oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 02. 06:30,  Tíz dolog, amiért jó Németországban élni 267 komment

2018. január 02. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amiért jó Németországban élni

Nehéz Németországról (is) minden tartományra érvényes listát írni, hiszen hatalmas országról van szó, arról már nem is beszélve, hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Úgyhogy Pink Peitsch mai posztját is nyilván ennek fényében érdemes olvasni, aztán kommentelni. Jöjjön tehát a „Tíz dolog…”-sorozat 2018-as első darabja, Németországról.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

 

nemetorszag_freiburg_foto_pixabay_com_irenestern.jpg

„Érdekes, hogy mindeddig a „Tíz dolog…”-sorozatban nem jelent meg Németországról poszt, pedig sokan vagyunk itt a blog kommentelői közül. Van egy olyan sanda sejtésem, hogy amiatt, mivel egészen eltérő élmények érhetik az embert, attól függően, melyik tartományban él, hiszen helyenként még a törvények is mások (persze, a Bundesnek nem mondanak ellent). 

Na, akkor következzen az én 10-es listám az ország mellett.

1. Az ügyintézés

Elképesztő mennyire egyszerű itt annak, aki a magyar százkarú poliphoz szokott. Gyakorlatilag bemondásra megy nagyon sok dolog, pl. a lakcím bejelentése.

Élénken emlékszem a budapesti jó 2 évvel ezelőtti kálváriámra, ahol a bérleti szerződéstől kezdve a tulaj személyes megjelenéséig mindent kértek.

A mostani lakhelyemen gyakorlatilag 3-4 perc alatt ment, oké, ez egy falu, viszont Stuttgartban sem vártam anno negyedóránál többet. És nem, nem kellett előzetes időpont.

Arról nem is beszélve, hogy bemondásra ment: ez és ez vagyok (oké, itt kellett útlevél), itt és itt lakom, ettől az időpontból. És csókolom. Ennyi. Ja, és ez a magánszektorban hatványozottan érvényesül. Például bankszámlát nyitni nem volt egészen 5 perc. Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom. 

2. A bizalom

Az előzőből adódik. Az állam és hivatalai nem kezelnek sem potenciális bűnözőként, sem megrögzött hazudozóként, sem notórius csalóként. Megvan az alapvető bizalom. Persze, elég egyszer visszaélni vele, és elvágtad magad. De akkor vastagon meg is érdemled.

3. A tervezhető jövő

Pont a napokban kaptam meg a fizetési elszámolásomat. Centre pontosan az is fel van tüntetve, hogy mennyi lenne a nyugdíjam, ha most kérelmezném (persze, nekem már megvan a minimum 5 évem, ami kell egy alap német nyugdíjhoz). 

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra - köztük németországiak is

De ez csak egy példa volt, alapvetően középtávon, 10-15 évre is bátran tervezhet az ember, nincs olyan veszély, hogy egy törvény egyetlen éjszaka változik meg, banánköztársasági módszereket idézve.

4. Elismerés

Nem, az átlag-német sincs oda a „willkommen-kulturért”. Egyáltalán, mint minden társadalom, azokat az „auslandereket” értékelik, akik legalább megpróbálnak beilleszkedni, például a nyelv alapszintű elsajátításával. De értékelik és segítik is általában (persze, bele lehet futni mindenhol ősbunkókba) azt, akin látják, hogy próbálkozik.

5. Korrektség / szakszervezetek

Ezt most elsősorban a munkaadói szempontból mondom. Igen, itt is vannak túlórák, itt is van olyan, hogy berángatnak a szabadnapodról. De ezt kompenzálják is, vagy pénzben vagy plusz szabadnapban.

Természetesen nem maguktól ilyen „jólelkűek” a munkaadók, hanem a szigorú törvényi szabályozás miatt, amelyet be is tartatnak. Persze, itt is belefuthat az ember „bepróbálkozókba”, de elég ilyenkor megemlíteni a vonatkozó törvényi rendeletet, hogy rögtön más legyen a hozzáállás. De a lényeg az, hogy azért alapvetően korrektek ilyen szempontból.

6. A mindennapok politikamentessége 

Ezt szerintem magyaráznom sem kell.

7. A kultúra

Nem mindenkinek egyformán fontos, ezért is került a lista második felére. De tény, hogy aki nem tud legalább hetente valamilyen új kulturális programot találni, még egy német szinten olyan kisvárosban is, mint Freiburg, az nem is akar.

8. Aktív szabadidő

Nagyon sok ingyenes vagy éppen „fillerékért” eltölthető szabadidős programot találhat magának az ember. Már, ha igénye van rá.

9. A táj

Nos, ez azért került a lista végére, mert ugye, nem egységes. Az én személyes listámon a top 3-ban van. Hegyek-tavak-friss levegő-nyáron max 28 fok... fasza! Nekem. :D

10. „Az légy, aki vagy” 

Amíg másokat nem sértesz vele (azért azt szerintem nem kell magyaráznom, hogy hol vannak a jóérzés határai), azt csinálsz, amit akarsz. Nem, nem fognak összeröhögni a hátad mögött, ha 60 évesen is rózsaszín-lila hajjal érzed jól magad, hajrámarinéni! :DDD”

HÍRMONDÓ 

Németország: csodálatos ország, vagy egyre veszélyesebb hely? 

Ha már a poszt Németországról szólt, akkor érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy vajon egy csodálatos országról beszélünk, esetleg azoknak van igazuk, akik szerint túl sok a bűnözés és az erőszak, és egyre többen szakadnak le. Ezt a kérdést ráadásul nem akárki tette fel. 

Szuper ajánlatokkal csábítanak a németek 

Még mindig Németország, annál is inkább, mert miközben Magyarországon nem csitul a munkaerőhiány, a magyarok által rendkívül kedvelt célországok közül több is elég jól hangzó ajánlatokkal csábítja a még otthon élőket. Ilyen például Németország is. 

Indul a Köldökzsinór program 

Január elsejétől még több támogatás jut a magyar családoknak, olyanoknak is, akik külföldön élnek. Elindult például a Köldökzsinór program. 

(Fotó: pixabay.com/IreneStern)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Németország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8013539535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2018.01.03. 04:24:18

@adg: “Szavazni meg nem fogok, majd ha ott elek ujra. Addig itt szavazok.”
+1

@London2009: “Mi kozuk van az en kulfoldi cimemhez? ”
“Oda kuldik az ures lakcimkartyat.”

Üreset, vagy olyat amire az van írva, hogy “külföldi cím” (ahogy @szaszo71(D): mondja)? És személyesen nem lehet átvenni? (És akkor talán nem kell megadni nekik a külföldi címet?)

adg 2018.01.03. 05:10:16

@FutureFry: kulfoldi cim, ez van rairva. Valoszinuleg at lehet venni szemelyesen is, es ha igen, az biztos nem itt a sarkon lenne.
Nem emlekszem amugy pontosan, es most az jutott eszembe, hogy lehet, hogy magyar cimre kuldik ki csak, de kavarognak bennem a dolgok. Valamit kuldtek mar ide is, meg magyar cimre is.
A kolykok utlevelet biztos, hogy ide kuldtek.
Mindegy. Ettol meg nem ertem ezt az oriasi rettegest a cim megadasa miatt. Nyilvan nem fogom updatelgetni koltozesnel, mert annyira nem erdekel, de ha dolgom van veluk, nem fogok a cimem megadasa miatt fosni. Ha nagyon akarjak, ugyis megtudjak.

gabors 2018.01.03. 05:43:02

@FutureFry: "főleg nyugatibb - államok jó részében létezik" egy keletibb allamban (NY) is van ilyen csak itt Proposal-nak hivjak es az elmult valasztason at is ment egy NY allami alkotmany modositas :-)

csak mint info

szaszo71(D) 2018.01.03. 06:06:28

@adg: Nagy tévedés.
1. Az üres lakcímkártyát az okmányirodában a kezedbe adják.
2. Kétlem, hogy más országok propagandaleveleket küldözgetnek a külföldön élő állampolgároknak. Mint ahogy az otthon élők telefonos zaklatása is hungarikim.

FutureFry 2018.01.03. 06:24:36

@gabors: Igen, bár tudtommal ott csak a törvényhozás bocsáthat ilyesmit a szavazók elé, azaz a választópolgárok maguk (pl. aláírásgyűjtéssel) nem tudnak valamilyen módosítást/javaslatot a szavazók elé terjeszteni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 07:08:47

@Arthamyr:

Dehát Németországban pont az ellenkezője zajlik: megvan az alkotmánymódosító többség, de azt az AB bármikor felülírhatja.

Ez abszolút egyedi megoldás. Gyakorlatilag annyi mechanizmus van beépítve rettegesből a népszuverenitás ellen, hogy az üzenet az, hogy a német nép gyerekkorú még, s nem szabad neki engedni semmit szülői felügyelet nélkül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.03. 07:16:31

@szaszo71(D): Igen,ez így van.Közben eszembe is jutott, hogy én egy régi címünket adtam meg.És azért kérik mert jön majd rá egy határozat, mi szerint saját kérésre törölve lettünk az adatbázisból, kvázi kiíratkoztunk az országból.És ez egy ajánlott levél elvileg.
Viszont itt a svédeknél van utánküldés, tehát én megkaptam, de adicső magyar állam nem tudta meg az aktuális címünket.Kecske is, káposzta is... :D

Arthamyr 2018.01.03. 09:01:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A többség és a konszenzus nem azonos fogalmak. Ha 80% támogat egy változtatást, viszont 15% meg bármi áron ellenzi, az többség, de nem konszenzus. Ha "csak" 70% támogatja, de szinte senki sem ellenzi, az már konszenzus.
Nem tartom valószínűnek, hogy egy működő államban alkotmánybíróság az utóbbi esetben közbeavatkozik, míg az előbbi esetekben igen, nagyon helyesen.

"Gyakorlatilag annyi mechanizmus van beépítve rettegesből a népszuverenitás ellen, hogy az üzenet az, hogy a német nép gyerekkorú még, s nem szabad neki engedni semmit szülői felügyelet nélkül. " - Nagyon helyesen. Ha a német népet zavarná ez a szülői felügyelet (és konszenzus is lenne erről), meg lehetne változtatni a rendszert.

Arthamyr 2018.01.03. 09:08:58

@FutureFry: Igazából nagyon jó a népszavazás, ha olcsón és gyorsan meg lehetne valósítani, valamint megfelelően használják az eredményét.
Pl. minden állampolgárnak lenne internete, és lenne képessége biztonságosan használni (a gépe nem egy kryptobánya a tudata nélkül :)).

Az amerikai szavazólapra rakott extra kérdések is jók, mert nem drágák, és garantálják a nagy arányú részvételt is. Azt is feltételezem, hogy nem lehet akármit rárakni, vagy ha igen, akkor az átmegy még valami kontrollon később (pl. Supreme Court?).

kardio1 2018.01.03. 09:10:17

@Herr Géza: jaj! Ezek a végeérhetetlenül hosszú német szavak!

Arthamyr 2018.01.03. 09:10:27

@Herr Géza: Ok, ha így bontják a jogállamot, akkor csak sok sikert tudok kívánni nekik. :)

kardio1 2018.01.03. 09:22:54

@Arthamyr: az a kérdés, mennyire demokratikus államot akarunk. Ez önmagában a többség uralmát jelenti. Ha ezt konszenzusra való hivatkozással csökkented, csökken a demokrácia. Figyelembe véve, hogy mennyi senki által nem megválasztott tényező befolyásolja a döntéseket, a demokrácia igencsak foghíjas a nyugati demokráciákban. Ez nem feltétlenül baj, de erről nem szokás beszélni.

Arthamyr 2018.01.03. 09:31:29

@kardio1: És valószínűleg így élhetőbbek és jobban működnek (a közönséges állampolgárok szempontjából), mintha minden döntést a többség nyers ereje hozna meg. Egyébként milyen ilyen "senki által megválasztott tényező"-re gondolsz?

kardio1 2018.01.03. 09:36:59

@Arthamyr: például a multinacionális cégekre, akiknek a befolyásoló ereje meghaladhatja a kormányokét.

odamondó 2018.01.03. 09:42:46

Németország? Mármint valami olyasmi ahol a német rendőrség a Twitter csatornáján már arabul köszönti az újévet.

2018.01.03. 09:43:09

@Herr Géza: nem akarok vitázni veled, az "Anmeldeformular" - nak valóban nincs olyan rovata. Viszont a bejelentkezéshez - még Baden-Württembergben is - vinned kell :

:"Erforderliche Unterlagen:
- Personalausweis o. Reisepass
- Bescheinigung des Wohnungsgebers
- Ausweise der Familienangehörigen" - ha öket is be akarod
jelenteni.

Bejelentkezés Mietvertrag nélkül nem megy. A Meldeamt nem levelezget a bérbeadóval.

A posztíró bemutatta az útlevelét, tehát nem fiktív alak. A vita tágya csak a bemondásra történö konkrét lakcím bejelentése.

Mindezt ráadásul svábországi tapasztalatból bátorkodom írni. De ha még mindig kétségeid vannak, olvass utána.

Üdv

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 09:43:38

@Arthamyr:

Nem érted, hogy mit írok.

Ha mindenhez konszenzus kellene, egy lépést se lehetne tenni.

Ezért van kialakítva a legtöbb országban a többféle többségek rendszere. Mo-on pl. 4-féle többség van a parlamentben:
- egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők fele + 1, ez kell a legtöbb döntéshez, törvényhez,
- minősített egyszerű többség, azaz az összes képviselő fele + 1, ez kell pl. kormányválasztáshoz és buktatáshoz,
- egyszerű kéthamados többség, azaz a jelenlévő képviselők kétharmada + 1, ez kell a kétharmados törvényekhez,
- minősített kétharmados többség, azaz az összes képviselő kétharmada + 1, ez kell az alkotmányozáshoz.

Most ezt lehetne emelni, akár a 100 %-ig, de korményozhatatlan állapot lenne a vége. Valahol meg kell húzni a határt.

Az AB feladata nem az alkotmányozás, azaz nem szólhat bele az alkotmány megváltoztatásába, csak akkor ha az alkotmányellenesen történt - ez a magyar szabályozás. A német szabályozás szerint viszont beleszólhat akkor is, ha az alkotmányváltoztatás alkotmányosan zajlott - ez abszurd, antidemokratikus, s a népszuverenitást tagadó megoldás.

Arthamyr 2018.01.03. 10:07:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hogyne érteném, amit írsz, csak nem értek vele egyet.
Azt sem mondtam, hogy mindenhez konszenzus kellene, hogy szükséges legyen. Az alkotmánymódosításhoz legyen szükséges.
Tudom, hogy meglep, de vannak dolgok amikbe a társadalom 99.99% egyetért. Pl. ez "Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani. Tilos az emberkereskedelem." - valószínűleg konszenzussal menne át, mentálisan egészséges ember nem vállalná fel az ellenvéleményét nyilvánosan, mert akkor lehet, hogy vele kezdenék az emberelen bánásmód demonstrálását, és hogy az miért is rossz. Ilyesminek van helye az alkotmányban.

"Az AB feladata nem az alkotmányozás, azaz nem szólhat bele az alkotmány megváltoztatásába, csak akkor ha az alkotmányellenesen történt - ez a magyar szabályozás. A német szabályozás szerint viszont beleszólhat akkor is, ha az alkotmányváltoztatás alkotmányosan zajlott - ez abszurd, antidemokratikus, s a népszuverenitást tagadó megoldás." - Ezt kb. harmadszor mondod el, különböző szavakkal. Megértettem elsőre is (és el is fogadtam igaznak). Elmondhatod 10x is, akkor is helyeselni fogom a szegény német nép szuverenitásának ilyen tagadását. Szerintem ez, ha tényleg így van, egy nagyon jó dolog.

Arthamyr 2018.01.03. 10:16:33

@kardio1:
1. Nincsen olyan cég, aminek befolyásoló ereje meghaladja egy kormányét a kormány országában, formális hatalma nincs is ezeknek a cégeknek, ha akarja a kormány megbüntetheti, kitilthatja stb. őket. Persze előfordul, hogy befolyásolnak egy álláspontot, de akkor ezt meg kell vásárolniuk valamilyen formában, és a végső döntés akkor sem az övék. Kierőszakolni nem nagyon tudnak döntéseket, esetleg akkor, ha egy másik, jóval erősebb kormány mögéjük áll.
2. A legbefolyásosabb cégeket többnyire választott emberek csoportja irányítja.

szaszo71(D) 2018.01.03. 10:18:39

@odamondó: Arabul IS. Meg még sok más nyelven.

spinat 2018.01.03. 11:05:53

Azért Freiburg nem éppen "kisváros".☺

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 11:05:59

@Arthamyr:

"Azt sem mondtam, hogy mindenhez konszenzus kellene, hogy szükséges legyen. Az alkotmánymódosításhoz legyen szükséges."

Milyen konszenzus, a kétharmad miért nem elég? Miért kellene egy jogszabályt bebetonozni?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 11:06:15

@Arthamyr:

" Elmondhatod 10x is, akkor is helyeselni fogom a szegény német nép szuverenitásának ilyen tagadását. Szerintem ez, ha tényleg így van, egy nagyon jó dolog."

Oké, de ez az iráni modell, vedd észre. Azaz van egy testület, mely a nép FELETT áll.

Ez persze lehet jó, erről most ne vitázzunk, de ez a népszuverenitás ellenzése.

Szóval ha azt mondja valaki, hogy jó, ha van egy testület, mely a nép felett áll, s nem hazudja ezt demokráciának, azzal semmi gond. De ne keverjük a fogalmakat, s ne maszatoljunk.

A szovjet rendszerben pl. nyíltan ki volt mondva, hogy a népszuverenitás elvére nincs szükség.

Herr Géza 2018.01.03. 11:13:37

@namostmárelég: Jaja, lehet, hogy (nagy)városban kell bérlői igazolás, csakhogy a gyakorlat más vidéken: volt már pár lakcímem (két tartományban is), soha senki ilyet nem kért tőlem. Az a fránya bizalmi elv..... :)

Arthamyr 2018.01.03. 11:39:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Miért kellene, hogy a kétharmad ráerőszakolhassa az akaratát _tetszőleges_ dologban akár a 10%-ra?
Ha meg itt képviseleti demokráciáról beszélsz, pl. magyar parlamenti kétharmadról, akkor még azért is, mert még sima többség (szavazásra jogosultak fele+1) sincs mögötte szükségszerűen.

Arthamyr 2018.01.03. 11:50:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem ismerem behatóan sem az iráni, sem a német törvényeket. Viszont meglepődnék, ha nem lenne különbség gyakorlatban. Erősen gyanítom, hogy míg a német alkotmánybíróság nem avatkozott be aktívan, míg mondjuk az íráni ayatollah igen. És azt is kétlem, hogy a német alkotmánybíróságnak ugyanakkora hatalma lenne, illetve ugyanúgy gyakorolná a hatalmát.
Az meg, hogy ki mit minek hív, kit érdekel? Attól hogy valamit demokráciának hívunk, még nem lesz nemesebb, jobb, nem lesz más.

Másrészt a demokráciában (most maradjunk a tradicionális, széleskörű értelmezésnél, ahol pl. Németország annak számít) a választott képviselők is a nép felett állnak, miután megválasztották őket. Nem nagyon tudom, hogy a szavazó meggondolhatja magát, miután a kedves képviselő mondjuk mégsem azt csinálja, amit megigért, vagy valami olyasmit csinál, amire a szavazó nem gondolt...

paci9 2018.01.03. 12:00:40

Nos, en 13 eve elek Drezdaban, de nekem ugyanazok a benyomasaim voltak az elsö hat pontban leirtakhoz kepest. Termeszetesen mindenhol kicsit mas a bürokracia (en kiprobaltam Angliaban, Ausztiaban is) es mindenhol vannak jol müködö es kevesbe jol müködö elemek a bürokraciaban. Az elmult nehany evben volt dolgom a magyar bürokraciaval is es nem mondanam, hogy az ügyintezes rosszabb Magyarorszagon mint Drezdaban, inkabb az ellenkezöje volt igaz az esetemben.
Az a benyomasom, hogy ezen blogok jelentös reszere hatassal van az a pszichologiaban jol ismert önkentelen önigazolo magatartas amivel a blogolok maguknak is meg akarjak magyarazni miert is döntöttek jol, amikor az adott orszagba költöztek, es ezert kicsit rozsasabban irjak le az adott orszagot.
Az en benyomasom harom külföldi orszagban eltöltött 25 ev alatt az volt hogy mindenhol vannak jo es rossz dolgok, de ha van az embernek normalis fizetese akkor nincs olyan lenyeges külömbseg Magyarorszag es Ausztria, Anglia es Nemetorszag müködese között ami alapjan azt lehetne mondani, hogy ezekben az orszagokban az eletminöseg sokkal jobb (fontos ebben a mondatban a ha!). Az elmult 12 ev tapasztalata alapjan szerintem az egy marha nagy mitosz hogy Nemetorszagban az ügyintezes egyszerü, hogy a nemetek nagy hatasfokkal dolgoznanak, hogy nem lennenek atpolitizalva a felszin alatt, hogy kiszamithato es tervezhetö lenne a jövö (legalabb is az egyetemi/tudomanyos eletben), hogy minden olyan nagyon fair lenne. Termeszetesen elhiszem, hogy a bloggolonak voltak pozitiv meghatarozo elmenyei, nekem is voltak, es most mar jo ideje Nemetorszagban elek, tehat nem mondanam, hogy rossz itt. De en azert lehütenem a kedelyeit annak aki az elsö 6 pontban felsoroltak miatt akarna Nemetorszagba jönni, mert nem biztos hogy ugyanezt eli majd meg.

megvagyhadnagy 2018.01.03. 12:00:54

Hát, nemtom. Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc. Ha lassan gépel az ember akkor 10 perc. Online kitöltesz mindent, időpontot foglalva bemész a bankba aláírni a papírokat. Ennyi.
"Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom. "
Szimpla, arcoskodó, hazugság. Bocs.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 12:01:25

@Arthamyr:

Ne szülessenek akkor törvények se? Legyen mondjuk 90 %-os többség mindenhez? Ez a recept az államcsődhöz,

Emlékezz vissza, 1989-ben az alkotmánymódosításkor kb. 150 törvény lett betéve a kétharmadosak közé, az MSZMP kiharcolta ezt.

Az eredmény a káosz lett: gyakorlatiléag a választott kormány nem tudott kormányozni. Ezért is született az MDF-SZDSZ paktum: az alkotmányt módosították, a kétharmados törvények 90 %.át visszaminősítették feles törvényekre.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 12:01:27

@Arthamyr:

Vagy van népszuverenitás vagy nincs. A népszuverenitás kötelező eleme az alkotmányozási jog. Ezt a német AB bármikor felülírhatja.

Arthamyr 2018.01.03. 12:08:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Ne szülessenek akkor törvények se? Legyen mondjuk 90 %-os többség mindenhez?" - Megint a számba akarsz adni valamit/átesel a ló túloldalára...

Egyébként valóban jó lenne, ha kevesebb törvény születne, és még kevesebb változna meg.

Arthamyr 2018.01.03. 12:17:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Oké, rádhagyom, vagy van népszuverenitás vagy nincs, elfogadom igaznak.

Mondhatod, hogy Németországban sincs, meg Iránban sincs, én ezt rád hagyom. Azt tudom, hogy a német rendszer jó, míg az iráni nem. A Németeknél több szerv van, ami a nép felett áll, de ezek különböző "témákban" dolgoznak (pl. a központi bank nem fog beleszólni az alkotmánybíróság dolgába és fordítva), nem áll egyik a másik felett, tagjai az adott téma szakértői, és választják őket. Az iráni vallási vezetésről nem mondható ez el...

vándor madár 2018.01.03. 12:50:03

Írtam egy kommentet mind a 10 ponthoz, de túl hosszú, nem jelenik meg, úgyhogy most csak egy ponthoz szólok hozzá, mert annak következménye van, ha valaki elhiszi. A többi az mind szubjektívum a hőmérsékleten kívül, úgyhogy akként is kezelendő.

Ami a nyugdíjat illeti, azt már kb. 10x leírtam itt, de még leírom 100x is, bár ezt a témát már elég jól helyretette a namostmárelég nevű kommentelő.

Az Európai Unióban valamely országban egy azaz 1 év biztosítási idő után jár nyugdíj, ha az ember rendelkezik más országban hozzászámolható biztosítási idővel. Ahol egy év a szükséges biztosítási idő, ott értelem szerint nem számolnak hozzá semmit.

Példa 1. Németországban 5 év biztosítási idő szükséges az öregségi nyugdíj jogosultsághoz. Ha Németországban 1 éved van, Svédországban 2 és Spanyolországban 3, akkor megszerezted a német nyugdíjjogosultsághoz szükséges 5 évet, mert a biztosítási időket összeszámítják a jogosultság megszerzéséhez.

Példa 2. Magyarországon 20 év biztosítási idő szükséges az öregségi nyugdíj jogosultsághoz. Ha Magyarországon van 1 év biztosítási időd, máshol meg összesen 19, akkor is kapsz Magyarországból is nyugdíjat arra az egy évre. Nem nyugdíjminimumot fogsz kapni Magyarországról, hanem részarányos nyugdíjat, mondjuk havi ötezer forintot.

Egészen pontosan minden országból csak arra az időre kapsz nyugdíjat, amennyi ideig ott biztosított voltál vagy esetleg alapnyugdíj esetén ott bejelentett lakcímmel rendelkeztél, ha a törvény az ottlakást és nem a biztosítási jogviszonyt írja elő kötelezettségként. De hogy mi lesz akkor, mire te huszonpár év múlva öregségi nyugdíjas leszel, az még a csillagokban áll.

A jogszabályoknak időről időre utána kell nézni, mert azok elég gyakran változnak, miután gyakorlatilag mindenhol problémás a nyugdíjrendszer.

MrBo 2018.01.03. 13:12:43

Megint egy nyugatot idealizáló sztereotípiákon alapuló cikk. Köze sincs a valósághoz!

Németország egyes tartományait elég jól ismerem.
-Lakcímkártyámat itthon nekem kb. 15 percbe került elintéznem egy nyomtatvány előzetes kitöltésével
-Németországban a lakásbérlés intézése ami rémálom (kezes, munkáltatói igazolás, előző bérbeadó ajánlólevele stb.)
-Németországban fejlett demokrácia van, egyfajta naív bizalommal, aminek most megisszák a levét a bevándorlók miatt
-Munkáltatói elismerés (sok multicégnél itthon is van)
-Politikamentesség (ez eléggé vitatható, ők is politizálnak)
-Kisváros vs nagyváros (kulturális szempontból Freiburg sehol sincs Berlinhez vagy Budapesthez képest)
-Szabadidő eltöltés (mindennek megkérik ott is az árát, ráadásul egy kerékpárt sem kapsz 500 EUR alatt)
-Az légy, aki vagy (mindenkit befogadnak hivatalosan, gyakorlatilag lenéznek, főleg, ha nem beszéled magas szinten a nyelvet)

feribácsi 2018.01.03. 13:15:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te csak tudod Bulgáriából. Iván, néha bölcsebb hallgatni!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:15:28

@Arthamyr:

S miért lenne jó, ha elavult törvények szabályoznák az életet?

Arthamyr 2018.01.03. 13:22:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Fogalmam sincs... Ez sem következik abból, amit mondtam. :)

2018.01.03. 13:56:33

@Herr Géza: Mindig neked kell, hogy igazad legyen, nemde?
Te Géza, add már meg a címed, hogy be tudjak oda - bizalmi alapon - jelentkezni a föbérlö/tulajdonos igazolása, engedélye nélkül.

Géza, Te Németországban élsz egyáltalán? :) :)

A törvény az a kétházas faluban is törvény. Senki nem fogja felvállalni a rizikót, pláne nem most. Szép is lenne, ha pl. a migránsok csak úgy találomra és bemondásra hozzád, hozzám vagy XY-hoz bejelentkezhetnének. (Bizalmi elv?!)

2015 novemberétöl, az új Bundesmeldegesetz óta még az egérlyukhoz is Wohnungsgeberbescheinigung kell. A föbérlönek/tulajnak kötelezö kiadni ezt az igazolást, különben birságra számíthat.

Még a saját házamba költözéskor is bizonyítanom kellett adás-vételi szerzödéssel, hogy az enyém, nem pedig csak úgy találomra, bemondásra akarok egy ingalanba beköltözni. Még a saját lányunk, aki már önálló életet él egy másik városban sem tudna a mi beleegyezésünk nélkül hozzánk bejelentkezni.

Úgy látszik, Veled is csak a Rolling Stonesban juthatnánk közös nevezöre, a profilképed kifejezetten tetszik :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:57:18

@Arthamyr:

A szakértőség jó kamuszöveg az antidemokratizmusra. A marxisták szerint pl. az egész politika szakértőség, hiszen nyilván ismerni kell a társadalmi fejlődés objektív törvényeit. Ezért abszurd a nyugati típusú választás, hiszen minek döntenének hozzá nem értők egy szakmai kérdésről? A Pártnak megvan a filozófiai tudása, s képes vezetni a társadalmat, ezt nem elfogadni olyan, mint a csöpögő csaphoz nem vízvezetékszerelőt hívni, hanem demokratikusan kisorsolni ki javítsa meg a csapot,

A liberalizmus talán EGYETLEN pozitív érdeme a népszuverenitás tana. Vicces, hogy most antiliberálisként nekem kell védenem egy liberális ötletet...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 13:57:18

@Arthamyr:

De igen. Hiszen ha mindig hatalmas konszenzus kell, akkor az eredmény: semmi se fog változni, alkalmazkodni az új körülményekhez.

2018.01.03. 13:57:18

@MrBo: Minden egyes pontoddal egyetértek, végre valaki, aki nem hülyíti itt a népet és valós tényeket közöl!!

romanista (törölt) 2018.01.03. 13:57:18

@megvagyhadnagy
"Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc" Muhahaha.
Kamu. Olyat próbálsz megcáfolni, aminek többévtizedes hagyománya van Magyarországon: siralmasan körülményes és lassú ügyintézés.

odamondó 2018.01.03. 13:57:18

@szaszo71(D): is.. És akkor az már rendben van?

2018.01.03. 13:58:12

@vándor madár: Ne izgulj, leírhatod 1000 x is, reménytelen. Aki elsöre nem képes megérteni, annak magyarázhatsz. Sok a téves, félrevezetö poszt és hozzászólás és túl sok "jólinformált" osztja az észt.
De ne add fel, a remény hal meg utoljára :) :) :)

Arthamyr 2018.01.03. 14:17:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Dehogynem, amiben nagy egyetértés van, vagy képesek és hajlandók kompromisszumot kötni.

hummel8 2018.01.03. 14:26:59

@namostmárelég: ha nem tudsz valamit, nem muszaly kioktatni az olvtarsat.... kb 3 evvel ezelöttig Bakororszagbsn siman bekelentkezhettel bemondasra, kurvara nem kertek semmit... legalabbis a Nürnberg/Erlangen regioban... most mar kerik a tulaj alairasat, de aztan ennyi is... eleg ha a tulaj alairja a nyomtatvanyt...

Arthamyr 2018.01.03. 14:31:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nézd, ha neked magyaráznom kell, hogy mennyivel jobb a mai Németország választási, törvényhozási rendszere mint mondjuk anno az NDK-é volt, vagy ha szerinted Németország iráni modellt követ, nincs miről beszélni.

Nem tudom, hogy megvan-e, hogy ha valami nem igaz, az nem jelenti azt, hogy az ellentéte igaz.
Pl. ha valami nem fekete, attól még nem biztos, hogy fehér, lehet piros vagy kék is. Vagy attól, hogy nem lehet egy kétharmados többségnek kontrollálatlanul belegányolni az alkotmányba, még nem jelenti azt, hogy az alkotmány módosíthatatlan és elkerülhetetlenül elavul. Ahogy attól hogy valami nem demokratikus, még nem lesz antidemokratikus (bár ezek már nem feltétlenül egyetemesen elfogadott dolgok, mi az, hogy valami antidemokratikus, hol van ez meghatározva?).

vándor madár 2018.01.03. 14:39:01

@namostmárelég: Most már kell vennem egy térképet, mert biztosan van egy másik Németország is, ahova csak az újkori kivándorlók vándorolnak be.

hummel8 2018.01.03. 14:40:51

@megvagyhadnagy: en pont 4 hete szüntettem meg a regi lakadhiteldzamlamat a CIB-nel... volt rajts meg 5000 Ft. Kb 50 perc volt a szamla lezarasa, majd kifizettek 3700 ftot, a többi kp felveteli dij... azert a nemet tapasztalataim nagysagrendekkel jobbak...

vándor madár 2018.01.03. 14:46:10

@hummel8: "kb 3 evvel ezelöttig Bakororszagbsn siman bekelentkezhettel bemondasra, kurvara nem kertek semmit..."

Gondolom Bajorországról van szó. Bennem pl. állampolgár létemre annyira megbíztak Bajorországban, amit Baden-Württemberghez képest Kánaánnak éltem meg, hogy be sem akartak jelenteni, mert a lakástulajdonosnak külföldi neve volt. Pedig ez nem ebben a migrációs invázióban történt és nem is Ali Ahmad Muhammadnek hívják, hanem európai és ő is ugyan abban a (kis)városban élt, tehát regisztrálva volt ott. Még hogy nem kell semmi a bejelentkezéshez!

És Magyarországon sem azért problémáznak, mert problémázni akarnak, hanem mert túl sok a csaló, akiktől az állam kénytelen megvédeni az ingatlantulajdonosokat. Én ezt a szituációt Mo-n egyáltalán nem szívatásnak ítéltem meg, hanem kifejezetten pozitívnak. De most már nem annyira, mert Mo-n ma már be lehet jelentkezni bérleti szerződéssel a tulajdonos aláírása nélkül.

vándor madár 2018.01.03. 14:51:36

@romanista: "Egy banszámla nyitás nálunk sem több, mint 5 perc" Muhahaha. Kamu. Olyat próbálsz megcáfolni, aminek többévtizedes hagyománya van Magyarországon: siralmasan körülményes és lassú ügyintézés."

Lassan mégis csak kikerül a kommentem mind a 10 pontja ide.

Ami a bankolást illeti, nem éppen az Európai Unió hozta meg az agyatlan törvényt a pénzmosás miatt, ami miatt most száz papírt alá kell írni bankszámla nyitáskor?
Meg azt sem a magyarok találták ki, hogy az US amerikai állampolgárok bankszámláját lejelentik az amerikai hatóságoknak.
Egyébként pedig Mo-n vannak olyan banki szolgáltatások, amit kizárólag magyar állampolgárok vehetnek igénybe.
Ez már három ok, ami csak nekem így hirtelen eszembe jutott, ami miatt is komplikáltak lettek a dolgok. Ez tényleg macerás, de van oka. ÉS máshol is pont így működik. Németországban, de még Svájcban sem bemondásra nyitnak bankszámlát.

Herr Géza 2018.01.03. 14:54:07

@namostmárelég: Köszi a Rolling Stones-t... Biza, itt élek úgy kisebb-nagyobb megszakításokkal majd 30 éve. :D
Fordítsunk a kérdésen: laktál már faluban? Frau Schmidt/Müller simán elfogadja a bejelentölapot a tulaj igazolása nélkül is ( Bundesmeldegesetz ide, vagy oda), legfeljebb a falunapon rákérdez a tulajra, hogy milyenek az új bérlök... Erről beszéltem vala. :D
Utoljára idén májusban intéztem egy magyar ismerősöm bejelentkezését egy Kreisstadtban, lószart sem kértek... Az útlevelek is csak másolatban voltak nálam.
A saját házunkba meg úgy jelentkeztünk be, hogy még hivatalosan a cím (házszám) sem létezett. És nem kértek tulajdoni lapmásolatot, meg egyéb faszságokat, hanem Jucika felhívta Manyikát, hogy akkor most mit csináljon. Manyika meg elmondta, hogy lehet a “rendszert” átbaszni. Lehetett.... :D

Herr Géza 2018.01.03. 14:56:12

@Herr Géza: Na persze, ha szír menekült ( illegális migráncs) lettem volna, akkor nem ilyen lett volna az ügymenet. :D

Herr Géza 2018.01.03. 15:16:52

@Herr Géza: És itt jutott eszembe az utolsó magyarországi bejelentkezésünk esete, amikor a telekmegosztással létrejövő új telket a földhivatal “Kakukkmarci” u. 8/1 alatt vezette be a nyilvántartásba, az építési és használatbavételi engedélyt is így kaptuk meg az önkormányzattól, majd ugyanezen önkormányzat okmányirodája közölte velem a lakcímbejelentéskor, hogy ilyen cím márpedig nincs. Az ugyanis 8/A.... Mindezt olyan stílusban, mintha én akartam volna őket átbaszni. Aztán a (az éppen helyettesítő) postás visszavitte az önkorm. 8/1 címre érkező gk.adókivetését azzal, hogy “nem létező cím”. :D Merthogy a postaládánkra a lakcímkártyán szereplő 8/A-t írtuk ki.

Herr Géza 2018.01.03. 15:35:02

@vándor madár: Látod ezért nincs olyan, hogy “Németországban ez így meg így van”. Nemhogy tartományonként lehet eltérő az “ügymenet”, hanem azon belül is az egyik faluban így, a másikban úgy, a harmadikban meg amúgy mehet akár a dolog....

Herr Géza 2018.01.03. 15:39:07

@MrBo: “Szabadidő eltöltés (mindennek megkérik ott is az árát, ráadásul egy kerékpárt sem kapsz 500 EUR alatt)”
Wtf? Milyen kerékpárt nem kapsz 500 EUR alatt? Ne kábíts már.... Ja, ha te valami márkás konkrét cuccra gondolsz, akkor talán írd azt, de ez így önmagában egy faszság, már bocs...

vándor madár 2018.01.03. 16:00:42

@Herr Géza: Annak tényleg van pozitív hozadéka, hogy Németország decentralizált szövetségi állam, főleg a magyar, de akár a francia erőszakos központosításhoz képest.
Neked nem kell mondanom, hogy Németország soha nem volt egységes, 1871 vált egyáltalán német állammá, de a regionális különbségek a mai napig fennmaradtak. Amire nincs szövetségi törvény, azt itt kár úgy beállítani, mintha az egész országra egyformán érvényes lenne, de ezt a posztolók gyakran nem is tudják. Pl. Mo -n sem kell egy faluban az identitásod igazolására semmilyen dokumentum, mert tudják, hogy ki vagy és azt is, hogy mi jellemző rád.
Mivel az utóbbi időben felgyorsultak az események, rengeteg migráns és Kelet-európai EU-s munkavállaló özönlött be, ezért meg kellett változtatni néhány törvényi szabályozást. Én csak azt tudom hangoztatni, hogy az előírásoknak nézzen mindenki utána, ha ügyet kell neki intézni és ne abból éljen évekig, hogy régen hogy volt, meg Kiss Pista, Julcsa, Panna mit mondott.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

Ezért van szabály erre, mihez kell feles, mihez kétharmados konszenzus.

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 16:07:55

@hummel8: Azt nem tudom, hogy 3 évvel ezelöttig Bakorországban hogy volt. Azt viszont tudom, hogy Németországban hogy müködnek a dolgok. A poszt mostani, nem 3 évvel ezelötti - úgy látom,az olvasás és az értelmezés sem megy, nem csak az írás.

A poszt írója 2 évvel ezelött még Budapesten harcolt a bérleti szerzödésével
Nem az a poszt címe, hogy miért volt jó Németországban élni.
Ez nem egy nosztalgiázó poszt.. A történet nem a régmúltról szól, hogy mi is volt Németországban mielött a magadfajta "gazdasági menekültek" beáramlottak, hanem arról, hogy most milyen az élet ott, miért jó ott élni.

De miröl is beszélsz? Magad írod, hogy "most már kérik a tulaj aláírását "

Egyébként senkit nem oktattam ki, veled meg még csak nem is próbálkoznék, mert ahogy látom, reménytelen eset vagy.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

A kérdés nem ez volt. Hanem az: ha a parlament módosítja az alkotmányt az ehhez szükséges többséggel, azaz MEGVAN A KONSZENZUS, ez után milyen jogon mondja azt az AB, hogy ez a módosítás nincs rendben.

MrBo 2018.01.03. 16:07:55

@Herr Géza: Nem szoktam valótlan dolgokat állítani Herr Géza! Tudja hogy van a mondás! Aki nem hiszi járjon utána! Javasolom a rákeresést a neten! Németországban pont a kerékpár az, ami sokkal többe kerül, mint itthon, igaz sokkal jobb a választék! 500 EUR tól indulnak az árak egyébként.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 16:07:55

@Arthamyr:

A kérdés nem ez volt. Hanem az: ha a parlament módosítja az alkotmányt az ehhez szükséges többséggel, azaz MEGVAN A KONSZENZUS, ez után milyen jogon mondja azt az AB, hogy ez a módosítás nincs rendben.

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 16:43:58

@Herr Géza: Ha olyan faluban jelentkezel be egy új címre , ahol mindenki ismer mindenkit és Te sem vagy idegen ott, akkor el tudom képzelni, hogy akár így is lehet - erös fenntartással persze -. 35 év alatt én csak Frau Schmidttel és Herr Müllerrel találkoztam, Manyika és Jucika valószínüleg vidékre költözött :D

Európai téridő 2018.01.03. 16:44:07

Sanszos, hgy a II. vh. idején fél Európa kifosztásából szerzett "extraprofit" jó része megmaradt nekik. Úgy könnyű...

Arthamyr 2018.01.03. 16:53:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lehet nem ugyanazt értjük konszenzus alatt:
hu.wikipedia.org/wiki/Konszenzus
Az én olvasatomban a "parlament szükséges többsége" még a parlamenten sem belül sem garancia a konszenzusra, a társadalom egészében meg végképp nem. Persze ezt az AB jóváhagyása sem garantálja, de vitathatatlanul növeli az esélyét (ha az AB eléggé független a parlamenttől).

nemecsekerno_007 2018.01.03. 17:18:36

@szaszo71(D): "Aki egyszer is hazalátogat, már adózik. Ne felejtsd el a világbajnok ÁFÁ-t"

... és az biztos fedezi azokat az állami szolgáltatásokat amelyek itt igénybe vesz?

- Aztán a nyugdíjakat meg mi fizessük?
- vagy küldjünk mindenki után egy nyuggert?

jut mindenkinek, még marad is itthon, nem kell aggódni :)

esetleg küldjetek német nyuggert ide, a nyugdíját is lehet ide utalni. Na az már pénz.

2–3 hét Mo.-i költés a l***sz :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 17:18:40

@Arthamyr:

Miért kellene az AB jóváhagyása egy alkotmánymódosításhoz? Ismétlem: ilyen csak Németországban van.

Mi a szükséges konszenzus? 100 % legyen a patlamentben? Akkor káosz lenne, mert nem lehetne kormányozni. Gyakorlatilag azt akarod, hogy minden kormány mögött legyen ott az összes parlamenti párt.

Arthamyr 2018.01.03. 17:48:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem, tisztában vagyok vele, hogy ez nem reális. De azért elvárnám, hogy vegyék figyelembe és tartsák tiszteletben mindenki szempontjait, és törekedjenek az együttműködésre és a fair kompromisszumokra. Annak is örülök, ha van kontroll a parlamenten, és helyeslem, ha tényleg így van Németországban. Elmagyaráztam miért jó ez szerintem.
Hiába írod le ugyanazt a gondolatot sokszor kicsit másképp: "Miért kellene az AB jóváhagyása egy alkotmánymódosításhoz? Ismétlem: ilyen csak Németországban van." - többször elmagyaráztam, hogy ez _szerintem_ miért jó. Szerintem nem is vagyok egyedül a véleményemmel, ha ez olyan nagyon rossz dolog lenne, akkor a németek minden bizonnyal megváltoztatnák...

Mindegy, én belefáradtam, hogy változatos módon leírva ugyanazt a dolgot tolod az arcomba... Ettől nem fog róla megváltozni a véleményem. Egyébként is, egyáltalán nem számít, hogy én mit gondolok az alkotmánybíróság Németországban betöltött szerepére, ahogy az sem, hogy te mit gondolsz róla.

torró 2018.01.03. 17:51:53

Egy nagyon lényeges dolgot mindenki figyelmen kívül hagy! Mikortól beszélhetünk a nyugati demokrácia kialakulásáról, a kapitalizmus, vagyis az ipari forradalomról, az érdekvédelmi szakszervezetek megalakulásáról? az 1800-s évek elejétől. Na emberek! Ki nem járt töri órára? A magántulajdon tiszteletbe tartásáról. Stb! Mi volt nálunk eközben? 48, első világháború, Horty korszak, második világháború, Orosz uralom Rákosi korszak magántulajdon elrablása, Kádár korszak. Csőd! Matek! A Németek már kétszáz éves előnnyel küzdenek, mi 27 éve kínlódunk valami hasonlót alkotni, csak a régi kommunista maradványok nem értenek hozzá! Hirtelen az elvtársak tették meg magukat tulajdonossá, úgy, hogy a Rákosiék alatt elvett tulajdonokat most már végleg kihúzták a az emberek alól. Brávó! És még mindig folytatódik! Ezért tartom abszurdnak, sőt feleslegesnek ezeket a párhuzamokat. Az hogy egyes országok is lehagynak bennünket a keleti szektorból, nos ők nem voltak szemérmesek a rendszer váltásnál, a régi kádereket kirugdalták és 20 évre eltiltották a politikától!. Most mondja valaki a szemembe, hogy nem ez a rövid történet! =1 éves vagyok láttam sok mindent. Most is látom a hülyeségeket. Sajnos, csak az van!

2018.01.03. 17:52:08

@romanista:

Tájékozatlan balek módjára csak a szád jár...
(vagy direkt hazudozol)

pl.
Ugorj már el ide: granitbank.hu

Aztán máris nyithatsz ONLINE!!! 2 perc alatt bankszámlát.

A személy azonosítás is mehet ONLINE (video alapján).

Szóval, be sem kell menned a bankba... manapság már.

Visceroid 2018.01.03. 17:52:49

Ne hazudjatok liberálisok, Németországban nem jó élni, Orbán tekintetes urunk is megmondta, ő megvéd minket a migráncsoktól! Naponta ölnek, erőszakolnak ott, láttam a TV-ben! A híradó is bemondta! Szerencsére minket megvéd a Miniszterelnök ÚR, küldöm is neki a nyugdíjamat a sárga csekkel, amit tegnap hozott a póstás!

szalka240 2018.01.03. 18:12:56

@MrBo: Németországi lakásbérlésben nekem csak az volt a rémálom, mire sikerült időpontot kapnom a lakás megtekintésére. Már a harmadik lakásban vagyok itt Németországban, de kezest még sehol sem kértek. Bajban is lettem volna, mivel nincs itt senkim. Mindössze a munkaszerződésemet tudtam felmutatni, meg elkérték az előző bérbeadó elérhetőségét (az első alkalommal ugye ez sem volt, csak magyar).

A lakcímbejelentéshez én mindig a bérleti szerződést és az útlevelet vittem, ennyi elég volt. Csak a legutóbbi alkalommal volt szívás, mivel ebben a tartományban másképp megy az ügyintézés, így miután kivártam az 1 órás sort a Meldebehördén, közölték velem, hogy külföldiként az Ausländerbehördébe kell mennem.

szalka240 2018.01.03. 18:17:01

@MrBo: Ja és biciklit is lehet már 200EUR-tól kapni a Lidl-Aldi-stb. helyeken akciósan, ha valaki nem akar sok pénzt kiadni, vagy vehet használtat is még olcsóbban.

Arthamyr 2018.01.03. 18:18:19

@tamarisk: Volt szerencsém náluk nyitni nemrég _céges_ számlákat. Na azt nem lehet online, és több mint 2 óra volt 6 számla megnyitása. De ha nem hiszed el, próbáld ki, jó szórakozást, nem hinném, hogy az utóbbi pár hétben ez megváltozott. :) Amúgy a privát számlát tényleg lehet videobankkal nyitni.

torró 2018.01.03. 18:37:19

@torró:
71 Basszus! Tényleg öregszem!

torró 2018.01.03. 18:37:26

Egyébként valóban jobban meg lehet élni náluk. Nekem a keresztlányom családostul, ismerősök, a környezetemben kevés olyan van aki nem dolgozott kint. Én is. Csak én régebben. Hogy ott sem fenékig mindig a tejfel, de azért csak könnyebb.

Herr Géza 2018.01.03. 19:22:16

@namostmárelég: Olyanba jelentkeztem be, ahol nyilván mindenki ismer mindenkit, ám engem senki nem ismert... , oszt elég volt a “bemondás”. Jelzem, nem egyszer... :D

Herr Géza 2018.01.03. 19:32:27

@MrBo: Akkor (miután mobilról nem tudok linkelni) javaslom az idealo.de-t bepötyögni, majd a keresés rovatba beadni, hogy “Fahrrad”, szűrni a min. 26 collra és ár szerint sorba szedni. Csodát fogsz látni: már 200-ért is van bicaj. És ez csak az online vásárlás, bármely hipermarktban kapsz akár ennél olcsóbban is. Én a Decathlonban vettem a lassan 10 éves bicajomat 300-ért, durva napi használat mellett (a magyar biciklinepper már visszatekerte volna a km-órát, ha lenne rajta...:D) kiválóan müxik ma is. És nem is az utolsó (kínai) gagyi. Remélem segíthettem.... :)))(

Herr Géza 2018.01.03. 19:36:40

@szalka240: Ja, a használt, akár komoly márkás bicajról (pl. ebay-kleinanzeigen...) nem is szóltam. Kb. 100 eurótól. A “mindegy, csak guruljon” kategória meg akár ingyen is, csak érte kell menni,

Nagyjo 2018.01.03. 19:41:06

@namostmárelég: Kedves hozzászóló! Eddig nem szóltam hozzá a bejelentéssel kapcsolatos írásokhoz, de mivel nagy a zűr az értelmezésekben,röviden annyi, hogy ha valaki 14 napnál vagyis két hétnél többet tartózkodik Németországban köteles bejelentkezni. 2016 január 1-ig megtehette mindenki ezt valóban bemondásra, kivéve ha a helyi önkormányzat másként nem rendelkezett, mert kérhették a bérleti szerződést, de nem volt kötelező, pontosan azért mert a tulajdonosnak is bejelentési kötelezettsége van! A tulajdonosnak is kötelessége lejelenteni a bérlőt és neki is kettő hete van rá! 2016 január 1-től már valóban be kell mutatni a bérleti szerződést! A sok csaló miatt akik tényleg csak hasraütve jelentkeztek be német lakcímre!

Nagyjo 2018.01.03. 19:41:08

@namostmárelég: Nem jó dátumot írtam! A helyes dátum 2016 november 1

Recensor 2018.01.03. 21:07:56

10 + 1 remek fizetés!

namostmárelég (törölt) 2018.01.03. 21:40:01

@Nagyjo: Korrekt, de a dátum 2015. nov. 1.

Gandosz 2018.01.03. 23:06:33

Ez tök jó, hogy ennyire jó a németeknél, és ez az összehasonlítás is mennyire korrekt, hogy nálunk meg hogy mennyire rossz. Index címlapra való, valóban.

Gandosz 2018.01.03. 23:06:44

@Arthamyr: "szavazók tetszőlegesen kis százaléka elegendő a többséghez, akár a kétharmadhoz is, elég, ha behúzzák az egyéni körzeteket. Simán elég lehet 20-25% is"

Hát ezek az angolok mennyire antidemokratikusak!

Szabványok 2018.01.04. 00:25:55

Ne hazudjatok, Németországban nem jó élni.
Korunk meghatározó sorskérdéséről egy szót sem mertél szólni.
A tévében bemondták, hogy mindenkit megerőszakolnak a migráncsok, és hetente felrobbantják az iszlamisták a karácsonyi vásárokat. Az ügyintézés is bonyolult, mert a migráncsok előnyt élveznek és mindig beállnak a négerek eléd a sorba, de nem szabad szólni nekik. NOGO zónák vannak, ahol nem lehet menni, mindenki áll.
A gazdaság az összeomlás előtti pillanatban van, kizsákmányolják a sorosisták a dolgozókat és bedöntik az országot.
Gyere haza, Orbán, a fidesz és a KDNP megvéd ezektől a veszélyektől, itt jó élni. Országunk jobban teljesít, mert nincsenek migránsok. A gazdaság szárnyal, idén még béremelés is lesz.

somlobodog 2018.01.04. 09:09:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a budos életben nem írtál te erről szakdolgozatot. Legalábbis Magyar jogi karon tuti nem vagy ha igen akkor meg is buktal kB. Még a szakkifejezéseket is helytelenül használod. Egy felmuvelt haverod lehet benyeli ezeket de sokan azért nem. Googleozgass csak tovább, hátha egyszer írsz valami értelmeset is mert ez egy nagy nulla.

Herr Géza 2018.01.04. 10:20:17

Na de hova lett Pink Peitsch????? :D

Herr Géza 2018.01.04. 12:11:51

@MrBo:
“Németország egyes tartományait elég jól ismerem.
-Lakcímkártyámat itthon nekem kb. 15 percbe került elintéznem egy nyomtatvány előzetes kitöltésével”
Mert szted itt mennyi időbe telik?
-“Németországban a lakásbérlés intézése ami rémálom (kezes, munkáltatói igazolás, előző bérbeadó ajánlólevele stb.)”
Kezes? A munkáltatói igazolás meg a korábbi referencia, ( és a kaució) eleve feleslegessé teszi a kezest.
“-Németországban fejlett demokrácia van, egyfajta naív bizalommal, aminek most megisszák a levét a bevándorlók miatt”
Ja, isszuk rendesen... :))))
“-Munkáltatói elismerés (sok multicégnél itthon is van)” És? Mit mondtál ezzel?
“-Politikamentesség (ez eléggé vitatható, ők is politizálnak)” A hétköznapi életben/kommunikációban nagyon nem.
“-Kisváros vs nagyváros (kulturális szempontból Freiburg sehol sincs Berlinhez vagy Budapesthez képest)” Állított bárki is mást?
“-Az légy, aki vagy (mindenkit befogadnak hivatalosan, gyakorlatilag lenéznek, főleg, ha nem beszéled magas szinten a nyelvet)”
Magas szinten? Elég ha látják rajtad, hogy igyekszel... Ellenben ha “gyökér” vagy, beszélhetsz bármilyen szinten németül. Másképp lenne ez pl. Magyarországon? Ja, nem....

kardio1 2018.01.04. 12:59:51

@Arthamyr:
Ad 1:
Már hogyne lenne. Persze nem kell formálisnak lenni. A cégvezetők választása sem értelmezhető demokratikusnak: a szalag melletti munkás és egy felsővezető szava egyforma lenne?

Arthamyr 2018.01.04. 13:10:49

@kardio1: A cégek vezetőit általában a cégek tulajdonosai (részvényesei) választják, a tulajdonrészük arányában.
Mondj egy olyan céget, ami meg tudja fordítani egy működő ország kormányának döntését a cég működési területén kívül, korrupció nélkül, egy erősebb kormány támogatása nélkül, meggyőzés nélkül.

2018.01.04. 20:49:42

@Herr Géza: Vagyok életem, csak megvártam, mig levonul a dühöngő ár :DDD Ugyanis a faszom fog nekiállni vitatkozni egy fikanickkel, aki direkt azért regisztrált, hogy nekem beszóljon. Mellesleg ezek a nyomorult ünnepek eléggé megterhelőek, és még mindig nincs vége, majd csak a jövő héttől csillapodik a roham. Oszt amilyen feszült és rohadtfáradt vagyok még, eküldterm volna a 35-éve-élek-Németországban-már-állampolgár-vagyok fikanicket a jó büdös francba.

Herr Géza 2018.01.05. 00:06:58

@Pink Petsch: Mit is vártál virágszálam (:D) ? Okoselvtárs mindig lesz. Szar az élet errefelé, sok a migráncs, meg minket (migráncs v2.0) nagyon lenéznek. Ja, meg 500 ajró egy bicikli... Karmolom magam ezerrel.

Gandosz 2018.01.05. 06:41:34

@Pink Petsch: namostmareleg korrekt és tényszerű volt

2018.01.05. 07:33:32

@Herr Géza: Hm, hát lényegében még megtisztelő is, hogy direkt miattam regisztrált :DDD Mna húzok, hogy összekaparjam az 500 petákot a bicajra, ami nem könnyü. ilyen lenézett helyzetből ;)))

@Gandosz: Hm, kivéve, hogy rögtön személyeskedéssel inditott, majd nemes egyszerüséggel lehazugozott. Szerintem nekünk teljesen más a felfogásunk a korrektségről, de nem baj.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása