezt ertsd mar meg. Vakon gepelunk, eleg volt atszokni az angolra vagy akarmilyenre a magyarrol. Eszem agaban sincs szarakodni a magyarral azert, hogy legyenek ekezetek. Igy is teljesen ertheto amit irunk es ez a lenyeg.

London2009 2018.02.12. 13:27:09

@tildy[UK]: ki tudja! Az ekezetek hianya engem egyaltalan nem zavar, viszont a rossz helyesiras igen. Inkabb azokat cseszegetne. Abbol lehetne boven csemegezni.

Arthamyr 2018.02.12. 15:45:48

@London2009: A magyarról nem igazán kell átszokni az angolra, mivel kb. elég leszűkíteni a karakterkészletet. Ezt az átszokást vehetjük a magyar elfelejtésének, ami egyébként nem feltétlenül probléma, ha egyébként valaki civilizáltan szól hozzá.
Aki meg ékezetek nélkül ír, az jobb, ha nem szívózik a helyesírás miatt, bár aki azzal ír, annak sem kéne, kivéve, ha tényleg annyira súlyos és rendszeres, hogy már a tartalom értelmezését is nehézkessé teszi. Nekem pl. nincs magyar helyesírás ellenőrzőm a böngészőben, így tuti van benne hiba vagy mondjuk a hozzászólás közepén elszólít a munka, és amiatt rontom el.

Arthamyr 2018.02.12. 16:12:13

"Zárójeles kitérő: talán érdemes lenne egyszer komolyan megvizsgálni – talán születtek is már ilyen felmérések -, hogy valóban sokat dolgozunk, vagy csak sok időt töltünk a munkahelyünkön / munkahelyeinken, mert a kettő nagyon nem ugyanaz." - Ezt a cégek sem képesek pontosan mérni bizonyos cégméret felett, nem értem, hogy lehetne még annál is nagyobb skálán megvizsgálni.

"Maguk a dánok azt mondják, a kulcs az, hogy az életet a munka fölé helyezik, magyarul nem a munka kedvéért élnek, hanem a minőségi élet kedvéért dolgoznak. És ezt a munkaadók is fontosnak tartják, így sok dán munkahelyen megválaszthatják a dolgozók, hogy mikor kezdjék a napot, és elterjedt az otthonról végzett munka is. " - Ez hol nincs így? Mindenki a minőségi élet kedvéért dolgozna, ha tehetné, senki sem adja ennél lejjebb önszántából.

"Emellett elég nagy a szakadék a gazdagok és a szegények között, a társadalom felső 20 százaléka négyszer annyit keres, mint az alsó ötöde. " - Ez így helyes.

Személyesen? Ahogy öregedtem, úgy javult a munka-magánélet arány (a tökömnek sem kell "egyensúly", én a 0 munkára törekszem), már Magyarországon is. A kiköltözés után közvetlenül kicsit romlott, mivel Írországban a munka igencsak meg van fizetve az otthonihoz képest, meg jó projektek is voltak, így fűtött a lelkesedés, elég sokat dolgoztam. Persze amint az előrelépés útjába akadályok kerültek, nyilván optimalizálni kellett, ezt a munka csökkentésével a legegyszerűbb elérni.
Az út: három műszak gyárban technikusként => szétdolgoztatott fejlesztő garázscégnél (heti 80-100 óra simán befigyelt átlagosan!) => multis melós (nyaralás az előzőhöz képest, nincs kemény meló de itt rájön az ember, hogy a szakmai képességek nem szükséges feltételei az érvényesülésnek) => kiköltözés (kb. mint a multi, csak 2.5x annyi pénz) => munkahelyváltás (kb. 40% plusz lóvé) => szabadúszó otthoni melós (kis bevételcsökkenéssel, viszont napi 2-4 óra otthoni munkával elérve, frankó projekteken). Ez már majdnem nyugdíj, szinte optimális állapot. :)
Tehát a kezdeti állapot és a végső közt óriási javulás, de ez nem csak a határátkelés automatikus hozadéka. A határátkelésből legnagyobbat úgy lehet profitálni, ha az ember távmunkássá tud válni, és nemzetközi fizetést tud elérni a világ tetszőleges helyén élve. Ehhez nagyon hasznos (nem szükséges), de nem elégséges a határátkelés. Aki jó helyre megy, az persze már csak a költözéssel is javíthat a helyzetén, nincs ebben semmi meglepő...

London2009 2018.02.13. 16:31:08

@Arthamyr: akkor mondjuk igy, hogy mar total elszoktam a magyar billentyuzettol. Most pont magyarul potyogok egy cikket, remalom az egesz. A rossz helyesiras meg akkor is zavar. De alapveto dolgokra gondolok mint muszaly es tarsai...

FutureFry 2018.02.13. 19:56:05

@London2009: @Arthamyr: @tildy[UK]: @geegee:

MacOS-en alap a “compose” (aka “dead”) billentyű, azaz amivel alaphelyzetben is lehet ékezetes betűket komponálni. Pl. így az “e” és “’” “összeadódik” és é lesz. Vagy egyes applikációkban a hosszú billentyűzetnyomás előhozza az ékezetes változatot (kicsit hasonlóan ahhoz ahogy a telefonon is) [1]. De ezek szerintem elég hosszadalmas módszerek (mert az ékezetes betűket úgy kell összerakni több egymás utáni - néha sokáig nyomandó - billentyűzetleütéssel).
Szóval e helyett készíthető amerikai (vagy angol) billentyűzettel is egy olyan kiosztás is ahol az ékezetes betűk mondjuk a nem ékezetes változaton/mellett vannak és valamilyen “modifier” billentyű együttes leütésével együtt érhetőek el (pl. command+e = é). Azaz megmarad az eredeti billentyűzetkiosztás, de könnyen elérhetőek lesznek a magyar ékezetes betűk is, anélkül, hogy váltani kellene (vagy “komponálni”). És ez működik Linux/MacOS/Windows alatt is. Egyszer elkészíti az ember a kívánt kiosztást (pl. MacOS-en Ukalele-vel [2], Windows-on a Microsoft Keyboard Layout Creator-ral [3], Linux alatt meg egy kis “low-level” konfigurálással [4] (bár ott is biztos van valami grafikus utility ami segít ebben)) és utána csak ezt kell átmásolni bármilyen olyan gépre is ahol ezt használni szeretnénk.

[1] osxdaily.com/2017/03/22/type-accents-mac-easy/
[2] scripts.sil.org/ukelele
[3] www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22339
[4] tldp.org/HOWTO/Keyboard-and-Console-HOWTO-15.html

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.13. 22:32:10

@FutureFry: ismerem azt a módszert az ékezeteket, de igazad van, macera . De meg mindig egyszerűbb egyáltalán nem váltogatni a kiosztást, ha nem muszáj . Akinek nem tetszik ékezet nélkül , ugorja át. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.02.13. 22:35:31

@Arthamyr: nem egészen , teljesen máshol van pl a zárójel vagy a kötőjel , százalékokról nem is beszélve. Nem fogom a munkahelyi bilit fel matricázni, hogy szünetekben magyar ékezettel írjak hozzászólást. Szerencsére telefonon a t9 nagy segítség.

FutureFry 2018.02.13. 22:49:08

@tildy[UK]: Igen, az első módszer “macerás”, a második viszont csak egyszer: amíg megcsinálja az ember a kiosztást. Utána viszont nem kell váltogatni: az amerikai (vagy angol) kiosztás marad de az ékezetes betűk is könnyen/gyorsan gépelhetőek lesznek (legalább is nekem ez a tapasztalatom).

adg 2018.02.14. 04:28:25

Lassuk be, a srac elerte a celjat. Annyitt kopott be, hogy nincs-e ekezetes bill arrafele, es kommentek tucatjain keresztul fut a tema azota. Tud valamit. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása