oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 26. 06:30,  Ausztriai rémtörténet 378 komment

2017. szeptember 26. 06:30 Határátkelő

Ausztriai rémtörténet

Nehéz mit írni Anyidzsam levele elé, de az mindenképpen kiderül belőle, hogy nem szerencsés „hinni” dolgokat, érdemesebb utánajárni és pontosan tudni, különben az ember könnyen bajba kerülhet. Mindenesetre azzal bocsátom útjára a mai posztot, hogy hátha tud valaki segíteni, vagy tanácsot adni Anyidzsamnak.

Neked is nehézséged akadt külföldön? Megoldást keresel? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ausztria_pecset_foto_oeaab-ktn_at.jpg

„Bécsben élek és a segítségedet / tanácsodat szeretném kérni. 2010 óta élek Bécsben, előtte itt is, ott is megfordultam vendéglátós körökben (Salzburg, Kärnten, Kaprun, Amstetten, Sr. Pölten, stb.) kb. 2005 óta. 

Mindenhol feketén alkalmaztak próbaidőkkel, amit mindig újraírtak. Ahogy bejött a 2011. májusi EU-törvény, hogy munkavállalás szempontjából ugyanolyan jogaink vannak, mint az osztrákoknak, attól a naptól kezdve bejelentett a főnököm. 

Majd egy hotelból mentem el KARENZRA (15 hónap) és ezután vissza, majd amikor 2 hónap múlva a gyermekem himlős lett és otthon voltam Krankenstandon vele... kirúgtak (postai úton). 

Mivel a cég Karenz után új szerződést írt, így a munkaviszonyom 2 hónapos volt, ezért nem voltam jogosult AMS segélyre, így kaptam a Mindestsicherung-ot. 

Nem tehetek panaszt? 

Áprilisban tettem egy panaszt írásban a bíróság felé egy Praktikum letöltés lefolyásáról, amire tegnap, 5 hónap után kaptam választ! De nem ám a témáról, hanem arról, hogy az ügyemben ítélni nem tudnak, mert én nem is tehetnék panaszt, mert jogtalanul jár évek óta a Mindestsicherung. (Amit nem én loptam vagy csaltam, hanem a MA40 adott rá jogot, minden évben 6 hétig felülvizsgálva.) 

Azt most hagyjuk, hogy egy gyerekkel egyedülállóként a kutya sem akar alkalmazni (vagy én próbálkoztam rossz helyeken) nem vagyok potenciális, mobilis, rugalmas munkaerő. 

Szóval azonnal szétolvastam a Google-t és találtam infót a „Daueraufenthalt  Bescheinigungról” (Letelepedési engedély), amit 5 év folyamatos kinn tartózkodás után lehet igényelni a MA35-nél. 

Gondoltam, mivel 7 éve élek már Bécsben, gyorsan megcsináltatom, mielőtt még a MA40 küld nekem valamit, hogy nem jár pénz nekem a továbbiakban... vagy eddig sem. 

Egy megdöbbentő fordulat 

Erre kivártam a 4 órás sort, kifizettették velem a 17€-t a papírra, majd mikor bekerültem, kérték az adataimat, az Anmeldebescheinigungot. Ezt követően a hölgy közölte, hogy akkor ezt most elveszi, mert lejárt az 5. évben! 

Mondom, hogyhogy lejárt, hol van ez írva, hogy ez valaha is lejár, és akkor erről miért nem értesít valami hivatal, honnan kéne tudnom, de különben is, mi az hogy elveszi a Tartózkodásimat csak úgy? 

Azt mondta, 2-3 hét a döntés, de amúgy nem kaphatom meg a letelepedést úgysem, mert 5 éves folyamatos munkaviszony kell ugyanazon munkahelyen és közben felhívják a Bundes Polizeit is és majd azok megmondják, maradhatok e vagy kiutasítanak Ausztriából! MIVAAAAN???

Nem értettem az egészet, hogy egy papír reményében idejőve, saját indíttatásból, hogy jutottunk el a kitiltásig? Soha nem voltam büntetve sem otthon, sem itt, nem követtem el semmit, EU-s vagyok, itt dolgoztam (5 évet legálisan nem) itt szültem, a gyerek idejárt bölcsibe, most oviba, hogy dobhatnának ki innen? 

Az ötéves választóvonal 

Ekkor olvastam a Határátkelőn a Családdal Ausztriában című posztot, abban azt, hogy van az ötéves választóvonal. (Miután többeknek nem volt egyértelmű, az alábbiakban, mint azt az idézőjel is jelzi, idézet következik a Családdal Ausztriában című posztból - HÁ)

„Fontos ismerni a jogainkat, amit EU polgárként élvezünk. A maastrichti szerződés és az ez alapján az osztrák jogba ültetett letelepedési és tartózkodási törvény (NAG) alapján az EU és EGT tagállamok polgárainak csak BEJELENTÉSI kötelezettségük van. Magának az iratnak is az a neve, hogy „bejelentkezés-igazolás az EGT polgárainak”. 

Tehát nem kérelmezzük a letelepedést, csak bejelentjük, hogy letelepedtünk. Ennek megfelelően szankciókhoz sincs joga a hatóságnak. Késedelem esetén sem bírságolhatnak. (Ebben a kérdésben jogerős végzés van a kezemben, így 100%-ig biztos vagyok a dologban.) 

A NAG előír bizonyos feltételeket a letelepedéshez, de nem szankcionálhatják ezek hiányát. Az EU egyik alappillére a szabad mozgás, így a hatóság semmit nem tehet. Szívózhatnak, kérhetnek újabb és újabb dolgokat, de ha az ember ír egy kemény hangú levelet, amiben idézi a NAG megfelelő paragrafusait, akkor elhallgatnak és kiadják az igazolást a letelepedésről. 

A problémát főleg az okozza, hogy más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről érkező letelepedőkre és a hivatalnokoknak zsigerből nem akaródzik a különbségtétel. 

Öt év után kérhetjük az állandó letelepedés igazolását (Daueraufenthalts-Bestätigung). Ez majdnem állampolgári jogokat ad. Pl. akár két évre is elhagyhatjuk Ausztriát anélkül, hogy megszerzett jogaink elvesznének. 

Öt év tartózkodás a választóvonal. Innentől válik a letelepedett jogosult bizonyos szociális ellátásokra, amelyeket korábban nem vehet igénybe. Ilyen a szükségorientált alapbiztosítás (Bedarfsorientierte Mindestsicherung), ami a szociális segély szépített elnevezése. 

Ezt akkor igényelheti valaki, ha tartósan munkanélküli, vagy munkaképtelen, nincs jövedelme és a vagyonát is felélte már. Ez felnőtt családtagonként kb. 640 euro, családi pótlék-jogosult gyerekenként 194 euró + 25% lakhatási kiegészítés, amiből levonják a Wohnbeihilfe-t.” (Miután többeknek nem volt egyértelmű, az idézőjel az idézet végét jelzi - HÁ)

A kérdésem az, hogy kit érdemes keresni Bécsben, milyen jogi embert? Nagyon jó lenne választ kapni, és közzé is teheted a levelem.”

HÍRMONDÓ 

Aki a virágot szereti… 

…az rossz ember nem lehet, de legalábbis minden esélye meg van arra, hogy Hollandiában dolgozzon orchideákkal, vagy gyümölcsökkel, vagy… és még több ajánlatunk is van, (szokás szerint) egy kivételével mind a németalföldi országból. 

Minden ötödik európai fiatal munkanélküli

Egészen elképesztő adat, hogy miközben a legtöbb ország munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok csaknem ötöde (!) munkanélküli. Ennek gazdasági és politikai szempontból is komoly veszélyei vannak – figyelmeztetett az Európai Központi Bank elnöke. 

Ajtót mutathat az EU Magyarországnak 

Az Európai Unió várhatóan nem fogja pótolni a Nagy-Britannia kilépése miatt kieső bevételeit, ezért, kevesebb pénze lesz a keleti tagállamainak támogatására. Ha ez nem tetszik, akkor lehet keménykedni az unióval, de könnyen ajtót mutathatnak a kényelmetlen tagországnak. 

Colin Firth olasz lett 

Az Oscar-díjas brit filmsztár felvette az olasz állampolgárságot, amelyet az Európai Unióból való brit kilépés elleni tiltakozásul igényelt a brit mellé.

(Fotó: oeaab-ktn.at)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2012896000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapetiteparisinne 2017.09.26. 07:12:21

Szerintem keress ügyvédet, Bécsben. Pikk- pakk elintézi.

Hufeisen 2017.09.26. 07:47:29

Az ügyvéd Bécsben nevetségesen drága, de vannak ingyenes szervezetek, pl. migrant.at, illetve az EU saját jogsegélye, ami saját nyelven ad tanácsot. Különböző bécsi magyar fb csoportokban is lehet tanácsot kérni. Ott engem is megtalál. Üdv Patkó Levente

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.26. 07:59:16

Feketén dolgozott évekig, nem állt ki a munkavállalói jogaiért, inkább csalásban segédkezett pár euróért cserébe, majd sír, hogy mások nem tekintenek rá jogkövető állampolgárként. Szép...

geeeteee 2017.09.26. 08:32:42

Szerintem az AK megér egy kört. Arbeiterkammer. Minimum az ingyenes jogsegély miatt, de azt sem zárom ki, hogy elintéznek neked mindent.

arncht 2017.09.26. 08:40:15

Ausztria nem igazan banik kesztyus kezzel a magyarokkal... Hivatali szinten ott kotnek bele az emberbe, es blokkoljak, ahol tudjak. Gyakran szembe menve a torvenyekkel, kihasznalva, hogy esetleg nem ismerik azt. Salzburgban teljesen jo volt az ugyintezes, becsben sok helyen rosszabb, mint otthon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.26. 08:40:21

off:

www.portfolio.hu/gazdasag/forradalom-zajlik-egy-kis-europai-orszagban-nyolcszorosara-nohet-az-allampolgarai-szama.1.262613.html

Észtország, az IT-tündérkert Európában.Elképesztő...Lassan télleg ők fogják osztogatni az észt mindenkinek.

IT Knight 2017.09.26. 09:04:48

Munkáltató trükközik, hivatal inkompetens és szemétkedik. Ezért tart az ország ott, ahol! Mindezt Orbánnak és a tolvajbandájának köszönhetjük... jaa, várjunk, ez a poszt Ausztriáról szólt. Akkor plan B:
1. szőnyeg alá söpörjük
2. posztoló hülye
3. index nem rakja ki a posztot (majd csak a magyargyalázót)
4. legalább 20 bérkommentelő ossza meg az ellentétes tapasztalatait a kolbászkerítésről.

komisz_kölök 2017.09.26. 09:43:55

@arncht: meg tudom erositeni. Felesegemnek a helyi GYES elintezese nyolc honapba kerult. Onnantol szamitva, hogy elso korben beadtunk minden papirt, amit a honlapjukon feltuntettek. Bekertek a vizeletmintan kivul minden lehetseges igazolast. Havonta kerdeztunk ra, hogy mi a helyzet, havonta kertek egy uj igazolast. Volt szabadsagon az alairo ember, volt hogy nem mukodik a szamitogepes rendszer. A vegen az asszony beult az irodaba, hogy akkor o marad, amig nem kapja meg a dontest. Akkor meglett gyorsan.

komisz_kölök 2017.09.26. 09:52:09

@IT Knight: tegyuk hozza, hogy azert hogy magyar honfitarsaink eleg aktivan ott voltak hogy ez a hozzaalas kialakuljon. Nezz bele magyar topikokba. A fo tema, hogy hogyan lehet milyen segelyt, tamogatast kapni, hany ledolgozott honap utan jar munkanelkuli segely. Hogy lehet meguszni az auto bejelenteset, stb. A jelenlevok persze mindig a kivetelt kepezik.

arncht 2017.09.26. 10:02:11

@komisz_kölök: akkor meg jol jartatok, nekunk 1 ev 3 honap volt, illetve, mivel a felesegem ideiglenesen hazakoltozott, es en igenyeltem a csaladi tamogatast... januar ota semmit se kapunk, ugy, hogy beadtam mar egy tonna papirt. a legutobbi papir ota valaszt se kuldtek vagy negy honapja. majd nekifutunk vmikor, ha lesz idonk ezzel foglalkozni, komolyan belefaradtam (gyanitom ez a celjuk).

az a trukkjuk, hogy harom honapjuk van valaszolni, mindig valamivel kotozkodnek, hogy meg ez kell, az kell. volt, hogy negyven oldalnyi (nem tulzok!) papirral allitottam be hozzajuk. szeretik a magyar felre fogni a dolgot, meg hogy nem kaptak semmit, illetve gyakran felre is tajekoztatnak. mindezt onnan tudom, hogy a felesegem korabban hasonlo teruleten dolgozott a magyar oldalrol, igy mindig utanakerdezunk a korabbi kollegaknal. siman pofan hazudjak az embert.

Dikusz 2017.09.26. 10:09:19

@IT Knight: már megbocsáss a feltehetően egyedülálló véleményemért: 21 az - veled együtt...
Vagy 22, ha magamat is beleszámítom, mivel én meg nem élek külföldön.
Miután ugye ígéretet tettél, hogy nem jössz ide többet. Rajtad kívül nem említette senki o.v.-t, de neked kellett ugye... Most én írnám azt: lehet a kasszához fáradni...

Egyébként sokkal hatásosabb lett volna az, ha megvárod amíg valaki megemlíti a politikát.

Herr Géza 2017.09.26. 10:30:44

@Dikusz: :D Így jár, aki elkapkodja a napi f@szság elsütését. A kommenteket meg ugye el sem olvassa. :))))

Virago_1000 2017.09.26. 10:44:00

@komisz_kölök: "Nezz bele magyar topikokba. A fo tema, hogy hogyan lehet milyen segelyt, tamogatast kapni, hany ledolgozott honap utan jar munkanelkuli segely. "
- hany 100 evig is voltunk labanc uralom alatt?
- hany embert nyirt ki haynau?
-stb stb

komisz_kölök 2017.09.26. 10:58:11

@Virago_1000: hianyolom a smiley-t a komment vegerol. Gondolom viccnek szantad...

Herr Géza 2017.09.26. 11:08:25

@Virago_1000: Na itt a másik díszhuszár: ehhez a zseniális érvhez volt segítséged, vagy magadtól, első nekifutásra sikerült?

Demi78 2017.09.26. 11:22:34

facebookon keress ra a Magyarok Becsben vagy Ausztriaban csoportra, biztos tobbet tudnak segiteni mint itt.

Virago_1000 2017.09.26. 11:38:38

@komisz_kölök: nem akartam smiley tenni a vegere.

@Hataratkelo: kezzel foghato, megvalosithato tanacsot adtam a poszt irojanak. Amit mas nem adott meg ma. De a cenzuradon fennakadt.

Határátkelő 2017.09.26. 11:39:25

@Virago_1000: Ja, az a rasszista szöveg kézzelfogható tanács volt? Bocs, hogy nem tűnt fel elsőre.

Virago_1000 2017.09.26. 11:54:06

@Határátkelő: mi volt rasszista meselj?
nem irtam jot, rosszat senkire. Csak annyit, hogy hogyan alcazza magat.

Virago_1000 2017.09.26. 11:54:12

@Határátkelő: Latom, mar az sem csuszik at a cenzuradon, ha index.hu-s linket rakok be. Ezt is megertuk!!!!

Cenzuraznak a szabadsag hirdetoi, akik olyan toleransak, hogy csak az ellenvelemenyt nem toleraljak.

Határátkelő 2017.09.26. 11:56:41

@Virago_1000: Tőlem leírhatod 62 kommentben is, hogy cenzúra van, tökre nem érdekel.

Csak hogy mindenki értse (és a magam részéről ezzel befejezem a dolgot): az a Nagy Trükk, hogy le kell írni a kommentben egy olyan szöveget, amiről úgy is tudja, hogy nem megy át, betenni a végére egy Index-linket, majd hörögni.

Annyira fájdalmasan unalmas már ez az egész, hogy azt el sem tudom mondani. Nem tanítanának esetleg valami újat?

Határátkelő 2017.09.26. 11:57:24

@Virago_1000: A te érdekedben remélem, hogy ezeket te sem hiszed el, és jól szórakozol a trollkodásodon.

DieNanny CH 2017.09.26. 12:01:38

@Virago_1000:

Ha nem tűnt volna fel, ez egy magánblog. A tulajdonosa azt a szöveget engedi be, amelyiket akarja. Ha nem tetszik, menj el innen.

Határátkelő 2017.09.26. 12:02:50

@IT Knight:

Sajnálom, de rossz híreim vannak:

1. egyelőre csak a trollkodók beszélnek másról, mint a posztról
2. a posztolót még mindig nem hülyézte le senki, pedig már majdnem 6 órája kint van a sztori
3. a poszt Index címlapon van
4. bérkommentelőből én eddig kettőt láttam itt

Nem sikerülhet minden...

Virago_1000 2017.09.26. 12:03:21

@Határátkelő: magyarazd a magyarazhatatlant, hajra.

adg 2017.09.26. 12:06:09

@Határátkelő: amit irt, az durvabb volt, mint féregnek nevezni egy poszt szerzojenek a ferjet?
Csak ugy artatlan kivancsisaggal kerdezem...

Virago_1000 2017.09.26. 12:12:52

@DieNanny CH: pontosan azert, mert maganblog, az is vilagosan lathato, hogy minden letezo szervezet valamifele maganerdeket kepvisel. Hivjak civilnek vagy nem civilnek tok mindegy. Akinek tobb penze van, az.jobban tudja ervenyesiteni az erdekeit.

Jelenleg nekik van a legtobb, fokent "adooptimalizalassal" vagyis csalassal,
tehat az o erdekeik ervenyesulnek legjobban a jelenlegi vilagban.

index.hu/tech/2017/09/19/monopolium_cenzura_szolasszabadsag_liberalis_facebook_google_szilicium-volgy/

Határátkelő 2017.09.26. 12:13:39

@adg: Bocs, de azt nem láttam. Ha megírod (levélben mondjuk), hogy miről van szó, kiveszem természetesen.

komisz_kölök 2017.09.26. 12:34:35

@Határátkelő: @Virago_1000: nem tudom, mit irtal, de az utalasbol "Csak annyit, hogy hogyan alcazza magat." gondolom menekultezes volt. Azzal mondjuk egyet kell hogy ertsek. Mi is azon mergelodtunk, hogy felesegem programozokent tobbet adozott a szules elott, mint egesz torok csaladok valaha, megis o erezte magat gyanusnak, mert keri meri, amiert megdolgozott. Amugy pont ugyanannyit kap havonta, mint az afgan pasztor, aki beesett az orszagba. Csak kevesebb ideig...

Latcho Rom 2017.09.26. 12:39:50

@adg: még mindig meg vagy sértődve hogy kaptál egy kokit..

Latcho Rom 2017.09.26. 12:39:50

@adg: Nem hiszem hogy "ismerné" a móni férjét, a magatartást próbálta ilyen botor módon jellemezni.
Három hete volt??

Ugrogyunk.

MACISAJT 2017.09.26. 12:40:09

"Ausztriai rémtörténet"

És egyre több ilyen rémtörténet fog következni.
Ugyanis magyar polgártársaink jelentős része valósággal sportot űz(őtt) az osztrák állam becsapásából, lenyúlásából.
Azt hiszik, az is Magyarország, ahol bejelentetlenül vagy nagy kegyesen minimálbéren bejelentve el lehet evickélni,utána meg harsogni hogy mi az hogy nem jár a legdrágább orvosi ellátás/gyógyszer vagy nyugati nyugdíj egy "átdolgozott élet után".

adg 2017.09.26. 13:01:04

@Latcho Drom: masfel. Nem vagyok, kellett volna szmalyli a vegere? Mondjuk, hogy trollkodok, neha nekem is kell. Sugjak a hangok. Sajnos nekem nincs erre kulon forumom. :)

HaD 2017.09.26. 13:13:28

@Virago_1000: kiafasz írta többször is alá a habsburgokkal a Zsigmond-féle paktumot?? kiafasz állt máriateresia mellé mikor ki akarta tekerni a fél világ a nyakát??? kiafasz hizlalja jelenleg is a strabag és a leier féle cégeket kurvára túlárazott semmi értelme beruházásokkal???? Na azoknak tessék panaszkodni!!!!!

WildBear 2017.09.26. 13:44:04

Na mi van, ott sincs kolbászból a kerítés..? :-D

Pierr Kardán 2017.09.26. 14:10:48

Basszus, itt mindenki ennyire járatos az osztrák hivatalos papírok és eljárások nevében, hogy pontosan érti, hogy mit akart írni a panaszkodó? Ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki itthon húzza az igát, mert nem érti az osztrák wirtschaftot :-(

Amúgy remélem, hogy aki kint (sem) fizet adót, járulékot, az itthon nem kap orvosi ellátást és majd nyugdíjat.

n3spr3ss0 2017.09.26. 14:46:28

Haza kell jönni, itthon a Kánaán várja.

London2009 2017.09.26. 14:52:05

@HaD: ez biztos nagyon nepszeru hozzaszolas lesz, de nekem meggyozodesem, hogy Magyarorszagnak a legjobb az OMM idejen volt. Oriasi nagy kar volt a fuggetlensegert harcolni. Minden ami szep, akkor epult Budapesten A varos kis tulzassal a mai napig ebbol el, ugyanis Budapestet a turistak tartjak el. Na es miutan Magyarorszag meg majdnem Budapestbol el, igy hmmm... Remelem most nem ismetli a tortenelem onmagat, aztan a nagy szembemegyunk az EU-val oriasi otletnek is ugyanez lesz a vege.

London2009 2017.09.26. 14:53:41

@HaD: @Virago_1000: a kommentemet neked szantam autoalkatresz szerelo ur.

Peetee 2017.09.26. 15:40:31

A levélíró problémája adott és kezelendő, de a stílusa és a hozzáállása az, ami szerintem sokak zsebében kinyitotta a bicskát; az enyémben is. Az ott egy következetesen felépített szociális védőháló, amit a kedves levélíró nem tudott átverni és most mindenki hülye és köcsög, csak ő nem. Pedig ő vállalta éveken át a feketemunkát, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Ezt (amibe most belefutott) is mérlegelni kellett volna, amikor a "2200EUR feketén, vagy 1800 legálisan?" kérdésre választ adott és döntött. Ahogy olvasom, a létező összes támogatást, segélyt, kiegészítést, stb. igénybe vette, és ezekről oda-vissza mindent tud; ellenben a saját kötelezettségeiről szinte semmit, s fel van háborodva, hogy a vonatkozó törvényi passzusokról (mikor neki lenne kötelezettsége) őt senki nem értesítette, senki nem fogta a kezét. Amikor a segélyek tucatját igényelte, azelőtt az állam tájékoztatta és oktatta le neki a segélyezés menetét, vagy azt saját kútfőből sikerült? Kettős a mércéje, a pénzt adják oda neki, mert egyedül, meg gyerekkel, meg jajajszegénymagyarvagyok' de amikor problem van, mert sorozatosan nem teljesítette a kötelezettségeit, akkor semmihez nem ért, semmiről nem tud, és rohadtlabanc, énisEU-svagyok' hogyképzelikezt' és a többi. Kettős a mérce, nem is kicsit.

Virago_1000 2017.09.26. 16:14:30

@London2009: en az idiota kommentre irtam valaszkent. A labancok jobban utaljak a magyarokat, akik dolgoznak nekik/helyettuk, es vegzaljak oket a hivatalokban, ahelyett, hogy azokat vegzalnak, akik valodi veszelyt jelentenek rajuk.

"A varos kis tulzassal a mai napig ebbol el, ugyanis Budapestet a turistak tartjak el. Na es miutan Magyarorszag meg majdnem Budapestbol el, igy hmmm..."
- ebben a 2 mondatban 3 teteles hulyeseg talalhato, a cafolatert keretik visszanezni, ismetelni a foldrajz, tortenelem tanulmanyokat.
Az allitasod szerint Hazank a turizmusbol el, hat.... erre mit mondjak?

Azzal tendalok egyeterteni hogy bp. a monarchia alatt nyerte el mai arcat.

"Remelem most nem ismetli a tortenelem onmagat, aztan a nagy szembemegyunk az EU-val oriasi otletnek is ugyanez lesz a vege."
- ezen az elven a kommunista blokkban kellett volna maradni merthat egysegben az ero. Az Eu nekunk rettento sok kart okozott, amit nem kommunikalnak le, az egesz csatlakozasnak a lenyege az volt, hogy a nyugati cegek piacokat szerezzenek a hazaiak rovasara es ehhez a hazaarulo kormanyok asszisztaltak.

K3ress ra a youtuben a Haboru a nemzet ellen c. dokumentumfilmre, (tobb reszes) amely bemutatja a magyar ipar kivegzeset.

Anyidzsam 2017.09.26. 16:14:59

Köszönöm mindenkinek a kedves és segítőkész kommentet! Sokat nem tanultam és nem is segített, de mindegy! Én a blog vezetőjének írtam, hogy tud e törvényileg valami támpontot adni , mert anno hivatkozott egy törvényre 1 cikkben. Én 2005-2011 májusáig DOLGOZTAM!!!!! csak feketén, amivel én csak akkor kerültem tisztába amikor 2013-ban az AMS elém tolta a Krankenkassától lekért bejelentéseimet és nem láttam a 2011 május előttieket! Ezért nem járt munkanélküli csak szoc. segély! Bármily hihetelen, 33 éves koromig nem voltam soha munkanélküli és nem tudtam itt semmit a segélyekről, egyszerűen csak megítélték mert járt! És bármilyen hihetetle, tök egyedülállóként egy kisgyerekkel nem kaptam idáig sem melót, mert nem tudok melózni se 8 előtt se 16 után, se hétvégén!!! Akadt volna újra fekete munka vagy Geringfügig, de azt nem pótolja fel a Szoc. osztály és nem jár mellé biztosítás! Ha meg feketén elkapnak + segély, kibasznak örökre! De éljetek már meg 390 €-ból egy kisgyerekkel, mikor 900€ csak a lakásbérlés meg a számla! Ja és itthon nincs hova és kihez mennem és benne van az albérletembe 11 000 €-m! Nem az államé, az enyém, amit én güzültem, spóroltam össze anno! Nem fogok többet írni és reagálni sem, ja és nem vagyok kamu blogger, a blogindító tudja ki vagyok és ő ajánlotta a Nick nevet, én eddig sosem posztolgattam vagy blogoltam, csak most az eset óta bújom a netet! További sikeres életet mindenkinek!!!

Anyidzsam 2017.09.26. 16:15:07

@Peetee: Kedves! Nem ajánlották fel az 1800 vagy 2200€-s lehetőséget! Egyszerűen fekete voltam és minden hónapban aláírtam valamit amit nem tudtam de anno nem is érdekelt ès amikor dolgozni kezdtem egy kukkot sem tudtam németül! A sok jogot most tanultam meg a mai német nyelvtudásommal, amit kb. 4-5 napja olvasgatok mind német mind magyar nyelven!!! Ugyanis sem ügyvéd sem bíró nem vagyok és nem gondoltam arra, hogy jogot kéne olvasgatnom!

Anyidzsam 2017.09.26. 16:15:17

Ja és kedves emberek, csak a blog első fele az én írásom, a 2. végét és a fekete kiemelő szöveg cikkeket a Blog Tulajdonosa egészítette ki ilyenné, szóval ne engem savazzatok, hogy milyen tisztában vagyok a jogaimmal.....mert nem vagyok és ezt nem én írtam!!!

Anyidzsam 2017.09.26. 16:16:03

@Peetee: Te nagyon sötét vagy! Engem küldtek mindenhova, egyik hivatalból a másikba és semmi törvényt nem kellett tudjak csak benyújtani a papírjaim fénymásolatát és jött a Bescheid! Még magyarban sem tudom a jogokat, juttatásokat, nemhogy itt, DE TE EGY NAGYON MEGKESEREDETT, BOLDOGTALAN EMBER LEHETSZ....NEM VÉLETLEN HA ILYEN GONDOLKODÁSOD VAN IDEGEN EMBEREKRŐL!!!A cikk 2.fele a jogokról a Blog tulajdonos saját szava, ő egészítette ki és a fekete kiemelt szöveg címeket is ő írta, nem én! HA KINYÍLIK A BICSKÁD HA NEM!!!! ELÉG SZAR ÉLETED LEHET SZERINTEM, HA ILYEN MEGKESEREDETT ÉS ROSSZINDULATÚ VAGY!

Határátkelő 2017.09.26. 16:17:07

@Anyidzsam: Szerintem ez a hangnem azért kicsit túlzás. Most még beengedtem, de kérlek, hogy kicsit visszafogottabban fogalmazz. Kösz szépen.

Demi78 2017.09.26. 16:43:09

Oszinten szolva megertem a posztolot. Segiteni nem tudok, de megertem. Nincs jo helyzetben, munka kell, rendes, bejelentett, amivel el tudja tartani magat es a kisgyereket. Ezt megertem apakent.
Viszont a masik oldal: a mostani allapot sajnos a sokevi nem tudas, tajekozatlansag eredmenye. Amit en mostanaban tanacsolok a francia magyarok facebook csoportban: mielott kijon valaki, tanuljon nyelvet, legyen celja, gyujtson penzt elotte, informalodjon, mert itt kinn nem lesz ra lehetosege! Ne essen csak ki, hogy majd lesz valahogy. Nem akarok szuksegszeruen parhuzamot vonni a posztolo es e kozott, de minel jobban felkeszul az ember egy ilyen valtasra, annal jobb lehetosegei lesznek elkerulni a hasonlo problemakat.

vándor madár 2017.09.26. 16:48:35

@ posztíró

A törvényt kellene tanulmányozni. Abba bele van írva, hogy aki segélyre szorul, annak nem jár a tartózkodási engedély, de ez minden országban így van.

www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20004242

"4. Hauptstück

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht von EWR-Bürgern für mehr als drei Monate

§ 51. (1) Auf Grund der Freizügigkeitsrichtlinie sind EWR-Bürger zum Aufenthalt für mehr als drei Monate berechtigt, wenn sie

1. in Österreich Arbeitnehmer oder Selbständige sind;

2. für sich und ihre Familienangehörigen über ausreichende Existenzmittel und einen umfassenden Krankenversicherungsschutz verfügen, so dass sie während ihres Aufenthalts weder Sozialhilfeleistungen noch die Ausgleichszulage in Anspruch nehmen müssen ..."

Eljárás: www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html

Az egyszerűen nem igaz, hogy az 5 év munkaviszonynak egy munkahelyen kell lennie.

Ha megkapod a határozatot és az ellened szól, akkor azt meg kell fellebbezni a határidőn belül, de nem az utolsó napra hagyni! A fellebbezést vagy személyesen kell bevinni és az átvételről igazolást kiállíttatni vagy tértivevényes ajánlott és elsőbbségi levélben eladni, de úgy, hogy a határidőig odaérjen.
Valamilyen migráns jogsegélyszolgálatot kellene igénybe venni, akik ténylegesen is védik a külföldiek érdekeit, de legjobb lenne ügyvéd, mert tekintélye csak neki van. Szerintem nem reménytelen az eset a gyerek miatt, de a hivatalnokoknak nyilván ki van adva utasításba, hogy akit lehet, ki kell paterolni. A következő eszközökkel dolgoznak: megfélemlítés, félretájékoztatás, információk visszatartása, szankciók és költségek kilátásba helyezése. Semmi esetre sem szabad agresszíven, fennhangon vagy hangosan reagálni rájuk. Leginkább írásos állásfoglalást kell kérni tőlük, mert oda nem írhatnak valótlan dolgokat, mint amit szóban mondanak.

A huhogóknak meg csak annyit, hogy könnyű IT meg egyéb műszaki végzettségekkel ugrálni. Ha még nem voltak olyan kiszolgáltatott helyzetben, mint a vendéglátóipari dolgozók, akkor inkább ne szóljanak semmit. Mo-n, de leginkább Bp-en a felszolgálók lehet, hogy be vannak jelentve négy meg hat órára, de fizetést ritkán kapnak. Éljenek meg a borravalóból, amit gyakran le is kell adni és majd a főnök újra elosztja, mert abból fizeti még a szakácsokat is.
Akkor már jobb, ha valaki nincs bejelentve, de kap fizetést. Mivel a posztíró 2011-től be volt jelentve, így letelt az 5 év, úgyhogy ami előtte volt, az a jelenlegi probléma szempontjából teljesen irreleváns. Itt most egyedül az a probléma, hogy kisgyerek mellett nem tud dolgozni és segélyen él, ami miatt esetleg kidobják.

Virago_1000 2017.09.26. 17:02:42

@vándor madár: "
A huhogóknak meg csak annyit, hogy könnyű IT meg egyéb műszaki végzettségekkel ugrálni"
- bar beletartozok ebbe a csoportba, de igazad van. A blog sajnos nem reprezentativ mert mast sugall, mint a valosag: a kint elok cca 70%-a hasonloan kiszolgaltatott helyzetben van, most az lenyegtelen, hogy ez sokszor a sajat hibajuk kovetkezmenye.

geeeteee 2017.09.26. 17:02:43

@Anyidzsam: Azok alapján, amit írsz, az Arbeiterkammer még illetékesebb. Főleg, ha papírokkal igazolni is tudod a 6 évet.

geeeteee 2017.09.26. 17:02:43

@swing gitan: Most nagyon nem értek veletek egyet, színtiszta áldozathibáztatás amit műveltek. A feketemunkáért a munkáltatójáé a nagyobb felelősség. Az osztrák cég hazai pályán feltételezhetően rosszhiszeműen járt el a posztoló tájékozatlanságával szemben. Valószínűleg jól is járt vele, és kevésbé a posztoló, mint inkább az osztrák állam, adófizetők kárára. Ki is akkor a hunyó?

geeeteee 2017.09.26. 17:02:43

Nem hiszem el, hogy nem látjátok a kinti cégek felelősségét. Pedig elsősorban azok felelősek a saját hazájuk törvényeinek megkerüléséért. Mellékesen a törvényhozók és végrehajtók is.
Mutasson bármelyitek feketemunkást, aki önként erőltette magát a befogadókra.

Virago_1000 2017.09.26. 17:02:43

@Anyidzsam: mondjuk nem ertem mi alapjan kered szamon a blog tulajdonosan hogy adjon jogi segitseget, de mindegy is. Ezzel a hangnemmel, az onreflexio hianyaval nem jutsz semerre sehova, de miert is erdekeljen ez engem?

Shaktee 2017.09.26. 17:11:34

@geeeteee: Ok, van igazságod, a Demi jobban fogalmazott...nyelvtudás nelkul nem szabad világgá menni, még a sogorokhoz sem..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.26. 17:30:49

@Anyidzsam: @Határátkelő: Azt azért illet volna dőlt betűvel meg zárójellel jelezni ha a blogtulaj is hozzábiggyeszt vmit.

Egyébként nekem zavaros ez a történet. Nem lett ebből kihagyva vmi?

Virago_1000 2017.09.26. 17:39:50

@swing gitan:
"Miért is nem vagyok meglepve..."
- most melyik a jobb, a ruszki "diktatura" vagy a kulfoldi?

index.hu/tech/2017/09/19/monopolium_cenzura_szolasszabadsag_liberalis_facebook_google_szilicium-volgy/

Faj a techcegeknek, hogy nem allnak a torveny felett oroszorszagban? Meglehet.

Mr. Heisenberg 2017.09.26. 18:06:14

@Anyidzsam: legközelebb ha a kezedbe nyomnak egyhavi munkáért 2200 eurót, és nem kapsz róla semmi papírt, olyat, amin rajta van a kifizető neve adószáma, levont adók, akkor gyanakodj, hogy épp feketén dolgoztál. Legyél épp a világ bármelyik országában. Frankón hihető a sztori ezen része.

geeeteee 2017.09.26. 18:06:21

@vándor madár: Dehogy nem fontos, ami előtte volt. Hat évet ott dolgozott előtte, valahol át is vágták, gondoljál csak a nyugdíjára például, de biztosan alul is fizették. Ha pénzt nem is lát belőle vissza (még az is esélyes pedig), az ott tartózkodást legalább igazolni tudja.

geeeteee 2017.09.26. 18:06:25

@swing gitan: Miért is? A munkaadója számonkérte-e a tájékozottságát vagy inkább visszaélt annak hiányával?
A helyzet az, hogy pont emiatt alkalmazták.

Anyidzsam 2017.09.26. 18:06:33

@vándor madár: Köszönöm szépen!!! Végre valaki látja a fától az erdőt és esetleg megpróbál segíteni a tudásával! Eddig még határozatot nem kaptam, ezeket csak szóban az irodában mondta a dolgozó hölgy csípőből, aki elvette az Anmeldebescheinigung-omat de és ő mondta hogy nem érvényes, de amikor kiállították akkor az alapján kaptam, mert dolgoztam!!! Viszont azért benyújtotta a Daueraufenthaltra( amit múlthét péntekig azt sem tudtam micsoda, csak a bíró hivatkozott erre a levélben) és ki kerestem a neten, hogy még ha csoda történne az is lehet megkapom, mert az 5 év itt tartózkodásom bőven megvan, viszont 5 év folyamatos, bejelentett munkaviszonyom az nincs. Ügyvédeket hívtam, 100-300€ óradíj/ meghallgatás, sajnos màr semmi extra pénzem nincs és lehet most októberre már nem is küldik az eddigi segélyem( ami 2018. március.31. jönne elvileg) szóval jó nagy szarba leszek! Migránközpontba Hétfőre van időpontom, akik elvileg ingyen intézik majd az ilyen ügyeket( ezt is pénteken tudtam meg a szomszédtól) Szóval meglátjuk! Most kaptam egy szobalány megbeszélèst csütörtökre, de még a Hotel nem tudja, hogy szomb-vasárnap én sosem tudok bemenni! Meglátjuk felvesznek e és egy Isteni csoda besegít! Köszönöm mégegyszer!

Anyidzsam 2017.09.26. 18:06:42

@Virago_1000: Ki kérte számon már ne haragudj!!! Tudsz olvasni??? Segítséget kértem, hogy tud e jogilag valamit mert az ő blogjára keveredtem, amikor beírtam a google-ba, hogy EU-sok jogai külföldön ès egy cikkben írt valamit Ő vagy valaki másét osztotta meg, ahol erről volt szó!

Anyidzsam 2017.09.26. 18:06:46

@geeeteee: Voltam ott is! A 2011- előtti munkahelyes dolgok elévültek, nem tehetek felhelentést, de nem is akarnék, nem vagyok spicli, én akkor örültem, hogy dolgozhattam és a próbaidős papírjaimat mindig eltépték és újat írtak( de ezt akkor nem tudtam, most tudom! Azt viszont szerepel a városházán, hogy 20009 óta folyamatos Hauptwohnsitz-em van Ausztriába, előtte pedig 2005-től nem egybefüggő, de hol itt hol ott vagyok bejelentve lakni! Tehát akkor csak kellett dolgoznom, ha se nem nyertem a lottón és se férjem nem volt itt?! Sajnos ezen ők nem tudnak segíteni.

Virago_1000 2017.09.26. 18:07:05

@swing gitan: masik ok a patriota orosz kormany helyzetbe hozna a hazai cegeket, ugyanis a facebooknak, googlenek is van hazai vetelytarsa:
vk.com, yandex.ru,

sot, mar az IMF konkurenset is letrehoztak a BRICS orszagok, egyre inkabb doledezik az amerikai hegemonia epulete es visszaall az egyensulyi allapot.

Határátkelő 2017.09.26. 18:11:03

@flash.gordon: Az egész idézett rész idézőjelben van. Betettem a posztba azt a részt, amire utalt a levelében. Ott van sötéttel kiemelve az eredeti posztnak a címe, ott a link, valamint az idézett szöveg elején és végén ott az idézőjel.

Érdekes módon 2200 poszt során ezzel még soha senkinek nem volt problémája.

vándor madár 2017.09.26. 18:21:53

@geeeteee: "Azok alapján, amit írsz, az Arbeiterkammer még illetékesebb. Főleg, ha papírokkal igazolni is tudod a 6 évet."

Ez szerintem MOST nem olyan jó ötlet, mert a Hivatal a posztírót fogja kihozni hibásnak, hogy anno miért nem jelentette fel a munkaadóját.
Én nem mennék az AK-ba, mert az elsősorban munkaüggyel / -joggal foglalkozik, nem tartozkodási engedéllyel.
Ezt a régi témát én csak akkor venném elő, ha már konkréten a kitoloncolás előtt állnék és nem lenne más választásom vagy már bombabiztos a tartózkodásim és csak nyerhetek vele.

Ide szerintem nagyon kellene egy ügyvéd, aki EU jogban és munkajogban járatos. Ausztriában is van ingyenes jogsegélyszolgálat rászorulóknak. Beírtam a gugliba, hogy "Rechtshilfe für Bedürftige Österreich" és kidobott több címet.

Végső esetben a nyilvánosság is szóba jöhet. Van a tv-ben az a
Bürgeranwalt, Herr Resetarits, esetleg oda is lehetne fordulni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.26. 18:24:36

@Határátkelő: Lehet mert sosem vette észre senki. A dőlt betűzést meg jelezi azt, hogy a szerkesztő megjegyzése hidd el nem az én találmányom hanem általános szabály.

Az utolsó előtti és utolsó bekezdés végén is van egy lezáró idézőjel nyitó meg sehol. Most azt ki írta?

2017.09.26. 18:37:15

Nos, azt már megirták előttem, és jól, hogy mit tehet a posztoló a jelenlegi helyzetében: ügyvéd. Ha nem futja rá, és valszeg nem, akkor a jogsegélyszolgálatok segithetnek.
Mellesleg, teljesen felesleges ekézni a posztolót azért, hogy 2011 előtt miért dolgozott feketén: egyrészt, mert fehéren ritkán alakalmazták a nem hiányszakmásokat, másrészt, mert nemigen volt más lehetősége. Mondjuk, azt én sem veszem be, hogy nem tudta a feketén való alkalmazását, ugyanis csak feltünhetett, hogy egyetlen biztositótól sem kapott értesitést, miszerint üdvözlik.
Hogy jelenleg mit tehet ... Hát, teljes munkaidőjü állást a vendéglátásban nem igazán fog kapni, ami 8-tól 16 óráig tart. Esetleg, ha be tudja vállalni a reggeliztetést, de az meg 5-től vagy 6-tól kezdődik. Szóval, marad a teilzeit meló, ami ugyan nem fizet annyit, de mégiscsak meló, és nem segély.

Anyidzsam 2017.09.26. 18:39:48

@Mr. Heisenberg: Nem nyomtak a kezembe havi 2200€-t!!! Ki mondta ezt??? Napi fixem volt mindenhol, napi 40-50-60€ + jatt! Lestandoltam, ami kijött átadtam, a maradék a jatt az enyém volt! De ahol többen voltunk egy műszakban nagyobb helyen, ott a főnök osztotta szét a maradékot! Fogalmatok nincs a vendéglátóról, csak írkáltok össze-vissza( TISZTELET A KIVÉTELNEK) Budapesten anno 2005-2009-es években már fixet sem nagyon akartak adogatni Budapesten, csak százalékot a forgalom után vagy jattot csak....hát köszi éljetek meg 1500-3000 Ft-okból 100-150 ezres albérletekben( rezsivel együtt) ! Vagy lehettem volna KincsvadászQva:-))) is, akár otthon, akár osztrákban, de inkább büszke egyedülálló voltam, kihúzott gerinccel és nagy pofával, szólás szabadsággal!!!

Anyidzsam 2017.09.26. 18:39:48

@Határátkelő: Nekem sem volt, eszembe sem jutott még egy nagyokos belém nem kötött, hogy bicskanyitogató a stílusom ahogy kérdezek, miközben így tudom a paragrafusokat???! De azokat te szúrtad be közbe hogy kicsit színesebb legyen és így az egész poszt egyben értelmeződött és kicsit nagyképű, számonkérő, okoskodó jellegű lett, mert azt hitték egy az egyben én írtam! Szerintem az egy az egyben levelem alá kellett volna a te régi cikkedet írni,ami a paragrafusokról szól ès nem kellett volna szalagcímeket adni, mert ez így pökhendinek tűnt MÁSOKNAK, NEM NEKEM!!! Csak engem hordtak le.

Anyidzsam 2017.09.26. 18:39:48

@flash.gordon: Az utolsó mondat még az enyém, hogy kit keressek Bécsben, hova forduljak? Az előző szabályokat a Blogtulaj idézte a " Családdal Ausztriában" című cikkből, csak sokan nem értették ezt!

Shaktee 2017.09.26. 18:39:48

@Virago_1000: "patriota orosz kormany"

:DDD

agent_x 2017.09.26. 18:39:58

Nem szeretnék én is belerúgni még egyet a posztolóba, de nagyon úgy tűnik, igen felelőtlen volt. Sajnálom, hogy kisgyerekkel egyedülálló lett. Sajnálom, hogy nem tud dolgozni normális munkabeosztásban. Sajnálom, mert sokáig feketén foglalkoztatták. Sajnálom, mert elbocsátották. De lehet, nem az albérletbe kellett volna többezer eurót beleölni, hanem a saját maga képzésébe. Vagy ha segélyek helyett legalább részmunkaidőben elmenne dolgozni. Hogy nem tudott 12 év kinti munkával annyit megtakarítani, amennyivel biztonságban lenne most. De vajon amíg a gyerek bölcsiben, oviban volt, mit csinált? Mert, ha jól értem, nem dolgozott ez alatt sem. Szóval csak sajnálni tudom.

Határátkelő 2017.09.26. 18:41:19

@flash.gordon: "sosem vette észre senki". Ne viccelj már, ezt nem gondolhatod komolyan.

De akkor most ünnepélyesen beírom utólag.

Már azt hittem, semmin sem lepődöm meg, aztán mégis.

Shaktee 2017.09.26. 18:43:19

@geeeteee: Nem érzem a munkáltato feleloseg azert hogy az alkalmazott limitált nyelvtudasban..

Anyidzsam 2017.09.26. 19:14:42

@agent_x: Önmegvalósító kurzusokon 5-ször kb. az AMS elküldött, nem Berufliche Kurs-ra!!! Wiedereinstieg im Zukunft, FRAU IM FOKUS, ilyenek! Voltam Kozmetikai Kurs-on német nyelven levizsgáztam( nem AMS által) a kutya nem vesz fel, mert friss Diploma, keine Erfahrung!!! Sőt szebbet mondok, még Praktikumra sem akartak alkalmazni sehol, pedig ott 1 hónapig ingyen lettem volna a szalonoknak, DE NEM KELL FRISS TANULÓ, NEHOGY ELBASSZON EGY SZEMÖLDÖKÖT VAGY ARCKENÉST!!!??? A Fiam 10-14 -ig van oviban, nem egész nap, mert aki minkanélküli, nem hagyhatja tovább bent a gyereket! Szóval gyereket neveltem, orvosokat, hivatalokat , termineket jártam vele! TÖBBSZÖR ELVITT ÉJJEL A MENTŐ VELE, MERT ÉJJEL 2-kor ALVÀSBÓL PÁNIKROHAMRA ÉBREDTEM MÁSFÉL ÉVIG KB. 200-AS PULZUSOKKAL És AZT HITTÜK A SZOMSZÉD IS, AKIHEZ BUGYIBAN CSENGETTEM ÉJJEL ÁT, HOGY INFARKTUSOM VAN! NEM ISZOM, NEM DROGOZOM/TAM, NEM SZEDEK SEMMIT! Volt 11 000 EURÓM AMIBŐL 5000€ kellet egy 48 nm-es kis lakás bérléséhez! Kaukció/provízió szerződés díj + 3 hónap! Màsik 6000€ berendeztem és egy kisbabára költöttem a Gyes alatt! MERT UGYE AZ UTCÁRA MEG EGY SZOBA BÉRLÉSBE NEM SZÜLHETEK, DE ÉN NEM KAPTAM ÁLLAMI LAKÁST ÉN BÉRELEM A MAI NAPIG HAVI 700€ + REZSI!!! ÉS ÖRÜLÖK, HOGY VAN HOL LAKNOM, UGYANIS ITT KOMOLY LOHN-okat KELL FELMUTATNI, HOGY KIADJÁK NEKED A LAKÀST! Akkor még volt, most nincs , de akkor is számoljatok egy kicsit! AZ ÁLLAMTÓL KAPOTT SEGÉLYBŐL ÉN NEM ÉLEK MINT MARCI HEVESEEN, HANEM VISSZAFIZETEM AZ OSZTRÁK ÁLLAMNAK LAKÁS, REZSI ÉS SZOLGÁLTATÁSOKRA, ÉLELMISZERRE!

Anyidzsam 2017.09.26. 19:14:49

@agent_x: 2005-2011ig! Aztán szültem! Közben azért élnem is kellet, mégis megspóroltam 11 000 €-t úgy, hogy Pesten is volt albérletem, hogy legyen hova hazamenjek, és Au-ban is fizettem a szállásért!

Beer Monster 2017.09.26. 19:14:51

@London2009: A monarchia a szabadságharc következtében jött létre.

Beer Monster 2017.09.26. 19:45:48

@Anyidzsam: FYI: Attól váltál ellenszenvessé az olvasók számára, hogy egy olyan posztot közöltél le, amiben úgy dobálózol a szavakkal, mintha mindenkinek értenie kéne a magyar nyelven magyaroknak szánt szövegedet.

Beer Monster 2017.09.26. 19:45:57

@vándor madár: "a felszolgálók lehet, hogy be vannak jelentve négy meg hat órára, de fizetést ritkán kapnak. Éljenek meg a borravalóból, amit gyakran le is kell adni és majd a főnök újra elosztja, mert abból fizeti még a szakácsokat is. "

Ez egy rendkívül sajnálatos, sőt bottrányos szélhámosság.
Azonban a másik oldalon meg annó suliban 8 évig hallgattuk az osztály hülyébbik felétől, hogy ezt mér tanuljuk, "úgysem lesz rá azéletbeszükség!"
Senki sem születik felszolgálónak.

Anyidzsam 2017.09.26. 19:46:14

@Pink Petsch: Én magyarban sem fizettem TB-t soha, mert ott is feketén voltam mindig, szóval ilyen ez a vendéglátó, ilyen ez a Magyarország, ilyen lettem én is! Mutattak mindig valami 20€-s biztosítàst mindig, amit fizettek nekem, ha valami munkahelyi baleset történne de én ezeket akkor nem tudtam, hogy E-card meg ilyenek, csak 2011-májusában mikor frankón bejelentettek és jött a Postán! Na akkor vilàgosodtam meg és kezdtem utánkérdezni! De pl. azt sem tudtam, hogy a Karenz után új dátummal és nem pedig folytatólagosan újra beléptetett a cég és ezzel szivattak meg! Most lehet hülyézni, de én nem vagyok szerződés jogi ember....megszivattak és ezért 2 hónap múlva szépen ki is rúgtak!Nefélj, mostmár mindent tudok, nyithatok itt egy jogi irodát magyaroknak Tb/GYES/ Tartózkodàs, Finanzamt, Segély,Munkabejelentések:-))) Tanulópénz bőven megvolt, mindent 2-3 körre intéztem el!

Beer Monster 2017.09.26. 19:46:18

@swing gitan: "nyelvtudás nélkül", hagyjál már. Részben angol nyelvterületen felnőve, sok évtized után sem értem egy angol jogi szöveg felét.

2017.09.26. 19:55:57

@Beer Monster: Hm, pedig egy jó felszolgáló, aranyat ér. És, hogy mi a jó, a vendég számára, az ugye, nyilvánvaló, már kedvessségen és a mosolyon kivül, tudjon ajánlani, ismerje az ételeket, tudja, mik azok az allergének. Plusz, ugye, ami nekünk, a konyhának, jelenti a jó felszolgálót, hogy ha valamit elbasz, és egy hajtós müszak alatt a legprofibb is elcseszi legalább egyszer a direkciót a rendelések leadásával, akkor ne a konyhára mutogasson, mert legközelebb ott szteppelhet a kajájára várva, ugyanis mindenki fontosab lesz, mint ő. :P

Timár Lénárd 2017.09.26. 20:03:06

@Anyidzsam: Egy jó tanács: először NE egy jogsegély szervezethez forduljon. Ugyanis Ön európai (uniós) állampolgár, aki nem egy harmadik országból származik (nem "migráns"). Az Európai Unió működtett egy irodahálózatot, ahova több problémával is lehet fordulni. Ők adnak tájékoztatást, hogy hogyan tovább. Bécsben is www.europainfo.at/home/edis/wien/21 van egy ilyen. Magyarországon pedig minden megyeszékhelyen (ott viszont konkrét ügyekben a Budapesti központba fogják irányítani, a jogi személyzetet ott foglalkoztatják). E-mailben is adnak felvilágosítást és érdemes előbb felvenni velük így a kapcsolatot. (Legalábbis a kisebbek esetén, mert akkor már felkészülten fogják fogadni)
Elvileg az EU minden nyelvén lehet hozzájuk fordulni (a kis irodákban azért nem biztos, hogy érteni fognak, de angolul és németül biztosan, illetve az adott országban szokásos nyelveken)
Ha mégsem tudnak segíteni, akkor elirányítanak és segítenek felvenni azokkal a szervezettekkel a kapcsolatot, amelyek ezekkel az ügyekkel foglalkoznak (és ezek már valamilyen segítséget tudnak nyújtani és végig is fogják vinni az ügyét: akár úgy is, hogy a tagállami törvények megváltoztatását is elérik. Például Romániában sikerült elérni, hogy az európaiaknak ne kelljen többet fizetniük a múzeumi belépőért, mint maguknak a románoknak. Igaz, ez már a legutolsó megoldás és elég hosszú, de egyetlen panasz nyomán indult).

Anyidzsam 2017.09.26. 20:03:24

@Beer Monster: Már megbocsáss, de nekem reflexből jönnek ezek a szavak, de neked meg rosszindulatból! Miért nem kérdezed meg a szövegem alatt kedvesen, mi mit jelent!?!!! Én ezeket itt hallottam így először és így használom így ragadt meg! A magyarok itt kinnt egymás között is a német nevén szólítják....reflexből! Nagyon sajnállak ha csupán csak ezért elkenszenves lettem, de nem is keresek barátokat! Nem tudom hogy magyar e ez a Blog, most csatlakoztam, nem olvastam visszafelé, azt hittem külföldön élő magyaroké, nem pedig az otthon élők osztják a kinnti észt! ( ISMÉT TISZTELET A KIVÉTELNEK) SENKITŐL NEM FOGOK ELNÉZÉST KÉRNI, AKI NEM HOZZÁTESZ A POSZTHOZ ÉS SEGÍTENI IS TUD ESETLEG, HANEM ROSSZINDULATBÓL KÖTÖZKÖDIK!

Latcho Rom 2017.09.26. 20:03:27

@Beer Monster:

Annyi azért lejön hogy feketén dolgozva pórul járhatsz?

Anyidzsam 2017.09.26. 20:03:30

@Beer Monster: Amikor az osztrák szomszédnak felvittem a Bírói levelet a jogi szövegkörnyezetben, csak fújtatott!!!!! és 20-szor neki futott.

2017.09.26. 20:04:15

@Anyidzsam: Azt tudom biztosan, hogy pár éve, még a az ún. "nagynevü" müintézmények is legfeljebb ha 4 órára jelentették be a felszolgálókat, és persze, minimálra. Értem ezalatt pl. a budapesti csillagos és bib gourmand éttermek némelyikét is. Lehet, azóta a krónikus emberhiány miatt ez változott, nem tudom.
Viszont az jó, hogy tanulópénznek fogtad fel a veled történteket, és megpróbálsz valamit lépni. Ahogy már tanácsolták, a területen jártas ügyvéd sokat segithet, akihez akár a jogsegélyszolgálatokon keresztül is eljuthatsz. Szerintem, ezt próbáld meg.
Személyes véleményem, hogy az osztrák vendéglátás, a munkavállalók szempontjából eléggé tré, ha pl. a némettel hasonlitjuk össze. Inkább hajaz a magyarra ... annak minden hátrányával, az egyetlen előnye a több jövedelem.

fhdgy 2017.09.26. 20:11:09

@Pink Petsch: Szerinted a poszterinának nem lenne alternatíva, ha Ausztriából átmenne Németországba?

Tudom, hogy Bécsből még vagy 500 km.-et kellene nyugatabbra menni, de én Bécsből inkább mennék 500-at nyugatra, mint 60-100 km.-et keletre.

2017.09.26. 20:20:48

@fhdgy: De, igen, szerintem jobb lenne neki. Viszont nem ismerem az egyéni helyzetét, körülményeit: hogy esetleg a melón kivül más is köti-e Bécshez? És hát ugye, egyedülálló anyaként sem egyszerü itt sem melót találni, valószinüleg, csak részmunkaidőben sikerülne neki.
Az én váltótársam a posztomon, például részmunkaidőben dolgozik, hétfőtől péntekig, 8 és 14 óra között, mivel kisgyereke van, és csak igy tudja megoldani. Igaz, ő nem egyedülálló, a férje a köretes poszton van, és az is igaz, hogy ez a konyha, nem a service.
Én mindenesetre azt ajánlanám neki, ha mégis Németországban gondolkozna, hogy nagyobb hotelek között keresgéljen, amelyek üdülőfalvakban vannak, és személyzeti szállást biztositanak családosoknak is. Ilyen helyekre mindig kell ember, elnézve a saját munkahelyemet ....

fhdgy 2017.09.26. 20:33:23

@Pink Petsch: Jó, a válaszod nagyjából hozta azt, amit valahogy elképzeltem. Én a vendéglátást csak vendégként ismerem, így csak erős feltételezéseim vannak róla.

Én igazából abból indultam, hogy "osztrák" nyelvről németre váltani már nem lehet nagy gond, Németországról meg az a személyes tapasztalatom, hogy ott nincs úgy kiszolgáltatva az ember.

Nem kívánom, hogy bekövetkezzen, de egy esetleges Ausztriából való kititás után, Németországban még tiszta lappal lehet indulni.

Beer Monster 2017.09.26. 20:37:25

@Pink Petsch: Nézd, olyan valóban van, hogy valaki elmegy filozófusnak, aztán emiatt nem viszi semmire, viszont a kultúra számára esetleg aranyat ér a munkája. De felszolgálónak, úgy gondolom, a legjobb felszolgáló sem azért megy, mert ez az álma. Azért amiket mondasz, azt egy hét alatt csillagos ötösre meg lehet tanulni, egy cipész ehhez képest kandidátusi vizsgát tesz.

Timár Lénárd 2017.09.26. 20:37:32

Igazából közvetlenül általában (és legkönnyebben) az információs pontokkal tudja először felvenni a kapcsolatot (mivel ők tudják megfogalmazni, hogy mi az Ön problémája), de Önt valószínűleg a
SOLVIT hálózathoz fogják irányítani. (Legalábbis én ezt láttom valószínűnek)
ec.europa.eu/solvit/what-is-solvit/index_hu.htm
ec.europa.eu/solvit/
ec.europa.eu/hungary/services_hu
Ha mással nem is, ezekben az irodákban rengeteg információhoz és kiadványhoz is hozzáférhet, amely segíthet problémája megoldásához.
ec.europa.eu/your-rights/info/individuals/index_hu.htm):http://ec.europa.eu/your-rights/info/individuals/index_hu.htm

Beer Monster 2017.09.26. 20:37:44

@Latcho Drom: Ember, magyarországon nem tudom, mikor foglalkoztatnak bejelentve, és mikor nem...

Timár Lénárd 2017.09.26. 20:37:53

@Anyidzsam: Kérem, arra viszont figyeljen, hogy ezek az intézmények csak akkor tudnak segíteni Önnek, ha még nem indította el az ügyvédi eljárást (ugyanis információs, illetve segítő intézmények, az ügyvédi és jogi segítséggel más intézmények foglalkoznak. Ebbe viszont NEM értendőek bele a közigazgatási eljárások a SOLVIT esetében, csak a bírósági).

Anyidzsam 2017.09.26. 20:38:04

@Latcho Drom: valószínű lejött, mert a segély mellett/helyett nem vállaltam már be a fekete munkát annak ellenére sem, hogy most ezért ki is vághatnak, mert hosszú ideje kisgyerekkel nem kaptam munkát, ami nem Geringfügig( heti 4-8 óra) vagy nem tudtam a munkaidőnek, hétvégének megfelelni, vagy pont Életvezetési/Önmegvalósító tréningen voltam hónapokig,mert csak oda küldtek! IGEN AZT HISZEM MINDEN LEJÖTT!

Anyidzsam 2017.09.26. 20:38:08

@Timár Lénárd: Nagyon szépen köszönöm, már elindultam ezen az úton!

Anyidzsam 2017.09.26. 20:38:30

@fhdgy: Nem tudok már menni sehova! Ha egyedül lennék, bárhova elindulnék, csak hazafelé nem,de egy kisgyerekkel és pénz nélkül nem tudom magunkat újra felépíteni. Én ide tettem mindent, itt maradok, harcolok! HA KIUTASÍTANAK, SEMMI GOND MERT MÀSNAP JOGOM VAN VISSZA LÉPNI ÉS 90 NAPIG ITT LENNI ÚJRA BEJELENTÉS NÉLJÜL! DE A GYEREKEMET KITESZIK AZ OVIBÓL, GONDOLOM KIJELENTENEK A LAKÁSOMBÓL, ÉS MÁR NINCS PÉNZEM, SEMMI! ÉS ELVESZIK A 8 ÉVES FOLYAMATOS ITT TARTÓZKODÀSOM, AMI AZÉRT JOGOKKAL IS JÁR( mostmár tudom)!

Beer Monster 2017.09.26. 20:38:33

@Anyidzsam: Szóval az összes tagállami nyelv hivatalos nyelv az Únió egész területén, és mindenki jogosult a hatóságok előtt használni. Ha magyarul írsz, magyarul kell válaszolniuk, a hivatalos fordítást az állam állja. Tudomásom szerint ehhez jogod van.

Anyidzsam 2017.09.26. 20:38:39

@Pink Petsch: Nagyon kedves köszönöm! Nem tudnék menni sehova, csak ha egyedül lennék! De én a Fiamat ide szültem neki terveztem ide a jövőt, harcolni fogok, Isten megsegít ès én is azon leszek!

2017.09.26. 20:41:56

@fhdgy: Hm, hát végülis, ez nem atomfizika, "csak" vendéglátás" ;))))
Nos, igen, szerintem is itt a jogbiztonság munkavállalói oldalról erősebb, mint a sógoroknál, és németül értőként és beszélőként ilyen szempontból nem lenne nehéz dolga munkát találnia, pláne a több éves osztrák tapasztalatával. Ami megneheziti a helyzetét, az az egyedülálló anya státusza, de szerintem, igy is sikerülne neki. Ezt viszont már egyedül ő tudhatja, és döntheti el, hogy merre-tovább, a saját körülményeit tekintve. (Én nem ragaszkodnék a sógorokhoz, az tuti ... a gyerek, ha jól értettem még kicsi, neki kulturális sokkot nem okozna egy esetleges költözés. Viszont, ha a melón kivül más is köti Bécshez, az már magánéleti cucc, amiről nem itélkezhetünk, ugye).

fhdgy 2017.09.26. 20:42:11

@Anyidzsam: Komolyan kíváncsi vagyok, hogy pl. egy München miért rosszabb alternatíva a fiadnak?

vándor madár 2017.09.26. 20:45:05

@Anyidzsam: Ha régebb óta olvasod a blogot, akkor tudnod kell, hogy mi megy itt. Bizonyos emberek mindig abba rúgnak a legnagyobbat, aki a legnagyobb szarban van és a saját helyzetükből okoskodnak másnak vagy magánlevelezést folytatnak olyan témákról, amiknek semmi köze a napi poszthoz meg szinte semmihez és gyakorlatilag érthetetlen is.

Én olvasom más országok kivándorlóinak a blogjait is, de sehol nem találkoztam annyi negativizmussal, cinizmussal, okoskodással és megmondóembörrel, hogy mit és hogyan kellett volna 10 évvel ezelőtt csinálni, mint itt.
Mindenki követ el hibákat az életben, ha nem is vallja be. Azért kíváncsi lennék, hogy milyen elégtétel járja át annak a lelkét, aki egy egyedülálló, kilátástalan helyzetben lévő pénztelen kisgyerekes anyát, akit semmi más, mint a gyereke megléte taszított a gödörbe és aki éppen segítségért kiált, jól kioktat és lebasz ahelyett, hogy inkább valami semleges vagy uram bocsá használható dolgot mond vagy inkább hallgat?

Tudom, hogy most fáj sok bejegyzés, de ne vedd a szívedre őket, hanem hámozd ki a használható információkat, oszt kész.
Át kell lépned a magyar büszkeségeden is és minden létező segítséget igénybe venned, különben rámész erre a sok megpróbáltatásra. Szerintem menjél el pszichoterápiára is, ha fizeti a betebiztosító, mert a fent nevezett pánikrohamok is a félelemtől és kilátástalanságból adódnak, csak a mérgeiket ne vedd be, mert még jobban tönkretesz és akkor mi lesz a kisgyerekkel?

Ez az egylet talán vigyázna néha a kisgyerekre, próbáld meg:

www.familie.at/site/oesterreich/familienpolitik/krise

Szerintem az embernek valamilyen egyházi szervezettel van a legnagyobb esélye. Nézd meg a Caritas-t, Barmherzige Brüder / Schwest-t vagy nem tudom még mik vannak Ausztriában, én soha nem éltem ill. tartózkodtam ott.

Ha felvesznek a hotelbe dolgozni, meg kell oldanod a hétvégéket is, különben kirúgnak még a próbaidőben. Nem tudnál beszervezni valakit Mo-ról, pl. egy tanulólányt vagy kispénzű nyugdíjast, aki kijárna kirándulójeggyel és vigyázna a kisgyerekre hétvégén, ha dolgoznod kell?
Jelentkezz sok állásra, legalább húszra hetente online és telefonon, ha passzol, ha nem, hátha valahova felvesznek.
Remélem sikerül valahogy megoldanod a problémákat. Sok szerencsét kívánok neked!

2017.09.26. 20:48:17

@Anyidzsam: Igazán, nincs mit .. ha mégis meggondolnád magad, privátban adhatok pár tanácsot, merre indulj el itt. A döntés a tiéd, te tudod, ha a munkahelyi és hivatali züröktől eltekintve szeretsz Bécsben élni, akkor hajrá, és küzdj meg érte!
Ha viszont csak a befektetett éveket látod benne, és amúgy annyira nem vonz a bécsi lét, hogy ott öregedj meg akár, akkor lehet, esetleg, talán elgondolkodhatsz más lehetőségeken is. A fiad még kicsi -ha jól értettem-, a jövőjét máshol is felépitheted.

fhdgy 2017.09.26. 20:51:13

@Pink Petsch: Igazad van, a vendéglátás nem atomfizika. Ez jó is, mert az atomfizikáról még annyit sem tudok.

Bár azt tudom, hogy én is atomokból állok, ráadásul elég sokból. Ilyen alapon az atomfizikából is sok mindent kellene értenem, mivel lényegesen több atomból állok, mint ahány alkalommal vendég voltam valamilyen vendéglátóhelyen is.

M. Péter 2017.09.26. 20:59:52

@swing gitan: Fordított esetben, ha egy orosz cég tárolná az amerikaiak tízmillióinak személyes adatait, az amerikai kormány sem ülne tétlenül.

2017.09.26. 21:00:24

@Beer Monster: Természetesen meg lehet tanulni, kevesebb mint egy hét alatt is, és valóban, egy felszolgáló nem sokat tesz hozzá az egyetemes emberi kultúrához. De mondd, neked hány, jónak induló éttermi élményed keseritette meg egy figyelmetlen, felkészületlen felszolgáló? Ha rendszeresen jársz éttermekbe, kizárt, hogy ne futottál volna bele ilyenbe. Igaz, pillanatnyi a bosszúság, és nem ilyen dolgok miatt jön el az Armageddon, de akkor sem kaptad meg akkor és ott azt a szolgáltatói szinvonalat, amiért fizettél. És ez gáz.
Azonkivül, szerintem, felszolgálónak lenni, illetve tényleg jó felszolgálónak lenni, alkati kérdés. Lehet, fellengzősen hangzik, mert nem kell az Oxfordi értelemző Szótárt bemagolni hozzá, de valóban nem mindenki alkalmas rá. Például, én sem. És nem azért, mert nem tudom megjegyezni a menüt, ha érted, hogy mondom.

fhdgy 2017.09.26. 21:04:07

Ma is elhangzott itt, hogy nyelvtudás nélkül nem szabad külföldre menni, meg hogy a fekete munka ...

Ezek nagyon jó tanácsok, de sajnos vannak szituációk, amikor valaki kénytelen ezekre fittyet hányni, mert számára nincs más megoldás.

Nekem is van közeli hozzátartozóm, aki kénytelen volt ilyen jótanácsokat figyelmen kívül hagyni.

Harmadik évre eljutott odáig, hogy éves állása van Ausztriában vendéglátásban, pedig még most is keveset beszél németül.

Először feketén dolgozott, majd szürkén, most már abszolúte fehéren.

Ha betartotta volna a jótanácsokat, akkor még most is ott lenne, ahol volt, sehol.

Persze, tudom, hogy ennek ( is ) ára van.

fhdgy 2017.09.26. 21:09:49

@Pink Petsch: Csak egy példa: volt egy kedvenc helyem, ahol törzsvendég voltam, jól éreztem magam, még akkor is, ha nem volt minden mindig tökéletes.

Aztán tulajdonos váltás, majd azt követő személyzet váltás stb.

A hely, az árnyas fák, talán még a kaja is változatlan, de én már vendég sem vagyok, nemhogy törzsvendég. Kiírtam magam!

Shaktee 2017.09.26. 21:16:53

@Beer Monster: Passz.

nennike: hinta nem feketen forgatta a burgereket.

Anyidzsam 2017.09.26. 21:17:01

@fhdgy: Nem kitiltani akarnak!!! nem követtem el semmit! Kiutasítani csak! mert munkanélküli vagyok hosszabb ideje, de az engem épp tönkretesz, ha csak egy napra is megszakad a folyamatos 8 éves osztrák tartózkodásom! Másnap visszaléphetek, de már friss emberként, nincstelenül!

Anyidzsam 2017.09.26. 21:17:17

@fhdgy: Nem rosszabb, ide telepedtem le, itt van jogviszonyom, lakásom, ide tettem a pénzem! Hogy menjek németbe egy kisgyerekkel! Hol fogunk lakni, hova teszem oviba rögtön, hol tudok bekezdeni dolgozni azonnal, miből veszek ki albérletet és miből élünk az első fizetésig? Nincs több pénzem és nem tudok újra egy idegen országnak nekivágni! Csak német tudásom van, egy lakásnyi bútorom, sok cuccom és egy Kisfiam! Az ötlet jó egy egyedül lévő embernek. Köszönöm.

Shaktee 2017.09.26. 21:17:26

@M. Péter:

Te sem regisztrálnál egy FSB, Putin által kontrollált szoc médiára, ahogy sokmillio "demokraciaban" elo polgar sem..akkor meg mirol beszelunk?

fhdgy 2017.09.26. 21:20:45

@Anyidzsam: Bocs, mi a különbség a kiutasítás és a kitíltás között?

2017.09.26. 21:21:02

@fhdgy: Mondjuk, a vendéglátásban, ha a vendégekkel is érintkezik az ember -és nem a konyhán mosogat (ami egyáltalán nem lebecsülendő, sőt, egy gyors és jó mosogató kincset ér)-, de szóval, akkor nem árt a nyelvtudás. A hotelünk a legtöbb negativ vendégértékelést a service-re kapja, éppen azért, mert kényszerhelyzetből olyan embereket is alkalmaznak felszolgálóként, akik alig értenek németül, gyakran a vendég kérésének a megértése is gondokat okoz nekik, ha az nem abból áll, hogy szimplán csak közlik, mit szeretnének az étlapról. És akkor még nem került szóba az, hogy 1-2 percet gymond "cseveg" is a vendéggel, ne adj'isten ajánl valamit ...

vándor madár 2017.09.26. 21:21:02

@Pink Petsch: Mondjátok már meg, mitől jobb Németországban a vendéglátásban dolgozni, mint Ausztriában?, ahol 14 havi fizetés van és szállás is, na jó nem Bécsben meg a nagyobb városokban.

vándor madár 2017.09.26. 21:29:19

@Timár Lénárd: Én már többször fordultam EU-s intézményekhez még Brüsszelhez is odavágó problémákkal és mindig csak azt az idióta választ kaptam több hét várakozás után, hogy

1. nemzeti hatáskör,
2. az EU-ban nincs harmonizáció csak koordináció.

Én nem vesztegetném az időt a Solvitra, az csak egy lenne a töbi információs hely közül. Több szem többet lát és unglaublich aber wahr szinte mindehol más tanácsot fog kapni.

vándor madár 2017.09.26. 21:33:23

@fhdgy: Ha kitiltanak, akkor x ideig be sem teheted oda a lábadat. Ha kiutasítanak, akkor éppen kidobnak az országból az aktuális státuszod miatt, de utána beutazhatsz.

2017.09.26. 21:35:51

@vándor madár: Igen, ez az elmélet .. a gyakorlat viszont az, hogy az osztrák helyek többsége szezonra keres embert (persze, egy mondjuk Bécsben mükődő étterem vagy hotel jellemzően nem, de Ausztria nemcsak Bécsből áll, ugye ...). Ami nagyon jó azoknak, akik, például Magyarországon élve kimennek 2-3-4 hónapra. Szezonmelóra meg nincs 14.-ik havi fizetés ... Van viszont napi 10-12 óra minimum a konyhán, például. Az én munkaidőm például napi 9 óra, amiben benne van összesen 1 órás szünet. Ha meg pluszban kell melózni, mert pl. rendkivüli fennállás forog fenn (pl. egy déli-büfé), akkor azt ki is fizetik. Személyzeti szállásokat meg nemcsak az osztrákok biztositanak, ugye ...

2017.09.26. 21:48:03

@vándor madár: Egyébként érdekes dolgot vetettél fel, ugyanis mindig mosolyogva hallgatom azt a magyar kezdő kollégát (aki németül annyira nem tud, hogy nem merték közvetlenül a szervizbe betenni, igy félig raktáros, félig meg a serviceben segédkezik az evőeszközök polirozásánal vagy az éttermi italrendelések kimérésénel, de vendéggel találkozni közvetlenül, nem merték engedni). Szóval, ő az, aki rendszeresen hozza a tipikusan-magyar-panaszkodó stilust, hogy az osztrákoknál dolgozó ismerőse 2000-2500 eurót keres nettóban, és itt meg 1300-at kap. Ja, csak, ha belekérdezel, akkor derül ki, hogy az osztrákoknál dolgozó ismerőse: ad1 Szezonra van alkalmazva, max. 4 hónapra, ad2. napi 12 órát minimum a melóhelyen tölt, de inkább többet, ad3. ha valami baja lesz, akkor az osztrák biztositó legfeljebb a vállát vonja meg, és melóhelye simán hazaküldi a francba, ad4. beszél németül.
De az elmélet az osztrák 14. havi fizetésről tényleg nagyon szép, kár, hogy a vendéglátásban a gyakorlat kissé más ... persze, igaz, nem minden egyes helyen, de viszont általában ...

vándor madár 2017.09.26. 21:55:51

@fhdgy: "Komolyan kíváncsi vagyok, hogy pl. egy München miért rosszabb alternatíva a fiadnak?"

Azt nem tudom, hogy a gyermeknek miért lenne München rosszabb alternatíva, de neki nem lenne jobb a helyzete még akkor sem, ha feltételezzük, hogy elő tudja varázsolni azt a pár ezer eurót, ami a költözéshez és a lakáshoz kell, arról nem is beszélve, hogy Münchenben eléggé problémás lakást találni és kb. a duplájába kerülne, mint ez most Bécsben. Ott nem lenne jogosult segélyre sem.
Én itt azt vettem észre, hogy nagy többségnek fogalma sincs, mit jelent egy kisgyerekkel német nyelvterületen élni, ráadásul egyedülállóként. Nincs óvoda 6-18-ig, esetleg valami munkahelyi egetverő szerencsével és iskola sem reggel 7-től du. 5-ig, hanem mondjuk fél 9-től 11-ig kisgyerekeknek.
Nem is olyan régen találkoztam egy családi ismerőssel, aki boldogan újságolta, hogy a lányáék kiköltöztek Németországba és minden milyen szuper, nemsokára elkezd dolgozni a lány a szakmájában (szolgáltatás) és majd mennyit keres. Nem akartam durva lenni, hogy semennyit, mert az a szakma nem egyeztethető össze kisgyerekekkel, hanem csak annyit kérdeztem, hogy ki fog vigyázni a gyerekekre?
Én ismertem két ilyen szakképzettségű emberkét is No-ban, de egyik sem dolgozott a szakmájában perfekt német nyelvtudás mellett a munkaidő és a rossz fizetés miatt, de úgy látszik magyar szemmel nézve ott minden szép és jó, ha az ember pár ezerrel többet keres (és egyébként sokkal rosszabb körülmények közé kerül). A kettő közül az egyik takarítóként!!! dolgozott inkább, mint a "jól fizető" szakmájában, a másik meg szociális segélyen volt, mert nem tudta hova tenni a gyerekét.
Az én ismerősöm annyira megsértődött az én "negatív" hozzáállásomon, hogy otthagyott. Később megtudtam, hogy a lánya természetesen nem dolgozik a szakmájában, hanem kisegítőként napi pár órát és ő hagyott ott Mo-n csapot papot, munkát, stb és vigyáz a gyerekekre, akik egyébként iskolások, No-ban. Ezért minek menjen bárki is Münchenbe vagy No-ba?

Beer Monster 2017.09.26. 21:57:12

@Pink Petsch: Na de most nem a szolgáltatási színvonalról, hanem az életpályáról beszéltünk. Hogy jóllehet a felszolgálónak is ugyanannyi a joga (kéne legyen) mint másnak, a körülmények ismeretében mégis mindenki belátására van bízva, hogy felszolgálónak áll, vagy másnak. Azért egy ember az élete során jópár tanfolyamot és szakmát elvégez.

Timár Lénárd 2017.09.26. 21:57:20

@vándor madár: 1. Rossz helyre fordultál. 2. A munkaerö szabad áramlása Eus hatáskör. Az ironak pedig ilyen problémája van. 3. Olyan nincs, hogy "Brüsszelhez" fordulsz elsö körben. (Tudom hogy Magyarországon megéri kilincselni a felettes szervnél, de azért itt is elöfordul hogy be kell tartani a megfelelö utat. Én is elutasitottalak volna ilyen esetben). 4. Lehet hogy a megfelelö osztrák hivatalhoz, de legalább hivatkozhat rá, hogy ök irányitották oda. 5. A,SOLVIT pedig nem csak tanácsot ad, hanem megoldást is nyujt, mivel van megfelö jogi háttere. (Ügyvéd pl.)

Beer Monster 2017.09.26. 21:57:25

@Anyidzsam: Én ezt sem értem. Úniós állampolgár az úniós területről milyen elv vagy szabály alapján utasítható ki?
Persze ha most német szavakat mondasz, akkor szólok a Halász Elődnek.

fhdgy 2017.09.26. 22:00:26

@vándor madár: Elfogadom, amit írtál, de nem ez volt a kiindulási alap!

"De én a Fiamat ide szültem neki terveztem ide a jövőt ..." írta poszterina. Én pedig erre akartam rákérdezni.

gabors 2017.09.26. 22:06:44

@adg: "amit irt, az durvabb volt, mint féregnek nevezni egy poszt szerzojenek a ferjet? " fennakdsz azon a szon de nagyon...

de ha nem csak olvastad volna hanem fel is fogtad volna akkor mar harom hete rajohettel volna hogy nem a ferjrol mint szemelyrol mondtam ezt hanem a posztban leirt jelensegrol (maga a posztolo kesobb elmondta hogy nagyon sok fontos reszlet hianyzott )...

sot nem voltam az egyetlen aki a poszt alapjan ugy velte hogy valami valas lehet, otthagyta a lany apja ... es ezt tortent posztoloval ($200 kap havonta) erre irtam hogy az ilyen apa egy fereg ... (szo szerint)

... en nem ismeretem a posztolo, tortenetet tudom most mar hogy valamikor joval korabban megirt errol tobbet is sot vannak akik ismerik es joval tobbet is tudtak a hatterrol ...

2017.09.26. 22:12:05

@vándor madár: Ezért ne ... Münchenbe vagy Frankfurtba, vagy Stuttgartba, vagy Berlinbe szivni menni tényleg felesleges. Ezek nagyvárosok, 0 háttérrel egy ilyen városba költözni úgy, hogy neked kelljen minden költségedet állnod az aktuális piaci árakon, szivás. Hacsak nem ugye, valami felsőfokú képzettséget igénylő, ráadásul hiányszakmáról beszélünk.
A szolgáltatóiparban, és azon belül a vendéglátásban nem a nagyvárosokat kell megcélozni, hanem a kisebb üdülőtelepüléseket, ahol lasszóval vadásszák az embereket, és már ha csak 500 euród is van kezdetnek, nyugodtan belevághatsz, ugyanis a személyzeti szállás biztositott, a kajára sokat költened nem kell, és amennyire lehetséges, segitenek abban is, hogy a gyereknek -ha van- megfelelő ovit-sulit találj, már a meló szenpontjából. Aztán, ha esz a fene a nagyvárosok után, akkor pár év ilyen üdülőtelepülési "számüzetés" után, biztos anyagi háttérrel belevághatsz egy müncheni vagy stuttgarti létbe, ahol a melóhelyedet nem érdekli, hogy az utcáról érkeztél be dol,gozni, vagy a helyi Rózsadombról ...

fhdgy 2017.09.26. 22:14:18

@Beer Monster: Mi a probléma a német szavakkal?

De komolyan! Az miért nem gond, ha mások angol szavakkal jönnek? Akkor én forduljak Országh Lászlóhoz?

A nicked ( pujj angol szó ) alapján azt gondolom, hogy nem németül tanultál.

2017.09.26. 22:20:33

@Beer Monster: Egy felszolgálónak is pont ugyanannyi joga van mint másnak, ha az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát nézzük ;))) Viccet félretéve, persze, mindenkinek saját döntése, milyen életpályát választ, ezt vitatni én nem is akarom.
Ami a jópár tanfolyamot és szakmát illeti, azzal egyet tudok érteni. A várható élettartamot figyelembe véve, kb. az életem feléhez érkeztem ... 5 szakmám volt eddig ;). Mind közül, a mostani, a szakács (sőt, csak jungkoch ;) ), az egyetlen kékgalléros, de szerintem én már ennél maradok ...

Beer Monster 2017.09.26. 22:22:30

@Pink Petsch: Sőt, Bécs nem is Ausztria, erre éppen a bécsiek a legbüszkébbek.

takarék-láng 2017.09.26. 22:22:48

@fhdgy: Tudom, hogy Bécsből még vagy 500 km.-et kellene nyugatabbra menni, de én Bécsből inkább mennék 500-at nyugatra, mint 60-100 km.-et keletre.

Azert megis inkabb ezen a mocskos pusztulo keleten van 72 hektar folded, miert nem a viragzo nyugaton?

Beer Monster 2017.09.26. 22:22:54

@Pink Petsch: Attól, ha szezonra van alkalmazva Ausztriában, egy bejelentett állásban, a biztosító nem áll helyt?

2017.09.26. 22:29:01

@Beer Monster: Jaja, az echte bécsi, ex-főnökom ezt előszeretettel mondogatta is, évekkel ezelőtt :DDD

2017.09.26. 22:31:53

@takarék-láng: Mert sajnos, a föld nem autóbusz, hogy kerekeket szerelve rá, el lehessen vontatni egy szerencsésebb és normálisabb országba. Pedig, ha lehetne, tuti megtenné. És mert az aktuális Magyarországra rakta le a gólya anno, nem a Rotschild családba.
Vannak még hasonlóan "értelmes" kérdéseid, vagy befejezted a mai napra előirt provokáció-adagod?

fhdgy 2017.09.26. 22:33:15

@takarék-láng: Azért, mert nem tudok rá kerekeket szerelni, hogy elhúzzam és elhúzzak!

De félre a viccel: azt azért tudod, hogy van olyan is, hogy nem az ember választ?

vándor madár 2017.09.26. 22:33:50

@Timár Lénárd: Tényleg rossz helyre fordultam, mikor a magyar Solvit-hoz fordultam.
Brüsszelben nem mondták, hogy nem fordulhatok hozzájuk és azt sem, hogy más lenne a hivatali út.
Nem a munkaerő szabad áramlása (volt) a problémám.
A munkaerő szabad áramlása meg csak addig szabad, amíg valaki nem szorul segélyre egy másik országban. Ha oda kerül, akkor jön a nemzeti jogkör.
Ez az EU sem a polgárokért van, csak felállítottak néhány intézményt, hogy úgy nézzen ki.

fhdgy 2017.09.26. 22:35:25

@Beer Monster: Nekem van ismerősöm, aki szezonmunkán szenvedett munkahelyi balesetet Ausztriában és kapott táppénzt.

2017.09.26. 22:35:48

@Beer Monster: A biztositók már csak olyanok, hogy nagyon nem szeretnek fizetni, sehol a világon, ugyanis az nekik veszteség. Pláne, ha a melóhely sem erőlteti, amivel szerződésben állnak. És nem szokták erőltetni, mert ha több mint egy hétre kiesik, mondjuk az ember a melóból akár egy munkahelyi baleset kapcsán is, a munkaadók a szezonálisra alkalmazott erőt, inkább hazaküldik, hogy otthon bokszolja le, és közben ezerrel keresik az utódját. Eddig bejött ez a taktika, mert általában akadt utánpótlás.

2017.09.26. 22:45:06

@vándor madár: Hm, egyetlen emberi, mesterségesen kialakitott szervezet sincs a "polgárokért", legyen az egy állami szerkezeti forma, vagy a Máltai Szeretetszolgálat .... vagy éppen az EU, az USA föderációs rendszere, stb.. Nem a "polgárokért" vannak, hanem az emberi massza irányithatóságáért, hogy köznapian szólva, ne zabáljuk fel egymást. Általánosságban nézve mükődik, több-kevesebbb sikerrel, viszont az egyéni problémákra mindig egyéni megoldásokat kell keresni, automatikusan a rendszer nem oldja meg őket. Egyetlen rendszer sem. Nem arra lett kitalálva ugyanis.

DánBrünhilda 2017.09.26. 22:52:18

Sok Eu-s országban ez a szabály: munkavállalás céljából bejelentés nélkül 3 hónapig lehet tartózkodni. Ezt követően a delikvensnek bejelentési kötelezettsége van, és plusz 3 hónapja munkát találni. Ezt szerződéssel igazolja siker esetén. Ha nem,el kell hagynia az országot. Elkerülendő a feketén foglalkoztatást. Amíg nincs meg az öt év munkaviszony, munkanélküliség esetén újabb 6 hónap munkakeresés áll rendelkezésére. Az 5 évbe ez az időszak általában nem számít bele,ill itt Dániában pl plusz 3 évvel hosszabbodik a jogosultság megítélése. Amikor a férjem anno 5 hónap és 20 nap után nem kapott munkát,kapott 1 hivatalos levelet,hogy a 6. Hónap végén kiutasítják az országból (5 hó +25.napon lett munkája)
A posztoló tipikusan azzal érvel,hogy nem tudott a jogairól és kötelezettségeiről. A hivatalnokok pedig erre csak annyit mondanak,hogy akkor most a saját kárán kell sajnos megtanulnia.

Anyidzsam 2017.09.26. 22:52:30

@vándor madár: pontosan leírta kedves vándor madár. Nem tudok innen elmenni sehogy sem, még ha akarnék sem és nem is akarok mert itt ismerek mostmár minden dolgot, jót és rosszat, valamint itt a legközelebb Magyarország! Soha nem élnék otthon, de magyar vagyok és az is maradok!

Anyidzsam 2017.09.26. 22:52:39

@fhdgy: kitiltásnál tilos belépni az országba,és súlyos bűncselekményt, állam elleni cselekedetet kell véteni, és megszabják az időt is mennyi időre szól és utána is újra dolgozzák az ügyet, hogy beengedik e! Kiutasításnál másnap vissza is jöhetek!!! de akkor mi az értelme? Az, hogy elveszited a több éves jogaidat és mindenedet és kezdheted előről újra.

traktoroslány 2017.09.26. 22:52:48

Esetleg olyan megoldás nem lehetne, hogy vendéglátáson kívül valamilyen más munkát keresni? Van azért a vendéglátáson kívül sok terület, ahol nem gond, hogy csak napközben tudnál dolgozni. Ha csak valamilyen segédmunka lenne, jó időbeosztással, kezdetnek jó lehetne az is. A vendéglátásba meg visszatérsz 10 év múlva, amikor már nagyobb a gyerek.

Nincs olyan ismerősöd, akinek szintén van gyereke? Esetleg egymásnak segítenétek gyerekfelügyeletben. Amíg te dolgozol ő vigyáz a te gyerekedre és fordítva.

Ezek csak ötletek, én csak ezzel tudok segíteni.

Bolshevik 2017.09.26. 22:53:04

@Anyidzsam: "AZ ÁLLAMTÓL KAPOTT SEGÉLYBŐL ÉN NEM ÉLEK MINT MARCI HEVESEEN, HANEM VISSZAFIZETEM AZ OSZTRÁK ÁLLAMNAK LAKÁS, REZSI ÉS SZOLGÁLTATÁSOKRA, ÉLELMISZERRE"

Akkor gratulálok, feltaláltad a gazdasági örökmozgót.

Figyi. Tételezzük fel, hogy van egy kis boltod, megyeget, de jobb lenne, ha több lenne a forgalma.

Jövök én az alábbi hatalmas üzlettel. Adsz nekem minden hónapban 500 eurót, és én ezt az 500 eurót az utolsó centig nálad költöm el. Tisztára megéri neked, hiszen 500 euróval nagyobb lesz a bevételed.

Te belemennél?

Beer Monster 2017.09.26. 22:53:09

@fhdgy: Na de ha nem munkahelyi balesetet szenved, hanem náthás lesz?

Beer Monster 2017.09.26. 22:53:15

@Pink Petsch: Ebből akkor az a kérdés, hogy a munkahelynek mi a szerepe a táppénz megkapásában? Hogyan tudja, vagy kéne "eröltetnie" a munkaadónak?
A táppénzt a munkaadó vagy az osztrák társadalombiztosító fizeti?

Anyidzsam 2017.09.26. 22:53:27

@Beer Monster: :-)))). A Google a barátom egy pár napja és eszerint! Kitiltani csak olyan esetben lehet valakit, ha súlyos, veszélyes fenyegetettséget jelent az országra vagy lakóira, bűncselekményt követett el, de még az sem mindegy hogy milyet! Kiutasíthatnak ha loptál, csaltál pl, de nem olyan súlyú az ügy ÉS AZ ÉN ESETEMBEN AUSZTRIA SZERINT AZÉRT, MERT HOSSZABB IDEJE MUNKANÉLKÜLI VAGYOK ÉS SZOCIÁLIS TEHER VAGYOK AZ ORSZÁGNAK! DE ITT JÖN A KÉPBE A HELSINKI BÍRÓSÁG EU-S OLDALA AMI KIMONDJA HOGY: CSAK GAZDASÁGI ÉRDEKEK MIATT EU-ST KIUTASÍTANI NEM LEHET!!! Úgyhogy ez lesz a mottóm, ezzel fogok érvelni és mindenáron megpróbálom érvényesíteni! Majd megpróbálom a hivatalos verziót bemásolni, nem tudom sikerül e.

VT Man 2017.09.26. 22:54:44

Most erre mi a s.rt lehet írni?

A posztoló nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát. A férj meg k.csog, hogy szarban hagyta a gyerekét és nõjét.

Ha dolgozni akar a posztoló, akkor kell egy babysitter, mellette lehet dolgozni. Vagy az egyik szobát kell kiadni valakinek pénzért, ha van külön szoba.

fhdgy 2017.09.26. 22:59:43

@Beer Monster: Ilyenről nem tudok az ismeretségi körömben.

Én Németországban voltam megfázással táppénzen, de az nem szezonmunka volt, tehát passz.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:00:51

@Anyidzsam: mivel nem teljesíted az ott tartózkodás feltételeit (vagyis huzamosabb ideje nem dolgozol), ezért de igen,kiutasíthatnak az országból.

europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/workers/index_hu.htm

fhdgy 2017.09.26. 23:01:12

@VT Man: Beszélt valaki férjről? Még apáról sem!

Egyébként meg láttál olyat, hogy valaki mondjuk pincér és babysittert fogadott?

fhdgy 2017.09.26. 23:03:54

@DánBrünhilda: Ausztriát nem tudom, de ha valaki Németországban ( 2005-ös, 2006-os állapot ) öt évet meghaladóan jogszerűen tartózkodott, akkor joga volt ott maradni!

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:06:59

@fhdgy: a hangsúly a jogszerűn van. Ha a poszter tudja igazolni pl 5 évre visszamenőleg adózási papírokkal,akkor megkapja a jogot az állandó tartózkodásra. Ez így van szinte minden EUs országban

fhdgy 2017.09.26. 23:11:04

@DánBrünhilda: Egyről beszélünk, de a poszterina azt írta, hogy 2011 májusa óta be volt jelentve, ill. segélyt is kapott közben, de az is jogszerű tartózkodás, nem?

Anyidzsam 2017.09.26. 23:13:22

@vándor madár: Nagyon szépen köszönöm!!! Ezek a szavak olyan jól estek, mintha egy Apuka adta volna ( aki nekem nincs )! Megsiratott, köszönöm a biztatást és a bizalmat!

Beer Monster 2017.09.26. 23:13:22

@DánBrünhilda: Simán csak letelepedni nem tudok valahol?

Timár Lénárd 2017.09.26. 23:13:22

@vándor madár: Akkor tényleg rossz helyre fordultál. :) Mert ha csak nem különböztettek meg a "bennszülött", hasonlo feltételekkel dolgozoktol akkor tén x lfelesleges volt oda forduoni.

Anyidzsam 2017.09.26. 23:13:22

@traktoroslány: én nem csak a vendéglátásba küldtem önéletrajzot, sőt oda nem is! Mert kisgyerekkel egyedül nem lehet vendéglátózni! Ezért tettem le a kozmetikai diplomát itt kinnt, de nem vesznek fel sehova, mert ide kell még + lábápolás, műköröm, masszázs, szempilla hosszabítás és ilyenek, ezek mind + több ezer €-s kurzusok és azt mondják nincs több éves tapasztalatom, nem vesznek fel! Még gyakornoknak sem sehova ingyen! Írtam a Müllerbe, Zara, Dm, Bipa, H&M, C@A, Benzinkút, Wiener Linien, Recepciós, SZOBALÁNY, Takarító, Bútoráruház stb. Ahova felvettek volna oda csak Geringfügig-re( heti 4-8 órás ) bejelentéssel, ami azt jelenti 390€ fizetés és nincs biztosítàsom a Fiammal és nem pótolja fel a szoc. osztály a létminimum 1100€-ra ja és nem tudok 390€-ból megélni mert 900€ csak a lakás+ rezsi! Senki ismerő, rokon nincs aki kijönne sem ingyen sem pénzért vigyázni a Fiamra! Először is el kell szállàsolnom, 4 heti vonatjegy Bp-Bécs min.44 eze Ft és ingyen amúgy senki se jön, se pénzért sem. Fizetni meg nem tudok miből! Ha kapok munkát bárhol, itt akkor is 1000-1200€-t tudok max. keresni. Semmire nem elég csak kifizetek mindent és a kajámon, meg magamon spórolok. Nem a gyereken! De köszönöm!

Anyidzsam 2017.09.26. 23:15:31

@DánBrünhilda: én még nem kaptam határozatot vagy ilyenek, de várom. Aztán reménykedwk, hogy az utolsó pillanatban felvesz valaki 40 órában hétvége nélkül!

vándor madár 2017.09.26. 23:16:03

@Pink Petsch: Milyen váltóműszakos melóra és melyik személyzeti szállásra veszik fel a posztírót kisgyerekkel? Itt nem általánosságról van szó.

Ami pedig a sokadik fizetéseket és munkakörülményeket illeti. Amit leírtál azt én is tudom. Aki nem dolgozza végig az évet, annak nyilván nem jár 14 havi fizetés Ausztriában, de a a 3-4 hónapra is jár időarányosan a 13. havi része. Azt persze meg kell nézni, hogy az ember elé milyen szerződést tolnak. Van hotel és vendéglátó kollektív szerződés, azt be kell nagyjából tartani.
És az sem mindegy, hogy valaki élni megy ki vagy dolgozni.
Én a múltkoriban átnéztem a vendéglátós álláshirdetéseket egy rokonom ügye kapcsán és azt tapasztaltam, hogy a hegyekbe nagyon sok helyre éves állásokra keresnek embert, de mindenhova csak nyelvtudással és a német mellett többnyire angolul is tudni kell. Az is oda van írva, hogy a szállás és teljes étkezés ingyenes meg még más kedvezmények is járnak, mint pl. kedvezményes síbérlet. Már Mo-n sincs ingyenebéd, úgyhogy a szállás és étkezés költségét valahol behajtják, pl. gondolom fizetetlen túlmunkával.
Én a vendéglátást csak kívülről ismerem ismerősök és rokonok által, de nekem valahogy Ausztria szimpatikusabbnak jön ki, mint Németország, mégpedig több okból: alacsonyabb adók, jóval magasabb nyugdíj (ha megérik), 14 havi fizetés, alacsonyabb bérleti díjak, vendéglátásban szállás, teljes ellátás, jó egészségügy, ami hirtelen eszembe jut.
Németországban már egy kisvárosban is kell fizetni annyi bérleti díjat, mint a posztíró Bécsben fizet és neked szerencséd van, hogy ott az isten háta mögött és közelében vagy, különben bérelhetnél jó drágán lakást. Egyébként elég sok német bevándorló él Ausztriában.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:16:54

@fhdgy: nem tudom ott hogy megy,de itt Dániában a segélytől számítva (ami max 6 hónap lehet) plusz 3 év múlva lehet csak kérni a letelepedést. Tehát nem számít bele,sőt csak ront rajta. Ebben elég egységes az EU szabályozás,bár mondom,ausztriához nem volt szerencsém,de ha tippelhetek ez bekavarhat a letelepedès elutasításába. Ugyanis az állam felé azt jelzi,hogy nem képes eltartani a családot munkavállalásból származó jövedelemből. Akkor miért adjanak neki állandó státuszt? Az államok jellemzően nem emocionális döntéseket hoznak

fhdgy 2017.09.26. 23:17:47

@Beer Monster: Tudtommal bárhol letelepedhetsz az EU-ban, ha tudod igazolni a megélhetésedet.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:18:41

@Beer Monster: de,ha van munkád,és ezt igazolod. Amíg van munkád,vagy tanulsz,maradhatsz. Aztán kb 5 év múlva megadhatják az állandó tartózkodásit. Európában ezt jelenti a szabad mozgás joga

fhdgy 2017.09.26. 23:22:26

@DánBrünhilda: Akkor nekem volt pár magyar nagyon ügyes müncheni ismerősöm, akik valahogy elérték, hogy már sok éve Harz IV-en élnek.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:26:39

@fhdgy: mondjuk szerintem ilyen szempontból Skandinávia a legszigorúbb, Németországban biztis máshogy van. Ahogy pl angol nyelvterületen sincs ennyi szöttyögés szerintem,mint itt

fhdgy 2017.09.26. 23:28:40

@DánBrünhilda: Nem emlékszem a részletekre, de nekem 2005-2006-ban azt mondták a müncheni "Hivatalban", hogy mivel több mint öt évet voltam jogszerűen Németországban, bármikor visszatérhetek.

Én nem éltem vele, inkább dolgozni akartam ( én balga lélek ) és Magyarországon kínlódtam egy jó ideig ( azóta ez szerencsére már nem kínlódás ).

Soha meg nem fordult a fejemben, hogy Harz IV-re visszamenjek.

2017.09.26. 23:29:21

@Beer Monster: Hm, itt nem is elsősorban a táppénz kifizetéséről van szó, nem ez az igazi veszteség a melóhelynek, hanem a kiesett munkaerő arra az időre ... pláne, ha csak szezonálisra van alkalmazva.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:32:56

@fhdgy: viszont sokan vannak,akik szerint jobban megéri a segély és egyéb juttatások,mint dolgozni,làtod...ezt próbálja a rendszer kiszűrni. Szerintem munkával többre jut az ember,de van olyan,hogy átmenetileg valami megakadályozza ebben. A kulcsszó itt az àtmeneti kellene,hogy legyen

fhdgy 2017.09.26. 23:36:22

@DánBrünhilda: Ha jól emlékszem, valahol 2004 körül jött Németországban a lébecolónak a fekete leves. Addig szinte életfogytiglan lehetett munkanélküli valaki. Akkor ezt a Harz IV-rel nagyon megvágták.

Persze, az igazi lébecolókat ez sem keserítette el. Harz IV-en is "vidáman" eléltek, elélnek. Lakhatás van, egy kis pénz is van, élelmiszert, ruhát is kapnak valamennyit természetben, mellette lehet "okosban" még keresni is, mert Németországban is akad fekete foglalkoztatás.

2017.09.26. 23:37:04

@vándor madár: Puszillak alássan, 35 kilométernyire vagyok Freiburgtól (ami, egy olyan 220 ezres '"mini-trelepülés" :DDD), az neked mégis melyik univerzumban az Isten-háta-mögött?
Mellesleg, én senkit nem akarok rábeszélni arra, hogy ide jöjjen, már az országba, felőlem, csinál mindenki, amit akar. Én viszont dolgoztam mindkét országban vendéglátásban, ráadásul pont Bécsben, és éves, "normális" szerződéssel, nem szezonális vendégmunkásival. Hát, emiatt gondoltam, hogy releváns lehet a véleményem. de mivel te a netről jobban tájékozódsz, és igy is nagyobb a tapasztalatod, igy én inkább befogtam ...

M. Péter 2017.09.26. 23:37:52

@DánBrünhilda: Levelet írogatni lehet, de EU állampolgárt ténylegesen kiutasítani nem olyan egyszerű.

DánBrünhilda 2017.09.26. 23:41:28

@M. Péter: mi is kérdeztük az illetékesektől,hogy akkor mi lesz,a válasz az volt,hogy akàr rendőrség segítségével a lakhelyről is elvihetik,ha megszegi a kiutasítási határozatot. Az országot elhagyva másnap már jöhetne is vissza,ezt ugye be kell azonnal jelenteni,és onnan ketyeg a 6 hónap munkakeresés. A korábban itt töltött évek nullázódnak

fhdgy 2017.09.26. 23:43:08

@DánBrünhilda: Mit lehet erre mondani? Szerintem nem sokat.

Sajnos, nagyon sok ember van, akinek annyira büdös a munka, hogy bármi, még a nyomorgás is, csak dolgozni ne kelljen.

Persze, ezt nem kellene összekeverni azzal, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy tényleg nem tud dolgozni.

Itt jön egy érdekes, de egyben rendkívül bosszantó dolog: Van tapasztalatom arról, hogy a munkaügyi hivatalok azért vannak csak, hogy a hivatalnokai ne legyenek munkanélküliek.

És teljesen mindegy, hogy Németországról vagy Magyarországról beszélünk ebben az esetben.

Anyidzsam 2017.09.26. 23:47:24

@VT Man: nincs férjem, a gyerek Apja otthon él, leszarja a gyerekét, ha haza viszem mindent kitalál, hogy miért nem ér rá, eleinte bevittem a munkahelyére, onnan nem tudott elmenekülni, néha találkoztunk játszóház meg ilyenek, de telefonálni sem tud ingyen a fiának!!! 3 éves kapcsolatba szültem, mikor GYES-en voltam és kevesebb volt mint az addigi keresetem és ő meg hol itt hol ott dolgozott, jöttek a gondok és nem tudott ide beilleszkedni, és az Apás életbe sem! 6 hónapos volt a Kisfiam mikor szétmentünk! A Gyereket ez is nagyon megviseli, hogy tudja van Apja, még sincs!!!! Fizet havi 50€-t mert tudja ha nem csurgatna valamit, feljelenteném! Ennyi sajnos!

traktoroslány 2017.09.26. 23:47:24

@Anyidzsam: az ismerőst nem úgy értettem, hogy valaki kimegy, hanem egy olyan, aki ott van (lehet nem is magyar) és hasonló gondokkal küzd, és segítenétek egymásnak. Vagy direkt ilyen célzattal ismerkedj valakivel. Gyereket mindenki segítséggel nevel, még az is, aki nem egyedül van. (pl. én)

A munkakereséssel megy nyomulj csak tovább bátran, sikerülni fog. A kozmetika dolog nem tűnik valószínűnek, de inkább úgy gondolkodj, hogy miket kell csinálni napközben. Mondjuk mások gyerekeire vigyázni, ha van türelmed hozzá, esetleg takarítani, öregeket ellátni... nem tudom, nem élek Bécsben. De valami biztos van ott, bazi nagy hely.

Anyidzsam 2017.09.26. 23:47:24

@VT Man: nem tudom kiadni az egy hálószobánkat amibe 2-en alszunk és nem is fogok egy idegent az otthonomba sem beengedni, sem kerülgetni 36 évesen egy kicsivel!!! Volt ilyen is....csaj koromban! Laktam én már vendéglátós koromban pincében, konyhában, kazánházban, egymàs hegyén hátán! Annak vége! Ezért fizettem 11 000€-t, hogy " saját" lukam legyen a Fiammal.

Anyidzsam 2017.09.26. 23:47:24

@M. Péter: kifejtenéd bővebben vagy adnál valami támpontot?? Vagy volt valakinek konkrétan ilyen kiutasítási ügye? Megköszönném!

2017.09.26. 23:48:13

@fhdgy: Hm, amikor Offenbachban laktam ideiglenesen, akkor egy ilyen szociális bérlakásokkal megspékelt tömbházban tudtam bérelni viszonylag alacsony bérü lakást, ami arra a pár hétre megtette .... hááát tudnék mesélni, a lakótömb tele volt a hartz 4-esekkel, és az aljában mükődő szociális bolt is egy kész szociológiai tanulmány volt ;)))

fhdgy 2017.09.26. 23:52:40

@DánBrünhilda: Amikor Németországban bevezették a Harz IV.-t, cserébe azt ígérték, hogy a munkaügyi hivatalok sokkal hatékonyabban fognak segíteni az elhelyezkedésben.

Szavak, csak szép szavak!

De el kell ismerni, hogy nagyon jól mímelték a munkát. Pl. indítottak tanfolyamokat. Én is jártam három hónapig egy tanfolyamra, ahol megtanították azt, amit már addig is tudtam. Én kértem egy tanfolyamot, ami jó lett volna nekem, mert azt nem tudtam, de az nem volt benne az ő választékukban. Pedig arra tényleg lett volna kereslet!!!

fhdgy 2017.09.26. 23:57:04

@Pink Petsch: Szerencsére nekem ebben, így nem volt tapasztalatom. De pl. kettő hölgy, aki Harz IV.-es volt, ők csak Egyiptomba tudtak menni nyaralni, mert többre nem futotta nekik a havi 440 EUR!

2017.09.27. 00:05:27

@vándor madár: De hogy konkrétan is válaszoljak a kérdésedre a váltómüszakos melóról és a személyzeti szállásról. Például, nálunk jó eséllyel felvennék a service-be, különösen, hogy jól beszél németül és több éves osztrák munkatapasztalata van. A személyzeti szállás adott, tök mindegy, hogy kisgyerekkel, vagy nélküle (élnek itt családos kollégák is, akiknek a felesége/férje nem a hotelben dolgozik és gyerek is van. Bár nem tudom, te hogy képzeled el a személyzeti szállásokat, de azt hiheted valszeg, hogy valami egérlyukak, mint a hajókon 2-3 idegennel összezárva. Legalábbis, ez jön le a megnyilvánulásaidból. Persze, tudom, az a hatalmas netes tapasztalat, aaaz ...).
Egyébként, valszeg, főleg reggeliztetne és azt a pár ebédes a'la carte vendéget látná el. De a miénk csak egy hotel az "Isten-háta-mögött" ugye, számtalan hasonló van ...

takarék-láng 2017.09.27. 00:05:36

@fhdgy: ajanlatot tennek a foldedre. Legalabbis egy reszere. mit szolsz? Reszleteket privatban?
Aztan eggyel kevesebb gond.
Ez mar a te valasztasod, ez nem olyan mint a szexualis orientacio, amely nem valasztas kerdese?

takarék-láng 2017.09.27. 00:05:46

@fhdgy: "Itt jön egy érdekes, de egyben rendkívül bosszantó dolog: Van tapasztalatom arról, hogy a munkaügyi hivatalok azért vannak csak, hogy a hivatalnokai ne legyenek munkanélküliek."

- hatalmas igazsag es ez angliaban is igy van!
Europa a halalos agyan az utolso kenetet varja.

fhdgy 2017.09.27. 00:11:19

@takarék-láng: Beszélhetünk itt is!

Pl. egyik nap olvastam a neten, hogy Skócia partjainál eladó egy 12 hektáros sziget, egy hat fő elszállásolására alkalmas világító toronnyal, kb. 113 millió forintnak megfelelő összegért.

Lehet, hogy az én 72 hektáromért kaphatnék annyi pénzt.

Cseréljek, ne cseréljek? Ez itt a kérdés!

vándor madár 2017.09.27. 00:11:58

@Pink Petsch: Én elsősorban nem a netről tájékozódok jobban, hanem látom, hogy a rokonok és ismerősök hogyan élnek és dolgoznak a vendéglátásban. Ha meg valaki munkahelyet keres illetve vált, akkor ő is elsősorban a netről tájékozódik, ha nncs valami jó ismerőse, aki beprotezsálja. De gondolom azért van a felvételi beszélgetés meg a próbanap, hogy kiderüljön melyik fél mit kínál.
Én biztosan nem fizetnék No-ban havi 6-700 EUR-t egy másfél szobás kislakásért, mint az egyik rokonom. Igaz, van heti 2 szabadnapja, de attól még legalább napi 11-12 órát kell dolgozni, hétvégén még többet. Akkor már inkább lenyomnék egy téli vagy nyári szezont Tirolban, ahol gyakorlatilag az egész fizetés megspórolható, utána meg otthon áztatnám a lábamat 2 hónapig a Gellértben. De ez az én személyes véleményem, mindenki azt csinál amit akar vagy tud.

2017.09.27. 00:17:36

@vándor madár: Mert ugye megugattam már órakkal ezelőtt, hogy 0 háttérrel nem a több százezres, milliós nagyvárosokat kell megcélozni itt a vendéglátásban, hogy ne fizess havi 700 eurót a bérletre, hanem csak egy jelképes 100-ast. De ugye, mit tudhatok én! Elvégre egy nagyvárostól 35 km-nyire levő település már az Isten-háta-mögöttnek számit. Mno, aki ilyen hülye, az csak küzdjön a stuttgarti vagy müncheni lakcimért, ha ennyire fontos neki :P

fhdgy 2017.09.27. 00:19:49

@takarék-láng: Messze még az az utolsó kenet! Az enyém hamarabb lenne, ha nem lennék ateista!

Ha rászánnék pár száz évet, hogy áttérjek, akkor is előbb jönne az enyém! -:)

vándor madár 2017.09.27. 00:25:18

@Pink Petsch: "Például, nálunk jó eséllyel felvennék a service-be..."
Szerinted Bécsben miért nem veszik fel ilyen jó kis helyre, főleg ha még a lakása is megoldott?
Ha ott nálad felvennék, szerintem pont az isten háta mögötti és lába alatti hely miatt. A múltkor mondtad, mikor elvágtad a kezed és mondtam, hogy menjél át a koynhára jégért, hogy nem gyalogolsz le fel a hegyre.
Ha ott valakinek nincs autója, akkor a 30 km messzebb lehet, mint Makó Jeruzsálemtől.
Nem gondolom, hogy a személyzeti szállás egy egérlyuk. Hogy ki költözhet be a munkavállalóval, az benne van a szabályzatban és függ az ingatlan méretétől is.

fhdgy 2017.09.27. 00:25:59

@Pink Petsch: Azért a helyzet ennél árnyaltabb. Én mint programozó, a szakmámban dolgoztam Németországban. Nekem nagyon jó volt a müncheni lakcím.

Ha az ember csóró magyar, akkor gazdag, persze emiatt drága helyen tud több pénzt megtakarítani.

Az indulás finanszírozása persze megint egy kérdés. Én majdnem tízezer márkával mentem ki, de a végén rezgett a léc, mert 2011.09.11. bekavart és három hónapig nem kaptam fizetést.

2017.09.27. 00:40:03

@vándor madár: Mert Bécsben nincs olyan fokú munkaerőhiány, hogy a posztoló egyéni szempontjait bármely munkáltató is figyelembe vegye. Azt hittem, ez világos.
Jajj, basszus! Hegyek közt élek ... ha a pékségig megyek 100 métert már az is "felgyaloglás a hegyre" ! Komolyan, ezt most magyarázni kell? Nincs autóm, egyébként ... a munkahelyem 15 percnyire van, igaz "felgyalogalva a hegyre" :P, de ha lazára veszem, akkor van az 20 perc is :P Az állomás 8 percnyi laza sétára, igaz, viszonylag sik terepen, Freiburgba 50 perc alatt ér be a személyvonat ... tényleg, teljesen el vagyok vágva a külvilágtól, ahogy mondod, kocsi nélkül :P Budapesten több mint egy órát tömegközlekedtem városon belül az akkori melóhelyemre, de nevermind :PPPP
Nayaps, viszont az ingatlanok méretéről semmit sem tudsz ebben a konkrét esetben, de azért szeretem, hogy előadod az általános bullshitet :P

vándor madár 2017.09.27. 00:50:58

@Anyidzsam: "én még nem kaptam határozatot vagy ilyenek, de várom."

A határozatban benne lesz, hogy milyen jogszabály alapján utasítanak el, ha egyáltalán elutasítanak. Annak kell ellentmondani. Ha meg nem neveznek meg jogszabályt, akkor meg az egész eleve jogszerűtlen.
Egyáltalán adtak valamilyen papírt, hogy elvették a bejelentkezésedet? Azt kérheted, hogy mutassák meg, hova írták le neked, hogy 5 év után lejár a bejelentkezés és te köteles vagy azt meghosszabbítani.
Belinkeltem már feljebb ezt a törvényt, itt nagyon alaposan rágd át magad az 51, 53 és 53a paragrafusokon, mert ezekkel kell érvelned.

www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20004242

Érvelés a fenti jogszabályok alapján: munkaviszony, gyermekszülés és gyermeknevelés, munkanélküliség, Munkaügyi Hivatalnál rendelkezésre állás, elutasított kérvény átképzésre, ami munka összeegyeztethető lenne a kisgyerekkel, segélyek törvényszerű folyósítása, kötődés tiéd, de főleg a gyermeké! gyermekintézményhez, lakókörnyezethez, barátokhoz, Ausztriához, esetlegesen rossz családi háttér és személyes helyzet Mo-n, de ez már jogszabályon kívüli.

2017.09.27. 00:52:28

@fhdgy: Persze, ezt emlitettem is, hogy elsősorban a vendéglátásról dumálok ilyen szempontból.
Hm, anno én is egyenesen Stuttgartban landoltam Németországban. No de, akkor annyit kerestem 10 nap alatt, mint most egy hónapban, szóval simán megengedhettem magamnak. De az egy másik szakma volt, ugye ...

fhdgy 2017.09.27. 00:57:45

@Pink Petsch: Publikus, hogy miért váltottál?

vándor madár 2017.09.27. 01:07:01

@Pink Petsch: Igazad van, fogalmam sincs a nálatok lévő személyzeti szállás nagyságáról, mert nem ismerem, de részemről nem is arról volt szó.

Én igazán örülök neki, hogy nálad minden körülmény optimális. A posztíró sajnos nem akar odaköltözni még akkor sem, ha ott momentán nem lenne munkanélküli. Azt már sikerült megfigyelnem, hogy bármiylen probléma esetén én is kizárólag olyan jótanácsokat kaptam másoktól, még igazán jóakaróktól is, amik számomra abszolut nem voltak elfogadhatóak.

Én lenyomtam 10 évet B-W-ben egy eléggé nagy városban és olyan rossz volt a közlekedés, hogy hétvégén reggel nem tudtam kimenni a külvárosba, mert nem volt busz. De azóta biztosan minden optimálisra változott ott is. Budapesten legalább van tömegközlekedés éjjel is.

2017.09.27. 01:07:12

@fhdgy: Persze, egyszerüen fogalmazva, besokalltam .... de irtam posztot is erről ...

2017.09.27. 01:16:03

@vándor madár: nem, részedrőkl egy általános-nesze-semmi-de-fogd-meg-jól bullshitről volt szó ebben a témakörben. Tök ireleváns volt. De hagyjuk.
Számomra valóban optimális a legtöbb körülmény, ugyanis én nem kényszerből, hanem tudatosan választottam ezt a helyet, hosszú, célzatos keresgélés után. Ebben a hatalmas Németországban bárhol találtam volna melót Rostocktól Trierig, de én tudatosan választottam a Fekete-erdőt, igy számomra valóban okés. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki számára ugyanúgy fasza. No de, mindenkinek éppen úgy megvan a választási szabadsága, mint nekem, igy mehet akár Lübeckbe is.
Budapest tömegközlekedése valóban jó, és egy szóval sem szóltam le, csak megjegyeztem, hogy anno többet utaztam a városon belül az akkori melóhelyemig, mint most, a szerinted isten-háta-mögötti lakhelyemtől a közeli nagyvárosig, azaz a szerinted "külvilágig".

Herr Géza 2017.09.27. 01:16:12

Hát vazze, írhatnék sokmindent, de biztos nem lennék vele népszerű a poszterinánál...
Azért 1-2 dolog kikívánkozik belőlem:
- A 2011.04.30. előtti bárminemű igényeire (ha be volt jelentve a lakcíme, ha nem) nyugodtan keresztet vethet a a hölgy. Minden jogigény csak legális ottartózkodás esetén kezdeményezhető. Volt tartózkodási és munkavállalási engedélye? Nem. Bukta. Pont.
- Hadd jegyezzem meg én is: ha valaki külföldre megy dolgozni, sőt oda akar költözni, tudjon valamilyen szinten "külföldiül". Lehet persze enélkül is, de akkor legyen mellette valaki, aki ismeri az adott ország "működését", ha nincs rokon/ismerős/haver, akkor bizony ezért valószínűleg fizetni is kell. Bele kell számolni a kalkulációba. Ez van.
- A poszt és a kommentjei egy nagy katyvaszt képeznek. Semmi nem tiszta, csak az, hogy vele aztán most kekeckednek az osztrákok. Hát ja. Nyilván van rá okuk. Ha meg nincs, akkor egy hozzáértővel semmi perc alatt rendezni lehetne a dolgot. Ha az ember ilyen helyzetbe kerül (ugyebár húsbavágóan egzisztenciális kérdés...), akkor nem blogokat kérdezget, hanem vagy megoldja saját kútfőből (némettudás, osztrák törvények ismerete..), vagy felfogad valakit, aki ért hozzá. Ld. 2. pont.
- A zsebbeturkálós kérdés: mi a bántos tökért kellett egy bérlakásba nulla háttérbiztonsággal beleinvesztálni 11e eurót????? 6ezret bútorra??? A használt cuccok netes/nyomtatott sajtós piacáról egy (max. két) ezresből ennél kétszer nagyobb kéglit bármikor berendezek nem gagyi, de használt dolgokkal..... Az esetleges költözéssel járó tanácsokra való kiborult reakciókra meg: a kauciót visszakapja, ha nem szarta szét a lakást, a bútort meg viszi magával. Amit bukik, az egyedül az ingatlanosnak kifizetett közvetítői díj (max. kéthavi "hideg" lakbér) Mi a gond? Csak szimpla számtan, hogy érdemes-e....l

vándor madár 2017.09.27. 01:17:53

@Pink Petsch: "hogy 0 háttérrel nem a több százezres, milliós nagyvárosokat kell megcélozni itt a vendéglátásban, hogy ne fizess havi 700 eurót a bérletre, hanem csak egy jelképes 100-ast. De ugye, mit tudhatok én!"

Nem mit tudhaszt te, ilyenről szó sem volt. Én téged illetve a hozzászólásaidat soha nem degradáltam le.

Egyébként pedig az az (al)bérleti díj, amiről én konkréten beszéltem, az nem egy milliós nagyvárosban van, hanem egy húszezres városban és nem is 0 háttérről van szó, mert azzal nem lehet kauciót, ingatlanközvetítőt és bérleti díjat is egyszerre kifizetni meg még a lakást be is rendezni.
De aki 0 háttérrel megy ki, annak tényleg tanácsos valami ismerősnél meghúzni magát vagy olyan helyre menni, ahol szállást is adnak.

2017.09.27. 01:31:37

@vándor madár: Akkor bizony a te ismerősödet alaposan megszivatta egy ingatlan-hiéna. Havi 700 euró egy 1,5 szobás lakásért stuttgarti szintü árképzés. Mna, csak úgy mondom, mivel én 450-ért béreltem garzont, a központban. Mondom, a városközpontban. Stuttgartban. Oké, garzon volt.
(Ja, és hirdetés útján találtam meg a lakást, nem ismerős vagy haver, vagy barát, vagy rokon ... )

Herr Géza 2017.09.27. 01:35:16

@vándor madár: Csak apróság: ingatlanközvetői díjat N.o.-ban már nem fizet a reménybeli bérlő, csak akkor ha ő bízza meg az irodát a bérlemény keresésével. Magyarul: a kiadó lakásokra jelentkezve nincs már "Maklergebühr". A kaució persze marad, általában két-három havi "hideg" lakbér, azonban ez letét (nem "elveszett pénz"), és azt is kevesen tudják, hogy ezt nem kell feltétlenül egy összegben letenni a beköltözés előtt. Az viszont tény, hogy külföldről beesve, munkahely nélkül, biztos elkérik előre. De később már más a helyzet...

2017.09.27. 01:39:12

@Herr Géza: Mondjuk, a 6 ezer bútorra még akkor is sok, ha Ausztria drágább, mint Németország. Egyszer béreltem egy ferienwohnungot egy hétre Konstanzban, és ott a tulaj (kurvára szokatlanul :D) egy tételes listát iratott alá velem, hogy mi van a lakásban, milyen értékben, kezdve a WC-ülőkétől .... nos, ott jött ki az összeg kb. 4000 euróra, de az a lakás tényleg minden legújabb tipúsú cuccal fel volt szerelve, és "megdiszájnozva". Mondjuk, a röhögőgörcs fojtogatott, mig aláirtam :DDD

Herr Géza 2017.09.27. 01:46:40

@Pink Petsch: Mennyiért számolta fel a klozettdeszkát?? :)))
A nyomorúság az ebben, hogy most érvként használja a poszterina a lakásba invesztált 11e eurót, holott ha csak a gyerek "normális viszonyok közé való szülését" nézzük, akkor tuti a fele is elég lett volna. De mindegy is, ez csak egy volt a számtalan khm...., megkérdőjelezhető lépései közül.

2017.09.27. 01:59:18

@Herr Géza: 29 euró 57 cent :DDD Komolyan. Ezt a tételt nagyon megjegyeztem, mert ezen röhögtem a legtöbbet :DDD
Hm, szerintem sem volt okos döntés ennyit invesztálni egy nem saját ingatlanba. Annak a pénznek máshol jobb helye lett volna ... ha végképp nem lett volna ötlete, akkor egy, a gyerek nevére nyitott betéti számlán, vagy valami befektetési alapban.
De én ezt betudom annak, amit a magyaroknál sokszor megfigyeltem, hogy az ingatlanba akkor is értelmetlenül sokat fektetnek be, ha nem az övék. Persze, a céljuk mindig és feltétlenül és bármi áron, egy saját ingatlan. De ha ez nem jön össze, akkor valamit megpróbálnak összegründolni hosszabb távra, amibe aztán az isten pénzét is beleverik ... de minek? én legfeljebb olyan 400 eurót fektetek be egy lakásba ... igaz, én alapvető bútorokkal bérlem, szóval a king-size bedet már nem nekem kell összelegózni az Ikeából ;))) .... de szóval, igy szivfájdalom nélkül állok tovább mindig a 2 bőröndömmel :DDD

Herr Géza 2017.09.27. 02:06:41

@Pink Petsch: 29,57 Az komoly..., minimum Holzkern-nel ellátva, vagy csillapított visszacsukódással. Bár ez utóbbi neked nyilván felesleges extra, mert azt csak a faszik használják ki igazán.... :)))))))

2017.09.27. 02:10:15

@Herr Géza: Hm, hát ilyen 3D-s halacskás volt, és tényleg nem lehetett csak úgy lebaszni a fedelét egyetlen kézmozdulattal :DDDD

Herr Géza 2017.09.27. 02:15:18

@Pink Petsch: Vaúúú, halacskás is? Ilyen nekem is kell....... :)))))))) Címet adsz? Egy próbaülést muszáj megejtemi.... :D

2017.09.27. 02:18:43

@Herr Géza: Jaja, mint régen volt a Duna tévén az adászáró akvárium-kép, tökre olyan halacskás :DDD A Maybachstrassén van, a házszámra már nem emlékszem ..

gabors 2017.09.27. 02:57:50

@Anyidzsam: " még sincs!!!! Fizet havi 50€-t mert tudja ha nem csurgatna valamit, feljelenteném! Ennyi sajnos! "

nagyon szomoru ez ...

ez egy igazi "fereg" !!!

gabors 2017.09.27. 03:04:53

@gabors: @Anyidzsam: " még sincs!!!! Fizet havi 50€-t mert tudja ha nem csurgatna valamit, feljelenteném! Ennyi sajnos! "

nagyon szomoru ez ...

ez egy igazi "fereg" !!!

visszavonom talan a patkany jobb szo erre es legalabb nem ismetlem magam ...

skye8 2017.09.27. 03:29:08

sajnos jogi tanacsot Nem tudok adni. Ha Jol ertettem posztolo segelybol el Es a potencialis munkalehetosegek Nem jarnanak eleg penzzel Hogy fizetni tudna a rezsit Es egyeb koltsegeket. Most nem leszek nepszeru de en elvallalnek feketemunkat is ideiglenesen pl. takaritast vagy szitterkedest egy-ket tehetosebb csaladnal. Napi 4-5 Ora munkara gondolok Hogy kozben a kisfiu mehessen ovodaba Es ne kelljen fizetni szittert. nagyon elszomorodtam ezen a torteneten Es csak remelni tudom Hogy valahogy sikerul kibogozni ezt a jogi gubancot amiben a posztiro van. Ha jogosult ingyenes orvosi ellatasra akkor keressen fel egy pszichologust is, a panikrohamokat kezelni kell. Tenyleg nincs egyetlen csaladtagja sem Magyarországon aki ideiglenesen befogadna?

Anyidzsam 2017.09.27. 05:22:12

@vándor madár: Köszönöm szépen! Ezeket olvasgattam én is, egyenlőre várom a papírt és munkát keresek ezerrel, most is azokat küldöm közben! Ja és megyek az ingyenes migráns jogi központba hétfőn! Ott már többet tudok! És bízom a csütörtöki Hotelban.

Anyidzsam 2017.09.27. 05:22:20

@Herr Géza: 5000€ -ból 2100€-t fogok vissza kapni( 3 havi kaukció ) a többi, Provisió és szerzősdésdíjak odavan! Nem szartuk össze a lakàst képzelje el és hagy rendezzem már be olyan bútorokkal amik életem végéig kiszolgálnak( a saját pénzemből) akkor még nem tudtam, hogy ilyen helyzetben leszek és nem is voltam egyedül! Akkor még volt Apuka! De nagyon kedves Uram, köszönöm az építő kritikáját!

VT Man 2017.09.27. 05:22:41

@Anyidzsam:
"nem tudom kiadni az egy hálószobánkat amibe 2-en alszunk és nem is fogok egy idegent az otthonomba sem beengedni, sem kerülgetni 36 évesen egy kicsivel!!"

Na ez az.

Pénz elszórva, tartalék nincs, férj nincs, munka nincs, egy kisgyerek van.

Igények meg vannak.

Hát, akkor sok sikert.

VT Man 2017.09.27. 05:22:56

@Anyidzsam:
Bocsánat, hát ezt sajnálom, de ez így elég hátrányos helyzet.
Nem ismerem a szituációt, de a "nem tud beilleszkedni" úgy hangzik, hogy "nem akart beilleszkedni". Kötelessége lett volna legalább addig hozni a pénzt, amíg te képtelen vagy egyáltalán dolgozni. Milyen apa az ilyen?? Semmilyen.

Angliában nem kizáró ok az se, hogy kicsi a lakás, van olyan nő, aki gyerekkel is kénytelen társbérletre, mert sok a bérleti díj, nem ideális, de jobb, mint a semmi.

Virago_1000 2017.09.27. 05:23:03

@fhdgy: cserelj ha akarsz. Ott elviselhetetlen az idojaras. Ennyit, 113 millat 72 ha-ert irrealis, Magyarorszagon. Nekem nem kell az osszes, darabokban te is jobban jarnal.

somlobodog 2017.09.27. 05:23:27

@Anyidzsam: soha nem gondoltam hogy valakinek ez javaslom de te sztem koltozz haza Magyarországra. Szedd össze magad és majd x év múlva visszakoltozol. Gondolom fiatal vagy. Ez olyan mint az üzlet: néha le kell írni a veszteséget és tovabblepni de csak így lehet újra felallni. Ez esetedben az 5 év helybenlakas de van nyereséged is hiszen tudsz németül. Minél tovább szivatod magad ott annál nagyobb veszteségeket szenvedsz. Értelmetlen dolog ragaszkodni valamihez ami erőn felüli és az eredménye sem egy jackpot csak a tuleles. Ha nem értesz ezzel egyet nekem tökmindegy nem is javaslat volt inkább csak egy megfontolando ötlet. Sok sikert bármi is lesz.

Virago_1000 2017.09.27. 05:23:48

@fhdgy: telkintve az oshonos europaiak gyermekvallalasi kedvet valamit a hagyomanyos tarsadalmi rendezo elveket felforgato filozofiak ternyereset, az europa utolso kenete imminent.

Dikusz 2017.09.27. 07:49:29

@Pink Petsch: aztatat szeretném kérdezni, hogy az a poszt hol vala? Szeretném tenmagam elolvasni:)

Anyidzsam 2017.09.27. 08:37:19

@somlobodog: Kedves! Ezt te se gondolod komolyan? Hogy szedném már össze magam otthon? Ezért jöttem el anno most plusz egy gyerek is van! Albérlet kell kivegyék 100-150 ezer Ft rezsivel, Kaukció blabla bla, munkát kell találnom azonnal, gyereknek ovit! Haza kell költöznöm innen egy kamionnal:-)) legalább a cuccaink miatt, a papírokat el kell intézni, a gyereknek nincs magyar papírja!!! Szitu keresek k.100 ezer Ft-ot jó esetben és ha sikerül 8-16-ig??? hétvége nélkül és miből élünk meg ha csak a kakás 100-150 ezer??? Nem boncolgatom tovább! HA MAGYARORSZÁGRA SZÜLTEM VOLNA ÉS OTT MARADTAM VOLNA EGYEDÜL ANNO, UTCÁRA KERÜLTÜNK VOLNA, ITT HÁL ISTENNEK EZ NEM TÖRTÉNHETETT MEG, MERT DOLGOZTAM, DE AKI ITT MINKANÉLKÜLI AZ SEM KERÜL UTCÁRA, MERT UGYANANNYI LÉTMINIMUM JÁR NEKI MINT A DOLGOZÓKNAK! A HANGSÚLY A MINIMUMON VAN. Szóval visszafelé nem mehetek/ megyek soha! Szintet tartani kell, vagy felfelé menni! Ehez mindig tartottam magamat.

Anyidzsam 2017.09.27. 08:37:24

@Herr Géza: A klozettdeszkám csak 79€ volt, fekete, üvegből és szintén a tengerből, nem halacskás de tengeri:-))))

Anyidzsam 2017.09.27. 08:37:41

@Pink Petsch: El tudom nektek számolni a 600€-t is szivesen, bár magyar ember nem szereti ha turkálnak a zsebében, de én egy ôszinte ember vagyok minden körülnények között, ERRE IS BAS.TAM RÁ NAGYON SOKSZOR! De azt írtam bútorra és a GYES alatti időre 6000€! A Möbelix-Mömaxból vannak a Bútorok! Bababútorok voltak, több szekrény, szőnyegek, függönyök, misógép, hűtőgép, pirszívó, asztal székekkel, előszoba berendezése, képek, virágok, konyhai felszerelés , ágyneműk, matrac stb!!!! De tételesen is le tudom vezetni mi mennyi volt! Ez egy tök üres lakás volt villanykörtékkel és konyha bútorral! De szerintem ha évekig cigány életet éltem undorító szállàsokon, akkor a gyerek érkezèsére végre berendezhettem az otthonomat a pénzemből igényesen és szépen, NEM A LEGDRÁGÁBB BÚTOROKBÓL!

arncht 2017.09.27. 08:48:25

@Herr Géza: nem csak kekeckednek, hanem keresztbetesznek, szandekosan huzzak az idot... Mi mindent szabalyosan csinalunk, siman azaz erdekuk, hogy ne kelljen fizetni, mert ez most egy politikai eszkoz, mint nalunk a soros meg a menekultek. Itt most a magyaroknak fizetett illetekek es a muszlimok a voros poszto.

A lakas meg valoban kb annyiba kerul kezdesnel... Nalunk is ilyesmi osszeg jott ki.

Beer Monster 2017.09.27. 09:09:42

@DánBrünhilda: Szóval simán letelepedni nem lehet?
Csak ha nekik dolgozol??

Lehet valaki

- idős, vagy
- vesz két lakást, az egyiket kiadja
- eleve van pénze
- az itthoni vállalkozása jövedelmez
- házastársa eltartja stb.

Ezek az emberek nem telepedhetnek le szabadon?

Beer Monster 2017.09.27. 09:09:45

@Pink Petsch: Oké de ki állja? A biztosító, vagy pedig a munkahely?

Anyidzsam 2017.09.27. 09:58:20

@VT Man: Pontosan! Nem akart! de még otthon sem! Tele van adóssággal, büntető cédulákkal, kocsi -cigi van,bejelentett lakás-lakcím nincs! Nem cigány/roma és nem is gengszter, de éldegél így is! EZ MAGYARORSZÁG!

Anyidzsam 2017.09.27. 09:58:29

@VT Man: A pénz nem elszórva, kivettem egy lakást és berendeztem egy otthont! Ahol a bútoraink mindig az enyémek maradnak és nem terveztem költözgetni mint a vándormadarak ! Költöztem eleget, a pénzt pedig nem eldrogoztam/ittam/ vagy elshoppingoltam/ nyaraltam! De azt is tehettem volna!!!

Anyidzsam 2017.09.27. 09:58:38

@Herr Géza: Kedves! 5000€ volt a kopasz lakás villanykörtével! Hova teszem a csecsemőt a földre? És a ruháit és az én ruhámat? Ès mivel mosok, hol eszünk, hűtő, Tv, Szőnyegek, bútorok bla bla bla! Ön a a Marson él vagy már 20-30 éve van egy otthona amit berendezett! Jobb esetben!

DánBrünhilda 2017.09.27. 09:58:57

@Beer Monster: valamilyen okának kell lennie a letelepedésednek. Tehát vagy tanulni jössz, vagy dolgozni. A többi esetre ott a családegyesítés. Akkor viszont vagy a házastársadnak kell dolgoznia (és igazolni, hogy el tud téged tartani), vagy a gyerekednek/közeli rokonnak. És beadni egy családegyesítési kérelmet.
Eleve van pénze kategóriát nem ismerem, gondolom a legtöbb állam ilyenkor nem kekeckedik, de valamilyen jogcímet akkor is szerezned kell az itt éléshez, ha nem vagy kőgazdag :D
Veszel két lakást....általában friss bevándorlóként nem vehetsz csak úgy ingatlant, itt Dániában pl 5 év itt tartózkodás után engedélyezik az ingatlanvásárlást. Van egy olyan tervük, hogy védik magukat a felvásárlástól. Hogy ez tagállamonként hogyan változik, azt nem tudom pontosan, engem mindig az aktuális tartózkodási helyem jogszabályai érdekelnek igazán :D

Herr Géza 2017.09.27. 09:59:02

@Anyidzsam: Ja, 80 eurós WC-deszka? Úgy minden világos. :))) Én annak idején a fele összegből egy alig használt mosógépet vettem az ebay-ről.... És az első lakásomat úgy bútoroztam be, hogy minden cuccom a hirdetési újságok ill. az ebay "ingyen elvihető" rovatából és lomtalanításnál kirakott holmikból származott. Csak a matracot vettem újonnan, meg egy kőkemény 100 birodalmi márkás rozsdamentes edénykészletbe ruháztam be leárazáskor (amit 25 év után selejteztem le, mert az indukciós tűzhellyel nem volt kompatibilis...).
Nyugi, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, csak utána ne sírjon, hogy a lakásba beruházott sok pénz miben gátolja....

Főgebra 2017.09.27. 10:09:59

Még mindig azon morfondírozok, hogy a poszter mit várna tőlünk?

Szerezzünk neki megfelelő munkát?

Mondjuk el, hogy mi az útja módja annak, hogy a hatóságok gondolják meg magukat és semmiképpen ne akarják kiutasítani?

2017.09.27. 10:36:41

@Dikusz: Ehun, ni ;)
hataratkelo.blog.hu/2017/08/10/kiszallni_a_nemet_szexiparbol

@Beer Monster: Ha jól tudom, az előbbi, de ha mégsem tudnám jól, akkor Géza úr majd pontosit ;)

@Anyidzsam: Isten őrizz! ... el ne számolj tételesen, viszont az a wc-deszka jobban teszi, ha mos, főz, takarit és még a gyerekre is vigyáz annyi pénzért ...

Anyidzsam 2017.09.27. 10:46:42

@Főgebra: Tapasztalatot vártam attól és élettörténetet, aki került már majdnem kiutasítás elé, vagy ki is lett utasítva valamikor, vagy csak volt ilyen az ismerettségében! Ezt vártam, ez volt a kérdès is!!!! De sajnos sokan elkanyarodtak a pénztárcámba, meg afelé, hogy csaló vagyok, naplopó stb. Mindenkinek lehet saját véleménye, csakhogy itt senki nem ismer, nem tudják mennyit küszködtek, harcoltam és igen dolgoztam is, mik történtek velem közben amik padlóra küldték és nehézségek elé állítottak, mennyit nélkülöztem, esetleg éheztem is, utazhattam össze vissza, milyen helyeken laktam csakhogy legyen pénzem!!! Szóval lehet itt kiragadni mondatokat, meg a 11 000 €-t, meg az anno fekete munkát( amivel nekem nincs bajom, csak ide írtam, hogy dolgoztam én sokat!) vagy azt, hogy a kisgyerek mellett nem kapok/tam idáig 40 órás munkát az időbeosztàsom szerint stb. Nem ezek voltak a kérdések, hanem s TAPASZTALATA annak aki átélt ilyet.

Virago_1000 2017.09.27. 10:47:01

@Anyidzsam: "vagy elshoppingoltam/"
- ig3n, pontosan az tortent, elshoppinholtad, de forditva ulsz a lovon

Virago_1000 2017.09.27. 10:47:07

@DánBrünhilda: "Dániában pl 5 év itt tartózkodás után engedélyezik az ingatlanvásárlást. "
- szaud arabiaban pedig soha nem engedelyezik. 99 evre berelhetsz. Sot allampolgarsagot sem kapsz. Van olyan pakisztan bevandorlo akinek a nagyapja ment oda es o meg mindig nem allampolgar! Nem is veletlen hogy ide aramlik a sok menekult nem pedig oda, pedig azok a muszlim testvereik es kozelebb is vannak es gazdagabbak.

fhdgy 2017.09.27. 11:01:21

@Virago_1000: 113 milla 72 hektárra, az kb. 1 millió ötszázhetvenezer hektáronként. Ez ma már messze nem irreális Mo.-on.

Nem biztos, hogy darabonként jobban járnék az eladással. Igaz, 113 millás vevőt nehezebb találni, de akinek már van annyi pénze, az hajlandó pluszt is adni azért, hogy ez egy egybefüggő terület, idegen test nélkül. Ha tulajdonjogilag elaprózódna a terület, akkor egyre nehezebb lenne eladni.

Azon a környéken van olyan gazdálkodó, aki több mint kettőezer hektáron gazdálkodik. Neki pl. biztos, hogy szétszórva egy-két hektáros darabok nem lennének vonzók.

Egyébként meg nem eladó a terület, amíg élek biztos nem, tehát a cserét a skót 12 hektárra csak mint elvi érdekességet dobtam be.

London2009 2017.09.27. 11:27:03

@Virago_1000: ezt hol irtam, hogy hazank a turizmusbol el? Mert szerintem sehol.
Azt irtam, hogy Budapestet a turistak tartjak el es ezt az allitast tartom is.
Javaslom, hogy tekintsunk el attol a tobb millio turistatol, aki Budapestre latogat evente, aztan kivancsi vagyok, hogy ez hany vallalkozast tenne taccsra, de biztos neked van igazad. Az EU pedig egy mumus. Tudjuk.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 11:47:34

@Beer Monster: Aki nem érti az valószinüleg tanácsot sem tud adni. Annak meg nem mindegy mit nem ért?

Haibane 2017.09.27. 11:47:37

Jók a hozzászólások, kb ezért léptem le 10 év Ausztria után Kanadába. Dolgoztam mint a gép, valszeg kétszer több adót fizettem mint az átlag osztrák (top IT munka), aztán persze a bölcsire várjak másfél évet, mert nem vagyok rászoruló és mindenki előttem van a sorban. Hogy a gyereket hova teszem az meg az én bajom. Persze fizethetek Leihomat (=bérelt nagyi) de pont azt akartam, hogy a fiam más gyerekekkel legyen ne pedig egyedül.

Osztrák kekeckedéssel sosem találkoztam, de lehet azért mert tudok németül és ott a Dr is a nevem előtt.

Itt Kanadában is bőven vannak problémák, viszont nekem itt bejön hogy az van amiért fizetsz. Persze világos, hogy kiskeresetűként Eu valszeg jobb.

Anyidzsam 2017.09.27. 11:47:48

@Virago_1000: Ja, én kérek elnézést, hogy bebútoroztam és begépesítettem az otthonomat 30 évesen a megkeresett pénzemből és nem egy üres lakásban élek matracon! Volt olyan is! Na mennyél már komolyan!!!! Minden ember azért dolgozik, hogy legyen mit ennie, legyen otthona, kifizesse a rezsijét, és akinek még marad, szórakozik, vàsárol, nyaral, spórol esetleg! Anno spóroltam is, mikor egyedül voltam! Most van egy Fiam és megadok neki/megadtam mindent amit tudtam! És képzeld el úgy szoktam neki játékokat venni ebből a kevés pénzből, hogy nem dohányzom, nem kávézom, nem iszok, hétköznap én zacskós, kifőzős vagy hideg kaján élek( Ő eszik ebédet oviban) csak hétvégén főzök , magamra nem költök, van 100 ruhám -cipőm mert ANNO MEGTEHETTEM!!! de most nem költök csak a rezsire meg a gyerekre!!!! Van még okos kérdésed és meglátásod ami a KIUTASÍTÀSI RÉSZT ILLETTI, vagy a pénznemben túrkálsz tovább ami most sem segítene! 40 ÓRÁS MUNKA KELL BEJELENTVE !!! EZ KELL! NEM PÉNZ!

Haibane 2017.09.27. 11:48:30

@Anyidzsam: jah az a létminimum JÁR. Ovoda JÁR. Mások adójából, amit te nem fizettél...

Herr Géza 2017.09.27. 11:49:47

@Pink Petsch: 6 hétig a munkahely, utána a biztosító. :))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 11:59:18

@Beer Monster: Egyébként ha lefordítja magyarra akkor a hivatali útvesztökben járatosak nem fogják érteni.

DieNanny CH 2017.09.27. 12:40:23

@swing gitan:

A posztíró 6 évet bejelentve dolgozott. (Vagyis, 2011 óta, amikor dolgozott, be volt jelentve.) Ez a valódi lényeg a posztban.

Anyidzsam 2017.09.27. 13:02:24

@flash.gordon: Hova írtál privátot, hol keressem?Most regeltem ide csak, nem igazán tudom, hogy működik ez a Blog( meg másik sem) :-)))

Beer Monster 2017.09.27. 13:02:30

@Pink Petsch: Azért sem mindegy, ki állja a táppénzt, mert ha a cég, akkor próbálj csak meg beteg lenni, jövő hónaptól már nem kell menjél.

Beer Monster 2017.09.27. 13:02:33

@DánBrünhilda: Tehát ha a cégemet viszi pesten az ügyvezető, a párom családja Spanyolországban él, ő alkalmi megbízási szerződésekkel dolgozik, és valahol a két ország között félúton találjuk meg leendő gyermekeink jövőjét, akkor ehhez kénytelenek vagyunk ürügyet fabrikálni, mert csakúgy nem élhetünk Bécsben vagy Párizsban?

DieNanny CH 2017.09.27. 13:18:00

@Anyidzsam:

Hát, egyetértek @somlobodog: -gal.

Amíg kicsi a gyerek, nem lehet egyedül hagyni, addig nagy előnye van a Mo-i egésznapos óvodának. Amikor 10-11 éves lesz, és egyedül hagyható, én akkor költöznék vele Ausztriába, így tudnál dolgozni menni bármikor, mert a gyerek már közlekedhet egyedül és otthon is maradhat egyedül.

fhdgy 2017.09.27. 13:18:27

@Beer Monster: Ha igazolni tudod a megélhetésedet, akkor nem kell ürügyet fabrikálni!

DieNanny CH 2017.09.27. 13:22:05

@Anyidzsam:

Azt írtad, 3 éves kapcsolatba szülted a gyereket. Hol éltél a pároddal ebben a 3 évben?

DieNanny CH 2017.09.27. 13:31:25

@Anyidzsam:

Nem tudom, Ausztriában dívik-e a Tagesmutter-munka. Azt jelenti, egy anyuka vigyáz a saját lakásában 2-3-gyerekre, meg persze ott van a sajátja is. Ha találnál olyan családokat, ahol szintén a gyerekmegőrzés a gond, akkor lehet, napi 2 gyerekkel (plusz a sajátod), 5 euró/fő/óra díjból már rendeződne a helyzeted. Ehhez talán valamilyen vállalkozásit kell kiváltani (nem ismerem az osztrák helyzetet.)
Esetleg gondolkodj ezen.

Anyidzsam 2017.09.27. 14:22:46

@DieNanny CH: én Ausztriában és ingáztam Bécs Bp. között ! Még terhesen is nagy hassal. A szülésre költözött ki és fél évig maradt, aztán hazament Bp-re.

Beer Monster 2017.09.27. 14:23:26

@flash.gordon: Tudod, ezt úgy szokták csinálni, hogy a szólásszabadságra (freedom of speech) hivatkozva az első alkotmánymódosításban (1st Amendment) ilyen módon általában zárójelben odaírják a nem szövegszerűen kapcsolódó kifejezést. De teljesen igazad van, hogy tök mindegy, másnak is, nyilván nekem is, láthatóan még a szerzőnek is, hogy sok ember szemében fellengzősnek tűnt. Amint mondtam, csak szokás, lehet máshogy is, sőt így pl. sokkal több hozzászólást generált.

Beer Monster 2017.09.27. 14:23:29

@fhdgy: Csak mert eddig arról volt szó, hogy "vagy tanulni jössz, vagy dolgozni. A többi esetre ott a családegyesítés", ami nagyon leszűkíti az elfogadott érveket.

fhdgy 2017.09.27. 14:45:04

@Beer Monster: Én nem beszéltem családegyesítésről!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 15:30:49

@Anyidzsam: Elvileg továbbítja emilként ha nem írjál rám a gordon.flash05 kukac gmail.com címre.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 15:32:51

@Beer Monster: Ja az igaz, hogy a német szavakat belekeverni a magyarországi magyaroknál a nagyképűség mementója. Sőt én is így gondoltam,amikor otthon éltem. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 15:34:30

@DieNanny CH: azt hol láttad leírva? Mert 6 év után már jogosult a segélyre meg a Mindestsicherungra.

DieNanny CH 2017.09.27. 15:46:37

@flash.gordon:

"Ahogy bejött a 2011. májusi EU-törvény, hogy munkavállalás szempontjából ugyanolyan jogaink vannak, mint az osztrákoknak, attól a naptól kezdve bejelentett a főnököm. "

bpetya75 2017.09.27. 16:05:22

@Virago_1000:

Nem vagy képben. Egyáltalán nem irreális az összeg. Egy jó minőségű szántó bőven több 1,5 milla/hektárnál. Vágásérettséghez közeli erdő szintén. A rét/legelő többnyire alatta van, de átlagban teljesen reális amit @fhdgy: ír.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.09.27. 16:32:01

@DieNanny CH: Igazad van akkor nem értem az egészet. Miért nem kap segélyt.

Beer Monster 2017.09.27. 16:37:30

Akkor úgy szól a kérdés, hogy az az úniós állampolgár, akinek igazolt jövedelme van, letelepedhet egyik napról a másikra bármely úniós államban, függetlenül a jövedelme jellegétől és származási helyétől?

Haibane 2017.09.27. 17:33:54

@flash.gordon: mert az 5+6 évből hármat volt otthon tehát 11 évből háromban fizetett adót. Ha jól értem.

Anyidzsam 2017.09.27. 18:00:47

@Beer Monster: 90 napig maradhatsz bárhol! Aztán Tartózkodàsi engedélyt kell kérni amit vagy akkor kapsz, ha 1: -Van bejelentett munkád az országban vagy 2: -Annyi pénzed az adott ország bankszámlaszámán, amiből egy ideig fennt tudod magadat, lakhatóságodat tartani + fizeted ebben az országban az alap Tb-t ( egy barátnőm Afrikai férjjel, soha nem dolgoztak, afrikai seftelt (droggal) bemutattak 10 ezer €-t és megkapták!!! Azóta is itt élnek, nem dolgoznak, igaz segélyt nem kapnak, de GYES-t + Családit igen!!! szóval őket a kutya nem akarja kiutasítani! 3: -Adott országba házasodtál és eltart a párod!!! Ebben a 3 esetben maradhatsz 90 napnál tovább EU -ban!!! Csakhogy az én problémámra térjek! A TARTÓZKODÁSINAK NINCS LEJÁRATI DÁTUMA ÉS SEMMILYEN INFÓT NEM CSATOLNAK MELLÉ, HOGY EZ BIZONY BÁRMIKOR LEJÁRHAT PL.NEKEM MIST AZÉRT VETTE EL A HIVATAL MERT AZT MONDTÁK NINCS DÁTUM DE LEJÁRT MERT HOSSZABB IDEJE MUNKANÉLKÜLI VAGYOK! PEDIG FIZETVE VAN A TB-M! JELENLEG NEM ÉN, AZ ÁLLAM FIZETI A SEGÉLYBEN! SZóval, akkor jár le a tartózkodàsid mikor ők úgy gondolják mert.....

Anyidzsam 2017.09.27. 18:00:47

@DieNanny CH: a MO.-i óvodának lehet nagy előnye van, de nem tudok otthon megélni még ha kapnék munkát akkor sem! Én már kijöttem ide és azért ide szültem mert itt is maradok, ha ki akarnak utasítani, ha nem. De köszönöm.

Anyidzsam 2017.09.27. 18:00:47

@flash.gordon: kapok segélyt, meg van ítélve 2018. MÁRC. 31.-ig. Csakhogy a múlthéten jött egy bírói levél( más ügyben kértem vizsgálatot, egy gyakornoki ügyben) miközben vizsgálódtak, a bíró arra jött rá, hogy én nem is kaphatok őszerinte segélyt mert nem is vagyok rá jogosult és ezt a levelet elküldte a segélyes osztálynak is( akik eddig még nem írtak nekem semmit, de valószínű, hogy már nem kapom meg a következő havi pénzemet) De ez számomra azért érthetetlen, mert akkor hogy kaptam idáig, hát ők ítélték meg, hát ők csak tudták már, hogyha jár miért jár. És itt azért nem olyan piti az átvizsgálàs 6-8 hét!

Haibane 2017.09.27. 18:37:52

@Anyidzsam: "de valószínű, hogy már nem kapom meg a következő havi pénzemet"

Ha úgy határoznak, hogy jogtalanul járt a segély, akkor viszont vissza fogják követelni, amit eddig kifizettek. Ismerős futott bele ilyenbe.

DánBrünhilda 2017.09.27. 19:07:36

@Beer Monster: ezt egy egyszerű google kereséssel meg tudod válaszolni saját magadnak is, de tessék, itt a hivatalos EU oldal ide vonatkozó része:

europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/index_hu.htm

DánBrünhilda 2017.09.27. 19:25:28

@Beer Monster: de amúgy most megnéztem a dán bevándorlási hivatal által küldött nyomtatványt, amin rajta van, hogy milyen jogcímeken tartózkodhatsz az országban:
tanulás
munka
vállalkozás
családegyesítés,

ééééés ha el tudod magad tartani. Ehhez kell ezerféle dokumentum, és igazolás arról, hogy rendelkezel minimum havonta akkora összeggel, ami megfelel az kormány által megállapított összeggel. Szóval igen, ha van egy rakás lóvéd, akkor jöhetsz/maradhatsz. De ezt engedélyeztetned kell, nem csak úgy jönni, hogy na én akkor most maradnék, mert lehet.

Értelemszerűen talán ez érinti a legkevesebb Eu-s állampolgárt, mármint, hogy van egy rakás pénze, amivel bárhol élhet.
Egyébként nem vagyok Eu-jog szakértő, csak mondom :D

vándor madár 2017.09.27. 20:00:23

@Beer Monster: Az biztosan nem volt eredetileg benne a pakliban, hogy én most x helyen szeretnék élni, akkor egyszerűen odaköltözök, hanem eredendően a vezető nyugati országok munkaerő problémáját akarták megoldani. A jogszabályokat azóta többször módosították.
Azt ma sem propagálják sehol, hogy én elegendő pénzzel a zsebemben csak úgy minden cél nélkül bárhol élhetek. Általában még az sem publikus, hogy mennyi az elegendő anyagi eszköz, hanem ezt majd minden ország egyéni mérlegelés alapján eldönti, meg azt is, hogy milyen dokumentumokat, igazolásokat és betegbiztosítást fogad el illetve milyen egyéb korlátokat szab.
Az EU információs oldalon is csak a következő kategóriák vannak felsorolva: munkavállalók, diákok, nyugdíjasok, álláskeresők.

Anyidzsam 2017.09.27. 20:02:17

@Haibane: Tőlem biztos nem, mert nem hamis dokumentumokkal jutottam segélyhez, hanem az igazi papírjaimmal amit ők kértek be hivalaokból és ők ítélték meg nekem! Úgyhogy ennyi, ha nem járt volna a papírjaim alapján, akkor ők baszták el, engem nem lehet ezért számon kérni! ezt már rögtön megkérdeztem egy ügyvédtől. De leírnád pontosabban, hogy az ismerősödnek mi volt az indok és mit kellett visszafizetnie? Megköszönöm

Anyidzsam 2017.09.27. 20:02:17

@Haibane: Valamikor meg az én adómból jártak mások óvodába, de sosem jutott ilyen az eszembe! Az én gyerekem nem a te pénzedből jár óvodába, hanem az államéból, ahova nem csak Te, hanem MINDENKI fizet valamikor, van aki szünetekkel , van aki örökké, van aki soha! Ha én nem kapok segélyt, Te akkor is adózni fogsz és mindenki más is, sőt még én is nagyon sokáig, ha munkába állok! A Te adód nem tőlem függ, és mi sem tőled hál Istennek!Ilyen a világ!

szalka240 2017.09.27. 20:09:52

Egy általános tanulság azért még levonható a posztból, szerintem erről még nem volt szó. Mindig legyen az embernek tartaléka. Ezen felül pedig ha a kiadás meghaladja a bevételt és belátható időn belül elfogyna a tartalék, akkor azonnal tenni kell valamit, nem megvárni, amíg elfogy a pénz és ezzel együtt a lehetőségek. A posztolón ez sajnos már nem segít, de talán másnak igen. Én már voltam ilyen helyzetben Budapesten, hogy a diplomámmal nem futotta igazán még a vegetálásra sem, így a tartalékom egy részét arra fordítottam, hogy egy másik szakmát tanuljak, amivel nagyobb eséllyel kapok munkát külföldön. De végül másképp alakult és sikerült az eredeti szakmámban elhelyezkednem Németországban. Azért nem volt egyszerű annak idején megemészteni, hogy esetleg az 5 év egyetem és 1 év munka mind hiábavaló volt.

Beer Monster 2017.09.27. 20:10:30

@Anyidzsam: "3: -Adott országba házasodtál és eltart a párod!!!"

Egyszerre a két feltétel? Ez viszont elég durva. A házasság ellenére kirakhatnak valakit az országból?

Egyébként nem általános, hogy a házassággal automatikusan kaphatsz állampolgárságot?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.09.27. 20:19:10

az a helyzet, a Help.gv.at elég egyértelműen fogalmaz:
www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html

Erforderliche Unterlagen
Anträge auf Anmeldebescheinigungen und Bescheinigungen des Daueraufenthalts können nur dann schnell erledigt werden, wenn alle erforderlichen Unterlagen vorgelegt werden.

Zum Nachweis des unionsrechtlichen Aufenthaltsrechts müssen insbesondere folgende Dokumente vorgelegt werden:

- Gültiger Personalausweis oder Reisepass, zusätzlich:
- Bestätigung der Arbeitgeberin/des Arbeitgebers oder ein Nachweis der Selbstständigkeit (z.B. Dienstvertrag, Steuernummer, Auszug aus dem Gewerberegister) oder
- Nachweis über ausreichende Existenzmittel (z.B. Bankguthaben, Pensionsbezug) und umfassenden Krankenversicherungsschutz oder
- Nachweis über die Zulassung zu einer Schule oder Bildungseinrichtung und über einen umfassenden Krankenversicherungsschutz, sowie Erklärung oder sonstige Nachweise über ausreichende Existenzmittel (z.B. für Schülerinnen/Schüler bzw. Studierende: Bestätigung über die Zulassung an einer Schule bzw. Immatrikulationsbescheinigung)

szerintem is érdemes ügyvédhez, vagy jogsegélyszolgálathoz fordulni, de ezek a feltételek eléggé egyértelműek. én sem vagyok eu-jogász, de feltételezem, ezen jogszabályok minden eu-országban megegyeznek, másképp nem lenne azonos a szabad személyi mozgás elbírálása és egyes országok előnyben részesülnének másokkal szemben.

két hét múlva úgyis osztrák parlamenti választások következnek: várhatóan a két fasiszta párt kerül hatalomra, szóval felszámolják a még működő szociális rendszer maradékát. ahogy Mo-on vagy bárhol máshol, itt is azok a milliók szavaznak leglelkesebben rájuk, akik később anyagilag is súlyosan rosszabbul járnak ezzel a döntéssel ("dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon).

vándor madár 2017.09.27. 20:40:26

@Anyidzsam: A szociális segély folyósítása nem a te sarad, arra jogszabály alapján jogosult vagy, mert nem szájat tátani mentél ki, hanem munkavállaló voltál. Szerintem nem követelhetik vissza. Csak arra vigyázz, hogy nehogy téged hozzanak ki az eljárásban rosszhiszeműnek, mert akkor visszakövetelhetik.

"EU-Bürger

EWR Bürger haben unter folgenden Voraussetzungen einen uneingeschränkten Anspruch auf BMS:
Sie halten sich als Arbeitnehmer in Österreich auf.
Oder:
Sie wohnen schon länger als fünf Jahre in Österreich."

www.soziales-leben-oesterreich.at/bedarfsorientierte-mindestsicherung/anspruchsberechtigte-personen

Ezt is tanulmányozd át:

eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=CELEX:02004L0038-20110616

"(16)
Solange die Aufenthaltsberechtigten die Sozialhilfeleistungen des Aufnahmemitgliedstaats nicht unangemessen in Anspruch nehmen, sollte keine Ausweisung erfolgen. Die Inanspruchnahme von Sozialhilfeleistungen sollte daher nicht automatisch zu einer Ausweisung führen. Der Aufnahmemitgliedstaat sollte prüfen, ob es sich bei dem betreffenden Fall um vorübergehende Schwierigkeiten handelt, und die Dauer des Aufenthalts, die persönlichen Umstände und den gewährten Sozialhilfebetrag berücksichtigen, um zu beurteilen, ob der Leistungsempfänger die Sozialhilfeleistungen unangemessen in Anspruch genommen hat, und in diesem Fall seine Ausweisung zu veranlassen. In keinem Fall sollte eine Ausweisungsmaßnahme gegen Arbeitnehmer, Selbstständige oder Arbeitssuchende in dem vom Gerichtshof definierten Sinne erlassen werden, außer aus Gründen der öffentlichen Ordnung oder Sicherheit."

Beer Monster 2017.09.27. 20:46:33

@vándor madár: "csak a következő kategóriák vannak felsorolva: munkavállalók, diákok, nyugdíjasok, álláskeresők."

Hát lehet, hogy ők a közveszélyes munkakerülőtől a milliomos playboy-ig minden mást az utolsóba sorolnak ;)

Haibane 2017.09.27. 20:46:37

"Majd egy hotelból mentem el KARENZRA (15 hónap) és ezután vissza, majd amikor 2 hónap múlva a gyermekem himlős lett és otthon voltam Krankenstandon vele... kirúgtak (postai úton)."

Nem tudom milyen szerződésed volt, de karenz után jár a mutterschutz egy ideig, tehát nem igazán rúghatnak csak úgy ki. Feleségemmel megpróbálták, de szarrá pereltük őket és a végén fizettek egy tonna pénzt.

Haibane 2017.09.27. 20:46:39

@Beer Monster: Úgy tudom néhány évig azért együtt kell élni és csak utána lehet kérvényezni.

vándor madár 2017.09.27. 20:52:36

@Beer Monster: "A házasság ellenére kirakhatnak valakit az országból?"

Be sem kötelesek engedni. Házasság esetén is érvényes a megfelelő anyagi háttér és betegbiztosítás. Ez esetben általában befogadó nyilatkozat kell. Jól meggondolandó, mert a befogadót teljes anyagi felelősség terheli (és adott esetben tartásdíj fizetés is). Ez miatt már sokan lenullázódtak. Nincs sehol automatizmus, legfeljebb könnyítés, pl. állampolgárság nem 8 hanem 3-4 év után, feltéve, ha a házasság még fennáll.

Anyidzsam 2017.09.27. 21:10:48

@vándor madár: Nagyon szépen köszönöm! Na pont ebbe a cikkbe még nem futottam bele, de azt olvastam már, hogy csak gazdasági okok miatt kiutasítani nem lehet! Egyébként már 100 féle verzió jár az agyamban, hogy :MI LESZ HA MÉGIS MEGTÖRTÉNIK???? Pl: a visszakapott 2000 €-ból ( lakásból) kiveszek egy lakást a határ mellett de magyarban, Sopron környéke( de most néztem albérlet árakat, édes Istenem 9-180 ezer + rezsik???? hát hol élnek ezek otthon) és onnan keresek osztrák területen majd melót, Pandorff vagy környékei, bár azt a területet nem ismerem, a gyereket meg ott határszéli suiba iratom( bár még ezeket sem tudom, hogy funkcionálnak) ....terveim azért vannak, de nem fogom könnyen adni magam:-)) Szerinted ha holnap felvenne a Hotel hétvégi meló nélkül is, és már dolgoznék mire jönne papír, hogy ki akarnak utasítani( amit persze megfellebezek) akkor nem utasíthatnak ki nem??? Te hogy látod?

vándor madár 2017.09.27. 21:15:08

@Haibane: "de karenz után jár a mutterschutz egy ideig"

Ehhez a témához nem nagyon értek, de szerintem a Mutterschutz a Karenz előtt van.
Az alábbi linkben viszont benne van, hogy a 15 + 3 Karenzmodellben a gyermek 2 éves koráig jár a felmondással és elbocsátással szembeni védelem, így jogtalanul rúgták ki a a hotelből anno, ha a gyermek akkor nem volt még 2 éves. Nagyon résen kell lenni, mert mindenhol próbálkoznak és elsősorban a külföldieknél azt feltételezik, hogy az illető nem ismeri ki magát a jogszabályokban. Nem tudom, hogy itt lehetne-e tenni még valamit, ha ez nem évült el.

"Der arbeitsrechtliche Kündigungs- und Entlassungsschutz endet spätestens mit Vollendung des 24. Lebensmonats Ihres Kindes."

www.infoup.at/mutterschutz-und-karenzmodelle/#Karenzmodell-15-plus-3

Anyidzsam 2017.09.27. 21:29:50

@Haibane: Mutterschutz a Karenz előtt és után van 2-2 hónapig= 4 hónap! A Karenz után csak 4 hétig kötelesek visszavenni az Anyukákat, aztán kirugható:-((. "Kündigungs- und Entlassungsschutz"

Während der Karenz sowie bis vier Wochen nach deren Ende besteht Kündigungsschutz und Entlassungsschutz. Eine Kündigung und Entlassung kann in dieser Zeit nur mit der Zustimmung des Arbeits- und Sozialgerichtes erfolgen. Die Arbeitgeberin/der Arbeitgeber kann erst nach Ablauf der vierwöchigen Behaltefrist eine Kündigung rechtswirksam aussprechen"

vándor madár 2017.09.27. 21:58:50

@Anyidzsam: Az azért nem úgy lesz, hogy rögtön kiutasítanak. Először is mindenhol van fellebbezési határidő. Nem tudom Ausztriában mi a joggyakorlat, de talán 1 hónap. Azt ki kell nagyjából várni, de nem az utolsó napig, nehogy ne érjen oda a fellebbezés időben.
Nem tudom, hogy állnak hozzá a dologhoz, de az eddigiek szerint nem túl pozitívan, ezért elképzelhető, hogy egy két napos munkaszerződéstől nem esnek hasra, miközben a próbaidő is 3 hónap.
A fellebbezést nem érzelmektől túlfűtötten írjuk tele helyesírási hibával, hanem jogszabályokkal és tényekkel érvelünk a szempontok szerint, amiket tegnap este már megadtam, korrekten németül.
Olvasd el még párszor az 51-es, 53-as és 53a paragrafust a tartózkodási törvényből. Ezekből tudnod kell, hogy mi passzol a helyzetedre.
Egyáltalán menjél végig néhányszor tételesen itt a bejegyzéseken és jegyzetelj ki minden fontos információt a kommentekből, a linkeket meg tedd egy dossziéba a gépre, hogy szükség esetén ne kelljen keresgélni, hanem csak rögtön kinyitni.
Nekem az a véleményem az EU jogszabály alapján, hogy aki egy EU országban 5 évig jogszerűen tartozkodott, azt nem lehet kirakni akkor sem, ha segélyen él és meg kell neki adni a letelepedési engedélyt (Daueraufenthalt). De ettől függetlenül ők próbálkozni fognak abban bízva, hogy úgysem ismered ki magad a törvényekben.

Sopronban ne vegyél ki lakást, mert rámegy inged gatyád, ott nagyon drágák lettek az ingatlanok meg Bp-en is. Ne kapkodj és ne hozz további rossz döntéseket. Az a kétezer euró Magyarországon is elfolyik egy hónap alatt a lakásra és éhen fogtok halni. Mi a garancia, hogy a határ mentén kapsz munkát? A határ mente tele van magyar munkavállalókkal, ott nem nagyon van munka. Akkor már menjél el inkább Tirolba szobalánynak, ha felvesznek gyerekkel a szállásra, ott nem kell este/éjjel dolgozni, mint a vendéglátásban.
Tudom, hogy szar meló, de én ilyen kilátástalan helyzetben az idősgondozást illetve a segédápolói munkát próbálnám meg, mert azon a területen van reális esély. Most nem vagy abban a helyzetben, hogy válogathass, sőt amíg a gyermek ilyen kicsi, nem is leszel.
Ne várj, ha valahova beadtad a jelentkezést, mert csak időt vesztegetsz, hanem jelentkezz egyvégtében minden elképzelhető helyre. Van vesztenivalód.

Ide is menjél el, hátha segítenk valamiben:

www.kaoe.at/site/netzwerk/ratundhilfe

Haibane 2017.09.27. 22:44:34

@Anyidzsam: @vándor madár: ezért írtam hogy attól függ mi van a szerződésedben. Mi esetünkben még visszajövetel előtt próbálkozott a cég de pórul járt. Asszem ilyen is volt, hogy fel kell ajánlaniuk a részmunkaidőt is az első 2 évben.

takarék-láng 2017.09.28. 00:08:53

@London2009:
"Azt irtam, hogy Budapestet a turistak tartjak el es ezt az allitast tartom is. "
- a belbudapestest talan. Ez az egesznek a max. 10%-a. Turista a kulso keruletekben mikor jar??

Tehat ez az allitas megbukott. Azt is irtad, hogy: " A varos kis tulzassal a mai napig ebbol el, ugyanis Budapestet a turistak tartjak el. Na es miutan Magyarorszag meg majdnem Budapestbol el, igy hmmm... "
Kar volt leirni ezt, teged becsap az, hogy novekvo agazatrol van szo. Ami a GDP mindossze 6%-hoz jarul hozza.

szakmai.itthon.hu/documents/28123/4083489/MTE_4000_105x210_LA4_StatElozetes_2016_HU_NEW.pdf/5d7fd4ca-a252-4d7c-9329-21145f1bc096

Az orrodnal nem latsz tovabb, miota kikerultel kulfoldre, es turistakent jarsz haza (fapadossal gerinctorovel termeszetesen)
A repules a szegenyeknek valo, TOMEGkozlekedes.
KAr, de most nagyot csokkentel a szememben is.

Anyidzsam 2017.09.28. 00:09:18

@vándor madár: Köszönöm, így lesz! De ezt a Beschwerdét( fellebbezést ) már nem én fogom megírni, hanem ügyvédre bízom, mert túl nagy a tét a hibázáshoz! Hibáztam, hogy annyira akartam dolgozni, hogy magyarokhoz mentem itt Bécsbe Praktikumra( amit én magamtól kértem,rendeztem) de a magyarok leszivattak a kedves AMS-sel 1ütt, majd erre én Beschwerdét írtam és így kerültem a bíró szeme elé és most kiemelt a rendszerből! Ezért ezt most nem én fogom megírni! Minden jót, köszönök mindent, ha valami nagy döntés születik, jelentkezem!

Herr Géza 2017.09.28. 10:15:49

@Anyidzsam: Na, ha leszálltál a magas lóról, akkor imhol egy kis segítség.
Téged ez alapján támadtak le:
"Sie erwerben nach fünf Jahren rechtmäßigem und ununterbrochenem Aufenthalt in Österreich das Recht auf Daueraufenthalt. Auf Antrag wird ihnen eine "Bescheinigung des Daueraufenthalts" ausgestellt.
Voraussetzungen
EU-Bürgerinnen/EU-Bürger sind zum Aufenthalt in Österreich für mehr als drei Monate berechtigt, wenn sie
- in Österreich Arbeitnehmerinnen/Arbeitnehmer oder Selbstständige sind oder
- für sich und ihre Familienangehörigen über ausreichende Existenzmittel und einen umfassenden Krankenversicherungsschutz verfügen, sodass sie während ihres Aufenthalts WEDER SOZIALHILFELEISTUNGEN NOCH DIE AUSGLEICHSZULAGE IN ANSPRUCH NEHMEN MÜSSEN, oder...."
Forrás: www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html
Az osztrák oldalakon nem volt kedvem túrni, de a németországi jogi szabályozás szerint (ami EU-jogra hivatkozik!) ezt találtam:

"Rechtsgrundlage für die Bescheinigung des Daueraufenthaltsrechts ist für Unionsbürger § 5 Abs. 5 i. V. mit § 4 a FreizügG/EU, für die Staatsangehörigen der übrigen EWR-Staaten zusätzlich i. V. mit § 12 FreizügG/EU. Die Regelungen gehen europarechtlich auf die Unionsbürgerrichtlinie zurück.

Dieser Personenkreis benötigt für einen Aufenthalt in Deutschland seit Abschaffung der Freizügigkeitsbescheinigung kein Aufenthaltsdokument mehr, muss sich aber in den ersten fünf Jahren im Status eines Arbeitnehmers oder eines Selbstständigen befunden und damit von der europarechtlichen Arbeitnehmerfreizügigkeit, Niederlassungsfreiheit oder Dienstleistungsfreiheit Gebrauch gemacht haben. Er muss nicht während der gesamten Zeit Einkommen erzielt haben. Kurzzeitige Arbeitslosigkeit bei grundsätzlicher Suche nach einer neuen Beschäftigung (Meldung beim Jobcenter als arbeitssuchend) ist unschädlich. Der Arbeitnehmerstatus darf als solcher jedoch nicht grundsätzlich in Frage gestellt sein. Entsprechendes gilt für Selbstständige. Lebensunterhaltssicherung auf andere Weise (z. B. durch Altersrente oder Vermögen) genügt ebenfalls, wenn gleichzeitig ausreichender Krankenversicherungsschutz besteht.

Fünf Jahre nach Begründung des ständigen Aufenthalts in Deutschland im vorbeschriebenen Sinne ist ein gesetzliches Daueraufenthaltsrecht entstanden.

Mit dem Entstehen des Daueraufenthaltsrechts entfällt die Verpflichtung, einer Erwerbstätigkeit nachgehen zu müssen oder auf andere Art und Weise Lebensunterhaltssicherung zu erreichen, um sich weiter in Deutschland aufhalten zu dürfen. Das Daueraufenthaltsrecht wird nach dem fünften Aufenthaltsjahr ohne Erfüllung dieser Voraussetzungen gewährt (§ 4 a Abs. 1 FreizügG/EU). Auch der dauerhaft einkommenslos gewordene EWR-Bürger besitzt das Daueraufenthaltsrecht. Das Daueraufenthaltsrecht wird in bestimmten Fällen auch schon früher erworben (§ 4 a Abs. 2 FreizügG/EU)"
Forrás: de.m.wikipedia.org/wiki/Bescheinigung_des_Daueraufenthaltsrechts_(Deutschland)

És ugyanitt az is megtalálható, hogy:

"Das Daueraufenthaltsrecht kann verloren gehen, wenn die Behörde den Verlust durch Verwaltungsakt festgestellt hat. Eine Verlustfeststellung darf nach Erwerb des Daueraufenthaltsrechts nur aus schwerwiegenden Gründen getroffen werden (§ 6 Abs. 4 FreizügG/EU). Eine Verlustfeststellung darf bei EWR-Bürgern, die ihren Aufenthalt in den letzten zehn Jahren in Deutschland hatten, und bei Minderjährigen nur aus zwingenden Gründen der öffentlichen Sicherheit getroffen werden. Für Minderjährige gilt dies nicht, wenn der Verlust des Aufenthaltsrechts zum Wohl des Kindes notwendig ist. Zwingende Gründe der öffentlichen Sicherheit können nur dann vorliegen, wenn der Betroffene wegen einer oder mehrerer vorsätzlicher Straftaten rechtskräftig zu einer Freiheits- oder Jugendstrafe von mindestens fünf Jahren verurteilt oder bei der letzten rechtskräftigen Verurteilung Sicherungsverwahrung angeordnet wurde, wenn die Sicherheit der Bundesrepublik Deutschland betroffen ist oder wenn vom Betroffenen eine terroristische Gefahr ausgeht (§ 6 Abs. 5 FreizügG/EU)."

Az idézett paragrafusok alapján egy gyenge ügyvéd is hamar elintézi a dolgot, már amennyiben az osztrák jog megfelelel az EU-s jognak. Ha nem, akkor Strassburg, ami persze kicsit hosszabb ügy lesz.
Magánvéleményem szerint ebből kiutasítás semmiképpen nem lehet, maga a Daueraufenthaltsrecht pedig önmagában semmire sem jó, max. azt tudom elképzeni, hogy egy esetleges osztrák állampolgárság iránti kérelemnél ezek az évek nem fognak beszámítódni. A Sozialhilfe-d sincs ebből eredően veszélyben.
A többit bízd szakemberre.

Herr Géza 2017.09.28. 10:34:11

@Herr Géza: Még annyit hozzátennék: az egésznek alapfeltevése az, hogy te az elmúlt öt évben vagy hivatalosan bejelentve dolgoztál (ill. Karenzzeit-en voltál), vagy aktív munkakeresőként az AMS-nél be voltál jelentkezve és az azzal járó kötelezettségeidnek eleget tettél. Ha ez utóbbi nem teljesült, akkor tényleg baj van...

Anyidzsam 2017.09.28. 10:57:49

@Herr Géza: Kezdünk közeledni egymáshoz

Anyidzsam 2017.09.28. 11:11:50

@Herr Géza: mai pillanatig be vagyok az AMS-nél jelentve és aktív munka kereső vagyok! 6-8 hetenként van náluk Terminen és igazolom az elküldött munkahely kereséseimet. Ezek rendben vannak! Itt most azzal akarnak szivatni, hogy elméletileg aki 6 hónapnál tovább munkanélküli, annak nem él a tartózkodási papírja tovább (ANMELDEBESCHEINIGUNG) aminek nincs lejárati dátuma és nem is tűztek mellé egy Hinweise-t (Utasítás, tudnivalók) hogy ezt tudja a külföldi mikor megkapja! Szóval eszerint vagyok én jogtalan, de akkor nem csak én, hanem több 100ezren! Bonyolult Uram nagyon csavarható erre is meg arra is. Van UNIÓ -s jog, meg külön osztrák jog, kérdés egybe vonják e? Amúgy szerintem ügyvédi pályára fogok lépni itten a jövőben:-))))) annyi jogot olvastam múlthét péntek óta.

DánBrünhilda 2017.09.28. 11:42:35

@Anyidzsam: nem akarok hülyeséget mondani, mert mint írtam, én nem Ausztriában élek, de a férjemet ez alapján utasították ki. Hat hónapod van munkanélküliként az országban állást keresni,ha nincs állandó tartózkodási engedélyed. Nekik erről téged nem kell külön értesíteni, ugyanis neked kell tisztában lenned a jogaiddal, mikor oda költözöl. éldegélhetsz az országban évekig még, ha nem kapnak rajta, de az már nem jogszerű ott tartózkodás
A lejárati dátumot sem kell feltüntetniük, amikor bejelentkezel munkanélkülire, onnantól ketyeg a hat hónap. Amikor lejár, ott a vége

DánBrünhilda 2017.09.28. 11:45:54

@Anyidzsam: pont az a lényege egyébként az állandó tartózkodási engedélynek 5 év után, hogy ne legyen ez a hat hónapos időszak mizéria. De ha jól értettem, ez neked nem lett elintézve, illetve nem hagyták jóvá. Ergo innen nézve neked hat hónap után már nem járna semmi. És akkor meg is kérhetnek, hogy távozz. Nem nagyon fogja őket meghatni, hogy több százezren járnak hozzád hasonló cipőben. A te esetedet ettől függetlenül fogják kezelni

Anyidzsam 2017.09.28. 11:55:28

@Anyidzsam: írta Önnek még ide egy hosszabb monológot is meg egy Köszönöm-öt, de valamiért azok kimaradtak:-)))

Herr Géza 2017.09.28. 12:03:12

@Anyidzsam: :D Akkor talán a magázós formulát is elfelejthetnéd már... :)))

Anyidzsam 2017.09.28. 12:13:57

Hallottam egy magyar hölgyről a múlt héten, aki itt él Bécsben,egyedülálló, nincs gyermeke,aki hosszabb ideje munkanélküli volt mert rákos lett és ki akarták utasítani, de fellebbezett és gyorsan lett neki is 40 órás bejelentése és most jelenleg várja a választ/ reakciót az állam részéről. Fel akartam vele venni a kapcsolatot, de nem tudtam mert akik ismerik azt mondták, most ne zavarjuk mert meghalt az Apukája. Szóval ő lett volna az egyetlen aki ténylegesen tudja, hogy zajlik ez.

Anyidzsam 2017.09.28. 12:14:01

@DánBrünhilda: Köszönöm! Én még nem nem kaptam egyenlőre levelet de várom! Tegyük fel kész rajta egy kiutasítási dátum! Természetesen én azt megfellebezem, ez mind idő. És ha jövőhéten sikerül munkába állnom mikor még itt sincs a levél/ vagy mire ideér a levél, akkor mi van? A férjed nem is fellebbezett??? Arra emlékszem azt írtad, 5.hónap 25 .napján talált munkát. És azt hogy ellenőrzik, hogy elmegyek e 1 napra innen mikor kiutasítanának? Kivisz a rabós kocsi a gyerekkel a határig a 49 nm -nyi bútoraimmal? Vagy ők kijelentenek a lakàsomból vagy szólnak a főbérlőmnek, hogy bontsa föl a Lakàs szerződésemet?? Na ezek aggasztanak engem. Mert ha csak kiutasítanak, de a lakás témámba nem avatkoznak személyesen bele, akkor a Kiutasítás napján hazamegyünk a gyerekkel magyarba, màsnap meg visszajövök újra az otthonomba és van 90 nap szabad tartózkodàsom amiután újra le kell jelentenem magam! Na errő tud valaki valamit, hogy zajlik ez? Én ezért írtam ezt a posztot, hátha valaki olyan ember olvassa, akit már ki akartak/ vagy ki is utasítottak és hogy zajlott vagy hogy oldotta meg! De sajnos ilyen ember eddig nem olvasta a Blogot.

Herr Géza 2017.09.28. 12:15:39

@Anyidzsam: Vettem így is. Szívesen. :D
Tudod az a fő gond, hogy sokan kérnek mindenféle segítséget a neten, csak gyakran nem részletezik rendesen a bajukat, és úgy tényleg nehéz segíteni. Egy fontos apróság hiányzik, és az alapjában segítőkész ember is félre van vezetve. Aztán meg még meg is kapja, hogy hülyeséget beszél....
Na ezért írtam fentebb, hogy fordulj szakemberhez/jogászhoz/jogsegélyszervezethez. Ők ki fognak kérdezni alaposan, aztán kiderül, hogy mit lehet kihozni az egészből.
És sok sikert, őszintén...

DánBrünhilda 2017.09.28. 12:51:06

@Anyidzsam: igen, nálunk így volt, kapott munkát, rögtön hívtuk az ügyintézőt, a szerződés bescannelve ment emailben neki, azonnal megszüntette a határozatot. Nem fellebbeztünk, mert akkor mi már eldöntöttük, hogy elköltözünk innen másik országba. Fel is mondtuk a lakást, én a munkahelyem...maradhatott volna itt családegyesítéssel, de mi azt nem akartuk.
Alapvetően nem érdekli őket a lakás problémád, a kiutasítás határideje igen rövid volt, két hét. Az, hogy te ezen buksz anyagilag, szerintük a te gondod. A bútorok is, meg a szerződésed is. Kiutasítás esetén ki kell jelentkezned a rendszerből, itt pl. le kell adnod a személyigazolványod (amit az államtól kaptál, amikor ide bejelentetted magad). Ezzel együtt kikerülsz a teljes rendszerből, tehát erről értesül az összes szolgáltató is. Azzal, ha másnap visszajössz, nem tudom, mit tudnak kezdeni. Gondolom megteheted. Csak ha nem vagy benne a rendszerben, mert kijelentetted magad, és 90 napig nem is fogod visszajelenteni magad, akkor hova küldik a számláidat? értelemszerűen nem lehet a lakcímedre, mert oda nem lennél bejelentve. Amúgy miért nem kérdezed meg őket? mi anno azt csináltuk, az ügyintézőtől kérdeztük, mi van, ha a férjem nem hagyja el az országot.
Illetve mivel gyereked van,, ezért kérdés, hogy tud ő óvodába járni?

DánBrünhilda 2017.09.28. 12:57:08

@Anyidzsam: de én is csak annyit tudok mondani, amit előttem már sokan: szakember fogja tudni megválaszolni a kérdéseidet, nem hiszem, hogy túl sok itteni olvasóval fordult már elő a kiutasítás

vándor madár 2017.09.28. 17:04:28

@Anyidzsam: "Itt most azzal akarnak szivatni, hogy elméletileg aki 6 hónapnál tovább munkanélküli, annak nem él a tartózkodási papírja tovább (ANMELDEBESCHEINIGUNG) aminek nincs lejárati dátuma és nem is tűztek mellé egy Hinweise-t"

A tartózkodási papírnak (Aufenthaltskarte) van lejárata, benne van az EU jogszabályban, amit én itt már 2x belinkeltem, hogy olvasd át, de megteszem harmadszor is.
Amit nem értek, hogy miért nem adtak erről felvilágosítást vagy miért nem értesítettek a lejárat előtt? Én ahol éltem, engem írásban értesítettek, hogy jelenjek meg a hivatalban a megfelelő dokumentumokkal. A fenti EU jogszabály ott van magyarul is és minden EU nyelven.

Artikel 11

Gültigkeit der Aufenthaltskarte

(1) Die Aufenthaltskarte gemäß Artikel 10 Absatz 1 gilt für fünf Jahre ab dem Zeitpunkt der Ausstellung oder für die geplante Aufenthaltsdauer des Unionsbürgers, wenn diese weniger als fünf Jahre beträgt.

eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=CELEX:02004L0038-20110616

A fél év munkanélküliség pedig nem elméleti, hanem benne van az osztrák tartózkodási törvény 51. §-ban, amit már említettem, be is linkeltem és tegnap este még egyszer írtam, hogy fejts meg a te esetedre.
Ennél a pontnál az a fő kérdés, hogy 1. a gyerekszülést minek tekintik?, ugyanis arról nem tesz említést a törvény és 2. dolgoztál-e legalább egy azaz 1 évet?, mert ha nem, akkor lép be, amit fent írtál. Kaptál-e rendes munkanélküli segélyt és meddig? Annak a lejártakor lépett be a szociális segély vagy esetleg helyette?
Meg még az is kérdés, hogy milyen időket milyen időponttól számolnak? 2011 április utántól, vagy mostantól visszafelé 5 évre?

"4. Hauptstück

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht

Unionsrechtliches Aufenthaltsrecht von EWR-Bürgern für mehr als drei Monate

§ 51. (1) Auf Grund der Freizügigkeitsrichtlinie sind EWR-Bürger zum Aufenthalt für mehr als drei Monate berechtigt, wenn sie
1.
in Österreich Arbeitnehmer oder Selbständige sind;

2.

für sich und ihre Familienangehörigen über ausreichende Existenzmittel und einen umfassenden Krankenversicherungsschutz verfügen, so dass sie während ihres Aufenthalts weder Sozialhilfeleistungen noch die Ausgleichszulage in Anspruch nehmen müssen, oder

3.

als Hauptzweck ihres Aufenthalts eine Ausbildung einschließlich einer Berufsausbildung bei einer öffentlichen Schule oder einer rechtlich anerkannten Privatschule oder Bildungseinrichtung absolvieren und die Voraussetzungen der Z 2 erfüllen.

(2) Die Erwerbstätigeneigenschaft als Arbeitnehmer oder Selbständiger gemäß Abs. 1 Z 1 bleibt dem EWR-Bürger, der diese Erwerbstätigkeit nicht mehr ausübt, erhalten, wenn er

1.

wegen einer Krankheit oder eines Unfalls vorübergehend arbeitsunfähig ist;
2.
sich als Arbeitnehmer bei ordnungsgemäß bestätigter unfreiwilliger Arbeitslosigkeit nach mehr als einjähriger Beschäftigung der zuständigen regionalen Geschäftsstelle des Arbeitsmarktservice zur Verfügung stellt;

3.
sich als Arbeitnehmer bei ordnungemäß bestätigter unfreiwilliger Arbeitslosigkeit nach Ablauf seines auf weniger als ein Jahr befristeten Arbeitsvertrages oder bei im Laufe der ersten zwölf Monate eintretender unfreiwilliger Arbeitslosigkeit der zuständigen regionalen Geschäftsstelle des Arbeitsmarktservice zur Verfügung stellt, wobei in diesem Fall die Erwerbstätigeneigenschaft während mindestens sechs Monaten erhalten bleibt, oder

4.
eine Berufsausbildung beginnt, wobei die Aufrechterhaltung der Erwerbstätigeneigenschaft voraussetzt, dass zwischen dieser Ausbildung und der früheren beruflichen Tätigkeit ein Zusammenhang besteht, es sei denn, der Betroffene hat zuvor seinen Arbeitsplatz unfreiwillig verloren.

(3) Der EWR-Bürger hat diese Umstände, wie auch den Wegfall der in Abs. 1 Z 1 bis 3 genannten Voraussetzungen der Behörde unverzüglich, bekannt zu geben. Der Bundesminister für Inneres ist ermächtigt, die näheren Bestimmungen zur Bestätigung gemäß Abs. 2 Z 2 und 3 mit Verordnung festzulegen."

www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20004242

A Bescherde nem fellebbezést jelent németül, hanem panasztétel-t. A fellebbezés az Widerspruch, Einspruch, Einsprache, Berufung, Appell, bár lehet, hogy Ausztriában úgy is hívják, ezt nem tudom megcáfolni.

Ha kiutasítanának - amit nem hiszek -, biztosan nem visz el a rabszállító a magyar határra, mert te oda mész, ahova akarsz.
Ha az ember 90 napnál tovább nem tartózkodik egy EU országban, akkor nem kell bejelentkezni. Csak az a kérdés, hogy miből finanszírozod a lakást, a betegbiztosításokat és a megélhetést és mit csinálsz a kisgyerekkel, mert az óvódába nem teheted be.

Magyarországgal vigyázz, mert a gyereket előbb állami gondozásba veszik pénz és lakás nélkül, mint végig tudnád gondolni a helyzetedet.

Próbálj meg eltávolodni a jelenlegi lakásod rabságától és egész Ausztriában munkát keresni, garantáltan nagyobb sikerrel jársz, mint a túltelített Bécsben.

Mi volt ma a hotelben?

Beer Monster 2017.09.28. 17:38:14

Hányan csinálják vajon ilyen bonyodalmak helyett, hogy turistaként élnek kint? Ugye schengeni határok mellett mindenki 80 napja tartózkodik ott, vagy ha régebben, akkor meg múlt héten átugrott Sopronba kolbászért.

Milyen más hátrányokkal jár ez?

DánBrünhilda 2017.09.28. 17:54:34

@Beer Monster: nem férsz hozzá az eü ellátáshoz,csak ha fizetsz érte, a gyereked nem járhat oviba,iskolába....abban sem vagyok biztos,hogy így hogy nyitsz bankszámlát,mert ahhoz kell lakcím,amihez meg be kell jelentkezni...ha van sok pénzed szállodában lakni,jó neked...annyira azért nem bonyolult hivatalosan egy adott országban tartózkodni: dolgozz, tanulj vagy házasodj/egyesíts családot...nem tudom miért akarna bárki csak úgy,nem legálisan egy eu országban lenni,ha van rá legális mód. Ha szerinted ez a bonyolult,kérdezz meg egy EU-n ķívülit neki mekkora macera itt élni legálisan

vándor madár 2017.09.28. 17:56:16

@Beer Monster: "Milyen más hátrányokkal jár ez?"

Aki egyedül van, az el tud lavírozni egy darabig. Szerintem Anyidzam is ezt csinálta régen. Ami valós probléma, az a betegbiztosítás, de magyarként fizetsz Mo-n pár ezer forintot, ha ott nem állsz semmilyen jogviszonyban, oszt el van intézve, bár az külföldön csak sürgősségi ellátásra jogosít és kell lenni Mo-n bejelentett lakcímednek.
De gyerekkel ezt nem tudod már megtenni. És azt sem hiszem el, hogy senkinek nem tűnik fel, ha valaki hónapokig egy helyen él és dolgozik, esetleg külföldi rendszámú autóval jár, nem fut bele soha igazoltatásba vagy mittudomén.

Anyidzsam 2017.09.28. 21:44:43

@vándor madár: Elolvastam mindent amit küldték sőt még fordító programokba is beraktam, hogy tuti jól értelmezem e:-)) Azért írtam, hogy engem ezzel akarnak megszivatni, merthogy ez a része vonatkozik rám, a 6 hónap után "munkanélküli". De én ezt eddig ( múlthétig ) tényleg nem tudtam, de ezek szerint az odztrák hivatal sem, ha ennek ellenére( mert náluk van az aktámban az ANMELDEBESCHEINIGUNG lefénymásolva) és pontosan tudják mikor hosszabbítást küldenek, hogy mióta vagyok munkanélküli, szóval nekik ez a munkakörük és ha eddig ŐK nem tudták, hogy én itt "jogtalan" vagyok, akkor én honnan tudjam? Mindegy, mostmár kezdek kilenni kicsit, tele a fejem, a bizonytalanság a sok negatív verzió elképzelés kicsinál. Voltam a hotelban, 1. kerületi de nagyon alja hotel, nagyon kedvesek voltak 3-an fogadtak és hallgattak meg, a hotelvezető hölgy, valami menedzser meg a szobalányok főnökasszonya, aki nagyon csúnyán törte a németet:-))) Azért én büszke vagyok mert nagamtól tanultam a németet, de nem könyvből meg suliból, hanem hallás után innen is onnan ausztriai területről, meg is szoktak dícsérni, hogy nem hallatszik a magyar akcentusom ( ez volt itt a reklám helye) :-))) Szóval fél órát beszéltettek mindenki mosolygott majd jött a fekete leves: Hétvégét is vinni kell nincs kivétel és amúgy 8-16 óráig de néha be kéne menni 6:30-kor is!!! Na itt megállt a beszélgetés mert mondtam, hogy sajnos ez megoldhatatlan részemről, úgyhogy azért jött még a kamu: jönnek még mások is jelentkezni, majd hétfőn visszahívnak.....Csüsziiiii ez ennyi volt! Voltam reggel egy 8 emeletes iroda épület Kantinjába, fennt volt a 8. emeleten, tiszta üveg, napsütéses, pálmákkal, szuper környezet, az irodistáknak van ital, kávé, kaja 10-14 lennék felszolgáló. Szuper lenne de....,csak Geringfügig( pár órás) szóval az én nem lehetek! Voltam a SCS -ben ( bevásárlóközpont) igazi osztrák étterem osztrák népi öltözettel, 10-18 ig, 40 órás bejelentés, szuper lenne de mire lestandolunk, hazaérek 20 óra! Hol lesz a Fiam 16-20 ig??? Nem bírom eskü, eddig is fusztrált, hogy munkanélküli vagyok de nem izgultam rajta, nem volt nyomás, úgy voltam majdcsak jön egyszer. De most tétje van és csak kapkodok, rohangálok össze vissza és minden egyes sikertelen meló után úgy érzem mint akinek egy hajszálon lóg a feje felett egy kard és mindjárt rászakad. Biztos az agyam is fáradt már, napok óta nem alszok szinte semmit, a kisgyerek is érzi ezt a feszületet, nincs úgy türelmem játszani se mist vele, vagy a hisztijeit olyan jól venni mint máskor. Viszont kaptam du-án még egy hívást egy nagyon modern Hotelból, hogy bemennék e holnap 11-re személyesen? Egyből hallottam a magyar akcentust :-)) aztán megkérdezte beszélhetünk e magyarul? Persze:-))) Sokszor az is elkeserít, hogy annyival több van bennem mint amit jelenleg csinálhatok a kötöttségeim miatt és pedig simán vagy jobban megtudnák csinálni ezeket a munkákat, ha engem vennének fel oda, mert adnának mondjuk sanszot próbaidő alatt és megnéznék mit tudok! mert tudok ám én, csak mondjuk nincs róla osztrák papírom;-(( nem ragozom de sok keserűség van bennem a korlátaim miatt.... de azt egy cseppet sem bánom, hogy Anya vagyok és itt a Kisfiam, csak kellene ide még egy fő + 1fő: Egy Mama vagy Papa, Tesó vagy Nagynéni vagy egy Férfi aki itt él! De hát ebből kell gazdálkodni ami jelenleg itt van és még az is lehet, hogy időben megérkezik a plusz 1 Fő és Ő lesz itt a megmentő:-))))

vándor madár 2017.09.28. 23:53:44

@Anyidzsam: Én elhiszem, hogy ezeket a törvényi szabályozásokat nem tudtad. Ki foglalkozik ilyenekkel normál esetben? De hogy ők sem tudják, az már baj vagy lehet, hogy pont ez fog megmenteni.
Tehát aki nem dolgozik 1 évet és úgy leszel munkanélküli, arra még fél évig tekintenek munkavállalónak, csak azt nem tudom, hogy utána minek, ha senki nem szólt évekig egy szót sem.
Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy a Karenz idejét mindek tekintik, ha meg sincs említve.

Tudom, hogy most nagyon problémás helyzetben vagy, de próbáld meg valahogy rendszerezni magadat és a dolgaidat, mert most nem dőlhetsz ki. Legalább egyél rendesen és szedj minimum naponta egy valamilyen multivitamint meg C éd D3 vitamint. Ezek szerint van valaki kilátásban, ahogy fogalmazol. Sajnos gyakorlatilag minden olyan meló, amire egyáltalán reális esélyed lenne, olyan munkaidővel van egybekötve, ami nem egyeztethető össze egy kisgyerekkel, akit soha senkire nem lehet hagyni még egy fél órára sem.

"Sokszor az is elkeserít, hogy annyival több van bennem mint amit jelenleg csinálhatok a kötöttségeim miatt és pedig simán vagy jobban megtudnák csinálni ezeket a munkákat, ha engem vennének fel oda, mert adnának mondjuk sanszot próbaidő alatt és megnéznék mit tudok!" Ezeket a mai munkaadókat csak akkor szokta érdekelni, hogy ki mit tud, ha nagy a tét anyagilag. Ha nem, akkor főleg az érdekli őket, hogy ki mit nem tud vagy hol lehet rajta fogást találni. Rajtad sajnos a kisgyerek a fogás, bármit is tudsz vagy bármire is képes lennél. Úgyhogy itt ne magadban keresd a hibát, mert ebbe az egészbe rendesen bele lehet betegedni, hanem próbáld lerázni magadról ezeket a negatívumokat, de inkább magadra se vedd. Jelentkezz zsinórban mindenféle állásra, ne csak annyira, amennyit a munkaügyi hivatal hetente előír, mert az nem vezet eredményre, amint látod.
Geringfügige minijobra szerintem ne menj, mert abból megélni nem lehet, de a segélyből gondolom levonják. És menjél el abba a Caritas krizisközpontba, hátha tudnak segíteni valamiben - pl. állás, tanácsadás, gyermekfelügyelet.

Beer Monster 2017.09.29. 15:55:41

@DánBrünhilda: Azt nem tudom, ez melyik országra vonatkozhat, nem Ausztriára.
- osztrák TB-t külföldi munkavállaló is kap
- ráadásul a magyar alapján is ellátnának
- bankszámlát nyitnak külföldinek
- apartman vagy lakás bérlésekor nem várja el a szállásadó, hogy bejelentkezz
- lakásvásárláskor sem persze

Beer Monster 2017.09.29. 15:55:59

@vándor madár: Nemcsak sürgősségi ellátásra jogosít az EU-s biztosítás. Olyan ellátásra, ami a hazautazás előtt szükséges. Tehát ha most érkeztél 3 hónapra, akkor minden 90 napnál sürgősebb esetben ellátnak (kötelesek rá legalábbis) a magyar TB alapján.

Feltűnhet természetesen, ha valaki egy helyen él, de hiszen a szabály nem pont az, hogy 90 napig lehet ott megszakítás nélkül? Azaz ha tényleg eljár Sopronba akár csak bevásárolni, az nem a kijátszása a szabálynak, hanem legális, 90 napnál rövidebb ottartózkodás. (Persze ha csak azt állítja, hogy Innsbruckból párhavonként hazajár, az már más)
Az igazoltatásra is ez vonatkozik, ha egy napot voltál itthon, akkor onnan ketyeg (már ha egyáltalán megkérdezi a közlekedési rendőr, hogy hány napja tartózkodik az országban). Jól tudom?

Tehát csak az óvoda, iskola lenne a probléma ilyen esetben, Ausztriában legalábbis? A kérdezőt végső esetben ez érinti, mivel ha jól értem, utolsó lehetőségként "illegálisan" marad Ausztriában, 90 napokra. Akkor ez szeptemberben a legrosszabbkor történt.

vándor madár 2017.09.29. 17:59:30

@Beer Monster: Európai egészségbiztosítási kártyával az EU-ban igénybe vehető eü. ellátás csak a nem tervezett és váratlan események: europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/temporary-stays/index_hu.htm

Nem a 90 napról volt szó, hanem arról, ha valaki kijátssza a rendszert és ott van valahol akármeddig jogtalanul.

Azt sajnos nem tudom, hogyan ellenőrzik az egyes országok, hogy valaki meddig van ott, ha az adott országban nem létesített semmiféle jogviszonyt. De az biztosan nem úgy van, hogy a 90. napon kiutazok, a 91.-en meg visszamegyek és indul előlről a 90 nap.

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=LEGISSUM:l33152

Mindenki "kap", de leginkább fizet TB-t abban az országban ahol DOLGOZIK, de a te felvetésed éppen az volt, ha nem legálisan tartózkodik valaki valahol.
A bankszámla elég kényes kérdés. Alapból nem nyitnak csak úgy bankszámlát külföldieknek sehol az EU-ban. Nézz ki pár bankot és olvasd át a kondiciókat.
A bejelentkezés nem a szállásadó elvárásán múlik, hanem törvényi előírásai vannak. Ha valahol állandó jelleggel laksz, mindegy, hogy saját tulajdon vagy bérlemény, akkor az a te kötelességed x időn belül bejelentkezni, különben van rá büntetés előírányozva, ha azt írja elő a törvény. GB-ben pl. nincs lakcímbejelentés, ha jól tudom, így azt a rendszert nem lehet már országokra mérvadónak tekinteni.

Nem tudom, szerinted ki a kérdező, mert én azt hittem te vagy. De ha a posztíróra gondolsz, akkor ez a szituáció, amit te itt feszegetsz már 2011-ben, mikor Ausztria felszabadította a munkaerőpiacát, megszünt számára, ugyanis azóta legálisan be van jelentve. Előtte meg be sem lehetett volna legálisan jelentve, mert magyarként nem volt csak úgy joga ott dolgozni.

Nem csak óvoda és iskola lenne a probléma, hanem hosszú távon gyakorlatilag minden, ami egy normális életvitellel összefügg.

Kérdés: miért éljen egy EU állampolgár egy másik EU államban illegalitásban és dolgozzon feketén örök rettegésben és megfosztva magát minden szociális juttatástól, de még az esetlegesen szükséges orvosi ellátástól is?

Beer Monster 2017.09.29. 20:57:14

@vándor madár: Ausztriában nyitnak külföldinek bankszámlát, másképp dolgozni se tudna. Most már úgy tudom, nem fizethetnek a cégek elvileg kp-ben. Mindenesetre kérdés nélkül megnyitják magyar személyivel.

TB-je is lehet, ha egyszer dolgozik. Ha jól tudom, még utána is 45 napig érvényes. A külföldiek munkavállalásához pedig természetesen nem kell osztrák lakcím.

"Nem csak óvoda és iskola lenne a probléma, hanem hosszú távon gyakorlatilag minden, ami egy normális életvitellel összefügg. "

Ezt még mindig nem értem. Vehetsz lakást külföldiként. Bérelhetsz is. Lehet bankszámlád. Lehet telefonod. A betegségek 99%-a nem tervezett. Ami tervezett beavatkozás, az meg tervezetten végezhető itthon.

Amikor a posztírót kiutasítják, aznap alighanem ezáltal megszűnik az osztrák lakcíme is, és másnap turistaként tud belépni az országba.

Beer Monster 2017.09.29. 20:57:18

@Beer Monster: Nem fogalmaztam teljesen pontosan. Olyan, a kiutazáskor előre nem látható kezelésre, ami a hazautazás előtt indokolt.

DánBrünhilda 2017.09.29. 21:18:55

@Beer Monster: hát nézd, itt Dániában pl nem nyitnak neked bankszámlát turistaként. És lakást sem adnak ki neked. Ingatlant venni? Na ne viccelj, esélyed sincsen :D A legtöbb bank szóba sem áll veled, ha nem élsz itt kb 5 éve.
Gyerek nem járhat oviba, iskolába, ha te nem vagy bejelentve. Gyakorlatilag nem csinálhatsz itt semmit. És nem ez az egyetlen ilyen EU ország, csak mondom.
Azt hiszed, a posztírónak csak az lenne a gondja, hogy a gyereke nem járhat óvodába, ha a 90 napokkal játszik? Akkor hogyan dolgozna legálisan?
Egyébként azért kaptál ilyen általános választ, mert általános volt a kérdésed. Nem azt kérdezted, hogy Ausztriában mi lenne a hátrány, ha a 91. napon nem jelenti a tartózkodását. Te azt kérdezted, mi lenne a hátránya az EU-ban, ha lejár a 90 nap? Egyébként komolyan, olvass utána, ha ennyire érdekel, mert már ketten is részletesen leírtuk neked miért hülyeség a felvetésed, de még kötöd az ebet a karóhoz. Ez van, az EU-ban vannak szabályok, amiket be kell tartani. Nem olyan bonyolult ez. Az egyik legfontosabb célja ezeknek egyébként az, hogy ne lepjék el hajléktalanok, meg kéregetők az utcákat, mivel olyan alap követelményeknek meg kell tudni felelni, hogy lakcím, munka/diák státus, meg elegendő pénz a létfenntartáshoz. Ha nem megy, nem kell oda menni. Semelyik országnak nem kell több tartósan segélyen élő, azért gondolom ez érthető

Anyidzsam 2017.09.29. 22:15:18

@Beer Monster: Sziasztok! Hát kicsit mint az ügyben "érintett" én is megszólalok. Nem nagyon csinálhatsz itt semmit, ha nincs bejelentett lakcímed( először is) mélyebb dolgokhoz pedig tartózkodásid. Tegnap voltam 4 bankban megkérdezni, hogy "Valaki" jönne ide magyarból, szeretne nyitni egy bankszámlát és rá is tenne 30-40 ezer €-t!!! ( nincs lakcíme, mivel nem lakik itt (még) Bp-én él jelenleg. A pénz eredetét igazolni is tudja, mégsem nyithat bankszámlát, mert nincs itteni lakcíme. Namost kérdés? Én bejelentem magamhoz, beteszi a pénzét, majd ha ki akarnak utasítani mert addig mégsem találok munkát, akkor ez az ember fel mutathatja a pénzét, hogy akkor Ő ebből tart el minket ezentúl és be lesz fizetve a Tb-nk is!!.....gondolom akkor maradhatunk! HANGSÚLYOZOM, A PÉNZ NEM AZ ENYÉM ÉS MÉG NINCS ITT, DE HA RÁKERÜL ITT EGY SZÁMLÁRA( nem az én nevemre) AKKOR GONDOLOM TŐLE NEM VEHETNEK EL A PÉNZÉBŐL SEMMIT, HOGY FIZESSE KI AZ ÉN JOGTALANUL "MEGÍTÉLT" nem jogtalanul kérelmezett!!! SEGÉLYEMET???? Ő ugyanis még nincs is itt és nem a férjem. Na???? Napi fejtörő mehet??? Megfejtéseket várom ide:-))

vándor madár 2017.09.29. 22:23:51

@Beer Monster: "Ausztriában nyitnak külföldinek bankszámlát, másképp dolgozni se tudna. Most már úgy tudom, nem fizethetnek a cégek elvileg kp-ben. Mindenesetre kérdés nélkül megnyitják magyar személyivel."

Én úgy látom te itt teljesen összekevered a dolgokat.

Az volt az erdeti kérdésed, hogy mit csinál az, aki illegálisan van egy EU országban? Most meg csak Ausztriáról beszélsz és azt is írod, hogy szó nélkül megnyitják a bankok Ausztriában a bankszámlát magyar okmányra, különben nem tudna dolgozni a külföldi.
Ha az illető ott nem állampolgár, akkor nyilvánvalóan csak külföldi okmánya van, úgyhogy nem a személyi okmány a mérvadó, hanem az ember státusza Ausztriában meg minden más EU országban is.

Itt eredendően nem volt olyan illetőről szó, aki jogszerűen azaz legálisan tartózkodik egy EU országban.

Aki bárhol az EU-ban bejelentett munkán dolgozik, annak természetesen megnyitják a bankszámlát, van betegbiztosítása, jogosult bizonyos idő után mindenre, mint egy ottani. De a nem ottlakásnak van adóvonzata is és munkanélküli segélyt sem fog kapni senki, aki nem Ausztriában lakik, ha ez a balszerencse éri, hogy munkanélküli lesz. Az ilyen illető, kizárólag abban az országban igényelheti a munkanélküli segélyt, ahol lakik és kizárólag annak az országnak a feltételei szerint, úgyhogy ezt jól megszopják azok, akik pl. Mo-n laknak.
Sőt ha valakinek nincs meg az előírt munkaviszonya a munkanélküli segélyhez, az még azt sem fog kapni és ha Mo-n lakik, akkor esetleg kaphat havi kemény 22.800 Ft szociális segélyt, ha jóindulattal vannak hozzá, egyébként meg menni kell közmunkában kapálni, szemetet szedni meg temetőt gyomlálni havi 54 ezerért.

És bankszámlát sem nyithat csak úgy egy külföldi, még EU állampolgár sem, ha nem tudja megindokolni az Ausztriához fűződő személyes viszonyát és ebben a témában Ausztria még liberális a többi EU országhoz képest!. Máshol még akkor sem tudsz bankszámlát nyitni, ha állampolgár vagy, de nem élsz ott. Ausztriában van 1-2 bank, amelyik megengedi EU állampolgároknak olyan bankszámla nyitását, ahol parkoltathatod a pénzedet, de nem mehetsz mínuszba és többnyire valami rendes összegnek kell rajta lenni, u.n. Guthabenkonto. Hogy a nem EU állampolgárokkal most hogyan járnak el, azt nem tudom. Ezt a bankszámla nyitást az EU pénzmosási törvény és az amerikai intervenció óta démonizálták, úgyhogy csak probléma van vele.
És az sem biztos, hogy a bankszámla költsége ugyan annyi, ha az adott országban lakik az ember, mint amikor külföldön. Svájcban pl. csak a külföldi lakcím úgy 40 frankba kerül alapból még egy olcsó bankban is, amire még rájön az ottani havi bankköltség.

europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_hu.htm

Attól hogy bizonyos országokban különösebb feltétel nélkül vehetsz lakást, az még nem jogosít fel semmire. Egy ingatlan megléte nem garantál tartózkodási engedélyt, ha nincs megfelelő havi megélhetési fedezet. Magyarán: adott esetben csak turista lehetsz a saját lakásodban, nem ottani lakos.

Lehet, hogy a betegségek 99%-a szerinted nem tervezett, de ha megengednék, hogy mindenki ott kezeltesse magát, ahol akarja, akkor legalább a fél Kelet-Európa Ausztriába járna orvoshoz meg kórházba. A tervezett beavatkozás nem a hirtelen fellépő betegségekre vonatkozik, hanem a tervezett kezelésekre és műtétekre.

Ha a posztírót kiutasítják, akkor a határozatban az is benne lesz, hogy annak mi a vonzata.
Hogy visszamehet-e másnap, azt én nem tudom. Gondolom csak abban az esetben, ha nem szabnak a kiutasításhoz feltételeket. Csak azt nem tudom, hogy hogyan megy visza az, akinek nincs hol lakni, nincs kilátása munkára, nincs betegbiztosítása, nincs egy qurva fillérje sem és van egy kisgyereke, akit valahol el kell helyeznie. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha Mo-n jelentkezik be a kisgyerekkel, hogy legyen betegbiztosítása, akkor ott kötelező még óvodába is járatni a gyereket, legalább is iskolakezdés előtt, úgyhogy a hatóság keresni fogja.

Anyidzsam 2017.09.29. 22:58:46

@vándor madár: Jó estét "kedvenc Pártfogóm"! Igen ez is pont egy extra probléma, hogy a Fiam 5 éves és az már itt is óvoda köteles Vorschule Kind ( iskola előkészítő gyerek ) és ha most évközben kidobnák az oviból, akkor hogy mehetne szeptembertől suliba??? Ezeket nem mérlegelik? És Otthon sem tudom beíratni, mert ugye otthon sincs se Lakàs se munka, szóval ez nem is opció! Ma egyébként nem történt semmi érdemleges, 2 helyen voltam, a magyar Hausdame a modern hotelban nagyon szimpi, karakán volt, mondta, hogy Ő engem akar, mert látja így elsőre is,hogy talpraesett, karakán vagyok én is, de lesz még egy megbeszélésem ahol a Főnök is ott lesz. Bár ő nagyon nyom engem, de egy màsik lány is jön egy állásközvetítő cégen keresztül és lehet, hogy a Főnökség majd mégis őt részesíti előnybe ,gazdasági érdekek miatt, mert azután pénzt kapnak a cégtől??! Na fene...már nem csak a gyerekkel vagyok hátrányban, hanem munkaközvetítő internetes oldalakkal is! És az éjszaka is elküldtem 9 jelentkezést.

vándor madár 2017.09.29. 23:23:11

@Anyidzsam: Mi az, hogy te bejelentesz valakit, akinek nincs tartózkodási jogalapja Ausztriában egy bérelt lakásba, ami nem a tiéd? Szerinted a hivatalnak nem lesz ehhez egy szava sem?
Az illető 3 hónapig ott tartózkodhat mint mondjuk munkakereső, de milyen jogcímen tudna bejelentkezni egy idegen lakásba? Én még olyat nem láttam, hogy egy külföldi valahol csak úgy jogalap nélkül be tud jelentkezni egy lakcímre, de hagyom magamat meglepni.
Ami a bankszámlát illeti, rá kell keresni a Guthabenkonto in Österreich kifejezésre a neten, de nem látom értelmét.
Az illetőn nem kérhetik számon a te régi szociális segélyedet.
Ha kiutasítanak, akkor az a kérdés, hogy lesznek-e feltételei és konkrét időpontja. Ha megvonnak mindenféle támogatást és azért kellene elmenned onnan, mert nincs miből megélned, akkor szerintem maradhatsz ott 90 napig EU álláskeresőként. Ha ezt megengedik, akkor eltarthat az illető, csak az a kérdés, hogy a kisgyerek járhat-e ott tovább óvodába? Ha fizetősbe teszed, akkor gondolom igen.
Aki odamegy 90 napra EU álláskersőként attól sem kérdezik meg, hogy miből tartja fenn magát, csak ha az után is ott marad. Mintha már mondtam volna, hogy ne kapkodj jobbra balra és főleg ne jelenj meg egy pénzeszsákkal semmilyen hivatalban meg hivatalos helyen, mert akkor minden esélyed megvan rá, hogy lapátra tesznek. A jelen státuszodban még van Barmherzigkeit. Keress állást teljes gőzzel, ez legyen a fő feladatod. Lépned majd akkor kell, ha kaptál valami hivatalos papírt. Ez a jóember akkor majd gondolom ki tud fizetni pár száz eurót ügyvédre.
És mi volt ma a hotelben a magyaroknál? Csak nehogy azt mondd, hogy ott is vasárnap is kell dolgozni. Ezt te pontosan tudod, hogy ilyen helyen mindenhol kell vasárnap is dolgozni, tehát ez nem járható út számodra, úgyhogy felesleges ilyen helyekre jelentkezned.

Anyidzsam 2017.09.29. 23:32:27

@vándor madár: "A családtagok kiutasítását úgy rendelte el automatikusan a Bevándorlási Hivatal, hogy egyáltalán nem vizsgálták a vonatkozó jogszabályokat, és nem mérlegelték, nem jelent-e aránytalan sérelmet a gyermekeknek a kiutasítás. Nem vizsgálták azt sem, hogy a köz érdeke indokolhatja-e a magánéletbe való ilyen drasztikus beavatkozást. Az önkéntes távozásnak a jogorvoslati lehetőségek kimerítéséig (a bírósági eljárás végéig) nem kell eleget tenni. Az Európai Unió elhagyását követően a beutazás és tartózkodás ismételt engedélyezését a külföldi azonnal kérheti” – állítják a bevándorlási hivatalnál. Vagyis a családnak csak ki kell lépni az unióból, és akár már másnap újra próbálkozhatnak." -ezt találtam egy kiutasítási ügyben, ahol török családot akartak kirakni, egyenlőre még sikertelenül.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:32

@Anyidzsam: Meggondolandó, hogy írásban hivatkozni kellene a gyerek iskoláztatására és iskolakötelezettségére.

A Raiffeisennél kérdezd meg. Pár éve személyin kívül semmi sem kellett.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:37

A kérdésem nem terjedt ki általánosan az únióra, kimondottan Ausztriára. Mégiscsak erről szól a topic, meg én is világosan arról beszéltem.

Beer Monster 2017.09.29. 23:32:45

Nektek sajnos tényleg nincsen fogalmatok Ausztriáról. Besétál valaki a Gemeinde-re és mond egy lakcímet, oda jelentik be.

Az óvodában mindenesetre nem tanácsos beszélni az egész felfordulásról. Kiutasítás esetén sem egy-két hónapon belül fogják valószínűleg elküldeni a gyereket, lehet, hogy ki sem derül.

vándor madár 2017.09.29. 23:34:55

@Anyidzsam: Jó, akkor te is jelentkezz be ügynökségekhez és majd téged is kiközvetítenek. De azokkal nem az a baj, hogy a fizetésből is lenyúlnak?

Én azt nem tudhatom, hogy ott a Hivatalban mit mérlegelnek és mit nem, de én már első nap felsoroltam neked, hogy ha elutasítanak, akkor arra fellebbezünk, amit ők írtak és egyébként még milyen szempontok alapján kell összeállítani a fellebbezést. Ebben a gyerek nagyon fontos szerepet fog játszani.

vándor madár 2017.09.29. 23:41:27

@Anyidzsam: "A családtagok kiutasítását úgy rendelte el automatikusan a Bevándorlási Hivatal, hogy egyáltalán nem vizsgálták a vonatkozó jogszabályokat, és nem mérlegelték, nem jelent-e aránytalan sérelmet a gyermekeknek a kiutasítás."

Te itt milyen országról és miylen állampolgárokról beszélsz? A te esetedben csak és kizárólag EU iráynelvet és osztrák jogszabályt fognak figyelembe venni, úgyhogy teljesen mindegy mi van egy német vagy magyar jogszabályban.

vándor madár 2017.09.29. 23:50:33

@Beer Monster: "A kérdésem nem terjedt ki általánosan az únióra, kimondottan Ausztriára. Mégiscsak erről szól a topic, meg én is világosan arról beszéltem."

Akkor nézd vissza légyszives a kérdésedet. Szó sem volt Ausztriáról. "Hányan csinálják vajon ilyen bonyodalmak helyett, hogy turistaként élnek kint? "
De alapjában minden országban egyformának kell lennie az eljárásnak, mert a nemzeti jogszabályt kellett az idevágó EU irányelvhez igazítani és nem fordítva.

Majd ha legközelebb Ausztriába megyek, akkor besétálok egy Gemeindére és egyszerűen bemondok egy címet és megmondom, hogy engem márpedig oda jelentsenek be.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:06

@vándor madár: Ne aggódj, előbb mindent megkérdeztem, én sem gondoltam volna:-)) hogy ilyet megtehetem. Látod, mindig tanulunk új szabályt:-)) Szóval megkérdeztem a Hausverwaltungot, ( házi képviselő) akiktől bérlem a lakást, nem egy tulaj, egy ügyvédi irodáé az egész 5 emeletes lakás, hogy be szeretném jelenteni a " páromat " a lakásba, aki most fog kiköltözni, hogy csinálják meg, azt mondták sehogy, én jelentsem be, én vagyok a Hauptmieterin ( Főbérlő), az én nevemen fut a lakás. Átmentem a szomszédhoz, ő is maga jelentette be a csaját magához! Egyébként a "Valaki" nem Milliomos és most is dolgozik otthon, de van neki olyan pénze, ami van, de bírósági ügy miatt nem férhetett hozzá( nem bűncselekmény) válàs + APEH és most jut hozzá.....ès most tud lépni! Ezt a pénzt nem lehet elherdálni, ez csak mutatóban van/lesz. Természetesen ha ideér vele, akkor egy ügyvéd belefér, de mint mondtam ez nem költőpénz, ez lesz a maradék vagyona! A többit elvették tőle.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:13

@Beer Monster: Nem beszéltem senkinek! Amúgy havi 100€ -ért jelentgetnek be itt az emberek a lakásukba bárkit....nyugdíjast, feketén lévőt, kamu cégest stb. Ez is megfordult a fejemben, ha kiutasítanának és kijelentenének adok valakinek 100€-t akkor még ugyanaznap jelentsen be:-))) azért a "MAGYAR FIFIKÁT" nem tudom kiölni a fejemből ilyenkor amikor vészhelyzet van, beindul az agyam:-)))

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:19

@vándor madár: Én csak azért küldtem most el ezeket, hogy ezt találtam megint a bogarászás közben! De itt csak a bíró jóindulatán, lelkivilágán, szemléletén fog múlni, hogy miként dönt rólam. Sokfajta szempont van mind amiket te elküldtél, mind amiket én találtam. De Te nagyon jó és alapos szabályokat küldtél, mindenre figyelek amit mondasz, ne aggódj! Mondtam, hogy nem adom könnyen magam Nekik:-))) Csak Isten is megsegítsen és én is rajta vagyok! Természetesen első verzión a munka 40 órával, de ha nem kapok mire jön a levél.....akkor bedobjuk a Cash-t!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:24

@vándor madár: Hát ha egy törökre ( 3. országbelire) ez vonatkozik, akkor rám még erősebben, mert én meg EU-s vagyok. Ez EU-s jogszabály a strassbourgi oldalról kiutasítási esetben. De csak bogaràszok......

Anyidzsam 2017.09.30. 00:02:28

@vándor madár: :-))))) a Főbérlővel kell menned és a lakásszerződéssel, vagy egyedül is mehetsz a tulaj aláíràsával ( amit oda is szoktak hamisítani....na nem én!!!!! de szoktak:-)))

Herr Géza 2017.09.30. 00:05:40

@Anyidzsam: Milyen marhaságokat írsz már megint?
"...a Főnökség majd mégis őt részesíti előnybe ,gazdasági érdekek miatt, mert azután pénzt kapnak a cégtől"
Az életben nem kapott még cég pénzt egy munkaközvetítőtől a kiközvetített dolgozóért. Pont fordítva: a munkaközvetítőnek fizetnek a hozott emberért.... Sokszor nem is keveset: az illető 3-6 havi bérének megfelelő közvetítési díj a jellemző.
A munkaerőkölcsönző cégeknél kicsit másabb a helyzet, de ott sem azért, mert ők fizetnek a dolgozó kikölcsönzéséért, hanem az adott cégnek kedvezőbb sok szempontból egy embert "kölcsönöznie", mint ugyanőt fixen alkalmazottként felvennie.

Herr Géza 2017.09.30. 00:14:52

@Anyidzsam: Ne vidd túlzásba a firmányoskodást, mert ez lesz a veszted. Gondolkodj már: a Valaki-nek semmi köze hozzád (se nem élettársad, se nem férjed). Szerinted az ő nevén lévő bankszámla (pláne, hogy neki sincs semmi osztrák múltja, nem állampolgár, nem él ott legálisan x éve, stb.) mennyiben számítható be a te érdemedben vagyonként, amiből te meg a fiad állítólag majd jól megéltek?

Herr Géza 2017.09.30. 00:22:48

@Beer Monster: Szerintem meg a te ismereteid elavultak egy cseppet. Korábban sokminden működött jóval egyszerűbben akár Ausztriában, akár Németországban, meg nyilván más országokban is. Sőt, valóban volt nagy különbség egy poros falu "hatóságainak" ügyintézése, meg egy nagyvárosi hivatal eljárása között. A poszterina viszont Bécsben él. Ahol a hivatalok már sokmindent megtanultak a kelet-európai cunami kezdete óta. Meg a bankok is. És olyan is a hozzáállásuk.

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:31

@Herr Géza: Ne kötözködjél már, csak tudom mit mondtak nekem és ráadásul magyarul mondta a Hausdame! A Jobtransfer-től érkezik a kishölgy, internetes munkakereső oldal, és aki onnan talál állást mert onnan megy az önéletrajza, valami szerződésben vannak, de hívd fel nyugodtan a Hotel Topázz-t és kérdezd meg tőlük micsoda hülyeséget beszélnek ŐK!!!! Nem ÉN! HÁT KOMOLYAN EZ A BESZÓLÀSOD NIST AZTÁN MEGINT NAGYON KELLETT IDE!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:36

@Herr Géza: Az senkit nem érdekel!!!! Ha pénz van, Tb fizetve van, egy lakcímen élünk akkor ELVILEG BÁRKI MARADHAT ÉS MÉG MEGKAPJA Ő IS AZ ANMELDEBESCHEINIGUNGOT, mert ugye nem munkavállaló, de fennt tudja magát tartani! De mint mondottam ez nem elköltendő pénz, csak bemutató darab!!! Szóval a munka számomra továbbra is így is meg úgy is kell!

Anyidzsam 2017.09.30. 00:29:40

@Herr Géza: Most adott el egy ingatlant, papírja van róla! Szóval ezért most jön ide, mert most jutott pénzhez !!! Ja és nem mellékesen megpróbál kihúzni vele a szarból!

vándor madár 2017.09.30. 00:37:53

@Anyidzsam: "a Raffinál is voltam:-))) "

A neten tényleg ott van, hogy a Raiffeisennél lehet nyitni bázis számlát jogszerű EU tartózkodás esetén, de 80 Euróba kerül évente és tranzakciókat is kell rajta végrehajtani.

www.raiffeisen.at/oesterreich/1171447823220422198_1171448101319555150_1171448323852548788-1183750906266249942-NA-30-NA.html

Főleg ha a pénz nem elköltésre való, akkor én azt a "cash bedobást" jól meggondolnám, mert majd kiszámolják, hogy mondjuk egy évre jár érte tartózkodási engedély és ténylegesen abból is kell élni, mert te egy petákot nem fogsz kapni Kindergelden kívül - lakbér, betegbiztosítás 3 főre, megélhetés, rezsi, óvoda, tv díj, közlekedési költségek meg mittudomén. A bejelentés tényleg megy Hauptmieterként csak egy tartózkodási jogcím kell hozzá.

www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/239/Seite.2394001.html

Anyidzsam 2017.09.30. 01:00:39

@vándor madár: Nagyon nagy vagy:-))) Már szerettem volna kérdezni előbb is, hogy olyan szépen,tárgyilagosan és racionálisan írsz és fogalmazol mindig....mi a foglalkozásod? Nem muszáj pontosan, ha nem akarsz magadról beszélni de mégis...kérhetek egy általános bemutatkozàst?:-))) milyen korosztály, hol élsz most? Két ember fogott meg itt a Blogon ès tett rám benyomást az pedig Te/Ön??? és a Tivadar. Kettőtök kommentje, megnyilvánulàsa mögött éreztem nagy élettapasztalatot, intelligenciát és empátiát.

Herr Géza 2017.09.30. 10:35:35

@Anyidzsam: Te meg gondolkodjál! Miért fizetne a Jobtransfer a szállodának? Pláne miből? Abból, amit lenyúl a munkavállalótól? Ilyet még nem hallottam, pedig 30 éve dolgozok olyan területen, ahol a munkaerőközvetítés/-kölcsönzés mindennapi gyakorlat és a ló mindkét oldalán ültem már.
"...valami szerződésben vannak.." Aha. És ebből az következik, hogy a Jobtransfer fizet nekik....
Tudod mit? Segítsen neked az, akinek két anyja van, hisz te mindent tudsz. Akkor meg minek írtál ide??? Grrrrr....

Herr Géza 2017.09.30. 11:28:08

@Herr Géza: Különben, ha vetted volna a fáradtságot: a Jobtransfer az valójában JobTransFair, akik a hátrányos helyzetűek (50+ évesek, rokkantak, egyedül álló anyák, menekültek, stb.) kiközvetítésére szakosodtak és az AMS-szel állnak szerződésben. Akár meg is kereshetnéd őket.
Szívesen.

Anyidzsam 2017.09.30. 11:58:35

@Herr Géza: Akkor mégegyszer! Soha nem tűröm/ tűrtem, hogy emberek meghazudtoljanak/ hazugnak állítsanak be, vagy támadóan viselkedjenek, már az óvodában sem!!! Én itt beszélgetek, véleményeket cserélünk, de nem támadnak úgy általában. Te mindig csak akkor robbansz be, ha bele akarsz kötni valamibe! De mivel én nem szoktam hazudni vagy hülyeséget írni, és mindig tudom igazolni magamat, megadtam a hotel nevét, nyugodtan hívd fel a Hausdame-t és kérdezd meg miért mondta ezt hogy: valószínűleg gadasági okok miatt őt fogják előnyben részesíteni, mert a Jobtransfer-től jön"! Egyébként én is az AMS-től vagyok bejelentkezve, csak engem nem nyom senki, én magamat képviselem, nem tudom mi az a Jobtransfer de az internetes cégek nem is érdekelnek, mert nem tudom, hogy működnek! Én mindig személyesen találtam munkát, a tököm tele van ezzel a virtuális személytelen Önéletrajzokkal, meg Bewerbung-okkal! Egyébként te is olyan hülyeségeket akarsz állítani rólam mint egy nagyon okos Hölgy a Facebookon, amikor ott is megjelent ez a kérdés és olyanokat írt rólam a poszt alá, hogy : ÉRDEKES, HOGY SEGÉLYBŐL TENGŐDÖK, KÖZBEN MWG KIPITTYANTOTTAM MÉG EGY GYEREKET"!!! Meg hogy: "pitiáner bűnöző, takarodjanak haza" ! Én vagyok bűnöző mert munkanélküli vagyok ???Naaaaa, hát honnan szednek emberek ilyeneket a profilom alapján, ahol csak a Fiam az egyetlen gyerekem!!! És több száz ezer ember előtt megrágalmaznak!!! Milyen lelkületű, indíttatású emberek ezek??Egyébként töröltem a Facebook fiókomat ezek után....majd az ügy lezártával lesz másik.

vándor madár 2017.09.30. 12:25:52

@Anyidzsam: "Nem muszáj pontosan, ha nem akarsz magadról beszélni de mégis...kérhetek egy általános bemutatkozàst?:"

Ne haragudj, de ide nem szeretném kitenni a személyes adataimat. Néhány dolog benne van a kommentekben, már azt is túl soknak érzem ebben a (rohadt) világban, ahol sokan abból élnek, hogy jogtalanul lenyúlják más emberek adatait és ezeknek valamilyen módon kárt okoznak.
A "nagy élettapasztalat" meg abból adódik, hogy én is belefutottam kivétel nélkül mindenhol, ráadásul önhibámon kívül valami Murphy-s ügybe, mert mindig mindenhol van az adott pitiáner ügyben egy gyenge láncszem vagy egy buta ügyintéző, aki nem ismeri a saját munkáját és/ vagy egy felsőbbrendűségében szenvedő seggfej, aki azt képzeli, hogy a pozíciójából kifolyólag a lába előtt hever az emberiség, így meg kellett tanulnom, hogy hogyan álljak hozzá a dolgokhoz illetve neki annak, hogy ne a rövidebbet húzzam.
Én is lebaszhattalak volna itt kapásból sok mindenért, de nem tettem, mert tudom, milyen az, mikor az sehonnan nem várhat segítséget vagyis várhatna, de nem kap, ráadásul ott állsz egy gyerekkel akit még a gyámhatóság el is vehet, ha nem jól alakulnak a dolgok.

vándor madár 2017.09.30. 12:43:59

www.jobtransfair.at/jobsuche/job-transfair-noch-fragen/

Ez a Jobtransfair valószínű nem vagy nem kizárólag piaci alapon működő vállalkozás, hanem a Munkaügyi Hivatallal működik együtt és el tudom képzelni, hogy az a munkáltató, aki tőlük alkalmaz valakit, valami adó vagy járulékkedvezményt kap. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy direkt készpénzt kapjon, de egy vállalkozásnak az adó és járulékkedvezmény is pénzben mérhető.
Mo-n is vannak/voltak munkaerőpiaci kedvezmények munkáltatók részére, ha hátrányos helyzetű és/vagy beteg/rokkant embereket alkalmaznak.

@Anyidzsam: Csak azt nem értetm, hogy téged miért nem irányított ezekhez a Munkaügyi Hivatal.

Anyidzsam 2017.09.30. 14:07:29

@vándor madár: Na igen látod, ezek itt a fontos kérdések, amit már nagyon sokszor feltettem a hivatalokban és ha odáig kerülne a sor, elmondanám a bírónak is, hogy: Ausztria eltartja a munkanélkülieket pénzzel! de hogy tényleg be tudj a munkába helyezkedni az életkörülményeidnek negfelelően, abban nem aegít semmit ès az AMS is csak "úgy van" de nem tudom minek! Nem veszik figyelembe a kéréseimet iskola irányába, nem foglalkozik senki a munkanélküliek pontos problémájával, hogy miért is lett munkanélküli és akkor itt azon a pintján támogatni vagy megerősíteni és mondjuk elküldenék az embert egy betöltetlen munkahelyre, ami beleillik az élethelyzetébe, pl. nekem: Hétf-Pént. 8-16-ig ÈS HA ADNAK EGY ILYEN MUNKÁT DE ÉN NEM VÁLLALOM EL, PEDIG MIBDEN KÖRÜLMÉNY ADOTT....NA AKKOR SZANKCIONÁLJANAK ÉS VEGYÉK EL A PÉNZT ÉS VISZONTLÁTÀS! De ők semmit de semmit nem segítenek, sőt ők szívattak meg engem, miattuk kerültem bírósági szem elé. Igaz én írtam Beschwedét, mert megszivattak és ezért elvettek tőlem 1000 -€ t 2 hónapra, 50%-ot 2 hónapig. Gyorsban: elmentem áprilisban itt Bécsben egy magyar szalonba mint kozmetikai gyakornok( Praktikum ) Én intéztem, én kértem az AMS-től, hogy mehetek e gyakornoknak, mert az jobban segítene beállnom a kozmetika világába( mivel csak friss diplomám van róla) de nem dolgoztam benne soha. A szalonnak nem kerültem semmibe , ingyen dolgoztam/ gyakoroltam volna . Első nap bementem, a tulaj fodrász, a határról ingázik, ő vett fel, de előtte a kozmetikus még nem látott engem. Bemutatkoztam, Ő be sem mutatott a vendégnek, hozzám nem szólt levegőnek vett. Gondoltam nem akarja megzavarni a kezelést. Majd mikor végzett, felállt a vendéggel és kiment, de nem jött vissza, otthagyott egyedül, leült a műkörmöshöz( mindenki magyar volt, szlovák -román magyarok) de senki nem szólt nem kérdezett! Ez így volt egész nap, majd másnap is, mondom egy szó nélkül, senki! Màsodik nap mikor elment a vendég és megint otthagyott a kis Kozmetikus hölgyike, utàna mentem és megkértem: NE HARAGUDJ, DE KÉRHETNÉM A JÖVŐBEN, HOGY HA KEZELSZ VALAKIT AKKOR ELKEZDENÉD KOMMENTÁLNI, MAGYARÁZNI, HOGY MIT CSINÁLSZ, MIVEL CSINÁLSZ ÈS MIÉRT? UGYANIS AZ AMS AZÉRT KÜLDÖTT, HOGY 1 HÓNAPIG GYAKOROLJAK! Majd ezek után megtörtént az első kimmunikáció irányomba: MIT KÉPZELSZ TE, HOGY IDEJÖSSZ EKKORA ELVÁRÀSOKKAL ÉS MEGMONDOD NEKEM MIT KÉNE CSINÁLJAK, TUDOD TE MI AZ AZ ALÁZAT? KÜLÖNBEN IS ÉN NEM VAGYOK TANÁR, NEM AZÉRT VAGYOK ITT, TANULNOD AZ ISKOLÁBAN KELLETT VOLNA! majd otthagyott! Na ekkor utánna mentem és kicsit erélyesebben felkérdeztem, hogy hogy beszél velem és látom, hogy első perctől irritálom, de nem tudom mit ártatottam neki, mert engem tanulni küldtek ide, nem a sarokba ülni és újságot lapozgatni vagy telefont nyomkodni! Egyébként nem engedtek beöltözni fehérbe és papucsba, szóval kilógtam a szalonból, szépen elegánsan felöltözve, nagy Köves cipő rajtam és egyébként amúgy is van egy határozott megjelenésem, kisugárzásom, 2 napig csak bámultak tetőtől talpig, a ruhám, cipőm, körmöm, fülbevalóm ....de azt nem kèrdezték meg a nagy magyarok: Ki vagy te, honnan jöttél, hol tanultál , mit tudsz! Vagy nem mutatta be magát, a termékeit, a gépeit, semmit! Egyébként 2 vendég is odajött hozzám, nálam akartak fizetni, mert azt hitték én vagyok a Főnök:-))) Azt mondta ezután a Főnökasszony másnap, hogy leülhetek a sarokba, nem dolgozok, nem beszélek , így maradhatok még, vagy ennyi! Erre én felhívtam az AMS-t 8 percig beszéltünk, azt mondták : AZONNAL JÖJJEK EL, MERT EZ NEM " PRAKTIKUM" ha nem dolgozhatok, ezért ők nem fizetnek 1 hónapig, csak írassam alá a Főnökasszonnyal meg én is és még ma adjam ke ezt a papírt náluk. Így is tettem, de előtte mintha éreztem volna 5-ször megkérdeztem: BIZTOS, HOGY EBBŐL NEKEM NEM LESZ BAJOM A JÖVŐBEN???? Azt mondták: NEIN,

Anyidzsam 2017.09.30. 14:33:43

ALLES ERLEDIGT!!! ( minden elintézve) Én így tettem, majd 3 nap múlva kaptam egy levelet, hogy 6 hétre zárol engem az AMS és a segélyemből 2 hónapra elvesznek 50%-ot, INDOKLÁS/ BESCHEID NINCS! Mire kihúztam a MA 40 -ből, akik adják a segélyem, hogy az AMS nekik azt írta, hogy: AZÉRT MERT ÉN MEGTAGADTAM A MUNKÁT, NEM VÉGEZTEM EL A PRAKTIKUMOT! ÉN???? HÁT ÉN AKARTAM DOLGOZNI VÉGRE, ÉN SZERVEZTEM, DE A MAGYAROK NEM ENGEDTEK AZ AMS PEDIG ÚGY IRÁNYÍTOTT, HOGY AZONNAL JÖJJEK EL!!!!! Úgyhogy ezt tették velem, én pedig panaszt tettem a bíróság felé,de nem a bánásmóddal és az ügyemben hoztak döntést, hanem a bíró rájött, hogy én itt kurva jogtalan vagyok!!! Na így jutottam el idáig és a Bolgba is! Az AMS -sel azóta sem tudtam ezt megbeszélni, nem tudtam eljutni sehogy egy feljebb lévő vezetői réteghez! Egyszerűen nem!

Anyidzsam 2017.09.30. 14:33:45

@vándor madár: Elnézést a néholi betűkihagyásokért, de telefonról írok gyorsan mindig,miközben a gyereket rendezem, vagy utcán vagyunk.

vándor madár 2017.09.30. 16:21:37

@Anyidzsam: "BIZTOS, HOGY EBBŐL NEKEM NEM LESZ BAJOM A JÖVŐBEN???? Azt mondták: NEIN"

Ezt nem telefonon kellett volna az AMS-el "megbeszélni", mert a szó elszáll. MINDENT ÍRÁSBAN kell rögzíteni, ha fontos, akkor tértivevényes ajánlott levélben. SENKIBEN NEM LEHET MEGBÍZNI, csak az számít, ami írásban van rögzítve.
Osztrák szalonba kellett volna menned, ott tanítottak is volna valamit.

Mo-n a szakmai gyakorlat általában úgy néz ki, hogy te vagy a csicskásuk, ők meg a nagy szakemberek, de ha megkapargatnád a tényleges szaktudásukat (nem a napi rutint) meg főleg a higiéniát ilyen helyeken plussz még konyha és egészségügy, egyből összedőlne a légvár. Bár ez a csicskásság szerintem mindenhol bizonyos mértékig így van, a gyakorlatos lesz a lótifuti, aki őket tehermentesíti.
Mindenki mindenki ellen van, de ha te mint kívülálló állítasz róluk valamit, akkor hirtelen nagy egységbe tömörülnek ellened, úgyhogy igazad ilyen helyen soha nem lehet, hacsak nincs titkos videofelvételed róluk. A végén meg kapsz egy negatív bizonyítványt, ha nem nem voltál elég alázatos és még szólni is mertél valamiért. "Szólj igazat, betörik a fejed." Tanulni nem sokat fogsz sehol, mert nem hagynak. Az nem jó, hogy nem az iskola intézi a gyakorlati helyet, mert még az is előfordul, hogy sehova sem vesznek fel. Ja és általában fizetni is kell, hogy egyáltalán odamehess gyakorlatra. Azt nem feltétlen a tanuló fizeti direkt, hanem az iskola utalja át, de a gyakorlati hely költségével drágább a képzés.
Remélem ebből az esetből levontad a következtetéseket. Legalább külföldön ne hozd függőségbe magad magyaroktól, de más keleti népségektől sem, mint pl. jugók, bosnyákok vagy akárkik és ha a hivatal finanszírozásában vagy valahol, akkor inkább ne szólj semmit, mert úgyis te fogod húzni a rövidebbet. Az utolsó Hausdame -t is majd később meglátod, ha mégis téged vesznek fel, de most ez a szituáció is jobb lenne, mint a semmi.

Mivel itt szóba hoztad a kinézeted, elegancia, ápolt megjelenés, stb. Ehhez leginkább azt tudom hozzáfűzni, hogy most a szar helyzetedben eszedbe ne jusson így megjelenni a hivatalokban, ügyvédnél, segélyszervezeteknél, mert az nem azt sugallja, hogy rászoruló vagy. Az ilyen helyeken pont az ellenkező hatást érd el vele. Legjobb egy használt farmer, sportcipő és egy agyonmosott pulóver, valami használt kézitáska vagy hátizsák, semmi smink, fülbevaló, láncok, gyűrűk, karkötök, feltűnő óra, lakk, hosszú köröm vagy műköröm, mert a fent leírt megjelenéssel csak magad alatt vágod a fát. Azt már csak remélni tudom, hogy nincs vörösre festve a hajad. Ha igen, akkor szerintem gyorsan áldozz tíz eurót egy nem feltűnő barna festékre.

zombika 2017.09.30. 17:43:20

Szia posztoló.

Végigolvastam a problémádat és a kommenteket is, majd arra jutottam hogy te valamiféle mesevilágban élsz, ahol az történik amit te akarsz. Ebben a kis világban minden úgy van hogy "neked jár", meg hát ugye az sem baj hogy te "nem tudtad", és különben is amúgy meg az osztrák kormány, és mindenki más is mit képzel magáról? Nulla felkészültséggel és bármiféle releváns tudás nélkül érkeztél Ausztriába, arról persze nagyon gyorsan kiokosítottad magad hogy hányféleképp lehet hozzájutni a segélyekhez és egyéb juttatásokhoz. Nem képeztél tartalékot, mert hát egyszer élünk, meg ugye neked jár a drága bútor és az összes egyéb, hisz most már nyugaton élsz, és innen már nem rak ki téged senki. Az sem nagyon számít hogy halvány lila gőzöd sincs a hatályos törvényekről és jogszabályokról, legalább is szerinted. Tudod, a valóság ennél egy kicsit különbözik. Vagy nagyon. Nem csak előnyök származnak egy nyugati típusú társadalomban való életből, bizony ott vannak azok a fránya kötelezettségek is, amiket nem lehet félvállról venni. Ezzel a mentalitással ami neked van, lesz még sok problémád, és ha ezek mellett nem vágnak ki a sógorék a francba, akkor minden nap rebegj el egy hálaimát. Azt gondolom hogy sem a mentalitásod, nem a hozzáállásod nem megfelelő, nem az jut előbbre az életben aki hangosabban veri az asztalt. Legalább a kis pávatáncod roppantul szórakoztató, világosan kitűnik belőle az olvasóinak hogy miképp ne csináld a határátkelést. További szép napot.

Beer Monster 2017.09.30. 18:41:57

@Anyidzsam: Attól tartok, fordítva ülsz a lovon, és ez valószínűleg nem fog bejönni a hatóságnál. Hivatkozz inkább arra, hogy most már kényszerhelyzetben vagy a gyerek és az otthoni lehetőségek felszámolása miatt.

Az emberek többsége úgy megy ki, hogy van egy konkrét célja, például egy munkahely, ami tart valameddig, majd visszajön, hacsak nem talál másik megfelelőt ugyanott. Közben szerencsére járathatja óvodába, iskolába a gyerekét is. Attól viszont, hogy ő ezt kiköltözésnek fogja fel, az ország még nem válik felelőssé azért, hogy neki 8-16 tartó munkát adjon, sőt egyáltalán semmilyet. Annyi a joga, hogy jöhet dolgozni, ha talál magának.

Anyidzsam 2017.09.30. 18:42:21

@zombika: 2005 -től dolgoztam először Ausztriában és 2013-ban kaptam először állami pénzt!!! miután kirúgtak és volt egy 14 hónapos Kisfiam és hivatalból a szoc. osztályra irányítottak!!! EZ NEKED GYORS IGÉNYBEVÉTEL??? Azt sem tudod ki vagyok, mit csináltam, honnan jöttem és mennyi van mögöttem, hogy idáig jutottam! Nem Apuciból, nem egy Férjből, egyedül magamtól! ÚGYHOGY NE AKARJ TE NAGY OKOS LENNI, CSAK SZÓRAKOZZ TOVÁBB ÉS TANULJ!!!!

Haibane 2017.09.30. 18:42:39

@Anyidzsam: Fiad 5 éves? Akkor nem egészen értem. Azt irtad 5 évig dolgoztál feketén 2011-ig, majd karenz után kirúgtak és azóta nincs munka. Jól értettem? Az ügy miatt nem mindegy.

Anyidzsam 2017.09.30. 18:42:51

@vándor madár: Fekete hosszú, fenékig érő, sötét nagy szemek , pont mint a Fiamé, meg is jegyzik mindig:-))) Ja és nem vagyunk romák....de akár azok is lehetnénk, mert már mondták rám azt is, de érdekes módon csak a nagyon magyar MAGYAROK:-))) mások töröknek, olasznak:-)) Amiket írtál magyarok magyarral, sikerült megtapasztanom, megtanultam ezt is! Mind hivatalból, mind barátilag. Nagyon zárkózott életet élünk itt sajnos, pont ezért mert megtanultam, hogy az emberek gonosznak és irigyek....nem csak pénzre, hanem még a szabadságodra is amit magadnak megengedsz, vagy a határozottságodért, magabiztosságodért! amit ők nem tudnak vagy nem mernek megtenni! Még egy ilyen hírű nép mint mi vagyunk összetartàsból, rosszindulatból nincs még egy, ezt elmondták a hivatalokban is, vagy már nem egy külfölditől hallottam. Annak örülnek ( én nem ) ha a màsiknak rossz valami vagy bajba kerül ès még löknek is rajta. Elég csak mikor kommenteket olvasok a neten pl. közszereplő emberek oldalán és mindenki fröcsög , irigy rájuk, le hordják őket minden szarnak, "szarembernek"- "szaranyáknak" pedig csak annyi a bűnük, hogy elértek valamit! Vagy tehetséggel, vagy ésszel, vagy fifikával.....de kitűnnek a szürke rétegből! ( itt kacsintós jel következik ):-))

zombika 2017.09.30. 19:54:28

@Anyidzsam: Egészen elképesztő milyen arrogáns vagy a semmire. Én is külföldön élek, rendes, bejelentett full time munkám van, fizetem a biztosításokat, az A-kasse-t, és mellette tanulok mint az állat hogy feljebb jussak. Jó minőségű de használt bútorokat vettem mert negyed áron vannak, majd akkor veszek újakat ha a saját házamat rendezem be vele, és megengedhetem magamnak. Simán ki tudnám fizetni, még sem teszem. Ez a kivagyiság juttatott téged oda ahol vagy, nem kell folyton virítani hogy neked mennyire jól megy, mikor nem. Van saját autóm, szép helyen lakunk, én fizetem a gyerekem óvodáját nem az állam, ha elvesztem a munkám akkor sem kell segélyért kuncsorognom mert két évig van rá biztosításom. Úgy hogy hiába ez a "NE AKARJ ITT TE OKOS LENNI" szöveg, azt hiszem kettőnk közül én tudom mit kell csinálni. Jobban tennéd ha inkább megfogadnád a tanácsokat, mert feljebb kaptál jó pár használhatót, mint hogy előadod itt a "mindenki hülye, csak én vagyok helikoptert". Tényleg nem bántani akarlak, de minél előbb elfogadod hogy változtatnod kell a hozzáállásodon, annál könnyebb lesz. Van egy gyereked, nem játszhatsz az ő életével, mert ennél fontosabb dolog az életben nincs.

Anyidzsam 2017.09.30. 19:54:47

@Haibane: igen, pontosan. 2013-ban járt le a Karenz, visszamentem a céghez dolgozni, új dátumú szerződést írtak, nem folytatólagosat ès 2 hónap múlva kirúgtak postai úton, mikor otthon voltam a Himlős gyerekkel. Ezért így számolták nekem a 2 hónap munkaviszonyt, nem pedig összesen egybe. Ezen idő alatt kb. összesen 15 hónap ilyen olyan tanfolyamokra küldtek ( nem szakmai ) és volt egy fél évig tartó Meniscus sérülèsem( a térdben ) is ,amit meg akartak operálni de nem engedtem felvágni magam, hónapokig bicegtem, és hál Istennek fél év múlva rendesen jártam vele( voltam akkor terápián is) Ja és voltam kozmetikai iskolában is ( amit nem az AMS fizetett ) Ennyi. Sokminden történt de nyilván nem fogom kiteregetni az életem, én csak felvázoltam nagyban a történet pontjait és a kérdés az volt, hogy: HOVA KELL ILYEN ESETBEN FORDULNI? GONDOLTAM LESZ ITT VALAKI, AKIT ÉRINTETT VAGY HALLOTT MÁR EU- S KIUTASÍTÀSRÓL, MUNKANÉLKÜLISÉG MIATT ÉS MEGOSZTJA VELEM A FOLYAMATOT, TAPASZTALATOT DE.....,EZ A BLOG ( az én posztommal legalábbis ) NAGYON MÁS IRÁNYBA JÁR, ELTEKINTVE PÁR EMBER TÉNYLEGES SEGÍTENI AKARÀSÁTÓL,: ( Tímár és Vándormadár ).DE ITT ÜZENEM MINDEN FRÖCSÖGŐNEK ÉS ROSSZMÁJÚNAK, HOGY ÍGY VAGY ÚGY DE MEG FOGOM OLDANI, MERT A JÓ ISTEN ÈS A SZERENCSE GYERMEKE VAGYOK, MINDIG IS JÓ INDULAT ÉS JÓ SZÁNDÉK VEZÉRELT AZ ÉLETEMBEN, ÚGYHOGY HA KI IS UTASÍTANÁNAK MÁSNAP VISSZATÉREK, NYUGODJATOK MEG!!! NEM KITILTANAK, KIUTASÍTHATNAK....HA!

DánBrünhilda 2017.09.30. 20:15:11

@Anyidzsam: te tényleg azt hiszed,hogy annyi az egész,hogy átmész egy napra Mo-ra,aztán folytatod ott, ahol abbahagytad? Persze,biztos vissza mehetsz másnap,de le merem fogadni,hogy a távozás napján ki kell jelentened magad a rendszerből. Aztán majd másnap kezdheted előről építeni a státusodat.
Azért meg ne legyél már felháborodva,hogy az osztrákok nem törik össze magukat,hogy neked munkád legyen,meg ott élhessél. Te tényleg nagyon érdekesen látod a világot.

Anyidzsam 2017.09.30. 20:58:45

@zombika: Na látod mindenkinek màs az értékrendje , de attól én még nem nézem le a màsét, viszont itt jó páran megszólnak azért mert berendeztem egy otthont és szeretem a szép dolgokat és amikor megtehettem, megvettem.Neked van autód, látod az egy "luxus"!! Én is vehettem volna, de én nem dobtam/ dobok ki pénzt benzinre, biztosítàsra, javításra,adóra. Ezeket a pénzeket én magunkra és az otthonomra költöttem, ami szerintem egy alap igény mindenkinek! Valószínű magasabb képzettséged van mint nekem, tehát tuti jól keresel/kerestél vele és ami még tuti, hogy van házastársad, nem egyedül voltál egy keresetből és oldottad meg a nehéz időket! A magas ló onnan van, hogy egy jó páran itt úgy beszélnek velem mint egy utolsó, csöves , ingyenélő szardarabbal...közben semmit nem tudtok az életemről csak annyit, hogy SZOC. SEGÉLYBŐL ÉLEK! Én nem virítok, mivel??? 49 nm -nyi bútorral??? Másom sincs csak a dolgaim meg a Fiam....Jaaa meg a büszkeségem!

Anyidzsam 2017.09.30. 20:59:18

@DánBrünhilda: kedves! Én nem élek álomvilágban, hanem pont hogy megvilágsodtam és levontam a konzekvenciát. Mikor fekete voltam és bár tudatlan, minden ment mint a karikacsapás.Rendszeres kontrollokba is futottam a munkahelyeken, mégsem lett bajom soha. A rendőrök rápillantottak a magyar személyimre és el sem vették! Aztán Anya lettem és mindenhol regisztrált ,szabályokat betartó legális és szivatnak össze-vissza! Ha most kiutasítanak, akkor én lehet, hogy elhagyom 1 napra az ország területét, de az is lehet, hogy nem, de hidd el mire kijelentenek a lakcímemről, már lesz 1 másik,de még az is lehet, hogy kijelentem én magam még gyorsabban de az otthonomat így is megtartom, jaaa és akkor visszatérek az illegalitàs talajára és kijátszogatom a rendszert, ahogy itt egyesek mondták rám, mert bár eddig nem így volt, de ha kell akkor így lesz! És ha majd felvesznek valahova hivatalos 40 órába, na majd akkor visszatérek a legálisak hálózatába is. Mint mondottam fekete munka lett volna, vagy csak pár órás bejelentés, de több a kézbe, de nem mertem bevállalni segély mellett, mert ha megbukok akkor az már csalàs...na nem a fekete munka, hanem hogy segély mellett. Egyébként arra volt jó ez a blog, hogy minél többen basztatnak, annál nagyobb erőre és "csakazértismegmutatom" kedvet kapok!

vándor madár 2017.09.30. 21:50:20

@Anyidzsam: "visszamentem a céghez dolgozni, új dátumú szerződést írtak, nem folytatólagosat ès 2 hónap múlva kirúgtak postai úton"

Ennél az új dátumú szerződésnél volt a kutya elásva. Ők ki akartak rúgni, mert egy kisgyerekes anyára nincs szüksége senkinek. Akkor kellett volna rögtön ügyvédet fogadnod, mert benne van a Karenzmodellekben, amit már szintén átküldtem, hogy a 15+3 Karenznél (GYES) az anyának a gyermeke 2 éves koráig nem lehet felmondani. Csak azt nem értem, hogy a Munkaügyi Hivatal miért nem lépett közbe? Vagy lehet, hogy behajtották a munkáltatón a pénzt, amit neked adtak munkanélküli segély gyanánt, ha egyáltalán jogosult voltál rá.

A Jobtransfair weboldalán a sikertörténetek között van egy magyar csaj, aki szintén kozmetikus, az volt már otthon is. Ő sem kapott állást, csak miután elvégezte a lábápolást. Ez a kozmetikusi képzés nem volt valami jó ötlet, mert 1. sok a fóka és kevés a hal, 2. ott Ausztriában legalább négy szakképzettség kell hozzá, kozmetikus, masszőr, manikűrös és lábápoló meg még esetleg műkörmös is. Nem lehetetlen ezeket elvégezni, de az egész idő és pénz kérdése. Azon kívül ha rosszabbra fordul a gazdasági helyzet, akkor jön a munkanélküliség, mert nincs vendég. Én a segédápolóit céloztam volna meg vagy valami gondozási asszisztensit ebben a kilátástalan helyzetben.

Amit a magyarokról írtál, az sajnos nagyon találó. Már nem egyszer kellett szégyellnem magam " a magyarok" miatt külföldön, úgyhogy ha nem muszáj, nem dicsekszek vele, honnan jöttem. Ami engem leginkább zavar, mert sok minden túltettem már magam, az a háborús retorika és a nyilvános gyűlölet beszéd és örökös gyűlölet szítás minden és mindenki ellen, aki nem "velünk" van és/vagy nem tud azonosulni az elveinkkel. Mo a saját mentalitásának az áldozata, azért tépi a balsors örökké. Most már én is mindenkinek azt tudom javasolni, hogy menjen amerre lát, mert az a diktatúra, ami most ott épül, az rosszabb lesz, mint ami volt. De ez itt nem egy politikai fórum, úgyhogy ezt a témát lezártam.

A délutáni poszt után jutott eszembe, hogy a hatóságok az embereket a facen is kontrollálják, úgyhogy ha ott a saját neveddel vagy fent, nullázd le magad meg a dekoratív fotókat és egyáltalán próbálj meg szerintem a külsőségeknek sokkal kevesebb jelentőséget tulajdonítani, hogy helyrebillenjen mások szemében is az egyensúly a léted és a státuszod között.

Azon én is nagyon csodálkoztam, hogy itt alig szólalt meg valaki, aki Ausztriában van és tudna valamiben segíteni (ha akarna). A Hinta is állítólag évek óta munkanélküli - amit én személy szerint nem hiszek, mert annyi időre nem is jár segély - úgyhogy ő csak tudja a titkot. Én is már sokszor elgondolkodtam azon, hogy ez a blog ténylegesen milyen célt szolgál? Igazából csak üzenetet látok benne a magyar politika és politikusok felé, hogy szar a helyzet, kevés a pénz, betelt a pohár minden szinten, mintsem hogy bárminemű segítséget nyújtana a külföldi létben, ami sokkal fontosabb lenne, mint a sehova sem vezető üzenetváltások gyakran a semmiről. Magyarország a magányos harcosok országa. Én is eljöttem egyedül és eljutottam valahogy a jelenlegi státuszomba, te is oldd meg a bajod, ahogy tudod.

Anyidzsam 2017.09.30. 21:59:24

@zombika: Ja és képzeld amit még eddig nem tudtatok! A Fiamnak a bölcsiben az első 6 hónapra nem volt helye az állami oviban és az egyetlen magánoviban ahol volt hely neki 330€/hó volt!!! 6 hónapig + 500€ KAUKCIÓ PÉNZ, nem tudom minek, de azt nem is adták vissza, hanem beszámolták az utolsó 2 hónapba! Szóval képzeld el, hogy én is fizettem kurva sokat privát bölcsire a saját pénzemből, ami szépen az egyedülállàsom során elfogyott! Aztán már a következő szeptembertől állami oviba került!

zombika 2017.09.30. 22:12:34

@Anyidzsam: Te most tényleg meg akarod nekem magyarázni hogy igazából jól csináltad? Vegyük akkor végig egy picikét. 2005-óta, tehát tizenkét éve kint vagy. Ennyi idő alatt azt tudtad összehozni hogy berendeztél egy 49nm-es lakást. Nem akarok a zsebedben turkálni de hol a többi? Nyilvánvalóan felélted mindet, láttam már ilyet nem egyszer. Nincs megtakarításod, még egy autód sem, ami nem luxus, hisz ha csak nem a fővárosban élsz akkor megötszörözi a vállalható munkahelyek számát, plusz gyereked is van, százszor kényelmesebb az élet. Én másik városban dolgozom, kapok üzemanyeagkorrekciót, olcsóbban jövök ki biztosítással, zöldadóval, mindennel mint ha busszal vagy vonattal járnék. Az időről már ne is beszéljünk. 12 év külföldi élet alatt nincs semmid, nem tanultál semmi használhatót, és fel vagy háborodva azon ami veled történik. Még mindig azt mondom hogy veled van a baj.

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:34

@vándor madár: képzeld el, amúgy egészségügyi iskolát végeztem( 4 év Szakközép ) nem lettem nővér, csak sima érettségit adott és mentem volna még 2 év szakosító szülésznőire, mikoris a nyári szünetben beálltam egy büfébe pultosnak és akkor kaptam napi 5000 Ft-ot plusz a borravaló, szóval ott akkor 99-ben Magyarországon kerestem havi 200 ezret!! Na akkor maradtam és vettem az irányt a vendéglátás fele! Elmentem már szociális ápolónak is jelentkezni itt,de azt mondták, hogy azt sem tudom csinálni kisgyerek mellett, mert nem lehet csak hétköznap és csak 8-16 ig ápolni az öregeket vagy betegeket. És nem fogadják el a 4 év Eü-met, mert az általános, nem pedig nővérke képző volt ( szakmunkás)! Úgyhogy ezen az úton is voltam:-)))

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:35

@vándor madár: mi nagyon egyforma fejjel gondolkodunk, csak neked már megvan az a higgadtságod,amihez én még nem értem el egy kort szerintem:-)) én még forrófejű vagyok. A Facebookomat már múlthéten felfüggesztettem,mert én is erre gondoltam azonnal, hogy ne nézegessék, merre jártam, de amúgy nem voltak csücsörítős/ pózolós fotóim, főképp a Kisfiú volt rajta. Meg fogom oldani a dolgomat vagy így vagy úgy , megszoktam már hogy én mindig mielőtt elértem valamit, megharcoltam èrte és sosem segítettek az utamon.Köszönök szépen mindent, a törődést, vagy csak az ügyemre szánt időt is, így ismeretlenül!

Anyidzsam 2017.09.30. 23:52:35

@zombika: Én nem éltem kinnt 12 évet, mondom, hogy sokmindent nem tudsz rólam! Pl.azt, hogy 2005 óta dolgoztam Ausztriában, nem folyamatosan. Kétlaki, ingázós életet éltem, igazi vendéglátós, cigány életet! Egészen 2011-ig még meg nem szültem ingáztam és nem tettem le a voksomat Ausztria mellett! 2 lakást fizettem, egy szobabérlést mindig ahol laktam Ausztriában és egy lakást a 9. Kerületben, ( már 2005-Ben is 90. 000 Ft + rezsiért ) hogy legyen mindig hova hazamenjek tudod??? mert nekem nem volt ott családom, akihez menjek, mások nyakán meg sosem éltem! Szóval számolgathatsz nyugodtan, hol volt állásom hol nem, hol Magyarban, hol itt! Haupwohnsitzem van viszont itt 2009 óta folyamatos. Tudod én pl. 2000-2007 ig minden májustól -októberig egy balatoni üzletet vezettem és azután nekiindultam Ausztriának hol erre, hol arra. Szóval nem tudsz te rólam semmit, de aki itt kérkedik és nagyzol:-))) az te vagy a kis autóddal! Nehogy már levezesd nekem, hogy egy kocsi fenntartása ès használata olcsóbb, mint egy havi bérlet! Gratulálok az autókhoz, meg a szupika életedhez! Reméljük így is marad örökre, sosem rúgnak ki és sosem leszel egyedülálló, kicsi gyerekkel!

Herr Géza 2017.10.01. 00:17:33

@Anyidzsam: Na álljon meg a menet! Én is próbáltam neked segíteni, olvasd csak vissza miket szóltam hozzá a posztodhoz.
Hívja fel a fene a szállodádat, azt hiszed, hogy ez engem ennyire érdekel? Én tőlem azt hiszel el a magyar szobaasszonyok főnökének, amit akarsz (nyilván ő is pontosan be van avatva a cég belső ügyeibe....), de felhívnám a figyelmedet, hogy ezt te írtad: "...mert azután pénzt kapnak a cégtől". Valamint azt is te írtad, hogy "ez valami internetes munkaközvetítő".
Na most ebből egyik sem igaz.
Nem mondtam egy szóval sem, hogy hazudtál, csak éppen pont a részletekre nem figyelsz. Pedig nem ártana, mert mint fentebb is írtam, a JobTransFair akár neked is segíthetne.

Ezzel szemben nézd végig a saját kommentjeidet, egyfolytában kiabálsz, felkiáltójelek hegyeit durrogtattad el, mindenkit lebaszol, aki neked nem tetsző akármit is ír, mégis, áruld már el, hogy akkor mi a túrót vársz tőlünk???
És ahogy a hangnemedet látom, és ahogy minél jobban belepörgeted magad ebbe a szerepbe (ld. pávatánc), annál inkább kezdem azt hinni, hogy az osztrákok nem véletlenül akarnak tőled megszabadulni (bár nem fognak tudni...).
Aztán folytassuk: "....Egyébként te is olyan hülyeségeket akarsz állítani rólam mint ......" Semmit nem állítottam rólad. Véleményem persze van, egyre rosszabb, de azt megtartom magamnak.
"...nem tudom mi az a Jobtransfer de az internetes cégek nem is érdekelnek, mert nem tudom, hogy működnek! " Ja, sokmindent nem tudsz még, de 5 percbe sem telt volna utánaolvasni, ld. fentebb.
"Én mindig személyesen találtam munkát, a tököm tele van ezzel a virtuális személytelen Önéletrajzokkal, meg Bewerbung-okkal!"
Pedig azok nélkül nehéz lesz. És mégis, akkor mit igazolsz és hogyan a munkakeresésedről az AMS felé????
Maradjunk annyiban, hogy részemről itt a téma lezárva.
Látod, még @vándor madár: is azt mondja már (pedig igencsak türelmes és jóindulatú volt veled), hogy "te is oldd meg a bajod, ahogy tudod."
Csatlakozom hozzá.

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:15

@Herr Géza: a vándormadár úgy értette, hogy "oldjam meg a bajom ahogy tudom" hogyha kell, bármi áron, mint ahogyvírzam is, ha kell akkor feketén, vagy rafinált módon:-))) Ő erre utalt, ha tudnád értelmezni a logikáját, amikor bevezette, hogy Ő is eljutott sok szivatás áránoda, ahol most van és én se foglalkozzak semmivel, mindegy milyen úton oldom meg! Természetesen e mailben küldök minden önéletrajzot, ezzel van a bajom! A régi, személyes benyomás sokkal jobb volt és hatékonyabb...számomra. Jó éjt Géza Úr, szerintem a továbbiakban ne görgessen többet bele ebbe a poszba ami rólam szól, főleg ha ennyire irritáló személy vagyok:-))) olvasson tovább és próbálja megfogni valamivel a többi poszt íróit. Szép Álmokat!

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:24

@Herr Géza: Amúgy magyar nyelvtanban anno tetszett tanulni a felkiáltó jelről?? Igen sokszínű kis jelecske, nem csak kiabálást jelent, de mindenféleképpen érzelmeket:-)) elég sokfélét. Kéne tudni átérezni a gondolataimat mikor olvasod, nem csak nézni.....érezni. ....."A felkiáltójel (!) valamennyi latin ábécét használó nyelvben az az írásjel, amely – általában a mondat végén állva – felkiáltás, felszólítás, meglepetés, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés jelölésére szolgál a kijelentéssel (állítással) és kérdéssel szemben...."

Anyidzsam 2017.10.01. 01:41:27

@Herr Géza: "(ld. pávatánc), annál inkább kezdem azt hinni, hogy az osztrákok nem véletlenül akarnak tőled megszabadulni (bár nem fognak tudni... " Szerinted a bíró, aki írta a levelet, tudja ki vagyok, hallott már beszéni vagy látta már a "páva táncomat?" :-))) még nem, úgyhogy ne akarj itt folyamatosan ledegradálni, mert nem jó lóra tettél velem. Tudod van egy ilyen mondás: " Pénz beszél, hallgass a szóra, de ne tegyél soha a fekete lóra" :-))) márpedig én az vagyok és igen tüzes! Csókollak:-)))) eskü kezdem élvezni:-))

vándor madár 2017.10.01. 10:34:53

Vándormadár azt a mondatot áltanosságban értette és írta is a magyarok viselkedését illetően, nem a posztíróra. De úgy is fogalmazhatunk, hogy ha az én tehenem megdöglött, dögöljön meg a másé is.

Végül is írhatunk mi ide bármit is, a problémát egyedül neki kell megoldania.

Én valahogy érzem a távolból is ennek a többször szóvá tett viselkedésnek a miértjét, amit a természeti erőkkel tudok összehasonlítani.
Minél nagyobb a nyomás, annál nagyobb az ellenállás és a robbanás. A nyomás megfelel azz elvárásoknak, a folyamatos kioktatásnak, a lebaszásnak, hogy mit hogyan kellett volna tíz évvel ezelőtt csinálni, most meg és egyébként is folyamatosan megalázkodva csúszni-mászni kellene, mert szar helyen születtünk és szarban vagyunk, amibe mások is segítettek belelökni, ami miatt csak növekszik a belső ellenállás.

A múltat már nem lehet megváltoztatni, azért most azt kell nézni, hogy MOST mit lehet csinálni.

Én azt is remélem, hogy Anyidzsám tanult a múltból meg a jelen katasztrófából és a jövőben másképp áll a dolgokhoz. Nem a külsőségeket helyezi előtérbe, kevesebbet költ nem fontos és drága dolgokra, minden hónapban tesz félre valamennyit a jövőre, legyen az akármennyi, mert szar helyzetek jönnek még.
A gyereknek sem kell megadni mindent, mert akkor később vele is problémák lesznek, mert minél nagyobb lesz és minél többet lát, annál több kell neki. Lehet venni ruhát, cipőt, játékot meg mindent használtan, nem kell a legjobb meg legdrágább márka neki sem, úgyis gyorsan kinövi vagy a játék már nem érdekli.
Tudom, hogy a szépről meg jóról nehéz lemondani és hogy ez a végén már ne fájjon, végig kell neki járni az embernek a saját metamorfózisát az életben. Ez a mostani helyzet most egy egy jó kiindulási pont az eddigi dolgokat felülvizsgálni és új alapokra helyezni.

vándor madár 2017.10.01. 10:58:45

@Anyidzsam: "amúgy egészségügyi iskolát végeztem ( 4 év Szakközép ) nem lettem nővér, csak sima érettségit adott"

Tudomásom szerint az egészségügyi szakközépiskola nem csak sima érettségit adott, hanem mellette még általános ápolói és általános asszisztensi szakképzettséget is, feltéve, ha Magyarországon végezted. Ezt most azért írom ide, mert már többször kihangsúlyoztad, hogy Mo-n nincs hová menned, régen is albérletben voltál, stb. Nekem ezt nehéz elképzelni, hogy nincs senki, de nem kell rá válaszolnod, te tudod, miért.

Ha Mo-n végezted az eü. szakközépiskolát, akkor rajta kell legyél az Egészségi Minisztérium honlapján a nyilvántartásban.
Alig találtam meg, mert Mo-n szinte minden hivatalnak évente más neve van: kereso.enkk.hu/

Ezt a végzettséget Ausztriában nem fogják elismerni ápolóként, de szerintem segédápolónak - Pflegeassistent - van rá esélyed. Tanulmányozd át a weboldalt, menjél el az eü. minisztériumba, érdeklődjél és intézkedj, mert jelenleg leginkább azon a vonalon lesz esélyed. Ezt mindenhol pozitívan fogják értékelni, mert ilyen munkaerőre van szükségük!!! Nem tudom Ausztriában mi van, de van ahol már menekülteket képeznek át segédápolónak. A munkaidő nyilván ott is problémás, de olyan helyet kell keresned, ahol megoldható. Ez elsősorban valami egyházi fenntartású intézményben lesz, ahol még számít a Barmherzigkeit. Majd ha kimásztál a szarból meg lesz pénzed és rendes referenciád, akkor van értelme máson gondolkodni, pl. a lábápolást és masszázst elvégezni, kozmetikai gyakorlatot letenni és azon a vonalon állást keresni.

www.bmgf.gv.at/home/Gesundheit/Berufe/Anerkennung/Informationen_zur_Nostrifikation

vándor madár 2017.10.01. 12:10:56

@vándor madár: Kiegészítés. A fenti linkben az van, hogy az ápolási asszisztens elismertetést itt kell kezdeméynezni: ÄMTER DER LANDESREGIERUNGEN, de ha a weboldalon tovább áskálódik az ember, akkor mégis csak az Eü. Minisztériumba kell menni:

www.bmgf.gv.at/cms/home/attachments/7/8/0/CH1207/CMS1294736820852/anerkennung_pflegeassistenz_pflegefachassistenz.pdf.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása