oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 01. 06:30,  Megtapasztalni a külföldi vagyok érzést 72 komment

2017. október 01. 06:30 Határátkelő

Megtapasztalni a külföldi vagyok érzést

Aligha kell ezen a blogon részletezni, milyen a címben megfogalmazott érzés, ám most csavarunk egyet rajta, mert sokkal inkább arról lesz, milyen az, amikor ezt az ember nem közvetlenül önmagán éli meg, hanem egy ismerősön keresztül. Na, ez így lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik, de mindjárt kibogozzuk. Emellett megnézzük, hogyan áll a svéd állam a sokszínűséghez, végül pedig egy egészen érdekes és jópofa holland hagyománnyal zárjuk a blogajánlót.

nemetorszag_foto_unsplash_com_sagardani.jpg(Fotó: unsplash/sagardani)

Kezdjük akkor Németországban ezzel a bizonyos külföldi érzéssel, amit Gabuschka, a Frankfurti mesék blog szerzője tapasztalt meg – nem a saját bőrén. Mindjárt kiderül, miről van szó.

„Péntek estére megbeszéltünk egy vacsorát az utca túloldalán található Bella Vista nevű olasz étterembe. A hely általában dugig van minden nap, így foglaltunk egy asztalt este hét órára a frissen, két hete házasodott német-olasz házaspár barátunkkal, Klausszal és Jovannával. Nem ez az igazi nevük, de tulajdonképpen a név nem is olyan lényeges a sztori szempontjából. 

Bátor döntés volt Jovannát az olasz étterembe meginvitálni, mert korábban mindig azt mondta, hogy Németországban nem szeretne olasz étteremben enni. Ettől függetlenül úgy gondoltuk, hogy ez hely, a finom ételek és borok, no meg az igazi olasz tulajdonos majd Jovannának is fog tetszeni. 

Az este kellemesen telt, beszélgettünk, csendes étkezésünket csak néha zavarta meg a másik asztalnál ülő hangos társaság, akik már az első pohár boruk felszolgálása előtt úgy nyerítettek és vihogtak mint egy csapat hiéna. 

Később meg azt hittem, hogy felállok, és utat engedek a birkatermészetem ellenére felmerült bűnös gondolatnak, és belenyomom azt a nevető kis szájukat a spagettijükbe. Végül inkább ülve maradtam. (...) 

A kellemes vacsoránk után átugrottunk egy italra egy közeli bárba. A bár egyik sarkában találkoztunk két másik ismerőssel, leültünk hozzájuk beszélgetni, mindenki rendelt valamit inni, én ugye a juice koktélomat, trécseltünk, Jovanna adott nekem néhány nagyon egyszerű tészta receptet, elmesélte, hogy mit hogyan csináljak, gyorsan finomat jeligére. 

Éppen a padlizsános tésztában merültünk el, amikor megjelent három ember az asztalunknál, az egyik barátunk távoli ismerősei. Azt hiszem volt egy közös ismerősük és egyszer találkoztak, ennek ellenére a leghangosabb úgy üdvözölte, mint rég nem látott bátyját. De lehet a fejembe szállt addigra az ivólé és félreértettem a kapcsolati státuszukat. 

A leghangosabb srác, kanyarba fésült hajjal, sötét farmerban, ingben és pulóverben tolta a smart casual-t, hangosan üdvözölt mindenkit. Jovannának mondta a magáét németül a bemutatkozása alatt, amíg nem szóltak neki, hogy ő azt sajnos nem érti, mert olasz. 

Erre elkezdett spanyolul magyarázni, vagyis próbálta volna, de három szónál többet nem tudott, erre ő is hamar rájött, és nevetett egyet, hogy hahaha ez spanyol volt. Az asztal meg csak pillázott, hogy most mi is történik itt, ki ez, mit akar itt és miért nem ül már le a valagára. Olyan volt, mint Gaston az egyik Disney mesében. 

Helyette ment tovább, én következtem, a mutatóujját tolta a szemem közé üdvözlésképpen, hogy megkérdezze én beszélek-e németül. Jó estét neked is te kis csíra. Igen, feleltem udvariasan. Amíg lezavarta hasonlóan mulatságos stílusban az asztal másik felét, szemügyre vettem a kis csendes barátnőjét, akiről a félhomály miatt először nem is tudtam eldönteni, hogy egy kislány vagy egy felnőtt ember. (...) 

Kicsit nyugi lett, Gaston is elcsendesedett, mi egyébként is az asztal túloldalán ültünk, így egy ideig kimaradtunk a performanszból. Nyugalmából csak az borította ki nagyon gyorsan, amikor rájött, hogy az a bizonyos olasz esküvő, amelyen mindenki részt vett, az Jovanna és Klaus esküvője volt. Itt kicsit pattogott meg dobálta magát a székben, és ismét hangosan: 

- Ez nem lehet igaz, hát mindenki erről beszélt. És most én itt ülök veletek szemben. É.N. I.T.T. Ü.L.Ö.K. V.E.L.E.T.E.K. S.Z.E.M.B.E.N. Nem hiszem eeeel!!! Hadd adjak egy puszit nektek! 

Itt megfogta Klaus arcát két oldalról és adott egy cuppanósat a homlokára. A homlokára. 

Mvhaa, hát gratulálok nektek, micsoda hír!! 

Jovannával szerényen két puszi mellett maradtak. Őt inkább kérdezgette. Megint bepróbálkozott valami spanyollal, és nevetett magán, hogy jaj már megint milyen kis buta volt, hát a Jovanna az olasz. Szerencsére azt nem gondolta, hogy olaszul is tud, így csak azt mondta, hogy Vaffanculo, kétszer is, hogy máshogy indítson az ember egy barátságos beszélgetést. 

- Akkor nálatok Jovanna van maffia is ugye? Ismersz valakit a maffiából? (...) 

Nekem itt jutott eszembe, hogy lehet Jovannának ez az egész még új. Amikor életvitelszerűen él az ember egy másik országban, vagy legalábbis gyakran van ott és a helyiekkel is keveredik, akkor óhatatlanul beleszalad az ilyen megjegyzésekbe: 

Klaus Olaszországban a zoknis-szandis náci. (Nem szeretett érte Jovanna, de mondtam neki, hogy a bajuszos viccek tabuk, arra jogosan ugrik minden német. Akkor is ha csak egyszer történt.) 

A férjem biztosan mindig csak szambázott a Copacabana strandon és Caipirinha-t ivott gyerekkorában is. 

Jovanna maga a keresztanya, a maffia tagja, de legalábbis az anyukáját biztos imádja és mindig pizzát eszik. 

Én meg csak gulyást és paprikát eszem, mindig. És olyan tüzes vagyok mint a pirospaprika." 

Olvassátok el a teljes posztot, itt tehetitek meg.

Befogadás svéd módra 

Ha a külföldiek befogadásáról van szó, akkor elég sokat lehet hallani a svédekről. De hogyan is néz ki ez a mindennapokban? Erről olvashattunk a Bezzeg a svédek blogon két posztot is.

zelga_gabriel_sziriai_menekult_foto_sweden_se_migration.jpgZelga Gabriel szíriai menekült (Fotó: sweden.se/migration)

„A svéd családoknál eléggé mindennapos, hogy harmadik világból fogadnak örökbe gyerekeket. Hamar megszoktam annak a látványát, hogy két szőke kékszemű viking egy ázsiai / afrikai / dél-amerikai kiscsajt terelget a játszótéren, akit mondjuk Lotta Svenssonnak hívnak. (...) 

Érdekes lenne tudni, hogy mennek ezek a dolgok a küldő országokban. Talán egy iszonyat szegény országból idekerült árvának jobbak a kilátásai a jövőre nézve Svédországban. Főleg egy olyan családban, akik nagyon szerettek volna gyereket. 

Szóval már nem kapom föl a fejem az ilyen United Colors of Benetton családokra, de ma, amikor a gyönyörű napsütésben bringáztam, olyat láttam amitől nagyon széles mosoly szaladt az arcomra: 

egy fehér anyuka sétált a nagyon fekete kislányával, a pólóján meg nagy betűkkel ez állt: BLACK”. 

A teljes poszt itt található, de menjünk tovább! 

„Annyira, de annyira szeretném, ha szeretett szülőhazám képes volna kormányzati szinten ilyen kommunikációra a migrációval (bármivel) kapcsolatban.

Nemcsak bevándorlókat mutatnak be, hanem megkérdeznek svéd fiatalokat arról, hogy mit tennének, ha el kéne hagyniuk egy krízis miatt a hazájukat. Van interaktív térkép arról is, hogy melyik országból hány regisztrált bevándorló él Svédországban. A Magyarországon születettek száma hivatalosan 16 ezer körül mozog." 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Nem gáz ötvennek lenni 

Nem feltétlenül kell, hogy iszonyú kínos legyen egyre öregebbnek lenni, erre jó példa Hollandia, ahol a kerek 50. születésnapot egészen érdekesen ünneplik – írta a Hollandokk.

hollandia_foto_stuffdutchpeoplelike_com.jpg(Fotó: stuffdutchpeoplelike.com)

„Az ablakba repülő gólyabábuk és felfújhatós gumikacsák országában elsősorban babázásból jut ki ilyentájt: az Ábrahámok és Sárák szalmabábut kapnak szülinapjukra, amit a lehető legviccesebb jelmezben, a legfeltűnőbben próbálnak a kedves barátok feldíszíteni. 

Az „Abraham gezien hebben”, illetve „Sara gezien hebben” azt jelenti tehát, hogy az ünnepelt megérte az ötvenet. A történetben két bibliai szál is keveredik, egyrészt Jézus azt állította, látta Ábrahámot, pedig szemlátomást „még ötven éves sem volt”. 

Mindemellett a bibliai pár a késői gyermekáldás miatt lett szimbóluma a vénüléssel való szembenézésnek, és ez a hollandiai szokás az utóbbi évszázadokban szelídült vicces, és csöppet sem ciki hagyománnyá. 

A XIX. században még azokra mondták, akiknek nem sikerült megházasodnia, de ma már nem divat firtatni az ilyesmit. Később, a női vonalon a „Sárák” egész kreatívan kezdték kifigurázni egymást, tésztából vagy húsból készítettek öregasszony formájú, csúf de ehető babát az ünnepeltnek. 

Mára már a bulikellékeket áruló gagyi-boltok komplett díszletet kínálnak a kerek évfordulókhoz, és néhány szomszédságban, esetleg az egész faluban egyértelmű, olykor inkább ordító jelek utalnak az esetleg inkább csendes, meghitt ünneplésről ábrándozó ünnepelt kilétére. 

A baráti társaságok, rokonságok, de a munkahelyen a kollégák is szívesen kiveszik a részüket az ilyen kerek évfordulók ünnepléséből, így a semmi mással össze nem téveszthető díszlettel az irodák folyosóján is szembe találkozhatunk.” 

Olvassátok el a teljes posztot, itt tehetitek meg!

HÍRMONDÓ 

„Nem akarunk kettős mércét” 

A jelek szerint az Európai Bizottság is megelégelte az állandó panaszt a kettős élelmiszerminőségről Európa keleti és nyugati fele között, így aztán útmutatót adott ki, mely nyomán a tagállami hatóságok a jövő év elején egységes módszer alapján vizsgálhatják a gyanús termékeket. 

Nyolc dolog, amit a szaúdi nők nem tehetnek meg 

Hatalmas áttörés a szaúdi nők számára Szalman szaúdi király minapi rendelete, mely szerint immár ők is vezethetnek autót. A hír persze bejárta a világsajtót, ám arról talán kevesebb szó esik, hogy egy csomó olyan dolog van, amit még ma sem tehetnek meg. Köztük egészen triviálisak is. 

Ahol a munkanélküliség nem ijesztő perspektíva 

Nyilván sehol sem öröm, ha kirúgják az embert, vagy éppen munka nélkül marad, de akadnak olyan országok, ahol ez kisebb trauma, mint máshol.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Svédország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412912353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.01. 07:17:08

A svédek maguk alatt ássák.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 07:48:29

@Golf2: megdöbbentő tapasztalat volt a nyáron budapesten, hogy mindenkinek az volt az első kérdése svédországgal kapcsolatban:

- nagyon szörnyű a helyzet a migránsokkal?! - és ezt megkaptam világlátott, tanult emberektől is (orvos pl.).

én 5 éve élek stockholmban és tudatában vagyok a problémáknak - amik szerintem abból adódnak, hogy rövid időn belül rengeteg menedékkérő érkezett, ami sokkolta a rendszert és az embereket -, de gyakorlatilag semmit nem érzek a bőrömön a problémából.

arra kérlek Golf2 és minden olyan kommentelő aki svédországért aggódik illetve kárörvend, hogy fejtse már ki a nézetét. és azt is szeretném tudni, hogy mire alapozzátok a véleményeteket. bónuszként érdekelne az is, hogy miért aggódtok emiatt és miért olyan fontos ez nektek, akik nem itt éltek.

köszönöm

kék madár 2017.10.01. 08:17:50

@bandirepublic: Svedorszag mara tiszta Amerika, internet sincs, a kulturajukat elvesztettek, es az ABBA-rol is kiderult, hogy mateszalkaiak voltak mind a negyen, ha Magyarorszag ott tartott volna ahol ma tart, otthon futottak volna be es sajat stadiont kapnak.

gabors 2017.10.01. 08:28:11

itt mindenki kulfoldi ..

gabors 2017.10.01. 08:29:36

@gabors: "itt mindenki kulfoldi .. "

na jo vannak dakotak is de azok egyenlore otthon huzzak az OV-t

fhdgy 2017.10.01. 08:39:22

@bandirepublic: Nehezen tudom elképzelni, hogy "de hát Soros", meg "hiszen orbán is megmondta" típusú válaszokon túl is lenne valami.

Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valami válasz, arra meg még inkább, hogy azokon sírni vagy röhögni lehet-e inkább.

thegabcsi 2017.10.01. 10:11:24

@bandirepublic:

Szerintem érdemes megnézni az index és a 444 vonatkozó videóját a témában az őcsényi helyzet kapcsán. Totális elmebaj, tömegpszichózis az ami ma magyarországon történik. Gyakorlatilag őrületbe kergeti a kormány az embereket, és nyilván falun sokkal rosszabb a helyzet, de Budapesten is fejti már ki a hatását. Még azok körében is, akik egyébként alapvetően falra másznak a fidesz gyűlölet propagandájától, de ha benne élsz az őrületben minden nap, sajnos nem fogod tudni magad függetleníteni tőle.

Mondjuk az ilyen golf2 féle fanatikusok megint egy másik eset vsz, ők tűkön ülve várják a nyugat bukását, svédország/németo/stb lángokba borulását, mert akkor igaza lett a főninek meg nekik is, és libsik jól megszívták. Kb ennyi van az egész történet mögött, szóval sokat ne várj a magyarázattól.
A tények teljesen irreleváns dolgok, ha te - aki ott élsz - azt mondod, hogy azért olyan nagy baj nincs is svédországban, akkor te vagy az aki hazudsz, biztos h nem a pesti srácok/bayer/stb.
Ők meg várják továbbra is remegve a nyugat bukását (még egy darabig erre várhatnak sajnos, de végülis így is le lehet élni egy életet), de sebaj, legrosszabb esetben 5 milliárd év múlva tényleg ugyanúgy végzi svédország és magyarország is.

Én és Énke 2017.10.01. 10:55:31

Nyáron a fociszezon szünetel, ezért a stockholmi AIK focicsapat bőrfejű huligánjai a barátnőik unszolására nyaralni utaztak. Az olcsó jegyeket az utolsó percben vásárolták, ezért a nagy sietségben csak az évszakra jellemző napsütéses órák számát, és az indulás idejét ellenőrizték. A többire a Szahara magasságában jöttek rá:

- Gambia, Gambia… csak nem Afrikában van?

Embereink Gambiában népes és főleg rámenős koldussereggel találták szemben magukat. Akármerre mentek, hűséges kutyakölykökként követték őket.

- Welcome to Africa my friend. Can I walk with you?

Az áriák képviselőit nem képezték ki a barátságosság elleni védekezésre, ezért a fekete ellenségtől bekerítve, a szálloda menedékében kényszerültek nyaralni.

Egy nap elfogyott a napolaj, amit a szállodában csillagászati áron lehetett beszerezni. Rövid, káromkodással tarkított tanácskozás után kisebb küldöttség indult a városba. Az ostromlók azonnal rájuk rontottak.

- Long time, no see brothers. I walk with you.

Lehet, hogy a pávián Gambiában ugyanazt jelenti, mert hirtelen verekedés tört ki. A cérnasovány koldusok az egyik hústorony pólójába kapaszkodtak, ami egy hangos reccsenéssel szétrepedt, és alóla előtűnt a hirhedt AIK-ultrák jelképe:

BLACK ARMY

A hangulat egyből felengedett, a koldusok körbefogták, nevetve ölelgették a semmit sem értő emberünket, és fekete kezükkel simogatták a rózsaszínre égett bőrön a tetoválást.

- Yes, yes. We are all the same, my brother.

Forrás:

www.dn.se/arkiv/resor/bland-bumstrar-och-blekansikten/

Csodabogár 2017.10.01. 11:27:46

@bandirepublic: Én nem aggódom, a svédekért. De azért a tegnapi "buli" nem töltött el örömmel.:-(

Golf2 2017.10.01. 12:18:12

@thegabcsi: Valakivel összekeversz.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 12:19:28

@Csodabogár: sajnos ez van. hosszú lenne belekezdeni az idegengyűlölet elemzésébe...

de kíváncsi vagyok hány %-a ezeknek a neonáciknak él egyensúlyban önmagával és a világgal?

Golf2 2017.10.01. 12:22:18

@bandirepublic: Nyilván többet tudsz hisz ott élsz,ên csak a médiából hallom.Az se igaz hogy határellenőrzést vezettek be egy időben?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 12:44:28

@Réka ‎: nem gondolod, hogy most van változóban a svédek hozzáállása? szerinted mit kéne tenni?

thegabcsi 2017.10.01. 12:50:56

@Golf2: lehet, akkor sry, de ismerős volt a nicked.

thegabcsi 2017.10.01. 12:50:59

@Csodabogár:

Amíg az ellentüntetésre 15x annyian mennek ki, nagy gond nem lehet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 13:11:55

@bandirepublic: a hozzáállásváltozást a hajukra kenhetik. Lásd az östberga-i riportot, az Ali Khan klánt Göteborgban, a gyerekházasság és többnejűség hatósági támogatottságát, stb stb. Az ellenség (igen, az ilyen klánokat és társadalmi struktúrákat nem lehet más névvel illetni) már oly mély gyökeret vert az államban, hogy azt már nemigen fogják kigyomlálni.

Csodabogár 2017.10.01. 13:13:09

@thegabcsi: Az ellentüntetők létszáma engem is megnyugtatott, de sajnos ez a jobboldali populizmus jelenleg egész Europában terjed. Már izgatottan és kis félelemmel várom az Osztrák szavazást 2 hét múlva.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 13:24:30

@Réka ‎: és mi a te személyes megküzdési stratégiád? kista-ból már elkötöztél ha jól tudom a blogodról. ez sem volt elég gyanítom. akkor még mi? Magyarországra költözni egy megoldás lehet neked? az jobb?

adg 2017.10.01. 13:36:24

Na akkor a svedorszagi delegaltak egyike szerint minden oke, a masikuk szerint meg ellenkezoleg.

Rekanak emlekszem a korabbi posztjara, nem volt tulzottan rozsaszin. Mintha gege sem szokott volna a tematol hanyatt esni. Hogy lesz ez most, engem erdekelne mindharmotok velemenye. Mar a poszton tul, azt elolvastam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 13:40:10

@bandirepublic: több okból sem opció a magyarországi visszaköltözés. csak abban reménykedhetünk, hogy a vidékre költözés - csúnya nevén etnikai szegregálódás - egy egészséges adag prepperkedéssel együtt, számunkra elegendő lesz. De azért elszorul a szívem a fenti dolgokat látva/hallva, meg amikor látom, hogy pl. a becsületgyilkosságok felelősségét miniszteri szinten a svéd férfiakra kenik.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 13:56:32

@Réka ‎: na ma is tanultam egy új szót. meg kellett gugliznom a "prepperkedés"-t.

én is etnikai szegregációban élek stockholm jobb részén ami bár elég nemzetközi, itt főleg nyugati, képzett népség él, uh inkább a többszínűség és a nyitottság pozitív oldalát van szerencsém élvezni.
ezért írtam, hogy én nem tapasztaloma bőrömön a problémát a mindennapokban. ettől még van probléma.

a kérdés, hogy egyéni és kormányzati szinten hogyan kezeljük a problémákat. engem ez érdekel.

éltem izraelben, ahol azért ennél durvább arab vs "helyi" konfliktus van. az antiszemitizmus nekem személyes érintettség okán is problémát jelent, illetve én is bevándorló vagyok svédországban.

egy dologban vagyok csak biztos: mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy hogyan viselkedik, mit gondol.

az én gondolkodásomba nem fér bele az, hogy valakit gyűlöljek pusztán azért mert arab, afgán, szomáliai, román, cigány, bantu stb. azt sem tartom elfogadhatónak, hogy valaki a törvényes és kultúrális kereteken kívül működjön.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 14:14:33

@bandirepublic: én sem gyűlölök senkit olyan tényezők miatt, amiről az illető nem tehet. De egyes kultúrkörökkel nem is kívánok érintkezni, mivel valószínűsíthető, hogy kultúrájukból fakadóan nekem nem tetsző módon fognak viselkedni.
Egyébként a mostani kődobálások, zavargások, maffiaklánok a 80-90-es évek migrációs és integrációs politikájának gyümölcsei. Az elmúlt pár év migránsválságnak szintén egy generáció múlva mutatkozik majd meg az igazi hatása.
És lehet, hogy Svensson morog, de politikai és hatósági szinten szerintem még abszolút nem történt meg a problémafelismerés. Még nagyon távol állunk attól, hogy a nehezen behatárolható, de józan ésszel tisztán érthető svéd kultúrát és európai értékeket megvédjék a teljes leamortizálástól.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 14:21:11

@Réka ‎: remélem a legjobbakat és a saját kis világomban megvédem a számomra fontos értékeket - ha támadás éri azokat. ezért hajlandó vagyok konflikust is felvállalni amit a svédek nem mondhatnak el általánosan magukról. érdekes hogy ez is az itteni kultúra szerves része..

cattaneo 2017.10.01. 14:25:43

A harmadik világbeli országokból való adoptálas jó biznisz a kiadó országnak, inkább ez a lényege, mint a szegény árva gyerekek megmentése. Vietnámban pl. külön ügynökségek szakosodtak erre, beleértve mindenféle hivatali adminisztrációt, ügyvédet és az árvaház "támogatását". Egy gyerek adoptálása kb. 35-50ezer dollár közé tehető, ami teljesen kifizethető még egy átlagos színvonalon is élő családnak vagy párnak. Egy blogban olvastam, hogy egy gyermektelen magyar pár próbálkozott Vietnámban, pénz nélkül, talán a baptistákon keresztül, semmire nem jutottak, míg a hazafelé tartó gépen több svéd párt is láttak vietnámi bébikkel hazarepülni. Hát így megy ez.

SzZoole 2017.10.01. 14:26:07

@adg: kövérmadár sem rajong értük túlzottan, sőt.....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 15:06:41

@Zoole Reloaded: sajnos a hír igaz. Az önkormányzati szociális szolgálat, amely a kislány kimenekítését első körben elrendelte, olyan szintű halálos fenyegetéseket kapott a családtól, hogy a teljes iroda átmenetileg titkos helyre költözött. A fenyegetések (és testi sértés valamint garázdaság) miatt egy családtagot 3000 korona (300 euró) büntetésre ítéltek. Ennyit ér a svéd kultúra gátlástalan sárba tiprása.

SzZoole 2017.10.01. 15:17:38

@Réka ‎: igen, a béke és a tolerancia vallása.....

Amúgy igazad van, a legjobb opció a vidék ahol kevés ilyen “kedves” népcsoport van, szerintem.

geeeteee 2017.10.01. 15:35:29

Először abban kellene megegyezni, kit-mit kitől-mitől féltenek, nemcsak svédben, hanem szerte a világban. Kultúrát, vallást, hagyományokat, nyelvet vagy a bőrszínt, géneket?
Nem humornak szánom, bár sokaknak bizzarnak tűnhet, az előbbi felsorolásból a két utolsót elvesztve mi maradna?
Akár magyar, akár svéd viszonylatban. Szerecsenek meg arabusok művelnék-ápolnák a kultúráinkat-hagyományainkat, kalocsai és matyóhímzéses népviseletekben táncolva a körmenet után a búcsúban. Busójárás, farsang, stb. Lehet ilyen forgatókönyv is?
Másodsorban beszélhetünk az erőviszonyokról. Csak választás kérdése, hogy minek a szolgálatába állítjuk a fölényt. És itt kezdődnek az önellentmondások. Miért kellene félnie az erősebbnek? Szó sincs róla. Én támogatom ezt a magabiztosságot, és az meg is alapozott. A félelemkeltés pedig csak eszköz, elterelés más érdekellentétekről. Smoke and mirrors.

geeeteee 2017.10.01. 15:35:37

Továbbra is kötöm az ebet a karóhoz. Erőfölényben mitől kell félni? Mit féltetek, mit akartok megmenteni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 15:47:08

@geeeteee: nem feltétlenül mi vagyunk erősebbek. A szerecseneknek meg araboknak megvan a saját kultúrája, nincs érdekükben a mienket ápolni, ahogy eddig sem tették bár senki nem akadályozza őket.

geeeteee 2017.10.01. 16:28:15

A legaggasztóbb, legnagyobb probléma akörül van, hogy tán kiderül, egyértelművé válik, hogy egy faj vagyunk, az érdekellentétek kisebbek közöttünk, mint a sugallt frontvonalak szerint éreznünk kellene. Emiatt van most egy kis toporgás, emberöltőben mérve megjósolhatatlan, ez történelmileg szerintem mégis rövi idő. Legyünk optimisták, a hegeli dialektika szerint a fejlődésünk egyik záloga az ellentétek folyamatos harca és egysége. A világbékék meg a humanizmusok meg csak gátak.

thegabcsi 2017.10.01. 16:28:43

@geeeteee: "Erőfölényben mitől kell félni?"

Ezt mondjuk én sem értem, bevallom.
Nem szorosan ide kapcsolódik, de bayer zsolt írogat rendszeresen a posztján az ún. "svéd helyzetről". Nyilvánvalóan halvány fogalma sincs semmiről annak a gyökérnek, csak okádja magából az ótvaros hazugságait, de többször is bírálta a svéd rendőrség "buzi liberális" hozzáállását, hogy nem használhatnak fegyvert, nem alkalmaznak erőszakot, meg nem mernek bemenni ilyen meg olyan zónákba, stb, stb.

Ezzel szemben az igazság az, hogy én még tényleg soha de soha nem láttam bevándorló hátterű rendőrt (biztos vannak amúgy, vagy lesznek, de egyelőre nagyon ritka, érte is már emiatt kritika a svéd kiválasztási rendszert), lehet h rosszul gondolom, de nekem ez egy olyan tipikus "nem kell azért a svédeket félteni" jel.
A másik meg, hogy tényleg nagyon udvariasak, segítőkészek, kvázi egyfajta szolgáltatást is nyújtanak a népnek - nem úgy mint az otthoni suttyóink -, de ha kell, azonnal és határozottan alkalmaznak erőszakot. Amíg betartod a törvényt vagy szabályt nem szegsz, addig biztos, h nem fognak indokolatlanul beléd kötni - megint csak nem úgy, mint a keleti blokkban -, de ha nem, akkor keményen bevasalják rajtad a dolgot.
Holland sógornőm is megerősítette ezeket a megfigyeléseimet, egyszer elkapták itt gyorshajtásért - 120-al ment 110 helyett az autópályán -, és mondta h elég kemény stílusban adták a tudtára, hogy nem okés a dolog, meg se próbálta bejátszani az aranyos szőke kislány vagyok, ne gecizzetek mér légyszi játékot. Egy másik alkalommal meg egy szórakozó helyen volt szemtanúja, hogy balhés alakokat kiemelnek a tömegből. Szerinte a holland rendőrökhöz képest a svédek nagyon durvák.

geeeteee 2017.10.01. 16:28:51

@Réka ‎: Előttük van a felkínált lehetőség, választhatnak. A másik lehetőség meg már volt a mozikban, mindenki látta. A kultúráink között pedig nincs nagy különbség, az a kicsi pedig inkább időbeli.

fhdgy 2017.10.01. 16:30:10

@Réka ‎: Mi ( gondolom a fehér emberre vonatkozik ez nálad ), meddig kellene, hogy ápoljuk a szerecseneket, meg arabokat, ( meg egyebeket ), le kellene szolgálnunk a tőlük a dicső gyarmatosítás korában ellopott javakat, meg azok kamatait?

Ezt csak úgy kérdezem, hogy beszámítom a mi fennen hangoztatott erkölcsi, etikai nagyságunkat.

gabors 2017.10.01. 16:31:04

@Zoole Reloaded: "Erről mi a véleményetek, ez normális nálatok?"

az hogy mi normalis az teljesen mas kerdes

ahogy en tudom, pont mostanaban valtoztattak meg itt NY allamban eddig itt is legalis volt ez (foleg zsidok csinaltak es nagyon ellene voltak az uj szabalynak hogy NEM lehet szuloi belegyezessel sem hazasodni 18 alatt) nincs sok arab/muszlim igy azok nem hadakoztak ellene ..

de miert is ne 14 evesen anya ...?? fasza lanya majd 16 evesen lesz (ekkor meg csak 30 !!) annak a lanya meg csinal egyet majd 18 evesen .. ha szerencseje van a kis arab hourinak akkor boven lesz dedunokaja ... es megeli meg a shariat is svedben ...

gabors 2017.10.01. 16:58:45

@fhdgy: " meddig kellene, hogy ápoljuk"

ezzel az EU mar elkesett ... "talan" "talan" az angoloknak van eselye de nem sok !!!

a balkant nem is emlitem (es vannak ahova meg migrancsnak sem jo menni mint Mo, LO, meg a szorosz talpas erdely :-)

marad a jo oreg USA es a JO oreg USSR ... a "fehereknek" (sajnos)

fhdgy 2017.10.01. 17:08:56

@gabors: Nem mondod? Feltámadt Lenin elvtárs? Újra ünnep lesz november 7.-e?

gabors 2017.10.01. 17:17:33

@fhdgy: "Feltámadt Lenin elvtárs?" mikor halt meg ???

csak hogy idezzek valakit "elt el es elni fog (orokke)"

geeeteee 2017.10.01. 17:37:55

@thegabcsi: Mindenféle durvaság nélkül hajóra tudnák tenni mindet, ha akarnák. Lassan, biztosan, következesen és kitartóan, udvariasan mosolyogva az utolsóig. De miért akarnák? Nélkülük kifogynának az örökösökből.

Latcho Rom 2017.10.01. 17:38:06

@Zoole Reloaded: na ö aztán nem egy eklatáns példa.

fhdgy 2017.10.01. 17:39:43

@gabors: A szovjet kolhozparaszt felutazik Moszkvába, elmegy a Kremlhez és mondja az őrnek, hogy ő azért jött, mert Lenin elvtárssal akar beszélni.

Mondja neki az őr, hogy nem lehet, Lenin elvtárs már meghalt. Jó, az öreg el.

Valamennyi idő után visszamegy és megint mondja az őrnek, hogy ő Lenin elvtárssal akar beszélni. Bátyuska, az előbb már megmondtam, hogy nem lehet, Lenin elvtárs meghalt.

Aztán, amikor az öreg harmadszor is visszamegy, az őr már kifakad, hogy bátyuska maga hülye, nem érti, hogy meghalt.

Értem én, értem én, csak olyan jól esik hallani!

kék madár 2017.10.01. 17:42:44

@Réka ‎: jol eltuntel :) Akkor mar el es kikoltoztetek?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 18:21:49

@kék madár: igen már másfél éve és a nyáron össze is házasodtunk :)

gabors 2017.10.01. 18:23:39

@fhdgy: "
Értem én, értem én, csak olyan jól esik hallani! "

en meg hulye fiatal fejjel MEG IS NEZTEM a korunk ordoget kb 3 orat altunk a sorban ... ott van faszan nezett ki akkor (fenykepezni nem lehetett sot meg "okos" telefon sem volt)

igen jobb lett volna ha meg Bern-ben meghal

fhdgy 2017.10.01. 18:27:51

@gabors: Erre a három órára is van történetem!

Amerikai turista hazatérvén Moszkvából, lelkesen újságolja, hogy elment és megnézte Lenint.

Mindenki szörnyülködött, hogy képes voltál kiállni azt a hosszú sort.

Nem, mondja, adtam öt dollárt az őrnek.

És beengedett soron kívül?

Nem, kihozta!

tanato 2017.10.01. 19:16:48

@bandirepublic: Egy orvosi blogon,egy Svédországban már 10 éve élő magyar orvos a legrasszistább,legidegengyűlölőbb kommenteket írja,felülmúlja Bayert is stílusban.Anno menekültügyben engem is lehordott mindennek.
Ezt az első kommentedre írom válaszként.

tanato 2017.10.01. 19:21:24

@tanato: Viszont egy másik kint élő orvos/nő/ ,volt évfolyamtársam meg az egyik nagy szervezője volt MIGSzol-nak 2015-ben Szegeden.Akkor sokat járt haza meg szervezte a gyűjtést is.
Ez teljesen személyiségfüggő.

Shaktee 2017.10.01. 20:13:51

hirtv.hu/magyar_exodus_archivum

Sok újdonság nincs, de igen jó arc mind. Riporter gyengén kérdez, de mondják maguktól :)

Golf2 2017.10.01. 20:15:30

Válaszolni nem szoktál,csak támadni?

tanato 2017.10.01. 20:49:17

@swing gitan: Tényleg jó sorozat,véletlenül találtam rá.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2017.10.01. 21:09:31

@Golf2: bocsánat mi volt a kérdés amit nem válaszoltam meg? s mi volt a támadás?

svédnyugger 2017.10.01. 21:17:55

A legnagyobb problema Svédországban a positiv megkülönböztetés. Van törvény a különbözô vadhajtások büntetésére, de nem élnek vele attól félve, hogy rasszistának kiáltják ki a tiltakozót. Ez sújtja a beilleszkedni vágyó bevándorlót a legjobban. Ha élnének a lehetôségekkel, akkor letörnék a szélsôséges megnyilvánulásokat. Amúgy bizony a kisembert is sújtja a tömegbevándorlás. Egészségügy (Stockholmban van privat alternativa, de a kisebb településeken nincs), lakás helyzet, itt viszont a kisvárosok jobb helyzetben vannak. Bérlakáshoz szinte lehetetlen jutni a nagyvárosokban. Az örökbefogadás egy más tészta, senki nincs ellene, természetes jelenség. Szerintem, az itt töltött 36 év távlatában, nem jó irányban mennek a dolgok.

gabors 2017.10.01. 21:25:04

@fhdgy: "
És beengedett soron kívül?

Nem, kihozta! "

ja ...

nem tudom te lattad ???

fhdgy 2017.10.01. 21:32:21

@gabors: Voltam 1983-ban Moszkvában, jártam a Vörös téren is, többször is, de nekem elveim voltak már akkor is, így eszembe sem jutott, hogy kíváncsi lennék rá.

kék madár 2017.10.01. 21:36:28

@Réka ‎: a hazassagra/eskuvore emlekeztem, a blogodrol a fenykep alapjan! Fenykepet nem csinalsz mostanaban vagy csak nem raksz fel?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.10.01. 21:39:16

@bandirepublic: kifejtenem a nezaetemet, de mar az elomoderacion sem megy at. Irj a fonoknek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.01. 21:55:40

@kék madár: sokkal kevesebbet fotózok. Beszippantott a színezés mint új hobbi, de a nagyobbik "baj", hogy a hétköznapi fotóséták a költözés és az újfajta hétköznapok (ingázás, némileg váratlanul alakult gyereknevelés) miatt gyakorlatilag teljesen eltűntek. Remélem, sikerül visszaillesztenem őket itt-oty.

Shaktee 2017.10.01. 23:20:28

@kék madár: hogy beizgultál madár...kihagytam valamit? :))

kék madár 2017.10.01. 23:47:42

@Réka ‎: "némileg váratlanul alakult gyereknevelés"
ez eleg erdekes tortenet lehet, remelem jo :)

kék madár 2017.10.01. 23:48:45

@swing gitan: ilyen kis izgaga vagyok, a fenykepeszettol es a regi torzstagoktol beindul az agyam

négyzet 2017.10.02. 14:57:10

@bandirepublic: @Réka ‎: @svédnyugger:
És mi a helyzet a neonácikkal? Stockholmi svéd (igazából aggloban lakik, ahol a kopaszoknak is valami központja van) panaszkodott, hogy a helyi svédekbe is belekötnek, verekedések, fenyegetések, utcán fegyverrel grasszáló csoportok...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.02. 16:24:18

@négyzet: nem vonom kétségbe az ismerősöd élményeit, de most hallok először olyat, hogy neonácik civileket zaklatnak. Amikor vonulnak, elég nagy balhé tud lenni, amiben az antifák minimum ugyanannyira benne vannak.

svédnyugger 2017.10.02. 19:07:13

@négyzet: Nem tipikus a fegyverrel való grasszálás názi körökben, sem a svédek zaklatása. Van egy kemény názi mag ez kétségtelen, de számuk elenyészô, sokkal nagyobbá teszi a körülöttük zajló hírverés. Miután kevesen vannak elég könnyû szemmel tartani ôket szerencsére.

M. Péter 2017.10.02. 20:41:45

@gabors: A Las Vegas-i lövöldözéshez mit szólsz?

thegabcsi 2017.10.02. 21:57:44

@M. Péter: "A Las Vegas-i lövöldözéshez mit szólsz?"

Nem muzulmán őrült volt az elkövető, csak szimplán őrült, szóval mindenki megnyugodva hátradől, shit happens.

négyzet 2017.10.03. 14:33:53

@Réka ‎:
Mondjuk öltek is már anno is, meg nem is olyan régen is (pl. iskolai lövöldözés). Annyira nem ártalmatlanok...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2017.10.04. 11:13:47

@négyzet: mintha nem állítottam volna, hogy azok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása