oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. november 22. 06:30,  Hogyan nevezzelek? 235 komment

2017. november 22. 06:30 Határátkelő

Hogyan nevezzelek?

Keresztnevet találni leendő gyermekünknek alaphangon sem egyszerű dolog, és ezt az alaphelyzetet bonyolítja tovább, ha külföldön élünk, nem is beszélve arról, ha nem magyar a párunk. Milyen nevet adjunk külföldön születő gyermekünknek, illetve mi a helyzet akkor, ha annyira tipikusan magyar neve van, ami más országokban nehezen kiejthető? Beszélgessünk ma erről!

Miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

gyerek_baba_szulo_foto_pixabay_com_smpratt90.jpg

Mostanában úgy alakult, hogy több közelebbi s távolabbi ismerősömnél is aktuális lett a „hogyan nevezzelek?” kérdés, ezért gondoltam arra, felvetem témának a névadást, annál is inkább, mert minél többet töpreng rajta az ember, a dolog annál érdekesebb. 

A vezetéknév kérdése 

Már csak azért is, mert a témának hosszú történelme van és az is nagyon érdekes, ez miként változott az évtizedek folyamán. Ma például szerintem már csak kevés emberben merül fel komolyabban, hogy egy új országba érve megváltoztassa a vezetéknevét, még akkor sem, ha hosszú távra tervez. 

Pedig ez mondjuk száz éve abszolút bevett szokás volt a bevándorlók (vagy legalább később a gyermekeik) körében. Ott volt például egy bizonyos Charles Steinweg, aki német hangszerkészítőként érkezett az Egyesült Államokba és változtatta a nevét Steinway-re (nem utolsósorban azért is, mert akkoriban az angol hangszereket jobbnak tartották). 

Mára az ilyen típusú vezetéknév-váltásokból nem sok maradt, aminek egyik ékes példája lehet a svájci mérnök Emil Erich Zellweger, és a számi származású norvég nővér, Kjellfried Irene Andreassen gyermeke, bizonyos Renée Zellweger, akit 100 éve biztosan másképp hívtak volna.

Mára ez a jelenség szinte teljesen eltűnt a nyugati kultúrkörben, a New York Times pár éve megvizsgálta a New York-i névváltoztatási kérelmeket, és több mint 500 beadvány átnyálazása után összesen 6 olyat talált, ami nyilvánvalóan az eredeti családnév (jellemzően latin-amerikai vagy ázsiai) vezetéknév angolosítását célozta. 

A nyilvánvalóan külföldi vezetéknév váltások döntő többségénél házasság miatt adták be a változtatási kérelmet. A szociológusok szerint ennek az az oka, hogy az Egyesült Államok mára annyira multikulturális ország lett, hogy a névváltoztatásnak egyszerűen nincs akkora jelentősége és hatása. 

A keresztnév 

Ennél sokkal érdekesebb a keresztnév kérdése, hiszen egyrészt a vezetéknevétől azért nem szívesen válik meg az ember, meg macerás is, hiszen kérvényeket kell benyújtani, foglalkozni kell vele. A gyereknek viszont így is, úgy is nevet kell adni. 

Csak milyet? 

Több különböző stratégia létezhet, és mielőtt döntünk, ezeket érdemes nagyon alaposan megfontolni, hiszen komoly hatással lehetnek a gyermek életére. Egy egyszerű, könnyen kiejthető név aligha okoz majd bármilyen fejtörést neki, ám egy külföldön nehezebben kiejthető keresztnévvel alaposan meg tudjuk szívatni (most hirtelen a Szabolcs jutott eszembe, nem tudom, miért). 

Alapvetően szerintem legalább 3-4 féle stratégia lehet: 

- olyan nevet választ az ember, ami a legtöbb országban elterjedt és könnyen kiejthető (pl. a Péter, Anna vagy a Mária)

- olyat keres, ami nagyjából minden országban ismert, esetleg az írásmódja különbözik (legyen mondjuk ez a Zsófia) 

- a saját gyökereire, hazájára emlékeztető nevet ad a gyereknek, aztán lesz, ami lesz (a már említett Szabolcs tipikusan ilyen) 

- két különböző keresztnevet ad a gyereknek, egyet-egyet a két ország hagyományai szerint (erre konkrét példát is tudok mondani, hallottam olyanról, aki a Dezső Winston nevet adta gyermekének, ami elsőre kicsit talán furcsa választás, mindamellett vegyespáros házasságról van szó) 

Szóval keresztnevet választani határátkelőként nem is olyan könnyű, hiszen sokkal több dolgot kell figyelembe venni, mint ha valaki Magyarországon ad nevet gyermekének. 

De hogy ne csak a magam elméleteit sorjázzam, felidézném a Norvégiában élő Claire egyik posztját, amiben hasonló témát feszeget. Ebben ő a skandináv országban élő lengyelek példáját hozza fel, ahol a hagyományos lengyel nevet viselő szülők (mondjuk Przemyslaw és Agnieszka) már olyan nevet választanak gyermekeiknek, amivel azok Nyugat-Európában könnyebben boldogulnak (pl. Martin, Anna, Arthur). 

A névválasztás persze kulturális és sokszor vallási kérdés is, ugyanakkor érdekes fényben világítja meg mindkét oldal részéről az integráció kérdését. Egyrészt a befogadó ország is megszokja a számára furcsa hangzású neveket (nem hiszem, hogy lenne londoni iskola, ahol különösebben meglepődnének egy-egy külföldi keresztnéven), ám Claire egy érdekesebb példát is felhoz. 

A Norvégiában élő muszlimok között ugyanis rendkívül elterjedt a Mohammed keresztnév (és ennek különféle változatai), olyannyira hogy gyakran családon belül is viselheti több gyerek egyszerre – a helyzetet aztán egy második keresztnévvel oldják fel. 

Így viszont az iskolában is meg kellett szokni a tanároknak, hogy adott esetben egy osztályban akár több Mohammed is lehet. 

A munkavállalás kérdése 

Van a névadásnak még egy érdekes aspektusa, ez pedig a munkavállalási esélyeké. Megint csak Norvégiát lehet felhozni példaként, ahol a Skandinávián kívüli bevándorlás történelmi léptékkel mérve még mindig egy viszonylag új jelenség. 

„A felnőtt bevándorlók körében itt meglehetősen közismert, hogy még egy állásinterjúig is nehéz lehet eljutni külföldi hangzású névvel, amikor az ember skandinávokkal versenyez. 

Az a közvélekedés, hogy már az első körben kiszórnak a HR-sek, ha furcsa, nem skandináv hangzású a neved. Én annyit azért hozzátennék ehhez, hogy szerintem nem csak a különös név, hanem a norvégiai munkatapasztalat hiánya is hozzájárulhat ehhez. 

Az általam ismert kivételeket azok a nők jelentik, akik egy norvég partner vagy férj kedvéért költöztek ide. Ők sokkal nagyobb sikerről számolnak be, sokkal inkább jelen vannak a munkaerőpiacon, ha a házasságot követően felveszik a férjük nevét. 

Ez egyértelműen azt jelzi a munkaközvetítők vagy a cégek felé, hogy valamennyire már ismerik az itteni kultúrát. Esetleg visszavezethető ahhoz a norvég alapálláshoz is, amely abból indul ki, hogy a norvégok tudják, mit csinálnak, szóval ha egy norvég elvett egy külföldit, akkor az biztosan rendben van. Ez az alapállás aligha más Írországban, Svédországban vagy más helyeken” – írta Claire. 

A keresztnév választása tehát rendkívül árulkodó, nem csak azzal kapcsolatban, milyen jövőt szánnak a szülők a gyermeküknek, de arról is, ők maguk hogyan gondolkodnak a család sorsáról, hol látják önmagukat hosszú távon letelepedni. 

Persze a második generáció dolga már mindig könnyebb, hiszen az adott kultúrában nő fel, ott sajátítja el a társadalom elvárásait, neki az lesz a természetes – névtől függetlenül. 

A kérdés tehát az, hogy ti milyen nevet adnátok gyermeketeknek, vagy hogyan döntöttetek hasonló helyzetben, szerintetek melyik a követendő stratégia?

HÍRMONDÓ 

Végleg itt a karácsonyi szezon 

Ha már forraltbor eladót keresnek (nyilván elsősorban karácsonyi vásárokba) Németországba, akkor letagadni sem lehetne, hogy itt az ünnepi szezon. Persze nem is akarjuk letagadni, pláne, hogy francia sítelepülésre is találtunk ajánlatot. 

Nem fog megállni az elvándorlás 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik belső, munkaerőhiányról szóló tanulmánya szerint a munkabérek növekedése sem állítja majd meg az elvándorlást, ráadásul éppen a legjobban képzettek mennek külföldre. 

Nem lassul az orvosok kivándorlása 

A Magyarországról kivándorló orvosok száma jelen állás szerint stagnál, de így is szép számmal hagyják el az országot, évente csaknem ezren - egyedül a fogorvosok elvándorlásában tapasztalható csökkenés. 

London majd mond valamit, de még titkolózik 

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt beterjeszti javaslatait Brüsszelnek az Európai Unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére. Csak éppen azt nem mondta meg, mi lesz az. 

(Fotó: pixabay.com/smpratt90)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: névadás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413345313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.22. 19:21:28

@Zoole Reloaded: Hm, szeretnél Döncike lenni életed hátralevő netes létében? :PPP

2017.11.22. 19:22:59

@Dikusz: Elképzelhető ;)))

Shaktee 2017.11.22. 19:27:00

@Zoole Reloaded: majd beszélek vele, falufarka :DD

Shaktee 2017.11.22. 19:27:04

@Pink Petsch: reklamálj Kertész Akosnal montreálban.

2017.11.22. 19:27:42

@Zoole Reloaded: Megtenném, de lélepett innen sajna, mostanában ... vagy csak én nem fogtam éppen ki, mert most már én sem lógok itt minden nap.

2017.11.22. 19:30:23

@Swing Gitan: Nem áll szándékomban, csak véleményemet irtam le arról a filmről. Akkor is készültek, meg most is készülnek jó szinészekkel szar filmek. A Makra egyike volt ezeknek. Semmi különös.

zoldzeller 2017.11.22. 19:31:43

@Pink Petsch: na jo, de Jezebel nem volt egy pozitiv szereplo.... raadasul nem tudok elvonatkoztatni a jezebel.com -tol amit mondjuk nagyon szeretek.... de megis csak, na.

2017.11.22. 19:34:57

@Zoole Reloaded: Döcike!!!! Édes egyetlen, elveszett gyermkem!!! Jer, anyai kebledre!!! :DDDDD

SzZoole 2017.11.22. 19:35:26

@Pink Petsch: itt van ö, minden nap olvassa :-)))

zoldzeller 2017.11.22. 19:35:49

@Pink Petsch: na most kozben rajottem, hogy te nem az oszovetsegre gondolsz, hanem Asimov-ra.... hat bevallom nem olvastam sok Asimov regenyt. A sci-fi nem az en vilagom.
Bar Star Warsban most mar nagyon otthon vagyok;)

2017.11.22. 19:38:56

@zoldzeller: Hm, attól függ, a történelem melyik olvasatát tartod számodra elfogadhatónak. Ugyanis Jezabel volt annyira pozitiv szereplő, mint Koppány....
A jezebel.com meg viszont egy teljesen más kérdés, más dimenzió, más korszak, más emberiség .. bár a vágyak olyan sokat nem változtak azóta sem ;)))

SzZoole 2017.11.22. 19:43:55

@Pink Petsch: rohanok, az egyikre rafekszem mig a masikkal betakarozom, de ha jatszok vele, akkor igerem nem viszem messzire :-)))

2017.11.22. 19:44:26

@zoldzeller: Hm, pedig de, én elsősorban az Ószövetségre gondoltam,és az ószövetségi Jezabelre. Csak azért hoztam bele az Asimov-féle szálat, mert eddigi tapasztalataim szerint erre fogékonyabb a népség, mint a vegytiszta Bibliára. pedig a kettő kb. ugyanaz, csak a Biblia nyelvezete kevésbé olvasmányos ;) És az is igaz, hogy a Bibliában mondhatni null komma null a cselekeményt felpörgető párbeszédek aránya :DDD
A Star Warst viszont nagyjából olyan 16 éves korom körül untam meg, és nyilvánitottam magamban kurvagagyinak ... Bocs.

2017.11.22. 19:47:37

@Zoole Reloaded: Te, nem azt mondtam, hogy a szépanyai bokáig érő másodlagos nemi szervekre feküdj rá! :PPPP

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.22. 19:48:30

@Swing Gitan: remélem, megnyugvást ad nekik, amennyire ilyesmi adni tud.

2017.11.22. 20:07:40

@zoldzeller: Azért az valahogyan fura és visszás, hogy az emberiség egy bizonyos része értelmi/lelki/szellemi sikon még mindig figyelembe vesz olyan, mára már rég idejét múlt társadalomtudományi müveket, mint a Biblia, vagy a Korán vagy a Tórák, vagy egyéb hindu, buddhista bármilyen vallási alapú több száz- ezer éves cuccok.
Teljesen felesleges, mivel elavultak. Ahogy a gőzgép is elavult. Igaz, a gőzgép hamarabb, mivel az elavulása látványosabb volt, igy gyorsabban kifutott, mint az "istenhit".
Nem fogják fel nagyon sokan, és itt most milliárdokról beszélünk, hogy a Biblia, a Tórák, a Korán, a buddhista tanok, vagy egyéb vallási alapú "törvények", mind-mind, már a keletkezésük idejében is csak arra szolgáltak, hogy valamennyire kordában tartsák az adott társadalmat. vagy hordát, vagy ősközösséget, vagy éppen a modern értelemben vett államot.
Hiszen nincs "isten", vagy bármi annak nevezhető entitás. Az univerzum van, az ő fizikai (amelyek meghaladják a mai fizikai tudásunkat) törvényeivel. És lehet a villámot Thor pörölyének álmodni, de attól az még csak egy elektromos kisülés.
Mindenre van válasz. Legfeljebb mi nem ismerjük. Még.

kakuto 2017.11.22. 20:08:54

@zoldzeller:

Akkor ha jol ertem ti azert is adtattok oszovetsegi nevet mert zsidok vagytok?
Nincs is ezzel gond. En reformatus vagyok papiron de poganynak tartom magam es probalok olyan magyar nevet valasztani ami keresztenyseg elotti.
A fiamnak sincs jelenleg vallasa pedig a dednagyapja muszlim vezeto londonban. Mondhattak volna hogy ez meg az a feltetel hogy bekeruljek a csaladba de ok szuper nyitottak minden kulturara. Na ez nem mondhato el se a zsidokrol, keresztenyekrol, se a tobbi muszlimrol.

Shaktee 2017.11.22. 20:09:04

@Pink Petsch: Nem filmrol, nem Juhasz Jacint alakitasarol akartal irni, hanem a magyarorszagi korabeli felfogasrol, szelepekrol szerettel volna velemyt mondani.

Makra a Kertesz oneletrajzabol merito konyv volt.

2017.11.22. 20:23:17

@Swing Gitan: Basszus, annyira szeretem azokat az embereket, akik megmondják, hogy én mit szerettem volna. Komolyan, általános iskolai kötelező tananyagnak érzem magam ilyenkor, amikor a tanitó néni úgy vezeti fel Áprilyt, hogy a-költő.azt-szerette-volna-mondani-ezzel-a-versével -hogy ....

zoldzeller 2017.11.22. 20:25:13

@Pink Petsch: Miert lenne elavult? Shakespeare sem elavult, vagy Da Vinci festmenyei sem. A Biblia mint irodalmi mu teljesen rendben van.
A Grimm meseknek is van mondanivaloja, ahogy az Andersen meseknek is.

gabors 2017.11.22. 20:29:25

"és több mint 500 beadvány átnyálazása után összesen 6 olyat talált, ami nyilvánvalóan az eredeti családnév"

nem tudom ezt azert ketlem az allampolgarsagi eskumkor volat 6 an a 200-bol abszolult egyertelmuen a csaladi nevuket valtoztattak meg 3 volt bangladeshi egy valami del amerikai es volt ket azsiai ... (lehet csak nekem volt oriasi szerencsem ilyen napot kiszurni)

Persze lehet a NYT az egyebb kerelmeket nezte vegig mert barki megteheti ezt de igen maceras !!! .. .Ugyanis allampolgarsag megszerzesekor (es hazassagkoteskor) ez ingyen megy ...

Appropo anyosom is megvaltoztatta a nevet Jane Smith-re !!!

Shaktee 2017.11.22. 20:29:36

@Pink Petsch: Bocs, elfeledtem hogy te jobban ismered, hisz ott eltel, s akkor - a magyar állapotokat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.22. 20:34:57

@Pink Petsch: a Biblia sokkal, de sokkal tobb, mint "viselkedesi szabalyok" gyujtemenye. Meg ateistakent is sekelyes igy tekinteni ra ;)
Sokszor mosolygok azon, amikor pszichologusok nagy felfedezeskent irnak le olyan dolgokat, amelyek a Bibliaban mar ott vannak leirva evszazadok/ezredek ota :)

2017.11.22. 20:41:59

@zoldzeller: Úgy értettem az elavultat, hogy az1- 2-3 vagy még több ezer évvel meghatrározott tanok szerint élik ma is a mindennapjaikat bizonyos emberi közösségek.
Holott azok "csak" Alkotmányok voltak - a keresztény Bibliától a muszlim Koránig-, amelyek fontosak ugyan, de nem kőbe vésettek. Ha a társadalmi berendezkedés meghaladja őket, akkor változtatni kell. Ehellyett ezek valahogy "begyepesedtek", bár szerencsére az emberi társadalom egyre kisebb százakékánál. (persze, ez nem vigasztalja a fennmaradó pár százalékot, ami több tizmillió, esetemnként milliárd embert érint a hülyeségi skála legmagasabb fokozatán szenvedőként ...)
A Bibliát, a Koránt és a többi vallási "szentirást" azért találták ki anno az arra képesek, mert nem ismerték az alkotmány szót, illetve a természet törvényeit sem igazán. Ezekkel irányitották a tömegeket, amelytől ők sem voltak sokkal értelmesebbek. Nem is lehettek. Koruk gyermekei voltak.
Ez rohadt egyszerü. Már ha képes valaki azt belátni, hogy tényleg nincs isten. Egyik fajtája sem.

2017.11.22. 20:43:32

@Swing Gitan: Bocs, elfeledtem, hogy csak akkor van jogom azt mondani, hogy egy tetőszerkezet szar, mert beesik az eső, ha ács vagyok ...

zoldzeller 2017.11.22. 20:47:13

@Pink Petsch: Star Wars - ha lennenek fiaid akkor ertened a nyomorom;))

zoldzeller 2017.11.22. 20:50:21

@kakuto: igy ertem, hogy miert valasztottatok direkt pogany nevet.

2017.11.22. 20:52:30

@Zsuzsi65: Persze, lehet "lelki megnyugvást lelni általa", akinek éppen arra van szüksége. Ezt megteheti bármely irodalmi müvel is. Én például, ha rohadt stresszes időszakom van, akkor Grimm meséket olvasok. Évszázadokon keresztül viszont nem volt más a keresztény kultúrkörben, mint a Biblia és "értelmezései".
Azért mert sokan használják viszont, nem biztos, hogy mindenkinek megfelel ... és hál'istennek (figyu! oximoron! :DDD), már nem is kötelezől mint még nagyanyámnak volt. Ehhez akarsz visszatérni? ott vannak neked a mormonok .. hajrá! Bár már ők is sokat lazultak, és Smith vakszeg a maiakat kiátkozná ...

gabors 2017.11.22. 20:54:13

velvet.hu/gumicukor/2017/11/22/julia_stiles_olyan_fura_nevet_adott_a_gyerekenek_hogy_meg_a_nagyik_is_kiborultak/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Annak aki nem akar "klikkolni" a kisfiu neve:

Strummer Newcomb Cook

ja J-Z Beyonce sem szaroztak valami mindenappi nevekkel :

Rumi es Sir Carter

2017.11.22. 20:54:31

@zoldzeller: Oké, minden erre vonatkozót visszavontam ;)))

somlobodog 2017.11.22. 21:18:22

@LepesMez: a neve miatt sztem senki nem lesz különleges. Főleg hogy 20 év múlva pl 6000 rikardo lesz majd a munkaeropiacon (vagy lehet ott pont nem)... Ez olyan mint mikor valakinek zöld haja van. Azt hiszi különleges és nonkonform. Ja. Rajta kívül kB 30millio embernek van zöld haja. Mondjuk ha valaki zöld hajú és rikardo... Az már elég ütős lehet

2017.11.22. 21:27:23

@somlobodog: Már bocs, de 95-ben a vársomban egyedül nekem volt zöld hajam, ráadásul kétoldalt teljesen felnyirt.
Mnaaaa, akkor tanitottam angolt középsuliban :DDD

Dikusz 2017.11.22. 21:39:39

@zoldzeller: most ez a mánia a fiúknál, harminc éve a
G.I. Joe-figurák voltak a menők:)

zoldzeller 2017.11.22. 21:46:57

@Dikusz:nalunk minden a lego korul szervezodik. 3 eve a Ninjago volt a kedvenc, most SW. Kivancsi vagyok ez utan mi jon.

SzZoole 2017.11.22. 21:59:56

@Dikusz: @zoldzeller:
Nevetni fogtok, de a SW nekem is nagy kedvenc, pedig 43 múltam, megvan a star wars blu ray box set complete saga és alig várom, hogy december 14.-én az itteni moziban megjelenjen :-))

zoldzeller 2017.11.22. 22:10:54

@Zoole Reloaded: A ferjem is imadja. Kepesek ujra es ujra nezni a fiukkal. Tavaly a szulinapjara a destroyert kapta legobol tolem:)

SzZoole 2017.11.22. 22:27:32

@zoldzeller: Lego, azért annyira nem :-)

Mrs. Clayton 2017.11.22. 22:31:55

@kisrumpf: elore gondolkodtak, tenyleg. Mondjuk nem Caoilfhoinnnak hivnak, nem igy ertettem, akkor inkabb ugy mondom, hogy katolikus. Az angoloknal nagyon ritka. A lenyeg, hogy tok mindegy h angolul ertelmes nev, nem ugy mint az Erzsebet vagy Ibolya. Ha magyarul mondom fogalmuk sincs hogyan hivnak, muszaj vagyok a megfelelo hangsullyal angolul ejteni, ami viszont nem a nevem. Roviditve meg raadasul ferfi nev...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.22. 22:44:54

@Zoole Reloaded: a kamaszkorom azzal telt. Aztan az egyik elkurvult resz utan elmaradtam... utol kellene erni a sorozatot.... majd egyszer.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.22. 23:00:23

@Mrs. Clayton: :-) Vert izzadtam, mire megtanultam ismerosok/kollegak nevet leirni... Adhaimhin, ez meg az egyszerubbek koze tartozott. .. aztan Sadhbh, Orfhlaith, Meadhbh s hasonlok, gaelul irjak oket, jajj.

Kedvencem Saoirse es Caoimhe.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.22. 23:06:20

@Pink Petsch: a mormonok nem keresztenyek, hanem egy cult...ne vegyuk egy kalap ala oket:)

somlobodog 2017.11.22. 23:10:36

@Pink Petsch: na ebbe belenyultam:) de rikardo tuti nem voltál:)

somlobodog 2017.11.22. 23:10:39

@Pink Petsch: kiváló gondolat. Egyetértek. Sosem értettem a valláshoz vonzodast. Illetve értem a lelektanat de valahol nem fér a fejembe az egész. Pedig hittanra is jártam:)

Dikusz 2017.11.22. 23:20:24

@Zoole Reloaded: @zoldzeller: ezeket a mostani filmeket/figurákat már nem ismerem.

A G.I. Joe-figurák nem filmszereplők voltak, hanem kis műanyag bábuk, bár ezt biztos tudjátok ti is. Abban az időben nem sok ilyen volt, de a 8-10 éves kissrácoknál ez volt a sztár, és jó drága is volt.

Meg a '90-es évek elején jött be az albumba való matricagyűjtögetés. Ott a menő a kiskamaszoknál az NBA-sztáros album volt. Eszméletlen boltolás ment a suliban, egy-egy Magic Johnson/Scottie Pipen/ Michael Jordan matricáért három másikat adtak.
Valamelyik csatornán meg hetente egyszer adtak NBA-összefoglalót jó későn, én vettem föl videóra, majd lefordultam a székről az álmosságtól, mert a lényeget, a 10 legjobb zsákolást a végére hagyták. Még most is megvannak a videókazetták, nagy kincs az :)

2017.11.22. 23:34:45

@Zsuzsi65: Najó, de keresztény "cult", bármit is jelentsen ez az amcsi szlengben ....

kék madár 2017.11.22. 23:38:52

@Zsuzsi65: pedig a mormonok keresztenyeknek tartjak magukat

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.22. 23:40:11

@Pink Petsch: :) a ketto kizarja egymast :) v kereszteny, vagy cult

2017.11.22. 23:40:59

@Dikusz: Bizony, 100 év múlva a dédunokád rahedli sok pénzt fog keresni velük, úgyhogy csak tartogasd ... ;)))
-És ez nem vicc ....

kék madár 2017.11.22. 23:45:22

@Pink Petsch: "Hiszen nincs "isten"
hat aki ezt igy kijelenti, az tud valamit. es o az Isten. Viszont a kijelentese akkor tevedes, es akkor megse o az Isten, mert Isten nem teved. Ez esetben viszont igaza volt es akkor meg....

Dikusz 2017.11.22. 23:46:04

@Pink Petsch: Ezeket már a Zoli fiam őrzi, félti rendesen, meg a mecsóit is.
Van egy kis felhúzhatós autó (kb 15 cm-es, működőképes), valami angol gyártmány. Több, mint 80 éves, még édesapámé volt:)))

2017.11.22. 23:47:15

@kék madár: Hagyd már, elsőéves tananyag ... igen ... politikai filozófiából! Képzeld, van ilyen tárgy is! :DDDD

kék madár 2017.11.22. 23:50:31

@Pink Petsch: bocs, majd keresek valamit a masodik evbol is

zoldzeller 2017.11.22. 23:54:21

@Dikusz: En ket gotz babat is orizgettem a lanyomnak;)) Nem lett volna ellenemre ha a fiuk jatszanak veluk, de nem erdekelte oket.

2017.11.22. 23:54:36

@Zsuzsi65: Hát, nagyon nem, mármint a jó öreg kontinentális értlemezésben, hiszen lehet egy szekta is keresztény. Kérdezd csak meg a reformátusokat erről.
De mellesleg, azért mo dtam, hogy "amcsi" lértelmezésben, mert nálatok néha a tej is fekete. Főleg akkor, ha nem is ....

2017.11.23. 00:02:20

@kék madár: Onnan meg nem találsz .... ;)) Az isten-mitosz kérdését és befolyásást a különböző társadalmakra már elsőévben letudtuk, mint a manipulálás egyik legősibb, és legprimitivebb módszerét.
Mostanra továbbfejlesztették otthon, ahogy hallom, és neve is lett az antikrisztusnak, mégpedig Soros.
És akármennyire is érzed magad megbántva, mert esetleg úgy gondolod, nem tisztelem a te isten hitedet, ebben tévedsz. A te hitedet tisztelem. Amit mélységesen megvetek és kigúnyolok, az a mindenkori hatalom visszaélése ezzel a hittel. Sokan nem tudnak különbséget tenni ... rémisztően sokan ....

kék madár 2017.11.23. 00:04:11

@Én és Énke: ez ez tenyleg igy van, kepesek voltak egy utkeresztezodest vagy fat ugy elnevezni, az a hely, ahol eszembe jutott hogy otthon hagytam a cipofuzomet, amikor eleredt az eso. Raertek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.23. 00:06:06

@Pink Petsch: teny, hogy a defniiciot kell pontositani. En a .2. es 3.ertelemben hasznalt "cult"-rol beszelek a mormonokkal kapcsolatban. Ok nem keresztenyek abban az ertelemben, hogy nem valljak ugyanazokat a tanokat, mint a keresztenyek (bar sok mindent kolcsonvettek a kereszteny vallasbol)

kék madár 2017.11.23. 00:06:43

@Pink Petsch: valamit felreertesz, nem vagyok megbantva. Es bar nem ide tartozik, szigoruan veve nem hiszek Istenben de sokkal erosebb bennem az, hogy kevesnek gondolom magamat ahhoz, hogy megkerdojelezzem a létét (szemben veled :) sokkal inkabb elfogadom, hogy van, csak nem tudom, milyen formaban.

2017.11.23. 00:11:21

@Zsuzsi65: Hm, akkor végeredményben mégiscsak keresztények .... Már, ha nem vagy dogmatikus ...

2017.11.23. 00:18:54

@kék madár: Oké, bocs, de tényleg senkit sem akarok a hitében megbántani, vagydepláne korlátozni, akár egy kommentben is. Felőlem, a Mikulásban is, amig elvan magával és a hasonló eszmerendszerben hivő társaival, anélkül, hogy bárkit zavarnának. Mindenki abban hisz, amiben akar, vagy amire a neveltetése, vagy jobb esetben a képzelete, még jobb esetben a tudása predesztinálja.
Csak ne legyen kötelező ;))))
Hm, és akkor kissé személyesebbre véve, akkor fogalmazzunk úgy, hogy az én személyes hitem szerint nincs isten. Semmilyen sem, egyik sem. Akik/amik viszont tutira vannak, nálunk jóval fejlettebb, és nálunk jóval primitivebb civilizációk. Persze, nem feltétlenül a szénre épülve, mint mi, szóval, a humanoid jelleg eléggé kétséges. De az értelem ugye, nem ettől függ ....

gabors 2017.11.23. 00:33:32

@Zsuzsi65: " keresztenyek, hanem egy cult." ugyan olyan kult mint a khatholikusok csak kisebb semmi kulonbseg .. vagy barmelyik born-again X-edik babtista biszbasz

gabors 2017.11.23. 00:37:14

@Zsuzsi65: "a ketto kizarja egymast :) v kereszteny, vagy cult " egyszemelyi kultusz (cult ) mindaketto nem az szamit hogy hanyan hiszik ... minden vallas egy "cult" semmi tobb

gabors 2017.11.23. 00:42:28

@kék madár: "hat aki ezt igy kijelenti, az tud valamit. es o az Isten."

gyakran probalt logikai erveles a gond az hogy a felso idezet viszont NEM tekintheto alapbol igaznak ezert a cafolatan keresztul levezetett "bizonyitas" sajnos alaptalan :-)

de nem akarlkal meggyozni ...

de ez egy olyan kozepes szintu "talking point" isten tagadok ellen es gyakran ismetelgetik teologian :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.23. 00:44:30

Mormonism teaches doctrines that are in direct contradiction to the essentials of the Christian faith. it denies the true nature of God, the true nature of Christ, and the true nature of salvation. In fact, if you want to know what the Bible says are the essential doctrines, then check out the article "essential doctrines of Christianity." that article lists out the Scriptures that tell us what the essentials of the faith are. Mormonism clearly contradicts those essentials.

The Mormons will claim they are Christians because they say they follow the Jesus of the Bible, in reality, they are following a false Christ. Jesus is not the brother of the devil as Mormonism teaches. Jesus is the second person of the Trinity. Jesus did not atone for our sins in the garden of Gethsemane as Mormonism teaches2. Instead, he did it on the cross (1 Peter 2:24).

Finally, we do not hate the Mormons, and we pray for their repentance, that they would stop believing in false gods. We want them to believe in the true God and the true Christ and the true gospel. But, unfortunately, Mormonism has deceived millions of people and it is most definitely not Christian. Mormonism is a non-Christian cult.
carm.org/is-mormonism-cult

kék madár 2017.11.23. 00:47:31

@Pink Petsch: a vallasbol en is kiabrandultam, mar ezelott is, hogy sok 10 millio magat erkolcsileg feljebbvalonak tarto melyen vallasos szentfazek Amerikaban a deli allamokban megszavazott elnoknek egy szexualis es fehergalloros bunozot, aki mellesleg agyilag se szazas, most meg egy pedofilt fognak bejutni a szenatusba. Nem tartozik ide, de mindenhol elmondom :)

kék madár 2017.11.23. 00:48:23

@gabors: kar vitazni velem ezen, csak viccnek szantam.

FutureFry 2017.11.23. 00:50:33

@Pink Petsch: @kakuto: @P.Elliot:
Nemrég pont ide írtam meg, hogy Ausztráliában a sivatag közepén (Ulurutól nem túl messze) van egy - benszülött nevén - Attila nevű hegy:
en.wikipedia.org/wiki/Mount_Conner

Egyébként Amerikában (főleg “vidéken”) még mindig elég nagy csodálkozást vált ki ha valakit így hívnak (barbár hun hordák agresszív uralkodójára asszociálnak róla (gondolom filmek alapján))

FutureFry 2017.11.23. 00:54:15

@Zsuzsi65:
“… we pray for their repentance, that they would stop believing in false gods. …”

“We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further.”
- Richard Dawkins, The God Delusion

gabors 2017.11.23. 01:08:30

@kék madár: "@gabors: kar vitazni velem ezen, csak viccnek szantam. " akkor bocs de pontosan olyan volt mint a mormon es jehovista isten bizonyitas :-) lehet pont ezert vicc :-))

gabors 2017.11.23. 01:12:33

@Zsuzsi65: mar bocs ezt amit beideztel valami bizonyitaknak szantad ?? mire es ki altal valami christan research ?? azt hittem valami scientist vagy ??? es bibiliai idezetekkel elintezni hogy a masik egy cult ??? ez nagyon gyenge..

Ha azt mondog hogy a Khatholikus egyhaz SZERINT egy cult azt elhiszem kb ugyan ezt hiszem roluk

gabors 2017.11.23. 01:17:23

@kék madár: "Amerikaban a deli allamokban megszavazott elnoknek egy szexualis es fehergalloros bunozot, " Ez meg semmi amint irod lesz egy szenator is (de ahol session lehetett szenator semmi sem lehetetlen) foleg hogy az ellenfel a Kux Klux Clan tagot jutatott bortonbe ezert is mondta a bunozo hogy weak on crime olyan gyenge volt hogy fekete kislanyokat gyilkolo Clan tagokat sikerult bortonbe jutattnia... kell ilyen a feher keresztenyeknek ???

FutureFry 2017.11.23. 01:20:02

@kakuto:
“Nekem tetszett a Nimrod is, de az amcsi szlengben ostobat jelent”

Antal Nimród Los Angesben született, ennek ellenére nevezték el így szülei (nem tudom mennyire voltak járatosak az amerikai szlengben). Amikor a Tonight Show-ban Jay Leno kérdezte (kicsit röhigcsélve), hogy mégis ez hogy, akkor mondta, hogy csak Nim-nek becézik a kollegák, így nem olyan problémás.

gabors 2017.11.23. 01:24:26

@kék madár: "Amerikaban a deli allamokban megszavazott elnoknek egy szexualis es fehergalloros bunozot, " azert legyel oszinte ... NEM CSAK deli allamok a teljesseg igenye nelkul Idaho, North Dakota, South Dakota Wisconsin, Pennsylvania, Montana, Wyoming, Nebaska, Iowa, Michingan, Ohio, Indiana ... ezek EGYIKE SEM DELI allam sot van benne outright yankee !!!

adg 2017.11.23. 03:16:40

@libslobsi fuszal: rozsa sandor fiu volt, nem? Szoval?

Shaktee 2017.11.23. 06:28:40

@Pink Petsch: te soha nem imádkoztál amikor a beteg öregapádat ápoltad?

kék madár 2017.11.23. 07:25:43

@gabors: de azok az allamok nem ilyen elvakultan vallasosak es most az volt a tema

Dikusz 2017.11.23. 07:37:05

@adg: Demjén Rózsi is az.
És nem mellesleg nagyon jó zenész.

Dikusz 2017.11.23. 08:33:16

@libslobsi fuszal: ezt pontosan tudom:)
A Rózsi nevet a közönség adományozta neki nagy szeretettel:)

puhacica 2017.11.23. 09:33:24

@Zoole Reloaded: ez egy "Horvatorszag es Balkan korut" ajanlat, ott virit benne Budapest. a buszke magyarok Europa sziveben...

puhacica 2017.11.23. 09:39:08

@Dikusz: ezt viszont nem pontosan tudod, igaz, en meg sehogy nem tudtam, csak utanaolvastam :)
"2006 márciusában a Heti Válaszban az újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy becenevének története egészen a vészkorszakig nyúlik vissza, ugyanis akkoriban a nyilasok a „rózsi” szót használták a „rohadt zsidó” rövidítéseként. Később az általános iskolás zsidó osztálytársai nevezték el így, mivel elmondása szerint neki volt közöttük a „legnagyobb” orra."

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.23. 09:47:28

@Zoole Reloaded: jaj ne tedd. Köszönöm, de ne. Így is van egy vagon film amit meg kellene nézni. Sort fogok rájuk keríteni, ígérem!

Dikusz 2017.11.23. 10:11:29

@libslobsi fuszal: én tényleg egész más okot tudtam, hogy miért kapta a közönségtől ezt a becenevet, szerintem alaptalanul.
Nevezetesen azért, mert olyan nőies volt...

puhacica 2017.11.23. 10:33:06

@Dikusz: en semmit nem tudtam rola, hogy miert ez lett a beceneve, csak most utananeztem es mivel ezt o nyilatkozta, gondoltam csak igaz lehet.

Dikusz 2017.11.23. 10:50:21

@libslobsi fuszal: Abban az időben voltam ('70-es évek) fiatal, amikor Bergendy-ben, és a V'Moto-Rock (ezt a zenét nem szerettem) zenekarokban játszott.
Lehet én voltam túl naiv tizenévesen, de ezt a magyarázatot amit mondott nem is hallottam. Nem volt ez akkoriban téma, és divat sem volt emlegetni.
Talán olvassa valaki, aki szintén akkor volt fiatal, érdekelne más mit tud, miért kapta a "Rózsi" becenevet.

Hari Seldon 2 2017.11.23. 11:00:15

@Demi78:
Akkor ugyanúgy vagytok mint nálunk a Melinda lányunk. Az iskolában megtanulta, hogy Mélindának kell írni... :-)

Taxomükke (UK) 2017.11.23. 13:28:57

@tanato: Na jo, de o szegeny nem normalis.

adg 2017.11.25. 02:40:45

@Din Serpahis: na eljutottam a dezsomailig, tenyleg jo. Most tartok a kavefozonel. Koszi :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása