oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 17. 06:42,  Családdal Ausztriában 146 komment

2014. december 17. 06:42 Határátkelő

Családdal Ausztriában

Egy hete jelent meg Péter posztja, amely az ausztriai vállalkozási lehetőségeket, szabályokat térképezte fel (aki kihagyta volna, az ide kattintva pótolhatja). Akkor azt ígértem, hogy jön a folytatás, és ma itt is van, elsősorban a szociális juttatásokról és a családi életről szól.

ausztria_iskola_2.jpg(A kép illusztráció) 

„A társadalombiztosítás baleset-, beteg- és nyugdíjbiztosításból áll. A vállalkozások, cégek alkalmazottai a területi egészségbiztosítási pénztárnál (GKK) és a nyugdíjbiztosítónál (PV) vannak biztosítva.

A vasutasoknak, bányászoknak, parasztoknak, testületek tagjainak és a hivatalnokoknak külön-külön saját egészség- és nyugdíjbiztosítójuk van, de ez nagyon kevés magyart érint. A vállalkozókat és szabadfoglalkozásúkat (ügyvédek, orvosok, írók, stb.) az üzleti gazdaság társadalombiztosítási intézete (SVA) biztosítja.

A GKK 100%-ot térít az orvosi ellátások esetén. Az SVA alapesetben 80%-ot. Ha az SVA biztosítottja részt vesz a háziorvosánál egy fél éves programban (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás csökkentése), akkor utána 90%-ot térít.

A gyógyszerek után €5,40 receptdíjat (Rezeptgebühr) kell fizetni (mást nem) és ha az adott évben kifizetett Rezeptgebühr eléri az éves jövedelem 2%-át, akkor onnan kezdve a gyógyszerek ingyenesek. A biztosítónál lehet kérni a receptdíj megfizetése alóli felmentést. Itt figyelembe veszik a család egy főre jutó jövedelmét.

A kórházi tartózkodás alatt napidíjat kell fizetni. Ez nagyjából €12 per nap. Az egészségügyi segédeszközök után €30 költségtérítést kell fizetni. A receptdíj alóli felmentés mind a kórházi napidíj, mind a költségtérítés alól felmentést biztosít.

Nyugdíj

Az osztrák nyugdíjhoz legalább 15 év osztrák munkavállalás szükséges. Ha nincs meg ennyi, a magyar éveket is figyelembe veszik, de azok után a magyar szabályok szerint fizetik a nyugdíjat. Akinek így nem éri el a kapott összeg a nyugdíjminimumot, az kiegészítést (Härteausgleich) kap.

Ha valakinek hosszabb ideig nincs munkája és szeretne biztosítást, ill. nyugdíjidőt magának, az legjobb, ha vállal vagy kreál valami kismértékű foglalkoztatást (Geringfügige Beschäftigung) magának. Ez maximum havi 390 euró jövedelmet jelent.

Ilyen lehet, ha alapítunk egy egyesületet (Verein - ehhez Ausztriában csak 2 ember kell), ami megbíz minket, hogy kéthetente csináljunk Vereinskantine-t (büfé). Mivel ez pár keksz és egy kancsó tea is lehet, nincs elszámolási kötelezettség, viszont az egyesület bejelentheti, mint „Geringfügige Beschäftigung” és kifizeti a 8 euro balesetbiztosítást, mi meg a GKK-nál kérhetjük az önkéntes biztosítást havi 50 euróért. Természetesen ezt a 60 eurót az egyesületnek kell adományoznunk, hogy a mérleg kiegyensúlyozódjon.

Aki jól keres, az kiegészítő biztosítást is köthet egy magánbiztosítóval. Ezek olyan különszolgáltatásokat fizetnek, mint a kétágyas (Sonderklasse B) és egyágyas (Sonderklasse A) kórházi szoba, vagy a választott (nem szerződéses) szakorvos (Wahlarzt) díjkülönbözetének kifizetése.

Bejelentkezés

Bejelentkezni az önkormányzat (Gemeindeamt, Stadtamt, Bécsben Magistraat) ügyfélszolgálati irodájában (Bürgerservicestelle), a „Meldeamt”-nál lehet. Kell hozzá minden lakásban lakó személyi okmánya (útlevél, személyi) és a bérleti szerződés (vagy tulajdonlap, vagy befogadó nyilatkozat). Ezzel bekerülünk az osztrák népességnyilvántartásba (Zentrale Melderegister – ZMR)

Három hónap után be kell jelentkezni (Anmeldebescheinigung für EWR-Bürger) az idegenrendészeten, ami a járási kormányhivatalban (Bezirkshaupmannschaft - BH) található. Bécsben az új EWR-Zentrum-ban azonnal kiadják, ha minden szükséges dokumentum ott van.

Fontos ismerni a jogainkat, amit EU polgárként élvezünk. A maastrichti szerződés és az ez alapján az osztrák jogba ültetett letelepedési és tartózkodási törvény (NAG) alapján az EU és EGT tagállamok polgárainak csak BEJELENTÉSI kötelezettségük van. Magának az iratnak is az a neve, hogy „bejelentkezés-igazolás az EGT polgárainak”.

Tehát nem kérelmezzük a letelepedést, csak bejelentjük, hogy letelepedtünk. Ennek megfelelően szankciókhoz sincs joga a hatóságnak. Késedelem esetén sem bírságolhatnak. (Ebben a kérdésben jogerős végzés van a kezemben, így 100%-ig biztos vagyok a dologban.)

A NAG előír bizonyos feltételeket a letelepedéshez, de nem szankcionálhatják ezek hiányát. Az EU egyik alappillére a szabad mozgás, így a hatóság semmit nem tehet. Szívózhatnak, kérhetnek újabb és újabb dolgokat, de ha az ember ír egy kemény hangú levelet, amiben idézi a NAG megfelelő paragrafusait, akkor elhallgatnak és kiadják az igazolást a letelepedésről.

A problémát főleg az okozza, hogy más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről érkező letelepedőkre és a hivatalnokoknak zsigerből nem akaródzik a különbségtétel.

Öt év a választóvonal

Öt év után kérhetjük az állandó letelepedés igazolását (Daueraufenthalts-Bestätigung). Ez majdnem állampolgári jogokat ad. Pl. akár két évre is elhagyhatjuk Ausztriát anélkül, hogy megszerzett jogaink elvesznének.

Öt év tartózkodás a választóvonal. Innentől válik a letelepedett jogosult bizonyos szociális ellátásokra, amelyeket korábban nem vehet igénybe. Ilyen a szükségorientált alapbiztosítás (Bedarfsorientierte Mindestsicherung), ami a szociális segély szépített elnevezése.

Ezt akkor igényelheti valaki, ha tartósan munkanélküli, vagy munkaképtelen, nincs jövedelme és a vagyonát is felélte már. Ez felnőtt családtagonként kb. 640 euro, családi pótlék-jogosult gyerekenként 194 euró + 25% lakhatási kiegészítés, amiből levonják a Wohnbeihilfe-t.

Az EU és EGT tagállamok állampolgárai 6 év után kérhetik az állampolgárságot. Ennek feltételei tartományról tartományra változnak. Alapvetően, ha nincs valakinek német (osztrák, német v. svájci) 9. osztályos bizonyítványa, amiben pozitív jegy szerepel németből, akkor B1-es német nyelvvizsgát kell tennie egy erre jogosult intézménynél.

Emellett vizsgázni kell osztrák történelemből és társadalmi, valamint politikai ismeretekből (a 8. osztályos anyag alapján) is és számot kell adni a lakhelyül szolgáló tartomány történelméről is.

Aki felveszi az osztrák állampolgárságot, az elveszti a magyart. (Ezt utóbb titokban újra kérheti. ;)

Kiskorú gyermekei automatikusan megkapják a szülővel az állampolgárságot. Nekik vizsgázniuk sem kell és a magyart sem veszítik el, kettős állampolgárok lehetnek.

Fontos tudni, hogy Ausztriában van sorkötelezettség. Bizonyos kor alatt a férfiak felvett állampolgársággal is csak akkor mentesülnek a sorkatonai- vagy polgári szolgálat alól, ha igazolni tudják, hogy korábbi hazájukban már letöltötték. Ez a fiatalabbaknak lehet kellemetlen hír, mivel már vagy tíz éve nincs otthon sorkatonai szolgálat.

A családi pótlék

A családi pótlékot (Familienbeihilfe) az adóhatóságnál (Finanzamt) intézik, de csak a szociális minisztérium megbízásából. Sok helyen ennek megfelelően karót-nyelt az ügyintézés és az ellenőrzés is.

Alapesetben az anya a jogosult, de ha az apa dolgozik Ausztriában, az anya meg Magyarországon él és megspórolnák a kavarodást a különbözettel, akkor az anya lemondhat otthon a Magyar Államkincstárnál a családi pótlékról az apa javára és miután hónapok múlva az erről szóló „Exxx” nyomtatványt az osztrákok kérésére megküldik, az apa visszamenőlegesen is megkapja az osztrák családi pótlékot.

Ehhez jár még a gyermekek után járó adókedvezmény (Kinderabsatzbetrag), amit ha nincs miből levonni, kifizetik a családi pótlékkal együtt. Ha az igénylő az egyedüli kereső a családban, akkor jogosult egyedüli-kereső kedvezményre (Alleinverdiener-Absatzbetrag) ill. ha egyedül neveli a gyermeke(ke)t, akkor „Alleinerzieher-Absatzbetrag”-ra. Ezeket is mind kifizetik, ha nincs miből levonni. A fogyatékos gyerekek után megemelt családi-pótlék jár.

Egészen 2009-ig 14 hónapnyi családi-pótlékot adtak, amit 2011-ben 13 hónapra csökkentettek. Végül tavaly ezt is elvették és most iskolakezdési támogatást adnak helyette, ami kb. 100 euró.

Ha az egyik szülő Magyarországon marad, akkor készüljenek fel, hogy az igénylőt folyamatosan szívatni fogja az hatóság. Főleg, ha valamelyik gyermek elvégzi a kötelező 9. osztályt.

Onnantól akár negyedévenként is ellenőrzik a jogosultságot, amihez iskolalátogatási igazolásokat (Schulbesuchsbestätigung), bizonyítványokat (Semesterzeugnis), háztartásigazolásokat (Haushaltsbestätigung) és államkincstári igazolásokat kell majd folyton leadni.

Az első kettőt értelemszerűen az iskola, a háztartásban lakókról a Meldeamt ad ki igazolást. A kincstár azt a bizonyos „E” nyomtatványt bocsátja ki, amin igazolja, hogy az anya időközben nem kérte meg újra a csp-t, hogy a család duplán húzza be azt.

Orvosválasztás

Költözés után érdemes háziorvost választani. Az önkormányzat ügyfélszolgálatán szinte mindig van orvoslista, de a sárga oldalakban és online pl. a docfinder.at-n is meg lehet találni a településen rendelő orvosokat. A tapasztaltabb háziorvosoknak többnyire sok betegük van, és ha nem lehet időpontot foglalni náluk, akkor rengeteget kell várni.

Nem minden orvosnak van szerződése az összes biztosítóval és van, amelyiknek semelyikkel sincs. Ezek többnyire a kórházak főorvosainak, vagy specialistáknak a magánrendelése. Az ilyen orvos számláját nekünk kell kifizetni, majd a számlából a biztosítónk a tarifatáblázata szerinti honorárium 80%-át téríti meg nekünk. Ez néha csak töredéke a számlának. Ha ilyen orvoshoz akarunk járni és jövedelmünkből telik rá, akkor érdemes extra magánbiztosítást kötni.

A háziorvos kiválasztásánál érdemes többet kipróbálni a közelünkben, amíg megtaláljuk a legszimpatikusabbat. Figyeljünk rá, hogy legyen szerződése a biztosítónkkal és kérdezzünk rá, hogy bevállalja-e a családunkat háziorvosként. Ha nagyon sok (főleg idős) betege van, akkor nem biztos, hogy vállalni fog.

Mi egy ideig „turistaként” jártunk a legszimpibb doktornénihez, és csak amikor már névről ismert minket, akkor kértük meg. Közben többször hallottam, hogy telefonon másokat elutasított.

Szakorvosokkal kapcsolatban is a fentiek szerint érdemes eljárni. A kórházak szakambulanciái is jók. Oda többnyire könnyebb időpontot kérni. A háziorvos legtöbbször ajánl konkrét orvost, amikor a beutalót írja.

Gyermekvállalás

A terhességet nőgyógyász (Frauenarzt) és szülésznő (Hebamme) is gondozhatja. A terheskönyvet (Mutter-Kind Pass) is ők állítják ki és küldenek el a szükséges vizsgálatokra. A szülésznők csak egy részének van szerződése, de a kórházakban is van Hebamme-rendelés. Lehet otthon is szülni. Ezt az adott szülésznővel kell megbeszélni.

A terhesség utolsó két hónapja és a szülés utáni első két hónap úgy nevezett védett időszak (Schutzfrist), amikor az alkalmazottakat nem lehet munkára kényszeríteni. Ez alatt az idő alatt a bérük helyett hetipénzt (Wochengeld) kapnak a területi GKK-tól.

Ha a munkája veszélyezteti az anya vagy a gyermek egészségét, vagy a terhesség miatt orvosilag igazoltan nem tud dolgozni, akkor ez az időszak kiterjeszthető az orvos által meghatározott időponttól. A Wochengeld a munkanélkülieknek is jár.

Szülés utáni két hónap utántól jár a Gyes, amit itt Kinderbetreuungsgeld-nek hívnak. Itt több variációból lehet választani. Rövidebb idő – több pénz vagy hosszabb idő – kevesebb pénz havonta.

A szülők alapból választhatnak, hogy melyikük marad otthon a gyerekkel, de ha az anya marad, az apának akkor is jár egy év fizetett „Karenz”, hogy ő is részese lehessen a gyermek korai fejlődésének.

Fizethetnek, ha a gyerek nem jár oviba

Az óvoda nem kötelező, sőt fizetnek, ha valaki nem veszi igénybe az egyébként ingyenes szolgáltatást. Nem német anyanyelvű gyerekek esetén viszont az ifjúságvédelem (Jugendamt) kötelezheti a szülőt, hogy napi 4 órára oviba vigye a gyereket, hogy az iskolakezdésre kialakuljanak a nyelvi kompetenciák.

Az ő látókörükbe legkönnyebben úgy lehet bekerülni, ha a nagyobbik gyerek már jár valamilyen intézménybe, mert onnét azonnal jelentenek a Jugendamt felé. Innentől az egész családra figyelnek és beavatkoznak, ha valamit problémának gondolnak. Néha kicsit túlbuzgók, de még mindig sokkal jobbak, mint a magyar gyámhatóság.

Az ovik többnyire tele vannak és várólistájuk van. Érdemes akár már másfél évesen feliratkozni, hogy mire a gyerek 3 éves lesz, a várólista élén legyen. Ha tudjuk előre, hogy költözni fogunk, akkor az új településen idejekorán érdemes bejelentkezni az oviban.

Az iskola

Az iskola első 4 éve elemi iskola (Volksschule - VS). Ez szinte minden településen van. A 4. osztályban kitűnő tanulók lehetőséget kapnak, hogy a gimnázum (AHS) alsó tagozatára iratkozzanak be. A többiek választhatnak a hagyományos általános iskola (Hauptschule - HS) és a kisérleti „Neue Mittelschule” (NMS) között. A 2015/16-os tanévtől a HS teljesen megszűnik és a NMS lesz általános.

A HS nagyon praktikus oktatási forma, ami jól illeszkedett a VS-HS-Polytechnikum-Szakképzés rendszerbe, mely rendszer véleményem szerint az osztrák gazdasági siker egyik alappillére.

A HS megfelelő volt, hogy az intellektuálisan szerényebb képességű gyerekeket is megfelelően felkészítse a szakképzésre, miközben nem terhelte őket felesleges lexikális tanulnivalóval.

Az osztrák társadalomban az a nagyszerű, hogy miközben tisztelik az értelmiséget, aközben értékesnek tartanak mindenki mást is és nem bánnak senkivel lekezelően.

A NMS leginkább azért született, hogy a lisszaboni stratégia és a bolognai folyamatnak megfelelően a más EU-tagállamokban működő általános 5-8. évfolyammal összevethető végzettséget adjanak.

Míg az AHS a humán alapképzésre koncentrál, az NMS a reál alapokra. Az NMS emellett felhasználja a legújabb oktatási technikákat és főképp a tanulási képesség fejlesztésére koncentrál, valamint az AHS-ben és NMS-ben is tanított tárgyak azonos színvonalú oktatására - az AHS teljesítménykényszere nélkül.

A német nyelvet nem beszélő iskoláskorú gyerekek az első évben különleges státuszt „Außerordentliche Schüler” (AoSch) élveznek. Ez alatt az idő alatt csak azokból a tantárgyakból osztályozzák őket, amelyekben pozitív eredményt tudtak elérni.

A többi tárgyból a bizonyítványban osztályzat helyett csak „részt vett” (Teilgenommen) szerepel, ami nem akadályozza a következő évfolyamba lépést. Szükség esetén az iskolaigazgató még egy évre kiterjesztheti státuszt. Emellett az ilyen gyerekek jogosultak német különórákra is, amikre napközben, adott tanórák helyett kerül sor.

A 10. évfolyamtól kérvényezhető tanulótámogatás (Schülerbeihilfe). Ezt az adott tanév dec. 31-ig kell beadni. Ha késedelmesen adjuk be, akkor időarányosan csökken a támogatás. Mint a legtöbb szociális támogatásnál, ennél is van családi jövedelemplafon, ami fölött nem adják.

Ha gyerek kollégiumban alszik hét közben, akkor kérhető kollégiumtámogatás (Heimbeihilfe) is. Ezt a Schülerbeihilfe-vel együtt kell beadni. Ha messze van az iskola, akkor a gyerek kaphat támogatást az iskolába utazáshoz is.

Az otthon lakó kicsiket többnyire viszik és hozzák. Ezt gyakran taxivállalatok végzik. A nagyobbak tömegközlekedéssel járnak iskolába. Ehhez 20 euró körüli összegért lehet az otthon és az iskola között egész éves bérletet kapni. Újabban több tartományban lehet ehelyett egész évre 60 euró körüli összegért az egész tartományban az összes tömegközlekedési eszközre érvényes tanulóbérletet vásárolni.

Az alacsony jövedelműek kettő vagy több iskolás gyerekkel kérhetnek még támogatást a többnapos osztálykirándulásokra is (Schulveranstaltungshilfe). Ilyen pl. a síhét (Skiwoche), amelyekhez a bérletet többnyire amúgy is a tartományok biztosítják.

Az oktatás, az iskolaformák és a kapcsolódó támogatások amúgy egy külön posztot is megérnének.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

A napokban a kommentek között felmerült egy esetleges budapesti Határátkelő-találkozó megrendezésének a lehetősége. A szervezést Pasztasuta vállalta, én annyit tudok segíteni neki, hogy felajánlom: aki szívesen részt venne rajta, írjon a hataratkelo@hotmail.com címre és én továbbítom neki a jelentkezéseket. Aztán ő felveszi veletek a kapcsolatot, és meglátjuk, mi alakul ki belőle.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr46988573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 13:10:53

@Babette .: egyébként pedig nem volt rossz, max nem teljes körű, de a kedvedért kiegészítem. Egyes országokban 3 hónap után regisztrálnod kell magad és ehhez fel kell mutatnod a megélhetésedhez szükséges forrásokat, pl. munkaszerződést, vállakozóit vagy vagyont. Azt is írtam, hogy ezt a gyakorlatban nem lehet ellenőrizni. Nem kellene egyből nekem esni, hogy rosszul tudom meg rosszul írom. De ezt hiába is mondom, elvileg magyar blogon vagyunk, ahol mindig mindenki mindent jobban tud.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 13:25:11

@Réka ‎:
minden ilyen "felmutatás" korlátozásnak számít, márpedig:
EUMSz 49. cikke szerint: tilos a valamely tagállam állampolgárainak egy másik tagállam területén történő szabad letelepedésére vonatkozó minden korlátozás
az EUMSZ-t itt találod:
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=HU

a tagállamok nem támaszthatnak semmiféle feltételt az ott tartózkodáshoz, letelepedéshez egy másik tagállam állampolgárainak.
pont.

a vitát lezártam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.17. 13:34:03

@Babette .: max, lépsz ki azonnal Babette nickjéből!! :)

labirintus1 2014.12.17. 14:30:35

@Babette .: Ennek nincs köze a szabad mozgáshoz.

Beutazni beutazhatsz, de nem tusz letelepedni, ha nem látod el magad. Belinkelem a vonatkozó EU-s szabályt. Habitual resdence test néven fut az eljárás, amivel egy államnak joga van megnézni, hogy alkalmas vagy-e a letelepedésre.

europa.eu/rapid/press-release_IP-14-13_en.htm

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 14:30:35

@Babette .:

Pontosan így van.

Az idegen EU-polgárt nem lehet jobban korlátozni, mint a saját állampolgárt. Azaz egyenlő mérce.

Pl. ha Mo-on minden 65 éven feletti ingyen utazhat, az vonatkozik a svéd turistára is. Nem lehet azt mondani, hogy csak magyar nyugdíjasra vonatkozik.

Dániában csak földműves vehet termőföldet, de bármely EU-állam állampolgára.

Kivételt csak egyes politikai jellegű ügyekben lehet tenni! Azaz pl. előírható, hogy katonatiszt, rendőr csak helyi állampolgár lehet, csak helyi állampolgár lehet kormánytisztviselő, stb. Ebből kifolyólag szintén csak az önkormányzati és az EU-választáson kötelező választójogot adni más EU-állam polgárának.

Jelenleg csak Luxemburg adja meg a választójogot a parlamenti választásokon a külföldieknek, Írország és az UK meg csak egyes országoknak. A többi 25 tagállamban csak saját állampolgár szavazhat.

2014.12.17. 15:21:59

@Babette .: De jo ez a kep :))). Nemetorszagban ugy van, hogy ha ott elsz, tehat bejelentett lakcimed van, akkor kotelezo betegbiztositast fizetned. Ha nem vagy bejelentkezve hivatalosan, akkor oke hogy nem talalnak meg es nem deportalnak, viszont semmit soha nem fogsz tudni hivatalosan elintezni mert kell mindenhez a hivatalosan bejelentett lakcimed. Ha pedig barmikor elkezdesz dolgozni amihez muszaj bejelenteni magad es betegbiztositast fizetni, akkor visszamenoleg fogjak kerni a betegbiztositas osszeget azokra a honapokra amikor mar hivatalosan bejelentett lakcimed volt de meg nem voltal biztositva (ha van ilyen idoszak). Tehat ez gyakorlatilag azt jelenti hogy oke hogy lakhaszt EU-allampolgarkent Nemetorszagban barmeddig, de ha hivatalosan is letezni akarsz, bejelentett lakcimmel, akkor muszaj magad utan biztositast fizetni, nem fog az allam az adofizetok penzebol ellatni. Ez egyebkent igy fair szerintem, bevezethetnenek valami hasonlot mas allamokban is.

2014.12.17. 15:26:25

@pappito: Egyetertek, az uj troll nagyon bena. Annyira bena, hogy legszivesebben en kezdenek el trollkodni helyette :). Sajnos nincs idom, vissza kell ternem a munkahoz :(((

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 15:34:34

@labirintus1: itt valami félreértés van.
amit belinkeltél, az a Bizottság útmutatója arra nézve, hogy
definiálja a lakóhely és tartózkodási hely fogalmát, illetve milyen kritériumok alapján lehet meghatározni ezeket:

"The 'habitual residence' guide is part of a broader handbook intended to assist institutions, employers and citizens to determine which Member State’s social security legislation should apply in specific circumstances. The handbook also clarifies rules that apply to posted workers and to people working in two or more Member States, including rules applicable to transport workers, in particular to flight and cabin crew members."

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 15:37:24

@Mirjam2: igen, ilyenekre gondoltam fenn, hogy csak "trükkökkel" tudják korlátozni a bevándorlásokat.

én azt mondom, ne is trükközhessenek.
majd ha már mi is kivándoroltunk, utána azt csinálnak, amit akarnak.
:D

Hari Seldon 2 2014.12.17. 15:38:25

@pappito:
Szerintem mostanában nem lesz, ahol sok hozzászólás lesz.
Jön a karácsony, mindenki készülődik. Vagy már éppen intézi ez évi utolsó ügyeit. Kevesebben vagyunk fórumozni.
Mi is megyünk Magyarországra pénteken, utána egy hétig nem lesz időnk semmire, annyira kötött a programunk ott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.17. 15:41:36

@labirintus1:
+
nem nézheti meg, alkalmas vagy-e a letelepedésre. mert letelepedhetsz, amikor és hol akarsz az eu-ban.
nézd meg fenn, belinkeltem az Alapszerződést, annak a 49. cikke megmondja érthetően.

2014.12.17. 15:48:19

@Babette .: Ez nem trukk annyiban hogy minden nemetorszagi lakosnak fizetni kell, tehat ha te szuletett nemet munkanelkuli vagy, vagy haztartasbeli, vagy csak ugy erzed hogy jelenleg nincs kedved dolgozni barmilyen oknal fogva, akkor is kell magad utan betegbiztositast fizetned, vagy kell hogy fedezzen egy csaladtagod (pl. ferjed) betegbiztositasa. Ugy tudom ez Mo.on is igy van, muszaj a TB-t fizetni ha Mo.on van bejelentett lakcimed. A bejelentett lakcim nelkul meg hivatalosan semmit nem lehet elintezni, pont ugy mint Nemetorszagban. (Most mar csak arra lennek kivancsi, a nemetek masoltak-e a rendszert a magyarokrol, vagy forditva :))).

**mimi** 2014.12.17. 15:52:16

@Mirjam2:
most már Mo.-n is így van, ha nem fizetsz nincs ellátás, pár éve még alanyi jogon járt.
Szerintem a magyarok koppintottak :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 16:01:33

@labirintus1:

Aminek semmi jelentősége. Nem tudsz "letelepedni", de ott lehetsz az idők végéig... :-)

Amikor Franciaországból kiküldték a bulgáriai cigányokat pár éve, minden önként meg, pénz ellenében. S abba is hagyta a francia kormány az egészet, mikor több cigány aztán visszament, s kiderült, nem utasítható ki az ilyen visszament szmeély sem, mert az "ígéret", hogy elmegy a kapott pénz ellenében nem jelenti azt, hogy később bármikor nem mehet vissza, ugyanis egy EU-állampolgár önként sem mondhat le szabad mozgási jogáról.

Csak azt lehet törvényesen kiutasítani, akit bíróság jogerősen elítélt bűncselekmény miatt és legalább 2 éves börtönbüntetést kapott. Itt is csak addig, míg elévül az illető bűncselekményről kötődő büntett előélet.

Magyarul: haa magyar embert Londonbon elítélik 2 év börtönre 2010-ban, ez azt jelenti, hogy 2014-ben már nem lesz büntett előítéletű, s mehet vissza Angliába, onnan kiutasítani nem lehet.

2014.12.17. 16:05:20

@**mimi**: Haha, kifogtam rajtad, elarultad magad! Minden igazi hazafi tudja hogy a magyar gazdasagi csodat masolja az egesz vilag, igy a nemetek is. Nem forditva.

**mimi** 2014.12.17. 16:07:36

@Mirjam2:
bakker...lebuktam ...nem vagyok igazi hazafi :)))))
:P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.17. 16:22:54

@Hari Seldon 2: Hát ja.
De azért szerintem a magyar világrekord-inflációt nem fogja meghaladni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.17. 16:31:30

Közbe ide hozzánk (Stockholm-külső) télleg beköszöntött a tél.Van vagy igen kemény 3 centi havunk.A fák ágai +2 ujjnyi vastagok, nagyon szépek.Talán hátha lesz mégis fehér kari...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.17. 16:33:07

@Babette .: A féleszűje... :-))) Biztos nem fért volna belülre... :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.17. 16:51:59

bocs az OFF-ért rögtön, de Ausztrához (sem) nagyon tudok hozzászólni

és nem önreklám, csak egy kicsit :) de akit érdekel egy kis indiai utazás esetleg:

davidaroundtheworld.wordpress.com/2014/12/17/tour-de-putri-vol-1-az-arany-haromszog/

labirintus1 2014.12.17. 16:58:25

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem arról van szó, hogy nem lehet kijátszani a szabályokat. Minden szabályt ki lehet játszani.

A vita (főleg Nagy-Britannia kapcsán) valójában arról szól, hogy köteles-e az EU tagállam tűrni, hogy potyautazzanak a szociális rendszerén. A válasz az, hogy nem.

Nyilván el lehet úgy lenni pl. Belgiumban, hogy nincs bankszámlád, nem bérelsz lakást, nem mész orvoshoz, stb. csak elég kényelmetlen. Úgyhogy ezt a megoldást általában az választja, aki valami rosszban sántikál. Annak meg tök mindegy, hogy mik a szabályok.

tableno 2014.12.17. 16:58:45

@Mirjam2: Az új troll amúgy egyáltalán nem új. Quercus döntött úgy, hogy átveszi Hinta elejtett fegyverét a trollkodás frontján.

Igaz Barát 2014.12.17. 17:11:28

@tableno: Bizony. Legalább három nicknéven nyomul de inkább öt, néha még saját magával is szóbaáll. :)

Haibane 2014.12.17. 18:56:18

@poszt:

Nekem 5 évig BVA-nál volt biztosításom, most GKK. Elég durva tud lenni a különbség, pl 2 hétig voltam kórházban és összesen fizettem 30 euró napidíjat nem pedig 12/napot. Fogorvosnál is a GKK kb. a legalapabb dolgokat fizeti csak, komolyabb beavatkozás drága, miközben a BVA sokkal több dologot térít.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 18:56:18

@labirintus1:

Köteles tűrni. Nem lehet EU-állampolgárt diszkriminálni. Erről szól az EU.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 18:56:18

@geegee:

Oroszországot az árfolyam tizedannyira sem érinti, mint Mo-ot, ez az igazság.

A devizahitel pl. szinte teljesen ismeretlen.

Tulajdonképpen az egyetlen terület, ahol ez számít az a nyugati import. Viszont az exporton meg sokszorosan nyer az orosz gazdaság.

Azaz ha megmarad ez a drasztikus árfolyamromlás, az nem fog 10 %-nyit sem rontani az összhelyzeten.

Emellett 2015. január 1-jén lép hatályba a BRIC-megállapodás, melyben a tagállamok egymás között nem fogják használni a dollárt mint elszámolási eszközt.

Tulajdonképpen a mostani árfolyamtámadás is az utolsó összehangolt kétségbeesett akció az USA részéről a BRIC-megállapodás ellen.

Ha nem lenne Oroszországnak atomfegyvere, az USA már nyíltan megtámadta volna. Az iraki háború fő oka is az volt, hogy Szaddám euróban kezdte árulni az olajat. Ugyanez 2 éve Líbiában, a líbiaiak át akartak térni euróelszámolásra.

Csak hát Oroszországot nem lehet megtámadni, mert a támadás után 15 perccel az összes amerikai nagyvárost atomrakéta érné el. (Az amerikai védelmi rendszer pontossága kb. 40 %-os, azaz 10 rakétából 6 átmenne a pajzson.)

A hiába van Oroszországnak csak feleannyi nukleáris rakétája, mint az USA-nak (USA: 6 ezer, Oroszo.: 3 ezer), ennek a 60 %-a bőven elég az egész világ ötszörös megsemmisítésére.

Szóval a Mercedes és a francia sajt drágáb lesz ezentúl Moszkvában, de az orosz gazdaságot ennél nagyobb árfolyamrtomlás sem képes még csak megingatni se, Oroszországnak valódi keményvalutája van: olaj, gáz, arany, gyémánt a nevük.

Valójában éppen az USA inog agyaglábakon, az amerikai dollár ma már a Kínai Nemzeti Banktól függ, a világ dollárkészletének legnagyobb része a kínai állam birtokában van. Ha Kína elkezd akár csak egy kis részétől megszabadulni, másnap 1 euró 2 dollárt fog érni.

petimegmondja 2014.12.17. 19:31:57

@maxval bircaman szerkesztő:

Ennek mi köze Ausztriához?

Jelentkezzen már, aki Birkához szeretne kivándorolni Oroszországba!

Na kopj le suttyó! Senki sem kíváncsi az orosz propagandádra!

petimegmondja 2014.12.17. 19:47:51

@labirintus1:

Nem. Nem lehet megtagadni a letelepedést. Mindenhol ki van adva a hivatalnokoknak (meg egyébként is xenofóbok egytől egyig), hogy hülyítsék a delikvenseket ezzel a hülyeséggel, de ha elolvasod a törvényt és kibogarászod a nyakatekert megfogalmazást, akkor kiderül, hogy nincs is mit megtagadni, mert nem kérvényezel semmit. Közlöd velük, hogy "hahó, itt vagyok, szevasz" és kész. Ők meg ki kell, hogy adják az igazolást.
A törvényben persze mindenhol ott van, hogy a letelepedőnek rendelkeznie kell megfelelő "létfenntartási eszközökkel" (Egsistenzmittel), de sehol egy szó nincs arról, hogy mi van akkor, ha nem rendelkezik ilyennel. Nincs ott feketén-fehéren, hogy mi a szankció, hogy az igazolást a "létfenntartási eszközök" hiányában meg kell tagadni. Nem is lehet ott, mert EXPLICIT tiltja az irányelv.
Az osztrákok úgy oldják meg, hogy ha nincs biztosításod, akkor csak sürgősségi betegellátásban részesülsz és segélyt csak állampolgárok, meg legalább 5 éve letelepedett külföldiek (ill. hozzájuk költöző közvetlen családtagjaik) kaphatnak.
Koldulni törvényileg tilos, tehát vagy dolgozol, vagy ha nagyon gáz van, hajléktalan vagy és éhezel, akkor a karitatív szervezetek segítenek, de az meg nagyon kevéssel több, mint amiben otthon részesülnél hajléktalanként.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.17. 20:14:52

@petimegmondja:

Miért kéne bárhová is kivándorolni?

A célunk az orosz modell elterjesztése egész Európában.

labirintus1 2014.12.17. 20:15:03

@petimegmondja: Szerintem, mi egyszerűen elbeszélünk egymás mellett.

Mit jelent a letelepedés? Nekem nem azt, hogy az utcán pecózok, meg majd a segélyszervezetek ellátnak és nem hagynak meghalni, ha sürgősségi ellátás kell. Ez jó eséllyel szinte bármelyik mérsékelten fejlett országban meg tudnád csinálni, nem kell hozzá EU.

Számomra azt jelenti, hogy aki le van telepedve, annak rendben vannak az iratai, része a TB-nek, legálisan lakik valahol, választhat és választható a helyi választásokon, ha úgy gondolja, akkor törekedhet az állampolgárság megszerzésére, stb.

A gyakorlat viszont az amit én mondok. Ha nem rendezettek a körülményeid nem tudsz iratokhoz, adószámhoz, stb. jutni enélkül meg nem tudsz legálisan munkát vállalni. Ahol én lakom ott is rengeteg román cigány (sőt sajnos mostanában egyre több magyar) koldus van, akiket nem raknak fel az első buszra. De azzal együtt, hogy akár már évek óta itt vannak, nem mondanám, hogy letelepedtek.

Muscari 2014.12.17. 20:45:44

@maxval bircaman szerkesztő: remélem ide Nagy-Britanniába nem értek el. Nem szeretnék egy putyini féldiktatúrában élni :-(

petimegmondja 2014.12.17. 20:54:22

@labirintus1:

A lényeg pont az, hogy nem rakhatnak fel egy buszra.
Ezt a nem EU/EGT állampolgárokkal megtehetik.

A hivatalnokok is úgy értelmezik, hogy ha a 4. hónapban nincs munkád, akkor menj isten hírével a **csába.

A bejelentkezésigazolásnak viszont semmi köze a munkavállalás jogához, a lakcímbejelentéshez, vagy a TB-hez.
Ezekhez a belépésed pillanatától jogod van, noha 3 hónap múlva kell csak bejelentkezned.

Mindez persze a nagy átlagot nem érinti.
Azokat érinti, akik kimentek valakihez, ahol lakhatnak, esetleg egy tál levest is kapnak és bár folyamatosan munkát keresnek, de nem találnak. Őket próbálják rávenni a hazautazásra.
Emellett persze azok az államok szívják a fogukat, ahol alanyi jog a lakhatás és a létminimum. Ausztriában pl. nem. Így itt nincs is sok értelme erőlködni a bejelentkezéssel, mert nem jár érte semmi.

Keleti Szél 2014.12.17. 20:56:58

"Az osztrák nyugdíjhoz legalább 15 év osztrák munkavállalás szükséges. Ha nincs meg ennyi, a magyar éveket is figyelembe veszik, de azok után a magyar szabályok szerint fizetik a nyugdíjat."

Ezt nem igazán tudom értelmezni. Mit jelent az "osztrák nyugdíj"? Eddig úgy tudtam, hogy időarányosan fizetik a nyugdíjat, azaz ha mondjuk 10 évet dolgoztam Ausztriában és 30-at Magyarországon, akkor az osztrák biztosítótól kapok "egynegyed" nyugdíjat, a magyartól meg "háromnegyedet".
(A máshol szerzett éveket figyelembe veszik a számításnál, de nyilván mindkét ország nyugdíjbiztosítója csak a tényleges befizetési időszak után fizet nyugdíjat.)

A cikk szövege viszont mintha azt sugallná, hogy ha csak 10 évet dolgoztam Ausztriában, akkor erre a 10 évre is a "magyar szabályok" szerint fizetik a nyugdíjat, míg ha mondjuk 20 évet dolgoztam, akkor a másik 20-ra is "osztrák szabályok" szerint.

petimegmondja 2014.12.17. 21:13:48

@maxval bircaman szerkesztő:

"A célunk az orosz modell elterjesztése egész Európában."

:))) Ezt már Lenin is megpróbálta '19-ben, majd Sztálin '45-ben.

Mindkettő egy éppen szétvert Európával próbálkozott.
Az első totál bukta, a második közel 40 évig húzta.

Európában kétezer éve vannak társadalmi konfliktusok. Minden egyes hírig után az európai társadalmak léptek egyet a plurális demokrácia felé. Sosem vissza.

Oroszország most tart ott, ahol Európa a '30-as években. Nem úgy néz ki, hogy Európa vissza szeretne térni a klerikális náci diktatúrába, amerre Oroszország éppen halad.
Hiába pénzelitek a nácikat, túl kényelmes az Unió, hogy a többség feladja.

Látod, most is csak épp felmutatták a nádpálcát, Oroszország a porban fetreng vinnyogva. Még hogy csak a francia sajt meg a merci lesz drágább. Az olajért, meg a földgázért is sokkal kevesebbet kap, amitől éppen bedől a költségvetés.

petimegmondja 2014.12.17. 21:17:03

@Keleti Szél:

Nem így van. Ha Ausztriában mész nyugdíjba és megvan a 15 éved Ausztriában, akkor kapod a teljes osztrák nyugdíjat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.17. 21:42:15

@geegee: en most akkor picit irigykedem. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.17. 22:25:24

@petimegmondja: @maxval bircaman szerkesztő: Fiúk, baszki, nemár! Most tényleg muszáj komplett hülyét csinálni magatokból? Ez az "én apukám a legerősebb és simán megveri a te apukádat akár hátrakötött fél kézzel" szint már ovi nagycsoportban is vér ciki, nemhogy meglett férfiak szájából.

Ha két ilyen szuperhatalom egymásnak feszül, akkor annak így is, úgy is mi, közemberek isszuk meg a levét. Lehetsz te párthű kommunista, Lenin mellszoborral az asztalon vagy amcsi zászlóba csomagolt patrióta. Édesmindegy. Se az elzárt élelmiszer ellátást, se a becsapodó repeszeket, se a digitális hadviselést (összeomló banszámlák, blokkolt légi közlekedés, stb.) nem érdekli a politikai beállítottságod. Fájni fog mindenképpen.

Szóval maradjunk annyiban, hogy - függetlenül attól, hogy a barikád melyik oldalán kucorgunk - addig jó, amíg nincs komoly cirkusz. Egyelőre csak kicsit szkanderoznak a fiúk. Reméljük, hogy ez meg is áll ennyiben és mihamarabb rendeződnek a békés(ebb) viszonyok. Valószínű amúgy mert bármelyik oldal is bukik, megint borul a teljes piacgazdaság és a legutóbbi nem volt még annyira régen, hogy megint sorba kéne állni nyitogatni a pofonládát.
Ezt ők is tudják szerencsére. Aztán csak remélhetjük, hogy a "kinek nagyobb a homokozólapátja" erőfitogtatás nem győz a józan ész felett...

Keleti Szél 2014.12.17. 22:40:38

@petimegmondja:

Attól függ, mit értesz "teljes osztrák nyugdíj" alatt. Ha azt, amit akkor kapnál, ha 40 évet ott dolgozol, akkor nem értünk egyet.
Az EU-ban a nyugdíjszámítás az alábbi módon történik:

"A nyugdíj összegének megállapítása

Mindazoknak az uniós országoknak a nyugdíjhatóságai, ahol Ön élete folyamán dolgozott, megvizsgálják, hogy Ön összesen mennyi járulékot fizetett be a helyi nyugdíjrendszerbe, mekkora összegben fizetett járulékot a többi országban, és mennyi ideig dolgozott az érintett országok mindegyikében.

Az ekvivalens uniós nyugdíjmérték

Mindegyik nyugdíjhatóság kiszámítja, mekkora hányadot kell fizetnie az Önnek folyósítandó nyugdíjból. Ennek során a hatóságok az uniós országokban teljesített összes időszakot figyelembe veszik.

A hatóság összeadja az uniós országokban teljesített időszakokat, és kiszámítja, mekkora nyugdíjat kellene Önnek folyósítania abban az esetben, ha Ön egész idő alatt a hatóság helye szerinti ország nyugdíjbiztosítási rendszerébe fizetett volna járulékot (az így kiszámított összeget nevezzük elméleti összegnek).

Ezt követően az elméleti összeget kiigazítja azzal arányosan, hogy Ön ténylegesen mennyi ideig volt biztosítva az adott országban (ez a kiigazított összeg az ún. arányos ellátás).
A nemzeti nyugdíjmérték

Ha Ön - a más országokban esetlegesen teljesített időszakoktól függetlenül - teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy az adott ország nyugdíjrendszeréből nemzeti nyugellátásban részesüljön, a nyugdíjhatóság ennek a nemzeti nyugdíjnak (más néven az ún. független ellátásnak) az összegét is kiszámítja.

Eredmény

Az adott uniós ország nemzeti nyugdíjhatósága ezt követően összehasonlítja az arányos ellátást és a független ellátást, és a kettő közül azt az összeget folyósítja majd Önnek nyugdíjként, amelyik magasabb.

Konkrét eset

Rosa 20 évig Franciaországban, 10 évig pedig Spanyolországban dolgozott.

Mindkét ország 15 éves minimális szolgálati időt szab feltételül a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez. Mindkét ország ki fogja számítani a Rosának járó nyugdíj összegét:

A francia hatóság két kalkulációt végez el:

Egyfelől kiszámítja, mekkora nemzeti nyugdíj (független ellátás) járna Rosának az után a 20 év után, melynek során a hölgy Franciaországban dolgozott - a példa kedvéért legyen ez az összeg havi 800 euró.
Másfelől kiszámítja, mekkora az az elméleti összeg, amelyre Rosa akkor lenne jogosult, ha az egész idő alatt, azaz 30 éven keresztül végig Franciaországban dolgozott volna - tegyük fel, hogy ez az összeg havi 1500 eurót tesz ki. Ezt követően a hatóság meghatározza az arányos ellátás összegét, vagyis az elméleti összeget kiigazítja annak megfelelően, hogy Rosa ténylegesen hány évet dolgozott le Franciaországban - ez 20 x 1500 euró (a franciaországi évek alapján), azaz 30 000 euró, amit el kell osztani az összes év számával, vagyis 30-cal. Az így kapott összeg havi 1000 euró.

Rosa a két összeg - a 800 és az 1000 euró - közül a magasabbat, azaz havi 1000 euró összegű nyugdíjat jogosult kézhez kapni Franciaországtól.

A spanyol hatóság nem számítja majd ki a nemzeti nyugdíj összegét, mert Rosa az előírt minimális szolgálati időnél kevesebb ideig dolgozott Spanyolországban, hanem csak az ekvivalens uniós nyugdíjmértéket számítja ki. Ehhez első lépésben meghatározza az elméleti összeget, amelyre Rosa akkor lenne jogosult, ha egész idő alatt, azaz 30 éven keresztül végig Spanyolországban dolgozott volna - tegyük fel, hogy ez az összeg havi 1200 eurót tesz ki.

Ezt követően a hatóság kiszámítja az arányos ellátás összegét, vagyis az elméleti összeget kiigazítja annak megfelelően, hogy Rosa ténylegesen hány évet dolgozott le Spanyolországban - ez 10 x 1200 euró (a spanyolországi évek alapján), azaz 12 000 euró, amit el kell osztani az összes év számával, vagyis 30-cal. Az így kapott összeg havi 400 euró.

A két ország tehát együttesen havi 1400 euró összegű nyugdíjat folyósít majd Rosának."
europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

Hari Seldon 2 2014.12.17. 23:19:09

@maxval bircaman szerkesztő:
Megint jössz ezzel a hülyeséggel, hogy az "oroszok legyőzhetetlenek" mantrával. nem unod? Most fekszik kis a medve.

Ekkora baromság, már ne haragudj:
"Tulajdonképpen az egyetlen terület, ahol ez számít az a nyugati import. Viszont az exporton meg sokszorosan nyer az orosz gazdaság."
Mit exportálnak? Olajon kívül semmit. Minek ment le az ára? Az olajnak? Á, hagyjuk. "harmadik Róma" Hogy klasszikust idézzek: Ló*t mama"

"Csak hát Oroszországot nem lehet megtámadni, mert a támadás után 15 perccel az összes amerikai nagyvárost atomrakéta érné el. (Az amerikai védelmi rendszer pontossága kb. 40 %-os, azaz 10 rakétából 6 átmenne a pajzson.)"

És az orosz rakéták hadrafoghatósága mennyi?
A "híres hadiipar" az embargók miatt áll.
Hadihajót is tőlünk kell venniük... Persze nem biztos hogy megkapják a Mistralokat. - A híres hadiipar. Mi is sz*rrá vernénk őket, ha arra kerülne a sor, nemhogy az USA.
Na hiszen.

Az olajiparba az EMBARGÓK miatt nem kerül be új technológia. Tudod NYUGATI.

Az olaj ára pedig még egy ideig lefelé fog menni. Tudod miért? - Gőzöd sincs. Megmondom: Azért mert az olajiparban az utóbbi időben annyi új feltárás történt, ami PÉNZBE került. Befektetésbe. Ezeket a mezőket most tárják fel.
A befektetőknek pedig muszáj akár olcsóbban is adni, mert még az a pénz se jön vissza, amit beleinvesztáltak.
Most fognak az újabb kutatások leállni. Ami azt jelenti, hogy 3-5 év múlva kezd a kitermelés üteme csökkenni.

Süket szöveg a kínai panda majd jól összefog az orosz medvével, és jól lenyomják az USA-t.
Megint csak a klasszikust kéne idéznem.
Kínának nem érdeke, hogy a legfőbb paca bedőljön. Neki 1 milliárd embert kell etetnie. Tudod mi lenne, ha az USA nem venné a Kínai árut? A növekedés megszűnne, azonnal 50 millió munkanélküli Kínában. Éhséglázadások azonnal. Egy növekedéshez szokott társadalom fellázadna.
Áh fel sem fogod, hogy a világgazdaságot a vevők irányítják, nem az eladók.
Az meg baromság, hogy ha majd Kína teríti az USA papírokat.
Áh, megint nem gondolkodsz. Csak a hülye Amerika ellenes panelt nyomod.
Aztán kinek tudná eladni Kína az USA papírokat? Belegondoltál? Áh dehogy. Megmondom: Senkinek. Mert senkinek nincs rá pénze. Az csak egy jól megcsinált átverés volt.
Piacra dobja a felét? Nem ellensége magának, hogy egyből a papírok a felére essenek le.

Na, most jól felhúztam magam így késő este, de már a sok baromság után csak nem bírtam kihagyni.

Hari Seldon 2 2014.12.17. 23:30:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Elvileg igazad van, de most már én nagyon felhúztam magam ezen a nagy orosz ajnározáson. (meg az áttételes nyugat ekézésen)
Úgyhogy mára elhajtottam. Időnként nagyon felbosszant a hülye paneljeivel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.17. 23:52:40

@Hari Seldon 2: Ugyanmár, ez csak 1 blog. Az egész internet nem ér annyit hogy bárki is idegesítse magát miatta. Sajnos itt néha előfordul, hogy páran túlságosan komolyan veszik ezt a virtuális homokozót. :) Tölts egy pohár jó vöröset aztán nyomd ki azt a (sz)ámítógépet. :)

"Az olaj ára pedig még egy ideig lefelé fog menni. Tudod miért? - Gőzöd sincs. Megmondom: Azért mert az olajiparban az utóbbi időben annyi új feltárás történt, ami PÉNZBE került. Befektetésbe. Ezeket a mezőket most tárják fel.
A befektetőknek pedig muszáj akár olcsóbban is adni, mert még az a pénz se jön vissza, amit beleinvesztáltak.
Most fognak az újabb kutatások leállni. Ami azt jelenti, hogy 3-5 év múlva kezd a kitermelés üteme csökkenni."

A könyvet, amiben ezt írták meg nyugodtan tedd be egy billegő asztalláb alá. Már bocs, hogy ezt mondom, de ez nem így működik. :)

Keleti Szél 2014.12.18. 00:40:30

A három hónapon túli tartozkodással kapcsolatban szerintem sok téves elképzelés fogalmazódott ma meg. Nem igaz az, hogy EU-s állam polgáraként feltétel nélkül lehet bárhol az EU területén legálisan tartózkodni. Ha valaki sem nem dolgozik, sem nem tanul, sem nem tudja igazolni, hogy van elég pénze a megélhetéshez, valamint betegségbiztosítása, akkor bizony kiutasíthatják bármelyik EU-s országból.

"Az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve (2004. április 29.) az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról" alapozza meg azokat a követelményeket, amiket az osztrák jog támaszt a 3 hónapon túl az országban tartozkodni kívánó EU-polgárokkal szemben:

"A három hónapnál hosszabb tartózkodásra való jogra továbbra is meghatározott feltételek érvényesek. A kérelmezőnek teljesítenie kell a következő feltételek egyikét:

Gazdasági tevékenységet folytat (munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként).
Elegendő forrásokkal és egészségbiztosítással rendelkezik, hogy ne jelentsen terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodási ideje alatt. A tagállamok nem határozhatnak meg olyan konkrét összeget, amelyet „elegendő forrásnak” tekintenek, hanem figyelembe kell venniük az érintett személy személyes körülményeit.
Szakképzésben vesz részt hallgatóként, és elegendő forrásokkal és egészségbiztosítással rendelkezik, hogy ne jelentsen terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodási ideje alatt.
Olyan uniós polgár családtagja, aki a fenti kategóriák egyikébe tartozik."

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=URISERV:l33152&rid=1
németül: Richtlinie 2004/38/EG (Freizügigkeitsrichtlinie)
angolul: The Free Movement of Citizens Directive 2004/38/EC

****************
A korábban idézett 49. cikk a tárgyalt téma szempontjából irreleváns. A cikk angol nyelvű változatából világosan kiderül, hogy az nem a polgárok letelepedéséről szól, hanem a vállalkozás szabadságát kívánja akadálytalanná tenni. (Úgy tűnik, nem volt a helyzet magaslatán a joganyagot magyarra átültető hivatalnok.)

"Article 49 (ex Article 43 TEC)

Within the framework of the provisions set out below, restrictions on the freedom of establishment of nationals of a Member State in the territory of another Member State shall be prohibited. Such prohibition shall also apply to restrictions on the setting-up of agencies, branches or subsidiaries by nationals of any Member State established in the territory of any Member State.

Freedom of establishment shall include the right to take up and pursue activities as self-employed persons and to set up and manage undertakings, in particular companies or firms within the meaning of the second paragraph of Article 54, under the conditions laid down for its own nationals by the law of the country where such establishment is effected, subject to the provisions of the Chapter relating to capital."
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:12008E049:en:HTML

petimegmondja 2014.12.18. 00:48:04

@Hari Seldon 2:

Kár felhúznod magad. Ez a Birka, csak egy ruszki propagandista.
Vicces, hogy az orosz külügy gondolkodásmódja semmit sem változott a '80-as évek óta.
Eszembe juttatja, ahogy a bagótól sárga ujjú, vodkától büdös, zsíros hajú KGB-s győzködött '86-ban, kimondottan elfogadható magyarsággal Berlinben arról, hogy a Szovjetunió örökké fenn fog állni és az NSZK népe tíz éven belül tüntetéseken fogja követelni, hogy csatlakozhasson az NDK-hoz. Kérdezem, járt már Ny-Berlinben? - Naponta átjárok! - Látta itt mit lehet kapni a boltokban és hogy élnek az emberek? - Minden rendben!
Hát, mondom, akkor más bolygón élünk, maga meg én.
(Mondjuk hála a peresztrojkának este elengedtek.)

Az is próbált vicces lenni, meg látszott rajta, hogy még a vodka gőzén is átüt a rideg valóság, de erre a propagandaszövegre volt kondicionálva, mint most ez a félművelt hülye Birka is.

yuyudo 2014.12.18. 00:56:27

@Babette .: Letöltöttem az Adobe Acrobat XI Proba verziót. Ebben van lehetőség hogy a jelszavas pdf. fájlt megnyisd mint pdf szerkesztés,,majd elmented mentés másként ...word doksiként,,,

A próbaverziot 30napig lehet használni,,,, nekem nagyon bejott :-)

Keleti Szél 2014.12.18. 00:56:42

Tévedés az is, hogy a tagállamok ne tudhatnák, kik tartózkodnak az országban. Az EU-jog szerint lehetőségük van előírni a bejelentkezési kötelezettséget, ahogy ezt Ausztria a mai napig meg is teszi. Németországban ha jól tudom pár éve törölték el. Lehet, hogy Ausztria "elmaradott" a végtelen, korláttalan szabadság bevezetésében, de az se kizárt, hogy rövidesen a többiek is visszafordulnak az elmaradottság irányába... :)

Ellenőrizhetetlen? Lehet, hogy sokan megússzák, ha elmulasztják a bejelentkezést, de egy csomó dolog ehhez van kötve, azaz érdekelt vagy benne, hogy ne mulaszd el. Ausztriában pl. úgy tudom, nem kapsz juttatásokat, ha nem tudod igazolni, hogy jogszerűen tartózkodsz az országban x ideje.

montroyal ( CAN qc) 2014.12.18. 01:01:48

@Hari Seldon 2: @petimegmondja:

regi tortenet meg az atkosbol egy tanult egyetemista rokon erkezett Canadaba a nagybacsijahoz(baratom ) latogatoba .. a nagybacsi biszken mutogatta a nagy eleliszer boltokat megrakodva szebnel szebb arukkal husok gyumolcsok stb (Mo-on banant is csak pult alatt lattak ritkan)

- na , mit szolt mennyi szep finom dolog van itt - kerdi a nagybacsi
- mire a magyar egyetemista rokon
- tudom tanultuk hogy a dolgozok ki vannak zsakmanyolva nem tudjak megvenni , biztos azert gyulemlik fel itt annyira az aru ...

no comment ...

petimegmondja 2014.12.18. 01:17:36

@Keleti Szél:

Követelmények vannak, de sehol sincs szó kiutasításról. 20x idézheted mindenféle nyelven az irányelv összes cikkelyét, kiutasítás a követelmények nem teljesítésének esetére nincsen benne.

Ha belegondolsz, Schengenen belül lehetetlen ellenőrizni, hogy ki mikor jött, meddig maradt, mikor ment el, majd jött vissza.

Az irányelvben csak az igazolás kiadásáról van szó, amit 3 hónap után igényelhetsz.

A legviccesebb:
"7. cikk

Tartózkodás joga három hónapot meghaladóan

(1) Valamennyi uniós polgárt megilleti a tartózkodás joga egy másik tagállam területén három hónapot meghaladó időtartamra, ha:
b) elegendő forrásokkal rendelkeznek önmaguk és családtagjaik számára ahhoz, hogy ne jelentsenek indokolatlan terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodásuk időtartama alatt, és a fogadó tagállamban teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek
- a 7. cikk (1) bekezdése b) pontjának hatálya alá tartozó uniós polgároktól érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél bemutatása, valamint annak bizonyítéka, hogy megfelelnek az említett rendelkezésben meghatározott feltételeknek,

(4) A tagállamok nem határozhatnak meg olyan konkrét összeget, amelyet "elegendő forrásnak" tekintenek, hanem figyelembe kell venniük az érintett személy személyes körülményeit.

(1) Az uniós polgárok és családtagjaik mindaddig rendelkeznek a 6. cikkben előírt tartózkodási joggal, amíg nem jelentenek indokolatlan terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére.

(3) A kiutasítási intézkedés nem lehet automatikus következménye annak, hogy az uniós polgár vagy családtagjai igénybe veszik a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerét.

b) az uniós polgár álláskeresés végett utazott be a fogadó tagállam területére. Ebben az esetben az uniós polgár és családtagjai mindaddig nem utasíthatók ki, amíg az uniós polgár bizonyítani tudja, hogy állást keres, és tényleges esélye van a foglalkoztatásra.

petimegmondja 2014.12.18. 01:21:22

@Keleti Szél:

"Ausztriában pl. úgy tudom, nem kapsz juttatásokat, ha nem tudod igazolni, hogy jogszerűen tartózkodsz az országban x ideje."

Egyedül szociális segélyt nem kaphatsz.

Se az adóhatóság, se a TB, se más soha nem volt kíváncsi a bejelentkezés igazolására.
Kizárólag a lakcímbejelentőt kérték.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 06:48:28

@Hari Seldon 2:

KÍna érdeke Amerika fenntartása még kb. 20-25 évig, ez tény.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 06:49:08

@petimegmondja:

Más a helyzet jelenleg.

A választás hamarosan az fasizálódó liberalizmus, az iszlám állam, s Putyin között lesz,

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 07:24:54

@maxval bircaman szerkesztő: Az a baj, hogy hiába mondasz néha érdekes dolgokat, amikor idedobod hogy Oroszországban nincs még fél diktatúra sem, akkor minden egyes szavad teljesen hiteltelenné válik.
Tényleg nem értem mi szükség van erre az elvakultságra. Minden egyes nemzetközi kategorizáló felmérés Oroszországot az "autoriter" kategóriába teszi, ami pontosan a puha-/fél-diktatúra kategóriája. Hagyne linkeljem ide az összeset...
Szóval az a helyzet, hogy ha a segged a földhez vered is és mondogatod megállás nélkül, hogy az ég zöld, akkor is fogja tudni mindenki hogy az ég kék. Kár a gőzért. Még ha nem is javítanak ki nap nap után mert már megtauilták, hogy tök fölösleges veled bármiről is vitázni mert nem lehet. Olyan vitapartner vagy mint egy durcás 7 éves gyerek. Nem is tudom én miért kezdtem ebbe bele... gondolom csak nincs kedvem munkába menni ezen a hideg nyirkos hajnali időpontban. :)

2014.12.18. 07:51:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: +1. Nekem mar se idom, se kedvem ezekre reagalni, meg viccesen sem, de a hallgatas ebben az esetben egyertelmuen nem az egyetertes jele :). Pedig kar, nem szivesen szurom Bircat, mert sok erdekes dolgot is szokott irni, de faraszto ez a haldoklo Nyugat mantra. Egyebkent ha a fenti harom lehetoseg kozul kene valasztanom, akkor gondolkodas nelkul a 'fasizalodo liberalizmust' valasztanam, semmikeppen nem Putyint, az iszlam allamrol nem is beszelve. Bircanak jo emlekei vannak a szovjet rendszerrol mert akkor volt gyerek / fiatal es mivel a csaladja kiveteles helyzetben volt, 'egzotikus' helyeken eltek, jo eletszinvonalon, kesobb meg kevesbe izgalmasan alakult az elete, ertheto hogy nosztalgiaval tekint vissza a regi szep idokre illetve tudat alatt visszakivanja oket. Sokunknak kevesbe pozitiv emlekeink vannak a Szovjetuniorol...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 08:40:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Definiáld mit jelent a diktatúra szó!

Szerintem a diktatúra jellemzői:
- a hatalom nem vátható le,
- a hatalom nem a népszuverenitásból eredeztetik,
- nincs jogállamiság,
- nem biztosítottak az emberi és polgári jogok.

Azaz Oroszország NEM diktatúra.

Hari Seldon 2 2014.12.18. 09:09:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"A könyvet, amiben ezt írták meg nyugodtan tedd be egy billegő asztalláb alá. Már bocs, hogy ezt mondom, de ez nem így működik. :) "

Ha-ha.
Onnan vettem ki. Most rakjam vissza oda? Ott tök jól működött.
De komolya fordítva aszót. Te alternatív - megújuló energiába utazol". Ehhez te értesz jól. Szóval nem akarok a jövő energiaforrásairól veled vitatkozni.
Annyit jegyzek meg,hogy ha egyértelműen jobb lesz a pénzügyi megtérülése a megújulónak, (TÁMOGATÁSOK NÉLKÜL!) vagyis lényegében hatékonyabb lesz, akkor nyilván átveszi az uralmat.

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy te mint iparági mikorra saccolod?
Mármint lényegi áttörést. (most nem arról beszélek, hogy PR-ként egy egy ország 5-10%-ban rááll a zöld energiára, amit viszont a kormányok támogatnak)

Hari Seldon 2 2014.12.18. 09:16:06

@maxval bircaman szerkesztő:
Mert a Putyini rendszer leváltható demokratikusan?

Ne kezdj el jogászkodni, az a maffiapártnak a szokása.
(Ne gyere azzal a süketeléssel, hogy vannak választások.
Aztán hogy milyen és mennyire lejt a pálya az szerinted mindegy egy demokráciában? A demokrácia attól demokrácia, hogy a pálya senkinek nem lejt (nagyon) )
Ez persze így nincs benne a definícióba, hiszen akik használják természetesnek veszik. Az oroszoknál így van?

Most megint klasszikust idézzek?
Majd szépen átadja egy padawanjának a hatalmat úgy 10 év múlva.

Hari Seldon 2 2014.12.18. 09:25:09

@maxval bircaman szerkesztő:
Nagyon fordítva ülsz a lovon.
Kína mint "kereskedő nép" érdekelt a szabad világkereskedelemben.
Különben, hogy tudná azt a rengeteg árú teríteni? És hova? Ha kidől az USA, hova exportálja a sok tabletet Kína? Nigériába? Ezt ki pótloja bármikor?

USA érdekelt a szabad világkereskedelemben, mert így tudja többek között vásárlásaival irányítani.

Aki "önellátásra rendezkedik be" az lemarad. Egyszerűen a hatékonysága nem lesz meg a cégeinek, hiszen nem kell egy globális világpiacon versenyezniük.
Lehet sorolni ezer példát a történelemben a bezárkózott társadalmak összeomlására, és a "kereskedelemből" élő népek fölényére.

Oroszok majd "önnellátnak", meg "kibírnak mindent". Hát persze. - Aztán az olaj mellett majd sütögetik a cipőtalpat vacsorára.

2014.12.18. 09:30:38

@maxval bircaman szerkesztő: Hat pont ez a negy dolog jellemzo Oroszorszagra. Lehet hogy papiron nem, de gyakorlatilag igen. Tudom hogy teged nem zavar a 'buziveres' peldaul, de sokan ugy latjuk hogy az emberi es polgari jogok nem biztositottak Oroszorszagban, a hatalmat nem lehet levaltani, nincs jogallamisag, stb. En nem szeretnek ilyen rendszerben elni, ha mar valasztani kell, akkor mar sokkal inkabb az altalad 'liberalis fasizmusnak' nevezett dolog, barmi is legyen az.

Mr Long 2014.12.18. 09:37:21

@Hari Seldon 2: Hehe, eddig tartott a zold energia :) Lett olcso olaj, egybol csokkent az erdeklodes utana. Egesz egyszeruen tul draga es a "nyeresege" ketsegesen forintosithato/fontosithato/dollarosithato/rubelesitheto, bocsi, az utolsot tul sokszor kellene kiszamolni mostanaban. :)
A problema vele az, hogy nyomatjak a vilagos es sotetzoldek a mantrat, hogy ez kell nekunk, de a sotetzoldek egybol beleallnak, ha villamosipari szakemberek elmondjak, hogy akkor miket kellene meg csinalni, hpgy jo legyen. Lasd a magyar szivattyus-tarozos vizieromu probalkozasok. At kellene alakitani az egesz termelesi szerkezetet, gondolom el tudod kepzelni nem ket forintrol van most szo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.18. 10:17:31

@Keleti Szél:
1. az EUMSZ 49. cikke nem irreleváns. az EUMSZ az Unió alapszerződése, mely kötelező, elsődleges és közvetlenül alkalmazandó. ez az alapja mindennek (mint itthon az Alaptörvény)
az a valami, amit 49. cikk kapcsán belinkeltél, azt nem tudom, hogyan jön ide.
ez az EUMSZ hivatalos magyar szövege:
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=HU

2. eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=URISERV:l33152&rid=1
ezt te linkelted, de elolvastad-e?
" A fogadó tagállam közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból kiutasíthatja az uniós polgárokat, illetve családtagjaikat a saját területéről. A kiutasítási határozat alapjául semmilyen esetben sem szolgálhatnak gazdasági okok."

3. a másik, amit idéztél:
europa.eu/legislation_summaries/internal_market/living_and_working_in_the_internal_market/l33152_hu.htm
"A tartózkodás joga három hónapot meghaladóan

A három hónapnál hosszabb tartózkodásra való jogra továbbra is meghatározott feltételek érvényesek. A kérelmezőnek teljesítenie kell a következő feltételek egyikét:

Gazdasági tevékenységet folytat (munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként).
Elegendő forrásokkal (DA) (DE) (EL) (EN) (ES) (FR) (IT) (NL) (PT) (FI) (SV) és egészségbiztosítással rendelkezik, hogy ne jelentsen terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodási ideje alatt. A tagállamok nem határozhatnak meg olyan konkrét összeget, amelyet „elegendő forrásnak” tekintenek, hanem figyelembe kell venniük az érintett személy személyes körülményeit.
Szakképzésben vesz részt hallgatóként, és elegendő forrásokkal és egészségbiztosítással rendelkezik, hogy ne jelentsen terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodási ideje alatt.
Olyan uniós polgár családtagja, aki a fenti kategóriák egyikébe tartozik.
Az uniós polgároknak nem kell tartózkodási engedélyt kérniük."

ha figyelmesen elolvasod, ki fog derülni számodra, hogy a feltételek a kérelmezőre vonatkoznak.
eus tagállami állampolgárnak viszont NEM kell kérelmeznie, tehát a feltételek harmadik ország állampolgáraira vonatkznak

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 10:28:23

@Hari Seldon 2:

Többen szavaznak más pártra, s vége a putyini rendszernek. Ez a demokrácia.

Oroszországban jelenleg 4 fő politikai irányzat van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 10:28:23

@Mirjam2: @Hari Seldon 2:

Többen szavaznak más pártra, s vége a putyini rendszernek. Ez a demokrácia.

Oroszországban jelenleg 4 fő politikai irányzat van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 10:54:03

@maxval bircaman szerkesztő: Definiálja az, akinek ez a dolga. Veled ellentétben nekem nincs időm egész nap kommentelgetni.

Parancsolj: en.m.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Gondolom a google is tud segíteni.
Várj, kitalálom. "Ez nem ellenérv", ez szokott lenni a cáfolatod, amikor végleg sarokba szorítanak a tényekkel. Bocs, de erre nincs időm.

@Hari Seldon 2: Bocs, lehet félreértettél. Én nem az olajiparról beszélek. Csak azt mondtam, hogy az olaj árának a változása nem ettől függ és a mezőfejlesztés sem egészen így megy. Kifejteném (mert imádok erről beszélni :)), de inkább mégse mert a kutyát sem érdekelné itt. :)

Amúgy nem tartom magam kimondottan "megújulós mérnöknek". Ha így lenne, akkor nem tanulnék olajmérnöknek a szabadidőmben. :) Inkább összességében igyekszem képben lenni az energiapiaccal. Nem gondolom, hogy létezik "jó" és "rossz" energiaforrás. Egyedi esetek vannak, különféle változó szempontokkal.

Összességében még sokáig a szénhidrogén lesz az elsődleges energiaforrásunk. És bizonyos keretek között tartva nincs ezzel semmi baj. Ugyanakkor nem rossz dolog hosszú távon törekedni a megújulókra. Nem csak azért mert zöld, hanem azért is mert más fajta. Az energia az hasonlít a befektetési piacra. Érdemes a portfóliót diverzifikálni hogy porlasszuk a kockázatot. Mert ha pl. csupa kombi erőmüved van és valamikor a jövőben mondjuk az OPEC megint csinál egy kis cirkuszt és elszáll az olaj/gáz ára, akkor bajban leszel. Ugyanígy veszélyes tud lenni ha tételezzük fel csak napkollektorod van

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 11:05:40

@Hari Seldon 2: Nem engedte befejezni ez a kutyaütő blog.hu.

Szóval ugyanígy veszélyes tud lenni, ha csak napenergiát használsz és semmi mást mert egy esetleg vulkánkitörés hetekre sötétet tud csinálni és akkor mihez kezdesz?

Szóval az egészséges összeállitás az valamiféle kombinációja a különféle energiaforrásoknak.
Van 1-2 ország, ahol viszonylag biztonságosan el lehet menni szinte 100%-ban 1 energiaforrás irányába (pl. Norvégia, Izland, stb.), de ez ritka. Ezek általában különleges természeti adottságokkkal rendelkező országok. Többynire érdemes diverzifikálni. A keverékre pedig nincsen "one fit for all" válasz. Minden ország helyzete más és eltérő mix az előnyös számukra. Többek közt az éppen aktuális árfolyamok is erőteljesen beleugatnak ebbe. :) Most pl. jópár megújuló nem versenyképes a kombi erőművekkel ilyen alacsony olaj/gáz árak mellett.

Ugyanakkor ez a jelenlegi helyzet és a távoli jövőben el fogjuk érni azt a pontot, amikor már nem tudunk majd gazdaságosan szénhidrogént kitermelni. Hangsúlyozom, távoli jövő. Ezért alpvetően szépen lassan, de növelni kell a megujulókat is. De ahogy mondtam, ezeket is érdemes (ahol lehet) kombinálni. Szél, nap, geotermikus, biomassza, hullám, ár-apály vegyesen.

Könyveket lehetne ezzel megtölteni amúgy, de én most abbahagyom. :)

Amúgy igaz, hogy jelenleg megújulóval dolgozom, de biomassszával. Az egy egészen olcsó es elterjedt formája a megújulóknak. Nem annyira veszélyezteti az olcsó olaj. Meghát annyi megrendelésünk van hogy én már rendesen örülnék egy kis visszaesésnek. :D

petimegmondja 2014.12.18. 11:06:05

@maxval bircaman szerkesztő:

Te Birka, meséld már el milyen az, amikor a liberalizmus fasizálódik!

"A fasizmus legfontosabb jellemzői: az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái. A fasiszták célja az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítése a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával."

A liberalizmust meg főleg ez foglalja össze:
„Amit az egyes egyének saját erejükből és képességeik révén meg tudnak valósítani, azt hatáskörükből kivenni, és a közösségre bízni tilos: Éppen így mindazt, amit egy kisebb és alacsonyabb szinten szerveződött közösség képes végrehajtani és ellátni, egy nagyobb és magasabb szinten szerveződött társulásra áthárítani - jogszerűtlenség, és egyúttal súlyos bűn, a társadalom helyes rendjének fölforgatása, mivel minden társadalmi tevékenység lényegénél és benne rejlő erejénél fogva segíteni - szubszidiálni - köteles a társadalmi egész egyes részeit, ellenben soha nem szabad bomlasztania vagy bekebeleznie azokat.”

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 11:41:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A demokrácia index nem a demokráciát, hanem a LIBERÁLIS demokráciát méri.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 11:51:54

@maxval bircaman szerkesztő: Az, hát! :D Mondom, teljesen fölösleges veled vitázni. :D

Én vagyok a hülye, hogy már megint leálltam egy trollal... nekem nincs erre időm. Tudod mit? Ügyes vagy birca, jó birca, szépen csináltad. Buksisimi.

petimegmondja 2014.12.18. 12:03:41

@maxval bircaman szerkesztő:

"nem a demokráciát, hanem a LIBERÁLIS demokráciát'

Te Birka, milyen a nem liberális demokrácia?

Népi? Mert az valójában diktatúra.

petimegmondja 2014.12.18. 12:04:58

@maxval bircaman szerkesztő:

Olvassa a Te blogodat akinek hét anyja van.

Inkább majd írd le, ha lesz időd.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 13:12:20

@petimegmondja:

Ez liberális kirekesztő elmélet.

A demokrácia jelentése: népszuverenitás. A nép maga választja meg vezetőit.

Ennek alrésze a liberális demokrácia.

De lehet más demokrácia is. Pl. katonai demokrácia, ill. nem-liberális demokrácia.

petimegmondja 2014.12.18. 15:04:21

@maxval bircaman szerkesztő:

Ezt is rosszul tudod:

A demokrácia görög eredetű szó, a démosz (nép) és kratein (uralom) szavakból jött létre. Jelentése: népuralom.

Pontosan mi a kirekesztő a liberalizmusban? Mit/kit rekeszt ki?

"katonai demokrácia" :)))) Az meg mi a **ar??? Katonai diktatúráról már hallottam...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 15:10:34

@Mr Long (UK): Nem először történik ilyen és nem is utoljára. Év elején US meg az OPEC is öntötte az olajat a piacra. Más-más indok miatt, de együtt belementek egy "ki bírja tovább a víz alatt levegő nélkül" játékba. Hosszú távon mindkettejüknek az a jó, ha visszamegy az olaj ára. Most még gondolom esik egy darabig, aztán majd elindul felfelé.

Az olaj árának van egy természetes hullámzása (szívesen leírom miért, de nem hiszem, hogy érdekel). Annyi történt, hogy most pont a lejtőhöz érve politikailag lökött rajta egy nagyot US meg az OPEC. Más-más okból, de a végeredmény ugyanaz. Ez majd megfeneklik nemsokára és indul felfelé. Ez a rendje. Már csak azért is mert azok a mezőfejlesztések, amiket most befagyasztanak az bizony hiányozni fog a jövőben a piacról. Másrészt meg azért is mert az OPEC-nek és US-nek is az érdeke a magas olajár. Arról nem beszélve, hogy azért ez az OPEC-en belül is csinál nem kevés feszültséget mert Venezuelát például nagyon megviseli a mostani helyzet mert még nincs akkora tartaléka, mint a közel-keleti OPEC tagoknak. Már pedig a többi tag nyilván nem akarhatja, hogy a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező ország kilépjen a dream-teamből. Szóval ideig-óráig vissza tudják tartani a lélegzetüket, de ez az ár nem fog ezen a szinten stabilizálódni. Ha megnézed a múltbéli grafikonokat láthatod, hogy vannak kisebb-nagyobb kilengések a lassan és egyenletesen növekvő trendhez képest, de ezek többnyire kevesebb mint 1 évig tartanak. Szóval ha kell az olcsó benya, akkor még jövő év elején tegyél egy tartálykocsit az udvarra és vedd tele mert nem lesz mindig ilyen olcsó. :)

A cikk is írja, hogy az operátorok fel vannak erre készülve. Ezért is alkalmaznak kiugróan nagy arányban contractorokat. Ezek a contractorok most melóznak Dél-Amerikában, Közel-Keleten pár hónapig (ahol alacsonyabb ár mellett is megéria mezőfejlesztés), aztán majd jönnek vissza, ahogy elindul az ár felfelé.

Ettől még korai lenne temetni az olajipart. Az Északi-tenger annyiban különleges, hogy a speciális feltételek miatt itt csak drágább olajár mellett éri meg a mezőfejlesztés. Ilyenkor az uborkaszezonba jön a takarékláng és kivárnak.

Én nem stresszelek emiatt. Legalább majd ha kezdem a pályafutásom 1-2 év múlva, pont a legjobbkor, a felszálló ágba fogok kezdeni remélhetőleg. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 15:12:40

@maxval bircaman szerkesztő: Szerinted. Érdekes módon mindenkivel tudok vitázni ezen a blogon. Nagyon sok emberrel nem egyezik a véleményünk, diggertől kezdve Mirjamon egészen Zoliig. Egyedül veled nem lehet. De hagyjuk is szerintem mert ez nem vezet sehová sem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.18. 15:23:32

@Mr Long (UK): Jah, és ha én most a házidat csináltam meg ezzel a kimerítő kisdisszertációval, amit neked már csak le kell fordítanod, akkor minimum egy 6-os pakk Peronival jössz nekem! :D

2014.12.18. 15:24:55

@petimegmondja: '"katonai demokrácia"

Ez engem is erdekel, igy betettem Google-be hogy 'military democracy'. A kovetkezo eredmenyt talaltam, idezem:

'Warning! The following article is from The Great Soviet Encyclopedia (1979). It might be outdated or ideologically biased.'

encyclopedia2.thefreedictionary.com/Military+Democracy

2014.12.18. 15:27:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Koszi hogy leirtad, mar egy ideje probalom felfogni hogy mirol szol az 'olajvalsag', most valamivel jobban ertem.

Mr Long 2014.12.18. 15:58:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: :0 barcsak azzal kellene foglalkoznom. Inkabb az angolok szakmai alkalmatlansagan gondolkozom. Ezeket tenyleg leultetem magyarokkkal, mert nem tudom hol vannak hulyebbek... :D Az egy dolog, hogy nem ertenek hozza, de meg felelotlenek is. Szerintem ez nemzeti vonas, mert nem kell ertened itt hozza, hogy beleugass.

Mr Long 2014.12.18. 15:59:54

@petimegmondja: "Mit/kit rekeszt ki?" Azt rekeszti ki a liberalizmus, aki nem ert ert vele egyet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 16:39:11

@petimegmondja:

Katonai demokrácia - egy ókori társadalmi forma, ahol a harcosok megválasztják a főnököt. Egyes germán törzseknél volt divatban. A mai képviseleti demokrácia is onnan ered.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 16:39:11

@petimegmondja:

A népuralom és a népszuverenitás között mi a különbség? Semmi.

petimegmondja 2014.12.18. 17:50:58

@Mr Long (UK):

Szerintem a liberalizmusnak pont az a lényege, hogy bátran ne érts vele egyet. Amíg ennyinél maradsz és nem próbálod a másikat megakadályozni abban, hogy mást gondoljon, mint Te, addig nem is rekesztenek ki.

petimegmondja 2014.12.18. 17:54:47

@maxval bircaman szerkesztő:

Most akkor törzsi társadalom voltak, vagy demokrácia? A kettő ugyanis üti egymást. Az nem demokrácia, hogy az dönt akinél fegyver van.

Amúgy meg ezt most találtad ki. Se a szászoknál, sem a gótoknál, sem a frankoknál, sem az allemánoknál, sem semelyik germán népcsoportnál nem volt ilyen.

2014.12.18. 18:13:49

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, a Nagy Szovjet Enciklopedia szerint. Minden nezopont kerdese: pont par napja volt a kezemben egy szaudi kozepiskolai tankonyv ami azt mondja hogy a demokracia az iszlambol ered a shura council formajaban; meg azt is irtak hogy ez az iszlam egyik legnagyobb ajandeka az emberisegnek :).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.18. 18:33:57

@petimegmondja:

A harcosoknak volt választójoguk. Mellesleg így is több embernek, mint egy átlag ógörög városállamban.

A törzsi társadalom nem feltétlenül azonos ezzel. A választás ritka volt.

Hari Seldon 2 2014.12.18. 18:36:51

Ezt a "liberáris" szót azért rakják egyes körök a demokrácia szó elé, mert nem tetszik nekik a demokrácia, és egy általuk szitokszónak gondolt kifejezéssel, akarják lejáratni.

Egy demokrácia nyilván attól demokrácia, mert liberális.
Bolgárul mondva: liberális = szabad demokrácia.

Ellentettje: NEM szabad demokrácia.

- Mezei gyapjastól kérdezem:

Értelmes dolog a MAI világban "nem szabad" azaz "szolga demokráciáról" beszélni? Nem?
Akkor milyen a demokrácia? Szabad. - Azaz liberális.

Keleti Szél 2014.12.18. 21:26:46

@petimegmondja: @Babette .:

a.
"az a valami, amit 49. cikk kapcsán belinkeltél, azt nem tudom, hogyan jön ide."

Amit bemásoltam, az ugyanazon joganyag angol verziója. A magyar fordítás egyszerűen gyatra, ezért hiheted az alapján, hogy az idézett 49-es pont relevanciával bír a nem-vállalkozó határátkelők esetében.

b.
"ha figyelmesen elolvasod, ki fog derülni számodra, hogy a feltételek a kérelmezőre vonatkoznak.
eus tagállami állampolgárnak viszont NEM kell kérelmeznie, tehát a feltételek harmadik ország állampolgáraira vonatkznak "

Egyértelműen UNIÓS polgárokra vonatkoznak a feltételek. Olvasd el:

"7. cikk Tartózkodás joga három hónapot meghaladóan

(1) Valamennyi UNIÓS polgárt megilleti a tartózkodás joga egy másik tagállam területén három hónapot meghaladó időtartamra, HA:

a) munkavállalók vagy önálló vállalkozók a fogadó tagállamban; vagy

b) elegendő forrásokkal rendelkeznek önmaguk és családtagjaik számára ahhoz, hogy ne jelentsenek indokolatlan terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodásuk időtartama alatt, és a fogadó tagállamban teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek; vagy

c) - tanulmányok folytatásának fő céljából, ideértve a szakképzést is, beiratkoztak egy magán- vagy közoktatási intézménybe, amelyet a fogadó tagállam akkreditált vagy tart fenn jogszabályai vagy közigazgatási gyakorlata alapján, és

- teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek a fogadó tagállamban, és nyilatkozattal vagy választásuk szerint más azzal egyenértékű eszközzel bizonyítják a megfelelő nemzeti hatóságnál, hogy elegendő forrással rendelkeznek önmaguk és családtagjaik számára, ahhoz, hogy a tartózkodásuk időtartama alatt ne jelentsenek terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére; vagy

d) az a), b) vagy c) pontban meghatározott feltételeket teljesítő uniós polgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó családtagok."

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/;ELX_SESSIONID=2t0hJTjFKXn10nDbxGfHYLRcLFRcQZBYPx3QlWNNYrqFV8PSxCkg!-1936964248?uri=CELEX:32004L0038

c. A kiutasíthatóságról:

"14. cikk A tartózkodási jog megtartása

(1) Az uniós polgárok és családtagjaik mindaddig rendelkeznek a 6. cikkben előírt tartózkodási joggal, amíg nem jelentenek INDOKOLATLAN terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére.

(2) Az uniós polgárok és családtagjaik mindaddig rendelkeznek a 7., 12. és 13. cikkben előírt tartózkodási joggal, amíg megfelelnek az azokban meghatározott feltételeknek.

Különleges esetekben, amennyiben megalapozott kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy az uniós polgár vagy családtagjai megfelelnek-e a 7., 12. és 13. cikkben foglalt feltételeknek, a tagállamok ellenőrizhetik, hogy ezek a feltételek teljesülnek-e. Ezt az ellenőrzést nem lehet rendszeresen lefolytatni.

(3) A kiutasítási intézkedés nem lehet AUTOMATIKUS következménye annak, hogy az uniós polgár vagy családtagjai igénybe veszik a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerét."

Érdemes észrevenni, hogy a jogalkotó fékeket kívánt beépíteni a kiutasíthatósághoz, de azért jócskán nyitva maradt a kapu. Pl.:
1. A kiutasítás nem lehet AUTOMATIKUS következménye a segélyekkel való (vissza)élésnek. De nem-automatikus következménye természetesen lehet, azaz pl. külön vizsgálat alapján.
2. Az (1) bekezdésben az INDOKOLATLAN szóra hívnám fel a figyelmet.
Ezek mindegyike azt jelenti, hogy a tagállam mérlegelésén múlik, hogy kiutasít-e azért, amit elkövettél. Persze, a döntést meg lehet támadni (ráadásul nem olyan eséllyel, mint Oroszországban ;) ), de azért lényeges látni, hogy az EU-s szabadságjogokkal szemben van egy nagyon erős nemzeti érdek, ami jogilag is megalapozott eszközökkel léphet fel az érdekeiért.

Visszatérve egy mondat erejéig Ausztriára: a munkanélküli segély is hivatalos bejelentkezéshez kötött.

morsels (törölt) 2014.12.18. 21:32:08

@maxval bircaman szerkesztő:
En azt hittem, hogy a gorog demokraciabol ered a mai demokracia alapja...

Most nem azert mondom, de biztos, hogy jol vagy?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 06:28:57

@morsels:

Igen, ez népszerű tévhit, de ha megnézed pl. az angol demokrácia kialakulását, mást fogsz látni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 08:00:45

@Keleti Szél: nem "hiszem annak alapjan", hanem tudom. a magyar verzio is hiteles, minden tagallami nyelv elfogadott.

ha szerinted nem azt jelenti, szolnod kene az eunak meg a benne levo osszes jogtudosnak, hogy rosszul tudnak es rosszul tanitjak.

biztos orulni fognak neki

tanato 2014.12.19. 08:27:39

@petimegmondja: Birka tényleg orosz propagandista,de szerintem nem rosszindulatból vagy konvertibilis rubel fejében,csak simán polgárpukkasztásból,szórakozásból.

Anyidzsam 2017.09.22. 23:37:28

@Keleti Szél: Szia! Remélem itt vagy még! Fel tudnánk venni a kapcsolatot? Pont ilyen bajba kerültem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása